Rabu, 7 Mac 2012

Kampung Baru: Mangsa banjir terpaksa menggunakan kayak

Demonstrasi Bantahan Menuju Ke Pejabat Tanah Dungun

Shahrizat: Saya tiada kena mengena dengan KL Eco City

Ketua wanita Umno Datuk Seri Shahrizal Abdul Jalil menafikan sekeras-kerasnya dakwaan yang mengaitkan beliau dengan projek pembangunan KL Eco City, seperti yang ditimbulkan ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar hari ini.

"Bagi menjawab fitnah dan tohmahan ahli parlimen Lembah Pantai itu, saya ingin menjelaskan bahawa saya tidak ada kena mengena dengan pembangunan KL Eco City di Lembah Pantai," katanya dalam satu kenyataan, lewat malam ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab kenyataan Nurul Izzah hari ini yang menimbulkan persoalan berhubung pembangunan projek hartanah bernilai RM6 bilion itu.

"Sila rujuk segala soalan berkaitan pembangunan mahupun pembelian hartanah diarahkan kepada pihak pengurusan KL Eco City.

Jawapan balas terhadap kenyataan Datuk Bandar Kuala Lumpur

Saya rujuk kenyataan laman web AgendaDaily pada 6 Mac 2012 yang memetik Datuk Bandar Kuala Lumpur, Tan Sri Ahmad Fuad Ismail, sebagai berkata beliau mencabar saya sebagai Ahli Parlimen Lembah Pantai untuk bersumpah yang saya tidak pernah jumpa pemaju projek, Gasing Meridien Sdn Bhd, yang mendakwa pernah memberi penerangan terperinci kepada saya pada tahun 2009 sebagai satu usaha untuk mengabur dan mengalih pandangan umum daripada perkara dasar di dalam isu ini.
1) Secara asasnya, Pakatan Rakyat menyokong pembangunan. Akan tetapi, ianya haruslah dijalankan dengan menepati standard dan piawaian yang ditetapkan, sekaligus mengurangkan kegusaran dan kebimbangan masyarakat umum tatkala sesebuah projek pembangunan dilaksanakan berhampiran kawasan tempat tinggal mereka.

SBPA: Berita baik untuk penjawat awam esok?....atau janji kosong..!!!


SBPA
KUALA LUMPUR - Kira-kira 1.4 juta penjawat awam menunggu dengan penuh debaran pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung semakan semula Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), esok.
Najib dijadual berucap pada perhimpunan khas yang dihadiri ketua-ketua jabatan kerajaan dan badan berkanun serta pegawai kanan perkhidmatan awam di
Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).
Kenyataan bahawa Datuk Omar Osman, Presiden Cuepacs, badan yang menjadi payung kepada kesatuan-kesatuan sektor awam, yang akan berucap pada majlis itu,
memberi petunjuk jelas bahawa ia mungkin memberi tumpuan kepada skim SBPA yang disemak semula.
Walaupun beberapa penganalisis melihat skim SBPA sebagai "durian runtuh" untuk penjawat awam, pelaksanaannya merupakan sebahagian daripada inisiatif

9 ahli Nube dibuang kerja boleh rayu

PUTRAJAYA - Sembilan bekas pekerja bank dibenarkan merayu dengan Mahkamah Persekutuan berhubung pemecatan mereka oleh Bank Bumiputra Commerce Berhad kerana berpiket yang menyalahi undang-undang di luar premis bank di Jalan Tun Perak, Kuala Lumpur, kira-kira lapan tahun lalu.
Kebenaran untuk rayuan mereka diberikan oleh Ketua Hakim Negara Tan Sri Arifin Zakaria yang mempengerusikan lima panel hakim bersama dengan Hakim Besar
Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum dan Hakim-Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Hashim Yusoff, Datuk Ahmad Maarop dan Datuk Hasan Lah.
Yang menjadi isu ialah sama ada menurut kuasa Seksyen 20 (1) Akta Perhubungan Perusahaan 1967, Mahkamah Perusahaan, dalam menentukan sama ada
pemecatan seorang pekerja hanya dengan sebab atau alasan, diperlukan bagi menimbangkan sama ada hukuman pemecatan itu wajar dan berkadar dengan dapatan salah laku oleh pekerja.

KENAPA LYNAS..LOJI PEMPROSESAN PEMBUANGAN SISA NEUCLEAR TIDAK BOLEH WUJUD DI MALAYSIA??...

Umno kata Loji Lynas Malaysia hanya simpan sisa neuclier yang tahap radiasinya rendah!!


Pusat Kajian Strategy IB Foudation menerpos monoposition otroponosis potosintisis otraporusus confiusitionses...issue Lynas ini..

Konspirasi menjahanamkan MalaysiaLoji Lynas ialah sebuah Loji Pemprosesan sisa bahan sisa Neuclear yang tidak lagi di gunakan sebagai bahan untuk penjanaan Loji Neuclear sebenar yang beroperasi. Sisa-sisa dari bahan buangan ini perlu di lupuskan dengan kaedah tertutup dan terkawal. Kenapa begitu??.

Ayuh Bersatu Perkasakan Jamaah

Oleh Tuan ibrahim tuan man
Saya merakamkan rasa tahniah kepada seluruh ahli PAS yang menerima berita ghttp://fuziahsalleh.my/wp-content/uploads/2012/02/PAS-Datuk-Tuan-Ibrahim-Tuan-Man1.jpgembira penyelesaian kepada ribut kecil di PAS Kedah. Tindakan kedua-dua exco Timbalan Pesuruhajaya PAS Kedah, Ir Phahrolrazi Zawawi dan Dr Ismail Salleh dan Menteri Besar Datuk Seri Ustaz Azizan Abdul Razak mencerminkan satu akhlak jamaah yang tinggi, bilamana akur dengan pandangan parti.

Isu di Kedah : Politik melahirkan haiwan! Dosa yg tak mungkin di maafkan

Kedahkita.net

Politik melahirkan haiwan! Ia dinamakan haiwan politik - political animal. Ia tidak wujud dalam politik Islam, tapi wujud dalam Parti Politik Islam yang terpalit gaya Machevelli apabila kuasa menjadi buruan dengan niat berlapis-lapis. Kuasa diburu untuk melonjak taraf sosial dan taraf ekonomi. Kuasa mahu diguna untuk mengagihkan hasil berkuasa.

Yang tidak mahu semua itu, kuasa diburu atas sifat cemburu, ingin merasainya dan menunjukkan gaya kuasa yang lebih baik. Sebagai pemerhati dan pengkagum politik PAS yang bekerja dalam lingkungan BN, aku tidak ketinggalan memerhati, mengkaji, menganalisa dan merumuskan apa yang telah dan sedang terjadi.


Bahtera telah berjaya di tebuk. Ustaz Azizan telah selamat sebagai MB daripada PAS yang Pertama dan Terakhir. Kalau beginilah gaya perjuangan PAS, UMNO jauh lebih baik daripada banyak sudut walaupun cacat dalam banyak hal. kaum yang menentang pemimpin yang diangkat oleh ummat Islam umpama golongan khawarij - Nauzubillahi min zaalik- Harap Tuanku Sultan mempunyai pertimbangan yang terbaik dalam hal ini"

‘Sepatutnya Pak Lah yang minta maaf’..ha..ha..ha...!!!!

Waktu ini Najib tidak buat salah apa pun, kata Ketua Umno Pokok Sena, Datuk Ahmad Lebai Sudin.
PETALING JAYA: Pemimpin Umno di bahagian-bahagian menyambut baik tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak meminta maaf kepada rakyat ekoran kesilapan BN di masa lalu.
Najib berkata, pemimpin jangan angkuh dan bongkak dan mesti tunduk kepada kuasa rakyat dalam demokrasi berparlimen.
“Kalau rakyat tolak BN dulu mesti ada kesilapan kita.
“Kita minta maaf atas kesilapan kita dulu. Yang menang minta maaf yang kalah pun minta maaf,” kata Presiden Umno ketika majlis turun padang di Baling baru-baru ini.
Mengulas perkara tersebut, Ketua Umno Pokok Sena, Datuk Ahmad Lebai Sudin berkata, Najib tidak tidak perlu memohon maaf kerana kesilapan itu dibuat oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ahli-ahli UMNO semakin berani mengambil tindakan terhadap Felda

Akhir-akhir ini ahli-ahli UMNO didalam rancangan-rancangan Felda menjadi semakin berani memperjuangkan hak dan kepentingan mereka dan sanggup melantik peguam-peguam daripada Pakatan Rakyat untuk mewakili mereka.

Didalam minggu ini saya telah menghadiri 2 majlis-majlis dialog anjuran orang-orang UMNO didalam isu-isu yang lazimnya mereka samasekali tidak mahu menjemput pimpinan Pakatan.

Pada awal tahun lalu orang-orang UMNO dari Felda Kota Gelanggi 1 telah mengundang saya kedalam satu Majlis Dialog bersama ahli-ahli UMNO diatas isu ketidakpuasan hati mereka kerana mereka telah dikenakan hutang yang begitu tinggi yang tidak mereka jangkakan.

Teras : Buang sisa Lynas dalam Sungai Lembing kerja gila


Teras Pengupayaan Melayu (Teras) membantah keras cadangan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob agar sisa kilang Lynas dibuang di Sungai Lembing kerana kami berpendapat jika ini dilakukan, ia adalah tindakan gila.

Adakah pihak Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan Jabatan Alam Sekitar dirujuk dalam hal ini? Apakah undang-undang perlindungan sungai akan diketepikan begitu sahaja?

Ekologi sungai yang kini sangat sensitif dan bakal punah akibat  pembuangan sisa radioaktif, pasti akan mengundang malapetaka yang tidak boleh dirawat lagi.

Di sebaliknya ia  akan memperlihatkan slogan ‘Cinta Sungai Kita’ yang selama ini dicanang oleh JPS hanya menjadi suatu momokan dan bahan ejekan.

More than a million Chinese yet to register as voters(The Star) - China Daily quoted Election Commission chairman Tan Sri Abdul Aziz Yusof as saying that there are more than 4.8 million Chinese who are qualified to vote, but more than 1.1 million of them had yet to register as voters.
“They claimed that they could not take time off to register. In fact, they were only concerned about their personal matters, and were not really interested in carrying out their duties as citizens,” he said, adding that it takes only five minutes to register.
He said Selangor had the highest number of Chinese voters, followed by Johor and Perak. About 70% of them had registered as voters.
The states with the least number of Chinese voters are Perlis and Terengganu.
“There are more than 40,000 Chinese voters in these two states, with 37,427 of them registered as voters,” he said.
Abdul Aziz, however, said the mindset of Chinese voters had changed over the years.
“Twenty years ago, the Chinese used to vote for a particular party without looking at the candidates. Now they are also very concerned with the candidates' performance,” he added.

Bukan Islam Selesa Dengan Perjuangan PAS

KUALA TERENGGANU - Masyarakat bukan Islam di negara ini terutama kaum Cina dan India selesa dengan PAS kerana perjuangan parti itu adalah parti untuk semua kaum, bukan berasaskan perkauman dan meletakkan agama sebagai aqidah perjuangan

Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Terengganu, Dr Bala Chandran berkata ia tidak sama dengan Umno dan Barisan Nasional (BN) yang semakin ditolak oleh rakyat kerana perjuangan parti itu berbaur perkauman serta bersifat ‘rasis’.

Pemimpin Umno Pahang Bakal Keluar Parti

 Seorang lagi pemimpin UMNO Pahang bakal mengikut jejak langkah Dato' Ariff Sabri (Bekas ADUN Pulau Manis dan Ketua Penerangan UMNO Pekan) untuk meninggalkan parti itu dalam masa terdekat ini. Namun, pendiriannya berbeza dan tidak akan sertai mana-mana parti pembangkang atau lain-lain komponen BN seperti Ariff Sabri (masuk DAP). Beliau khabarnya berbuat demikian untuk bertanding sebagai "Calon Pro Rakyat" di salah satu kerusi Dewan Undangan Negeri Pahang pada Pilihanraya Umum Ke-13 akan datang.
Ketika dihubungi, beliau menjelaskan sudah tiba masanya untuk dia berpihak kepada rakyat secara lebih jelas lagi.

ZAMAN 'BAYAR DAN SOKONG' YANG DIAMALKAN NAJIB SUDAH BERLALU.....!!!

Pendedahan Wajah Sebenar Najib

http://3.bp.blogspot.com/-L0H_EtB-11s/TvJSmaavuHI/AAAAAAAACtA/uOI5iqra1Yo/s400/najib.jpg

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pulau Manis, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz berkata, beliau sedia mendedahkan tembelang sebenar sikap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam mentadbir negara. Menurutnya, pendedahan tentang Najib yang menguasai parlimen Pekan sejak Allahyarham bapanya Tun Abdul Razak Hussein meninggal dunia itu akan dibuat dalam satu ceramahnya bersama Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu pada 15 Mac ini di Pekan, Pahang.

Sejauh mana pengundi muda penentu PRU-13?

 KUALA LUMPUR - Pengundi muda merangkumi 38.8 peratus atau 4.5 juta daripada lebih 12 juta pengundi di negara ini, dan persoalan sekarang ialah sejauh mana mereka ini mampu menjadi penentu keputusan pilihan raya umum ke-13 nanti.
Pemerhati politik Prof Datuk Dr Zainal Kling berpendapat kenyataan bahawa pengundi muda adalah penentu agak "samar" berdasarkan pelbagai faktor antaranya kesukaran menentukan sokongan pengundi itu.
"Kenyataan itu barangkali betul dan barangkali tidak. Kebanyakan pengundi muda ini 'atas pagar', sukar hendak pastikan mereka sokong satu parti sahaja untuk tentukan parti itu menang. Kita juga lihat 3.7 juta rakyat di negara ini gagal mendaftar sebagai pengundi dan sebahagian besar daripada mereka golongan muda. Bila tidak daftar bagaimana hendak jadi penentu," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Identiti lelaki berbaju merah yang menyerang wartawan pada perhimpunan hijau 2 telah ditemui.. tett..


Korang dah kenal betul gambar kat atas neh pasal apa kan? Sekarang kita focus pada mamat baju merah tue je der.. 

Lihat bawah sekali ;

Majikan Perlu Sokong Dasar Gaji Minimum - Zainal Rampak

KUALA LUMPUR: Majikan di negara ini sepatutnya menyokong dasar gaji minimum yang akan dilaksanakan oleh kerajaan tidak lama lagi dan bukannya membantah atau memberikan komen negatif, kata Setiausaha Agung Kesatuan Pekerja-pekerja Pengangkutan Semenanjung Malaysia, Datuk Zainal Rampak.
Beliau berkata tindakan majikan yang mendakwa syarikat akan gulung tikar jika gaji minimum diperkenalkan adalah lebih bersikap menjaga kepentingan masing-masing tanpa memperdulikan nasib pekerja mereka.
"Kata-kata ini memang sering kita dengar tetapi majikan masih lagi kekal menjalankan perusahaan kerana suasana negara kita aman, situasi politik stabil dan paling penting tiada tunjuk perasaan oleh pekerja," katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Penglibatan dana awam dalam pembelian hartanah di KL Eco City

Saya telah membawa isu pembangunan sebidang tanah di dalam kawasan Parlimen Lembah Pantai yang mengenepikan kebajikan rakyat di dalam sidang Dewan Rakyat yang lepas.  Projek pembangunan hartanah mewah KL Eco City bernilai RM6 billion yang melibatkan SP Setia, DBKL dan syarikat milik Pergerakan Pemuda UMNO ini telah mendapat perhatian ramai berikutan nasib yang menimpa penduduk-penduduk berpendapatan rendah yang mendiami tanah tersebut asalnya.

Pendedahan terbaru pada hari ini bahawa dana awam yang disalurkan kepada NFC telah digunakan untuk membeli lapan unit hartanah mewah di KL Eco City pada nilaian semasa yang mencecah RM12 juta mengundang pelbagai persoalan baru.

‘Jutawan’ dolar ramai di Sabah

Kejayaan Polis Diraja Malaysia memberkas ‘Jutawan’ Lubnan, Elie Youssef Najem yang memiliki wang palsu Amerika bernilai USD1 juta (denominasi USD100,000) tidak membimbangkan ramai ‘Jutawan’ di Lahad Datu daripada terus menipu dengan menjual wang palsu tersebut secara terbuka.Siasatan Sabahkini.net mendapati ramai ‘Jutawan’ di Lahad Datu memiliki antara 200 hingga 300 keping wang palsu Amerika bagi denominasi USD100,000 yang didakwa dibeli daripada penyeludup dan pengurup wang haram daripada Filipina dengan harga antara RM100 hingga RM500 sekeping setelah ‘agen’ mereka di bank perdagangan Lahad Datu mengesahkan wang tersebut adalah tulen.

Pimpinan Larang Zaid Ibrahim Bertanding atas Tiket Parti KITA......ha..ha..ha.. Zamil Hang Pengerusi ka..!!!!

alt
 
Berikut merupakan Kenyataan Terbaru dari Pengerusi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) Zamil Ibrahim susulan pengumuman Pengasas Parti Datuk Zaid Ibrahim yang bakal bertanding di Parlimen Kota Bharu atas tiket Parti tersebut.
 
1. Sementara tunggu pengesahan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS), saya selaku Ketua Parti KITA yg telah dipilih sebulat suara dalam mesyuarat tergempar dua minggu lalu, tidak mengesahkan Zaid Ibrahim bertanding bawah bendera KITA.

Tindakan keras polis Rusia dikecam


MOSCOW - Duta Besar Amerika Syarikat (AS) ke Rusia, Michael McFaul menyatakan keprihatinannya atas penahanan para penunjuk perasaan yang memprotes keputusan pilihan raya umum Presiden Rusia yang berpihak kepada Vladimir Putin.

pilihan raya rusiaPolis anti rusuhan dilaporkan melakukan penahanan terhadap para penunjuk perasaan yang sedang melakukan perhimpunan aman menentang keputusan pilihan raya Rusia yang didakwa dijalankan dengan penuh tipu muslihat. Kem Putin didakwa bermain kotor termasuk menahan pemimpin pembangkang Alexei Navalny dan Sergei Udaltsov.
Pihak keselamatan Rusia berdalih dengan mengatakan penahanan terhadap para penunjuk perasaan itu merupakan prosedur undang-undang yang wajar dan sebagai reaksi pantas untuk mencegah ketegangan yang lebih buruk.
Sementara itu, dianggarkan 2,000 orang dari kumpulan pembangkang diberitakan membentuk rantai mengelilingi Kremlin yang menjadi simbol kekuasaan Rusia.

Dr Mashitah Dah Insaf, Tulisannya di Sinar Harian Telah Dipadam

Tulisan Dr Mashitah Ibrahim yang bertajuk Skandal Seks, Krisis Politik Pakatan bertarikh 2 Mac 2012 di akhbar Sinar Harian telah dipadam. Tulisan yang mengutuk serta memfitnah peminpin PR termasuk Datuk Haji Hadi tidak lagi kelihatan di akhbar tersebut. Mungkin dia telah insaf.
Semalam kali terakhir ia dilihat masih terdapat di ruang kolumnis, tetapi hari ini dibuang. Kini hanya tinggal tulisan sebelumnya Dana Yahudi untuk pilihan raya? bertarikh 24 Februari 2012.
Hilangnya tulisan tersebut, ia memberi menggambarkan bahawa;

Program ‘JOM UBAH’ Gerunkan Muhyiddin?


SIMPANG RENGGAM – Akibat tidak tahan dengan asakan Pakatan Rakyat (PR) selepas 3 hari berlalunya program ‘Jom Ubah’ anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri Johor (DPPNJ) yang berkampung selama sehari di Parlimen itu didakwa membuatkan Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri kini menjadi tidak keruan.


Menurut sumber, program ‘Jom Ubah’ telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada masyarakat setempat dan dipercayai pimpinan Barisan Nasional peringkat Bahagian tersebut mulai bimbang dengan perkembangan itu.

”Mungkin dengan kenyataan Muhyiddin itu dibuat  supaya boleh ‘basuh balik’ minda masyarakat di Simpang Renggam,” ujarnya lagi.

‘Gift of the gab does not make good leaders’

Sabah Umno leader, Abdul Rahman Dahlan said even in Europe good speakers who got voted into office had failed to deliver.
PETALING JAYA: Candidates with the gift of the gab does not necessarily make good leaders and this should not be the criteria to choose leaders for the country. This is the view of Sabah Umno secretary Abdul Rahman Dahlan.
“Even in Europe, they had good speakers elected into office but failed to live up to the mark,” Rahman told FMT.
He was referring to renewed calls by various groups for a debate on national issues between Prime Minister Najib Tun Razak and Opposition Leader Anwar Ibrahim.
A recent survey by Merdeka Centre meanwhile showed that 56% of Malaysian voters would like to see such a debate between the duo.

PRU13: Tsunami kecil bakal berlaku di selatan


KUALA LUMPUR, 7 Mac: PAS menjangkakan satu tsunami kecil akan berlaku di selatan tanahair pada Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang.

Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK) PAS Pusat, Zulkefly Mohamad Omar (gambar), berkata ia berikutan perkembangan politik terbaru yang menyaksikan kesedaran di kalangan rakyat semakin meningkat.

Selain sambutan baik terhadap program Pakatan Rakyat yang diadakan, tahap kesedaran di kalangan anak muda yang semakin meningkat turut memberi impak kepada Pakatan Rakyat.

"Lebih-lebih lagi, apabila terdapat anak muda yang bekerja di bandar yang menyampaikan maklumat kepada ibu bapa mereka, yang akhirnya dapat mengubah serba-sedikit pandangan mereka," jelas Zulkefly.

Katanya di Negeri Sembilan, komposisi penduduknya bercampur-campur, di antara pengundi Melayu, Cina dan India, khususnya di kawasan bandar.

Razak Baginda’s acquittal sets legal precedent, says Karpal

KUALA LUMPUR, March 7 — The High Court has provided a precedent for the acquittal of a person with a motive to murder and charged with abetment without calling his defence, Karpal Singh said today, based on the stunning grounds of the judgment in the Altantuya Shaariibuu trial which was released yesterday.
The prominent criminal lawyer observed that trial judge Datuk Mohd Zaki Md Yasin had accepted an out-of-court sworn statement from the Mongolian beauty’s one-time lover, Abdul Razak Baginda, as proof to acquit him from a charge of abetting two Special Action Squad members to commit the crime in 2006.
The ex-political analyst was a close associate of Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and the two men, Azilah Hadri and Sirul Azhar Umar, had been assigned as his bodyguards after the married Razak Baginda complained of being harassed by Altantuya in 2006.

NUJ mahu wujud mekanisme adili wartawan

NONEKesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) akan berusaha mewujudkan satu mekanisme yang sesuai bagi mengadili wartawan yang tidak beretika ketika menjalankan tugasan mereka, kata Setiausaha Agungnya, V. Anbalagan.
  
Beliau berkata usaha tersebut diambil kerana sebelum ini tidak ada satu mekanisme yang jelas dari segi penerimaan aduan orang ramai terhadap wartawan dan cara-cara untuk menangani aduan selepas itu.
  
Dengan pewujudan mekanisme berkenaan kelak, NUJ boleh mengadili mereka yang terbabit dan sekiranya diperlukan wartawan yang dimaksudkan itu akan dipanggil untuk memberikan penjelasan, kata Anbalagan (kanan) ketika ditemuramah dalam program "Dalam Radar" terbitan Bernama Radio24, semalam.
  
"Sebenarnya dalam perlembagaan NUJ, kita sememangnya mempunyai kuasa untuk mengadili wartawan yang tidak beretika.

Muslimat PAS sertai himpunan 10 ribu wanita

KUALA LUMPUR, 7 Mac: Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP) akan bersama-sama dalam himpunan 10 ribu wanita 'Suara Untuk Perubahan' pada 18 Mac ini di Petaling Jaya.

Himpunan anjuran aktivis daripada pelbagai badan bukan kerajaan (NGO) dan wanita parti-parti politik itu mempunyai slogan yang jelas iaitu 'Kerajaan yang bersih.

Mereka mempunyai enam tuntutan yang akan dibacakan pada perhimpunan itu iaitu kerajaan yang bebas daripada rasuah dan penyelewengan, akta gaji minima, kualiti kehidupan yang lebih baik, hapuskan keganasan terhadap wanita dan semua jantina, batalkan akta perhimpunan aman dan pilihan raya yang bebas dan adil.

Ketua penerangan DMPP, Aiman Athirah Al Jundi berkata, mereka percaya enam tuntutan tersebut merupakan keutamaan untuk diperjuangkan oleh wanita di seluruh negara.

Syria's propaganda war

Sidang media KM dan PWDC sempena Hari Wanita Sedunia 2012

SELCAT : SELCAT - Hari Kedua 6Mac2012- Isu Pembelian Kereta,Bonus,Elaun dan Kewangan Yayasan Selangor

NFC beli kedai di Bangsar

Disyaki angkara judi, lelaki ditemui perut terburai warga

Shamsubahrain sudah hantar bukti SMS

Kelemahan Pengurusan - Anak Syarikat PKPS Rugi RM40 Juta

Demonstrasi Membantah JKKK Rampas Tanah Sekolah Rendah Islam

Noh Omar Menteri Kanggaru

NFC : Shahrizat digesa angkat 'bendera putih'

MB - Dakwaan RPK Akan Di Bawa Ke Sidang Dun

More properties in Bangsar bought by NFC directors

Kakitangan Petronas Dapat Sekurang-kurangnya 5 Bulan Bonus

bonus petronas Bonus Petronas   Kakitangan Petronas Dapat Sekurang kurangnya 5 Bulan Bonus
Petroliam Nasional Bhd (Petronas) telah pun mengumumkan 44,000 kakitangan Petonas akan dapat bonus Petronas sekurang-kurangnya 5 bulan tahun ini. Dalam erti kata lain tertinggi dalam sejarah perbadanan minyak negara itu. Tahniah kami ucapkan kepada kakitangan Petronas.
Bayaran bonus kakitangan Petronas itu dibuat berdasarkan tahun kewangan yang telah dipendekkan menjadi 9 bulan di mana berakhir pada 31 Disember 2012 yang lalu berbanding sebelumnya, 31 Mac.
Jadi berdasarkan rekod tahun kewangan tersebut, ia bakal diterjemahkan dalam bentuk bonus sebanyak 6.7 bulan, lebih baik daripada rekod sebelum ini 6 bulan.
Dan…..durian runtuh (bonus kakitangan Petronas) ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri semasa mesyuarat dengan pengurusan kanan Petronas.

Dosa yg tak mungkin di maafkan

Oleh Cinta Keamanan

News imageKerajaan PAS Terengganu tumbang dua kali, kali pertama pada tahun 1961, lepas berjaya menang PRU-2 tahun 1959, dan kali ke dua pada 2004. Tumbang kali kedua disumbangkan oleh banyak faktor, termasuk kemasukan pengundi baru yang luar biasa, gelombang biru UMNO, faktor Anwar yang kian menurun, kegelojohan pengikut dan pimpinan akar umbi dan tidak terkecuali kesilapan pemimpin.

Tumbang kali pertama itu perlu dikaji sejarahnya. PAS Pusat waktu itu di pimpin oleh Dr Burhanuddin Al-Helmy dan Prof Zulkifli Mohamad.

Pindah penduduk miskin, penjelasan Shahrizat ditagih

PETALING JAYA 7 Mac: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar menuntut penjelasan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berhubung pendedahan terbaru Rafizi Ramli bahawa suami Ketua Wanita Umno itu membeli 8 unit hartanah di KL Eco City.
Ini kerana kata Izzah, beliau pernah mempertikaikan tindakan kerajaan memindahkan kira-kira 1,000 penduduk berpendapatan rendah di Kampung Abdullah Hukum akibat projek di KL Eco City.
Kampung Abdullah Hukum terletak dalam Parlimen Lembah Pantai dan semasa mula-mula isu itu berbangkit, Shahrizat mewakili kawasan itu sebelum tewas di tangan Izzah pada 2008.

KL Eco City: Nurul Izzah tuntut penjelasan Shahrizat

NONEAhli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar hari ini menuntut supaya bekas wakil rakyat kawasan itu, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menjelaskan penglibatan dalam pembangunan projek hartanah KL Eco City yang bernilai RM6 bilion.

Nurul menimbulkan persoalan itu ekoran dakwaan bahawa syarikat milik keluarga menteri pembangunan wanita tersebut, National Feedlot Corporation (NFC) telah membeli lapan unit komersial di kawasan tersebut.

"Ia juga menimbulkan pertanyaan sama ada ini ada kena mengena dengan kepentingan keluarga beliau yang berhasrat membeli hartanah di KL Eco City," katanya dalam satu sidang media di ibu pejabat PKR hari ini.

Mahathir terus menggumba idea burukkan pembangkang

Benarlah barang kali Mahathir Mohamad seorang pendendam. Dia tidak akan diam selagi orang yang didendaminya tidak lenyap dari bumi ini. Episod pendendaman Mahathir ini bersiri, banyak kalau hendak dihuraikan. Kekalahannya dalam pilihan raya 1969 kepada Yusof Rawa menyebabkan beliau dendam kepada Pas dan orang Cina sampai ke hari ini. Peristiwa itu boleh disimpulkan sebagai dendam beliau yang pertama kepada orang Cina.


Mahathir menghukum kekalahan itu disebabakan Cina sedangkan dia lupa tindakan orang Cina tidak mengundinya kerana keceluparan mulutnya juga yang mengatakan dia tidak memerlukan undi Cina. Kesombongan Mahathir itu menyebabkan orang Cina di Kota Star menolak beliau.

Kekalahan itulah menyebabkan beliau berdendam dengan orang Cina. Kalau beliau menerima ia hanya bermuka-muka saja. Mahathir hanya dekat dan mesra dengan orang Cina yang menjadi tauke saja tetapi tidak dengan Cina marhain. Antara Cina kaya yang menjadi rakannya ialah Vincent Tan dan lain-lain.

MB : Noh Omar Menteri Kanggaru

SHAH ALAM, 7 MAC : Timbalan Ketua Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar disifatkan sebagai “Menteri Kanggaru” kerana enggan hadir dalam sesi Selcat baru baru ini walaupun beliau dengan yakin, pernah mendakwa mempunyai bukti penyelewengan Kerajaan Selangor.
Dalam menyelar sikap Noh, Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim melahirkan rasa kecewa terhadap Noh, yang sebelum ini lantang mendakwa yang dia mempunyai fakta penyelewengan Kerajaan Selangor.
“Dia kata mahu selesaikan masalah dan mempunyai fakta, jika menyimpan fakta keluarkan saja fakta itu, kenapa susah-susah hendak jadi kanggaru.

NFC: PKR Akan Heret Ramai Pemimpin BN Ke Mahkamah

PETALING JAYA 7 MAC: Ketua Wanita PKR, Zuraidah Kamaruddin dan Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli akan mengemukakan pembelaan terhadap tuntutan saman berjumlah RM100 juta yang dikemukakan oleh Dato’ Seri Shahrizat Jalil pada hari Jumaat ini, 9 Mac 2012 di Kompleks Mahkamah Jalan Duta.
Menurut Zuraidah, beliau dan Rafizi telah membincangkan secara mendalam mengenai strategi pembelaan sekiranya tuntutan saman ini diteruskan juga oleh Dato’ Seri Shahrizat Jalil, selepas mahkamah mendengar pembelaan yang akan dikemukakan Jumaat ini.
“Antara lain, saya dan Saudara Rafizi bercadang untuk memanggil kesemua pimpinan kanan negara yang pernah terlibat di dalam membuat keputusan berhubung NFC atau pernah memberikan komen mengenai NFC untuk dipanggil sebagai saksi memberikan keterangan.

Sedia untuk semua kemungkinan

Oleh NURUL IZZAH
Kejutan hanya untuk yang tidak tidak menjangka sesuatu akan berlaku di luar dugaan dan dalam politik, tidhttp://www.mole.my/sites/default/files/images/IMG_44714.storyimage.JPGak ada mustahil. Segala yang mungkin pasti berlaku dan yang hanya ‘mengejutkan’ rakyat adalah ‘waktu’ dipilih untuk sesuatu berlaku, menyebabkan ada tersalah sangka dan tersilap jangka.
Tetapi untuk ahli politik, adalah lumrah bersedia untuk semua kemungkinan, termasuk apa yang dipopularkan suatu ketika dahulu - dengan perkataan dibahasa Inggeriskan iaitu perkara yang ‘un-sangka-rable’.
Siapa sangka setelah hampir empat tahun berlalu sejak 2008 perkara yang ‘un-sangka-rable’ berlaku, iaitu ‘tsunami politik’ yang menghakis kekebalan majoriti dua pertiga BN di Parlimen, kembalinya lima negeri termasuk Wilayah Persekutuan ke tangan rakyat dan kemenangan Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh yang memungkinkan pelantikan Ketua Pembangkang baru?

Najib harus undur dari portfolio kewangan


KUALA LUMPUR, 7 MAC: Datuk Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri harus melepaskan jawatanya sebagai Menteri Kewangan untuk mengelak konflik kepentingan serta mengurangkan beban tugas pentadbiran Negara.
Jawatankuasa Dasar Pakatan Rakyat dalam satu kenyataan menjelaskan bahawa seseorang individu tidak sepatutnya memegang dua jawatan penting seperti Perdana Menteri dan Menteri Kewangan secara serentak.
Jawatankuasa itu yang terdiri daripada Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar, Setiausaha Antarabangsa DAP Liew Chin Tong, dan Ketua Penyelidik PAS Dr Dzulkefly Ahmad mahu Najib mendahulukan kepentingan rakyat dan negara.

DAP konsisten dengan kempen ‘perubahan’


Dalam mendekati pilihan raya umum ke-13 yang akan diadakan pada bila-bila masa, DAP terus fokus terhadap isu-isu besar yang melibatkan dasar-dasar rakyat yang telah dikorupkan oleh sebahagian besar pemimpin elit UMNO dan Barisan Nasional.
Dalam masa rakyat bergelut menjalani rutin hidup seharian, elit politik yang hidup mewah atas korupsi yang dilakukan itu terus bebas dan senang-lenang. Malah apabila disoal, masih pandai berdolak-dalik seolah-olah rakyat ini bodoh dan lemah.
Di pihak kerajaan UMNO-BN pula, tidak ada apa-apa tindakan politik yang dilihat mampu meyakinkan demi menebus rasa kecewa rakyat. Dengan kata lain, tindakan dan azam politik itu ditukar menjadi janji kosong politik.

Najib, bertaubatlah dulu…


KUALA LUMPUR, 7 Mac: Perdana Menteri Najib Razak disaran supaya memohon maaf untuk kesalahannya sendiri terlebih dahulu sebelum memohon maaf untuk kesilapan-kesilapan Barisan Nasional.
Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang dalam kenyataan akhbarnya hari ini berkata demikian berikutan tindakan Presiden United Malays National Organisation (UMNO) yang memohon maaf untuk kesilapan-kesilapan BN sehingga mengakibatkannya kehilangan lima negeri dan sejumlah besar kerusi parlimen dalam tsunami politik 8 Mac 2008 yang bakal menyambut ulang tahun keempatnya esok.
“Kesilapan apa yang sebenarnya dilakukan oleh BN masih kekal misteri,” kata Kit Siang, memandangkan permohonan ampun maaf Perdana Menteri tidak pula menyatakan secara spesifik apa sebenarnya salah silap itu.
Begitu juga tindakan ‘ganjil” para pemimpina UMNO apabila permohonan maaf Najib empat hari lalu disambut hambar oleh timbalannya, Muhyiddin Yasin yang lebih menyarankan bossnya untuk terus pandang ke depan dan tidak lagi ambil pusing tentang kesilapan lalu.

Penglibatan Dana Awam Dalam Pembelian Hartanah Di KL Eco City Memperlihatkan Ketidakpedulian Umno Kepada Nasib Rakyat Termiskin

Hari Wanita 2012: DAPSY Selangor tuntut polis ambil berat keselamatan wanita

Pemuda Sosialis Parti Tindakan Demokratik Selangor (DAPSY Selangor) meraikan Hari Wanita Sedunia tahun 2012 dengan menghulurkan wisel kepada golongan wanita di Stesen LRT Kelana Jaya.  DAPSY Selangor berpendapat bahawa tindakan membawa wisel mungkin tidak berciri "hi-tech" atau "sofistikated" tetapi alat yang kecil ini mampu menarik perhatian orang ramai apabila ditiup, jika mangsa diserang atau diancam.

Ketua DAPSY Selangor merangkap Ahli Dewan Negeri (ADN) Teratai Jenice Lee mengatakan bahawa wanita sering disasar oleh peragut dan perompak oleh kerana dari segi fisiologi dan kekuatan fizikal, golongan wanita lemah dibandingkan dengan lelaki.  Apabila berada di kawasan awam, kadang-kadang mereka juga terpaksa melindungi anak-anak dari ancaman dan dalam proses itu, mengalami kecederaan ketika diragut.

Pilihan raya kampus: Medan sabung atau indikator politik negara?

Seakan air sungai yang mengalir ke laut, begitulah saya sifatkan politik mahasiswa dan politik Negara.  Pada pihak yang mempunyai bacaan politik yang matang, mereka ini pasti mengakui, bahawa senario politik dan masa depan Negara sebenarnya boleh diramal melalui situasi politik mahasiswa di kampus-kampus tempatan.  Maka tidak hairanlah, pilihan raya kampus sentiasa mendapat perhatian segenap pemerhati politik Negara.  Saban tahun, kita dapat melihat liputan meluas perkembangan semasa politik mahasiswa, terutama sekali pilihan raya kampus.  Namun, bukankah aneh apabila dari segenap isu yang berlaku di dunia kampus, hanya pilihan raya sahaja yang sering menjadi tumpuan utama?

Tiga Warga Asing Telan 219 Ketul Dadah Yang Cuba Diseludup Ditahan Di KLIA

Post Pic
SEPANG, 7 MAC : Trend menelan dadah untuk diseludup masuk menerusi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dilihat semakin menjadi-jadi dengan kes terbaru melibatkan penangkapan tiga warga asing dalam tempoh satu jam pada 28 Februari lepas.

Penolong Ketua Pengarah Kastam (Bahagian Penguatkuasaan) Datuk Zainul Abidin Taib berkata, tiga kes itu membabitkan 219 ketul dadah bernilai RM1.05 juta.

46,712 Lulus, 12 Calon Dapat 5A Dalam STPM 2011

Post Pic
KUALA LUMPUR, 7 MAC : Seramai 46,712 atau 92.19 peratus calon telah lulus sekurang-kurangnya satu mata pelajaran dalam peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2011 berbanding 46,795 (92.5) pada tahun sebelumnya.

Pengerusi Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) Datuk Dr Mohd Noh Dalimin berkata 12 calon telah mencapai keputusan cemerlang Gred A dalam lima mata pelajaran yang diambil berbanding lapan calon pada tahun sebelumnya.

Zaid: RoS tidak berhak bubar Kita


Zaid Ibrahim
PETALING JAYA – Pendaftar Pertubuhan (RoS) tidak berhak membubarkan atau menukar ketua sesebuah parti politik termasuk Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) kecuali parti tersebut melanggar Akta Pertubuhan atau undang-undang negara yang lain.

Ketua Kita, Datuk Zaid Ibrahim berkata, beliau sudah mendapatkan nasihat peguam dan mengesahkan perkara itu berikutan tindakan bekas Pengerusi Kita Kedah, Zamil Ibrahim mengisytiharkan dirinya sebagai ketua baru parti berkenaan selepas menghantar "laporan rasmi" kepada RoS, bulan lalu.

Zamil: Keputusan Zaid mahu tanding atas tiket Kita tak sah..ha.ha..ha...siapa haram....siapa sah..!!!


Zamil: Keputusan Zaid mahu tanding atas tiket Kita tak sah
SHAH ALAM – Kemelut kepimpinan Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) berterusan apabila Zamil Ibrahim yang mendakwa dirinya sebagai ketua parti, yang dipilih dalam mesyuarat tergempar dua minggu lalu, menolak pengumuman Datuk Zaid Ibrahim mahu bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) atas tiket parti itu.

Katanya, semasa Zaid menerajui Kita sejak ditubuhkan setahun lalu, beliau dalam masa singkat telah menunjukkan keegoannya dan hanya memikirkan tentang diri sendiri.

“Rakyat mesti sedar rekodnya yang asyik putar belit atau ‘flip-flop’.

Himpunan MTUC protes menteri 30 Mac


Dr S. Subramaniam
SHAH ALAM - Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) akan mengadakan Himpunan Pekerja pada 30 Mac ini membantah pendirian Kementerian Sumber Manusia dalam beberapa isu berkaitan dengan Akta Kerja dan masa depan kesatuan sekerja.
Himpunan Pekerja bagi melahirkan pendirian protes itu akan diadakan di pekarangan Kementerian Sumber Manusia di Putrajaya.
Tarikh mengadakan perhimpunan itu diputuskan pada mesyuarat jawatankuasa tindakan yang dipengerusikan oleh Awang Ibrahim, petang semalam.
Awang, yang juga Setiausaha Kewangan MTUC berkata, Himpunan Pekerja itu selaras dengan ketetapan sudah hilang keyakinan dengan kepimpinan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S. Subarmaniam, yang dicapai oleh badan induk kesatuan sekerja itu dua minggu lalu, berikutan siri isu berkaitan dengan penubuhan kesatuan sekerja dalaman di beberapa syarikat berkaitan kerajaan dan pindaan Akta Kerja yang diluluskan Parlimen tahun lalu.

1000 Surat, 1000 Harapan

Penyitaan Masjid Ahmadiyah

Zaid akan bertanding di Kota Bharu atas tiket KITA

Shamsubahrin hands over SMS transcript to MACC

Dakwaan Amerika Bantu Anwar - PERKASA Buat Laporan Polis

Sistem kupon: Kerajaan aniaya pemandu teksi

KUALA LUMPUR 7 Mac: Ekoran tidak berpuas hati tindakan kerajaan mewujudkan sistem teksi berkupon,  Badan Bertindak Pemandu Teksi (BBPT), bersama Ahli Parlimen Pembangkang Wilayah Persekutuan mengadakan perbincangan dengan Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar.
Pertemuan melibatkan empat Ahli Parlimen iaitu Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai), Tian Chua (Batu), Fong Kui Lun (Bukit Bintang) dan Tank Kok Wai (Cheras), membuahkan hasil apabila SPAD berjanji akan mengkaji semula sistem berkenaan.
Menurut Tian Chua, selepas mengadakan pertemuan selama dua jam, Syed Hamid Albar memberi jaminan akan mengadakan dialog susulan bersama pemandu teksi bagi menyelesaikan isu itu.