Ahad, 20 November 2011

Today in History for November 20th

Arab League rejects Syrian request over monitors

Sherine Tadros reports from Egypt's Tahrir Square

Syrian FM Walid al-Moualem's press conference [Part 2]

Syrian FM Walid al-Moualem's press conference [Part 1]

Senyum Kambing - Main Api

Senyum Kambing - Rasionalisasi

[iQ] Selamatkan Malaysia

Selamatkan Malaysia (Save Malaysia)

Mewah Tak Bertempat : Artis belanja kahwin sampai RM15 juta?

Majlis perkahwinannya mencetuskan kontroversi kerana dikatakan bernilai RM15 juta. Bertambah kecoh apabila lelaki yang menjadi suaminya adalah seseorang yang tidak diketahui identitinya dan ini sekaligus menjadi punca kepada merebak spekulasi demi spekulasi.Tambahan pula apabila mengetahui penyanyi ini menerima hantaran mewah iaitu sebuah rumah banglo, sebiji kereta yang bernilai jutaan ringgit dan beberapa barang mewah menimbulkan tanda tanya – dengan siapa dia berkahwin sebenarnya atau ia hanyalah kisah di alam khayalan?
Ada yang berkata bahawa wanita bernama Nursyella Kamaruddin atau Syella ingin menunjuk-tunjuk kekayaannya kepada masyarakat sekeliling. Maka kebanyakan yang dibuat sebelum ini adalah ‘propa’ (menipu) atau sengaja membesar-besarkan cerita.
Maklumlah sebelum ini dia hidup serba sederhana dengan menyara keluarga menerusi jualan nasi lemak secara kecil-kecilan selain menjalankan perniagaan butik perkahwinan.Atas apa alasan yang mendorong penyanyi Menangis Dalam Hujan boleh tergamak untuk bermegah-megah sebegitu?

Sukan Sea : Penyokong Indonesia Bertindak Ganas, Kaunter Tiket Di Bakar

JAKARTA-Banyaknya calon penonton laga final antara Indonesia vs Malaysia yang tidak mendapatkan tiket pertandingan hari ini membuat mereka kecewa. Banyak yang sudah mengantri sejak berjam-jam demi mendapatkan tiket pertandingan final cabang olahraga SEA Games XXVI itu namun gagal mendapatkan tiket.
Alhasil, kekecewaan tersebut berubah menjadi kekesalan yang memuncak dan melakukan aksi anarkis. Sebuah loket yang terletak di sebelah Restoran Lagunas atau tidak jauh dari Istora Senayan menjadi sasaran aksi anarkis. Entah siapa yang memulai, salah satu loket di tempat tersebut dibakar oleh penonton yang kecewa karena tidak mendapat tiket.

Bola akhir: Naik ‘Barracuda’ ke stadium...dimana semangat serumpun dan kesukanan..!!

Pasukan bola sepak Malaysia berkemungkinan akan menaiki kereta perisai Barracuda untuk ke Stadium Gelora Bung Karno pada perlawanan akhir acara bola sepak Sukan SEA ke-26 Isnin, kata pengurus skuad negara, Datuk Hamidin Mohd Amin.Beliau berkata keselamatan pemain adalah lebih penting dan langkah menaiki kereta perisai tersebut bukanlah asing buat skuad itu.”Malah kita harap PSSI (Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia) dan polis dapat berbincang bagi memudahkan pasukan kita pergi dan balik kerana esok, persekitaran stadium pastinya akan sesak dengan sekitar 100,000 penyokong mereka yang hadir ke stadium,” katanya.

1Lembu : Keangkuhan Umno dalam BN dan kesannya

Keangkuhan Umno dalam BN dan kesannyaBeginilah berakhirnya karier politik presiden Gerakan Dr Koh Tsu Koon setelah beliau diberi penekanan berterusan oleh Umno agar tidak bertanding di dalam pilihanraya umum (PRU) yang akan datang.
Semuanya akibat daripada keangkuhan kuasa Umno di dalam Barisan Nasional (BN) yang selama ini telah menguasai penuh gabungan parti-parti komponen tersebut yang terdiri daripada MCA, MIC, PPP, Gerakan, SUPP, PBB, PBS, SPDP, PRS, LDP, SUPP dan PBRS.
Di bawah kekuasaan penuh Umno, hampir kesemua parti-parti komponen BN ini telah hilang taring dan daya saing mereka di mata para pengundi kerana halatuju BN senantiasa ditentukan oleh Umno.
Keangkuhan Umno yang berterusan itu telah menggalakkan parti tersebut berubah menjadi sebuah parti perkauman yang semakin ganas dan aktif mempromosikan agenda ketuanannya biarpun mendapat sedikit bantahan daripada beberapa buah parti komponen BN.
Bantahan yang kecil daripada beberapa parti komponen BN itu namum tidak menampakkan sebarang kesan yang menyeluruh kerana kesemuanya berjaya ditangkis oleh Umno kerana kuasa mutlaknya di dalam pergabungan tersebut.

1Lembu : Amanat Najib sempena AGM Umno sasar pengundi muda

KUALA LUMPUR, 20 Nov — Amanat khas Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak, yang julung kali diadakan khas bagi sayap Pemuda dan Puteri di sini hari ini, antara lain menekankan usaha transformasi politik dan persediaan parti menjelang pilihan raya umum ke-13.
Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata amanat yang disampaikan Najib (gambar) itu menetapkan rentak bagi membentuk minda dan suasana menjelang Perhimpunan Agung Umno yang akan bermula 29 November ini.
Amanat itu adalah permulaan yang cukup baik bagi perhimpunan yang akan diadakan nanti, katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis berkenaan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra di sini.
Dipetik Bernama Online, Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan berkata taklimat itu turut menyentuh mengenai strategi untuk menawan negeri-negeri yang Barisan Nasional (BN) kalah, serta usaha mengekalkan kemenangan di negeri-negeri yang dimenangi pada pilihan raya umum 2008.

Noh jangan berpolitik dalam isu rakyat

KUALA LUMPUR, 20 Nov: Nampaknya pengumuman Kerajaan Negeri Selangor untuk mengadakan pilihan raya selepas bulan Jun pada tahun 2012 yakni setelah empat tahun memerintah, menggusarkan Umno BN.
Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin (gambar) berkata, ramai yang melenting dan berbagai tuduhan pula dilemparkan.
Katanya, kerajaan negeri melihat tiada sebab pilihan raya awal diadakan kerana mandat yang diberikan rakyat kepada kerajaan negeri sekarang hanya akan tamat selepas Mac 2013.
“Alasan yang diberikan oleh Menteri Besar amat jelas bahawa kita tidak mahu mencontohi amalan Umno BN pada 2008 bila mana pilihan raya diadakan pada Mac 2008 semua peruntukan Adun Umno BN pada tahun tersebut telah habis digunakan walaupun bajet baharu sahaja dibentangkan pada November tahun sebelumnya,” ujarnya dalam satu kenyataan.

'Pengantara pertahanan punca gejala rasuah'

Keperluan syarat yang mewajibkan syarikat-syarikat asing menubuhkan usahasama dengan syarikat-syarikat tempatan di Malaysia untuk penjualan kelengkapan pertahanan tentera mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk rasuah, menurut seorang pakar antarabangsa mengenai ketelusan perolehan pertahanan.

Rugi RM300 juta, Cityliner henti operasi di enam negeri bulan depan

KOTA BARU, 20 Nov — Konsortium Transnasional Bhd (KTB) mungkin menghentikan sepenuhnya perkhidmatan bas henti-hentinya Cityliner di enam negeri bulan depan sekiranya tidak ada pihak dapat membantu menyelesaikan masalah syarikat yang mengalami kerugian itu.
Pemberhentian perkhidmatan itu dijangka berlaku di Kelantan, Terengganu, Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Pahang, melibatkan 80 laluan dan 400 buah bas.
Pengarah Eksekutif Konsortium Transnasional Tengku Hasmadi Tengku Hashim berkata dengan kerugian kira-kira RM300 juta yang ditanggung kini, syarikat tersebut terpaksa bertindak begitu bagi mengelakkan daripada terus menanggung kerugian setiap tahun.

Hisham: Kritikan Dr M bukan unik pada Umno

perkasa visit kdn on isa 290911 hishamuddinPelbagai masalah yang melanda Umno, seperti dikritik bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bukanlah unik pada parti itu semata-mata, kata naib presiden Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Katanya, mengenali Dr Mahathir, perkara sebegitu sentiasa dilontar setiap kali menjelang perhimpunan agung Umno saban tahun untuk disahut anggota parti.

"Masalah ini bukan unik pada Umno sahaja. Saya tak nafi berlaku tetapi kita sentiasa melalui proses rombakan dan tranformasi," kata Hishammuddin yang juga menteri dalam negeri.

Ketika ditemui pemberita selepas menghadiri majlis tertutup amanat presiden bersama Pemuda dan Puteri, Hishammuddin berkata, majlis seperti hari ini menunjukkan bahawa kebimbangan itu akan dapat dihadapi.

Dr Mahathir dalam wawancaranya dengan Utusan Malaysia hari ini menggambarkan Umno lemah kerana tiada usaha giat menghadapi pilihan raya, tambahan lagi dengan keadaannya yang rosak selepas diterajui bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

The lost pride of the Indian Muslims - Mahathir notwithstanding


Malaysia’s multi-ethnic society, comprising the Malays, Chinese, Indians and the Indigenous people, offers a good sample to study and understand ethnic identity dilemma. The Bumiputera ethnic category was introduced to slot in Muslim and non-Muslim indigenous population in Sabah and Sarawak when Malaysia was formed as having equal and special position along with the Malays in the country.
All Malays are considered Muslims and an individual born in a Malay family would be considered a Bumiputera. Majority of Indians in Malaysia are either a Hindu or a Muslim.
Some Indian Muslim families would try hard to classify their newborn child as Malay to benefit the special position of the Bumiputera. Other Indian Muslims who have so much pride in their ethnicity would choose to retain their family roots and prefer to be known as Indian Muslim.

Wacana isu seksualiti "ibarat titisan air dingin"


CYBERJAYA – Program Wacana  Transformasi Ummah yang bertajuk Isu Seksualiti, yang diadakan di Auditorium Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS), berjaya mengupas pelbagai persoalan berhubung dengan seksualiti dan LGBTIQ.
“Ini adalah program yang pertama kali yang saya hadir yang mengetengahkan  isu Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex and Questioning (LGBTIQ) yang begitu komprehensif dan seimbang kupasannya bersama ketegasan Islam mengharamkan amalan LGBTIQ dan kerahmatan Islam untuk membantu golongan ini dan ia benar-benar menggambarkan pendekatan dakwah yang sebelum ini dipamerkan dalam kenyataan media berkaitan Seksualiti Merdeka,” kata Jawatankuasa IKRAM Pusat, Hj Nahar Md Nor.

Desperate for image makeover, Taib Mahmud goes for Big Boobs!

Desperate for image makeover, Taib Mahmud goes for Big Boobs! Chief Minister Taib Mahmud and PM Najib Razak have been trumpeting their economic policies in the light of plaudits given by an outfit called the Oxford Business Group..
Explaining the significance of the praises lavished on Sarawak and Malaysia by the Oxford Busines Group, the Chief Minister’s own website claimed that the publication “provides in-depth detail on Sarawak’ current economic outlook and what the future holds for the state”.
However, the Editorial Director of these reports is none other than a former Editor of the UK’s most ridiculed porn rag, the Daily Sport, which closed earlier this year.
Peter Grimsditch was sacked 4 years after having launched the Sport for the UK ’Porn King’, David Sullivan in 1988. He was also sacked as Editor of another low-brow red top, the Daily Star, and is now based in the Middle East.

It's not about hudud or Islamic state: It's about MCA always selling out the Chinese!

It's not about hudud or Islamic state: It's about MCA always selling out the Chinese!I was motivated to write this piece by a news portal reader who wrote this comment:
“Malaysians. You choose. DAP works with PAS. MCA works with Umno. So, what’s the difference? The difference is that the MCA is always selling out the Chinese. MCA supports BN-Umno's declaration of Malaysia as an Islamic state. But DAP only harps on Hudud which only affect Muslims, not Malaysia. Anything beyond this are all just fears and speculations. You fear Hudud but don't fear Islamic state? What a load of garbage by BN supporters!”
He or she makes a lot of common sense. We can argue all we want until the cows (Oops! Did I say anything wrong?) come home over hudud and Islamic state and will never reach a consensus because Malaysia is a multi-racial country.
There is much logic and common sense in what the reader wrote.

Apabila wakil lembUMNO berbicara...

Khairy Jamaluddin yang ditemui pada perlawanan bola keranjang Cabaran YBs Can Jump di sini hari ini berkata:
“Ya saya sudah bersedia. Cuma saya perlu melihat tarikh dan masa yang sesuai bagi kedua-dua belah pihak dan selepas tarikh muktamad diputuskan, baru kita akan berbincang soal format dan tempat (berdebat). Tetapi saya masih belum terima surat itu. Mungkin sehari dua lagi saya akan terima“

Francis Loh takes over as Aliran president as Rama steps down

Dr Francis Loh has taken over as Aliran president after P Ramakrishnan decided to step down at the 35th annual general meeting of the society today.
Leadership succession: Francis takes over as Aliran president from Rama
Aliran members present unanimously elected scholar-activist Loh, the outgoing honorary secretary, to lead the organisation.

Siapa PM pasca PRU13?


Oleh : TAN SRI ABDULLAH AHMAD
Saya gembira berkorban di kampung kelahiran, Perdana Menteri menunaikan haji sekian kali, Anwar Ibrahim sah PM kalau DAP-PAS-PKR menang dalam PRU13 http://din.huluselangor.net/wp-content/uploads/2011/09/pilihanraya-umum.jpgdijangka berlangsung musim bunga atau musim panas 2012, satu tahun lebih awal dari tempoh tamat. Ku Li PM (Kadir Sheikh Fadzir TPM?) takdir AMANAH jadi kuasa penentu. Pas, apa jadi pun, mahu melaksanakan hudud.

Menteri kejar 'glamour', guru-guru jadi mangsa..dilembukan untuk dasar gila..!!!

Oleh SAFAR JUMAAT
DATANG seorang menteri, tukar satu dasar. Itu semua dibuat kerana bimbang, khttp://4.bp.blogspot.com/_44Lq_O9jHu0/S--IixSnP4I/AAAAAAAAAiM/KQEgJOWihY0/s1600/teacher31.jpgehadiran mereka di situ, tidak disedari oleh sesiapa dan tiada satu pun yang wajar dikenang – namun, mereka yang menjadi menteri ini tidak pula mengambil kira kesannya kepada guru dan pelajar, ekoran emosi mereka yang mahu dikenang sebagai seorang bekas menteri.

Jangan aniaya guru-guru - NUTP


Kira-kira 5,000 guru dari hampir 104 sekolah melibatkan sekolah rendah dan menengahttp://www.bharian.com.my/bharian/articles/TransformasigurukuasaiICTsejajaraspirasinegara/pix_gal2h kerajaan di seluruh negara akan menjadi perintis kepada sistem waktu bekerja sembilan jam mulai 1 Januari depan. Projek perintis itu akan dilaksanakan di empat negeri, Melaka, Sarawak, Pahang dan Johor berasaskan satu kajian di Melaka Tengah yang mengenal pasti tempoh bekerja yang ideal bagi guru.


Bagi memperkatakan isu berkenaan wartawan INTAN ABDULLAH mendapatkan butiran daripada Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) Hashim Adnan menerusi satu perbincangan ringkas mengenai isu terbabit.

1Lembu : Umno Belum Giat Berusaha - Dr M


Oleh A Kadir Jasin
PERHIMPUNAN Agung Umno akan diadakan penghujung bulan ini dan Pilihan Raya Umhttp://www.wannah.tk/wp-content/uploads/2011/10/tun-dr-mahathir.jpgum mungkin menyusul tidak lama selepas itu.
Tetapi, orang kedua paling berpengaruh dalam politik Malaysia – mengikut kaji selidik terbaru Universiti Islam Antarabangsa Malaysia – Tun Dr Mahathir Mohamad berkata - sehingga kini UMNO masih belum lagi giat berusaha untuk mendapat sokongan daripada rakyat, terutamanya orang Melayu.

PRU-13: Himpunan Pemuda PAS Perak 27 Nov

KUALA LUMPUR, 20 Nov: Dewan Pemuda PAS Perak akan mengadakan himpunan seluruh anggotanya pada 27 November ini sebagai persiapan terakhir berdepan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 yang dijadual bila-bila masa dari sekarang.

Himpunan tersebut akan di adakan di Dataran Purnama, Kampung Kedah, Parit Buntar.

Menurut setiausahanya Salman Saleh, Himunan Pemuda PAS Perak atau Hempap itu bakal mengumpulkan seluruh petugas jentera pilihanraya Pemuda PAS Perak bagi menerima amanat dan juga arahan pimpinan PAS.

Dr M warns: Najib too busy to "fix" Umno, while the Chinese are taking over

Dr M warns: Najib too busy to "fix" Umno, while the Chinese are taking overFormer prime minister Mahathir Mohamad, who still wields a significant influence in Umno, is the latest leader to offer his views on the health of the party ahead of its much-watched annual assembly slated for early December.
While the 85-year-old Mahathir was careful to sheath his claws, it was clear he managed to say what he wanted to about Prime Minister Najib Razak's leadership of the party for the edification of all members.
Najib is not the man to transform Umno. He doesn't even have enough time to do so, though no one knows what he is spending his time on since taking office in April 2009 from Abdullah Badawi. This appeared to be the gist of Mahathir's remarks in an interview with the Umno-owned Utusan newspaper.
“Umno became badly damaged when Tun Abdullah Badawi took over. Because he prioritised his family and there were so many corruption allegations. And everyone knew about his son-in-law’s involvement,” Utusan reported Mahathir as saying on Sunday.

Pakatan mahu Dun Perak bersidang 5 hari

KUALA LUMPUR, 20 Nov: Pakatan Rakyat Perak mahu sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) dan pembentangan Bajet 2012 negeri itu yang bermula esok diadakan sekurang-kurangnya lima hari.

Adun Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim berkata, pembentangan bajet perlu mengambil masa beberapa hari bagi membolehkan ianya dibahaskan semasak-masaknya sebelum diluluskan.

"Kita minta sidang kali ini sekurang-kurangnya lima hari untuk kita membahaskan bajet. Jangan bersidang beberapa jam sahaja, terus luluskan bajet," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Guan Eng: Pakatan sepakat tentukan tarikh pilihan raya DUN Pulau Pinang

Lim berkata tidak mahu mengecewakan rakyat Pulau Pinang memandangkan Bajet 2012 baru sahaja diluluskan. — Foto fail
SERDANG, 20 Nov — Lim Guan Eng hari ini berkata kepimpinan Pakatan Rakyat secara bersama akan menentukan sama ada Pulau Pinang perlu mengadakan pilihan raya Dewan Undangan Negeri serentak dengan pilihan raya umum nasional, yang dijangka dipanggil dalam waktu terdekat.

1Lembu : Nazri sahkan, RUU Perhimpunan Aman dibentang di Parlimen minggu ini

KUALA LUMPUR, 20 Nov — Datuk Seri Nazri Aziz mengesahkan Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 akan dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak minggu ini, tetapi tarikh khusus belum ditetapkan lagi.
Mengesahkan laporan The Malaysian Insider hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri ini menjelaskan tarikh pembentangan rang undang-undang tersebut masih belum ditetapkan lagi.
Nazri (gambar) berkata perkara itu telah dipersetujui pada mesyuarat Kabinet Jumaat lalu.
“Bacaan kali pertama akan dilakukan minggu depan (ini)… dan ia akan dibentang oleh YAB Perdana Menteri Malaysia… hari bila kita belum tentukan lagi sebab… tapi bacaan yang pertama itu akan dilakukan minggu depan (ini),” katanya di Padang Rengas.
Sehubungan itu, dipetik Astro Awani, Ahli Parlimen Padang Rengas ini yang bertanggungjawab terhadap Parlimen juga menetapkan empat hari iaitu 24, 29 dan 30 November serta 1 Disember ini bagi rang undang-undang itu untuk dibahaskan.

1Lembu : ‘Saya tahu pandangan saya masih relevan’ - Dr M


Dr Mahathir mendakwa pihak-pihak yang mengkritis beliau turut menikmati manfaat DEB. — Foto fail
KUALA LUMPUR, 20 Nov — Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang terus popular dengan kritikan mengenai pelbagai isu semasa termasuk dasar-dasar kerajaan sejak bersara pada 2003 menegaskan bahawa pandangan beliau masih relevan walaupun ramai menganggapnya sebagai konservatif dan sudah tua. “Dalam blog saya ada orang Melayu yang mengatakan bahawa saya ini sudah lama (tua) dan tidak relevan.
“Tapi saya tahu bahawa pandangan saya masih relevan kerana yang berkata itu jika tidak dengan pertolongan, dia tidak akan ada di situ,” kata beliau dengan menekankan pihak-pihak yang mengkritiknya sebenarnya mendapat manfaat daripada Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang diperkenalkan pada 1970.

Hasan Ali: Pakatan perlu terbuka perjuangkan Islam

hasan ali umno pas selangor talk quality hotel 300708 05Datuk Hasan Ali mengaku amanah yang dipikulnya dalam menegakkan syiar Islam selaku exco Hal Ehwal Islam dan Adat-Adat Melayu di Selangor memberi kesan kepada hubungan beliau dengan  pemimpin PAS.
Hasan menegaskan beliau sentiasa bersedia menerima teguran dan kritikan namun kecewa kerana adakala  tindakannya, walaupun  betul daripada segi menegakkan Islam, ditolak atas perkiraan politik.
"Saya mengalu-alukan (pendapat), saya bukanlah seorang yang apa yang saya katakan itu benar semuanya dan juga tidak mengatakan apa yang saya lakukan itu salah semuanya,” kata Hasan dalam wawancara dengn portal pro-kerajaan, Antarapos.com.
“Tetapi ini… kadang-kadang yang benar pun atas nama politik kita tak sokong nampaknya. Bahkan kita ingin pula bukan saja tidak sokong tapi kita sebarkan supaya orang menentang kita," tambah beliau.        
Dalam wawancara itu, Hasan turut  menzahirkan karenah wakil-wakil komponen Pakatan Rakyat yang cuba menjadikan perkara-perkara yang jelas dalam Islam sebagai isu hak asasi.

Kit Siang wants NFC chief to testify before PAC


KUALA LUMPUR, Nov 20 — DAP’s Lim Kit Siang challenged National Feedlot Corporation (NFC) chief Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail today to testify before the Parliamentary Accounts Committee (PAC) to prove his innocence.
“As Salleh has said that NFC has nothing to hide, he should volunteer to appear before the PAC . . . to put to rest all questions of impropriety, accountability and integrity,” he said in a statement.
The PAC will conduct an internal hearing on the controversial National Feedlot Project (NFC) this Wednesday after weeks of graft allegations against the public-funded RM250 million cattle-farming project awarded to minister Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil’s family.

Muhyiddin wajar letak jawatan, gagal sedia penempatan guru


KUALA LUMPUR: Gabungan Ikatan Islam Se-Malaysia (Gamis) menasihatkan Menteri Pelajaran Malaysia, Tan Sri Muhhttp://cdn.bintulu.org/uploads/2009/12/Muhyiddin-y000100.jpgyiddin Yassin meletakkan jawatan ekoran kegagalannya menangani masalah penempatan guru graduan pendidikan.

Presidennya, Ahmad Syazwan Muhammad Hasan berkata, Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri itu sehingga kini masih gagal memberi jaminan ‘posting’ kepada graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP)

Kebenaran Tentang ‘Subsidi’… Sharizat Dapat Projek Ladang Tembikai

Oleh reformisanakmuda

"Subsidi Tembikai

Semasa cuti dihujung minggu ini, mari kita memahami keadaan sebenar yang sedang  berlaku di negara ini, apakah dia yang dimaksudkan ‘Subsidi’ yang kononnya diberi oleh kerajaan Bn :....... Seorang lelaki yang dipanggil Maha memiliki sebuah ladang yang boleh menghasilkan 10 biji tembikai setiap hari.   Beliau mempunyai 5 orang pekerja yang mengendalikan ladang.  Setiap daripada mereka makan sebiji tembikai setiap hari.

PTPTN Nafi Akan ‘Bankrapkan’ Peminjam


Kuala Lumpur, 20 Nov : Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), tidak berhasrat mengambil tindakan bankrap terhadap peminjam ingkar sebagai langkah terakhir memaksa mereka membayar kembali pinjaman.
Pengerusinya, Datuk Ismail Mohamed Said berkata, tindakan itu tidak boleh diambil kerana jumlah pinjaman dibuat tidak mencecah RM30,000 mengikut Akta Kebankrapan.
Menurutnya, rata-rata jumlah pinjaman antara RM15,000 hingga RM25,000.

MPP UIAM Serah Memo Bantah Konsert Elton JohnMajlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Pahang semalam menghantar memorandum membantah konsert Elton John yang dijadualkan berlangsung pada 22 November di Genting Highlands.
Naib Pengerusi 1 MPP, Sharif Ahmad bersama 12 mahasiswa menghantar bantahan itu kepada Setiausaha Sulit Kanan Menteri Besar, Hamdan Hussin dan wakil Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) di pejabat jabatan agama itu.
Beliau berkata, konsert itu perlu ditolak masyarakat kerana membawa kesan negatif kepada Islam dan menularkan perhubungan sejenis.
Mahasiswa terbabit turut mempersoalkan pemilihan artis yang boleh membawa kepada masalah sosial.
“Kenapa harus memilih Elton John sedangkan masih ramai artis antarabangsa lain yang mempunyai imej bersih,” katanya.

Himpun luaskan kempen antimurtad di tiga negeri

KUALA LUMPUR, 20 Nov — Himpunan Sejuta Umat (Himpun) yang mengadakan perhimpunannya akhir bulan lalu dengan kehadiran sekitar 5,000 orang di Shah Alam mahu meneruskan kempennya menentang murtad di tiga negeri termasuk di Perak bulan depan.
“Himpun akan mula menggerakkan perhimpunan mereka ke setiap negeri selaras dengan Resolusi Himpun yang dibacakan di Shah Alam Oktober lalu,” kata Pengerusi Bersama Himpun Mohd Azmi Abdul Hamid.
Azmi menganggarkan seramai 10,000 peserta akan menyertai perhimpunan peringkat negeri di lokasi pertama mereka di Stadium Indera Mulia, Ipoh pada 17 Disember ini.
“Selaras dengan Resolusi Himpun ketika perhimpunan peringkat kebangsaan lalu, Himpun akan menggerakkan perhimpunan ini ke peringkat negeri bagi menyuarakan tentangan mereka terhadap gerakan Kristianisasi ke atas umat Islam oleh golongan-golongan tertentu. “Perhimpunan aman ini dijangka akan disertai seramai 10,000 peserta, yang merupakan kapasiti stadium tersebut,” katanya pada sidang media di sini hari ini.
Menurut Azmi lagi, selain Perak, perhimpunan itu juga akan bergerak ke Negeri Sembilan dan Johor, masing-masing pada 7 dan 28 Januari depan.

1Lembu : BN kekal sebagai jenama kerana dapat sambutan

Datuk Seri Najib Razak berkata sebagai satu jenama, BN akan terus mendapat sambutan rakyat selagi produk dan perkhidmatannya terus memenuhi kehendak masyarakat.

Perdana Menteri berkata kejayaan Karnival Kerjaya Pemuda Barisan Nasional (BNYJF) yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur merupakan antara bukti jenama BN masih mendapat sambutan khususnya di kalangan generasi muda.

1Lembu : Malaysia boleh capai 6 peratus KDNK kata Najib

Malaysia boleh mencapai pertumbuhan ekonomi sebanyak lima hingga enam peratus menjelang akhir tahun ini menerusi perancangan kerajaan yang rapi, dasar yang mantap serta pelaksanaan yang berkesan, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, hari ini.

Najib, yang juga Presiden Umno itu berkata, tiga ramuan penting kerajaan itu terbukti berkesan dalam membangunkan negara selama ini.

1Lembu : K'jaan tak akan bahayakan nyawa penduduk kata MB yang menyokong Lynas.

bukit komon gold mine 020306 adnan pcMenteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob berkata kerajaan meluluskan projek pembinaan loji nadir bumi di Kawasan Perindustrian Gebeng, di Kuantan kerana projek itu telah dikenal pasti tidak membahayakan nyawa orang ramai di kawasan itu.

Beliau berkata pihak berkuasa dan agensi yang berkaitan sudah pasti tidak akan meluluskan projek terbabit yang dibangunkan Lynas Corporation Ltd (Lynas) sekiranya ia mengancam keselamatan rakyat.

Adnan berkata sebagai Menteri Besar, beliau terlebih dahulu meneliti dokumen dan laporan mengenai pembinaan kilang itu sebelum ia diluluskan kerana khuatir ia bakal memberikan apa-apa kesan kepada rakyat.

Kerajaan tidak akan membahayakankan nyawa orang ramai kerana loji itu dibina bagi tujuan pemprosesan sahaja, katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Hari Berjalan Kaki Sedunia anjuran Nestle (M) Berhad di Taman Gelora, di Kuantan, hari ini.

1Lembu : Najib sifatkan pemblog pro-BN ‘askar baru’ lawan pembangkang

KUALA LUMPUR, 20 Nov — Datuk Seri Najib Razak hari ini melahirkan sokongan padu kepada pemblog-pemblog dan pengguna media sosial pro-Barisan Nasional (BN) dengan menyifatkan mereka sebagai “askar baru” perikatan tersebut melawan pembangkang.
Pengerusi BN itu berkata dunia atas talian adalah medan pertarungan antara pembangkang dan perikatan pimpinannya, dan ramai yang kini mengunjungi laman-laman web, portal dan blog sebagai saluran maklumat.
“Barisan Nasional mengiktiraf anda semua, pengamal-pengamal media sosial. Anda pejuang-pejuang kami, askar baru kami,” kata Najib (gambar) selepas melancarkan Konvensyen Media Sosial 1 Malaysia di sini hari ini.

Penggantungan (perlawanan) Jurulatih Dikurangkan

Husam Musa: Belanjawan 2012 Untuk Siapa (part 4)

Husam Musa: Belanjawan 2012 Untuk Siapa (part 3)

Husam Musa: Belanjawan 2012 Untuk Siapa (part 2)

Sehelai Janggut Seorang Bidadari (UIA Gombak) - Ustaz Azhar Idrus

Najis Di Bawah Sejadah (UIA Gombak) - Ustaz Azhar Idrus

Imam Baca Cepat (UIA Gombak) - Ustaz Azhar Idrus

Program Realiti Ustazah Pilihan (UIA Gombak) - Ustaz Azhar Idrus

Makan Kosher Masa Darurat (UIA Gombak) - Ustaz Azhar Idrus

Bawa Girlfriend Pergi Kuliah Ustaz (UIA Gombak) - Ustaz Azhar Idrus

Ustaz Tegur Doktor Hospital (UIA Gombak) - Ustaz Azhar Idrus

Part 2 Rahsia Ustaz Jawab Semua Soalan (UIA Gombak)

Part 1 Rahsia Ustaz Jawab Semua Soalan (UIA Gombak).

Sifat Keras & Lembut Nabi Muhammad (UIA Gombak) - Ustaz Azhar Idrus

Pengerusi Majlis Masjid Puchong Perdana Lantang Bersuara

Cucu Heret Nenek Atas Tikar Tengok TV Drama (UIA Gombak)

Pewarna Rambut - Ustaz Azhar Idrus

Husam Musa: Belanjawan 2012 Untuk Siapa (part 1)

Syabas Kerajaan Negeri Kedah!

At Least 15 Reported Killed in Syria

AJE speaks to journalist at blast scene: Damascus

Saif-al-Islam to get a 'fair' trial

Video pertama penagkapan Saif al-Islam Qaddafi oleh NTC

PEMUDA lembUMNO ada bran?

Wahai PEMUDA lembUMNO dan semua lembu lembu ternakan NFC... Ingin aku mencanangkan bahawa Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli telah menghantar surat jemputan untuk berdebat tentang lembUMNO lembUMNO yang dibela dalam Kondominium One Menerong.
Tarikh yang dicadangkan untuk lembUMNO berdepan dengan FAKTA adalah pada 12 Desember ini. Surat telahpun SAH dihantar ke Ibu Kandang lembUMNO dan tertera dengan jelas namanya. Kalau buat esok nanti kelam kabut pulak, x pasal kene penyakit lembUMNO gila. terus merundum ekonomi akibat pasaran daging di Malaysia x mencukupi..

FITNAH UMNO KANTOI LAGI dan LAGI


Boleh dikatakan semalam kebanyakkan blog-blog Pro UMNO menyebarkan fitnah kononnya anak Anwar Ibrahim iaitu Nurul Izzah mempunyai akaun bank di Israeli National Bank, Berbagai tajuk diberikan mereka antaranya seperti printscreen diatas “Beranikah Nurul Izzah Beri Penjelasan Atau Mahu Tuduh UMNO?”

Ada dengan tajuk “MENGGEMPARKAN ! Nurul Izzah Anak Anwar Ibrahim, Ada Kaitan Dengan Israeli National Bank ??” seperti printscreen di bawah..

ISA: Nurul Izzah dakwa Najib bohong

KUALA LUMPUR, 20 Nov — Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar hari ini mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah berbohong apabila menjanjikan pembaharuan politik sedangkan pada masa yang sama menahan 13 individu di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
September lalu Najib berjanji akan memansuhkan ISA.
“Ia (apa yang diperkatakan) hanya kerja perhubungan awam di pihak perdana menteri. Anda telah berbohong kepada rakyat Malaysia,” kata beliau selepas melancarkan Program Sumbangan Yayasan Aman di pejabat Pusat Perkhidmatan Ahli Lembah Pantai di sini hari ini.
Dalam perutusan khas sempena Hari Malaysia pada 15 September lalu, Najib berkata akan memansuhkan ISA dan akan digantikan oleh dua akta baru.

Jawapan balas isu NFC di Buletin Utama.

Oleh Amenoworld

Malam semalam sapa tengok tv3? Mesti ada tengok berita pasal NFC kan? Itupun selepas berita bodek PM berlalu. Piem tak berapa berani nak kutuk obama atas isu palestin. Macam lah najib tatau yang usa + israel penentang terkuat bila unesco menerima palestin sebagai ahli mereka.

US siap guna kuasa veto + tarik balik bantuan. Tapi bukan pasal tue yang aku nak sibukkan pun. Yang penting sekarang isu NFC. Umno memandang berat isu nfc neh.

Menjawab Hujjah-hujjah Tokeh lembu Feedlot

Skandal NFC: Mampukah BN menanganinya?

Langkah sebaik-baiknya ialah mendakwa pihak yang terlibat, mendapatkan semula dana itu dan melantik usahawan berwibawa untuk mengendalikan projek ini.

Setelah hampir sebulan sunyi sepi, National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC), yang menjadi sasaran dalam parlimen dan di luar parlimen, akhirnya membuka mulut.

Fireworks guaranteed at Perak assembly sitting

BN is set to keep the budget sitting on Monday short and sweet, coupled with sufficient dose of ammunition to hit at Pakatan reps

It has been more than two years since the Perak power-grab orchestrated by BN enabled them to take control of the Silver State on Feb 5, 2009.
Since then, the Perak State Assembly sittings have always been chaotic affairs due to the antics of the BN-installed Speaker who never fails to switch-off the microphones of the Pakatan Rakyat (PR) lawmakers.
The upcoming Perak State Assembly sitting on Monday Nov 21 promises to be exciting as the court-installed Menteri Besar Zambry Abdul Kadir will be presenting the Perak 2012 Budget.
It must be mentioned that the Perak State Assembly is the only one of its kind in the world after the BN-masterminded power grab. Moreover, the BN speaker silences the voice of the PR lawmakers by switching off the latter’s microphones.

Tidak sokong rakyat Malaysia luar negara mengundi PRU: Mengapa tidak?

20 NOV — Pemimpin-pemimpin politik negara kita tidak pernah berhenti daripada mencuit hati rakyat dengan kelakuan dan gelagat mereka. Saban hari, ada sahaja kenyataan mahupun perlakuan yang ditonjolkan mereka sehingga segala gerak-gerinya menjadi buruan pihak media.
Malah tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa pemimpin-pemimpin politik merupakan orang kedua paling dikehendaki dalam senarai pihak media selepas golongan artis.
Lazimnya, kenyataan demi kenyataan yang dikeluarkan itu pula bukannya calang-calang kenyataan biasa tetapi kenyataan yang boleh mengundang kontroversi.

Debat : Dah Agak dah ... Alasan Khairy ...

Dah agak dah... surat jemputan di atas dah Rafizi hantar melalui melalui faks, email dan pos laju kepada Khairy di alamat ibu pejabat UMNO 18 November 2011 tapi 19 November 2011 Lidah Rasmi UMNO melaporkan.. korang baca kat bawah..
Photobucket
Debat: Khairy masih tunggu surat Mohd. Rafizi

The anatomy of global economic uncertainty

Two things seem clear: different countries are opting, either by choice or necessity, for different outcomes; and the global system as a whole faces challenges in reconciling them.

By Mohamed A El-Erian

NEWPORT BEACH: The sense of uncertainty prevailing in the West is palpable, and rightly so. People are worried about their futures, with a record number now fearing that their children may end up worse off than them. Unfortunately, things will become even more unsettling in the months ahead.
The United States is having difficulties returning its economy to the path of high growth and vigorous job creation.
Thousands of people have taken to the streets of US cities, and thousands of others in Europe, to demand a fairer system. In the eurozone, financial crises have forced out two governments, replacing elected representative with appointed technocrats charged with restoring order.

1Lembu : Zul nafi minta duit, dakwa Azizah dipaksa letak jawatan

Ahli parlimen Kulim-Bandar Baharu, Datuk Zulkifli Noordin hari ini menafikan bahawa beliau meminta RM60,000 untuk mengosongkan kerusinya bagi membolehkan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding.

NONESambil menyifatkan pendedahan yang dibuat oleh Syed Husin Ali menerusi bukunya, Memoir Perjuangan Politik sebagai pembohongan, Zulkifli berkata, veteran PKR itu sendiri yang berjumpanya mewakili Anwar untuk menawarkan supaya kerusi itu dikosongkan.

“Teman (saya) menafikan sekeras-kerasnya tuduhan Syed Husin tesebut.

“Sebaliknya teman ingin menegaskan bahawa Syed Husin sepatutnya lebih tahu apa yang dikisahkan beliau itu satu pembohongan kerana sebenarnya Syed Husin sendiri yang berjumpa dengan teman mewakili Anwar Ibrahim.

“Untuk menawarkan teman supaya mengosongkan kerusi Parlimen Kulim Bandar Baharu dengan menyatakan bahawa jika teman bersetuju mengosongkannya, Anwar berjanji akan menawarkan jawatan tinggi kepada teman didalam mana-mana GLC kerajaan Selangor dengan imbuhan bulanan antara RM50,000 sehingga RM60,000 sebulan!” katanya dalam entri terbaru di blognya yang bertajuk ‘Anjing-Anjing Pencen’.
Mahu Azmin jadi timbalan

Purdah antara perbandingan hukum.

Gambar Hiasan : Wanita Berpurdah

Ulama ada berpendapat wajib dan ada juga yang berpendapat harus. Kadangkala ketidakmampuan kita menguasai al quran dan as sunah terpaksa merujuk kepada tulisan ulama'. Maka ada yang berpendapat wajib dan juga harus. Penilaian kita selaku golongan muttabi', iaitu golongan yang mengikut dalil, bukan individu tertentu seperti muqallid.

Negara Seks : 5 peserta Rantu Cantik beragama Islam tetap berdegil..kalau pendakwah kena tangkap dah tue..!!!


KUCHING: Meskipun sudah diberi nasihat dan teguran, lima peserta beragama Islam Rantu Cantik Borneo (MBB) 2011 tetap meneruskan niat dengan menyertai malam kemuncak pertandingan akhir yang berlangsung di sebuah hotel, di sini, malam kelmarin.

Kelima-lima peserta Melatie Melisa, 22; Natasha Nur Amarina Mohamad Kaie, 21; Adira Kamil, 23; Sharifah Nadzirah Wan Hamid, 23, dan Roszainah Suhaili, 21, tampil pada malam kemuncak berkenaan meskipun kehadiran mereka di pentas tidak disenangi banyak pihak, sebelum ini.


Ditanya mengenai keputusan untuk menyertai pertandingan itu walaupun ditegur Jabatan Agama Islam Sarawak (Jais), salah seorang peserta beragama Islam, Natasha berkata, dia tidak melakukan sebarang kesalahan walaupun ada pihak kurang senang dengan pembabitannya dalam pertandingan itu.

Mahathir: Umno hadapi masalah cari pemimpin, dibayangi tanggapan korup

KUALA LUMPUR, 19 Nov — Sementara Barisan Nasional (BN) pimpinan Datuk Seri Najib Razak sedang bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa Umno selaku parti teras perikatan itu berhadapan dengan masalah mendapatkan pemimpin terbaik.
Bekas perdana menteri itu berkata, Umno diselubungi masalah mencari pemimpin — pendirian yang mengesahkan pandangan banyak pihak selama ini.
Katanya, tanggapan kebanyakan rakyat ialah Umno dipimpin oleh orang yang korup dan “kita dapati orang yang ada kelayakan tidak dibenarkan masuk dan pegang jawatan.” “Ini adalah perkara yang benar, malah kita hendak cari pemimpin dalam Umno sekarang pun susah.