Rabu, 2 November 2011

Keangkuhan Muhyiddin jadi bebanan Malaysia

Keangkuhan Muhyiddin jadi bebanan MalaysiaRamai dikalangan ibu bapa yang memilih untuk anak-anak mereka diajar dalam Bahasa Inggeris, dan jika diberi pilihan dan peluang mereka juga akan memilih negara-negara di mana Bahasa Inggeris digunakan untuk mengajar seperti United Kingdom, Amerika Syarikat, Kanada, Australia, New Zealand atau Singapura. Terdapat banyak negara-negara lain dimana pendidikan adalah dalam bahasa Inggeris, seperti India,Pakistan, Bangladesh, Filipina, Afrika Selatan dan banyak lagi negara bekas jajahan British yang lain.
Mengapa Bahasa Inggeris sedangkan bahasa inggeris bukanlah bahasa ibunda rakyat? Secara linguistiknya ini bergantung kepada takrifan perkataan "anak negeri." Terdapat banyak negara di dunia di mana bahasa ibundanya lain tetapi bahasa pendidikan adalah Bahasa Inggeris seperti yang berlaku di Singapura, India dan Pakistan.

UPSR : Tidak wajib lulus, Pendidikan Islam dianggap remeh

KUALA LUMPUR, 2 Nov: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) menyelar tindakan kerajaan yang tidak menjadikan mata pelajaran Pendidikan Islam sebagai mata pelajaran wajib lulus dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) seperti yang diumumkan oleh Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong.
Ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor (gambar) berkata, kenyataan Timbalan Menteri Pelajaran itu menunjukkan kerajaan tidak berminat untuk menjadikan umat Islam khususnya generasi muda faham tentang agamanya sendiri.
Menurutnya, meskipun subjek Pendidikan Islam merupakan subjek teras yang wajib dipelajari oleh murid-murid beragama Islam, namun jika ia tidak dijadikan mata pelajaran yang wajib lulus, ia tidak mempunyai makna terhadap para pelajar.
Katanya, murid-murid tidak memandang tinggi subjek ini kerana ia tidak menjadi syarat wajib lulus, bahkan mungkin akan memandang remeh subjek itu.

KDN haram buku panduan seks Kelab Taat Suami

KUALA LUMPUR, 2 Nov ― Kementerian Dalam Negeri mengharamkan buku panduan seks terbitan Kelab Taat Suami, yang menjadi kontroversi baru-baru ini, berkuat kuasa serta-merta.
Pihak kementerian berkata mereka yang memiliki buku berkenaan boleh didenda sehingga RM5,000.
Mereka yang didapati menerbitkan semula buku itu, berjudul Seks Islam, Perangi Yahudi Untuk Kembalikan Seks Islam Kepada Dunia, bagi tujuan jualan boleh dipenjara sehingga tiga tahun atau didenda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali.
Setiausaha Bahagian Kawalan Teks Al-Quran dan Penerbitan kementerian Abdul Aziz Md. Nor berkata buku itu diharamkan disebabkan dua sebab.
Katanya, buku itu dikeluarkan oleh sebuah pertubuhan yang ada hubungan yang jelas dengan al-Arqam yang telah diharamkan.
“Oleh kerana pergerakan itu sudah diharamkan, apa sahaja yang berkaitan dengannya seperti kelab dan bukunya juga diharamkan,” katanya lagi.
Malah menurut beliau kandungan buku itu yang ditulis oleh Hatijah Aam, juga bercanggah dengan garis panduan penerbitan dikeluarkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

How Malay must a Malay be to satisfy Ibrahim Ali and Dr M?

How Malay must a Malay be to satisfy Ibrahim Ali and Dr M?Ibrahim Ali’s pipe dream of fighting for the Malay is as fantastic as thinking we can resurrect the Dodo by cross breeding pigeon with ostriches. The assertion that only Malays are superior, and yet lagging behind at the same time, actually insults the very idea of what it means to be Malay.
"'Modern Malays' are an admixture of races," said Professor Zilfalil Alwi, whose paper "Asal Usul Melayu Berdasarkan Fakta Genetik" (Tracing the Origins of the Malays by Analysing Genetic Data) discusses a three-year study involving around 50,000 volunteers. "Nowadays you can't tell the difference whether someone is Chinese or Malay by appearance alone," he added.
Truly Asia

A dead fish swims with the flow.

Saya telah menerima beberapa email dari mereka yang mengikuti tulisan saya bertanyakan samada saya boleh memberikan komen tentang perlantikan Nalla Karrupan sebagai ahli Dewan Negara. Nalla telah mengangkat sumpah petang tadi dengarnya.

Nama Nalla ini dikenali ramai kerana penglibatan beliau secara rapat dengan Anwar dan popular dengan persepsi ramai yang beliau pernah menjadi ‘tennis partner’ kepada Anwar Ibrahim. Beliau merupakan di antara orang yang paling hampir dengan Anwar semasa Anwar ada sikit-sikit kuasa dahulu.

Mana ada calon umno bersih

Oleh: Abdullah Ngah
pernah suatu masa dulu saya tulis rencana dan menyatakan mana ada calon yang "bersih". ramai yang marah marah dan berkata dia seorang saja yang baik, orang lain semua jahat.

Itulah hujah orang umno ketika menyanggah rencana saya. Tulisan Dr Ridhuan bertajuk mengenali calon pemimpin boleh menang jelas apa yang saya sebut dalam rencana saya ada benarnya.

Jangan sampai polis dianggap pelindung BN

KUALA LUMPUR, 2 Nov: Polis perlu cekap bertindak terhadap pencetus provokasi sebagaimana mereka agresif bertindak kepada himpunan aman Bersih 2.0, kata AJK PAS Pusat, Idris Ahmad.
Beliau mengulas ucapan Ketua Penolong Pengarah Cawangan Khas, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Mohd. Sofian Md. Makimuddin di taklimat Majlis Penerangan Perdana Peringkat Negeri Sabah seolah-olah apa yang berlaku ialah kerana Pakatan Rakyat.
Turut hadir, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan dan Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya, Datuk Kamaruddin Mohamed Baria.
Idris berkata, sedangkan banyak peristiwa-peristiwa yang bersifat provokasi dimulakan oleh penyokong Umno antaranya demo memijak kepala lembu di Shah Alam.

Lynas: Mustapa putar belit kenyataan Presiden PAS

KUALA LUMPUR, 2 Nov: PAS mengecam Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang memutar belit kenyataan presiden parti itu mengenai pembinaan kilang pemprosesan nadir bumi oleh syarikat Australia, Lynas Corporation Ltd (Lynas).
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Khalid Samad berkata, tindakan Mustapa yang merujuk kepada kenyataan Presiden, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sebelum keputusan rasmi dibuat parti itu adalah tidak wajar.
"Pihak menteri pun bertindak dengan tidak bertanggungjawab dengan merujuk kepada kenyataan yang dibuat (Hadi) sebelum PAS buat keputusan rasmi selepas kita bermesyuarat," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Jasa YB Datuk Nalla sangat besar

Oleh Mummy Rokiah
Nallakarupan dilantik menjadi Senator manakala ramai ghurka UMNO yang berjuang behttp://malaysianewsnetwork.net/portal/wp-content/uploads/2011/03/dn1-150x150.jpgrmati-matian dari dulu, kini dan selamanya dilupakan sahaja.

Kata bekas Setiausaha Politik seorang Menteri dengan perlantikan Nallakarupan sebagai Senator ia merupakan satu tamparan kepada mereka-mereka yang banyak berjasa pada UMNO tetapi dilupakan.

Apa jasa Nalla kepada negara, kaum India?

Oleh Barathidasan Saminathan
 
Persatuan Progresif India Malaysia (MIPAS) difahamkan bahawa Datuk KS Nallakaruppan dilantik sebagai senator dan dijadualkan mengangkat sumpah di Dewan Negara.nallakarupan interview 220307 smile

MIPAS ingin mempersoalkan adakah ia suatu majlis yang harus di bangga kan?  Nallakaruppan menubuhkan Parti Bersatu India Malaysia (MIUP) setelah keluar daripada PKR, malangannya MIUP tidak menyertai pilihan raya umum ke-12, ia hanya menumpukan kepada kerja-kerja dalaman parti sahaja.

Para Serigala Sudah Mendapat Habuan

Oleh Mohd Sayuti Omar
SEORANG demi seorang para pengampu dan oportunis politik sudah mendapat upah dan habuan masing-masing. Ternyata kesediahttp://3.bp.blogspot.com/_Mo5xPXjUSFI/SbZQqLN6rnI/AAAAAAAAAGI/sFjVkx-qFVI/s320/serigala+berokoe.jpgan mereka menjadi serigala pemburu kononnya atas nama untuk menyelamatkan maruah agama, bangsa dan negara telah mendatangkan hasil buat mereka.
 Salakan dan pekikan meleking leking mereka bagaikan serigala tidak sia-sia, akhirnya berhasil walaupun ia bersifat sementara
 

Banjir di Bangkok dan peranan Asean

Oleh : KARIM RASLAN

Novel Ranjau Sepanjang Jalan karya Sasterawan Negara Shahnon Ahmad mengisahkan sebuah keluarga pesawah menunggu kedatangan hujan dengan sabar, namunhttp://www.infosemasa.com/wp-content/uploads/2011/10/banjir-bangkok.jpg akhirnya kecewa kerana ia tidak tiba. Ini mungkin hanya mainan pena Shahnon yang dramatik.

Berkurun lamanya, musim monsun di Asia Tenggara sering dikaitkan dengan kehidupan - menyegarkan dan bermanfaat, malah kedatangan hujan acap kali ditunggu

Bob Lokman Sedia Ditangkap Akui Berada Di Pihak Benar

Oleh SITI AZIRA ABD AZIZ
PETALING JAYA: Bekas Pelakon dan penulis lirik terkenal Bob Lokman sedia dirinya http://3.bp.blogspot.com/-yXsh7GCCGKc/TbjcgD2sGmI/AAAAAAAAjm8/0aJsls4hSGg/s1600/bob.JPGditangkap oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) pada bila-bila masa kerana berpendapat dirinya berada di pihak yang benar ketika memberi ceramah agama di sebuah masjid bulan lalu.
Jais pada Selasa mengumumkan bahawa waran tangkap ke atas Bob Lokman telahpun dikeluarkan Jumaat lalu kerana gagal hadir memberi keterangan sepertimana yang diarahkan berhubung ceramahnya tanpa tauliah di Masjid Sungai Lui, Hulu Langat pada 10 Oktober lalu.
“Jika mereka hendak tangkap saya, silakan kerana saya akur dengan keputusan mereka yang menganggap saya bersalah.

Putrajaya adamant on not charging A-G

 By Shannon Teoh
Gani has come under relentless attack from Mat Zain. — File pic
KUALA LUMPUR, Nov 2 — The government affirmed today its decision not to take action against Tan Sri Abdul Gani Patail despite renewed allegations of corruption and evidence fabrication made against the country’s top lawyer. Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Nazri Aziz told Parliament today that Putrajaya stood by the decision of an independent panel set up in 2009 that cleared the Attorney-General of any wrongdoing.
“The special committee found no basis to charge the Attorney-General. He does not need to take any action to clear his name,” the de facto law minister said.

TINDAKAN MENTERI MITI MENYELAR AHLI PARLIMEN DI LUAR DEWAN BERMOTIFKAN POLITIK

Didalam keadaan dimana YB Menteri mempunyai cukup ruang didalam dewan sewaktu penggulungan perbahasan RUU Perbekalan 2012, pihak Menteri telah tidak dapat menjawab dengan menggunakan fakta.

Malah Menteri menggunakan kenyataan Menteri Australia sebagai hujah  dan juga memilih untuk melaga-lagakan parti-parti dalam Pakatan Rakyat dan cuba menjurus kepada mengatakan isu Lynas di politikkan oleh pihak saya.

Menteri seharusnya menggunakan 'floor' beliau sebaik mungkin dengan fakta. Sebaliknya YB Menteri lebih berminat mempolitikkan isu  dengan tidak menjawab kepada isu sebenar. Menteri kena ingat bahawa beliau ialah pihak eksekutif dan harus bertindak profesional.

Jingga 13 ke Wisma MCA bagi mengecam Chua Soi Lek yang menghina hudud Allah!!

RM2.1 Untuk Bina Dan Baik Pulih Dewan Di Shah Alam

ACCIN buat laporan polis bantah 'Seksualiti Merdeka'

Israeli boxer: Shabery wants Selangor to own up

Pekerja Swasta Harus Risau Pindahan Akta Kerja Final

02 November 2011 - Sesi Soalan - Lawatan PM ke Tukmenistan - MP DAP Sere...

02 November 2011 - Penggulungan & Usul Di Tolak

02 November 2011 - Keghairahan Seorang Yang Berhormat

02 November 2011 - Tan Sri Speaker Terkejut

02 November 2011 - Usul Potong Gaji Perdana Menteri - MP DAP Jelutong

02 November 2011 - Usul Potong Gaji Perdana Menteri - MP PKR Batu

02 November 2011 - Sesi Soalan - Kawalan Bank Negara - MP PAS Bachok

02 November 2011 - Soalan Tambahan - TERAJU & DEB - PKR Indera Mahkota

02 November 2011 - Soalan Tambahan - Tugas Guru-Guru Luar Bandar - MP PA...

02 November 2011 - Sesi Soalan - Gejala Penipuan SMS - MP PKR Kuala Kedah

02 November 2011 - Sesi Soalan - Kos Media Perdana Menteri - MP PAS Kual...

MP PR: Wanita perlu Modul Pengurusan Kewangan

USTAZ NOR AZLI DI TRONG

INSIDE VIDEO OF HOLY KAABA( MASHALLAH)

Ku Li asks if IPP deals forced power rate hikes

Ku Li asked if the country’s high energy reserves were intended and justified. — File pic
KUALA LUMPUR, Nov 2 — Tengku Razaleigh Hamzah today suggested Putrajaya conduct a full analysis of Tenaga Nasional Bhd’s (TNB) controversial independent power producer (IPP) contracts to determine if Malaysia could have cut gas subsidies without needing to raise electricity tariffs.

'GST tak akan dapat selamatkan M'sia dari muflis'

Bagaimanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) boleh menjadi penyelesaian kepada masalah kewangan negara apabila kerajaan membelanjakan wang tanpa kawalan?

Inilah yang Pakatan Rakyat mahu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala menjawabnya, sebagai reaksi kepada pendirian menteri itu bahawa 'lambat laun' GST perlu dilaksanakan.

‘Political fugitives’ holding back BN-Umno

A December election is unlikely because Najib Tun Razak 'realises he needs a mandate of his own making'.
The next general election is probably going to be the toughest Umno and Barisan Nasional will face.
One thing I am certain of is that it will be held sometime in March 2012. Speculations of GE this year is just that – rumours!
Umno has a problem with finding candidates with leadership qualities because it  has never focused on constructing a system for selection and leadership succession.
The way it stands, I believe Prime Minister Najib Tun Razak realises that he needs a mandate of his own making – minus the BN components.
Why? Well, lets consider these facts.
If 18 out of the 20 seats now held by MCA, MIC and Gerakan falls to non-BN parties, then BN-Umno will be dependent on Sarawak and Sabah.

AUDIT : PINJAMAN OLEH KWSP PADA TAHUN 2010

Sila Klik Utk Besarkan.

Ilham Ahli Akademik "Road to Putrajaya"?

 
Ilham Ahli Akademik Nampaknya Universiti Malaya yang terkenal dek "tradisi mencabar" sejak era 1960-an seakan kembali menjadi pemangkin pada rancangan membawa lebih 1,000 ahli akademik berarak ke Putrajaya.

Forum di universiti berkenaan semalam menyaksikan ahli akademik yang hadir lantang  memprotes pergantungan tugas Professor Abdul Aziz Bari, pakar perlembagaan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) sebelum ini hatta menganggap Dunia akademik Malaysia lahirkan 'Pak Turut'.

"Jika kita boleh mendapatkan 1,000 ahli akademik berarak ke Putrajaya, saya rasa kerajaan akan mendengar suara kami," kata Denison Jayasooria di Malaysiakini.

SPR perlu bersih daftar pemilih tanpa tunggu PSC- Anwar

KUALA LUMPUR 2 Nov: Suruhanjaya Pilihan Raya membersihkan senarai dalam daftar pemilih, tanpa menunggu saranan Jawankuasa Khas Penambahbaikan Pilihan Raya (PSC), kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Ini kerana katanya, pembersihan daftar pemilih merupakan tugas penting yang harus dilaksanakan segera sebelum Pilihan Raya Umum ke 13.
“Jika tiada pembersihan sebelum pilihan raya ke 13, kita bimbang senario yang berlaku menjelang PRU pada 1999 akan berulang.
“Pada waktu itu pemilih baru melebihi 680,000 dinafikan hak untuk mengundi,” kata Anwar dalam perbahasan di parlimen hari ini.
Pembersihan daftar pemilih merupakan salah satu daripada lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya bersih dan Adil (Bersih 2.0).

Guna FBC Media RM84 juta, k’jaan nafi peranan kementerian...peranan siapa eh..!!

KUALA LUMPUR 2 Nov: Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Md Ramli mempertikaikan peranan Kementerian Luar Negeri mahupun kedutaan luar negara dalam usaha menaikkan imej negara di peringkat antarabangsa.
Beliau mempersoalkan jawapan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz berhubung  tindakan kerajaan menggunakan syarikat media asing bagi menonjolkan imej Malaysia.
“Adakah terdapat kekurangan kepada mereka yang telah dilantik untuk mewakili negara di luar sebagai kedutaan, Matrade dan juga Kementerian Luar sehinggakan kita terpaksa melantik media asing sebagai konsultan bagi menaikkan imej negara ini?
“Kita melihat lantikan media asing itu bukan mendatangkan kebaikan tetapi sebaliknya telah menjatuhkan imej negara di persada antarabangsa apatah lagi FactBased Communication (FBC) Media yang berada di United Kingdom itu telah dikenakan tindakan kerana salah laku yang dilakukan oleh mereka,” katanya.

Nazri: AUKU masih kekal, keputusan mahkamah satu pandangan

KUALA LUMPUR, 2 Nov — Kerajaan menegaskan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) kekal terus digunakan meskipun mahkamah telah memutuskan peruntukan undang-undang itu melanggar Perlembagaan Persekutuan.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz (gambar) memberitahu Parlimen hari ini bahawa “akta itu masih satu akta.”
Kata beliau, undang-undang itu yang melarang pelajar daripada menyertai aktiviti politik masih kekal tidak berubah sebab keputusan Mahkamah Rayuan hanya satu pandangan institusi kehakiman.
“Sekarang terpulang kepada Peguam Negara sama ada mahu membuat rayuan dengan keputusan itu. Sehingga perkara itu dimuktamadkan, kita tida boleh kata apa-apa,” kata Ahli Parlimen Padang Rengas ini.

Pembongkaran Ketua Audit Negara melukakan hati penternak lembu, kambing dan kerbau

oleh mummy rokiah

Laporan Ketua Audit Negara yang terkini mendedahkan Institut Sukan Negara (NSI) memperoleh 23 ekor kuda bernilai RM5.66mil tanpa kelulusan daripada Kementerian Kewangan. Dan yang melucukan lagi tiada seekor kuda pun yang dibeli layak bertanding dalam dua kejohanan antarabangsa seperti yang disyorkan.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara lagi, yang menambah kehairanan apabila perolehan telah dibuat tanpa apa-apa surat tawaran atau perjanjian yang memerlukan ketetapan yang jelas berhubung tanggungjawab pembekal.

Siapa menteri besar Terengganu selepas Ahmad Said?

Oleh Abdullah Ngah
Demikianlah soalan yang ditimbulkan oleh kebanyakan rakyat Terengganu yang kuat menyokong umno.

Maka berkatalah orang PAS tak lain dan tak bukan bahawa menteri Terengganu orangnya ialah YB Mohd Abdul Wahid Endut, Pesuruhjaya PAS negeri Terengganu.

Mengapa persoalan menteri besar Terengganu selepas Datuk Seri Ahmad said timbul. Sudah tentu ada yang tak kena pada menteri besar sedia ada.

Jalan-Jalan Masuk Kg: Mencari Golongan Ke-3

Oleh moniermatdin

Weekend baru ni, saya dan sdra Aznee (AJK WARGAKILANG) dari kilang INTEL masuk ke kg-kg di kawasan Jeneri, Sik Kedah pi riki senarai keluarga untuk diagihkan daging korban, 14 ekor lembu raya kedua nanti.

Ustaz kata Daging KORBAN itu kena bahagi 3 BAHAGIAN – Tuan Punya Korban, Masyarakat Sekeliling dan Golongan Fakir Miskin.


Niat kami hari itu ialah nak pi cari golongan yang ke-3 ini, keluarga fakir dan miskin. Dalam pencarian itu, kami telah dibawa ke sebuah rumah yang agak daif, dihuni oleh seorang bapa dan 3 orang anak-anaknya yang masih kecil.


Sebelum itu kami singgah sebentar di kedai runcit berdekatan beli sedikit beras, gula, telor, sardin dan keropok serta minuman botol buat budak2 tu.

Final Warning: Malaysia may be bankrupt sooner than 2019

Final Warning: Malaysia may be bankrupt sooner than 2019Alarm bells should be sounding by now, yet the nation’s leaders seem to be adamant on keeping things sounding rosy and well. The Auditor-General's Report for 2010 has shown how far down the barrel, Malaysia has gone.
It must be noted that when Malaysia was formed in 1963, the British left her with a solid administrative template. Yet, after more than 50 years of rule by Barisan Nasional, the template has not been improved on. In fact, it has gone to the dogs; replaced instead by a form of government that encourages leakages and corruption of all forms.
Malaysia has a population of 28 million and a civil service of around 1.3 million. Out of the 28 million, only one percent are paying income tax. This clearly shows that 99% are either below that income tax bracket or merely earning too little to need to pay taxes. With inflation and the prices of goods continuing to rise, expect even fewer people to pay income tax in the near future.

Perjuangan bahasa perlu diteruskan

"Tunjuk perasaan mendesak Mansuhkan PPSM pada Sabtu 7 Mac 2009 bagai hilang dari ingatan, bahkan jasa dan kesan dari desakan hingga diumumkan penarikan PPSM pada 8 Julai 2009 (berkuatkuasa pada 2012) oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin Menteri Pelajaran dipertikaikan kembali. Akhbar-akhbar berbahasa Inggeris mutakhir ini semacam mengambil persetujuan dan tindakan kempen dan menampilkan pendapat-pendapat marginal bagi mengembalikan PPSM yang kononnya tidak ada cara lain bagi menguasai bahasa Inggeris kecuali melalui PPSM.

Tanpa PPSM, bukan bererti menghalang bagi mempelajari bahasa Inggeris, bahkan banyak pendekatan yang lain bagi menguasai dan memahirkan bahasa Inggeris. Dalam keadaan sekarang kita mau melihat ketegasan Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan keputusan yang dibuat pada 8 Julai 2009 dan ditegaskan lagi oleh beliau Oktober 29, 2011 baru-baru ini. Sebarang dolak dalik dari beliau akan membuka ruang dan desakan pihak berkenaan.

Jamil Khir seleweng wang zakat, kali ini untuk burukkan Pas – Mahfuz

KUALA LUMPUR 2 Nov: Ahli parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar menuntut penjelasan segera Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom kerana menyeleweng wang zakat untuk tujuan politik.
Mahfuz menunjukkan surat arahan Jamil kepada Yayasan Taqwa untuk membayar sebuah syarikat yang membekal buku bertajuk ' Bukti Pas bukan parti Islam'
Berdasarkan satu surat, katanya, menteri itu didakwa mengarah Yayasan Taqwa membayar kepada sebuah syarikat yang membekal buku bertajuk ‘Bukti Pas bukan parti Islam’ kepada sekumpulan imam dan bilal.
Yayasan Taqwa ialah badan yang berada di bawah kementerian Jamil Khir yang menerima dan mengagih wang zakat.

BN T'ganu dakwa masalah selesai, sedia hadapi PRU-13

terengganu ahmad said and state assembly 130509BN negeri Terengganu telah berjaya menyelesaikan masalah sesama sendiri dan kini memberi tumpuan untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke 13, kata pengerusinya Datuk Seri Ahmad Said.

Beliau yang juga Menteri Besar Terengganu berkata dalam keadaan sekarang pihak BN negeri tidak menghadapi sebarang masalah.

"Kita lihat sekarang masalah hampir selesai. Maksudnya semua anggota parti dapat bersama kepimpinan dengan memperlihatkan sokongan yang padu. Saya begitu yakin dengan isyarat diberikan rakyat menerusi program yang telah dibuat oleh kerajaan.

Husni: M'sia pasti capai KDNK 5-6 peratus tahun ini

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata Malaysia sudah pastinya akan mencapai pertumbuhan 5-6 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun ini memandangkan kerajaan telahpun bersedia untuk berhadapan dengan sebarang situasi tidak menentu dari pasaran kewangan Barat.

"Kita telahpun membentangkan Belanjawan 2012 dan kini mengambil langkah-langkah agar kelembapan ekonomi di AS dan Eropah tidak menjejaskan kita.

ahmad husni hanadzlah"Kita yakin mencapai pertumbuhan lima hingga enam peratus," kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucap tama di Persidangan MIA-AFA 2011 di Kuala Lumpur hari ini.

Husni berkata kerajaan telah memperuntukkan RM6 billon dalam perbelanjaan rangsangan bagi membantu memakmurkan ekonomi negara di sebalik keadaan tidak menentu ekonomi global.

"Kita ada penimbal kita. Pertamanya, di bawah inisiatif belanjawan, kita ada kira-kira RM6 bilion dalam perbelanjaan rangsangan.

"Ini bermakna dengan mengandaikan tiadanya kemelesetan, penimbal telah ada untuk memastikan yang adanya pertumbuhan kukuh dan sekiranya berlaku kemelesetan, ia akan melindungi ekonomi," kata beliau.

Kejahilan dorong Melayu bantah mansuh PPSMI

anti ppsmi a million post card campaignTindakan sesetengah golongan Melayu yang masih membantah pemansuhan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) seolah-olah tidak menggambarkan semangat jati diri sebagai bangsa Melayu, kata tokoh bahasa Melayu Profesor Emeritus Datuk Nik Safiah Karim.
Menurutnya, tindakan golongan itu didorong sifat kejahilan kerana tidak mengetahui sejarah kegemilangan bahasa Melayu sehingga mengagungkan bahasa lain.

"Saya selalu merungut dan sedih apabila orang Melayu sendiri menolak bahasa kebangsaan dan memilih untuk memuja bahasa Inggeris seperti yang berlaku sekarang iaitu berkenaan dasar PPSMI," katanya.

MBSA Peruntuk RM70 Juta Urus Sistem Sampah Pepejal

MP PAS Kota Raja: Betulkah JKM kekurangan kakitangan?

MP PAS Rantau Panjang: Langkah .. atasi Anak Tidak Sah Taraf?

Pakatan MPs dispute Ng's direct negotiations view

Apologise for 'demeaning Islam', MCA head told

Kita Buat Kajian Mengenai Memo PERKASA - Acp Ramli

YB Dr Lee Boon Chye: Najib gagal menyiasat pendedahan Laporan Ketua Audit Negara

Catatan cemerlang Audit Kedah digelapkan TV3

Oleh Zulkifli Yahaya
BULETIN Utama TV3 melaporkan kononnya Ketua Audit Negara telah menegur Kerajaan Negeri Kelantan kerana amalan perbelanjaan yang tidak berhemah. Siaran berita yhttp://4.bp.blogspot.com/-Nknpw67L9DU/Tk8kyjHMlgI/AAAAAAAABBs/90YsXNxZLqk/s1600/logo+buletin+utama+baru.JPGang sama juga mengecam Kerajaan Negeri Selangor kerana berdasarkan laporan audit itu juga, hasil negeri Selangor merosot sebanyak 20 peratus dari sebelumnya.

Banyak juga pendedahan kepincangan dalam pengurusan kewangan oleh agensi kerajaan Pusat yang berlaku tetapi TV3 tidak menyiarkannya. Itulah kaedah penyiaran berat sebelah dan penuh propaganda oleh siaran televisyen yang bekerja keras untuk menyelamatkan kuasa kerajaan BN di pusat.

Himpun: Signal rakyat tidak bersama Umno-BN

Oleh SAFAR JUMAAT
SEBENARNYA sejak awal dirancang, tiada siapa yang mahu percaya Himpun akan berhttp://media.themalaysianinsider.com/images/sized/images/uploads/2011/october2011/22/himpun-guys-placard-240x160.2.jpgjaya menghimpunkan sejumlah besar umat Islam di Malaysia, walaupun kempen yang dijalankan cukup besar, termasuk penggunaan media arus perdana.
Lebih-lebih lagi dengan persetujuan Perkasa mahu menyertai Himpun, makin ramai yang menjauhkan diri dari Himpun, kerana terbukti selama ini, apa yang dibawa Perkasa dalam pesada politik Malaysia, menjadikan rakyat Malaysia yang sudah Merdeka 54 tahun, tidak selesa dibuatnya

Demokrasi boleh mengecewakan

Oleh Abu Firdaus
Melihat berkumpulnya rakyat Libya di Benghazi ketika pengumuman Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC), terasa betapa gembiranya mereka dengan kejatuhan rejim Muamhttp://www.famouspeopleinfo.com/wp-content/uploads/2011/09/Muammar-Gaddafi-4.jpgmar Gaddafi. Dengan mengibarkan bendera baru Libya, maka kelihatan harapan tinggi rakyat supaya negara mereka akan muncul lebih baik dengan amalan sistem demokrasi.

Tetapi hakikatnya demokrasi boleh mengecewakan. Ini kerana demokrasi hanyalah suatu sistem yang hasil baiknya hanya dapat dibuahkan oleh pencak pelaku-pelaku politiknya.
Bagi pendokong-pendokong gerakan Islam di Libya, sudah tentu harapan berganda tinggi kerana mereka bukan saja mengimpikan negara demokrasi tetapi juga sebuah pemerintahan Islam.

KPI rakyat terhadap kerajaan Umno-BN

leh Suhaimi Abdul Aziz
DEWAN Pemuda PAS Wilayah Persekutuan mengajak rakyat menilai kembali tahap kecekapan dahttp://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/50252_6912501533_8474_n.jpgn keberkesanan kerajaan mengurus tadbir negara ini.
Melalui Laporan Ketua Audit Negara 2010 yang dibentangkan pada 24 Oktober 2011 menunjukkan kerajaan Malaysia sudah jauh daripada berupaya mengurus tadbir negara dengan baik dan berkesan.

Laporan Ketua Audit Negara 2010 menceritakan segala-galanya.
Tidak hairanlah, laporan gagal dibentangkan pada masa yang ditetapkan iaitu semasa Bajet 2011 tempohari. Daripada laporan tersebut, didapati terdapat banyak kelemahan, kepincangan, ketirisan serta kepincangan dalam projek-projek pelbagai Kementerian serta agensi kerajaan. Antara yang dilaporkan adalah RM160.7 juta yang telah diululuskan oleh Kementerian Pelajaran untuk membina 300 makmal komputer, namun hanya 2 buah makmal sahaja yang siap.

Demokrasi mati, ketawa pun dilarang

Oleh Abd Shukur Harun
LAMA dulu saya menonton sebuah filem komedi Indonesia, iaitu pada awal 1970-an berjudul, Sambal Kledek, sebuah komedi menarik penuh sindiran bagaimana demokrahttp://www.wikimu.com/Common/NewsImage.ashx?id=16342si menemui ajalnya di sebuah desa, sehinggakan rakyat ‘ketawa pun dilarang’.
Kisahnya bermula pada suatu petang di sebuah warung di pulau Jawa, sekumpulan rakyat pulang dari sawah, berbual sambil minum-minum menghilang penat. Entah apa yang mereka bicarakan hingga mereka tertawa dan terus tertawa, menyebabkan suasana di warung rakyat itu riuh rendah.
Beberapa ketika kemudian, dengan tiba-tiba mereka serentak berhenti tertawa apabila melihat seorang lelaki separuh umur yang mereka kenal sebagai Kepala Desa (Ketua Kampung) datang dan mendekati mereka, lalu dengan suara keras bertanya: “Mengapa tertawa?”

Bila Tengku Adnan Bersanadkan Kepada MP 9/10

Oleh Mohd Sayuti Omar
SEKALI lagi Umno menerusi Setiausaha Agungnya, Tengku Adnan Mansor membaca madah dan gurindam sama untuk memburukkan Pas. Tidak menghairankan kalau madah dan gurindam itu terus dikemundangkan. Dengan madah itu Adnan dan Umno mengharap orang akan membenci dan menjauhi parti Islam itu.

Katanya, Pas ditubuhkan oleh kalangan pemimpin yang kecewa dalam pertandingan untuk memecah belah orang Melayu? Itulah hujan dan keyakinan Adnan. Terlalu keras dan zalim kata-kata itu. Sebagai seorang yang berstatus Setiausaha Agung yang dikira mempunyai tahap pemikiran yang tinggi kalau pun tidak sampai ke tahap Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-Moo tidak sepatutnya kalau Adnan mahu memburukkan Pas memakai hujah itu. Naif dan dangkal sangat.

Sekali lagi kena tukar MyKad

Oleh : ABDUL JALIL ALI
Pada usia melewati setengah abad, saya lupa entah berapa kali telah menukar kad pengenalan (KP). Tetapi masih jelas dalam ingatan bentuk dan rupa kad phttp://www.thenutgraph.com/user_uploads/images/2008/10/12/REALPOLITIKER_Hornbill_MyKad.jpgengenalan pertama yang saya ada ketika berusia 12 tahun. Comel betul wajah saya, macam bayi!
Selepas kad pertama yang comel itu banyak kali dokumen penting peribadi tersebut ditukar, bukan sebab hilang tetapi kerajaan memperkenalkan kad baru yang lebih canggih.
Banyak kali saya ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), dan berbaris panjang lagi berpeluh, untuk menukar kad baru.

Berusaha keras tumbang BN

Oleh Anti Jerung
PAKATAN RAKYAT tidak mustahil melakukan kejutan di Pahang, Johor dan memperolehi majoriti dua pertiga kerusi di Parhttp://hornbillunleashed.files.wordpress.com/2009/10/pakatan-rakyat.gif?w=219&h=146limen.Umno tunjang BN hanya bersandar kepada pengundi yang kurang pendedahan dan penjawat awam yang tertekan.
Tempoh berhujah di dewan negeri BN, dewan negara atau mahkamah tidak lagi bermakna kerana sekarang adalah tempoh melancarkan boikot majlis kerajaan dan berkempen awal.

Audit dan harimau kertas

Oleh SHIRZAD LIFEBOAT
Laporan Ketua Audit Negara mendedahkan ada kementerian yang membeli komputer riba dengan pencetak dengan harga hampir RM12,000. Jika Steve Jobs masih hiduhttp://www.aktechpage.com/wp-content/uploads/2009/07/mini-note-hp1.jpgp dia tentu boleh menangis mengetahui ada komputer riba yang lebih mahal daripada sebuah laptop Mac
TIDAK seperti, mungkin sedekad lalu, kini Jabatan Audit Negara muncul sebagai sebuah jabatan kerajaan yang cukup popular. Setiap tahun lebih ramai rakyat biasa yang menanti-nantikan penerbitan Laporan Ketua Audit Negara.

Take in other views if not Lynas spokesman, Fuziah tells Mustapa

Fuziah said Mustapa has neglected to consider input from parties beyond Lynas. — File pic
KUALA LUMPUR, Nov 2 — PKR vice president Fuziah Salleh challenged Datuk Seri Mustapa Mohamed today to “look at other inputs” on Lynas Corp’s controversial RM1.5 billion rare earth plant in Kuantan to prove he is not a spokesman for the Australian miner. The Kuantan MP, who has led protests against the factory that has raised fears of radiation pollution, told reporters today that the international trade and industry minister has so far only viewed information coming from Lynas.

LGE rasis?

2 NOVEMBER – Satu lagi demonstrasi haram anti-Pakatan Rakyat berjaya diadakan di Pulau Pinang tanpa sebarang tembakan gas pemedih mata atau pancutan air kimia oleh pihak polis.
Demonstrasi kali ini yang dibuat oleh sekumpulan Mat Rempit bersama motosikal mereka yang dipercayai didalangi oleh kumpulan-kumpulan tertentu telah membawa satu pakej mesej yang agak ganjil: “Selamatkan Mat Rempit”, “Selamatkan Pulau Pinang” dan “LGE Rasis”.
LGE di sini membawa maksud Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang telah menjadi mangsa fitnah sejak mengambil alih kepimpinan negeri selepas pilihan raya umum 2008. Malah anak sekolahnya juga telah difitnahkan oleh blogger pro-UMNO dan beberapa pemimpin UMNO baru-baru ini.
Sejak dahulu hingga sekarang, fitnah terhadap Setiausaha Agung DAP itu hanya bertumpu kepada satu perkara sahaja, iaitu “rasis” atau perkauman.
Para pemimpin UMNO telah menuduh Guan Eng itu sebagai rasis kerana didakwa tidak membantu Melayu, MCA telah menuduh beliau rasis kerana menolong Melayu sahaja dan setakat ini tidak dipastikan apa tuduhan MIC terhadap Ahli Parlimen Bagan itu.

Mengapa polis tidak halang demontrasi liar Mat Rempit?

GEORGETOWN, 2 NOV – Demontrasi liar membabitkan kira-kira 200 Mat Rempit di perkarangan Komtar dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang baru-baru ini tanpa dihalang secara serius oleh pihak polis telah menimbulkan tanda tanya.
Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman berkata, demonstrasi bermotosikal yang menyebabkan kesesakan lalu lintas itu kelihatan agak tersusun, seolah-olah didalangi oleh pihak pembangkang.

Politik rempit

Oleh Adil Mat Selamat
2 NOVEMBER – Kita sebagai anggota masyarakat menyedari kewujudan golongan anak muda yang menggunakan motosikal sebagai alat untuk melepaskan perasaan atau tekanan perasaan yang berpunca dari keadaan tempat kerja, sekolah atau keluarga.
Siapa Mat Rempit
Kita amat bersimpati kepada golongan ini yang rata-ratanya anak muda Melayu. Umumnya golongan ini bukanlah dari mereka yang berpendidikan tinggi atau keluarga mewah, sebaliknya mereka yang terkandas di peringkat sekolah menengah atau yang gagal melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.
Mat Rempit juga merupakan golongan dari keluarga miskin bandar dan dari keluarga luar bandar. Mereka merempit siang dan malam, selain berpunca dari tekanan hidup, majoriti mereka ini sekadar ingin berseronok dan ada pula yang sudah ketagih.

Tampal iklan Ah Long,penganggur dipenjara....

Seorang penganggur didenda RM4,000 atau penjara lima bulan pada Rabu jika gagal membayar denda itu oleh Mahkamah Majistret di sini kerana kesalahan mengedar/menampal 680 keping risalah iklanyang menawarkan pelbagai pinjaman tanpa permit pada Khamis lepas.Majistret Azmil Muntapha Abas menjatuhkan hukuman itu selepas Lam Seng Won mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
Lam, 21, dari Sandakan, Sabah dituduh melakukan perbuatan itu di sekitar peti pencawang elektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Jalan Hujan Rahmat 1 OUG, Brickfields di sini pada 3.30 petang, 27 Oktober lepas.
Dia didakwa mengikut Seksyen 11 (2) Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 (Akta 400) dan boleh dihukum di bawah akta yang sama yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara tidak lebih dari setahun atau kedua-duanya.

Benarkah Umno menuju kepupusan?

Kenny Gan
Dalam tahun 1961, kerajaan komunis Jerman Timur telah membina tembok yang membahagikan Berlin kepada Barat dan Timur bagi menghentikan penghijrahan rakyat dari Kawasan Komunis ke Barat. Tembok sepanjang 103 batu dilengkapi peralatan senjata bahaya adalah satu pembinaan besar lambang kemampuan kejuruteraan Kesatuan Soviet. Tetapi ia juga adalah lambang kegagalan Komunisme.
Sebenarnya, “syurga pekerja” hanya boleh dibina di dalam penjara pekerja. Jika adapun, tembok Berlin adalah petanda jelas runtuhnya Komunisme. Tumbangnya Kesatuan soviet pada tahun 1990, adalah seperti satu ketentuan yang akhirnya berlaku. Ideologi Komunisme mulai diketepikan di serata dunia kecuali di beberapa negara dengan China sebagai Komunis hanya dalam perihal mengadakan pilihanraya.

Pensyarah UIA takut tunjuk sokong Aziz?


Ahli akademik – kecewa terhadap pelanggaran hak kebebasan mereka, khususnya penindasan terhadap Prof Abdul Aziz Bari – dengan keras mengkritik suasana akademik di Malaysia, yang menurut mereka, membuahkan intelek yang menjadi pak turut dan tidak kritikal.Pensyarah USM, Wan Manan Wan Muda berkata di Malaysia hari ini, ia bukannya memberikan kebebasan yang lebih besar seperti di Jepun dan Indonesia, di mana hak akademik dilindungi dalam perlembagaan, tetapi sebaliknya, ahli akademik negara ini dilayan seperti “warganegara kelas kedua”.
Bercakap dalam satu forum di Universiti Malaya malam tadi, beliau berkata, di Jepun, ahli akademik dan pelajar universiti diberi kebebasan yang lebih kerana mereka dilihat sebagai lebih waras.

Penang 'Mat Rempit' the start of Umno-backed anarchy ahead of GE-13

Penang 'Mat Rempit' the start of Umno-backed anarchy ahead of GE-13What was it that the police and Barisan Nasional (BN) government labelled the “Mat Rempit”? If the police and BN are suffering from amnesia, let me refresh their memory – road thugs.
The police and BN had said the people should not glorify the term Mat Rempit because these road bullies are no different from gangsters and mobsters. They are a nuisance and a threat to peace-loving Malaysians.
Then, what happened in George Town?
There was no clampdown on the road thugs who were allowed to roam the streets and make their way to the Penang State Assembly to demonstrate, illegally I supposed. Or was there a police permit?
Unlike the peaceful Bersih 2.0 demonstrators, who were brutally attacked by the police, this did not happen to the road thugs. And what were the demands of the Bersih demonstrators? They just want the universal rights of the people to have free and fair elections.