Khamis, 17 November 2011

NFC confirms buying not one but two luxury condos

NFC confirms buying not one but two luxury condosDogged by claims of irregularity, the National Feedlot Corporation (NFC) finally broke its silence today to defend its purchase of multi-million luxury condominum units in Bangsar as a “good business decision”.
In a press briefing opened to selected mainstream media organisations, its chairman Datuk Seri Dr Mohamad Salleh reasoned that the investment had helped yield better returns for the NFC project compared to keeping the money in a bank.
It was also revealed then that the NFC owns two units at the upmarket condominium, as opposed to one as previously reported.
According to Berita Harian Online, however, Mohamad said the condominium units had cost over RM6 million each, instead of the RM9.8 million originally alleged by PKR.
Mohamad reportedly claimed that the money, if held in a bank, would have only yielded 2.6 per cent in annual returns.

Hudud: Kedah tunggu Kelantan laksana

ALOR SETAR, 17 Nov ― Kerajaan Kedah akan menunggu Kelantan melaksanakan undang-undang hudud terlebih dahulu sebelum melaksanakannya, demikian Dewan Undangan Negeri Kedah diberitahu hari ini.
Pengerusi Jawatankuasa Agama, Pelajaran dan Koperasi Negeri Datuk Mohamed Taulan Rasul berkata mereka mahu melihat kejayaan pelaksanaan undang-undang itu di Kelantan ia telah diluluskan di negeri itu.
“Kelantan dah luluskan Enakmen Jenayah Syariah dan menunggu kebenaran kerajaan pusat. Kerajaan pusat masih belum memberi kebenaran,” katanya ketika menggulung perbahasan usul menjunjung kasih atas titah ucapan Sultan Kedah ketika merasmikan persidangan Dewan Undangan Negeri Kedah dan Rang Undang-Undang Peruntukan 2012 oleh Kerajaan Negeri di sini hari ini.
Beliau berkata undang-undang Islam adalah satu kewajipan terhadap umatnya dan perkara itu tidak sepatutnya dipermainkan oleh mana-mana pihak.

AUKU: Keputusan rayu dibuat hujung bulan, kata menteri

SEPANG, 17 Nov – Masih ada tempoh sebulan untuk kerajaan membuat keputusan sama ada mengemukakan rayuan berhubung kes Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) ataupun tidak, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.
Beliau berkata masih ada masa lagi untuk kementerian menentukan tindakan selanjutnya dan pihak berkepentingan tidak perlu bimbang kerana keputusan mengenai perkara itu akan diumumkan.
“Jangan risau keputusan mengenai perkara itu akan tetap dibuat, kemungkinan hujung bulan ini kita akan maklumkan,” katanya kepada pemberita selepas menutup seminar Sains Kesihatan dan melancarkan buku Kajian Hala Tuju Bidang Pengajian di sini hari ini.
AUKU menjadi isu apabila Mahkamah Rayuan baru-baru ini memutuskan Seksyen 15(5)(a) AUKU 1971 yang melarang mahasiswa berpolitik adalah tidak sah dan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.
Dalam perkembangan lain, Khaled berkata bidang Sains Kesihatan boleh diperkasakan lagi oleh universiti menerusi penerokaan disiplin baharu seperti ‘Palliative Care’ (Penjagaan Paliatif) dan ‘Medical Technology Devices’ (Peralatan Teknologi Perubatan).

Cow condo scandal: To laugh or cry for Malaysia?

Cow condo scandal: To laugh or cry for Malaysia?HELLO Malaysians! I really don’t know to laugh or cry for Malaysia over the report 'Cow condo' scandal: Police deny knowledge of report from MACC.
Not only Barisan Nasional politicians and leaders are behaving like cows, top professional civil servants from the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) and the police have become eunuch donkeys.
They are eunuchs because they have clearly lost their balls to investigate corruption cases involving BN politicians. However, when there is an iota of chance to harass non-BN politicians, even when there is no police report lodged, they behave like they have taken Viagra.
It is now very, very clear to all Malaysians that the BN government and its civil service are now birds of the same feather, covering up for one another their self-interest and misdeeds to loot the country’s wealth.

NFC beat target, says Shahrizat’s husband


Shahrizat’s husband and children operate the RM250 million NFC project. — File pic
GEMAS, Nov 17 — The controversial national cattle farming project went beyond its set target, chairman Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail said today, disputing a federal audit describing the scheme as being “in a mess”. “In fact, [National Feedlot Corporation (NFC)] has raised 8,016 head of cattle in 2010, surpassing its target of 8,000 head of cattle. We are importing cattle from Australia and we have to feed them for between four and six months.

Selangor : 22,234 Unit Rumah Kos Rendah Untuk Rakyat


 SHAH ALAM, 17 NOV : Impian memiliki kediaman sendiri oleh golongan berpendapatan rendah di negeri Selangor adalah terjamin dengan usaha-usaha yang dilakukan kerajaan negeri bagi memenuhi kehendak rakyat yang berbeza kemampuan.
EXCO Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan, Iskandar Abdul Samad turut menjelaskan bahawa ketika ini, terdapat 3,317 unit rumah kos rendah sedang dalam pembinaan sementara 10,338 unit rumah kos rendah dalam proses pemulihan akibat terbengkalai sebelum ini.
Kerajaan juga meluluskan 8,579 unit rumah kos rendah untuk dibina menjadikan kesemua jumlah rumah kos rendah yang akan siap dibina adalah sebanyak 22,234 unit.

Secara terperincinya, sebanyak 980 unit PPR Kg. Baru HICOM di Seksyen 26, Shah Alam dan 396 adalah unit kosong, PPR Taman Tasik Teratai di Serendah dengan 300 unit dan 215 unit kosong, PPR KOta Damansara dengan 1,152 unit dan 293 unit kosong serta PPR Taman Putra Damai di Lembah Subang dengan 3,004 unit dan 488 unit kosong.

Anwar Ibrahim: MEMOIR Perjuangan Politik Syed Husin Ali (Part 1/2)

Russia says Syria rebel attack is like 'civil war'

"Occupiers" Plan Rallies Nationwide Today

Why is Muhyiddin being a busybody?

Sultan Tidak Campur Tangan Urusan Negeri

Pilihanraya Negeri Selepas Jun 2012

Belanjawan Rm1 6 Bilion Untuk Perkasa Rakyat

Terima Kasih dan Tahniah Tuanku

FRIS - Respon Kepada Dr Fadlan - Dr Farouk - Bhg 9

FRIS - Malaysia, Demokrasi, Haram, Bidah - Dr Fadlan - Bhg 8

FRIS - Negara Islam Negara Kebajikan - Dr Zulkifli - Bhg 7

FRIS - Adakah Malaysia Negara Islam? - Dr Farouk - Bhg 6

PRU-13: Persiapan SPR lancar

PORT DICKSON, 17 Nov ― Persiapan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menghadapi pilihan raya umum ke-13 berjalan lancar dan setakat ini masih di peringkat awal, kata Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.
“Maknanya persediaan kita sangat awal. Maksud saya banyak di peringkat perancangan lagi. Hanya untuk tujuan ini baru kita mula pelantikan sebahagian pegawai pengurus dan penolong pegawai pengurus pilihan raya dan ini tidak menyeluruh lagi.
“Tapi maksudnya kita sudah mula peringkat demi peringkat. Daripada segi perancangan kita sudah ada... lepas ini apa, lepas ini apa dan seterusnya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis taklimat kepada 50 orang pegawai pengurus dan penolong pegawai pengurus pilihan raya bagi Negeri Sembilan di sini.

Pemilik asal terlepas, Kampung Baru akan tergadai

Oleh SAFAR JUMAAT
ISU pembangunan Kampung Baru sebenarnya isu lama.Tetapi kenapa baru kini ia timbul http://starstorage.blob.core.windows.net/archives/2008/8/27/central/m_02kgbaru.jpgkembali? Apakah kerana Parlimen Titiwangsa yang selama ini dikuasai BN, tiba-tiba, dalam Pilihan Raya Umum ke 12 (PRU12), Mac 2008, ia terlepas ke tangan PAS menyebabkan Umno dan BN tidak boleh tidur malam dibuatnya?
Sebenarnya, pemilik tanah Kampung Baru tidak yakin dengan hasrat Umno-BN mahu membangunkan Kampung Baru.

Malangnya, pemilik tanah Kampung Baru mempunyai keyakinan yang terlalu kurang terhadap kerajaan, lebih-lebih lagi Umno kerana mereka tahu bahawa banyak tanah di luar sana, termasuk Bukit Botak di Selayang dan banyak lagi, hanya cerita yang digembar-gemburkan menjelang pilihan raya.

Gelojohnya gadai tanah orang Melayu

Oleh ZULHAZMI SHARIFF
RANG Undang-Undang Perbadanan Pembangunan Kampung Baru 2011 (RUU PPKB 2011) barhttp://www.backpackingmalaysia.com/images/sights/kl-kampung-baru/kampung-house.jpgu sahaja diluluskan di Dewan Rakyat pada 5 Oktober 2011 yang lepas.
RUU PPKB 2011 ini perlu melalui proses perundangan biasa iaitu perlu dibahaskan di Dewan Negara yang akan bersidang sesudah Dewan Rakyat selesai bersidang pada Disember 2011 nanti.

Apabila dibahaskan di Dewan Negara dan jika diluluskan, RUU PPKB 2011 tersebut perlu dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong bagi mendapatkan perkenan Baginda.
Setelah diperkenankan baginda, maka barulah Kerajaan boleh mewartakan penguatkuasaan RUU PPKB 2011 menjadi Akta Perbadanan Pembangunan Kampung Baru 2011.

MB Terengganu berbelanja besar

Oleh SYED AZMAN SYED AHMAD
SAYA berkesempatan meneliti Laporan Ketua Audit Negara yang melibatkan negeri Terengganu bhttp://rottenmilk.files.wordpress.com/2010/11/ahmad-said.jpgagi tahun 2010.Laporan yang dibentangkan kepada Jawatankuasa Kirakira Awam Negara (PAC) itu merangkumi Penyata Kewangan dan Pengurusan Kewangan Jabatan serta Aktiviti Jabatan dan Pengurusan Syarikat Kerajaan.

Ketua Audit Negara menyarankan kerajaan Negeri merancang perbelanjaan dengan cekap dan berhemah selaras dengan dasarnya tanpa menjejaskan mutu perkhidmatan dan pembangunan ekonomi negeri.

NFC: Kami belum terima laporan lagi, kata IGP ..ha.ha,.,ha,, Polis kata SPRM kata Polis....flip-flop..!!!

NFC: Kami belum terima laporan lagi, kata IGPSHAH ALAM, 17 Nov ― Tan Sri Ismail Omar berkata beliau belum menerima sebarang laporan daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan isu projek kontroversial Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC), yang dikaitkan dengan keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.
“Setakat ini, saya belum menerima apa-apa lagi,” kata beliau kepada pemberita ketika ditemui pada majlis sambutan Deepavali di ibu pejabat polis kontinjen Selangor di sini.
Ketua Polis Negara (gambar) kelihatan terkejut apabila diminta mengulas isu itu sambil memberitahu perkara berkenaan merupakan kes SPRM.

Pampasan ganti rugi tol satu penipuan, kata DAP

Pengendali lebuh raya PLUS Expressways Bhd didakwa "berbohong" kepada rakyat apabila berkata syarikat itu melepaskan bayaran ganti rugi RM6.5 bilion kepada kerajaan, kata Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

"Pengecualian" itu, kata Lim dicapai dengan melanjutkan tempoh mengutip tol di tiga lebuh raya.

Dr M, Pak Lah, Najib to be called by Liong Sik defence


(Left to right) Najib, Dr Mahathir, and Abdullah raise their hands at the end of Umno annual assembly in Kuala Lumpur March 28, 2009. — Reuters pic
KUALA LUMPUR, Nov 17 — Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Abdullah Ahmad Badawi, and Datuk Seri Najib Razak will be among the witnesses called to testify in the cheating trial of Tun Dr Ling Liong Sik, the High Court heard today. Defence lawyer Wong Kian Kheong today read out the names of 12 members of the Cabinet from 2002 and the special economic adviser to the prime minister at the time, as among the witnesses he intends to examine.
Dr Ling was charged in July last year with knowingly deceiving the Cabinet into approving the land purchase for the Port Klang Free Zone (PKFZ), which resulted in wrongful losses for the government.

MB S'gor: Tiada pilihan raya negeri hingga Jun 2012

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau tidak akan membubarkan Dewan Undangan Negeri Selangor jika pilihan raya umum diadakan sebelum Jun 2012.

Ini bagi memastikan dasar negeri dan segala perancangan seperti yang dibentangkan pada belanjawan negeri tahun depan dapat dilaksanakan.

Pada sidang akhbar hari ini, Abdul Khalid juga menolak dakwaan bahawa Pakatan Rakyat Selangor tidak yakin akan memenangi pilihan raya itu.

Namun, katanya jika Dewan Rakyat dibubarkan selepas Jun tahun depan, Selangor berkemungkinan besar akan menngikut.

Pengerusi NFC pertahan beli kondo, dakwa nilainya RM6.9j

KUALA LUMPUR, 17 Nov ― Pelaburan kondominium di Bangsar bernilai RM6.9 juta seunit menggunakan wang pinjaman projek ternakan lembu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) adalah keputusan perniagaan bijak, demikian menurut Pengerusinya, Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail hari ini.
Menjelaskan kontroversi yang timbul, beliau berkata, sekiranya wang itu ditempatkan di dalam bank, kadar pulangan tahunan hanya 2.6 peratus.
“Berbanding pelaburan sektor hartanah, ia mampu menjana keuntungan tahunan 12.9 peratus serta pulangan rebat tunai dan penyewaan untuk tahun pertama sebanyak RM900,000 yang disalurkan kepada syarikat dan bukannya individu,” katanya di Gemas hari ini.

IGP says no report from MACC on cattle condo scandal..ha.ha..ha..now you see..!!!

Ismail said he has not received anything from the MACC on the matter. — File pic
SHAH ALAM, Nov 17 — Tan Sri Ismail Omar today deflected questions on the National Feedlot Centre (NFC) “cattle condo” scandal, saying he has yet to receive any report from the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC). “So far, I’ve not received anything yet,” he said when pushed for an answer by a group of reporters who accosted him as he was leaving the Selangor police contingent’s Deepavali celebration here this afternoon.
The Inspector-General of Police (IGP) initially appeared surprised when asked to comment and pointed out that the matter was a Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) case.

Sekolah Agama VS Lembu Lembu berkeliaran..!

Bebaru ini..adalah kerajaan Pusat salurkan wang Bantuan pembangunan pada semua sekolah Agama Rakyat.SO CERITANYA SEPERTI YANG DIMAKLUMKAN PADA SAYA OLEH.Peserta dan juga disahkan oleh Pegawai Pendidikan dan Pegawai Agama yang hadir dalam majlis itu.
*Putra Jaya salurkan wang bantuan untuk Pembangunan pada semua atau sebahagian sekolah Agama yang tersenarai dan juga sebahagian yg tak berdaftar turut menerima wang bantuan itu.

*Jumlah wang ikut jumlah murid dan ada diantaranya RM50k keatas dan ada yang mencecah Juta.

*Semua wang telah disalurkan keAkaun Bank sekolah masing masing.Dengan surat dari Putra jaya maklumkan jumlah wang yg disalurkan dan akan memantau kemana wang itu digunakan ,dan difahamkan bahawa pihak sekolah akan membuat akaun keluar masuk asing utk jumlah wang itu.

*Tapi disebalik perstiwa ini adanya pihak pihak terkejut Lembu membuat stratejik utk melangsaikan wang itu.

Pusat Digesa Jamin Keselamatan Nelayan


 SHAH ALAM, 17 Nov : Dun Selangor mendesak Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Kementerian Pertanian Dan Asas Tani mengambil tindakan tegas berhubung pencerobohan nelayan asing serta keselamatan para nelayan terpelihara diperairan tempatan.
Adun Sekinchan, Ng Suee Lim (DAP) menggesa pihak polis merin dan penguatkuasa Maritim dibawah KDN dan Penguatkuasa Jabatah Perikanan dibawah kementerian Pertanian dan Asas Tani mengambil tindakan tegas terhadap pencerobohan nelayan asing yang menjalankan operasi menangkap ikan dikawasan peraian Selangor.
Ng menerangkan kerajaan negeri telah memberikan peruntukan dan bantuan yang sewajarnya mengikut kemampuan kerajaan Selangor kepada golongan itu.

Ibu bapa tidak hadir, tak dapat RM 100?

Khalid Samad: I am not running away from Jais

Bantu usahawan RM 100 juta, India Muslim tersepit

Zunar jawab "kartun Haji"

Dalam melukis kartun, saya punya prinsip tidak akan mengkritik ajaran asas sesuatu agama.  Begitu juga dalam isu-isu yang menyentuh ajaran Islam.  Saya tidak mengkritik Islam, tetapi saya berhak mengkritik orang-orang Islam - malah itu digalakkan dalam Islam.

Bila melukis isu haji, yang saya kritik bukan ibadat tersebut, tetapi manusia-manusia hipokrit yang berselindung di sebalik ibadah demi kepentingan diri.

Kepada yang berkata kita tidak boleh menghukum orang atau biarkan Tuhan tentukan, siapalah kita untuk menentukan ibadat orang lain, jawapan saya: "Kita hidup untuk apa, kalau perkara sebegitu mudah pun kita gagal membuat keputusan dan semuanya diserah kepada Tuhan?"

Kalau pencuri dihukum, kenapa pemimpin hipokrit kita takut menghukum?

ISA di Sabah: TPM tutup mulut

NONETimbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini enggan mengulas berhubung penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap sekumpulan lelaki yang dituduh militan di Sabah.

Ditanya pemberita dalam sidang media di Kuala Lumpur, beliau meminta perkara itu diserahkan kepada ketua polis negara untuk menanganinya.

Walaupun perdana menteri mengumumkan akan memansuhkan ISA September lalu, akta itu dilaporkan terus digunakan di Sabah pada minggu ini.

Memetik sumber, laporan akhbar tidak sepakat sama ada 10 atau 11 orang ditahan bawah akta kontroversi itu.

Calon luar: Umno serah perwakilan nilai idea Najib

KUALA LUMPUR, 17 Nov ― Umno menyerahkan kepada perwakilannya hujung bulan ini sama ada bersedia menerima strategi Barisan Nasional (BN) mahu menurunkan calon-calon ‘payung terjun’ atau ‘orang luar’ ― selaku barisan calon boleh menang ― bertanding pilihan raya umum ke-13, kata ketua penerangannya hari ini.
Menurut Datuk Ahmad Maslan, beliau berharap para perwakilan akan mencadangkan isu calon orang luar ketika perhimpunan agung Umno di sini hujung bulan ini.

1Lembu : Media terpilih saja dibenar tinjau ladang projek lembu

Projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) yang didakwa pembangkang sebagai projek gagal meskipun diberi pinjaman mudah RM181 juta daripada kerajaan, hari ini membawa sekumpulan wartawan melawat ladangnya.

Bagaimanapun, keadaan semakin kusut apabila beberapa wartawan yang berkumpul di ibu pejabat NFC di Gemas, Negeri Sembilan itu dihalau.

Tabung Serambi Mekah terima sumbangan RM5 juta

KOTA BHARU, 17 Nov: Tabung Amanah Serambi Mekah buat kali pertama sejak penubuhannya hampir 21 tahun lalu menerima sumbangan derma peribadi sebanyak RM5 juta.

Dengan sumbangan tersebut, tabung berkenaan berjaya mengutip sebanyak RM6 juta bermula Januari tahun ini.

Sumbangan itu diterima daripada seorang individu dari laur Kelantan yang tidak mahu dikenali.

Umno PP dilihat dikuasai ‘mamak’?

Pengundi Melayu Pulau Pinang masih beranggapan bahawa kerajaan negeri itu kini ditadbir oleh kaum Cina meskipun kepimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng sejak 2008 popular berbanding dengan pemimpin-pemimpin Umno.Kajian kendalian Ilham Centre merumuskan walaupun dahulu Pulau Pinang diperintah oleh Gerakan di bawah Barisan Nasional (BN), sehingga ia tewas pada 2008, tetapi orang Melayu tidak melihat dahulunya negeri tersebut ditadbir oleh pemimpin dari keturunan Cina, sebalknya dipimpin perikatan diketuai Umno.
Ia menambah perkembangan tersebut menunjukkan bahawa doktrinisasi media terhadap Pulau Pinang dilabel sebagai “kerajaan Cina atau DAP” memberi kesan positif di kalangan kaum Melayu dan dilihat berjaya.

Masuk Neraka Kerana Seekor Lalat

"Dari Tariq ibn Shihab,

 Sesungguhnya Rasulullah saw bersabda “ Seorang lelaki telah masuk syurga kerana seekor lalat dan seorang lelaki lain masuk neraka kerana seekor lalat. Sahabat bertanya “ Bagaimana boleh berlaku ya Rasulallah : Baginda saw bersabda : Dua orang lelaki telah melalui perkampungan satu kaum yang memiliki berhala. Setiap orang yang melalui berhala tidak akan dibenarkan lalu kecuali jika melakukan korban untuk berhala berkenaan. Dua orang tadi ditahan lalu dikatakan kepada mereka berkorbanlah.

Negara Seks : Artis Malaysia Gambar Bogel , Dibayar USD3500

Oleh: mohdnoorawang

"Apa sudah jadi dengan artis wanita Malaysia. Sanggup bergambar BOGEL KERANA DIBAYAR USD3500 sahaja untuk dimuat dalam majalah FHM keluaran bulan 10/2011.

Artis wanita Malaysia bernama ZARINA ANJOULIE  pernah bergambar seksi / bogel sehingga nampak lurah alat sulit dan buah dada yang besar di sebarkan dalam internet tahun 2008.

GAMIS, Pro-M Nasional Gesa Timbalan Perdana Menteri Letak Jawatan

Kuala Lumpur, 17 Nov : Gabungan Mahasiwsa Islam Se-Malaysia (GAMIS) hari ini menasihatkan Menteri Pelajaran Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin meletakkan jawatan ekoran kegagalannya menangani masalah penempatan guru graduan pendidikan.
Presidennya Ahmad Syazwan Muhammad Hasan berkata Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri itu sehingga kini masih gagal memberi jaminan ‘posting’ kepada graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP).

‘Lofty-living Najib has forgotten us…’

Pekan's senior citizens see Prime Minister Najib Tun Razak as a man who 'will never understand what it means to stand up for what he believes in'.
Prime Minister Najib Tun Razak’s Pekan parliamentary constituency is picturesquesly located on the banks of the Pahang River, some 50km south of Kuantan. Pekan is Pahang’s royal town and although its name is derived from a flower, the Bunga Pekan, the floral analogies end here. There is a sense of loss and loneliness not dissimilar to a feeling of malaise lethargy.
“There is nothing much to do here..” said 49-year-old Johari Mat she, stiffling a yawn.
On a balmy dusty afternoon like this one, Pekan does somewhat elicit regular yawns that leaves an odd earthy taste in the mouth.

NGO berbeza dengan PKR

Sebahagian NGO itu, hala tuju perjuangannya dikatakan sama dengan PKR.
PETALING JAYA: Menjadi pengetahuan umum bahawa beberapa pemimpin PKR yang kalah dalam perebutan jawatan parti tahun lalu menubuhkan badan bukan kerajaan (NGO) walaupun masih aktif dalam parti.
Sebahagian NGO itu, hala tuju perjuangannya dikatakan sama dengan PKR.
Calon Ketua AMK, Badrul Hisham Shaharin yang juga Ketua Cabang Rembau telah menubuhkan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) di mana beliau menjadi pengerusinya.
Bekas Timbalan Ketua AMK Fariz Musa yang kini Ketua Cabang Kuala Terengganu beberapa bulan lalu menubuhkan Jingga 13.

Pua to minister: What are you feeding poor Malays?

Dividen FELCRA RM453.39 sebulan bagi 10 relung getah

FRIS - Adakah Malaysia Negara Islam? - Dr Fadlan - Bhg 5

FRIS - Adakah Malaysia Negara Islam? - Dr Zulkifli -Bhg 4

FRIS - Soalan 3 Minit - Bhg 3

FRIS - Intro & Soalan 1 Minit - Bhg 2

Forum Revisiting Islamic State - Bhg 1

Soalan 3; 'Maintenance' Sungai

RM21.24 juta nilai jualan nenas

44 program pengajian di KUIN

Zahid Mat Arip : Nik Aziz Ulamak Terompah

Koh out of the 13th GE

PAS sertai misi ke Palestin

PAS mahu SPRM siasat penyelewengan Giat Mara

Penang Hill Multi-Storey Car Park Inquiry Report-Part 2

Penang Hill Multi-Storey Car Park Inquiry Report-Part 1

Arab League extends Syria ultimatum

Khalid Samad: Saya tak lari dari JAIS

Anggota parlimen Shah Alam Khalid Samad membuat kesimpulan awal bahawa ketiadaannya dalam negara pada hari dia didakwa di mahkamah - kerana berceramah tanpa tauliah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) - berkemungkinan dimanipulasikan.

"Saya tidak mahu ada orang manipulasi berita. Dan saya tidak mahu pegawai JAIS tunggu kepulangan saya dengan waran tangkap.

Mereka hanya nampak kaum sahaja…

KUALA LUMPUR, 17 Nov –  Apabila para pemimpin Pakatan Rakyat mendedahkan tentang barang bermutu rendah, lebih mahal dan sesetengahnya membahayakan kesihatan di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M), ada pemimpin UMNO telah menuduh Pakatan sebagai rasis.
Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua berkata, apa yang didedahkan Pakatan sangat berkait rapat dengan kepentingan rakyat Malaysia, bukan bermatlamat politik atau kantung sendiri seperti kebanyakan pemimpin UMNO-BN.
Beliau menjelaskan bahawa usaha Pakatan telah berjaya menyelamatkan nyawa rakyat Malaysia, khususnya yang berpendapatan rendah, daripada ditipu kerana susu bayi 1Malaysia yang bahaya kepada kesihatan telah pun ditarik balik dari KR1M semalam.
“Jelas Pakatanlah pejuang sebenar yang menjaga kepentingan Melayu miskin dan keseluruhan rakyat Malaysia dengan mendedahkan penipuan kualiti yang tidak mengikut standard Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985,” katanya.

Umat Islam diumpan Injil bertenaga solar

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) berkata pihaknya telah mengesan lapan cara yang dilakukan oleh pihak Kristian bagi mendakyahkan orang Islam.
Antaranya dengan menggunakan sejenis radio rakaman menggunakan tenaga solar yang dimuatkan dengan cerita-cerita Kristian atau disebut  ‘Solar Powered Handheld Talking Bible’.

Kajian persepsi dan tanggapan pengundi Melayu terhadap Kerajaan Negeri PR DAP Pulau Pinang

Dilema dan Permasalahan Pengundi Melayu

1. Politik
- Orang Melayu Pulau Pinang di kawasan kajian memperlihatkan sikap tidak kondusif terhadap Kerajaan Negeri (PR-DAP) sekarang kerana;
a) Mereka melihat kuasa Melayu telah terhakis apabila Pakatan Rakyat (DAP) memerintah Pulau Pinang.
b) Mereka merasakan bahawa Kerajaan Negeri sekarang diperintah dan ditadbir oleh kaum Cina.  Mereka tidak melihat perspektif Pakatan Rakyat tetapi dalam kaca mata DAP yang diyakini cauvanis Cina.

2. Ekonomi
- Orang Melayu Pulau Pinang merasakan mereka terpinggir dengan arus pembangunan.
- Orang Cina dilihat lebih dominan mengaut hasil ekonomi.  Golongan mamak juga antara yang sering menjadi perbandingan dengan kejayaan orang Melayu.

Lebai Malang Si Satim Diman (2)


Umno Puchong didakwa cuba menjual sebidang tanah rezab Melayu di kawasan itu namun ia berjaya dihalang oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Berdasarkan maklumat yang didedahkan di dalam portal Malaysia Waves, tanah rezab Melayu itu cuba dijual kepada sebuah syarikat Lagi Gemilang Development Sdn Bhd yang mana pemiliknya adalah 75 peratus bukan bumiputra.

Menteri Besar menerima permohonan berkenaan daripada pejabat Pengarah Tanah dan Galian Selangor pada tahun lalu. Dalam surat berkenaan juga dinyatakan syor Pentadbir Tanah Daerah Petaling yang menolak permohonan berkenaan atas alasan mengekalkan kouta bumiputera.

Lebai Malang Si Satim Diman (1)


Sesi penggulungan Belanjawan Selangor 2012 hari ini menjadi gempar berikutan pendedahan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubungpelbagai salah guna kuasa Barisan Nasional Selangor membabitkan kehilangan jutaan ringgit yang turut melibatkan Ketua Pembangkang, Datuk Satim Diman.

Selain Satim, Abdul Khalid juga mendedahkan usaha pengambilan tanah oleh bekas menteri Besar Selangor, isteri Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani serta pemimpin politik setempat bagi mendapat beberapa lot tanah dikawasan elit.

Pengetua Patut Dirotan Depan Pelajar.......

Sekolah Diarah Segera Pulangkan Potongan Wang Bantuan.

"Khairil Awang"

KUALA LUMPUR 17 Nov. - Sebuah sekolah rendah di Keramat di sini yang didakwa memotong RM50 daripada wang bantuan persekolahan RM100 yang diberikan kerajaan kepada pelajar telah diarah untuk memulangkan wang itu dengan segera.

Pengarah Pelajaran Wilayah Persekutuan Datuk Khairil Awang berkata, beliau telah menghubungi guru besar sekolah itu semalam yang bersetuju untuk memansuhkan pemotongan dan akan segera mengembalikan wang itu.

"Apabila mengetahui hal itu yang dimaklumkan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam,

ISA : Kerajaan BN Keras Kepala

oleh Ustaz Nasrudin Hasan

1. Sebelum ini, dengan yakinnya YAB Perdana Menteri Datuk Seri Hj. Najib Tun Abd Razak mengisytiharkan bahawa Kerajaan UMNO dan BN akan memansukhkan ISA sekaligus memberi sinar harapan kepada rakyat yang menanti sejak sekian lama untuk bebas dari belenggu akta drakonian ISA yang bertentangan dengan hak asasi manusia dan telah banyak membawa kesengsaraan kepada rakyat sendiri.

Kuali Mengata Buntut Kuali Hitam.....

Bersih 3.0 Bukti Pembangkang Takut.
 -sinarharian-
SHAH ALAM – Pemuda Umno, menyifatkan kenyataan Ketua Penerangan Pemuda Pas, Riduan Mohd Noor yang mahu mengadakan himpunan Bersih 3.0 sekiranya Parlimen dibubarkan sebelum Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) memulihkan sistem pilihan raya umum (PRU), membuktikan pembangkang takut.

Ketua Penerangannya, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, Pemuda Pas tidak perlu mengadakan perhimpunan haram, sebaliknya bersama-sama bergabung tenaga dan menumpukan usaha pembangunan serta membela nasib rakyat.

PBT Selangor Antara Paling Cemerlang


 SHAH ALAM, 17 NOV: Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Selangor adalah antara paling cemerlang dalam melaksanakan sistem 'Star Rating' yang sedia ada bagi memastikan peningkatan daya saing bagi memelihara kecekapan dan keberkesanan organisasi terus berfungsi dengan berkesan.
Menurut Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu, Sistem penggredan adalah berpandukan kepada empat(4) kriteria utama iaitu pengurusan (30%), perkhidmatan-perkhidmatan teras (35%), pengurusan pelanggan (15%), dan penyertaan komuniti dan pandangan penduduk; penglibatan komuniti (10%), dan pandangan penduduk - soal selidik (10%).
Katanya Negeri Selangor berjaya menempatkan diri di antara 5 daripada 11 PBT yang mencapai prestasi 4 bintang.
Ronnie juga menjelaskan kerajaan negeri sentiasa menyelia prestasi PBT dengan mengadakan mesyuarat, taklimat, bengkel dan pertemuan di antara kerajaan dan pihak PBT dari semasa ke semasa.

3 MP PAS sertai misi ke Palestin malam ini

KUALA LUMPUR, 17 Nov: Tiga Ahli Parlimen PAS akan menyertai konvoi delegasi Global March to Jerusalem (GMJ) bagi menunjukkan sokongan dunia terhadap Palestin.
Mereka ialah Siti Zailah Mohd Yusuf (Rantau Panjang) yang juga Ketua Dewan Muslimat PAS, Dr. Siti Mariah Mahmud (Kota Raja) yang juga Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS dan Khalid Samad (Shah Alam) yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

26 policemen quizzed over missing cash

SHAH ALAM, Nov 17 — Selangor police have questioned 26 policemen over the disappearance of cash seized in the KLIA robbery case from its headquarters here, admitting today the incident could be due to negligence.
State police chief DCP Datuk Tun Hisan Tun Hamzah said police have opened a two-pronged investigation under sections 457 (breaking and entering) and 201 (causing the disappearance of evidence) of the Penal Code.
“We are looking into all procedural matters... whether there are negligence or criminal elements involved.
“If the matter is criminal, they or the person involved will be charged. If it is negligence, we will take disciplinary action,” he told reporters when met on the sidelines of the Selangor police contingent Deepavali celebration here.
Cash belonging to two of the three Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) officers charged with robbing money changers at KLIA in September was found missing on November 8.
According to Tun Hisan (picture), the cash, amounting to RM11,700, and a wallet were discovered missing from the office of an investigating officer at about 2pm that day.
He confirmed that the officer’s room had been broken into due to signs of tampering found on the door lock and that of the drawer where the items were kept.


UPSR : Terengganu Terbaik Kali Ke-11 Berturut-Turut


Kuala Lumpur, 17 Nov : Negeri Terengganu berjaya mengekalkan kejayaan terbaik Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) untuk kali ke-11 berturut-turut dengan Gred Purata Negeri 2.14, peningkatan 0.11 berbanding 2.25 tahun lalu.
Sekolah luar bandar termasuk Sekolah Kebangsaan Dusun Hulu Terengganu dan Sekolah Kebangsaan Kampung Bharu Tok Dor, Besut, mengungguli kecemerlangan.

Isu Posting : Mahasiswa UPSI Terus ‘Istiqamah’ Berdemo

Tanjong Malim, 17 Nov : Mahasiswa Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) semalam sekali lagi mengadakan piket aman menuntut isu ‘posting’ diselesai segera oleh pihak pentadbiran universiti tersebut.
Piket yang dinamakan ‘Posting 2.0′ merupakan rentetan daripada isu penempatan graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan keluaran universiti awam yang melanda mahasiswa.

Kajian: Melayu anggap ‘Cina tadbir’ Pulau Pinang meskipun Guan Eng popular

KUALA LUMPUR, 17 Nov — Pengundi Melayu Pulau Pinang masih beranggapan bahawa kerajaan negeri itu kini ditadbir oleh kaum Cina meskipun kepimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng sejak 2008 popular berbanding dengan pemimpin-pemimpin Umno.
Kajian kendalian Ilham Centre merumuskan walaupun dahulu Pulau Pinang diperintah oleh Gerakan di bawah Barisan Nasional (BN), sehingga ia tewas pada 2008, tetapi orang Melayu tidak melihat dahulunya negeri tersebut ditadbir oleh pemimpin dari keturunan Cina, sebalknya dipimpin perikatan diketuai Umno.
Ia menambah perkembangan tersebut menunjukkan bahawa doktrinisasi media terhadap Pulau Pinang dilabel sebagai “kerajaan Cina atau DAP” memberi kesan positif di kalangan kaum Melayu dan dilihat berjaya.
“Oleh itu, imej kerajaan negeri dilihat sebagai kerajaan DAP bukannya Pakatan Rakyat,” kata hasil kajian yang dikeluarkan hari ini.
Pakatan Rakyat yang dianggotai PAS, DAP dan PKR memimpin negeri itu selepas pilihan raya umum Mac 2008.

SUARAM JB: Kempen terbaru BERSIH digerakkan di segenap pelusuk Johor

Setelah melancarkan kempen terbaru "Tunaikan 8 tuntutan, barulah PRU-13", Jawatankuasa Pepandu BERSIH 2.0 berharap NGO-NGO di setiap negeri mengambil inisiatif untuk berhubung dan bekerjasama secara sukarela supaya satu jawatankuasa perhubungan tidak berpartisan (non-partisan) peringkat negeri yang mewakili BERSIH dapat dibentuk dengan segera.  Jawatankuasa ini akan bertanggungjawab untuk mempromosikan "8 tuntutan semasa reformasi sistem pilihanraya" di bandar-bandar dan desa-desa dalam negeri masing-masing, dan menggerakkan kerja-kerja menuntut reformasi sistem pilihanraya.  

Jawatankuasa Kerja Sahabat SUARAM (Friends of SUARAM, FOS) Negeri Johor, sebagai sebuah badan bukan kerajaan (NGO) akar umbi yang bergiat aktif dalam memperjuangkan demokrasi dan hak asasi manusia di Negeri Johor, sudah pasti menyahut seruan BERSIH 2.0 ini dan mengambil inisiatif untuk merealisasikan satu mesyuarat bersama di antara NGO-NGO dengan individu-individu dan parti-parti politik yang mendokong demokrasi dan hak asasi manusia pada 16 November 2011 di pusat perhubungan FOS yang bertempat di Taman Skudai Baru.  Satu "Jawatankuasa Perhubungan BERSIH 2.0 Negeri Johor" telah ditubuhkan dalam mesuarat ini selepas dipertimbangkan secara menyeluruh.

Penahanan di bawah ISA: Pembohongan dan hipokrasi kerajaan terbongkar!

Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) dan Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) mengutuk tindakan polis dan kerajaan Malaysia kerana menahan 11 orang dari Tawau di bawah Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA).  Angka ini adalah tidak rasmi kerana ada sumber yang mengatakan angkanya kemungkinan 14 orang.

Tindakan terkutuk ini amat dikesali kerana ianya bercanggah dengan pengumuman Perdana Menteri Malaysia pada 15 September berkenaan dengan pemansuhan ISA.  Apakah rasional di sebalik penahanan?  Adakah Perdana Menteri Malaysia cuba memperdayakan rakyat Malaysia dengan sikap hipokrasi beliau?  PM perlu berasa malu atas penangkapan ini!

Nik Aziz: Daratkan minyak di Kelantan

Kata Mursyidul Am PAS itu, minyak dan gas ditemui di kawasan perairan Kelantan.
PETALING JAYA: Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan menulis surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bagi membenarkan minyak dan gas didaratkan di negeri itu.
“Saya bercadang untuk menghantar sendiri surat tersebut kepada Perdana Menteri,” kata Menteri Besar Kelantan di Kota Bharu.
Katanya, penemuan minyak dan gas itu di kawasan perairan Kelantan. Kosnya tentu lebih ekonomik kerana lebih dekat dengan Kelantan.
Telaga Surya dan Telaga Bumi dari Blok PM 301, North Malay Basin mengeluarkan 60,000 tong sehari atau 21.6 juta tong setahun.

Konvoi ‘Titian Kasih ke Memali’

Tragedi berdarah Memali memperlihatkan kekejaman kerajaan Malaysia menyerang kedudukan Ustaz Ibrahim Libya di Memali, Baling, Kedah.
PETALING JAYA: Tragedi Memali, peristiwa berdarah dan menyayat hati yang terjadi pada 19 November 1985, akan dikenang semula menerusi penganjuran konvoi ‘Titian Kasih ke Memali’ oleh Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).
Konvoi yang diterajui sendiri oleh Ketua Penyelaras SAMM Badrul Hisham Shaharin @ CheguBard, akan bermula dari Seremban pada malam hari Jumaat, 18 November ini dan singgah di Pulau Pinang untuk berkumpul dengan komrad SAMM dari utara sebelum meneruskan perjalanan ke Memali.
Penyelaras SAMM Segmentasi Anak Muda, Yasir Sheikh Abdul Rahman, dalam satu kenyataan media hari ini berkata, konvoi ini dianjurkan bagi memperingati tragedi berdarah Memali yang memperlihatkan kekejaman kerajaan Malaysia menyerang kedudukan Ustaz Ibrahim Libya di Memali, Baling, Kedah.

Projek LPT2 lambat siap, kos meningkat

NGO Jingga 13 lapor kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia mengenai masalah projek Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2).
PETALING JAYA: Badan bukan kerajaan (NGO) Jingga 13 hari ini membuat aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung projek Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) yang siap tidak ikut tarikh dan melebihi kos asal.
Projek LPT2 dari Jabor di Kemaman ke Kuala Terengganu dijanjikan kepada rakyat Terengganu semasa pilihan raya umum 2004, asalnya mula dibina pada tahun 2007 dan dijangka siap pada 2010.
Malah kos asal pembinaan sebanyak RM3 bilion yang diperuntukkan kini sudah meningkat sehingga RM5 bilion tetapi sehingga kini masih gagal beroperasi mengikut jadual.
Ketua Koordinator Jingga 13 Fariz Musa dalam laporannya berkata projek ini dibiayai melalui dana khas yang diperoleh daripada wang royalti petroleum dan hanya sebahagian kecil pengurusan dibayar oleh Kerajaan Pusat.