Khamis, 8 Disember 2011

Hadiah 'Kek Tahi' - Tindakan Paling Hina Dan Keji Umno Pulau Pinang


SELAIN memainkan "politik lucah" dan "politik selak kain", Umno kini mula memainkan "politik taik" pula. Budaya politik menjijikkan akan terus dimainkan untuk mendapatkan sokongan rakyat.

Tindakan kali ini benar-benar di luar tahap kewarasan manusia apabila mereka menghina kakitangan kerajaan yang dipilih oleh rakyat dengan hadiah "tahi manusia".

Sidang Media Serentak di Seluruh Negara - Pelancaran ABU !
Media Advisory


ABU

Asalkan Bukan Umno/BN

Gerakan Rakyat Membebaskan Malaysia Dari Cengkaman Umno/BN

Dijemput menghadiri sidang media pelancaran gerakan Asalkan Bukan Umno/BN (ABU)

Sidang Media diadakan serentak di seluruh negara ;

Tarikh: 9 Disember 2011

Lokasi, masa dan contact person:

1. Kuala Lumpur / Selangor - 3.30pm
KL Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH)
1, Jalan Maharajalela, 50150 Kuala Lumpur
Jafree(PRM) 019-3596769, Nazrin(PSM) 017-2599050, Edyes(SAMM) 010-2675872

2. Johor - 2.30pm
Kelab Persatuan Wartwan, 11, 
Jalan Cermat 1, Taman Maju Jaya
Johor Bahru
Anuar (SAMM) 017-6849693, Salleh Ahmad (PRM) 013-7313825

3. Melaka - 3.30pm 
Pejabat Parti Keadilan Rakyat,
No9A Jalan Asean 1, Taman Asean, Melaka
Zuraidi (SAMM) 012-2478016

4. Negeri Sembilan - 3.30pm 
Jalan Tuanku Antah, Tingkat 1,
Restoran Bidara Corner, Seremban
Saufi (SAMM) 013-6777507, Sani (SAMM) 0129781707

5. Perak - 3.30pm 
Pejabat Biro Masyarakat Keadilan,
Ipoh
MatSamanKati(SAMM) 012-4381418, Mat Noh(MCLM) 019-5671477

6. Pulau Pinang - 11.00am 
George Town Coffee House,
KOMTAR Walk, P.Pinang
Aidil(SAMM) 017-4760274, ZainulFaqar (SAMM) 019-4241583

7. Kedah - 3.30pm 
345A Air Mendideh, Sg Petani.
(Berhampiran Hospital LamaS.Petani)
Tok Gondang (PRM) 0132946741, Viveg (MCLM) 0125426133 

8. Perlis - 3.30pm 
Kelab Media Perlis, Jalan Sekolah Derma,
Kangar, Perlis
Asrul (SAMM) 019-4342244

9. Pahang - 3.30pm
Pusat Khidmat PKR ADUN Semambu. A73,
1st Floor, Jalan Hj Ahmad, Kuantan Pahang
Clement (SMSL)0129883210, Suresh (PSM) 0195696964

10. Terengganu - 5.00pm
Muara Tomyam, Jalan Sultan Sulaiman,
K.Terengganu (Sebelah Wisma Tenang)
Rafzi Ramli (SAMM) 0199809974

11. Kelantan - 3.30pm 
Hotel Raudhah, Jalan Maju, Kota Bharu
 Fauzi (SAMM) 0175959755, Zaidi(PSM) 0123840415


Esok sejarah bakal mencatatkan penyatuan penggerak-penggerak rakyat bergabung melawan regim warisan penjajah Umno/BN.

Kumpulan yang terdiri dari organisasi massa termasuk individu-individu aktivis masyarakat bergabung buat pertama kalinya berikrar menggerakkan kempen kesedaran rakyat.

Semua media dijemput membuat liputan sidang media serentak seluruh seperti yang dinyatakan di atas.


EDYES
Pengarah Propaganda SAMM

Apart from direct PKR fire, was Shahrizat also burnt by her own party mates?

Apart from direct PKR fire, was Shahrizat also burnt by her own party mates?Umno minister Shahrizat Jalil must have known that her family-managed National Feedlot Corporation was on the wrong track but somehow, she managed to keep it under wraps until it was inevitably exposed by rival party PKR. That soon after, PKR's claims of misconduct was confirmed by the Auditor-General's report that NFC was indeed a "mess" was a double whammy.
Questions are now buzzing around UMNO circuit over the issue. Didn't her UMNO bosses and seniors know about NFC or did they keep they hands off because this was her project and she should be given the space to handle it? Perhaps, initially, this was so but when it became apparent that PKR was on a roll, having managed to source concrete details of the abuse of power, why didn't Najib put his foot down?

PSC mahu kekal 34 peratus kerusi Parlimen Sarawak, Sabah

KUCHING, 8 Dis — Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya (PSC) akan mengemukakan perakuan berikutan beberapa cadangan daripada pelbagai pihak supaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengekalkan 34 peratus peruntukan kerusi Parlimen bagi Sabah dan Sarawak dalam eksesais persempadanan semula nanti.
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Maximus Ongkili (gambar), yang mempengerusikan pendengaran awam dua hari mulai hari ini berkata, PSC bersimpati dengan beberapa pandangan yang dibawa tiga kumpulan termasuk Parti Keadilan Rakyat Sarawak, DAP Sarawak DAP dan Persatuan Dayak Iban Sarawak (SADIA).

Tokyo tops most expensive expat city list

Witness - The Guerrilla Son

Inside Story - Saving the euro

Penduduk Kg Pandan Dalam Bantah Pemasangan Papan Tanda Iklan

Dr Dzulkefly On AUKU

Meniti ilmu dalam kesepian

Kontraktor ditembak mati: Suhakam digesa buat inkuiri

'Not time yet for DAP inroads into Malay areas'

'Najib's links with Pekida prove he is an ultra-Malay'

PAS: Losing S'gor only a 'worst-case' scenario

'Hasan's royal award a recognition for PAS'

Rafizi Ajak KJ Berdebat Isu NFC di Ibu Pejabat Umno

SHAH ALAM, 8 DIS : Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli hari ini berlapang dada mencadangkan Pusat Perdagangan Dunia Putra (PWTC) sebagai gelangang berdebat isu National Feedlot Corporation (NFC).
Cadangan tersebut bukan sahaja memperlihatkan kesediaannya untuk berdebat, malah menurut Rafizi lokasi yang diibaratkan sebagai ibu pejabat Umno itu dipilih untuk memberi keselesaan dan ketenangan kepada Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.
"Sekiranya setelah kesemua kelonggaran ini beliau masih berdolak dalih dan tidak memberikan satu tarikh menjelang 12 tengahari 12 Disember 2011, saya menyimpulkan beliau tidak berani untuk berdebat dalam hal ini,"jelas Rafizi dalam satu kenyataan media kepada TVSelangor.

Polis ‘benar’ Azmin berceramah di Sarawak tapi tanpa pembesar suara..!!!

Azmin tetap meneruskan ceramah meskipun tidak dibenarkan menggunakan pembesar suara.
KUCHING 8 Dis : Jika sebelum ini polis menghalang program ceramah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kuching, semalam kejadian yang sama pula berlaku kepada Timbalan Presiden KEADILAN, Azmin Ali di Matang Jaya. Petrajaya.
Menurut Azmin, beliau dihalang untuk berucap dan polis pula enggan memberi permit.

Dakwaan Mykad kepada warga asing: Tubuhkan segera suruhanjaya diraja

KUALA LUMPUR - Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) memandang serius dakwaan warga asing yang diberikan kerakyatan, sebagaimana aduan yang diterima oleh Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen (PSC) semasa pendengaran awam di Kota Kinabalu minggu lalu sehingga membolehkan mereka menjadi pengundi.
Timbalan Ketua DPPWP, Mohamad Suhaimi Abdul Aziz berkata, dakwaan ini amat berat kerana melibatkan keselamatan dan kepentingan negara.
“Jika benar dakwaan tersebut, ini bermakna negara ini dalam bahaya kerana ada sindiket tertentu yang beroperasi sewenang-wenangnya memberikan kad pengenalan kepada sesiapa sahaja rakyat asing. Lebih malang lagi jika ia digunakan untuk tujuan pilihan raya, iaitu memastikan kemenangan pihak tertentu,” ujar Mohamad Suhaimi.

RUU Perhimpunan Aman Ajar Rakyat Langgar Undang-UndangMOHD HAZIM MOHD NOH
PRESIDEN PERSATUAN MAHASISWA ISLAM
UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA


Malang sekali rakyat Malaysia kerana terpaksa akur dengan ketetapan dalam Bil Perhimpunan Aman 2011 yang baru sahaja diluluskan Dewan Rakyat 29 November yang lalu. Bil Perhimpunan Aman 2011 antaranya terkandung larangan berhimpun kurang dari 50 meter dari hospital, stesyen petrol, balai bomba, infrastruktur pengangkutan, rumah ibadat, sekolah dan empangan.

Penuntut Kejururawatan IPTS Kecewa Penipuan KPT

Kuala Lumpur, 8 Dis : Penuntut kejururawatan kecewa dengan penipuan Kementerian Pengajian Tinggi.
Demikian perkara pokok yang diluahkan sebuah kumpulan mahasiswa yang kecewa dengan kebobrokan KPT dalam isu berkaitan pengkhususan kejururawatan di kolej swasta.
Berikutan, mereka diberitakan akan menyerahkan satu memorandum kepada Menteri Pengajian Tinggi berhubung isu tersebut pada pukul 10 pagi 13 Disember ini di Pejabat Kementerian Pengajian Tinggi.
“Kami amat kecewa dengan kegagalan Kementerian Pengajian Tinggi untuk mengawal Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) yang menawarkan kursus kejururawatan.

Meja bulat bincang AUKU 17 Disember

Kementerian Pengajian Tinggi akan menganjurkan mesyuarat meja bulat mengenai pindaan Seksyen 15 Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1974 pada 17 Disember ini di Hotel Sunway Putra di sini.Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah berkata, mesyuarat meja bulat itu akan menjadi platform kepada para peserta untuk memberi pandangan, cadangan dan maklumbalas mengenai isu akta tersebut.
“Hasil maklum balas dan cadangan dari wakil persatuan pelajar dan pihak-pihak lain dalam mesyuarat itu akan diambil perhatian dan dikemukakan kepada anggota jawatankuasa yang akan meminda AUKU,” katanya kepada pemberita di bangunan Parlimen di sini, Khamis.
Saifuddin berkata, beliau akan mempengerusikan sesi mesyuarat meja bulat tersebut.
Ditanya siapakah akan menjadi pengerusi dan para anggota jawatankuasa yang akan meminda AUKU yang akan ditubuhkan kelak, Saifuddin berkata, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin akan mengumumkan perkara tersebut pada masa terdekat.

Himpunan: Imej negara terjejas teruk di mata dunia

KUALA LUMPUR, 8 Dis: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPP Malaysia) menganggap kritikan yang dibuat oleh pelapor khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terhadap Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman 2011 merupakan suatu tamparan keras kepada kerajaan Malaysia yang bersikap degil dan enggan mendengar pandangan rakyat.
“Bagi DPP Malaysia, kerajaan perlu merasa malu kerana wakil khas PBB sendiri menegur sikap berkeras kerajaan Malaysia dalam membenarkan rakyat berhimpun,” kata ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor.
Beliau mengulas pelapor khas PBB, Maina Kiai yang menyatakan RUU Perhimpunan Aman sebagai menyekat kebebasan bersuara rakyat dan sekatan yang dikenakan adalah tidak wajar mengikut undang-undang antarabangsa.

Dio dapek kerusi, kito dapek ayat

Kadang-kadang ada juga rasa tidak ada ‘mood’ untuk menulis tentang perkara yang serius. Kali ini saya tidak akan menulis tentang isu yang berat; hanya hendak menulis tentang pengalaman yang ada sikit-sikit ini untuk saya tulis sebagai coretan peribadi saya.

Saya teringat kepada satu insiden berucap dan berceramah di Johor banyak tahun yang lalu. Salah seorang dari orang ramai yang begitu marah dengan wakil rakyat mereka yang jarang-jarang datang menjengok mereka di kampung mereka yang agak jauh dari bandar.

Semasa pilihanraya dahulu wakil rakyat yang beliau maksudkan ini datang dengan berbagai-bagai cara dan penampilan untuk mendapatkan undi dari pengundi di kampung serta peti undi itu.

Jerat UMNO, Utusan untuk Hasan Ali

Setelah perhimpunan agung UMNO puas memaki dan memfitnah DAP, kini lidah rasmi parti itu Utusan Malaysia kembali memasang jerat "percintaan" di antara PAS dan UMNO.  Isu yang dibangkitkan adalah pemimpin PAS Selangor Hasan Ali yang diketahui umum berbeza pandangan dalam beberapa perkara melibatkan pelaksanaan dasar kerajaan negeri Selangor.

Jakim haramkan buku terbaru Kuan Yew

KUALA LUMPUR, 8 Dis – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengharamkan buku terbaru bapa pengasas Singapura, Lee Kuan Yew, yang menggesa agar Muslim republik itu supaya tidak terlalu “ketat” dalam amalan prinsip-prinsip Islam.
Buku “Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going” yang merupakan koleksi temu bual dengan beliau, diterbitkan Januari lalu, disenaraikan sebagai antara 15 terbitan yang “diperakukan haram” oleh Jakim dua bulan lalu.
Perakuan itu akan dibawa ke Kementerian Dalam Negeri untuk membuat keputusan.
Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Jakim mengesahkan keputusan itu diputuskan pada mesyuarat jawatankuasa penapisan bahan-bahan penerbitan berunsur Islam Jakim, Oktober lalu.
Pengarah bahagian itu dan juga ketua pengarah Jakim tidak respons kepada pertanyaan The Malaysian Insider berkenaan sebab keputusan itu diambil selepas sembilan bulan buku berkenaan berada di pasaran Malaysia.

Jika menang, Pakatan dicadang kecilkan kabinet

Jika menang, Pakatan dicadang kecilkan kabinet DUNGUN- Pakatan Rakyat dicadangkan supaya mengecilkan bilangan anggota kabinet jika andainya gabungan parti politik itu berjaya menawan Putrjaya dalam pilihan raya umum akan datang.
Pakar perlembagaan, Profesor Dr Aziz Bari ketika berucap dalam satu majlis hi tea di sini berkata, bilangan kabinet Malaysia terlalu ramai.
Menurut beliau, negara India yang mempunyai rakyat lebih 1 bilion mempunyai 30 menteri sahaja manakala United Kingdom yang mempunyai rakyat lebih 60 juta hanya mempunyai 25 menteri kabinet sahaja.
"Bagi saya, tujuan BN membesarkan sais kabinetnya adalah untuk memberikan peluang kepada kawan-kawan mereka. Ini satu tindakan yang membazirkan wang rakyat," kata pensyarah undang-undang perlembagaan Universiti Islam Antarabangsa itu.

‘We have proof that MB lied’

A logging company wants the police to investigate Pahang Menteri Besar Adnan Yaakob and Umno secretary Rahim Abas for alleged cheating.

PETALING JAYA: A police report has been lodged against two Pahang Umno leaders, including Menteri Besar Adnan Yaakob, for allegedly cheating a logging company over the ownership of a plot of land in Pekan, Pahang.
Seruan Gemilang Makmur Sdn Bhd (SGM) shareholder Lee Sin, who filed the report today, alleged that Adnan and Rahim Abas, the Pahang Umno secretary, committed a criminal offence when they previously claimed that the 10,000 acre land belonged to the party.
Lee claimed that he had obtained several documents from Umno members during the party’s recent annual assembly that proved that Adnan and Rahim had “lied” and cheated SGM.
He said one of the documents, which was shown to the media, indicated that Umno had failed to pay premium for the plot of logging land. This, according to Lee, meant that Umno never owned property as the state land authority would have reclaimed it.

Umno Sebenarnya Tak Percaya Kepada Prinsip 1Malaysia


SHAH ALAM 8 DIS : Perhimpunan Umno yang baru selesai minggu lepas adalah bukti jelas bahawa pemimpin parti itu sebenarnya tidak ikhlas dengan prinsip 1Malaysia yang diperjuangkan presidennya. Malah, menurut Timbalan Pesuruhjaya Pas Selangor Khalid Samad, president Umno Datuk Seri Najib Abdul Razak sendiri "cakap tak serupa bikin" apabila dia melaungkan dasar masyarakat majmuk tetapi dalam masa yang sama merasmikan majlis NGO pro-ketuanan Melayu.

Cuepacs bantah dasar pemisah buang kakitangan prestasi rendah

KUALA LUMPUR, 8 Dis – Cuepacs membantah pelaksanaan dasar pemisah yang membolehkan kakitangan awam yang berprestasi rendah disarakan atas alasan ia boleh membuka laluan kepada elemen penganiayaan meskipun adanya jaminan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).
Timbalan Presiden Cuepacs Azih Muda berkata, setakat ini badan induk kesatuan sekerja awam itu tidak bersetuju dengan dasar baru yang diperkenalkan selaras dengan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).
Bagaimanapun kata beliau, Cuepacs akan membuat pendirian rasmi mengenai dasar itu pada mesyuarat majlis kongres am 14 Disember ini.
“Setakat ini kami memang tidak bersetuju. Pendirian rasmi akan dibuat oleh mesyuarat majlis kongres minggu depan,” kata beliau kepada The Malaysian Insider hari ini.

Hapus subsidi gas bebankan rakyat

KUALA LUMPUR, 8 Dis: Tindakan Kerajaan BN untuk memansuhkan sepenuhnya subsidi gas asli menjelang tahun 2015 bukan sahaja akan membebankan rakyat, malah akan turut mempertingkatkan lagi penggunaan tenaga asas di negara ini.

Berdasarkan statistik yang dibekalkan oleh Imbangan Tenaga Kebangsaan 2008, Malaysia mengalami peningkatan penggunaan tenaga asas purata sebanyak 6.1 peratus di antara tahun 2000 hingga 2008.

Stop Lynas dan Bersih 2.0 terima award hak asasi

KUALA LUMPUR, 8 Dis: Suara Rakyat Malaysia (Suaram) sebuah NGO yang memperjuangkan hak asasi manusia memilih Save Malaysia, Stop Lynas dan Jawatamkuasa Kerja Bersih 2.0 sebagai penerima award hak asasi manusia 2011.

Pengumuman pemilihan kedua-dua NGO tersebut dibuat oleh Suaram dalam satu kenyataan medianya hari ini.

'Kaitan dengan Pekida bukti Najib ultra-Melayu'

generation 709 220711 khalid samadPAS Selangor mengecam sokongan terbuka Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak kepada Pertubuhan Kebajikan Dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) sebagai bukti bahawa beliau adalah seorang ultra-Melayu dan mengetepikan prinsip wasathiyah (kesederhanaan) dan retorik 1Malaysia anjurannya.
Timbalan pesuruhjayanya, Khalid Samad medakwa, Pekida adalah
sebuah organisasi yang meragukan sehinggakan pernah Umno sendiri pun tidak berani menjalin hubungan rasmi dengannya.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Shah Alam hari ini, Khalid turut mengecam apa yang didakwanya sebagai pendirian keras yang diperlihatkan dalam perhimpunan agung Umno baru-baru ini.

Katanya, mereka cuba memberitahu orang Melayu bahawa jika Umno dicabar, ia bermakna orang Melayu dicabar dan bahawa Melayu adalah Umno dan Umno adalah Melayu.

Apa cerita projek BBCC atas tapak bekas Penjara Pudu...?

nurjazlan513Lama tidak dengar kisah projek Bukit Bintang City Centre (BBCC) di atas tapak bekas Penjara Pudu yang dikendalikan oleh UDA Holding Berhad. Isu projek ini pernah riuh satu ketika dahulu apabila PERKASA dan Ketua UMNO Bahagian Bukit Mertajam Datuk Musa Sheikh Fadzir mempersoalkan penyertaan bumiputra.
Selasa  Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin memberi khabar yang boleh membuatkan banyak pihak menarik nafas lega.

Shahrir: MRCB ignoring ‘free alternative’ rule with Causeway toll

MRCB is proposing to charge users for a roundtrip even if they do not make one. — Picture by Calvin Teo
KUALA LUMPUR, Dec 8 — Johor Baru MP Datuk Seri Shahrir Samad slammed Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) today for ignoring “the first and basic principle” of tolled roads by denying a free alternative route to commuters using the Causeway. The former minister, who is highly popular in the Johor capital, told The Malaysian Insider MRCB’s “arrogance will hurt local politicians even though they did not consult us.”

Penduduk Kampung Pandan Dalam Bantah Pemasangan Papan Tanda Iklan


KAMPUNG PANDAN, 8 DIS: Penduduk Kampung Pandan Dalam meminta pemaju membatalkan hasrat untuk menaikkan papan tanda iklan di tepi Lebuhraya MRRII atas faktor keselamatan.
Wakil penduduk, Hashim Johari berkata, tapak yang ingin digunakan ini merupakan tapak Industri Kecil Sederhana (IKS), bersebelahan dengan kedai Perabot Cempaka Sdn Bhd dan berhampiran dengan Sekolah Agama Jalan F yang dianggarkan mempunyai 250 orang pelajar.

Teras politik: Umno terus bodohkan orang Melayu, kata Presiden PAS

KUALA LUMPUR, 8 Dis — Sambil menegaskan Umno terus memperbodohkan orang Melayu khususnya di kawasan-kawasan luar bandar, PAS memberi jaminan bahawa teras politik negara tetap dipegang oleh Melayu Islam jika Pakatan Rakyat menggantikan Barisan Nasional (BN).
Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, semua pihak di Malaysia hari ini menyedari hakikat bahawa teras kepada politik negara adalah Melayu Islam.
Isu berkenaan menjadi antara fokus dalam perhimpunan agung Umno yang berlangsung minggu lalu.
Kata Hadi (gambar), semua kaum dan semua parti sama ada di pihak kerajaan atau pembangkang menyedari keadaan tersebut.

Hak asasi: 4 daripada 10 untuk Najib, kata Suaram

Kerajaan telah dikritik keras kerana melanggar hak asasi manusia dalam tindakannya ke atas beberapa gerakan masyarakat sivil tahun ini.

Pengarah Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Kua Kia Soong (kanan)
hari ini berkata, kerajaan di bawah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah gagal mempertahankan hak-hak rakyat.

"Saya akan letakkan kedudukan kerajaan, iaitu 4 daripada 10, kerana (walaupun) berjanji untuk meningkatkan lagi kebebasan sivil, masih ada perkara-perkara seperti penahanan tanpa bicara," kata Kua.

Beliau memberitahu pemberita demikian di majlis pelancaran Laporan Hak Politik dan Sivil 2001 Suaran di Kuala Lumpur hari ini.

NFC: Debat 12 Dis tak jadi, Rafizi beri Khairy masa lagi...jangan lari tengah malam sudah le KJ...!!!

KUALA LUMPUR, 8 Dis — Debat berkenaan isu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) antara Pengarah Strategi PKR Mohd Rafizi Ramli dan Khairy Jamaluddin tidak menjadi kenyataan pada Isnin ini sebagaimana telah dirancang.
Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini, Rafizi (gambar) berkata Khairy menerusi suratnya bertarikh 6 Disember lalu mengatakan bahawa tidak dapat menerima jemputan berdebat mengenai NFC pada tarikh asal 12 Disember kerana bertembung dengan program lain.
Bagaimanapun Rafizi berkata, undangan debat masih terbuka dan Khairy boleh memilih mana-mana tarikh yang dirasakan sesuai sama ada tahun ini ataupun tahun depan.

Asalkan Bukan Umno/BN (ABU)

Oleh: MSK
Pada 31 Oktober yang lalu, aku tulis tentang Sabah.
Dalam minggu ini, satu keputusan politik yang penting akan berlaku di Sabah dan Sarawak. Hari ini, 31 Oktober adalah hari terakhir bagi pemimpin-pemimpin Sabah dan Sarawak untuk berbincang dikalangan pemimpin parti masing-masing, dan mulai esok, satu keputusan perlu diambil.
Beberapa keputusan sudah dibuat dan bakal di umumkan dalam minggu berikutnya. Tapi oleh kerana Najib tidak mengisytiharkan PRU 13 yang dijangkakan pada 11.11.11, maka keputusan itu ditangguhkan.
Bila aku tulis benda macam tu…adalah orang yang tulis macam ni.

Saifudin vs Saifudin di Kota Bharu malam ini

KOTA BHARU, 8 Dis: Keghairahan menghadapi pilihan raya umum ke-13 kini semakin memuncak. Serangan media harian milik Umno terhadap Pakatan Rakyat tambah rancak.
Begitu juga semua parti kini dilihat berada dalam keadaan siap sianga menunggu wisel keramat ditiup Datuk Seri Najib Razak.
Biar pun Umno begitu bersemangat menerjah Pakatan, namun kebimbangan di lubuk kecil mereka tidak dapat disembunyikan. Buktinya suara risau itu kedengaran nyaring pada Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini.
Persoalannya mampukah Umno dan Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerajaan yang ada sekarang. Inilah berita besar ditunggu lebih 25 juta rakyat Malaysia kebelakangan ini.
Oleh itu bagi mendapat gambaran lebih jelas mengenai situasi tersebut orang ramai berpeluang mendengar kupasan pemimpin Umno, PKR dan ahli akademik mengenai siapa pemenang pilihan raya ke-13 nanti.
Kupasan bertajuk “Pilihan Raya Umum Ke 13: BN atau Pakatan Rakyat” akan dibahas ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail pada wacana perdana malam ini.

Khalid nafi Datuk Paduka iktiraf Hasan Ali ‘kahwinkan’ PAS-Umno

SHAH ALAM, 8 Dis — PAS menolak tanggapan bahawa pengurniaan pingat Datuk Paduka Mahkota Selangor kepada Datuk Dr Hasan Ali sempena sambutan hari keputeraan Sultan Selangor minggu ini bertujuan menghargai usaha beliau “mengahwinkan” parti Islam itu dengan Umno.
“Ia hanya satu anugerah, berdasarkan tafsiran saya, satu pengiktirafan diberi untuk mewakili parti-parti komponen dalam Pakatan Rakyat,” kata Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Samad pada sidang media di sini hari ini.
Khalid yang juga Ketua PAS Shah Alam dan ahli jawatankuasa kerja PAS pusat berkata, Sultan Selangor telah bertindak dengan adil dan mengurniakan pingat yang sama kepada seorang pemimpin dari setiap komponen Pakatan Rakyat.

Dakwat kekal: PAS tunggu dan lihat

KUALA TERENGGANU, 8 Dis: PAS mengambil sikap tunggu dan lihat dengan keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) yang mengumumkan akan menggunakan kaedah celup jari dengan dakwat dalam Pilihan raya Umum ke-13 nanti.

Menurut Presidan PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, ia merupakan usaha PAS, rakan-rakan dalam Pakatan dan seluruh rakyat, melakukan reformasi dalam demokrasi.

Katanya, pemulihan demokrasi tidak akan berjaya sekiranya kerajaan yang memerintah negara tidak bersungguh menyokong usaha tersebut,

Masjid: Adun pertikai laporan agensi berita

RANTAU PANJANG, 8 Dis: Agak mengejutkan apabila lain yang dicakap lain pula dilaporkan agensi berita milik kerajaan, seperti disiarkan beberapa akhbar utama hari ini.
Adun Bukit Tuku, Abdul Fatah Harun berkata, ketika berbual dengan wartawan agensi terbabit semalam beliau menceritakan kehebatan Masjid Beijing yang menjadi tumpuan pelancong sekarang.
“Saya sebut masjid tersebut dibiayai sepenuhnya kerajaan negeri membabitkan kos kira-kira RM9 juta tanpa melibatkan sumbangan pihak lain.
“Itulah satu-satunya masjid dibiayai sepenuhnya kerajaan di kawasan parlimen Rantau Panjang. Manakala masjid lain diberi sumbangan mengikut keperluan.

Selamatkan baki wang rakyat dalam NFC

KUALA LUMPUR, 8 Dis: Kerajaan perlu bertindak segera menyelamatkan wang rakyat dengan mengambil alih semua aset National Feedlod Corporation (NFC) yang masih tertinggal.

Langkah ini perlu dibuat untuk menyelamatkan sebanyak mungkin wang yang telah diberi pinjam kepada NFC tetapi telah dibelanjakan bukan untuk 'core busines'nya.

Demikian cadang Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa yang juga Exco Ekonomi kerajaan negeri Kelantan dalam satu kenyataannya hari ini.

Pakatan Rakyat bantah RUU Kampung Baru

KUALA LUMPUR 8 Dis : Pakatan Rakyat membantah sekeras-kerasnya tindakan Umno BN meluluskan Rang Undang-undang Perbadanan Pembangunan Kampung Bharu 2011 di Dewan Negara.
Walaupun mendapat bantahan dari pelbagai pihak mengenai  Rang Undang-undang Perbadanan Pembangunan Kampung Bharu 2011, RUU tersebut diluluskan di persidangan Dewan Negara dengan sokongan senator-senator Barisan Nasional.
“Dewan Negara: suara majoriti Umno-bn meluluskan penyerahan tanah Melayu Kg Baru kepada Perbadanan! Kami bantah keras,” Kata Anwar di laman sosial twitternya semalam.
Undian yang diminta oleh Senator Mohd Yusof Husin menyaksikan 38 anggota Dewan Negara menyokong manakala hanya lapan yang tidak bersetuju rang undang-undang itu dibacakan untuk kali kedua.
Sebelum ini RUU Kg Baru mendapat bantahan Sekretariat Pembangunan Kampung Baru (SPKB) dan pernah memohon campurtangan daripada Yang Di-Pertuan Agong dan Sultan Selangor bagi mempertahankan satu-satunya tanah warisan Melayu di Kuala Lumpur.

Wanita PKR tak perlu jawab Shahrizat

MENTERI Shahrizat Abdul Jalil yang enggan meletak jawatan baik dari kabinet mahu pun pimpinan Wanita UMNO, bukan sekadar menyifatkan ketua Wanita PKR biadab kepadanya kerana menyuruhnya meletak jawatan, tetapi menempelak pula Presiden PKR meletak jawatan atas segala tuduhan terhadap suaminya.
Shahrizat menggunakan Perhimpunan Agung Wanita UMNO yanag dipimpinnya untuk mengecam PKR baik Ketua Wanitanya yang menasihatkannya meletak jawatan, Presiden PKR dan Ketua Umum PKR.
PKR tidak perlu merasa bersalah atas tuntutannya supaya Shahrizat meletak jawatan, Dr. Wan Azizah Ismail tidak perlu respons atas tempelak Shahrizat, kerana apa yang mereka mahu telah diperkenan oleh Bung Mokhtar Radin, MP BN  Kinabatangan.
Malah Bung Mokhtar, orang kuat UMNO dari Sabah itu sudah mendahului Wanita PKR menuntut Shahrizat supaya meletak jawatan ekoran skandal lembu yang melibatkan suami dan anak-anaknya.

Another MAS revamp plan? Don't be fooled, this GLC is taking us for a ride

Another MAS revamp plan? Don't be fooled, this GLC is taking us for a rideSince Ahmad Jauhari was just appointed as the new CEO recently, he must have had a very tough responsibility to ensure MAS makes profit but he must also be aware of the its past performance, and reading through the MAS Annual Report for 2010 there are some salient points to consider.
The front page of the 2010 MAS Annual Report has a large print “GROWTH” followed by the next page stating its vision; "To be the Number One Airline in Asia by 2015" and its mission; "To be a Consistently Profitable Airline".
No, it is not a joke!
Of course, what actually happened was that despite recording a 5% higher revenue of RM3.565bil compared to RM3.40bil in the previous quarter, Malaysia Airlines made a net loss of RM478 million for the third quarter of 2011 ended 30 September 2011. Ahmad Jauhari and team attributed this to higher fuel costs and unrealized foreign exchange losses from outstanding USD borrowings. The cumulative year-to-date net loss for the Group stood at RM1,247 million.

KPT Dedah 300 IPTS Bermasalah

Kuala Lumpur, 8 Dis : Kementerian Pengajian Tinggi mendedahkan kira-kira 300 institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) bermasalah termasuk dari segi pengawalan terhadap pelajar asing sehingga ada antaranya melanggar undang-undang negara.

UUM : Dua Sahabat Baik Bercanggah Pendapat Tentang AUKU

Sintok, 8 Dis : Pengisytiharan kerajaan tentang pemansuhan AUKU melalui TPM, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta pindaan yang diumumkan Datuk Seri Najib baru-baru ini ternyata mendapat respon positif dalam kalangan mahasiswa terutamanya pimpinan kampus di sekitar Lembah Klang.
Sebelum ini, kenyataan beberapa kepimpinan Majlis Perwakilan Mahasiswa dan ‘front-front’ mahasiswa mengeluarkan menyokong usaha yang dilakukan pihak kerajaan.

Kota-Kota Melayu Serta Khazanah Negara Yang Dimusnahkan British Dan Talibarutnya

Kerajaan Kedah sering di sebut sebagai kerajaan tertua dalam sejarah kerajaan beraja serta kesultanan yang panjang di nusantara yang bermula pada tahun 700 masihi lagi. Hubungan dengan negeri-negeri di timur tengah dan asia barat serta timur meninggalkan kesan dan pengaruh yang luas termasuklah kebudayaan, kesenian, agama, politik dan perdagangan.

Kesan-kesan seni warisan melayu ini banyak dapat di kesan di Kedah walaupun banyak kota-kotanya dikhianati, dihancurkan dan ditanam oleh pihak-pihak musuh Allah.
Bandar Kota Star selaku pusat pentadbiran Kedah Tua dan merupakan antara kota yang mendapat perhatian kerajaan British untuk dirampas kerana ia dipenuhi sebilangan bangunan lama yang menjadi bukti kewujudan pemerintahan dinasti Ahlul Bait Al-Jefri Merong Mahawangsa. Kota Star sejak dahulu terkenal dengan banyak kota-kota dan gerbang-gerbang yang antik serta cantik seperti Kota Tengah, Kota Star, Istana Kuning, Kota Keriangan di Gunung Keriang dan Kota Sharifah dan lain-lain.

Two Years Later, The Government’s Case Still Looks Manufactured

By Asia Sentinel

After nearly two years of conflicting and often suspect testimony, the so-called Sodomy II trial of opposition leader Anwar Ibrahim is scheduled to finish next week in a Kuala Lumpur High Court, with final summations by both sides.

It is a trial that has been condemned internationally by legal scholars and human rights activists as designed to take Anwar out of Malaysia’s political equation.

Political sources in Malaysia have been building several different scenarios. Given the tone of the trial so far, it appears likely that Anwar, the opposition leader of the three-party Pakatan Rakyat, will be convicted despite a vast number of prosecutorial missteps. That would probably make him a martyr in Malaysia because his followers – and many others – believe he is being railroaded into jail on false charges.

Angkasawan Rusia boleh mengundi di angkasa, rakyat Malaysia?

KUALA LUMPUR: Ketika dua angkasawan Russia mengundi di angkasa lepas, kerajaan Malaysia terus menghalang rakyat luar negara membuang undi, kata Jawatankuasa Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah.
Walaupun agak janggal, namun tindakan kerajaan Rusia perlu dipuji kerana membenarkan dua rakyatnya mengundi di angkasa lepas, Maria Chin.
Kata beliau, tindakan telus kerajaan Rusia itu membuktikan negaranya mengamalkan sistem demokrasi tanpa membelakangi hak setiap rakyatnya.
“Memang tidak masuk akal, tetapi kerajaan yang tidak membenarkan rakyatnya berada di luar negara mengundi lagi tidak masul akal.

Selangor bina 10,000 rumah mampu milik

Kerajaan Selangor membuktikan keprihatinannya membela nasib rakyat apabila menjadi pelopor Skim Rumah Mampu Milik sebagai inisiatif membantu golongan berpendapatan rendah.
Menurut Exco Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Kerajaan Selangor, Iskandar Abdul Samad, skim itu dilaksanakan untuk meringankan kesusahan hidup rakyat.
“Skim Perumahan Mampu Milik Selangor konsep baru, kerajaan negeri melalui Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) mensasarkan untuk membina sejumlah 10,000 rumah mampu milik.
“Buat masa ini sejumlah 3,317 unit rumah kos rendah sedang dibina. Sejumlah 10,338 unit rumah kos rendah dalam proses pemulihan iaitu projek terbengkalai atau projek sakit,” katanya pada kenyataan baru-baru ini.
Katanya, proses pembinaan perumahan itu masih diteruskan selain pemulihan projek terbengkalai.
“Rumah-rumah kos rendah masih dibina di Selangor. Buat masa ini sejumlah 3,317 unit rumah kos rendah sedang dalam pembinaan.

SPKB akan serah memo kepada Sultan Selangor

KUALA LUMPUR, 8 Dis: Sekretariat Pembangunan Kampung Baru (SPKB) akan berbincang dengan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk menyerahkan memorandum kepada Sultan Selangor berhubung Rang Undang-undang Perbadanan Pembangunan Kampung Bharu 2011 yang diluluskan di Dewan Negara semalam.

Pengerusi Sekretariat Pembangunan Kampong Baru (SPKB), Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi berkata, meskipun ianya sudah diluluskan di Dewan Negara, tidak bermakna perjuangan penduduk terhenti begitu sahaja.

Katanya, kerajaan berjaya meluluskan RUU tersebut bukan kerana persetujuan penduduk tetapi kerana kuasa majoriti yang ada pada mereka.

Selepas 21 bulan, Zahid baru laksanakan cabarannya

PULAU PINANG, 8 Dis: Selepas 21 bulan menerima cabaran Menteri Pertahanan untuk menyelam bersama kapal selam Scorpean bagi membuktikan ianya boleh menyelam, Lim Guan Eng akhirnya dijemput untuk melaksanakan cabaran itu.
(KD Tun Razak yang berlabuh di Awana Porto Malai, Langkawi untuk LIMA 2011)

"Saya akan pergi ke LIMA di Langkawi untuk memenuhi cabaran Zahid Hamidi 21 bulan yang lalu," kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam kenyataannnya hari ini.

Hudud: MCA patut tanya pendirian Umno

SHAH ALAM, 8 Dis: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad menyifatkan kenyataan Persiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang mengajak Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng untuk berdebat tentang hukum hudud sebagai 'kelakar'.

Bercakap pada sidang media di pejabatnya, Khalid memberitahu sepatutnya MCA mengajak Umno kerana Umno dilihat tidak menolak hudud.

"Kita lihat Umno juga tidak menolak untuk melaksanakan hudud, sepatutnya MCA berdebat menyatakan pendirian masing-masing seperti yang dilakukan dalam Pakatan Rakyat," katanya.

Pilihanraya umum ke-13 milik BN atau PR?

KOTA BHARU, 8 Dis: Keghairahan menghadapi pilihan raya umum ke-13 kini semakin memuncak. Serangan media harian milik Umno terhadap Pakatan Rakyat tambah rancak.
Begitu juga semua parti kini dilihat berada dalam keadaan siap sianga menunggu wisel keramat ditiup Datuk Seri Najib Razak.
Biar pun Umno begitu bersemangat menerjah Pakatan, namun kebimbangan di lubuk kecil mereka tidak dapat disembunyikan. Buktinya suara risau itu kedengaran nyaring pada Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini.
Persoalannya mampukah Umno dan Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerajaan yang ada sekarang. Inilah berita besar ditunggu lebih 25 juta rakyat Malaysia kebelakangan ini.
Oleh itu bagi mendapat gambaran lebih jelas mengenai situasi tersebut orang ramai berpeluang mendengar kupasan pemimpin Umno, PKR dan ahli akademik mengenai siapa pemenang pilihan raya ke-13 nanti.

Khalid: AGM bukti Umno ‘makin keras’, Najib pamer ‘stunt politik’

SHAH ALAM, 8 Dis — Perhimpunan Agung Umno minggu lalu menjadi bukti ia sebuah parti ektremis Melayu yang rasis manakala presidennya Datuk Seri Najib Razak mampamerkan “stunt politik” yang jelas bercanggah dengan gagasan 1 Malaysia, tegas PAS.
Ahli jawatankuasa kerja PAS pusat, Khalid Samad (gambar) berkata, ucapan Najib selaku presiden Umno dan perdana menteri sewaktu perhimpunan itu jelas membuktikan beliau merupakan “ultra Melayu” yang melampau dan menidakkan bangsa lain.
“Ucapan Najib sewaktu perhimpunan Umno dilihat sebagai ‘stunt politik’ yang bercanggah dengan prinsip 1 Malaysia yang diwar-warka beliau sebelum ini.

ADA BERANI : CABARAN ANAK MUDA - 15 DISEMBER 2011

AYUH NAJIB...APA LAGI ALASAN ATAS SARANAN NI..
BERDEBATLAH SECARA "LIVE" KALAU KAMU PEMIMPIN YANG SEMEMANGNYA SEORANG YANG BUKAN SEOLAH-OLAH BERANI HANYA DI HADAPAN PEMBERITA..KACA TV..USAH TAKUT..USAH GENTAR KALAU KAMU SEMEMANGNYA PEMIMPIN YANG BIJAK.INGIN JUA KAMI NAK TENGOK SIAPA YANG AKAN DEMAM..SIAPA PULA YANG AKAN SAWAN.
 

Sen Hjh Mumtaz bahas RUU Kediaman Terhad (Pemansuhan) 2011 [

YB Chang Lih Kang: NKRA=Najib Kasi Rosmah Ambil

Fiery Statement On AUKU by UM Alumni Din Merican

Today in History for December 8th

Political branding just rhetoric

Political observers believe that the rakyat are now able to see past political rhetoric and are demanding 'responsible' candidates.
PETALING JAYA: An impending and critical 13th general election has spurred the country’s two political coalitions to start branding of candidates.
Barisan Nasional (BN) has hammered the word “winnable” over the heads of its future candidates with Umno president, Najib Tun Razak, defining them as those accepted by the new generation.
Pakatan Rakyat, having recovered from a series of blows, has promised to field “principled” candidates whom PKR president, Dr Wan Azizah Wan Ismail, described as those who hold true to the principle of struggle and are not tempted by wealth.
But neither terminology has impressed political observers who unhesitatingly stripped both brandings down to their rhetorical basics .