Selasa, 13 Disember 2011

Dilema kerajaan: Antara pembaharuan dengan kepentingan

"Dilema kerajaan" berasal dari beberapa kontradiksi.  Pertama, berlakunya konflik antara pembaharuan ekonomi dan kepentingan rent-seeker (perentir).  Setelah mempertimbangkan kepentingan, keperluan kroni akan dipenuhi, namun pada masa yang sama momentum pembaharuan pula dikurangkan.  Keadaan ini akan menjurus kepada satu senario di mana kroni pemerintah sentiasa mempengaruhi dasar kerajaan, dan pembaharuan gagal membawa kesan yang terserlah untuk selama-lamanya.

Misalnya, dari zaman Abdullah Ahmad Badawi hinggalah Najib Razak, kerajaan Barisan Nasional sering menekankan penyelewengan yang berlaku dalam perolehan dan pembahagian kontrak dalam sektor awam.  Namun, setiap tahun Laporan Ketua Audit mendedahkan kes demi kes penyelewengan yang memperlihatkan bagaimana kroni mempergunakan saluran perolehan dan pembahagian kontrak sebagai saluran untuk memenuhi nafsu mengaut kekayaan diri.  Skandal National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) yang terdedah baru-baru ini, melibatkan suami kepada Menteri Kabinet merangkap Ketua Wanita UMNO Shahrizat Jalil, adalah contoh yang klasik.

MB Selangor: SPAD-KTB perlu kerjasama cari penyelesaian

Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) perlu menyelesaikan segera krisis pengangkutan awam yang berlaku selepas Konsortium Transnasional Bhd (KTB) menggantung perkhidmatan bas City Liner di Selangor atas alasan kerugian operasi.

Kerajaan Negeri Selangor menyeru SPAD berbincang dengan KTB untuk menyelesaikan masalah ini yang telah menyebabkan kira-kira 80,000 pengguna pengangkutan awam terkandas di seluruh Selangor.

"Kami berharap SPAD dan KTB akan menyelesaikan perkara ini secepat mungkin, Kami akan berbincang dengan SPAD untuk mencari penyelesaian alternatif sekiranya masalah ini gagal diselesaikan," kata Menteri Besar, Abdul Khalid Ibrahim.

Mengulas lanjut, Menteri Besar berkata, Kerajaan Negeri melihat isu utama kepada krisis ini ialah mekanisme subsidi bersilang (cross-subsidy) yang diberikan oleh kerajaan kepada KTB.

Saifuddin: Generasi pengundi realiti baru penentu arah aliran undi PRU-13

SHAH ALAM, 13 Dis — Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, keputusan pilihan raya umum ke-13 akan ditentukan oleh kumpulan pengundi realiti baru yang dipengaruhi kesan media baru.
Beliau yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi berkata, kumpulan yang terdiri daripada golongan muda seperti mahasiswa dan profesional muda ini tidak memihak kepada mana-mana parti politik, sebaliknya mereka akan membuat keputusan untuk memilih mana-mana parti yang dilihat memberikan keutamaan terhadap hak dan kepentingan mereka.
“Mereka ini bukan lahir sebagai penyokong Pakatan dan kerajaan, tetapi lahir daripada ‘online lifestyle’ dan trend masa kini.
“Atas kesedaran baru sosial ini, kumpulan tidak formal ini membentuk satu kumpulan di dunia maya untuk dinyatakan ke dalam realiti dan mengeluarkan idea antibirokrasi yang wujud dalam pemerintahan,” tegasnya dalam wacana anjuran Kumpulan Media Karangkraf hari ini.

Guan Eng: Pengundi Sarawak atau ‘hantu’ penentu keputusan PRU

SHAH ALAM, 13 Dis — Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menjangkakan penentu kemenangan pilihan raya umum ke-13 adalah dua golongan iaitu “pengundi hantu” dan pengundi di Sarawak.
Menurut Setiausaha Agung DAP itu, sekiranya Pakatan Rakyat memenangi satu pertiga kerusi di Sarawak, itu sudah memadai untuk mereka memberikan tekanan kepada Umno-Barisan Nasional (BN).
“Kita tidak perlu menang separuh daripada keseluruhan kerusi, sekiranya Pakatan menang satu pertiga daripada kerusi sudah cukup,” katanya pada Wacana Sinar Harian di sini.
Menurut Lim (gambar), untuk tujuan itu, Pakatan Rakyat jelasnya harus berusaha dengan lebih keras bagi meraih sokongan pengundi di Sarawak.

Anwar: Pihak pendakwa pertikai peraturan mahkamah

KUALA LUMPUR, 13 Dis: Peguam Cara Negara II, Datuk Yusof Zainal Abidin didakwa telah bertindak keterlaluan sehingga ke peringkat mempertikaikan peraturan mahkamah, apabila menafikan keterangan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dari kandang tertuduh.

Menurut Anwar, pertikaian mengenai keputusan dan keterangan yang telah diberikan oleh beliau menerusi kandang tertuduh tidak sepatutnya berlaku, memandangkan ia adalah keputusan pilihan yang dibuat oleh pihaknya sejajar dengan peraturan mahkamah.

Katanya, apabila perkara itu dipertikaikan oleh pihak terbabit bermakna pihak berkenaan jelas mempertikaikan peraturan mahkamah.

Pilihanraya ke-13 Akan Ditentukan Pengundi Realiti Baru


SHAH ALAM, 13 DIS : Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah menyatakan keputusan pilihanraya umum (PRU) ke 13 yang akan dihadapi kelak bakal ditentukan oleh kumpulan pengundi baru yang diistilahkannya sebagai 'pengundi realiti baru'.Beliau yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi berkata kedua-dua pihak iaitu Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) harus memahami keadaan ini.
"Sudah pasti bukan hanya penyokong Pakatan Rakyat dan bukan hanya penyokong Barisan Nasional. Kedua-duanya tidak akan punya cukup undi, undi yang sebenarnya saya ungkapkan sebagai kumpulan yang 'pengundi realiti baru'," katanya selaku ahli panel di dalam majlis wacana anjuran Sinar Harian bertajuk "Undi Siapa Jadi Penentu" di Auditorium Kumpulan Media Karangkraf di sini hari ini.

As GE-13 looms, Perak already turning into a political ‘killing field'

As GE-13 looms, Perak already turning  into a political ‘killing field'The latest polls show that Perakians will favour Pakatan in the next general election, expected to be called in 2012. It is going to be a mounting task for Barisan Nasional (BN)to remain in power after the muddled and dubious take over from Pakatan in February 2009 after three state legislative members from Pakatan declared themselves as Independent. Apparently, the electorate are still incensed over the events that brought down Pakatan’s government through the court processes.
Zambry Abdul Kadir, the present MB, cannot be solely blamed for the present Umno and BN’s unpopularity in Perak. In fact their popularity countrywide also have dashed to its lowest ebb because of their poor leadership qualities and the buzz pertaining to scandals, corruption, and cronyism among their leaders.
The prediction by political analysts is that the next general election would see Pakatan win with a simple majority in Perak. Zambry is aware of this predicament and the time now is just bad for him, as added to this political decrepitude there are a few ardent Umno aspirants eyeing for the post of Perak MB – pathetically sighting Zambry’s weaknesses as a leader for the past three years. A voter from Ipoh has this to say: “The next general election will see a win for Pakatan. Zambry, or any other Umno aspirant to become MB, will not sway the people’s sentiment here. The people will still vote for Pakatan.”

Kit Siang: Najib should ask Taib to step down until cleared of graft

Abdul Taib has repeatedly dismissed the allegations of graft. — file pic
KUALA LUMPUR, Dec 13 — Lim Kit Siang called on Datuk Seri Najib Razak today to state whether Tan Sri Abdul Taib Mahmud will be forced to step down after 17 international NGOs and activists demanded the Sarawak chief minister be arrested immediately for abuse of power akin to an attempt to “form a criminal organisation.” The DAP parliamentary leader said the prime minister must inform Parliament during the current Dewan Negara sitting of the status of graft investigations against the chief minister of 30 years.
“As Chairman of Barisan Nasional (BN), he should declare whether in view of the very serious allegations made, he would ask Taib to step down until he has fully cleared himself,” the Ipoh Timor MP said.

Zaid Ibrahim : Pemimpin Lompat Parti Tak Semestinya Tak Baik

SHAH ALAM, 13 DIS : Presiden Kita, Datuk Zaid Ibrahim menjelaskan dirinya adalah seorang ahli politik yang punya pendirian dan langkahnya berpindah parti politik bukan atas kepentingan peribadi atau mengejar keuntungan.
Malah katanya, keputusan itu juga tidak wajar dilihat dari sudut negatif kerana tidak semua ahli politik yang bertukar atau melompat parti itu tidak bagus atau tidak berpendirian.
Menurutnya, dia juga bukannya sesuka hati meninggalkan Umno tetapi disebabkan tidak sependapat dengan kepimpinan di dalam parti terbesar orang Melayu itu maka akhirnya dia disingkirkan.
"Sebenarnya saya tak berhenti daripada Umno, bukan saya lari daripada Umno (tetapi) saya dipecat kerana pandangan saya tidak secocok dengan kepimpinan. Saya pun bukan lompat dari PKR, saya berhenti untuk memudahkan PKR dengan cara dia dan saya dengan cara Kita," katanya selaku ahli panel di dalam majlis wacana anjuran Sinar Harian bertajuk "Undi Siapa Jadi Penentu".

ANAK: Tiada Durian Runtuh Daripada Penyenaraian Felda Global Ventures Holdings


KUALA LUMPUR, 13 DIS : Penyenaraian Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd (FGVH) di bursa saham tahun hadapan bakal menyaksikan Felda kehilangan pendapatannya daripada RM 2.3 billion setahun kepada hanya RM508 juta sahaja. Perkara tersebut dinyatakan oleh Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman.
Mazlan menegaskan usaha kerajaan pusat itu akan menyebabkan tanah ladang kelapa sawit milik FELDA Plantation Sdn Bhd seluas 360,067 hektar bakal terkorban. Ini kerana ia akan dipajakan kepada FGVH selama 99 tahun sekirannya rancangan itu terus dilaksanakan.

MP Pakatan Rakyat - Tim. Menteri Penerangan, Komunikasi & Kebudayaan (1)

PRU13 USJP Soalan 1 & Prof Madya Dr Abu Hassan Bhg 6 Wacana Sina...

PRU13 USJP Soalan 1 & Datuk Zaid Bhg 5 Wacana Sinar Harian K9

PRU13 USJP Soalan 1 & YAB Lim Guan Eng Bhg 4 WSHK9

PRU13 : USJP - Soalan 1 & YB Dato Saifuddin - Bhg 3 - Wacana Sinar Hari...

PRU13 : UNDI SIAPA JADI PENENTU? - Bhg 1 - WACANA SINAR HARIAN K9

PRU13 : USJP - Soalan 1 & YB Nurul Izzah - Bhg 2 - Wacana Sinar Harian K9

Dusun Di Dalam Bandar Bagi Taman USJ2

Anwar: Kenyataan dari kandang tertuduh adalah 'pilihan'

Anak: Retain Felda DG and remove Isa Samad

Fitnah Liwat II: Tuduhan pendakwa raya tak berasas, kelirukan mahkamah

KUALA LUMPUR 13 Dis: Peguam Sankara Nair berkata, pendakwa raya kes Fitnah II masih gagal membuktikan tuduhan mereka terhadap Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Sebaliknya, kata Sankara, pendakwa raya memilih untuk membuat tuduhan tidak berasas terhadap saksi pakar pembelaan dan mengelirukan mahkamah.
“Mereka masih belum memenuhi beban pembuktian yang terletak di atas bahu mereka.
“Mereka buat beberapa tuduhan terhadap saksi pakar kita dan mengelirukan mahkamah.

Rakyat Kelantan masih perlukan Nik Aziz

SHAH ALAM, 13 Dis: Pensyarah Kanan Jabatan Pengajian Media, Fakulti Sains Sosial Universiti Malaya (UM), Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah menyifatkan akhlak kepimpinan yang ditunjukkan oleh Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai tokoh yang tiada tandingan.

Katanya, sikap kesederhanaan yang ditujunkkan Menteri Besar Kelantan itu sukar dicari pada pemimpin lain khususnya di Malaysia sekarang.

Bukan sahaja sukar dibanding dengan pemimpin lain dalam Umno, malah juga sukar untuk dibandingkan dengan pemimpin PAS yang lain.

PRU 13 : Najib dicabar bertanding di kerusi 1Malaysia

najib nurul 1malaysiaNaib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mencadangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membuktikan keikhlasan konsep 1Malaysia yang diterajuinya dengan bertanding di kawasan yang masyarakatnya berbilang bangsa seperti kerusi parlimennya di Lembah Pantai.

"Apabila bercakap tentang transformasi dan imej berbilang bangsa di Malaysia, saya berharap Saifuddin akan sampaikan kepada perdana menteri bahawa beliau harus mempertimbangkan kemungkinan bertanding di kerusi yang masyarakatnya berbilang kaum, kerusi 1Malaysia.

Anwar ramal PRU-13 sejurus selepas kes liwatnya selesai

KUALA LUMPUR, 13 Dis — Datuk Seri Anwar Ibrahim meramalkan pilihan raya umum ke-13 akan dipanggil sebaik sahaja kes liwat dihadapinya sekarang berakhir, sambil menegaskan ia sebahagian daripada usaha menamatkan kerjaya politik beliau.
Ketua Pembangkang itu memberitahu pemberita bahawa beliau bersedia untuk yang terbaik tetapi pada masa yang sama menduga keadaan paling buruk.
“Ini bukan secara kebetulan, akhir kes ini akan secara kebetulan (selari) dengan pilihan raya (umum),” katanya di pekarangan mahkamah.
Hujah penggulungan masuk hari kedua hari ini.

Change can happen only when Malays are ready, says Zaid


Zaid said today, “The ruling party does not know what is right or wrong anymore.” — file pic
SHAH ALAM, Dec 13 — KITA party president Datuk Zaid Ibrahim said today there can only be change in governance when the Malays are ready. “Malays will determine who wins (the next general election), not only because they’re the biggest group ... They are governed by a party telling them that their rights will be challenged if they vote otherwise,” Zaid told a political forum organised by Sinar Harian here today.
“Are they ready to give that up? Are they ready to make that change? If they are, only then will we see a change,” he added.
Zaid was speaking at the forum entitled “PRU13: Undi Siapa Jadi Penentu” (GE13: Whose Vote Counts), which was also attended by Penang Chief Minister Lim Guan Eng, Deputy Higher Education Minister Datuk Saifuddin Abdullah, Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar and Professor Madya Dr Abu Hassan Hasbullah of University Malaya.

Perbicaraan kes liwat II disambung Khamis ini

KUALA LUMPUR, 13 Dis: Perbicaraan kes liwat II yang membabitkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan disambung pada Khamis ini, 15 Disember 2011.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah ketika memutuskan perkara itu menjelaskan, sambungan perbicaraan kes itu akan bermula jam 9.30 pagi.

Menurutnya, perbicaraan Khamis ini bagi membolehkan pihak pembelaan menggulung hujah mereka, sebelum keputusan kes tersebut dibuat. 

Sementara itu, peguam Sankara Nair berkata, pihak pendakwa bagi perbicaraan kes tersebut hari ini tetap gagal membuktikan Datuk Seri Anwar bersalah.

Hassan Ali On The Run


Oleh: Merong 
Assalamualaikum
1. Seorang yg sanggup meninggalkan kem motivasi yg mampu memberikan beliau ratusan ribu ringgit sebulan hanya krn mengistiharkan dirinya memasuki perjuangan PAS.


2. Seorang yg sanggup meninggalkan populariti disaat namanya gah dipersada FORUM PERDANA hanya krn mengistiharkan dirinya memasukki perjuangan PAS.

PRU 13 : Calon diputus Majlis SyuraKUALA LUMPUR, 13 Dis: PAS menggesa semua pihak tidak terburu-buru bercakap soal calon parti itu untuk Pilihan Raya Umum ke-13 kerana ianya masih belum diputuskan.

Menurut Ketua Penerangannya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, keputusan sama ada mana-mana individu dipilih menjadi calon hanya akan diputuskan di peringkat Majlis Syura PAS.

Termasuk dalam iau kedudukan Datuk Dr Hasan Mohamed Ali ujarnya, Majlis Syura belum membuat sebarang keputusan kerana belum menerima pencalonan dari PAS negeri Selangor.

Guan Eng: East Malaysian voters to determine outcome of GE13

SHAH ALAM, Dec 13 — East Malaysian voters will determine whether Barisan Nasional (BN) or Pakatan Rakyat (PR) forms the next government, DAP Secretary-General Lim Guan Eng said today.
“I would say to voters in Sabah and Sarawak: we don’t even need to win half the seats. If we can win one-third, this will threaten BN,” Lim (picture) told a political forum organised by Sinar Harian here today.
“Now it is up to Pakatan Rakyat to convince the voters in Sabah and Sarawak,” he added.
However, Lim confidently said, “We can do so by looking at Selangor, Kedah, Kelantan and Penang ... We are better than Barisan Nasional.”

Negara Hantu :'Pengundi hantu' akan tentukan keputusan PRU-13

Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng beranggapan keputusan pilihan raya umum akan datang akan ditentukan oleh ‘pengundi hantu’.

"Kalau kita tidak bercakap mengenai hantu, kita akan dihantui dengan keputusan pilihan raya yang tidak mencerminkan kehendak rakyat.

"Amat bahaya jika cadangan PSC tidak dilaksanakan,” katanya pada wacana anjuran akhbar Sinar Harian yang berjudul ‘PRU-13: Undi siapa jadi penentu’ di Shah Alam, hari ini.

Suu Kyi's opposition wins legal status

Syria deaths exceed 5000: UN

Majlis Peguam Akan Cabar Undang-Undang Perhimpunan Awam di Mahk...

Ada Aku Kesah : MCA-DAP debat fasal hudud?


Oleh : ABDUL JALIL ALI
SALAH satu tanda pilihan raya semakin dekat ialah apabila pemimpin-pemimhttp://1.bp.blogspot.com/_1dv0WZAtX-8/Sm0Q8jSTMdI/AAAAAAAABBc/iS1xCCYuJLY/s400/pesalah-judi-dihukum-hudud.jpgpin parti politik rancak berperang sesama sendiri, dan mula bercakap ikut suka hati walaupun atas perkara-perkara yang nampak tidak munasabah.

Sebagai contoh, Timbalan Ketua Publisiti MCA, Loh Seng Kok, Rabu lalu mencabar Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berdebat isu hudud dengan Datuk Seri Dr Chua Soi Lek secara langsung di TV.


Sebelum itu Presiden MCA yang juga bekas Menteri Kesihatan itu merasmikan ‘Forum Awam: Hudud dan implikasi terhadap bukan Islam’ di Wisma MCA. Chua mendakwa perlaksanaan hukum hudud menjadikan negara ini mundur dan menakutkan pelabur.

Wajarkah PAS tunggu dedah calon saat akhir?


Oleh MAT ZAIN MAT ISA
INSYA-ALLAH PAS tidak akan berdepan masalah perebutan menjadi calon untuk pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) nanti. Jika pun ada lebih daripada satu nahttp://pasabah.files.wordpress.com/2008/02/bendera-8.jpgma dicalonkan pelbagai peringkat organisasi parti untuk sesuatu kerusi, ia tidak lebih sekadar perbezaan pandangan yang tidak sukar dirai dan dicari titik penyelesaiannya.

Hakikat itu sama sekali berbeza dengan parti lawannya, Umno yang sudah sinonim dengan politik berpuak, bertelagah dan boikot-memboikot. Ia bukan sahaja berlaku lima tahun sekali tatkala berlangsungnya pilihan raya umum, malah lebih kerap lagi ekoran berlangsungnya pemilihan parti.
Pertelagahan dalaman Umno bukan berakhir setakat protes dan boikot, bahkan sehingga melahirkan parti serpihan. Sejumlah tidak sedikit pemimpin dan pendukung parti itu ‘berhijrah’ menjayakan parti baru, sepertimana disaksikan sejarah politik negara pada 1988 dan 1998.

Apa model hudud UMNO@Perkasa jika mereka tolak hudud PAS?


Oleh RUHI HAYATI THANI
DALAM Perhimpunan Agung Umno, Timbalan Presidennya, Muhyiddin Yassin telah membacakan http://4.bp.blogspot.com/-VN1-l16v15o/TqL2HuNCpuI/AAAAAAAAA9U/yzkOe_VzjE0/s400/muhyiddin-yasin-4.jpgdoa Rabitah yang boleh ditemui dalam Al-Ma’thurat. Ia disusun oleh Imam Hasan Al- Banna. Hal Umno mesti berjihad dan berinfak juga bergema di bibir Muhyiddin yang menjadi imam saat mewiridkan lafaz sumpah bai’ah itu.

Nampaknya Umno mula belajar mengenali Islam Haraki walaupun para pendukung jemaah-jemaah Islam inilah yang mereka tindas selama ini. Presiden Umno, Najib Razak dengan riak wajahnya yang bersahaja, telah berucap hal agama de ngan memberikan tumpuan terhadap ungkapan Wasatiyyah beberapa hari sebelum perhimpunan itu. Semua ucapan ini cuma hiasan bagi mewajahkan Umno sebagai sebuah parti bernuansakan Islami. Realitinya, ia tidak boleh mengasuh pun MCA dan mendorongnya ke arah memahami Islam, khasnya dalam mengangkat permasalahan hukum hudud.

Mangsa Pemerintah : Elaun Guru GSTT Ditarik

Saya merupakan salah seorang guru sandaran terlatih yang telah bkhidmat selama 4 tahun.
Kerajaan telah mengumumkan pada bulan Mac yang lepas bahawa semua GSTT yang mencukupi syarat akan diserap dan diberikan kursus kpli/dpli/kdc bermula tahun 2012.
Berdasarkan kontrak lantikan saya sekarang (contract of services) kami dibayar gaji sebanyak RM1901.80, elaun bantuan sara hidup sebnyak RM300 dan elaun khidmat awam RM300.
Tetapi bermula minggu lepas, semua GSTT dipanggil mengikut PPD masing-masing untuk menukar status kami dari contract of services (cos) kepada contract for services (cfs).
Berdasarkan contact cfs gaji akan dibayar sebanyak RM2331dan tiada elaun lain.

BEBAS Seru Rakyat Malaysia Berhimpun Bersama Mahasiswa 17.12.11

Kuala Lumpur, 13 Dis : Gerakan menuntut kebebasan akademik (BEBAS) hari ini menyeru seluruh rakyat Malaysia yang cintakan negara untuk sama-sama turun ke himpunan menuntut kebebasan akademik pada 17 Disember nanti di Dataran Merdeka.
Menurut Muhammad Safwan Anang@Talib selaku Pengerusi BEBAS, himpunan berkenaan mempunyai dua objektif besar iaitu sebagai isyarat bagi seluruh rakyat Malaysia yang sudah lama muak dengan sikap pihak pemerintah yang membelenggu rakyatnya dengan pelbagai cengkaman demi kepentingan tertentu.
Selain itu, ia adalah bertujuan menyerahkan deklarasi tuntutan BEBAS kepada pihak kerajaan dan tidak terlepas sama kepada pihak pembangkang.

Day of reckoning for Putrajaya: All eyes on terms of reference for Project M RCI

Day of reckoning for Putrajaya: All eyes on terms of reference for Project M RCIThe proposed Royal Commission of Inquiry on MyKad issuance in Sabah is Putrajaya’s Achilles Heel. The Parliamentary Select Committee on Electoral Reform, under the Borneo Evangelical Mission Preacher Maximus Johnity Ongkili, could not have been oblivious to this “genetic disorder of a situation” when it stressed on the RCI suggestion before the media in Kota Kinabalu in recent days.
Even more worrisome for Umno is the latent reality that any genuine RCI’s Terms of Reference (ToR) will be, to put it mildly, its Day of Reckoning. If the RCI is instituted in exactly the form, structure and substance that it should rightly be done, the Federal Government’s past on MyKad issuance in Sabah will catch up with it in its Fixed Deposit present to haunt its future in a Hung Parliament.

The Syrian Revolution Sheikh Dr Khalid Hassan Hindawi

Inside Story - The ICC's Africa direction?

Inside Story Americas: Are there any winners of the Iraq war?

YB Dr Lee Boon Chye: Masalah rasuah semakin serius di bawah pimpinan Najib!

Peneroka berdemo tuntut Datuk Zulkifli dikekalkan

Has the Arab Spring taken an Islamist turn?

YB Kesavan: Wang KWSP RM55billion dipinjam kepada kroni-kroni UMNO!

PAS komited perjuang hak rakyat Palestin

Syria's opposition boycott local polls

Masadepan Ekonomi Malaysia

Luahan hati seorang lelaki cina untuk kita semua

Today in History1213

Peneroka tuntut PM kekal Dzulkifli, pecat Isa Samad

Demonstrasi anjuran Anak dan sekumpulan peneroka di hadapan ibu pejabat Felda petang ini.
KUALA LUMPUR, 13 Dis — Kira-kira 50 wakil peneroka Felda menyerahkan memorandum menyokong agar Pengarah Besar Felda, Datuk Dzulkifli Abd Wahab, yang diberi surat bercuti selama sembilan bulan, dikekalkan manakala Pengerusinya Tan Sri Isa Samad dibuang. Memorandum itu dikemukakan ekoran tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengarahkan Dzulkifli bercuti dan mengikuti Kursus Pengurusan Lanjutan bagi meningkatkan prestasi untuk melakukan transformasi Felda.

ATM bukan padang permainan BN

Er Teck Hwa   
Berdasarkan laporan 10 Disember 2011, seorang blogger pro-Umno Papagamo, telah berada di tempat yang sama di mana Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan dua orang timbalannya P Ramasamy dan Mansor Othman semasa kunjungan mereka ke kapal selam KD Tun Razak.
(Er Teck Hwa di depan KD Tunku Abdul Rahman semasa LIMA 2009.)

Papagomo telah juga menggambarkan secara negatifnya bagaimana Lim Guan Eng mengalami mabuk laut ketika dalam kapal selam tersebut.

Selain itu, seorang wartawan yang berada di tempat kejadian pada waktu tersebut turut menyatakan seorang lagi blogger pro-Umno bernama ‘Big Dog’ (Zakir Mohamad) turut berada di sana.

Ada Aku Kesah : ‘Usahlah cari bomoh kerana ingin menang’ - Tok Ki Det

KUALA LUMPUR, 13 Dis — Sementara tumpuan negara menuju ke arah pilihan raya umum ke-13, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menasihatkan ahli-ahli politik tidak perlu mendapatkan khidmat bomoh untuk menang.
Kata beliau, kemenangan tidak akan dijamin oleh bomoh, sebaliknya kualiti perkhidmatan dan tingkah laku seseorang akan membawa kejayaan dalam pilihan raya.
“Ahli-ahli politik pun tak usahlah cari bomoh kerana ingin menang. Bukan bomoh yang boleh beri kemenangan. Budi yang baik, tingkah laku yang sopan, keperihatinan akan masalah yang dihadapi rakyat yang boleh memberi kemenangan dan kejayaan,” kata beliau dalam entri terbaru blognya, bertajuk “Tajuk” hari ini.
Bekas presiden Umno ini berkata orang Melayu tidak wajar menjadi bangsa penakut kerana ia juga akan menjadi penghalang kepada kejayaan mereka.

JOHOR JUARA AIDS, UMNO JUARA FITNAH KELANTAN AIDS TERTINGGI

Akhirnya Shahrizat dilondehkan oleh lembunya sendiri ...?

Desas desus semakin kuat bertiup bahawa Shahrizat Jalil akan melepaskan jawatannya sebagai Menteri dan Ketua Pergerakkan Wanita Umno, selewet-lewatnya tiga minggu dari sekarang akibat percaturan politik tertinggi yang jelas melihat Shahrizat sebagai liabiliti

Seperti yang dijangkakan, Umno akhirnya bersedia untuk menjadikan Shahrizat Jalil sebagai 'kambing hitam' (disebut lembu) apabila isu penyelewengan pinjaman mudah projek integrator fidlot nasional mula menjahanamkan reputasi Umno yang telah sedia rosak.

Dari bisik-bisik keliling yang telah tersebar, Umno kini merancang untuk terus menekan Shahrizat agar segera melepaskan semua jawatan yang disandangnya supaya Umno kembali mendapat ruang bernafas sejak teruk 'dibelasah' dengan isu Shahrizat dan keluarganya menyeleweng serta berfoya-foya dengan duit yang sepatutnya digunakan untuk mengusahakan ternakan lembu.

Rapat Rakyat 15 Dis. 2011, 8.30 mlm, Tmn Melewar, Gombak.

13 Disember 2011

9 Disember lepas satu sejarah telah berlaku di mana satu sidang media serentak di seluruh negara berlaku dengan menyuarakan satu maksud yang sama. Tanpa pimpinan 'besar', hanya rakyat biasa dari perbagai latar belakang seperti peniaga kecil, pelajar, pekerja kilang, aktivis masyarakat dan lain - lain tampil untuk bertemu media di seluruh negara dengan menyatakan iltizam bersama menggerakkan rakyat dengan semangat 'ABU' Asalkan Bukan Umno.

ABU bukan organisasi seperti NGO, jauh sekali sebagai parti politik. ABU ialah semangat yang mengikat rakyat dan satu gelombang kesedaran betapa Umno (United Malay National Organisation) merupakan pewaris penjajah yang menjadi punca kecelaruan dan perbagai masalah dalam negara ini.

Peneroka tuntut Datuk Zulkifli kekal, Isa undur

KUALA LUMPUR, 13 Dis: Kira-kira 50 wakil peneroka Felda daripada beberapa negeri hari ini menyerahkan memorandum menyokong Pengarah Besar Felda, Datuk Zulkifli Abd Wahab di Ibu Pejabat Felda, Jalan Gurney, dekat sini.

Memorandum sokongan itu ekoran tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengarahkan Zulkifli bercuti dan mengikuti Kursus Pengurusan Lanjutan bagi meningkatkan prestasi untuk melakukan transformasi Felda.

Ia merupakan cadangan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad melalui surat yang dihantar kepada Najib bertarikh 21 November.

Kekeliruan di hari terbuka Bil Juru Komputer Mosti

Hari terbuka Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi diselubungi kekeliruan apabila panelnya yang menggubal rang undang-undang Lembaga Juru Komputer Profesional Malaysia 2011 (CPB2011) gagal menjawap soalan daripada beberapa hadirin yang terdiri daripada pakar IT Malaysia.

RUU Kampung Baru: Tahniah YB Mumtaz

Dewan Pemuda PAS Kawasan Titiwangsa (DPPK Titiwangsa) mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan terima kasih kepada YB Senator Mumtaz Md Nawi kerana berani menyuarakan pandangan rakyat mengenai isu Kampung Baru di Dewan Negara pada 7 Disember 2011. Bagi DPPK Titiwangsa dan rakyat khususnya penduduk Kampung Baru, Keberanian YB Senator Mumtaz mengutarakan isu Kampung Baru menunjukkan keprihatinan kepemimpinan PAS dan Pakatan Rakyat terhadap isu yang amat dekat di hati rakyat itu.

Bagi mereka yang mendengar atau membaca ucapan beliau di Dewan Negara tempohari, sudah pasti merasa kagum kerana setiap bait fakta yang dikemukakan amat tepat, terperinci, mendalam serta relevan. Ucapan YB Mumtaz juga mengungkit kembali nostalgia almarhumah YB Dr Lo’Lo’ yang selama hayatnya amat gigih memperjuangkan isu ini. Keberanian dan kehebatan seorang wanita yang bangun menyatakan kebenaran memperjuangkan isu Kampung Baru tentunya amat membanggakan golongan wanita seluruh negara khususnya pemilik Kampung Baru.

Agong baru akan rapatkan Kedah dan Pusat

ALOR SETAR, 13 Dis: Kerajaan negeri Kedah yakin, hubungan antara kerajaan negeri Kedah dengan Pusat selepas ini akan bertambah baik ekoran perlantikan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong.

Demikian kata Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak dalam sidang medianya semalam bagi mengucapkan tahniah kepada Tuanku Abdul Halim.
Ini adalah perlantikan yang kedua kalinya buat Tuanku Abdul Halim sebagai Yang DiPertuan Agung.

Bagi Azizan, pelantikan Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim merupakan penghormatan bersejarah dan menjadi kebanggaan bagi seluruh rakyat Kedah.

Kelantan bangga dengan perlantikan Timbalan Agong

KOTA BHARU, 13 Dis: Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa melahirkan rasa bangga beliau dan rakyat Kelantan atas perlantikan Tuanku Sultan Kelantan, Sultan Muhammad Ke V,  sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong.

Dalam satu kenyataannya, Husam yang juga Exco kerajaan negeri berkata, "Perkenan para kekanda ke Bawah DYMM Raja-Raja Melayu memilih Tuanku Sultan Kelantan selaku Timbalan Yang di-Pertuan Agong besar ertinya terhadap kedaulatan dan kebesaran Tuanku.

"Besar pula maknanya bagi seluruh rakyat Negeri Kelantan Darul Naim," kata Husam dalam satu kenyataan medianya.

Sultan Abdul Halim lafaz sumpah Agong ke-14

NONESultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berangkat tiba di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang pagi ini, bagi menghadiri istiadat melafaz sumpah dan menandatangani surat memegang jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14.

Ketibaan Tuanku Abdul Halim bersama Sultanah Haminah Hamidun pada pukul 9.07 pagi disambut oleh Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri  Rais Yatim dan isteri Datin Seri Masnah Rais.

Seramai 29 anggota dan pegawai dari Batalion Keenam Rejimen Renjer Diraja mengadakan kawalan kehormat setempat.

Baginda berdua kemudian berangkat ke Dataran Parlimen di Kuala Lumpur untuk sambutan penuh istiadat.

Tuanku Abdul Halim, 84, dipilih oleh Raja-raja Melayu pada Mesyuarat Khas Majlis Raja-raja di Istana Negara pada 14 Okt lalu sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 untuk tempoh lima tahun berkuat kuasa hari ini.

Hasan Ali says willing to discuss PAS-Umno unity with PM

KUALA LUMPUR, Dec 13 — Embattled PAS leader Datuk Hasan Ali has openly announced his willingness to accept any invitation from the prime minister to discuss uniting his party with Umno, claiming he would do so using Islam as his pillar.
In an interview with Utusan Malaysia published today, the Selangor state executive councillor, whose political future in PAS currently hangs in balance, said he would give a “positive answer” to such an invitation.
“I have no problem (with that). If the prime minister says we appoint you to gain input, that in the name of unity I be allowed to use Islam as my pillar, insyaallah I will give a positive answer,” he told the Umno-owned daily.

ANAK berdemo, tuntut pengarah Felda dikekalkan.....halau Isa Samad..

Sekumpulan 50 peneroka Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) hari ini berhimpun bagi menuntut supaya pengarah besarnya, Datuk Zulkifli Wahab dikekalkan jawatannya.

PRU 13 : Pas Dan PKR Kelantan Sedialah Bertukar Kerusi..

JAWATANKUASA syura ulama peringkat negeri Kelantan sudah pun membuat penyemakan zahir ke atas semua nama-nama yang diangkat untuk menjadi calon Pas pada pilihan raya akan datang. Adalah diyakini dari kesekian nama yang dihantar itu semuanya lulus dan tidak sangkut. Kalau ada nama-nama yang sebelum ini kelabu mungkin sudah clear, selepas tuan punya melakukan taubat nasuha ataupun insaf atas keterlanjuran baik sengaja atau tidak sengaja. Maaflah mereka.
Bagaimana pun pengagihan kerusi belum dibuat dan muktamad lagi. Kerusi biasanya akan muktamad pada 24 jam terakhir. Untuk satu kerusi ada tiga nama yang dikirimkan. Apakah nama yang tidak ada dalam perhatian Yang Dipertua Kawasan tidak diangkat?
Pemilihan terakhir ialah skan batin yang akan dilakukan secara spritual oleh Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Tok Guru ada kaedah dan caranya sendiri. Kelebihan ini hanya ada kepadanya seorang dan beliau berkelayakan! Sebagai ahli yang patuh tidak akan mempersoalkan apa-apa yang akan diputuskan nanti.
Inilah situasi dalam Pas. Ahli Pas yang patuh serta taat tidak akan mempertikaikan apa-apa keputusan yang dibuat. Di sinilah juga terletaknya kesaktian Pas. Perpaduan dalam Pas menyebabkan tidak ada ruang dan lubang yang boleh dikobek dan dijenguk masuk oleh musuh. Selama ini, inilah azimat dan tangkai yang dipakai Pas menyebabkan parti itu kuat, teguh dan sukar digugah musuh.

Is this Umno’s last hurray?

Let Umno now celebrate its mirage of victory at the 13th general election.

Let us all hold our positions while Umno hang itself in the euphoria of all the delusional grandeur that it had conjured up in its last general assembly before it is relegated to the opposition bench.
At every Umno general assembly, Umno gets intoxicated with its perceived greatness in being able to rule our country for the last 54 years.
And it thinks it can do so for another 54 more years.
We will let Umno think so. Let it celebrate now its mirage of a victory at the 13th general election.
But remember (Prime Minister) Najib (Tun Razak) had promised RM5 million to the people of Sibu. With sweat drippinng down his face, he (publicly) pondered if RM5 million was enough to persuade the people of Sibu to vote Barisan Nasional (BN).

Bersara 60 tahun burukkan krisis pengangguran

Semasa Penjawat Awam diberikan opsyen untuk melanjutkan umur persaraan wajib dari umur 56 tahun kepada 58 tahun dahulu lambakan pelajar yang tamat pengajian mereka begitu sukar untuk mendapat pekerjaan dimana-mana agensi sektor awam kerana mereka perlu menunggu selama 2 tahun berturut-turut kerana Penjawat Awam yang sepatutnya bersara pada umur 56 tahun dilanjutkan lagi kepada 58 tahun.

Kini apabila kerajaan mengumumkan untuk melanjutkan umur persaraan kepada kakitangannya lagi sekali daripada umur 58 tahun kepada 60 tahun yang akan berkuatkuasa 1hb Januari 2012 masalah pengangguran dikalangan belia-belia kita yang baru tamat pengajian mereka ini akan bertambah kerana keadaan akan lebih sukar untuk mendapatkan pekerjaan dimana mereka terpaksa menunggu hingga ketahun 2014 barulah dibuka kembali jawatan kosong apabila had umur persaraan wajib kakitangan awam mencecah umur 60 tahun itu pada akhir tahun 2013 dan mungkin ada yang layak bersara hingga ketahun 2014 mengikut tarikh lahir masing-masing.

Rasuah : NGO Antarabangsa desak Taib, keluarga didakwa

KUALA LUMPUR 13 Dis : Jika sebelum Ketua Menteri Sarawak dilaporkan memiliki aset sebanyak U$1.46 bilion (RM4.6 bilion) di 14 syarikat. Kini Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dari enam negara mendesak supaya Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan keluarganya ditangkap atas pelbagai dakwaan.
Taib dan 13 ahli keluarganya didakwa terlibat di dalam salah guna jawatan awam, rasuah dan konspirasi untuk membentuk sebuah organisasi jenayah.
Antara NGO yang membuat tuntutan berkenaan adalah Dana Bruno Manser (BMF), Greenpeace dan pertubuhan pemantau hutan dunia, Fern. Lapor Malaysiakini.
Mereka telah mengemukakan surat bertarikh hari ini kepada kerajaan Malaysia supaya menangkap individu berkenaan kerana dituduh dengan pelbagai dakwaan berkaitan dengan pengagihan dana awam secara haram, salah guna jawatan awam, merampas tanah kerajaan, rasuah, eksploitasi  konflik kepentingan dan sebagainya.

‘NFC, jangan bebankan Umno’

Kalau benar tiada penyelewengan, buatlah penjelasan terbuka secara terperinci dan kalau salah, ambillah tanggungjawab kerana wang terlibat adalah hak rakyat.
KUALA LUMPUR: Kontroversi melibatkan syarikat Perbadanan Fidlot Nasional (NFC) tidak wajar dibiarkan membebankan Umno, kata Ketua Umno Bahagian Cheras Datuk Syed Ali Alhabshee.
Mengingatkan Pengerusi Eksekutif NFC Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail supaya tidak membebankan Umno dengan isu syarikat itu, beliau berkata sikap berdiam diri dan enggan tampil menjawab segala tuduhan yang dilemparkan pembangkang terutama menerusi laman-laman blog, boleh mengelirukan rakyat.
Katanya, kalau benar tiada penyelewengan, buatlah penjelasan terbuka secara terperinci dan kalau salah, ambillah tanggungjawab kerana wang terlibat adalah hak rakyat.
“Hari ini orang bercakap NFC itu ada kaitan dengan Umno, parti dituduh lindungi penyelewengan dan sebagainya, tentulah tidak adil kerana Umno tiada kaitan dengannya.

Masyarakat bukan Islam Kelantan tak gentar hudud, malahan memberikan sokongan ia dilaksanakan.

Beberapa orang anggota masyarakat bukan Islam yang ditemui Malaysiakini di Kota Bharu menolak pandangan bahawa undang-undang hudud yang telahpun diluluskan di negeri itu akan menjejaskan kegiatan ekonomi mereka.

Individu berkenaan sebaliknya berpandangan, undang-undang berkenaan akan dapat mengurangkan kadar jenayah seperti rompakan.

Seorang daripada mereka, yang ingin dikenali sebagai Puan Gan berpendapat penjenayah akan lebih takut untuk melakukan perbuatan itu kerana hukuman berat yang boleh dikenakan melalui undang-undang berkenaan.

Lengah debat NFC, bukti Khairy penakut – Rafizi

KUALA LUMPUR 13 Dis: Perdebatan isu skandal National Feedlot Corporation (NFC) yang melibatkan keluarga Datuk Seri Shahrizat Jalil masih lagi tidak mendapat kata putus dari Ketua Pemuda Umno dalam penetapan tarikh.
Justeru, Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli menyelar tindakan Khairy Jamaluddin yang melengahkan masa sebaliknya hanya mampu menggunakan orang bawahannya untuk menyerang beliau di laman sosial Twitter.
“Bila Khairy tidak berani debat, dia hantar kaki maki hamun anak-anak buah untuk alih perhatian. ‘Typical’ Pemuda Umno,” sindirnya di Twitter semalam.
Rafizi pada 18 November lalu mencadangkan agar debat tersebut dibuat semalam dan telah memberi masa sebulan untuk Khairy menjawabnya namun ia terpaksa dibatalkan.

MP: Guna dana JKKKP 'klon' BN bagi pendidikan

Ahli parlimen Serdang Teo Nie Ching mahu Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) yang dilantik oleh BN di negeri-negeri Pakatan Rakyat dihapuskan dan segala penjimatan itu disalurkan kepada Kementerian Pelajaran.

Katanya, dengan menghapuskan 'klon' JKKKP BN itu, dana bagi membayar gaji dan elaun mereka boleh digunakan oleh kerajaan persekutuan bagi membayar faedah kepada guru-guru sementara yang telah dilucutkan.

Bakal calon PAS Kelantan ‘dapat lampu hijau’, Husam mungkin ke pusat

KUALA LUMPUR,  13 Dis — PAS Kelantan telah memuktamadkan senarai pusingan pertama bakal calon yang akan diturunkan pada pilihan raya umum ke-13 termasuk kemungkinan membawa seorang pemimpin kanan negeri bertanding kerusi Parlimen. The Malaysian Insider difahamkan majlis syura PAS Kelantan yang bermesyuarat malam kelmarin telah bersetuju dengan nama-nama yang dikemukakan kepimpinan kawasan.
Sumber berkata, kali ini kebanyakan nama yang disyorkan diterima tanpa sebarang masalah kecuali bagi kerusi-kerusi Parlimen yang pernah ditanding dan dimenangi PKR tiga tahun lalu.
“Hampir kesemua nama disyorkan telah diterima oleh majlis syura kelmarin. Setiap kawasan menghantar dua hingga tiga nama, kali ini hampir kesemua nama diterima, di peringat pusingan pertama ini, tiada yang ditolak,” kata sumber dari Kelantan kepada The Malaysian Insider.

'Flash Mob' Lanjutan Tuntut Kebebasan AkademikSHAH ALAM, 13 DIS : Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) akan mengadakan sebuah aktiviti Flash Mob bagi menuntut kebebasan akademik di KL Sentral esok.
Pengerusinya, Ahmad Safwan Anang berkata pihaknya akan mengunakan pendekatan 'silent protest' dengan memakai topeng muka dan 'play card' sebagai gimik Kebebasan Akademik.
"Sekurang-kurangnya pihak kami mensasarkan kehadiran 100 mahasiswa bagi tujuan ini selain mempromosikan Himpunan Kebebasan Akademik yang akan diadakan di Dataran Merdeka pada 17 Disember nanti," jelas Ahmad Safwan menerusi satu kenyataan media kepada TVSelangor.