Sabtu, 15 Oktober 2011

Hadi: Kelantan tetap laksanakan hudud

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan parti itu tetap akan melaksanakan hukum hudud walaupun mendapat bantahan keras daripada sekutunya dalam Pakatan Rakyat.Menurut beliau, sekutu mereka mempunyai hak untuk menyuarakan pendapat tetapi ia tidak menyekat niat PAS untuk melaksanakan hudud.
“Setiap parti mempunyai pandangan berbeza tetapi kami masih bekerjasama menerusi pelbagai pendekatan,” katanya pada sidang media selepas merasmikan majlis ramah-mesra PAS di Pantai Pandak di sini, Sabtu.

Petunjuk Gerakan menuju perpecahan?

Gerakan mahu memenangi lebih banyak kerusi pada pilihan raya umum akan datang, termasuk kerusi Parlimen Taiping yang sebelum ini diserahkan untuk ditandingi Parti Progresif Penduduk (PPP).Bercakap di hadapan perwakilan Majlis Anggota Seumur Hidup di sini Sabtu, Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berkata beliau telah mengarahkan jentera pilihan raya parti agar memastikan semua penyandang dapat mempertahankan kerusi masing-masing selain berusaha memenangi kerusi lain.
Mengakui tugas itu sukar, Koh yang mempengerusikan persidangan berkenaan selepas Pengerusinya Tun Dr Lim Keng Yaik tidak dapat hadir akibat jangkitan pneumonia, bagaimanapun percaya matlamat tersebut dapat dicapai.

“Occupy Dataran”: Najib’s reform failed?

A 50-strong crowd gathered in Dataran Merdeka today to show solidarity with the Occupy Wall Street movement in New York, only to be dispersed by police after four hours of fun and games. About 10 uniformed policemen cut short the “Occupy Dataran” event at 7.35pm after telling the organisers they could not gather in the public square without a permit from Kuala Lumpur City Hall (DBKL).The gathering, organised by the Kuala Lumpur People’s Assembly, had been scheduled to go on for 14 hours from 4.00pm today until 6.00am tomorrow.
The police and DBKL officials kept close watch on the proceedings, which kicked off earlier this evening with sketches, a picnic, games and musical performances, including a spirited rendition of the Zee Avi hit, “Kantoi”, on the ukulele.

UMNO jahanamkan minda Melayu dengan SEX dan HANTU

Oleh Mid Panah

RAKYAT 1MALAYSIA TOLAK BNPara bijak pandai di Negara ini sudah mula menghidu permainan jahat UMNO dalam menghancurkan minda orang-orang Melayu supaya terus menjadi bangsa yang takut, jumud dan khayal. Tiga unsur tersebut (takut, jumud dan khayal) akan menyebabkan Melayu menjadi bangsa yang mudah diperbodohkan.

Baru-baru ini Presiden UMNO secara tidak sengaja mengakui bahawa parti tersebut hanya laku di luarbandar yang secara umumnya tahap keupayaan mereka mengakses maklumat lebih rendah berbanding Melayu di Bandar.

Cops shoo away local ‘Occupy Wall St’ offshoot


Police direct attendees of the “Occupy Dataran” event to disperse, four hours after the even started.—Picture by Jack Ooi
KUALA LUMPUR, Oct 15 — A 50-strong crowd gathered in Dataran Merdeka today to show solidarity with the Occupy Wall Street movement in New York, only to be dispersed by police after four hours of fun and games.

Hudud Dan Memahami Keutamaan

Oleh  Mohamed Hanipa Maidin

Pengalaman Mahathir selama 17 tahun sebagai Perdana Menteri tidak boleh dipandang ringan. Isu sama ada kita setuju dengan beliau atau tidak bukan isunya di sini. Yang penting kecerdikannya menonjolkan isu hudud di saat Pakatan Rakyat berada di dalam 'good shape' suatu lontaran taktikal yang amat efektif.

Mahathir amat arif perpaduan Pakatan Rakyat adalah suatu yang tidak menguntungkan Umno dan BN. Isu hudud, bagi Mahathir , adalah senjata ampuh bagi memecahkan perpaduan Pakatan sekaligus berkesan bagi memesongkan fokus utama Pakatan- meranapkan BN di dalam Pilihan raya umum yang akan datang.

Jangan Jadi Negara Jahat: Selesaikan Isu Pilihanraya Secara Sihat

Oleh Dr Shafie

Grid Style Jahat - 3D NameTerkejut dan marah membaca tentang bas-bas membawa pendatang asing ke resort dekat Putrajaya untuk diberi Maykad yang melayakkan mereka mengundi – Demikian menurut Pas Negeri Selangor. Selama ini memang diperkatakan tentang pertambahan pengundi mendadak di kawasan - luar dari kebiasaan, keraguan pada senarai pendaftaran, pemindahan pengundi-pengundi, undi pos yang tidak wajar, pertindihan nama pengundi yang melayakkannya mengundi lebih dari sekali, pengundi-pengundi yang meninggal, tapi nama-nama mereka masih kekal dalam daftar pemilih dan berbagai-bagai lagi.

CIMB: good money chasing after haram money!


JO & Murak
It seems like our corrupted Najib’s First Family (and ex-PM’s Mahathir Family) are making new friends with fellow corrupted Filipino businessmen, specifically those in San Miguel Corporation.

Video: Yemeni government forces shot protesters in the head

Video Today in History

Akibat Ditekan : Pimpinan PMIUM ‘Masam Muka, Tidak Mesra’

Universiti Malaya, 15 Okt : Kepimpinan Persatuan Mahasiswa Islam UM (PMIUM) yang sentiasa gah dengan aktiviti dakwah mereka nampaknya semakin berubah sikap.
Tekanan demi tekanan yang muncul daripada pelbagai pihak mula dirasai barisan pemimpin persatuan tertua UM itu.

Kantoi : 'Misteri Enam Bas' Ke Putrajaya Untuk Anugerah Warganegara Sudah Terbongkar!

Lucu benar bila mendengar ada "warga asing" mahu diberikan Kursus Keusahawanan dalam negara kita. Itulah alasan yang diberika oleh pihak-pihak tertentu bagi mengalih pandangan rakyat tentang isu warga asing mahu diberikan MyKad untuk membolehkan mereka mengundi pada pilihanraya umum akan datang.

Isu ini bukan perkara baru sebenarnya, malah di Pahang ini sendiri sudah berpuluh-puluh buah bas yang membawa warga asing ke Putrajaya sebenarnya. Mereka terutamanya warga Kemboja dan Myanmar ditempatkan di sebuah kem Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN) di daerah ini, sebelum dibawa ke Putrajaya (dua hari satu malam) untuk majlis "anugerah kewarganegaraan" di sana.

Pasar Malam : Orang Mati, Terpaksa Bersalin Dalam Kereta kerana Kesesakan lalulintas


SHAH ALAM 15 OKT : Sebuah pasar malam di Kampung Delek Kiri, Klang telah menyebabkan kesesakan lalulintas yang teruk sehingga pernah meragut nyawa orang kampung apabila laluan ambulans tersekat oleh warong penjaja.

Kerajaan Negeri Ambil Alih Hutang Unisel


SHAH ALAM 15 OKT : Kerajaan Selangor telah mengambil alih bond Universiti Selangor (Unisel) berjumlah RM235 juta agar ia dapat memberi tumpuan dan dana kepada meningkatkan tarafnya sebagai insitusi pengajian tinggi di negara ini.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Dr Halimah Ali berkata bond atau hutang yang ditanggung Unisel selama 12 tahun operasinya sudah hampir dua kali ganda hutang asal.

Video : Ustaz Azhar Idrus - Ceramah Kebangkitan Rakyat PGU100K (5)

Video : Ustaz Azhar Idrus - Ceramah Kebangkitan Rakyat PGU100K (4)

Video : Ustaz Azhar Idrus - Ceramah Kebangkitan Rakyat PGU100K (3)

Video Ustaz Azhar Idrus - Ceramah Kebangkitan Rakyat PGU100K (2)

Video : Ustaz Azhar Idrus - Ceramah Kebangkitan Rakyat PGU100K (1)

Video : Program Ceria Meringankan Beban Penduduk Pangsapuri

Video : Al Jazeera surveys 'occupy protests' in Asia

Video : Day of 'Occupy' protests begins in Europe

Budget 2012: Tale of a bloated bureaucracy and half-truths

It's old wine in a new bottle and the operating expenditures, at nearly 80%, will gobble up the overwhelming bulk of the national budget

The Budget 2012 announced by Prime Minister Najib Tun Razak is no different from the one for this year. Development gets comparatively a measly RM50 billion while operating expenditures, at nearly 80%, will gobble up the overwhelming bulk of the national budget.
Yet few have commented so far on this “Harapkan Pagar, Pagar Makan Padi” budget. Najib trumpeted that the budget was the collective effort of many brilliant minds, including PhDs, diligently at work within the government.
He pooh-poohed claims by the opposition alliance that it was a copy-cat job based on their own version. The opposition, at the same time, said the budget was unrealistic.Najib rightly gloated over the opposition putting its foot in the mouth.We haven’t heard the last of this.

MTUC: Akta Kerja hidupkan semula sistem ‘hamba’, tambah jurang pendapatan

KUALA LUMPUR, 15 Okt – Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menegaskan pihaknya tidak menentang pindaan Akta Kerja 1955 jika membawa kebaikan tetapi membangkang elemen yang boleh menghakis perlindungan, antaranya peruntukan sistem kontraktor tenaga kerja – yang dikhuatiri bakal mengembalikan sistem ‘hamba’ sebelum negara merdeka.
MTUC memutuskan untuk mengadakan piket peringkat nasional pada 3 November ini susulan kepada tindakan yang sama di kawasan Parlimen 3 Oktober lalu.
Badan induk itu mahu mengadakan piket nasional selepas Kementerian Sumber Manusia meneruskan bacaan kali kedua Rang Undang-undang Kerja (PIndaan) 2011 di Dewan Rakyat minggu lalu dan diluluskan dalam lima jam.

Kabinet bincang cara bayaran khas RM500 minggu depan

KUALA LUMPUR, 15 Okt – Arahan lebih jelas bagaimana bantuan RM500 akan diberikan kepada setiap isi rumah yang berpendapatan bawah RM3,000 akan dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet minggu depan.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon (gambar) berkata terdapat banyak pertanyaan daripada orang ramai mengenai perkara itu dan ia perlu diselesaikan segera sebelum menjadi kontroversi.
Bantuan khas itu diumumkan dalam Belanjawan 2012 baru-baru ini.

Pemuda PAS: Jika silap tentu sudah kena saman

pas umno pemuda talks parliment 010709 nasrudin hassanPemuda PAS berkata, jika mereka silap dalam membuat pendedahan baru-baru ini mengenai pelbagai penyelewengan dalam daftar pemilih, tentunya mereka telah disaman atau diheret ke mahkamah.

Sebaliknya, kerajaan telah beralih ke dalam "sindrom penafian", kata
Ketua Dewan Pemuda PAS (DPPM), Nasrudin Hassan dalam satu kenyataan hari ini.

"Sehingga kini Dewan Pemuda PAS belum disaman atau diheret ke mahkamah berkait semua pendedahan yang dibuat.
"Sebaliknya pihak SPR (Suruhanjaya Pilihan Raya) dan JPN (Jabatan Pendaftaran Negara) hanya memberi jawapan melalui media dengan menafikan dakwaan Dewan Pemuda PAS Malaysia," katanya.

Ketua Wanita gesa Dr Koh tak bertanding dalam PRU

Ketua Wanita Gerakan Datuk Tan Lian Hoe menggesa Presiden parti Tan Sri Dr Koh Tsu Koon agar tidak bertanding pada pilihan raya umum (PRU) akan datang demi kepentingan parti.
  
Tan yang membuat gesaan itu di persidangan perwakilan kebangsaan Wanita Gerakan, di ibunegara hari ini, bagaimanapun berkata Koh boleh terus memimpin parti pada PRU berkenaan serta membuat keputusan tegas mengenai masa depan dan kelangsungan Gerakan.
  
"Saya tidak memaksa beliau berundur tetapi Wanita berharap beliau tidak akan jadi calon pada PRU itu nanti. Saya yakin beliau akan jadi lebih baik (sebagai pemimpin) jika tidak bertanding," katanya kepada pemberita selepas penggulungan persidangan sayap tersebut.

Seminar Wanita dan Syariah pada 23 Oktober 2011

SHAH ALAM - Pandangan negatif terhadap Islam telah sekian lama menular dalam masyarakat, kesan daripada interpretasi yang melencong mengenai hukum dan keadilan Islam terhadap wanita.
Setiap ruang berkaitan wanita sering diserang dan dilihat serba-serbi tidak kena oleh masyarakat bukan Islam hatta segelintir umat Islam sendiri.
Pakaian wanita yang menutup aurat dan batasan tertentu terhadap pergerakan mereka di luar rumah dilihat sebagai mengongkong dan menyekat kebebasan wanita Islam.
Isu poligami dan hak perceraian yang diberikan kepada lelaki Islam memberi tanggapan bahawa wanita Islam ini ditindas dan perlukan pembelaan. Seterusnya, mahkamah syariah dianggap bersifat tidak ’gender sensitive’ terhadap wanita disebabkan kes-kes perceraian di mahkamah yang kelihatan tidak memihak kepada wanita.

Bajet 2012: Syariah diketepikan?

Prof Dr Nazari Ismail

Dalam sejarah awal Islam, isu belanjawan negara bukan isu yang penting. Bahkan agak sukar untuk mencari kisah dalam sejarah Nabi sallallahu alaihi wasallam yang mana umat Islam menunggu dengan penuh antisipasi ucapan Rasul sallallahu alaihi wasallam berkenaan perancangan kewangan negara Islam pertama Madinah. Salah satu faktor utama kenapa keadaan tersebut tidak pernah berlaku ialah kerana kerajaan Islam dahulu berbentuk 'small government'.
Dalam bentuk tersebut, kerajaan tidak campur tangan secara aktif dalam aspek kewangan awam (public finance) berbanding sekarang. Sebagai contoh, perkhidmatan pendidikan dan kesihatan tidak dibekalkan oleh kerajaan tetapi oleh institusi waqaf atau oleh individu persendirian. Oleh sebab itu kerajaan pada zaman Rasulullah sallallahu alaihi wasallam tidak memerlukan perbelanjaan yang besar dan dengan itu juga tidak perlu mengutip cukai daripada rakyat. Negara Islam hanya mewajibkan rakyat membayar zakat kepada golongan yang layak menerima zakat.

Video-Teng Chang Khim: Make Sure That Najib Will Be The Last Prime Minister Of BN

Video : Entrenched loyalists still holding out in Sirte

Video : 'Sarbaini inquest verdict flawed, form RCI instead'

Rakyat Amerika Mengajak Seluruh Dunia Bangun Menentang Kapitalisme


Hari ini merupakan hari temujanji perhimpunan beramai-ramai rakyat Amerika yang sudah muak dan rasa tertekan dengan ketamakan para pendokong sistem Kapitalis. Pergerakan yang dinamakan 'Occupy Wall Street' membuat perancangan perhimpunan aman secara besar-besaran di Liberty Square.
Perhimpunan diadakan bagi menyatakan bantahan mereka terhadap keadaan dunia yang semakin tidak seimbang di mana hanya 1% daripada manusia yang terlalu kaya-raya mencekik darah semua manusia lain yang hidup tertekan dan kesempitan.

Pas Perlu Gugur 20 Wakil Rakyat Dari Terus Bertanding

SEBELUM menyentuh mengenai peluang dan harapan Umno untuk merampas Kelantan secara mendalam dalam pilihan raya ke 13 nanti, saya ingin memperkatakan serba ringkas tentang sejauh mana Pas mampu untuk mengekalkan kerajaan yang kini sudah berusia lebih 22 tahun itu, dengan menjenguk gerak kerja dan juga penyusunan para calonya.
Umum sudah mengetahui sudah tiga kali Umno berusaha keras untuk merampas balik Kelantan yang dikuasai selama 12 tahun (1978 -1990) dan menumbangkan kerajaan Tok Guruku Nik Abdul Aziz Nik Mat. Usaha bersungguh Umno itu bermula apabila Semangat 46 telah berpisah dengan Pas pada tahun 1995 selepas menafikan kemenangan walaupun satu kerusi kepada Umno pada tahun 1990 menerusi kerjasama Angkatan Perpaduan Ummah (APU).
Pilihan raya umum tahun 1999 Umno yang ketika itu telah menggunakan semula khidmat Tengku Razaleigh Hamzah sebagai Pengerusi Perhubungan bertungkus lumus hendak mengambil Kelantan namun tidak berjaya ekoran krisis melanda Umno disebabkan pemecatan Anwar Ibrahim 1998. Krisis dalaman ciptaan Mahathir Mohamd itu membantu memenangkan Pas.

Video - Kursus Keusahawanan Warga Indon Di Astana Resort

Lagi Mahal, Lagi Baik : Rakyat Menderita, Harga Barang Keperluan Naik....!!!


Harga rata-rata barangan keperluan harian di seluruh negara terutama daging pejal tempatan dan cili merah selain sayuran tertentu meningkat dengan peniaga memberikan alasan terpaksa mengikut harga ditetapkan pemborong yang mendakwa ia berpunca cuaca tidak menentu serta banjir besar di Thailand.

Tinjauan di Pasar Selayang dan Chow Kit mendapati harga daging lembu tempatan dijual RM22 sekilogram (kg), salad antara RM6.50 hingga RM7 1kg, tomato RM5 berbanding RM3 minggu lalu dan santan asli RM9, tetapi harga sesetengah barangan seperti ayam, ikan dan bawang menurun.

Less value for ringgit

Malaysians are now getting less bang for their buck, compared to early this year, as the value of their ringgit has depreciated against most major currencies in the world.Against the widely perceived safe-haven currencies, US dollar and yen, for instance, the value of ringgit has fallen by about 2.3% and 8.4% year-to-date, respectively. Against other major currencies, the value of ringgit year-to-date has depreciated by around 3.4% against the British pounds; 6.7% against euro; 3.1% against the Singapore dollar; 2.6% against the Australian dollar; and 6.1% against the renminbi or yuan.

Tewas tapi belum mengalah: Najib dan Taib guna media lancar serangan

Tewas tapi belum mengalah: Najib dan Taib guna media lancar seranganSebanyak RM5 juta setahun yang diperuntukkan oleh Taib Mahmud untuk ‘Kempen Perang Media’ telah berjaya ditewaskan dengan berakhirnya hayat laman web ‘Sarawak Reports’.
Syarikat FBC Media yang berpangkalan di UK telah didanai untuk melahirkan laman web Sarawak Reports serta beberapa jaringan internet lain untuk menggugat kewujudan laman blog ini selain melancarkan serangan terhadap pemimpin Pembangkang Anwar Ibrahim.
Dengan menggunakan nama laman web yang hampir serupa dengan pihak kami, syarikat FBC benar-benar mengharapkan agak pengguna dan pembaca internet akan terpesong dengan membaca laman web propaganda pro-Taib, tanpa memikirkan yang kajian dan penyelidikan kami terhadap kerja kotor Taib selama 30 tahun ini suatu kerja yang bukan remeh-temeh.

Adakah Naijb menyorokkan sesuatu? Laporan audit masih hilang

Adakah Naijb menyorokkan sesuatu? Laporan audit masih hilangAli-ahli parlimen Pakatan Rakyat sedang berang. Sidang Parlimen sudah hampir menjelang dua minggu, tetapi, laporan Ketua Audit masih belum diserahkan ke Dewan. Mereka juga bimbang sekiranya terdapat perkara-perkara di dalam laporan itu yang cuba disorokkan oleh kerajaan Perdana Menteri Najib Razak.
“Kita merancang untuk memfailkan usul berkenaan perkara ini kerana hari ini adalah hari keempat kita berdebat soal Belanjawan 2012, tetapi laporan masih belum ada,” Ahli Parlimen PAS Pokok Sena Mahfuz Omar memberitahu sidang media di lobi Parlimen pada hari Khamis.
Beliau juga hairan kenapa laporan itu masih belum ada sedangkan negeri-negeri lain termasuk Kelantan sudah pun menerima laporan audit masing-masing. Beliau menyeru Komiti Akaun Awam (PAC) untuk bertanggungjawab dan mengambil tindakan, daripada menunggu untuk dipaksa berbuat demikian.

Impian nasi lemak: Najib vs Kuala Lumpur

Impian nasi lemak: Najib vs Kuala LumpurPerdana Menteri Najib Razak bersarapan nasi lemak di Village Park di Damansara Utama Ahad lepas.
Kelihatannya ramai orang mahu bergambar dengan beliau sehingga dia tidak dapat makan dengan tenang. Tidak jelas berapa ramai di antara mereka yang diupah oleh penasihat PR beliau.
Seorang lelaki menghampirinya dan berkata bahawa ini adalah belanjawan yang terbaik yang pernah dibentangkan. Tidak jelas samada lelaki itu sedang menyindir ataupun dia seorang yang bodoh.
Keramahan palsu
Kelihatannya, didorong oleh acara ini, Najib terasa untuk menggalakkan BN WP untuk memenangi semula Kuala Lumpur. Memenangi semula Kuala Lumpur katanya, akan membuktikan BN masih disokong bukan sahaja oleh rakyat di kampung tetapi juga oleh rakyat di bandar. Jelaslah Najib tidak dapat membezakan di antara bukti empirical dan anekdot.
Masalah dengan hujah Najib ialah BN sememangnya hanya disokong oleh rakyat di kampung. Dan BN tidak akan menang semula kerusi-kerusi parlimennya di Kuala Lumpur.
Penduduk Kuala Lumpur tidak mendapat banyak peluang pada setiap pilihanraya umum. Di mana rakyat-rakyat di kawasan lain dapat mengundi dua kali, satu untuk menentukan wakil mereka di Parlimen dan satu untuk menentukan wakil mereka di peringkat negeri, penduduk KL hanya dapat satu undi. Oleh itu penduduk KL tidak ada suara dalam siapa yang menguruskan pentadbiran local.

Ugutan pra-pilihanraya meningkat: “Kalau tak undi BN, kita tahu”

Ugutan pra-pilihanraya meningkat: “Kalau tak undi BN, kita tahu”Kisah-kisah mengenai ahli-ahli politik BN menggunakan cara kasar untuk mendapatkan undi kaum Cina semakin terdengar di kala negara bersiap sedia untuk peperangan pilihanraya yang katanya adalah yang terbesar dalam sejarah.
ADUN Subang Jaya Hannah Yeoh telah menulis pada Twitter mengenai satu insiden yang mencerminkan suasana tegang yang sedang meningkat di sekitar negara sewaktu parti-parti komponen BN seperti UMNO, MCA, Gerakan dan MIC berjuang hidup mati mereka terhadap Pakatan Rakyat yang dikepalai Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim.
Hannah, seorang ahli DAP yang sedang cepat melonjak yang telah menang besar pada pilihanraya 2008, memberitahu bagaimana beliau menolong penduduk kawasannya untuk menghantar surat lanjutan kepada jabatan kerajaan persekutuan.
Beliau tidak menyatakan kandungan surat itu dank e jabatan mana ianya dihantar, tetapi penduduk itu telah dipanggil, dimarah dan diberi amaran untuk mengundi BN.

Kad kredit: Tidak pelik anak muda berstatus muflis

KUALA LUMPUR, 15 Okt: Penggunaan kad kredit di kalangan masyarakat umum ketika ini bukan lagi dilihat sebagai satu kebanggaan atau satu gaya hidup akan tetapi sudah menjadi suatu kemestian dalam mengharungi zaman kenaikan harga barang dan taraf hidup yang semakin tinggi.
Pengerusi Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar Dewan Pemuda PAS Malaysia, Mohd Firdaus Jaafar berkata, rakyat dilihat seolah-olah tidak mempunyai jalan lain di dalam mengharungi hidup terutama di kota-kota besar seperti Kuala Lumpur dan Johor Bahru.
“Namun adakah ini jalan penyelesaian yang terbaik dalam hendak memastikan diri dan keluarga ‘berdaya saing’ demi untuk meneruskan kehidupan,” soalnya kepada Harakahdaily.
Sebelum ini, katanya media pernah melaporkan bahawa 449 muflis kerana kad kredit.

Ketua Wanita Gerakan malu kepimpinan parti 'lemah'

tan lian hoe gerakan wanita chief agm 2011 2Dalam satu serangan  yang berlapik tetapi menyengat terhadap Presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, ketua Wanitanya, Datuk Tan Lian Hoe berkata sayap itu malu dengan kepimpinan parti itu yang lemah.
Katanya, mereka malu menjadi bahan teguran dan dipandang rendah kerananya.

Tan menegaskan demikian dalam ucapan dasarnya di
persidangan perwakilan kebangsaan Gerakan hari ini.

Tanpa menamakan Koh (kanan), beliau berkata, "tulisan sudah terpampang di dinding" dan pucuk pimpinan tidak boleh menafikannya.

"Jika anda perlu berundur, maka berundurlah," katanya sambil menambah, sekiranya rakyat telah menolak seseorang pemimpin, maka akurlah dengan kehendak mereka.
Beliau yang juga ahli parlimen Grik turut membidas BN, yang disertai parti itu pada 1973, dengan mendakwa ia gagal belajar daripada pilihan raya umum lepas.

Hishammuddin: MyKad dengan struktur mulai Januari

KLUANG, 15 Okt — Mulai Januari tahun depan, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) akan mengeluarkan MyKad baru yang dipertingkatkan ciri-ciri keselamatannya serta tahap kualiti.
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata MyKad baru itu dapat menangani isu pemalsuan MyKad serta masalah berkaitan kualiti dan ketahanannya terutama berkenaan kualiti cip yang sering dibangkitkan oleh sesetengah pihak.
“MyKad dengan struktur baru ini lebih berkualiti dan menepati ciri-ciri keselamatan, sesuai dengan peredaran waktu, keadaan dan cabaran pada masa depan,” katanya di sini hari ini ketika menghadiri majlis pelancaran pengeluaran MyKad Satu Hari di JPN Kluang dan pengeluaran MyKad dengan strukur baru.

PRU-13: Kami sudah bersedia, kata IGP

GEORGE TOWN, 15 Okt — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuat persiapan rapi bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13,kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.
Ismail berkata beliau telah mengarahkan semua kontingen negeri memberikan latihan kepada pegawai polis di kontinjen masing-masing untuk menghadapi pilihan raya.
“Kami menunggu sahaja, kalau pihak kerajaan mengumumkan pilihan raya pada bila-bila masa, InsyaAlah kami sudah bersedia,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Anugerah Perkhidmatan Setia 2010 Polis Bantuan Peladang (Upstream) Malaysia anjuran Sime Darby Plantation Sdn Bhd di sini hari ini.

Why RM2 billion for Mindef IT project?

PKR questions the defence ministry's need to spend more than RM2 billion for an apparently unknown IT feature
KUALA LUMPUR: PKR estimated that more than RM2 billion will be spent over an information technology (IT) project involving the Defence Ministry (Mindef).
Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar said that Mindef had directly awarded a Network Centric Operations (NCO) project to Sapura Secured Technologies Sdn Bhd over a 20-year period for the Malaysian Armed Forces (MAF).
“More than RM2 billion will definitely be wasted on a project that we don’t know about. Is it needed?” she told reporters at a press conference in Lembah Pantai today.
Nurul came to the conclusion based on a Oct 13 Parliamentary written response from Defence Minister Ahmad Zahid Hamidi.

Komplot pastikan Zambry bukan MB

Ramai ahli Umno Perak tidak gembira dengan pemberian tanah oleh Menteri Besar Perak Dr Zambry Abdul Kadir kepada kroninya.
PETALING JAYA: Menteri Besar Perak Datuk Dr Zambry Abdul Kadir tidak akan menjadi Menteri Besar sekalipun Barisan Nasional (BN) berjaya menawan Perak dalam Pilihan Raya Umum ke 13.
“Saya mendengar dari sumber dalaman Umno bahawa wujudnya komplot untuk memastikan Zambry tidak menduduki kerusi Menteri Besar.
“Ini kerana ramai di dalam Umno tidak gembira dengan tindakan beliau memberikan tanah seluas 60,000 ekar kepada kroni pada harga RM375,” dakwa ketua DAP Perak, Ngeh Koo Ham sambil menambah, beliau sepatutnya mendedahkan siapa yang menerima tanah tersebut.

Jabatan agama perlu fokus aqidah, bukan tauliah

KUALA LUMPUR, 15 Okt: Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) menyeru agar fokus dan keutamaan jabatan agama mesti terarah kepada usaha menyelamatkan aqidah ummat Islam berbanding dengan persoalan tauliah yang tidak ada syarat wajib dalam Islam untuk menyampaikan kebenaran Islam selagi ianya tidak bercanggah dengan syariat.
Presidennya, Ahmad Syazwan Muhammad Hasan berkata, ini ekoran kedangaran suara yang tidak berpuas hati kepada Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) atas tindakan terbarunya menahan Bob Lokman atas kesalahan memberi kuliah tanpa tauliah yang bercanggah dengan  Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003.

Kes Sarbaini: Keluarga tuntut kerajaan bentuk suruhanjaya diraja

Ahmad Sarbaini Mohamed
PETALING JAYA, 15 Okt — Keluarga Ahmad Sarbaini Mohamed sekali lagi menggesa agar suruhanjaya diraja diadakan untuk menyiasat kematian bekas pegawai Kastam Diraja Malaysia itu di bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) April lalu. Naib Presiden PKR N. Surendran berkata keluarga Allahyarham Sarbaini sehingga kini tidak boleh menerima keputusan koroner.
Surendran berkata keluarga Sarbaini tidak dapat menerima keputusan memandangkan koroner didakwa telah mengetepikan keterangan pakar bahawa rakaman CCTV yang diambil ketika kunjungan ke pejabat SPRM Wilayah Persekutuan telah dipadamkan dengan sengaja.
“Ini sesuatu yang sangat luar biasa. Koroner mengatakan bahawa ia kesilapan manusia dan tidak memberi perhatian yang sebenar ke atas isu ini,” kata beliau kepada pemberita pada sidang media di ibu pejabat PKR. Turut hadir ibu Sarbaini dan adik-beradiknya. “Tetapi apa yang penting ialah ada keterangan pakar polis dari makmal forensik polis di Cheras... yang dengan jelas mengatakan bahawa (rakaman) CCTV telah diusik oleh seseorang yang mahir,” katanya lagi.

Rantau Asia Pasifik dijangkiti Occupy Wall Street hari ini

TOKYO, 15 Okt — Protes mengecam jurang pendapatan yang semakin meningkat dirancang untuk diadakan di rantau Asia Pasifik hari ini dengan penunjuk perasaan menganjurkan usaha mereka menerusi media sosial dari Tokyo hingga Sydney untuk menyertai London dalam gerakan Occupy Wall Street.
Perarakan itu yang bermula di New York pada 17 September lalu telah pun merebak ke bandar-bandar Amerika Syarikat yang lain termasuk Denver, Boston dan San Francisco.
Protes Occupy Tokyo yang didorong oleh gerakan kempen Occupy Wall Street di Tokyo, Jepun hari ini. — Foto Reuters
Perhimpunan terbesar dirancang untuk diadakan di London dan Australia, demikian menurut penganjur yang mengharapkan rangkaian-rangkaian seperti Facebook bagi menarik ribuan penyokong dan pengikut hari ini dan selepas ini. “Ramai sudah pun tertarik dengan apa yang berlaku di seluruh dunia. Dan, saya tahu ada 1,300 orang di Facebook mengatakan mereka akan datang,” kata seorang jurucakap yang merancang demonstrasi di Sydney, Josh Lees ketika dihubungi.
Sekurang-kurangnya 200 orang termasuk kanak-kanak berhimpun di City Square, Melbourne iaitu bandar raya kedua terbesar Australia hari ini, membawa kain rentang dan menggesa agar “ketamakan” diakhiri.
Dipetik laporan Bloomberg, Nick Carson, seorang jurucakap Occupy Melbourne menjangkakan penyertaan “sekurang-kurangnya ribuan pasangan.”

Video Rusuhan Terkini: “Occupy Wall Street” Seluruh Dunia.


Chegubard mahu terbit brosur cincin RM24juta

Tidak puas hati dengan penjelasan mengenai kontroversi cincin berlian bernilai RM24 juta, aktivis akar umbi, Badrul Hisham Shaharin memutuskan untuk menerbitkan brosur 16 muka bagi mendedahkan kebenaran di sebalik perkara tersebut.

Bekas Tentera Jangan Melatah Tidak Tentu Pasal


RAMAI bekas tentera yang menyuarakan rasa meluat dan jijik dengan perangai beberapa orang bekas tentera yang berselindung di sebalik PERKASA begitu anti dengan Timbalan Presiden PAS, Muhammad Sabu (Mat Sabu) kononnya Mat Sabu ini menghina bekas tentera di dalam isu Mat Indera.
Sebenarnya berapa kerat sahaja bekas tentera yang masih `beku' otak mereka sehinggakan tidak tahu menilai apa yang diperkatakan oleh PERKASA. Kesihan mereka, jika di dalam tentera minda mereka dikawal sehinggalah mereka bersara masih juga tidak mampu untuk berfikir dengan waras. Saya juga bekas tentera dan saya juga sempat belajar sejarah sewaktu bersekolah dahulu. Sebab itulah semenjak dari tentera lagi kita patut ambil tahu isu politik walaupun kita terikat dengan undang-undang tentera tidak boleh terlibat dalam politik.

Rockers dan Pakatan Rakyat

 Oleh: MSK
Dua minggu sudah aku baca tulisan Zulkifli Yahya dalam Kedahlanie tentang kesilapan yang dilakukan oleh rakan FB penyokong PR. Setuju 100%. Zulkifli bercakap tentang FB, tapi kalau dipantau tulisan-tulisan dalam blog dan komen-komen juga serupa.
Sejujurnya, aku katakan bahawa penyokong Pakatan lebih brutal dari penyokong BN. Penyokong BN memang terkenal dengan porno tapi penyokong PR juga tidak akan melepaskan peluang bila ada. Pantang ada skandal maksiat…terus jadi headline. Tak kira la kalau skandal itu melibatkan Menteri atau JKKK.

Video : Haris Ibrahim / MCLM / RARA 2011/ part 1

Beliawanis MCA : Patut pun cantik.... Model rupanya (Gambar)


MCA AGM Hot Chicks Beauty Models

Penampilan tujuh jelitawan muda pada Mesyuarat Agung Tahunan Pemuda MCA pada Sabtu 1 Oktober lalu, selain dari mencuri tumpuan para perwakilan terutamanya Chua Soi Lek sendiri dan media juga membuatkan aku tertanya-tanya dari mana MCA mendapat mereka.

3.0 boleh di adakan sebelum atau selepas PRU-13

- bergantung samada pilihanraya dijalankan secara adil atau sebaliknya
KUALA TERENGGANU
- Usaha Umno dan Barisan Nasional (BN) untuk mendapat undi orang Melayu supaya menyokong parti itu dalam ilihanraya akan datang terus gagal.

Menururut Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu, isu-isu pembangunan seperti pembinaan jalan raya, tidak berkesan lagi mempengaruhi pemikiran rakyat, pada zaman 'internet' dan dikalangan generasi muda kini.

Prof Aziz Bari Tegas Dengan Hujah, Enggan Minta Maaf


Kuala Lumpur, 15 Okt : Prof. Dr. Abdul Aziz Bari (gambar) bertegas tidak akan memohon maaf atau menarik balik kenyataannya yang mempersoal titah peringatan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berhubung isu cubaan memurtadkan umat Islam di sebuah gereja Ogos lalu.
Sebaliknya, beliau tetap dengan pendiriannya bahawa tindakan Sultan Selangor campur tangan dalam isu tersebut sebagai bukan sesuatu yang lazim dan tidak selaras dengan ajaran Islam walaupun pada masa sama, beliau sendiri mengakui hak mutlak baginda selaku Ketua Agama Islam negeri.

UPM : Ranking Bakal Jatuh, Kerenah Birokrasi Makin Teruk

Serdang, 15 Okt : Mahu gunakan tempat untuk mesyuarat tetapi tidak dibenarkan atas alasan tiada kertas kerja. Itulah yang berlaku kepada  Persatuan Kebajikan Anak Negeri Kelantan apabila memohon untuk menggunakan sebuah bilik di Kompleks Mahasiswa UPM.
Permohonan persatuan tersebut yang lebih dikenali sebagai D’Naim untuk mengadakan mesyuarat di kompleks mahasiswa UPM, ditolak oleh ‘penunggu’ tempat tersebut daripada Unit Aktiviti Pelajar, Bahagian Hal Ehwal Pelajar (BHEP).

Aziz Bari dicabar UMNO masuk politik

Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Shamsul Anuar Nasarah menyelar kenyataan yang dibuat oleh Prof Aziz Bari (gambar)dalam sebuah portal pro pembangkang baru-baru ini dan mencabarnya meletakkan jawatan sebagai pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) dan mencereburi bidang politik secara sepenuh masa.
Ujarnya, kenyataan yang dibuat oleh Prof Aziz Bari  merupakan satu kenyataan yang tidak bertanggungjawab, sebagai seorang ahli akademik, beliau sepatutnya faham tentang sejarah, latar belakang perlembagaan Negara.
“Tetapi berikutan kenyataan yang beliau buat ekoran daripada kenyataan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, ia menampakkan bahawa beliau tidak faham akan perundangan Negara, apatah lagi kalau kita lihat kenyataan yang beliau buat hari ini lebih memihak kepada parti-parti politik tertentu.

JPN nafi dakwaan 240 pekerja asing dari Johor diberi MyKad

 KUALA LUMPUR, 15 Okt — Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menafikan dakwaan Pemuda PAS bahawa pihaknya terlibat dalam isu enam buah bas yang membawa warga asing dari Johor untuk proses pemberian MyKad di sebuah resort berhampiran Putrajaya, Rabu lalu.
Ketua Pengarah JPN Datin Jariah Mohd Said berkata, pihaknya tidak terlibat dalam usaha membawa kira-kira 240 warga asing berkenaan.
“Kami tidak tahu tentang perkara itu, saya sendiri baru tahu selepas dihubungi pihak media. JPN tidak tahu menahu apa-apa tentang program yang dirancangkan mereka.

Harga surat nikah ratusan ringgit

Harga surat nikah ratusan ringgitGEORGE TOWN – Tidak perlu ‘kahwin lari’, hanya perlu mendapatkan surat nikah mengikut negeri pilihan masing-masing daripada broker yang menyamar sebagai jurunikah.
Demikian taktik yang dijalankan sindiket pernikahan palsu yang didakwa semakin aktif di kawasan Seberang Perai, dekat sini sekali gus menjadikan pasangan pengantin tempatan termasuk Indonesia dan Myanmar sebagai mangsa.
Modus operandi sindiket yang dianggotai lelaki tempatan dan asing itu adalah dengan menawarkan khidmat urusan pengeluaran surat nikah kepada pasangan yang ingin berkahwin sama ada dengan rakyat senegara mahupun berlainan negara.
Malah difahamkan, seorang broker merangkap kadi dalam kumpulan terbabit akan meletakkan harga ratusan ringgit bagi setiap surat nikah yang dicetaknya sendiri.

- Kosmo

Akta Murtad: Pas tidak boleh berdiam diri

Akta Murtad: Pas tidak boleh berdiam diriKUALA LUMPUR - Pemimpin utama Pas digesa supaya tidak berdiam diri berhubung cadangan mewujudkan Akta Murtad bagi membendung gerakan memurtadkan umat Islam yang semakin berleluasa di negara ini.
Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir berkata, sokongan dan kerjasama daripada parti itu penting demi melindungi akidah umat Islam seperti yang telah termaktub di dalam Perlembagaan negara.
Sehubungan itu, beliau mahu pemimpin Pas seperti Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat; Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Timbalan Presiden, Mohamad Sabu menyatakan pendirian mereka berhubung isu itu tanpa mengambil kira perbezaan ideologi dan pegangan politik.

Video-Budget 2012: The Rakyat Speaks!

Dr M and Najib shadow-box over GE-13: Who is fighting smart, who is not?

Dr M and Najib shadow-box over GE-13: Who is fighting smart, who is not?
Former premier Mahathir Mohamad seems to be working feverishly hard to get Prime Minister Najib Razak to delay the 13th general election, a rather odd thing to do when you consider that Mahathir is supposed to be retired.
At 85, he should be counting his blessing and allowing the current establishment a free hand in running the country. Yet, the still wily and sharper-than-a-knife statesman is obviously concerned that under Najib, Barisan Nasional may finally see its demise and this would spell disaster for all that he has built during the 22 years he was prime minister and sole arbiter of the fate of 28 Malaysians.
Yes, Dr M was that authoritarian, and that emboldened a network of cronies and massive corruption to foment and take root in Malaysia. Once BN goes, there would be a lot of reckoning and accounting for, which Mahathir and his supporters cannot afford. Hence his golden retirement will have to wait a while more.

Akta Murtad, mujurnya kalau Umno sokong!

Jika tidak kerana keegoan Umno yang terlampau mengutamakan sentimen politik, pada adatnya negara kita sudah pun memiliki undang-undang khusus menangani gejala murtad. Paling lewat pun pada sekitar awal 90-an dulu, sudah ada usaha secara serius dan bersaluran oleh PAS untuk membuka jalan perbahasan secara positif dan signifikan ke arah penggubalan suatu undang-undang berkaitan murtad.

Ahli Parlimen PAS dari Marang, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, ketika itu sebagai Timbalan Presiden PAS telah memohon membawa usul yang dinamakan Rang Undang-Undang Persendirian (Murtad) di Dewan Rakyat. Malangnya, usaha sebegitu baik gagal disempurnakan. Ia ditolak sedari awal dan tidak diberi laluan untuk dibahaskan.

Punca utama ialah apabila ia tidak mendapat sokongan daripada walau seorang pun menteri, khususnya menteri dari Umno yang berbangsa Melayu dan beragama Islam. Sedangkan menurut aturan dan peraturan diterimapakai Parlimen, sesuatu rang undang-undang yang hendak diterima untuk dibahaskan mestilah dikemukakan oleh seorang menteri dan disokong oleh seorang menteri lain.