Sabtu, 10 Disember 2011

1,160 pemimpin PAS lafaz ikrar bai'ah hari ini

KUALA LUMPUR, 10 Dis: Seramai 1,160 orang pemimpin PAS dari seluruh negara melafazkan ikrar bai'ah memikul tanggungjawab kepada perjuangan parti untuk menegakkan perintah Allah di negara ini, di Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM) di Taman Melewar, di sini, hari ini.
Mereka terdiri daripada Ahli-ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat; Lajnah Tarbiyah dan Perkaderan PAS Pusat; Ahli-ahli Jawatankuasa Jabatan Pilihanraya PAS Pusat; Pengarah dan Setiausaha Jabatan Pilihanraya Dewan Ulama, Pemuda dan Muslimat PAS Pusat.

Penuhi syarat untuk menang PRU 13

KUALA LUMPUR, 10 Dis: PAS ternyata sudah berkemampuan mencapai kemenangan bergaya dalam Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan datang jika setiap ahlinya dapat memenuhi syarat-syarat untuk menang seperti yang dijanjikan oleh Allah.
Keupayaan PAS untuk menang dalam PRU Ke-13 bukan sahaja boleh diukur dari keahliannya yang semakin meningkat setiap hari, tetapi juga sokongan baik yang diterimanya dari pelbagai lapisan masyarakat sekarang.
Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, berdasarkan sebuah hadis, Nabi saw menjelaskan bahawa ketika kita berjalan seelok-eloknya bersama 4 orang sahabat, untuk berperang memerlukan 400 anggota tentera.
Menurutnya, di dalam hadis itu juga, Nabi saw menjelaskan untuk kemantapan ketenteraan, umat Islam memerlukan 4,000 anggota dan jika mempunyai 12,000 anggota tentera, umat Islam sudah boleh mencapai kemenangan.
Katanya, keanggotaan yang juga jentera PAS kini sudah jauh melangkaui jumlah 12,000 orang seperti yang digambarkan oleh Nabi saw, sehingga jelas memberikan isyarat kemenangan kepada parti jika disusuli dengan langkah-langkah yang betul seperti yang digariskan dalam Islam.

Ucapan Penutup Presiden PAS, Ijtimak Tarbawi Pilihan Raya-10 Dis 2011

SAMM Johor: Hentikan Politik Ugutan, Raikan Demokrasi dan Jangan Lacurkan Anak Muda

Kenyataan Umum
Solidariti Anak Muda Malaysia Negeri Johor (SAMM Johor)
10 Disember 2011


Semalam beberapa akhbar memetik kenyataan dan laporan Polis oleh beberapa NGO dan Pemuda UMNO Bakri berhubung bantahan mereka terhadap program ceramah Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu di Muar pada 11 Disember 2011.Atas prinsip demokrasi dan kebebasan bersuara, SAMM Johor menyambut baik langkah NGO tersebut menghantar memorandum mereka kepada penganjur, namun kami turut berpendirian agar mereka turut menghormati hak parti-parti politik selain UMNO/BN untuk mengadakan aktiviti dan program mereka di kawasan premis mereka sendiri.
Sebelum ini, dalam beberapa siri Ceramah Mohamad Sabu di Negeri Johor telah berlaku provokasi dan gangguan tindakan tidak bertamadun oleh sekumpulan anak muda. Sehubungan itu, SAMM Johor menyeru UMNO/BN untuk tidak lagi mempergunakan anak muda untuk tujuan politik samseng mereka. Jangan mengotori minda anak muda Muar dengan anasir politik sempit, politik samseng dan politik ugutan anda.

Felda disenarai: Jangan percaya surat layang, kata Ahmad Maslan......rakyat tahu dah agenda jahat puak kapitalis..!!!!

MELAKA, 10 Dis —  Peneroka Felda dinasihatkan agar mengabaikan surat layang daripada pihak tertentu yang mendakwa mereka akan kehilangan aset dan insentif yang diterima ketika ini, apabila Felda Global Ventures Holdings (FGVH) disenaraikan di Bursa Malaysia tahun depan.
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata usaha kerajaan untuk menyenaraian FGVH di pasaran utama Bursa Malaysia itu merupakan transformasi fasa ke empat Felda yang menguntungkan golongan peneroka dan generasinya.
“Ini adalah kerja jahat pihak pembangkang berhubung surat layang ini, Felda tak akan buat sesuatu yang negatif, merosakkan serta merugikan peneroka dan generasinya,” katanya kepada pemberita, di sini Sabtu.
Beliau yang ditemui selepas memberi taklimat isu semasa kepada 260 peserta Felda dari kawasan Parlimen Sembrong, berkata penyenaraian itu juga bukan saja memberi rahmat kepada peneroka, tetapi seluruh rakyat negara ini.

Bila Pulak Pengerusi Felda Nak Bercuti Panjang??

KUALA LUMPUR, 10 Dis – Felda yang menjadi perhatian sejak beberapa bulan lalu disebabkan isu kepimpinan dan penyenaraian, dijangka berhadapan dengan kontroversi baru ekoran arahan agar Pengarah Besarnya Datuk Dzulkifli Abd Wahab bercuti selama lapan bulan.
Dzulkifli menerima surat berkenaan keputusan itu petang semalam.
The Malaysian Insider difahamkan arahan itu dikeluarkan di sebalik dakwaan bahawa Dzulkifli, yang dilantik ke jawatan itu dua tahun lalu, tidak sehaluan dengan Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad dalam banyak perkara kontroversi, yang mendapat protes peneroka.

Isu Depot LRT Di Kampung Seri Aman Akhirnya Selesai


PUCHONG 10 DIS : Pembinaan depot keretapi LRT baru di Kampug Seri Aman tanpa merobohkan kampung tersebut dilihat oleh penduduk dan pemaju sebagai contoh terbaik cara kerajaan Selangor menyelesaikan masalah rumit pembangunan.
Penyelesaian isu tersebut dikatakan menguntungkan kedua pihak apabila lebih 100 rumah kampung diselamatkan dari diroboh apabila tapak depot itu dialihkan.

Tiga Tawaran Bagi Peneroka Bandar PJS1

PETALING JAYA, 10 DIS : Kerajaan Selangor menawarkan tiga pilihan Rumah Mampu Milik kepada penduduk rumah panjang PJS1, Petaling Jaya untuk memilih penempatan baru yang lebih selesa dan sempurna bagi memberi laluan kepada pembinaan sekolah di kawasan itu.
Antara pilihan tersebut adalah Rumah Mampu Milik (rumah kos rendah) blok E dan F, Taman Petaling Utama bernilai RM99,000 dengan kemudahan infrastruktur lengkap seperti sekolah dan kuil.
Lagi satu tawaran ialah rumah kos rendah secara percuma di kawasan Lembah Subang 2 bernilai RM35,000 beserta wang tunai sejumlah RM20,000.

Wanita Tidak Wajib Mengundi ? - Ustaz Azhar Idrus

Makan Tumbuhan Liar Atas Tanah Orang Lain - Ustaz Azhar Idrus

Thousands of Russians demand 'evolution not revolution'

Al Jazeera's Neave Barker reports from Moscow protests

Day of anti-Putin demostrations across Russia

Siapa ikhlas? Siapa sayang Rakyat?

Perjuangan PAS adalah jihad

Tanpa kuasa amat sukar untuk PAS membanteras segala kemungkaran di muka bumi, khususnya yang dilakukan orang Islam sendiri, kata Nik Aziz.
KUALA LUMPUR: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengingatkan ahli agar memanfaatkan sistem pilihan raya yang ada untuk memenangkan PAS agar dapat berjihad menegakkan Islam.
Ini kerana tegasnya, tanpa kuasa amat sukar untuk PAS membanteras segala kemungkaran di muka bumi, khususnya yang dilakukan orang Islam sendiri, dipetik dari harakahdaily.
“Tanpa kuasa, kita tidak boleh menyatakan haramnya judi, arak, hiburan melampau batas dan sebagainya, namun ia hanya akan terbatas di mimbar masjid dan helaian kitab sahaja tanpa ditegakkan dalan sistem pemerintahan,” katanya sewaktu menyampaikan ucaptama di
Ijtimak Tarbawi Pilihan Raya di Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM), Taman Melewar, hari ini.
Dalam pada itu, beliau turut menyelar istilah jihad yang digunakan Umno dalam perhimpunan agungnya baru-baru ini.
Menteri Besar Kelantan itu berkata, istilah jihad itu berasal daripada Al-Quran dan hanya sesuai digunakan untuk tujuan menegakkan Islam.

Welcome to Crony Nation

The BN government's irresponsible attitude in using citizens' money to help out crony corporations smacks of bad governance

Want to go into debt by taking out a bank loan? Deal with a crony bank. Want to subscribe to a telecommunications service? Deal with a crony. Want to take a flight? Ditto.
Driving on the tolled highways, using water and electricity; from dawn to dusk our lives are controlled and suffocated by BN cronies so much so that Malaysia can be labelled as a Crony Nation.
The BN federal government’s strategy to create a large pool of cronies is made with the intent to broaden its vote base because the crony bosses will surely tell their employees to vote BN.
It is an open secret that the BN federal government’s hidden agenda is to strangle the Opposition Pakatan Rakyat (PR) in order to stay in power. Thus, the ones who will suffer the most are the poor and uneducated masses who will forever be shackled via the very chains of those whom they vote.

Makin Sengal : Umno cabar DAP letak calon di Kelantan

Badan Perhubungan Umno Kelantan mencabar DAP supaya turut meletak calonnya di kalangan orang Melayu untuk bertanding di Kelantan pada pilihan raya umum ke-13 kelak.Timbalan Pengerusinya, Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata selama ini yang berkuasa di kalangan pembangkang adalah DAP dan bukan PAS atau Parti Keadilan Rakyat (PKR).”Kita setuju DAP bertanding di Kelantan biar rakyat Kelantan menilai nak (mahukan) DAP atau Barisan Nasional (BN),” katanya kepada pemberita selepas menutup program memperkasakan ukhuwah di kalangan penduduk di Kampung Kubang Telaga, di sini, Sabtu.
Seramai 84 mahasiswa pengajian jarak jauh (PJJ) menyertai program anjuran Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Kalau Melayu Bangkit, Hancur UMNO – Dr Chua Jui Meng

imagePONTIAN – Jika orang Melayu mempunyai kesedaran yang tinggi tentang kebobrokan UMNO-Barisan Nasional memerintah negara ini maka kaum itu merupakan pelopor kepada kebangkitan rakyat yang dahagakan perubahan.

Demikian kata Dr. Chua Jui Meng, Pengerusi PKR Johor dalam satu ceramah Umum di Dun Benut, dekat sini, baru-baru ini.

Hal ini, kerana katanya penyelewengan UMNO sudah terbuka luas dan tidak boleh diselindung lagi ekoran banyak contoh jelas telah dilakukannya.

Analisa PRU 12, 2008, Sejarah Perang Proksi Bermula

Sebenar-benarnya, tiada kerusi yang selesa di dalam PRU 12. Hampir di keseluruhan kerusi yang ditandingi oleh Barisan Nasional di Semenanjung Malaysia menyaksikan kemuncupan undi yang diterima dan undi majoriti kemenangan.

Adakah UMNO tidak pernah menjangkakan ini akan berlaku di dalam PRU 12 tersebut? Mimpi apa yang mengulik mereka saat itu hingga tidak terjaga oleh kebisingan keluhan rakyat. Itulah bahananya mempunyai kepimpinan yang asyik tidur. Mana mimpi dan mana realitipun sudah tidak dapat lagi dibezakan. Hulubalang di dalam UMNO pula lebih sibuk mengampu Abdullah Ahmad Badawi sekeluarga daripada mengatur langkah di medan juang. Akibatnya, keputusan terbaik BN pada 2004 bertukar menjadi keputusan paling ngeri di dalam sejarah BN.

Hilang keyakinan kepada pemimpin; 80 ahli Umno masuk PAS

KUALA NERUS – Lapan puluh orang telah menyerahkan borang keahlian menyertai PAS di Kampung Banggol Donas Dewan Undangan Negeri (Dun) Teluk Pasu dekat sini semalam Jumaat, 9 Disember.

Sebahagian besar daripada jumlah tersebut iaitu kira-kira lebih 40 orang adalah bekas Pemuda dan Puteri Umno kampong tersebut.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menerima permohonan masuk PAS itu daripada bekas Ahli Jawatankuasa Bahagian Umno Kuala Nerus, Salleh Embong sempena Majlis Ceramah Isu-Isu Semasa di Markaz PAS yang baru ditubuhkan.

Debat : Penganjur Kecewa Diganggu, HEP UM Pertahan Tindakan


Universiti Malaya, 19 Dis : Program Debat Mahasiswa yang berlangsung malam tadi di Universiti Malaya (UM) menjadi kecoh apabila pengawal keselamatan menyerbu masuk ke dewan tempat berlangsungnya debat.
Kejadian berlaku ketika debat sedang rancak berjalan pada pusingan kedua, tiba-tiba beberapa pengawal keselamatan terbabit bertindak menutup lampu dan meminta supaya perdebatan dihentikan dengan segera.
Setiausaha Agung Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI) Khairul Naim berkata, setelah rundingan dilakukan beberapa minit, akhirnya pihak keselamatan memberitahu arahan tersebut datang daripada Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar (HEP) UM, Datuk Rohana Yusof.
Menurut Naim, mahasiswa begitu kecewa kerana program itu dianggap mengecam keselamatan kampus sedangkan perdebatan berkenaan adalah bersifat ilmiah.
Mahasiswa bosan dengan kerenah HEP

Pengarah Besar Felda Dzulkifli diarah cuti lapan bulan

KUALA LUMPUR, 10 Dis – Felda yang menjadi perhatian sejak beberapa bulan lalu disebabkan isu kepimpinan dan penyenaraian, dijangka berhadapan dengan kontroversi baru ekoran arahan agar Pengarah Besarnya Datuk Dzulkifli Abd Wahab bercuti selama lapan bulan.
Dzulkifli menerima surat berkenaan keputusan itu petang semalam.
The Malaysian Insider difahamkan arahan itu dikeluarkan di sebalik dakwaan bahawa Dzulkifli, yang dilantik ke jawatan itu dua tahun lalu, tidak sehaluan dengan Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad dalam banyak perkara kontroversi, yang mendapat protes peneroka.
Antara perkara itu termasuklah proses penyenaraian Felda Global Ventures yang akan dilaksanakan tahun depan, isu perjanjian pajakan tanah dan kepimpinan Isa sebagai pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF) sendiri.

Nape Shahrizat tak bertempek pada Mahathir?


Aku suruh lompat .. nkau lompat ! ...
1 ...2...3...4.... Lompat !
Wakakak !!!
Hentam azizah .. hentam zuraidah .. hentam pkr ..
Bila madet suruh dia berhenti .. '
Ijat kantoi ...
Ijat tak kuar suara ... wakakakak !!!

Bercakap dalam sidang media selepas melancarkan memoirnya "A Doctor in the House" versi e-book, Dr Mahathir berkata adalah lebih baik berhenti daripada dihalau.

Guan Eng slams Zahid: Don't try to cover up Scorpenes high cost and commission

Guan Eng slams Zahid: Don't try to cover up Scorpenes high cost and commissionDiving with the Scorpene submarine KD Tun Abdul Razak 21 months after challenge was issued by Defence Minister Datuk Seri Zahid Hamidi does not dispute the fact that the submarine could not dive upon delivery nor whether it was value for money for the purchase price tag of RM3.68 billion for two submarines.
However these 2 points of waiting 21 months and the necessity for such a high price tag were not highlighted by the BN mainstream media from Utusan Malaysia to Bernama which instead shamelessly focused on my so-called admission justifying the purchase of the two expensive submarines. Malaysians should not trust such BN media reports which are distorted, twisted and corrupted into outright lies to help BN face the coming general elections.

Civil service as Umno’s fixed deposit or game buster

Civil service as Umno’s fixed deposit or game buster The new civil service remuneration scheme recently announced by the government provides civil servants pay rises of between 7% and 13%. Coming just before the elections expected soon, it is clearly intended to influence the outcome of the elections. Umno leaders see members of the civil service not only as their ‘fixed deposit’ but also as the key game changer in the elections.
Will the generous pay rise make a difference in voting patterns of civil servants in the country? At first glance, it appears a politically astute move given the disproportionate weight of civil servants in the voting population and the high voting rate that has been associated with this segment of voters.

Pilihan raya orang Islam setiap hari

Guna Duit Yang Terjumpa - Ustaz Azhar Idrus

Hukum Tak Tahu Ilmu Usuluddin Furuq

Zakat Duit Simpanan - Ustaz Azhar Idrus

Solat Jemaah Wajib Fardhu Kifayah - Ustaz Azhar Idrus

Jual Beli Emas Perak Dalam Internet - Ustaz Azhar Idrus

Russian opposition hopes for 'unprecedented' anti-Putin rally

More deaths reported as Syria protests continue

Adun Pantai Jerejak solving people's problems

Saya lawan Mahathir, nak turut dia macam mana - Tuan Guru Nik Abdul Aziz...

Yellow-clad flashmob defies KLCC injunction threat

UMNO Taja Sembang Rakyat

Shrinking ‘Peaceful Assembly’ protestors insists not cowed by legal threat

Only 50 people turned up at the 'Kill the Bill' rally in KLCC today. - Picture by Jack Ooi
KUALA LUMPUR, Dec 10 — The protest against the controversial Peaceful Assembly Bill continues to shrink in size with only 50 people turning out today after KLCC had threatened organisers with legal action.  The campaign started three Saturdays ago with about 300 protestors in yellow attire, flowers, and balloons, at the KLCC park here.
Today, only 50 in yellow shirts gathered around the Christmas tree here in KLCC, posing for group pictures, giving out yellow muffins and cookies and singing the national anthem.
“We are not disappointed with the turn out. I mean whenever there are people turning up, we are happy already despite that we had legal threat, people still turn up,” Vienna Looi, one of the organisers for today’s event told reporters.

Perkasa: ISA senjata bagai keris Taming Sari lindungi Melayu......Abe Him nanti tertusuk kat diri sendiri...!!!


KUALA LUMPUR, 10 Dis — Datuk Ibrahim Ali menyamakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dengan keris tersohor Taming Sari sambil menegaskan, undang-undang itu penting sebagai “senjata” bagi melindungi hak asasi orang Melayu dari dicabar.
“Keris Taming Sari senjata bagi orang Melayu, ia sudah tidak ada sekarang.
“Di mana Taming Sari kita jika kita mahu melindungi kepentingan orang Melayu pada masa depan?” kata Presiden Perkasa pada Seminar Najib Razak yang diadakan di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) di sini hari ini.

Nik Aziz bidas Umno guna istilah ‘jihad’ hadapi PRU-13

KUALA LUMPUR, 10 Dis – Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini menyelar penggunaan istilah jihad oleh Umno, dalam perhimpunan agungnya minggu lalu, bagi mengajak lebih tiga juta ahlinya menghadapi pilihan raya umum ke-13.
Menurut Nik Aziz (gambar), istilah jihad itu berasal daripada al-Quran dan hanya sesuai digunakan untuk tujuan menegakkan Islam.
Justeru, beliau mempersoal jihad yang dimaksudkan Umno sedangkan parti itu terpalit dengan salah guna kuasa dan rasuah.
“Jihad ini istilah al-Quran. Kerana apa mereka curi perkataan jihad dan tafsir mengikut kefahaman sendiri?
“Mereka sifatkan jihad untuk mempertahankan orang Melayu. Islam bukan untuk orang Melayu, bukan untuk Arab, bukan untuk Cina tapi untuk manusia,” katanya dipetik Harakahdaily.

ABIM desak Chua batal cabar LGE debat isu hudud

NONEAngkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mendesak Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek supaya membatalkan hasratnya untuk berdebat dengan setiausaha agung DAP Lim Guan Eng mengenai isu hudud.

ABIM juga kesal dengan tindakan Chua mencabar seorang lagi pemimpin (Lim) bukan Islam di negara ini, untuk berdebat secara terbuka mengenai isu tersebut yang menurut angkatan tersebut "akan hanya mencetuskan kesinambungan polemik politik dan agama yang berpanjangan".

"Justeru, kami mendesak beliau menarik balik gesaan tersebut (untuk
mengadakan debat terbuka berkaitan isu hudud)," kata setiausaha agung ABIM, Raimi Ab Rahim (berbaju putih) dalam satu kenyataan semalam.

PM arah Pengarah Besar Felda bercuti?

KUALA LUMPUR, 10 Dis: Kemelut dalaman pengurusan tertinggi Felda dilihat semakin krtikal selepas pelantikan Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Felda yang didakwa melalui 'pintu belakang'.
Terbaru, Pengarah Besar Felda, Datuk Zulkifli Wahab dikhabarkan menerima surat arahan bercuti oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selama sembilan bulan.
Presiden Anak, Mazlan Aliman memberitahu, menurut sumber daripada Felda sendiri, Zulkifli menerima surat arahan bercuti itu daripada Setiausaha Sulit Kanan Perdana Menteri semalam.
Arahan itu dikeluarkan selepas Najib menerima surat daripada Isa, 21 November lalu, meminta beliau mengeluarkan arahan tersebut dengan alasan memberi peluang kepada Zulkifli menyambung pengajian.
Arahan itu berkuatkuasa 25 November lalu sehingga Ogos tahun hadapan.
"Datuk Zulkifli sekarang tidak dibenarkan memasuki pejabat," kata Mazlan ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.
Menurut Mazlan, beliau yakin arahan itu atas pengaruh Isa yang tidak senang dengan Zulkifli kerana mempunyai pandangan berbeza mengenai penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) ke Bursa Malaysia.

Negara Akan Bankrap Tetapi Yang Kaya Semakin Kaya

Oleh: Amanlegend


Pada suatu hari, seorang ayah memanggil isteri dan tiga orang anak-anaknya berkumpul dan menceritakan masalah kewangan keluarga yang melanda keluarga mereka.

Ayah: Anak-anak sekalian, mulai esok ayah terpaksa memotong duit belanja sekolah harian kamu, keadaan ekonomi sekarang teruk jadi kita harus berjimat cermat kerana jika tidak ayah mungkin tak boleh nak bayar duit ansuran rumah dan kereta, keluarga kita akan jatuh bankrap. Rumah dan kereta kita akan ditarik oleh bank jika ayah tidak melakukan "tindakan tidak popular ini".

Pilihanraya Umum Ke13. MAKLUMAT PENTING

Adalah dimaklumkan: Demi kesejahteraan, keselamatan dan kemakmuran rakyat Malaysia seluruhnya, pengumuman penting ini disiarkan.

UK-based PR firm attacks anti-Taib campaigner’s Wikipedia page

KUALA LUMPUR, Dec 10 — A British public relations firm changed the Wikipedia page of the sister-in-law of former British Prime Minister Gordon Brown to include criticisms of her radio station that has repeatedly attacked Tan Sri Abdul Taib Mahmud’s Sarawak administration.
“A user, ‘Biggleswiki’, which Bell Pottinger has admitted belongs to one of its operatives, amended (Clare) Rewcastle Brown’s Wikipedia entry to include criticisms of Radio Free Sarawak (RFS), which she runs.
“The same user has made positive amendments to the Chief Minister’s Wikipedia entry,” British newspaper The Independent reported yesterday.
The report is the latest in a string of exposes on the PR company by the UK’s Bureau of Investigative Journalism although it is unclear who Bell Pottinger was acting for in relation to its attack on Rewcastle Brown, who also runs the Sarawak Report website.
“I have been aware of Bell Pottinger’s interest in me for some while,” the daily quoted Rewcastle Brown as saying.

Kapal Selam: RM 1.5 Billion Tapi Boleh Menyelam Sedalam 30 Meter Sahaja..??

TIDAK ada apa yang hebat dengan kebolehan kapal selam negara KD Tun Abd Razak semalam.  Ini seperti yang diakui sendiri kepada penulis oleh sumber terdekat dengan Ketua Menteri Lim Guan Eng dan 2 Timbalannya yang diberi peluang untuk menaiki salah satu dari 2 kapal selam kelas Perdana Menteri semalam.
Untuk sebuah kapal selam dengan kos perolehan sahaja melebihi RM 1.5 billion setiap satu ia ternyata satu pembaziran yang nyata apabila kapal tersebut hanya mampu menyelam sedalam 30 meter sahaja, menurut sumber itu lagi.  Ya, 30 meter, itulah kedalaman KD Tun Abd Razak yang dibanggakan sangat oleh UMNO dan Barisan Nasional.
Malah Ketua Menteri sendiri pun ada menyebut tentang perkara itu dalam sidang medianya selepas demonstrasi tersebut.
Memang kita akui perairan Selat Melaka tempat dimana demonstrasi selaman ditunjukkan semalam cetek tapi dengan kedalaman 30 meter itu, kapal selam tersebut mudah sahaja di kesan oleh mana-mana pesawat pemburu kapal selam (Submarine hunter) yang dihantar untuk menjejakinya dalam senario peperangan.

The Zen of protest

Like life, most things associated to protest are actually not essential to it.

To begin with, you don’t need a placard or a banner to stage a protest. This is however what police commonly perceive to be essential to protest.
They believe by seizing placards or banners, they can defeat a protest because the message of the protest will not be clear.
But why do you need a placard or a banner as the visual aid to get the message out to the public?
First, your message is not simple enough or not popularly known. If it is straightforward or already well-known, you really don’t need it to be written on placard, banner or anything. It can be a flower, a flag or anything not seen threatening for normal people.

Politik lucah strategi murahan Umno

Kebanyakan blogger Umno ini melindungi identiti, kerana itu mereka berani menulis perbagai bahan fitnah.
PETALING JAYA: Umno melalui blogger upahan mereka didakwa menggunakan strategi murahan dengan menyebarkan fitnah, penipuan dan mempraktikkan amalan politik lucah dalam cubaan melemahkan imej musuh mereka.
Demikian menurut Ketua Cabang PKR Rembau, Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegu Bard dalam satu kenyataan terbukanya semalam.
Beliau menafikan dakwaan seorang blogger pro-Umno yang mendakwa beliau menghantar seseorang untuk menawarkan bayaran sebagai balasan agar rakaman video ketika beliau menonton video lucah kontroversi itu tidak disiarkan.
“Nampaknya ini strategi murahan Umno melalui blogger-blogger upahan mereka dengan menjalankan fitnah dan penipuan menjadi strategi utama mereka.
“Serangan peribadi politik lucah menjadi kebiasaan mereka dan apa perlunya Chegu Bard melayan sebuah blog yang penuh dengan tulisan penuh maki hamun dan lucah tersebut.

SAMM: Hentikan politik ugutan!

Perkasa Negeri Sembilan lari lintang pukang berkilometer jauhnya, ketika ratusan komrad SAMM, Unit Amal dan aktivis Pakatan Rakyat menggempur mereka.
PETALING JAYA: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) cawangan Johor berikrar untuk menggerakkan semua aktivis untuk membantu pihak penganjur dalam menjaga keselamatan lokasi program ceramah Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu di Muar esok, 11 Disember.
“Sehubungan itu, kami menyeru Umno-Barisan Nasional (BN) untuk tidak lagi mempergunakan anak muda untuk tujuan politik samseng mereka.
“Jangan mengotori minda anak muda Muar dengan anasir politik sempit, politik samseng dan politik ugutan anda,” tegas Ahmad Anwar Asyraf Ismail, penyelaras negeri SAMM Johor dalam satu kenyataan media hari ini.
Beliau berkata langkah ini diambil bagi mengelak trajedi yang berlaku di Segamat, Labis dan Pasir Gudang baru-baru ini berulang kembali.
“Ramai yang tidak lupa bagaimana Perkasa Negeri Sembilan lari lintang pukang berkilometer jauhnya, ketika ratusan komrad SAMM, Unit Amal dan aktivis Pakatan Rakyat menggempur si pengganggu majlis.

Bila Tersepit : Perlukah semua 3.2j ahli Umno turut ikrar taat setia? Bila pemimpin sendiri jadi pembelot.......

Sejauhmana ikrar setia mampu ikat kesetiaan ahli Umno.........

NONEPerhimpunan Agung Umno 2011 dianggap unik oleh pemerhati politik kerana buat pertama kali dalam sejarah Umno menyaksikan 5,447 perwakilan daripada 191 bahagian melafazkan ikrar taat setia kepada parti atau seperti dilaporkan banyak media telah 'berbai'ah', bersumpah.
  
Bukan sekali, malah dua kali ikrar dilafazkan oleh anggota dan pemimpin Umno pada perhimpunan itu iaitu pertama ketika majlis Taklimat Presiden Umno di hadapan Datuk Seri Najib Tun Razak pada 30 November dan kedua pada akhir perhimpunan 3 Disember yang diketuai Timbalan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kerajaan BN tak wajar lepas tangan ubat tak cukup dihospital..

KUALA LUMPUR, 10 Dis: Dewan Pemuda PAS Malaysia kesal dengan Kerajaan Umno BN yang lepas tangan dalam menjamin kesihatan rakyat.
Pengerusi Lajnah Pekerja dan Professional Muda dewan itu, Dr Ghazali Hasbullah menyatakan demikian sebagai mengulas laporan akhbar The Star, 7 Disember lepas yang menyebut terdapat beberapa hospital di Malaysia tidak cukup ubat seperti yang berlaku di Hospital Melaka.
“Hal yang sedemikian tidak akan berlaku sekiranya Kerajaan Umno BN bersungguh-sungguh menjamin kesihatan rakyat,” ujarnya kepada Harakahdaily.
Katanya, usaha Malaysia mengejar taraf negara maju pun akan terbantut jika kesihatan rakyat diambil ringan oleh kerajaan Umno BN.

UM: Debat AUKU dihalang kerana tiada kebenaran universiti


KUALA LUMPUR, 10 Dis — Universiti Malaya (UM) hari ini menegaskan pihaknya terpaksa campur tangan dengan meminta debat Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) di Fakulti Undang-undang universiti berkenaan malam tadi dihentikan kerana ia diadakan tanpa kebenaran pentadbiran pusat pengajian tinggi itu.
Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar (HEP) UM Datuk Rohana Yusuf berkata, pihaknya tidak bermaksud mahu menyekat kegiatan pelajar, tetapi seharusnya program berkenan diadakan menggunakan saluran yang betul.
“Mereka langsung tidak membuat permohonan untuk menganjurkan debat malam tadi, dekan Fakulti Undang-undang sendiri tidak tahu ada penganjuran program tersebut sedangkan ia dijalankan di dewan fakulti itu,” jelasnya.
“Universiti tidak halang pelajar nak buat aktiviti, tetapi gunakan saluran yang betul, HEP hanya menjalankan tugas sahaja,” katanya lagi.
Menurutnya lagi, penganjur seharusnya peka terhadap peraturan kampus, lebih-lebih lagi program debat malam tadi turut melibatkan penyertaan orang luar, bukannya pelajar UM sahaja.

Pasca-AGM: Erti bai’ah dan ikrar selamatkan Umno

KUALA LUMPUR, 10 Dis — Ramai melihat Perhimpunan Agung Umno 2011 yang berakhir minggu lalu membawa kelainan kerana buat pertama kali dalam sejarah parti itu menyaksikan 5,447 perwakilan daripada 191 bahagian melafazkan ikrar taat setia yang Datuk Seri Najib Razak sifatkan sebagi sumpah ‘bai’ah’.
Dua kali ikrar dilafazkan oleh anggota dan pemimpin Umno pada perhimpunan itu iaitu pertama ketika majlis Taklimat Presiden Umno di hadapan Najib pada 30 November dan kedua pada akhir perhimpunan 3 Disember yang diketuai Timbalan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Ikrar taat setia yang dilafazkan para perwakilan, menjadi elemen penguat kepada anggota Umno untuk komited kepada parti bagi memastikan kemenangan setiap calon Umno dan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke-13.

Pilihan raya orang Islam setiap hari

KUALA LUMPUR, 10 Dis: Perjuangan PAS bukan semata-mata menentang Umno BN, tetapi yang lebih utama menentang ajaran sekular yang didukung parti itu.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, akibat memperjuangkan sekular, orang Umno tidak diingatkan mengenai kewajipan melawan hawa nafsu dan menolak pujuk rayu syaitan.

"Perjuangan PAS bukan perjuangan menentang Umno semata-mata tapi yang lebih besar mengajar manusia mengikat hawa nafsu.

Blogger Pro Umno atas kapal selam Scorpene? Mengapa?

Penulis blog kontroversi pro-Umno, Papagomo menaiki kapal selam scorpene KD Tun Razak semalam bersama-sama dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan dua orang timbalannya - Datuk Mansor Othman dan P Ramasamy.

lim guan eng submarine ride 091211 in submarine 05Dalam tulisan di blognya hari ini bertajuk "Guan Eng Nenen Perlekehkan Kemampuan Anak Anak Kapal KD Tun Razak", Papagomo
berkata ketua menteri itu membuat kenyataan negatif tentang kapal selam tersebut, yang dinaikinya atas jemputan Menteri Pertahanan Datuk Seri Zahid Hamidi.

Beliau memetik laporan Malaysiakini semalam, memetik Lim sebagai berkata beliau tidak mempertikaikan keupayaan tentera laut tetapi mempunyai pandangan yang berbeza dengan kerajaan mengenai kos kapal selam itu.

Rising concerns over our human rights abuses

As the world marks Human Rights Day today, Malaysia remains adamant that human rights has little bearing on an individual's life

Allegations of human rights abuses in Malaysia abound and both human rights groups and international human rights watchdogs have time and again taken the ‘powers that be’ to task for failing to uphold the tenets of human rights, as enshrined both in the Federal Constitution and the Universal Declaration of Human Rights 1948.
In 2009, the Reporters Without Borders ranked Malaysia 131st out of the 175 nations where the Press Freedom Index was concerned. Still, the federal government under the Barisan Nasional administration has refused to take heed and make amendments; instead the atrocities against the rakyat continue, in one form or another.
Be it detention without trial to deaths in police custody to the trampling of the people’s right to speak against injustice, the BN government under premier Najib Tun Razak has done it all.

Siri 3: Kepincangan Urus Tadbir Melaka


1) ISU KEPINCANGAN PENGURUSAN KEWANGAN DAN PENTADBIRAN AGENSI KERAJAAN NEGERI MELAKA
Laporan Ketua Audit 2009 bagi negeri Melaka menjelaskan ketempangan dan kelemahan kerajaan negeri dalam pengurusan kewangan mereka.
Antara perkara yang dibongkar di dalam laporan itu ialah :
a) Pengurusan Kelas Agama dan Fardhu Ain (KAFA) yang tidak mengikut prosedur. Contohnya dalam urusan perlantikan guru-guru; kurikulum yang tidak mematuhi dasar; akaun amanah KAFA tidak mengikut prosedur; bantuan perka pita yang diberikan oleh pusat tidak dibelanjakan mengikut tempoh dan matlamat pemberian; guru berlebihan dan sebagainya.

Siri 2: Projek Pembaziran Tambahan Negeri Melaka


Selain itu projek-projek lain yang jelas membazir dan tidak munasabah harganya ialah :-
• Projek Lebuhraya Sungai Udang Ke Durian Tunggal berharga RM 280 juta sepanjang 21 km atau RM 14 juta sekilometer di mana hanya separuh adalah 4 lorong kereta;

Siri 1: Senarai Pembaziran Projek Melaka


a) Eye On Malaysia disita.
Fitraco NV memfailkan saman pada Eom dan MST Ad Suria Sdn Bhd (MST Ad Suria) pada 15 September tahun lalu, selepas syarikat terbabit gagal melunaskan hutang pinjamannya sebanyak RM17 juta bagi menyewa dan membawa roda berkenaan ke Malaysia pada 2006.
Sebelum itu Kerajaan Negeri Melaka bersetuju untuk mengambil alih roda berkenaan setelah sebelum ini ianya beroperasi di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur dari 1 Januari 2007 hingga 31 Ogos 2008.

Wave of protests in Syria

RAFIZI - RASUAH ADA COP UMNO DI DAHI - KAK IJAT JANGAN SELAK...

Menteri kecewa HEP UM halang debat mahasiswa

KUALA LUMPUR, 10 Dis: Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah kesal dengan tindakan pentadbiran Universiti Malaya (UM) yang memberhentikan debat pelajar yang berlangsung di Fakuliti Undang-undang kampus itu malam tadi.

Menzahirkan rasa kecewa itu melalui laman twitternya, Saifuddin berkata, beliau sedang mendapatkan maklumat untuk mengetahui perkara sebenar yang berlaku.

"Saya dukacita debat AUKU di UM malam tadi terbatal ketika ia sedang diadakan. Saya sedang menyiasatnya," tulisnya ringkas.

Dalam kejadian malam tadi, debat anjuran Aksi Mahasiswa Peduli (Aksi) dan Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) itu diganggu oleh pengurusan UM dan terpaksa dibatalkan ketika sedang memasuki pusingan kedua.

Rahsia jalan tengah Malaysia II

Bahagian Kedua


9 DISEMBER – Setelah lebih 50 tahun Merdeka, rakyat Malaysia berpeluang melihat aksi sebenar demokrasi sosial melalui pelaksanaannya di Pulau Pinang di bawah pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Rakyat pimpinan DAP.
Walau pun dihadkan peruntukan kerajaan pusat, walau pun tidak mendapat kerjasama penuh dari kerajaan pusat dan walau pun sentiasa dikacau ganggu oleh anasir-anasir perkauman, kerajaan Pakatan Pulau Pinang telah membuktikan kata-kata perjuangannya melalui pelaksanaan.

Rahsia jalan tengah Malaysia I

Bahagian Pertama


8 DISEMBER – Apa itu demokrasi sosial? Dalam bahasa mudah, ia satu fahaman yang mempertahankan sistem ekonomi pasaran tetapi pada yang sama menyediakan satu jaring keselamatan sosial kepada rakyat mengikut garis-garis demokrasi. Dalam konteks Malaysia, ia berteraskan kepada Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak semua kaum dan agama.
Daripada perkataan akar ‘sosial’, kita dapat membayangkan bahawa fahaman ini amat mementingkan kebajikan rakyat sebagai dasar utamanya dalam segenap apsek, dan dari perkataan ‘demokrasi’ kita tahu ia adalah satu ideologi yang ingin mencapai matlamat politik dalam konteks yang dibenarkan dalam sempadan undang-undang dan Perlembagaan.

Lagi banyak wang diberi kepada SPRM, lagi banyak rasuah dirasakan berlaku…

KUALA LUMPUR, 9 DIS – Apabila lebih besar peruntukan dan lebih ramai kakitangan diberikan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, nampaknya negara menjadi lebih korup.
Di mana perginya peruntukan berbilion ringgit yang diberikan oleh kerajaan, hasil kutipan wang cukai rakyat dan hasil sumber negara, kepada SPRM, dan sebelum itu Badan Pencegah Rasuah, sejak 1994?
Itulah persoalan yang dibangkitkan oleh Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang sempena Hari Anti-Rasuah Antarbangsa pada hari ini.

Dilema mengimbangi kewangan awam

Datuk Salleh Majid

10 DIS — Semua orang tahu walau gendang perang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13) telah dibunyikan, salah satu faktor yang bakal menentukan tarikh pilihan raya ialah keadaan ekonomi semasa.
Ekonomi memainkan peranan penting kerana kalau pilihan raya diadakan semasa suasana ekonomi negara tidak begitu baik, tentulah parti yang memerintah akan menerima padahnya kerana pihak pembangkang akan “pulon” menggunakan ekonomi sebagai sasaran ceramah dan kutukan.
Persoalannya dengan semua orang menganggap PRU 13 semakin dekat, apakah semua orang telah melihat keadaan ekonomi semasa?

Security reasons? Whose security? The rakyat’s? Or UMNO’s and BN’s?FMT reports that Musa Aman cited ‘security reasons’ to justify his order to Sabah immigration to refuse me entry into Sabah 2 days ago.
Musa’s security of tenure, as the Chief Minister, and that of every other BN leader holding office in the Sabah state government, hinges on the impoverished people of Sabah, particularly in the interior areas, remaining ignorant about how, since UMNO’s entry into Sabah, the state’s wealth has found its way into the pockets of the leaders of Sabah UMNO and other BN parties, and their cronies.

Pas perlukan saya: Nik Aziz

Oleh : MOHD ZAILANI ABD RAHMAN
Nik Abdul Aziz Nik Mat
KOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, keputusan beliau untuk terus bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) adalah kerana parti itu masih memerlukan khidmatnya untuk menentang Umno.
 
Menurutnya, beliau tidak akan berganjak dengan keputusan untuk bertanding walaupun mendapat kritikan dari pemimpin Umno, termasuk dari bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed yang mahukannya bersara dari politik.
 
“Saya tidak hirau apa Umno kata, itu dia punya pasal, itu tuduhan dia, dah orang (Pas) nak kepada saya, nak buat macam mana,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah Jumaat di Dataran Ilmu di sini, semalam.