Ahad, 13 November 2011

OTK slams MCA’s ‘out-of-touch’ voters excuse

KUALA LUMPUR, Nov 13 – Former MCA presient Datuk Seri Ong Tee Keat has again slammed his party for saying Malaysians abroad were “out-of-touch” and should not be given the right to vote.
“I was indeed shocked by MCA’s objection to postal voting by Malaysians residing abroad on the ground of logistics and being ‘out of touch’ with the situation in Malaysia,” he said in his blog posting yesterday.
The Pandan MP (picture) was referring to an MCA delegation’s stand at a polls reform panel’s public hearing last Friday.
MCA central committee member Datuk Ei Kim Hock told the parliamentary select committe (PSC) on electoral reform that Malaysians overseas were not qualified to vote as they are “out of touch” with the current state of affairs in the country.

Perkasa Ke Budak Sekolah Yang Diperalat Untuk Halang Ceramah Mat Sabu?

PASIR GUDANG – Pakatan Rakyat (PR) kesal dengan sikap provokasi yang dibuat sekumpulan pemuda dalam usaha dan cubaan untuk menggagalkan Ceramah Isu Semasa Bersama Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu di Perjiranan Sembilan Taman Air Biru, di sini, malam kelmarin.

Ahli Jawatankuasa Perhubungan Pas Johor, Syed Othman Syed Abdullah mendakwa, sekumpulan pemuda dipercayai Pemuda Umno yang membuat kekecohan melambangkan sikap pemimpin di Pasir Gudang yang mengamalkan politik kebudak-budakan.

Menurutnya, PR mencabar Pemuda Umno berdebat secara terbuka untuk membuktikan siapa pengkhianat Melayu sebenar sebagai jalan penyelesaian agar insiden kekecohan tidak lagi berulang.

Skandal NFC: Tak Perlu Bergantung Kepada Kenyataan Khairy

Skandal NFC Tak Perlu Bergantung Kepada Kenyataan Khairy
PENULIS begitu bangga kerana akhirnya sesuatu yang besar dan gempar berjaya juga dizahirkan hasil kerja keras pimpinan Pakatan Rakyat lanjutan dari Laporan Audit 2010 berhubung dengan National Fedlot Center (NFC) ini.
Walaupun Laporan Audit tersebut tidak menyatakan sebarang penyelewengan, tetapi sekurang-kurangnya dengan pendedahan pelbagai kelemahan berhubung pengurusan projek tersebut, tanggapan rakyat terhadap kewibaan kerajaan BN jelas semakin menunjukkan penyusutan.
Jika selepas ini trio Pakatan Rakyat (YB Saifudin, Sdra Rafizi dan YB Zuraidah) berjaya mengukuhkan dakwaan ke atas Shahrizat dan NFC berhubung dengan pembelian kondo di Bangsar itu dengan menyertakan bukti yang lebih kukuh dibanding sekarang (hanya bergantung kepada sehelai kertas biasa), penulis yakin UMNO akan berada pada tahap terendahnya sejak PM Najib mengambil alih.

‘It’s not your father’s money’

The Auditor-General's Report 2010 is not about politics or the opposition, it is simply about the 'mismanagement of our money
The 2010 Auditor General’s Report is a voluminous document with horrifying mentions of repeated trangresions by the authorities.
It offered more or less the same findings contained in reports of preceding years , which is bizzarre overpricing, negligence, incompetency and officious arrogance.
If you are perplexed as to why the opposition should bicker about the report then we shall have to explain to you in as simple terms as possible.
This is not about politics or the opposition. This is beyond the opposition. This is about the mismanagement of our money.
And mismanagement of our money deserves to be treated as a cause of concern. We are talking about possible fraud and deception.

Susu, Daging lembu dan Sharizat

Oleh  Mami Minah

Isu projek lembu feadlot Negara masih diperkatakan. Hari ni Menteri Noh Omar jawab dalam TV kononnya untuk member penjelasan tentang salahfaham pembangkang.Tapi apa yang di jawab sekadar memberi alasan bukan memberi penjelasan. Semua orang tahu syarikat yang mendapat pinjaman projek tu adalah syarikat sendirian berhad  bukan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Semua orang tau berkenaan pemilikan syarikat tersebut dan kepada siapa lembu-lembu projek tu dijual. Rakyat juga tahu pemilikan saham didalam projek Fitlot Kebangsaan.

Rosmah Akan Lari!

Oleh: reformis1998

"Ahli-ahli Umno mahukan Najib Razak GAGAL dalam pilihanraya ke13 nanti,

kerana mereka telah muak dan fed-up dengan kegagalan Najib mengawal karenah bongkak dan gaya hidup mewah Rosmah seperti kenyataan di dalam buku 267 halaman yang ditulis oleh Timbalan Ketua Pemuda Wangsa Maju.

Betapa bergemerlapan kilauan intan berlian cincin Rosmah yang bernilai $24.4 juta hingga cerita mengenainya begitu sukar hendak dimalapkan. Selepas itu heboh pula mengenai koleksi beg tangan berjenama Birkin 
yang boleh mencecah hingga harga USD120,000 (kira-kira RM360,00) 

Pemuda Umno buat kecoh

PKROleh Azizan Inche Harun

PASIR GUDANG – Pakatan Rakyat (PR) kesal dengan sikap provokasi yang dibuat sekumpulan pemuda dalam usaha dan cubaan untuk menggagalkan Ceramah Isu Semasa Bersama Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu di Perjiranan Sembilan Taman Air Biru, di sini, malam kelmarin. Ahli Jawatankuasa Perhubungan Pas Johor, Syed Othman Syed Abdullah mendakwa, sekumpulan pemuda dipercayai Pemuda Umno yang membuat kekecohan melambangkan sikap pemimpin di Pasir Gudang yang mengamalkan politik kebudak-budakan.

Nasib Aziz Bari mirip Deliar Noor, Ismail Suny

Oleh AHMAD MUHAJIR
KEMUNCAK tribulasi dan pengalaman pahit Prof Dr Abdul Aziz Bari mungkin telah berlahttp://mstar.com.my/archives/2011/10/21/mstar_berita/aziz%20bari.jpglu, namun penulis teringat akan pengalaman pahit Allahyarham Prof Dr Deliar Noor dan Prof Dr Ismail Suny yang sudah tidak asing bagi pengkaji, pensyarah sejarah dan politik Islam di Indonesia.
Bagi aktivis gerakan Islam di Malaysia seperti daripada PAS dan ABIM; Prof Dr Deliar Noor dinilai oleh banyak pihak adalah ilmuan, pengkaji dan aktivis yang istiqamah sampai ke akhir hayatnya.
 
Apa tidaknya, ini kerana intelektual Muslim keturunan Minangkabau, yang lahir di Medan, Sumatera Utara tahun 1926 ini, bukan saja dikenal; tawaduk, lurus, jujur, menepati janji namun ilmunya yang mendalam tentang sejarah dan politik Indonesia, khasnya mengenai politik Islam sudah tidak dapat diragukan lagi dan tidak ada duanya di Indonesia.

Kerajaan tipukah atau ditipu?

Oleh SUBKY LATIF
BAGAIMANA agaknya muka Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak ketika menghadap http://abushahid.files.wordpress.com/2011/05/najib-pening.jpgmuka sekalian Perdana Menteri Komanwel yang bersidang di Australia barubaru ini selepas terbitnya Laporan Audit Negara 2010?
Sekalian ketua kerajaan Komanwel itu tentu ada maklumat tentang Laporan Audit Negara yang lewat dikeluarkan dan baru dikeluarkan itu.

Sebelum ini kita didedah tentang dakwaan di mahkamah yang sedang membicarakan bekas Menteri Pengangkutan, Tun Ling Liong Sik yang dikatakan menipu kerajaannya membeli tanah di zon bebas Pelabuhan Klang dengan harga yang berlipat ganda hingga melibatkan duit kerajaan ratus-ratus juta.
Bekas pemimpin itu dikatakan dalam skandal itu menipu Perdana Menterinya Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Kabinet.

Dendam Sang Lembu

Oleh Ahmad Zawawi
Sesungguhnya  manusia  dicipta  dengan  banyak  kelebihan.  Boleh  berfikir,  boleh  melakukan  berbagai  inovasi  dan  diantaranya  lebih  berkuasa.  Bagi  Lembu   (sejhttp://4.bp.blogspot.com/-hStOvXcmCVg/TruJaaho71I/AAAAAAAACvg/wPI1rgbVyMI/s400/lembu.jpgenis  mammal  juga)  ia     berasmara,  melahirkan  dan  makan  minum  untuk  menyambung  nyawa  seperti  human beings  juga.     Mereka memileki  otak  tetapi  tidak    berkemampuan  untuk   berfikir.

 Setiap  apa   yang  diperlakukan      oleh  manusia  terhadap  mereka -  masyarakat  lembu  hanya  mampu  menzahirkan  body  language   biasa  iaitu  membantah  jika  mahu  dibawa  pergi,  mengalirkan  airmata  memohon  simpati  dan  mengamuk  bertujuan  memberi  ingatan  kepada  rakan-rakan  disekelilingnya.
Bagi  orang-orang  politik  mereka  tidak  punya  masa  memikirkan  perkara   tersebut.   Mereka  hanya  memikirkan   tentang  survival    sahaja    sekalipun  mereka  terpaksa  memperlembukan  lembu.

BUMI RUBIAH 11.11.11

HUTAN SEGARI TERANCAM

Sistem Satu Aliran Tekanan Hebat Buat SJKC Dan SJKT

Anger at Syria's suspension from Arab League

A new era for Italy

Kurang 50 peratus rumah terbelangkai berjaya dipulih

Hanya 83 daripada 167 projek perumahan yang diisytiharkan terbengkalai sejak 2009 berjaya dipulihkan sehingga akhir bulan, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Datuk Seri Chor Chee Heung.

"Sebanyak 62 projek atau 37 peratus lagi sedang dipulihkan dan berada dalam pelbagai peringkat kemajuan manakala baki 22 projek kini dalam perancangan untuk dipulihkan," katanya ketika merasmikan Seminar Perumahan Kebangsaan anjuran bersama KPKT dengan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (Rehda) dan Persatuan Pembeli Rumah Kebangsaan (HBA) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur hari ini.

Lim: Najib mesti tarik balik pinjaman projek lembu

Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak campur tangan dalam skandal Perbadanan Feedlot Nasional (NFC) dengan menarik balik pinjaman mudah RM181 juta yang diberikan kerana mendakwa perlaku penyelewengan.

Khairy: AUKU halang ramai mahasiswa sertai Umno..????

NONEMahasiswa yang diberi kebebasan untuk menceburi bidang politik diyakini tidak akan mengabaikan pengajian mereka, kata Ketua Pergerakan Pemuda Umno Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata ini kerana mahasiswa yang berpolitik mempunyai pandangan yang luas dan terbuka serta mempunyai sikap yang sihat.

"Saya aktif dalam bidang di luar akademik ketika di universiti tetapi saya juga beri tumpuan pada akademik malah ia bantu saya untuk berfikiran lebih kreatif dan kritis.

"Kalau beri kebebasan pun majoriti pelajar universiti tidak minat politik, ia sebahagian kecil sahaja. Kita boleh beri nasihat supaya kalau mereka nak terlibat dalam politik keutamaan adalah pengajian mereka," katanya selepas merasmikan saringan zon tengah pertandingan pidato politik Piala Perdana Menteri di Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Shah Alam, hari ini.

Poam akan kendurkan ketegangan kaum, agama

NONESebuah platform untuk mengendurkan ketegangan kaum dan agama yang dimainkan oleh pihak-pihak tertentu hari ini ditubuhkan oleh gabungan kumpulan-kumpulan masyarakat sivil di Kuala Lumpur.

Pelan Tindakan Untuk Malaysia (Poam) bertujuan bukan sahaja untuk menghalang provokasi itu daripada mengganggu keseimbangan dan rasa tidak puas hati masyarakat berbilang kaum di Malaysia tetapi juga akan menentang percubaan memuncakkan ketegangan kaum dan sensitiviti pelbagai kumpulan yang berbeza.

"Oleh kerana usaha melaga-lagakan kaum tidak lagi berkesan, mereka kini bergerak ke arah mewujudkan ketegangan agama pula," kata Datuk Thasleem Mohamed Ibrahim (kanan), pengerusi bagi Pasukan Tindakan Interlok Nasional (NIAT) ketika ditemui pada pelancaran piagam 15 Perkara Poam, di Dewan Perhimpunan Cina Selangor, (KLSCAH) Kuala Lumpur pagi ini.

Kami: Pindaan AUKU tidak akan pecah perpaduan Melayu


KUALA LUMPUR, 13 Nov ― Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (Kami) berkata hujah Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM) Prof. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar bahawa pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 akan membawa kepada perpecahan orang Melayu tidak relevan sama sekali.
Presidennya Haziq Abdullah Abdul Aziz berkata, pihaknya tidak bersetuju dengan kenyataan Sahol Hamid bahawa penglibatan mahasiswa dalam politik akan menyebabkan perpecahan.
Haziq berkata, “kenyataan Naib Canselor UiTM bahawa pindaan AUKU akan mengancam keamanan serta kesepakatan penuntut Bumiputera dan Melayu di universiti itu, Kami kira sebagai sesuatu yang tidak relevan.”
Sehubungan itu kata beliau, Kami meminta penjelasan daripada Sahol Hamid berkenaan dengan Pertandingan Pidato Politik anjuran Pemuda Barisan Nasional (BN) yang diadakan di Shah Alam pagi tadi yang terang-terangan berunsurkan politik.
“Mahasiswa merasakan keterangan Naib Canselor UiTM hanyalah sekadar retorik semata-mata,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini dan menambah, seolah-olah wujud percanggahan dalam hujah dan pendirian.
“Kalau betul tidak mahu mahasiswa berpolitik, jangan bagi kebenaran kepada mana-mana parti politik masuk ke kampus,” kata beliau.

Pindaan Akta Kerja 1955 harus ditarik balik, kata bekas presiden MTUC

PETALING JAYA, 13 Nov ― Kementerian Sumber Manusia diminta menarik balik pindaan Akta Kerja 1955 yang diluluskan Parlimen pada 6 Oktober lepas kerana ia didakwa tidak memberi sebarang faedah kepada pekerja.
Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) telah mengadakan piket di pekarangan bangunan Parlimen pada 3 Oktober lalu dan satu lagi piket peringkat nasional pada 3 November lalu membantah beberaa peruntukan baru dalam pindaan Akta Kerja.
Setiausaha Agung Kesatuan Pekerja Pengangkutan Semenanjung Malaysia (TWU) Datuk Zainal Rampak berkata akta itu dilihat memberi lebih keuntungan kepada majikan, dan pada masa yang sama, tidak memberi kemudahan asas kepada pekerja.

SURAT DARI ANAK PENEROKA FELDA

DATUK ZUL, MAZLAN DAN ISA

PERPECAHAN DALAM FELDA – HA HA HA...HAJI NAJIB PENING KEPALA

Ha Ha Ha... Haji Najib pening kepala isu Felda. Perpecahan dalam Felda sangat serius dan ketara. Walau Isa Samad bagitahu media dan Haji Najib semuanya baik, tapi laporan semua baik juga sebabkan BN kalah Selangor, Penang, Kedah, Perak (sebelum acara lompat katak wakil rakyat berlaku) dan Kelantan. Haji Najib tergamam dalaman Felda berantakan. Isa Samad dan Sabri Ahmad hentam FELDA malah Ketua Peneroka yang jadi Lembaga Pengarah pun turut dimaki hamun oleh penyokong-penyokong tegar mereka sebab tak setuju rampasan kuasa Koperasi Permodalan Felda dan gadaian anak-anak syarikat Felda.

Tesco henti program kebajikan tapi sokong Festival Gay

TESCO telah mencetuskan kemarahan apabila menamatkan sokongannya kepada Cancer Research "race for life" sebaliknya membuat keputusan untuk menaja festival gay terbesar di Britain.

Cikgu, BN sentiasa flip-flop, elok sokong PR

PAS tak setuju guru kerja sembilan jam
PAS menganggap projek rintis sistem bekerja sembilan jam Kementerian Pelajaran sebagai tidak wajar dan mahu ia dikaji semula kerana akan membebankan guru.
"Rasional apakah guru-guru terpaksa bekerja selama sembilan jam? Sebenarnya guru-guru di Malaysia sudah sedia terbeban, bukan sahaja (dengan) pembelajaran dan pengajaran."
Malahan guru sudah menjadi ‘multi purpose’ kerana semua perkara guru terpaksa lakukan.

“Guru juga pemandu Ambulan jika pelajar sakit, menjadi polis trafik ketika pelajar keluar sekolah, pengawal disiplin, pegawai kewangan kalau ia guru kelas, menjadi kerani untuk masuk markah," kata ahli jawatankuasa PAS, Idris Ahmad dalam satu kenyataan media.

Khairy Jamaludin - Jangan pertahankan isu NFC. Ianya amat memalukan

Lepas satu isu timbul satu isu yang melibatkan pemerahan wang rakyat yang di lakukan oleh pemimpin-pemimpin UMNO dan keluarganya dalam jumlah yang besar dan tidak terfikir oleh sesiapa yang mempunyai sedikit daya pemikiran yang baik.

Isu yang terakhir yang kita dengar setakat ini ialah isu NFC (national feedlot centre) yang melibatkan keseluruhan keluarga Ketua Wanita UMNO dan seorang Menteri yang masuk ke dalam Jemaah Menteri negara melalui pintu belakang itu.

Dengan terbongkarnya tindakan mencuri ini maka ramailah pemimpin-pemimpin UMNO yang membuat kenyataan sambil berbohong di Parlimen dengan menyatakan yang projek lembu itu adalah projek yang berjaya.

Sistem Satu Aliran : Tekanan Hebat Buat SJKC dan SJKT


Georgetown, 13 NOV : Cadangan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin supaya satu sistem persekolahan bersepadu dilaksanakan adalah satu idea yang keterlaluan dan melanggar akta hasutan menurut Ketua menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.
Cadangan sistem persekolahan bersepadu pada mulanya dicetuskan oleh Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim untuk merealisasikan perpaduan antara masyarakat berbilang kaum.

UM anaktiri pensyarah & pelajar tempatan?

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad mendakwa pentadbiran Universiti Malaya (UM) lebih mengutamakan pensyarah luar negara berbanding pensyarah tempatan semata-mata untuk menaikkan ranking universiti tertua di Malaysia itu.Beliau juga meminta Kementerian Pengajian Tinggi menjelaskan tindakan UM yang semakin mendahulukan pelajar luar negara berbanding pelajar tempatan kerana ingin memenuhi kriteria untuk mendapat tempat di peringkat antarabangsa.
Usaha-usaha untuk meningkatkan taraf dan mutu pendidikan dan pengajaran di kalangan graduan ijazah pula katanya lebih memberi tumpuan kepada usaha-usaha pengajian di peringkat sarjana, penyelidikan dan pengeluaran jurnal daripada tumpuan kepada pelajar peringkat ijazah. Gambar fail: Naib Canselor UM, Tan Sri Prof. Dr Ghauth Jasmon

Sembelih korban moden mesti bersih

Muaz Nair
Bolehkah kita membayangkan bahawa apabila Malaysia mencapai status negara maju, kita masih dapat melihat haiwan disembelih di tempat awam kerana upacara agama? Bagaimanakah agaknya reaksi pelancong yang datang ke negara ini?Beberapa negara-negara Islam seperti UAE telah berusaha dengan rancangan untuk tidak membenarkan haiwan disembelih di tempat awam atau di mana-mana bukan tempat penyembelihan, termasuk di luar masjid, selain daripada rumah penyembelihan yang telah dibina. Di India, di mana terdapat populasi Islam yang besar, umat Islam tidak akan menyembelih haiwan korban di tempat awam di mana terdapat kanak-kanak, wanita atau orang bukan Islam.
Ia juga dilakukan dengan cara yang betul dan bijaksana. Di negara-negara maju dan Eropah Timur upacara penyembelihan haiwan adalah terhad kepada kawasan yang ditetapkan dan ia perlu dilakukan di rumah-rumah penyembelihan yang diluluskan oleh kerajaan.

Polis bantu agihan wang pelajar RM100

Kementerian Pelajaran bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam proses pengeluaran dan pengagihan wang bantuan persekolahan RM100 kepada kira-kira 5.5 juta pelajar untuk menjamin keselamatan guru besar dan pengetua sekolah.Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata guru besar dan pengetua yang diiringi guru-guru penolong kanan berkemungkinan menjadi sasaran penjenayah dan atas faktor keselamatan adalah lebih elok jika mereka diiringi polis untuk mengeluarkan wang daripada bank sehingga mengagihkan wang bantuan persekolahan di sekolah.
“Kita tidak mahu apa-apa (kejadian tidak diingini) berlaku dan sebab itu kita melakukan langkah-langkah pencegahan,” katanya pada satu sidang media selepas menghadiri Hari Keluarga Warga KPM 2011 yang dirasmikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Puan Sri Noorainee Abdul Rahman di MAEPS di sini.
Khamis lalu, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran, berkata wang bantuan persekolahan RM100 seperti yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada pembentangan Belanjawan 2012 akan disalurkan kepada akaun sekolah masing-masing dengan serta-merta.

Apa orang Cina benar-benar mahu?

Berikutan kekalahan BN pada satu pilihan raya umum lalu, akibat pengundi Cina menarik balik sokongan mereka, Tun Dr Mahathir Mohamad, perdana menteri ketika itu pernah bertanya dengan berang: "Apa yang orang Cina benar-benar mahu?"

traditional chinese weddingSejak sekian lama, orang Cina sentiasa digambarkan sebagai sesuatu bangsa yang sukar diramalkan, khususnya oleh masyarakat di Barat. Di Malaysia, masyarakat Cina dilihat kurang meluahkan perasaan secara terbuka dan lazimnya, cenderung menyimpan sesuatu pandangan kepada diri sendiri.

Justeru, soalan misteri 'apa yang orang Cina mahu' kekal relevan, lebih-lebih lagi, sejurus sebelum pilihan raya umum.

Dalam pilihan raya umum lalu, negara menyaksikan peralihan besar undi masyarakat Cina yang memihak kepada pembangkang iaitu PKR, DAP dan juga PAS.

Kit Siang wants Najib to pull RM181m NFC loan

The project run by Shahrizat’s family has been mired in controversy since making the pages of the 2010 Auditor-General’s Report. — File pic
KUALA LUMPUR, Nov 13 — DAP’s Lim Kit Siang today urged Datuk Seri Najib Razak to step in and recall the RM181 million lent to Minister Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil’s family for a cattle farming project after it was revealed RM10 million was spent on a luxury condominium. “Najib should intervene in the RM10 million ‘condominium for cattle’ scandal by recalling the RM181 million loan to [the National Feedlot Centre], which was not used for the purpose of cattle production.
“As shocking as the revelation about the RM10 million ‘cattle for condominium’ scandal is the self-righteous statement by the Minister for Agriculture and Agro-based Industries Datuk Noh Omar aiding and abetting a gross misappropriation of public funds,” he said in a statement today.

Seperti Memelihara Lembu Dalam Kondominium

1. Pilihanraya umum ke 13 adalah peluang terbaik rakyat bangkit membuat perubahan secara total dengan tidak lagi memberi mandat pemerintahan negara ini kepada UMNO dan BN. Penegasan ini saya kemukakan setelah meneliti Laporan Audit Negara 2010. Ternyata kerajaan UMNO dan BN terlalu banyak mengabaikan amanah yang diberi sehingga memberi kesan negatif kepada pertumbuhan dan kestabilan ekonomi negara.

2. Laporan Audit Negara 2010 membuktikan wujudnya amalan pembaziran dan boros yang terlalu ketara dalam mengurus perbelanjaan wang negara. Amalan boros dan tidak telus dalam pengurusan  bukan sahaja mengurangkan perbendaharaan negara tetapi turut menyumbang kerugian berskala besar kepada syarikat - syarikat GLC dan tentunya ia menyumbang kepada prestasi ekonomi negara.

STU: Projek kerja 9 jam akan bantu dedah beban sebenar guru

KUCHING, 13 Nov ― Kesatuan Guru Sarawak (STU) berharap projek perintis guru bekerja sembilan jam sehari akan memberi gambaran sebenar tentang peranan dan beban seseorang guru, sekali gus menepis tanggapan salah sesetengah pihak tentang perkhidmatan pendidikan.
Kementerian Pelajaran memilih 19 buah sekolah rendah dan menengah di Sarawak, kesemua terletak di bandar raya ini, untuk melaksanakan projek perintis guru bekerja sembilan jam sehari mulai Januari depan. Daripada jumlah itu, 11 buah melibatkan sekolah rendah dan bakinya sekolah menengah.

Dengan GST, 'lembu' mana pula tinggal di kondo

KUALA LUMPUR, 13 Nov: 'Lembu' mana pula akan bersedap-sedap di kondominium mewah jika kerajaan berjaya mengutip cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dan memotong subsidi untuk rakyat, soal Datuk Mahfuz Omar.

Naib Presiden PAS itu membangkitkan persoalan penuh sindiran tersebut ketika mengecam tindakan pemimpin-pemimpin politik yang berulang kali didedahkan menyalahgunakan projek untuk kepentingan diri.

"Sebelum ini, banyak projek untuk kepentingan negara yang dijadikan lombong emas para pemimpin yang merompak harta negara, dari skandal Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Kelang (PKFZ) sehinggalah kepada RM40 juta wang Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) yang dilesapkan.

NUTP gesa Putrajaya batal projek rintis, jangan paksa guru kerja 9 jam

Di bawah projek perintis guru dihendaki berada di sekolah selama sembilan jam di sekolah. — Foto fail
KUALA LUMPUR, 13 Nov — Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) hari ini menggesa Putrajaya membatalkan sahaja projek perintis guru bertugas sembilan jam sehari atas alasan kajian itu satu tindakan membazir selain tidak mendapat maklum balas positif daripada kalangan tenaga pendidik. Selain itu, NUTP juga mendakwa dasar baru tersebut tidak sesuai buat masa sekarang memandangkan kebanyakan sekolah kurang kemudahan selesa dan kondusif bagi guru.
Projek perintis itu akan dilaksanakan di empat negeri melibatkan sekitar 5,000 guru sekolah rendah dan menengah kerajaan mulai 1 Januari depan.

Penduduk sekitar Kuantan terus bantah loji Lynas

Kira-kira 2,000 penduduk tempatan sekitar kawasan pembinaan loji pemprsosesan nadir bumi di Gebeng, Pahang, hari ini menyertai perhimpunan anti-Lynas yang dianjurkan oleh jawatankuasa ‘Selamatkan Malaysia’.

NONESebagai tanda sokongan terhadap bantahan yang diadakan di Taman Gelora, Kuantan, itu, mereka membawa beberapa ‘pinata’ - iaitu objek yang diperbuat daripada cenisan kertas - dan memukulnya secara simbolik.

Menurut pengerusi penganjur bantahan itu, Tan Bun Teet, pihak polis sejak awal pagi memantau keadaan sekitar taman itu dan orang ramai yang hendak ke taman awam itu terpaksa mendaftarkan diri mereka.

Selain itu, dakwanya, mereka juga diingatkan supaya tidaak menyertai perhimpunan haram itu.

Suu Kyi 'offered' Myanmar government post

Free Syrian Army battles regime

Mengenai kekejaman yang berlaku ke atas kaum muslimin di Russia(2)

Pertubuhan-pertubuhan hak asasi manusia juga mendedahkan maklumat bahawa para pegawai keselamatan telah melanggar pelbagai undang-undang ketika menyoalsiasat mangsa yang ditahan. ‘Bukti-bukti’ mengenai pembabitan mereka yang ditangkap di dalam organisasi haram dan kegiatan jenayah diperolehi melalui cara penyeksaan dan penganiayaan serta penghinaan terhadap agama (Islam) mereka.

Keputusan yang diambil oleh Mahkamah Tinggi Federasi Russia pada 14hb Februari 2004 bahawa 15 organisasi Islam merupakan organisasi teroris, di buat di dalam mesyuarat yang tertutup. Wakil dari organisasi yang dituduh tidak dipanggil untuk membela diri. Keputusan ini juga tidak diwartakan. Para imam masjid tidak mendapat akses kepada teks keputusan tersebut. Oleh itu, mereka tidak dapat menjelaskan isu ini kepada kaum Muslimin yang terkesan secara langsung dengan keputusan ini.

Mengenai kekejaman yang berlaku ke atas kaum muslimin di Russia (1)Hizbut Tahrir adalah sebuah parti politik yang ideologinya adalah Islam. Hizbut Tahrir menjalankan aktivitinya di Russia di mana ia mendakwahkan Islam melalui diskusi dan aktiviti intelektual lainnya. Aktivitinya Hizbut Tahrir hanya terbatas kepada bentuk pemikiran kerana inilah yang dituntut oleh Islam ke atas sesebuah parti politik.

Allah SWT berfirman di dalam al-Quran, “Tidak ada paksaan di dalam agama” [TMQ al-Baqarah (2):256]. Walaubagaimanapun, terdapat manusia yang melakukan kekejaman melampau ke atas pendakwah Islam yang berdakwah dengan aman ini. Bashkortostan, sebuah wilayah di Russia, merupakan wilayah yang paling dahsyat dalam kekejamannya. Sejak sepuluh tahun yang lalu, pihak berkuasa wilayah tersebut telah memulakan kempen kekejamannya ke atas kaum Muslimin. Bermula pada tahun 2004, ia semakin menjadi-jadi setelah Hizbut Tahrir diharamkan secara rasmi oleh pihak berkuasa.

BEKAS Anak Murid MAT INDERA Berjaya Dijejaki

image
Oleh  Ibn_bacoks
PONTIAN – Petualang ! suatu tuduhan melampau yang telah ditujukan kepada pejuang kemerdekaan Mat Indera Shah kononnya bekerjasama dengan komunis.

Bagaimanapun, Wartawan Mtd Pas Benut baru-baru ini berjaya menjejaki bekas anak murid Mat Indera Shah di Kampung Serkat, Parlimen Tanjung Piai yang kebetulan berada di tapak ceramah dekat sini bagi mengetahui secara dekat peribadi tokoh yang penuh kontroversi itu.

Adalah suatu tuduhan yang janggal dan tidak masuk akal dengan mengatakan dan menjaja nama Mat Indera, bersekongkol dengan pengganas Komunis yang telah menyerang Balai Polis Bukit Kepong.

Sebaliknya, Mat Indera harus dinobatkan sebagai salah seorang pejuang kemerdekaan kerana ketokohan, keberanian dan sumbangannya menentang penjajah British.
Perkara ini ditegaskan oleh Ayub bin Sar, 78, atau lebih dikenali sebagai Pak Ayub dengan mempersoalkan bagaimana mungkin seorang yang kuat agama boleh terjebak dan menjadi petualang.
Sepanjang sesi temu bual ringkas itu, Pak Ayub begitu semangat menceritakan perihal Mat Indera walaupun  dirinya telah dimamah usia.

Kapal peronda, Malaysia beli RM1 bilion, Filipina RM32.7 Juta

PADA 5 Feb lalu kerajaan meluluskan peruntukan sebanyak RM6 bilion bagi membina enam buah kapal peronda generasi kedua (SGPV) yang akan digunakan oleh Tentera Laut Diraja Malaysia, TLDM [Utusan].

Gambar kapal peronda yang dimaksudkan boleh dilihat dalam laporan Utusan. Di bawah ini screenshot laporan berita berkenaan. Ini bermakna sebuah kapal peronda TLDM berharga RM1 bilion (RM1000 juta).

PKR dedah penipuan baru polis terhadap Anwar mengenai video seks Datuk T

PKR dedah penipuan baru polis terhadap Anwar mengenai video seks Datuk TPada arahan dari Umno, ketua-ketua polis telah mula menyatakan penipuan baru terhadap Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dalam usaha untuk menjatuhkan beliau menjelang pilihan raya umum mengejut secara meluas dijangka akan diadakan dalam tempoh 2 bulan akan datang, pemimpin-pemimpin PKR berkata pada hari Jumaat.
"Ini adalah satu percubaan baru dan terdesak untuk mendakwa dan memenjarakan, untuk menghentikan pergerakan reformasi politik dan ekonomi negara dan untuk menghalang Pakatan Rakyat dari memenangi kuasa persekutuan dalam pilihan raya umum yang akan datang," Naib Presiden PKR N Surendran memberitahu sidang akhbar pada hari Jumaat .
"Kami tidak akan teragak-agak untuk mengatakan bahawa UMNO dan BN merupakan dalang bagi penganiayaan politik terkini ini. Mereka telah berbuat demikian terhadap Anwar pada tahun 1998, sekali lagi pada tahun 2008 dan sekarang."

Nasihat Toksik daripada dinasor yang semakin pupus aka Dr M

Nasihat Toksik daripada dinasor yang semakin pupus aka Dr MSesalan besar saya sebagai seorang kanak-kanak adalah keadaan bahawa dinasor telah pupus sejak 65 juta tahun. Sungguhpun begitu, ramai yang meminati binatang ini dan ini jelas menerusi populariti filem-filem sepertiJurassic Park dan Ice Age. Malangnya, dinosaur yang masih wujud antara kita adalah tidak comel atau menakjubkan.
Saya bercakap tentang bekas Perdana Menteri,Mahathir Mohammed, yang sudah mencecah usia 85 tahun dan mungkin menyedari bahawa masanya sudah hampir sampai lalu, beliau muncul untuk terlibat dengan usaha menyebarkan kebencian sebanyak mungkin dalam masa sesingkat mungkin . Beliau umpama ular yang mempunyai patukan yang paling beracun dan terus hidup dalam taman kita; Malaysia. Beliau masih terus ingin berusaha untuk memecah belahkan perpaduan dalam negara dengan racun beliau.
Beliau nampaknya mempunyai empat objektif besar, pertama; untuk menyebarkan kebencian antara kaum dan rakyat Malaysia, kedua untuk memutuskan siapa yang akan menerajui negara ini, yang ketiga untuk memastikan bahawa ketiga-tiga anak beliau yang tidak seberapa itu dapat juga memerintah negara ini suatu hari kelak apabila beliau sudah tiada dan akhir sekali melenyapkan nama Anwar Ibrahim di arena politik negara. Semua ini malangnya akan gagal.

Samseng Tak Bertempat : Seorang Ahli Perkasa Cedera Dibelasah Di Johor..

JOHOR BAHRU 12 Nov. - Kehadiran Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu di Pasir Gudang malam tadi sehingga menimbulkan pergaduhaan amat dikesali dan beliau dianggap tidak sepatutnya datang ke negeri ini kerana rakyat Johor masih marah dengan kenyataannya.

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, kedatangan Mohamad atau Mat Sabu tidak dialu-alukan apatah lagi dalam situasi politik masa kini yang panas dengan pelbagai isu terutamanya kontroversi yang dicetuskan oleh pemimpin kanan Pas itu.

"Saya kecewa dan ini tidak sepatutnya berlaku. Mereka harus faham suhu politik sekarang tengah naik dan ditambah lagi dengan fitnah dan tohmahan yang dilemparkannya (dalam ceramah).


"Apabila pihak (yang tidak menyokong Mat Sabu) mendengar putar-belit dan tuduhan, sudah tentu akan menimbulkan perkara yang tidak diingini," katanya ketika ditanya mengenai kekecohan semasa ceramah Mat Sabu di Pasir Gudang, malam tadi. - Utusan.

Kg Baru: Tukar kerajaan jika tak percaya agensi awam, kata menteri...makin terdesak nampak..ada ape-ape ke..!!!

KUALA LUMPUR, 13 Nov — Di sebalik kontroversi berterusan berhubung soal pembangunan Kampung Baru — penempatan eksklusif orang Melayu di sini — Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, rakyat boleh menukar kerajaan melalui pilihan raya umum jika tidak percaya langsung dengan agens-agensi dibentuknya.
Bagaimanapun Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar ini menegaskan “mereka kena bagi kepercayaan kepada kerajaan yang memerintah sekarang.”
Menjawab soalan mengenai penubuhan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru, Raja Nong Chik (gambar) berkata, agensi itu diwujudkan secara rasmi untuk mengadakan pembangunan secara besar-besaran dan ia sah di sisi undang-undang sebagai penyelaras pembangunan secara keseluruhan.

11.11.11 Cendawan Susu Rimau

Oleh: MSK 
Member dok tanya aku pasai apa aku tak tulis apa-apa tentang 11.11.11. Selalunya, aku cukup seronok menulis tentang nombor…apatah lagi apabila ada nombor special macam 11.11.11.
Nombor kawin macam ni memang special dikalangan pengamal Feng Shui. Aku tak tau tentang Feng Shui..Cuma tau tentang Mattermatics. Dalam Mattermatics, nombor 11.11.11 tak ada keistimewaan. Sama macam 8.8.88, 9.9.99 ataupun 10.10.10.
11.11.11 kalau dicampur semuanya menjadi 6. Mana ada spesel? (Nanti aku sambung Budaya Rebel..sebab apa yang aku jumpa ni lagi spesel.)
So, ketika semua orang menunggu 11.11.11, aku masuk hutan. Tu pasai aku tak boleh nak buat posting atau jawab komen.

Semarak Hijau di Sabak Bernam

Oleh Abd Shukur Harun
Selangor menjadi sasaran utama Umno-BN untuk merampasnya dalam PRU13. Dehttp://3.bp.blogspot.com/_eA-KOthxkeI/TQjUT9HNf0I/AAAAAAAAC8M/gD0PKHZH698/s400/bendera%2Bpas%2Bberkibar.JPGngan itu pertahanan Kerajaan Pakatan Rakyat, khususnya di negeri Selangor, mesti dilakukan secara luar biasa.
MENYUSURI jalan kecil yang kiri kanannya sawah serta ladang kelapa sawit luas terbentang, dengan rumah kampung tradisional di kawasan Sabak Bernam, Selangor, kelihatan bendera dan kain rentang PAS, menunjukkan parti itu terus wujud dan berkembang di kawasan perkampungan Melayu tradisional ini.

Saya berada di Sabak Bernam – yang konon dianggap sebagai kubu Umno-BN selama ini– untuk menyaksikan program Semarak Hijau minggu lalu, anjuran PAS kawasan tersebut dalam siri program mendekati dan memberi sumbangan kepada rakyat.

Pensyarah IPGM tuntut janji TPM

Oleh PENSYARAH MUAK
BAJET 2012 yang dibentang Perdana Menteri pada 7 Oktober lalu penuh dengan janji-janji manis terutama kepada warga pendidik negara. Kenaikan gaji asas (pokok) begitu dinantinantikan warga pendidik sebelum pembentangan Bajet tersebut.
Ramai warga perkhidmatan awam tertunggu-tunggu dan berkira-kira semoga Bajet tersebut berupaya memberikan sedikit sinar pengharapan untuk mereka menempuh fenomena kenaikan harga barangan dan perkhidmatan yang begitu menggila melanda rakyat Malaysia dan menjejaskan pendapatan benar mereka.
 
Malah kadar warga Malaysia yang dibebani hutang dan akhirnya diistihar muflis (seorang setiap 40 minit) begitu membimbangkan.

Hijab pikat Nai’ma kepada Islam

Susunan USTAZ ZAINUDIN HASHIM
NAI’MA B Robert lahir pada 19 September 1977 di bandar Leeds, Britain. Ketika lahir ibu bapanya menamakannya dengan Thando Nomhle Mclaren.Ayahnya juga berasal http://2.bp.blogspot.com/-jCUAD6CqwHc/TrbCNw1yOLI/AAAAAAAAENs/z76EWEbBw3M/s72-c/nai%2527ma.JPGdari Leeds, sementara ibunya dari Scotland, United Kingdom.
Namun keluarganya berpindah ke Zimbabwe, Afrika atas urusan pekerjaan dan menetap di sana, bapanya seorang pensyarah kanan di Universiti Zimbabwe, adapun ibunya Thembi Mclaren seorang usaha wanita yang berjaya.

Nai’ma membesar di Zimbabwe kemudian ke Habsyah ketika berusia dua tahun. Mendapat pendidikan rendah dan menengah secara formal bersama adik dan kakaknya di ibu negara Harare, Zimbabwe. Setelah selesai mengikuti pelajaran peringkat menengah di Zimbabwe, Nai’ma menyambung pengajian tingginya di Universiti London dan memperolehi ijazah pertama.

Ulama tidak beri nasihat bukan insan, tetapi haiwan

Oleh TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ NIK MAT
HASAN Al-Basri r.a. seorang ulama besar dikurniai Allah SWT ilmu mentadbir mihttp://3.bp.blogspot.com/_E_BpkmlY3KQ/SjiR_RXnvoI/AAAAAAAAAGM/iRHCGV50bRo/s320/TG+NIK+AZIZ.jpgmpi. Islam mengiktiraf kewujudan mimpi dengan prinsip; bahawa ‘Ar-Rukya juz-un minan Nubuwwah’ (mimpi - satu juzuk daripada kenabian).
Ada tiga tahap mimpi, antaranya disebut ‘ar-Rukya Shadiqah,’ inilah yang diiktiraf oleh Islam. Sementara dua lagi di sebut ‘ahlam’ dan juga ‘adhghatsu ahlam’, keduaduanya ditolak oleh Islam.
 
Apabila Allah SWT hendak memberi tahu sesuatu kepada manusia, maka dikirimnya malaikat Jibril menemui Nabi s.a.w. bagi menyampaikan sesuatu berbentuk wahyu.

PAS terus tuntut pilihan raya bersih

"PAS akan terus membuat tuntutan tersebut sama ada sebelum dan selepas pilihan raya," kata Abdul Hadi.
PETALING JAYA: PAS dan Pakatan Rakyat sedang memerhatikan tuntutan Bersih 2.0 secara serius kerana kerajaan belum menunaikan tuntutan tersebut, kata Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Antara tuntutan berkenaan akses media yang bebas dan adil, daftar pemilih yang bersih dari penipuan, penggunaan dakwat kekal pada jari, reformasi undi pos, penyalahgunaan jentera kerajaan serta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang bebas dan berwibawa.
“PAS akan terus membuat tuntutan tersebut sama ada sebelum dan selepas pilihan raya,” kata ahli Parlimen Marang itu.
Menurutnya, sehingga hari ini semua tuntutan Bersih belum lagi ditunaikan. Pada 7 Julai lalu, Bersih yang  disokong parli politik pembangkang dan NGO mengadakan perhimpunan besar-besaran mendesak mengadakan pilihan raya bersih dan adil.

SAMM sedia lancar perhimpunan Bersih ketiga

"Tarikhnya sudah dipilih dan akan diumumkan dalam masa terdekat," kata Badrul Hisham yang lebih dikenali sebagai Chegu Bard.
PETALING JAYA: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) membayangkan perhimpunan Bersih 3.0 akan diadakan kerana mendakwa kerajaan tidak membuat apa-apa bagi menambak baik perjalanan pilihan raya.
Bersih 3.0 bertujuan untuk memberi kata dua kepada Perdana Menteri sama ada melakukan perubahan sistem pilihanraya terlebih
dahulu sebelum PRU13 atau berdepan dengan satu lagi perhimpunan protes rakyat terbesar.
Bersih 3.0 akan turut memantau perjalanan PSC supaya ia tidak dilengah-lengahkan dengan sengaja di atas muslihat tertentu.
Pengerusi SAMM, Badrul Hisham Shaharim berkata, “Bersih 3.0 sedia dilancarkan bila-bila masa dari sekarang.”

Bull or bear: Figuring out when to buy and when to sell

Bull or bear: Figuring out when to buy and when to sell The Efficient Market Hypothesis refers to the condition whereby the current prices of the securities have already incorporated any news that arises from those securities without delay. In other words, the pricing of any security will be so efficient that there will not be any opportunity to arbitrage the price differential before and after the news is released.
Thus, even with the use of technical analysis using indicators and oscillators to TIME the market and fundamental analysis using company financial information and earnings to select undervalue stocks, the investor will still not be able to reap better than average returns on the market.
So, under normal conditions the current price of any security represents the best unbiased estimate value of the particular investment and any old information cannot be used to predict future price movement. In other words the Efficient Market Hypothesis has some relevance to the Random Walk Theory when it comes to predicting future price movement of any security.

Khairy Jamaludin: From 4th Floor to Basement

Khairy Jamaludin: From 4th Floor to BasementNo matter how much Umno Youth Chief Khairy Jamaluddin is going to argue and present the so-called facts on his blog ( I guess there is no traffic there) or to the online papers to support the Umno version of what happened at the National Feedlot Corporation, it will not make sense to normal folks.
Everyday Malaysians would like to eat beef at least twice a week if they can afford it, or else the only source of protein for them will be chicken which is still considered affordable. Fish especially from the sea is almost out of reach for them, the price of fish has sky rocketed to new highs in recent years, with the price of the people's favorite ikan kembong (scomber) is about eleven ringgit a kilo!
With this in mind if the NFC can sell beef cheap to the normal folk, this will make sense to them. Then he can argue till all the cows come home and nobody would mind. Right now it is better for him to shut up, and keep his distance from the NFC debacle.

Muhyiddin, Rm100 & Berkemban.....

Sekolah Keluar Pekeliling Minta Ibu Bapa Hadir 
berita hairan-

KUALA LUMPUR: Pihak pengurusan sekolah akan mengeluarkan surat pekeliling kepada setiap ibu bapa atau penjaga meminta mereka hadir pada tarikh ditetapkan bagi pengagihan wang bantuan persekolahan RM100 seorang yang diberikan kerajaan.

Pengagihan wang yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kelmarin, akan diterima secara tunai oleh setiap pelajar dengan ibu bapa atau penjaga perlu hadir bagi menerimanya.