Rabu, 4 April 2012

BERSIH tunjuk bagaimana pengundi boleh 'diklon'

Ahli jawatankuasa pemandu BERSIH dan saintis politik Wong Chin Huat mendedahkan lebih banyak contoh pengundi "klon", yang didakwanya sebagai pengundi hantu.

Menggunakan daftar pemilih suku keempat 2011, Wong (kiri) menjelaskan empat kaedah pengundi boleh didaftarkan banyak kali, supaya mereka dapat mengundi beberapa kali.

"Anda boleh mendapati bahawa kita telah begitu maju dalam teknologi pengklonan sehingga kita boleh mengalahkan Korea dan semua orang lain di dunia," kata pensyarah Universiti Monash itu sinis.

PAS sedia sertai himpunan Bersih 3.0


KUALA LUMPUR, 4 April: PAS hari ini menyatakan sokongan terhadap hasrat NGO Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) yang akan mengadakan himpunan Bersih 3.0 bagi menuntut reformasi pilihan raya pada 28 April ini.

Sehubungan itu juga, naib presidennya Salahuddin Ayub (gambar) berkata, PAS juga tidak teragak-agak untuk menyertai himpunan itu kerana ia selari dengan perjuangan parti itu yang menuntut pembersihan daftar pemilih oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Malah katanya, ia juga selari dengan kandungan laporan minoriti yang ditolak oleh Dewan Rakyat semalam untuk dilampirkan bersama dengan laporan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya (PSC).

Pak Samad: Lebih 500,000 Akan Sertai BERSIH 3.0


KUALA LUMPUR 4 April: Dianggarkan lebih 500 ribu rakyat dijangka akan menyertai himpunan BERSIH 3.0 di Dataran Merdeka pada 28 April ini selain 32 buah negara di seluruh negara turut menganjurkan himpunan pada hari yang sama.
Perkara itu dinyatakan oleh Pengerusi Bersama Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0), Datuk A.Samad Said sebagai mengambarkan ledakkan kebangkitan rakyat menuntut satu perubahan dalam sistem pilihanraya di negara ini.

Anak muda akan jadi tulang belakang Bersih 3.0

BIARPUN telahan terhadap Bersih 3.0 telah bermula dengan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang mengatakan Bersih 3.0 adalah perhimpunan haram, Anak Muda Malaysia akan tetap pastikan Bersih 3.0 akan menjadi perhimpunan mega rakyat dalam menuntut pilihan raya bersih, bebas dan adil.
Seperti Bersih 9 Julai lalu, anak muda menjadi gelombang utama yang memenuhi bandar raya Kuala Lumpur biarpun kerajaan melalui pihak polis menggunakan pelbagai cara untuk menghalang kemaraan rakyat. Bersih 3.0 ini sekali lagi akan menyaksikan kebangkitan anak muda bukan sekadar menjadi kompenen mobilisasi yang paling penting, tetapi juga akan menjadi benteng yang akan berada di kiri dan kanan setiap rakyat Malaysia di Dataran Merdeka pada 28 April nanti.
Tidak ada sebab untuk anak muda tidak bersama rakyat dalam himpunan 28 April ini. Pengkhiatan Suruhanjaya Pilihan Raya terhadap kepercayaan rakyat adalah suatu yang tidak dapat dimaafkan. Sedang rakyat menanti keputusan Jawatankuasa Pilihan Khas  Parlimen Berhubung Penambahbaikan Pilihan Raya selama lima bulan, dalam masa yang sama SPR boleh membiarkan penipuan terhadap senarai daftar pemilih terus berlaku. Oleh itu tindakan Jawatankuasa Pemandu Bersih 3.0 yang menuntut agarkan SPR meletak jawatan merupakan tindakan yang tepat.

BERSIH 3.0: Bersihkan dulu, baru buat p'raya

Pengerusi bersama Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) Datuk S Ambiga berkata, perhimpunan ketiganya pada 28 April ini membawa tiga isu utama selain lapan tuntutan yang ditegaskannya sejak mula turun ke jalan raya pada November 2007.

Antaranya ialah tuntutan supaya kerajaan membersihkan proses pilihan raya sebelum pilihan raya umum ke-13 diadakan, katanya.

Anggota 'task force' pengundi warga asing didedah


KUALA LUMPUR, 4 April: Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar (gambar) mendedahkan wujudnya 'task force' yang bertanggungjawab memberi taraf kerakyatan kepada warga asing bagi membolehkan mereka mengundi dalam pilihan raya nanti.

Menurut Mahfuz 'task force' tersebut diketuai oleh Penasihat Khas Perdana Menteri Datuk Osman Razak, Setiausaha Majlis Keselamatan Negara Datuk Tajuddin Wahab, dan Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar.

Bukan itu sahaja, Mahfuz turut mendedahkan beberapa pegawai di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang dikatakan terlibat sama antaranya, Ketua Pengarah Pendaftaran Negara Datuk Jariah, Nik Norashikin  Nik Mansur, Rashid Basiron, dan Shahrul Anwar Ahmad Zahidi,

Bersih 3.0: Rain or shine - I’m going to walk this time!

Bersih 3.0: Rain or shine - I’m going to walk this time!I am very excited to hear that we are going to have another Bersih rally at the end of this month. As expected, the Election Commission has turned down our demands to implement some electoral reforms before the next general election, which will be Malaysia's 13th and is due soon.
We have given EC more than enough time – 9 months to be exact and most of the reforms asked for by Bersih 2.0, the free and fair polls movement, do not need to go through Parliament for approval.
Good, now we have a valid reason to come out to the streets again and exercise our constitutional rights collectively as matured Malaysian citizens of all creeds and ethnicity. It is good to hold simultaneous rallies in all major towns in the country on the same day, not just in Kuala Lumpur alone. Do it also in Penang, Ipoh, Johor Baru or Kota Kinabalu, just to show our incumbent government that we want electoral reforms. We are serious about electoral reforms!

Nazri, are you protecting the A-G because he didn't prosecute your son

Nazri, are you protecting the A-G because he didn't prosecute your sonMinister in Prime Minister's Department Nazri Aziz has no business to interfere in MACC’s investigations. Do not hit below the belt of the officers as they do not have the recourse to rebut you – STOP BEING A BULLY.
The de facto law minister Datuk Seri Nazri Aziz has no business interfering in Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC)’s investigations. Nazri is just a parliamentarian and a Minister in the Prime Minister’s Department in charge of Parliament’s administration and also to coordinate parliamentary affairs.
His job is to kick the butts in Parliament, not use political powers to bully MACC officials who have the courage to fight corruption. Nazri has no standing to tell MACC deputy chief Shukri Abdull how to run or manage anti-corruption cases and to belittle him as “weak”.

Tiada alasan kukuh tolak laporan minoriti


logo_psc
KUALA LUMPUR – Speaker Dewan Rakyat tidak mempunyai hak untuk menghalang laporan minoriti daripada dimasukkan ke dalam laporan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) Berhubung Penambahbaikan Pilihan Raya, kata wakil Pakatan Rakyat (PR).
Ahli Jawatankuasa PSC, Mohamed Azmin Ali (PKR-Gombak) berkata, usul pindaaan dikemukakan kepada Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia telah ditolak tanpa sebarang alasan kukuh.

Pembaharuan dilambatkan walaupun pilihan raya semakin hampir

Kelewatan dalam memperkenalkan undang-undang baru untuk persidangan Parlimen pada Jun depan mencadangkan bahawa pemilihan tidak akan diadakan sebelum persidangan tersebut. — Gambar Reuters
KUALA LUMPUR, 4 April — Masa semakin suntuk buat Datuk Seri Najib Razak menunaikan janjinya terhadap beberapa cadangan dan dijangkakan ditunda hingga Jun depan walaupun sesi Parlimen dilanjutkan sehingga minggu depan. Terdapatnya beberapa perubahan perundangan termasuk pemansuhan media cetak untuk memperharui lesen mereka setiap tahun, had umur persaraan dinaikkan, dan penyusunan semula Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) akan di bawa ke sesi depan, menimbulkan keraguan terhadap ura-ura perdana menteri akan memanggil pilihan raya dalam tempoh tiga bulan.
“PPA, saya rasa belum lagi, kata menteri berkaitan undang-undang Datuk Seri Nazri Aziz kepada The Malaysian Insider semalam, merujuk kepada Akta Penerbitan dan Percetakan Akhbar, yang mana Menteri Dalam Negeri berkuasa untuk memberikan lesen percetakan.

Najib and The Pied Piper of Malaysia

Najib and The Pied Piper of MalaysiaYes, Mr Prime Minister you are right. Pakatan Rakyat is the Pied Piper of Malaysia not Hamelin. Let me refresh your memory, it seems to be a bit rusty.
In the town of Hamelin in Germany, the town was infested with rats and the people had to hire a man to get rid of these rodents. This man then used his magical pipe to lure the rats into a river, but the townsfolk reneged on their promise and refused to pay him. So in revenge, on a Sunday when all the folks were in a church, he played his pipe and lured all the children away to teach the people a lesson.
So that is the story of the Pied Piper, Mr Prime Minister. But the twist in Malaysia is different because the real pest here is you and your Government, who have been fleecing the people for past fifty-odd years.
Fresh start followed by destruction

Banyak syor PSC di luar kuasa SPR


logo_psc
PILIHAN RAYA 1
PILIHAN RAYA 2
Kebanyakan pandangan dan syor laporan akhir Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya, yang diluluskan semalam terletak di luar bidang kuasa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan oleh itu, pelaksanaan dijangka memakan masa.

Malah, pelaksanaan sebahagian besar syor PSC juga memerlukan persetujuan Kerajaan Pusat selain pindaan Perlembagaan Persekutuan.

Justeru, sebahagian besar syor tidak dapat dilaksanakan ketika Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar berkata, sebahagian besar daripada 22 syor yang dikemukakan oleh PSC melibatkan soal dasar, yang secara langsung akan melibatkan keputusan kerajaan dan pembabitan agensi-agensi lain dalam membuat keputusan.

Katanya, pelaksanaan syor-syor itu memerlukan penelitian dan perbincangan lanjut.

PSC juga mengesyorkan agar sebuah jawatankuasa khas dibentuk untuk memantau pelaksanaan syor-syor yang digariskan dalam laporan awal, yang dibentangkan Disember lalu, dan laporan terakhir semalam.

"Banyak perkara yang disebutkan oleh laporan PSC bukan boleh ditentukan oleh SPR semata-mata... ia perlu diputuskan oleh kerajaan dan juga perlu mendapatkan pandangan agensi-agensi lain," kata beliau kepada Sinar Harian Online.

SPR dijangka akan mengadakan mesyuarat sama ada esok atau Jumaat ini untuk membincangkan syor-syor PSC.

Sehubungan itu, Wan Ahmad tidak menolak kajian dan pelaksanaan syor-syor tambahan PSC akan mengambil masa yang lama, dan kemungkinan besar hanya boleh dilaksanakan selepas PRU13.

"Misalnya, soal sistem pilihan raya yang baru, prapendaftaran pemilih apabila mencecah usia 20 tahun, ini semua memerlukan pindaan Perlembagaan Persekutuan kerana ia soal dasar.

"Jadi, saya melihat ini soal dasar, memerlukan kajian mendalam melibatkan banyak agensi, tidak boleh dilakukan oleh SPR sahaja," kata beliau sambil menambah, "ada syor PSC yang boleh dilaksanakan segera ketika PRU13 dan ada yang tidak boleh dilaksanakan dengan segera."

Katanya, penggunaan dakwat kekal dan pengundian awal, sebagai contoh, boleh dilaksanakan dengan segera tanpa melibatkan soal dasar.

Laporan akhir PSC setebal setebal 79 muka surat, yang mengandungi 22 syor penambahbaikan proses pilihan raya yang dibentangkan oleh Pengerusi jawatankuasa berkenaan Datuk Dr Maximus Ongkili yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, di Dewan Rakyat
semalam.

Ia diluluskan tanpa dibahaskan selepas dipulau oleh wakil rakyat Pakatan Rakyat apabila Speaker Dewan Rakyat menolak usul menerima laporan minoriti.

BERSIH 3.0: Duduk Bantah di Dataran Merdeka pada 28 April

 Jawatankuasa Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil BERSIH 2.0 mengumumkan bahawa Perhimpunan BERSIH 3.0 akan berlangsung jam 2 petang, 28 April di Dataran Merdeka.  Perhimpunan "Duduk Bantah" ini juga akan diadakan serentak di seluruh negara dan dunia.

Demikianlah pengumuman Jawatankuasa BERSIH 2.0 dalam satu sidang media yang diadakan di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, jam 11 pagi tadi.
Sebelum ini, MerdekaReview memetik sumber yang memaklumkan bahawa seandainya Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) bagi Penambahbaikan Proses Pilihan Raya tidak mencadangkan dalam laporannya, lapan tuntutan BERSIH 2.0 untuk dilaksana sebelum PRU 13; atau kerajaan memberi reaksi yang negatif, maka persediaan JOM 100 bakal ditukar menjadi persediaan untuk perhimpunan BERSIH 3.0. 
Semalam, laporan Jawatankuasa Penambahbaikan Proses Pilihanraya (PSC) diluluskan dalam Dewan Rakyat tanpa perbahasan.  Pembangkang memohon agar laporan minoiti daripada pihaknya dibentangkan bersama laporan PSC, namun ditolak Tuan Speaker Dewan Rakyat.  BERSIH 2.0 menyatakan kekecewaan terhadap laporan PSC, malah menganggap PSC kehilangan satu peluang keemasan untuk memperbetulkan kesilapan yang sedia ada.

Bersih 3.0 diteruskan 28 April dengan 'Duduk Bantah'

Penganjur BERSIH 3.0 hari ini mengumumkan bahawa perhimpunan tersebut akan diteruskan pada penghujung bulan ini - 28 April - di Dataran Merdeka, pusat bandar Kuala Lumpur.

Pengerusi bersama Gabungan Menuntut Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0), Datuk A Samad Said ketika mengumumkan perkara itu berkata perhimpunan berkenaan akan diadakan dengan slogan 'Duduk Bantah.'

MCA desak k'jaan batal projek Lynas

MCA tampil dengan gesaan baru ke atas kerajaan supaya tidak membenarkan syarikat Lynas Corporation daripada terus mengusahakan loji pemprosesan nadir bumi di Gebeng, Kuantan.

Dalam satu kenyataan semalam, presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata perkara itu bukan lagi soal keselamatan loji.

Sebaliknya, perkara itu merupakan hasrat majoriti rakyat yang menentang projek Lynas, kata Chua.

"Sebagai kerajaan yang responsif dan sensitif, yang menghormati pandangan rakyat, MCA menggesa kerajaan persekutuan untuk membatalkan projek itu.

Rasmi : Bersih 3.0 pada 28 April di Dataran Merdeka

KUALA LUMPUR, 4 April: Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) sekali lagi akan mengadakan himpunan besar-besaran Bersih 3.0 pada 28 April ini.

Ianya akan diadakan jam 2 petang bertempat di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Perkara itu akan diumumkan jawatan kuasa pemandu NGO itu pada satu sidang media di sini, pagi ini.

ADUN BN Kuala Nerang umum dirinya muflis

Anggota Dewan Undangan Negeri Kedah kawasan Kuala Nerang Datuk Syed Sobri Syed Hashim malam tadi mengumumkan dirinya muflis setelah gagal membayar baki hutangnya dengan bank tempatan berjumlah RM8 juta.
  
Naib ketua Umno bahagian Padang Terap itu berkata hutang tersebut adalah sebahagian daripada pinjaman RM50 juta yang diambil pada 1998 untuk membolehkan syarikatnya, Kulim Enterprise Sdn Bhd, disenaraikan di papan kedua Bursa Saham Malaysia pada masa itu.
  

M'sian Parliament throws out democracy - suppresses minority report for clean polls

M'sian Parliament throws out democracy - suppresses minority report for clean pollsThe much anticipated with hope debate on the PSC report on electoral reforms in Parliament has been blotched. And with that, democracy in Malaysia has been slayed without mercy.
The Bersih 2.0 that was once branded as "unlawful" had withstood the anti-democracy pirates' agenda and peacefully navigated into the august house of Parliament the rakyat's demand for a clean, free and fair elections.
The PSC report that was commissioned after much resistence, reflected the rakyat's and the sensible leaders' aspirations to give Malaysia the very brand of democracy that the world-over champions, sanctions and nurtures.
But after all the hard work and commitment to put Malaysia on the world's pedestal of democratic rights and civil liberties, the very pinnacle of democracy - the House of Parliament, throws out democracy.
A dark day

Tornadoes sweep across Texas in US

Tinjauan tempat kejadian letupan bom Hat Yai

MICCAF: 'No platform for Malaysian Indian talents in Astro'

Negara Zina : Mudahnya gugur janin

Mentadbir negara dengan slogan kosong

Oleh Lee Khai Loon
Pencapaian Perdana Menteri Najib Razak selama tiga tahun seperti yang dibentangkan dalam Laporan Tahunan Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP) 2011 sebenarnya mempunyai jurang yang besar dengan keadaan yang sebenar.

Banyak janji dan dasar yang telah dibuat oleh kerajaan Umno/BN tidak tercapai malah gagal mencapai matlamat yang disasarkan. PM Najib Razak telah menjadi seorang pemimpin yang mentadbir negara dengan slogan kosong. 
Najib membuat pembentangan dengan profil yang tinggi sempena pilihanraya umum ke-13 yang semakin dekat, seolah-olah mengutarakan manifesto pilihan raya Umno/BN.

Cerita sebalik kempen jangan tukar pemandu

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak semalam mengingatkan rakyat supaya tidak menukar pemandu dalam perjalanan, merujuk kepada kepimpinan beliau.

Najib mengingatkan bahawa pakatan pembangkang hanya menabur janji sedangkan tugas sebenar dilakukan oleh pentadbiran beliau dan pemerintah BN.

Slogan jangan menukar pemandu di tengah perjalanan ini ialah satu variasi slogan Presiden Amerika Syarikat Abraham Lincoln dalam kempen pilihan raya presiden AS pada 1864; "Don't change horses in midstream."

Bila PM Jadi Semberono Dan Syok Sendiri...

Oleh Shahbudin Husin
Isnin malam, Perdana Menteri membentangkan laporan pencapaian program GTP dan ETP yang dirangkanya untuk rakyat sejak tiga tahun lalu. Beliau menerangkan kejayaan-kejayaan yang dicapai melalui program itu sama ada dalam bentuk jangka pendek, sederhana dan jangka panjang.


Melihat dari cara Najib berdiri, bercakap, menghuraikan satu demi satu kejayaan dan memberi markah kepada dirinya sendiri, jelas benar bahawa beliau syok sendiri pada malam itu. Dengan bercakap secara sehala kepada rakyat melalui siaran langsung ke seluruh negara, beliau seolah-olah hanya mahu rakyat menerima saja apa yang dibentangkan itu dan melupakan seketika realiti kehidupan sebenar yang sedang dilalui.

Yang Tidak di Lapurkan oleh Najib.

Oleh SAKMONGKOL47

Saya ingatkan orang hanya akan ulula-hing ( wanita Arab akan mengeluarkan bunyian seperti kicauan burung tanda suka- dalam BI di sebut sebagai ululating) bila mendengar ucapan Najib malam tadi. Rupa rupa nya ada jugak orang yang mendapat mimpi basah dan meneriak-aku sungguh tertarik Maka atas dasar dia seorang sahaja yang tertarik dan super teruja, tambahan pula  kerana tertekan oleh ransangan mimpi basah- serta merta mengistiharkan BN pasti menang.

Astagha! Yang kita nak bercakap seolah olah mendapat orgasm ini kenapa- kita tunggu sahajalah bila PRU tiba. Sama ada Najib yang di jangka akan membelanjakan RM 2 juta per calun parlimen dan RM 1 juta untuk ADUN akan menang selesa. Maka tidaklah memelikkan sangat jika kerajaan UMNO hari ini menjalankan banyak corporate maneuver untuk menghimpun dana. 

Tolak laporan minoriti, cubaan tutup daftar pemilih kotor

KUALA LUMPUR, 3 April: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) menyifatkan penolakan usul laporan minoriti oleh Speaker Dewan Rakyat hari ini sebagai cubaan untuk menutup kepincangan dalam daftar pemilih.

Ini kerana katanya, laporan minoriti itu antara lain secara jelas mengemukakan bukti senarai daftar pemilih belum bersih.

Beliau merujuk isu 42,000 pengundi ragu yang tidak mempunyai kad pengenalan dalam pangkalan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan pendedahan Institut Sistem Mikroelektronik Malaysia (Mimos) yang mengesan 80,000 pengundi yang berkongsi alamat sama.

"Bagi saya jelas menunjukkan keangkuhan, tidak mahu dengar, dan tidak bagi ruang untuk kita bagi penjelasan dan tunduk kepada tuntutan Umno.

"(Ini kerana) saya lihat laporan minoriti itu mendedahkan bahawa SPR gagal memastikan senarai pemilih yang sah," katanya pada sidang media bersama ahli parlimen Pakatan Rakyat petang tadi.

Tidak mustahil BN beri percuma Putrajaya menjelang PRU14

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala meramalkan Malaysia akan bankrap pada tahun 2019.
JEMPOL: Menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, tidak mustahil Umno-Barisan Nasional (BN) akan menyerahkan Putrajaya dengan percuma kepada Pakatan Rakyat, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.
Mohamad Sabu yang lebih popular dengan gelaran Mat Sabu memberikan andaian tersebut apabila merujuk kepada kenyataan beberapa pakar ekonomi baru-baru ini pada majlis ceramah umum di Dataran Muasasah Darul Sharif, Batu Kikir, Jempol yang dihadiri lebih 1,000 penyokong malam Ahad lalu.
“Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala meramalkan Malaysia akan bankrap pada tahun 2019. Pakar ekonomi, pensyarah Universiti Industri Selangor (Unisel) berkata Malaysia mungkin akan bankrap pada 2015.

Seandainya PKR Diharamkan Menjelang PRU13

Oleh: Tok Janggut
Setelah berbagai cara, fitnah dan tipudaya dilakukan oleh puak UMNO untuk mempengaruhi rakyat supaya menolak atau jangan menyokong Pakatan Rakyat khususnya Parti Keadilan Rakyat gagal, kini ada desas desus yang belum pasti yang akan dilakukan oleh UMNO sebagai jalan terakhir yang kononya untuk menguburkan Parti Keadilan Rakyat menjelang PRU13 nanti.

Jalan terakhir yang akan diambil ialah dengan cara mengharamkan PKR menjelang PRU13 nanti, dengan itu UMNO berharap tidak akan ada calun dari PKR yang akan bertanding nanti. Namun begitu, UMNO pasti sedar bahawa Pakatan Rakyat sudah membuat persediaan awal sekiranya berlaku perkara ini kerana PKR sudah sedia maklum akan kezaliman, penipuan yang bakal dilakukan oleh UMNO kelak.

Bersih 2.0 kecewa Parlimen tidak bahas laporan PSC

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) kecewa dengan pendekatan diambil Dewan Rakyat - meluluskan Laporan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC)  berkenaan soal penambahbaikan sistem pilihan raya tanpa bahas petang tadi.
"Tambahan lagi, kami kecewa dengan keputusan Speaker Dewan Rakyat tidak membenarkan (permintaan) memasukkan Laporan Minoriti bersama dengan laporan PSC," kata Bersih 2.0 dalam kenyataan media dikeluarkan petang ini.

PSC: 'Laporan kurang cadangan spesifik jangka pendek'

NONELaporan jawatankuasa pilihan khas berhubung penambahbaikan proses pilihan raya (PSC) yang dikeluarkan hari ini mengandungi cadangan jangka panjang yang positif tetapi kurang cadangan spesifik untuk jangka pendek, kata NGO pemantau pilihan raya.

Institut Kebangsaan untuk Ketelusan Pilihan Raya (NIEI) berpendapat, kebimbangan utama yang pernah dibangkitkan dalam laporan sama, antaranya berhubung dakwaan penyelewengan dalam daftar pemilih.

"Kami berpandangan berkembangannya tanggapan negatif terhadap pendaftaran pengundi dan Suruhanjaya Pilihan Raya yang membentuk krisis keyakinan yang besar dalam sistem pilihan raya kita," kata pemangku pengerusinya K Shan.

Kisah penipuan Umno BN menjelang pilihan raya

Penipuan Umno-BN untuk dalam pilihan raya bukanlah perkara baru. Setiap kali Pilihan Raya Umum berlangsung, pelbagai cerita didengar dan pelbagai kaedah penipuan dilaksanakan. Sama ada cerita itu memang berlaku atau sebaliknya, hanya yang terbabit sahaja yang mengetahuinya.


Namun dalam-dalam banyak cerita itu, saya berpeluang mengetahui salah satu pembohongan tersebut. Peristiwa ini berlaku dalam pilihan raya umum 1986. Selepas pembubaran parlimen, kesemua parti yang bertanding berkempen untuk menarik perhatian pengundi. Ketika itu saya bersekolah menengah tetapi bukanlah orang yang jahil tentang perkembangan semasa.

PSC Pakatan harapan terakhir PRU bersih


KUALA LUMPUR, 3 April: Rakyat kini meletakkan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) yang dianggotai oleh Pakatan Rakyat sebagai harapan terakhir bagi mempertahankan sebuah pilihan raya yang benar-benar adil, bersih dan telus.


“Jika tidak rakyat terpaksa mengharungi sekali lagi pilihan raya ke 13 dengan penuh unsur penipuan,” kata Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM), Riduan Mohd Nor (gambar).

Justeru, tegasnya DPPM menyokong anggota PSC dari Pakatan Rakyat  yang menggesa lima masalah pilihan raya yang masih belum diselesaikan PSC untuk diberikan perhatian sewajarnya di parlimen.

Kami tolak laporan PSC tambah baik p'raya


KUALA LUMPUR, 3 April: Kumpulan Aktivis Media Independen (Kami) menolak laporan Jawatankuasa Pilihan Khas (PSC) berhubung penambahbaikan proses pilihan raya.

Pengerusinya, Ahmad Lutfi Othman, menegaskan penolakan itu dibuat ekoran tiada sebarang penekanan terperinci berhubung tuntutan terhadap akses media yang adil dan bebas.

Bercakap pada sidang media di Hotel Vistana, petang ini, beliau mendakwa syor yang dibawa PSC berhubung akses media hanya menyentuh soal asas tanpa memperincikan butiran mengenainya.

"Melalui laporan yang kami lihat sepintas lalu, PSC hanya mengambil maklum tentang akses kepada media, tanpa satu kesungguhan atau penekanan serius bahawa pengundi akan mendapat hak untuk memperoleh maklumat yang adil dan menyeluruh, termasuk anggota PSC dari kalangan Pakatan Rakyat," dakwa beliau.