Khamis, 23 Februari 2012

Koran desecration protests continue in Afghanistan

Anwar Ibrahim Berucap Dalam "Zon Perang" Di Johor

Kemaraan Anwar di Melaka cuba di halang 'samseng umno'.

Syrians Remember Journalists Killed

Has Yemen's revolution succeeded?

Taliban urges Afghans to kill 'invaders'

Penyenaraian FGVH Rugikan Peneroka Dan Kakitangan Felda

Tiada Bukti Ariffahmi Salahguna Kuasa - Lembaga SPRM

Lembaga Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengumumkan laporan rasuah ke atas Abdul Arifffahmi Abdul Rahman menantu Menteri Besar Kelantan ditutup kerana kekurangan bukti.

Dengan pengumuman itu tuduhan terhadap Ariffahmi yang didakwa telah melakukan penyalahgunaan kuasa semasa menjawat jawatan terpenting di Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) adalah tidak benar dan satu difitnah yang disengajakan untuk memburukkan Ariffahmi dan juga mertuanya Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Pihak tertentu termasuk dari dalam Pas sendiri dan juga Umno sebelum ini seakan beriya benar mahu melihat kes itu berjalan dan Ariffahmi didakwa. Perkiraan mereka kalau Ariffahmi didakwa ia akan turut merosakan reputasi MB Kelantan itu.

Bekas Exco, Adun Umno Johor Akan Sertai PAS

Lagi bekas pemimpin UMNO di peringkat tertinggi negeri ini didakwa akan menyertai PAS kerana Pakatan Rakyat (PR) dilihat bakal menerajui kerajaan negeri di Nusajaya selepas Pilihan raya Umum (PRU) ke 13 akan datang dan hal ini tidak boleh dipertikaikan lagi. Menurut sumber, beberapa pertemuan telah diadakan melibatkan bekas pemimpin itu seperti bekas exco Kerajaan Negeri Johor, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan lain-lain.

Sumber turut mendakwa, spekulasi tentang kedudukan mereka itu dikuatkan lagi dengan keyakinan apabila melihat kuasa orang Melayu semakin terhakis di bawah pemerintahan UMNO-Barisan Nasional (BN).Disamping itu, isu pengambilalihan dua syarikat terbabit Sehingga Johor Corporation (Jcorp) membatalkan hasratnya turut mendorong kelompok itu hilang kepercayaan kepada corak kepimpinan Datuk Abd. Ghani Othman.

Najib tak profesional, pulau MB dan KM Pakatan

Tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang mempengerusikan Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri ke-114 di Putrajaya pada Selasa lalu tanpa membabitkan pemimpin Pakatan Rakyat dianggap amat tidak professional. Baca di sini

Simbol Singa Dan Kaitannya Dengan Yahudi

Oleh: zharifjenn

"
Lions Club International
Singa adalah raja rimba dan raja di darat. Singa sangat sinonim bagi kekuatan, kegagahan dan kepimpinan. Pelbagai organisasi sering menggunakan singa sebagai jata mereka. Namun, tahukah pembaca tentang asal usul simbol singa ini?

Jikalau ada di kalangan pembaca masih belum tahu, maka di sini penulis ingin pembaca tahu serta faham asal usul simbol singa ini.

More BN Cowgates in the making!

More BN Cowgates in the making!THE awarding of a RM2.2 billion Kinrara-Damansara Expressway (Kidex) project to inexperienced companies has so far attracted little attention and concern from internet news portal readers.
Miss Jessie “Tow Truck” Ooi, with her immature mongoloid-like antics at the useless “Great Debate” has gone viral in the internet.
Why? Isn’t RM2.2 billion a lot of taxpayers’ money? Am I surprised?
No. Because the awarding of road projects lack “sensation” and “emotion”. Also, it is too complicated and boring for the average Malaysian to understand the implications that, unfortunately, will eventually contribute to the Barisan Nasional (BN) bankrupting Malaysia.
When Malaysia is bankrupt, Malaysians will start crying over spilt milk but it will be too late because Malaysia would have become the Greece of South-East Asia.

Looming polls may force FELDA listing onto back burner

BN may be unwilling to gamble with its vote bank of FELDA settlers so close to the general election. — Reuters pic
KUALA LUMPUR, Feb 23 — Putrajaya could delay the US$2-billion (RM6 billion) listing of FELDA Global Ventures (FGVH) as settlers’ opposition to the deal risks undermining Barisan Nasional’s (BN) support in fiercely contested national polls expected this year. The listing of FGVH, originally set for mid-2012, aimed to give Malaysia’s US$27-billion palm oil sector much-needed financial firepower to boost yields and expand when top producer Indonesia is gaining market share.

MP mahu hakim serius dalam tegakkan keadilan

Ahli parlimen Teluk Intan M Manogaran mahu hakim supaya berhenti serius ketika menjalankan tugas dan mengambil kira tanggungjawab utama mereka adalah untuk menegakkan kedailan.

Katanya, sebagai seorang peguam, beliau memerhatikan bagaimana sesetengah litigan semakin kecewa dengan cara mahkamah menegakkan keadailan.

a kugan detention death funeral ummc to puchong 280109 m manogaranSehubungan itu, ahli parlimen Pakatan rakyat itu berkata beliau akan menimbulkan perkara itu apabila sesi Parlimen bersidang semula bulan depan.

"Saya boleh faham kekecewaan yang dialami litigan sehingga membaling kasutnya ke arah  hakim di Mahkamah Persekutuan semalam, kerana membenarkan bantahan awal pihak pendakwa.

"Apa salahnya, jika hakim membenarkan atau melanjutkan lebih banyak masa, lebih-lebih lagi  beliau tidak diwakili," kata Manogaran.

Menurut beliau, mahkamah mesti menegakkan keadilan untuk rakyat dan itulah yang diharapkan oleh orang ramai sambil menambah setiap hakim diamanahkan membuat keputusan mempertahankan keadilan tanpa rasa takut atau memihak.

Jessie Ooi strikes while the iron is hot, plays the sympathy card: Leave my family alone!

Jessie Ooi strikes while the iron is hot, plays the sympathy card: Leave my family alone!I acknowledge that I did indeed take part in posing questions during the debate between MCA President Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek and the DAP Secretary-General YAB Lim Guan Eng on 18 Feb 2012. Due to time constraint, I could not clearly convey my message. I admit that I was emotional by then, causing confusion and misunderstanding to many quarters.
I welcome all constructive criticisms and efforts to correct my remarks. However, I appeal to you not to use words which are humiliating, insulting, or words that can be deemed as sexual harassment, or to post doctored photographs or edited video clips to launch personal attacks against me.
Leave my family alone

Bendera BN: Urusan Parti atau Urusan Kerajaan?

SBPA : Gaji tertinggi RM80 ribu, pemandu naik RM1.70


KUALA LUMPUR, 23 Feb: PKR menggesa Perdana Menteri mengkaji syor terbaru yang dibentangkan Cuepacs serta saranan Pakatan Rakyat sebelum ini demi membela nasib penjawat awam.
Justeru, PKR terbuka dengan tuntutan terbaru Cuepacs agar kerajaan memberi kenaikan gaji antara RM700 hingga RM2,500 untuk pekerja-pekerja di dalam perkhidmatan awam gred 1 hingga gred 54 menerusi skim yang sedia ada sebelum melaksanakan sebarang pembaharuan menerusi Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Naib Presiden PKR, Nuruk Izzah Anwar berkata, di dalam Belanjawan Alternatif Pakatan Rakyat 2012 yang dibentangkan sebelum Bajet 2012 Kerajaan Persekutuan, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memberi komitmen bahawa sekiranya Pakatan Rakyat memegang tampuk kerajaan pusat, gaji minima pada kadar RM1,100 akan dikuatkuasakan buat penjawat awam.

Felda dan cadangan balas Pemuda Pas

USAHA mencari rezeki dan memakmurkan tanah sebagai sumber pendapatan yang halal adalah sebahagian daripada tuntutan agama Islam dan dikira sebagai salah satu daripada cabang ibadah. Dalam lipatan sejarah Islam, banyak riwayat yang mencatitkan penglibatan nabi-nabi terdahulu dalam aktiviti-aktiviti pertanian dan penternakan di samping melaksanakan tugasan utama mereka iaitu menyampaikan risalah dakwah kepada manusia agar mentauhidkan diri kepada ALLAH s.w.t.

SBPA: Pengumuman penting Najib 12 Mac?.....jangan kencing ah....!!!


Najib Tun Razak
PUTRAJAYA - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dijangka membuat pengumuman yang adil dan saksama berkaitan perkhidmatan awam, termasuk mengenai Skim Saraan Malaysia (SSM) dan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).
Perkara itu dinyatakan Presiden Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Omar Osman selepas mengadakan pertemuan hampir dua jam dengan Perdana Menteri di pejabatnya di sini hari ini.
Pertemuan itu turut dihadiri Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Bukti! Putera Umno terlibat menyerang ceramah Anwar di Johor!

TERBARU, ceramah Anwar Ibrahim di Johor, iaitu di daerah Semberong, Kluang Johor diserang oleh sekumpulan anak muda yang dipercayai diupah oleh pihak Umno.

Ceramah Anwar Ibrahim dilastik, dibaling dengan mercun bola, batu dan sebagainya. Malah kereta beliau turut dilastik dan disepak sehingga kemik di bahagian tepi, serta mengalami keretakan di cermin hadapan kereta tersebut.

Di bawah ini gambar yang sempat diambil di HQ KEADiLAN keadaan kereta Anwar Ibrahim akibat serangan tersebut.

Budaya vandalisma semakin berkembang

Apabila terfikir kembali tentang isu penyenaraian Felda, saya tidak dapat melihat apa kah sebabnya yang kerajaan mahukan penyenaraian ini dilakukan dalam apa juga keadaannya. Saya tidak faham kenapa setiap badan-badan serta agensi kerajaan yang maju sentiasa berakhir dengan kerosakan.

Dulu MAS merupakan sebuah syarikat penerbangan yang premium jika berbanding dengan syarikat-syarikat penerbangan lain di dunia ini. Oleh kerana MAS begitu berjaya di bawah pengurusan Saw Huat Lai dan kemudiannya dikembangkan lagi oleh Tan Sri Aziz Abd Rahman maka setiap mata mereka yang meleleh air liur telah menjualkannya kepada Tajuddin Ramli. Sejak penyerahan MAS kerpada Tajuddin Ramli MAS telah menjadi apa yang kita lihat pada hari ini.

Pulak Dah : Bila Blogger Jadi Samseng

Amat sedih bila baca blog rakan saya yang menyatakan betapa sedih dia bila ada rakan yang sepatutnya berjuang dengan dia, berlagak seperti samseng kerana mendapat sokongan pemimpin dalam parti tidak terhingga sampai langit dan bulan tidak di kenali. Dah lah kita semua sudah tahu bahawa dia pow kiri kanan sampai perut sudah buncit seperti Humpty Dumpty tetapi Blogger perut buncit ini mungkin tidak baca bahawa bila dia jatuh dan pecah di bawah, semua tentera bala nya tidak dapat cantumnya kembali lagi.

Dalam dunia alam maya baru ini, kita terdiri dalam tiga golongan, yang berjuang Fisabilillah, yang berjuang kerana digaji seorang Pemimpin dan yang Blogger Lintah, yang akan pow kiri kanan tidak kisah dari mana dan tidak kisah apa yang keluar. Blogger Lintah yang tidak heran dengan parti kerana kebanyakkan daripada mereka bukan ahli parti dan tidak tahu maksud perjuangan. Ada seorang yang sudah dilantik oleh Kepimpinan Kedah yang jelas jelas adalah ahli PAS seumur hidup. Tetapi di ambil juga oleh kepimpinan Kedah kerana mungkin dia dapat jadi Trojan Horse untuk parti menang, tetapi trojan horse yang menulis melagakan semua tidak boleh menjamin masa depan satu parti kalau budaya ini di bawa kepada melagakan Pemimpin.

Pakar: "Dalam konteks politik, debat penting'


Datuk-Prof-Dr.-Ramlah-Adam
KUALA LUMPUR - Pakar sejarah Datuk Prof Dr. Ramlah Adam menganggap debat antara pemimpin politik, yang turut dicadangkan perlu membabitkan Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Anwar Ibrahim, adalah baik dan merupakan alternatif dalam konteks menyampaikan maklumat kepada rakyat.

Beliau berkata, berdebat tidak salah malah ia amat digalakkan seperti yang dilakukan di universiti, debat dijadikan satu budaya positif dalam menyebarkan sesuatu pendapat.

Jelasnya, melalui debat rakyat dapat membuat penilaian terhadap kredibiliti seorang pemimpin politik dengan hujah dan bukti kukuh menunjukkan mereka layak untuk mewakili parti masing-masing, sekali gus mempunyai potensi  mentadbir kerajaan negara.

Malays can expel non-Malays: So, do I curse God for being born a non-Malay?

Malays can expel non-Malays: So, do I curse God for being born a non-Malay?Life is fraught with uncertainties, and there are only two things we can be certain of. That one is born and that one will die. We have no control over the ethnicity, type of culture or society that we will be born into, nor can we ever know the date and time of our demise. These things are in the hands of the Creator.
While we can decide on things like, what country we reside in, we can't choose the country we are born in. To an extent, our parents can chose our place of birth never the color of our skin - just as they could choose theirs either. Thus, the race and nation we are born into are out of our control. We have no choice in this twist of life. Religion and change of citizenship are choices we can make but in the long run, it cannot change the status of our race nor the state of humanity.

Tanpa diplomatik, bagaimana wujud hubungan dagang Israel?

KUALA LUMPUR 23 Feb: NGO Jingga 13, membidas kenyataan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir bahawa Malaysia tidak menjalinkan hubungan diplomatik dengan Israel.
Menyifatkan kenyataan itu sebagai hipokrit, Penyelaras Jingga 13, Fariz Musa mempersoalkan bagaimana kapal berkenaan dibenar memasuki Malaysia, jika tiada sebarang hubungan diplomatik.
“Bagaimana urus niaga dan dagangan besar melalui syarikat perkapalan milik Israel sewenangnya menjalankan eksport dan import tanpa interaksi dua negara,” soalnya dalam kenyataan hari ini.
Mengenai kenyataan Mukhriz bahawa kapal Israel berlabuh di Malaysia untuk tujuan perdagangan dengan syarat anak kapal yang memegang pasport Israel dilarang mendarat, Fariz berkata itu bukan isu utama.

Jawatan PM: Najib hipokrit untuk takutkan Melayu


KUALA LUMPUR, 23 Feb: Rakyat negara ini, terutama orang Melayu, tidak perlu risau mengenai kedudukan perdana menteri kerana walau apa pun yang terjadi jawatan perdana menteri tetap akan disandang oleh orang Melayu di tanah air kita.

Walaupun dalam Perlembagaan Malaysia tidak dinyatakan jawatan perdana menteri mestilah disandang oleh orang Melayu, tetapi perlaksanaan dalam negara tetap menjanjikan Perdana Menteri Malaysia tidak akan beralih kepada bangsa lain.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar) berkata, dakwaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan para pemimpin Umno yang mengatakan jawatan perdana menteri akan disandang oleh bangsa lain sekiranya Pakatan Rakyat menang dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan datang, ternyata tidak berasas.

Himpunan Hijau: Mengapa MPK bina penghadang?


KUANTAN, 23 Feb: Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh mempersoal tindakan Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) yang didakwa cuba menghalang Himpunan Hijau 2.0 di padang MPK1 yang dijadualkan Ahad ini.

Tidak cukup dengan notis bahawa MPK akan menganjurkan perlawanan futsal di padang itu pada hari yang sama dengan himpunan itu, hari ini pula katanya beberapa orang pekerja sedang membina penghadang di keliling padang itu.

Menurut Fuziah, beliau telah menghubungi bahagian perhubungan awam MPK, dan seorang pegawai memaklumkan kepadanya bahawa penghadang itu bagi memudahkan projek menaik taraf padang MPK1 untuk acara Sukma pada bulan Julai 2012 yang sudah lama tertangguh.

Penjawat awam dakwa polis enggan terima aduan

Seorang penjawat awam mendakwa seorang anggota polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam, Selangor enggan menerima laporan yang hendak dibuatnya berhubung satu cubaan untuk melakukan penipuan oleh sindiket.
  
Mangsa berusia 28 tahun yang enggan namanya disiarkan berkata beliau ingin membuat laporan polis pada kira-kira pukul 5.30 petang semalam, namun anggota berkenaan enggan menerima laporannya dengan alasan mangsa belum mengalami kerugian.
  
"Selain itu beliau juga memberi alasan bahawa ramai lagi yang telah ditipu berhubung kes berkenaan dan itu adalah perkara biasa," katanya kepada Bernama ketika ditemui.

Tapak Himpunan Hijau 2.0 bantah Lynas mula dipagar

Menjelang Himpunan Hijau 2.0 bagi membantah pembinaan pusat memproses nadir bumi Lynas Advanced Materials Plant (Lamp) di Gebeng yang dijadualkan di Kuantan pada Ahad ini, lokasi perhimpunan di padang Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) mula dipagar oleh pihak berkuasa.

SPRM harus beri penjelasan mengapa tiada tindakan diambil terhadap Tajuddin Ramli


PETALING JAYA, 23 Feb –  PKR hari ini mempersoalkan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan pihak polis yang masih lagi tidak mengambil sebarang tindakan terhadap bekas Pengerusi MAS, Tan Sri Tajuddin Ramli yang didakwa mereka “dalang” terhadap pelbagai transaksi penipuan sehingga mengakibatkan MAS mengalami kerugian berjumlah RM8 bilion ketika beliau mengetuai syarikat penerbangan tersebut.
Bendahari PKR, William Leong (gambar) menuntut SPRM membuat penjelasan kepada masyarakat mengapa pihak berkuasa berkenaan tidak mengambil sebarang tindakan, sedangkan terdapat bukti kukuh yang jelas menunjukkan kerugian tersebut berpunca daripada Tajuddin.

Danger Zone: Ageing Nuclear Reactors

Explosions across Iraq kill dozens

Suami KAHWIN 2 Tanpa Izin ISTERI - Ustaz Azhar Idrus

Your Paradise - Steadfast

Is Tajudin squeezing someone powerful?

Felda Global Ventures listing 'an evil scheme'

Memalukan, "Kerajaan Negeri" Paksa MPK Memagar Kawasan Tapak Perhimpunan Hijau 2.0

KUANTAN, 23 Feb - Akhirnya sah dan terbongkar, Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) memang mahu membina pagar (foto) bagi menghalang rakyat berhimpun di Padang MPK1 berhadapan Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah I dekat sini. Tinjauan kami sekitar jam 1.00 petang, kayu-kayu terbabit masih dilonggokkan di tepi padang itu. Namun, terkini sekitar jam 3.00 petang tadi sudah ada pihak memacakkan kayu tersebut di sekeliling padang berkenaan. Ini bermakna, mereka memang mahu menghalang dalam apa jua cara sekali pun. Paling melucukan, MPK sebelum ini mewar-warkan akan mengadakan kejohanan futsal atas tapak itu, tiba-tiba mereka sendiri memagar kawasan itu. Apakah MPK fikir, pemain Futsal adalah "lembu-lembu Sharizat" yang mahu dicucuk hidung seperti mereka. Apa yang pasti, segala yang dilakukan oleh MPK ini sungguh memalukan dan menjatuskan imej Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) terbabit. Namun, dek kerana arahan oleh Kerajaan Negeri Pahang, maka tindakan ini terpaksa dilakukan. Agak menghairankan kenapa tiba-tiba Menteri Besar Pahang, Dato' Sri Adnan Yaakob takut dengan kebenaran yang telah beliau berikan. Sebelum ini dia berbangga mengalu-alukan peserta himpunan datang ke Kuantan atas berbagai alasan termasuk meningkatkan ekonomi. Namun kini nadanya sudah berbeza, bermula dengan tindakan MPK mahu mengadakan futsal dan kemudiannya NGO kerajaan membuat laporan polis dan kini memagar kawasan itu. Ketakutan kerana meminggirkan nasib rakyat menyebabkan mereka sanggup lakukan apa saja. Apa yang penting, Lynas tetap akan beroperasi kepada kerajaan yang tidak akan mendapat apa-apa keunutngan dalam tempoh 12 tahun akan datang. Inilah yang memusykilkan rakyat sebenarnya. Mereka terpaksa menanggung risiko atas satu projek yang tidak memberi keuntungan kepada kerajaan. Maka, dimana mereka buat untung?. Kenapa sanggup terima projek yang tak ada untung?. Rakyat dipaksa menanggung risiko untuk tempoh 10 hingga 20 tahun akan datang.


Bukti, kayu-kayu pancang itu telah dipacakkan sekeliling padang terbabit

Khairy Cabar Anwar Batal Semua Urusniaga Swasta Malaysia-Israel .....!!

Post Pic
SHAH ALAM, 23 FEB : Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dicabar membatalkan pindaan Akta Kastam yang diluluskan oleh beliau pada tahun 1996 bagi membolehkan syarikat-syarikat swasta di Malaysia berdagang dengan Israel, jika Pakatan Rakyat menawan Putrajaya.

Penyenaraian FGVH Rugikan Peneroka Dan Kakitangan Felda

Post Pic
PETALING JAYA, 23 FEB : Tindakan kerajaan mengenepikan penyertaan Koperasi Permodalan Felda (KPF) dalam proses penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) di Bursa Malaysia dianggap bakal merugikan golongan peneroka dan kakitangan Felda.

Syria gembira Umno sokong regim Assad

Syria mengangumi pendirian UMNO sebagai sebuah parti politik yang mantap dalam menyatakan pendirian menolak sebarang campurtangan luar dan tidak menerima hakikat berkaitan unsur-unsur luar dalam usaha memporak-perandakan sesebuah negara.Dutanya, Dr. Mohamad Khafif menyatakan demikian dalam kunjungan hormatnya kepada Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor di Ibu Pejabat UMNO, Menara Dato Onn semalam (gambar).
Jelasnya, pergolakan yang berlaku di negara-negara Arab sejak kebelakangan ini turut berlaku di Syria yang telah mengakibatkan korban nyawa tetapi beliau percaya bahawa ia akan dapat ditangani sebelum krisis lebih teruk berlaku.

Sejarah Malaysia dan Israel yang kita semua perlu tahu.


Pertama tolong faham. 

Rakyat bukan benteng kepada mana2 parti, pemimpin, raja dan sebagainya. Rakyat malaysia bukan benteng kepada umno dan bn. Rakyat malaysia bukan benteng kepada sultan dan raja. Rakyat malaysia juga bukan benteng kepada pakatan rakyat dan dsai.

PKR: Gaji sektor awam harus dikaji setiap 5 tahun


Nurul Izzah Anwar
SHAH ALAM - PKR menyarankan agar semakan gaji kakitangan sektor awam dilakukan setiap lima tahun sekali agar kenaikannya selaras dengan inflasi dan dapat dilaksana dengan lebih mudah dan adil.
Sehubungan itu, Naib Presidennya Nurul Izzah Anwar berkata, pihaknya mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengkaji syor terbaru dibentangkan Cuepacs semalam iaitu kenaikan antara RM700 hingga RM2,500 bagi kakitangan Gred 1 hingga Gred 54.
"PKR terbuka dengan tuntutan terbaru Cuepacs agar kerajaan memberi kenaikan gaji antara RM700 hingga RM2,500 untuk pekerja-pekerja dalam perkhidmatan awam Gred 1 hingga Gred 54 menerusi skim yang sedia ada sebelum melaksanakan sebarang pembaharuan menerusi skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)," kata Ahli Parlimen Lembah Pantai ini dalam satu kenyataan.

Bai'ah: Nik Aziz nafi 'tohmahan' Tun Mahathir


KUALA LUMPUR, 23 Feb: Dewan Pemuda PAS Malaysia sedia menawarkan pengajian khas kepada Tun Dr Mahathir Mohamad bagi menjelaskan ketidakfahaman bekas perdana menteri itu berhubung isu bai'ah.

Naib ketuanya Dr Raja Ahmad al-Hiss berkata, kenyataan Dr Mahathir mengenai isu ba’iah seperti yang dilapor media hari ini hanya menampakkan kejahilan beliau di dalam agama.

"Pemuda PAS sedia menawarkan kepada Tun Dr Mahathir sesi pengajian untuk memberikan kefahaman mengenai isu bai’ah ini.

MTUC hilang yakin pada Menteri Sumber Manusia


Dr S. Subramaniam
SHAH ALAM - Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) membuat ketetapan sudah hilang keyakinan dengan kepimpinan Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S. Subarmaniam ekoran siri isu berkaitan dengan kesatuan sekerja dan pindaan Akta Kerja yang diluluskan Parlimen tahun lalu.
Ketetapan itu diputuskan oleh mesyuarat ahli majlis eksekutif, Jumaat lalu.
Mengesahkan perkara itu, Presiden MTUC Khalid Atan berkata, pihaknya mengambil pendirian ini berikutan sikap beliau yang didakwa tidak menunjukkan keseriusan dalam menyelesaikan beberapa perkara berkaitan dengan pekerja-pekerja negara ini.

Syria di persimpangan jalan

Syria menghadapi arus perubahan musim bunga politik yang sedang berlaku di dunia Arab secara khusus. Tidak boleh dinafikan sedikitpun, kebangkitan yang menggolakkan arus perubahan itu disebabkan oleh tempoh pemerintahan yang lama tanpa kebebasan rakyat,  kerana pemerintahan bersifat  diktator bertopeng demokrasi, yang menekan rakyat dengan lesen yang diberi oleh  kuasa-kuasa besar dunia diatas nama rakan strategik bagi keselamatan Israel yang dilindungi dengan cara paling istemewa, akhirnya tidak mampu membatalkan musim yang bertiup.

Shameful that till now Soi Lek dare not release debate transcript, says Guan Eng

Shameful that till now Soi Lek dare not release debate transcript, says Guan EngSelangor MCA’s police report against me yesterday only highlights MCA’s desperation to cover up MCA President Chua Soi Lek’s performance of making personal attacks, lies and divisive tactics during the historic Mandarin debate on 18.2.2012 “Is The 2-party system becoming a 2-race system”?
Making another 10 or 100 police reports against me by Selangor MCA can not hide the fact that Chua has so far refused to release his own debate transcripts in Bahasa Malaysia and English.
Shy to release transcript

Menangislah semangat Melayu!

 Menangislah semangat Melayu!  Abu Bakar Sulaiman 

 Apabila Alan Paton menulis ‘Cry The Beloved Country’ beliau mengisahkan mengenai kekejaman antara manusia dan bagaimana orang kulit putih boleh mengatur, merencanakan dan mengimplimenkan penstrukturan sosial dan ekonomi berdasarkan warna kulit dan kaum terhadap orang kulit hitam di era apartheid Afrika Selatan.
Seluruh dunia mengutuk perkara ini dan kita antara yang paling kuat melaungkannya.
Afrika Selatan telah mengorak langkah ke hadapan semenjak pemansuhan sistem apartheid dan sekarang ia sudahpun menjadi sebuah negara yang bebas, terbuka dan progressif, menikmati penghormatan di komuniti antarabangsa.

Harta Karun menanti Najib di penghujung PRU-13

Harta Karun menanti Najib di penghujung PRU-13 Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah melambatkan keputusan tegas mengenai hampir setiap isu. Ia atau tidak kelewatan itu disengajakan, kerana beliau telah dituduh sebagai memanipulasi, beliau telah memilih untuk membiarkan kejatuhan kewangan NFC sebanyak RM250 juta yang melibatkan menteri Shahrizat Jalil lepas walaupun ia boleh mencetuskan tindak balas sentimen awam bagi pihak Umno.
Beliau juga telah memotong hanyut MCA, Gerakan dan MIC, menyebabkan pihak-pihak ini untuk terus lemah di mata masyarakat mereka. Malah bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad cuba lebih keras, menghantar timbalannya Ghafar Baba untuk menyelesaikan masalah pada komponen dan membantu membaiki keadaan biasa Barisan Nasional. Tetapi mungkin, BN tidak boleh diselamatkan lagi.

Air: NGO Umno ghairah burukkan Kelantan


KOTA BHARU, 23 Feb: Mungkin kerana terlalu ghairah mahu memburukkan kerajaan negeri, Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) mendesak diserahkan pengurusan air kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

Sedangkan bidang kuasa SPAN hanya mengeluarkan lesen kepada pengendali perkhidmatan bekalan air. Lesen yang dikeluarkan mencakupi kategori Lesen Kemudahan dan Lesen Perkhidmatan.

MTRK ada kaitan dengan Datuk Ibrahim Ali, sekarang diketuai adiknya, Azmi Ali dilaporkan mahu mengadakan perhimpunan Sabtu ini bagi mendesak kerajaan negeri menyerah pengurusan air kepada SPAN.

Anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Mejar (B) Md Anizam Abdul Rahman (gambar) berkata, pihak terbabit jangan terlalu ghairah sehingga mengeluarkan kenyataan seolah-olah tidak mengikuti perkembangan semasa yang berlaku.

Israel: Umno mahu lagakan PAS dan Anwar


KUALA LUMPUR, 23 Feb: Para pemimpin Umno tidak perlu melaga-lagakan pemimpin PAS dan PKR dalam isu Israel kerana Umno juga menerima penyelesaian dua negeri  Israel dan Palestin sebagaimana yang diterima PKR.

Bahkan, Umno lebih akomodatif terhadap Israel berbanding dengan sikap Datuk Sri Anwar Ibrahim sendiri yang memberikan syarat untuk Israel jika mahu diterima iaitu menyokong dan mengiktiraf Palestin.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, tujuan sebenar Umno menekankan isu Israel dan Palestin ini adalah untuk memecahkan Pakatan Rakyat.

"Inilah yang ditakuti sebenarnya oleh Umno iaitu kekuatan ikatan antara parti-parti dalam Pakatan Rakyat," kata beliau kepada Harakahdaily.

Sejak dari zaman Tun Dr Mahathir lagi, kata Mustafa, menjadi dasar negara Malaysia yang ditunjangi Umno mengiktiraf Israel walaupun tidak secara terbuka.

Bahkan bendera Israel juga pernah berkibar di bangunan Umno, PWTC. (gambar atas)

'Siapa yang begitu berkuasa dipegang Tajudin?'

tajudin ramli mas 070910Ahli parlimen Subang Sivarasa Rasiah percaya bekas Pengerusi Penerbangan Malaysia Tan Sri Tajudin Ramli mungkin ‘memegang seseorang yang amat berkuasa dalam kerajaan" kerana tiada pertuduhan jenayah dikenakan terhadapnya dan malah, beliau berjaya memperolehi penyelesaian luar mahkamah.

Bercakap pada sidang akhbar di ibu pejabat PKR di Tropicana, Petaling Jaya, Sivarasa juga mempersoalkan mengapa tidak ada tindakan yang diambil ke atas Tajudin, meskipun pelbagai laporan polis dan laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang dibuat terhadapnya oleh pihak pengurusan kanan MASKargo pada 2007.

Mahathir: Jangan ulas apa anda tidak tahu


KUALA LUMPUR, 23 Feb: Tun Dr Mahathir Mohamad diminta tidak mengulas isu 'bai'ah' dalam PAS kerana tidak semua benda yang beliau ketahui di dalam dunia ini.

(Laporan akhbar Umno, Utusan hari ini)


Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, adalah lebih baik Mahathir diam sahaja dalam isu ini kerana beliau tidak tahu sebenarnya apa dia bai'ah dalam PAS.

Mustafa mengulas ulasan Mahathir sebagaimana yang dilaporkan oleh akhbar Umno, Utusan Malaysia hari ini.

Senarai FGVH: ANAK tak putus asa, timbang tindakan lanjut

Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaaan (ANAK) tidak akan berputus asa walaupun FELDA bertekad untuk meneruskan proses penyenaraian Felda Global Venture Holding (FGVH) walaupun tanpa penglibatan Koperasi Permodalan Felda Berhad (KPF).

Ekoran itu, ANAK sedang mengkaji tindakan lanjut untuk menghalang 360,000 hektar tanah FELDA dipajak kepada FGVH bagi tujuan penyenaraian FGVH.

Presiden ANAK, Mazlan Aliman berkata panel peguamnya sedang mengkaji sama ada peneroka Felda mempunyai 'locus standi' terhadap tanah tersebut.

Adakah Felda bakal jadi seperti Manchester United?

Pada awal penyenaraian saham kelab bola sepak terkenal, Manchester United. Mereka beranggapan dengan penjualan saham di bursa saham boleh mendekatkan pasukan itu dengan peminat dari pelosok Britain. Benar, 10 tahun pertama penjualan saham hanya berlegar di kalangan pemegang saham dari peminat tetapi 15 tahun kemudian, sedikit demi sedikit saham itu dipegang oleh pelabur asing, sehinggalah pada lewat tahun 2000, peminat Manchester United kecewa kerana kelab tersebut akhirnya dimiliki oleh pelabur Yahudi. Yang paling malang mereka akan menanggung hutang akibat pembelian saham yang menggadaikan semula kelab tersebut kepada bank. Penjualan tiket meningkat hampir 30% dan pelbagai pendekatan bermotifkan keuntungan diambil oleh pemilik baru untuk membayar kembali kos pembelian mereka.

Pulau MB, KM Pakatan, Najib tak profesional, kata Khalid

Tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang mempengerusikan Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri ke-114 di Putrajaya pada Selasa lalu tanpa membabitkan pemimpin
Pakatan Rakyat dianggap amat tidak professional.

Hina Quran: PM, Umno dicabar sertai demo PAS

Pemuda PAS membidas sikap perdana menteri dan menteri luar yang didakwa diam terhadap Amerika Syarikat dalam insiden pembakaran al-Quran di pangkalan tentera Amerika Syarikat di utara Kabul yang dikesan kelmarin.

PKR : Tindakan ketepikan KPF mengorbankan kepentingan peneroka

Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli. — Gambar fail
PETALING JAYA, 23 Feb — PKR menegaskan keputusan Barisan Nasional (BN) untuk mengetepikan penyertaan Koperasi Permodalan Felda (KPF) daripada proses penyenaraian Felda Global Venture Berhad (FGVH) akan mengorbankan kepentingan kakitangan dan peneroka Felda seluruh negara.

Pengarah Strategik parti komponen Pakatan Rakyat itu, Rafizi Ramli berkata hari ini cadangan Pengerusi KPF, Tan Sri Isa Samad untuk menubuhkan sebuah syarikat khas (SPV) bagi menggantikan KPF bagi
tujuan penyenaraian akan mengambil alih fungsi KPF secara perlahan-lahan dan tindakan itu jelasnya, bertentangan dengan undang-undang dan mengkhianati peneroka serta kakitangan Felda.

SBPA: PKR gesa kerajaan terima syor Cuepacs

PETALING JAYA, 23 Feb – Lanjutan daripada syor yang dikemukakan Cuepacs supaya kerajaan memberi kenaikan gaji antara RM700 hingga RM2,500 untuk Gred 1 hingga Gred 54, PKR hari ini menggesa kerajaan menerima syor berkenaan yang turut dilihat selari dengan matlamat Pakatan Rakyat (PR) sebagaimana yang terkandung di dalam Buku Jingga.
Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar (gambar) dalam sidang media di ibu pejabat parti itu di sini berkata, pihaknya terbuka dengan cadangan Ceupacs itu yang dilihat mampu membela nasib penjawat awam.

Lynas: Tiada asas tindakan undang-undang

MELBOURNE - Lynas Corporation berkata tiada ada asas untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas kilang pemproses nadir buminya di  Kuantan, Pahang.
Dalam kenyataan menerusi Bursa Saham Australia hari ini, Lynas berkata prosiding mahkamah telah difailkan terhadapnya, Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (AELB) dan Jabatan Alam Sekitar Malaysia. 

PSC : Sejauh mana perubahan pilihan raya bergantung bila PRU13 diadakan

LONDON -- Sejauh mana perubahan dalam sistem pilihan raya di Malaysia yang dicadangkan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Mengenai Penambahbaikan Proses Pilihan Raya (PSC) sebahagian besarnya bergantung kepada tarikh pilihan raya umum ke-13 akan diadakan.

Pengerusinya Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata sementara perubahan telah dan sedang dilaksanakan, sesetengahnya mungkin tidak boleh digunakan dalam pilihan raya akan datang.

"Jika kita ada setahun lagi (untuk pilihan raya umum akan datang) maka ia mungkin boleh dibuat," katanya kepada wartawan Malaysia sebelum menghadiri majlis makan malam yang dihoskan Pesuruhjaya Tinggi Datuk Zakaria Sulong bagi delegasi PSC yang berada di sini bagi mengkaji proses daftar pemilih di Eropah.

Bai'ah: Nik Aziz nafi 'tohmahan' Tun Mahathir


Nik Aziz Nik Mat
SHAH ALAM - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sambil menafikan tanggapan Tun Dr Mahathir Mohamad semalam menegaskan, partinya tidak pernah memaksa ahli-ahlinya taksub kepada pemimpin-pemimpin parti itu.

Malah kata beliau, kenyataan Dr Mahathir juga memberi satu tanggapan yang salah mengenai dasar dan perjuangan Pas.

"Semalam Dr. Mahathir ada komen mengenai bai'ah yang diamalkan oleh Pas. Ia semacam mentohmahkan cara bai'ah Pas sebagai ketaksuban kepada pemimpin tidak Kepada Allah SWT.

"Sebenarnya, Pas tidak mengamal sebegitu. Pas mengajar ahli dan pemimpinnya berbai'ah tetap kepada Allah dan Rasul serta kepatuhan kepada rukun erjamaah, bukannya pemimpin," kata beliau dalam komen yang disiarkan menerusi laman sosial Facebook.

Sehubungan itu kata beliau, jelas sekali Dr. Mahathir sudah tersasar dalam menterjemahkan Pas sebagai sebuah  gerakan politik Islam yang meletakkan akidah perjuangan Islam sebagai keutamaan.

Regim memenjarakan kami, tapi rakyat mahu kami bebas

Alhamdulillah, kes yang telah berlangsung selama lebih kurang dua tahun ini bermula 1 Ogos 2009 telah pun dengan begitu "cepatnya" berakhir semalam (untuk round pertama sebelum ke peringkat rayuan).  Berbanding kes PROTES yang saya juga terlibat sejak ditahan pada 26 Januari 2008 sehingga kini masih belum menemukan titik noktahnya.

Perjalanan kes ini memang penuh dengan mehnah dan tribulasi.  Saya tidak menemukannya dalam kes PROTES.  Tidak bermakna kes PROTES tiada cabaran.  Tetapi PROTES jauh lebih teratur barangkali.  Sedang kes Mansuh ISA ini misalnya Kamar bicara mahkamah yang tidak pernah TETAP sehinggalah lebih kurang dua kali perbicaraan terakhir yang berlangsung di Mahkamah Sesyen Sivil tempat di mana Keputusan dijatuhkan.  Kamar Pendakwaan yang lain.  Kamar Bicara pula lain.  Hatta Kamar Keputusan dan Hukuman juga lain.  Hatta kami pernah "round" seluruh bangunan untuk "mencari" di mana kamar bicara untuk kami dibicarakan.  Sehingga ramai yang membuat kesimpulan, "Don't worry, actually tak ada kes, that's why kamar bicara pun tak consistant!"  Akhirnya telaan dan kesimpulan ini tidak tepat.