Rabu, 11 Januari 2012

Kenapa AUKU dibantah?

Mohd Hasbie Muda

11 JAN — Insiden Adam Adli menurunkan bendera wajah Dato’ Sri Najib Razak di bangunan PWTC serta insiden mahasiswa berdemonstrasi di UPSI awal tahun baru yang lalu sedikit sebanyak membuka mata masyarakat umum tentang isu-isu mahasiswa di Malaysia. Walaubagaimanapun, kedua-dua insiden tersebut hanyalah sekadar ‘tip of the iceberg’.
Saya meneliti komen-komen rakyat Malaysia yang berbilang kaum, fahaman politik dan peringkat umur di lama-laman maya. Sebahagiannya tidak memahami secara mendalam isu sebenar yang diperjuangkan oleh mahasiswa. Komen-komen tanpa maklumat yang mencukupi sebegitu akhirnya membuahkan polemik yang memualkan.

BICARA YOP TG HADI

Perak : Setinggan Sifar

Masalah Sampah Selesai 24 Jam Selepas Aduan

Mesyuarat Exco Selangor Tidak Bincang Pemecatan Hasan

Konvensyen PR Bawa Tema 'Bersihkan Malaysia'

Empat agenda rangka manifesto Pakatan Rakyat

PETALING JAYA, 11 JAN: Empat agenda penting, termasuk masalah kakitangan awam dan peneroka Felda, akan dijadikan asas manifesto Pakatan Rakyat bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 akan datang.
Semua agenda berkenaan  akan dibentangkan oleh Jawatankuasa Tawaran Jingga pada konvensyen Pakatan Rakyat yang ketuga di Alor Setar, Kedah pada Sabtu ini.
Empat bidang besar yang akan menjadi tonggak manifesto Pakatan itu adalah:
1. Isu penjawat awam dan perkhidmatan awam yang bertujuan mengangkat martabat kakitangan kerajaan supaya menjadi antara yang terbaik di dunia. Kertas kerja menegnai akan dibentangkan oleh Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa.
2. Isu dan erti federalisme (persekutuan) yang akan memperjelaskan kuasa pusat dan negeri untuk memastikan tiada rakyat dipinggirkan di mana-mana peringkat sekali pun. Kertas kerja tentang isu itu akan dibentangkan oleh Ketua Pemuda DAP Kebangsaan Anthony Loke.

Pembebasan Anwar kerana GTP Najib?

Oleh Fairuz Azhan

11 JANUARI – Melihat dan mendengar reaksi para pemimpin UMNO selepas mahkamah membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada tuduhan liwat II menyebabkan ramai antara kita mahu menangis teresak-esak atau ketawa pecah perut.
Kenyataan Timbalan Perdana Menteri dan beberapa pemimpin UMNO lain kononnya pembebasan Anwar adalah bukti kesungguhan Datuk Seri Najib Razak melaksanakan Program Transformasi Kerajaan (GTP) adalah amat lucu tapi menyedihkan serta memilukan.
Pernyataan tersebut hanya akan memakan diri UMNO sendiri kerana ia menimbulkan pelbagai soalan yang harus dijawab.
* Jika GTP tidak dilakasanakan, adakah Anwar akan didapati bersalah? Atau jika Anwar didapati bersalah, adakah ia juga bukti kejayaan GTP?
* Jika Anwar bebas kerana GTP, adakah kerajaan UMNO-BN secara tersiratnya mengatakan bahawa mahkamah sebelum ini tidak bebas, dan hanya bebas kerana adanya GTP?

Pembebasan Anwar adalah kegagalan konspirasi politik

10 JANUARI – Sebagaimana propaganda UMNO sejak zaman Perang Dingin, para pemimpin mereka terikat dengan skrip lama yang semakin tidak relevan dengan generasi muda, malah sudah bosan didengar oleh generasi dewasa kini.
Sebaik sahaja Datuk Seri Anwar Ibrahim didapati tidak bersalah atas tuduhan liwat oleh mahkamah semalam, cepat-cepat para menteri mengulangi kenyataan yang biasa mereka buat sejak bertahun-tahun dahulu.
Ada yang mengatakan keputusan mahkamah itu membuktikan badan kehakiman negara bebas, kerajaan ada yang mengaku bahawa UMNO-BN tida campur tangan dan ada bermacam-macam kenyataan lagi.

Anwar sudah bebas – Sekarang apa?

Oleh Izmil Amri

11 JANUARI – Kira-kira lapan jam sebelum mahkamah memutuskan untuk membebaskan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, diadakan kempen Rapat Rakyat Bebaskan Anwar bertempat di Kampung Pandan Dalam, Kuala Lumpur malam itu.
Malam itu…
Najwan merangkul bahu aku. Terdiam dia di situ dan air matanya mengalir. Ada kerisauan besar jauh di dalam hatinya. Risau akan keputusan yang bakal diberi oleh mahkamah terhadap Anwar. Meraung ‘saksi misteri’ itu, bagai anak mau kehilangan bapa layaknya.
Koordinator media Anwar pula bersumpah sejak awal untuk tidak menitiskan air mata. Malang bagi Eekmal, sebaknya tiada tertahan lalu berkacalah matanya yang cuba dilindung topeng Anwar Ibrahim yang diedar kepada ribuan manusia yang melaut di Pandan.

Semua pemimpin PAS perlu amal cara hidup sederhana


Oleh SELENA TAY
ORANG Melayu sepatutnya terus mengundi PAS tanpa berfikir banyak-banyak lagi. Ini adalah kehttp://1.bp.blogspot.com/-N-ek4hsNNmw/TuNt9v5kDtI/AAAAAAAAFG0/4mdCpNANHbM/s1600/pok+nik2.jpgrana pemimpin-pemimpin PAS semuanya berwibawa dan mempunyai akhlak yang baik serta mengamalkan cara hidup yang sederhana sahaja. Semua pemimpin PAS peramah dan disenangi oleh semua lapisan masyarakat. Tiada seorang pun yang sombong, angkuh dan bongkak.

Fitnah dibenar dalam perang siber politik Malaysia


Oleh Abu Firdaus
SATU langkah bertamadun apabila manusia mengubah peperangannya daripada berbentuk berbunuhan kepada keadaan yang tidak membawa maut.Itulah antara hasil demokrasi. Kalauhttp://1.bp.blogspot.com/-zeptbNZhFB4/TmtzPgPwFvI/AAAAAAAAAR8/Cu0TFDzIiPo/s400/ict_society_policy-1.jpg dahulu, rebutan kuasa itu dilakukan secara bersenjata, tetapi kini ia mengelak daripada berlaku pembunuhan.


Maka dalam demokrasi, medannya adalah pilihan raya dan senjatanya ialah maklumat.Siapa menguasai maklumat, dia memperoleh undi.Ketika era teknologi maklumat ini pula, siber merupakan dimensi baru dalam peperangan maklumat ini berlaku.

Whistleblower names ex-minister in graft scandal

Blogger TheWhistleblower711 this time names a former cabinet minister, who is a sitting MP, of having allegedly received RM300,000 from a contractor.
PETALING JAYA: A former minister has been accused of receiving money from a Johor businessman in the latest allegation by blogger TheWhistleblower711. The blogger recently caused a stir by implicating two aides of the country’s top leaders and a deputy minister of graft.
In this latest exposé, TheWhistleblower711, the pseudonym of the anonymous writer, posted that the former minister, a female member of parliament from Umno, had allegedly received RM300,000 from the same businessman who had channeled thousands in monthly contributions to the other three government officials.
The Malaysian Anti-Corruption Commision (MACC) has previously named the businessman as Advance Maintenance Precision Management Sdn Bhd and Gerbang Perdana managing director Yahya Abd Jalil in their investigations in the earlier accusations.

Siapa penyebab mahasiswa terpanggil ke depan?


Oleh Lim Hiong Siang
 
TIDAK sabar-sabar kerajaan Umno- Barisan Nasional mencipta 10 berita terpenting tahun 2012 sebaik shttp://antarapos.com/v1/images/news_images_upload/content/upsi%20berdarah.jpgahaja tirainya dibuka, barangkali menyedari peluangnya untuk mencipta berita semakin berkurang, seandainya PRU13 diadakan pada Mac tahun ini.
Perjuangan kebebasan akademik di depan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) – yang tidak diraih dengan mercun bunga api, telah ditindas secara ganas oleh anggota polis – sehingga mangsanya dikejar ke hospital dalam keadaan berdarah.

PAS Terbuka Jika Hasan Rayu - Mahfuz

PAS Terbuka Jika Hasan Rayu - MahfuzPETALING JAYA- PAS terbuka sekiranya Datuk Dr Hasan Ali mahu mengemukakan rayuan berhubung keputusan parti itu memecat keahlian beliau yang berkuat-kuasa Ahad lalu.
Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, bekas Pesuruhjaya PAS Selangor itu mempunyai hak untuk mengemukakan rayuan terhadap keputusan tersebut namun ia bergantung kepada kepimpinan PAS Pusat untuk membuat pertimbangan.
"Kita terbuka kalau beliau mahu kemukakan rayuan, tapi ia bergantung kepada keputusan PAS Pusat," katanya kepada pemberita di sini, Rabu.
Beliau mengulas mengenai saranan terbuka Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din yang meminta Hasan membuat rayuan berhubung pemecatan itu.
Menurut Haron, Hasan mempunyai tempoh 30 hari untuk mengemukakan rayuan.

Umno hawks sharpening their claws

he Umno conservatives are not happy with Najib as they see his reform agenda as a weakness.
KUALA LUMPUR: Prime Minister Najib Tun Razak’s reforms have not gone down well with Umno’s conservatives, who form the party’s power base.
High ranking officials told FMT that the Umno hawks disprove of Najib’s pledges to improve civil liberties which they saw as a sign of “excessive leniency”.
The starting point to the growing “silent revolt” began with Najib’s economic liberalisation promises that saw him vowing to open up key sectors to non-Malay ownership.
It is understood that many Umno hardliners had accepted Najib’s rationale behind the move on the basis of his vows to preserve Bumiputera interests in businesses.
But the trust soon eroded following his recent move to implement bold political reforms.

Siri ceramah pra Konvensyen Pakatan 13 Jan di Kedah.

PETALING JAYA, 11 Jan: Konvensyen Pakatan Rakyat Ke-3 yang akan berlangsung di Stadium Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, Suka Menanti, Alor Setar, Kedah, pada 14 Januari ini, ternyata berbeza berbanding konvensyen pertama dan kedua di Shah Alam dan Kepala Batas pada 2009 dan 2010 lalu.

Jika pada konvensyen pertama dan keduanya tidak terdapat program pra konvensyen, pada kali ini acara tersebut turut disusun oleh pihak penganjur.

Naib Presiden PAS yang juga Pengerusi Induk Konvensyen Pakatan Rakyat Ke-3, Datuk Mahfuz Omar (gambar) memberitahu, program tersebut akan diadakan pada malam 13 Januari (Jumaat) bermula jam 9.00 malam di setiap kawasan Parlimen di Kedah.

Bercakap pada sidang media di Pejabat Sekretariat Pakatan Rakyat, di sini, hari ini yang turut dihadiri AJK PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad; Naib Presiden PKR, N Surendran dan Naib Pengerusi DAP, Tan Kok Wai; beliau menjelaskan, kesemua program yang disusun itu merupakan program ceramah yang melibatkan tokoh-tokoh penting Pakatan Rakyat. 

Mubarak trial to end by mid February

Hukum KHATAN Lelaki & Perempuan - Ustaz Azhar Idrus

ISU Perempuan Balik HAJI Tak Pakai TUDUNG - Ustaz Azhar Idrus

Istiqamah Dalam Iman & Taqwa - Ustaz Azhar Idrus

Hukum ONANI - Ustaz Azhar Idrus

Nafkah Suami Pada Isteri Selepas CERAI - Ustaz Azhar Idrus

Protestor Gathered in Front of Jalan Duta Court Center

Anwar Ibrahim Comments After Freed of Sodomy 2 Charge

Saiful's father pleads with AG to appeal

Umno veteran: Sodomy verdict alone not sufficient

ISTERI TAAT,MASUK SYURGA - UST AZHAR IDRUS

BOB KUMAN CALL USTAZ - USTAZ AZHAR IDRUS

SHAHIR AF8 PELUK USTAZ - Ust Azhar Idrus

'COUNTDOWN' PROGRAM SESAT.... - UST AZHAR IDRUS

Video 901 : Zaid Ibrahim kena kutuk

Video 901 : Free Anwar 901 Rally

Anwar’s not-guilty verdict has altered Malaysian political landscape - Kim Quek

Anwar’s not-guilty verdict has altered Malaysian political landscape - Kim QuekThe judge walked into the court room, read the judgment in one minute, and disappeared into his chamber.
By the time the flabbergasted people in the court room recovered from their shock and realized what it all meant, they jumped in uncontrollable jubilation with shouts of joy, burst of tears, hugging, back-slapping, utterances of congratulations and thanks. Within minutes, the same ecstatic outburst also came over the thousands of supporters gathered outside the court building. In fact, the sense of joy and emotional relief has quickly reverberated right across the nation, transcending race and religion.
Such was the high drama that greeted the totally unexpected acquittal of Anwar Ibrahim from the sodomy charge by Justice Mohamad Zabidin Mohd Diah at the Kuala Lumpur high court on Jan 9.

Fitnah liwat II lebih bermotif politik – peguam

KOTA BHARU, 11 Jan: Seorang peguam hak asasi manusia, Mohammad Faizal Che Yusof menganggap kes liwat II lebih bermotif politik dan ia bukannya kes dakwaan jenayah seksual.
“Dengan kata lain pendakwaan bermula sebaik menjelang pilihanraya umum ke-12 di mana kelihatan ada agenda politik pihak-pihak berkepentingan.
“Apa yang ingin dikemukakan di sini ialah fakta yang diperolehi daripada perjalanan kes itu sendiri,” katanya di sini.
Kelmarin Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada tuduhan liwat II memandangkan tiada bukti yang menyakinkan.
Faizal berpandangan berdasarkan kepada hujah pihak pendakwa, setidak-tidaknya mahkamah lebih awal tidak perlu memanggil Anwar membela diri.
Menurutnya sejak awal kes lagi pihak pembelaan begitu terbatas mendapatkan dokumen dan bukti sama ada sebelum atau semasa perbicaraan.
“Ia  telah menjejaskan penyediaan kes bagi pihak Datuk Seri Anwar dalam menjawab tuduhan yang dikenakan.

Jangan ugut rakyat ‘hanya Umno bagi makan’

KOTA KINABALU, 11 Jan: Para pemimpin Umno Barisan Nasional di negeri ini diingatkan tidak memperalatkan kemaslahatan dan kesempitan rakyat sebagai medan meraih undi dan populariti.
Ketua Penerangan Pemuda PAS Sabah, Mohd Julpikar Abd Mijan (gambar) menegaskan bahawa politik ugut mengugut dan ‘hanya Umno yang bagi makan’ perlu dihindarkan selagi mana keyakinan dan keesaan yang tinggi kepada Allah.
“Rosak Umno BN yang ada pada hari ini bukan disebabkan kepimpinannya yang lemah. Bukan juga faktor ketandusan kepimpinan yang baik.
“Tapi, rosak dan tandusnya Umno BN disebabkan kejahilan dan khurafat yang tidak pernah padam dalam diri mereka,” ujarnya.
Katanya, kesempitan hidup yang dialami rakyat menjadi tugas utama Umno BN bagi mengekalkan kuasa dan pemerintahan yang ada pada hari ini.

Where Umno politics is first and education second: Fair for UPSI to punish Adam Adli?

Where Umno politics is first and education second: Fair for UPSI to punish Adam Adli?If you go to the official portal of UPSI on the chancellory page http://www.upsi.edu.my/en/about-upsi/chancellory it reflects the lack of standard and quality of the university, especially its knowledge and use of the English language; spelling mistakes, grammar errors, mixed-up Malay and English terms and poorly written paragraphs.
The Vice Chancellor's message or “amanat” however reflects the entire management of the university. No wonder, people say it has not been able to gain a name and class of its own and is instead known to have a much lower standard than that of UiTM. In fact, UPSI is the same standard as any of the colleges in Malaysia. Some private colleges are in fact much better. The entire website is a sham and proof this claim.
Poor standards
Why has UPSI, originally the Sultan Idris Teachers Training College and despite being upgraded to the status of a university through the proper stages, such a poor standard still? There are several reasons.

Angkasa diminta pertahan KPF dari disalah guna


KUALA LUMPUR, 11 Jan: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) meminta Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) campur tangan untuk mempertahankan Koperasi Permodalan Felda (KPF) daripada disalah guna pihak berkepentingan.

Tuntutan tersebut terkandung dalam memorandum yang diserahkan Presiden Anak, Mazlan Aliman kepada pegawai yang mewakili Yang Dipertua Angkasa, Prof. Dr. Ali Baharom di pejabatnya di Kelana Jaya, hari ini.

Memorandum tersebut ekoran pelantikan Tan Sri Isa Samad sebagai pengerusi KPF yang didakwa bercanggah dengan Undang-Undang Kecil KPF kerana Isa dilantik sebagai Pengerusi Felda secara kontrak sahaja.

Amanat palsu: Lagi fitnah terhadap Anwar

PETALING JAYA 11 Jan: ‘Amanat Dato Seri Anwar Ibrahim Menuju Putrajaya’ yang kini disebarkan secara berleluasa bukannya amanat dari ketua pembangkang itu.
Penegasan itu dibuat Penyelaras Media di Pejabat Anwar, Eekmal Ahmad dalam satu kenyataan ringkas hari ini.
“Kami difahamkan telah tersebar apa yang didakwa kononnya ‘Amanat Dato Seri Anwar Ibrahim Menuju Putrajaya’.”Kami nafi bahawa Amanat itu dari Dato Seri Anwar Ibrahim atau dari pejabat Dato Seri Anwar Ibrahim,” katanya.
Sehubungan itu, beliau menggesa tindakan seumpama itu dihentikan serta-merta.
“Kami menggesa agar segera dihentikan budaya fitnah yang semakin berleluasa ini.Sewajarnya pembebasan Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi iktibar kepada penyebar fitnah bahawa sesungguhnya yang batil pasti tewas dan yang benar pasti menang,” katanya lagi.

Janji gaji minima: Kerajaan menipu rakyat- Abdullah Sani

KUALA LANGAT 11 Jan: Pengerusi Biro Pekerja KEADILAN, Abdullah Sani Abdul Hamid berkata, kerajaan telah menipu rakyat dengan janji gaji minima.
Ini kerana sebelum ini, Menteri Sumber Manusia, Dr S Subramaniam menyatakan kerajaan akan mengumumkan kadar gaji berkenaan menjelang akhir tahun lalu, dengan mengambil kira syor yang dikemukakan Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN).
“Sehingga kini janji tinggal janji dan menteri tidak bertanggungjawab dengan janjinya. Ia membuktikan kerajaan selama ini tidak habis membuat janji tetapi tidak berupaya mewujudkan gaji minima.
” Bicara yang diluahkan semuanya menipu belaka. Golongan pekerja dianggap kelas ketiga oleh pemerintah Umno-BN yang jelas mengkhianati janji kepada rakyat,” kata beliau kepada keadilandaily.
Menurut Abdullah, dalam keadaan pekerja swasta diabaikan, kerajaan pula melaksanakan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang  memberi kesan buruk kepada kakitangan awam dan memperlekeh sumbangan mereka.

Fitnah Liwat II : Bapa Saiful rayu A-G kemuka rayuan kes anak

PETALING JAYA, 11 Jan — Azlan Mohd Lazim, bapa kepada Mohd Saiful Bukhari hari ini merayu kepada Peguam Negara agar memfailkan rayuan untuk mendapatkan pembelaan adil anaknya, menegaskan jangan terpengaruh oleh mana-mana pihak termasuk Majlis Peguam.
Pada sidang media di kediamannya di Bandar Utama di sini, Azlan, 58, turut melahirkan kekecewaan dengan kenyataan Majlis Peguam agar Peguam Negara tidak mengemukakan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang membebaskan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada tuduhan liwat.
"Saya Azlan Mohd Lazim, bapa kepada Mohd Saiful Bukhari berasa amat kecewa dengan kenyataan Majlis Peguam yang menyarankan pihak Peguam Negara tidak mengemukakan rayuan keputusan kes anak saya yang diputuskan oleh mahkamah pada 9 Januari 2011.

P.Pinang : 'Jentolak' PERKASA dihalang masuk pejabat KM

Anggota kumpulan pendesak Melayu, PERKASA, hari ini menghantar replika sebuah jentolak kepada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng sebagai simbol dakwaan kerajaan negeri merobohkan rumah-rumah dan kawasan perniagaan masyarakat Melayu.

NONEKumpulan itu diketuai Ketua Wira Pulau Pinang Mohd Risuan Asudin yang membawa replika jentolak itu ke pejabat bangunan kerajaan negeri di tingkat 3, Komtar.

Antaranya, mereka membantah tindakan kerajaan negeri merobohkan sebuah bengkel motosikal di Jelutong pada tahun lalu, yang mana pemiliknya kebetulan adalah seorang ahli PERKASA.

Mereka, bagaimanapun, dihalang daripada memasuki pejabat Lim di tingkat 28. Pejabat Lim juga tidak melayan kumpulan itu yang sering-kali menimbulkan kekecohan di Pulau Pinang dengan tidak menghantar sebarang pegawai untuk menerima 'hadiah' berkenaan.

901 : Letupan bom didalangi Perkasa?

Dato' Ibrahim Ali pernah membuat kenyataan kepada pihak media bahawa Perkasa akan turun untuk melakukan provokasi pada perhimpunan Bebaskan Anwar 901.
PETALING JAYA: Angkatan Muda Keadilan (AMK) hari ini mencabar Pertubuhan Perkasa Pribumi Malaysia (Perkasa) membuat penafian bahawa Perkasa terlibat dengan tiga letupan bom di perkarangan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur pada 9 Januari lalu.
“Sebelum ini, Presiden Perkasa (Dato’ Ibrahim Ali) pernah membuat kenyataan kepada pihak media bahawa Perkasa akan turun untuk melakukan provokasi pada perhimpunan Bebas Anwar 901.
“Apakah wujud kemungkinan bahawa insiden letupan tersebut didalangi oleh ahli Perkasa?,” soal Ketua AMK Shamsul Iskandar Mohd Akin dalam satu kenyataan media hari ini.
Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan Utusan Malaysia pada muka hadapan hari ini bahawa tiga butir bom jangka buatan sendiri yang meletup dan mencederakan lima individu dipercayai dibawa oleh mereka yang menyertai perhimpunan kempen Bebaskan Anwar 901.

PAS melencong perjuangan asal?


Datuk, akhir-akhir ini selalu sangat orang memperkatakan bahawa PAS telah melencong daripada perjuangan asalnya. PAS didakwa meninggalkan Islam dan telah tidak lagi memperjuangkan Negara Islam dan berubah kepada Negara Berkebajikan. Ini tidak pernah disebut oleh pemimpin PAS terdahulu. Saya keliru kerana diulang-ulang dan disebut oleh media masa, sedangkan yang menyanggahnya jarang kedengaran. Apa pandangan dan nasihat Datuk kepada orang-orang seperti saya supaya teguh berdiri bersama PAS? Terima kasih Datuk.
Penyokong PAS Tegar, Dungun, Terengganu.
PIHAK yang memperkatakan kononnya PAS telah melencong dan terbabas dari perjuangan asalnya, dengan meninggalkan Islam dan berbagai-bagai lagi, adalah dakwaan media massa yang memusuhi perjuangan PAS.Tugas utama mereka adalah untuk mempromosikan parti pemerintah dan memburuk-burukkan lawannya terutama PAS. Dengan apa mereka hendak memburuk-burukkan PAS?

Benarkah Hasan Ali umum sertai Umno esok?

"Kami akan panjangkan borang permohonan tersebut kepada majlis tertinggi (MT) Umno," kata Ketua Penerangan Umno Selangor, Syukor Idrus.
PETALING JAYA: Desas desus mengenai Exco Agama kerajaan Selangor, Datuk Dr Hasan Ali menyertai Umno semakin semakin kedengaran.
Bagaimanapun, Ketua Penerangan Umno Selangor, Syukor Idrus menafikan perkara tersebut.
“Saya tidak mendengar apa-apa lagi. Tetapi jika berminat, dia perlu mengikut prosedur yang ditetapkan parti.
“Pertama, dia kena isi borang dan kemudian serahkan kepada pejabat Umno negeri di Shah Alam.
“Kedua, kami akan panjangkan borang permohonan tersebut kepada majlis tertinggi (MT) Umno,” katanya.
Sidang media esok

Pakatan to offer voters new deal to ‘clean up’ Malaysia

PR will build on the contents of the “Buku Jingga” that was revealed in 2010. — File pic
PETALING JAYA, Jan 11 — Pakatan Rakyat (PR) will outline what is effectively its general election manifesto by unveiling plans to improve the civil service and its economic policies if the pact wins federal power, at its national convention this weekend in Kedah. Calling the plans its “Jingga Deal,” PR representatives said today it will offer the public a glimpse of its policies being planned to ensure more Malaysians get to share in the country’s wealth and resources.

'Bersihkan Malaysia' pecutan akhir Pakatan ke Putrajaya

PETALING JAYA, 11 Jan: Pakatan Rakyat akan memasuki pusingan akhir dengan penyusunan agenda khusus dalam usaha membentuk momentum kebangkitan rakyat, ke arah merealisasikan harapan pakatan itu menggantikan BN ke Putrajaya pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 yang akan diadakan tidak lama lagi.

Dengan tema 'Bersihkan Malaysia', pakatan tersebut akan melakukan pecutan akhirnya di Alor Setar, Kedah pada 14 Januari ini menerusi Konvensyen Pakatan Rakyat Ke-3, dengan perlaksanaan pelbagai agenda sebagai hala tuju bersama parti-parti gabungannya.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, pemilihan tema "Bersihkan Malaysia" bagi konvensyen itu merupakan gambaran komitmen yang tinggi di kalangan parti-parti gabungan Pakatan Rakyat bagi mengatasi masalah-masalah yang berlaku dalam negara sejak BN memerintah.

Dokumen Terperinci Dedah Seleweng Wang Zakat

Ditahan Polis Tanpa Alasan Kukuh - Bukhari Fail Kes 11/1/2012

VIDEO : SIDANG MEDIA ANWAR SELEPAS DIBEBASKAN

Video Anak: Isu Felda - Angkasa

Tawaran Jingga untuk rakyat 14 Januari ini

PETALING JAYA 11 Jan: Manifesto Pakatan Rakyat untuk Pilihan Raya Umum ke-13 akan dikemukakan pada konvensyen Pakatan Rakyat yang bakal diadakan di Alor Setar, Kedah 14 Januari ini.
Ahli parlimen Pakatan Rakyat di sidang media hari ini mendedahkan bahawa manifesto berkenaan akan dibentangkan melalui beberapa kertas kerja yang memfokuskan isu rakyat.
“Konvesyen ini adalah konvesyen yang penting dalam memberitahu rakyat tentang tawaran pakatan melalui Tawaran Jingga yang akan dilancar dalam manifesto,” kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Konvensyen PR: Bersihkan Malaysia, Pinggir Kepimpinan Korup

PETALING JAYA, 11 JAN : Konvensyen Pakatan Rakyat ke-3 yang bakal berlangsung hujung minggu ini di negeri Kedah disifatkan sebagai pecutan akhir gagasan itu dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 yang akan berlangsung tidak lama lagi.
Konvensyen yang bertemakan 'Bersihkan Malaysia' ini secara dasarnya akan memperincikan krisis politik negara yang tidak berpenghujung selain ingin mewujudkan suasana negara yang lebih sejahtera dengan meminggirkan kepimpinan yang korup.
Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, konvensyen ini juga adalah untuk memastikan gerakan kebangkitan rakyat seiring dengan arus perubahan yang dibawa Pakatan Rakyat.

Student activist charged with obstructing police

Muflis 2019: Henti beri mandat kepada BNPULAU PINANG, 11 Jan: Pengesahan Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) bahawa Malaysia akan bankrap menjelang 2019 menujukkan rakyat perlu menukar kerajaan supaya Pakatan Rakyat dapat menyelamatkan negara, kata Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Menurutnya, Malaysia akan menjadi negara penghutang sebelum akhir dekad ini jika Kerajaan BN meneruskan cara-cara perbelanjaan dan peminjaman yang tidak bertanggungjawab.

Nisbah hutang Kerajaan Persekutuan kepada KDNK telah meningkat setiap tahun dari 53.1% pada tahun 2010, 53.8% pada tahun 2011 hingga 54.8% pada tahun 2012. Kadar hutang ini amat membimbangkan kerana sudah hampir mencecah siling hutang negara iaitu 55%.

Mengikut felo Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) Mohd Ariff Abdul Kareem, sekiranya Kerajaan Persekutuan terus meminjam seperti sekarang, nisbah hutang kepada KNDK negara akan mencapai 100% ataupun menyamai KDNK menjelang tahun 2019.

Lensa 901 : Amanat terakhir Anwar sebelum keputusan mahkamah

Venue : Padang Jalan H, Kg Pandan Dalam, Kuala Lumpur
Tarikh : 8/1/2011 @ 11:30

Video 1 : Amanat terakhir Anwar sebelum keputusan 901 
1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.
 10.
 11.
 12.
 13.
 14.
 15.
 16.
 17.
 18.
 19.
 20 & 21
 22 & 23


 24.
 
 25.
 26.
 27.
 28.
 29.
 30.
 31.
 32.
 33.