Jumaat, 20 Januari 2012

Kota Bharu Sentral @ Tunjong - Bandar Pintar Islam Moden Di Kelantan


Kelmarin telah berlangsung Majlis Pengumuman Pembangunan Kota Bharu Sentral @ Tunjong bertempat di Hotel Renaissance, Kota Bharu. Majlis disemprunakan oleh Menteri Besar Kelantan, Dato Bentara Setia Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Pembangunan Kota Bharu Sentral yang akan dibina di tanah sawah seluas 16.99 hektar di Tunjong, Kota Bharu mulai Jun atau Julai ini bakal menjadi mercu tanda baru bandar pintar Islam moden untuk Kelantan.

Projek usaha sama Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Tunjong Development Corporation (TDC) dan Sara-Timur Urban Development Sdn Bhd (Sara Timur) itu membabitkan belanja antara RM500 juta hingga RM600 juta dan dijangka siap lima hingga enam tahun.

Pintu Mahkamah Belum Tutup

Saya sudah menjangkakan Peguam Negara akan membuat rayuan terhadap keputusan Mohamed Zabidin Mohd Diah, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membebaskan Anwar Ibrahim dari tuduhan liwat II.

Apa yang berlaku dalam kes membabitkan bekas penasihat politik dan pakar strategi Najib Razak, Abdul Razak Baginda yang dibebaskan oleh mahkamah kerana tidak terlibat dengan pembunuhan Altantuya Sharribbu, saya tidak fikir ia akan menimpa atau keadaan sama berlaku ke atas Anwar. Begitu mustahil dirasakan kalau ia ada persamaan dari segi sikap dan pendirian pihak pendakwa raya.

Dalam kes Razak Baginda peguam negara tidak mengemukakan notis rayuan keputusan mahkamah yang membebas dan melepaskan Razak dari terbabit dengan tuduhan membunuh Altantuya. Rasanya tidak perlu ditafsirkan kenapa berlaku dan wujud perbezaan itu. Hak mengemukakan notis rayuan dalam apa-apa kes jenayah terserah kepada pihak Peguam Negara dan proses merayu itu adalah dibenarkan dalam sistem perundangan negara.

Kalau pendakwa merasakan sesuatu keputusan hakim itu lemah, boleh dipertikai atau terkhilaf , pendakwa berhak membuat rayuan untuk membolehkan lebih banyak hakim memutuskannya. Maksud di sini ialah untuk memastikan keadilan diperolehi dan terjadmin untuk semua pihak.

Gambar puak UMNO mengganas di Masjid Nurul Hidayah Kpg Pandan

Inilah rupa-rupa Melayu mazhab UMNO, cuba nak menghalang demo AUKU....Kes liwat: Peguam Negara jelas sebab rayu

KUALA LUMPUR - Jabatan Peguam Negara berkata rayuan terhadap pembebasan dan pelepasan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada tuduhan meliwat, difailkan hari ini berdasarkan keterangan dan undang-undang.

Jabatan itu menerusi satu kenyataan kepada Bernama berkata rayuan itu juga difailkan tanpa mengikut emosi atau pengaruh mana-mana pihak.

"Keputusan memfailkan notis rayuan ini membolehkan jabatan ini memperolehi penghakiman bertulis Yang Arif Hakim dan rekod prosiding perbicaraan daripada Mahkamah Tinggi.

Zuraida tak gentar disaman Shahrizat RM100j

Tidak gentar dengan saman fitnah RM100 juta oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Shahrizat Abdul Jalil, PKR ikrar untuk mendedahkan lebih banyak skandal berkaitan dengan kontroversi projek Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC).

Ketua Wanita PKR, Wanita Zuraida Kamaruddin berkata saman fitnah tersebut tidak akan menghalangnya dan pengarah strategi parti itu, Mohd Rafizi Ramli daripada mendedahkan lebih banyak skandal mengenai projek tersebut.

Selamat Tahun Baru Cina 2012

Libya

Mahfuz : Jawatan Exco Agama Bukan Hak Mutlak Pas

Melayu Masuk DAP : Pas Tidak Gusar

Bukan saja tak takut ugutan Nazri, muka Nazri pun nanti depa jengkai

Malaysiakini melaporkan:
Peserta Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil Pakatan (BERSIH) akan berdepan dengan tindakan jika mereka sekali lagi turun ke jalanan dan mengadakan himpunan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz.

"Kalau ada yang turun lagi ke jalanan, mereka akan berdepan dengan tindakan undang-undang," kata Nazri pada sidang akhbar di Putrajaya hari ini.

Beliau mengulas kenyataan pengerusi BERSIH Datuk Ambiga Sreenevasan Selasa lalu yang mengumumkan bahawa NGO itu tidak akan teragak-agak untuk sekali lagi turun ke jalanan bagi menuntut pilihan raya yang bersih dan adil di negara ini jika cadangan mereka gagal dilaksanakan oleh pihak berkuasa. - Mkini.  

Rayuan Pembebasan Anwar : Najib Flip Flop Jadikan Malaysia Bahan Ketawa

Seperti yang dijangka, kerajaan Najib Tun Razak telah memutuskan untuk membuat rayuan terhadap pembebasan Anwar Ibrahim daripada tuduhan liwat yang direkacipta oleh pemfitnah.
Anwar sendiri telah menegaskan, “itu hak Peguam Negara untuk membuat rayuan.  Jadi, biarlah, tunggu dan lihat samada akan ada campur tangan politik”.


Menurut Tian Chua, Naib Presiden Keadilan, “Satu perkara yang pasti, perkara  ini akan menjadikan Malaysia satu bahan ketawa di mata masyarakat dunia.  Ia adalah satu dakwaan mengenai kepimpinan flip-flop Najib, ia menunjukkan ketidakupayaan untuk mengawal pelampau dalam parti”.

Forecasting the Year of the Dragon

Forecasting the Year of the DragonFirstly, when would the next general election be held?
The possibility of the election to fall in the dragon head (March) has been reduced; the dragon body (June) is an opportunity, but if the situation is not good, it might be delayed to the dragon tail (year end).
Last week, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak told the Wall Street Journal that it is not the time for the election yet.
It seems like the possibility to have the election in March is low. At this stage, the Prime Minister and the BN lack the "feel good" factors and it is too risky to hold the election now.
Economically, the current market is cheerless. The favourable factors brought by the government earlier have not played much role and the effects seem to have been fading away.
The global economy is slowing down. Although the Europe debt crisis has been temporary eased up, no one knows whether it would start worsening again.

The Star Has Caught The Mahathir Bug?

The Star Has Caught The Mahathir Bug?Just when we thought that it was ridiculous enough to read Mahathir's illogical suggestion about Muslims should take up 'swearing' instead of suing on The Malaysian Insider, another mainstream newspaper The Star is trying to outdo the ex-premier with another piece of trash reporting.
The newspaper suggested that Penang CM Lim Guan Eng's new hairdo was bad fengshui. Star reported "Penang Chief Minister Lim Guan Eng attracted attention last October when he sported a lighter brown hairdo with bangs but the new-look seemed to coincide with a spate of bad luck for the DAP secretary-general."
It went on to suggest that "Lim went back to his trademark Brylcreem-look and things seem to have improved for him."
Its journalist Joceline Tan was the first columnist to have commented on Lim's new hairdo. It is not clear if the article was contributed by her. What is certain is this is a piece of poor journalism which degrades the level of professional and ethical journalism which we would like to see being upheld by mainstream newspapers in the country.

Najib bawa 'habuan' ke kawasan pembangkang.....U Help Me...I Help U..!!!!

NONEProgram turun padang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di tiga kubu pembangkang di ibu negara - Wangsa Maju, Bandar Tun Razak dan Lembah Pantai -- membawa pelbagai 'habuan' berupa bantuan dan jaminan untuk memenuhi hasrat rakyat.

Selain pemebrian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), pelbagai pengumuman dibuat bagi tujuan itu.

Di kampung Pauh dekat ibu negara, beliau memberi jaminan bahawa identiti kampung tradisi Melayu di tengah-tengah bandar raya itu akan kekal.

Moroccans burn selves in unemployment protest

101 East - India: Toxic Trade

Turkey: Deadly blast in mainly Kurdish city

Six killed as NATO helicopter crashes in Afghanistan

Video Aib Fitnah Anwar Disebarkan Ke Ahli Majlis PBT

Ucapan Duta Hope 2 Walk, Bintang Bolasepak Negar Sdr Safee Sali

Hope2Walk - Antara Redha dan Usaha

Hope 2 Walk ANNUR & ANNISA

Almarhumah Adik Annisa Affandy, Al Fatihah .... Hope 2 Walk

"Fed Up" Tapi Kena peduli Juga

A Kadir Jasin

PEMBAHAS “Fed Up” kata dia sudah bosan (fed up) dengan cerita politik. Dia minta saya tulis balik mengenai ekonomi yang sudah lama saya tidak tulis. Apa kata, kalau saya kata, saya “fed up” dengan isu-isu ekonomi?
Kalau Saudara “Fed Up” bosan dengan politik, saya pun berhak untuk berasa “fed up” dengan ekonomi. Ada pembahas marah dan sergah saya apabila saya kritik ekonomi kita yang kurang produktif kerana terlalu banyak cuti dan asyik naik gaji.

Forum di tepi tembok

Potret anak muda Melayu yang selalu dilukis dalam mana-mana bentuk naratif konvensional samada drama, filem, novel, mahupun komik pasti akan menggambarkan satu situasi tipikal; sekumpulan remaja rosak akhlak melepak atau menebeng di tepi tembok.  Tidak kiralah tembok surau, parit, mahupun tembok balai raya.  Dan tembok tempat menebengnya anak Melayu ini pasti membawa sentimen negatif serta mempromosikan budaya membuang masa generasi muda ini.  Itulah signifikan tembok dan anak muda.

Namun sentimen ini telah berjaya diubah sekumpulan anak muda mahasiswa beberapa hari yang lalu.  Ketika artikel ini ditulis, saya masih lagi membelek-belek foto yang sempat saya rakam sebagai kenangan malam itu.  17 Disember yang lalu, beberapa ratus anak muda mahasiswa mencipta sejarah di ibu kota.  Sarang ego sang penguasa dirobek oleh mereka tanpa rasa sesal.  Sebulan kemudian, 17 Januari 2012, di tengah-tengah Alor Star, ibu negeri kepada jelapang padi Malaysia, sekumpulan anak muda mahasiswa lain telah berjaya mencipta sejarah baru.  Jika dahulu negara pernah menyaksikan sidang DUN di bawah pokok; 17 Januari menyaksikan forum mahasiswa di tepi tembok.

Nurul: Pembersihan nama Anwar simbol terpenting untuk kami

Tahun ini, kita menyaksikan si naga mewakili kedatangan Tahun Baru Cina - sambutan terpenting bagi masyarakat Cina seluruh dunia.

Simbol naga ini merupakan simbol yang begitu bermakna memandangkan tahun kelahiran Ibu saya adalah pada tahun naga - signifikasi besar apabila diangkat permulaannya dengan pembebasan Anwar Ibrahim, ayahanda kami, pada 9 Januari 2012.

Bagi kami, pembersihan nama ini merupakan simbol terpenting di dalam sambutan Gong Xi Fa Cai.  Pembersihan digambarkan menerusi tradisi setiap keluarga yang membersihkan rumah mereka untuk membuang malang atau malapetaka daripada perkarangan kediaman yang mereka kasihi.

Pembangunan Kg.Baru: Kepentingan pemilik dan pewaris tanah atau kepentingan politik?

"Jangan buang masa, tumpu kepada Selangor.  Nanti sibuk di Kampung Bharu, Selangor terlepas kepada Barisan Nasional, Kita tidak tahu kenapa dia nak buang masa di Kampung Bharu, kecuali jika dia nak bertanding di (Parlimen) Titiwangsa," kata Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Raja Nong Chik Zainal Abidin (gambar bawah) - Berita Harian.

Tanah Kg. Bharu telah wujud sejak tahun 1900 melalui Enakmen Tanah Pertanian Melayu 1950 (Malay Agricultural Settlement 1950) adalah hak milik pensendirian orang-orang melayu.  Sejak kewujudannya lebih 111 tahun, tanah Kg. Bharu diwarisi turun temurun oleh orang Melayu kerana statusnya dijamin melalui Enakmen yang digubal oleh Kerajaan Selangor sejak sebelum Malaya mencapai kemerdekaan lagi.

Gigih Ke Sekolah Walaupun Jambatan Runtuh

Di Lebak Indonesia, kanak-kanak terpaksa merentas Sungai Ciberang untuk kesekolah mereka,. Baru-baru ini hujan lebat mengakibatkan berlakunya banjir. Banjir tersebut merosakkan beberapa jambatan yang selalunya mereka gunakan. Sadis melihat gambar dibawah dimana anak-anak kecil ini sanggup menggadai nyawa untuk kesekolah walaupun jambatan dah runtuh. Bless u kids. I mean when I was young the school was closed due to a faulty central heating system during winter, No seriously sekolah aku one day batal pasal heater rosak. Duduk bilik main Time Crisis sepanjang hari. Good times. What is your best excuse to not going to school?

Sata berterima kasih kepada kerjaan Barisan Nasional yang adil saksama dibawah Pemerintah Dikasihi Dato Seri 1Najib memastikan pelajar sekolah seluruh Malaysia tidak perlu menjadi Spiderman bila ke sekolah. Nyata sekali dan tanpa sekelumit sarkasis saya harap Barisan Nasional akan kekal menjadi pemerintah Malaysia sehingga sangkakala ditiupkan.


MENGAPA PEGUAM NEGARA PULANG KERTAS SIASATAN?

Maknanya polis kita tidak profesional, tidak berintegriti !

SEMUA ORANG  MAKLUM BAHAWA SALAH SATU KERJA POLIS  IALAH MENYIASAT !  SUDAH LEBIH 50 TAHUN POLIS  BUAT KERJA SIASAT MENYIASAT INI, TAKKAN MASIH TAK PROFESIONAL LAGI?

MENURUT SATU SUMBER ADA MAKLUMAT MENYATAKAN BAHAWA  JABATAN PEGUAM NEGARA TELAH MEMULANGKAN SEMULA KERTAS SIASATAN BERHUBUNG PENYELEWENGAN DALAM NFC (PERBADANAN FIDLOT KEBANGSAAN) YANG DIBUAT OLEH PDRM..  

KALAU KERTAS SIASATAN PDRM DIPULANGKAN BALIK OLEH PEGUAM NEGARA TENTU ADA YANG TAK KENA !

InsyAllah pilihanraya akan datang, Terengganu akan dimenanangi semula oleh PAS - Mat sabu

Yakin menang PRU13; Ada Nilai Tambah Sokongan Kepada PAS Terengganu
 
Bersandarkan kepada sambutan orang ramai terhadap program-program PAS sebelum ini, Timbalan Peresiden PAS, Haji Mohamad sabu yakin PAS akan kembali memerintah selepas pilihanraya umum ke-13 akan datang

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas menyampaikan ceramah pada majlis ceramah sempena sambutan Jubli Emas Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu dekt sini, Khamis 19 Januari.

Liberalisme/Pluralisme/Islam Moderat Memasuki Malaysia?

Oleh: MERONG

"Kekuatan Islam terletak pada kekuatan Ilmu dan Aqidah. Ilmu berdasarkan Al-Quran dan Hadis. Aqidah yg jitu buahkan ibadah yg penuh kerinduan kpd Allah swt. Kerinduan itu membawa kpd kalimah “Hidup dan Matiku hanyaLAH untukMu. Mereka yg berAqidah jitu punyai jiwa Jihad.Puak Kuffar paling takutkan Jihad. Jika tidak masakan Presiden Bush mahu hapuskan kalimah Syahid di dalam syallabus pengajian Islam.

Jika tidak masakan USA dan sekutunya habiskan berbillion utk berperang dgn Mujahidin.
Jika tidak masakan USA dan sekutunya habiskan berbillion lancarkan kempen anti pengganas.Setelah segala kaedah masih gagal hapuskan golongan pecinta Jihad. mereka memerangi minda umat Islam dgn memberikan pelbagai jenama kpd Islam itu. ISLAM SEDERHANA, ISLAM LIBERAL, ISLAM HADHARI.

Baiah Calon PAS: Dr Hassan Ali patut kosongkan kerusi Dun Gombak Setia

PAS Kawasan Batu menyifatkan pemecatan PAS Pusat terhadap bekas Pesuruhjaya PAS Selanhttp://malaysiaaktif.my/v2/media/k2/items/cache/95a78f3015bd19286b33c65657114fc4_XL.jpggor yang juga Exco Kerajaan Negeri, Dato' Dr Hassan Ali tepat dan wajar, ekoran tindak-tanduknya yang sarat dengan kontroversi sejak Pakatan Rakyat menang 2008 yang lalu.

Yang DiPertuanya, Ishak Surin berharap, pemecatan beliau akan memberi iktibar kepada mana-mana pemimpin dan ahli PAS semua peringkat, agar berwaspada dalam mengeluarkan kenyataan dan sentiasa mendahulukan jamaah daripada sebarang kepentingan diri sendiri atau puak.

Katanya, teguran Setiausaha Agung PAS, Dato' Mustafa Ali bahawa tindak-tanduk Hassan merugikan PAS akhirnya diperakui dengan tindakan pecat, walaupun sebelum itu ada pihak dalaman parti yang berbelah bahagi untuk mengkelaskan tindakan Hassan itu sebagai "merugikan parti".

Apa strategi Mustafa Mohamad mahu jatuhkan Kerajaan PAS Kelantan dalam PRU-13?


Oleh Safar Jumaat
Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Dato' Seri Mustapa Mohamed mengesahkan dia http://klxpress.net/en/wp-content/uploads/2772116341_06aa418a2d.jpgsudah mempunyai senarai lengkap bakal calon-calon BN (Umno) yang akan bertanding dalam PRU-13 akan datang.

Menjawab pertanyaan wartawan, kata Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, di peringkat negeri, tugasnya sudah selesai tetapi terserahlah kepada Perdana Menteri yang juga Pengerusi BN untuk bersetuju atau sebaliknya dengan senarai yang dihantar.


Berlawanan dengan apa yang Mustapa katakan itu, dalam masa yang sama dia memaklumkan belum bertemu dengan semua bahagian dalam usahanya mengenal pasti calon-calon yang berpotensi dipilih dan seterusnya boleh memberi saingan kepada calon-calon Pakatan Rakyat (PR) dalam PRU-13 nanti.

Pakar: Kajian arkeologi buktikan Hang Tuah wujud

Seorang pakar arkeologi hari ini mempertahankan kewujudan Hang Tuah berdasarkan bukti arkeologi.

"Saya percaya tokoh ini wujud. Nama Hang memang sudah wujud di alam Melayu. Panggilan Hang ada di Padang Lawas Sumatera, Indonesia.

"Tetapi nama yang empat orang lagi itu (Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu) mungkin boleh dikaji lagi," kata Yang Dipertua Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Prof Emeritus Datuk Dr Nik Hassan Shuhaimi Nik Abdul Rahman.

Beliau berkata meskipun tiada kajian khusus dijalankan, namun kajian arkeologi membuktikan terdapat beberapa penemuan daripada tinggalan seramik atau tembikar yang menunjukkan kesan pada abad ke-15.

"Kajian khusus tidak ada, tetapi kalau makam, ia ada walaupun nama tidak tertulis padanya," katanya kepada pemberita di ibunegara Jumaat.

Beliau diminta mengulas mengenai pendapat ahli sejarah Prof Tan Sri Khoo Kay Kim bahawa Hang Tuah tidak wujud dan lebih merupakan tokoh mistik.

Beliau berkata tiada bukti dan rekod tentang kewujudan Hang Tuah begitu juga dengan Puteri Hang Li Po dari China yang dikatakan telah berkahwin dengan Sultan Melaka di abad ke-15.

- Bernama

Fitnah II: Rayuan AG bukti penganiayaan politik terhadap Anwar- peguam

KUALA LUMPUR 20 Jan: Peguam yang mewakili Datuk Seri Anwar Ibrahim, Sankara Nair berkata, tindakan peguam negara memfailkan notis rayuan terhadap keputusan kes fitnah II, membuktikan penganiayaan politik terhadap ketua pembangkang itu.
Beliau mengulas keputusan Pejabat Peguam Negara hari ini memfailkan notis rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan Anwar Ibrahim dari pertuduhan liwat, 9 Januari lalu.
Dalam satu kenyataan segera lewat petang tadi, Sankara berkata beliau belum secara rasmi dimaklumkan perkara itu oleh pihak pendakwa.

Can Umno change or cows fly?

Khee Thuan Chye
Umno is beyond redemption. At its general assembly in December, the message it sent out was suspicion of others and hatred for them, and a desperate desire to win the next general election.Its president, Najib Tun Razak, once again proved what many of us have long suspected – that he is a dissembler. He exposed the ultimate lie behind his 1Malaysia slogan by saying things that would divide the races rather than bring them together. He set the trend for delegates at the assembly to harp on the threats to Umno from other races. It was disgraceful coming from the prime minister of the country. It was supremely irresponsible.

Worse, two days after the assembly ended, he appealed to the right-wing NGO Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) for support. This has to be the final nail in the 1Malaysia coffin.

To cap it all, Umno showed its partiality to cronyism by defending Wanita leader Shahrizat Abdul Jalil over the scandal surrounding her family’s business, the National Feedlot Corporation. One or two colleagues called for her to step down, but the overwhelming majority stood by her and castigated the opposition for exposing the scandal.

Melayu Proto moyang populasi moden

Kajian dalam bidang Arkeologi dan Genetik hari ini membuktikan bahawa masyarakat Melayu-Proto yang mendiami Benua Sunda merupakan nenek moyang kepada populasi manusia hari ini.Kenyataan itu dikeluarkan oleh Timbalan Pengerusi Persidangan Asal Usul Melayu : Induknya Di Alam Melayu, Zaharah Sulaiman yang menjelaskan di dalam tayangan video bagaimana penduduk di Benua Sunda terselamat daripada letusan gunung berapi Toba, kira-kira 75,000 tahun lalu.

Menurut Zaharah, sekumpulan 10,000 yang terselamat daripada letusan terbabit berpindah dari Afrika ke Benua Sunda (Asia Tenggara)

“Mereka terselamat kerana berlindung di kawasan yang Benua Sunda yang tidak dicemari debu radioktif gunung berapi.

Adam: I love activism!

Selamat Tahun Baru Cina - Ketua Pemuda PAS

Penang Hill "Viaduct" Trail and 86 Parking Lots

Anwar sues Utusan for RM150mil

Anwar: Pinda undang-undang aib musuh politik

Veteran Umno saman kerajaan negeri Perak


KUALA LUMPUR, 20 Jan: Bekas Ketua Penerangan Umno Bahagian Lumut, Haji Jauhari Bin Yahya hari ini telah memfailkan Saman Semakan Kehakiman ke atas Kerajaan Negeri Perak & dua individu yang lain di  Mahkamah Tinggi Malaya, Kuala Lumpur hari ini.

Tindakan ini diambil berikutan kegagalan pihak Kerajaan negeri Perak menggantikan tanah Jauhari yang dibatalkan oleh kerajaan pada tahun 1998.

Tindakan ini dibuat melalui syarikat guaman Tetuan Mohamed Hanipa & Associates.
(Gambar: Haji Jauhari menunjukkan surat yang difailkannya di Mahkamah Tinggi hari ini)

Berdasarkan kajian kes, pada tahun 1997 tanah beliau seluas lima ekar lebih yang dicagarkan kepada Bank Bumiputra Bhd telah dirampas oleh Kerajaan Negeri Perak kerana gagal membayar cukai tanah.

Jauhari telah memohon semula tanah tersebut dan pada bulan Julai 1997 permohonan untuk mendapatkan tanah tersebut telah diluluskan.

Exco agama: Yang pentingnya amanah, kata Mohd Sabu


KUALA LUMPUR, Jan 20: Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu (gambar) berkata, bukan semestinya orang belajar agama sahaja yang boleh mengambil tugas Exco hal ehwal agama, tetapi perlukan seorang Muslim yang amanah, jujur dan ikhlas.
Lagipun, katanya, Pembantu Exco Hal Ehwal Agama adalah kekal dipegang Adun PAS iaitu Dr Shafei Abu Bakar (Bangi).

Beliau berkata demikian ketika menyokong hujah Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam isu jawatan exco agama kerajaan Selangor.

Semenjak Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim mengambil alih portfolio Hal Ehwal Agama yang disandang oleh bekas ahli PAS, Datuk Dr Hasan Mohd Ali yang dipecat, media Umno telah bertubi-tubi menyerang isu ini kononnya PAS tidak Islam lagi tanpa portfolio tersebut.

Isytihar harta: Apa ‘bahaya’ disembunyikan Nazri?

KUALA LUMPUR 20 Jan: Srikandi KEADILAN mempersoalkan mengapa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz terlalu bimbang sekiranya aset menteri kabinet wajib diisytihar kepada umum.
Ia ekoran kenyataan Nazri yang mempertikai keputusan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan menyifatkan tindakan itu ‘mengundang bahaya’.
Siti Aishah Shaik Ismail
“Apakah ia akan memperlihatkan jumlah sebenar kekayaan menteri Umno yang tidak sebanding dengan kesusahan Rakyat di bawah?

Umno gagal takutkan Melayu kepada DAP

Umno gagal takutkan Melayu kepada DAPKUALA LUMPUR- Dengan penyertaan beberapa orang Melayu termasuk orang kuat Umno ke dalam DAP sejak akhir-akhir membuktikan dakwaan Umno bahawa DAP anti Melayu selama ini meleset sama sekali.
Malah kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar, cubaan Umno menakut-nakutkan orang Melayu terhadap DAP itu ternyata gagal apabila terbaru bekas Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Mohd Hata Wahari menyertai DAP semalam.
Yang lebih menarik lagi, Hata Wahari adalah bekas wartawan Utusan Melayu, organisasi media milik Umno sendiri.
Perkembangan itu juga jelas Mahfuz membuktikan bahawa DAP lebih diyakini oleh sesetengah rakyat termasuk Melayu berbanding Umno dan MCA.
"Kita melihat sekarang ini bahawa DAP lebih baik daripada Umno mahupun rakan mereka MCA yang mana ia diterima oleh semua kaum termasuk orang Melayu itu sendiri.

‘Umno K’tan calonkan semua ketua bahagian tanding PRU’

Kelantan sasarkan menang sekurang-kurangnya 23 kerusi DUN.
PETALING JAYA: Hampir semua ketua bahagian Umno Kelantan dicalonkan untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang, kata sumber.
Sumber berkata, keputusan itu dibuat memandangkan pengalaman dan khidmat mereka kepada penduduk setempat.
“Mereka yang bukan ketua bahagian tetapi menang dalam pilihan raya 2008 juga dicalonkan.
“Kita mahu mereka yang sudah menjadi YB dikekalkan,” katanya ketika dihubungi semalam.
Dalam pilihan raya umum 200, Umno Kelantan hanya menang enam kerusi dari 45 yang dipertandingkan.
Menurut sumber itu, kekalahan besar Umno di Kelantan bukan kerana calon tetapi kepimpinan Umno di peringkat nasional.

Govt appeals Anwar's acquittal: Najib makes M'sia a laughing stock with his flip-flop

Govt appeals Anwar's acquittal: Najib makes M'sia a laughing stock with his flip-flopAs expected, Prime Minister Najib Razak's government has decided to appeal against the acquittal of Opposition Leader Anwar Ibrahim from trumped-up sodomy charges.
"As Anwar himself has made clear, it is the Attorney-General's right to appeal. So, let's wait and see whether there will be political interference. One thing though, this will make Malaysia a laughing stock in the eyes of the world community. It is an indictment on Najib's leadership, it shows his indecisiveness and his inability to control the extremists in his party, hence the flip-flops," PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle.
Indeed, this is the second flip-flop of the day in Malaysia's highly suspect judicial system, which is widely known for its notorious subservience to top political leaders.
Earlier on Friday, the Appeals Court, with an obvious eye on looming general elections, reversed a High Court decision to acquit DAP chairman Karpal Singh from alleged sedition charges against the Perak Sultan.

"These are is obviously political decisions by Umno-BN. Umno continues to abuse state powers and use dirty tactics to silence Anwar Ibrahim. Umno will be punished terribly by voters for continuing the persecution of Anwar Ibrahim," PKR vice president N Surendran told Malaysia Chronicle.

Wasataniyah: Najib diminta 'jangan cakap tidak serupa bikin'


KUALA LUMPUR, 20 Jan: PAS meminta Datuk Seri Najib Razak agar jangan mencemarkan Islam dengan slogan sehingga merosakkan imej Islam di pandangan masyarakat bukan Islam di negara ini.
(Gambar Najib dan isteri...jangan cakap tidak serupa bikin)
"Kita mengharapkan Datuk Seri Najib biarlah bercakap serupa dengan bikin," kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Beliau mengulas dasar wasataniyah yang diperkenalkan Najib.

Bagi beliau, aa adalah lanjutan dasar pragmatis Umno untuk meraih sokongan di kalangan orang Melayu terutama musim pilihanraya.

Anwar saman Utusan Malaysia RM150 juta

joint action group utusan malaysia memo politik baru ybJ 241008 02Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan saman fitnah RM150 juta terhadap akhbar milik Umno - Utusan Malaysia - dengan mendakwa akhbar itu telah "mereka pembohongan" yang beliau mahu menghalalkan homoseksual.

Dalam kenyataan tuntutannya yang difailkan oleh firma guaman M/s
Daim & Gamany, ketua pembangkang itu menuntut RM50 juta sebagai gantirugi, serta kos-kos lain yang akan ditentukan oleh pihak mahkamah.

Bercakap kepada pemberita selepas memfailkan saman tersebut hari ini, peguam dan naib presiden PKR, N Surendran berkata, mereka juga akan meminta mahkamah menganugerahkan RM50 juta gantirugi teruk dan RM50 juta lagi gantirugi teladan.

AG fail rayuan terhadap keputusan kes fitnah liwat II

Pejabat Peguam Negara hari ini memfailkan notis rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada pertuduhan liwat.

Ia difailkan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi (Jenayah) Kuala Lumpur pada jam 4.30 petang ini.
Pada 9 Januari lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melepas dan membebaskan Anwar daripada tuduhan meliwat Mohd Saiful Bukhari yang juga bekas pembantunya.
  
Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah dalam penghakimannya, berkata beliau mendapati tidak ada bukti yang menyokong keterangan Saiful.

Al Jazeera's May Welsh on return of Tuareg fighters

Chinese New Year 2012

Zuraida tak gentar saman Kak Ijat

Defence Ministry briefs opposition MPs on navy deal

Saya Sokong Projek Perkampungan Melayu - Najib 20/1/2012

Guna Akta Pengambilan Tanah 1960 Untuk Projek MRT Tidak Berperikemanusian

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan mengesa Jabatan Tanah dan Galian (JTG) menarik balik kata dua mereka kepada pemilik tanah di Jalan Sultan iaitu sama ada mencapai persetujuan dengan MRT Corps menjelang 30 Januari atau akan kehilangan tanah mereka bagi projek pembinaan laluan MRT. Penduduk dan peniaga di kawasan berkenaan bakal menyambut tahun baru cina minggu hadapan namun dengan tekanan dari JTG itu membuatkan sambutan sedikit muram.

Negeri diminta tidak serah tanah kepada FGVH

KUALA LUMPUR, 20 Jan: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) menyeru kerajaan negeri tidak menandatangani perjanjian penyerahan tanah Felda Plantation kepada Felda Global Ventures Holding (FGVH) yang akan disenaraikan ke Bursa Malaysia April ini.

Melalui perjanjian itu, tanah Felda seluas 360,067 hektar di bawah kuasa kerajaan negeri akan dipajak selama 99 tahun kerana FGVH kekurangan aset bagi membolehkan penyenaraiannya.

Presiden Anak, Mazlan Aliman berkata, kerajaan negeri yang mempunyai Felda sudah menerima surat perjanjian tersebut untuk ditandatangi.

"Kita dimaklumkan, ketika ini surat telah dihantar kepada kerajaan negeri dan terserah kepada negeri untuk menandatanginya.

Hidden fees land AirAsia in trouble

Fares sold on the airline's website revealed only part of the total price for flights, says an Australian consumer watchdog.
SYDNEY: An Austrlian consumer watchdog has taken legal action against budget airline AirAsia for allegedly failing to disclose the full price of fares for flights from Australia to destinations overseas.
The same day AirAsia executives were launching fares as low as A$99 for one-way flights on its new route from Sydney to Kuala Lumpur, it has emerged that the regulator began legal proceedings in Melbourne seeking both penalties and orders for the Malaysian airline to issue corrective notices on its website.
In documents filed in the Federal Court on Tuesday, the Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) claims that fares sold on the airline’s website disclosed only part of the total price for flights from Melbourne, the Gold Coast and Perth to destinations in Asia, Europe and India because they excluded taxes, fees and other charges.

Aku Jimat: Tekanan baru buat Umno

 PARIT BUNTAR, 20 Jan: Permainan terbaru Aku Jimat, bagi pengguna alat elektronik Apple - iPod, iPad dan iPhone dilihat satu lagi kreativiti rakyat yang memberi tekanan kepada Umno BN.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Titi Serong ketika mengulas perkara itu berkata, Aku Jimat yang dipercayai diilhamkan dari watak Datin Seri Rosmah Mansor itu menjelaskan bagaimana tahap 'populariti' isteri Perdana Menteri Malaysia itu.

Menurutnya, dengan permainan yang mula menjadi kegilaan pengguna gajet Apple itu, beliau tidak menolak kemungkinan bahawa Rosmah kini liabiliti kepada Umno dan juga Najib.

"Situasi Umno nampaknya semakin genting dengan perkembangan ini, manakan tidaknya, isteri Presiden Parti sendiri merupakan liabiliti terhadap Umno-BN, dalam masa sama para ahlinya masing-masing membuat pendekatan "yes sir" dan tidak berani kemuka usul itu yang bercanggah dengan kehendak Presiden.

'Ah Jib Gor' beri ang pow besar RM2.5 juta...!!! U Help Me.....I Help U...!!!!

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini tampil bertemu masyarakat Cina dengan membahasakan dirinya sebagai "Ah Jib Gor" atau "abang Najib" sambil memberikan "ang pow" besar kepada sebuah sekolah Cina di di ibu negara.

Ang pow RM2.5 juta untuk pembangunan Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Chong Hwa itu diberikan sempena kedatangan tahun baru Cina Isnin depan supaya tiada lagi bangunan yang dianggap berstatus heritage (warisan).

"Saya sudah ada Facebook baru dalam bahasa Mandarin, Ah Jib Gor. Dalam tiga hari sudah ada 12,000 (pengikut).

Melayu Masuk DAP : Pas Tidak Gusar

Post Pic
KUALA LUMPUR, 20 Jan: Pas menyifatkan kemasukan beberapa individu Melayu dalam DAP sebagai “perkembangan sihat” dan bukan sesuatu yang akan menghakis sokongan untuk Pas sendiri, kata Naib Presidennya Mahfuz Omar.

Bekas Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan Hatta Wahari menjadi orang terbaru menyertai DAP semalam di Kuala Lumpur. Beliau bertindak demikian setelah dipecat oleh Utusan Malaysia kerana sering mengkritik akhbar itu.

Sebelum ini penulis blog terkenal daripada Umno, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz, yang juga bekas wakil rakyat Pulau Manis dan ahli veteran Umno Negeri Sembilan Aspan Alias menyertai DAP.

Nazri and Co have something to hide

The minister appears to have no desire to arrest the erosion of trust in the way we are governed.
In March 2011, four politicians in Parti Sosialis Malaysia (PSM) declared their assets in statutory declarations which listed their salaries and assets such as cars and houses. The four are Sungai Siput MP Michael Jeyakumar Devaraj, Kota Damansara assemblyman Nasir Hashim, Shah Alam councillor A Sivarajan and Kajang councillor S Arutchelvan. They also tried to persuade the opposition coalition to emulate them.
This January, Bersih 2.0 chairman S Ambiga, Transparency International Malaysia (TI-M) chief Paul Low and Penang Chief Minister Lim Guan Eng and members of his executive council urged Umno-BN politicians to publicly declare their assets.

`Saya bukan hero, saya bukan Hang Tuah’

'Saya buat sekadar yang mampu. Kalau tidak boleh buat, saya berusaha membantu.Kalau anda boleh bantu 20 peratus, ada sudah boleh jadi hero," kata Dr Tan Seng Giaw.
PETALING JAYA: Warga Kepong yang berjumlah antara 30, 000 hingga 40, 000 orang barangkali mengetahui atau mengenali lelaki Cina berusia 60-an ini.
Dr Tan Seng Giaw adalah ahli Naib Presiden Kebangsaan DAP dan parlimen Kepong sejak tahun 1982. Nama ini cukup dikenali di kalangan orang politik.
Sumbangannya di Kepong mungkin tidak diketahui orang tetapi besar. Masalah jalan, lampu isyarat, rumah dan pinjaman along antara yang kerap diterima Dr Tan.
Bagaimanapun, beliau mengakui tidak boleh memuaskan semua orang.
“Saya bukan Hang Tuah, saya bukan hero. Saya buat sekadar yang mampu.  Kalau tidak boleh buat, saya berusaha membantu.

Mahfuz : Jawatan Exco Agama Bukan Hak Mutlak Pas

Post Pic
SHAH ALAM, 20 Jan : Pas tidak menganggap jawatan Exco Hal Ehwal Agama Selangor sebagai hak mutlak parti itu dan membidas Datuk Dr Hasan Ali kerana menuduh ia sebagai  pak turut dalam Pakatan Rakyat.

Naib Presiden Pas Mahfuz Omar berkata Islam bukan hanya boleh dikembangkan menerusi portfolio itu sahaja dan Hasan sepatutnya mempunyai minda lebih terbuka sebelum membuat tuduhan sebegitu.

“Saya katakan di sini Islam tidak boleh kita sempitkan dalam satu portfolio, Islam kalau hendak dicakap dalam masjid, maknanya Islam dalam masjid sahajalah.  

Peluang rakyat hakimi skandal NFC di mahkamah

PETALING JAYA 20 Jan: Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin berkata rakyat akan menjadi hakim dalam kes skandal  National Feedlot Corporation (NFC) milik keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil,  sekiranya kes itu dibicarakan di mahkamah kelak.
Beliau mengulas tindakan Shahrizat semalam memfailkan saman terhadapnya dan Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli berhubung pendedahan penyelewengan dalam NFC.
“Saya amat alu-alukan usaha Datuk Seri Shahrizat untuk membawa kes ini ke mahkamah kerana ia memberi ruang yang lebih besar untuk rakyat menghakimi skandal lembu negara ini,”
“Saya percaya dengan tindakan saman ini, ramai rakyat Malaysia akan tampil untuk bekerjasama dan membawa bukti serta menjadi saksi kepada kes ini .

Dangerous? Secrecy will only encourage more crimes!

Dangerous? Secrecy will only encourage more crimes!While the reasoning behind it may require quite some understanding let alone acceptance or assent, the announcement made by the defacto law minister about why “Revealing the asset declarations of ministers and their immediate family members to the public should not be done…” (as reported by Malaysiakini.com, 12:20PM Jan 19, 2012), it is nevertheless good that there is now in black and white an answer to the question I had posed in my blog. That is, when I am at the polling booth come the next general elections, I will ask myself, “Which of the two contesting political party coalitions will be more likely to move against those who have allegedly committed crime against the country by misusing the people’s financial resources?”

Identiti Polis Yang Bertindak Ganas Semasa Bersih 2.0 Sudah Terbongkar

SIAPA SEBENARNYA KETUA ZON PAS GOMBAK YANG MASUK UMNO?
Cuba tengok dua gambar ni baik-baik2. Gaya berdiri, dahi, mata, telinga, tubuh badan dan lengan. Ini kes pelanduk dua serupa?Read More...

Pemimpin Dayak dan Kadazan dalam BN bagaikan hamba

Pemimpin Dayak dan Kadazan dalam BN bagaikan hambaMenurut kebanyakan pemimpin Dayak di Sarawak dan Kadazan di Sabah, masyarakat Dayak dan Kadazan yang kononnya diwakili mereka semuanya adalah terpelihara akan hak dan segala bantuan serta kemudahan.
Betulkah? Tetapi sehingga kini, masyarakat Dayak dan Kadazan di Sarawak dan Sabah yang merupakan penduduk majoriti di kedua-dua negeri masing-masing didapati masih tidak mampu untuk memerintah negeri milik mereka dan menentukan halatuju mereka sendiri.
Selain daripada itu masyarakat Dayak dan Kadazan di Sarawak dan Sabah juga masih ketinggalan di dalam arus pembangunan, mempunyai peratusan paling tinggi di dalam keciciran pendidikan, kemiskinan yang tidak terhingga dan senantiasa menderita dihalau daripada kediaman dan kampung halaman mereka bagi memberi laluan kepada projek-projek “pembangunan” yang kononnya akan memberikan “manfaat” kepada mereka.

Jui Meng drops bombshell: MCA only has 40,000 'real' members, not 1.3 mil as claimed

Jui Meng drops bombshell: MCA only has 40,000 'real' members, not 1.3 mil as claimedThose who were surprised by the news that the MCA may lose some 30% of its members to the Pakatan Rakyat by the time the 13th general election rolls along are due for more shocks.
Firstly, this number is likely to be much larger. And secondly, did you know that the MCA - despite its longstanding boast of having at least a million members - actually only has about 40,000-odd real and authentic supporters!
"This is something I can say with confidence given my knowledge of the party. MCA is the mother of the phantom voters illusion, even Umno has to learn from it how to falsify and pad up membership rolls," PKR vice president Chua Jui Meng, a former MCA stalwart, told Malaysia Chronicle.
"But at the end of the day, however much they try to fudge it, instead of the 1.3 million members it claims to have, MCA actually has only about 40,000 real members. These are the ones who bother to turn up at meetings and take part in party activities or volunteer to work in the election machinery. This the sad fact."

Pemuda PAS menyelar KUIN guna AUKU gantung mahasiswa

KUALA LUMPUR, 20 Jan - Dewan Pemuda PAS pusat menegaskan sayap parti Islam itu berpendirian teguh untuk memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU), selari dengan kehendak kumpulan mahasiswa dan Pakatan Rakyat sambil menyifatkan keputusan Kolej Universiti Insaniah (KUIN) menggunakan undang-undang itu menggantung pengajian lima mahasiswa bukan langkah bijak.
"Menggunakan AUKU bukanlah langkah bijak sebagaimana menafikan hak mahasiswa bersuara juga bukan langkah yang baik," kata Ketua Pemuda PAS pusat Nasrudin Hassan.
Dalam tulisan terbarunya di laman Facebook, Nasrudin berkata pihaknya serius untuk memansuhkan AUKU selain telah berulang kali meminta Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan pengurusan KUIN agar tidak menggantung kelima-lima mahasiswa pusat pengajian tinggi itu.

Modul khas pelatih PLKN gemuk Julai ini

Modul latihan khas kecergasan bagi pelatih-pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang gemuk dijangka dilaksanakan pada pengambilan Kumpulan Ketiga pelatih program itu Julai ini, kata Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) Datuk Abdul Hadi Awang Kechil.Kajian dan modul latihan bagi mereka yang gemuk ini dibangunkan oleh Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) untuk memperhalusi modul-modul latihan untuk golongan remaja itu, katanya kepada pemberita selepas majlis pemakaian Pangkat Pelatih PLKN Kumpulan 1 Siri9/2012 di Kem PLKN Jugra di sini, Khamis.
Sebelum ini, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata di bawah modul latihan itu nanti, pelatih yang mempunyai Indeks Jisim Badan melebihi 30 akan diberi pengecualian daripada aktiviti fizikal yang berat seperti ‘flying fox’, rempuh halangan dan aktiviti air.