Khamis, 8 Mac 2012

Tinggalkan dunia glamor demi Islam

ISLAM telah membuka mata anak muda kelahiran Brooklyn, New York, Amerika Syarikat ini yang suatu masa dahulu terlibat dengan penjualan dadah di jalanan sebelum beralih ke dunia hiburan hip hop.
Dua mimpi yang menjadi igauan sepanjang hidup bergelumang dengan dosa itu akui Jason Perez ialah dia pasti akan meringkuk dalam penjara ketika usianya mencecah 21 tahun.

Manakala mimpi keduanya pula ialah walau bagaimanapun dia cuba mengelak semua itu daripada berlaku, dia tetap akan berkesudahan dengan kematian.

Rupa-rupanya, kedua-dua mimpi ngeri Jason itu ternyata benar. Uniknya, Jason kini bernafas semula dengan nama Islamnya, Jason Hamza Perez.

Belajar mengurus perbezaan pendapat

Oleh Dr Asyraf Wadji Dusuki
Fenomena permusuhan dan perpecahan sering dikaitkan dengan kegagalan mengurus perbezaan pendapat yang kadangkala melarat hingga mencetuskan pertelingkahan emosi serta memecah ikatan http://3.bp.blogspot.com/-Uh9ILgzrj70/Tt2vvUi2-ZI/AAAAAAAAAx4/-UiHQYZor40/s400/disagreement.jpgpersaudaraan sesama manusia.
Hakikat harus difahami, perbezaan pendapat adalah satu fenomena semula jadi yang bersifat tabii. Wujudnya pelbagai aliran pemikiran hingga berlakunya perbezaan pandangan juga merupakan satu manifestasi kekayaan akal manusiawi yang harus ditanggapi secara positif sebagai satu wahana memperlengkapkan antara satu sama lain.

Mana Utama: Agama, Bangsa Atau Negara?

Oleh Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin
Tidak dinafikan di sudut demokrasi dan kebebasan bersuara, rakyat di Barat ini lebih menikmatinya dibahttp://4.bp.blogspot.com/_SlfE1HGVFl8/TPnA6tpPAuI/AAAAAAAABcU/SxaBS7NmEaI/s1600/2164824953d8c0d5c006e050b5b5985f.jpgndingkan sebahagian besar manusia lain di atas bumi ini termasuk yang berada di kebanyakan negara muslim. Di sudut ketelusan pengurusan harta rakyat, Barat juga kelihatan mendahului dunia lain. Demikian juga di sudut pembangunan teknologi dan kemudahan yang lain. Hakikatnya bukan sedikit budaya dan nilai tamadun yang positif ada di Barat.

Namun, mengandaikan Barat itu sempurna di sudut kebebasan dan tiada unsur penindasan agama dan kaum adalah tidak benar sama sekali. Malangnya, anggapan yang seperti itu wujud dalam pemikiran segelintir rakyat dunia lain termasuk negara kita, dengan menganggap Barat adalah kiblat bagi keadilan sejagat. Sehingga apa sahaja nilai keadilan, mereka akan merujuk kepada amalan di Barat. Seakan Barat itu begitu sempurna dalam soal tersebut. Hal ini perlu diperbetulkan.

If Najib is really sorry, he should quit Umno and Dr M should apologize too

If Najib is really sorry, he should quit Umno and Dr M should apologize too
Malaysian Prime Minister Najib Razak has apologized twice as in many days, in Kelantan and Kedah, for the ruling Umno’s abuse of power during its 55 years in power.
Not surprisingly, he was too proud to beg for forgiveness but merely pleaded for a second chance, showing himself in his true colors. He has yet to do anything, for example, about Women's minister Shahrizat Jalil, whose family has been accused of abusing a RM 250 million government soft loan granted to the NFC cattle breeding project which they had been granted to manage.
Long list to be sorry for
High on Najib’s list, if he had spelled out Umno’s other crimes, would have been to admit that the party has been twisting and turning every issue in Malaysia into a racial issue.
The term Bumiputera, not stated in the Federal Constitution, was invented by Umno to defy the Orang Asli and accord Native status by the backdoor to Malay-speaking communities in Peninsular Malaysia.

Betty seorang isteri, ibu, ahli politik, pemimpin masyarakat…

Oleh Adil Mat Selamat

Sempena Hari Wanita Antarabangsa hari ini, Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam telah menunjukkan rasa “hormat” kepada wanita dengan memperlekehkan isteri Ketua Menteri Pulau Pinang Betty Chew sebagai gagal menjalankan tugasnya sebagai wakil rakyat.
Mungkin Ali sebagai pemimpin “macho” tidak sedar Betty selaku Adun Kota Laksamana seperti tokoh-tokoh wanita lain seperti Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail telah mengharungi gelombang cabaran yang bukan kecil berbanding isteri-isteri pemimpin utama negara kita.
Masing-masing ada dugaan dan cubaan hidup masing-masing. Memang ayat ‘di belakang lelaki yang berjaya ada seorang wanita’ membenarkan realiti ini.
Betty Chew pada mulanya adalah isteri kepada seorang pejuang rakyat. Kemudia beliau menjadi seorang ibu kepada anak-anak mereka. Hidup mereka riang gembira walau menghadapi dugaan dan cabaran yang hebat.

Banyak tidak kena dengan transformasi Najib – Forum REFSA


Kuala Lumpur 8 Mac –  Program Transformasi Ekonomi (ETP) kelolaan PEMANDU menerima kritikan-kritikan pedas dalam forum anjuran institut kajian sosial REFSA di Dewan Perhimpunan Cina KL & Selangor semalam.
Forum tersebut yang mempertemukan juru strategi ekonomi ketiga-ketiga komponen Pakatan Rakyat, Rafizi Ramli (PKR), Dr Dzulkifli Ahmad (PAS) dan Liew Chin Tong (DAP) berjaya menimbulkan banyak persoalan terhadap perlaksanaan ETP.
“Matematiknya salah. Ramalan 7.8% PEMANDU adalah tidak tepat,” kata Teh Chi Chang, Pengarah Eksekutif REFSA, mengkritik sasaran kadar pertumbuhan ekonomi tahunan unit di bawah Jabatan Perdana Menteri itu.

Wanita Suara Perubahan: Sebuah catatan sempena ulangtahun keempat 8 Mac 2008

Pada hari ini empat tahun yang lepas adalah hari kemuncak sebuah perjuangan dalam sebuah negara demokrasi yang menjalankan pilihanraya sebagai peluang rakyat memilih pemimpin mereka.  Pemimpin yang sudah tentu dipilih dengan harapan dapat membela nasib rakyat.  Pemimpin yang dapat memberi tawaran yang terbaik dan membuktikannya dalam menyediakan sebuah negara yang aman dan sejahtera.

Sebagai rakyat dan juga seorang ibu yang bergerak aktif dalam memastikan impian itu tercapai saya setulus hati merasa bertuah dan berbangga kerana saya dan ramai kaum ibu dan wanita yang lainnya turut sama menyumbang kepada sebuah kejayaan yang manis dan hebat terasa.

Mustahil sisa buangan Lynas dipulangkan ke Australia

Kerajaan Malaysia telah meminta agar syarikat Lynas membawa pulang bahan buangan ke Australia, sementara Lynas menjamin bahawa bahan buangan akan dibawa dari Malaysia seandainya kemudahan pelupusan tetap (Permanent Disposal Facility, PDF) gagal disediakan.

Namun demikian, Australia adalah negara yang rendah buangan radioaktif, malah telah memeterai Waigani Convention, yang melarang kemasukan buangan radioaktif ke kawasan negara kepulauan Pasifik.  Dengan kata lain, kenyataan "membawa pulang bahan buangan ke Australia" adalah tidak masuk akal.

Musuh politik bersaing pada Hari Wanita

Dalam merayakan Hari Wanita Antarabangsa hari ini, dua ahli politik dari Selayang bersaing melakukan yang terbaik untuk menarik sokongan dengan mengedarkan buah tangan serta menggesa kaum wanita memainkan peranan lebih besar bagi menjamin kesaksamaan jantina.

Saingan politik - ADUN PKR Rawang, Gan Pei Nei dan Ketua Beliawanis MCA Selangor, Jessie Ooi - 'menjelajah' kawasan tersebut, untuk mengedar bunga dan buah-buahan kepada penduduk.

Muhyiddin Buat Lawak.. Kalau Lawak Kat Afrika Orang Percaya Laa..

Projek Lebuhraya Kinrara-Damansara bernilai RM2.2 bilion yang dianugerahkan kepada seorang peguam Umno adalah "berdasarkan merit", kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Projek berkenaan diberikan kepada Emrail Sdn Bhd dan dan Zabima Engineering Sdn Bhd.

Penasihat undang-undang Umno Datuk Mohd Hafarizam Harun adalah seorang pengarah dalam kedua-dua syarikat berkenaan.

KM: Tak ramai lelaki di Melaka kahwin ibu tunggal....ha..ha..KM ambil semua buat bini angkat..!!!

Tidak ramai lelaki di negeri Melaka  yang berminat berkahwin dengan ibu tunggal walaupun kerajaan negeri itu menyediakan sumbangan RM1,000 kepada mereka yang berbuat demikian.

ali rustamKetua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, semenjak insentif itu diperkenalkan pada 2010, hanya enam lelaki yang mendirikan rumahtangga dengan ibu tunggal, sekaligus melayakkan mereka menerima wang berkenaan.

Selain itu, insentif RM500 kepada remaja melebihi 16 tahun yang ingin berkahwin juga menerima nasib serupa apabila hanya dua penerima direkodkan.

Menurutnya, insentif berkenaan diperkenalkan sebagai langkah menggalakkan lelaki berkahwin dengan ibu tunggal, selain mengelak remaja daripada terlanjur dan akhirnya terbabit dalam kes membuang bayi.

 "Walaupun sambutan untuk kedua insentif ini tidak begitu menggalakkan, kerajaan negeri masih akan meneruskannya," katanya kepada media selepas menghadiri Persidangan Pertama Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri Melaka hari ini.

DAP buka tabung bantu pekebun OKU yang dizalimi BN

NONEDAP hari ini memulakan misi mengumpul dana menerusi internet selama tujuh hari bagi membantu pekebun kurang upaya Frusis Lebi yang dihentikan bantuan kebajikan bulanannya  oleh Menteri Muda Pertanian Sarawak Datuk Mong Dagang kerana didakwa menyokong pembangkang.

Sambil melahirkan rasa simpati, penolong setiausaha publisiti DAP, Teo Nie Ching (kiri) menyifatkan tindakan memberhentikan bantuan bulanan RM300 itu serta subsidi pertanian yang diberikan itu sebagai tidak berperikemanusiaan dan langsung tidak boleh diterima.

Katanya, tidak ada asas untuk Mong menghukum petani cacat itu semata-mata beliau mengibarkan bendera pembangkangdan membenarkan rumahnya dijadikan pusat operasi calon Pakatan Rakyat pada pilihan raya negeri Sarawak tahun lalu.

PAS yakin Malaysia bawah Pakatan lebih baik


KUALA LUMPUR, 8 Mac: PAS yakin Pakatan Rakyat akan menjadi sebuah kerajaan pusat yang baik, adil dan telus jika berjaya menawan Putrajaya dalam pilihan raya akan datang.

Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, Dr Hatta Ramli (gambar) berkata, lima negeri yang ditawan oleh Pakatan Rakyat dalam pilihan raya ke-12 berjaya menghasilkan sebuah kerajaan dan pentadbiran yang baik.

Katanya, Pakatan Rakyat mempunyai rekod yang baik di negeri-negeri yang diperintahnya sudah tentu pentadbiran negara akan lebih baik jika Pakatan Rakyat berjaya ke Putrajaya.

"Kita yakin kalau kita menang di pusat, negeri yang kita tadbir lebih berupaya sebab tidak akan berlaku lagi sekatan kepada negeri-negeri sebagaimana kerajaan Umno BN buat pada hari ini," katanya.

Hatta menegaskan PAS tidak sekali-kali menganaktirikan negeri misalnya dalam pembahagian royalti minyak akan diagihkan sebagaimana yang dituntut oleh perjanjian walaupun mungkin masih ada lagi negeri yang diperintah oleh BN.

Ramai ketua cawangan UMNO adalah PATI ?

SEDUTAN IC PALSU; SEKILAS PANDANG IKAN DI AIR


Oleh : MUTALIB M.D
SEKILAS pandang ikan di air, sudah ditahu jantan betina. Sekelibat wajah terlintas lalu, sudah dikenal pendatang atau anak jati Sabah, Negeri yang sudah dilintas bayu, taufan Greg.
Bak kata Abraham Lincoln, "Anda kadang-kadang boleh memperbodohkan sebahagian daripada rakyat pada sesuatu masa, tetapi tidak semua rakyat sepanjang masa."
Lazimnya para pendatang asing Filipina senang dikenali daripada raut wajah mereka yang kelihatan garang, berkulit agak gelap kerana dibakar matahari dan rambut berkumal. Pandangan mata mereka agak tajam tetapi sedikit meliar. Jarang yang berhidung mancung melainkan yang berdarah kacukan.

Strategi Terbaik DS Najib!!! Cayalahhh!

gambar untuk hiasan derrr... Takde kena mengena dengan cerita dibawah!


Teringat suatu kisah...
Didalam sebuah kampung... Ada sorang Tok Bomoh nie.....
Biznes perbomohan dia makin slow...
Graf pendapatan makin down..

so, dia pun guna teknik 'hantar dan rawat'!

LGE: Saya tak akan pegang jawatan KM terlalu lama

NONEKetua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata beliau tidak akan memecahkan rekod pendulunya, Presiden Gerakan Tan Sri Koh Tsu Koon yang memimpin negeri ini sebagai ketua menteri selama 18 tahun.

Dalam temubual eksklusif dengan akhbar harian China Press , Lim (kanan) mengaku beliau telah mencapai puncak kerjaya politiknya selepas menyandang jawatan tertinggi di negeri itu selama empat tahun, tetapi beliau tidak akan memegang jawatan itu selama Koh.

"Saya serahkan kepada rakyat Pulau Pinang," katanya.

Altantuya murder: There was a "motive", but it can't be revealed or Putrajaya will crumble

Altantuya murder: There was a "motive", but it can't be revealed or Putrajaya will crumbleThe long awaited but only just concluded verdict by Shah Alam High Court Judge, Mohd Zaki Md Yasin on the Mongolian Altantuya case is not only causing a spasmodic arrest within the legal circuit in Malaysia but is also the very talk of the simpletons – Ahmad, Muthu and Ah Beng nationwide.
Legal students and practicing professionals are shocked at the Judge’s conclusion. Teaching lawyers will have nightmares in trying to make sense of the verdict that has completely negated “motive” from murders.
The learned Judge is reported to have said that “motive, although relevant, has never been the essential to constitute murder.”
Now even High School students are asking if motive is not essential then what is, in so far as a murder goes? Just the act of killing? Or just the person who carried out the actual killing?

Melayu Dalam Bahaya atau Umno Yang Dalam Bahaya?

Kuasa di tangan orang Melayu, mengapa kita perlu katakan orang Melayu itu dalam bahaya? Semua Perdana Menteri Melayu, Raja dan Sultan semua Melayu, Menteri Besar semua Melayu… Mengapa kita nak waraskan yang Melayu dalam bahaya? - A.Samad Said.
Baca di sini

Benarkah Melayu dalam Bahaya? Semata-mata kerana Umno akan lenyap? Tidak sama sekali.Ketahuilah bahawa yang melingkupkan orang Melayu di bumi sendiri adalah Umno. Orang Melayua sendiri sebenarnya tidak selamat jika terus menerus di bawah Umno.

Skim 1Care abai rakyat miskin

Senator Ramakrishnan berkata kerajaan seolah-olah lebih prihatin untuk menjaga atau melindungi kontrak lumayan kroni dan pemimpin Umno.
PETALING JAYA: Cadangan skim penjagaan kesihatan (1Care for 1Malaysia) adalah satu lagi rancangan besar untuk merompak rakyat yang sakit dan susah untuk memperkaya kroni-kroni Umno.
“Semasa menyediakan cadangan skim ini kerajaan tidak berunding dan berdialog dengan pihak berkepentingan. Ini mengesahkan fakta bahawa kerajaan tidak mengambil kira masalah rakyat biasa,” kata Senator Ramakrishnan.
Beliau berkata kerajaan seolah-olah lebih prihatin untuk menjaga atau melindungi kontrak lumayan kroni dan pemimpin Umno.
Dalam satu kenyataan kepada FMT, beliau menegaskan, “setiap hari rakyat Malaysia melihat satu skandal demi satu skandal yang lain.

Laporan Utusan untuk alih perhatian rakyat Malaysia

Nik Nazmi: Laporan Utusan untuk alih perhatian rakyat Malaysia
Akhbar Utusan Malaysia hari ini bertajuk ‘Surat Anwar kepada Tokoh Yahudi’ memetik laporan sebuah blog pro UMNO yang menyiarkan surat yang ditulis Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 2007 kepada National Endowment for Democracy.
Sebenarnya sesiapa yang mengamati surat tersebut akan mendapati surat itu tidak mengandungi sebarang kontroversi. Sebaliknya, Anwar menyatakan keperluan proses pilihan raya yang bersih dan adil dan menyeru NED, sebuah agensi dwi-parti Amerika Syarikat untuk menyokong usaha rakyat tempatan yang mahukan pilihan raya bersih dan adil.
Ketempangan proses pilihan raya yang diluahkan oleh parti-parti pembangkang serta badan-badan bukan kerajaan menerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil kini turut diakui kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak apabila Jawatankuasa Terpilih Parlimen bagi Reformasi Pilihan Raya dibentuk.

Najib, the next to be exposed for abusing public funds: PKR to reveal details Friday

Najib, the next to be exposed for abusing public funds: PKR to reveal details FridayPKR leaders will expose another scandal on Friday, this time directly involving Prime Minister Najib Razak for allegedly having corruptly used public money for personal purposes.
Rafizi Ramli, the PKR strategy director, and Zuraida Kamaruddin, the PKR Women's chief, are due to hold a press conference on March 9 at 3.30pm at their party headquarters in Tropicana, Petaling Jaya.
"It has got to do with Najib and the abuse of public funds. The shenanigans by the Umno-BN has gone out of control and we believe that it is high time the people of Malaysia send a strong message that corruption will not be tolerated - especially if it is committed by the Prime Minister himself," Rafizi told Malaysia Chronicle.
The PKR leader declined to give any further details.

Selamat Hari Wanita: Memurnikan budaya hormat wanita

Selamat Hari Wanita: Memurnikan budaya hormat wanita - Zuraida KamaruddinBersempena dengan Sambutan Hari Wanita Sedunia yang jatuh pada tanggal 8 Mac 2012 kali ini, Wanita Parti Keadilan Rakyat (Keadilan) mengucapkan Selamat Hari Wanita kepada seluruh wanita di Malaysia. Wanita adalah tonggak keluhuran institusi keluarga dan masyarakat. Kekuatan wanita adalah kekuatan keluarga dan masyarakat, seterusnya nadi kekuatan negara dan bangsa.
Sehubungan dengan hari bagi menghargai wanita ini, Wanita Keadilan ingin meraikan seluruh kaum wanita di Malaysia dengan tema “Memurnikan Budaya Hormat Wanita”. Budaya hormat wanita ini haruslah diterapkan dalam kehidupan seharian setiap insan dan usaha kita membentuk masyarakat yang sejahtera dan lestari (sustainable community). Agar anak – anak menghormati ibu – ibu, agar para suami menghormati para isteri, agar adik – adik menghormati kakak – kakak , justeru semaraklah budaya kaum Adam menghormati kaum Hawa.

BN-PR divide now much wider than in 2008

Fourth anniversary of 12th GE gives occasion for politicians to reflect on changes that have happened since
GEORGE TOWN: The political divide has grown ever wider based on feedback from Barisan Nasional (BN) and Pakatan Rakyat, as both sides observe the fourth anniversary of the 12th general election.
Historic repercussions were felt on the nation’s political landscape when the once-mighty BN lost its long-held two-thirds majority, and five states fell to the makeshift alliance of Pakatan.
The catchword “two-party system” was born following the the stunning results which saw economic powerhouse states of Selangor and Penang becoming Pakatan’s bastions.
Pakatan also took Kedah as well as Kelantan, dubbed the “cradle of Malay culture”, while the former tin-mining state of Perak fell back to BN after a spate of defections in 2009.

SBPA: K’jaan gagal fahami urus kelola yang baik

Bila SBPA akhirnya dimansuhkan, ternyata satu rumusan dapat disimpulkan iaitu keputusan telah dibuat melalui proses yang tidak teliti terhadap semua kemungkinan dan implikasi yang bakal dihadapi.

Dan kerajaan yang ada tidak punya integriti dan ketelusan untuk uruskelola pentadbiran yang  baik.

Rekreasi: Fuziah mahu AELB bertanggungjawab


KUALA LUMPUR, 8 Mac: Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh menyifatkan kenyataan Ketua Pengarah Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB), berhubung tapak pelupusan sisa Rare Earth di Bukit Kledang, sebagai 'berfikiran lama dan sempit'.

Beliau yang dihubungi memberitahu, Raja Abdul Aziz sepatutnya berfikit terlebih dahulu serta mempunyai tanggungjawab sebelum mengeluarkan kenyataan yang tidak masuk akal itu.

"Saya hairan bagaimana beliau boleh mengeluarkan kenyataan sedemikian, malah apa yang dikatakan olehnya itu jelas menunjukkan beliau berfikir cara lama dan sempit.

'Tapak perlupusan Bkt Merah boleh dijadikan taman' - Raja Abd Aziz buat rumah kat situ lah..!!!

Tapak di mana sisa kilang penapisan Asia Rare Earth di Bukit Merah, Perak disimpan ketika ini adalah selamat untuk dijadikan sebuah taman rekreasi.

NONEMenurut Ketua Pengarah Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) Datuk Raja Abdul Aziz Raja Adnan, ini boleh dilakukan selepas kawasan tapak pelupusan sisa di Bukit Kledang itu dikedap sepenuhnya yang dijadualkan tahun depan.

"(Pihak berkuasa) boleh menjadikan tapak itu sebuah taman, hutan simpan atau tempat rekreasi. Tidak ada masalah. Tiada sebarang larangan," katanya kepada pemberita pada taklimat AELB.
Menurut Raja Abdul Aziz, tapak pelupusan 16 hektar itu terdiri daripada dua sel.

Sel pertama digunakan untuk menanam komponen asal dan struktur ARE itu adalah dua meter di bawah tanah dan dikedap dengan konkrit.

NONESel kedua pula akan digunakan untuk menyimpan sisa sebenar yang diproses dari ARE  yang sebelum ini disimpan di dalam tangki minyak kalis kimia di tapak yang sama.

Sisa akan stabil dalam matriks konkrit untuk menjadikan strukturnya seperti batu.

Penjara Setahun : Pemuda PAS bantu keluarga 'imam baling selipar'

Pemuda PAS hari ini mengumumkan akan membantu meringankan beban keluarga imam Hoslan Hussin yang dihukum penjara setahun atas kesalahan menghina mahkamah kerana membaling selipar ke arah panel hakim.

Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor (foto) berkata lagi, pihaknya turut menganggap tindakan yang dilakukan Hoslan Hussin itu sebagai berani kerana telah menggemparkan negara.

Leaked emails fuel Bin Laden conspiracy theories

Shuhaimi Cabar Noh Omar Berdebat

Kerajaan Negeri, Syabas, Puncak Niaga Akan Bincang Atasi Banjir

UAI- CiRi2 isTeRi soLeHah. AdAb MaKan dGn oRanG soLeh

UAI- RaMai MelaYu nGaji MaCaM iMam sYafiE

UAI- HOT...!!! PeNcEn baRu MaRi maSjiD, maZhaB maNa Mu PaKai?

UAI- HOT...!!! MenAnTu JaHiL SluaR PenDeK,paKai GelAnG

Siti Aishah: Najib dan pemimpin UMNO/BN curi duit rakyat!

Imam baling selipar dihukum penjara setahun

Dana RM1 juta: Dr Jeyakumar dibenar cabar

Mansuh SBPA - Pelbagai Pihak Sambut Baik Pengumuman PM

Najib - SBPA Dimansuh, SSM Diguna Semula

KgMedan Riot Inquiry Hindraf

Syria's deputy oil minister quits to join rebels

UAI- sUaMi bEkenG, gaRanG, muSaNg

UAI- HOT...!!! KhaS bUaT MaKhLuK YanG LaWaN AllaH

Lebih 567 sarung tangan dihantar kepada ADUN

Was Shahrizat involved in KL Eco City project?

DEMO- Jkk RamPaS TaNaH SeKoLAh islaM

Syrian deputy minister defects

Japan : Tsunami hit town calls on people to return

Today in History for March 8th

Tujuh tahun selepas pembunuhan Munir Said

PENANG Bersih Hijau Selamat Sihat

Dr Manuty: UMNO/BN gagal memerintah, gagal urus duit rakyat!

Pakatan Rakyat bakal tawan Negeri Sembilan

Hari Wanita Sedunia : Muslimat PAS ucap syabas kepada wanita


KUALA LUMPUR, 8 Mac: Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP) merakamkan ucapan syabas kepada semua wanita di seluruh dunia bersempena Hari Wanita Sedunia, hari ini.

Ketua Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusuf (gambar) turut merakamkan rasa simpati kepada wanita-wanita di Syria yang kini menjadi mangsa keganasan di negara terbabit.

Siti Zailah, ketika dihubungi Harakahdaily, berkata lebih 10,000 mangsa keganasan di Syria merupakan wanita dan juga kanak-kanak yang begitu dekat dengan wanita.

Fearful of heavy GE-13 losses, Najib flip-flops on civil service pay revamp plan

Fearful of heavy GE-13 losses, Najib flip-flops on civil service pay revamp planAs expected, Prime Minister Najib Razak was forced to renounce a controversial pay revamp scheme for the civil service that was heavily slammed because it favored the high-ranking and super-scale staff, while the mid and lower levels received insignificant increments.
"It is another ill-planned, badly thought-out reform. If it had gone through, the 1.3 million civil servants would have been taken for a ride," PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle.
Najib is widely expected to call for general elections this year and critics of the unpopular proposal had warned that if pushed through, Najib and his Umno-BN coalition would be bound to face the wrath of the civil service, which forms a major part of the country's electorate.
The cancelled Public Service New Remuneration Scheme was to have been effective on January 1 this year. According to Bernama, Najib said civil servants will now be offered an 'improved version' of the current Malaysian Remuneration Scheme or SMS.

Konsep parti yang berkuasa..

Oleh Mujahid Yusof Rawa
Parti politik mempunyai tiga tugas utama. Pertama ia menjalankan tugas menyampaikan ideologi yang diperjhttp://media.themalaysianinsider.com/images/uploads/mugshots/mujahid-yusof-rawa2-dec30.jpguangkan, kedua ia menguruskan urusan organisasinya dan ketiga ia memainkan peranan sebagai parti yang memerintah jika ia menang sebagai kerajaan. Oleh kerana matlamat parti politik adalah mendapat kuasa, pemikiran bahawa ideologi partinya akan diterapkan dalam urusan pemerintahan adalah sesuatu yang praktikal.

Sebab itu lahirnya satu lagi konsep dalam membicarakan politik berparti iaitu satu ide yang dinamakan sebagai “parti yang menguasai kerajaan”. Perlaksanaan konsep ini ditentukan dengan bilangan kerusi yang dikuasai oleh parti tertentu yang berlaku melalui konsep berkongsi kuasa yang terbentuk antara parti-parti yang bersepakat.

The May 13 riots: Mahathir's open letter to Tunku Abdul Rahman

The May 13 riots: Mahathir's open letter to Tunku Abdul Rahman
Batu 6, Titi Gajah,
Alor Star,
17hb. Jun 1969
Y.T.M. Tunku,
I am deeply saddened because my intention in making a press statement was misunderstood by you. In fact, my intention is the same as yours, to save this country from harm that threatens it.
Your opinions are based on stories that were told to you by the people around you,who will only tell you things that they felt you like or should know. Let me tell you matters that concern the situation, opinion and ideas of the public so as to give you a better understanding on why I made that statement.
It was you yourself who told me that in order to avoid riots, you stopped the execution of 11 Chinese subversives. In fact your action in stopping the execution caused the riots and multiple deaths that have occurred since May 13.

Umno tidak boleh tipu: Malaysia berdagang dengan Israel sejak 2001

KUALA LUMPUR: Malaysia telah berdagang dengan negara haram Israel sejak tahun 2001 lagi ataupun lebih awal dahttp://media1-cdn.malaysiakini.com/412/258cc75b6f31a87a449ca72f66f3bb57.gifri itu.
Menurut data statistik Perdagangan Komoditi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, pada tahun 2001 sahaja, Malaysia telah mengimport USD615.924 juta (RM1,847 juta) barangan Israel.


Pada tahun itu, Malaysia telah mengeksport USD26.553 juta (RM79.65 juta) barangannya ke negara haram itu.

Apabila The Star gugurkan ‘tahi bintang’...maaf..maaf..maaf...dan maaf lagi..!!!

Oleh SHIRZAD LIFEBOAT
SEBAGAI reaksi terhadap kebiadapan akhbar harian The Star dalam memaparkan gambar warna seorang penyanyi Afro-Amerika bertatu kalimah Allah di tubuhnya, saya menulis catatan ini di dinding Facebook: “Kithttp://www.panglima.my/wp-content/uploads/cache/968_BnHover.jpga meminta maaf apabila kita melakukan sesuatu perkara yang kita tidak tahu ia adalah satu kesilapan, pelanggaran etika dan sebagainya.

Namun, menurut ukuran akhbar The Star yang dimiliki oleh MCA, sebuah parti komponen BN, kita diperbolehkan melakukan sesuatu yang biadab walaupun kita sudah tahu ia adalah perbuatan biadap lalu kemudian meminta maaf. Maknanya jika pada suatu hari saya datang ke pejabat The Star dan membuang air besar di ruang penyambut tamu, dan lepas itu meminta maaf, maka menurut piawaian akhbar itu, ia tidak mengapa.

Warkah Ketua Menteri Menteri Pulau Pinang buat warga emas

Rakyat Pulau Pinang yang dikasihi,
PROGRAM PENGHARGAAN WARGA EMAS PULAU PINANG
Sekali lagi, Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (PR) Pulau Pinang telah memenuhi janji kami kepada anda melalui Program Penghargaan Warga Emas, di mana RM100 diberi setiap tahun kepada semua pengundi berdaftar Pulau Pinang yang berumur 60 tahun ke atas yang dilahirkan pada atau sebelum tahun 1952.
Sejak tahun 2010, program tahunan ini dimulakan sebagai tanda penghargaan untuk sumbangan anda kepada kejayaan negeri Pulau Pinang.
Setakat ini, sebanyak RM 27.1 juta telah pun diagihkan kepada 135,220 orang warga emas yang sudah mendaftar untuk program penghargaan ini, termasuk bayaran RM1,000 sekali sahaja kepada waris-waris warga emas yang meninggal.
Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat (PR) Pulau Pinang mampu membuat bayaran ini hasil daripada pengendalian kewangan yang berhemat, berjimat serta pentadbiran berteraskan prinsip CAT (Cekap, Akauntabel, Telus).
Lebihan bajet setiap tahun dan pengurangan hutang sebanyak 95% dari RM630 juta pada 8 Mac 2008 kepada RM30 juta pada 31 Disember 2011 jelas membuktikan kejayaan sebuah kerajaan yang bersih.

Rasuah tak kenal kaum, agama ...Mazhab Rasmi UMphorNO...!!


Kerana rasuah, bangunan atau stadium telah runtuh. Kerana rasuah, keadilan boleh dijual beli. Kerana rasuah, yang salah boleh bebas, yang benar menjadi mangsa.
Rasuah dan salah guna kuasa dalam pemerintahan kerajaan sering disebut sebagai masalah yang serius dalam sesebuah negara. Tetapi masih ada orang di Malaysia yang mengambil sikap tidak acuh terhadapnya.
Masih ada manusia, walau apa pun kaum dan agama mereka, rasuah seolah-olah satu masalah yang kononnya perlu wujud tetapi tidak merosakkan kehidupan seharian, ibarat pepatah Inggeris “a necessary evil.” Adakah ini benar?

Dewan Undangan Negeri untuk Kuala Lumpur?


Selama lebih daripada 40 tahun, bandar raya Kuala Lumpur telah ditadbir oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Malangnya, sejak kebelakangan ini DBKL telah menarik sedikit sebanyak kritikan akibat pendekatannya dalam mengendalikan sesetengah isu.
Salah satu daripadanya ialah tindakan DBKL untuk meneruskan dengan perobohan tembok penjara Pudu walau pun telah menerima bantahan daripada banyak pihak. Selain itu, timbul pula isu di mana pemilik hartanah di Jalan Sultan membantah tindakan pengambilalihan premis mereka oleh pihak kerajaan untuk membangunkan projek Transit Rapid Massa (MRT).
Hal-hal ini menunjukkan bahawa umumnya kegelisahan dan masalah yang dihadapi oleh penduduk KL tidak dijuarai secara khusus oleh mana-mana pihak. DBKL seperti yang kita tahu, dilantik oleh Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, maka tiada keperluan untuknya mengambil tindakan berdasarkan keperluan atau aduan penduduk tempatan.

Women’s Day: No cause for joy

The realisation of the real meaning brought about by the International Women's Day has yet to sink into the consciousness of most Malaysians, be they policy makers, politicians or the media houses.

March 8, 1975, the International Women’s Day was first celebrated by the United Nations, to recognise the achievements made by women in all fields.
In many countries, IWD is declared a public holiday with some gazetting it as a holiday for women only. But in the land of “Bolehland” Malaysia, the feeling of rejoice vis-a-vis March 8 is a long way coming.
No doubt women in this country have made great strides but with those achievements come too the neglect in reaching out to “sisters and daughters” who remain victims of violence against women.
One such painful episode concerns the rapes of the tribal Penan girls and women by the timber loggers in Sarawak. Label it as indifference or irony, these women have failed to receive both justice and help from the authorities they had turned to.

Macam-macam : Politik Samseng & Bomoh Cemari Krisis PAS Kedah

Politik Samseng & Bomoh Cemari Krisis PAS KedahTELAH sampai ke telinga penulis rungutan dikalangan pemimpin kanan PAS mengenai tindakan Datuk Phahrolrazi Zawawi membawa 5 kereta penuh dengan samseng untuk mengiringinya hadir ke mesyuarat damai bersama kepimpinan PAS Pusat di kediaman Menteri Besar Kedah di Seri Mentaloon pada Ahad.
Selain dari tindakannya yang biadap kerana enggan menjawab salam yang dikemukakan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Harun Din.
Sudahlah Phahrolrazi terang-terangan mencaci Datuk Seri Azizan Razak (enggan memanggil Menteri Besar itu dengan gelaran rasminya)  di hadapan kedua pemimpin tertinggi PAS tersebut dan mempersendakan keadaan kesihatan mata Menteri Besar itu yang semakin merosot kebelakangan ini, beliau juga enggan menjamah makanan yang disediakan kerana takut telah ‘diracuni’ Azizan.

Hambat penagih tegar rasuah mendekati perbendaharaan negeri Selangor

Selangor menjadi negeri idaman BN khususnya UMNO. Setiap malam dan siang negeri Selangor menjadi bahan umpatan dan kritikan BN yang menggunakan TV3 mencaci dan menghina kepimpinan Selangor. Ini memang tidak menjadi kehairanan kerana UMNO dan BN sedar yang Selangor merupakan negeri yang terkaya dinegara ini

Kekayaan negeri Selangor itu lah yang menyebabkan UMNO tidak kering peluh mencari jalan dan berusaha untuk merampas kembali negeri ini. Memang sifat pemimpin UMNO begitu. Dimana ada wang disitu mereka menyerang, seolah-olah kita hidup dizaman lampau; di mana negeri yang kaya, negeri itu akan diperangi mereka untuk mendapatkan harta rampasan jika menang peperangan itu.

PAS Selangor harap DHPP tanding lebih satu kerusi


KUALA LUMPUR, 8 Mac: PAS Selangor telah memilih kerusi yang sesuai untuk meletakkan calon di kalangan ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) bertanding dalam Pilihan raya Umum ke-13 nanti.

Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abd Rani Osman berkata, senarai nama calon DHPP sudah dihantar kepada PAS Pusat dan terserah kepada pucuk pimpinan pusat untuk menentukan.

"Kami sudah hantar lebih daripada satu nama calon kepada PAS Pusat, nama calon itu saya harus rahsiakan," katanya kepada Harakahdaily.

Jelasnya, senarai nama itu telah dihantar kepada PAS Pusat pada Disember tahun lepas.

Ketika ditanya berapa kerusi untuk diletakkan calon DHPP, Dr Rani berkata lebih daripada satu kerusi dan kerusi itu adalah kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun).

Bagaimanapun, beliau menaruh harapan agar calon DHPP bertanding lebih daripada satu kerusi di negeri Selangor.

BR1M : Penduduk rumah panjang belum dapat RM500....depa tak kena cukai kot..!!!

Jofri Jaraiee berkata, maklumat tersebut diperolehi berdasarkan kunjungan PAS ke Rh Duat Sg Kelitang, Peninjau dalam kawasan Lambir di sini.
MIRI: Masih ramai penduduk miskin yang mendiami rumah panjang  di daerah ini yang belum mendapat wang dari Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M), dakwa PAS Miri.
Ketuanya Jofri Jaraiee berkata, maklumat tersebut diperolehi berdasarkan kunjungan  PAS ke Rh Duat Sg Kelitang, Peninjau dalam kawasan Lambir di sini baru-baru ini.
“Penduduk memberitahu rombongan kami wang BR1M sebanyak RM500 belum diberi sepenuhnya kepada penduduk rumah panjang.
“Edmund Silla anak Unchi mendakwa permohonannya ditolak, ” kata beliau.

Naik Lift Tekan Sendiri : MB NS terima kasih kepada Mohamad Hasan?


SEREMBAN, 8 Mac: PAS mempertikaikan tindakan Menteri  Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan yang mempromokan diri sendiri  menggunakan duit kerajaan melalui akhbar Utusan Malaysia.

(Iklan satu muka penuh MBI untuk ucap terima kasih kepada Mohamad Hasan.)

Ini kerana, dari segi etikanya adalah amat tidak wajar Mohamad menggunakan duit kerajaan untuk membuat iklan promosi diri sendiri sebegitu, kata Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Taufek Abdul Ghani.

Utusan Malaysia hari ini menyiarkan iklan 'Terima Kasih' semuka surat penuh kepada Mohamad Hasan di muka surat 16.

Yang menjolok mata adalah iklan tersebut dibuat oleh Menteri Besar Negeri Sembilan (Pemerbadanan) bersama dengan dua lagi syarikat.

"Ini sudah jadi penyalahgunaan kuasa, MB membeli ruang iklan menggunakan duit MBI untuk membuat promosi kepada dirinya sendiri.

BR1M: 'Saya tolong awak, awak tolong saya'...tolong..tolong..!!!

Walaupun berulang kali, pemimpin BN menafikan bahawa pemberian wang tunai RM500 di bawah skim Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) berbentuk rasuah menjelang pilihan raya umum, tetapi hakikatnya jelas menunjukkan sebaliknya.

NONEBR1M adalah ilham Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak, yang pada pementangan  Bajet 2012 berkata pembayaran sekali sahaja itu bertujuan membantu golongan berpendapatan rendah menghadapi inflasi.

Di bawah skim BR1M, kerajaan membelanjakan RM2.6 bilion bagi memberi RM500 kepada semua warganegara Malaysia yang pendapatan isi rumah mereka RM3,000 sebulan atau kurang.

Daripada menggunakan jentera perkhidmatan awam atau pegawai kerajaan bagi mengagihkan wang itu, adalah jelas bahawa BN cuba menampilkan diri mereka dengan seluruh proses itu.

Wanita wajib terajui perubahan besar

KUALA LUMPUR 7 Mac: Kaum wanita wajib menjadi peneraju perubahan besar di negara bagi mewujudkan Malaysia yang bebas dari rasuah, penyelewengan dan keganasan, kata Exco Kerajaan Selangor, Elizabeth Wong.
“Tidak dinafikan wanita hari ini menerajui banyak kejayaan dalam pelbagai bidang termasuk perniagaan, profesional dan politik, namun kejayaan wanita di Malaysia masih jauh di belakang berbanding negara jiran.
“Dalam Parlimen dan Dewan-Dewan Negeri seluruh negara misalnya, kaum wanita belumpun mencecah 30 peratus kerusi,” katanya dalam kenyataan sempena sambutan Hari Wanita Sedunia hari ini.
Elizabeth berkata, walaupun populasi wanita hampir sama dengan lelaki, golongan itu masih kurang diberi peranan mewakili badan-badan berpengaruh, samada dalam sektor awam ataupun swasta.
“Lebih Malang lagi, budaya menghina dan menindas wanita masih wujud dalam segelintir masyarakat, samada di rumah, pejabat atau di Parlimen,” tegasnya yang juga Adun Bukit Lanjan.

Rintihan pelajar Malaysia di Syria


PANDANGAN dunia terarah ke bumi Syria ketika ini kerana keganasan dan kekejaman regim Bashar Assad menangani kebangkitan rakyat Syria yang mahukan kebebasan. Jika ingin menjelaskan isu ini dari awal hingga sekarang, ruang yang diberikan ini sudah tentu tidak mencukupi. Justeru, Persatuan Pelajar Malaysia Syria (PPMS) hanya akan menjelaskan beberapa perkara yang penting dan berkaitan sahaja untuk masa ini.

Kebangkitan rakyat di Syria semakin hari semakin memuncak. Bagaikan air sungai yang mengalir, jika disekat dari satu arah, akan terus mengalir melalui arah yg berlainan. Semakin disekat, lama kelamaan akan melimpah bagaikan air bah yang mengalir deras. Konflik di Syria sudah hampir memasuki bulan ke-12 namun masih tiada tanda-tanda yang menunjukkan bahawa konflik ini akan reda atau berakhir. Semakin hari angka kematian semakin meningkat.

Kena Selak Lagi : Ada Kondo Lembu Dibeli Di Kazakhstan Pula!


Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Polis Diraja Malaysia (PDRM) Bukit Aman dilapor sedang menyiasat pembelian sebuah apartment di Kazakhstan berharga RM1.7 juta untuk dijadikan pejabat oleh National Feedlot Corporation (NFCorp).

Pembelian itu dilakukan pada September 2011, iaitu sebulan sebelum laporan ketua Audit Negara mendedahkan kegagalan projek berkenaan yang membawa siri pendedahan penyelewengan dana pinjaman bagi Pusat Fidlot Negara.

Can NFC buy luxury apartment in Kazakhstan without Najib's OK as finance minister?

Can NFC buy luxury apartment in Kazakhstan without Najib's OK as finance minister?
It was reported that the police are investigating the fact that the directors of National Feedlot Corporation (NFCorp) has used part of the RM250 million government soft loan to purchase an “apartment” in Kazakhstan. The apartment is said to be worth RM1.7 million.
What justification can there be now from NFCorp for such a purchase, which is understood to be an “all-cash” transaction? Does the company even have any clue about the cattle industry in Kazakhstan, which is blessed with large tracts of the Central Asian Steppes or grasslands? Are we planning to export beef to Kazakhstan or are we planning to buy meat from them?
If the The Malaysian Insider report is indeed accurate, then there was “a memorandum of understanding (MoU) was inked in June 2011 between NFCorp and the Jambyl district of Kazakhstan to raise cattle for export to Malaysia and neighboring countries.”