Jumaat, 6 April 2012

Shahrizat perlu cagar harta untuk elak lupus aset NFC

KUALA LUMPUR 6 April: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli menggesa Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Jalil memberi jaminan peribadi berupa cagaran hartanya untuk mengelakkan aset-aset NFC yang sepatutnya dibekukan, dilupuskan NFC.
Rafizi membuat kenyataan itu selepas National Feedlot Corporation (NFC) dan kerajaan Umno BN tetap berdiam diri susulan pendedahan KEADILAN tentang cubaan melupuskan hartanah milik NFC semalam.
“Kita desak kerajaan minta Shahrizat bagi ‘personal guarantee’ supaya hartanya dijadikan cagaran. Setakat ini tiada apa-apa cagaran (daripada NFC atau Shahrizat),” kata Rafizi.
Menurutnya lagi, langkah itu perlu kerana berdasarkan perjanjian NFC dengan kerajaan Umno, risiko NFC hanya terhad kepada RM1 juta sahaja walaupun pinjaman yang dibuat berjumlah RM250 juta.
“Sekarang kita tahu syarikat ini akan ditutup. Menurut perjanjian, liabiliti NFC terhad kepada jumlah yang mereka sendiri laburkan sahaja iaitu RM1 juta sahaja,” katanya.

Pelaburan Selangor Meningkat Dari RM8b Kepada RM35b


SHAH ALAM, 6 APR : Anak syarikat milik Menteri Besar Incorporated (MBI), Selangor State Investment Centre (SSIC) berjaya meningkatkan ekonomi dengan hasil pelaburan meningkat daripada 8 billion kepada 35 billion pada tahun 2011.
Nilai tersebut telah menjadikan Selangor sebagai negeri penyumbang pelaburan terbesar di Malaysia.
Sehubungan itu, SSIC ditugaskan untuk menarik pelabur untuk melabur di pelbagai sektor di Selangor seperti
sektor elektrik dan elektronik, getah, kayu, pengangkutan dan lain-lain sektor.

Wira Perkasa beri amaran umat Islam jauhi Bersih 3.0...amaran dari samseng politik..!!!

KUALA LUMPUR, 6 April — Wira Perkasa telah memberi amaran kepada umat Islam agar tidak menyertai perhimpunan menuntut pilihan raya yang bebas dan adil 28 April ini kerana ia diketuai oleh Datuk Ambiga Sreenavasan, yang menurut mereka anti-Islam dan “pengkhianat” bangsa.
Ketua Wira Perkasa Irwan Fahmi Ideris berkata kepada The Malaysian Insider, bekas Presiden Majlis Peguam itu telah terlalu jauh menyimpang dari perjuangannya, menambah beliau “sekali lagi” menunjukkan tindakan kurang hormat kepada umat Islam dengan mengadakan protes kali ini.

Samseng Politik : Ahli Perkasa ganggu majlis dirasmi Anwar....samseng yang dilindungi UMNO..!!!


pkr perkasa
ALOR SETAR - Majlis perasmian pusat komuniti PKR di Jalan Putra di sini, yang disempurnakan oleh Ketua Umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim, dicemari insiden provokasi dan perang mulut membabitkan lebih 100 ahli Perkasa.

Ahli-ahli Perkasa yang berarak dari Masjid Zahir tiba di hadapan Plaza Sentosa, bersebelahan dengan pusat itu pada 5.30 petang walaupun Ketua Pembangkang belum kelihatan ketika itu.

Kekecohan tercetus apabila berlaku adegan tolak-menolak antara dua pihak dan kedengaran kata-kata 'Anwar Yahudi', yang disambut dengan laungan reformasi oleh lebih 200 penyokong PKR.

Penyokong-penyokong Perkasa beredar kira-kira 15 minit kemudian sebelum ketibaan anggota FRU. Anwar pula tiba sekitar 6 petang selepas keadaan reda.

Syed Mokhtar: Adakah usaha tambah dana Umno BN?

Syed Mokhtar: Adakah usaha tambah dana Umno BN?
KUALA LUMPUR-Jika benar Syed Mokhtar Al Bukhary mendapat kelulusan untuk membuat kajian terperinci terhadap KTM Berhad, adakah ia satu lagi tindakan menambahkan dana pilihan raya Umno dan Barisan Nasional (BN), Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu mempersoalkan.
"Saya diberitahu bahawa Syed Mokhtar telah dapat kelulusan untuk buat due diligence ke atas KTM Berhad, iaitu diberi kebenaran untuk mengetahui semua perkara yang dianggap perlu untuk diketahui berkaitan KTM.

"Perkara itu berlaku ketika dihebohankan bahawa kerajaan BN akan di beri balik sejumlah wang dari penjualan aset-aset tertentu untuk menghadapi pilihan raya umum," katanya.
Antara tindakan yang paling mendapat perhatian sebelum ini ialah apabila Maju Expressway (MEX), lebuhraya Kuala Lumpur-Putrajaya sepanjang 26 kilometer baru-baru ini dijual dengan harga RM1.7 bilion kepada EP Manufacturing Berhad (EPMB) oleh Maju Holdings Sdn Bhd sedangkan pelaburan asal Pengerusi Eksekutif Maju Group, Tan Sri Abu Sahid Mohamed untuk MEX hanya RM60 juta sahaja.
Mohamad mempersoalkan, adakah apa yang berlaku itu merupakan bailout atau penjualan asset yang dipisah-pisahkan bagi tujuan mendapatkan lebih banyak keuntungan atau asset stripping.

BN paksa Parlimen terima usul ‘reformasi’ pilihan raya tanpa bahas, inikah transformasi Najib?


KUALA LUMPUR, 4 APRIL: Cara Barisan Nasional mengendalikan Parlimen dengan menggantung tiga Ahli Parlimen Pakatan Rakyat dan memaksa usul pembaharuan pilihan raya diluluskan tanpa mempedulikan cadangan pembangkang mencerminkan kerajaan pusat tidak jujur dalam usaha mereformasikan pilihan raya.
Malah, perbuatan yang bersifat kuku besi itu semalam merupakan episod paling memalukan dalam sejarah Parlimen, kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang.
Katanya, semuanya berpunca daripada kesilapan yang dibuat oleh Speaker Tan Sri Pandikar Amin yang telah menolak usul pindaan oleh tiga Ahli Parlimen Pakatan Rakyat tentang  Jawatankuasa Pemilihan Parlimen (PSC) mengenai pembaharuan pilihan raya.

Lynas: Tindakan Soi Lek untuk tipu pengundi


“Flip-flop” secara tiba-tiba oleh Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan tindakan MCA untuk membuat pusingan U daripada menyokong loji pemprosesan nadir bumi Lynas kepada menuntut agar loji itu dimansuhkan, bukan sahaja menonjolkan pendirian MCA yang tidak konsisten dan tidak berprinsip tetapi juga menimbulkan soalan tentang keikhlasan dan kredibiliti MCA.
Rakyat Malaysia tidak akan percaya dengan seruan Presiden MCA Chua Soi Lek untuk memansuhkan loji Lynas dan menganggap tindakan ini sebagai helah pilihan raya umum untuk menipu pengundi.

MCA harus buktikan komitmen mereka untuk menghormati kehendak majoriti rakyat Malaysia yang ingin menutup loji nadir bumi Lynas di sekitar kawasan Kuantan, dengan menarik diri daripada BN dan tidak kembali masuk sehingga UMNO membatalkan projek pemprosesan nadir bumi yang bernilai RM2.3 bilion ini.

Selagi UMNO enggan memberi komitmen secara umum bahawa pampasan akan dibayar, tidak ada sesiapa yang akan percaya bahawa Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai isu Lynas akan berani mengesyorkan penutupan kilang tersebut.

Nurul Izzah Bersama Orang Muda

Himpunan Hijau 3.0 juga 28 April

Video Exco Selangor Ditumbuk Oleh Binatang!

Berhimpun: Umno tertekan kebangkitan rakyat


KUALA LUMPUR, 6 April: Ternyata Umno BN sangat tertekan dengan komitmen kebangkitan rakyat apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz dengan tegas memberitahu Dataran Merdeka tidak diwartakan untuk perhimpunan aman.

Nazri Aziz menegaskan perkara itu, sebaik sahaja Jawatankuasa Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) akan menganjurkan himpunan Bersih 3.0 bertemakan 'Duduk dan Bantah' di Dataran Merdeka pada 28 April ini.

Umno-BN Terdesak, Cari Helah tutup Isu Besar

SHAH ALAM, 6 APR : Kerajaan UMNO-BN dilihat semakin terdesak dengan menggunakan ahli-ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang bermasalah untuk membangkitkan isu yang dikitar semula demi menutup isu besar yang kini dihadapi oleh mereka.
Adun Sri Muda, Shuhaimi Shafiei mendakwa, isu yang dimainkan semula berkaitan pemilikan saham oleh Adun Bukit Antarabangsa, Azmin adalah bukti bahawa UMNO-BN ketandusan isu untuk menyerang keutuhan PKR.

GMI turut sertai Bersih 3.0 pada 28 April

KUALA LUMPUR, 6 April: Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) juga akan menyertai perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 April ini sebagai tanda solidariti kepada reformasi pilihan raya.

Pengerusinya, Syed Ibrahim Syed Noh berkata, walaupun lapan tuntutan Bersih 3.0 semuanya berkaitan pilihan raya dan tiada kaitan dengan desakan memansuhkan ISA, namun ianya harus disokong ke arah kerajaan yang bersih.

"Bersih 3.0 memang ada tuntutan yang khusus. Tapi kami akan turun sebagai solidariti, sebagai tanda setiakawan kita kepada Bersih 3.0.

Parti Islam Indonesia: P'raya M'sia harus adil

NONEParti Keadilan Sejahtera (PKS) hari ini berharap pilihan raya umum di Malaysia - yang dijangka berlangsung tidak lama lagi - akan berjalan dengan adil, jujur dan telus.

Dengan keadaan itu, kata setiausaha agungnya Fahri Hamzah (lihat foto), ia membolehkan rakyat Malaysia memilih "kepimpinan yang sejati" dan memberikan pentadbiran yang baik.

"Saya rasa Malaysia harus mengadakan satu proses pilihan raya yang jujur, adil dan transperen sehingga kredibiliti perwakilannya (anggota parlimennya) terjaga," katanya.

Beliau mengulas perkara itu dengan membuat perbandingan dengan kejayaan parti Liga Kebangsaan Ke arah Demokrasi (NLD) yang dipimpin pejuang demokrasi Burma Aung San Suu Kyi baru-baru ini.

Bersih 3.0 perlu memandangkan pilihan raya ‘terburu-buru’ kata Ambiga kepada SPR


KUALA LUMPUR, 6 April — Bersih 2.0 mempertahankan rancangannya untuk mengadakan perhimpinan 28 April depan kerana melihatnya sebagai satu keperluan memandangkan kerajaan masih lagi tidak menunjukkan sebarang komitmen untuk melaksanakan lapan tuntutan mereka sebelum pilihan raya akan datang.
Pengerusi badan pemerhati pilihan raya itu, Datuk Ambiga Sreenevasan (gambar) mendakwa kerajaan “menunjukkan sikap terburu” untuk memanggil pilihan raya, yang menurutnya akan diadakan dalam jangka masa terdekat, dan itu menjadikan Bersih sangat relevan.

Royal boost for Pakatan

A member of the Negeri Sembilan royalty is now touring the state with the opposition to drum up support for the coming general election.
REMBAU: Pakatan Rakyat has received the backing of a Negeri Sembilan royalty, who believes that the curtain must fall on Umno and Barisan Nasional’s protracted reign.
Tunku Harmy Tunku Hannan, 57, cousin of current Yang DiPertuan Besar of Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Tuanku Munawir, also vowed to campaign for opposition candidates in the coming general election.
“Enough is enough! Umno and BN have been in power too long. Corruption is getting out of control,” he told a ceramah here.
“When corruption is beyond control, crime will also increase. Umno also encourages the slandering culture and this is very dangerous. If we don’t change, then nobody else can change us,” he said, drawing thunderous applause from the village folks gathered.
Tunku Harmy was once the chairman of the economic advisory committee of the Narathiwat Islamic Council in Thailand from 1998 to 2000.

KEADILAN sokong penuh Bersih 3.0

Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) amat bimbang akan kewibawaan dan kebolehpercayaan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) setelah menerima dan mendedahkan maklumat tentang pelbagai penyelewengan yang berlaku berkaitan daftar pengundi, termasuklah:
- Pusat Tahanan Sementara Bukit Jalil yang menempatkan 457 pengundi pos (suku 3, 2011), yang secara tiba-tiba dipindahkan dari kawasan Parlimen Bandar Tun Razak (P124) ke Lembah Pantai (P121), walaupun ianya terletak lebih 3km dari sempadan parlimen Lembah Pantai;
- Lebih 79,000 pengundi yang didaftarkan dalam lebih 350 alamat yang sama, di mana setiap alamat itu merekodkan lebih dari 100 pengundi;
- 42,000 nama yang disahkan SPR sebagai pemilih yang diragui status kewarganegaraan mereka, yang masih enggan dibersihkan SPR dari daftar pemilih;
- Lebih 1,000 pengundi yang melebihi umur 100 tahun, di mana antara yang tertua berumur 159 tahun (lahir 1853), yang enggan dibersihkan SPR dari daftar pemilih; dan banyak lagi penyelewengan yang jelas enggan dibersihkan SPR.

Politik Samseng : Exco Selangor Buat Laporan Polis Selepas Di Tumbuk


SHAH ALAM 06 APRIL : Ahli Dewan Undangan Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah cedera ditumbuk oleh dua lelaki di sebuah restoren di Jalan Sekolah Kampung Baru, awal pagi tadi.
Dalam kejadian kira-kira jam 12.45 pagi itu, Ean yang juga Exco Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram ditumbuk oleh lelaki terbabit selepas selesai makan di restoren itu.
Ketika keluar dari restoren itu, dua lelaki terbabit menghampirinya dan terus memarahi serta bercakap dengan nada kasar.
“Seorang daripada lelaki itu terus menerpa ke arah saya dan memukul bahagian kiri wajah menggunakan tangan, dia turut memukul dan menarik tangan saya.”

Penggulungan Kem. Pertanian & Asas Tani (4) - Kedudukan NFC

Penggulungan Kem. Pertanian & Asas Tani (3) - TKPM & Diesel Nelayan

Penggulungan Kem. Pertanian & Asas Tani (2) - Perikanan

Penggulungan Kem. Pertanian & Asas Tani (1) - Pekebun2 Kecil

Penggulungan Kem. Perlancongan - Traksaksi Kewangan - PKR

Penggulungan Kem. SA&AS - Isu Banjir - PR

Penggulungan Kem MOSTI Isu Lynas PR

Kajian PERKESO - DAP Bukit Mertajam

Pindaan Akta PERKESO - PKR Kuala Langat

Sesi Soalan - Dana Khas Terengganu - PAS Kuala Terengganu

Health Care Pelancong - PAS Bachok

Sesi Soalan - Hospital Parit Buntar - PAS Parit Buntar

Visa Pelajar Luar Negara - DAP Kepong

Sesi Soalan - CEO Petronas & Talent Corp - DAP Bagan

Penggulungan Kem. Miti

Penggulungan Kem. PT

Penggulungan Kem. KLBnW

Penggulungan Kem. Dalam Negeri 2

Penggulungan Kem. Dalam Negeri 1

Penggulungan Kem. PKnK - Isu-Isu

Today in History, Friday, April 6th

Dr Syed Azman Ceramah HAMTU Chukai

Selangor - Lebih berdaya saing di bawah kerajaan Reformasi

TAWAS - Bantuan Masa Depan Anak-Anak

"UMNO jahil, UMNO main perkauman untuk tujuan politik"

Vale: Nizar Cabar Zambry Dedah Semua Dokumen

Phahrolrazi, Dr Ismail angkat sumpah exco

'Saya jumpa Datuk Seri bukan nak minta lembu'

Teladan buat pemimpin UMNO

Oleh Adil Mat Selamat

Berapa ramaikah pemimpin UMNO yang sanggup mengikut contoh teladan Syed Sobri Syed Hashim yang hilang kelayakan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) selepas diisytiharkan muflis oleh mahkamah?
Teladan yang kita maksudkan bukanlah belajar membuat hutang berjuta-juta ringgit hingga tak mampu membayar seperti beliau, sebaliknya teladan yang kita maksudkan adalah sikap beliau yang tidak berselindung dengan kesilapan dan kegagalan beliau dalam kes tersebut.
Ya, barangkali Syed Sobri sudah tidak punya pilihan lain untuk menutup masalahnya dari diketahui umum. Apatah lagi pihak mahkamah telah mengisytiharkan beliau bankrap. Jadi langkah beliau mengakuinya di khalayak umum wajar diberi sedikit pujian.

Rally Bersih 3.0 adalah ikhtiar terakhir untuk mencari keadilan berdemokrasi

Bersih 3.0 akan diadakan pada 28hb April ini. Kali ini akan diadakan di Dataran Merdeka dan rally itu akan diadakan juga diseluruh negara dan diseluruh dunia dimana rakyat Malaysia berada. Pak Samad Said akan mengetuai rally itu untuk meminta semua 8 tuntutan Bersih 3.0 itu dipenuhi sebelum pilihanraya diadakan. Malas rasanya untuk mengulangi apa tuntutan-tuntutan pihak Bersih 3.0 itu tetapi semua tuntutan itu merupakan tuntutan yang asas bagi sebuah demokrasi.

Lynas: Guan Eng cabar MCA keluar BN

"Flip-flop" secara tiba-tiba oleh Presiden MCA Chua Soi Lek dan tindakan MCA untuk membuat pusingan U daripada menyokong loji pemprosesan nadir bumi Lynas kepada menuntut agar loji itu dimansuhkan, bukan sahaja menonjolkan pendirian MCA yang tidak konsisten dan tidak berprinsip tetapi juga menimbulkan soalan tentang keikhlasan dan kredibiliti MCA.  Rakyat Malaysia tidak akan percaya dengan seruan Presiden MCA Chua Soi Lek untuk memansuhkan loji Lynas dan menganggap tindakan ini sebagai helah pilihan raya umum untuk menipu pengundi.

Pak Samad: ‘Jangan kaitkan soal agama, bangsa dalam Bersih 3.0’


KUALA LUMPUR, 6 April [TMI]— Datuk A. Samad Said menegaskan Wira Perkasa tidak sepatutnya menyerang Datuk Ambiga Sreenevasan dengan isu-isu sensitif kaum dan agama, menambah himpunan Bersih 3.0 pada 28 April ini tiada kaitan dengan perkara-perkara itu.
Jelas Sasterawan Negara ini, sesiapa sahaja termasuk umat Islam boleh menyertai perhimpunan kali ketiga anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) dan Wira Perkasa tiada hak untuk menghalang.
“Soal mereka (Wira Perkasa) dengan Ambiga soal yang lain, bagi saya yang penting tiada perbezaan bangsa dan agama dalam perhimpunan itu.

Bersih 3.0 necessary due to ‘haste’ in holding polls, Ambiga tells EC

KUALA LUMPUR, April 6 — Bersih 2.0 has defended its planned April 28 rally, saying it is necessary as the government has not shown any commitment to implement the group’s eight reform demands before the next election.
The election watchdog’s chairman, Datuk Ambiga Sreenevasan (picture), accused the government of “showing haste” in calling for elections, which she predicted would be soon, and this made Bersih’s rally even more relevant and timely.
“As I said it is the government that is showing haste in holding the elections. No one has said that the reforms Bersih 2.0 has called for will be implemented before the 13th general election. Why is that?
“We have to do this now because the elections seem to be round the corner... I strongly disagree with what Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar had said,” she told The Malaysian Insider.

Skandal NFC: Bagaimanakah RM250 juta dapat dipulangkan kepada rakyat?

Saya telah menegaskan berkali-kali bahawa semua transaksi yang melibatkan aset dan kepentingan pemilik NFC perlu dibekukan kerana ada kemungkinan besar harta-harta ini diperolehi dengan menggunakan dana awam sebanyak RM250 juta yang diselewengkan dari tujuan asalnya.

Aset dan kepentingan pemilik NFC yang saya maksudkan adalah seperti berikut:

1. Semua pegangan syarikat, saham dan pelaburan di dalam apa-apa entiti yang dibuat selepas tahun 2007, iaitu selepas NFCorp dianugerahkan kontrak RM250 juta untuk mengusahakan Pusat Fidlot Kebangsaan;

Kebenaran pahit bagi Dr M: Musuh lamanya Anwar memberi saingan hebat dalam PRU-13

Kebenaran pahit bagi Dr M: Musuh lamanya Anwar memberi saingan hebat dalam PRU-13Bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad telah mengakui bahawa ia adalah sukar untuk meramalkan keputusan pilihanraya umum ke-13 disebabkan oleh isyarat "mengelirukan" dari pelbagai pihak.
"Apa yang pasti, ia tidak mudah bagi BN untuk mendapatkan majoriti dua pertiga kali ini. Pembangkang sekarang tidak seperti dulu, dan situasi semasa agak mengelirukan," Bernama melaporkan Mahathir berkata sebegitu.
Pasti sukar bagi Mahathir untuk membuat pengakuan tersebut, kerana gabungan pembangkang Pakatan Rakyat yang dipimpin oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, merupakan orang yang dia cuba untuk jatuhkan dan gulingkan dari arena politik sepenuhnya.
Pada tahun 1998, kerana takutkan populariti dan peningkatan pengaruh Anwar dengan orang Melayu, Mahathir sengaja mereka cerita liwat dan tuduhan rasuah kepada bekas Timbalannya dan berjaya dalam memenjarakan Anwar selama 6 tahun. Hanya selepas Mahathir bersara barulah Mahkamah Persekutuan cukup berani untuk menjatuhkan tuduhan dan bebaskan Awar.

Nazri, adakah kamu melindungi Peguam Negara kerana dia tidak mendakwa anakmu?

Nazri, adakah kamu melindungi Peguam Negara kerana dia tidak mendakwa anakmu?Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nazri Aziz tidak mempunyai hak untuk campur tangan dalam siasatan SPRM. Jangan cuba mengganggu kerja mereka kerana anda akan hanya Nampak seperti PEMBULI BESAR SAHAJA.
Menteri Undang-undang de facto, Datuk Seri Nazri Aziz tidak mempunyai hak untuk campur tangan dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).Nazri hanyalah ahli parlimen dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab terhadap pentadbiran dan Parlimen dan menyelaras hal ehwal parlimen.
Tugasnya hanyalah untuk menguruskan hal ehwal Parlimen dan dia tidak patut menggunakan kuasa politik untuk membuli pegawai SPRM yang berani memerangi rasuah. Nazri tidak patut memberitahu Timbalan Ketua SPRM Shukri Abdull bagaimana untuk menangani kes rasuah dan memperkecilkan beliau sebagai "lemah".

Najib silap: Pembangkang bukan hanya tentang Anwar

Najib silap: Pembangkang bukan hanya tentang Anwar Datuk Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri, terkeliru bahawa pembangkang di negara ini hanya sibuk tentang Anwar Ibrahim. Jadi semakin pilihan raya mendekati ahli politik di kedua-dua bahagian, terdapat sekumpulan orang bodoh yang kononnya dengan rahmat Najib dan dengan bantuan jelas media arus perdana mempraktikkan pembunuhan watak sebagai kesalahan politik ke atas Anwar.
Melibatkan diri dalam politik sampah mestilah mempunyai diktat yang buruk di pihak Najib. Beliau nampaknya tidak mempunyai kemahuan politik untuk menghentikan politik sampah ini. Rakyat sudah tidak boleh bersabar dengan pendekatan politik yang jijik ini. Najib semakin cepat menggali kubur sendiri. Beliau juga mengheret UMNO ke dalam pasir jerlus dengan cepat.
Najib masih terlupa hakikat bahawa rakyat telah dengan mujurnya menerima sistem dua parti untuk negara ini. Mereka merasakan bahawa dengan sistem seperti itu boleh menjadikan pembahagian kuasa yang bertentangan sesebuah kerajaan untuk kebaikan negara. Anwar oleh itu, bukan isu sebenar di sini, kerana apa yang rakyat tuntut ialah sistem dua parti yang kekal untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik daripada ahli politik.

Diamond rings, Birkin bags and fawning GLCs while the poor become beggars

Diamond rings, Birkin bags and fawning GLCs while the poor become beggarsThe BN led government is ceremoniously proclaiming that it is truly caring for the rakyat and so is making its cash handouts to citizens.
In the wake of two realities, namely, the exploding cost of living and the timing of these so-called caring-relief cash handouts, one cannot dismiss suspecting that it is all a vote-buying tactic.
The money that BN is paying out to qualifying citizens is not money from UMNO, MCA or MIC pockets. It is not even money that was earned from the profits of sound business management of the country's resources.
The handouts that the BN led government is making to the citizens is the citizens own sweat and tears. Can any economist deny this?
Further, what use is it to make a one-off cash handout when what that money can buy is only pay in part for some groceries that would not even last four weeks?
Is this gesture of seeming 'caring government' not akin to giving a man a fish when what he truly needs is not denying him or her the opportunities to catch his or her own fish everyday?
Little better than beggars but the kids of the elite get mega billion shares

There is no more Umno, only 1 Umno: The players and their game

There is no more Umno, only 1 Umno: The players and their gameLove is blind for many. When a person really loves somebody, common sense, logic and anything negative about the other person simply won’t work. It won't change the feelings of the one who loves.
A man can be ugly, smelly, have bad breath and even rotten teeth. He can be poor without possessions, bad tempered, fat and even an arrogant idiot, but once a girl falls in love with him, nothing can change her feelings towards her guy.
And if you tell her that he is unfaithful to her, she won’t budge either. It is the same for a man. It is called blind love.
The zombies
And it looks like this is how some Malays love UMNO. Many are still convinced that UMNO is Malay and Malay is UMNO. Anything and anyone else is a fake, not kosher. There is nothing the Opposition can do about this group of Malays. They are fixed in their mentality and won’t even question the UMNO warlords even if it is proven that these guys were the culprits stealing their lands, houses and belongings.

BERSIH 3.0: Menteri jahil, angkuh, kata Zaid

Bekas 'menteri undang-undang' Datuk Zaid Ibrahim hari ini menyelar penggantinya Datuk Seri Nazri Abdul Aziz ekoran kenyataannya terhadap perhimpunan BERSIH 3.0 yang didakwa menunjukkan kejahilan dan keangkuhan BN.

"Kenyataan Nazri bahawa perhimpunan BERSIH yang dirancang tidak sah, dan tempat yang dipilih tidak digazetkan untuk perhimpunan aman hanya satu lagi contoh kegagalan BN untuk menangani isu itu dengan wajar.

"Ia membawa nada kejahilan dan keangkuhan untuk tidak melakukan perkara yang betul," kata Zaid yang yang juga presiden parti KITA.

Mengulas isu tempat berhimpun pada 28 April ini, Zaid berkata, menteri dan pihak polis patut membenarkan perhimpunan di Dataran Merdeka seperti dirancang atau tempat lain yang mungkin tanpa menggunakan alasan yang remeh temeh.

'Jangan kaitkan saya, SPR dalam politik'..ha..ha..ha,.SPR sejak merdeka jadi alat politik UMNO


Wan Ahmad Wan Omar
SHAH ALAM – Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar menafikan dakwaan Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar yang menuduhnya terlibat dalam aktiviti memberi kerakyatan kepada warga asing.

Menurutnya, tuduhan melampau itu jelas berniat jahat, tidak bertanggungjawab dan bermotifkan politik semata-mata untuk merosakkan integriti suruhanjaya tersebut.

“Dakwaan Mahfuz itu satu cerita karut yang direkanya dan jelas satu fitnah terhadap saya dan SPR.

“Saya nasihatkan beliau agar tidak kaitkan saya atau SPR dalam permainan politiknya, sekali lagi dengan tegas saya katakan SPR tidak terlibat dalam politik,” katanya kepada Sinar Harian.

Abdul Kadir: Kelulusan laporan PSC tanpa bahas menimbulkan kesangsian

Kadir berkata mustahil pilihan raya yang bebas boleh diadakan dalam keadaan sekarang. — Gambar fail
KUALA LUMPUR, 6 April — Timbalan Presiden Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir menyambut baik usaha Transformasi Politik yang dilaungkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, namun menegaskan cara laporan Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen (PSC) berkaitan penambah baikan pilihan raya dibentang dan diluluskan menimbulkan persoalan. Menurut beliau, cara di mana laporan minoriti yang cuba dibentangkan ditolak juga turut menimbulkan persoalan serius berkenan keikhlasan kerajaan terhadap proses transformasi tersebut.

Apa di sebalik perjanjian Scorpene?

NONESiasatan majistret Perancis mendapati AS$1.2 bilion (RM3.7 bilion) jualan kapal selam kepada Kementerian Pertahanan Malaysia mensasarkan, antara lain, syarikat berpangkalan di Hong Kong bergelar Terasasi (Hong Kong) Ltd, dengan pegawai pentingnya Abdul Razak Baginda, orang kepercayaan perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Siasatan percaya sekurang-kurangnya sejumlah wang daripada 36 juta euro (RM144 juta) disalurkan melalui Terasasi berakhir ke poket Najib, yang juga menteri pertahanan dan timbalan perdana menteri ketika dua kapal selam Scorpene dibeli daripada Thales International atau Thint Asia.

Surirumah OKU diugut bunuh pasang bendera PAS


KUALA LUMPUR, 6 April: Majlis Tindakan Dun Bukit Baru membuat laporan polis, semalam di atas ugutan bunuh yang dilakukan oleh seorang Ketua Umno Cawangan dalam Parlimen Bukit Katil ke atas seorang suri rumah OKU.
 Menurut blog http://jasindaily.blogspot.com, ketua Umno tersebut dengan lagak ala gangster bersama beberapa orang pengikut datang ke rumah OKU tersebut dan menurunkan bendera PAS yang dipasang di rumah tersebut yang terletak berhadapan dengan Flat Sri Siantan, di Bukit Baru, semalam.

"Dia turunkan bendera dan ugut hendak bunuh saya jika terus gantung bendera PAS" kata surirumah OKU yang tidak mahu namanya disiarkan.

‘Hanya 1 daripada 8 tuntutan Bersih ditunaikan’

KUALA LUMPUR 6 April — Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menegaskan himpunan Bersih 3.0 perlu kerana hanya satu daripada lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bebas dan Adil (Bersih) diluluskan dalam laporan Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC).
Mohamad berkata tujuh tuntutan lain langsung tidak dimasukkan dalam laporan 22 cadangan yang diusulkan PSC.
“Ini kerana dari lapan tuntutan hanya satu ditunaikan iaitu celup jari (dakwat kekal).
“Yang lain langsung tidak dipedulikan bahkan daftar pemilih paling kotor,” katanya pada sidang media di ibu pejabat Pas di Jalan Raja Laut semalam.

A-G playing the fool over Teoh’s death, says family lawyer

KUALA LUMPUR, April 6 — The lawyer for Teoh Beng Hock’s family doubts they will be treated fairly by an Attorney-General who is “clearly playing the fool” by saying he “prosecutes without control over investigations.”
Gobind Singh Deo said in a statement sent to The Malaysian Insider that Tan Sri Abdul Gani Patail’s failure to state clearly if the three anti-graft officers who allegedly drove Teoh to suicide would be prosecuted was “highly irresponsible.”
Gobind asked why the matter was referred back to the MACC when it was the agency’s conduct which was being investigated to begin with. — File pic
“He is clearly playing the fool. The A-G’s stance that he ‘only charge’ and ‘not investigate’ makes no sense at all. What kind of A-G prosecutes only without control over investigations? “If he didn’t investigate, why were his officers not only present but actively involved in both the inquest and RCI?” the Puchong MP said, referring to the royal commission of inquiry which recommended action be taken against the trio.
“Why is he referring the matter back to the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) when it is their conduct which is being investigated to begin with? Isn’t this plain ridiculous? There is a conflict,” the DAP leader added.

Pas yakin setengah juta sertai Bersih 3.0, DAP sokong


logo PSC
KUALA LUMPUR - Pas yakin  perhimpunan Bersih 3.0 bagi menuntut reformasi pilihan raya di Dataran Merdeka pada 28 April ini akan disertai sekitar setengah juta orang.
Ia diadakan susulan kepada himpunan Bersih 2.0 dan laporan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) Berhubung Penambahbaikan Sistem Pilihan Raya yang dibentangkan di Dewan Rakyat kelmarin.
Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu berkata, pihaknya akan mengerahkan seramai mungkin ahlinya untuk menjayakan perhimpunan itu.
"Saya menyeru ahli dan penyokong Pas dan Pakatan Rakyat turun beramai-ramai bagi menuntut pilihan raya yang bersih.

Susulan PSC, SPR jumpa Ahli Parlimen


logo PSC
KUALA LUMPUR – Ahli-ahli Parlimen berpeluang untuk mengemukakan apa jua kemusykilan mereka berhubung perkara berbangkit mengenai proses pilihan raya terus kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada 16 April ini.
Pertemuan itu diadakan dua minggu selepas Parlimen meluluskan tanpa bahas laporan akhir Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) Berhubung Penambahbaikan Pilihan Raya.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri  Nazri Aziz berkata, pertemuan itu antara lain akan dihadiri oleh Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR bagi menjawab segala soalan yang berbangkit.

Mafrel: Isu Utama Adalah Daftar Pemilih

SHAH ALAM 5 APRIL : Badan Pemantau Pilihan Raya Bersih dan Adil (Mafrel) berpendapat hasrat rakyat untuk menikmati sebuah pilihanraya yang bersih dan adil untuk sesi akan datang tidak akan kesampaian selagi masalah daftar pemilih tidak dilakukan secara berhemah..
Ini berikutan keputusan Jawatankuasa Penambahbaikan berhubung Pilihan Raya (PSC) yang hanya meluluskan penggunaan dakwat kekal dan selebihnya tidak diberi penekanan sebagaimana termaktub dalam tuntutan BERSIH 2.0.

PTPTN boleh dimansuh jika ada kemahuan politik


Pusat Penyelidikan PAS (PPP) berpandangan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) boleh dimansuhkan sekiranya ada kemahuan politik (political will) yang kuat oleh parti yang memerintah. Sehubungan dengan itu, cadangan Pakatan Rakyat (PR) untuk memansuhkan PTPTN bukanlah janji politik yang populis dan tidak dapat dicapai. Malah, PPP melihat perlaksanaan PTPTN telah menyebabkan rakyat Malaysia semakin terhimpit dengan hutang sekaligus mengurangkan kuasa beli mereka.
Pinjaman pendidikan PTPTN juga akan melebarkan lagi jurang kaya-miskin yang telah sedia buruk di Malaysia, di samping meningkatkan jumlah golongan muflis di waktu usia muda. Oleh sebab itu, dari segi jangka panjang, situasi-situasi yang timbul akibat pelaksanaan PTPTN ini boleh menjejaskan ekonomi negara.

Bersih 3.0 harus sebab hanya 1 daripada 8 tuntutan ditunaikan, kata Mat Sabu


KUALA LUMPUR, 5 April — Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu menegaskan himpunan Bersih 3.0 perlu diadakan memandangkan hanya satu daripada lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) diluluskan dalam laporan Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen (PSC).
Pada sidang media yang diadakan di pejabat agung PAS, Mohamad berkata tujuh tuntutan lain langsung tidak dimasukkan dalam laporan 22 cadangan yang diusulkan PSC.
“Ini kerana dari lapan tuntutan tanya satu ditunaikan iaitu celup jari.

Antara PTPTN dan PTPTIPU

Sekiranya Anwar Ibrahim menjadi PM bukan sahaja hutang PTPTN, silap-silap hutang rumah, kereta tempatan yang dibeli di bawah harga RM100,000 dan hutang ansuran bayar bulan-bulan televisyen LCD 40 inci yang dibeli di Courts Mammoth pun boleh dilangsaikan kerajaan.

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat para pembaca yang budiman sekelian, sesungguhnya sebagai salah seorang peminjam di bawah naungan Pebadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) pastinya saya berasa amat gembira apabila bakal Perdana Menteri Malaysia Dato Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa kerajaan persekutuan akan memansuhkan semua hutang PTPTN.
Menurut kata bekas Menteri Kewangan Malaysia ini berdasarkan perkiraan pendapatan kerajaan yang berjumlah RM150 bilion setiap tahun, penasihat ekonomi Selangor ini menjangkakan bahawa kerajaan beliau akan mampu menghapuskan segala hutang PTPTN dalam masa tiga tahun sahaja.
Saya yang begitu terkesima dengan kehebatan asas penghujahan beliau nyaris-nyaris mengisi borang keahlian AIC (Anwar Ibrahim Club) kerana hati saya tergerak untuk menyokong orang yang bakal menghilangkan salah satu beban hutang saya.

GE-13 seen mid-June after BN's "roughneck" refusal to clean up electoral system

GE-13 seen mid-June after BN's "roughneck" refusal to clean up electoral system The "rough and panicky" manner in which beleaguered Prime Minister Najib Razak's government hammered in an election reforms proposal has bolstered the case for snap general elections to be held within the next 2 months, rather than the September timeline recently reported by a BN-controlled newspaper.
According to opposition leaders, the way in which the BN lawmakers "exposed their reluctance to clean up the electoral system" has also opened the door wider for Najib to escape from his assurances to the people and his party that the 13th general election or GE-13 will be held soon.
Najib has come under severe fire for putting the nation in limbo due his indecisiveness over the GE-13 date, with many political pundits believing that this was due to his wish to prolong his hold on the premiership.

Kebebasan media: Takkan Malaysia bersedia berada di belakang Myanmar?

Kumpulan Aktivis Media Independen (KAMI) kecewa dengan laporan Jawatankuasa Pilihan Khas (PSC) Penambahbaikan Proses Pilihan Raya yang mengabaikan tuntutan rakyat mengenai akses media yang bebas dan adil, sekali gus menyifatkan PSC tidak mempunyai keazaman politik yang tinggi bagi membuat pembaharuan menyeluruh.

Laporan PSC yang diedarkan kepada ahli-ahli Parlimen pada 2 April lalu telah mencetuskan kontroversi dan perbalahan dalam sidang Dewan Rakyat, terutama apabila "laporan minoriti" tidak disertakan.

DAP sokong himpunan 'Duduk Bantah'


DAP menyokong perhimpunan "Duduk-Bantah" Bersih dan Himpunan Hijau 3.0 di Dataran Merdeka pada 28 April 2012 jam 2.00 petang sebagai ungkapan demokrasi rakyat Malaysia yang menuntut pilihanraya yang bersih dan adil serta Malaysia yang selamat dan bebas daripada pencemaran radioaktif.

DAP menyokong 3 tuntutan utama oleh penganjur Bersih 3.0 :-

• Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mesti meletakkan jawatan.

• Proses pemilihan mestilah bersih sebelum pilihan raya yang akan datang disebabkan kegagalan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) dalam penambahbaikan sistem pilihan raya bagi menangani isu-isu kritikal seperti audit daftar pemilih yang tidak lengkap, penyalahgunaan berhubung undi pos, kesalahan pilihan raya, kegagalan untuk menangani politik wang, tiada akses yang bebas dan penuh dalam media cetak dan siaran dan tiada langkah- langkah untuk menamatkan politik kotor. ; dan

Himpunan Mansuh PTPTN, Pemanas Demo BERSIH 3.0

SHAH ALAM,5 APRIL : Walaupun terdapat tekanan daripada pihak kerajaan, anak muda dan mahasiswa akan tetap meneruskan himpunan bagi menggesa pihak kerajaan memansuhkan PTPTN dan menuntut disediakan pendidikan percuma kepada seluruh rakyat Malaysia, tegas Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Muhamad Safwan Anang @ Talib.
Menurut Safwan , himpunan yang akan diadakan di Dataran Merdeka pada jam 2 Petang, 14 April ini adalah sebagai persediaan atau “acara warming up” sebelum BERSIH 3.0.

Jelajah Jom BERSIH 3.0, Di Selangor, 7 April

SHAH ALAM, 5 APRIL : Sempena Himpunan Bantah PTPTN pada 14 April dan Himpunan BERSIH 3.0 pada 28 April ini, Pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat akan mengadakan siri jelajah peringkat negeri Selangor pada Sabtu ini.
Pada malam tersebut pimpinan PR akan berada di dua lokasi berasingan.
Siri ceramah Perdana akan diadakan di Pejabat PKR Cabang Kapar, Taman Sungai Kapar Indah ( Bersebelahan Shell) bermula jam 9 malam hingga 12 malam.
Manakala lokasi kedua adalah majlis Rapat Rakyat sempena 25 tahun PAS Shah Alam bertempat di Stadium Melawati Shah Alam bermula jam 9 – 12 malam.
Antara penceramah yang di jemput adalah Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Hadi Awang, Lim Kit Siang, Tan Sri Khalid Ibrahim, Tony Phua, Dr Rani Osman, Khalid Samad dan beberapa pimpinan lain.