Khamis, 12 April 2012

8 dewan himpunan Cina sokong Himpunan Hijau

Lapan dewan perhimpunan Cina daripada lapan negeri secara terbuka menyatakan sokongan terhadap Himpunan Hijau 3.0 dan mengajak orang ramai hadir ke KLCC, Kuala Lumpur pada 28 April ini.

Dewan itu yang memayungi kebanyakan persatuan Cina di negeri masing-masing menyatakan pendirian itu dalam kenyataan bersama mereka hari ini - tindakan yang jarang berlaku sebelum ini.

Kontroversi PM, Altantuya, Scorpene belum berakhir


KUALA LUMPUR, 12 April: Kontroversi membabitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan peranan penterjemah Mongolia, Altantuya Shariibuu dalam pembelian kapal selam Scorpene belum berakhir.

Kini, satu artikel tulisan John Berthelsen, Gun Begins to Smoke in Malaysian Sub Scandal mendedahkan beberapa fakta kontroversial di sebalik transaksi pembelian kapal selam Scorpene.

Antara lain artikel tersebut turut melontarkan beberapa fakta melibatkan salah laku dan penyelewengan yang ketara dalam transaksi berkenaan, sekaligus memalitkan imej Najib yang menjawat jawatan Menteri Pertahanan pada ketika itu.

Salahuddin: Kedah tumbang jika gagal tangani krisis

Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah pimpinan Menteri Besar dari PAS Datuk Seri Azizan Abdul Razak akan tumbang sekiranya parti itu gagal menyelesaikan krisis kepimpinan yang memuncak Februari lalu, tegas Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub.

"NONEItu keyakinan kita. Memang pada waktu itu saya tidak boleh menafikan, bahawa sokongan masyarakat atas pagar dan juga orang Melayu melihatnya dengan agak resah.

"Orang-orang bukan Islam juga melihat, tidak yakin kepada kerajaan negeri. Itu saya lihat serius sewaktu krisis itu berlaku," katanya.

Bercakap dalam temubual dengan Malaysiakini, ahli parlimen Kubang Kerian itu turut mengakui "teruja dan menerima tekanan yang berat" untuk menyelesaikan kemelut kepimpinan ekoran dua exco Kedah enggan mengangkat semula sumpah semula ke jawatan itu.

Tanah Berdekatan UKRC Tetap Milik Rakyat Selangor

 
SHAH ALAM, 12 APR : Hakmilik tanah seluas 5.27ekar di mukim Hulu Kelang yang turut menempatkan Kelab Rekreasi Ulu Klang (UKRC) disahkan sebagai milik tetap rakyat Selangor.
Perkara itu diumumkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim selepas berpuashati terhadap syor-syor yang dibuat oleh jawatankuasa siasatan yang ditubuhkan kerajaan negeri.
Menurut Abdul Khalid, tanah tersebut menjadi pertikaian apabila UKRC tidak membenarkan orang ramai menggunakan kawasan lapang di situ bagi tujuan riadah.

Kekayaan negara mampu tanggung kos pengajian


KUALA LUMPUR, 12 April: Dengan limpahan kekayaan negara Malaysia, sebuah kerajaan yang beramanah, adil lagi telus pasti mampu menjana pendapatan yang baik yang memungkinkan kos yuran pengajian ditanggung oleh perbelanjaan rasmi kerajaan.
Setiausaha Dewan Ulamak PAS Pusat, Dr Khairuddin Aman Razali (gambar) berkata, ini kerana Malaysia merupakan negara yang dianugerahkan oleh Allah sumber kekayaan yang sangat banyak bermula dengan minyak sebagai antara sumber pendapatan terbesar dan hasil mahsul yang lain.

“Namun, rakyat gagal menikmati sepenuhnya kekayaan tersebut termasuklah untuk menikmati pendidikan tinggi secara percuma disebabkan salah urus kewangan yang berlaku di pihak pemerintah Barisan Nasional,” katannya dipetik daripada web malaysiatransform.com.

Katanya, kegagalan kerajaan BN menanggung sepenuhnya kos pendidikan di peringkat tinggi berpunca sekurang-kurangnya daripada tiga sebab.

Mansuh PTPTN?

Amin Ahmad

12 APRIL — Menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), ramai pemimpin parti politik mula memancing sokongan dengan pelbagai idea dasar. Ini lumrah. Sekurang-kurangnya politik Malaysia lebih tertumpu kepada perdebatan idea dasar berbanding serangan peribadi. Itu kebaikan pertama yang dapat saya lihat seputar “debat” berkaitan pemansuhan pinjaman PTPTN.
Dulu ketika masih di universiti, seringkali terdengar mahasiswa memperolok PTPTN dengan panggilan PTPTipu. Sebab sebenar olokan tidak dapat dipastikan. Setakat yang didengari, rungutan sering dibuat kerana pinjaman lewat masuk dan kadar 4 peratus kos perkhidmatan untuk bayaran balik.

Tipu pemandu teksi: Tuduhan ke atas Shamsubahrin digugur.....NFC bakal bergegar..!!


Ahli perniagaan hadapi tuduhan menipu Pengarah NFC
KLANG - Ahli perniagaan Datuk Shamsubahrin Ismail hari ini dilepas tanpa dibebaskan oleh Mahkamah Majistret di sini daripada tuduhan menipu seorang pemandu teksi dua tahun lepas.
Majistret Ho Kwong Chin membuat keputusan itu selepas Timbalan Pendakwa Raya Elya Ezrin Mohd Roslan memaklumkan bahawa beliau telah menerima arahan daripada pihak Jabatan Peguam Negara pada 10 April lepas untuk menarik balik pertuduhan terhadap Shamsubahrin.
 
Ahli perniagaan itu yang berasal dari Bukit Jelutong, Shah Alam, diwakili peguam J.Rao dan Zarina Ismail Tom. Turut hadir peguam pemerhati bagi pihak pengadu, Rasshidi Syed.

Harun Taib : Buktikan Di Mana PAS Menyeleweng

 
SHAH ALAM 12 APRIL : PAS menyelar tindakan Umno-BN Terengganu yang mendakwa perjuangan parti itu selama ini mengandungi perkara-perkara yang mencelarukan akidah umat Islam.
Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Harun Taib berkata, pihaknya menuntut bukti sekiranya benar  PAS menyimpang dari perjuangan parti itu selama ini dan mencelarukan akidah umat Islam lain seperti yang didakwa.
Katanya, pihak yang menuduh PAS sebagai Parti Ajaran Sesat itu adalah pihak yang tidak tahu menahu maksud sebenar yang dikatakan sesat.

Activists fume at Lynas ruling: Why so fearful of embarrassing Minister- Fuziah

Activists fume at Lynas ruling: Why so fearful of embarrassing Minister- FuziahIt looks like Prime Minister Najib Razak's government is determined to 'safeguard' the interests of Australian miner Lynas Corp, even if it has to shoot itself in the foot.
In a move that not only disappointed but also shocked the nation with its overt overtones of the Najib administration taking a 'cartel-like' approach in railroading through the controversial Lynas rare earth refinery, the High Court threw out the challenge from 10 Gebeng residents to revoke a temporary operating licence granted to the Australian firm.
Who cares if the Minister is embarrassed: Residents' health is at stake
The TOL had been granted by Malaysia's Atomic Energy Licensing Board to run the RM700 mil rare-earth plant in Gebeng, Kuantan - the capital of Najib's Pahang home state.
"The people of Kuantan are aturally very disappointed but we are fighting on and have instructed the lawyers to file in an appeal immediately. We are also very disturbed by a statement made by the trial judge wherein she implied she doesn't want to embarrass the Minister should the Minister decide differently on the appeal under Section 32 Act 304 scheduled for April 17," PKR MP for Kuantan told Malaysia Chronicle.

More irregularities as EC continues ‘patch-up’ job

Bersih highlighted more irregularities in the latest electoral roll and repeated its demand for the EC's immediate resignation.
KUALA LUMPUR: Electoral watchdog Bersih today highlighted that there were 15,000 voters in Sabah who were re-registered in Selangor as well, according to the gazetted electoral roll of April this year.
It revealed this while highlighting several other irregularities which it spotted in the gazetted roll.
Specifically, Bersih found 15,520 voters from Sabah and 8,585 voters from Sarawak re-registered in Selangor.
When asked if these could just be the case of voters who have requested for a change of address, Bersih steering committee member, A Subramaniam Pillay was sceptical.
“The point is, these names should not be appearing twice [in the gazetted roll], before re-registering in an area. The EC should first delete [these names] from the list.

Himpunan Hijau Apr 28 Siap Sedia Hadapi Semua Sekatan

 
SHAH ALAM, 12 APR: Penganjur perhimpunan membantah loji nadir bumi Lynas, bersiap sedia menghadapi sebarang sekatan yang bakal berlaku pada himpunan yang bakal berlangsung 28 April ini.
Anggota jawatankuasa pemandu Himpunan Hijau, Clement Chin berkata, pihaknya sudah memaklumkan kepada pihak polis tentang perhimpunan tersebut dan perancangan mereka untuk berarak dari KLCC ke Dataran Merdeka.
“Semuanya ok dan setakat ini tidak ada sebarang masalah. Kita sudah maklumkan melalui berita. Semua beres, kita jalan sahaja,” katanya.

Permohonan semakan kehakiman penduduk Gebeng ditolak

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan semakan kehakiman yang difailkan sepuluh penduduk Gebeng, Kuantan terhadap tindakan Energy Licensing Board (AELB) meluluskan lesen operasi sementara keapda Lynas Corporation bagi mengusahakan kilang nadir bumi.

Pada 17 Februari, penduduk berkenaan memfailkan permohonan dengan AELB yang menyelia pengeluaran, permohonan dan penggunaan tenaga atom dan bahan radioaktif, ketua pengarah kualiti alam sekitar dan Lynas sebagai responden.

Muhyiddin and 'puppet-master' MCA lambasted for "uncivilized" Dong Zong comment

Muhyiddin and 'puppet-master' MCA lambasted for "uncivilized" Dong Zong commentDeputy Prime Minister Muhyiddin Yassin came in for a tongue lashing for calling a Chinese educationist group "so uncivilized", in comments that critics said were arrogant, smacked of racism and only underscored the growing divide between the Chinese community and the ruling BN coalition.
"I won't mince any words on this. Muhyiddin must be out of his mind to say such a thing about Dong Zong, which is not only well-respected but contains some of the most diligent minds in Chinese education. If anyone is uncivilized, it is Muhyiddin himself. An uneducated person is one who doesn't what he is talking about and this is Muhyiddin," PKR vice president Chua Jui Meng told Malaysia Chronicle.
"It is also too bad of the MCA not to correct Muhyiddin and instead help to propagate such a bad picture of Dong Zong just to save their own skins. Dong Zong has been around for many years fighting for Chinese education. Instead of asking for forgiveness and changing its ways, MCA is trying to turn Dong Zong into a 'bad guy' so that it can escape being ostracized by Umno for not taking care of the Chinese better and putting at risk the BN's chances in GE13. This is MCA for you."

Anwar Bidas Ahli Akademik ‘Profesor Kangkung’

SHAH ALAM, 12 APR: Ahli Akademik yang gemar mengampu pemerintah dan tidak bercakap benar dibidas, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi.
Menurut Anwar,  ahli akademik tersebut lebih layak digelar ‘profesor kangkung’ kerana hanya mengikut rentak parti pemerintah dan menolak hakikat sebenar.
“Dulu dia kata gunakan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) untuk menyelamatkan negara.
“Kalau tanya, ISA sahaja yang mampu menyelamatkan orang Melayu, tetapi sekarang ISA dah nak dihapuskan, dia kata inilah keputusan yang paling bijak dalam sejarah.
“Ini profesor kangkung. Tiga bulan lalu tanya pasal ISA, dia kata, kalau tidak kerana ISA tidak ada keamanan dalam negara ini, kalau tidak kerana ISA tidak ada harapan Melayu ‘survive’.

Rusuhan seni

Dalam sejarah perubahan tamadun dunia dan siasah tidak kira sama ada era perang dunia, revolusi atau reformasi- satu cabang yang turut dibawa bersama dalam sesebuah perjuangan sehingga meraih kemenangan ialah melalui "kesenian dan kebudayaan".

Ini kerana seni dan budaya merupakan makanan jiwa dan fitrah bagi manusia.  Kelahiran manusia itu sendiri adalah suatu seni perjuangan.  Berenangnya sperma  mencari ovum adalah simbol sebuah perjuangan manakala pembentukan benih menjadi janin sehingga lahir sebagai manusia itu adalah sebuah karya seni hebat yang sangat menakjubkan.  Persekitaran membentuk manusia mengamalkan cara hidup yang lama-kelamaan berkembang menjadi sebuah budaya.  Justeru, untuk melaksanakan perubahan total dalam sesebuah daulah tidak dapat tidak harus menggabungjalinkan elemen seni dan kebudayaan sebagai salah satu agennya.

400,000 Pengundi Meragukan, Ahli Lembaga SPR Didesak Lepas Jawatan

 
KUALA LUMPUR, 12 APRIL – Bersih 2.0 mendesak ahli lembaga Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) agar meletak jawatan serta merta memandangkan pentadbiran sedia ada gagal untuk membersihkan daftar pemilih sekaligus menjejaskan integriti Pilihanraya Umum Ke-13(PRU-13) akan datang.
Pengerusi Bersama Bersih 2.0, Datuk A Samad Said mendakwa, terdapat lebih dari 400,000 pengundi disyaki meragukan melalui hasil penemuan yang dibuat oleh Malaysian Electoral Roll Analysis Project (MERAP).

Bersih 3 yakin lepasi sasaran 500,000 peserta

KUALA LUMPUR 12 April: Pengerusi Bersama Bersih 3.0, Datuk A Samad Said yakin jumlah peserta himpunan pada 28 April nanti melebihi sasaran 500,000, berikutan kebenaran pihak berkuasa.
“Kedatangan 500,000 orang adalah wajar. Kita mengumumkan kempen ‘Duduk Bantah’ nasional dan antarabangsa telah meningkat dan mengampuh.
“Biar apa sekalipun, kita akan kekalkan lokasinya di Dataran Merdeka dan juga bandaraya lain di seluruh dunia. Kami harap pihak berkuasa faham hasrat rakyat.
“Himpunan ‘Duduk Bantah’ turut diadakan di 33 buah bandaraya di seluruh dunia,” tegasnya yang lebih mesra dipanggil Pak Samad.

Task force warga negara bukti wajib Bersih 3.0

12 April: Pendedahan Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar bahawa terdapat skandal task force pemberian kad pengenalan kepada warga asing oleh beberapa pegawai tinggi kerajaan termasuk pegawai tinggi JPN dan Pegawai Khas Perdana Menteri membuktikan bahawa perhimpunan Bersih 3.0 wajib diadakan.

Sehubungan itu, PAS Wilayah Persekutuan (WP) bersedia mengerahkan seluruh ahli dan penyokong untuk turut hadir memeriahkan Bersih 3.0 di Dataran Merdeka pada 28 April ini.

Ketua Penerangannya, Mohamad Suhaimi Abdul Aziz berkata, dijangkakan seramai 10,000 ahli dan penyokong PAS di setiap kawasan akan hadir ke perhimpunan tersebut.

Menurutnya lagi, PAS WP juga akan menggerakkan kempen dengan sebaran risalah, poster, kain rentang bagi mengajak rakyat untuk turut hadir bersama-sama.

Golongan ibu kini tampil menyokong BERSIH 3.0

Mungkin anda perlu membuang imej stereotype terhadap ibu, seandainya menganggap golongan bergelar "mama" ini hanya mengambil berat hal susu dan kain lampin anak-anak.  Golongan ibu yang berpenat-lelah membesarkan anak-anaknya, kini sedar bahawa masa depan anak-anaknya hanya terjamin dengan sistem dan proses pilihan raya yang adil dan bersih.

Justeru itu, sekumpulan ibu telah melancarkan satu deklarasi "mamas@BERSIH3.0" berjudul "Pilihan raya yang bersih demi masa depan anak-anak", menyeru agar ibu-ibu menurunkan tandatangan secara online, sebagai langkah menyatakan sokongan terhadap lapan tuntutan BERSIH 3.0.

Petisen ini bermula dari jam 9 pagi pada 11 April 2012, sehingga jam 9 pagi pada 24 April 2012.  Mereka menyasarkan matlamat 10 ribu orang dalam tempoh 14 hari, dan kini telah meraih sokongan lebih 500 orang setakat ini, dengan sebahagian besar ibu dari Selangor dan Johor.

'Duduk Bantah' untuk masa depan anak muda


KUALA LUMPUR, 12 April: Golongan muda harus mengambil bahagian dalam 'Duduk Bantah' pada 28 April ini bagi menuntut pilihan raya bersih jika cintakan negara ini.

Pengerusi Bersama Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0), Datuk A. Samad Said (gambar) berkata, apa yang dilakukan gabungan ini adalah untuk masa depan golongan muda.

"Anda semuanya mengetahui bahawasanya 28 April ini kita adakan satu gerakan untuk membersihkan lunas-lunas demokrasi dengan melakukan "Duduk Bantah' dan 'Duduk Bantah' ini memang untuk semuanya.

"Saya harap pun semua (peringkat umur) akan datang tapi khususnya saya mengharapkan angkatan muda kerana apa yang kami lakukan ini adalah untuk masa depan angkatan muda. Angkatan muda sendiri harus mengambil perhatian dan memberikan sokongan yang sepenuhnya," kata sasterawan negara itu yang lebih mesra dengan panggilan Pak Samad ketika ditemui di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor (KLSCAH), dekat sini hari ini.

SPR ramal PRU13 sengit.....amaran kerja kotor SPR bermula..!!!

SIBU - Semua pegawai pengurus pilihan raya dan pembantu mereka disaran memahami sepenuhnya undang-undang pilihan raya memandangkan Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dijangka sengit.
Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata ini kerana parti pemerintah Barisan Nasional sudah pasti akan berusaha habis-habisan untuk mengekalkan kerusi yang disandangnya serta memenangi semula
kerusi yang dikuasai pembangkang dan pembangkang juga akan bertindak serupa dan sudah tentu akan cuba menawan lebih banyak kerusi daripada BN untuk mencapai cita-cita mereka mengambil alih pentadbiran negara.
"Jadi, pilihan raya umum kali ini akan menyaksikan pertandingan sengit. Oleh itu, semua pegawai pengurus pilihan raya dan pembantu mereka perlu mengetahui sepenuhnya undang-undang untuk membolehkan mereka menangani sebarang isu, aduan
atau perasaan tidak puas hati yang dikemukakan, terutama pada hari penamaan calon dan pengundian," katanya.

Bersih 2.0 tak layak gesa SPR letak jawatan - kata Wan Ahmad


Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar
SHAH ALAM – Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyifatkan desakan Bersih 2.0 agar anggotanya panel termasuk pengerusinya meletak jawatan adalah tidak logik.
Menurut, Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar, Bersih 2.0 merupakan badan yang tidak diiktiraf itu tidak layak untuk berbuat demikian.
“Bersih 2.0 adalah pertubuhan yang tidak sah, siapa mereka untuk mendesak kami meletak jawatan?, panel-panel SPR dilantik mengikut Perlembagaan Malaysia.
“Mereka hanya suara minoriti, sedangkan majoriti di luar masih lagi mempercayai SPR,” katanya kepada Sinar Harian hari ini.Wan Ahmad juga menyangkal dakwaan pihak terbabit yang mengatakan mereka gagal membawa perubahan dalam sistem pilihan raya di negara ini.
Pada sidang media pagi tadi, Bersih 2.0 mendesak kesemua ahli panel SPR termasuk pengerusinya meletak jawatan serta-merta atas alasan rakyat sudah tidak lagi yakin dengan badan pengendali pilihan raya.
Pengerusi Bersama Bersih 2.0, Datuk A. Samad Said mendakwa ahli-ahli panel SPR yang ada sekarang tidak lagi diyakini dan dipercayai oleh orang ramai khususnya membabitkan status daftar pemilih.
Wan Ahmad berkata, hal itu adalah tidak tepat kerana SPR sentiasa berusaha untuk memastikan sistem pilihan raya berjalan dengan baik dan adil.

Kedah : Sabar kami ada batas

Anwar Ibrahim: Ceramah Perdana Tanjung Malim

Trailer - Fokus PRU 13

Bersih 2.0 desak tukar Pesuruhjaya Pilihan Raya

Bersih 2.0 desak tukar Pesuruhjaya Pilihan Raya

Unggun Bersih menyala 28 April

PAS sepatutnya menang dalam PRK Tenang - Abdul Hadi

Nizar Jamaluddin: Ceramah Perdana Tanjung Malim

Nizar Jamaluddin: PTPTN Halang Kebebasan Mahasiswa

Bersih 3.0 sit-in protest to go global

Nik Sapeia diminta jaga partinya dulu


KETEREH, 12 April: Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa menasihatkan Pengerusi Parti Progresif Penduduk (PPP), negeri Kelantan, Datuk Nik Sapeia Nik Yusof, agar menjaga partinya terlebih dahulu sebelum mengkritik perjuangan parti lain.

Husam berkata demikian ketika mengulas dakwaan Nik Sapeia yang menyifatkan PAS rela meninggal perjuangan Islam semata- mata tertarik dengan sandiwara DAP dan PKR.

Isa Samad sedang monopoli Felda - Mazlan


PUTRAJAYA, 12 April: Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman tidak menolak kemungkinan Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad sedang merancang untuk memonopoli Felda.
[Gambar: Mazlan (tengah) dan rombongan menunjukkan memorandum yang diserahkan kepada Perdana Menteri berhubung isu berkenaan di JPM, pagi tadi.]
Menurutnya, ianya dapat dilihat dengan jelas ekoran beberapa tindakan Isa bermula dengan perlantikan Isa sebagai ahli Koperasi Permodalan Felda (KPF) seterusnya menjadi pengerusi KPF yang didakwa secara 'rampasan kuasa' pada 25 Ogos tahun lalu menggantikan Datuk Dzulkifli Abd Wahab.

Hanya ‘bahasa’ Bersih 3.0 difahami


Jika tidak ada apa-apa perubahan, Dataran Merdeka – di  tengah jantung Ibu Kota - akan bermandi warna kuning apabila berlangsungnya perhimpunan rakyat prihatin yang dinamakan Himpunan Bersih 3.0 pada jam 2.00 petang 28 April ini. Pada hari itu, Dataran Merdeka tidak diriuh-rendahkan dengan hiburan, paluan gendang, tarian dan nyanyian yang menghidburkan seperti pesta biasa di masa lalu, tetapi ia akan dipenuhi rakyat prihatin berbaju kuning yang menuntut sebuah pilihan raya bersih dan penuh demokratik, tanpa penipuan.
Tentu saja Himpunan Bersih 3.0, seperti Himpinan Bersih 2.0 Julai tahun lalu, mempunyai makna yang sungguh besar dalam perjuangan menuju sebuah negara demokratik dalam pengertian sebenarnya.
Memang wajar perjuangan rakyat ini memandangkan negara jiran – Indonesia, Thailand, Singapura, bahkan Myanmar – sudah melaksanakan pilihan raya yang penuh adil, bersih dan memenuhi kehendak demokrasi.

Aktivis anti Lynas tarik diri dari pendengaran rayuan, fokus kepada kes sebenar

KUALA LUMPUR, 12 April — Tiga daripada enam pemohon petisyen membantah pemberian lesen operasi sementara (TOL) kepada Lynas Corp telah menarik diri daripada pendengaran kes pada 17 April ini, menegaskan mahu memberi tumpuan kepada semakan kehakiman hari ini berhubung lesen kilang nadir bumi itu.
Pengerusi Hentikan Lynas, Selamatkan Malaysia, Tan Bun Teet, mengesahkan beliau dan dua yang lain tidak akan hadir semasa pendengaran kes yang akan diadakan di Agensi Nuklear Malaysia di Bangi, di mana Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, akan mendengar hujah membantah pemberian TOL kilang nadir bumi Lynas di Gebeng, Kuantan.

Permohonan iman Hoslan ditangguh ke Isnin

Panel lima anggota Mahkamah Persekutuan di Putrajaya hari ini menangguhkan permohonan iman Hoslan Husin untuk menyemak semula hukuman penjara setahun terhadapnya kerana menghina mahkamah.

Keputusan itu dibuat dengan mengambil kira semua pihak yang hanya diberikan penghakiman bertulis berhubung hukuman itu pagi ini.

Korporat Perlu Bantu Perkukuh Institusi Pendidikan

 
SHAH ALAM, 12 APR: Sektor korporat di negara ini disaran mengambil tanggungjawab sosial untuk memperkukuhkan institusi pendidikan di negara ini.
Demikian menurut Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika memberikan ucapan dalam majlis pidato yang bertajuk ‘Wacana Politik: Pendidikan Percuma, Apakah Sekadar Mimpi? di Dewan Kiambang, Seksyen 7 di sini.
Antara peranan yang boleh dimainkan oleh sektor korporat di negara ini adalah dengan membina universiti-universiti seperti yang dilakukan oleh Petronas, Tenaga Nasional Bhd(TNB) dan Telekom Malaysia Bhd.
“Maknanya ini bukan pasal penswastaan, tetapi memaksa syarikat-syarikat yang kaya- raya yang diswastakan mewujudkan universiti untuk berikan pendidikan yang bermutu, maka universiti akan bertambah.
“Ini, ada syarikat yang untungnya berbilion-bilion, tetapi bila dekat nak pilihanraya, beri pada Umno, selesai tanggungjawab.

Pandai Dah Si Najib Pakai Rantai Semenjak Jadi Menteri Wanita Nih..

Oleh: siasahkini

"Aduhai... semenjak jadi Menteri Wanita ni, sudah pandai pakai rantai. Mungkin ini wassatiyyah yang Umno perjuangkan... Yang pasti ni bukan ajaran Rasulullah(Klik Sini)Ramalan Daim, Bersih 3.0 dan Gelombang Rakyat


Dalam Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) pada 2008, Tun Daim Zainuddin meramalkan Umno-BN akan gagal di lima negeri iaitu Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Perak. Ramalan Tun Daim tersebut benar-benar menjadi realiti dan ketika bibit-bibit PRU13 mula jelas kelihatan, Tun Daim sekali lagi membuat ramalan.

Pada kali ini Tun Daim meramalkan Umno-BN hanya boleh menang selesa di tiga negeri iaitu Johor, Pahang dan Melaka. PAS akan terus kekal di Kelantan, DAP kekal di Pulau Pinang, PAS mungkin akan kehilangan Kedah, sementara pertarungan sengit bakal berlangsung di Selangor dan Perak.

BERSIH kesan 24,000 pendaftaran berganda

BERSIH hari ini mendakwa menemui lebih banyak penipuan dalam daftar pemilih menjelang perhimpunannya pada 28 April, termasuk 24,105 pengundi di Sabah dan Sarawak yang didakwa didaftarkan semula di Selangor.

NONEDalam sidang media di Kuala Lumpur hari ini, mereka mendakwa 15,520 pengundi dan 8,585 pengundi Sarawak didaftarkan semula kali kedua di Selangor dalam daftar pemilih terkini sehingga suku pertama 2012.

Mereka bagaimanapun tidak mendedahkan kes spesifik apabila ditanya oleh media. Sebaliknya, menurut jawatankuasa pemandunya, ia akan didedahkan dalam sidang media lain dalam waktu terdekat.

BERSIH yang diketuai bekas presiden Majlis Peguam S Ambiga dan Sasterawan Negara Datuk A Samad Said (lihat foto) juga mendakwa dalam daftar pemilih sama, seramai 7,841 pengundi di Selangor didaftarkan dengan MyKad dengan kod lokasi 71, merujuk kepada kelahiran di luar Malaysia.

Skandal NFC Buah Mulut Orang Kampung

 
SHAH ALAM, 12 APR : Skandal projek lembu gergasi Projek Fidlot Kebangsaan (NFC) bukan sahaja mendapat perhatian golongan kelas menengah tetapi sudah menjadi buat mulut orang kampung di Perak.
Menurut bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin isu hutang dan penyalahgunaan dana NFC oleh keluarga bekas menteri Umno telah membuatkan ahli Umno-BN Perak malu untuk berdepan dengan orang kampung.
Tambahnya, Kes lembu NFC begitu mendalam kesannya kepada penduduk kampung seperti di Senggang, Sayong dan Malong di Perak.

Anti-Lynas activists quit MOSTI appeal, focus on legal case

Tan maintains AELB is legally required to define their reasons for approving the TOL. — File pic
KUALA LUMPUR, April 12 — Three out of six petitioners against Lynas Corp’s temporary licence for its rare earth refinery have withdrawn from an April 17 ministerial hearing on the issue to focus on today’s judicial review over the plant’s licence.

From detention without trial to detention with sham trial - that's the ISA replacement bill!

From detention without trial to detention with sham trial - that's the ISA replacement bill!Lawyers For Liberty condemns the tabling of the Securities Offences (Special Measures) Bill on 10 April 2012 in the Dewan Rakyat as the bill clearly appears to be an affront to the fundamental liberties guaranteed under Part II of the Federal Constitution.
While we note that the Bill has repealed the archaic Internal Security Act 1960 (ISA) which allowed detention without trial, the replacing bill poses serious threats to a person’s liberties based on the following:-
i). The definition of “security offences” under the bill is too broad, unclear and it includes a so-called “activity detrimental to Parliamentary democracy”;
ii). The bill gives extraordinary power to the police to arrest and detain a person for a period of 28 days within which it is not subject to any judicial oversight for the accused to challenge the legality of the arrest and detention;

Ku Li ramal BN akan tewas di Perak

Bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin hari ini berkata, pihaknya telah disarankan olehTengku Razaleigh Hamzah untuk bersiap sedia untuk kembali mengambil alih Perak memandangkan Umno di negeri itu berkemungkinan tewas ketika pilihan raya umum akan datang.Adun Pasir Panjang itu menjelaskan, dalam pertemuan dengan Pengerusi Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) itu di Hotel Syuen di Ipoh pada 1 April lalu, veteran Umno itu menasihatkan Pakatan Rakyat (PR) Perak supaya bersedia untuk perubahan kuasa di negeri tersebut.
“Terdapat khabar angin Umno Barisan Nasional (BN) mungkin hanya mampu mengekalkan tiga negeri sahaja dalam pilihan raya kali ini,” katanya merujuk kepada Tengku Razaleigh Hamzah.

Penukaran pinjaman PTPTN kepada biasiswa perlu diberi kepada semua graduan kelas pertama

Kerajaan persekutuan berlaku tidak adil kepada graduan kelas pertama Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang memulakan pengajian mereka selepas tahun 2005 dan menamatkan pengajian mereka sebelum tahun 2010 kerana mereka perlu membayar balik pinjaman PTPTN mereka sedangkan selepas tahun 2010, graduan kelas pertama tidak perlu berbuat demikian.

Kerajaan persekutuan pada tahun 2010 telah menetapkan bahawa pinjaman pelajaran semua graduan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) Ijazah Sarjana Muda Kelas Pertama mulai tahun 2010 akan ditukar kepada biasiswa.

Perkara ini perlu diberi perhatian serious berikutan perbincangan hangat baru-baru ini berkenaan dengan cadangan untuk menukar pinjaman PTPTN kepada biasiswa kepada semua mahasiswa-mahasiswi.

YANG GEDIK ATAU YANG SOLEHAH YANG MANA SATU KORANG NAK BUAT CALON BINI?

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/550265_263605483734231_100002543449286_567371_1719588927_n.jpg

Aku taknak bini aku gedik macam puteri2 UMNO.................

The only 'clean' spot in Umno? But Ku Li to stay even if dropped as GE-13 candidate

The only 'clean' spot in Umno? But Ku Li to stay even if dropped as GE-13 candidateGua Musang MP Tengku Razaleigh has dismissed speculation that he will leave Umno and stand as an Independent candidate if he is not picked to run as the BN candidate for his stronghold in the 13th general election, which is expected to be called this year.
“Do not question my loyalty to the party. I have over 50 years in Umno,” Bernama reported the Kelantan prince, who is also known as Ku Li, as saying.
The only 'clean' spot in Umno?
Indeed, it would be foolish for the Umno president, Prime Minister Najib Razak, not to pick Ku Li, who has been the Gua Musang MP for 43 years. In fact, if Najib did not, he would only be handing the seat on a silver platter to PAS, which dominates over the rest of Kelantan state.
In recent months, since setting up a Third Force political movement - Amanah - there has been speculation Ku Li ad his supporters might pull out of Umno or even join the Pakatan Rakyat led by Opposition Leader Anwar Ibrahim.

Bersih desak panel SPR letak jawatan


samad-said_bersih
KUALA LUMPUR - Bersih 2.0 mendesak kesemua ahli panel Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) termasuk pengerusinya meletak jawatan serta-merta atas alasan rakyat sudah tidak lagi yakin dengan badan pengendali pilihan raya.

Pengerusi Bersama Bersih 2.0, Datuk A. Samad Said mendakwa ahli-ahli panel SPR yang ada sekarang tidak lagi diyakini dan dipercayai oleh orang ramai khususnya membabitkan status daftar pemilih.


Menurutnya, terdapat lebih 400,000 pengundi yang disyaki, dan nama-nama itu telah dikesan oleh Malaysia Electoral Roll Analysis Project (Merap).


"Perkara ini perlu diselesaikan sebelum pilihan raya umum (PRU) akan datang. Tetapi SPR dilihat gagal berbuat demikian.


"Hasil penyelidikan Merap, terdapat 10 masalah pokok dikenal pasti, khususnya dengan daftar pengundi," katanya.

Podkas: Maria pertahan sasaran 500,000 ke BERSIH

Salah seorang pengasas BERSIH Maria Chin Abdullah mempertahankan sasaran mendapatkan 500,000 rakyat turut berhimpun pada 28 April ini bagi menuntut pilihan raya bersih dan adil.

Dalam siri podkas dengan perunding media Oon Yeoh, Maria turut bercerita tentang pilihan raya umum akan datang, kegiatannya bersama NGO hak wanita Empower dan sama ada beliau akan terjun ke gelanggang politik.

Dengarkan podkas 12 minit dengan mari di sini.

Hear appeal before GE-13: New evidence from Altanuya's dad has STRONG implications

Hear appeal before GE-13: New evidence from Altanuya's dad has STRONG implicationsI refer to the pending appeal to the Court of Appeal by Chief Inspector Azilah Hadri and Corporal Sirul Azhar Omar against their conviction for the murder of Mongolian national Alatantuya Shaaribu.
Azilah and Sirul were convicted by the High Court as long ago as April 2009. The delay of this public interest appeal case for more than 3 years is unusual and unacceptable.
The appeal is now to be heard only on August 27 2012. It is cruel and unjust to inflict such a lengthy delay in the appeal of death penalty cases.The accused must remain on death row, in the shadow of the noose, until the appeal is disposed off.
New evidence from Altantuya's dad
This is a case of grave public interest. Sirul and Azilah were members of the Prime Minister's security detail at the time of the commission of the offence and Najib himself has been publicly implicated in the Altantuya-Scorpene case.

Umno yang terdesak mengubah khutbah Jumaat bagi menyatakan ‘kehebatan’ Najib

Umno yang terdesak mengubah khutbah Jumaat bagi menyatakan ‘kehebatan’ NajibPilihan raya umum ke-13 tidak dapat dielakkan, itu pasti. Walaupun tanpa loceng penggera yang membuat bising setiap hari dari ahli-ahli politik UMNO-BN bahawa mereka adalah pilihan rakyat yang ideal, terdapat kurang daripada setahun sebelum tamat tempoh mandat 5 tahun yang diberikan kepada mereka pada 8 Mac, 2008.
Perkara yang paling mengejutkan ialah jentera pilihanraya UMNO yang besar tidaklah sebesar dahulu. Mungkin ia adalah kerana padang permainan adalah lebih rata sekarang dengan rakyat Malaysia mengetahui pendedahan yang lebih besar kepada ceramah yang lebih meyakinkan dan dua hala Pembangkang. Padang Umno kini dilihat sebagai dibuat-buat dan terpaksa. Pejamkan mata anda dan anda akan terfikir bahawa anda sedang dipaksa untuk berjaga dan mendengar manakala Ibrahim Ali atau Ali Hasan berkongsi 'intelektualisme' suram mereka dengan seluruh negara.

Bersih 3.0 digs in: Targets 500,000 despite growing signs of trouble

Bersih 3.0 digs in: Targets 500,000 despite growing signs of troubleUndaunted by growing signs that Prime Minister Najib Razak has every intention to stir up trouble, Bersih 3.0 is targeting an attendance of 500,000 for its April 28 rally.
According to Bersih committee member Maria Chin Abdullah, this was not an unrealistic number as the sit-in rally would be held across the nation.
"Half a million. It's not just in Malaysia. Globally, we see an increase in the number of cities joining in. In Dataran Merdeka, we don't expect to see anything less than 50,000," she said on a Middle Malaysia podcast hosted by media consultant Oon Yeoh.
"If they leave us alone, and just control the traffic, I think we will have hundreds of thousands."
'Police state'

PR yakin pesona kuasa pemimpin muda bertahan


Konvensyen Pakatan janji 4 tawaran 'Bersihkan Malaysia'
Apabila sebahagian besar perwakilan PR dalam Dun Selangor terdiri daripada pemimpin muda, secara tidak langsung pandangan, keinginan, keperluan generasi muda di Selangor dapat diketengahkan. 

Peluang mengetengahkan isu berkaitan golongan muda jugalah menjadikan pemimpin muda dalam PR sentiasa berpeluang ke hadapan, kata Adun Batu Caves dari PKR, Amirudin Shari kepada Sinar Harian menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang disebut-sebut akan diadakan dalam waktu terdekat.

“Sebagai pemimpin, keyakinan perlu ada dalam diri tetapi keadaan politik semasa perlu dilihat secara menyeluruh sebab orang muda juga ada kelemahan, selepas satu penggal ini, kita melihat bahawa pemimpin muda itu sebagai satu kelebihan. 

PRU13: Rosmah nak tanding pilihanraya?

Politik dinasti semakin ketara — A. Kadir Jasin

Pada 1980-an, saya mengunjungi ibu pejabat Parti Liberal Demokratik (LDP) Jepun di Tokyo yang ketika itu memerintah Jepun. Dalam kunjungan itu, saya menemui Tsutomu Hata yang ditugaskan mereformasi LDP atau Jiminto dalam bahasa Jepun.

Hata memberitahu saya yang LDP semakin feudalistik, mata duitan dan dalam genggaman kalangan perniagaan. Beliau ditugaskan mereformasi LPD supaya lebih serasi dengan perubahan yang sedang berlaku di Jepun.

PAS sepatutnya menang dalam PRK Tenang - Abdul Hadi

(wawancara wartawan Harakahdaily dengan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang)

KUALA LUMPUR, 12 April: PAS sebenarnya boleh mencapai kemenangan dalam pilihan raya kecil Tenang, Johor sebelum ini jika Umno tidak main kotor.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, dalam pilihan raya itu, Umno telah bermain kotor dengan melepaskan air di empangan dan menyebabkan banjir berlaku dengan segera dan menghalang pengundi.

Nizar: Ku Li usul PR Perak bersedia untuk peralihan kuasa

SHAH ALAM, 12 April — Bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin hari ini berkata, pihaknya telah disarankan olehTengku Razaleigh Hamzah untuk bersiap sedia untuk kembali mengambil alih Perak memandangkan Umno di negeri itu berkemungkinan tewas ketika pilihan raya umum akan datang.
Adun Pasir Panjang itu menjelaskan, dalam pertemuan dengan Pengerusi Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) itu di Hotel Syuen di Ipoh pada 1 April lalu, veteran Umno itu menasihatkan Pakatan Rakyat (PR) Perak supaya bersedia untuk perubahan kuasa di negeri tersebut.