Khamis, 29 Disember 2011

NFC: Muslimat PAS ulangi gesaan dakwa Muhyiddin

KUALA LUMPUR, 29 Dis: Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP) mengulangi kenyataan beberapa pemimpin parti itu bahawa Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga harus bertanggungjawab dalam isu skandal Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC).

Timbalan DMPP, Dr. Siti Mariah Mahmud berkata, tidak adil jika hanya Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil sahaja digesa meletakkan jawatan tetapi Muhyiddin terus terlepas tanpa sebarang siasatan.

Syria: Arab League mission head stirs opposition fears

Apple Archives Document Company History

Myanmar gunpowder blast 'not sabotage'

Turkish air raids 'kill 30 Kurdish villagers'

Arab League monitors in Syria criticised

Mahfuz: Masjid Di Mekah Diroboh, Inikan Pula Di Alor Setar

Post Pic
SHAH ALAM, 29 DIS: Naib Presiden Pas Datuk Mahfuz Omar mempertahankan keputusan kerajaan negeri Kedah pimpinan parti itu merobohkan Madrasah Salihiah di Alor Setar dengan alasan ia dipersetujui oleh Yang DiPertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.
 
"Majlis Fatwa Negeri Kedah yang berada dibawah naungan Tuanku Sultan (Kedah) yang kini menjadi Yang Dipertuan Agong telah bersetuju untuk merobohkan bagi membina (Madrasah Salihiah) yang baru," kata Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Anjing Ni Bodoh Serupa Lumbu Shahrizat.... hahahah...!!!!

Ini Anjing ke... atau Lembu Selangor nih... cer.. teka.. cer..teka... hahahaha...
Sekoq dah nak masuk kandang besi... yang ini bila lagiiii.... hahaha....
Ini berbeza dengan "BN yang telah menyelesaikan bantuan awal persekolahan bernilai RM100" seorang dan dijangka memberikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) berjumlah RM500 bagi setiap isi rumah yang berpendapatan bawah RM3,000 sebulan pada bulan hadapan, katanya. - BERNAMA
Kah.. kah...kah.... anjing ni dok menyalak apa haaaa....!!!!

Bom di Nigeria - Gereja Isytihar 'Deklarasi Perang'.

alt
 
LAGOS, 29 Dis - Pertubuhan gereja di Nigeria berkata penduduk beragama Kristian di Nigeria semakin hilang keyakinan ke atas kerajaan yang mampu menjaga keselamatan mereka dari ancaman serangan ekstrimis Islam.

Dalam satu kenyataan terbuka kepada Presiden Goodluck Jonathan, Pertubuhan Kristian Nigeria (Christian Association of Nigeria) menyifatkan serangan bom ke atas gereja sewaktu perayaan Krismas sebagai 'Deklarasi Perang Ke atas Penganut Kristian dan Nigeria'.

Restoran mewah MeatWorks Singapura milik anak Shahrizat

PENDEDAHAN MiLo SuaM terhadap restoran makanan mewah MeatWorks, di Ion Orchard Singapura sebelum ini menyebabkan email MiLo SuaM dihujani pertanyaan dari ramai sahabat pembaca.

Rata-rata mahukan kepastian atau bukti yang kukuh bahawa Restoran Mewah MeatWorks benar-benar milik keluarga Shahrizat Jalil.

Sebenarnya soalan ini bagaikan perumpamaan "sudah terang lagi bersuluh", kerana restoran Mewah MeatWorks ini sudah diketahui umum milik anak Shahrizat. Namun jika anda perlukan bukti secara bertulis maka MiLo SuaM boleh sediakan.

Penjelasan isu Madrasah Salihiah, Kanchut

Latarbelakang:

PKNK dengan kerjasama sebuah syarikat swasta ingin memulih dan memajukan Kompeks Tunku Yaakob yang terbengkalai lebih 30 tahun. Projek yang dinamakan Aman Central bukan sahaja memulihkan bangunan terbengkalai tetapi keseluruhan kawasan di sekitar itu. Pelaburan besar itu bakal memberi peluang ekonomi serta peluang pekerjaan kepada beribu rakyat negeri ini. Isu yang timbul ialah dalam kawasan yang mahu dibangunkan itu terdapat tanah wakaf berkeluasan 0.08 hektar dan di atas tanah itu ada bangunan yang dinamakan Madrasah Salihiah. Pemegang amanah harta wakaf itu adalah Majlis Agama Islam Negeri Kedah (MAIK). Kerana harta wakaf itu terbabit dalam pelan pembangunan maka ia dicadang untuk dirobohkan sementara dan dibangunkan sebuah surau baru di tempat yang sama.

400 orang Peneroka Felda Mempaga 1 tubuh Jawatankuasa Bertindak untuk saman Felda

Peneroka-peneroka Felda Mempaga 1, 2 dan 3 di Bentong berikrar untuk memfailkan saman terhadap Felda berhubung dengan lebihan pendapatan mereka yang tidak dikembalikan oleh Felda.

Pengiraan yang terperinci telah dibuat bahawa setiap peneroka Felda disana telah kehilangan pendapatan didalam tempoh 5 tahun adalah sebanyak RM150,000.00.

Beberapa orang peneroka yang menghadiri Majlis Taklimat mengenai lebihan pendapatan yang tidak dikembalikan oleh Felda menyangkal pengakuan Felda bahawa pengurusan Felda melalui ketua-ketua blok ada memberitahu peneroka-peneroka akan Penyata Kira-Kira pendapatan dan tanggungan mereka.

Hasan Jangan Pedulikan Harakah, Harakah Jangan Pedulikan Hasan.....

Dr Hasan Ali nampaknya belum mengunci mulut sepenuhnya apabila apabila masih bersuara menyatakan rasa tidak puas hati terhadap laporan protal Pas, Harakahdialy yang melaporkan beliau ke Kota Bharu berjumpa dengan Nik Aziz untuk memohon maaf.

Hasan Ali menyifatkan protal berita itu memutar belitkan fakta. Fakta yang dimaksudkan Hasan ialah mengenai beliau memohon maaf seperti mana dipetik wartawannya terhadap penjelasan Nik Aziz ketik membuat lawatan di Bachok.

Hasan tidak bersetuju perkataan 'dia pergi memohon maaf' dan ayat itu sebagai salah fakta oleh protal berita berkenaan. Apabila Hasan terus membuka mulut, maka bunyi pertelagahan itu berterusan. Jiwa yang tenang selepas berlangsung pertemuan itu berkocak semula apabila Hasan membuka mulut, menafikan laporan Harakahdialy.

Kesabaran yang membuahkan hasil


as-silmiTak banyak antara kita yang mengenali Aminah Assilmi. Beliau ialah Presiden Internasional Union of Muslim Women yang telah meninggal dunia pada 6 Mac 2010 dalam satu kemalangan kereta di Newport, Tennesse, Amerika Syarikat (AS).

Perjalanannya menuju Islam cukup unik. Maka kami persembahkan buat tatapan kita semua yang sudah sedia Muslim. Perjalanan beliau patut dikenang.
Semuanya bermula daripada kesalahan kecil sebuah komputer. Pada mulanya, beliau adalah seorang gadis jemaah Southern Baptist – aliran Gereja Protestant terbesar di AS, seorang feminis radikal dan jurnalis penyiaran.
Pada waktu usia mudanya, beliau bukanlah gadis yang biasa-biasa sahaja, tetapi cerdas dan unggul di sekolah sehingga berjaya mendapat tawaran biasiswa.

Ustaz Azhar Idrus Kena Maki Oleh Minah Nih!!

Ni lah perempuan yang tak tahu adab.Nak kata bodoh memang dia bodoh.Dah la bodoh jahil.bodoh,bodoh,bodoh minah nih!!

Anak sapa la yang kurang ajaq sangat nih!Biadab sungguh dia nih!ni mesti budak-budak bohsia nih yang dok berkepit ngan jantan dijalanan nih.Kaunseling sikit sama budak pompuan nih!!


Respon Nik Nazmi Kepada Jawapan MAIWP Tentang Salahguna Wang Zakat Jamil Khir

Berikutan kenyataan saya semalam, Muhamad Yamin Ismail, Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan menyatakan bahawa pembiayaan kos guaman Datuk Jamil Khir Baharom, Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan dua lagi pegawai kanan MAIWP dalam menghadapi kes permohonan qazaf Datuk Seri Anwar Ibrahim diambil daripada geran kerajaan.

Dalam kenyataannya, beliau juga menyalahkan Anwar dan pihak-pihak tertentu yang ‘menyalahgunakan’ proses mahkamah terhadap penjawat awam yang menyebabkan dana dan wang rakyat terpaksa digunakan bagi melayan proses mahkamah.

Pada Jun 2011 juga Jamil Khir menafikan penggunaan wang zakat untuk membayar kos guaman ini.

Malangnya Yamin tidak menyebut tentang ‘pendahuluan’ RM63,650 daripada wang zakat yang telah disahkan oleh Ketua Audit Negara pada November 2011.

Apa Jawi Nak Lebong Pasal Isu Salah Guna Wang Zakat

Dakwaan guna wang zakat berbaur politik - Jawi


PUTRAJAYA 29 Dis. - Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali menyifatkan dakwaan penggunaan wang zakat bagi pembayaran kos guaman Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan dua yang lain, sebagai berbaur politik.

Che Mat, yang juga setiausaha Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) berkata, kes seperti itu sepatutnya tidak timbul kerana pembayaran tersebut dibuat dengan menggunakan peruntukan geran kerajaan.

Panglima Ludah Penang diperbodoh Adam Adli..


Atas sebab-sebab keselamatan, rancangan Adam Adli untuk berpidato di Speaker Corner, Padang Kota ama, Pulau Pinang terpaksa dibatalkan.


Pidato ini adalah lanjutan daripada siri gerakan menuntut kebebasan akademik, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) akan mengadakan jelajah ke utara semenanjung Malaysia.

Jelajah tersebut bertujuan menyampaikan mesej serta tuntutan akademik ke setiap negeri.

Selangor mungkin tidak bubar DUN jika PRU awal

Oleh Amaluddin Zhafir


SHAH ALAM, 29 DIS – Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor yakin dengan prestasi ekonomi negeri dan kekuatan jentera pilihan rayanya untuk tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri jika pilihan raya umum ke-13 diadakan sebelum Jun 2012.
Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, tidak ada bahayanya jika kerajaan negeri mengadakan pilihan raya lewat daripada PRU13 walau pun menyedari negeri itu akan menjadi sasaran khusus oleh jentera Barisan Nasional.
Katanya, sama ada pilihan raya negeri diadakan serentak dengan PRU13 atau tidak, ia tidak menjadi masalah kerana yang lebih penting ialah apa yang rakyat dapat melalui pelbagai program-program yang telah dilaksanakan kerajaan negeri.

Mencari diri

Oleh Amaluddin Zhafir

29 DISEMBER – Jika diletakkan Schopenhauer, Hegel, Marx, dan Feuerbach bersama dalam satu wacana, saya percaya setiap seorang dari mereka akan diludah oleh Schopenhauer – ahli falsafah jalang dari kumpulannya yang terbuang.
Malah, belum pun sempat air ludah itu sampai di muka ahli-ahli falsafah tersebut, akan disusuli pula dengan herdik-cerca yang sangat kurang ajar, biadab dan dalam masa sama sangat mudah difahami – seperti mana tulisan-tulisan beliau sendiri.
Schopenhauer, bukan seperti Marx dan Feuerbach yang “tidak berkelip matanya melihat falsafah Hegel”, menyampah dengan falsafah Hegel yang tidak ubah seperti kata-kata abstrak berbunyi gah sedangkan tidak terkandung sebarang isi yang boleh ditentusahkan.

Janji Bapa Merdeka

Oleh Adil Mat Selamat
29 DISEMBER – “Dan bahawasanya kerana Perlembagaan Persekutuan yang tersebut itu, maka, ada disediakan syarat untuk menjaga keselamatan hak-hak dan keutamaan Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja serta hak-hak asasi dan kebebasan sekalian rakyat dan untuk memajukan Persekutuan Tanah Melayu dengan aman dan damai serta teratur sebagai sebuah kerajaan yang mempunyai Raja yang Berperlembagaan yang berdasarkan demokrasi cara Parlimen.
Ungkapan ‘syarat’ ini menjelaskan keyakinan kita bahawa Merdeka hanya dapat diisi dengan menjaga tiga hak penting, iaitu Sistem Raja Berperlembagaan, Demokrasi Berparlimen dan hak asasi serta kebebasan sekelian rakyat. Sekelian rakyat bermaksud setiap individu, apa jua bangsa dan agama.

Pro-Mahasiswa Seru Mahasiswa Ke UPSI 31 Disember-1 Januari 2012

Kuala Lumpur, 29 Dis : Pengerusi Pro-Mahasiswa Nasional, Mohd Taufiq Abdul hari ini mengeluarkan ‘perintah’ menggesa seluruh mahasiswa yang bersama Adam Adli hadir ke Universiti Pendidikan Sultan Idris pada malam tahun baru 31 Disember 2011 nanti.
Menurutnya, satu himpunan bakal dianjur di perkarangan UPSI bagi menunjukkan solidariti mahasiswa bersama Adam Adli yang baru-baru ini menerima surat amaran daripada UPSI berhubung tindakannya menurunkan bendera Datuk Seri Najib 17 Disember lalu di PWTC.
Adam, 22, telah dikenakan dua pertuduhan iaitu memburukkan nama universiti dan mengancam ketenteraman awam merupakan siswa tahun akhir UPSI.

Kerajaan Pulau Pinang, Kedah Terima Memorandum BEBAS

Alor Setar, 29 Dis : Solidariti Untuk Kebebasan Akademik (BEBAS) bersama Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) sebentar tadi berjaya menyerahkan Memorandum Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik kepada Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak di Wisma Darulaman hari ini.
Pengerusi Bebas, Muhammad Safwan Anang@Talib, 22, dari Universiti Malaya berkata memorandum yang mempunyai tujuh tuntutan diserahkan kepada Azizan kerana mempertikaikan tindakan kerajaan negeri yang menggantung lima pelajar Kolej Universiti Insaniah yang terbabit dengan perhimpunan tanpa kebenaran.
“Kami bukan sahaja serahkan kepada MB Kedah, sebaliknya kami turut akan serahkan memorandum yang sama kepada pemimpin-pemimpin negeri lain,” katanya.

Merdeka sudah, tapi jiwa masih terjajah

Rakyat sedang menghadapi terlalu banyak masalah yang berat akibat kelakuan dan sikap pemimpin kerajaan kita yang tidak mempunyai disiplin kepimpinan serta pemikiran. Sebagaimana yang telah selalu saya katakan masalah yang kita hadapi ini berpunca dari masalah kepimpinan negara.

Sekarang ini kepimpinan negara sedang menghadapi krisis keyakinan yang paling getir dalam sejarah kemerdekaan negara. Krisis ini sudah lama menular tetapi kerajaan dan parti yang memerintah masih boleh menyangkutkan kesinambungan kuasa yang dipegangnya melalui saki-baki sokongan dan kuasa yang masih berada di tangan mereka.

UMNO tidak lagi mempunyai kepimpinan yang jitu kerana akhir-akhir ini krisis keyakinan ini ditokok dan ditambah oleh isu-isu baru, kesemuanya berkait dengan salah guna kuasa dan rasuah. Tidak ada pertembungan di antara dua atau lebih dalam UMNO berkaitan dengan perjuangan. Semuanya kena-mengena dengan wang ringgit dan laba harta yang tidak berkesudahan.

‘Red alert’ in M’sia over drug trafficking

Drug seizures in KLIA and LCCT were at their highest level in a decade.
KUALA LUMPUR: Malaysian airport authorities have gone on “red alert” against drug trafficking following a surge this year in arrests and drug seizures, a senior customs official said Thursday.
Customs officers have begun this week screening all inbound passengers to Kuala Lumpur International Airport (KLIA) and an adjacent budget carrier terminal, said M Govinden, customs director-in-charge at KLIA.
He said 195 kilogrammes of drugs were seized and 33 people arrested at the two terminals so far this year, despite Malaysia’s tough anti-drug laws which include a mandatory death sentence for traffickers.
Govinden added that drug seizures were at their highest level in a decade.

IDEAS: SBPA mesti tidak menjadi beban baru

Apa-apa perubahan dalam skim saraan penjawat awam haruslah melambangkan semangat liberalisasi ekonomi yang ada dalam Model Ekonomi Baru (NEM).  Maka dengan itu Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) seharusnya bermatlamatkan mewujudkan perkhidmatan awam yang benar-benar sesuai dengan suasana ekonomi yang semakin liberal dan kompleks.

Semua pihak perlu mengakui peri pentingnya saiz kakitangan awam dirasionalisasikan atau dikecilkan.  Langkah Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerjaaan dan Upah yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri membekukan pengambilan kakitangan awam di semua peringkat termasuk Kerajaan Negeri, badan berkanun, majlis tempatan dan agensi persekutuan yang berkuatkuasa bermula bulan Mei lalu adalah permulaan baik untuk mengurangkan perbelanjaan emolumen dan mencapai dasar fiskal yang berimbang.

Isu Surau Salihiah: Tanya UMCO, Siapa Roboh Surau Bujal & Berembang?


  KUALA LUMPUR, 27 Dis: PAS mempersoal sejak bila Umno mula menjuarai isu agama apabila cuba menunjukkan keperihatinan mereka dengan menentang kerajaan Kedah yang mahu merobohkan Surau Salihiah Kanchot di Alor Setar untuk diganti dengan surau baru ditapak baru.

AJK PAS Pusat Idris Ahmad berkata, rakyat tidak pernah lupa pengkhianatan Umno dalam isu perobohan dan penutupan banyak masjid surau sejak parti itu memerintah negara.

Umat Islam perlu lahirkan ramai tenaga pakar

Ilmu perubatan merupakan di antara bidang yang paling digemari oleh orang-orang Islam sejak ribuan tahun yang lalu. Pengajian dalam bidang ini telah muncul seawal abad pertama Hijrah. Ramai tokoh-tokoh perubatan Islam telah memberikan sumbangan yang besar dalam perkembangan sains perubatan antarabangsa untuk beberapa abad lamanya.

Karya-karya tokoh perubatan Islam seperti al Razi dan Ibnu Sina merupakan rujukan asas dalam bidang perubatan di universiti-universiti Eropah.

Buku al Hawi karya al Razi dan beberapa karya lain kekal selama beberapa abad dan digunakan dengan begitu meluas sebagai rujukan dalam ilmu perubatan.

Qanun fi at Tibb Ibnu Sina yang diulang-cetak

NFC : Reman ahli perniagaan dikait dengan NFC dilanjut hingga esok

Tahanan reman ke atas seorang ahli perniagaan yang sebelum ini dikaitkan dengan kes dana Pusat Fidlot Nasional (NFC), yang sepatutnya berakhir hari ini, dilanjutkan sehingga esok.
  
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kuala Lumpur ACP Izany Abdul Ghany berkata lelaki itu ditahan bagi membantu siasatan polis berhubung satu kes penipuan.
  
"...kita (polis) tahan beliau 26 Disember lepas," katanya menerusi satu khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Bernama hari ini.

PR menang di Melaka, DAP sokong Adun PAS sebagai Ketua Menteri


Ahli Dewan Undangan Negeri Melaka (Adun) Kawasan Bachang, YB Lim Jak Wong berkata sekiranya PR menang di Melaka DAP akan menyokong Adun PAS untuk dilantik sebagai Ketua Menteri Melaka.

Lim berkata demikian pada program ceramah anjuran PAS Kawasan Bukit Katil di Taman Tun Rahah, Bukit Katil malam tadi.

Orang biasa di hambat, menteri dibiarkan saja

Salahguna Wang Zakat : Amil direman.. menteri tidak,.. kenapa?

 

Tidak berapa lama dulu sekitar pada bulan Ogos  2011 seorang amil Redzuan Mohd Said telah diburu polis kerana melarikan wang kutipan zakat berjumlah RM18,000.

Sebagai orang biasa yang bukan menteri dan tidak punya kuasa apa-apa ,  Redzuan  akhirnya mengaku dan memulangkan wang tersebut.  Beliau dihukum empat tahun penjara dan tiga sebatan atas kesalahannya itu.
 

Ini pula kisah seorang menteri yang hidup mewah tetapi telah menyalah gunakan kuasa. Beliau usahkan diburu dan didakwa !, di sentuh pun tidak. Beruntungnya menjadi seorang menteri,..berkuasa macam seorang raja, boleh berbuat apa saja,…. bersultan di mata beraja di hati!! 

ANAK tarik Ku Li untuk kempen isu FGVH

Persatuan Anak-anak Felda Kebangsaan (ANAK) akan menampilkan putera raja Kelantan, Tengku Razaleigh Hamzah dalam satu program jelajah berhubung isu penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) Bhd ke Bursa Malaysia.

Presiden ANAK, Mazlan Aliman berkata, dengan nama Gerakan Selamatkan Felda itu dirancang untuk membabitkan Tengku Razaleigh atas kapasiti bekas menteri kewangan itu sebagai salah seorang pengasas Felda.

Umno leaders are not fit to talk about unity - Malay or Malaysian!

Umno leaders are not fit to talk about unity - Malay or Malaysian!Who is responsible for destroying racial unity in this country? Which forked-tongue party with the tacit support of their soul mate – a xenophobic NGO – is using race and religion to divide the people?
It is palpably not the Opposition. The Opposition on their part are seriously working with the marginalized minorities as well as the majority race in instilling peace and unity in the society.
Ethnic diversity is no doubt a distinctive feature of Malaysia but the Barisan Nasional (BN) ruling parties – led by the ‘Big Brother’, UMNO – opt to promote individual self-serving racial schema all in the name of promoting the interests of their own ethnic group against the other. This has led to a divisive kind of politics in the coalition since the country’s independence and it has caused grave disunity among the people of various races and religions.
The only party in the country that often uses race, religion and ethnic ‘rights’ to stay relevant in politics is UMNO. For this reason, UMNO does not deserve to talk about racial unity.

Repeat 4 : Thousands at Kelana Jaya to hear Anwar IV

Repeat 3 : Thousands at Kelana Jaya to hear Anwar III

Repeat 2 : Thousands at Kelana Jaya to hear Anwar II

Repeat 1 :Thousands at Kelana Jaya to hear Anwar

Krisis ekonomi Malaysia 1997-1998 hasil tangan Mahathir Mohamad

Krisis ekonomi Malaysia 1997-1998 hasil tangan Mahathir Mohamad Dalam akhbar baru-baru ini, Mahathir Mohamad telah menafikan bahawa beliau telah mengambil pinjaman daripada Bank Dunia. Beliau juga sanggup bersumpah dengan Al-Quran untuk membuktikan beliau tidak melakukannya.
Apabila dibentangkan dengan pelbagai bukti berdokumen bahawa Malaysia telahpun mendapatkan beberapa pinjaman daripada Bank Dunia, Mahathir mengatakan bahawa beliau tidak pernah memohon secara persendirian pinjaman tersebut. Beliau tidak juga mengatakan bahawa beliau tidak mengetahui mengenai pinjaman-pinjaman tersebut.
Sebagai Perdana Menteri selama 22 tahun, Mahathir hanya mahu bertanggungjawab mengenai tindakan-tindakan yang beliau telah lakukan sendiri. Jelaslah Mahathir mempunyai persepsi berbeza mengenai maksud “Akauntabiliti” berbanding seluruh dunia. Walaupun ia telah menjelaskan budaya ketidakbertanggungjaawaban pihak Barisan Nasional sekarang.
Mahathir sebenarnya sering berbohong. Beliau merasakan sekiranya banyak kali berbuat demikian, ia akan menjadi perkara yang benar. Mungkin mereka yang bodoh sahaja boleh terpengaruh dengan beliau. Ambil contoh kenyataan beliau kepada Malaysian Insider pada 20 Disember:

Legasi Najib: Apakah yang bakal ditinggalkannya buat Malaysia mahupun UMNO?

Legasi Najib: Apakah yang bakal ditinggalkannya buat Malaysia mahupun UMNO?Ramai rakyat Malaysia yang menyaksikan penghujung tahun 1970-an dan permulaan tahun 1980-an sebagai berakhirnya era perpaduan dan bermulanya zaman perpecahan yang memakan masa yang lama. Ada juga yang tidak bersetuju dengan tarikh yang telah dinyatakan di atas, namun tidak syak lagi keadaan masyarakat di Malaysia telah menjadi semakin teruk.
Bila Negara sudah berpecah, bertambah pula dengan jurang dalam komuniti yang semakin membesar disebabkan oleh kemiskinan, keadaan politik yang tidak stabil, keadaan sosial dan kewangan yang tidak pasti, agak sukar untuk merasakan semangat hidup dalam komuniti. Jadi, satu-satunya legasi tidak ternilai yang boleh diwariskan oleh pemimpin kepada rakyat ialah semangat perpaduan, sesuatu yang lebih berharga dari sesuatu yang bersifat kebendaan.

To win or not to win: Minefields await Pakatan at the last lap

To win or not to win: Minefields await Pakatan at the last lapFor Pakatan Rakyat, this is a take-home moment due to the fact that Umno is is in self-destruct mode, with the many scandals and wrong-doings of its leaders. Indeed, the 13th General Election will be the first that the opposition has to do less to win unless they go into self-destruct mode too.
Looking at the way things are going Pakatan will have an easy time at the polls, with BN ensuring an opposition win in GE-13. In fact, they are working overtime to give in to Pakatan and Umno is leading the way. Even former premier Mahathir Mohamad is pitching in to help Anwar Ibrahim and Pakatan score a defining win, not to mention Ibrahim Ali. This rotund Perkasa chief is single-handedly chasing all the voters away from BN.

JERMAN : PENDIDIKAN PERCUMA

2012: Make or break for the euro zone

Kim Jong Un Declared "supreme Leader"

Inside Story - North Korea's untested young Kim

North Korea holds memorial service for Kim Jong-il

Kerajaan Selangor Sediakan Banyak Tanah Simpanan Untuk Bina Sekolah Baru

Syria's opposition question Arab mission

SPR : BAGAIMANA NAK JADI CALON ?

[Bakat Cilik] Al Fadhil Ustaz Afif Syairazi bin Nasrudin

Sharizat tidak tahu aktiviti suami

YB Zu belasah Sharizat beli kondo RM9.9 juta di singapura

Perkasa lapor polis kempen bebas Anwar, paderi Eu

Nik Aziz syukur Hasan tarik balik kenyataan sensitif

Kapan Noh Omar Arek Meneng?

Kata Pujangga Jawa “Wes seko 1957 BN nang Selangor, kaielah wong lio jogo Selangor. BN & UMNO wes sogeh, jagong meneng-meneng maneh penak seko geger orak eneng guno”.Salam rakyat Selangor. Sedar tidak sedar di Selangor kita masih menikmati kemudahan air percuma yang tidak pernah terlintas langsung untuk UMNO dan BN yang telah memerintah, memeras dan mengaut keuntungan hasil kekayaan negeri termaju di Malaysia ini. Ada sahaja Noh Omar selaku bakal calon MB Selangor jika UMNO menang di Selangor menyalak-nyalak mengeluarkan isu di negeri Selangor. Nawane wes ngeleh!

Kerajaan Selangor Sediakan Banyak Tanah Simpanan Untuk Bina Sekolah


SHAH ALAM, 29 DIS: Selangor memiliki beberapa rizab tanah simpanan yang boleh dibangunkan untuk pembinaan sekolah baru di negeri ini.
Exco Kesihatan, Pekerja Ladang dan Kemiskinan, Dr Xavier Jeyakumar berkata, beberapa pemaju besar di negeri ini memiliki kapisiti tanah yang besar yang boleh dibangunkan Jabatan Pendidikan sebagai kawasan sekolah pada bila-bila masa.
"Walaupun kita telah menyediakan beberapa tanah untuk pembinaan sekolah di Selangor, malangnya ianya dibiarkan dan pembinaan sekolah kita tidak nampak. Oleh itu kita membuat keputusan di mana tanah-tanah sekolah yang dikemukakan pemaju kepada kerajaan negeri dalam pelan-pelan mereka untuk kelulusan daripada perancang bandar negeri, tanah tanah itu akan disimpan dibawah pejabat tanah dan galian.

Battle to light political fire in students

Student groups are getting bolder by demanding the right to publish independent student newspapers and called for academic freedom for lecturers.
KUALA LUMPUR: Microphone in hand, college student Muhammad Nasrul Alam rails against political restrictions on Malaysian campuses as well as bread-and-butter concerns like his school’s unstable wi-fi network.
But he faces a tough crowd: fellow students who are just waiting for a bus on the University of Malaya campus and who show a lack of interest in politics — something that Malaysian student leaders hope to change.
Those hopes have soared since Prime Minister Najib Tun Razak vowed in November to end a ban dating from the 1970s on college students joining or supporting political parties, the latest in a series of pledges to reform oppressive laws.

CPPS Prihatin Penambahbaikan SBPA

Post Pic
KUALA LUMPUR, 29 DIS : Pusat Kajian Dasar Awam (CPPS) Institut Kepimpinan Strategik Asia (Asli) melahirkan keprihatinannya terhadap beberapa pindaan kepada Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) berikutan tercapainya persetujuan antara Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dengan Cuepacs.

"Orang ramai, seperti juga Cuepacs dan kerajaan, akan merasa 'lega' dengan persetujuan ini ketika tahun berakhir.

Kalau Pun Bukan Imam Mahdi, Anwar Masih Pemimpin Suci Rakyat

Kalau Pun Bukan Imam Mahdi, Anwar Masih Pemimpin Suci
SECARA peribadi, penulis ingin menjelaskan disini bahawa penulis tidak sama sekali bersetuju dengan pandangan yang mengatakan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah Imam Mahdi walaupun ada dakwaan mengatakan perkara itu disebut oleh Ketua Cabang Sabak Bernam, Ustaz Dr. Badrul Amin, merangkap penasihat agama kerajaan Negeri Selangor, dalam satu majlis ceramah.
Penulis juga telah menonton sendiri video tersebut dan memang pada pendapat penulis Dr. Badrul ada menyatakan yang Anwar adalah Imam Mahdi walaupun telah dinafikan Dr. Badrul dalam entri Facebooknya semalam.  Penulis tak boleh nak masuk dalam kotak pemikiran Dr. Badrul untuk memahami apa sebenar yang cuba disampaikan tapi bila empunya diri dah menafikan, rasanya penulis dan yang lain perlu akur sajalah.
Bagaimanapun, penulis juga berpendirian bukan semua yang disebut oleh Dr Badrul dalam ceramahnya itu salah.  Banyak juga yang betul, antaranya menyatakan bagaimana Anwar merapatkan timur dan barat, memimpin gerakan Islam dan banyak lagi.  Semua itu (melainkan Anwar sebagai Imam Mahdi) adalah perkara yang merujuk kepada Anwar.

Flying tempers, fainting fits in 6P mayhem

The Putrajaya immigration office becomes a war zone as foreign workers, employers and agents rush to beat amnesty deadline.

PUTRAJAYA: Thousands of illegal foreign workers and their agents and employers have been jam-packing the immigration office here for the past week to beat the Dec 31 deadline for registration under the 6P amnesty programme.
Observers agree that the place looks like a war zone, with tempers flaring, people moving about in confusion, banging and kicking on doors and no one able to get heard above the noise. At least one woman fainted this morning.
“It’s pure chaos,” said an employer of plantation labourers, speaking in the parking lot outside the immigration office. “There are not enough counters, not enough forms, not enough queue numbers. The immigration officials seem to be as confused as everyone else.”

Perkasa: Kenyataan Rev Eu terhadap Artikel 153 ‘bermotifkan politik’

KUALA LUMPUR, 29 Dis — Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) hari ini menuduh pemimpin gereja Kristian yang membangkitkan perkara berkaitan Artikel 153 Perlembagaan ketika sambutan Krismas lalu berunsurkan politik.
Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali (gambar) menggelarnya sebagai ‘provokatif’ dan mengemukakan teori terdapatnya hubungan antara kenyataan Reverend Dr Eu Hong Seng dengan pilihan raya umum akan datang.
“Saya percaya kenyataan Dr Eu itu didorong oleh unsur politik kerana pilihan raya umum akan berlangsung tidak lama lagi. Terdapat motif politik di sini yang saya lihat cubaan untuk mengelirukan orang ramai dengan mengatakan kerajaan tidak berlaku adil terhadap bangsa lain.
“Itu matlamat Dr Eu. Artikel 153 tidak boleh dipersoalkan ... terdapat motif politik untuk menghapuskan hak Melayu,” katanya kepada pemberita di sini.

Christians must fight the Good Fight: Declare war on Ibrahim Ali and Umno!

Christians must fight the Good Fight: Declare war on Ibrahim Ali and Umno!LETTER Perkasa has done it again. This self-proclaimed Malay rights group is often slammed as being racist thugs from the lunatic fringe. Now, Malaysian Christians must be asking themselves what sort of illiterates or semi-literates form its membership.
Obviously, its founder president Ibrahim Ali must have an extreme aversion to thinking, logic, rational discourse or conceding when others have been proven right. He and other Perkasa leaders are addicted to lies and speaking from the rear, to put it politely.
This is the 21st Century! The age of the information-rich Global Village ushered in by the Internet through globalization and the digital economy.
As often as Ibrahim Ali and his goons routinely distort our history, it’s important that good men and women speak out just as often against these evil-doers in our country.
This man has absolutely no respect for anyone as evident from his willingness to publicly pick a fight with the Christians during their festive cheer.

Occupy Dataran akan jalankan flashmob 'V for Vendetta' pada malam Tahun Baru

Lautan topeng-topeng 'V' di Dataran Merdeka sebagai simbol resistansi menentang autoritarianisme

2011 akan terukir dalam sejarah sebagai Tahun Kebangkitan Rakyat seluruh dunia.  Bermula di Tunisia, kebangkitan ini kemudiannya merebak ke Mesir dengan rapat umum raksasa di Dataran Tahrir, yang kini menjadi imej dan simbol pembebasan dan kemerdekaan abad ke-21.  Kita juga lihat bagaimana kebangkitan gerakan "Indignados" di Sepanyol yang mula menduduki dataran Puerta del Sol di Madrid pada 15 Mei telah menjadi inspirasi kepada gerakan Occupy Wall Street pada 17 September dan juga Occupy Movement di seluruh dunia.  Gelombang demokrasi yang telah digerakkan sendiri oleh rakyat jelata tanpa pimpinan golongan elit ini sudah tentu akan menjadi Revolusi yang mengisi ruang hati dan minda lebih tujuh bilion insan serta generasi-generasi akan datang.

Umno needs to ‘colonise’ S’wak for continuity

Dayaks must wrest control of Sarawak if they are to change the course of their future.

By John Brian Anthony
Umno will not allow Chief Minister Taib Mahmud to be removed from his seat because Taib was and is prepared to play ball and fit into their (Umno leaders’) plan to “colonise” Sarawak.
Peninsular Malaysia is running out of land and they need Sarawak. But it will be at the expense of the Dayaks of Sarawak.
Peninsular Malaysia has exhausted its resources. There is not much oil and gas left.
Where can they get more? They get it from Sabah and Sarawak. Who has the biggest oil and gas companies in Malaysia? Scomi, Kencana and government-linked companies like the MISC, all of which are peninsula-based.

Peraturan penggunaan dakwat kekal diketahui 1 Februari ..jangan Flip-Flop...Bersih 3.0 menunggu..!!!

Peraturan penggunaan dakwat kekal diketahui 1 FebruariKUALA LUMPUR- Keputusan mengenai peraturan penggunaan dakwat kekal pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan diketahui pada 1 Februari depan.
Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya (PSC), Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, berkata peraturan itu sedang digubal dan kandungan dakwat masih dikaji oleh Jabatan Kimia dan Majlis Fatwa Kebangsaan.
"Selepas siap, ia dijangka boleh dipaparkan pada mesyuarat Parlimen dan dianggap untuk berkuat kuasa," katanya kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat ke enam PSC di Bangunan Parlimen, di sini, hari ini.

Monopoli MAS-Air Asia, rakyat jadi mangsa

KUALA LUMPUR, 29 Dis: Penerbangan untuk Sabah dan Sarawak akan menjadi lebih sukar dan mahal selepas ini kerana Firefly tidak akan lagi menjalankan perkhidmatan di negeri-negeri tersebut.
Ahli Parlimen DAP Bukit Bendera, Liew Chin Tong (gambar) berkata, kolaborasi MAS-Air Asia dilihat hanya menguntungkan satu pihak sahaja, iaitu Air Asia sendiri, manakala rakyat menderita, lapor Roketkini.com.
“Dengan MAS dan Firefly menghadkan penerbangannya, Air Asialah yang memonopoli laluan-laluan udara tertentu. Sebagai contoh, laluan Sandakan-KL sudah menjadi monopoli Air Asia sepenuhnya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Menurutnya, dengan jumlah penerbangan yang kurang dan harga pula lebih mahal, ia bukan sahaja menyusahkan pengguna, malah tidak baik untuk ekonomi.
Beliau menjelaskan, institut kajian Research for Social Advancement (REFSA) telah mengenal pasti beberapa pekara utama:

Datuk in NFC issue has his remand extended, again

Datuk in NFC issue has his remand extended, againKUALA LUMPUR- The remand order for the Datuk being investigated in the National Feedlot Corporation (NFC) issue for allegedly trying to bribe senior police officers had his remand extended another day to Friday.
The 45-year-old Datuk had been re-arrested on Monday over a cheating case in October 2007 where a 43-year-old woman claimed she paid the suspect RM280,000 as a consultation fee to assist in the building a petrol station in the Klang Valley. Till today, the petrol station has yet to be built.
The woman lodged a police report in August 2009. He is being investigated under Section 420 of the Penal Code for cheating.

January 9, 2012: The start of the Najib riots

January 9, 2012: The start of the Najib riotsIt is true. A back-to-the-wall Umno is really mulling the possibility of instigating street riots not just in Kuala Lumpur but in every major city, including Sabah and Sarawak, two key states which they cannot afford to lose to the Pakatan Rakyat led by Opposition Leader Anwar Ibrahim.
Scare-mongering and stirring up street riots has long been a policy tool for Umno, which has ruled the country since 1957.
In fact, Prime Minister Najib Razak’s father was accused of masterminding the May 13, 1969 racial riots in Kuala Lumpur, which enabled him to seize power and oust the then premier, Tunku Abdul Rahman.
Therefore, it is not surprising that Awang Selamat of the Umno-owned Utusan newspaper has been trying to instigate fear that Anwar’s supporters will riot soon after the Sodomy II verdict is announced on January 9, 2012.

Sorotan Politik Tanah Air Sepanjang Tahun 2011

Januari
-  Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansur  mempunyai pejabat sendiri, Pejabat Wanita Pertama Malaysia (FLOM) di Jabatan Perdana Menteri. Gelaran First Lady of Malaysia (FLOM) yang diguna Rosmah mencetuskan kontroversi kerana ia adalah gelaran Duli Yang Maha Mulia Permaisuri Agong.
- Badan pemerhati kewangan antarabangsa, Global Financial Integirty (GFI) mendedahkan pengaliran keluar wang haram sebanyak RM888 bilion di antara tahun 2000 ke 2009. Wang haram adalah daripada aktiviti tidak sah seperti rasuah, kecurian, sogokan serta pengelakan cukai.
- Pilihan raya kecil Tenang adalah pilihan raya kecil ke-14 selepas Pilihan Raya Umum 2008. Ia diadakan selepas Ahli Dewan Undangan Negeri, Datuk Sulaiman Taha meninggal pada 17 Disember 2010

Februari
- Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim, menyeru rakyat mengambil iktibar daripada kejatuhan diktator Hosni Mubarak daripada tampuk Presiden Mesir.

Pakatan bagi kek, Khir bagi penyapu

SHAH ALAM, 29 Dis: Pelbagai pihak mengucapkan tahniah kepada kerajaan Selangor pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim yang berjaya membuat perbezaan yang besar berbanding kerajaan negeri di bawah BN dahulu.
Ia semakin jelas lagi apabila terbukti apa yang dikatakan terhadap Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo, bekas Menteri Besar Selangor itu disahkan oleh mahkamah.

Khir dihukum penjara setahun oleh Mahkamah Tinggi di sini selepas didapati bersalah atas tuduhan mendapatkan untuk beliau dan isterinya dua lot tanah dan sebuah banglo bernilai RM6.5 juta dengan harga RM3.5 juta, empat tahun lalu.

Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki yang memutuskan hukuman itu turut mengarahkan perlucutan hak terhadap hartanah tersebut.

Ketua Pemuda MCA Pulau Pinang, 439 lagi keluar parti

Dalam satu tindakan yang mengejutkan malam tadi, Ketua Pemuda MCA Pulau Pinang, Eng Hiap Boon meletak jawatan daripada semua jawatan parti, kerana mendakwa kecewa dengan kepimpinan MCA.

Jangan tersilap pilih medan perang

Politik tanpa percaturan strategi yang bijak bisa membinasakan, apatah lagi seandainya terikut-ikut diheret rentak musuh, secara sedar atau tidak.  Sesungguhnya, idealisme sering menemui batasnya dalam struktur politik yang mencengkam ini, namun mangsa sistem ini semestinya bukan pembangkang sahaja.  Dari satu segi, pemerintah memerangkap sendiri dalam pelusuk sehingga gagal terkeluar untuk menerokai dunia baru seiring dengan arus perubahan.

Dalam satu wawancara bersama  MerdekaReview pada 15 Disember 2011, Setiausaha Biro Antarabangsa DAP Liew Chin Tong (gambar kiri) mengenalpasti kekuatan Pakatan Rakyat (PR), mengupas kecenderungan pengundi berdasarkan laporan tinjauan soal-selidik, malah mencari jalan untuk mengharungi kekangan yang ada dalam senario politik terkini.

Nga Kor Ming Gesa Polis Profesional Siasat Ugutan Bunuh


SHAH ALAM, 29 DIS : Ahli parlimen Taiping, Nga Kor Ming hari ini membuat satu laporan polis berhubung ugutan bunuh ke atas dirinya daripada pihak tidak bertanggungjawab menerusi satu kiriman surat berisi sebutir peluru hidup, semalam.
Nga berkata budaya politik samseng seumpama ini seharusnya ditentang dan dikecam daripada terus menular dalam arena politik tanah air.
"Polis berjanji akan membuat siasatan menyeluruh dan tindakan segera, dan saya berharap pihak polis menjalankan tugas dengan profesional dalam melindungi keselamatan wakil rakyat.
"Saya juga berharap polis dapat menjaga keselamatan ahli keluarga saya daripda ancaman ini," Nga berkata demikian ketika dihubungi TVSelangor.