Rabu, 15 Februari 2012

NGO Islam lancar kempen 'tutup aurat'

Manakala rakan mereka yang bukan Islam telah menyambut Hari Valentine semalam, sekumpulan 10 NGO Islam di Pulau Pinang melancarkan kempen untuk membasmi pengaruh "seks bebas dan keruntuhan akhlak di kalangan belia" dalam masyarakat.

NONEKumpulan tersebut, yang menggelar diri mereka sebagai 'Gerakan Menutup Aurat Antarabangsa', melancarkan kempen tahunan itu dengan turun untuk mendidik orang ramai tentang nilai-nilai murni Islam di Bagan Ajam (Butterworth) dan Queensbay (Pulau Pinang).

Kedua-dua kawasan tersebut biasanya dikunjungi oleh remaja Islam, terutamanya pada waktu malam dan pada hujung minggu.

Kempen itu, kata mereka, dilancarkan berikutan wujudnya keperluan untuk menerapkan nilai-nilai Islam yang kukuh di kalangan belia Islam yang sedang menghadapi konflik identiti.

Shahrizat’s political future is my prerogative, says Najib

Najib was commenting on talk that alleged Shahrizat refused to resign from her political and government posts. — file pic
KUALA LUMPUR, Feb 15 — Datuk Seri Najib Razak dismissed speculation today over Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil’s possible resignation, stressing to reporters here that it is his prerogative as the prime minister to decide her future. The prime minister added that the issue was not even raised as widely as expected during tonight’s Barisan Nasional (BN) supreme council meeting at the Putra World Trade Centre (PWTC) here.
“No, no, not discussed here. And it is the prerogative of the prime minister,” he told a press conference after the meeting.
Najib was commenting on talk that Shahrizat allegedly refused to resign from her political and government posts, despite widespread criticism over her alleged link to the ongoing National Feedlot Centre (NFC) controversy.

Kuala Lumpur sebagai Negeri Kota

Oleh Mazir Ibrahim

15 FEBRUARI – Antara kita mungkin biasa mendengar dengan istilah ‘negara kota’. Zaman moden ini pastinya kita kenal dengan beberapa nama seperti Singapura, Monaco, Kota Vatican dan Luxembourg.
Semua ini adalah negara kota, dan pada umumnya, negara-negara kota ini mempunyai reputasi yang sangat baik dalam mengurus dan mentadbir keperluan rakyat dan kotanya. Tentunya di zaman moden ini, amalannya mempunyai sifat-sifat demokrasi walau berbeza bentuknya.
Ada juga kota besar yang tidak dijadikan negeri atau negara kota seperti New York, London, Tokyo dan sebagainya yang memilih sistem demokrasi di mana Datuk Bandar dipilih oleh penduduk kota dalam pilihan raya.
Ini bermakna, amalan demokrasi itu boleh dilaksanakan dalam pelbagai bentuk dan peringkat. Hanya soal mahu atau tidak sahaja.

Hutang kroni beratus juta guna wang rakyat, kerajaan Najib kata tak perlu bayar?

KUALA LUMPUR, 15 FEB: Kerajaan UMNO-Barisan Nasional mesti menjelaskan kepada rakyat mengapa ia menghapuskan RM589 juta pembayaran yang patut dibuat oleh Tan Sri Tajudin Ramli atas kerugian yang melibatkan pengambilalihan Malaysia Airlines (MAS) setelah diarahkan oleh mahkamah.
Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua berkata, Tajudin Ramli kini bebas begitu sahaja bebas daripada kewajipan yang diarahkan mahkamah untuk membayar balik jumlah itu tidak termasuk kadar faedah kepada Pengurusan Danaharta Bhd, sebuah agensi yang dimiliki sepenuhnya oleh Kementerian Kewangan.
Katanya, pada Disember 2009, Mahkamah Tinggi memihak kepada Danaharta dan dua anak syarikat di atas jumlah yang tertunggak sepenuhnya dan telah mengarahkan Tajudin untuk membayar faedah sebanyak 2 peatus di atas kadar pinjaman asas Malayan Banking Bhd sehingga tarikh penyelesaian sepenuhnya.
Mahkamah juga telah menolak tuntutan balas Tajudin bernilai lebih RM14 bilion tidak termasuk ganti rugi dan kos.

Sifir SBPA Gaji : Ada Berita Gembira Untuk Kakitangan Awam Sebelum 16 April 2012!! Tetapi, Kerajaan?

sifir sbpa gaji Sifir SBPA Gaji : Ada Berita Gembira Untuk Kakitangan Awam Sebelum 16 April 2012!! Tetapi, Kerajaan?
Sekitar seminggu yang lepas, kami ada berkongsi draf sifir SBPA gaji yang dicadangkan oleh Cuepacs sendiri. Dan Cuepacs menjangkakan kemelut SBPA ini akan dapat diselesaikan berkemungkinan lebih awal sebelum tempoh ditetapkan untuk pasukan khas itu membuat semakan yang berakhir 16 April 2012….

5 Tuntutan Utama Cuepacs – Penambaikan Sifir SBPA Gaji 2012

 1. mengkaji semula prinsip pemindahan gaji penjawat Gred 54 ke bawah
 2. mengkaji semula tangga gaji maksimum
 3. menyenaraikan penjawat yang layak memperoleh kenaikan gaji tujuh hingga 13 peratus
 4. menyemak semula penstrukturan kenaikan gaji bagi semua gred.
 5. mengekalkan status kekananan penjawat dalam Skim Saraan Malaysia (SSM)

Masalah Brain Drain Malaysia Tidak Akan Selesai : Ini Contoh Di Depan Mata!!

tan sri hassan marican Masalah Brain Drain Malaysia Tidak Akan Selesai : Ini Contoh Di Depan Mata!!
Sayang sekali rakyat Malaysia yang ada kepakaran sebegini kurang dihiraukan oleh negara sendiri. Negara luar yang lebih nampak kemampuan rakyat Malaysia. Adakah ini antara sebabnya, isu dan masalah brain drain Malaysia masih belum berjaya diselesaikan.
Di saat kerajaan dilihat berusaha melalui platform TalentCorp Malaysia untuk memenangi hati rakyat Malaysia yang berkerja di luar negeri dan menarik mereka yang cerdik pandai pulang dan bekerja di Malaysia sehingga berpuluh juta telah dihabiskan, malangnya apa yang kami perhatikan sekarang ini bakat dan kepakaran individu yang telah terhidang di depan mata disia-siakan begitu sahaja.

Nurul Izzah syor referendum selesai isu biaya khas


Nurul Izzah An­war
SHAH ALAM -  Kerajaan dicadangkan agar peserta Program Perumahan Rakyat dan Perumahan Awam (PPR-PA) di ibu negara diberi peluang untuk memilih tiga opsyen menerusi satu referendum sebagai  jalan penyelesaian kepada Skim Pembiayaan Khas PPR-PA, yang kini dipertikaikan oleh Pakatan Rakyat.
Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berkata, referendum itusangat penting bagi memperkayakan proses demokrasi  yang 'mengutamakan rakyat' dan memenuhi aspirasi dan membela rakyat berpendapatan rendah.
"Tiga opsyen itu ialah, yang pertama, cadangan kerajaan yang mahu menyediakan skim pinjaman tajaan KWSP pada kadar faedah 6.5 peratus.
“Kedua, cadangan untuk skim pinjaman mudah pada kadar faedah NFC iaitu sebanyak dua peratus atau Ketiga, skim SHM-TF,” kata Ahli Parlimen Lembah Pantai ini.

SHAHRIZAT ENGGAN LETAK JAWATAN!Susulan daripada laporan semalam yang memetik sumber dari Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Putrajaya, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Shahrizat Jalil yang dikatakan akan meletak jawatan, rupanya dia enggan berbuat demikian!

Sumber dalaman Umno-APCO memberitahu bahawa mesyuarat kabinet yang dipengerusikan Najib Altantuya pagi tadi juga ada membincangkan perkara tersebut, bagaimanapun keputusannya hanya akan diketahui pada mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Najis (BN) yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) malam ini.

Pakatan Akan Kalah Kerana Kebodohan Sendiri

Sebelum saya mencatat Citra Perjalanan II ingin saya menulis sesuatu yang terbuku di hati pada masa kini. Keterbukuan ini perlu dilengsaikan kalau tidak ia boleh membawa 'sengkak sebok' dan akhirnya memeranakan diri sendiri. Apa yang bermain dalam benak ini menjadikan saya kehilangan selera untuk mencatat siri Citra Perjalanan atau mengulas membahan kenyataan-kenyataan bodoh pemimpin Umno dan Ngo ngor.

Kekadang-kadang apa yang kita lakukan (tulis dan laungkan) tidak sedikit pun menjadi api dan angin kepada ma'dunnya. Maksudnya tidak dipedulikan oleh orang yang kita sasar apa yang hendak perkatakan itu. Jadilah suara dan kata-kata kita bagaikan busa di lautan.

Bila Najib buka mulut sah BANGANG...

Malaysiakini melaporkan:
Datuk Seri Najib Razak berkata usaha memupuk persefahaman dan kesedaran menerusi perbincangan, majlis dialog dan juga pendidikan amat penting supaya orang ramai memahami dengan jelas segala perbezaan dan juga persamaan antara kaum dalam negara.

Perdana Menteri berkata rakyat umpamanya tidak harus terkeliru dengan apa yang dimaksudkan dengan soal kebudayaan dan soal akidah agama.

Msia gagal meng'TV3'kan BBC

Mungkin ada pihak yang tidak rasa malu dengan berita seperti ini. malah ada pihak yang langsung tidak tahu berita ini disiarkan dalam berita antarabangsa. namun hakikatnya tujuan untuk mengTV3kan BBC telah gagal dan seluruh dunia kini tahu bahawa ada yang tak kena dengan pemimpin kita.
Memalukan ... ! Ishk .. !!!
Kalau media di negara kita memegang fahaman kebebasan laporan, situasi di sini tidak berlaku. Tapi kerajaan yang menggunakan media umum secara habis-habisan adalah kerajaan yang tak percaya dengan pengaruhnya atau kerajaan yang dapat merasakan bahawa nyawanya sudah dihujung tanduk.
Ke Putrajaya kita? ... wakakak !!!

Iran's 'nuclear assets'

Syrian Army, Rebels Battle in Homs

Komuter KTMB Papa Kedana, Lambat, Lantai Pecah


15 Feb 2012 - Perkara ini telah lama saya harungi, amat lama. Malangnya semakin hari semakin teruk. Maintenance komuter tidak dijaga, sering rosak di tengah jalan atau di mana-mana stesen keretapi di mana saya terpaksa bertukar tren.


Ataupun perjalanan tertangguh dan terpaksa menunggu lebih lama lagi. Lantai train ada yang takut hendak dipijak kerana menjadi terlalu lembut sehinggakan terasa seperti nak pecah. Pergerakan tren pula terlalu lambat. 

Kena Tekan : Harussani U-Turn pulak.... !!!

Thaipusam: Najib tak langgar hukum syarak, kata Harussani
najib
BANGI - Kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada sambutan Thaipusam di Batu Caves baru-baru ini tidak menyalahi hukum syarak, kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.
Beliau berkata sebagai seorang pemimpin tidak salah untuk Perdana Menteri bersama-sama dengan bangsa lain dalam perkara yang berkaitan dengan adat.
"Sekiranya tiada niat untuk merayakan atau redha dengan perbuatan agama lain tidak mengapa tetapi kalau sama-sama merayakan baru tidak boleh," katanya kepada pemberita selepas perasmian Seminar Profesionalisme Penceramah Agama Umno Bahagian Pekan 2012 oleh Perdana Menteri di sini hari ini.

Koperasi ANGKASA Seleweng Duit Anda!!


"Kebanyakan pekerja dan kakitangan awam dan swasta Malaysia terlibat dengan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad-ANGKASA. ANGKASA adalah koperasi apex yang diiktiraf oleh kerajaan sebagai badan yang mewakili Pergerakan Koperasi Malaysia pada peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

ANGKASA terdiri dari 8,500 koperasi yang mempunyai sembilan juta ahli di seluruh negara dan 92 peratus daripadanya adalah Bumiputera yang berpendapatan rendah dan sederhana.

Belum Jatuh Murtad/Syirik Jika Tolak Umno...!!!!

Gua sudah bagitau kat sini bila PRU-13...., Anwar pun ada perasaan yang sama jugak sebab dia pernah sekelambu, sekapal dan sekepala hotak dengan puak2 umporno dulu... so dia tau laaaa.. game umporno... itu katanya... bukan kata gua... hahahaha...

Aspan Alias kata PRU lepas lebih dari 1 juta ahli umno keluar parti.. PRU kali ini berapa ramai pula yang bakal keluar parti dan menyokong parti alternatif...??? Satu persoalan tu beb...!!!!

Tapi gua ada terperasaan laaaa... dua tiga hari lepas ada tajuk utama akhbar pencacai "RM200 juta biaya projek DangaBay"  member2 umporno gua yang totok lagi karat gila kat port pun sudah mula tertanya2 dari mana Najib dapat duit beb... tabur sana tabur sini semuanya juta-jutaan beb.... sedangkan negara kini dalam defisit beb....

Kerajaan Negeri Bina Hotel 3 Bintang Di Langkawi

Skandal Lembu NFC ke persada antarabangsa

SELEPAS berbulan-bulan skandal NFC (Sebut National Family Corruption) didedahkan oleh Pengarah strategi KEADILAN, saudara Rafizi Ramli, dan aktivis Jingga 13, akhirnya ia sampai ke peringkat antarabangsa.

Kalau dulu hanya orang Melayu, Cina dan India yang berbicara soal skandal jutaan ringgit yang melibatkan Shahrizat Jalil ini. Kali ini Ia sudah sampai ke pengetahuan Orang Arab, Orang Inggeris termasuk orang Israel

Skandal lembu sudah sampai ke pengetahuan penduduk dunia kerana disebarkan oleh portal berita yang bertaraf dunia. Namun sehingga ke hari ini Najib tidak mampu berbuat apa-apa kepada Shahrizat Jalil, Menteri Kemajuan Wanita Keluarga dan Masyarakat merangkap Ketua wanita Umno ini.

UMNO Diibaratkan Orang Yang Sakit Tapi Sombong

PONTIAN – Pak Jabit atau mesra dengan panggilan Man Kadir, selebiriti terkenal secara sinis menggambarkan UMNO kini berada di penghujung usia walaupun mereka menyedari hal itu tapi berlagak sombong.

Beliau bagaimanapun mengingatkan pendokong PR supaya tidak bersifat sedemikian bagi mengelak persepsi negatif dikalangan masyarakat.

Isu Keselamatan Israel Fitnah Tajaan UMNO.

alt

KUALA LUMPUR, 15 Feb 2012 - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali berkata PKR telah meneliti kenyataan Majlis Syura Dewan Ulama PAS dan menghormati kenyataan yang dibuat oleh Mursyidul Am nya Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Katanya, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri akan bertemu dengan Nik Aziz sekembalinya beliau dari lawatan ke luar negara hari ini.

Pengembala profesyen terhebat masa kini


"Jangan terkejut jika ada remaja masakini menyimpan cita-cita tinggi untuk menjadi pengembala lembu apabila dewasa. Masakan tidak masuk akal kalau diberitahu, gaji seorang pengembala lembu masa kini adalah sekitar RM35,000 – RM45,000 sebulan. Belum lagi sekiranya menjadi ketua gembala atau kepala mandur, boleh cecah RM100,000 sebulan. Waduh enak sekali! Yang pasti tidak perlu ribut-ribut pasal belanja petrol dan tempat tiduran.


PRU-13 : PMI UPM Cadang Ketua Pemuda PAS Bertanding Di Pekan

Serdang, 15 Feb : Bahang Pilihan Raya Umum kian terasa!
Presiden Persatuan Mahasiswa Islam UPM, Muhammad Hazim Mohd Noh hari ini mencadangkan agar Ketua Pemuda Parti Islam Se-Malaysia (PAS), Nasrudin Hassan at-Tantawi bertanding di Parlimen Pekan dalam Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang.
“Saya mencadangkan agar Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi untuk bertanding di Parlimen Pekan, Pahang bertemu Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Najib Tun Razak.

Kelantan dijangka pungut RM100 juta zakat tahun ini


KOTA BHARU, 15 Feb: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Kelantan (MAIK) memperolehi sumbangan zakat RM94.08 juta tahun lalu.
(Nik Aziz menyaksikan penyerahan zakat oleh Maybank kepada MAIK)

Timbalan Yang Dipertuanya, Datuk Haji Kamaruddin Bin Mohd Zin memberitahu, sumbangan zakat berkenaan diperolehi dari zakat harta, zakat perniagaan, zakat gaji dan zakat emas.

Sambungnya, pada tahun 2010, pihaknya memperolehi hasil sebanyak RM74 juta.

Bahrain, one year later

Solidariti menuntut hak pekerja

Sesat: PAS gesa Ahmad Said mohon maaf

TEMERLOH, 15 Feb: PAS menggesa Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said memohon maaf dan menarik balik kenyataannya pada 8 Februari lalu bahawa PAS adalah parti ajaran sesat.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) berkata, PAS kesal dan terguris dengan kenyataan provokasi itu selain menampakkan kedangkalan Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu itu sendiri.

“Kita anggap keceluparan Ahmad yang berbaur emosi itu sangat melampau. Kalau PAS parti ajaran sesat mengapa tidak diharamkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan seperti kumpulan sesat lain.

“Mengapa PAS boleh diterima memerintah Kelantan, Kedah dan membentuk kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dan Pulau Pinang.

MCA kata ke Kak Ijat : Jangan Sampai Kena Paksa Letak Jawatan

Kerajaan Negeri Kedah Tak Kenakan Rebat

Police remove Stuttgart rail protesters from trees

Rula Amin comments the latest news from Syria

Activists protest new hydroelectric dams

Syria violence rages as fresh UN moves take shape

Negara Zina : Jakim, KKDN perlu tegas tangani novel lucah

KEBELAKANGAN ini kedai buku menjadi meriah apabila pihak kerajaan bermurah hati menghadiahkan setiap pelajar baucar bernilai RM200 bagi pembelian buku sebenarnya khusus untuk buku rujukan bagi pengajian mereka di IPT masingmasing.

Namun kebanyakan yang saya perhatikan hanya membeli novelnovel popular selain beberapa buah buku rujukan sedang nilai tersebut rasanya cukup bagi membeli buku rujukan dan ilmiah mengikut pengkhususan mereka. Perhatikan sahaja dalam bakul para remaja yang sedang beratur membuat pertukaran di kedai-kedai buku itu.

Umno-BN tunggang bantuan RM500


Oleh SYED AZMAN SYED AHMAD
PADA hujung minggu lalu, Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak diiringi isteri Datin Seri Rosmah Manshttp://1.bp.blogspot.com/-XAOaJqvIk6Q/TxAFKapZRNI/AAAAAAAAFCA/ohUKT4y2ZgI/s1600/semak%252Bbr1m.jpgor turun padang ke negeri Terengganu sempena Program Perdana Menteri Bersama Rakyat.
Dua Dewan Undangan Negeri (Dun yang menjadi tumpuan utama beliau adalah Dun Rhu Rendang yang kerusinya disandang oleh Presiden PAS, Dato' Seri Abdul Hadi Awang di Marang dan Dun Batu Burok di Kuala Terengganu yang disandang oleh saya sendiri.

Negara Zina : Pelajar perempuan kolej swasta di tahan ... boleh dikenakan hukuman mati mandatori

KOTA BHARU - Polis menahan seorang pelajar perempuan bagi membantu siasatan berhubung penemuan mayat seorang bayi perempuan dalam sebuah baldi di bilik air surau sebuah kolej swasta di Kampung Kandis, Telong, Bachok, di sini semalam.

Ketua Polis Kelantan Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata pelajar berusia 21 tahun itu, ditahan di sebuah rumah tanpa nombor di Kampung Teras, Sering, dekat sini, kira-kira 11.30 pagi ini.

Suspek akan dibawa ke mahkamah esok bagi mendapatkan perintah reman untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, yang jika sabit kesalahan boleh dihukum mati mandatori, katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Negara Zina : Ramai Kena Cekup Di Hari Kekasih


Johor Bahru – Hasrat kononnya ingin menjadikan Hari Kekasih sebagai hari istimewa bersama pasangan bertukar menjadi mimpi ngeri kepada 102 orang yang dicekup Jabatan Agama Islam Johor (Jaij), malam kelmarin.

Jumlah itu adalah mereka yang ditahan di seluruh negeri ini dalam Operasi (Ops) Kekasih dilakukan Jaij bermula jam 10 malam hingga dua pagi.

Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan Jaij, Mohd Zamri Kambari berkata, kesemua mereka ditahan dalam beberapa serbuan di hotel bajet dan tempat awam dan berusia sekitar 18 hingga 40 tahun.

Nube buat laporan SPRM

SHAH ALAM – Pertikaian perhubungan perusahaan membabitkan Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Bank (Nube) dan Maybank, yang berlarutan lebih dua tahun menyaksikan kesatuan pekerja itu membuat laporan di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan selain mengadakan piket tiga jam hari ini.
Nube membuat laporan di Pejabat SPRM, Jalan Cochrane, Kuala Lumpur menggesa agar menyiasat pelanggaran oleh bank terbesar di Malaysia itu, dan juga ketiadaan penguatkuasaan di pihak Kementerian Sumber Manusia, Jabatan Perhubungan Perusahaan, Jabatan Kesatuan Sekerja dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung aduan-aduan dikemukakan pihaknya selama ini.
Presiden Nube, Michael Tan Eng Hong berkata, pegawai-pegawai kesatuan itu membuat laporan SPRM tengah hari tadi berkenaan tindak tanduk pihak-pihak terbabit dan menggesa suruhanjaya tersebut menyiasat perkara tersebut.

MB : Salahguna Tanah Punca SAP Holding Di Sita

SHAH ALAM 15 FEB: Kerajaan Negeri tegas mengambil keputusan kepada mana-mana pihak yang gagal mematuhi undang-undang dan peraturan guna pakai tanah di Selangor.
Perkara itu dinyatakan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagi menjawab alasan mengapa Kerajaan Negeri bertindak menyita tanah milik Kumpulan Hartanah Selangor Bhd (KHSB).
"Kerajaan Negeri jelas dengan keputusan ini, ramai pihak yang diberikan tanah untuk dibangunkan, namun mereka tidak mematuhi peraturan seperti mana yang telah ditetapkan oleh kerajaan negeri.

Pilihan raya kampus


Undi mahasiswa
SHAH ALAM - Kewajaran mahasiswa terlibat dalam politik telah lama diperkatakan, sama ada politik kampus ataupun politik negara melibatkan parti-parti tertentu. Rata-rata penuntut yang ditemui bersifat berkecuali daripada terlibat dengan politik tetapi tidak menolak untuk menyokong mana-mana pemerintah.
Saban tahun ratusan mahasiswa mendaftar di universiti dan kolej dengan pelbagai keinginan, matlamat dan gaya penampilan untuk menambah ilmu di dada. Teruja mengulang kaji pelajaran untuk mendapat segulung ijazah dalam pelbagai bidang di menara gading. 
 

Halimah: Kesal Umno/BN Guna Sekolah Untuk Politik


SHAH ALAM, 15 FEB : Kerajaan Negeri membidas tindakan terdesak Umno/BN yang sanggup menggunakan premis institusi pendidikan untuk menyampaikan agenda politik mereka, demikian tegas Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali.
"Difahamkan sejak akhir-akhir ini terdapat sebilangan ahli politik yang mempolitikkan sekolah-sekolah.
"Kerajaan Selangor sama sekali tidak mahu premis sekolah ini disalahgunakan," beritahu Halimah yang ditemui selepas Mesyuarat Exco di SUK siang tadi.

MB Kedah tidak gusar dengan Umno


Datuk Seri Azizan Abdul Razak
 ALOR SETAR - Pas Kedah tidak gusar dengan kenyataan Umno yang menyifatkan Kedah sebagai "winnable state' atau negeri boleh menang Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13).

Sebaliknya Menteri Besar Kedah yang juga Pesuruhjaya Pas negeri Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata semua itu terletak di tangan rakyat.

"Itu hak dia (Umno). Ini negeri bebas...aturlah strategi. Kita dah buat macam-macam...jika rakyat sokong Alhamdulillah...kita dok (dapat mentadbir) lagi, kalau rakyat tak mahu apa boleh buat," katanya sambil ketawa.

It's showtime for Pakatan Rakyat

It's showtime for Pakatan RakyatThe alleged 30% ‘rebate’ issue in Kedah has finally given the BN an opportunity to attack the Pakatan Rakyat.
However, a crisis might also turn into a turning point if it is handled well. In other words, if the state government is able to settle it nicely, it can help repair the damaged image. Otherwise, if they present only a scapegoat and leave the issue unsettled, it would set another bad record for the state government.
The Kedah Pakatan Rakyat should have learned a lesson from the exposure of the BN's weaknesses in crisis management, through the way it handles the National Feedlot Centre (NFC) scandal.

‘Cowgate’ scandal shows up faded reforms

The NFC fiasco is potentially damaging to Najib who must seek a mandate from the voters for another term in office.

By Stuart Grudgings
KUALA LUMPUR: A scandal centred on cows and luxury condos raises the chances that Malaysian elections will be delayed and highlights Prime Minister Najib Tun Razak’s stuttering efforts to reform the corruption-prone Southeast Asian nation.
“Cowgate”, as it has inevitably been dubbed, is providing rich fodder for the opposition as it digs up dirt on a publicly funded cattle-rearing project that it says was used as a personal fund for the family of one of Najib’s ministers.
It is not the first corruption scandal to hit Najib and his long-ruling Umno, but the farmyard connection makes it a potentially damaging one because rural Malays – the bedrock of Umno’s support – may relate to it more easily than to more obscure financial matters.
“The cow issue is God-given,” Zuraida Kamaruddin, the head of the women’s wing of the opposition PKR, told Reuters following a speech at a recent rally, which she punctuated with the occasional “moo” for comic effect.

Peguam Anwar kes qazaf disaman RM10 juta


Kamar Ainiah Kamaruzaman
KUALA LUMPUR - Kamar Ainiah Kamaruzaman, peguam yang mewakili Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes qazaf, dan firma guamanya, berdepan tuntutan saman fitnah berjumlah RM10 juta yang difailkan oleh Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia, Datuk Zainul Rijal Abu Bakar berhubung kenyataan peguam itu di portal Malaysiakini dan HarakahDaily.
Zainul Rijal yang diwakili Tetuan J.S Pillay & Mohd Haaziq memfailkan writ saman itu dua hari lepas di Mahkamah Tinggi di sini dengan menamakan Kamar Ainiah sebagai defendan pertama dan firma guamannya, Tetuan Kamar Ainiah, Razif & Zashidi sebagai defendan kedua.

Majlis Fatwa rangka garis panduan perkahwinan di masjid

KOTA BHARU - Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan hari ini memutuskan untuk merangka garis panduan membolehkan pasangan Islam melangsungkan majlis perkahwinan di dalam masjid.

Pengerusi Jawatankuasa itu, Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin berkata rangka garis panduan itu perlu bagi mengelakkan kekeliruan umat Islam sebelum ini yang berselisih pendapat daripada segi hukum majlis akad nikah diadakan di dalam masjid.
Ini kerana ia didakwa kononnya mengikut ajaran Kristian, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Ke-98 di sini hari ini.

JK Fatwa : Umat Islam haram sertai urus niaga forex


Profesor Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin
KOTA BHARU - Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan hari ini memutuskan umat Islam haram mengamalkan sistem perniagaan pertukaran wang asing. Pengerusi Jawatankuasa itu, Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin (gambar) berkata ini kerana perniagaan yang dilakukan melalui pertukaran wang asing seperti itu tidak menepati hukum syarak dan menimbulkan keraguan di kalangan umat Islam.

"Hasil kajian Jawatankuasa ini, kita dapati perniagaan yang melibatkan pertukaran wang asing melibatkan spekulasi mata wang dan ini bercanggah dan berlawanan dengan hukum Islam."
"Oleh itu, Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan memutuskan bahawa umat Islam diharamkan daripada mengamalkan sistem perniagaan cara demikian," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Ke-98 di sini hari ini.

Apakah perlu saya kepada Valentine's Day?

Dalam Bahasa Malaysia Valentine's Day diterjemahkan sebagai Hari Kekasih, dan pada setiap 14 Februari ia muncul dalam kalendar Barat sebagai hari yang dikaitkan dengan pasangan kekasih yang bercinta serta mengharapkan kasihnya berbahagia dan berpanjangan.  Tidak ada masalah sangat tentang nilai yang hendak dibawa kerana memadu kasih adalah usaha berterusan bagi mana-mana pasangan kerana kasih adalah satu anugerah yang Allah campakkan dalam diri manusia bagi memperlihatkan kebesaranNya.

Najib Altantuya "Selamatkan" Tajuddin Ramli Atas Arahan Mahathir??


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak didesak supaya memberitahu bentuk penyelesaian yang dicapai antara bekas pengerusi eksekutif Malaysia Airlines (MAS) Tan Sri Tajudin Ramli dan Pengurusan Danaharta Nasional Bhd yang dimiliki 100 peratus oleh Kementerian Kewangan.

“Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Najib mesti menjelaskan mengapa kerajaan BN sanggup melepaskan tuntutan terhadap seluruh hutang dan melepaskan Tajudin tanpa mempertahankan diri di Mahkamah Rayuan.

SAMM : Anwar Perlu Sensitif, Buat Kenyataan Terbuka

Post Pic
SHAH ALAM, 15 FEB : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim diingatkan agar tidak mengundang kemarahan masyarakat Islam di seluruh dunia dengan kenyataan-kenyataan sensitif berhubung isu negara Israel. 

Bahkan Solidariti Anak Muda Malaysia Negeri Johor (SAMM Johor) menyokong kenyataan Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya Anwar menyatakan secara terbuka sama ada beliau mahu menarik balik sokongan terhadap Israel atau pun menyaman akhbar Wall Street Journal (WSJ).

MCA Kepada Shahrizat : Jangan Sampai Kena Paksa Letak Jawatan

Post Pic
SHAH ALAM, 15 FEB : Menteri Pembangunan Keluarga, Wanita dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil harus meletakkan jawatan secara sukarela sebelum beliau dipaksa berbuat demikian berikutan tindakannya yang didakwa memberi imej buruk terhadap parti terhadap BN, kata seorang pemimpin MCA hari ini. 

Menurut Pengerusi Biro Pengaduan Awam MCA Selangor, Datuk Theng Book, sudah tiba masanya Shahrizat melepaskan jawatan yang disandangnya sejak tahun 2004 itu sebagai bukti beliau seorang pemimpin yang bertanggungjawab. 

Hina Islam: Tengku Sophia wujud atau tidak, atau laman Twitternya disabotaj?

 • WarkahDaily -- Semakin hari semakin berani para ‘parasit’ bedebah cuba melakukan provokasi dan menghina agama Islam mutakhir ini. Medium jaringan sosial dijadikan tempat untuk menyampai hajat jahat mereka terhadap Islam.

  Semakin hari, musuh Islam semakin haprak, semakin melampau menghina Islam. Sudah tentu bukan dari kalangan bukan Islam sahaja yang cuba bertindak demikian, bahkan tidak kurang juga dari kalangan mereka yang asalnya dari rumpun keluarga beragama Islam tapi jalan yang mereka pilih adalah salah.

  Terbaru, dunia internet dihebohkan dengan seorang wanita yang menggelarkan dirinya Tengku Sophia telah bertindak menghina Islam secara membabi-buta dan melampau.

  Apekejenis arahan nie??


  Hok aloh..
  macam ni punya ugut pun ada?

  Ingatkan sijil Halal aje..
  Logo 1Malaysia pun jadikk?

  Jawatankuasa "Himpunan Hijau 2.0" Serah Surat Pemberitahuan Program Itu Kepada Pihak Polis !!

  KUANTAN, Jawatankuasa Himpunan Hijau 2.0 hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan hari ini, bagi menyerahkan surat pemberitahuan program tersebut kepada Ketua Polis Daerah Kuantan. Surat yang ditandatangani oleh Setiausahanya, Bang Seet Ping (foto) antara lain memaklumkan kehadiran mereka ke IPD Kuantan adalah untuk melaporkan kepada pihak polis program yang akan diadakan di Padang MPK 1, berhadapan dengan Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah I pada 26 Februari ini. Turut dimaklumkan bahawa program tersebut adalah inisiatif penduduk Kuantan yang bimbang tentang kesihatan dan masa depan anak-anak mereka. Tujuan program itu adalah untuk memperjuangkan kesejahteraan, kelestarian dan keadilan alam sekitar seperti yang terkandung dalam "Piagam Bumi". Turut dinayatakan program itu turut menjemput NGO seperti SUHAKAM dan Majlis Peguam Negara untuk memantaunya. Mereka juga berharap pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM) akan menghormati hak berhimpun seperti yang tertera dalam Perlembagaan Malaysia, Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia 1948 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Piagam Bumi. Mereka juga berharap agar pihak PDRM memberikan kerjasama memastikan program itu nanti dapat berjalan dengan lancar.

  Hello Hasan Jati.. Nak Tipu Agak-Agak Laa.. Jangan Nampak Bodoh Sangat..

  Dengan mengatakan bahawa beliau telah berdakwah ditempat hiburan ini menunjukan pembohong terang terangan dari Dr Hassan Ali yan juga Bekas Ahli PAS ini dan bekas Exco Kerajaan Negeri Selangor... hanya kerana menyahut gesaan Pensyarah Universiti Islam Antrabangsa Malaysia (UIAM) Dr Maszlee Malek supaya berdakwah di tempat hiburan.

  Tak kan dengan satu serbuan di Gereja dan tempat hiburan dalam masa hampir empat tahun menjawat Jawatan Exco Hal Ehwal Agama Islam Negeri Selangor ini yang dikatakan berdakwah ditempat hiburan... kalau nak membohong agak-agak lah sikit... kalau Ustad Azhar Idrus yang kata begitu boleh lah diterima... ini yang cakap adalah Dr Hassan Ali... kah kah kah !!!.

  Kantoi : Kapal Israel di Kelang bukti umporno APCO hipokrit

  Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) dan Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura) hari ini mendesak kerajaan Umno-Barisan Nasional menjelaskan kenapa membenarkan kapal Israel Zim Genova yang berdaftar di Israel berlabuh di Pelabuhan Barat , Klang Isnin lalu.

  Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini dua pertubuhan itu berkata pendedahan yang dibuat di dalam rencana Utusan Malaysia pada 9 Jun lalu membuktikan pada haikatnya kerajaan tidak konsisten dalam hal hubungannya dengan Israel.

  Damned Corrupted! Time to ask questions off the foreign interests supporting Taib

  Damned Corrupted! Time to ask questions off the foreign interests supporting TaibCampaigns on opposite sides of the globe are focusing attention on Sarawak today – and on those foreign companies that have been tempted to do business with the corrupted government of Taib Mahmud.
  In Switzerland the Bruno Manser Fund launches its stop www.stop-corruption-dams.org, in coordination with an international coalition of NGOs who are protesting at Taib Mahmud’s extraordinary string of mega-dam projects that will destroy Sarawak [Al Jazeera 7GMT News]
  In Sarawak itself the Save Sarawak Rivers Campaign, consisting of many local NGOs and people who are directly affected by the dams, begins with an inaugural conference in Miri from 16th-18th February.
  And in Tasmania the Tree Top vigil, which is being carried out by Miranda Gibson, will celebrate a record-breaking 65 days with a major demonstration by supporters of her protest against the logging company Ta Ann’s destruction of Australia’s native forests.  Ta Ann is controlled by Hamid Sepawi, Taib’s cousin and nominee.

  Ini Baru Betul Otak Paling "Sekularrr" Menteri Umno..

  Ketua Dewan Pemuda PAS pusat Nasrudin Hassan menyifatkan Datuk Seri Nazri Aziz memperlekehkan kesucian agama Islam kerana mempersoalkan pengharaman sambutan Hari Kekasih di kalangan penganut agama itu.(Gambar Sekadar Hiasan..)
  “Itu menunjukkan betapa dangkalnya beliau (Nazri), beliau juga telah memperlekehkan kesucian agama Islam kerana mendorong umat Islam melakukan perkara yang bertentangan dengan ajaran Islam,” kata Nasrudin (gambar)

  Hutang RM63 juta : Lelaki ugut bakar diri di rumah MB Pahang

  Lelaki yang menunjuk perasaan dengan mogok lapar sejak Isnin lalu bersetuju untuk tidak lagi membakar dirinya buat masa ini tetapi tidak menolak kemungkinan akan melakukan perbuatan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Pahang.

  NONEGan Ee Seng, seorang pelabur dalam syarikat pembalakan Seruan Gemilang Makmur Sdn Bhd, berkata beliau akan meneruskan niatnya untuk membunuh diri jika kerajaan negeri Pahang terus mengingkari keputusan Mahkamah Tinggi pada 2007 supaya membayar syarikat berkenaan, RM63 juta.

  "Saya mahu rakyat Pahang dan Malaysia tahu bahawa rakyat menolak pemimpin yang cuba untuk menipu orang ramai. Mereka ini, tidak berbeza dari perompak.

  "Jika setiap pemimpin kita seperti pemimpin Pahang, adakah pelabur asing akan terus datang?" soalnya kepada pemberita di lokasi bantahannya  di Padang Kota Damansara, Selangor.