Sabtu, 8 Oktober 2011

Video : Zeina Khodr reports from Sirte

PM: Mereka tak nak lepas tangan saya...

Mungkin perdana menteri tidak mahu berkongsi tarikh pilihan raya umum akan datang, tetapi berdasarkan kepada lawatannya ke Selangor hari ini, dapat dibayangkan bahawa ianya tidak lama lagi.

najib at gombak 081011 facing the crowdMemulakan lawatannya di Ijok pagi tadi, Datuk Seri Najib Tun Razak
turun padang untuk membuktikan kepada rakyat Selangor bahawa sudah tiba masanya untuk kerajaan Pakatan Rakyat 'angkat bungkus'.

Berucap kepada penyokong BN dan rakyat di Gombak - destinasi terakhir lawatannya hari ini - Najib berkata Ijok dipilih sebagai permulaan lawatannya kerana ia kini diwakili Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Najib memberitahu hadirin yang kebanyakannya warga emas, bahawa ke mana-mana sahaja beliau pergi hari ini, beliau disambut
dengan berjabat salam, dan ada yang "tidak mahu untuk melepaskannya".

Kebangkitan Rakyat : Presiden Yemen akan lepas jawatan dalam beberapa hari


Ali Abdullah Saleh berucap menerusi televisyen mengumumkan hasrat mahu melepaskan jawatan presiden dalam beberapa hari lagi. – Foto Reuters
SANAA, 8 Okt – Presiden Yemen Ali Abdullah Saleh berkata beliau akan melepaskan jawatannya dalam beberapa hari susulan protes ke atas kepimpinan beliau yang berusia 33 tahun, masuk bulan yang kesembilan. “Saya menolak kuasa dan saya akan terus menolaknya, dan saya akan melepaskan kuasa dalam beberapa hari,” kata Ali Abdullah dalam satu ucapan disiarkan menerusi televisyen hari ini.
“Saya menyeru penyokong-penyokong saya berdiri teguh dan sedia menghadapi apa jua cabaran,” kata beliau.
Protes terhadap Ali Abdullah telah melumpuhkan Yemen dan melemahkan kawalan kerajaan.
Beliau telah tiga kali menarik diri daripada perjanjian peralihan kuasa yang diusahakan oleh kuasa perantara Teluk.
Pembangkang berkata kerajaan terus mengendalakan perundingan selepas beliau kembali dari Arab Saudi setelah menjalani rawatan ekoran saty usaha membunuhnya Jun lalu. – Reuters

Himpunan bantah JPN 25 Oktober di Parlimen

KUALA LUMPUR, 8 Okt: Dewan Pemuda PAS Malaysia akan mengadakan himpunan khas bagi membantah tindakan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) berhubung Maykad klon pada 25 Oktober ini di bangunan Parlimen, bermula jam 11.00 pagi.
Himpunan tersebut akan turut disertai Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, barisan kepimpinan tertinggi Dewan Pemuda PAS Malaysia, Keadilan dan DAP dari Pakatan Rakyat.
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nasrudin Hassan menjelaskan, himpunan tersebut diadakan bagi membantah tindakan tidak bertanggungjawab dan penuh kekeliruan dari JPN berhubung kemunculan 170,000 Maykad klon yang dikesan oleh pihaknya.  

Najib tidak faham Negara Berkebajikan

Berikutan ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan belanjawan 2012 di parlimen semalam bahawa BN telah melaksanakan konsep Negara Berkebajikan, PAS ingin menegaskan bahawa Najib tidak memahami konsep Negara Berkebajikan yang hendak dibawa oleh PAS dan Pakatan Rakyat. Paling penting beliau harus memahami tiga ciri asas Negara Berkebajikan yang hampir tidak dilaksanakan oleh pemerintahan Barisan Nasional sehingga kini.
Pertamanya, Negara Berkebajikan mestilah ditadbir oleh pemerintah yang berintegriti atau beriman dan juga rakyat yang berintegriti. Dengan membazirkan wang rakyat untuk membayar bil air dan elektrik rumah Perdana Menteri berjumlah jutaan ringgit tidaklah menggambarkan pemimpin yang berintegriti.

Bajet 2012: Najib guna wang untuk tawan pengundi

Bajet 2012: Najib guna wang untuk tawan pengundi Seperti yang dijangka, Perdana Menteri Najib Tun Razak mengumumkan Bajet 2012 yang penuh dengan peruntukan  bertujuan untuk menarik pengundi kembali kepada BN, tetapi ia segera dikritik oleh bukan sahaja pihak pembangkang tetapi juga pakar-pakar kewangan yang hairan dengan unjuran ekonomi yang terlalu cantik.
Dalam Bajet 2012, Najib meramalkan unjuran pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 5 hingga 6% manakala defisit menurun kepada 4.7% daripada  5.4% yang diunjurkan pada tahun 2011.
"Itu adalah pandangan yang cukup positif berbanding dengan keadaan dan relatif kepada diri kita sendiri juga. Kita sedang melihat 4% tahun ini dan 4.2% tahun depan. Pertumbuhan separuh kedua haruslah 5.5% untuk capai purata 5 peratus. Ia kelihatan agak optimistik pada pandangan saya, "Chua Hak Bin dari Merrill Lynch Bank of America kepada Reuters.

Bajet 2012 : 'Budak-budak tak boleh pegang duit banyak'

KUALA LUMPUR, 8 Okt: Bajet 2012 seolah-olah menggambarkan apa yang sebenarnya terkandung dalam pemikiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak seperti mana dialog dalam filem P Ramlee yang masyhur, “budak-budak tak boleh pegang duit banyak-banyak”.
Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), Muhammad Safwan Anang berkata, mahasiswa sekali lagi kecewa dengan pembentangan bajet kali ini yang juga seolah-olah tidak langsung memikirkan soal pembinaan generasi akan datang.
“Boleh jadi kerajaan sekarang beranggapan mahasiswa tidak boleh terlalu selesa, nanti mereka malas belajar,” katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Chief secretary says ‘exit’ was not an option for civil servants before

Melissa Chi

GOMBAK, Oct 8 — Chief Secretary to the Government Tan Sri Sidek Hassan admitted today that civil servants have not been evaluated towards exercising an “exit” option for them.
“We do have (an evaluation process) except that in the past we were not really enforcing it,” he admitted to The Malaysian Insider after the 27th International Islamic University Malaysia Convocation here.
However, he insisted that the “exit policy” announced in Budget 2012 would be strictly enforced.
“If you want to go out, we will allow you to go out. When we think that it is better off for you for a civil servant to be outside the public service, then we will allow them to go out. 

Video : Wall Street protesters have little faith in US democracy

Yang mana dahulu: Perbicaraan di Peranchis atau PRU-13?

Perdana Menteri Najib Razak, di sebalik membelanjakan beberapa belas juta wang rakyat mengupah bekas pasukan media Tony Blair untuk menukar imejnya menjadi 'Mr Cool', akan cair di dalam bahang kehangatan mahkamah Perancis.
"Perbincangan makan malam Ops Scorpene di Holborn Uni berlangsung dengan lancar. Peguam Joseph Brehem mengumumkan bahawa hakim instruksi akan dilantik tidak lama lagi," kata pengarah Suaram Cynthia Gabriel di Twitter pada majlis pengumpulan dana di London pada 30 September, yang diikuti di sini.

Bajet 2012 : Permata dapat peruntukan 'senyap'?

Oleh Sofi Wahab

Walaupun bajet 2012 tidak menyenaraikan Program Permata seperti pada Bajet 2011, ramai pihak merasakan bahawa NGO Rosmah Mansur itu mendapat 'Bajet Senyap' dari kementerian tertentu. Pada Bajet 2012 yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak petang semalam telah memperlihatkan tiada peruntukan khusus diberikan kepada Program Permata sedangkan pada bajet sebelum ini sebanyak RM110 juta telah diperuntukkan bagi melaksanakan program tersebut.

BILA NAK BERTAUBAT! GUA TUNGGU PENCEN...

Senario kakitangan kerajaan ketika berumur 60 tahun
Pro dan kontra apabila umur persaraan wajib daripada 58 tahun kepada 60 tahun. Pelbagai kemungkinan masalah yang akan timbul apabila ianya dilaksanakan. Pertama, lambakan siswazah sedang mengganggur berjumlah ratusan ribu itu akan lebih parah lagi kerana terpaksa menunggu lebih lama untuk mendapatkan kerja.

Bekas pengarah pendidikan, pegawai TLDM sertai PAS

TAIPING, 8 Okt: PAS Negeri Perak menerima ahli baru daripada dua tokoh yang dikenali iaitu bekas Pengarah Pendidikan negeri, Datuk Adnan Ibrahim dan bekas pegawai tinggi TLDM Laksamana Pertama (B) Mohamad Imran Abd Hamid.
Kedua-dua tokoh itu telah hadir di Program Pelancaran 'Jom Masuk PAS' di Markas Tarbiyyah PAS, Air Kuning di sini.
Adnan berkata, beliau menyertai PAS setelah mendapat hidayah untuk menyertai perjuangan PAS dan meninggalkan Umno selepas pulang dari tanah suci.

After brain drain, now capital flight?The flip flops by BN on the abolishment of racial quotas under the NEM, the inability of MACC to make an effective dent on systemic corruption, the tolerance provided by the government towards Perkasa and the prolonged debate on PPSMI have all raised the level of uncertainty within the minority racial communities in Malaysia.
Kapil Sethi, The Malaysian Insider 
PNB’s takeover bid of SP Setia, merger talks between OSK Holdings and RHB Capital and Sime Darby taking over 30 per cent of E&O have set alarm bells ringing in the business community despite the prime minister’s reassurance that the deals are strictly on a willing buyer-willing seller basis.

Pembangkang Tidak Patut Mengkritik Belanjawan 2012 -Tun Abdullah Ahmad Badawi.


PUTRAJAYA, 8 Okt - Pembangkang tidak patut mengkritik Belanjawan 2012 hanya kerana terdesak untuk membuat kenyataan sebaliknya mereka harus bekerjasama dalam melaksanakannya demi kebajikan rakyat dan pembangunan negara, kata bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.  Beliau berkata belanjawan yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan belanjawan yang baik serta memberi faedah kepada rakyat keseluruhannya.

"Mereka (pembangkang) hanya membangkang saja. Mereka juga melakukannya (mengkritik) ketika saya menjadi Perdana Menteri.

"Ini adalah belanjawan yang baik dan saya harap mereka (kerajaan) akan melaksanakannya segera,"

Kod etika MLM diperkenal tahun depan


Satu kod etika jualan langsung akan diperkenal menjelang awal tahun depan bagi meningkatkan tahap keyakinan rakyat terhadap syarikat jualan langsung di dalam negara, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (gambar).Beliau berkata kod etika itu akan dikeluarkan oleh persatuan syarikat jualan langsung iaitu Persatuan Pengedar Langsung Malaysia dan Persatuan Jualan Langsung Malaysia.
“Sekarang ini ia (kod etika) masih di peringkat draf akhir. Kita akan memastikan kandungan terperinci kod etika ini mempunyai persamaan di peringkat antarabangsa,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan pusat kesihatan Melilea International Centre of Organic Wealth di sini Sabtu.

Bajet 2012: BN anak tiri 12 juta pekerja

KUALA LUMPUR, 8 Okt: Kerajaan BN ternyata terus kekal dengan ketidakadilannya apabila menganaktirikan 12 juta pekerja yang juga rakyat negara ini menerusi Bajet 2012 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri semalam.
Menerusi bajet tersebut, kerajaan hanya mementingkan 1.3 juta pekerja sahaja yang juga para penjawat awam dengan kenaikan gaji RM500 sebulan mulai tahun hadapan, tetapi menafikan hak pekerja-pekerja lain yang jauh lebih besar jumlahnya.
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nasrudin Hassan berkata, dengan ketidakadilan itu, bajet tersebut ternyata hanya bersifat one off dan ia tetap gagal menyelesaikan masalah kewangan serta kos sara hidup tinggi yang dialami oleh rakyat negara ini.

Video : Bajet 2012 Gagal Perkasa Kehidupan Rakyat

Video : 8 Tuntutan Bersih,1,7000 K/P klon: DPPP gerakkan bersih 3.0

Video : Nurul Izzah Membantah Kenaikan Elaun Ahli Parlimen

Video : Zeina Khodr reports from the outskirts of Sirte

Video-Bajet 2012: Gula-gula PRU-13

PM: ‘Jika tak ada duit tak akan saya berani’ bawa bajet RM232b......fikirkan dengan kata terbalik...!!!

RAWANG, 8 Okt – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan sememangnya mampu termasuk daripada segi kewangan untuk melaksanakan Bajet 2012 yang dibentangkan semalam.
“Kalau tak ada duit tak kan saya berani bentang semalam. Saya akan melakukan satu perbuatan membunuh diri dari segi politik kalau saya buat, saya bentang satu bajet yang tidak boleh dilaksanakan oleh kerajaan,” katanya ketika ditanya sama ada kerajaan mampu melaksanakan Bajet 2012.
Najib (gambar) yang juga Menteri Kewangan membentangkan bajet dengan dana RM232.8 bilion.
Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Mesra Rakyat di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Kundang dan melawat cadangan jalan pintas menghubungkan Kampung Baru Kundang dengan Bandar Tasik Puteri Rawang di sini hari ini.

Najib Sembunyikan Peruntukan Untuk Permata Di Dalam Bajet 2012


Di mana peruntukan untuk Permata?

KUALA LUMPUR, 8 Okt: "Walaupun bajet kali ini tidak dinyatakan secara khusus peruntukan untuk program Permata, tapi saya pasti tidak mustahil peruntukan tersebut diselit pada mana-mana program kerajaan," jelas Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Pada Bajet 2012 yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak petang semalam telah memperlihatkan tiada peruntukan khusus diberikan kepada Program Permata sedangkan pada bajet sebelum ini sebanyak RM110 juta telah diperuntukkan bagi melaksanakan program tersebut.

Mahfuz juga menjelaskan tindakan Najib untuk tidak menyenaraikan peruntukan tersebut mungkin telah menyedari bahawa terdapat bantahan dari rakyat.

"Mungkin beliau sudah menyedari bahawa rakyat sudah memberontak dengan tindaknya sebelum ini yang telah memberi peruntukan kepada isterinya sendiri, Datin Seri Rosmah Mansor.

"Tetapi dalam pada itu walaupun tiada penyenarai kita perlu melihat kembali kemungkinan besar peruntukan tersebut dimasukkan ke dalam peruntukan-peruntukan yang lain dan ini bagi mengaburi rakyat di luar," jelasnya.

Bajet 2012 Gagal Perkasa Kehidupan Rakyat


SHAH ALAM O8 OKT : Belanjawan 2012 kerajaan persekutuan semalam hanya lunak didengar menurut penyokong Pakatan Rakyat dan gagal memperkasa kehidupan rakyat terbanyak.

Aktivis akar umbi Pakatan yang ditemui juga berkata belanjawan kerajaan persekutuan hanya tertumpu kepada sesetengah golongan masyarakat semata-mata.

Tinjauan TVSelangor mendapati mereka menyifatkan belanjawan tahun hadapan sebagai gula-gula politik untuk menawan hati rakyat menjelang pilihanraya yang bakal diumumkan pada bila-bila masa.

Syok Sendiri : PM kata bentang bajet 'luar biasa'

najib at pekan rawangPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga menteri kewangan berkata beliau telah membentangkan bajet yang disifatkannya sebagai "luar biasa" semalam.

Katanya, ini kerana rakyat Malaysia pelbagai lapisan termasuk, yang berada di desa, bandar, murid sekolah dan rakyat pelbagai agama dan warna kulit mendapat manfaat daripada bajet 2012.

"Sehingga pembangkang tidak terjawab dan tidak terkata (apa-apa)," katanya kepada hadirin yang membanjiri Pekan Rawang, dalam parlimen Selayang, bagi menyambut kedatangan perdana menteri ke situ.

Kajian: Kerajaan Melayu Melaka mula tahun 1262

KUALA LUMPUR, 8 Okt – Seorang ahli akademik melahirkan rasa yakin bahawa Kerajaan Melayu Melaka bermula pada tahun 1262, bukannya sekitar 1400.
Pensyarah Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia,
Prof Madya Abdul Rahman Ismail berkata hasil kajiannya sejak 1990-an terhadap naskah Sulalatus Salatin (Sejarah Melayu) versi Raja Bongsu, menunjukkan bukti yang benar mengenai permulaan kerajaan Melaka.

Zahid Hamidi Mengaku Umno-APCO Ciplak Idea Buku Jingga


Kah kah kah...

Kah kah kah...

Memang sah malaon ni Mat Sembab antor ganyang Najib Altantuya kah kah kah...

Kah kah kah...

Gasak, jangan tak gasak kah kah kah...

Kah kah kah...

Kita HAMBAT PERKASA Dan UMNO Di Segamat 10hb INI


Tidak bertamadun! Itulah ungkapan paling sesuai buat pemuda Umno yang semakin hari semakit tidak mendapat tempat di hati anak muda. Politik samseng yang ditunjukkan oleh pemuda Umno dan PERKASA di Ampangan, Rembau dan Labis baru-baru ini menunjukkan mereka kehabisan modal untuk berhujah walaupun mereka mempunyai seluruh kekuatan media arus perdana.

Bajet Sejahtera 2012 : Adakah Mesra Mahasiswa?


Bajet 2011 dengan jumlah  RM232.8 bilion diumumkan oleh Memanda Perdana Menteri dengan gembira sekali. Sungguhnya rakyat memang menunggu pengumuman ini seolah sama dengan pengisytiharan pembahagian harta pusaka, masing-masing akan tanya berapa bahagian yang kamu dapat.
Defesit kali yang ke-15 merupakan suatu keadaan yang kurang sihat kepada ekonomi sedangkan perlunya komitmen kerajaan untuk mengurangkan hutang Negara yang makin meningkat saban tahun.
Pendapatan Negara disumbangkan oleh pelaburan asing FDI yang mencatat sejumlah RM 21.2 billion bagi enam bulan pertama tahun ini. Perlu diingatkan juga bahawa FDI ini disumbangkan oleh negeri Selangor dan Pulau Pinang lebih dari 70% daripada keseluruhannya.

Jika Bukan Islam Tolak Hudud, Orang Islam Juga Patut Tolak Undang-Undang Reid

Oleh: Tok Janggut

Apabila MCA, DAP dan Gerakan termasuk UMNO menolak hukum hudud yangmana undang-undang tersebut adalah milik orang Islam yang beriman dengan Allah Rasul, maka sebagai kontranya orang Islam juga boleh menyatakan bahawa kita juga menolak undang-undang yang ditinggalkan oleh penjajah dulu kerana ianya tidak ada mengena dengan kita sebagai orang Islam bahkan tidak ada kena mengena dengan rakyat negara ini.

Transformasi pengurusan wakaf di Malaysia

Ahmad Mohsein Azmi

8 OKT — Baru-baru ini Kongres Majlis Agama Islam Negeri Seluruh Malaysia telah membincangkan pelbagai isu-isu tranformasi ummah yang dirasakan oleh rakyat marhaen sangat tepat pada waktunya. Antara isu yang menarik perhatian saya adalah cadangan dan saranan untuk memperbaiki kualiti sistem pengurusan wakaf.
Wakaf adalah suatu model ekonomi Islam yang menganjurkan ummat Islam untuk berkongsi kekayaan. Ia tidak terhad sumbangan dari golongan berada sahaja, bahkan golongan yang kurang berada juga digalakan menyumbang dari harta-harta yang mereka miliki.

‘Worst budget for the disabled’

Several disabled groups say Najib's budget has ignored the disabled even though he is calling it a caring budget .
PETALING JAYA: Several disabled groups are so unhappy with the budget that they even have gone to the extent of calling it the worst budget they have seen for many years.
The Animal-Assisted Therapy for the Disabled and Elderly Association (Petpositive) president Anthony Thanasayan said he had expected more from Prime Minister Najib Tun Razak who had termed the budget as a caring budget.
“We hardly got anything. The disabled need at least RM500 monthly to sustain a decent living,” said Thanasayan.

Malaysia Boleh : Dua beradik tiru aksi lesbian dalam video

Gara-gara dipercayai meniru aksi pasangan lesbian dalam video lucah yang pernah ditonton, dua beradik dikesan melakukan aksi ghairah itu di rumah mereka di Asahan, di sini. Bagaimanapun, dua beradik berusia sembilan dan tujuh tahun itu yang didakwa pernah melakukan perbuatan terbabit sejak setahun lalu tidak bernasib baik apabila perbuatan mereka dilihat ibunya Rabu minggu lalu.
Ketika ditemui ibu mereka, dua beradik itu asyik bergomol umpama pasangan sejenis tanpa seurat benang dalam sebuah bilik di rumahnya.Nasib malang menimpa dua kanak-kanak itu apabila menerima pembalasan daripada bapa angkatnya yang berusia 28 tahun selepas dimaklumkan ibu kandungnya Sabtu lalu.

Budget 2012: Nothing for Sabah

Former chief minister Yong Teck Lee says Sabah is being treated as the poor cousin because Barisan Nasional is so confident that its 'fixed deposit' state will deliver again.
KOTA KINABALU: Former chief minister, Yong Teck Lee, said he is disappointed with the 2012 budget as once again Sabah is being treated as the poor cousin.
He said Sabah is considered the poorest state in Malaysia but Najib’s budget is only pandering to sectors where Barisan Nasional is likely to get votes.
The leader of the Sabah Progressive Party (SAPP) said it was clear that the RM232.8 billion budget is solely aimed at pleasing civil servants, teachers, Felda settlers, military and police personnel and the Indian community ahead of snap general elections.
“These are the voting groups that the BN is now trying to improve upon compared to the results of the last general elections in 2008,” he said.

‘Air Asia tidak perlukan kesatuan sekerja’

Menurut Tony Fernandes, kesatuan hanya diperlukan jika pengurusan tidak menjaga kepentingan pekerja.
PETALING JAYA:  Tan Sri Tony Fernandes berkata, Air Asia tidak memerlukan kesatuan sekerja kerana syarikat gergasi penerbangan murah itu menjaga kepentingan 9, 000 pekerjanya.
Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Air Asia itu menjelaskan mengapa syarikat beliau tidak memerlukan kesatuan sekerja.
“Mengapa? Kerana kita menjaga kakitangan. Anda hanya memerlukan kesatuan sekiranya pihak pengurusan tidak menjaga kepentingan pekerja,” kata Tony di dalam blognya.
Beliau menambah perkembangan kakitangan Air Asia adalah selaras dengan perkembangan syarikat.

Bajet Ketuanan Kaum Bangsawan Melayu!

BELANJAWAN DARI SUAMI PM 1MALAYSIA APCO..
YG DI BELAKANG SEBELAH KANAN
KAH KAH KAH
SPENDER, BEG TANGAN, KASUT IMPORT BERJENAMA BEBAS CUKAI..
UTK KAUM KAUM BANGSAWAN SEMUANYA BEBAS CUKAI..

Ketidakseimbangan di dalam Bajet 2012

“Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertaqwa, pastilah kami akan melimpahkan kepada mereka barakah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, Maka kami siksa mereka disebabkan perbuatannya.” (Al-A’raf: 96)

Belanjawan Tahunan Kerajaan adalah instrumen utama dalam urustadbir kewangan negara yang memperincikan perancangan dan unjuran pendapatan serta perbelanjaan sesebuah negara bagi tahun akan datang. Komponen utama sesebuah belanjawan adalah cukai (tax) dan perbelanjaan kerajaan (government spending) demi mencapai objektif utama dasar fiskal iaitu pertumbuhan (growth), mengawal inflasi (inflation) dan mengurangkan kadar pengangguran (unemployment). Setiap instrumen di dalam Belanjawan dirangka mengikut ideologi dan falsafah keutamaan sesebuah kerajaan dengan mengambil kira senario ekonomi dalaman dan luaran semasa.

Walaubagaimanapun, pembentangan Bajet 2012 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri adalah amat membimbangkan dari aspek struktural dan kitaran, atas faktor tiada keseimbangan di dalam usaha meningkatkan daya mampu ekonomi domestik dan mempersiapkan daya tahan negara menempuhi kesan kelembapan ekonomi luaran.

Cukai korporat dibela, cukai prabayar rakyat dikuatkuasa

KUALA LUMPUR, 8 Okt: Belanjawan 2012 yang dibantang perdana menteri semalam dilihat lebih mementingkan pihak korporat berbanding rakyat kebanyakan.

Mempersoal fokus belanjawan itu Datuk Mahfuz Omar berkata, korporat-korporat gergasi di Pusat Kewangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIFD) mendapat pelepasan cukai, namun rakyat bawahan dan miskin yang guna telefon prabayar tidak dapat pelepasan cukai jualan.

Tahun ke 14 belanjawan negara defisit

SHAH ALAM, 8 Okt: Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali yang ditemui pada satu program di Shah Alam menjelaskan bajet yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam merupakan satu bajet yang tidak berhemah.

Beliau berkata tindakan tersebut jelas kerana melihat kepada pengurusan kewangan yang dilaporkan itu lebih terjurus kepada amalan defisit yang tinggi.

"Secara keseluruhan ini adalah tahun ke 14 di mana kerajaan Barisan Nasional mengamalkan bajet defisit," katanya.

Tambahnya lagi, walaupun keadaan ekonomi global pada hari ini membolehkan pengurusan dijalankan di dalam bajet defisit tetapi Najib perlu beri tumpuan kepada beberapa prinsip iaitu tata kelola yang baik atau lebih kepada "good governance".

Selain itu juga kerajaan haruslah mengamalkan pengurusan yang cekap tanpa ada ketirisan serta mengamalkan prinsip 'value for money'.

'Gagal laksana bajet ibarat bunuh diri di segi politik' - Najib kamu dah lama gantung diri..!!!

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata ia ibarat bunuh diri di segi politik sekiranya kerajaan tidak dapat melaksanakan Bajet 2012 yang dibentangkannya semalam.

"Adakah kita mempunyai wang untuk melaksanakan? Ada. Kalau tak ada wang, saya takkan bentangkan semalam.

Bersih: Anggota taraf koperal langgar SOP, polis masih kumpul bukti

KUALA LUMPUR, 8 Okt – Polis memberi jaminan akan mengambil tindakan disiplin ke atas anggotanya – seorang yang berpangkat koperal – jika didapati bersalah melanggar garis panduan operasi (SOP) semasa meleraikan perhimpunan Bersih 2.0 di kawasan Hospital Tung Shin pada 9 Julai lalu.
Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh berkata, anggota yang telah dikenal pasti itu berpangkat koperal.
Namun beliau berkata pihaknya masih mengumpulkan bukti bagi menyiasat kesahihan dakwaan bahawa anggota berkenaan bertindak di luar garis panduan operasi polis (SOP) semasa melaksanakan tugas.
“Kita akan ambil tindakan disiplin dan tatatertib di peringkat IPK (ibu pejabat polis Kuala Lumpur) jika siasatan mendapati perkara itu benar,” kata beliau selepas merasmikan Program Cegah Jenayah Bersama Polis KL dan Yayasan Cegah Jenayah di Institut Latihan Perindustrian di sini hari ini.

Ya Allah... Ampunilah hambaMU ini.


11 GOLOGAN AHLI NERAKA

Firman Allah swt dalam surah al-Naba ayat 18:-

"Yaitu... hari (yang pada waktu itu) ditiup sangkakala lalu kamu datang berkelompok-kelompok."

Adalah diriwayatkan bahawa ayat yang tersebut diatas pernah ditanyakan oleh Saidina Muaz bin Jabal, katanya, "Ya Rasulullah, apa maksudnya ayat ini?" Maka Rasulullah saw menangis sebelum menjawab soalan tersebut kerana inilah yang selalu dibimbangkan oleh baginda. Lalu baginda menjawab:

Lidah Dr Mahathir dikunci kepuanan Melayu!

Apa Tun Dr Mahathir Mohamad boleh buat? Mungkin Dr Mahathir akan kata kat public, "tak dak apalah. Dia iring suami dia". Adoi la! Hebatnya kepuanan Melayu!

Apa Tan Sri Muhyiddin Yassin boleh buat? Nak cakap apa pun, sekarang la! Nak tunggu bila Datuk Seri Najib Tun Razak dah dapat mandat baru dalam pilihan raya nanti dan awak terkunci mulut, Umno pula mati kelemasan di bawah kepuanan Melayu?

Something is not right at all!

J. Ong
Prior to the presentation of the 2012 Budget by the PM in the Dewan Rakyat, Najib had a closed door meeting with his top aides of the Finance Ministry and the presence of Bank Negara Governor and the Chief Secretary to the Government.
What we do not understand is what the f**k is the pseudo “First Lady” Rosmah among the attendees? She has no locus standi to be there, except if she wanted first-hand knowledge of the Budget, which is supposed to be confidential until and unless it has been presented to the Parliament. She wants to make sure her own pet projects are safely there, as she does not trust her husband’s words!
Is she telling us that she rank pari pasu with the other top cats, or even higher?

Najib Kantoi : Mansuh yuran sekolah bukan pertama kali.....cakap ikut sedap mulut..!!!

Tun Abdullah Ahmad Badawi juga pernah mengumumkan perkara yang sama semasa pembentangan Bajet
PETALING JAYA: Pemansuhan yuran pendidikan sekolah rendah dan menengah yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Bajet 2012 bukanlah yang pertama kalinya dalam sejarah kerana perkara itu pernah dimumkan empat tahun lalu.
Mantan perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi juga pernah mengumumkan perkara yang sama semasa pembentangan Bajet 2008 dalam usaha menawarkan rakyat pendidikan 100 peratus percuma.
Selain itu, Abdullah pada September 2007 dalam Parlimen turut mengumumkan pemansuhan yuran peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), susulan selepas yuran peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Tinggi Peperiksaan Malaysia (SPM), dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang dimansuhkan pada tahun sebelumnya.

PMIUTM Gesa Hudud Dilaksanakan di Kelantan


Skudai, 8 Okt :  Sudut pidato anjuran Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Teknologi Malaysia semalam ternyata membuatkan hadirin yang hadir terkesima.
Sudut pidato tersebut yang turut dihadiri mahasiswa bukan islam diberitakan berjalan lancar tanpa sebarang gangguan.
Ia merupakan pembuka tirai aktiviti mingguan PMIUTM yang dilakukan selepas solat jumaat di Dataran Agora UTM, bagi sesi 2011/2012.

DAP gugur gantung keahlian Manoharan

KUALA LUMPUR, 8 Okt — DAP menggugurkan hukuman menggantung keahlian enam bulan dikenakan ke atas Ahli Dewan Undangan Negeri Kota Alam Shah, M Manoharan bulan lalu ekoran kenyataannya berkaitan Jalur Gemilang.
“Jawatankuasa disiplin telah mengetepikan (hukuman menggantung) dan digantikan dengan teguran tegas selepas mengambil kira kekesalan dilahirkan oleh  Manoharan dengan memohon maaf dan mengeluarkan komen di Facebook dengan segera,” kata parti itu dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.
Pada 23 September lalu, jawatankuasa disiplin telah menggantung keanggotaan  Manoharan selama enam bulan berhubung kenyataannya bahawa Jalur Gemilang perlu ditukar.
Manoharan (gambar) dikecam berhubung entri dalam Facebooknya yang mencadangkan supaya Jalur Gemilang diubahsuai kerana reka bentuk sekarang menyerupai bendera Barisan Nasional dan tidak melambangkan Malaysia.

PAS: 60 tahun dan masih bertenaga

Muqaddimah

Umur 60 tahun jika diukur dari umur persaraan seorang kakitangan awam menandakan seseorang itu berundur dari perjawatannya dan memasuki umur rehat atau pencen.  Namun bagi PAS sebagai sebuah parti politik yang kuat ideologi politik Islamnya, umur 60 tahun hanyalah permulaan kepada era kecermelangan dan pengukuhan kedudukannya dalam persada politik tanahair.  PAS tidak menunjukkan tanda-tanda mahu mengundur diri bahkan staminanya untuk berjalan 100 tahun lagi bukan sesuatu yang mustahil.

Bolehkah bernikah dengan bunian?

Datuk Dr. Haron Din
Soalan: Ustaz, saya ingin bertanya perihal yang berkaitan dengan bunian. Perkara ini timbul dalam keluarga saya sendiri, iaitu mengenai adik perempuan saya yang berperangai agak aneh. Kami sekeluarga amat musykil apabila beliau menolak pinangan orang, sebaliknya mengaku sudah berkahwin dengan makhluk halus atau bunian.
1. Soalan saya, apakah perkahwinan antara manusia dengan jin boleh berlaku?
2. Apakah hukumnya perkahwinan tersebut, sah atau tidak dari sisi Islam?
Halimatussaadiah
Bota, Perak

Tun M: The QE II

Tun Mahathir Mohamad
OCT 8 — No. QE II is not short for Queen Elizabeth II. Nor is it about the great cruise ship QE II.It is about Quantitative Easing II, i.e. quantitative easing for the second time.What is quantitative easing? It is about printing and issuing money to overcome a financial problem. Lately Britain has printed 75 billion pounds to help distressed banks and others.It is very innovative. And very easy. When you lose money just print the replacement. If Malaysia had done a Q.E. during the Asian Currency Crisis, what would the International Monetary Fund, the World Bank, the financial and monetary experts say?
We would be condemned. We would be told that the Malaysian economy would collapse. They would make dark predictions about black markets in dollars as the Ringgit would be useless. It would be rejected. It is not money!! etc. etc.

Perkasa marah Namewee kebal undang-undang

"Namewee ini bebas buat apa sahaja selepas dimaafkan," kata Nurul Izham Anuar.
PETALING JAYA: Naib Ketua Wira Perkasa, Nurul Izham Anuar menggelar kerajaan sebagai `serigala hilang taring’ kerana takut bertindak ke atas Namewee yang kini menjadi pengarah filem Nasi Lemak 2.0.
“Namewee ini bebas buat apa sahaja selepas dimaafkan,” katanya.
Menurutnya, pandangan beliau itu bukan kerana Namewe seorang yang berketurunan Cina.
Beliau bertanya adakah Namewee dihukum atas kesalahannya mempersendakan  lagu Negaraku dan azan?

Dr M warns of long financial crisis

KUALA LUMPUR, Oct 8 — Tun Dr Mahathir Mohamad warned the ongoing global economic crisis will continue long into the future as the West continues spending in a “state of denial.”
The former prime minister said in his blog yesterday that Western countries continue “believing that they can somehow continue to remain rich. They are unable to behave like poor people.”
On the same day Datuk Seri Najib Razak tabled a budget that aims to rein in the deficit to 4.7 per cent, Dr Mahathir (picture) said the West “will not recover because they are still in a state of denial.

Bajet 2012 : 'Bajet kurang reformasi integriti dan ketelusan'


Tidak sampai sebulan yang lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan siri pembaharuan undang-undang yang menurutnya bertujuan untuk menjadikan Malaysia "demokrasi terbaik" di dunia; komitmen dan keikhlasan beliau bagaimanapun, dipersoalkan selepas membentangkan Bajet 2012 semalam.

"Kita tidak nampak penekanan terhadap penambahbaikan selanjutnya terhadap integriti pengurusan kewangan kerajaan," kata Presiden Transparency International Malaysia Chapter (TI-M), Datuk Paul Low.

MCA: Gadis misteri tunggu kelulusan keahlian...ha..ha..kena tanya abang besar soi lek la..!!!

MCA telah 'menyejukkan' keghairahan media untuk menemubual enam gadis misteri yang menjadi tajuk utama ketika perhimpunan agung Pemuda MCA minggu lalu selepas tersiarnya gambar mereka.

Ketua Pemuda MCA Selangor, Dr Kow Cheong Wei enggan
menjelaskan status individu yang disiarkan dalam akhbar-akhbar
harian utama, tetapi mengakui sesetengah daripada 60 pemerhati, masih menunggu kelulusan keahlian mereka.

Gan Pei Nei : Penduduk Rawang mahu PM selesai 5 isu utama

ADUN Rawang, Gan Pei Nei menyeru Perdana Menteri, Datuk Sri Najib Tun Razak supaya menyelasaikan lima isu utama yang melibatkan kerajaan persekutuan di Kawasan Rawang.

Katanya, beliau mewakili penduduk Rawang mengalu-alukan lawatan kerja perdana menteri ke pekan Rawang hari ini.

Bagaimanapun, beliau ingin menarik perhatian perdana menteri supaya meyelesaikan isu sistem jalan dan pengangkutan, keselamatan, kabel kuasa tinggi TNB, penambahan Sekolah Rendah Tamil serta kompleks sukan seperti yang tersenarai di bawah:

1)  Menaik taraf dan melebarkan semua Jalan Persekutuan dalam kawasan Rawang iaitu Jalan FT3209,FT01 dan B27 dari Selayang – Pekan Rawang – Sungai Choh serta Pekan Rawang- Bandar Country Homes- Bandar Tasik Puteri- Batu Arang –Ijok.  Setiap hari, terdapat kira-kira 370,000 kereta yang menggunakan Jalan Persekutuan FT 3209 dari arah Pekan Rawang ke Batu Arang.  Kesesakan lalulintas sentiasa berlaku di depan Tol PLUS Rawang. Pada Disember 2010, Menteri Kerja Raya telah mengumumkan bahawa 9km Jalan Persekutuan tersebut akan dinaik taraf, tetapi pada peringkat terkini, cuma 1.6km yang sedang dijalan.

Bajet 2012: Pembangkang mati akal serang kerajaan, kata Najib

Najib berucap di Ijok 8 Oktober 2011. — Foto Choo Choy May
KUALA SELANGOR, 8 Okt — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata tuduhan pembangkang bahawa Bajet 2012 tidak realistik menunjukkan mereka mati akal dan tidak mempunyai jawapan bagi menyerang kerajaan.
Beliau berkata Bajet 2012 yang dibentangkan semalam merupakan sesuatu yang boleh dan mampu dilaksanakan oleh kerajaan serta bukan hanya janji-janji kosong.