Isnin, 24 Oktober 2011

Video : Floods Force Displaced Thais to Move Again

Video : Anita McNaught on Turkish earthquake rescue efforts

Video : MARA Beli Barang 100 Kali Ganda Harga Pasaran Bagi Program Orang Miskin

Video : Quake Survivors Pulled Out Alive in Turkey

Video : US Pulls Syrian Ambassador After Threats

Video footage shows 'Gaddafi's killer'

Gaddafi sudah selesai...bila pula giliran Bashar?

Oleh: tokpepijat

"Setelah berada di tampuk kekuasaan lebih 40 tahun, akhirnya Kolonel Muamar Gaddafi mati dalam keadaan hina di tangan rakyatnya sendiri.

Gaddafi mengikuti nasib rakan-rakan Arabnya yang lain. Bermula Saddam Husien(Iraq), Zainal Abidin Ben Ali(Tunisia), Hosni Mubarak(Mesir) dan Ali Soleh(Yaman). Bakal menuruti nasibnya ialah Bashar Assad( Syria).

Kesemua diktator Arab ini mempunyai banyak persamaan. Antaranya :
i) Anutan ideologi yang sesat seperti sekular, Baath, sosialis,nasionalis, Buku Hijau dan anti Hadis.

Wasiat Muammar Gaddafi


Yang berikut ialah isi surat wasiat yang didakwa ditulis oleh Muammar Gaddafi:

“This is my will. I, Muammar bin Mohammad bin Abdussalam bi Humayd bin Abu Manyar bin Humayd bin Nayil al Fuhsi Gaddafi, do swear that there is no other God but Allah and that Mohammad is God’s Prophet, peace be upon him. I pledge that I will die as Muslim.

1Malaysia Gadai Akidah?

KUCHING, 23 Okt - Walau berlainan bangsa dua petugas di Pusat Panggilan Kecemasan 999 Kuching, Hanipah Bujang (kiri) dan Noor Zainora Arshad mengambil kesempatan membuat lakaran "Kollam 1 Malaysia" menjelang ketibaan sambutan Deepavali tidak lama lagi di sini hari ini. -Bernama

Keghairahan umat Islam ingin menunjukkan semanat 1Malaysia. Kita tahu 'kollam' adalah melibat perayaan Deepavali. Mereka membuatnya kerana meminta sesuatu dari 'Tuhan' mereka. Janganlah kita terlalu seronok sangat dengan 1Malaysia, takut-takut akidah tergadai!! Minta penjelasan Jakim dan Majlis Fatwa dengan keseronokkan ini!!

CARREFOUR DAN HALAL JAKIM


Apabila bangunan Carrefour ada lambang HALAL tersergam besar ini bermaksud segala barangan darinya halal belaka.
Adakah kita harus percaya.?..
Apa tujuan lambang halal jakim sebesar itu diatas bangunan carrefour
Adakah carrefour tidak ada menjual arak dan daging babi.?

Fatwa terbaru...Muslimah Haram Berkahwin dengan Muslim Pendokong Parti Kebangsaan Sekular yang zalim

Sumber [eramuslim.com]Seorang ulama Mesir terkemuka mengeluarkan fatwa agama yang melarang pernikahan perempuan Mesir dengan mantan anggota partai yang berkuasa Partai Nasional Demokratik (NDP), karena tindakan korupsi dan ketidakjujuran mereka.
Tidak ada laki-laki Mesir yang diperbolehkan untuk menikahkan putrinya dengan anggota NDP dalam kondisi apapun, kata Syaikh Umar Setouhi, sekretaris jenderal Komite untuk Pengajaran Islam di al-Azhar, lembaga terkemuka di dunia Islam Sunni.
"Mereka tidak jujur ​​dan jika mereka terbukti tidak amanah dengan kepercayaan yang diberikan kepada mereka pada tingkat nasional, mereka pasti tidak dapat amanah pada tingkat pribadi," katanya dalam sebuah pernyataan yang diterbitkan hari Sabtu lalu di surat kabar Mesir Al-Youm al-Sabea.

Audit: LPKP ambil lebih 700 hari selesai kes, aduan

KUALA LUMPUR, 24 Okt — Laporan Ketua Audit Negara 2010 mendedahkan ada kes tangkapan dan aduan oleh Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) mengambil masa lebih 700 hari untuk diselesaikan.
Menurut laporan itu, tempoh tersebut bermula daripada tarikh tangkapan sehingga tindakan amaran, pembayaran kompaun, penggantungan atau pembatalan lesen yang boleh diselesaikan dalam masa sehari.
Perkara tersebut dikesan menerusi semakan terhadap 486 kes tangkapan dari tahun 2008 hingga Mei 2010, menurut laporan itu yang dikeluarkan hari ini.
Selain itu, semakan juga mendapati LPKP mengambil masa antara 41 hingga 756 hari untuk menyelesaikan 123 daripada 257 aduan, yang mana bertentangan dengan piagam organisasi iaitu 30 hari bagi urusan pengendalian aduan.
Jabatan Audit Negara turut mendapati ada kelemahan lain dalam LPKP seperti tidak mengambil tindakan pendakwaan, prosedur kerja penguatkuasaan tidak dipatuhi dan pengurusan fail serta dokumen yang tidak teratur, lapor Bernama Onlien.
Sehubungan itu, jabatan tersebut mengesyorkan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), yang ditubuhkan 31 Januari lalu bagi menggantikan LPKP di Semenanjung Malaysia, memperbaiki kelemahan LPKP tersebut bagi memastikan penguatkuasaan dan pengurusan yang cekap dan teratur.

Tekanan Rakyat : UIA tarik balik arahan gantung tugas Aziz Bari, diarah lapor diri esok


KUALA LUMPUR, 24 Okt — Universiti Islam Antarabangsa (UIA) telah menarik balik arahan gantung tugas yang dikenakan ke atas pensyarah undang-undangnya Prof Abdul Aziz Bari hari ini.
Perkara itu dimaklumkan oleh unit perundangan menerusi satu surat yang difakskan sekitar pukul 6.30 petang tadi, kata peguam beliau Dr Zulqarnain Lukman kepada The Malaysian Insider.
“Surat diterima petang sekitar 6.30 petang, selepas kami hantar respons kepada surat tujuk sebab petang tadi, ia ditandatangani oleh pegawai unit perundangan... UIA arah Prof Abdul Aziz Bari lapor diri kepada dekan Kulliyah Undang-undang,” kata Zulqarnain.

Jangan Jadikan Najib Hero Di UIA

ESOK khabarnya Najib Razak mungkin tanpa disertai isterinya Rosmah Mansor akan mengadakan lawatan ke Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Malaysia. Kunjungan itu adalah pertama kali Najib sebagai PM.

Sekumpulan pelajar bercadang untuk mengadakan tunjuk perasaan sempena kunjungan Najib itu. Pelajar akan memprotes penggantungan Aziz Bari oleh UIA minggu lalu. Satu memorandum mendesak PM campur tangan juga akan diserahkan.

Tentu Najib seronok mendengar rancangan mahasiswa itu. Itulah yang beliau nanti sempena kunjungan ke UIA itu; mahu mendengar protes terhadap penggantungan Aziz Bari. Kalau tidak ada protes maka tidak bermakna tidak ada gimiklah kunjungan Najib ke UIA. Ia akan menjadikan kunjungan itu biasa saja.

Sekurang-kurangnya bila ada tunjuk perasaan Najib boleh berintraksi dengan mahasiswa. Peluang itu akan digunakan untuk mendekati mahasiswa. UIA selama ini dikenal pasti sebagai lubuk pembangkang. Dalam pilihan raya kampus, parti mahasiswa yang pro kepada kerajaan tidak pernah menang.

Saya cukup yakin Najib akan campur tangan berhubung penggantungan Aziz itu. Di akhir lawatan itu beliau akan membuat kenyataan akhabr agar Aziz dibebaskan ataupun Aziz tidak dikenalkan apa-apa tindakan. Najib mahu mahasiswa UIA dan mahasiswa lain melihat akan keterbukaan beliau dalam berdepan dengan komuniti akademik.

Umno's 'breast molester' coarseness catches int'l attention: Anya may sue

Umno's 'breast molester' coarseness catches int'l attention: Anya may sueA 21-year-old Hong Kong chess champion has unwittingly found herself at the centre of an ugly political smear campaign in Malaysia, after an online photo of her was used to implicate a politician's son in a sexual assault.
Born in the United States and educated at Kennedy and West Island schools, Anya Corke has never been to Penang, neither attended school in Malaysia nor met her alleged attacker, Marcus Lim Whai Khai, the 16-year-old son of Penang chief minister Lim Guan Eng.
Corke, a philosophy and Russian literature major at Wellesley College in the US is best known as the four-time Hong Kong chess champion; she has been a woman chess grandmaster since 2004.

Tanpa Hudud : Inilah Negara Islam Malaysia acuan UMNO-BN

"PETALING JAYA – Lakonan drama sepasang kekasih berusia 26 dan 28 tahun yang menyamar sebagai adik-beradik bagi mengelak dicekup berkhalwat terbongkar apabila wanita itu ketakutan selepas digertak mengenai balasan orang yang berzina ketika di akhirat.

Mereka ditahan selepas didapati berdua-duaan di sebuah hotel bajet di Taman Medan dalam operasi cegah maksiat Ahli Jawatankuasa dan Pemuda Masjid Nurul Ehsan dengan kerjasama polis awal pagi semalam.

Hina Islam.. Syarikat Yahudi Semakin Melampau!


Bila di lihat dan diperhatikan dengan teliti, yang di 'saf' belakang tu orang sebenarnye. Mereka mengiklankan solat dengan berpakaian seperti ini. Berkupiah jenama 'coke'.

Mula mula tengok dekat email, saya tak berapa perasan sebenarnye gambar ni adalah 'orang' sebab yang 'saf' kat belakang tu sama macam botol air yang disusun. Cantik jer. Tapi saya mula perasan bila tengok 'imam' yang dekat depan tu tengah sujud. Nampak tangan. Tergamam aku.

Konsert Elton John di Malaysia dibantah

Dewan Pemuda PAS Pahang (DPPNP) membantah konsert Greatest Hits Tour melibatkan penyanyi gay Elton John di Arena of Stars, Genting Highlands pada 22 November depan kerana dianggap tidak sesuai dengan budaya negara ini.Ketuanya, Shahril Azman Abdul Halim Al-Hafiz, berkata walaupun mungkin penyanyi yang berkahwin sesama lelaki itu datang sekadar menghiburkan peminatnya, tetapi bimbang ikon muzik dunia itu akan menjadi ikutan negatif kepada generasi muda.
Sebuah akhbar harian semalam melaporkan Elton, 64, “top 10 artis paling terlaris dalam sejarah muzik” bakal mengadakan konsert sulungnya di Malaysia November ini bertempat di Genting Highlands.
“Pihak berkuasa kena sedar bahawa budaya hedonisme atau berhibur secara berlebihan dan melampau kian menular, merebak umpama racun berbisa yang semakin menyerang remaja Islam.

Malaysian logs banned by Netherlands


The Netherlands has banned Malaysian logs because Malaysia does not practise sustainable forest managements.The Netherlands’ Independent Appeals Board in Amsterdam recently ruled that Malaysia’s regulations governing forestation were well below world standards.Ruling in favour of international NGO Greenpeace, the board concurred with Greenpeace’s complaint that Malaysia’s wood certification scheme fell below the acceptable world standards and was not a badge of good practice.
Greenpeace’s complaint was based on “solid evidence and international reports” which it had compiled and presented to the board.
According to the Appeals Board judgment, the Malaysian Timber Certification Scheme (MTCS) had demonstrated:

Audit: LPPM beri tender runding terus iklan RM194.31 juta

KUALA LUMPUR: Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia (LPPM) memberikan projek  ruangan iklan secara runding terus sebanyak RM194.31 juta, dedah Laporan Ketua Audit Negara 2010.
Laporan Audit menjelaskan LPPM, yang diletakkan di bawah kementerian Pelancongan telah membuat tempahan ruangan iklan berkenaan dalam tempoh dua tahun, yang lebih tinggi berbanding nilai secara tender.

Audit: Kerajaan belum bayar pesawah RM110.67 juta

KUALA LUMPUR: Kerajaan Persekutuan didapati masih belum membayar sebanyak RM110.67 juta kepada kira-kira 73,291 pesawah padi menerusi insentif Peningkatan Hasil Padi (IPH) sejak 2007.
Insentif di bawah kementerian Industri Asas Tani itu bertujuan memberi galakan kepada petani untuk meningkatkan hasil padi semasa dan sara diri mereka.
Menurut laporan Ketua Audit Negara 2010 yang dikeluarkan hari ini, terdapat beberapa kelemahan dalam pengurusan IPH seperti tiada perjanjian yang mengikat Lembaga Beras Nasional (Bernas) yang dilantik sebagai agensi pelaksana skim.

Harga dan nilai Kg Baru

Hishamuddin Rais
azlanPembaca yang budiman, saudara saudari pasti telah terbaca atau terdengar kenyataan pak menteri Islam dari United Malay National Organisation tentang betapa berharganya tanah Kampung Baru.

Dari akhbar dan televisyen kita semua diberitahu bahawa tanah Kampung Baru ini berhampiran dengan bangunan Petronas. Justeru tanah Kampung Baru ini setaraf harganya dengan tanah di Segi Tiga Emas Bukit Bintang.

Kenyataan pak menteri Islam ini amat tepat. Para menteri Melayu Islam ini memang tahu harga yang betul. Kita diberitahu bagaimana harga tanah dia Jalan Raja Alang hanya RM2 untuk satu kaki persegi berbanding dengan 2,000 ringgit di Jalan Pudu.

Sabah computer lab project a ‘failure’

The Education Ministry has incurred RM3.17 million in liquidated and ascertained damages as a result of the failure to meet the deadline, says the 2010 Auditor-General's Report.
PETALING JAYA: The computer lab project in Sabah is a “failure” because only two of the 300 labs were ready in December 2010, according to the 2010 Auditor-General’s Report.
“This is despite a six-month extension and after RM98.9 million (86%) of the RM113.73 million was spent on the construction cost,” the report said.
“This failure to meet the deadline has resulted in the Education Ministry incurring RM3.17 million in liquidated and ascertained damages for the period between Nov 1, 2008 and May 11, 2009. However, the ministry has terminated this contract in March 2010.”

Bina bazar rakyat bantu tingkat daya saing IKS

KUALA LUMPUR, 24 Okt: Pihak kerajaan terutama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan diminta memperbanyakkan bazar rakyat bagi membantu pengusaha-pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS) di negara ini.
Dalam masa yang sama, kementerian terbabit disaran supaya melakukan pelbagai usaha bagi mempertingkatkan daya saing di kalangan pengusaha IKS untuk membolehkan mereka maju seiring dengan pencapaian hypermarket.
Ahli Parlimen Baling, Taib Azamudden Md Taib berkata, kini para pengusaha IKS menghadapi kerumitan yang amat sangat sehingga sesetengahnya terpaksa "gulung tikar" ekoran persaingan sengit dengan hypermarket.

Pua demands MinDef explain extra RM6b for APCs

Zahid claims to have no knowledge of the transaction between the two firms. — File pic
KUALA LUMPUR, Oct 24 — The Defence Ministry must explain why it paid RM7.6 billion for armoured personnel carriers (APC) procured by DRB-Hicom Bhd for only US$559 million (RM1.7 billion), Tony Pua said today.

RM142m RazakSAT faulty after just one year, says federal auditor

KUALA LUMPUR, Oct 24 — Malfunctions barely a year after the RM142 million RazakSat satellite was launched caused it to take 1,328 unusable images that were inaccurate by up 37km, the Auditor General’s report showed today.
The report made available today said state-owned Astronautic Technology Sdn Bhd (ATSB), which operates RazakSAT, lost RM10.89 million in 2009, of which RM7.7 million went towards insurance premiums for the faulty satellite.
“The operational lifespan of RazakSAT is three years. But the RazakSAT satellite failed to function fully on August 30, 2010, a year and sixteen days from launch date,” Auditor-General Tan Sri Ambrin Buang wrote.
The Auditor General added that the remote sensing satellite was designed to “capture images within 1km accuracy” but “an image of an area in Sungai Buloh and Subang missed by 37km and captured Kuala Selangor.”

'Hak profesor lebih terhad dari siwa'

universiti student auku uuca parliament protest 180808Penggantungan Pakar Perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari sebagai pensyarah Universiti Islam Antarabangsa (UIA) kerana reaksinya terhadap titah Sultan Selangor terus dibantah pelbagai pihak.

Dalam kenyataan bersama empat NGO, antaranya pertubuhan pelajar dan penulis, kerajaan digesa menarik balik penggantungan itu, seterusnya memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

Dakwa mereka, akta itu memberi kuasa mutlak kepada universiti dan Kementerian Pengajian Tinggi "bagi mengancam kebebasan akademik".

MBPJ Urus Sampah Dengan Baik

PETALING JAYA 24 OKT: Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MBPJ) kini menguruskan sendiri sisa pepejal di kawasan pentadbirannya, sebaik pengambilalihan kerja-kerja kutipan sisa pepejal oleh pihak kerajaan negeri Selangor daripada Alam Flora. Yang Dipertua MBPJ, Mohamad Roslan Sakiman berkata, MBPJ melantik sekurang-kurangnya 23 kontraktor yang sebahagian besarnya dilantik daripada kontraktor sedia ada bagi melaksanakan kerja-kerja pengutipan tersebut.

96 sub kontraktor Bumiputera terlibat projek jambatan 2 Pulau Pinang

Daripada 96 orang itu, enam sub-kontraktor adalah kelas F dengan nilai kerja sebanyak RM1.5 juta.
KUALA LUMPUR: Seramai 96 sub-kontraktor Bumiputera terlibat dalam projek pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang dengan nilai kerja sebanyak RM961 juta.
Menteri Kerja Raya Datuk Shaziman Abu Mansor berkata projek yang sudah 61.8 peratus siap itu melibatkan 48 peratus sub-kontraktor Bumiputera daripada jumlah keseluruhan sub-kontraktor yang dilantik oleh kontraktor utama.
“Daripada 96 orang itu, enam sub-kontraktor adalah kelas F dengan nilai kerja sebanyak RM1.5 juta,” katanya menjawab soalan Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Machang) pada persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Audit : Penyenggaraan sekolah agama Sabah tidak memuaskan

Bagi tempoh 2008 hingga 2010, Jheans membelanjakan RM40.69 juta untuk kerja penyenggaraan.
PETALING JAYA: Laporan audit negara 2010 mendapati berlaku beberapa kelemahan penyenggaraan Jabatan  Hal Ehwal Agama Islam Neger Sabah (Jheans) dan menguruskan sekolah agama di negeri itu.
Jheans menguruskan lima sekolah menengah agama negeri (SMAN) dan 106 sekolah agama negeri (SAN).
Bagi tempoh 2008 hingga 2010, jabatan itu menerima peruntukan RM48.61 juta untuk penyenggaraan dan RM40.69 juta telah dibelanjakan.
Pengauditan yang dijalankan antara bulan Julai hingga Oktober tahun lalu terhadap tiga SMAN dan 10 SAN terpilih mendapati  ia tidak memuaskan.
Ia termasuk  peralatan dan perabut  yang tidak dibekal dan dilaksanakan mengikut spesifikasi serta kos yang tidak munasabah.

Perbetul persepsi salah wanita Islam - Dr Roohaida


SHAH ALAM - “Pelaksanaan program ini diharapkan akan dapat menyumbang kepada segala usaha yang telah dilakukan sebelum ini bagi membetulkan persepsi yang silap mengenai kedudukan wanita dalam Islam,” kata Ketua Wanita IKRAM Selangor, Profesor Madya Dr Roohaida Othman dalam Seminar Wanita dan Syariah di Auditorium Muzium Alam Shah semalam.
Katanya, salah faham terhadap syariat Islam ini sering kali timbul dari kalangan wanita Islam sendiri yang sewenang-wenangnya menginterpretasi syariah Islam mengikut pemahaman mereka yang tidak tepat.
Tambahnya, sekelompok wanita Islam meletakkan wanita pada tahap yang rendah berbanding lelaki apabila wanita disuruh menjadi objek seks para suami dan merelakan diri mereka didera sebagai tanda ketaatan kepada suami, sementara sekelompok wanita lain pula menanggapi Islam sebagai sistem hidup yang menindas wanita dalam beberapa isu seperti hijab, poligami dan hukum hudud yang dikatakan tidak adil terhadap wanita.

Terdesak : Muhyiddin kata media alternatif putar belit kenyataannya

Tan Sri Muhyiddin Yassin mula berdalih dan menyalahkan penulis media alternatif  yang kononnya telah memutar belit kenyataannya berhubung isu anak Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Timbalan Perdana Menteri itu kelihatan segera mematuhi pandangan Perdana Menteri DS Najib Tun Razak bhawa para pemimpin tidak kira parti politik supaya tidak mengheret urusan keluarga demi kepentingan politik masing-masing, sebaliknya fokus pada persoalan berkaitan dengan dasar.
Bagaimanapun Muhyiddin tampakan tetap berkeras mempertahankan kenyataannya sebelum ini agar Guan Eng membuat laporan polis.

Tindakan Tepat Kembali Ke Pangkal Jalan

" Kuala Lumpur, 24hb Okt 2011.(Harakah) Mengulas mengenai perubahan positif di kalangan artis tempatan mendekati Islam, Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Nik Mohd Zawawi Salleh menyifatkannya sebagai tindakan tepat kerana setiap manusia perlukan kesedaran dan kembali ke pangkal jalan.

Beliau berbangga kerana artis sebagai salah satu ejenpencorak kepada masyarakat mempunyai peranan yang tersendiri dalam membangunkan sesebuah negara dan manusia, kini mula beralih  ke arah kepada Islam.

Teruknya akidah pelajar sekolah rendah di Kulim Bandar Baharu

"Sebaiknya Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu iaitu YB Zulkifli Noordin memberi perhatian serius perkara di bawah ini. Betapa teruknya akhlak, akidah, perangai para remaja diperingkat umur sekolah rendah lagi. Malu sungguh nak terjemahkan berita di bawah ini ke dalam Bahasa Melayu.
 

The Star
Monday October 24, 2011
Four youngsters rape and sodomise seven-year-old girl 
KULIM: They are young boys – not old enough to carry identity cards. And their victim is much younger. One of the lads bragged in class that he and some friends had lured the seven-year-old girl into a hut and sexually assaulted her. 
She screamed in pain but they continued to sodomise and rape her. 

Muflis : Zalim kerajaan BN, tak bayar hutang RM150 kena penjara

" Beginilah undang-undang di Malaysia. Lewat bayar hutang RM150 saja, mahkamah arahkan orang Melayu ini dipenjarakan. Geram betul baca berita di bawah ini. Melayu bernama Suradi ni bukan kaki rasuah, bukan kaki betina, bukan perompak, bukannya murtad. Beliau ditimpa kemalangan menyebabkan beliau terpaksa menjual kereta, tetapi ditipu.

Namun beliau tetap berusaha membayar hutang, isteri beliau juga bekerja, berlapar untuk membantu suami. Tapi mahkamah Kerajaan BN Malaysia tetap memenjarakan beliau. GERAM, GERAM, GERAM, MARAH, MARAH, MARAH !!!

PGU dan tawaran Pakatan Rakyat

Oleh SYED AZMAN SYED AHMAD
 
PRU 13 ini adalah masa terbaik bagi seluruh rakyat Terengganu melakukan perhttp://3.bp.blogspot.com/_JKMfRHP8nU8/TKpXlQ8EYoI/AAAAAAAAASI/gsm7NrE86sc/s1600/WEWE.pngubahan besar. Rakyat Terengganu mesti bijak membuat pilihan. Tawaran awal kerajaan Pakatan Rakyat ini adalah realiti yang boleh dilaksanakan
 
Baru - baru ini PAS Terengganu mengadakan himpunan raksasa rakyat ‘PAS Ganti Umno’ (PGU) di Pantai Pandak Chendering, di pinggir Kuala Terengganu.Himpunan besar menjelang pilihan raya umum (PRU) ke13 ini menghimpunkan puluhan ribu ahli serta penyokong PAS dan Pakatan Rakyat.

Setelah diperalat, kini belia dipersalahkan

Oleh Adil Mat Selamat
24 OKTOBER – Dalam Bajet Barisan Nasional 2012, jelas sekali kerajaan pusat berhasrat mahu memperalatkan golongan anak muda dengan menggula-gulakan mereka menerusi pelbagai pujukan, rayuan dan program.
Namun, dalam masa yang sama, golongan muda seolah-olah dipersalahkan pula. Menurut lidah rasmi UMNO, Utusan Malaysia, lebih 6 juta belia, iaitu lebih separuh daripada jumlah golongan muda di Malaysia, didakwa menghadapi krisis kecelaruan identiti disebabkan terpengaruh dengan gaya hidup Barat.
Laporan itu yang memetik kumpulan yang bernama Ikatan Muslimin Malaysia yang mendakwa membuat kajian melalui laman sosial Facebook dan Twitter, hasil ciptaan teknologi Barat, amat bimbang dengan fenomena berkenaan.
Apa yang kumpulan itu amat takutkan ialah golongan muda Malaysia akan “terbabit ke arah pemikiran secara liberal”!
Apakah tujuan sebenar perkara ini dibangkitkan?

Malaysia, Hudud dan cinta tragik dari Kunduz

Kita tidak boleh menyalahkan PAS kerana setiap kita mempunyai hak untuk memasang cita-cita.  Seperti kata-kata Martin Luther King, "I have a dream.." yang kemudiannya dimakbulkan tuhan!

Ternyata sebab kita sukakan polemik.  Contohnya sebagaimana telah dicetuskan oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yang akhirnya mencungkil salah satu fakta sejarah yang dikambus UMNO selama ini iaitu Mat Indera adalah salah seorang pejuang kemerdekaan yang mempunyai dan latar belakang pendidikan Islam yang kukuh.

Video : Ustaz Azhar Idrus 2011 - Kerajaan Setan

Video : ustaz azhar 2011-melayu jahat

Video : ustaz azhar 2011 -jeput

Video : ustaz azhar 2011-nasi goreng kg

Video : ustaz azhar 2011- menantu kambing vs ayah SpongeBob

Video : ustaz azhar 2011 - menantu mandi junub

Video : ustaz azhar 2011 - suruh bini lanjang

Video : ustaz ahar 2011- belah dacing

Video : ustaz azhar 2011 - mercedes vs honda cup

Video : ustaz azhar 2011-anak aku pakai VIVA

Video : ustaz azhar 2011-cubit punggung

Video : ustaz azhar 2011 -keris joget

Video : PAS Matang

Video : Najib didesak hormati kebebasan akademik

Video : Tubuh Suruhanjaya Diraja siasat skandal IC

Video : Isu Hudud - Zul Nordin Tak Faham Undang2 Islam

Video : Motion rejected to debate Aziz Bari's suspension

Video : Explain delay in tabling audit report, Najib told

Video : DAP demands retraction, apology over molest claims

Video : Students to protest during PM's UIA visit

Video-Tian Chua: KL di bawah Mikroskop

Video-Nurul Izzah: Demi Rakyat, Selamatkan Malaysia

Video-Anwar: Jentera PKR di Wilayah Persekutuan harus diperkukuhkan lagi

Video: Man Rescued From Turkey Quake Rubble

While Noh and Ezam feud, BN unveils new slogan for Selangor

While Noh and Ezam feud, BN unveils new slogan for SelangorAmid an escalating feud between Selangor Umno stalwarts, Noh Omar and Ezam Mohd Nor, the BN has unveiled a new slogan ‘Love Selangor and Believe in BN’ to win back the state from Pakatan Rakyat in the next general election, widely expected to be held early next year.
But pundits say Umno, which holds the biggest share of BN seats, may have its work cut out for it. They warned that before progress could be made, Selangor Umno would need to get its house in order.
Infighting and factionalism were extremely high after the division lost Malaysia's richest state to the Pakatan Rakyat in 2008. Khir Toyo, the former Umno chief minister facing corruption-linked charges, has turned in his posts, while Prime Minister Najib Razak, who is also Umno president, has taken over the heat seat.

Sedia geran RM15 juta, menteri gelojoh bangunkan Kampung Baru

KUALA LUMPUR: Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar (KWPKB) gelojoh untuk meneroka tanah penduduk Kampung Baru apabila menubuhkan satu pasukan interim dengan peruntukan geran berjumlah RM15 juta.
Peguam Zulhazmi Shariff berkata, perjumpaan tertutup diadakan di Putrajaya antara kementerian berkenaan dengan beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO), Lembaga Pentadbir Kampung Baru (MAS) serta Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) yang terlibat secara langsung dalam pembangunan Kampung Baru.
“Pada sidang media selepas perjumpaan tersebut, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Senator Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin dengan bangganya memaklumkan bahawa KWPKB akan menubuhkan satu pasukan interim dengan peruntukan geran sebanyak RM15 juta bagi memulakan kerja-kerja awal pembangunan Kampong Baru.

Auditor's report: RM5bil cash reserves used to meet revenue shortfall

Auditor's report: RM5bil cash reserves used to meet revenue shortfall PETALING JAYA - The Federal Government's source of funds for last year totalled RM519.99bil but its expenditure was at RM525.93bil, according to the Auditor-General's Report 2010.
Cash was used to overcome the RM5.95bil shortfall, it said.
As a result, cash reserves last year dropped from RM27.5bil in January to RM21.57 in December.
The report also said that the ratio of the Federal Government's debt to the Gross Domestic Product (GDP) at the end of last year was at 53.1%, which was more than 50% for two consecutive years.
The country's national debt last year stood at RM407.1bil, an increase from RM362.39bil in 2009.
However, tax collections increased last year by RM1.01bil to RM159.65bil compared to 2009.

- The Star

PAS lepaskan bom: Umno ‘lakonkan’ Himpun utk hidup semula kerajaan 'unity'

Rate this item

PAS lepaskan bom: Umno ‘lakonkan’ Himpun utk hidup semula kerajaan 'unity'Pemimpin-pemimpin PAS telah mengeluarkan satu kenyataan, mendakwa UMNO untuk mencuba menghidupkan semula perbincangan kerajaan campuran di bawah samaran Perhimpunan Sejuta Ummat membantah pemurtadan yang telah diadakan pada hari Sabtu.
Bukan sahaja berita dakwaan kelicikan UMNO itu telah memeranjatkan seluruh negara, tetapi jika benar, ini sudah pasti akan menimbulkan kemarahan di kalangan golongan Kristian, yang membentuk 10 peratus daripada pengundi-pengundi di Malaysia dan yang sudah pun marah kerana sering digadaikan dalam polemik agama Perdana Menteri Najib Razak.
“Sebagai pemimpin Kristian tua di Malaysia, saya percaya sebagai komuniti kami sudah mejadi semakin sensitive, lebih berjaga-jaga dan berasa tidak selamat sebagai warga negara ini disebabkan oleh pihak berkuasa yang kelihatan membenarkan kelakuan beberapa golongan ekstrimis mebuat dakwaan palsu ke atas kami,” Ramon Navaratnam, bekas presiden Transperency International memberitahu Malaysia Chronicle.

Anwar beri amaran: BN “terlalu bahaya”, jangan undinya lagi

Anwar beri amaran: BN “terlalu bahaya”, jangan undinya lagiKetua Pembangkang Anwar Ibrahim membidas BN di atas tuduhan seks terkini, kali ini ke atas anak lelaki Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, menggesa rakyat untuk menolak kerajaan Perdana Menteri Najib Razak di atas penggunaan politik kotor yang berterusan.
Beliau berkata komlot itu mencerminkan tahap rendahnya pemikiran ahli-ahli politik BN, yang telah sering menimbulkan konspirasi berdasarkan seks untuk mengenakan musuhnya.
“Adalah sangat berbahaya sekiranya BN diberi peluang untuk memerintah sekali lagi kerana apa yang kita lihat hari ini menunjukkan mereka tidak dapat membezakan perkara yang secara moralya betul atau salah dalam politik,” kata Anwar.

UMNO tidak akan minta maaf, MCA turut serta dalam ‘pencabulan’ Anya

UMNO tidak akan minta maaf, MCA turut serta dalam ‘pencabulan’ AnyaMengambil kiu daripada Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, Timbalan Presiden MCA Liow Tiong Lai bergesa-gesa turut serta dalam pertelingkahan dalam membela UMNO dan menyerang Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng di atas skandal seks terkini yang disajikan oleh BN.
“Keluarganya mendapat simpati daripada kami tetapi Guan Eng, Lim Kit Siang dan DAP dilihat mencuba memolitikkan isu ini. Jangan salahkan Barisan Nasional (BN) kerana bukan BN yang melakukan perkara ini. Ianya dibuat oleh seorang bloger. Kenapa salahkan BN?” Liow, yang juga merupakan Menteri Kesihatan, memberitahu pemberita.
Pemimpin MCA itu, yang baru-baru ini ditangkap membohong di atas kekecohan gas pemedih mata Hospital Tung Shin, dengan serta-merta dihentam oleh pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat, yang berkata salah satu pembuat khabar angin terhadap anak lelaki Guan Eng yang berumur 16 tahun itu adalah Ketua Bahagian UMNO Bukit Gelugor Novandri Hasan.

Mangsa Fitnah Blogger : Ibu pertimbang semua pilihan bagi lindungi Anya

Ibu kepada gadis muda yang gambarnya digunakan oleh blog pro-Umno untuk menuduh anak ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng meramas buah dada teman sekelasnya berkata beliau akan menimbangkan semua pilihan dalam melindungi kepentingan anak perempuannya.

Audit: JPA terlebih bayar pencen lebih 2,300 penerima


KUALA LUMPUR, 24 Okt – Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah terlebih bayar pencen membabitkan pesara yang telah meninggal dunia dan masih hidup melibatkan jumlah lebih RM4 juta sepanjang tiga tahun sejak 2007.
Laporan Ketua Audit Negara 2010 yang dikeluarkan hari ini menyebut berdasarkan Daftar Bayaran Balik Pencen Terlebih dibayar bagi tempoh 2007 hingga September 2010, sejumlah RM2.57 juta bayaran pencen bulanan telah dibayar kepada 1,975 pesara atau penerima pencen yang telah meninggal dunia.
Selain itu, Laporan Ketua Audit Negara juga berkata semakan terhadap Daftar Bayaran Balik Pencen Terlebih bagi tempoh 2007 hingga September 2010 juga menunjukkan sejumlah RM2.09 juta telah terlebih dibayar kepada 339 pesara atau penerima yang masih hidup.
Daripada lebihan bayaran RM2.57 juta, kata laporan tersebut, sejumlah RM850,000 telah dapat dikutip balik daripada 965 waris dan baki RM1.72 juta yang sepatutnya dituntut daripada 1,010 waris mendapati, hanya RM390,000 sedang dikutip daripada206 waris secara bayaran ansuran.

Audit: PAC panggil 7 agensi, kementerian

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) akan memanggil tujuh agensi dan kementerian untuk siasatan berdasarkan laporan audit yang dikemukakan ke parlimen hari ini.

Pengerusi PAC Datuk Seri Azmi Khalid berkata, jawatankuasa itu memutuskan demikian selepas mendengar taklimat oleh Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang di bangunan parlimen hari ini.

Kementerian terbabit ialah Kementerian Kesihatan; Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi; Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air; dan juga Kementerian Pengangkutan.

Turut dipanggil ialah Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Lembaga Hasil Dalam Negeri serta Stadium Negara Corporation.

Senarai agensi dan kementerian yang akan dipanggil itu juga akan diputuskan pada minggu depan, kata Azmi lagi dalam sidang media di bangunan parlimen hari ini.

Audit : Harga binocular zoom 29 kali lebih tinggi

NONEJabatan Taman Laut Malaysia (JTLM) membelanjakan RM56,350 bagi sepasang ‘binocular marine’  atau teropong visi malam, 29 kali lebih tinggi daripada harga pasaran bernilai RM1,940, dedah Laporan Ketua Audit 2010.

Jabatan itu juga membayar jumlah yang sama bagi sepasang binocular visi malam jenama Bushnell, atau 1,893 peratus lebih tinggi daripada harga sebenar RM2,827.

Ia juga didapati ‘terlebih bayar’ RM38,470 dan RM13,918 bagi set radar Colour Marine berharga RM8,255 dan sebuah TV LCD dengan pemain cakera DVD bernilai RM16,100 dan RM2,182 masing-masing.

Audit : MSN 'perkudakan' peruntukan RM5.66 juta

NONELapan belas daripada 23 kuda baka khas yang dibeli oleh Majlis Sukan Negara (MSN) untuk menyertai pertandingan ekuestrian dan sukan lasak terpaksa diagihkan kepada pelbagai jabatan kerajaan kerana kuda-kuda yang dibeli pada 2008 itu gagal memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh Persekutuan Ekuestrian Antarabangsa atau Federation Equestre Internationale.

Lima kuda lain - yang dinamakan Edenfels Zephyr, Blue Bronco, Amira Alborada, Navidad, Brookleigh Kentara, bagaimanapun didapati layak dan bertanding pada pertandingan World Endurance Championship.

Skandal IC amat membahayakan negara

KUALA LUMPUR, 24 Okt: Skandal kad pengenalan (IC) terutama yang membabitkan kod "71" dan pemberian kad pengenalan biru dengan mudah kepada warga asing perlu diberikan perhatian serius oleh kerajaan kerana ia amat merbahaya keselamatan negara.

Sehubungan itu, PAS akan memberikan perhatian serius terhadap perkara itu termasuk membawanya ke persidangan Dewan Rakyat bagi mendapatkan respon segera dari pihak kerajaan.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, antara tindakan segera yang dilakukan termasuk membantu Dewan Pemuda PAS menyerahkan memorandum kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Nazri Aziz di bangunan Parlimen hari ini.

NGO dakwa ada plot keluarkan 'agama' di MyKad

abdullah zaik pembela seminar on islam under seigePresiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Abdullah Zaik Abdul Rahman, mendakwa terdapat konspirasi pihak tertentu bagi menghapuskan identiti bangsa, status agama dan gelaran Bin atau Binti daripada MyKad sekarang.

Beliau yang dipetik akhbar Berita Harian hari ini,berkata perkara itu didalangi oleh pihak tertentu secara halus, terancang dan berterusan.

“Sebenarnya adalah idea ini berasal dari Barat yang kononnya mampu menyelesaikan masalah perbezaan identiti bangsa, keturunan dan agama. Mereka mahu kita keluar dari fitrah manusia atau dengan kata lain tiada lagi status bangsa seperti Melayu, Cina dan India serta agama.

Najib didesak hormati kebebasan akademik

KUALA LUMPUR, 24 Okt: Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mendesak Perdana Menteri dan Kerajaan BN menghormati kebebasan akademik di negara ini yang kini amat tercalar dengan tindakan penggantungan terhadap Profesor Dr Abdul Aziz Bari oleh pihak pentadbiran UIA.

Pengerusi SMM, Ahmad Syukri Abdul Razak berkata, pihaknya amat berharap agar kejadian seperti yang terjadi ke atas Dr Aziz itu tidak akan berulang pada masa akan datang.

Menurutnya, namun dalam hubungan ini SMM amat kesal dengan sikap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang tidak mengeluarkan sebarang kenyataan menyokong prinsip kebebasan akademik.

Anwar warns M'sians: BN is now "very dangerous", don't vote for it anymore

Anwar warns M'sians: BN is now "very dangerous", don't vote for it anymoreOpposition Leader Anwar Ibrahim flayed the BN for the latest round of sexual allegations, this time against Penang Chief Minister Lim Guan Eng’s teenage son, urging the people to reject Prime Minister Najib Razak's government for its constant use of gutter politicking.
He said the ploy reflected the low level of intelligence of the BN politicians, who have always hatched sex-based conspiracies to discredit their enemies.
"It is a very dangerous move if BN is allowed another round of governance because what we see today shows that they cannot differentiate between what is morally correct and what is morally wrong when it comes to politics,” said Anwar.
Sodomy I, Sodomy II, Datuk T sex tape - what's next, Umno?

Nazri enggan jawab peruntukan untuk MP Pakatan

KUALA LUMPUR, 24 Okt: Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusof (gambar) meminta Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz menjelaskan kenapa peruntukan yang dikhususkan kepada setiap kawasan parlimen yang dimenangi oleh Pakatan Rakyat tidak disalurkan terus kepada ahli parlimen yang dipilih.
"Saya ingin penjelasan dari kerajaan kenapa peruntukan yang sepatutnya disalurkan kepada setiap kawasan parlimen tidak disalurkan terus kepada ahli parlimen yang dipilih terutamanya kawasan yang dimenangi oleh Pakatan Rakyat.
"Apa yang kita lihat kerajaan lebih fokus menyalurkan peruntukan tersebut menggunakan Jabatan Pembangunan Persekutuan dan apa bezanya kawasan yang dimenangi Barisan Nasional dengan Pakatan Rakyat," tanyanya sewaktu sesi penggulungan kementerian itu.
Nazri yang bertindak tidak mahu menjawab pertanya tersebut memberi alasan bahawa soalan tersebut selalu dijawab setiap kali sidang parlimen berlangsung dan meminta Siti Zailah merujuk kepada hansard parlimen sebelum ini bagi mendapat jawapan.

Audit : Makanan untuk tadika Kemas 'disimpan di bilik air'

Sebuah tadika Kemas di Alor Setar, Kedah, didapati menyimpan bahan kering makanan di sebuah bilik air, menurut audit Manual Pengurusan Tabika dan Taska yang dikeluarkan oleh Kemas.

Audit : Mara ditegur beli peralatan pada harga tinggi

Di sebalik membelanjakan peruntukan RM54 juta untuk menyediakan kursus latihan bagi golongan miskin tegar, Majlis Amanah Rakyat (MARA) membelanjakan wang untuk mendapatkan peralatan tertentu - seratus peratus lebih tinggi berbanding harga pasaran.