Ahad, 6 November 2011

Lensa : HDR Dubai

Dubai ialah kotaraya yang paling out of this world di dunia. In the 70's ianya hanya koloni pak arab dikelilingi padang pasir dan kini ianya dah menyerupai kota dari filem Sci Fi. Dibawah ialah siri gambar Dubai didambil secara HDR. Amazing


RUMAH BANTUAN PPRT UMNO/BN DIBUAT SECARA CINCAI DAN MUNGKIN BOLEH RUNTUH BILA-BILA MASA....

Pemimpin Umno BN Duduk Istana, Rakyat Hanya Dapat Rumah Cincai..

Merujuk perkara di atas, saya Richard Bin Simon, nombor kad pengenalan 781015-12-5143 merupakan salah seorang penerima bantuan rumah PPRT kawasan Kemabong, Tenom bagi Tahun 2011. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan syukur dan berbanyak terima kasih kepada Kerajaan Barisan Nasional, khususnya BN Kemabong, Tenom kerana telah meluluskan permohonan bantuan rumah PPRT saya.

The trouble with foreign labor and the BN

The trouble with foreign labor and the BNLet us start with the first false myth that has been used to justify the presence of millions of foreign workers in Malaysia’s industries from the food to manufacturing. Malaysians, we are told, are not interested to do jobs like waiter or factory worker. This is false. In the US, the waiters are Americans and not from Bangladesh. It is the same in England, France and Germany. Have we somehow become more advanced than these nations?
What is true is that Malaysians are not willing to do those jobs for the meager wages and outrageously long working hours offered by the employers. These same employers then turn around and claim that they cannot attract Malaysian workers and therefore must be allowed to hire foreign workers. These business-owners are engaged in profiteering rather than operating honest enterprise.

Malaysia Lahirkan 52,000 Anak Luar Nikah Setiap Tahun


Jabatan pendaftaran negara mendedahkan bahawa setiap tahun kita melahirkan seramai lebih daripada 52,000 anak luar nikah. Jumlahnya adalah melebihi 10% daripada jumlah keseluruhan kanak-kanak yang dilahirkan di negara kita.
Pada tahun 2010 sahaja seramai 52,982 kanak-kanak luar nikah didaftarkan di negara kita dan pada tahun 2009 pula seramai 52,378 anak luar nikah didaftarkan.
Jika setahun seramai 52,000 anak luar nikah dilahirkan, dalam tempoh 10 tahun negara kita dipenuhi oleh seramai setengah juta anak luar nikah, secara rambangnya kita akan mempunyai populasi seramai 4% yang terdiri daripada anak luar nikah dalam tempoh 20 tahun.

Asteroid to brush past Earth

A long battle against Indian 'army impunity'

FARC vows to fight on despite death of leader

Colombian town hit by deadly mudslide

Arrests at new Occupy Wall Street protest

Acara Korban Terbesar Dalam Sejarah Masjid Negeri


SHAH ALAM, 6 NOV: Upacara korban bersempena Hari Raya Aidil Adha berlangsung meriah di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah apabila lebih 33 orang individu menyertai majlis korban di sini.
Penyertaan kali ini merupakan jumlah tertinggi yang dicatatkan dengan 34 ekor lembu diperuntukkan dan salah satu daripadanya adalah daripada syarikat Shahpadu.
Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pengimarahan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Datuk Abu Bakar Abdul Hamid, selain majlis korban, pihak masjid turut mengadakan beberapa program penghayatan Aidil Adha. Ini termasuk mengadakan forum agama selain majlis berkhatan beramai-ramai sebagai satu usaha pengimarahan masjid.

Aziz Bari: Menteri bias, saya sedia muncul di pentas Umno

KUALA LUMPUR, 6 Nov — Pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Prof Dr Abdul Aziz Bari menyifatkan Menteri Pengajian Tinggi seolah-olah bertindak bias sambil menegaskan, beliau juga sanggup untuk muncul di pentas Umno jika parti itu bersedia mendengar pandangannya.
Malah tegas Aziz, apa yang diperkatakan beliau selama ini masih “dalam kerangka dan idea” yang sering dibawa timbalannya Datuk Saifuddin Abdullah, yang mengetengahkan pandangan progresif berkenaan pembaharuan politik tetapi tidak diterima banyak pihak dalam Umno sendiri.

Rakyat belum dapat nikmat Belanjawan, harga barang dah melambung

Oleh Syed Imran

Kenaikan belanja hidup sudah mula mencengkam rakyat Malaysia walaupun PM Datuk Seri Najib Tun Razak membawa berita baik melalui pembentangan Belanjawan 2012.

Kegembiraan rakyat Malaysia selepas pembentangan Belanjawan telah tersentak apabila harga barang-barang keperluan asas, terutama bahan makanan, melambung tinggi.

Why Umno Malays are NOT Muslims

This great annual convention of faith demonstrates the concept of equality of mankind, the most profound message of Islam, which allows no superiority on the basis of race, gender or social status. The only preference in the eyes of God is piety as stated in the Quran: "The best amongst you in the eyes of God is most righteous."

Hajj: Equality before God
Ahmad Al-Akhras, Harakah Daily   
Every year, Muslims from all over the world take part in the largest gathering on Earth, the Hajj, or pilgrimage to Makkah. The Hajj is a religious obligation that every Muslim must fulfill, if financially and physically able, at least once in his or her lifetime.

During these historic days, white, brown and black people, rich and poor, kings and peasants, men and women, old and young will all stand before God, all brothers and sisters, at the holiest of shrines in the center of the Muslim world, where all will call upon God to accept their good deeds. These days represent the zenith of every Muslim's lifetime.

Umno pejuang utama PPSMI?

Berita terkini berhubung dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) memanaskan lagi suasana politik negara yang sedang menanti Pilihan Raya Umum ke-13.

Isu ini jelas sekali dipolitikkan untuk memperlihatkan ketegasan Umno yang menguasai pemerintahan negara menamatkan dasar yang tidak popular itu.

Baru-baru ini, ekoran pengumuman menteri pelajaran, dua akhbar harian dikuasai parti pemerintah, satu dalam bahasa Melayu dan satu lagi dalam bahasa Inggeris bercakap dalam bahasa masing-masing kepada audiens masing-masing.

Protes halang PRU-13 jika reformasi p'raya tak dilaksana

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berikrar mengambil pelbagai langkah sewajarnya untuk menghalang pilihan raya umum ke-13 daripada diadakan sebelum proses pembaharuan sistem pilihan raya di negara ini dilaksanakan.

NONE“Maka tidak menolak kemungkinan kali ini rakyat turun bukan sahaja untuk melakukan protes tapi benar-benar untuk menukar regim yang sekian lama gagal menjamin hak rakyat untuk mendapatkan proses demokrasi pilihan raya yang bersih dan adil.

“Kita tidak boleh menolak kemungkinan rakyat akan bangkit untuk memastikan regim turun agar proses pilihan raya yang adil dan bersih boleh mengambil tempat dan negara ini boleh diselamatkan,” kata pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin (kiri) dalam satu kenyatan media.

Menurutnya, yang lebih dikenali sebagai Chegubard, pilihan raya di negara ini hanya boleh diadakan selepas proses penambah-baikan dijalankan sekiranya kerajaan BN tidak mahu berdepan dengan kuasa rakyat.

“Yakinlah rakyat sudah mula hilang kesabaran. Negara sedang berdepan dengan krisis kepercayaan proses demokrasi pilihanraya paling teruk sekarang ini.

Jabatan Amal Promo

Bullfighting Protested in Peru

Occupy DC Protesters, Police Differ on Collision

Inside Story - Syria and the Arab League

Political uncertainty looms in Greece

Pakatan sedia sokong protes jika Najib panggil PRU sebelum syor panel khas

Penyokong-penyokong Bersih berarak di ibu kota, 9 Julai 2011. — Foto fail
KUALA LUMPUR, 6 Nov — Datuk Seri Najib Razak kini berhadapan dengan protes jalanan besar-besaran kedua jika pembaharuan pilihan raya gagal dilaksanakan sebelum memanggil pilihan raya umum ke-13, langkah yang dijangka boleh mengganggu usaha pentadbirannya mendapatkan majoriti dua pertiga di Parlimen. Semalam, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) dan Pergerakan Kebebasan Sivil Malaysia (MCLM) memberi perdana menteri kata dua bahawa pihaknya akan mengadakan protes mirip Bersih 2.0 jika membubarkan Parlimen sebelum pembaharuan pilihan raya dikuatkuasakan.

TUJU KHAS BUAT ANAK MUDA YG BAKAL TURUN BERSIH 3.0


VIDEO NI AKU TUJUKAN KHAS
KPD SEMUA ANAK MUDA
KEPADA ANAK MUDA MALAYSIA YG BERANI...
KEPADA ANAK MUDA YG BAKAL TURUN BERSIH 3.0

SEMUA ANAK MUDA DUNIA TELAH 
BANGUN MELAWAN...
KITA ADALAH SEBAHAGIAN DRP DUNIA..
DUNIA ADALAH SERUPA DGN KITA..

Menteri: DBKL ada kuasa tindak jika anjur Seksualiti Merdeka

KUALA LUMPUR, 6 Nov — Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan mengambil tindakan ke atas pihak yang mengadakan program Seksualiti Merdeka 2011 di ibu negara, kata Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.
Beliau berkata DBKL akan sentiasa memantau bagi menghentikan langkah menghidupkan atau mempromosi kegiatan tidak bermoral itu.
"DBKL berhak ambil tindakan kerana tiada kelulusan diberi untuk majlis sebegini.
"Kalau ia dilakukan di premis perniagaan, kita boleh sita dan kalau di premis awam kita akan ambil tindakan (terhadap penganjur)," katanya kepada pemberita pada majlis korban di Jalan Klang Lama di sini hari ini.

Kenapa Orang Melayu Makan Dengan Tangan ?

 Setiap bangsa di dunia ini punya budaya tersendiri. Oleh sebab makan itu satu perkara yang wajib dalam hidup, cara makan juga merupakan satu budaya. Masing-masing bangsa ada budaya mereka tersendiri bagaimana mereka makan.

Misalnya orang Cina menggunakan kayu (chopstick) dan orang Barat pula menggunakan sudu dan garfu. Tentu ada sebab yang rasional kenapa mereka amalkan cara itu.

Orang Melayu makan biasanya menggunakan tangan kanan. Apakah rasionalnya dan kenapa orang Melayu makan dengan tangan ?

Isu Seksualiti Merdeka - Contoh Buat Si Bingai Dlm UMNO

Oleh WFAUZDIN NS

TERLEBIH dahulu saya sekeluarga mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Eidul Adha kepada semua pembaca yang berugama Islam. Nampaknya disaat kita menyambut Hari Raya Korban ini, media pencacai terus memainkan kerja fitnah jahat mereka ke atas Pakatan Rakyat di dalam isu Seksualiti Merdeka.

Saya telah mengulas isu ini di dalam beberapa artikel, dan yang terkini saya menulis tentang bezanya S.Ambiga dengan anak Tun Mahathir yang memiliki Kilang Arak terbesar di Filipina. Baca di sini. Zul Kulim yang kini menjadi `pendekar' di dalam PERKASA masih laku kata-kata bodohnya di dalam media. S. Ambiga menjadi sasaran beliau dan paling membuktikan kebodohan Zul Kulim adalah apabila beliau menyamakan tuntutan BERSIH dengan Seksualiti Merdeka.

Pak Lah harap pemansuhan PPSMI diterima semua

abdullah ahmad badawi maha agriculture exposition 120808 02Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi berharap pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dapat diterima dengan baik oleh semua pihak agar tidak mengundang masalah di kemudian hari.

Beliau berkata perubahan yang dilakukan itu perlu konsisten agar setiap pembaharuan yang akan dilakukan dapat dilaksanakan dengan sempurna serta tidak mengelirukan tenaga pengajar dan pelajar.

"Saya harap dalam hal ini dan isu berkaitan yang telah diputuskan dibuat dengan sebaik-baiknya. Insya-Allah perubahan dan pembaharuan yang dilakukan ini tidak akan beri masalah lagi," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyerahkan sebahagian daripada 42 ekor lembu korban kepada penduduk di dalam kawasan parlimennya di Kepala Batas hari ini.

Serangan Ekonomi : Getah dijangka catat kerugian

Getah KUALA LUMPUR - Pasaran getah Malaysia dijangka terus jatuh minggu depan berikutan permintaan yang lembap dan situasi tidak menentu  ekonomi global.

Seorang peniaga berkata permintaan dijangka perlahan ekoran berita yang pembuat kereta Jepun akan terus menggantung kilang-kilangnya di Thailand kerana kekurangan alat ganti.

Banjir telah menular keseluruhan 64 daripada 77 wilayah Thailand dan menenggelami tujuh estet perindustrian di mana Honda dan pembuat bahagian auto mempunyai kilang.

Teknik Tumbangkan UMNO-Barisan Nasional Di Bulan Zulhijjah


PONTIAN Ahli PAS disarankan memperbanyakkan amalan zikir di bulan zulhijjah sebagai cara mendekatkan diri kepada Allah swt disamping berdoakan supaya kerajaan Barisan Nasional dapat ditumbangkan dalam pilihan raya akan datang.

Perkara ini ditegaskan oleh Ustaz Atan Gombang, Pengelola Pusat Aduan Rakyat (PAR) Zon Benut dengan katanya ada satu amalan yang baik yang boleh diamalkan terutama kepada pendokomg gerakan Islam iaitu dengan perbanyakkan ucapan tahlil.

MTUC gesa Najib, Taib jangan bawa pindaan Akta Kerja ke Sarawak

KUALA LUMPUR, 6 Nov — Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) bahagian Sarawak sambil menegaskan agensi-agensi pekerjaan tidak boleh menjadi majikan sama sekali menggesa Putrajaya dan Kuching tidak membawa pindaan Akta Kerja 1955 yang kontroversi ke negeri Malaysia Timur itu.
Sabah dan Sarawak tidak menggunakan Akta Kerja, tetapi menerima pakai Ordinan Kerja masing-masing, yang lazimnya akan memasukkan perkara-perkara dilihat ada kaitan langsung dengan akta itu.
Gesaan itu terkandung dalam satu memorandum dikemukakan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Taib Mahmud. Salinan diedarkan kepada media hari ini.

Hayati Semangat Berkorban Dan Berusaha Mencari Rezeki Halal

SHAH ALAM 6 NOV : Ibadah korban terkandung pelbagai mesej tersurat dan tersirat tentang kepentingan berkorban demi Allah dan melakukan sesuatu dengan cara terbaik.
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam perutusan sempena Aidiladha 1432 ini juga berkata akan kepentingan berusaha mencari rezeki yang halal melalui kerja keras dan sikap amanah.
"Syukur kepada Allah s.w.t. kerana dengan izin-Nya perayaan ‘Aidiladha 1432 Hijrah tiba lagi. Ia merupakan satu daripada dua perayaan yang disebut oleh Rasulullah s.a.w. sebagai ganti kepada perayaan yang pernah disambut sebelum kedatangan Islam. Ia juga disambut bersama musim Haji dengan amalan ibadah korban bersamanya.," kata Abdul Khalid.

Speed bump for Muhyiddin: Power equation in Umno tilts back to Najib

Speed bump for Muhyiddin: Power equation in Umno tilts back to NajibThe power equation in Umno seems to have tilted again, this time back to Prime Minister Najib Razak, who is expected to face a strong challenge for the Umno presidency from his deputy, Muhyiddin Yassin, next year.
The indications were clear after influential former premier Mahathir Mohamad publicly chided Muhyiddin over an educational policy, suggesting that Malaysians could call on Najib to overturn the DPM's decision if they found it unacceptable.
Muhyiddin had given strong warning that he wanted to abolish PPSMI or the teaching and learning of Mathematics and Science in English, and revert the medium of instruction to Bahasa Malaysia.
Many accused him of of sabre-rattling and trying to score brownie points with the Malay electorate and Umno members ahead of the party's December annual assembly. Indeed his rhetoric to stand up for the use of Bahasa Malaysia as being the patriotic thing do served to compound his racist image.

Pro-BM group wants PPSMI scrapped immediately

KUALA LUMPUR, Nov 6 — PPSMI (the teaching and learning of mathematics and science in English) remains abolished but a Bahasa Malaysia lobby group here is demanding Putrajaya discontinue the policy immediately instead of gradually phasing it out.
Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) insisted that the government’s continuance would indicate it is “not serious” with its plan to revert to using Bahasa Malaysia as the medium of instruction for the two subjects.
Its chairman Prof Dr Shaharir Mohd Zain pointed out that under Putrajaya’s decision on Friday, PPSMI would only be completely phased out in nine years, during which time the government could still change its mind.
Muhyiddin announced on Friday that while PPSMI remains abolished, the government would allow those already studying under the programme to continue until they have completed their secondary school education. — file pic
“The government should follow the same strategy of implementing PPSMI ... otherwise it will send many wrong signals and indicate it is not serious or fully committed. “I think it is unfortunate that he (Education Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin) is doing something different from what most people expected him to do,” the senior research fellow at Universiti Malaya (UM) told The Malaysian Insider.
He said it would take too long for the teaching and learning of science and mathematics in Bahasa Malaysia to be fully implemented and urged the government to make the switch immediately.
Muhyiddin, who is also the deputy prime minister, announced on Friday that while PPSMI remains abolished, the government would allow those already studying under the programme to continue until they have completed their secondary school education.

Tekanan Ekonomi : Aidiladha disambut sederhana di seluruh negara

Aidiladha hari ini disambut seluruh masyarakat Islam secara sederhana dan dalam keadaan berjaga-jaga bagi menghadapi kemungkinan banjir ekoran keadaan cuaca yang diramalkan tidak menentu di kebanyakan negeri.

Biarpun kedatangan Hari Raya Korban tetap diraikan, beberapa negeri di utara tanah air yang sebelum ini dilanda cuaca buruk tetap berwaspada berikutan hujan yang diramal turun di sebelah petang.

Bagaimanapun, cuaca baik di kebanyakan negeri pada sebelah pagi membolehkan umat Islam menunaikan solat sunat Hari Raya diikuti ibadah korban dengan menyembelih lembu dan kambing dalam keadaan selesa.

RM250 : Buku bergambar 'Che Det' dilancar Khamis ini

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) akan melancarkan buku bergambar "Che Det" pada 10 Nov ini yang memaparkan detik-detik hebat dalam kerjaya Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri Malaysia keempat, melengkapi sebahagian usaha pendokumentasian sejarah pembentukan Malaysia sebagai sebuah negara bangsa.

umno general assembly 240904 mahathir and wife at assemblyBuku dwibahasa yang mempunyai 418 halaman, diterbitkan dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris, disusun sebegitu rupa agar ia dapat dijadikan bahan penghayatan terhadap tokoh-tokoh negara dan menjadi rujukan sejarah.

Buku itu mengandungi lebih daripada 470 gambar berkapsyen yang dirakam dari semasa ke semasa sejak Dr Mahathir, atau lebih mesra dikenali sebagai "Che Det" memegang jawatan Perdana Menteri dari 1981 sehingga beliau bersara pada 2003.

Sekolah Cina terus dibangun di sebalik prejudis

Sim Kwang Yang
Jika diajukan soalan kepada kebanyakan ibu bapa berpendidikan Cina di Malaysia apa isu yang paling penting membabitkan pendidikan anak-anak mereka, - mereka akan memberitahu anda bahawa ia adalah pembelajaran dalam bahasa ibunda mereka.

Khaled: Aziz Bari perlu henti jadi pensyarah jika mahu ‘politik’

KUALA LUMPUR, 6 Nov — Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menasihatkan pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Prof Dr Abdul Aziz Bari meletakkan jawatan sebagai ahli akademik jika benar-benar mahu bercakap di atas pentas politik.
Justeru Menteri Pengajian Tinggi itu berkata Aziz, yang sedang disiasat oleh tiga pihak termasuk UIA sendiri, tidak perlu menunggu tindakan universiti tersebut.
Tambah Khaled, universiti adalah institusi yang mengutamakan pencapaian akademik dan perlu berada dalam keadaan neutral demi mencapai matlamat menjayakan bidang pendidikan.
Siasatan ke atas Aziz (gambar) dikritik banyak pihak sebagai tindakan mengekang kebebasan akademik.
“Saya menasihatkan Abdul Aziz Bari berhenti menjadi pensyarah kalau mahu memilih pentas politik,” kata Khaled lagi.

Saifuddin: Rakyat muak dengan politik tanpa integriti

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah bimbang ketandusan integriti di kalangan ahli politik akan menambah rasa jelak rakyat terhadap politik negara sehingga mereka memulau pilihanraya umum akan datang.

Jika ini berlaku, katanya, pembangunan Malaysia akan terjejas kerana parti yang menang hanya mendapat mandat rakyat minoriti tetapi ditolak oleh segmen terbesar penduduk yang bertindak menolak proses demokrasi itu.

"Yang saya bimbang nanti, yang mengundi itu adalah minoriti sebab majoriti tidak mengundi dan tidak kisah tentang politik. Kita mungkin akan mencetuskan suasana di mana negara akan berjalan tetapi sistem-sistem tertentu akan bertemu dengan banyak halangan.

PPSMI: Bertenanglah dan lihat secara menyeluruh

PPSMI: Bertenanglah dan lihat secara menyeluruh Saya dapati hujah-hujah semasa yang diutarakan oleh kedua-dua pihak mengenai isu PPSMI mengembalikan pengajaran Sains dan Matematik kepada bahasa Melayu daripada bahasa Inggeris,menjadi ganguan politik. Ia menjadikan mereka yang bersaudara bertelagah dan mengalih perhatian kita daripada matlamat utama iaitu menghapuskan BN daripada berkuasa.
Penyokong telah mengatakan bahawa ini ia adalah suatu perkara yang harus dibanggakan kerana kita harus memperkasakan bahasa kebangsaan kita dan juga ia lebih praktikal memandangkan kejatuhan standard pencapaian akademik adalah disebabkan guru-guru yang tidak terlatih untuk mengajar dalam Bahasa Inggeris. Di pihak membangkang pula, hujah mereka adalah betapa pentingnya Bahasa Inggeris sebagai bahasa perdagangan antarabangsa dan kegagalan untuk menguasainya dalam Sains dan Matematik akan menghakis daya saing ekonomi negara kita.

Pengaruh Mahathir, Muhyiddin lembutkan pendirian terhadap PPMSI

Pengaruh Mahathir, Muhyiddin lembutkan pendirian terhadap PPMSI Walaupun beliau menafikan yang beliau telah berubah fikiran, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin secara dramatik melembutkan pendirian beliau semasa membentangkan peraturan baru yang dinanti-nantikan mengenai pengajaran Matematik dan Sains di sekolah-sekolah kerajaan.
Pada asasnya, pengajaran dan pembelajaran kedua-dua mata pelajaran itua akan dilakukan sepenuhnya dalam Bahasa Malaysia pada tahun 2017 bagi sekolah rendah dan pada 2021 untuk sekolah menengah.
Ini akan memberi ibu bapa sedikit ruang untuk bernafas, walaupun Muhyiddin memberi amaran bahawa ini tidak bermakna beliau menarik balik keputusan untuk menghapuskan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar matapelajaran tersebut.

Bersediakah Melayu untuk terus berkorban

Ahmad Naim Tahir

6 NOV — Secara harfiah, tajuk itu terang-terangan lawan kata-kata keramat Hang Tuah, pahlawan Melayu terbilang yang kisahnya banyak dicatatkan dalam buku sejarah. Dulu, laksamana kata ‘Takkan Melayu Hilang Di Dunia’, sekarang Khalid tulis buku dengan tajuk yang terbalik pula. Kalau belum baca, lebih kurang begini isi karya, penuh pendapat Khalid mengenai bangsa Melayu yang semakin ‘dihilangkan’ identitinya.
Penulisnya mengemukakan hujah mengenai nasib bangsa yang kian berpecah-belah, bertelagah, lebih banyak berdebat daripada muafakat, akhirnya orang lain yang bukan sebangsa beroleh manfaat.
Jangan salah sangka, kolum ini bukan ulasan buku, tapi sekadar mahu bercerita mengenai nasib orang Melayu. Pasal pengorbanan bangsa kita dari dulu, banyak beralah bukan sekali-sekala, tetapi selalu. Kebetulan juga hari ini umat Islam menyambut Aidiladha, hal korban juga tema utamanya.
Aidiladha membawa iktibar kisah pengorbanan Nabi Ibrahim yang mengajar umat Islam taat perintah, beriman dan berserah kepada Allah. Berkorban ertinya sanggup memberikan dengan ikhlas sesuatu yang amat disayangi kepada orang lain. Natijahnya, sesuatu yang dikorbankan itu membuatkan orang yang memperolehnya pula mendapat manfaat.

Huru hara betul Muhyiddin, Guru dan Kementerian

"Macamanalah Muhyiddin nak mentadbir negara ni. Sedangkan Kementerian Pelajaran pun huru hara sekarang ni.

Dengan isu PPSMInya. Dengan isu ribuan bakal guru menganggur yang lepasan TESL, KPLI dan UPSI. Apa nak buat, Melayu Mudah Lupa.Kisah Ramai Bakal Guru Mengamuk kat Muhyiddin di SINI
Kisah ramai para guru graduan TESL menganggur di SINI
Kisah ramai para guru graduan KPLI menganggur di SINI

Dr M biarkan anak sokong “Seksualiti Merdeka 2011?” Mempromosi dan mengiktiraf pengamal seks songsang ?

 
Isu “Seksualiti Merdeka” sebenar sudah bertapak di Malaysia sejak 2008 lagi. Agak menghairankan kenapa baru sekarang kerajaan BN mahu menyekatnya.
Begitu juga isu murtad, ia dah lama berlaku, tut-tut baru ni kerajaan UmnoBn berselindung disebalik NGO membuat perhimpunan sejuta rakyat konon nak bantah gulungan bukan islam memurtadkan orang Islam.


Sepatutnya nak bercakap isu murtad bincanglah di parlimen, bukan di stadium!! Bab nak menegakkan hukum Islam ni orang Melayu (Islam) dah tentu sokong, tak payah nak berarak di stadium, bincang terus di parlimen bersama AP muslim mahupun bukan muslim. Perjuangan melaksanakan hukum Islam yang dibawa oleh Ahli Parlimen PAS sebelum ini sering di bantah oleh wakil2 Umno. Bila mereka ni nak buang perangai buruk itu entahlah!

Hukum Allah tidak Patut dipersoalkan

Oleh PAS Perak

IPOH, 5 Nov: Allah mengetahui tentang realiti dan kesesuaian hukum hudud kepada fitrah menusia kerana Allah yang menjadikannya.

Ketua Penerangan PAS Perak, Ustaz Nuri Al-Amin Endud berkata, kita hamba Allah tidak patut mempersoalkan perintahNYA.

“Hudud adalah hukum Allah yang sama kewajipannya ke atas umat Islam seperti solat, puasa, haji, nikah kahwin dan jual beli. Jika ada persoalan patutkah hudud dilaksanakan, adakah sesuai dengan keadaan sekarang, dan adakah sesuai dilaksanakan dalam keadaan masyarakat tidak memahaminya,  ia seolah-olah kita bertanya “Apakah pendapat anda tentang solat? Patutkah ia dilaksanakan? Adakah sudah cukup keimanan kita untuk menunaikan solat?.” Ujarnya membidas kata-kata Ahli Parlimen Bebas, Dato’ Zulkifli Noordin dalam satu rancangan bual bicara di stesyen TV kerajaan .

Haji mampu satukan ratusan bangsa dunia

ALLAHUAKBAR, Allahuakbar, Allahuakbar, Walillahilham.
Alhamdulihttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/0/00/Tuan_Guru_Dato%27_Seri_Haji_Abdul_Hadi_Awang.jpg/167px-Tuan_Guru_Dato%27_Seri_Haji_Abdul_Hadi_Awang.jpgllah, kita bersyukur kepada Allah SWT yang masih lagi mempertemukan kita dengan hari raya Aidiladha ini. Suatu perayaan dalam agama Islam yang terkenal dengan ibadah haji dan korban yang dilakukan oleh umat Islam.
Sebahagian daripada kita ketika ini, sedang berhimpun di Padang Arafah daripada ratusan bangsa dan negara seluruh dunia, semuanya sujud kepada Allah SWT. Memberi makna yang jelas ketundukan kita kepada Pencipta iaitu Allah SWT dan melambangkan kesatuan Islam yang mampu menyatupadukan ratusan bangsa yang sangat majmuk di seluruh dunia.

Begitu juga dengan ibadah korban yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim AS yang patuh dan tunduk kepada perintah Allah, telah menatijahkan kemenangan besar yang Allah berikan dalam berhadapan dengan pemerintah zalim Namrud pada ketika itu.

Khutbah Di Pagi Aidil Adha

Nota: Kalau malas baca semua, baca tulisan yang di tandakan saja... 
اللهُ أَكْبَرُ ( 3 كالي )   اللهُ أَكْبَرُ ( 3  كالي )   اللهُ أَكْبَرُ ( 2  كالي )  اللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا و الحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلا . الحَمْدُ للهِ الَّذِي جَعَلَ يَوْمَ عِيْدِ الأضْحَى أَسْعَدَ الأياَّمِ لنَاَ . وَنَحْمَدُهُ عَلَى مَا أَوْلانَا وَنَشْكُرُهُ عَلَى نِعَمِهِ الَّتِى بِهَا وَالانَا. وَأَشْهَدُ أَنْ لاإِلهَ إِلا اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ اللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلىَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ . أَمَّا بَعْدُ…… فَيَا إِخْوَانِيْ ! اتَّقُوْا اللهَ وَأُوْصِيْكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ فَقَدْ فَازَ المُتَّقُوْنَ
Firman Allah dalam ayat 132 surah al-Baqarah :
وَوَصَّىٰ بِهَا إِبْرَاهِيمُ بَنِيهِ وَيَعْقُوبُ يَا بَنِيَّ إِنَّ اللَّـهَ اصْطَفَىٰ لَكُمُ الدِّينَ فَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ
Ertinya : Dan Nabi Ibrahim pun berwasiat dengan ugama itu kepada anak-anaknya, dan (demikian juga) Nabi Yaakub (berwasiat kepada anak-anaknya) katanya: “Wahai anak-anakku! Sesungguhnya Allah telah memilih ugama (Islam) ini menjadi ikutan kamu, maka janganlah kamu mati melainkan kamu dalam keadaan Islam”

The West Australian saja-saja hina Najib dan Rosmah?

Bila Datuk Ahirudin Attan tulis "David Jones is so much like our Metro or Jusco, perhaps just a little bit upmarket ..." dalam postingnya yang bertajuk "David Jones and Najib's daughter who was not here", saya tak berani membuat spekulasi bertulis.

Dalam posting bertajuk "Najib tidur dalam sidang sambil Rosmah berbelanja sakan?" saya hanya berani tulis seperti berikut saja:
Saya tidak syak apa-apa. Tetapi, seingat saya sudah dua kali Datuk Ahirudin Attan membikin posting yang menyusahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Mungkin niatnya suci, ikhlas dan murni. Mungkin saya yang salah baca apa yang tersirat.
Saya tak berani tulis lebih-lebih. Saya yakin, Rocky memang bersungguh-sungguh menjaga hati dan kepentingan Najib, isterinya Datin Seri Rosmah Mansor dan keluarga mereka. Walaupun orang kata macam-macam, saya tetap tak percaya Rocky berkerja untuk Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi menjatuhkan Najib.

Halang PRU 13 sebelum laksana perubahan

KUALA LUMPUR, 6 Nov: Puluhan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berazam untuk mengambil pelbagai langkah sewajarnya untuk menghalang Pilihan raya Umum (PRU) ke-13 diadakan sebelum perubahan proses pilihanraya dilaksanakan oleh kerajaan BN.
Mereka sebulat suara menegaskan, PRU 13 tidak boleh diadakan selagi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen belum melaksanakan kerjanya dengan berkesan bagi perubahan proses pilihanraya untuk membolehkan pilihanraya yang bersih dan adil dilaksanakan di negara ini.
Presiden Malaysian Civil Leberties Movement (MCLM) atau Pergerakan Kebebasan Awam Malaysia, Haris Ibrahim berkata, pihaknya dan lain-lain NGO yang bergabung dalam organisasi massa tetap bersama keseluruhan rakyat negara ini yang berhasrat untuk melakukan perubahan regim ke Putrajaya melalui pilihanraya yang bersih dan adil.
Menurutnya, rakyat negara ini tidak lagi boleh menerima percubaan Umno BN untuk kekal berkuasa sehingga sanggup melakukan penipuan secara terang-terangan dalam pilihanraya.

AirAsia nafi buat ‘untung’ hasil subsidi khidmat luar bandar

KUALA LUMPUR, 6 Nov — Tan Sri Tony Fernandes menafikan syarikatnya AirAsia telah memperoleh manfaat hasil RM249 juta dalam bentuk subsidi persekutuan yang dibayar kepada Fly Asian Xpress (FAX) bagi menyediakan penerbangan pedalaman empat tahun lalu.
Putrajaya berkata jumlah itu dibayar apabila FAX mengendalikan perkhidmatan udara kawasan luar bandar (RAS) iaitu penerbangan untuk komuniti luar bandar di Malaysia Timur antara Ogos 2006 dan September 2007, yang kemudian diserahkan kepada Malaysia Airlines (MAS).
“Fly Asian Xpress merupakan operator tunggal bagi RAS dan bukannya AirAsia Berhad. AirAsia Berhad tidak menerima sebarang faedah kewangan hasil operasi RAS,” kata ketua AirAsia itu dalam tulisan blognya semalam.

Greek debacle or Najib and Ahmad Husni debacle

Greek debacle or Najib and Ahmad Husni debacleOn the 3rd of November, an interview with Malaysia’s Finance Minister II, Ahmad Husni, which could only be described as baffling, appeared in the Star.
Malaysia, he declared, had enough funds to cushion the economy, should the European debt crisis hit the country. It was a strange statement considering that the European debt crisis, by which we suppose he means the Greek debt crisis, will without doubt hit Malaysia and the world in short order.
Ahmad Husni then went on to describe his sources of funds like a housewife pulling out cash from sugar containers and kitchen drawers. RM4 billion from the contingency fund, RM6 billion from Kumpulan Wang Amanah Nasional, 30 billion from trust funds and oh, we can sell off our landbanks. And after that, what will he sell? He has neither strategy nor plan, other than selling off all the nation’s assets.
Where Malaysia needs a brilliant economist, we are foisted with 2nd rate accountants. Ahmad Husni is not the kind of person we need running Malaysia’s Finance Ministry in this terrifyingly testing time for the global economy. Of course, we have Prime Minister Najib Razak as the Finance Minister I, but what could Najib possibly know about the economy?

Kamalanathan: 'Tin kosong', pencium tangan, plagiat atau wira MIC baru?

Kamalanathan: 'Tin kosong', pencium tangan, plagiat atau wira MIC baru? Rakyat Malaysia biasa mungkin akan bingung membaca senarai tuntutan untuk pilihan raya yang adil di laman web P Kamalanathan, Ahli Parlimen Hulu Selangor yang nampaknya telah di plagiat daripada pihak Bersih.
Mendahului senarai adalah satu cadangan mengadakan "pemerintah sementara yang neutral" yang akan dilantik sebaik sahaja Parlimen dibubarkan untuk pilihan raya umum. Lain-lain 'inisiatif' yang beliau bentangkan pada mesyuarat kedua Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (SPA) mengenai Pembaharuan Pilihan Raya ialah penggunaan dakwat kekal, reformasi sistem undi pos,melanjutkan tempoh berkempen dan menyediakan akses kepada media dengan adil kepada semua parti-parti politik.

Senator atau sampah

Senator atau sampahDewan Negara Malaysia terdiri daripada 70 ahli, yang majoritinya (44) dilantik oleh Raja atas nasihat Perdana Menteri. Selebihnya mewakili negeri masing-masing. Peranan asal Senat adalah untuk mengimbangi Parlimen setelah majoriti daripada Ahli Dewan Negara terhutang pelantikan mereka kepada PM. Mereka tidak mungkin akan menolak bil-bil yang diluluskan oleh Parlimen.
Oleh sebab itu, Senat telah menjadi satu jalan bagi BN untuk melantik Menteri daripada golongan ahli politik yang telah ditolak oleh rakyat, seperti Shahrizat Jalil, Presiden Gerakan Koh Tsu Koon dan Ketua MIC G Palanivel.
Ia juga satu cara untuk parti politik BN untuk memuaskan dahaga ahli mereka yang tidak pernah puas dengan kuasa, kedudukan dan wang. Matlamat sebenar Senat seolah-olah telah hilang.

All eyes on Selangor's Budget: Will it be enough to stave off BN?

All eyes on Selangor's Budget: Will it be enough to stave off BN?Mentri Besar Khalid Ibrahim is due to table the Selangor Budget for 2012 on Wednesday, and he has already hinted that it will likely be a balanced budget despite pressure to dole out 'goodies' ahead of snap general elections widely expected to be held early next year.
However, Khalid can be relied on to unveil a slew of people-friendly measures directed towards affordable housing, senior citizens and its popular free water program.
"The trick is how to give out goodies without having to end up borrowing money, like the federal government has had to do. Generally, keeping a balanced or a slightly deficit budget is recommended given the uncertain economic times ahead. Things will surely get worse before they get better, so don't use all your bullets now," an economist at a bank-backed brokerage told Malaysia Chronicle.
Indeed, given the harsh criticism leveled at Prime Minister Najib Razak's RM232billion federal budget, Khalid can be expected to want to avoid the same mistake. Selangor financial adviser Anwar Ibrahim, a former Finance minister, will also play a moderating hand in the spending plan.

Bersih deja-vu: Police to quizz Ambiga over Seksualiti Merdeka

Bersih deja-vu: Police to quizz Ambiga over Seksualiti MerdekaIn a series of moves reminiscent of the Bersih crackdown, police have summoned Ambiga Sreenevasan, the movement's chief, for supporting the homosexual and transgender rights group Seksualiti Merdeka.
"It looks like Umno has run out of ideas again and is rehashing the Bersih script. Their objective is to discredit human rights which are a cornerstone of the reformasi (reform) movement," PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle.
"This is a calculated political ploy to turn public sentiment, especially amongst the Muslims, against the Pakatan Rakyat. Ambiga and Seksualiti Merdeka are just pawns in the Umno game. We strongly condemn the attempt to intimidate Ambiga."
Ambiga had agreed to open the annual Seksualiti Merdeka event slated for November 9 to 13, but has stated that she was not among the organising committee.
“I can confirm that Datuk Ambiga has been asked to go to Dang Wangi police station on Tuesday for questioning in connection with Seksualiti Merdeka,” Malaysian Insider reported Bersih steering committee member Andrew Khoo as saying.

The cost of killing Gaddafi

The cost of killing Gaddafi In 2009 Libya was a friend to the US so much so that Libya allowed several US corporate giants to enter & approval was given for training of Libyan security personnel & civilians. These were the civilians that eventually became rebels given arms by the West to overthrow Gaddafi in a movement called liberating Libya .
Arming locals has become a new strategy to avoid deaths to coalition forces while NATO is tasked to take on the indiscriminate air strikes. So what has been the cost for killing a man who has ruled a nation for 42 years without debt to the IMF or the World Bank? It took 8 months for US-NATO to take over Libya, the pro-US Libyan Government may celebrate & rejoice but that celebration is as short-lived as the jubilations in Iraq & Egypt where the people are beginning to realize their country would have still been better off with Saddam Hussein & Hosni Mubarak!

Berkorban untuk tegak Islam

KUALA LUMPUR, 6 Nov: Pengorbanan Nabi Ibrahim a.s. seharusnya diambil iktibar oleh para pejuang Islam khususnya pendukung PAS.
Justeru, Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Datuk Harun Taib tidak lupa mengucapkan tahniah kepada para tetamu Allah di bumi Makkah yang menyahut seruan Nabi Ibrahim a.s. untuk melakukan ibadat haji.
“Ibadat haji mengingatkan kita kepada pengorbanan Nabi Ibrahim dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai hamba Allah,” ujarnya dalam perutusan sempena Idul Adha 1432H.
Katanya, arahan itu yang mungkin dianggap tidak logik untuk dilaksanakan agar baginda menyembelih anaknya Nabi Ismail dilakukan dengan penuh pasrah dan ketaatan.
Menurutnya, walaupun Nabi Ismail adalah anak tunggal yang sangat dikasihi melalui perkahwinannya dengan Siti Hajar, baginda mendahulukan Allah lebih daripada segala-galanya.
Tambahan lagi, persediaan Nabi Ismail untuk disembelih atas arahan Allah SWT untuk dilaksanakan oleh ayahnya terhadapnya.

ANDAI ANDA MATI SEKEJAP LAGI

Malam Pertama Di Alam Kubur

DI AMBANG KIAMAT & KEDATANGAN MAHDI

Tanda-Tanda KIAMAT 5/5

Tanda-Tanda KIAMAT 4/5

Tanda-Tanda KIAMAT 3/5

Tanda-Tanda KIAMAT 2/5

Tanda-Tanda KIAMAT 1/5

ust azhar idrus: bini bekeng!!

Ust Azhar Idrus - Hak Suami

Ustaz Azhar Idrus - Isteri degil dan tidak taat

Ustaz Azhar Idrus 2011 - Kerajaan Setan

earthrise - White Roofs

earthrise - Energy Farmer

NASA Concerned About Crack in Glacier

earthrise - Abu Dhabi's Masdar Plan

earthrise - The Power of Rubbish

Laksanakan 8 tuntutan atau hadapi protes rakyat

Gabungan NGO Laksanakan Penambahbaikan Pilihanraya Atau Terima Protes

Gaza-bound vessels fail to break siege

Greeks face tough challenges in passing cuts

Hajj pilgrims climb Mountain of Mercy