Khamis, 3 November 2011

Akta Kerja tidak peduli hak pekerja

SHAH ALAM, 3 Nov: Himpunan yang dianjurkan oleh Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) di sini hari ini menyaksikan pekerja-pekerja kilang hadir memberi sokongan kepada perjuangan yang dibawa oleh MTUC terhadap Akta Kerja 1955 yang dilihat telah merampas hak pekerja.

Akta yang telah diluluskan di parlimen pada 6 Oktober yang lepas menyaksikan kerajaan akan mengembalikan sistem kontrak yang telah dihapuskan oleh penjajah British sewaktu Akta Kerja digubal pada tahun 1955 dulu.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yang turut hadir memberi sokongan kepada tuntutan hak pekerja itu berkata, akta tersebut dibuat secara haram tanpa mempedulikan hak pekerja di negara ini.

Bolehkah bukan Muslim selamat dari Neraka?

Mohd Asri Zainul Abidin

3 NOV — Soalan ini mungkin mengejutkan. Sebab, secara umumnya ramai muslim menganggap setiap yang bukan muslim pasti akan diazab dalam neraka. Tanpa mengambil kira keadaan mereka.
Apabila saya merenung sikap baik ramai individu bukan muslim di Oxford ini dan di tempat lain juga, ia mengingatkan saya kepada Prof DiRaja Engku Aziz. Semasa saya masih Mufti Perlis, beliau pernah datang ke pejabat saya secara bersendirian. Beliau ingin berbicara dengan saya secara tertutup. Ada beberapa soalan yang beliau kemukakan, antaranya: apakah orang bukan muslim yang berakhlak baik itu tetap memasuki neraka? Saya telah jawab serba sederhana untuk beliau ketika itu.
Berbudi Baik
Soalan itu kembali bermain di fikiran saya apabila melihat ramai orang bukan muslim di Barat ini yang jauh lebih berdisiplin dalam hubungan mereka sesama manusia dibandingkan sesetengah orang muslim sendiri. Ya, bukan semua, tetapi ramai. Ya, sejarah orang Barat juga penuh dengan tompokan hitam; pembunuhan, penyeksaan dan pelbagai lagi. Hari ini pun, banyak negara yang mereka ganggu. Itu cerita politik dan cerita agama yang dipolitikkan. Bukan semestinya sama cerita orang politik dengan cerita orang awam. Hakikatnya, dalam kehidupan peribadi, ramai mereka menepati janji, jujur dalam pekerjaan, ada nilai simpati yang tinggi terhadap manusia, haiwan dan alam. Banyak usaha menderma di sana sini untuk kefakiran dan malapetaka. Ada pula yang enggan memakan daging kerana simpati kepada binatang. Pelbagai lagi asas kemanusiaan dan nilai murni dalam hidup mereka. Di samping tidak dinafikan, sebagai manusia ada juga perkara negatif lain.

Datuk Saifuddin : Mahasiswa Kini Bebas BerpolitikSerdang, 3 Nov : Mahasiswa kini bebas berpolitik dengan keputusan Mahkamah Rayuan Isnin lalu bahawa Seksyen 15 (a) Akta Universiti (Auku) adalah tidak sah dan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.
Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, dengan keputusan Mahkamah Rayuan itu peruntukan 15(5)(a) sudah tidak lagi wujud dan kini mahasiswa bebas untuk berpolitik.

Qurban Kasih Ummah berjaya capai RM1 juta


QKU 1432HKUALA LUMPUR - Sekretariat Qurban Kasih Ummah yang menunggu dengan penuh debaran akhirnya telah menerima penyertaan qurban ke RM1 juta yang datanya dimasukkan pada jam 3 petang tadi.
Perkara tersebut diberitahu oleh Pengarah Qurban Kasih Ummah 1432H, Tuan Yaacob Tuan Sof sebentar tadi.
Menurutnya lagi, mulai malam ini beberapa orang wakil Sekretariat akan mula berangkat ke tiga buah negara untuk bersama-sama umat Islam di sana dan menyaksikan sendiri ibadah korban dilaksanakan.
Junainah Tolani beserta dua orang wartawan Sinar Harian akan bertolak ke Selatan Thai pada malam ini, Wan Mohd Zukri dan Mohd Iqbal Hakim Iqbal akan ke Kemboja esok manakala Abdul Hafidz Hashim akan ke Vietnam, juga esok.

Peninju Israel: Shabery Cheek kantoi

Niat nak kenakan negeri Pakatan Rakyat (PR) namun sebaliknya berlaku. Diri sendiri pulak yang terkantoi.

Baru-baru ini dilaporkan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek telah memberitahu bahawa Kerajaan Negeri Selangor telah memberi peruntukan RM5 juta untuk kejohanan The Challenger Muay Thai yang disertai rakyat Israel yang diadakan dalam kampus Universiti Putra Malaysia, Serdang untuk rakaman Channel TV AXN.

Konon dakwa Shabery, kementeriannya hanya meluluskan penganjuran sebagai aktiviti kesukanan dan tidak terlibat dengan aspek lain.

Shabery dilihat cuba memperbodoh rakyat konon kerajaan PR Selangor telah memberi peruntukan untuk kejohanan yang disertai rakyat Israel. Dengan kata lain, Selangor konon bersubahat dengan kehadiran rakyat Israel berkenaan.

Pemuda PAS WP batal demo bantah 'Seksualiti Merdeka'

Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) membatalkan hasratnya untuk berdemonstrasi membantah program 'Seksualiti Merdeka' selepas solat Jumaat di Masjid Kampung Baru esok ekoran keputusan polis mengharamkan program tersebut.
Perkara itu dinyatakan dalam satu kenyataan yang dihantar oleh ketua dewan itu,  Kamaruzaman Mohamad lewat malam ini.

Minda kelas ketiga: Malaysia lahir golongan ‘cendawan’ bukan cendekiawan - Prof Madya Zaharom

Ahli akademik Malaysia menyifatkan kebebasan akademik hanya mitos sedangkan realitinya para pensyarah dan pelajar dihimpit dengan pelbagai sekatan yang dikenakan terhadap mereka.


Pensyarah di Universiti of Nottingham, Prof Madya Zaharom Naim berkata disebabkan sekatan itu juga mewujudkan perkembangan golongan ‘cendawan’ dan bukannya ‘cendikiawan’.

“Malah lebih malang, ia mewujudkan golongan akademik yang kurang sensitif terhadap isu terkini sehingga boleh diklasifikasikan sebagai minda kelas ketiga,” katanya selepas ditemui dalam Forum ’Kebebasan Akademik di Malaysia’ di Kuala Lumpur semalam.

Zaharom berkata, kebebasan akademik hanya mitos seperti kebebasan media. Ahli akademik tidak fikir tentang ini malah jauh sekali untuk pertahankan. Sekatan rasmi seperti akur janji di universiti oleh pensyarah dan pelajar hanya untuk menekan.

Najib berbohong ketika dipublisitikan mengerjakan haji di Mekah?

Dalam Twitter terbarunya yang dipetik Bernama, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata: "Jangan percaya atau sebar pembohongan. Malah, anak perempuan saya tidak berada di Australia dan isteri saya (Datin Seri Rosmah Mansor) tidak membeli apapun barang kemas" (lihat Malaysiakini 3/11/11 "Najib: Isteri saya tidak beli apapun barang kemas").

Dalam posting bertajuk "Najib tidur dalam sidang sambil Rosmah berbelanja sakan?" saya kata, Malaysiakini 3/11/11 melaporkan penafian dalam berita bertajuk "'Najib's daughter wasn't in Perth for CHOGM'". Baguslah hantar surat kepada NST. Kepada akhbar Australia yang siar cerita tu tak hantar? Apa barang setakat penafian tak ada kelas macam tu. Si bongok sahaja yang percaya penafian tu. Saman la akhbar Australia tu. Ada beran? i doubt they would accept the challenge!!

Najib kata, "anak perempuan saya tidak berada di Australia". Nak tumpang tanya sikit, gambar anak siapa di bawah di sebelah Rosmah? Gambar tu gambar di mana? Saya benar-benar berharap Najib tidak berbohong ketika dipublisitikan mengerjakan haji di Mekah. Harap sangat (klik gambar di bawah untuk besarkan).

Penarik Beca.

Pengharaman Seksualiti Merdeka Tepat

TIMBALAN Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar mengumumkan festival Seksualiti Merdeka diharamkan. Semua aktiviti berkaitan fistival itu tidak dibenarkan. Katanya dalam sidang satu akhbar semua penganjur pesta itu akan di panggil dan sekiranya ada yang berdegil mereka akan ditahan.

Fedstival Seksualiti Medeka merupakan tamasyar tahunan yang diadakan untuk meraikan hak asasi manusia yang terdiri daripada pelbagai orentasi seksual dan identiti jantina. Ia dirancang diadakan pada 9 hingga 13 November dijangka akan dirasmikan oleh Pengerusi Pilihan Raya Bersih dan Adil, Berish S Ambiga Sreenevasan.

MTUC cadang kemuka aduan kepada ILO

Kutip Tandatangan Bantah Kualiti Perkhidmatan Bas Rapid KL

Bar Council to organise seminar on Orang Asli rights

Isu Peninju Israel ... Menteri Beri Gambaran Salah - MP PKR Batu

ROS 'lying' about Pakatan registration

Pakatan questions RM1bil 1MDB subsidy

Forced labor and human trafficking of refugees from Burma in Malaysia

Picket against Employment Act in Kuala Lumpur

Piket MTUC berjalan lancar

Mat Sabu berkata piket ini sebagai isyarat kepada kerajaan untuk memberi perlindungan kepada para pekerja tidak kira dalam mahu pun luar negara.
SHAH ALAM: Piket anjuran Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) bagi membantah pindaan Akta Kerja 1955 berjalan dengan lancar petang tadi.
Walaupun hujan renyai, kira-kira 200 pekerja daripada pelbagai kesatuan sekerja dan pimpinan politik bersama-sama berhimpun di bulatan Persiaran Selangor, Seksyen 15, di sini sejak jam 5.00 petang.
Mereka membawa kain rentang dan kad tertulis seperti ‘Union basting’, ’Jangan perkosa hak kami’ ‘Jangan lupa pekerja swasta pengundi terbesar’ dan ‘Akta Kerja 1955 wujudkan kunta kinte Malaysia’.
Mereka turut melaungkan ‘hidup pekerja’ dan ‘tindas pekerja’.

Jenayah siber: ‘Indah khabar dari rupa’

Pada realitinya jenayah yang dimaksudkan oleh Rais ialah selagi ianya menguntungkan Umno-BN ianya bukanlah satu kesalahan.
PETALING JAYA: Seorang wakil rakyat tidak yakin kerajaan Umno-Barisan Nasional mampu bersikap adil setelah satu mekanisme jaringan antarabangsa dibentuk bagi menangani masalah jenayah siber seperti diumumkan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim.
“Saya tidak yakin Umno-BN boleh bersikap adil apabila mekanisme jaringan antarabangsa dilaksanakan kelak kerana apa yang berlaku di Malaysia jauh langit dari bumi, seperti apa yang dihasratkan,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri Titi Seorang, Drs Khalil Idham Lim dalam satu kenyataan media hari ini.
Dalam Persidangan London mengenai Ruang Maya di bandar kosmopolitan itu semalam, Rais berkata, persidangan ini berjaya membuka mata dunia supaya menentukan bahawa jenayah siber harus ditangani secara bersekutu sama ada di peringkat nasional, wilayah atau antarabangsa.

Mat Rempit Pertiga di bilik Ketua Pembangkang 'panaskan' Dun P.Pinang

Adun Seri Delima R.S.N Rayer (DAP) mendakwa, demontrasi liar 'Mat Rempit' dari Komtar ke Dewan Undangan Negeri (Dun) Pulau Pinang tanpa halangan serius polis baru-baru ini didalangi pihak pembangkang sendiri.

Beliau berkata, hakikat itu berdasarkan inisiatif pihak penganjur perhimpunan berkenaan - Pertubuhan Islam Gabungan Amal (Pertiga) - mengadakan sidang akhbar di Bilik Ketua Pembangkang Dun tengah hari tadi tanpa kebenaran Speaker Dun.

"Apa kaitan Pertiga membuat kenyataan akhbar di Pejabat Ketua Pembangkang (Dun), seolah-olah mereka berkomplot (dengan pembangkang)," ujar beliau petang tadi pada sesi perbahasan dewan, Georgetown.

Hilmi diarah bukti PAS terbabit demo mat rempit

Adun Teluk Bahang, Datuk Seri Dr Hilmi Haji Yahya (Umno) diarah mengemukakan bukti kepada Dewan Undangan Negeri esok mengenai dakwaan "ahli Pas seumur hidup" Kawasan Balik Pulau turut menyertai demontrasi liar mat rempit yang menuntut litar lumba dari Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Speaker Dun, Datuk Abdul Halim Hussain membuat ketetapan itu selepas berlaku ketegangan kecil pada sesi pergulungan petang tadi di Dun, Georgetown.

Ahli Permatang Pasir, Datuk Saleh Man sebelum itu berkata, pihaknya tidak pernah membenarkan mana-mana ahli berdaftar terlibat dalam aktiviti liar tersebut.

Tahalluf Siasi Adalah STRATEGI Bukan Dasar.

KERJASAMA Politik atau lebih dikenali sebagai Tahalluf Siasi yang diamalkan PAS dengan parti lain dalam Pakatan Rakyat merupakan strategi bagaimana mahu menang dalam Pilihan raya.

Dato’ Mustafa Ali, Setiausaha Agung PAS Pusat berkata adalah tidak tepat anggapan yang mengatakan PAS sudah lari dari dasar perjuangannya sedangkan pendekatan strategi dengan dasar adalah satu yang berlainan.
Menurutnya lagi PAS tetap akan mempertahankan dasar perjuangannya iaitu Islam melebihi segala-galanya namun dalam masa yang sama sumber tenaga, organisasi dan teknik serta strategi tidak akan dipinggirkan.
”Dasar perjuangan tidak boleh berubah. Manakala tenaga kerja, organisasi dan strategi boleh berubah.” tegasnya lagi.

Pesta Liar Sesuatu Yang Lumrah Di Arab Saudi


Arab Saudi mungkin sebuah negara yang mengamalkan peraturan Islam ketat berteraskan aliran fahaman Wahabi, tetapi di belakang tabir kediaman mewah ahli bangsawan negara itu tersembunyi pelbagai kejelikan seperti pesta seks, dadah dan arak.

Berdasarkan kabel diplomatik Amerika Syarikat yang dibocorkan laman sesawang WikiLeaks, cara hidup konservatif mungkin boleh dilihat di jalanan saja, tetapi secara tersembunyi, suasana malam di Arab Saudi dipenuhi aktiviti mendebarkan.

"Pelbagai jenis hiburan tersedia, termasuk pelacur, alkohol, dadah dan seks, tetapi ia berlaku secara tertutup," kata kenyataan dibuat pada November tahun lalu itu.

PAS sokong tuntutan Bersih bukan Ambiga

KUALA LUMPUR, 3 Nov: PAS menegaskan sokongan parti itu terhadap Datuk S Ambiga hanyalah terhadap isu yang dibawanya terutama mengenai tuntutan Bersih baru-baru ini, tetapi bukanlah sokongan ke atas batang tubuhnya.

Oleh itu, PAS tetap tidak bersetuju malah menentang keras pendirian Ambiga terhadap hak asasi manusia yang diperjuangkannya mengenai seksualiti termasuk sokongannya terhadap program Seksualiti Merdeka yang dianjurkan oleh pihak-pihak terbabit baru-baru ini.

Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud (gambar) berkata, perkara itu perlu difahami oleh kesemua pihak dan tidak sepatutnya disalah anggap sejajar dengan dasar perjuangan PAS sejak ditubuhkan untuk menegakkan Islam di tanah air.

"Dalam hubungan ini, saya sememangnya bersetuju dengan kenyataan dan pendirian Dewan Ulamak PAS yang menentang penganjuran Pesta Seksualiti Merdeka dan sebarang aktiviti seks luar tabie melibatkan lesbian dan gay," katanya.

Landowners slam MRT Co, say no U-turn on demands

KUALA LUMPUR, Nov 3 — Jalan Sultan and Bukit Bintang landowners have accused MRT Co of falsely claiming most had agreed to vacate premises during construction of the Klang Valley Mass Rapid Transit (KVMRT) in exchange for surface rights. The Committee for Preserving Jalan Sultan and Jalan Bukit Bintang said many landowners reject the project owner’s terms, and slammed MRT Co chief executive Datuk Azhar Abdul Hamid for making a “false and misleading” statement to the contrary.
“The committee condemns Datuk Azhar for making false and misleading statement to media as only a small number of landowners agreed over the land acquisition but not the majority.

Mekah bagaikan medan perang bagi Najib dan Rosmah..


Mekah bagaikan medan perang bagi Najib dan Rosmah.. bergerak sambil dikelilingi oleh hampir 20 anggota Keselamatan Arab Saudi.

Sepatutnya dalam mengerjakan ibadat haji tidak dibezakan darjat dan taraf seseorang dimuka bumi ini, semuanya sama disisi Allah, yang membezakannya ialah Iman dan Taqwa..

Dato' Seri Anwar Ibrahim: Social Justice & Political Change at ANU

MTUC: Kami tak jemput ahli politik, mereka hadir kerana tanggungjawap

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menganggap kehadiran pemimpin Pakatan Rakyat di piket anjurannya petang tadi adalah untuk menyokong bantahan MTUC terhadap pindaan Akta Kerja 1955.

"Mungkin rasanya mereka menjalankan sebahagian daripada tanggungjawab, sekurang-kurangnya memberi sokongan. Mereka datang atas kapasiti tanggungjawab," kata presiden MTUC, Mohd Khalid Atan.

Bercakap dalam satu sidang akhbar petang tadi, Mohd Khalid berkata, beliau tidak tahu menahu dengan kehadiran mereka dan tidak menjemput secara rasmi mana-mana ahli politik ke piket ini.

Beliau berkata, pihaknya akan berbincang dalam mesyuarat kesatuan itu mengenai tindakan seterusnya dan akan memaklumkan kepada media.

Festive air as workers picket new labour law

Workers holding up placards during the nationwide protest in Kuala Lumpur November 3 2011. — Picture by Choy Choo May
KUALA LUMPUR, Nov 3 — Despite a slow start, a workers’ protest against a new labour law outside the Employees’ Provident Fund (EPF) building in Jalan Raja Laut here swelled from 50 people to 200 within a half hour and rising. The Malaysian Trades Union Congress (MTUC), an umbrella body comprising 390 labour unions representing 802,323 members, kicked off at 5pm its nationwide picket against amendments to the Employment Act here and 19 other spots nationwide.
Motorists driving by the previously deserted roads honked noisily in support of the demonstrators holding aloft placards that read: “Jangan tukar akta sekerja”; “Hentikan pindaan
Protesters by Jalan Barat in Petaling Jaya during their protest against the amendments to the Employment Act November 3 2011. — Picture by Jack Ooi
sekarang” and “Menteri tipu pekerja”, and chant “Hidup MTUC! Hidup pekerja!”

Paku di keranda PPSMI, butiran lanjut esok

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berkata bahawa keputusan untuk tidak meneruskan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) adalah muktamad.

Justeru, desakan supaya dasar berkenaan dikekalkan untuk dua tahun lagi sudah terlewat, kata Muhyiddin, yang juga menteri pelajaran.

"Kabinet pada 2009 sudah buat keputusan PPSMI tidak akan diteruskan. (Esok) kita akan jelas satu persatu 'concern' ibu bapa dan bagaimana untuk menangani masalah ini di masa hadapan," katanya selepas merasmikan majlis perjumpaan dengan Guru-Guru Bahasa Inggeris: SMR HR Group di Kuala Lumpur, hari ini.

Najib: Isteri saya tidak beli apapun barang kemas...ha.ha..ha...!!!!

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjelaskan bahawa anak perempuannya bukan berada di Australia semasa beliau menghadiri mesyuarat ketua-ketua kerajaan Komanwel (CHOGM) di Perth, baru-baru ini.

NONEJusteru, katanya orang ramai sepatutnya tidak terpedaya atau terbabit menyebarkan pembohongan.

"Jangan percaya atau sebar pembohongan. Malah, anak perempuan saya tidak berada di Australia dan isteri saya (Datin Seri Rosmah Mansor) tidak membeli apapun barang kemas," kata Najib dalam Twitter terbarunya yang dipetik Bernama.

Awal minggu ini, laporan berita di The West Australian, mendakwa anak gadis perdana menteri membelanjakan A$60,000 (RM195,000) semasa membeli-belah di David Jones, antara gedung terbesar di Australia.

Berita itu kemudiannya dipetik oleh para penulis blog pembangkang dan akhbar web rasmi PKR, Keadilandaily.

ADUN Pakatan dilarang lawat projek lembu Feedlot

Usaha konvoi pemimpin Pakatan Rakyat, termasuk beberapa ADUN Negeri Sembilan untuk melawat projek ladang ternakan lembu Pusat Feedlot Kebangsaan gagal apabila mereka dihalang dan dilarang masuk oleh pengawal keselamatan yang bertugas.

pakatan rakyat convoy visit national feedlot corporation 031111 rafizi ramliPengarah strategi PKR Rafizi Ramli minggu lalu berkata beliau akan mengadakan sidang media di ladang itu jika kerajaan tidak memberikan jawapan berhubung beberapa kepincangan yang didakwa membabaitkan projek yang bernilai RM73.64 itu.

Sebaik tiba di tapak ladang berukuran 2,000 ekar itu pada tengahari tadi, kira-kira 50 pemimpin Pakatan dan aktivis terpaksa berpanas selama sejam dalam usaha cuba memujuk pengawal keselamatan bagi membenarkan mereka masuk.

“Bagaimana awak boleh halang kami masuk sedangkan menteri yang bertanggungjawab kata kami boleh lawat projek ini kerana ia sesuatu yang berjaya dan tidak mempunyai sebarang salah laku?” soal Rafizi kepada pengawal keselamatan itu.
Wang rakyat

Hujahnya lagi, adalah menjadi prerogatif bagi wakil rakyat untuk meninjau bagaimana wang kepunyaan rakyat dibelanjakan. Namun semua itu tidak dihiraukan.

Success as China passes its first space docking test

1000 hari rampasan Perak: Hak rakyat dinafi

Bangunan Kastam: Jawapan menteri mengecewakan

Muslihat politik tidak lulus daftar Pakatan

1000 days of BN Perak

Pemaju UMNO Roboh Rumah Melayu

US town holds general strike

Police, Occupy Protesters Clash in Oakland

Several reported killed in Yemeni unrest

Bersedia Untuk Dihadapkan Ke Mahkamah - Mohd Shukri

PUTRAJAYA, 2 Okt 2011 - Timbalan Ketua Pesuruh­jaya (Operasi) SPRM, Mohd Shukri Abdull berkata SPRM telah membuka 30 kertas siasatan bagi menyiasat penyelewengan didedahkan Laporan Ketua Audit Negara 2010.
Beliau turut mengesahkan sebahagian daripada siasatan itu telah selesai dan diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara untuk tindakan.
“Kesemua siasatan itu dijangka selesai penghujung tahun ini, ada di antara mereka akan dihadapkan ke mahkamah untuk didakwa,” katanya di Ibu Pejabat SPRM.

Tuan Ibrahim: Usah puas hati dengan media baru

MEDIA  baru memang dilihat mampu mengimbangkan pengaruh dan propaganda media tradisional, malah mengatasihttp://1.bp.blogspot.com/_JqIvIKg-tiQ/RqgQm5YjwkI/AAAAAAAAAAc/52vCBp7d4pE/s1600/UstDTuanSmallC.jpgnya. Ia bukan lagi terhad di bandar-bandar besar, namun untuk PRU13 nanti, banyak lagi faktor lain yang mesti diambil kira. Kepada PAS, mampukah ia meyakinkan pengundi Melayu untuk turut sama membuat perubahan besar? Ikuti wawancara wartawan, AHMAD LUTFI OTHMAN dan SAIDAH HAIRAN, dengan Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man di pejabat Harakah, baru-baru ini.

HARAKAH: Sekarang banyak pihak bercakap soal pengaruh media baru dalam politik. Di Malaysia, dari satu segi, "padang permainan" semakin rata berbanding penguasaan mutlak pemerintah dahuludi. Namun, ada yang bimbang jika  aktivis parti (PAS) yang obses dengan kuasa siber ini secara tidak sedar mungkin meremehkan tugas-tugas tradisi, melalui medium biasa, tapi berkesan seperti pendekatan bersemuka dengan rakyat ...

Poetic justice for Guan Eng

Jeswan Kaur
The glowing words of praise heaped by the auditor-general in his latest report stand as proof that DAP is no fluke and has what it takes to turn Penang around.

COMMENT - The recently released Auditor-General's Report comes as poetic justice for Penang Chief Minister Lim Guan Eng in particular and Barisan Nasional's nemesis, Pakatan Rakyat in general. The report is full of praises as to how the state has successfully improved its financial position.

According to the report, Penang last year improved its financial position over 2009.
“The audit analysis found that consolidated funds of 2010 had improved compared to previous years and is at the highest level compared to the previous five years,” the report stated.

Sebat Cara Islam VS Sebat Cara Sivil

Oleh: papabran

"SEBAT CARA ISLAM:

1.. Panjang rotan tidak lebih 1.22 meter, tebal tidak lebih 1.25 sm

2. Jika pesalah hamil, hukuman dilaksanakan selepas 2 bulan melahirkan anak.

x


3. Sebatan tidak boleh kena muka, kepala, perut, dada atau bahagian sulit.

4. Pesalah lelaki disebat berdiri manakala perempuan dalam keadaan duduk..

5. Sebatan dengan kekuatan sederhana.

6. Tukang sebat tanpa mengangkat tangannya melebihi kepala. 7. Tidak melukakan kulit pesalah.

UMNO T’ganu ‘Brainwash’ Guru Dgn Peralat Jab. Pljrn T’ganu?

Oleh: ustaznik

"jpntDifahamkan Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) telah menganjurkan kursus-kursus kepartian UMNO/BN dengan kerjasama Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT). Guru-guru termasuk Pengetua dan Guru Besar telah diwajibkan mengikuti kursus-kursus JPNT dengan kerjasama APMT. Dipercayai bahawa pembiayaan kursus ini disalurkan oleh AMPT. Tajuk kursus seolah-olah untuk meningkatkan profesionalisme guru tetapi isi kandungan kursus itu sebenarnya lebih banyak menjurus kepada ‘brainwash politik’.

Ahmad Said, BN/UMNO Tambah Kerusi PRU13??

Oleh: mohdnoorawang

"Menteri Besar Terenggnau Dato' Sri Ahmad Said atau nama timangannya MAT ZOO berkata BN/UMNO Terengganu telah selesai apa jua masalah yang yang lalu. Dan Ahmad Said juga dengan wajah selamba berkata PRU13 BN/UMNO dapat menambah kerusi DUN.

Dengan kata lain Ahmad Said konfiden PRU13 BN/UMNO kekal berkuasa. Peluang PAS Terengganu hanya tinggal mimpi dan bermimpi. Jika dibandingkan dengan kerajaan PAS Kelantan yang gagal menyelesaikan masalah air selama 22 tahun memerintah, kata Ahmad Said.

Bengong Dari Ustaz Azhar Sesuai Bagi Orang Seperti Nazri Aziz.

Oleh: AntiKarat

"Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz berkata bahawa keputusan Mahkamah Rayuan berkaitan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU yang melarang penuntut universiti menyertai politik sebagai bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan , hanyalah satu PANDANGAN institusi kehakiman. Tambahnya lagi dalam sidang Parlimen,  “ undang-undang itu yang melarang pelajar daripada menyertai aktiviti politik masih kekal tidak berubah. Akta itu masih satu akta.

RM8.50 toll for cars crossing Second Penang Bridge

RM8.50 toll for cars crossing Second Penang BridgeKUALA LUMPUR - The toll for the Second Penang Bridge has been set at RM8.50 for cars, higher than the RM7 currently charged for the first bridge.
“According to the concession agreement signed on May 12, 2011 between the government and Jambatan Kedua Sdn Bhd, the toll suggested is RM1.70 for motorcycles and RM8.50 for four-wheeled vehicles,” said Deputy Finance Minister Datuk Awang Adek.
The Second Penang Bridge is due to be completed by 2013.
This is a slight reduction from figures announced by Datuk Seri Najib Razak last year.
The prime minister had said that toll rates for both bridges will be set at RM1.90 for motorbikes and RM9.40 for cars once the second bridge is completed until the first bridge’s concession agreement ends in 2018.

Param: Nazri hampir menghina mahkamah

Kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz bahawa penghakiman mengenai Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) 1971 belum muktamad dan ia kekal sebagai undang-undang, menghampiri tindakan menghina mahkamah.

NONE“Apa yang dibuat adalah keputusan majoriti bukan orbiter dictum (semata-mata pendapat mahkamah),” kata bekas pelapor khas Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu berhubung Kebebasan Hakim dan Peguam, Datuk Param Cumaraswamy.

“Sebagai orang terpelajar dalam bidang undang-undang, Nazri sepatutnya mengetahui perkara ini. Ataupun Nazri jahil undang-undang?” soal Param yang adalah juga seorang peguam veteran dan bekas presiden Majlis Peguam.

“Nazri, sebagai jurucakap kerajaan tidak sepatutnya membuat kenyataan seumpama itu kerana beliau boleh dikenakan tindakan menghina mahkamah berhubung penghakiman Mahkamah Rayuan itu,” katanya memberi amaran.

Nazri membuat kenyataan itu di Dewan Rakyat ketika menjawab soalan semasa perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2012 peringkat Jawatankuasa kementeriannya - yang memberikannya imuniti.

MAS-AirAsia share swap under probe for insider trading

Tony Fernandes (4th from left) with the other key players at the signing ceremony of the share swap August 8 2011.
KUALA LUMPUR, Nov 3 — The share swap between Malaysia Airlines (MAS) and AirAsia is being probed by Bursa Malaysia and the Securities Commission (SC) for insider trading. The finance ministry said today that investigations were still ongoing despite the two airlines agreeing to the deal nearly three months ago.
“It will take time because it involves so many accounts and a huge value. So we need to separate those that are genuine and those with inside information,” Deputy Finance Minister Datuk Awang Adek Hussin told Parliament today.
Shares in budget airlines AirAsia had traded for as low as RM3.14 on June 23 and was finally traded at RM3.92 before being suspended on August 8 before the swap was announced.

Pekerja berpiket seluruh negara, bantah pindaan Akta Kerja

KUALA LUMPUR 3 Nov: Piket anjuran Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), kini sedang berjalan rancak di semua 18 lokasi  di seluruh negara.
Ia diadakan bagi membantah pindaan Akta Kerja 1955 yang diluluskan parlimen Oktober lalu.
Meskipun tidak mendapat permit polis, Piket berkenaan yang dijadual bermula dari pukul 5 petang hingga 6.30 tetap diteruskan dengan pekerja membanjiri lokasi-lokasi yang ditetapkan.
Di Jalan Barat, Petaling Jaya, piket berkenaan dihadiri kira-kira 500 hingga 600 pekerja.
Ia turut dihadiri pimpinan Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) antaranya Naib Presiden KEADILAN, N. Surendran, Ahli Biro Politik KEADILAN, Syed Husin Ali, Latheefa Koya,  Ahli Parlimen Selayang, Wiliam Leong dan Exco Selangor, Elizabeth Wong.

Bantuan RM500 : LHDN Upah 2000 Pekerja Tambahan, Bazir Duit Rakyat

SHAH ALAM, 3 Nov : Keputusan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk mengupah 2000 pekerja tambahan bagi menguruskan permohonan bayaran wang bantuan RM500 kepada setiap keluarga berpendapatan kurang daripada RM3000 disifatkan sebagai tindakan tergesa-gesa, kata Adun Kampung Tunku Lau Weng San.
Langkah yang diumumkan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni mengejutkan rakyat Malaysia, bahkan membuktikan ketidakcekapan urus tadbir kerajaan persekutuan.

Ribuan piket seluruh negara bantah pindaan Akta Kerja

Piket besar-besaran anjuran Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) bagi membantah pindaan Akta Kerja 1955 bermula di seluruh negara bermula petang tadi.
Di Kuala Lumpur, kira-kira 200 pekerja daripada pelbagai kesatuan sekerja dan juga parti-parti politik berhimpun di hadapan bangunan KWSP di Jalan Raja Laut. Sejak kira-kira jam 5 petang, ahli kesatuan mula berhimpun.

Turut hadir, adalah beberapa pemimpin Pakatan dan PSM. Antara mereka ialah ahli parlimen Ipoh Timur Lim Kit Siang, ahli parlimen Sibu Wong Ho Leng dan setiausaha agung PSM S Arutchelvan serta ahli parlimen Kuala Krai Dr Mohd Hatta Ramli.

Polis arah penganjur batal Seksualiti Merdeka serta-merta

Program Seksualiti Merdeka dianjurkan di The Annexe Gallery sehingga 13 November.
KUALA LUMPUR, 3 Nov – Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar mengarahkan program Seksualiti Merdeka dihentikan serta-merta sebelum tindakan undang-undang diambil terhadap penganjur dan peserta yang terlibat. Katanya, program tersebut jelas melanggar undang-undang negara dan bertentangan dengan ajaran pelbagai agama di negara ini.
Beliau berkata demikian pada sidang media di pangkalan udara PDRM di sini hari ini.
Polis telah mengenal pasti dan akan memanggil kesemua mereka yang terlibat dalam penganjuran program itu termasuk Datuk S. Ambiga untuk dirakam keterangan mereka.
“Polis akan mengambil tindakan di bawah Seksyen 27 A (1) (C) dan juga 298 A Kanun Keseksaan untuk menghalang sebarang penganjuran majlis itu,” katanya dipetik Bernama Online.

Kutip Tandatangan Bantah Kualiti Perkhidmatan Bas Rapid KL

CHERAS, 3 NOV : Lebih 600 tandatangan berjaya dikutip bagi melahirkan rasa tidak puas hati penduduk terhadap perkhidmatan Bas Rapid KL di sekitar Taman Cuepecs Cheras.
Mendakwa mewakili kira-kira 20 buah taman perumahan di kawasan itu Pusat Komuniti Cuepacs Cheras dalam kenyataan medianya memaklumkan, pihaknya akan mengumpul 800 tandatangan sebelum diserahkan kepada pihak Rapid KL, bahkan menegaskan kempen ini akan diteruskan sehingga perkhidmatan bas di kawasan itu diperbaiki.

Bekas ADUN Teratai kena dua tahun penjara, denda

Bekas ADUN Teratai kena dua tahun penjara, dendaSHAH ALAM - Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teratai, Yap Soo Sun dijatuhi hukuman penjara dua tahun dan denda RM350,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini selepas didapati bersalah atas tujuh tuduhan menggunakan dokumen peruntukan palsu.
Beliau dituduh menggunakan dokumen palsu itu bagi mengadakan program sambutan Hari Thaipusam dan Tahun Baru Cina berjumlah RM70,000 pada 2008.

- Berita Harian

Nazri Aziz, jangan Memperlekehkan keputusan mahkamah rayuan, kata Khai Loon

Nazri Aziz, jangan Memperlekehkan keputusan mahkamah rayuan, kata Khai Loon Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK), Lee Khai Loon berasa amat kecewa dengan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz yang menegaskan bahawa Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) masih kekal dan terus digunakan dalam universiti.
Beliau bukan sahaja tidak hormat keputusan Mahkamah Rayuan yang telah memutuskan bahawa AUKU bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan, malah bermain dengan terminologi undang-undang di mana keputusan Mahkamah Rayuan hanya satu pandangan institusi kehakiman sahaja. Kenyataan beliau jelas menunjukkan bahawa pengasingan kuasa eksekutif dan kuasa kehakiman di Malaysia telah sekali lagi dihakis oleh kerajaan.

Pakatan critical of RM1.1bil going to 1MDB ‘hedge fund’

Pakatan critical of RM1.1bil going to 1MDB ‘hedge fund’KUALA LUMPUR - The federal opposition said the government should not pump RM1.1 billion into 1MDB as the state-run strategic investment agency has already raised RM5 billion in bonds.
Pakatan Rakyat (PR) lawmakers told reporters today the government had already guaranteed the sukuk issued in 2009 by the “highly-leveraged hedge fund.”
“1MDB is supposed to be self-funding. It raised RM5 billion in bonds backed by the government and another RM5 to 10 billion is expected. Now the government is pumping in RM1.1 billion. Where is it going to?” DAP publicity chief Tony Pua (picture) said.
Under Budget 2012, the finance ministry will pump RM1.11 billion into 1MDB, beginning with RM400 million next year alone.
Deputy Finance Minister Datuk Awang Adek had said in Parliament earlier that 1MDB needed to redevelop the old Sungai Besi airport into a new Bandar Malaysia township.

Sudahlah meniru Pakatan, tak betul pula pelaksanaan…

PETALING JAYA, 3 Nov – Kerajaan Barisan Nasional yang cuba menjadi juara rakyat dengan meniru Bajet 2012 Pakatan Rakyat dilihat lebih membawa kerugian, malah mungkin membankrapkan negara.
Ianya dilihat sebagai satu lagi projek pembaziran oleh kerajaan BN apabila mengumumkan akan menambah 2,000 pekerja tambahan untuk menguruskan permohonan bantuan RM500 kepada keluarga yang berpendapatan isi rumah kurang dari RM3,000.
Adun DAP Kampung Tunku, Lau Weng San berkata, keputusan kerajaan yang memperuntukkan RM1.8 bilion untuk menjalankan program itu menjelaskan maksud sebenar mereka yang tergesa-gesa mengejar populariti.

Polis haramkan Seksualiti Merdeka

Timbalan Ketua inspektor-polis Khalid Abu Bakar telah mengisytiharkan pengharaman semua aktiviti anjuran penganjur 'Seksualiti Merdeka'.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Sungai Besi hari ini, Khalid berkata polis akan mengambil tindakan terhadap program yang akan dijadualkan pada 9 hingga 13 November.

Katanya, pihak polis bertanggungjawab untuk mengekalkan ketenteraman awam.

Khalid berkata, apabila terdapat ancaman kepada ketenteraman awam, maka pihak polis perlu mengambil sewajarnya."

Arahan itu tersebut datang dari pihak polis sendiri, tambah Khalid.

Seksualiti Merdeka adalah festival tahunan yang meraikan hak asasi manusia rakyat yang terdiri daripada pelbagai orientasi seksual dan identiti jantina.

Ia dianjurkan oleh sekumpulan gabungan longgar NGO, artis, aktivis dan individu sejak 2008.

Program festival itu, termasuk forum, ceramah, bengkel, pelancaran buku, pameran seni dan persembahan.

Ia dijangka dirasmikan oleh Ketua BERSIH 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan.

Piket seluruh negara bantah pindaan Akta Kerja bermula

Piket besar-besaran anjuran Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) bagi membantah pindaan Akta Kerja 1955 bermula di seluruh negara bermula petang tadi.
NONEDi Kuala Lumpur, kira-kira 150 pekerja daripada pelbagai kesatuan sekerja dan juga parti-parti politik berhimpun di hadapan bangunan KWSP di Jalan Raja Laut.
 Sejak kira-kira jam 5 petang, ahli kesatuan mula berhimpun.

Turut hadir, adalah beberapa pemimpin Pakatan dan PSM. Antara mereka ialah ahli parlimen Ipoh Timur Lim Kit Siang, ahli parlimen Sibu Wong Ho Leng dan setiausaha agung PSM S Arutchelvan serta ahli parlimen Kuala Krai Dr Mohd Hatta Ramli.

Mereka membentangkan hampir 10 kain rentang membantah pindaan akta kerja itu.

Piket MTUC Gegarkan Seluruh Negara!

Kira-kira 300 ahli Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) mengadakan piket di depan Wisma Kesatuan Sekerja, di sini, bagi membantah Pindaan Akta Pekerjaan 1955.

Piket yang diketuai Setiausaha Agung MTUC, Halim Mansor, bermula jam 5.10 petang tadi dengan peserta memegang sepanduk bagi menyatakan bantahan terhadap pindaan akta berkenaan.

Antara sepanduk yang tertera ialah "Martabatkan Pekerja Swasta", "Kerajaan Lupa Sumbangan Swasta" dan "Pindaan Akta Kerja 1955 Rampas Hak Pekerja."

Reformasi: Semangat zaman politik baru Malaysia

Dalam politik Malaysia, reformasi dan transformasi telah menjadi antara istilah kunci pada zaman ini.  Tiada orang yang tidak berbicara mengenai reformasi, tiada juga yang akan menolak transformasi.  Bukan sahaja penggerak sosial dan pembangkang yang menuntut reformasi, malah parti politik yang konservatif juga terpaksa menekankan transformasi.  Pernah Perdana Menteri Najib Razak berkata dalam Perhimpunan Agung UMNO pada tahun 2009, berubah atau diubah rakyat.  Untuk beliau, kelangsungan parti hanya boleh dilanjutkan dengan pembaharuan.  Transformasi diperlukan kerana terdesak dengan tekanan realiti, bukannya kerana terdorong untuk menghambat idealisme.