Jumaat, 30 Mac 2012

Ada apa dengan Melayu masuk DAP?

30 MAC — Sebelum tercetusnya gerakan Reformasi pada tahun 1998, DAP itu adalah “taboo” bagi orang-orang Melayu.
DAP sendiri pada ketika itu tidak pernah terfikir bahawa bendera mereka akan tergantung dikawasan Melayu seperti di Kampung Baru.
Itulah ironinya gerakan Reformasi. Selain menyatukan parti-parti pembangkang di Malaysia, ianya turut mencetuskan budaya politik baru.
Selain Hata Wahari, Aspan Alias dan Datuk Ariff Sabri, diberitakan terdapat juga beberapa orang graduan UiTM menyertai DAP.
Orang Melayu menyertai DAP bukan perkara baru. Bekas pemimpin buruh, arwah Ahmad Nor pernah menjadi ahli parlimen DAP untuk kerusi Bayan Baru selepas menang dalam pilihan raya umum tahun 1990.
Mohamad Sabu berkata DAP mempunyai masa depan cerah.
Tsunami politik pada PRU 12 tahun 2008 memberikan semangat baru kepada DAP. Parti yang dilabelkan sebagai parti “Chauvinis Cina” itu kini menerima penyertaan ahli daripada kaum Melayu dan India. Untuk mengetahui apa pandangan pemimpin DAP mengenai penyertaan kaum Melayu menyertai parti tersebut, penulis membuat temujanji dengan seorang sahabat lama yang kini adalah pemimpin kanan pemuda DAPSY.
Isyarat baik
ADUN Teratai Jenice Lee sempat meluangkan masa bagi memberikan pandangan. Menurut Jenice, penyertaan orang-orang Melayu kedalam DAP adalah satu isyarat yang baik bagi masa depan parti tersebut.
“Generasi muda Melayu lebih bersifat Malaysia”.
“Mungkin juga kerana DAP berbeza berbanding parti-parti politik lain dalam Pakatan Rakyat. DAP jelas adalah sebuah parti sekular. Selain itu, polisi DAP bersifat Malaysia”, kata Jenice.
Urustadbir yang baik di Pulau Pinang oleh Lim Guan Eng menjadi salah satu faktor yang menarik minat orang-orang Melayu terhadap DAP.
Selepas Tsunami 2008, DAP sendiri telah memulakan program penerangan terhadap orang-orang Melayu mengenai parti tersebut.

Cari pemenang PRU-13 melalui debat Anwar-Najib

RANTAU  PANJANG, 30 Mac: Sudah sampai masanya debat terbuka di antara pemimpin utama Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) diadakan bagi membolehkan rakyat menilai ketokohan peneraju negara selepas pilihan raya umum (PRU) ke-13.

Lagi pun semalam Tun Dr Mahathir Mohamad secara berterus terang memberitahu sukar meramalkan keputusan PRU ke-13 disebabkan banyak analisis yang dibuat mengambarkan pelbagai pandangan.

Kata bekas perdana menteri itu ada pihak menyebut prestasi BN meningkat, namun ada pihak lain mengambarkan keadaan sebaliknya.

K'jaan digesa tangguh PRU untuk pendidikan lepas PSC

Beberapa NGO hari ini menuntut kerajaan menangguhkan pilihan raya umum bagi membolehkan kempen pendidikan kepada pengundi dilaksanakan selepas cadangan jawatankuasa pilihan khas parlimen (PSC) berhubung penambahbaikan pilihan raya diperkenalkan.

"Patut ada proses pasca-PSC... sekurang-kurangnya tiga bulan supaya kempen pendidikan pengundi di seluruh negara untuk memaklumkan tentang perubahan dalam sistem pemilihan," kata pemangku pengerusi Institut Kebangsaan Integriti Pilihan Raya (NIEI) K Shan.

Antaranya, tambah Shan, termasuk melaksanakan penggunaan dakwat kekal secara olok-olok, kerana pengalaman negara asing seperti Afghanistan menunjukkan kekeliruan ketika ia mula diperkenalkan.

Belanja lawatan PM, TPM RM609j dalam 12 minggu

Kerajaan telah membelanjakan RM608.68 juta sepanjang tempoh 12 minggu untuk kos lawatan rasmi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurut satu jawapan bertulis di Dewan Rakyat, "peruntukan segera" yang diluluskan dari Januari hingga 15 Mac telah dibelanjakan semasa lawatan mereka ke 14 negeri, dengan kos lawatan ke Perak merupakan yang tertinggi sebanyak RM220.38 juta.

MP PAS Jerai, Mohd Firdaus Jaafar, pada 27 Mac, telah meminta Jabatan Perdana Menteri untuk menyenaraikan semua peruntukan yang diluluskan serta-merta untuk lawatan rasmi perdana menteri negeri-negeri tersebut.

Tok Bali bakal jadi pelabuhan terkemuka


PASIR PUTEH, 30 Mac: Setelah menanti hampir 21 tahun, akhirnya hasrat kerajaan Kelantan untuk menjadikan Tok Bali sebagai pelabuhan terkemuka bakal menjadi kenyataan.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata pada 19 Ogos 1991, beliau telah bertemu dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed, untuk memohon bagi menjadikan Tok Bali sebagai pelabuhan baru di negara ini.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian Majlis Perasmian Pecah Tanah Projek Pelabuhan Tok Bali dekat sini petang semalam.