Sabtu, 31 Mac 2012

Media battle heats up in Sri Lanka, again

PENEROKA TERJAH PEJABAT PERDANA MENTERI

JURUKAMERA PHOTGRAPHER Upload Gambar Perempuan DEDAH AURAT - Ustaz Azhar

ISTERI Keluar Rumah Tanpa IZIN Nak SIASAT SUAMI - Ustaz Azhar Idrus

Hukum Tak Bayar TOL HIGHWAY - Ustaz Azhar Idrus

Hukum Solat SUNAT Jika Tak Cukup Solat FARDU - Ustaz Azhar Idrus

PEREMPUAN Solat Hanya Pakai PAKAIAN DALAM - Ustaz Azhar

ISTERI Tak Bayar GAJI Suami - Ustaz Azhar Idrus

FOTOSTAT Buku Rujukan - Ustaz Azhar Idrus

Lelaki CURI Tangkap GAMBAR PEREMPUAN - Ustaz Azhar Idrus

LELAKI Solat Pakai GELANG & RANTAI - Ustaz Azhar Idrus

MAKNYAH Bertaubat Perlu Pulihkan KEMALUAN ? - Ustaz Azhar

5 ribu turun ke jalanan desak PTPTN dimansuh

Diceroboh kerajaan BN : 'Saya pun takut gali balik kubur ini'

Layakkah PM Najib terus lakukan seumpama ini?

Oleh Dr Dzulkefly Ahmad
Hutang Kerajaan Pusat Melebihi 55% KDNK?
Soalan lisan saya kepada Menteri Kewangan bersabit jumlah hutang Kerajaan Persekutuan dan ‘contingent liabilities’ (tanggungan pinjaman dijamin) kerajaan Pusat, pada tarikh 26 hb Mc baru saya terima secara bertulis di parlimen sehari lalu.

Berikut adalah jawapan Kementerian berserta dengan ulasan saya berhubungan dengan cara Kerajaan Persekutuan mengurus kewangan  dan khazanah kekayaan Negara. Hutang Kerajaan Persekutuan sehinggaDisember 2011 adalahsebanyak RM456.1 bilion atau 53.5 % nisbahKeluaraan Dalam Negera Kasar (KDNK). Daripada jumlahter  sebut, sebahagian besar hutang Kerajaan Persekutuan merupakan  hutang dalam negeri yang berjumlah RM438.0 bilionatau 96.0 % daripada jumlah keseluruhan hutang, manakala baki RM18.1 bilionatau 4.0% merupakan hutang luar negeri.
Juga disebutkan bahawa hutang luar negeri yang rendah adalah selaras dengan dasar kerajaan yang mengutamakan pinjaman dalam negeri yang mempunyai kecairan tinggi, kos pinjaman serta dapat meminumkan risiko pertukaran matawang asing (forex risk).

Mahathir Nyata Semakin Nyanyuk Dan Pelupa

Oleh Shahbudin Husin
Mantan Perdana Menteri, Mahathir Mohamad baru-baru ini bersuara lagi dan melahirkan rasa kesalnya berikutan kurangnya golongan cerdik pandai Melayu yang menyertai UMNO, sebaliknya lebih cenderung memilih Pas sebagai wadah perjuangan. Ia menurut beliau berikutan tindakan bahagian dan cawangan yang menyekat kemasukan mereka ke dalam UMNO.

PRU-13 - Dua Tun hampir senada mengenai kedudukan BN....!! ada kerang balik mee nie...??

Oleh Syed Imran
Saya amat tertarik dengan kenyataan atau jika boleh dikatakan sebagai 'ramalan' mengenai kedudukan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 yang disebut-sebut akan diadakan seawal Jun tahun ini.

Yang paling menarik ialah kenyataan mantan Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin yang juga dikenali sebagai 'orang kanan' mantan PM Tun Dr Mahathir Mohamad, yang meramalkan bahawa BN hanya akan mempertahankan kuasanya di Johor, Melaka dan Pahang.

Qazaf - Jamil Khir beri tempoh 14 hari kepada Ketua AMK...!!! Hebat ........tempoh senator nak tamat dah..hi.hi.hii

YAN: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom hari ini meminta Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin memohon maaf dan menarik balik kenyataannya berhubung dakwaan Jamil Khir menahan permohonan qazaf berkaitan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada dibawa ke Mahkamah Syariah.

Jamil Khir berkata sekiranya dalam tempoh 14 hari, beliau tidak menerima sebarang maklum balas daripada Shamsul seperti yang diminta itu, beliau tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang.

PTPTN : Cadangan PR untuk memansuhkannya wajar mendapat sokongan

PTPTN wajar dimansuhkan dan saya bersetuju dengan cadangan Pakatan Rakyat(PR) untuk menghapuskannya jika PR diberikan mandat oleh rakyat dalam pilihanraya kali ini. Saya telah menulis isu pembiayaan pelajaran ini banyak kali kerana isu pelajaran dan pendidikan adalah isu teras dalam pembangunan negara. Pendidikan selalunya percuma di negara-negara maju.

Janganlah kita mengaku yang negara kita adalah negara maju dan rakyat yang berpendapatan tinggi tidak lama lagi tetapi kita tidak nampak tanda-tanda hasrat yang dilaungkan oleh PM Najib itu akan tercapai seratus tahun lagi. Takkanlah dengan memberikan wang ehsan RM500 baru-baru ini telah menjadikan negara kita rakyat yang berpendapatan tinggi.

SUHAKAM: Inkuiri Nasional ke atas Hak Tanah Orang Asal di Malaysia

Dengan berakhirnya kenyataan saksi kita hari ini, maka berakhirlah sesi pendengaran awam Inkuiri Nasional SUHAKAM bagi Selangor dan Negeri Sembilan.  Bagi pihak Panel Inkuiri, saya ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah hadir memberi kerjasama sebagai saksi pada sesi pendengaran awam kali ini.

Untuk pengetahuan, sesi pendengaran awam telah diadakan di pejabat SUHAKAM selama empat hari dan telah menerima keterangan lisan daripada 50 orang saksi.  Saksi-saksi adalah terdiri daripada 25 wakil agensi kerajaan Negeri dan Persekutuan, 7 wakil syarikat swasta, 15 saksi awam dan 3 saksi pakar bagi memberikan keterangan dan penjelasan mengenai dakwaan pencabulan tanah Orang Asli di beberapa perkampungan Orang Asli di Selangor dan Negeri Sembilan.

Ramalan muram Mahathir musnah keyakinan Najib?


Menjelang Pilihan raya Umum Ke-13 yang dijangka akan berlangsung pada bulan Jun, Najib dalam bayang kempen-kempen pilihan raya beliau semenjak tiga bulan ini telah menunjukkan keyakinan yang meningkat untuk meraih kemenangan dalam pilihan raya umum yang akan datang, termasuklah untuk merampas kembali negeri Selangor dari pucuk pimpinan pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat.


Populariti Najib yang kelihatan meningkat 10 poin kepada 69 peratus berikutan peranan baru beliau sebagai “Santa Claus” dengan pemberian tunai RM500 Najib kepada golongan yang berpendapatan rendah dan deretan kontrak yang bernilai jutaan ringgit serta peruntukan-peruntukan yang telah diagihkan seiring dengan dasar falsafah beliau “I help you, you help me”. Namun demikian, kadar populariti Najib tidak dapat dibandingkan dengan parti-parti komponen Barisan Nasional.

Minggu lepas sahaja, Najib telah menyebut dengan bangga maklum balas rakyat yang sangat menggalakkan dan kononnya rakyat jelata telah memaklumkan kepada beliau bahawa sokongan rakyat telah dikembalikan kepada Barisan Nasional semenjak pilihan raya 2008.

Mahathirism, not George Soros stopped M'sia from becoming an Asian Tiger

Indeed Malaysia had been an Asian Tiger. And that branding was lost for good in just over thirty years all because of local, selfish politicking and not because of George Soros. We could have withstood ‘Sorosarian’ attacks given Malaysia’s potpourri advantage.
Mahathirism, not George Soros stopped M'sia from becoming an Asian TigerMalaysia had all the ingredients to remain not only as an Asian Tiger but also emerge as the pride of ASEAN; it even could have gone on to be transformed into a beacon for humanity in the rest of troubled Asia. And certainly it would have emerged a world class model operating side by side with other first world nations that set benchmarks for the world community of leaders and the global intentions to reinstate democracy and uphold civil liberties.
Stable weather, resource-rich, diverse cultures, everything
Malaysia was blessed in many aspects from the very start of its history. It was protected from the ravages of unpredictable weather. It had a perfect balance of development and nature. It was a resource rich nation.
More importantly, in the context of this reflection on Malaysian politics, the nation was a potpourri of diverse cultures and traditions, rich ancestry (or roots, if you like) and history. It was truly a thriving cradle of religious acceptance, respect and tolerance.

Kotakan katamu, kata majlis agama pada PM

Kerajaan ditegur kerana membenarkan Jabatan Pelajaran Johor melangsungkan seminar berkaitan pengajian Islam kepada guru hari ini dengan memfokuskan kepada isu penyebaran agama Kristian.

Bimbang dengan perkara itu, Majlis Perundingan Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) mengeluarkan rayuan penuh emosi kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Pasca Bersih 2.0 : Gempur hantar memo esok tuntut samebung pinjaman


KUALA LUMPUR, 31 Mac: Gerakan Mahasiswa Pantai Timur (Gempur) akan menghantar memorandum menuntut penyambungan semula pinjaman pengajian 9 mahasiswa Terengganu di Mesir, esok.
 
“Gempur yang menaungi front-front mahasiswa di peringkat Pantai Timur merasa terpanggil untuk menjawab isu itu dan bersolidariti untuk membela rakan-rakan kami yang berasal dari Terengganu daripada dinafikan hak mereka,” kata Gempur dalam satu kenyatan hari ini.

Menurut kenyataan itu, tindakan kerajaan Tetengganu menghentikan pinjaman itu dilihat sebagai tindakan  yang tertutup dan tidak profesional kerana seolah-olah melibatkan sentimen politik yang mana sepatutnya mahasiswa mempunyai hak untuk berhimpun sebagaimana yang telah termaktub dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.

Kerja Jahat SPR : Pengundi terkejut, ada pihak pindah namanya

BUKIT KATIL 31 Mac: Seorang pengundi, Zawawi Abdul terkejut apabila semakan di laman web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mendapati alamat tempat mengundinya telah ditukar tanpa pengetahuannya.

Beliau yang merupakan pengundi di Peti Undi Bukit Lintang dalam Dun Ayer Molek sejak tahun 1970-an lagi kini ditukar menjadi pengundi di Dun Duyong.

"Sejak dari tahun 70-an saya mengundi di Sekolah Kebamgsaan Bukit Lintang tidak pernah pindah tempat mengundi, saya terkejut bila menyemak di laman web nama saya ada di Dun Duyong," katanya kesal.

(Gambar: Zawawi menunjukkan salinan Borang Daftar Pemilih dari SPR yang didakwa ditandatangan oleh pihak lain)

Beliau yang telah membuat bantahan di Ibu Pejabat SPR negeri semalam juga terkejut apabila ditunjukkan salinan borang pertukaran alamat yang tertera cop Kemas dan tandatangan palsu yang dilakukan oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

Anwar dedah cara tangani PTPTN

anwar ceramah at melakaKetua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata, pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Nasional (PTPTN) bernilai RM43.6 bilion dapat dilepaskan dalam masa tiga tahun.

Jika kita dapat memperuntukkan beberapa bilion daripada RM150 bilion pendapatan negara setiap tahun, beban itu mampu dibersihkan dalam tiga tahun, kata Anwar dalam dialog bersama lebih 100 profesional muda di Putrajaya.

Dana itu, katanya, akan diperoleh daripada pemotongan perbelanjaan yang membazir seperti pembayaran untuk meningkatkan imej negara di mata dunia dan daripada syarikat kerajaan yang membuat keuntungan tinggi seperti Petronas.

Anwar mendedahkan, sebuah jawatankuasa ditubuhkan pembangkang untuk melihat persoalan sekitar isu itu, antaranya termasuk pendapatan keluarga peminjam.

Ditemui selepas itu, Anwar bagaimanapun enggan mendedahkan butiran lanjut berhubung perkara itu dan hanya akan memaklumkan sehingga penggubalan dasarnya siap.

Ku Li mahu pastikan Gua Musang kekal Umno..!!


Tengku Razaleigh Hamzah
GUA MUSANG - Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah akan memastikan kawasan Parlimen yang diwakilinya, sejak tahun 1969, terus kekal dalam sejarah sebagai kubu kuat Umno dengan mendapat kemenangan besar pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
Katanya, beliau tetap yakin bahagian itu dan tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) di kawasannya mendapat sokongan kuat rakyat berbilang kaum berikutan banyak pembelaan yang dicurahkan selama ini.

Beliau berkata, ini kerana rakyat belum ada sebab untuk menolak kepimpinannya yang menerajui Umno bahagian itu berikutan segala usaha yang dilakukan selama ini untuk kemajuan dan kemudahan mereka semua.

Sasterawan Negara ajak rakyat Johor tolak BN


JOHOR BAHARU, 31 Mac: Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said menyeru rakyat Johor mengundi Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum akan datang.

"Saya mengajak semua orang kampung, dan golongan yang teraniaya supaya bangkit mengundi pembangkang (Pakatan Rakyat)," ujarnya.

A Samad berkata demikian dalam ucapannya di Dialog Masalah Tanah Rakyat Johor dekat sini.

Program yang dianjurkan PAS Johor berjaya menghimpunkan ramai rakyat Johor, khususnya orang-orang Melayu, mengadu nasib bahawa mereka dianiaya oleh kerajaan Umno BN Johor.

Khianat : 'Sokongan Orang Asli Johor pada BN akan susut'

NONEBN Johor bakal berdepan risiko susutan sokongan masyarakat Orang Asli Seletar pada pilihan raya umum akan datang jika masalah berkaitan tanah mereka tidak diselesaikan dengan segera.

Jurucakap Jaringan Masyarakat Orang Asli Seletar Johor, Eddy Salim menegaskan pihaknya tidak akan keluar mengundi, sekalipun menyokong BN dalam pilihan raya sejak lima penggal lalu.

"Kita tidak akan keluar mengundi. Kita biar sahaja. Sebelum ini kita pergi undi, (BN) menang. Kalau kalah, jangan salahkan kita. Saya tidak menghasut.

"Ia sebagai satu tanda protes kepada kerajaan supaya menyelesaikan masalah kami," katanya sambil menambah masalahnya termasuk dakwaan pencerobohan tanah perkuburan dan pembangunan di perkampungan mereka.

Ramuan khas Cikgu Pa buat Najib banteras rasua


KUALA TERENGGANU, 31 Mac: Terlupanya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk meletakkan ramuan paling utama dalam resipi membanteras rasuah negara merupakan sebab utama aktiviti rasuah di bawah pentadbirannya semakin meningkat, kata Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali (gambar).

“Sebenarnya, tidaklah sukar sangat untuk membanteras rasuah. Ia mestilah dilakukan daripada atas ke bawah (topdown) dan bukannya bawah ke atas (bottom up). Atas ke bawah, bermaksud ia harus bermula daripada perdana menteri,” kata Mustafa yang lebih dikenali dengan panggilan ‘Cikgu Pa’ kepada Harakahdaily hari ini.

Selain itu, pemimpin veteran PAS Terengganu itu berkata Najib juga memerlukan keberanian moral untuk bertindak untuk melepaskan kekuatan kuasa politiknya untuk membendung amalan rasuah dalam pentadbiran beliau.

'Laporan polis tak mampu sekat dedah skandal NFC'


Saya dimaklumkan bahawa NFC telah membuat satu laporan polis mensabitkan saya, YB Nurul Izzah Anwar dan YB Zuraida Kamaruddin dengan kesalahan di bawah Akta Bank dan Institusi Kewangan (BAFIA) yang memperuntukkan hukuman penjara 3 tahun dan denda RM3 juta.

Kesalahan itu kononnya dilakukan apabila kami mendedahkan pembelian 8 unit rumah kedai mewah dan keterlibatan Dato’ Seri Shahrizat Jalil dan keluarga beliau di dalam pembangunan KL Eco City dalam satu sidang akhbar bulan lalu.

Umno Sudah Habis Modal.. Terpaksa Guna Ulama Upahan Untuk Aibkan Musuh..

Kerusi MB Johor: 'Hanya sensasi media'


salahuddin
JOHOR BAHRU - Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub menolak spekulasi hasratnya untuk pulang ke Johor dan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) bertujuan mahu menjadi Menteri Besar sekiranya Pakatan Rakyat (PR) berjaya menewaskan Barisan Nasional (BN) di negeri selatan Semenanjung itu.
Menurutnya, tujuannya pulang dan bertanding di Johor adalah untuk memperkukuhkan parti di peringkat negeri malah kepulanganya untuk dijadikan sebagai Menteri Besar dinafikan sekali gus bukan matlamat sebenarnya.

SBPA: Najib tak patut mangsakan KSN, KPPA...biasalah sembunyikan tangan..!!!


KUALA LUMPUR, 31 Mac: Amat tidak adil jika Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Sidek Hassan dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Abu Bakar Abdullah sahaja yang dipertanggungjawabkan akibat kemelut skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan sebarang tindakan terhadap mereka berdua sahaja adalah zalim dan tidak bertanggungjawab kerana orang yang paling bertanggungjawab terhadap kemelut itu ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri.

"Kalau hendak diambil tindakan, bukan paksa mereka berdua sahaja berundur dengan tidak menyambungkan kontrak perkhidmatan mereka.

Rasuah Kapal Selam : Peguam dapat akses pada kertas mahkamah Perancis

Saman sivil NGO hak asasi Suara Rakyat Malaysia (Suaram) terhadap gergasi pertahanan tentera laut Perancis DCNS kerana didakwa membayar komisen kepada pemimpin di Malaysia mula menunjukkan perkembangan memberangsangkan.

PM penakut umum awal tarikh pilihan raya


KOTA BHARU, 31 Mac: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, semua Perdana Menteri Barisan Nasional (BN) ‘penakut’ lantaran tidak berani mengisytiharkan lebih awal tarikh pilihan raya.
Beliau yang juga Exco Kerajaan Negeri Kelantan mendakwa sehingga kini tidak ada seorang pun daripada mantan PM itu yang memberitahu tarikh pilihan raya di Malaysia lebih awal.

Katanya, bukan Najib sahaja, bahkan semua PM Malaysia penakut untuk mengisytiharkan tarikh pilihanraya lebih awal walau pun sampai ‘bab pilihan raya’.