Ahad, 1 Januari 2012

AYAT PALING KELAKAR 2012


“Yang saya hairan, kenapa mereka memecah cermin sebuah klinik di depan Upsi? Adakah mereka mahu menganggap kecederaan itu dilakukan pihak berkuasa? “Yang saya dapati laporan perubatan Hospital Slim River, Perak orang luar, iaitu Safwan Anang Talib cedera kerana serpihan kaca,” katanya.


Lensa : Himpunan org ramai & Mahasiswa di depan Balai Tg Malim


DAP kutuk keganasan polis terhadap mahasiswa UPSI

GEORGE TOWN, 1 JAN – Pemuda DAP mengutuk sekeras-kerasnya tindakan polis yang mengganas terhadap sekumpulan mahasiswa di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Tanjung Malim malam tadi dan awal pagi ini.
Keganasan itu telah menyebabkan beberapa mahasiswa berdarah teruk akibat dibelasah oleh pihak polis manakala 20 mahasiswa lagi telah ditangkap.
Setiausaha Publisiti Pemuda DAP Ng Wei Aik berkata, pihak polis telah menggunakan kekerasan yang melampau terhadap aktivis-aktivis mahasiswa tersebut walau pun mereka hanya berkumpul secara aman untuk menuntut kebebasan akademik serta mendesak UPSI menggugurkan kes terhadap mahasiswa Adam Adli yang menurunkan bendera wajah Datuk Seri Najib Razak di Kuala Lumpur bulan lalu.
Katanya, tuntutan mahasiswa-mahasiswi terhadap kebebasan akademik melalui himpunan aman merupakan sesuatu yang suci dan tulen.

Tragedi Berdarah UPSI : Polis Akhirnya ‘Mengaku’ Bersalah

Tanjong Malim, 1 Jan : Polis Perak hari ini akhirnya mengaku telah memukul beberapa aktivis mahasiswa dalam kejadian ketika demonstrasi awal pagi tadi dengan alasan perkara sedemikian tidak dapat dielakkan.
Anggota polis telah menyerbu lokasi demonstrasi di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim apabila mahasiswa melakukan demonstrasi aman menuntut kes Adam Adli digugurkan pihak universiti.
“Sewaktu insiden tersebut, pelbagai kemungkinan boleh berlaku. Perkara ini tidak dirancang, dan semasa kejadian itu keadaan mungkin berada di luar kawalan.” menurut pegawai penyiasat yang hanya mahu dikenali sebagai Fazli dipetik The Malaysia Insider.

Ustaz Azhar Masuk Raja Lawak

Berpuluh-ribu Banjiri Sambutan Tahun Baru Bercirikan Islam Selangor

Assaulted student: Cop asked me to lie

smm protest in sultan idris university 010112 safwan anangOne of the 17 students arrested over the sit-in at the Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) was allegedly asked to a sign a document stating that he sustained injuries from a fall.

Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) president Muhammad Safwan Anang said that he was asked to sign the document after a police photographer took pictures of him at the hospital.

He later related the incident to Student Solidarity Malaysia (SMM) president Ahmad Syukri Abdul Razab and lawyer N Surendran from his hospital bed this morning.

Coretan Di Awal Tahun 2012

Hari ini hari yang pertama dalam tahun 2012 kalendar Masihi. Saya membaca dalam akhbar bagaimana kemeriahan sambutan tahun baru ini dan juga azam baru yang ditanam pada awal tahun. Alhamdulillah, Allah SWT masih memberikan kita nafas yang panjang dan mengizinkan kita untuk terus hidup di bumiNya sementara kita dijemput untuk mengadapNya dan pergi buat selama-lamanya.

Cuma ingin saya menukilkan sedikit rasa terkilan kerana umat Islam kini seolah-olah terpaksa menggunakan dua kalendar yang berlainan. Baru saja pada bulan lepas kita menyambut awal Muharram yang merupakan sambutan tahun baru 1433 H dan hari ini kita menyambut pula tahun 2012 yang merupakan tahun baru mengikut kiraan kalendar Masehi. Saya sering tertanya-tanya, kenapa perlunya untuk kita menggunakan dua kalendar ini dalam kehidupan kita pada hari ini? Apakah salahnya jika hanya menggunakan kalendar Hijrah dalam semua urusan hidup kita sehari-hari?

Ambang 2012, Antara Dataran Merdeka, KLCC, i-City dan UPSI

Salam ceria di ambang 2012 bagi sebilangan pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris-UPSI tidak menjadi kenyataan. Mereka berduka dengan kezaliman dan bantaian polis.
Mereka berhimpun aman, di KLCC lebih 50 000 mereka berhimpun aman, di Dataran Merdeka lebih 50 000 juga berhimpun aman, di i-City entah berapa puluh ribu lagi juga berhimpun aman. Juga di bandar-bandar lain mereka berhimpun aman. Di UPSI hanya kira-kira 60 orang berhimpun tetapi ia menjadi berdarah disebabkan polis.

Lensa : Pejuang anak muda Mahasiswa dibebaskan...


ADAM ADLI bersama rakan Mahasiswa serta Jingga 13 dibebaskan

Juanda: ‘Polis patut bertindak dengan bijaksana bukan kemarahan’

KUALA LUMPUR, 1 Jan — Mufti Perlis Dr Juanda Jaya menegaskan anggota polis perlu mengambil tindakan dengan bijak dan bukan bertindak di luar batasan sehingga menyebabkan kepada kecederaan orang awam.
Menurut Juanda, insiden tindakan kasar polis semasa menghuraikan demonstrasi aman mahasiswa di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) awal pagi tadi amat membingungkan.
Beliau berkata sekiranya tindakan itu diambil dengan perasaan marah ia tidak akan menyelesaikan masalah sebaliknya akan bertambah teruk.
Tambah Juanda, sepatutnya kedua-dua belah pihak berunding untuk mencari jalan penyelesaian terlebih dahulu bagi mengelakkan masalah lain seperti kecederaan.

'Polis, bersedialah disaman'

Pihak polis yang didakwa melakukan kekasaran dalam perhimpunan mahasiswa menuntut prokebebasan akademik di Tanjung Malim awal pagi tadi diingatkan supaya bersedia menghadapi tindakan saman di mahkamah.
Jabatan Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia (JUHAM) Pemuda PAS hari ini berkata, tidakan tersebut jelas tindakan yang zalim, tidak munasabah dan bertentangan dengan norma-norma hak asasi manusia.
"JUHAM yang terdiri daripada barisan peguam-peguam di seluruh Malaysia berikrar akan membela dan menyokong para Mahasiwa ini sekiranya mereka didakwa di Mahkamah," Kata pengarahnya Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi.
"Malah, JUHAM bersedia untuk memberikan khidmat nasihat guaman percuma kepada para mahasiswa ini sekiranya mereka dipanggil untuk menghadiri tindakan tatatertib sebagai bukti sokongan padu JUHAM kepada gerakan mahasiswa yang mendokong kebenaran dan keadilan."

‘Tindakan polis era Najib mirip kaedah otokratik Mahathir’, kata pemuda PKR


KUALA LUMPUR, 1 Jan — Sayap pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengecam tindakan kasar polis ke atas mahasiswa semasa menghuraikan demonstrasi aman di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dengan menyifatkan pendekatan diambil pentadbiran Najib “mirip” kaedah otokratik yang diamalkan Tun Dr Mahathir Mohamad.
Menurut Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin, insiden yang berlaku awal pagi tadi yang menyaksikan seorang mahasiswa mengalami kecederaan merupakan tragedi hitam dalam sejarah gerakan kebebasan akademik.
Tambah beliau, ia juga merupakan satu penghinaan kepada mahasiswa.

Polis akui berlaku pergelutan ketika insiden di UPSI


KUALA LUMPUR, 1 Jan — Polis Perak hari ini mengaku telah memukul beberapa aktivis mahasiswa dalam kejadian ketika demonstrasi awal pagi tadi dengan alasan perkara sedemikian tidak dapat dielakkan.
Anggota polis telah menyerbu lokasi demonstrasi di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim apabila pelajar melakukan demonstrasi aman menuntut pemansuhan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).
“Sewaktu insiden tersebut, pelbagai kemungkinan boleh berlaku. Perkara ini tidak dirancang, dan semasa kejadian itu keadaan mungkin berada di luar kawalan,” menurut pegawai penyiasat yang hanya mahu dikenali sebagai Fazli kepada The Malaysian Insider.
“Ini isu lama, masyarakat selalu cuba menjadikannya isu, sama seperti perhimpunan Bersih 9 Julai lalu,” katanya merujuk kepada perhimpunan Bersih yang menuntut pilihan raya yang bersih.

Polis nafi pukul mahasiwa, kecederaan kerana diri sendiri


KUALA LUMPUR, 1 Jan — Polis menafikan dakwaan memukul beberapa aktivis mahasiswa semasa menghuraikan demonstrasi aman di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), menegaskan “tiada pergelutan” berlaku apabila tangkapan dibuat.
Mahasiswa dan ahli politik pembangkang telah mendakwa beberapa mahasiswa yang terlibat dalam demonstrasi aman menuntut kebebasan akademik telah dipukul dan ditangkap awal pagi selepas ingkar arahan agar bersurai.
Timbalan Ketua Polis Perak Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata “tindakan perlu” diambil demi keselamatan awam dan salah seorang mahasiswa “tercedera sendiri”.
“Kumpulan mahasiswa tidak mendengar arahan polis supaya bersurai dan kami terpaksa bertindak dengan menangkap mereka.

Sembang Marhaen - Gadai Tanah

Video : Demo UPSI - Saifuddin Kesal Mahasiswa Cedera

Video : Dua Siswa Cedera, Adam Adli, 20 Lagi Ditahan Kerana Demo AUKU

Menghantar yang lama, Menyambut yang baru

Tongkat Bahaman

 Tahun 2011 telah melabuhkan tirai meninggalkan bersama pelbagai peristiwa suka dan duka.  Sebut apa saja - tragedi, bencana alam, perang, revolusi, krisis kewangan, kejayaan, kebahagiaan - semuanya dalam diari 12 bulan yang berlalu.  Berlalunya  Tahun Arnab ini, 2012 yang bakal mengganti diharap memberikan sinar lebih baik untuk kehidupan manusia di muka bumi.  Mendukong harapan baru, tidak mahu lagi menyaksikan pemimpin-pemimpin dunia dan tokoh terkenal menemui ajal, terbunuh atau dibunuh, sama ada dalam misi rakus kuasa asing mahupun ketika diguling rakyat sendiri.

TAHUN BARU 2012 benar-benar mendambakan harapan baru anak semua bangsa untuk melihat wajah dan situasi baru yang boleh memberi makna kepada kehidupan yang lebih baik.

Tahun 2011 dengan sekelip mata akan berlalu dalam pekikan lantang sejagat menuntut pembaharuan.  Dalam tahun 2012 yang bakal mengganti, insan dan ummah berharap agar dapat menyongsong suatu zaman serba baru yang lebih bermakna.

Demo UPSI: 17 tahanan dibebaskan, Safwan semakin pulih

Kesemua tahanan termasuk Adam Adli yang ditangkap awal pagi tadi dalam satu perhimpunan yang berlangsung di depan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) telah dibebaskan, pada kira-kira jam 4 petang tadi.  Malah, Pengerusi Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS), Muhammad Safwan Anang yang dikejarkan ke hospital kerana kecederaan yang parah, kini semakin pulih, menurut sumber.

Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Syukri Razab mengesahkan kepada MerdekaReview, bahawa 17 orang ahanan termasuk Adam Adli dan rakan-rakannya telah dibebaskan dari IPD Slim River tadi.  Menurutnya, kira-kira 300 orang berada di luar balai polis berhimpun menuntut pembebasan tahanan siswa/i.  Malah, sesetengah warga Facebook telah menyeru agar rakyat menelefon ke Balai Polis untuk mendesak agar tahanan dibebaskan mereka, sejak pagi tadi.

Tragedi Berdarah : TNC HEPA UPSI Hanya Mampu ‘Tersenyum’

Keadaan Muhammad Safwan yang terlantar dan berdarah di bahagian mulut ketika dipukul pihak polis


Tanjong Malim, 1 Jan : Tindakan pihak polis membantai dan menangkap mahasiswa di UPSI awal pagi tadi ternyata membuatkan sebahagian besar rakyat Malaysia geram dan kecewa dengan tindakan bersifat kebinatangan itu.
Beberapa NGO, pertubuhan pelajar dan pemimpin politik tanah air terutama dari parti pembangkang berdiri di belakang mahasiswa yang dibelasah pagi tadi sehingga menyebabkan Pengerusi BEBAS, Muhammad Safwan dikejarkan ke hospital dan beberapa mahasiswa cedera.
Turut tidak berpuas hati dengan insiden berdarah itu ialah beberapa ilmuan seperti Dr. Asri Zainul Abidin, , Ustaz Zaharuddin ABdul Rahman, Ustaz Hasrizal termasuk sasterawan tanah air, Datuk A.Samad Said.
“Lalu, tahun baru pun panas bertunas.
“Lalu, demo siswa pun ganas ditindas.”, ujar Pak Samad dalam syairnya yang dirakam khas.

Demo UPSI: Kesemua mahasiswa dibebaskan

KUALA LUMPUR, 1 Jan: Kesemua mahasiswa yang terlibat dalam Himpunan Kebebasan Akademik (BEBAS) di hadapan Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) malam tadi dibebaskan petang ini.

17 mahasiswa ini ditahan kira-kira jam 4 pagi tadi dan dibawa ke balai polis Tanjung Malim untuk disoal siasat, sebelum dibawa ke balai polis Slim River.

Mereka dibantu oleh peguam daripada Lawyer of Liberty (ILF).

Insiden malam tadi menyaksikan Presiden Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik Muhammad Safwan Anang patah tulang rusuk, seorang lagi Amar Rasyidi cedera di kepala manakala 20 mahasiswa ditahan.

Demo UPSI - Jangan Salahkan Polis, kata BN

Post Pic 
Mahasiswa harus memilih cara yang lebih sihat dan bukan menganjurkan tunjuk perasaan semata-mata untuk menuntut pemansuhan AUKU, kata Setiausaha Barisan Nasional Sabah Datuk Abdul Rahman Dahlan.

"Saya melihat ini sebagai trend tidak sihat bagi pelajar universiti. Saya tidak menghalang mereka meluahkan pendapat. Tetapi untuk mengeluarkan pendapat ini, ada banyak ruang. Tidak semestinya berdemonstrasi sahaja,” kata beliau kepada antarapos.

Polis Terpaksa Tahan 17 Pelajar Universiti Bila Mereka Enggan Bersurai

TANJUNG MALIM, 1 JAN : Polis telah menahan 17 pelajar termasuk seorang pelajar perempuan, yang terlibat mengambil bahagian dalam demonstrasi haram di luar kampus Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) pada Ahad.

Ketua Polis Perak, Timbalan Komisioner Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata, majoriti pelajar yang berdemonstrasi itu adalah dari Universiti Selangor (Unisel), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Management and Science University (MSU). Katanya, hanya dua pelajar yang ditahan dalam kejadian itu - Adam Adli Abdul Halim dan pelajar perempuan tersebut dari UPSI.

Penjelasan Jamil Khir tak jawab soalan pokok

KUALA LUMPUR, 1 Jan: PAS mahu Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom menjelaskan beliau berada di golongan 'asnaf' mana yang membolehkan beliau meminjam wang zakat membayar kos guaman.

AJK PAS Pusat, Idris Ahmad berkata, penjelasan tersebut sangat ditunggu rakyat ekoran tindakan tersebut didakwa mencetus kekeliruan dikalangan umat Islam.

"Rakyat sedang menunggu penjelasan, asnaf mana yang membolehkan beliau meminjam wang zakat? Apakah kedudukan beliau sebagai Gharimin (orang yang berhutang)? Faqir miskinkah? Fisabilillahkah?,Muallafkah?," soal Idris.

Nurul Izzah: “Tindakan ganas polis terhadap mahasiswa bukti kerakusan BN gunakan pihak berkuasa”

KUALA LUMPUR, 1 Jan — Nurul Izzah Anwar menyifatkan tindakan “luar batasan dan keterlaluan” polis terhadap aktivis mahasiswa Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) membuktikan kerakusan pentadbiran Najib menggunakan polis untuk mengekang hak dan kebebasan bersuara rakyat Malaysia.
Ini kerana selain bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan, Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) ini menegaskan ia juga bercanggah dengan Akta Perhimpunan Aman yang diwujudkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Program Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Menjelang 9 Januari 2012.

“BEBASKAN ANWAR IBRAHIM”

a)          Selasa 3 Januari 2012 – Johor

 9.00 mlm – Ledang –  Jln Serom Panggong, Serom 3, Ledang
11.00 mlm – Muar – Parit Samsu, Jln Temenggong Ahmad,  Muar

b) Rabu 4 Januari 2012 – Negeri Sembilan & Melaka

 9.00 mlm – Seremban – Pejabat PKR N9, Jalan Rahang, Seremban, N9
11.00 mlm – Bukit Katil – Melaka

c) Khamis 5 Januari 2012 – Kelantan

7.00 mlm – Ketereh – Pondok Padang Kala, Melor
10.00 mlm – Macang – Padang Majlis Daerah Macang

d) Jumaat 6 Januari 2012 – Lembah Pantai & Kelana Jaya

9.00 mlm –  Lembah Pantai – Dewan Gasing Indah, Seksyen 5, PJ
11.00 mlm – Kelana Jaya – Kompleks Sukan 3K, Persiaran Kewajipan, Subang Jaya

e) Sabtu 7 Januari 2012 – Pulau Pinang, Pahang & Terengganu

7.00 pagi – Permatang Pauh – Madrasah An Nahdoh, Kubang Semang
3.30 ptg – Indera Mahkota – Markas PAS, Kampong Balok, Kuantan
9.00 mlm – Kuala Terengganu – Pejabat PKR Kuala Terengganu, Gong Kapas
11.00 mlm – Hulu Terengganu – Kampong Gaung, Kuala Berang

f) Ahad 8 Januari 2012 – Kediaman DSAI, Kg Baru & Kg Pandan

7.00 ptg – Kediaman Dato’ Seri Anwar Ibrahim – Bukit Segambut
9.00 mlm – Kampong Baru – Padang Kelab Sultan Sulaiman
11.00 mlm – Pandan – Dewan Orang Ramai Kg Pandan, Jalan H, Kg Pandan.

g) Isnin 9 Januari 2012 – BEBASKAN ANWAR IBRAHIM

8.00 pagi – Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur – Jalan Duta

2012 tanpa Ibrahim Chik

Sedar tak sedar berakhir juga 2011. Masa berlalu dengan begitu pantas. Setiap kali tiba hujung tahun, sebuah lagu akan bermain dalam fikiran.
Lagu ini akan memberikan keinsafan pada diri memikirkan apa yang telah dilakukan sepanjang tahun.
Lagu tersebut ciptaan John Lennon - mantan anggota kumpulan The Beatles, sebuah nama besar yang masih kuat dalam ingatan ramai.
Dalam lagu Happy Xmas (War Is Over), lirik yang menyentuh hati diawal lagu tersebut.

"So this is Christmas, And what have you done? Another year over, A new one just began."
(Hari Natal telah tiba, Apa yang telah kamu lakukan? Setahun telah berakhir, Tahun baru telah menjelma)
Mendengar lagu ini membuatkan diri menilai kembali apa yang telah dilakukan sepanjang tahun. Dalam tempoh 12 bulan, sudah pasti banyak perkara baik buruk yang telah berlaku.

Insiden UPSI: Rakyat perlu hentikan kezaliman BN

ALOR SETAR, 1 Jan: Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah (DPPNK) amat kesal, dukacita dan amat marah terhadap pihak kerajaan Barisan Nasional dengan tindakan yang cukup tidak bertamadun, zalim dan kotor terhadap mahasiswa yang memperjuangkan hak kebebasan akademik.

Ketua Penerangannya Mohd Nasir Zakaria berkata penahanan 17 orang mahasiswa yang berhimpun secara aman di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) serta kecederaan yang dialami oleh dua orang mahasiswa adalah lambang kemunduran demokrasi Malaysia.

Demo UPSI Detik Hitam Kebangkitan Mahasiswa

Post Pic
1 JAN :  Tunjuk perasaan mahasiswa yang bemandikan darah di Universiti Pendidikan Sultan Idris Shah, (UPSI) Tanjung Malim awal pagi tadi, pastinya mencetuskan kebimbangan terhadap hala tuju gerakan pelajar yang semakin lantang di negara ini.

Dua puluh mahasiswa ditahan, dua daripada mereka cedera – seorang di masukkan di wad dengan kecederaan ditulang rahangnya. Sebuah poliklinik di universiti itu mengalami kerosakan pada bangunan.

Polis sudah tentu akan dituduh bertindak secara keterlaluan dalam menyuraikan sebuah “perhimpunan aman”.

Demo UPSI - Saifuddin Kesal Mahasiswa Cedera

anaaima Mohd Yusof
Post Pic
SHAH ALAM, 1 JAN : Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah memandang serius tunjuk perasaan di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) awal pagi tadi yang berakahir dengan 20 mahasiswa ditangkap dan dua lagi mengalami kecederaan di muka dan kepala.

Saifuddin menerusi laman twitternya memberitahu, beliau kini sedang menunggu laporan polis bersabit insiden itu.

"Saya pandang serius insiden Tanjung Malim malam tadi. Mengikut laporan, terdapat mahasiswa yang cedera. Saya doa mahasiswa itu segera sembuh. Saya tunggu kenyataan Polis dulu," kata Saifuddin.

Demo UPSI : Polis Bebaskan Siswa, kata KAMI

Post Pic
TANJUNG MALIM, 1 JAN : Kesemua 20 mahasiswa yang ditahan polis dijangka dibebaskan petang ini setelah diikat jamin selepas mereka mengadakan tunjuk perasaan di Universiti Pendidikan Sultan Idris Shah Tanjung Malim awal pagi tadi.

Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI) Haziq Abdullah berkata mereka dijangka  dibebaskan mulai  petang nanti setelah memberi kenyataan kepada polis.

Haziq menuduh polis bertindak keterlaluan sehingga menyebabkan dua mahasiswa, Safwan Anang dan Amar Rasyidi cedera parah.

Untuk POLIS yang belasah siswa UPSI, hang baca sini !

Untuk polis, anak polis, bini polis, menantu polis, jiran hang polis, marka hang polis, boi pren hang polis kepada POLIS yang belasah teruk mahasiswa UPSI - Tolong baca apa al-Imam Hasan al Basri berkata,

Sudilah saudara mendengar nasihat tokoh Islam yang agung al-Imam Hasan al-Basri r.a. kepada Gabenor Iraq dan Khurasan iaitu ‘Umar bin Hubairah. Ketika itu zaman pemerintahan Khalifah Yazid bin Abdul Malik. Kata ‘Umar bin Hubairah:

80,000 sertai Countdown 2012 kerajaan Selangor

KUALA LUMPUR, 1 Jan: Gandingan dua selebriti hebat dari latar belakang berbeza, penceramah bebas Ustaz Azhar Idrus bersama pelakon, pelawak dan pengacara, Zizan Raja Lawak berjaya menarik kehadiran kira-kira 80, 000 orang ke Program Countdown 2012 di Dataran Kemerdekaan, Shah Alam, malam tadi.

Difahamkan, jumlah ini jauh lebih memberangsangkan berbanding jumlah kehadiran ke program "Karnival Sayangi Selangor" dan sambutan malam tahun baru anjuran kerajaan BN di I-City yang dianggarkan sekitar 5,000 sahaja, meskipun dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri sendiri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sejarah kebangkitan rakyat bakal berulang


Sejarah kebangkitan rakyat bakal berulang
Pabila kebenaran dinyah-nafikan
Pabila perakus ingin terus bertahta
Pabila sang penguasa bermaharajalela
Pabila penjaga menjadi singa

Sejarah kebangkitan rakyat bakal berulang
Pabila anak muda bangkit bersuara
Pabila anak muda disekat kata-bicara
Pabila anak muda mula rasa disiksa
Pabila anak muda arak bersama


Sejarah kebangkitan rakyat bakal berulang
Pabila rakyat ditindas tanpa bicara
Pabila hakim berdusta anika cara

Syria's opposition join forces

Video Detik Cemas Perhimpunan Mahasiswa 1 Januari 2012 Di UPSI

Hasan Ali sertai operasi serbu pusat hiburan

18 pelanggan minum arak ditahan
(Berita Harian) - Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menahan 41 pengunjung beragama Islam di dua pusat hiburan di Mutiara Damansara dan Petaling Jaya dalam ‘Ops Mungkar’ kerana melakukan kesalahan jenayah syariah, awal pagi semalam.
Mereka yang ditahan didapati melanggar Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 dan 18 termasuk enam wanita akan dihadapkan ke mahkamah kerana kesalahan meminum arak selain 23 lagi dikenakan kaunseling.

Karnival Sayangi Selangor – Sejauh Mana Kesan Politik Kepada PR

Karnival Sayangi Selangor - Sejauh Mana Kesannya Kepada PRNAMANYA saja Karnival Sayangi Selangor tapi hakikatnya ia adalah program politik Barisan Nasional dalam usaha merampas kembali Selangor dari Pakatan Rakyat.
Tidaklah penulis bertujuan mempopularkan karnival ini dan BN dalam masa yang sama (karnival itu telahpun berakhir), tapi coretan hari ini ialah melihat sejauh mana karnival ini mampu mempengaruhi rakyat Selangor dalam membuat penentuan kerajaan mana yang mahu dipilih dalam pilihanraya yang akan datang.
Masihkah Pakatan Rakyat menjadi pilihan atau kembali kepada BN?
Untuk makluman pembaca, Pakatan Rakyat sedar ia membuat kesilapan terbesar jika memandang rendah penganjuran karnival sedemikian dan kesannya kepada rakyat.  Justeru ia telah menjalankan gerak kerja tersembunyi melalui pasukan pemantau yang bertugas sepanjang karnival berlangsung.

Siapa yang pengkhianat? Introspeksi betul-betul.

Isu saya yang dispekulasikan akan menyertai DAP membuatkan pihak tertentu marah-marah dan yang marah-marah itu seorang dua memang saya kenali. Saya tidak bercadang untuk menjawab dan melayani mereka ini kerana seperti yang saya katakan mereka ini masih bercabang kencingnya dan belum lagi kenal yang mana satu tangan kanan untuk menyuap nasi dan yang mana satu tangan kiri untuk beristinja’.

Bagi pihak yang mengkritik saya ini, mereka tidak ada isu untuk membahaskan apa yang telah saya perkatakan selama ini: tentang apa yang terlalu kurang dalam UMNO. Mereka ini belum pun pandai menyebut nama UMNO itu tetapi bercakap mempertahankan UMNO itu seolah-olah mereka telah lama mengenali UMNO dan perjuangannya.

Adakah Polis Mahu Malaysia Menjadi Mesir?

Oleh: ahmadhadeed

"Muhammad Safwan Anang dipukul oleh lapan anggota polis menyebabkan "beliau mula-mulanya koma dan mengalami tulang pipi yang patah sebelum beliau akhirnya sedar diri. Perbuatan melampau polis terhadap pelajar Universiti ini adalah tidak bertamadun dan menyalahi civil right rakyat Malaysia

Apakah tendangan keatas kepala, hentakan keatas tulang rusuk dan mengilas leher rakyat Malaysia akan menyebabkan rakyat Malaysia akur kepada kezaliman BN dan melupakan keadilan dan hak mereka? Jawabnya tidak dan seluruh rakyat Timur Tengah telah membuktikannya.

Video UPSI-Remix : Baru Kena Sikit Kata Najib.

Ya Allah! La'natkanlah, la'natkanlah, la'natkanlah yang memukul siswa-siswa itu!

Yang bunuh Melayu di Memali dulu, Umno. Padahal tak dak pun Melayu tu berkawan dengan DAP. Yang bunuh Melayu di Lubok Merbau dulu, Umno. Melayu tu pun tak berkawan dengan DAP. Melayu juga yang terbunuh masa Bersih 2.0 dulu dan malam tadi Melayu jugak yang Umno belasah sampai koma dan berdarah. Bangsa Umno adalah musuh Melayu Islam! Bangsa Umno adalah musuh Melayu Islam! Bangsa Umno adalah musuh Melayu Islam!

Jangan lupa fakta di atas.

Pukul Mahasiswa: Polis Pakai Undang-Undang Mana?


Oleh Mohd Sayuti Omar
SEBAIK membuka Fb pagi ini terkejut apabila membaca beberapa catatan mengenai kejadian mahasiswa di belasah polis di UPSI. Ada yang disertakan gambar mahasiswa yang luka berjahit di kening, terbaring dalam keadaan tidak sedarkan diri di atas kereta sorong, gambar kereta Kancil dipecahkan cermin dan sebagainya.

Menurut catatan rakan-rakan dalam Fb kejadian itui berlaku sekitar jam 2:00 pagi tadi di perkarangan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Tanjung Malim.

UPSI : Najib tiada iltizam politik untuk melaksanakan transformasi - Azmin

1 Januari 2012
Memasuki tahun 2012 kita dikejutkan dengan berita bahawa seramai 17 orang mahasiswa ditahan dan dua mahasiswa telah dipukul pihak polis di Universiti Perguruan Sultan Idris, Tanjung Malim. Salah seorang mahasiswa tersebut, Sdr Safwan Anang masih terlantar di Hospital Slim River akibat kekasaran melampau pihak berkuasa. Kita difahamkan mahasiswa terbabit sekadar menyatakan bantahan mereka terhadap Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU) dan menuntut agar kerajaan memansuhkannya dengan kadar segera.
Kejadian awal pagi tadi menjadi saksi bahawa pentadbiran Dato’ Seri Najib Razak tidak ada iltizam politik untuk melaksanakan transformasi yang diwar warkannya.

TNB Pertahan Projek Talian Atas Cheras

Post Pic
KUALA LUMPUR, 1 JAN : Tenaga Nasional Bhd (TNB) perlu melaksanakan projek talian atas Mahkota Cheras bagi menjamin daya harap bekalan elektrik bagi penduduk di sekitar Cheras, Balakong dan Lembah Klang.

Naib Presiden (Penghantaran) TNB Datuk Rozimi Remeli berkata projek itu juga penting bagi menyalurkan bekalan elektrik kepada Loji Rawatan Air Langat 2 yang akan membekalkan air ke Selangor dan Wilayah Persekutuan.

Sharizat dan Awang Adek Dinasihatkan Letak Jawatan

Post Pic
KUALA LUMPUR, 1 JAN : Bekas penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Robert Phang hari ini menasihatkan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Awang Adek Hussin supaya mencontohi tindakannya dan meletak jawatan apabila berdepan dengan tuduhan rasuah.

Phang nekad meletakkan jawatan setelah sebuah laman blog menuduhnya memberikan rasuah untuk kontrak kerajaan.

Sinar Salah Lapor Saya "Simpati" Pada Shahrizat

YB Dr Mariah Mahmod

dr siti mariah_2Saya ingin menjelaskan laporan SINAR HARIAN beberapa hari yang lepas mengenai kononya saya simpati kepada Sharizat Jalil.

Soalan pemberita dikemukakan kepada saya selepas kenyataan akhbar mengenai isu penapisan filem.

Dia bertanya adakah pendirian muslimat PAS sama dengan Wanita PKR mengenai isu NFC.

Saya mengatakan tentulah sebab ianya isu nasional dan melibatkan penyalahgunaan wang rakyat. Cuma saya kata dalam nada sinis yang "kesianlah" Shahrizat, kerana dia seorang sahaja yang dikambing hitamkan sedangkan Timbalan Perdana Menteri yang meluluskan pinjaman tersebut terlepas dan suaminya pun nampak macam terlepas juga. 

Demo UPSI Bertukar Jadi Tragedi Berdarah Malam Tahun 2012?

demo upsi 2 Demo UPSI Bertukar Jadi Tragedi Berdarah Malam Tahun 2012?
Dalam keadaan malam tadi ramai yang tertumpu untuk menyambut tahun baru 2012, tetapi berlainan pula buat kalangan mahasiswa yang bertindak buat demo kebebasan akademik di UPSI. Tetapi lain pula jadi….
Apabila FRU didakwa bertindak membelasah sekumpulan mahasiswa yang berhimpun. Dalam ramai-ramai mungkin ada kalangan yang membuat provokasi atau tidak ikut arahan & amaran yang diberikan oleh FRU sehingga menyebabkan FRU “hilang sabar & pertimbangan” seterusnya bertindak sebegini rupa. Mungkin?
Tetapi walaubagaimanapun, itu bukanlah alasan untuk FRU membelasah sesuka hati. Tindakan kasar yang dilakukan bukanlah satu tindakan yang sangat bijak daripada pihak keselamatan negara sebenarnya.

Pemuda PAS akan berhimpun di IPD Tanjung Malim

KUALA LUMPUR, 1 Jan: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengerahkan seluruh ahlinya yang berada di sekitar Lembah Klang dan Perak untuk turun berhimpun di hadapan IPD Tanjung Malim bagi menuntut pembebasan sekurang-kurangnya 17 mahasiswa yang ditahan polis sejak malam tadi.

Arahan tersebut dikeluarkan ketuanya, Nasruddin Hassan melalui khidmat pesanan ringkas SMS kepada Harakahdaily pagi ini.

"Semua  pemuda dikerahkan berkumpul secara aman dalam tempoh sekarang ke jam 2 petang di hadapan IPD Tanjung Malim Perak untuk menuntut pembebasan segera 17 mahasiswa yang ditahan sejak semalam," katanya.

Jangan layan mahasiswa dengan cara 'kebinatangan'

KOTA KINABALU, 1 Dis: Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah hari ini mengutuk sekerasnya tindakan keganasan terhadap sekumpulan mahasiswa yang menyertai himpunan aman di hadapan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Ketuanya, Lahirul Latigu berkata, tindakan memukul dan membelasah mahasiswa tersebut untuk menyeleraikan mereka sebagai satu tindakan yang bersifat ‘kebinatangan’ dan terkeluar dari norma manusia beragama.

“Tindakan tidak berperikemanusiaan dan lebih kepada kaedah ‘kebinatangan’ dalam menyuraikan kemaraan mahasiswa dan anak muda ini,” katanya.

UPSI : NGO, kumpulan siswa kecam tindakan polis

Tindakan polis menyuraikan perhimpunan mahasiswa di Tanjung Malim malam tadi -- yang menyaksikan hampir 20 orang ditahan dan seorang cedera -- terus mendapat kritikan pelbagai pihak, termasuk NGO dan kumpulan mahasiswa.
Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) berkata, tindakan polis dan anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) akan menimbulkan polemik baru kerana ia tidak bertepatan dengan hasrat perdana menteri untuk mengukuhkan demokrasi yang memberi kebebasan kepada rakyat.
"Seharusnya sebarang perbezaan pandangan serta kritikan perlu diraikan serta diberikan ruang dengan sebaik-baiknya," kata presidennya Ahmad Fahmi Mohd Samsudin.

Insiden UPSI: PAS desak KPN, menteri letak jawatan

KUALA LUMPUR, 1 Jan: PAS mengutuk keras kekejaman polis terhadap mahasiswa pada Himpunan Kebebasan Akademik (BEBAS) di hadapan Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) malam tadi.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, polis yang didakawa sebagai profesional tidak wajar menggunakan kekerasan terhadap mahasiswa yang berhimpun secara aman untuk menyuarakan pendirian mereka mengenai kebebasan.

"PAS kecewa, marah dengan tindakan polis yang bertindak kasar, mencederakan pelajar hanya untuk menyuraikan mereka. Sepatutnya mereka yang mempunyai kepakaran menghadapai apa jua situasi tidak perlu menggunakan kekerasan pun.

shair - Altenatif Countdown 2012 Dataran Kemerdekaan Shah Alam

"Ustaz Azhar Countdown Shah Alam"-Sham Kamikaze With Syahir AF

Ustaz Azhar Idrus feat Zizan Raja Lawak - Malam Tahun Baru 2012 a

Ustaz Azhar Idrus feat Zizan Raja Lawak - Malam Tahun Baru 2012

UST AZHAR VS ZIZAN "GORENG" GITAR - DIAMBANG MALAM 2012

Ustaz Azhar Idrus dan Zizan (Soalan-langgar lampu merah)

Sambutan Tahun Baru 2012 Bersama Ustaz azhar idrus Dataran Shah Alam

Bersama Ust Azhar Idrus, Zizan Raja Lawak Diambang Malam Tahun Baru 2012

2012 'we need actions'

Sekali lagi setahun berlalu dengan pantas terutama bagi kita yang mempunyai banyak tugas yang masih belum selesai. Walau bagaimanapun saya merasa lega kerana hari yang kita tunggu-tunggu semakin dekat walaupun tiada siapa yang tahu bila tarikh keramat PRU13 akan menjelma kecuali........

Ya, tahun 2012 yang dinanti-nanti telah tiba dan kini kita melangkah bersama-sama ke dalamnya. Maka ramailah yang akan atau telah membuat resolusi tahun baru. 

Apa ya resolusi anda? Saya antara orang yang tidak suka membuat resolusi tahun baru... ha ha ha kerana selalu tak menjadi. Sebab itu saya tidak ghairah menyambut tahun baru. 

MAHASISWA YANG TERUK DIBELASAH FRU DIHADAPAN UPSI

TANJUNG MALIM, 1 Jan: Himpunan mahasiswa protes Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) malam tadi dicemari insiden keganasan pihak polis yang bertindak memukul mahasiswa ketika cuba meleraikan mereka.

Dalam insiden awal pagi tadi, dua mahasiswa termasuk Timbalan Presiden GAMIS merangkap Pengerusi BEBAS, Safwan Anang Talib dilaporkan cedera parah dibelasah anggota FRU.

Beliau dilapor patah tulang rusuk, patah gigi geraham akibat dipijak anggota polis dan kini didakwa sedang mendapat rawatan di wad kecemasan di Hospital Slim River.

Seorang lagi mahasiswa yang cedera parah, Amar Rasyidi dari Universiti Malaysa (UM) dilaporkan menerima beberapa jahitan di hidungnya yang koyak akibat dipukul.

Selain itu, sekurang-kurangnya 17 mahasiswa lain ditangkap dalam insiden malam tadi dan kini telah dibawa ke balai polis Tanjung Malim.

Antara mereka termasuk pemimpin Legasi Mahasiswa Progresif (LMP), Adam Adli; dua bekas Presiden Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Shazni Munir dan Hilman Idham serta Timbalan Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI), Khalid Ismath.

Dalam satu respon segera, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hassan mengutuk keganasan ke atas mahasiswa yang berhimpun secara aman malam tadi.

"Saya beri masa kepada pihak kerajaan dan juga PDRM sehingga jam 12 tengahari ini agar semua tahanan itu dibebaskan.Safwan Anang ditumbuk dua kali dimuka dan mengalami cedera parah.

Amar Rasyidi dari Universiti Malaysa (UM) dilaporkan menerima beberapa jahitan di hidungnya yang koyak akibat dipukul.


Darah mahasiswa gugur membasahi bumi.....


Adam Adli dilokap IPD Tanjung MalimKeranda AUKU & protes Najib Razak di UPSI!Tulisan difacebook & tweeter ini memberitahu bagaimana kejamnya mereka dilayan: