Rabu, 1 Februari 2012

Taib Berada Di Alam Fantasinya Sendiri

Oleh Sarawak Report

January 27th, 2012.Pada minggu ini, Setiausaha Akhbar bagi Ketua Menteri Sarawak, Amin Sahmat, mendapati sukar untuk memberikan penjelasan kenapa sidang-sidang media pasca mesyuarat kabinet tidak diadakan seperti kebiasaannya, seperti dilaporkan oleh akhbar Borneo Post.

Bagaimanakah cara Ketua Menteri itu memperoleh banyak syarikat dan tanah negeri, walaupun gaji menterinya tidaklah begitu lumayan?

Hasan Ali telanjangi diri sendiri.


Oleh Tok Pepijat
Kes Hasan Ali mengingatkan kita kepada kumpulan Islah yang ditubuhkan selepas PAS mengikat kerjasama dengan Semangat 46. Cuma bezanya, Islah bertindak secara kumpulan manakalahttp://www.sinarharian.com.my/polopoly_fs/1.2503.1325819778!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_400/image.jpg Hasan Ali di lihat lebih kepada individu.
Kumpulan Islah pertama timbul hasil daripada tindakan pimpinan PAS membawa PAS menjadi ahli kompenen BN tahun 1974. Hasil kerjasama itu MB Kelantan daripada PAS.

Kepala Babi: Pihak Masjid akan anjurkan Solat Hajat !!

Tindakan Cemar Masjid Dengan Kepala Babi Dikecam, Kariah Tolak Hasutan.

Tapi mujurlah pihak masjid hanya akan menganjurkan siri munajat dan solat hajat agar si pelaku diberi hidayah jika pihak Masjid mendoakan supaya si pelakunya diazab....sendiri mahu ingatlah.......

Najib Sedia Hadapi Huru Hara Ciptaannya


Oleh Musli Oli
Keputusan Anwar Ibrahim tidak bersalah dalam kes Sodomi II permainan politik Najib. Dia tidhttp://3.bp.blogspot.com/_2F9nTcAJr7c/S9ANeMvMy3I/AAAAAAAAPMQ/3gCTpS_tn6s/s640/2605_anwar.jpgak mahu dikenang dalam sejarah sebagai Perdana Menteri kedua selepas Tun Mahathir yang masukkan Anwar dalam penjara untuk kali kedua dalam kes yang sama iaitu kes sodomi.

Najib sebenarnya sedang memperlengkapkan dirinya untuk berhadapan dengan penyokong-penyokong Anwar dan PR.

Najib Umpama Ayam Kena Sembelih


Oleh Shahbudin Husin
Bagi yang  mengikuti perjalanan politik Najib sebagai Perdana Menteri sejak akhir-akhir ini pasti mhttp://cdn.radionetherlands.nl/data/files/imagecache/must_carry/images/lead/PM%20Malaysia,%20Moh.%20Najib%20bin%20Abdul%20Razak%20-%20Wikipedia%20INA.jpgenyedari bahawa banyak tindakannya kebelakangan ini seperti menggambarkan beliau sudah hilang fokus, agak celaru dan tidak tetap pendirian.

Di suatu ketika beliau fokus dengan 1Malaysia dan memberi banyak keutamaan kepada menjaga hati kaum Cina dan India. Beliau juga banyak hadir di program kedua-dua kaum itu dan menghulurkan banyak bantuan kepada mereka.

The real RELA RM15 bil scam! Here come Nazi Malaysia and Adolf Rosemajib!

The real RELA RM15 bil scam! Here come Nazi Malaysia and Adolf Rosemajib! "Datuk Seri Najib Razak today issued an open warning to would-be demonstrators, saying that the paramilitary People’s Volunteer Corps (RELA) was ready to defend the country from turmoil. Speaking in front of an estimated 20,000 Rela members here, the prime minister pledged his administration’s commitment to look after the interests and welfare of the corps.
“When the chips are down, RELA will be with this government to defend the country. Do not cause havoc in this country because the 2.8 million RELA members will not stand idly by and watch the country descend into chaos,” he said to a chorus of approval from the audience." Malaysian Insider 28/01/2012.
Firstly, assuming Najib has been quoted correctly, 2.8 million RELA members constitute more than 10% of the population of Malaysia!

SYABAS : Krisis Air Sedang Dan Akan Berlaku

Russia and China oppose Arab League plan for Syria at UN

Pakistan rejects leaked Nato report

Davos 2012: crisis and consequences

Kalau Pakatan Rakyat Menang Harga Minyak Akan Turun - Anwar Ibrahim

Mansuh Perarakan Calon PRU - BN Terima, PR Tolak

Former diplomat explains Moscow's stance on Syria

Dengkil : Dr Dzulkefly Ahmad

Hukum Pelajar KUIN Bawah Akta IPTS Sama Zalim Macam Auku, kata PKR, SMM

Bob Lokman pelawa Catriona Ross sertai PAS

Today in History 1st Feb

Mustahil Krisis Air Di Selangor, kata Exco Kerajaan

Kroni Tun Mahathir Masih Berkuasa - Anwar Ibrahim

Nurul Izzah: Kenyataan Anwar dimanipula​si

KUALA LUMPUR - Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mendakwa bahawa kenyataan bapanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat, berkaitan Israel yang disiarkan oleh Wall Street Journal minggu lalu, telah dimanipulasi oleh musuh politiknya.

Nurul Izzah yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai berkata, pendirian PKR ialah mengecam sekeras-kerasnya kezaliman dan kejahatan yang dilakukan Israel.

"Ketika soalan itu ditanya, 'adakah kita akan menjaga keselamatan rantau di Timur Tengah, Anwar berkata Ya. Tetapi bersyarat iaitu jika memberi kebebasan pada warga Palestin dan hentikan keganasan di tanah-tanah sempadan seperti di Gaza.

Pas janji batal Lynas jika diberi mandat

SHAH ALAM – Pas berjanji akan memansuhkan operasi kilang Lynas serta-merta sekiranya diberi kuasa memerintah kelak, kata Ketua Penerangan Pas pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Menurut beliau, rakyat boleh membantu untuk menghentikan kilang Lynas dengan mudah iaitu dengan menolak Barisan Nasional (BN) dan memilih Pakatan Rakyat (PR).
Pendirian ini dibuat berikutan kenyataan Pengerusi Eksekutif Lynas, Nicholas Curtis yang mendakwa bahawa Pas menyokong kilang Lynas sedangkan isu itu hanya merupakan pandangan Naib Presiden PKR, Fuziah Salleh dan PKR.
“Dakwaan itu berniat untuk memesongkan fokus rakyat berkenaan isu sebenar berikutan pembinaan kilang kontroversi itu dan berniat untuk memecahbelahkan penentangan rakyat terhadap operasi mereka.

Sudah Tiba Masa SMM Diganti ‘Nakhoda Baru’

Kuala Lumpur, 1 Feb : Kegagalan Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia, Ahmad Syukri Che Ab Razab menjawab tohmahan dan menyatukan beberapa gerakan mahasiswa lain yang melihat SMM mempunyai agenda tertentu dalam perjuangkan kes KUIN5 mula dipandang serius terutama mengenai kepimpinan beliau dalam SMM.
“Ya, saya sendiri merasakan ada yang tidak kena dengan SMM sekarang. Syukri Razab tidak seperti Syukri Razab yang saya kenal beberapa tahun lalu.”, ujar seorang ahli Pro-Mahasiswa Universiti Sains Malaysia yang enggan disiarkan namanya.

Majlis Noh serah kunci diselubungi persoalan


KUALA LUMPUR, 1 Feb: Iskandar A. Samad mengalu-alukan hasrat Datuk Seri Noh Omar untuk membantu pembeli-pembeli rumah di Ukay Bistari, Hulu Kelang tetapi ianya mestilah usaha yang bersungguh-sungguh dan bukan untuk mencari publisiti.
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan Negeri Selangor itu berkata, walau bagaimana pun terdapat kekeliruan dan banyak persoalan menyelubungi majlis serah kunci oleh Noh kepada pembeli-pembeli pangsapuri Residensi Bistaria 30 Januari lepas.

“Pertama, laporan dari Majlis Perbandaran Ampang Jaya atau MPAJ menunjukkan pemaju pada hari kunci diserah belum lagi memohon untuk mendapat sijil layak menduduki bangunan atau CF,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Tulisan Jawi : Kerajaan Perlu Bertanggungjawab

Kuala Lumpur, 1 Feb : Tulisan jawi perlu digunakan selalu dalam kehidupan seharian bagi mengelakkan ia daripada pupus dan dilupakan oleh generasi muda.

Fuziah: AELB, Mosti caved in to ‘unknown pressure’

Granting Lynas Corp a license to operate is simply allowing them to treat people like lab rats, says Kuantan MP Fuziah Salleh.
PETALING JAYA: Kuantan MP, Fuziah Salleh, believes that an unseen but powerful hand was behind the granting of a temporary operating licence (TOL) to Lynas Corp.
The Australian mining giant received its long awaited TOL today following the Atomic Energy Licencing Board’s (AELB) meeting on Monday.
The TOL is however subjected to five conditions and a breach of any one of them would result in the suspension or revocation of the licence.
Three of those five conditions insist that Lynas disclose the details of its Permanent Disposal Facility (PDF) and take full responsibility of waste management which includes sending it back to the original source if necessary.

Kes KUIN5 : Utusan Terperangkap, Mula ‘Bermain Api’

Kuala Lumpur, 1 Feb : Setelah sekian lama sepi daripada menyentuh isu Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU 1971), lidah rasmi kerajaan Malaysia, Utusan Malaysia mula mengambil kesempatan atas isu yang kian hangat dibicarakan rakyat terutama mahasiswa.
Dengan meletakkan isu berkenaan di muka hadapan akhbar milik kerajaan BN-UMNO itu, Pengerusi Pro-Mahasiswa Nasional, Mohd Taufiq dalam kenyataannya menyatakan Utusan akhirnya ‘terperangkap’ dengan  laporannya sebelum ini yang menyatakan Solidariti Mahasiswa Malaysia adalah gerakan kepada parti pro-pembangkang.

Jangan ambil duit KWSP biayai projek kerajaan


KUALA LUMPUR, 1 Feb: Kerajaan Barisan Nasional diseru jangan mengambil duit daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membiayai projek di bawah inisiatifnya kerana ia boleh mengancam pencaruman 11 juta rakyat Malaysia di masa tua mereka.
Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin baru-baru ini berkata sebanyak RM1.5 bilion telah diambil daripada KWSP untuk membiayai Skim Pembiayaan Khas Penjualan Program Perumahan Rakyat Majlis Tindakan Ekonomi Negara (PPR-MTEN) dan Perumahan Awam DBKL.
Menurut Nong Chik, skim perumahan yang dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan membolehkan mereka yang gagal mendapat pinjaman daripada bank, kerasa bersara atau tidak berpendapatan tetap, tapi berkelayakan untuk membeli rumah untuk memiliki sebuah rumah milik mereka sendiri.

Perkasa mahu rumah ibadat dikawal 24 jam

Datuk Ibrahim Ali berkata KDN perlu memanfaatkan sepenuhnya tenaga 2.8 juta anggota Rela dengan mengawal semua tempat ibadah.
RAWANG: Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) mahu rumah ibadat kini dikawal rapi oleh pengawal keselamatan termasuk menggunakan khidmat polis dan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) bagi mengelak kejadian provokasi berulang.
Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali berkata Kementerian Dalam Negeri (KDN) perlu memanfaatkan sepenuhnya tenaga 2.8 juta anggota Rela dengan mengawal semua tempat ibadah termasuk masjid, surau, dan madrasah di seluruh kawasan.
Beliau turut menggesa agar rukun tetangga berfungsi membuat kawalan 24 jam, selain mencadangkan agar meletakkan anggota polis mahu pun pengawal keselamatan yang dibiayai oleh Menteri Agama.

Rakyat Diseru Pilih Pemimpin Pejuang Rakyat


CHERAS, 1 FEB : Rakyat pelbagai kaum di negara ini perlu memilih kerajaan yang bekerja kuat, yang memperjuangkan nasib mereka serta mampu menyediakan masa depan yang lebih baik dan terjamin.
Itulah amanat dan pesanan Ketua Pembangkang Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ucapannya dalam satu majlis rumah terbuka Sambutan Tahun Baru Cina di padang Flat Sri Johor, Batu 3 1/2 di sini petang tadi.

PAS WP khuatir penduduk kampung tradisi diusir

KUALA LUMPUR, 1 Feb: PAS Wilayah Persekutuan kesal penduduk kampung-kampung tradisi di sekitar Kuala Lumpur semakin terancam dengan pengusiran oleh pemaju-pemaju di atas nama pembangunan. “Semakin banyak kampung yang dilenyapkan dalam peta bandaraya Kuala Lumpur, dan hanya tinggal nama dalam lipatan sejarah,” kata ketua penerangannya, Mohamad Suhaimi Abdul Aziz.
Katanya, Kampung Baru adalah tanda aras kepada permasalahan yang dihadapi oleh penduduk asal yang terpaksa menyerahkan nasib mereka ditentukan oleh Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar dan pemaju tertentu.
Tambahnya, tidak mustahil kampung lain seperti Kampung Padang Balang akan menyusul mengikut jejak Kampung Baru.

Lynas gets temporary licence to start Kuantan plant

KUALA LUMPUR, Feb 1 – Australian miner Lynas Corp has been granted a temporary operating licence (TOL) for its controversial RM2.5 billion rare earth plant in Kuantan despite nearly a year of sustained public protests.
The Atomic Energy Licensing Board (AELB) said it decided in its January 30 meeting to approve the Australian miner’s application despite receiving 1,123 comments on Lynas’ documents during the public feedback period which ended on January 26.
“Based on the decision of the board meeting, the application for a (TOL) has been approved with several conditions where if any of them are broken, the licence can be suspended or withdrawn and further applications will not be considered,” said AELB executive secretaryl Raja Datuk Abdul Aziz Raja Adnan (picture) in a statement today.

Next 10 years crucial warns WEF's Howell

Inside Story - Neglecting the diseases of the poor

International concerns mount over Senegal unrest

Inside Story Americas - The real cost of Brazil's dam

Report says Taliban preparing to retake Afghanistan

PAS 4 All: Kelantan Membangun Bersama Islam

Azmin Ali: Perdana Menteri, Hentikan Budaya Politik Fitnah

Video Terhangat : Debat London - Rafizi VS Khairy

Public Policy: Vision 2020: Is Malaysia Moving Towards the Right Direction?Rafizi Ramli, PKR Strategic Director

VS

YB Khairy Jamaluddin, UMNO Youth Chief and Rembau MP
"Khairy baik, tetapi Rafizi lebih baik" itu adalah pendapat daripada pelbagai hadirin ketika diminta mengulas mengenai peperangan dinamik di antara Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan pengarah strategik PKR Rafizi Ramli.

Public Policy: Vision 2020: Is Malaysia Moving Towards the Right Direction?

MB Terengganu nafi nilai peralatan SSMZA dicuri RM50j


Ahmad Said sambut baik keputusan FAM
KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri Terengganu hari ini menafikan nilai peralatan di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin (SSMZA) yang
dicuri sebanyak RM50 juta sebagaimana dilaporkan sebuah akhbar tempatan semalam.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata ini kerana taksiran sebenar nilai barang-barang yang hilang sedang dibuat oleh pihak JKR.

"Kerugian saya rasa lebih rendah daripada yang dilaporkan. Macam mana mereka dapat RM50 juta, siapa yang berikan angka itu," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

SPR alih isu pokok laksana lapan tuntutan – Dr Mansor

KUALA LUMPUR 1 Feb: Menghentikan amalan perarakan pada hari penamaan calon seperti yang diputuskan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bukan  isu pokok yang dituntut rakyat, kata Timbalan Pengarah Pilihan Raya KEADILAN, Datuk Dr Mansor Othman.
Beliau mengulas kenyataan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini yang mengingatkan SPR supaya memberi tumpuan utama membersihkan pilihan raya dan bukan isu-isu yang remeh.
Kenyataan Anwar itu ekoran laporan akhbar The Star bahawa SPR akan menghentikan amalan mengadakan perarakan pada hari penamaan calon pilihan raya.

Anwar: Hasan Ali tak perlu ikut cara Umno


Anwar Ibrahim
KUALA LUMPUR - Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) menasihatkan bekas Exco Kerajaan Negeri, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali supaya tidak mengikut cara Umno dengan membuat serangan peribadi dalam ceramahnya.

Beliau berkata, Hasan sepatutnya menerangkan tentang dasar dan tidak menjadikan serangan peribadi sebagai modal ceramahnya.

"Modal dia serang peribadi… dia patut terang dasar. Tak payahlah ikut cara Umno. Saya rasa tak payah jawab soalan ini," kata beliau kepada Sinar Harian Online selepas menghadiri majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina di Taman Sri Sentosa hari ini.Hasan mengadakan siri ceramah jelajahnya bagi untuk mendedahkan 'parasit' yang ada dalam Pas.

Penjawat awam pusat dikerah sambut TPM esok


KUALA KRAI, 1 Feb: Kehadiran Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Kampung Manek Urai Baru esok mungkin terkejut melihat projek pembesaran jambatan (gambar) yang tersasar daripada jadual asal.
Malah kenyataan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed pembinaan jambatan itu mengikut jadual, ditolak penduduk tempatan.
Biar pun kerja-kerja pembinaan dimulakan ketika menjelang kempen pilihan raya kecil Dun Galas pada Oktober 2010, namun struktur asas di sungai belum kelihatan.
Sehingga kini hanya kelihatan kerja-kerja membina gelegar jambatan dan tiang di bahagian daratan sahaja.
Difahamkan juga subkontrak yang terbabit dengan pembinaan jambatan itu sudah beberapa kali bertukar tangan.

Anwar nasihat Mahathir jaga cucu di rumah

KUALA LUMPUR 1 Feb: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menasihati mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed supaya “duduk diam-diam dan jaga cucu di rumah” serta tidak ‘menyerangnya’ tanpa sebarang asas.
Katanya, beliau sudah lali dengan tohmahan yang dilemparkan kepadanya sejak bertahun-tahun itu.
“Itu orang tua belum habis lagi ka? Sudah la tu. Dia dan keluarga sudah kaya-raya, Mirzan dah berbilion.
“Cukuplah, duduk diam-diam di rumah dan jaga cucu di rumah,” katanya kepada lebih 1,000 hadirin di acara rumah terbuka Tahun Baru Cina anjuran KEADILAN Batu di Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Jinjang Selatan, Kuala Lumpur.

Mesyuarat agung khas halang penyenaraian FGVH


KUALA LUMPUR, 1 Feb: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) akan memanggil mesyuarat agung khas dengan persetujuan perwakilan atau pemegang saham Koperasi Permodalan Felda (KPF) bagi menghalang penyenaraian Felda Global Ventures Holding (FGVH) ke Bursa Malaysia.
Presiden Anak, Mazlan Aliman berkata, akan menuntut mesyuarat agung tersebut menggunakan peruntukan fasal 29 (1) Undang-undang Kecil KPF.

Menurut Undang-undang Kecil KPF, Lembaga pada bila-bila masa boleh, dan apabila ada rekuisisi yang ditandatangani oleh sekurang-kurangnya satu perlima atau satu ratus perwakilan mengikut mana yang kurang hendaklah memanggil suatu mesyuarat agung perwakilan khas mengikut subseksyen 40 (1) Akta.

Kenapa Najib boleh cakap politik, Anwar tidak? Soal Izzah

LEMBAH PANTAI 1 Feb: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar menyelar sikap Polis yang berat sebelah apabila menghalang beliau dan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap secara terbuka di Majlis Tahun Baru Cina di Taman Sentosa, Jalan Klang Lama, hari ini.
“Alasan yang diberikan untuk menafikan peluang kami bercakap ialah – tidak boleh mengucapkan sebarang isu politik. Jadi, kenapa Najib boleh dan Anwar tak boleh?
“Perdana Menteri dan Raja Nong Chik pun bercakap perkara hal politik juga,” kata Izzah ketika ditemui pemberita sejurus selepas tamat program majlis sambutan Tahun Baru Cina di Taman Sentosa, petang tadi.
“Ini negara bebas. Kita ada hak untuk menyampaikan maklumat dan kebenaran. Jika Najib dan Nong Chik boleh buat, mengapa polis halang kita,” tegasnya.

P.Pinang Bina 11,596 Rumah Kos Rendah Dan Sederhana


PULAU PINANG, 1 FEB: Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang  memperuntuk RM500 juta untuk membina 11,596 unit rumah mampu milik di Seberang Perai dan Pulau Pinang.
Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) telah dilantik menjadi agensi pelaksana untuk tabung rumah mampu milik.
Menurut Lim, peruntukan RM500 juta tersebut diperoleh kerajaan negeri hasil dari penswastaan Bayan Mutiara secara tender terbuka.

Pengerusi Eksekutif Lynas berniat jahat


KUALA LUMPUR, 1 Feb: PAS menyelar kenyataan Pengerusi Eksekutif Lynas, Nicholas Curtis yang mendakwa bahawa PAS menyokong kilang Lynas dan isu tersebut hanya merupakan pandangan sebelah pihak dari Fuziah Salleh dan PKR sahaja. Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Ustaz Ibrahim Tuan Man berkata, dakwaan tersebut berniat jahat untuk memesongkan fokus rakyat berkenaan isu sebenar yang timbul berikutan pembinaan kilang kontroversi tersebut dan berniat untuk memecah-belahkan penentangan rakyat terhadap operasi mereka.
Tegasnya, perjuangan menentang pembinaan dan pengoperasian kilang tersebut adalah perjuangan semua golongan rakyat yang prihatin tanpa mengira kaum, agama dan bangsa demi memelihara alam sekitar dan masa depan generasi akan datang.
“Malangnya sebahagian besar masyarakat Melayu disekat dari mendapat maklumat yang telus dan terbuka tidak sebagaimana masyarakat Cina yang bebas menilai maklumat dan membuat penilitian berdasarkan ilmu dan akal yang waras selepas menilai pelbagai kemungkinan dan kesan yang akan timbul kelak,” ujarnya kepada Harakahdaily.

PERKASA janji tak ulangi kesilapan 'ang pow putih'

Kumpulan pendesak Melayu, PERKASA, hari ini mengakui ia membuat kesilapan dalam pemberian 'ang pow putih' dan berjanji bahawa kejadian seumpama itu tidak akan berulang.

NONESetiausaha agungnya, Syed Hassan Syed Ali, berkata episod itu telah satu pengajaran kepada PERKASA dan semua pihak untuk lebih berhati-hati supaya sesuatu tindakan tidak menyentuh sensetiviti budaya kaum tertentu.

“PERKASA mengambil iktibar komen perdana menteri dalam isu ang pow sampul putih pada majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina.

“Memang benar ia satu pengajaran kepada PERKASA dan semua pihak untuk lebih berhati-hati,” katanya dalam satu kenyataan akhbar.

Menurut Syed Hassan, PERKASA juga menghormati dan bersetuju dengan ulasan Ketua Pemuda MCA Datuk Wong Ka Siong supaya setiap kaum peka dan sensitif akan budaya kaum yang lain.

KUIN: ‘Saya mahu tentang Umno-BN bukan Pakatan’ tegas Azizan

KUALA LUMPUR, 1 Feb — Datuk Seri Azizan Abdul Razak mengingatkan pemimpin Pakatan Rakyat untuk tidak campur tangan dalam urusan pentadbiran Kolej Universiti Insaniah (KUIN), menegaskan “mahu mempertahankan Kedah dan menentang Umno-Barisan Nasional (BN) bukan parti perikatan itu.”
Beliau juga menyifatkan cadangan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim agar mengambil pendekatan berunding dengan lima mahasiswa KUIN yang digantung pengajian mengikut Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) sebagai pandangan peribadi.

Lynas: Buang BN, ambil PR

PAS menyelar kenyataan Pengerusi Eksekutif Lynas, Nicholas Curtis yang mendakwa bahawa PAS menyokong kilang Lynas dan isu tersebut hanya merupakan pandangan sebelah pihak dari Fuziah dan PKR sahaja.

Dakwaan tersebut berniat jahat untuk memesongkan fokus rakyat berkenaan isu sebenar yang timbul berikutan pembinaan kilang kontroversi tersebut dan berniat untuk memecah-belahkan penentangan rakyat terhadap operasi mereka.

Perjuangan menentang pembinaan dan pengoperasian kilang tersebut adalah perjuangan semua golongan rakyat yang prihatin tanpa mengira kaum, agama dan bangsa demi memelihara alam sekitar dan masa depan generasi akan datang.

Pakatan mahu ambil alih Putrajaya dari kerajaan ‘Siau Ren’

KUALA LUMPUR 1 Feb: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Pakatan Rakyat mahu mengambil alih Putrajaya dari pentadbiran kerajaan yang mengamalkan rasuah dan dasar memecah belahkan kaum.
Beliau berkata demikian di hadapan kira-kira 2000 hadirin pada Majlis Jamuan Tahun Baru Cina di Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Jinjang Selatan, pagi ini.
Sambil menyifatkan Tahun Baru Cina sebagai simbolik kebaikan, kemakmuran, dan reformasi, Anwar berkata, rakyat tidak ada pilihan selain menolak kerajaan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.
“Kita tak mahu kerajaan yang ‘pu hau’ (tidak baik) dan ‘siau ren’ (orang yang bingung)

Anwar ingatkan SPR supaya 'bersihkan' pilihan raya

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diingatkan supaya tidak sibuk dengan isu-isu kecil dan prosedur tetapi sebaliknya memberi tumpuan utama kepada membersihkan daftar pemilih, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

anwar ibrahim in penang chinese new year open house speech"Tanggungjawab lebih besar bagi SPR adalah membersihkan pilihan raya, bersihkan daftar pemilih, pastikan pilihan raya yang adil dan akses media untuk semua (parti yang bertanding).

"SPR tidak harus terikat atau sibuk dengan perkara-perkara kecil kerana itu prosedur biasa. Ini satu cubaan untuk mengalihkan perhatian rakyat," katanya pada sidang akhbar di Wangsa Maju hari ini.

Beliau mengulas laporan dalam akhbar The Star hari ini bahawa SPR akan menghentikan amalan mengadakan perarakan pada hari penamaan calon pilihan raya.

Parti-parti pembangkang sebelum ini menuduh SPR berdolak dalik berhubung syor dan cadangan yang telah dibuat oleh jawatankuasa terpilih khas parlimen (PSC) berhubung pembaharuan dalam sistem pilihan raya di negara ini.

Langkah terbaru SPR itu menimbulkan kebimbangan di kalangan parti pembangkang yang sebelum ini seringkali menuduh badan itu menyebelahi kerajaan yang diterajui BN dan sering cuba melambatkan reformasi pilihan raya.

Extreme freeze claims lives in eastern Europe

Pas: Kami bukan parti suka pecat orang

"You Saja Mau Kaya" - Anwar Ibrahim

Kunjungan Hormat Dato' Mufti Kelantan

Menjawab Isu KUIN, 5 Digantung

SYABAS Guna Taktik 'Ugutan' Takutkan Rakyat Selangor

Isu Kepala Babi : Selangor Tawar RM10,000

Muslim Care bantu golongan memerlukan

Chief Minister's Chinese New Year Open House

Davos 2012: New problems new solutions

"Terima kasih Dato Seri Najib" - Anwar Ibrahim

Mandi WAJIB Terjun Sungai - Ustaz Azhar Idrus

Hukum Pakai KONDOM Jimak ISTERI - Ustaz Azhar Idrus

Cara Tukar Niat SOLAT Kepada Berjemaah - Ustaz Azhar Idrus

Niat Solat IMAM - Ustaz Azhar Idrus

MATI Bangkit Dengan PEMIMPIN ? - Ustaz Azhar Idrus

Flying People in New York City

Beast Mode - Martial Arts Dubstep

Bila Spiderman Bersilat

Sembang Buku Q A dan Penutup

UN remains split over Syria

Protests in Senegal turn violent

Dr Muhd Nur Manuty: Kita mesti selamatkan Malaysia dalam tahun ini!

Security council divided over Syria measure

Pua: Jangan salah guna dana KWSP pekerja

Meskipun menyokong inisiatif kerajaan menyediakan skim perumahan kos rendah dan mampu dimiliki untuk rakyat, DAP memberi amaran berhubung penggunaan dana daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi projek berkenaan.

dap graftbuster pc 230409 tony pua"Program tersebut tidak perlu dibiayai oleh KWSP. Ini kerana misi KWSP adalah untuk menjamin 11 juta warga kerja Malaysia mempunyai wang hasil titik peluh mereka selepas bersara. Tugas KWSP memaksimumkan pulangan dengan pelaburan yang paling rendah risikonya," kata setiausaha publisiti DAP Tony Pua dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Pua, peranan utama KWSP adalah memastikan jaminan kewangan kepada pekerja selepas mereka bersara.

"Kami menyeru kerajaan untuk mencari sumber dana sendiri untuk program perumahan dan tidak menyalurkan dana KWSP ke skim kebajikan masyarakat," katanya.

Isnin lalu, akhbar The Sun melaporkan bahawa dana KWSP sebanyak RM1.5 bilion akan disalurkan untuk "skim pembiayaan mudah" bagi penjualan rumah-rumah di bawah Program Perumahan Rakyat (PPR) Majlis  Tindakan Ekonomi Negara dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Anwar nasihatkan Mahathir supaya 'duduk diam-diam'

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menasihatkan mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed supaya “duduk diam-diam di rumah dan jaga cucu di rumah” serta tidak ‘menyerangnya’ tanpa sebarang asas.

"Itu orang tua belum habis lagi ka? Sudah la tu. Dia dan keluarga sudah kaya-raya, Mirzan dah berbilion.

Dr Kamarul Zaman: MAIS Tidak Bertanggung Jawab


SHAH ALAM, 1 FEB : Pewakaf 26 unit rumah teres dan sebuah banglo kepada Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Dr Kamarol Zaman Hajar kesal dengan sikap tidak bertanggungjawab MAIS berhubung amanah yang diberikan kepada majlis tersebut.
Katanya, alasan yang diberikan oleh (MAIS) bahawa rumah 26 unit yang diwakafkan tidak selamat diduduki dan tidak menepati spesifikasi Pihak Berkuasa Tempatan disangkal sekeras-kerasnya oleh beliau.

MAIS: 26 Unit Rumah Tidak Selamat Di Duduki.....


SHAH ALAM, 1 FEB: Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) hari ini mengeluarkan kenyataan bahawa kesemua 26 premis wakaf di Desa Fahmi, Klang yang diwakafkan oleh pewakaf Dr Kamarul Zaman Hajar dikosongkan disebabkan rumah tersebut tidak selamat untuk diduduki.
Setiausaha MAIS, Mohd Haniff Hassan berkata 26 unit rumah teres dan sebuah banglo yang diwakafkan sejak 2006 tersebut tidak menepati spekifikasi pihak berkuasa tempatan.
Katanya sebelum ini banglo tersebut telah diserahkan kepada Lembaga Zakat Selangor walau pun tujuan asal pewakaf untuk manfaat wakaf am.
Menurut Haniff, MAIS telah menyewa rumah-rumah teres sedia ada dengan wang sewaan disalurkan ke Akaun Manfaat Wakaf untuk maslahat umum.
Berhubung pengosongan tersebut beliau berkata pada awal 2011 premis-premis tersebut didapati tidak selamat diduduki.Manakala kerja-kerja penyenggelaraan dilakukan secara berfasa.
"Barangan seperti pintu, grill, kipas, tangki air dan lain-lain dibuka dan disimpan dengan selamat bagi mengelak kecurian." kata beliau.

‘Black City Day’ march to object MRT project

Chinatown traders and their supporters celebrated FT Day by staging a protest march to oppose the proposed MRT project.
KUALA LUMPUR: Chinatown traders today staged a “Black City Day” march from Jalan Sultan to Bukit Bintang to protest against the Mass Rapid Transit (MRT) construction here.
Calling it a “Black City Day”, some 30 black-shirted traders and their supporters waved black flags on a three-hour “heritage walk” at 9:30am from the Klang Bus Station before ending at the McDonalds Bukit Bintang outlet.
(The two locations are also the sites designated for the Jalan Sultan and Bukit Bintang MRT stations. The term ‘Black City Day’ is also a play on KL’s anniversary, Federal Territory Day.)

Perkasa: Tunggang terbalik Najib

KUALA LUMPUR, 1 FEB: Datuk Seri Najib Razak yang pernah mempertahankan agenda pertubuhan ultra kaum Perkasa dengan menganggap kumpulan itu bukan pelampau ekstrem, kini menganggap badan itu tidak ada kena-mengena dengan UMNO.
Sebelum ini, Perdana Menteri yakin bahawa Perkasa menyokong UMNO yang dipimpinnya atas alasan kumpulan kaum itu menyedari bahawa hanya UMNO mampu menjaga kepentingan orang Melayu.
Itu kata-kata Najib dalam wawancara bersama Al-Jazeera sempena setahun pentadbiran beliau sebagai Perdana Menteri pada April 2010.

Guan Eng: Kemana Hilang RM1.1 Juta Pada Umno P.Pinang


PULAU PINANG, 1 FEB: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng meggesa Umno Pulau Pinang menjawab kemana hilangnya peruntukan RM1.1 juta yang diperuntukan Pusat untuk membantu 22 keluarga miskin tegar di negeri tersebut.
Menurut Lim, peruntukan dari Kementerian Luar Bandar dan Wilayah (KLW) itu membolehkan 22 keluarga tersebut menerima RM50,000 setiap keluarga.
Kenyataan Lim tersebut ekoran Penasihat KLW yang juga Pengerusi Pehubungan Umno Pulau Pinang , Datuk Zainal Abidin Osman dalam laporan media Berita Harian bertarikh 26 Februari 2009.

PAS mahu hasilkan manifesto PRU13 melalui harapan rakyat


Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa. — Gambar fail
KUALA LUMPUR, 1 Feb - PAS mengajak rakyat Malaysia untuk turut sama dalam penghasilan manifesto pilihan raya ke-13 parti Islam dengan memberi cadangan dan harapan sekiranya Pakatan Rakyat menerajui Putrajaya.
Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa berkata manifesto parti itu menekankan harapan rakyat Malaysia selepas Barisan Nasional (BN) gagal menjadi pemerintah yang baik.
"Kita akan membuat manifesto pilihan raya umum daripada cadangan yang menjadi harapan rakyat kepada PAS dan Pakatan Rakyat.

Daftar pemilih: PAS tunggu semakan Mimos


KUALA LUMPUR, 1 Feb: PAS menyambut baik langkah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang akan menggugurkan 42,025 nama yang diragui statusnya dari senarai pemilih.

Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS Dr Mohd Hatta Ramli (gambar) berkata, tindakan itu bagaimanapun belum boleh untuk memberi tafsiran bahawa senarai daftar pemilih kini benar-benar sudah bersih selepas pengguguran nama pemilih diragui itu.

Menurutnya, apa yang sedang ditunggu kini adalah semakan daftar pemilih antara SPR dengan Mimos Berhad seperti yang disyorkan oleh Jawatankuasa Pilihan Parlimen bagi Penambahbaikan Pilihan raya (PSC).

"Bagi PAS, (pengguguran) itu langkah yang baik, namun kita juga sedang menunggu hasil semakan yang dibuat dengan Mimos itu.

Skim kesihatan 1 Care, lagi taktik Najib bebankan rakyat

KUALA LUMPUR 1 Feb: Desas desus cadangan Skim Penjagaan Kesihatan Nasional 1 Care yang bakal dilaksanakan kerajaan akan menyebabkan rakyat menanggung beban lebih parah, kata Naib Presiden KEADILAN, Datuk Seri Chua Jui Meng.
Ini kerana katanya, rakyat akan diminta menyumbang 10 peratus melalui potongan pendapatan mereka kepada agensi pengurus dana kesihatan yang dilantik oleh kerajaan, sekiranya skim itu menjadi kenyataan.
“Melalui skim 1Care kerajaan akan melantik satu badan yang akan menguruskan skim ini yang mempunyai kuasa pemutus menentukan kehendak rakyat,”  katanya dihubungi Keadilandaily.com hari ini.
“Jangankan 10 peratus, satu peratus pun sudah cukup tinggi untuk rakyat dan ini tidak termasuk cukai GST yang bakal dikenakan pertengahan tahun ini.

'Generous' Najib must be grilled: Loss-making firm gets RM7bil road deal and RM2bil loan

'Generous' Najib must be grilled: Loss-making firm gets RM7bil road deal and RM2bil loanThe West Coast Expressway (WCE) is not a new project. It is a project that has been delayed for over 10 years due to financial problems. Europlus, had problems funding the projects since the 1997/98 Asian financial crisis. The WCE was first mooted by Tan Sri Chan Ah Chye, who controlled Europlus 15 years ago. To promote the project, Chan set up Konsortium LPB Sdn Bhd (KLPB). He holds 27.58% equity interest in Europlus and construction giant IJM Corp Bhd owns 22.72% stake. IJM also holds a controlling stake in KLPB.
IJM through Road Builder Holdings Bhd, operates the toll concession for the Sungai Besi Expressway, New Pantai Expressway and Kajang-Seremban Highway. And with the WCE also in the bag, IJM stands to be the biggest toll operator in the country. The record-breaking 60 years toll concession between Europlus and the government would mean that IJM gets to remain in the business of collecting toll for a very long time.
The ties IJM has with the BN government is pretty clear with several prominent former government personalities heading the board of directors. This would explain the favorable leeway given to Europlus for the WCE.

EC: Dubious voters were from pre-2002

Its deputy chairman attributes this to the lack of an online system then to verify names with the National Registration Department.
PETALING JAYA: Prior to having an online database in 2002, anyone could register as a voter without providing supporting documents, said the Election Commission.
Its deputy chairman Wan Ahmad Wan Omar said this could be the reason why there were over 42,000 dubious names on the electoral list.
“And we had no online system to verify the registered names with the National Registration Department (NRD),” said Wan Ahmad.
Yesterday, EC chairman Abdul Aziz Mohd Yusof announced the removal of 42,025 dubious names from the electoral roll after checking the data with the NRD for the past three months.
The EC had displayed the names for public verification since Oct 27 last year and even extended the dateline from last Dec 31 to Jan 31.

Jati: Hasan Ali perlu ikhlas, bukan jadi budak suruhan

RUZY ADILA IDRIS
RIDUAN MOHD NOR
SHAH ALAM -  Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) meminta bekas Exco Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Dr Hassan Ali berperanan sebagai ‘kuasa ketiga’ dan tidak mewakili sentimen mana-mana pihak yang berkepentingan jika beliau benar-benar mahu menegakkan ‘amar ma’ruf nahi mungkar’.

Ketua Penerangannya, Riduan Mohd Nor berkata, jika benar beliau mahu memperjuangkan Islam, Melayu dan Raja-Raja dengan menubuhkan Jati, Hasan mestilah ikhlas tanpa mengira latar belakang sasarannya.

Politik Rasis : P.Pinang beri RM100 kepada pelajar terima sabotaj Pusat?

Hasrat Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat menyumbang RM100 kepada anak-anak Pulau Pinang yang belajar di darjah 1 dan 4 serta tingkata 1 dan 4 tergendala sehingga sekarang.
Sumber kerajaan negeri memberitahu, Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Pulau Pinang dipaksa untuk tidak bekerjasama dengan kerajaan negeri.
Dilaporkan, dua kali usaha kerajaan negeri mahu berbincang dengan JPN sebelum ini ditolak mentah-mentah.
Sumber mendakwa, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) yang diketuai oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri yang mengeluarkan arahan yang tidak menguntungkan anak-anak Pulau Pinang itu.

Bekas Presiden Dan Isteri Dipenjara 35 Tahun Keranan Joli Wang Rakyat........ketakutan makin bertambah di Malaysia..!!!

Presiden Tunisia yang digulingkan Zine el Abidine Ben Ali dan isterinya dijatuhi hukuman penjara masing-masing 35 tahun, Isnin, dalam persidangan in absentia kerana menggelapkan dana negara, kata seorang hakim.

Hakim Touhami Hafi juga mendenda bekas pemimpin Tunisia yang kini berada dalam buangan itu 50 juta dinar (25 juta euro) dan isterinya, Leila Trabelsi, 41 juta dinar, pada hari pertama persidangan itu, lapor AFP.

Dia menunda persidangan dalam kes kedua sehingga 30 Jun untuk memberi masa peguam Ben Ali mempersiapkan pembelaan mereka.


Ben Ali dan Trabelsi dituduh melakukan penggelapan dana selepas penemuan wang dan perhiasan di dalam istana mereka di sebuah daerah di Tunisia.