Jumaat, 7 Oktober 2011

Bajet 2012 boleh bantu BN pada PRU, tapi bukan penentu sokongan mutlak


KUALA LUMPUR, 7 Okt — Walaupun Pakatan Rakyat menawarkan lebih banyak faedah melalui Bajet 2012 kepada rakyat, namun pemerhati politik berpendapat belanjawan diumumkan Putrajaya hari ini lebih realistik dan menguntungkan setiap lapisan masyarakat dengan berpijak kepada kemampuan negara.
Ketika dihubungi The Malaysian Insider, rata-rata pemerhati politik menyifatkan pentadbiran Najib melalui pengumuman Bajet 2012 akan mempengaruhi sokongan rakyat pada pilihan raya umum ke-13.
Malah mereka juga mengatakan sekiranya pilihan raya umum ke-13 diadakan dalam tempoh terdekat ia akan memberikan kesan positif kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinan Najib.
“Sudah tentu ia akan mempengaruhi pola mengundi kerana bajet yang diumumkan memberikan tumpuan kepada keseluruhan lapisan masyarakat, contohnya kalau kita kata semua kakitangan awam boleh mengundi, mereka yang berpendapatan di bawah RM3,000, golongan beliau, pesara dan bekas anggota tentera atau polis yang boleh mengundi sudah tentu ia akan beri kesan yang besar kepada BN.
“Kalau kita lihat bajet Pakatan Rakyat telah diumumkan tapi bukan guna duit mereka, jadi mereka boleh buat yang lebih baik tapi pembentangan Najib lebih realistik dan Najib umumkan perkara-perkara yang mampu diberikan kerajaan kepada rakyat,” kata pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Dr Samsul Adabi Mamat.
Jelas beliau, Bajet 2012 yang memperuntukkan RM232.8 bilion dengan defisit 4.7 peratus bukanlah “bajet pilihan raya” seperti mana yang didakwa sesetengah pihak.

Video : Yb Nik Mohd Amar - Tiada Asas Agama

Video : RAKYAT KELANTAN SOKONG HUDUD........

Video Bajet : BN lebihkan wakil rakyat dari rakyat

Video : Najib umum bajet pilihan raya

Video: Hatta -Bagaimana Belanjawan Nak Tolong Pekerja Swasta ?

Video : Charles Bajet 2012

Video : Johari Bajet pilihanraya

Video : Azmin Belanjawan tidak menyumbang pada pertumbuhan ekonomi

Video : Nurul Izzah Belanjawan Tidak Membawa Ekonomi Kehadapan

Video : Mahfuz Omar Bajet 2012

Video : Libyan Forces Launch New Attacks on Sirte

Presiden Cuepacs: Saya seperti tak percaya apa dibentangkan PM........


KUALA LUMPUR, 7 Okt — “Terima kasih Perdana Menteri kerana menunaikan tuntutan dan suara kakitangan kerajaan dalam pembentangan bajet hari ini.” Demikian reaksi Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Omar Osman kerana seakan tidak percaya dengan berita gembira sewaktu pembentangan bajet yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Parlimen hari ini.
“Saya seperti tidak percaya kerana apa yang dibentangkan Perdana Menteri sebentar tadi adalah satu pengumuman yang tidak disangka-sangka,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider hari ini.

Ujuran pertumbuhan terlalu tinggi


KUALA LUMPUR, 7 Okt - Penganalisis pasaran menyifatkan unjuran pertumbuhan kerajaan untuk tahun depan sedikit terlalu tinggi sambil menambah Putrajaya perlu lebih berhati-hati ekoran kemerosotan ekonomi global baru-baru ini.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam pembentangan Belanjawan 2012 hari ini berkata Malaysia akan mencapai pertumbuhan ekonomi antara lima hingga enam peratus pada 2012 dan akan memotong defisit fiskal seperti tuntutan domestik dan komoditi eksport.

Budget 2012: Too many goodies, not enough substance

Douglas Tan

OCT 7 — After listening to Datuk Seri Najib Razak make his two-hour Budget speech on TV1, it really appears that it is business as usual for middle Malaysia despite the goodies being poured out.
There are a couple of points which are of interest. Firstly, what hits you immediately is the sheer size the budget — RM232.8 billion is a lot of money, especially when we are looking at a 9.4 per cent rise in expenditure. However, the country’s deficit will be reduced to 4.7 per cent from 5.4 per cent of GDP. How this is going to be achieved is yet to be seen. However, the fact remains that in terms of amount, it would be the biggest deficit in Malaysian history.

Bersatu di luar BN - Bahagian 2

Tulisan saya dua hari lepas berkisar tentang kegagalan rakyat bersatu padu kerana permainan politik oleh pemimpin dan parti yang lemah dengan menghangatkan isu rasis. UMNO menakut-nakutkan orang Melayu yang hanya UMNO sahaja yang mesti di undi jika Melayu hendak selamat.

Belanjawan 2012, belanja besar untuk pilihan raya

Seperti dijangka, Perdana Menteri Datuk Seri Mohamad Najib Abdul Razak menhttp://1.bp.blogspot.com/-4s2s6yyYNRE/To7Tw-tNC8I/AAAAAAAAEAo/hGgDAshsEvs/s1600/Photo0415.jpggambil peluang pembentangan belanjawan 2012 dengan mengumumkan pelbagai ganjaran kewangan.

Kedua-dua Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat kini bersaing dalam mengemukakan pelan-pelan populis menjelang pilihan raya umum yang dijangka tidak lama lagi.

Bajet BN lebihkan wakil rakyat dari rakyat

KUALA LUMPUR, 7 Okt: Pakatan Rakyat sependapat elaun ahli Parlimen bukan keperluan utama untuk dinaikkan sebaliknya kerajaan harus menekankan integriti Parlimen itu sendiri.

Mengulas belanjawan 2012 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak petang tadi, ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub berkata, kerajaan seharusnya menekankan aspek ketelusan Parlimen untuk memerangi salah tadbir negara.

Nurul Izzah : Belanjawan Tidak Membawa Ekonomi Kehadapan

Pembentangan belanjawan kerajaan hanya lunak didengar, tetapi kerajaan gagal menyatakan hasratnya untuk menambah sumber untuk perbelanjaannya.
Saya bimbang tidak ada reformasi yang dilakuakan untuk membawa ekonomi Malaysia kehadapan,"
Kerajaan juga harus pertimbangkan kembali elaun yang dikurniakan kepada ahli-ahli parlimen yang seharusnya peruntukkan itu didahulukan kepada rakyat terbanyak yang mana lebih memerlukan.
"Kita nak perkasakan parlimen tetapi tidak semestinya dengan naikkan gaji ahli parlimen bila masa rakyat terbanyak sedang susah denga  kesempitan ekonomi"

Belanjawan 2012: Menghitung hari sebelum PRU13

Sebagaimana yang dijangka, Belanjawan 2012 dengan peruntukan RM232.8 bilion disediakan untuk menyiap-sediakan kerajaan Barisan Nasional menjelang PRU ke-13.  Dengan tema "Dasar Transformasi Nasional: Bajet Membela Rakyat, Mensejahtera Negara", Belanjawan 2012 menawarkan pemberian tunai secara "one-off", atau sekali sahaja, yang berjumlah RM2.789 bilion.  Antaranya,

Pemberian secara "one-off"

RM 500 kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah.  Seramai 3.4 juta isi rumah atau 53% daripada jumlah keseluruhan isi rumah dijangka mendapat manfaat daripada pemberian yang melibatkan peruntukan sejumlah RM1.8 bilion ini.

Video : Bajet 2012 Cedok Belanjawan Pakatan

Video : Belanjawan 2012 Tidak Jamin Hasil Ekonomi Berterusan

Mahfuz : BN tunggu 50 tahun untuk berkebajikan pada rakyat

Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar  
 
Pakatan Rakyat sudah menjangkakan belanjawan yang bakal dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terdorong dengan belanjawan Pakatan Rakyat yang berkiblatkan kebajikan kepada rakyat.

Namun, kesungguhan itu hanya dizahrikaan setelah lebih 50 tahun memerintah negara.

Azmin: Belanjawan tidak menyumbang pada pertumbuhan ekonomi

KUALA LUMPUR 07 OKT : Pakatan Rakyat khuatir belanjawan Perdana Menteri hanya sekadar membodek hati rakyat menjelang pilihanraya dan bukannya membantu meningkatkan struktur ekonomi rakyat terbanyak.

Justeru, Pakatan Rakyat mempersoalkan keikhlasan kerajaan dalam membantu rakyat kerana belanjawannya tahun ini langsung tidak menyentuh soal gaji minima yang sekian lama dituntut rakyat.

Santiago: Belanjawan Tidak Menolong Golongan Kelas Menengah.


Reaksi Ahli Parlimen Klang Charles Santiago: 

Kita tengok penerima bantuan dalam belanjawan ini kebanyakkannya 

 golongan yang Umno akan bergantung untuk sokongan seperti nelayan, penjawat awam dan pelajar.
Kita juga risau kerana kerajaan mengumumkan dua sektor yang akan liberalisasikan iaitu guaman dan kesihatan. Jika ini berlaku, syarikat-syarikat gergasi dari luar negara akan memasuki negara dan syarikat kecil akan susah untuk bersaing.

Johari: Bajet pilihanraya


Reaksi Ahli Parlimen Sungai Petani Johari Abdul 

Kita nampak banyak one-off payment (bayaran sekali) di dalam belanjawan kali ini. Ini menunjukkan bajet ini adalah bajet pilihanraya. 

Hatta: Bagaimana belanjawan nak tolong perkerja swasta?


Reaksi Ahli Parlimen Kuala Krai Hatta Ramli 

Menggantikan SSM (Skim Saraan Malaysia) dengan SBPA (Skim Baru Penjawat Awam) adalah satu yang baik dan tepat pada masa. Tetapi persoalaannya adalah bagaimana kerajaan hendak menolong pekerja swasta. 

Kerana pekerja swasta lebih ramai daripada penjawat awam timbul soal bagaimana mereka akan menangani peningkatan kos sara hidup.

Keranamu Mat Sabu : RM3,000 untuk bekas anggota, duda dan balu

Kerajaan akan memberi sumbangan RM3,000 secara one-off kepada setiap bekas anggota pasukan keselamatan serta duda dan balu mereka - kesemuanya hampir 62,000 orang - untuk membantu meringankan kos sara hidup.

Berucap membentangkan bajet 2012 di Dewan Negara petang ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, sejarah negara penuh dengan cerita-cerita wira yang tidak di dendang.

"Mereka yang apabila telah mendengar panggilan Pertiwi untuk berkhidmat, telah menyahutnya tanpa berlengah. Ini termasuklah lebih 48,000 bekas anggota polis khas dan polis tambahan yang pernah berkhidmat menjaga keselamatan negara semasa zaman darurat.

Bajet 2012 tak realistik, kata Anwar

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan bajet yang diumumkan kerajaan hari ini sebagai tidak realistik kerana tidak dapat menangani defisit belanjawan yang semakin bertambah.

Peningkatan defisit itu tidak pernah ditangani walau dalam bentuk perbelanjaan, kata Anwar lagi yang mengesyaki BN akan membentangkan satu belanjawan tambahan dalam tempoh tiga bulan akan datang.

MMA: Putrajaya gambling with nation’s health by liberalising medical sector


KUALA LUMPUR, Oct 7 — The Malaysian Medical Association (MMA) today questioned Putrajaya’s haste to open up the healthcare sector before setting up proper checks.
In an immediate response to the Budget 2012 announcement this afternoon, the MMA warned the government was taking a huge gamble with public healthcare as liberalising the sector could also see unqualified doctors treat patients.
MMA president Dr Mary Cardosa (picture) said the government must strengthen its enforcement capacities as well in order to ensure that whatever rules are in place, e.g. requirements for registration of a foreign specialist, are complied with before opening up the medical sector.
She said such a move was unnecessary and would result in unfair competition for Malaysian doctors.
“There must be full reciprocity between countries that we open up in equity and practising rights for our specialists,” she told The Malaysian Insider.

Video-Exclusive: Nobel Peace winner Tawakul Karman talks to Al Jazeera

Bajet 2012: Najib cedok belanjawan Pakatan

KUALA LUMPUR, 7 Okt: Kerajaan hari ini dalam mengumumkan bajet 2012 telah memperuntukan sebanyak RM232.8 bilion bagi melaksanakan semua rancangan pembangunan kerajaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sewaktu mengumumkan bajet tersebut menjelaskan daripada peruntukan tersebut RM181.6 bilion adalah bagi peruntukan perbelanjaan manakala RM51.2 bilion pula diletakan bagi perbelanjaan pembangunan.

Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkifly Ahmad ketika diminta mengulas tentang bajet yang telah diumumkan itu menjelaskan bajet tersebut adalah lebih terjurus kepada gula-gula politik ataupun peruntukkan pilihanraya.

Bajet 2012: Dana PKS patuh syariah RM2b diperkenal

KUALA LUMPUR, 7 Okt — Dana Pembiayaan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) patuh syariah berjumlah RM2 bilion akan diwujudkan pada 2012, demikian diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Najib yang juga Menteri Kewangan, berkata dana yang bertujuan meningkatkan lagi sumbangan PKS kepada pertumbuhan ekonomi itu, akan dikendalikan oleh bank-bank Islam terpilih.
Kerajaan akan membiayai dua peratus daripada kadar keuntungan pembiayaan, katanya ketika membentangkan Belanjawan 2012, lapor Bernama Online.

Unions happy their wishes have come true

Cuepacs president Omar Osman says the salary increments also increase productivity of the civil sector.
PETALING JAYA: Congress for Union of Employees in Public and Civil Service (Cuepacs) president Omar Osman is a happy man as the wishes of the civil servants were met in the 2012 Budget.
“It is comprehensive and meets the wishes of the civil servants.I would like to thank Prime Minister Najib Tun Razak and the government of Malaysia for heeding the civil servants’ wish list,” said Omar.
Najib announced the extension of retirement age for civil servants from 58 to 60 years old. He also announced an annual increment of 7 to 13% for all civil servants .
Najib also announced a bonus of minimum RM500 bonus for civil servants and government pensioners that would be paid in December. This excluded the RM500 that had already been paid in August.

No hike in sin taxes

In a departure from tradition, Budget 2012 has no increases in alcohol and tobacco excises.
KUALA LUMPUR: Much to the relief of those who drink and smoke, Budget 2012 does not touch any of the so-called sin taxes.
Many had anticipated massive increases in the taxes on tobacco and alcohol, but Prime Minister Najib Tun Razak did not mention them in his speech.
Budget 2012, with its slew of goodies for the low and middle income segments of Malaysian society, is widely seen as an election budget.
Among the first to react was the Confederation of Malaysian Tobacco Manufacturers (CMTM), which welcomed the decision not to raise tobacco taxes.

Najib goes after voters with fistfuls of cash in populist elections Budget

Najib goes after voters with fistfuls of cash in populist elections Budget As expected, Prime Minister Najib Razak unveiled a Budget 2012 stashed with cash goodies aimed to lure voters back to the BN fold, but it was immediately shot down not just by opposition but also by financial experts who gawked at his overly rosy economic projections.
In Budget 2012, Najib forecast GDP growth of 5 to 6% while the deficit was to drop to 4.7% from a projected 5.4% in 2011.
“That’s a pretty bullish outlook relative to the street and relative to ourselves as well. We’re looking at 4 per cent this year and 4.2 per cent next year. Second-half growth has to turn up to 5.5 per cent to average even 5 per cent. So that looks a bit optimistic from my view,” Hak Bin Chua from Merrill Lynch Bank of America told Reuters.

Pencarum KWSP dibenar guna Akaun 2 daftar Haji

Pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dibenarkan membuat bayaran minimum RM1,300 untuk mendaftar bagi mengerjakan ibadat Haji melalui penghadangan atau ringfencing Akaun 2 pencarum.
NONEerdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata ini kerana kerajaan menyedari ramai golongan berpendapatan rendah menghadapi masalah untuk mendaftar dan mendapat giliran haji kerana tidak mempunyai tabungan minima tersebut,

"Justeru, bagi membolehkan bakal jemaah mendaftar untuk menunaikan ibadah haji, kerajaan dengan ini membenarkan pencarum KWSP membuat pendaftaran awal melalui penghadangan atau ringfencing Akaun 2 pencarum sebanyak RM1,300.

Bajet 2012 : Reaksi pemimpin Pakatan Rakyat

Mahfuz Omar (Pokok Sena)

Gembira kerana kerajaan mengambil tawaran-tawaran dalam bajet Pakatan Rakyat, "yang penting rakyat dapat sesuatu."

NONE"Tetapi apa yang saya bimbang, banyak bantuan itu bersifat one off. Apakah jaminan bahawa bantuan ini tidak akan ditarik balik selepas ini?

"Segala pemberian itu dapat ditarik balik oleh PM mengikut harga minyak yang diumumkan pada masa akan datang."

Kita Silap Catur Kerja Penerangan?

pkr 4DUNIA hari ini fikiran manusia makin kreatif dan inovatif. Manusia sentiasa berfikir bagaimana mencipta bahan baru dan mempelbagaikan rekaan. Tujuannya satu : Hendak mencari jalan pintas memudahkan urusan. Begitu juga kaedah dalam melakukan sesuatu; pelbagai kaedah baru dikenal pasti dan direka bagi memudahkan kerja tetapi mendapat hasil yang maksimum. Contohnya dalam belajar matematik, membaca Al-Quran, belajar bahasa Inggeris, pelbagai kaedah baru dicipta. Belajar dengan mudah tetapi hasilnya pantas dan berkesan dalam pencapaian. Prinsipnya, “No need to work hard but work smart”.

Malaysia negara hantu?

Roha Hassan

Malaysia negara hantu! Itulah yang terfikir di fikiran ini apabila melihat senarai filem yang bertanding di Festival Filem Malaysia (FFM24). Cuba lihat Berita Harian bertarikh 7 Oktober 2011 muka surat 10 HIP. Dari 41 yang disenaraikan hampir separuh adalah cerita tentang hantu, tidak kira filem seram atau komedi. Antaranya filem 'Hantu Bonceng', 'Hantu Kak Limah Balik Rumah', 'Karak', 'Ngangkung' dan lain-lain lagi.

Kedudukan masjid dalam Islam


masjid rusiaPembinaan masjid yang tumbuh bak cendawan selepas hujan akhir-akhir ini di beberapa negara yang umat Islam adalah minoriti, terutamanya di dunia Barat merupakan suatu perkembangan yang cukup positif. Ia boleh dijadikan indikator bahawa Islam kini semakin diterima sebagai satu cara hidup, walaupun serangan "Islamophobia" begitu hebat diarahkan di seantero dunia. Di negara-negara yang sebelum ini jarang kita dengar perkembangan Islamnya, kini semakin ramai rakyatnya terpikat dengan Islam lantas kembali kepada fitrah, sehinggakan masjid-masjid perlu dibangunkan dengan lebih banyak lagi bagi memberikan peluang kepada mereka untuk beribadah dengan lebih selesa.

Bajet 2012 : Ucapan Penuh Najib

'Dasar Tranformasi Nasional: Bajet Membela Rakyat, Mensejahtera Negara'

Tuan Yang di-Pertua, Saya mohon mencadangkan supaya Rang Undang-undang bertajuk “Suatu Akta bagi menggunakan sejumlah wang daripada Kumpulan Wang Disatukan untuk perkhidmatan bagi tahun 2012 dan bagi memperuntukkan wang itu untuk perkhidmatan bagi tahun itu” dibaca bagi kali kedua.
MUQADDIMAH
Saya mulakan lafaz ucapan Bajet tahun 2012 ini dengan menyebut kalimah mulia Bismillahirrahmanirrahim.
Tuan Yang di-Pertua, Seperti berulang-ulang disurat dan disiratkan dalam Al-Quran yang suci bahawa Allah SWT menyeru kepada kita semua agar menuju sebuah kehidupan dalam suasana ketenteraman, kemakmuran, kesepaduan dan kesejahteraan sebagai orang-orang budiman dan berbakti.

Perkasa unfazed by liberalisation of 17 subsectors


KUALA LUMPUR, Oct 7 — Malay lobby group Perkasa said today that the government’s move to allow 100 per cent foreign ownership of 17 service subsectors including healthcare and logistics will not damage Bumiputera businesses.
Its president Datuk Ibrahim Ali (picture) told reporters after the tabling of Budget 2012 that he expected the liberalisation to be implemented by stages and “for those sectors, I don’t see how it will affect the interests of Bumiputera businessmen.”
Perkasa has been at the forefront of calls for the government to ensure more Bumiputera participation in the economy including projects such as the RM50 billion Mass Rapid Transit (MRT).
The Pasir Mas MP said the budget was “extraordinary and good for all. It helps the public in the middle of the tough and uncertain global economic climate.”
Putrajaya was forced earlier this year to ease pre-qualification criteria for the MRT project to allow joint ventures, and set aside requirements for minimum paid-up capital following complaints from Perkasa and the Malay Chamber of Commerce that conditions imposed were too restrictive.

1MDB’s KLIFD gets Budget boost


KUALA LUMPUR, Oct 7 — The Kuala Lumpur International Financial District (KLIFD) was given a boost in the form of tax incentives announced by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak in his Budget 2012 speech today.
KLIFD-status companies will be exempted from income tax for 10 years as well as stamp duty on loan and service agreements in a bid to jump start the RM26 billion project helmed by 1Malaysia Development Bhd (1MDB).
Marquee status companies will also be given industrial building and accelerated capital allowances while property developers in KLIFD can expect to enjoy 70 per cent income tax exemption for a period of five years.

INFO : SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI


Pohon semua umat islam baca yer, saya dapat maklumat ini dari kawan - kawan, dan tolong tag rakan2 lain, saya x sempat nak tag:
oleh Hawa Lawa pada pada 16hb Ogos 2011 pukul 1.38 ptg
BABI SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP.

Ganu Kite : Ahmad Said berbelanja boros?

Rakyat pernah kata antara Ahmad Said dan Idris Jusoh dua kali lima. Demikianlah prihal dua orang tokoh umno Terengganu yang diberi amanah menerajui Negeri minyak yang sinonim dengan negeri kaya rakyat miskin.

Tidak dapat dinafikan lagi, negeri Terengganu adalah sebuah negari yang kaya kerana pendapatan 5 peratus hasil minyak.

Dua tiga minggu ini timbul cerita pasal menteri besar berbelanja boros. Memang diakui boros sungguh, kerana telah meluluskan bajet tambahan pembinaan jalan kampong yang berharga RM200 juta.

MESTI TAHU : 3 sebab mengapa klip ini diharamkan

Oleh: tokpepijat

"Mengapa klip video tentang kempen "UNDILAH" ditarik balik(diharamkan?) oleh kerajaan dari disiarkan oleh TV?

Melihat kepada klip video itu sepanjang 4.38minit, dapatlah kita tahu sebab-sebab utamanya.

Antaranya, pertama tentang penampilan Ku Li sebagai "pelakon" utama klip itu. Dengar betul-betul pengucapan beliau dalam klip itu.

Bajet 2012: Bajet pancing undi PRU-13

KUALA LUMPUR, 7 Okt: Secara keseluruhan, Bajet 2012 yang diumum Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hanya bajet pancing undi bagi memastikan BN terus kekal memerintah," kata Siti Zailah Mohd Yusoff.

Menurut Ahli Parlimen Rantau Panjang itu, apa yang jelas dalam bajet itu hampir semua ransangan yang dibuat hanya dalam bentuk pembangunan fizikal, tidak ada penekanan dalam bentuk pembangunan rohani dan pemulihan akhlak masyarakat.

"Banyak perkara juga yang diciplak dari bajet Pakatan Rakyat.Tiada insentif yang banyak pada sektor swasta," katanya sebagai respon awal kepada Harakahdaily.

GST menunggu

Disebalik insentif yang bersifat "gula-gula" pilihan raya itu, beliau yang juga Ketua Dewan Muslimat PAS mengingatkan rakyat agar tidak lupa cukai barangan perkhidmatan GST yang akan dibentang di Dewan Rakyat yang sekaligus akan membankan pengguna.

"Kita tidak nampak penurunan cukai kepada sektor koperat. Walaupun ada banyak cukai tak lansung diturunkan, namun rakyat jangan lupa cukai GST sedang menunggu akan diluluskan dalam sesi ini di Dewan Rakyat.

Ling minta KDSB bangunkan projek di Pulau Indah

azlanSeorang bekas pegawai kanan kementerian kewangan hari ini menegaskan bahawa bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr Ling Liong Sik telah membuat permintaan supaya syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) membangunkan tanah di Pulau Indah.

Bekas timbalan ketua setiausaha Perbendaharaan kementerian terbabit, Datuk Abdul Rahim Mokti berkata, Dr Ling meminta pertimbangan kementerian kewangan supaya KDSB membangunkannya menerusi pemberian tender, dalam satu mesyuarat pada Januari 2002.

Steve Jobs Akan Dikenang Setaraf Dengan Thomas Edison & Albert Einstein.

Oleh ROZAID A. RAHMAN
KEMATIAN Steve Jobs pada usia yang secara relatifnya muda iaitu 56 tahun kerana penyakit kanser akan dikenang sebagai satu kehilangan besar kepada dunia komhttp://wp.patheos.com/community/theanchoress/files/2011/10/steve-jobs1.jpgputer dan teknologi maklumat.Malah kepada generasi hari ini Jobs mungkin lebih popular dan lebih dikenali daripada sesetengah menteri kabinet.
Bersama-sama Steve Wozniak, mendiang telah mencipta komputer yang kelihatan lain dari yang lain dan diberi nama Apple dan selepas itu Apple I dan kemudiannya Apple II, pada tahun-tahun 1970an.

Pendidikan percuma sepenuhnya di sekolah k'jaan...seperti yang dicadangkan oleh buku jingga

Mulai sesi persekolahan tahun depan, pendidikan rendah dan menengah di sekolah-sekolah kerajaan adalah disedia dengan percuma.

Sehubungan itu,  Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada pembentangan Bajet 2012mengumumkan semua bentuk yuran dan bayaran akan dimansuhkan.

Bajet ‘PRU-13’ Najib cuba pikat rakyat dengan dana RM232.8b

Datuk Seri Najib Razak. — Foto oleh Choo Choy May
KUALA LUMPUR, 7 Okt — Datuk Seri Najib Razak mengumumkan Bajet 2012 — yang ketiga sejak menjadi perdana menteri dengan peruntukan RM232.8 bilion sambil menyediakan “buah tangan” kepada pelbagai kumpulan rakyat menjelang pilihan raya umum ke-13, yang disebut-sebut akan diadakan dalam waktu terdekat.

GGIM : Graduan Guru Lebih Ramai ‘Tanam Anggur’

penyelaras gabungan draduan ismo malaysia ggim abdul rahman usman
Abdul Rahman
Kuala Lumpur, 7 Okt : Ribuan graduan ijazah sarjana muda pendidikan (ISMP) kini seolah-olah terperangkap dalam dunia pengangguran apabila gagal ditempatkan sebagai guru dan dalam masa sama sukar diterima di sektor swasta.

Isu gaji lagi teruk dalam sektor swasta

Spekulasi bertiup kencang bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan mengumumkan kenaikan gaji yang signifikan bagi 1.2 juta kakitangan awam negara pada pembentangan Bajet 2012 petang ini.Bagaimanapun, penasihat ekonomi kerajaan mempersoalkan sejauh mana keberkesanan langkah yang bertujuan memancing undi dalam menangani isu kos hidup yang terus meningkat.
“Bagaimana pula nasib mereka yang bukan dalam perkhidmatan awam? Isu gaji lebih mendesak dalam sektor swasta, “kata Mahani Zainal Abidin, anggota Majlis Penasihat Ekonomi Negara (NEAC), semasa menjadi tetamu radio BFM pagi ini.

Hudud mestilah lindungi mangsa rogol

Di dalam melalui arus pemodenan dan pembangunan kita semakin alpa tentang hukum dan perundangan Islam yang diberikan nama Hukum Hudud. Disebabkan adanya kebocoran dan ketidak adilan perundangan Malaysia di zaman kini, kita dapat menyaksikan banyak perkara berlaku seperti mana digambarkan oleh SIS berkenaan perogol. Pasti dan jelas dengan penggunaan sistem perundangan sedia ada perkara perogol terlepas kerana tiada saksi cukup punya banyak.

Najib, what’s it to be? Free and fair elections after electoral reforms, or Tahrir Square?

By The People's ParliamentThese were the  electoral reforms for which thousands of Malaysians converged on the streets of Kuala Lumpur to send a strong message to Najib’s government : we, the rakyat, are not prepared to have another general election until we have the reforms we have demanded.
You will all recall that between the BERSIH 2.0 event on 19th June to announce the rally of 9th July, and the days after leading up to the rally itself, Najib, his ministers,Ibs and Perkasa, UMNO bloggers and the mainstream media were in complete denial that our 8 demands for electoral reforms had any basis.
The sheer numbers, the determination and the solidarity of the rakyat out there on 9th July, notwithstanding the blockades to prevent thousands getting into the city that day and the brutal treatment meted out by the FRU on those who managed to get into the rally, however, must have sent a chill down Najib’s spine.
On 15th August, Najib announced the intention of the government to form a parliamentary select committee to look into reforms to our electoral system.

Snapshot of Budget measures

KUALA LUMPUR, Oct 7 — Prime Minister Datuk Seri Najib Razak tabled the 2012 Budget today.
Following are the key measures and announcements:
● One-off cash assistance of RM500 to all households with a monthly income of RM3,000 and below, costing RM1.8 billion, to benefit 3.4 million households.  
● One-off RM100 for each school pupil aged six to 16.  
● One-off RM200 cash voucher for all school pupils and higher learning institution students  

Kg Baru : NGO kecewa MP Pakatan ponteng

Kegagalan Pakatan Rakyat menyekat Rang Undang-Undang Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu 2011 daripada diluluskan - kerana tidak cukup anggota parlimen ketika pengundian - amat mengecewakan.

Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) negeri Johor Ahmad Anwar Asyraf Ismail berkata, dengan hanya 28 anggota parlimen Pakatan hadir menunjukkan seolah-olah mereka tidak serius.

"Ini bukanlah pertama kali Ahli-Ahli Parlimen ini ponteng. Seolah-olah tiada keseriusan dalam menjalankan tugas," kata NGO yang rapat dengan PKR itu.

Suaram: Fungsi biro tatatertib polis tak cukup

NGO hak asasi Suaram menyifatkan fungsi biro tatatertib polis bagi menangani anggotanya yang melanggar garis panduan operasi (SOP), seperti ketika menyuraikan demonstrasi masih tidak cukup.

"Ini kerana ia tidak telus dan laporan tatatertib adalah sulit," kata Penyelaras Suaram Yap Heng Lung (kiri).

Dalam kenyatannya hari ini, Yab berkata, hanya kewujudan Suruhanjaya Bebas Salahlaku dan Aduan Polis (IPCMC) yang adil dan bebas membolehkan institusi itu ditambahbaik.

Semalam, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Ku Chin Wah berkata, anggotanya yang menggunakan kekerasan berlebihan ketika menyuraikan perhimpunan BERSIH telah dikenalpasti tetapi tiada tindakan lanjut boleh diambil kerana ketiadaan saksi.

Market analysts say government growth projection too high


KUALA LUMPUR, Oct 7 — The government’s growth projection for next year is a little too high, said analysts today, adding that they had expected Putrajaya to be more cautious given the recent global economic downturn.
Prime Minister Datuk Seri Najib Razak said in his Budget speech today that Malaysia will be able to achieve economic growth of 5-6 per cent in 2012 and cut its fiscal deficit further as strong domestic demand and commodities exports cushions the impact of a global downturn.
Authorities will trim development spending and maintain subsidies to keep prices down, while banking on low borrowing costs and a healthy job market to keep economic growth on an even keel next year.

Real property gains tax up to curb speculation


KUALA LUMPUR, Oct 7 — The government will impose a 10 per cent real property gains tax (RPGT) for properties disposed of within two years of purchase in a bid to deflate the property bubble.
RPGT for properties sold after two years and up to five years would remain at the current rate of five per cent, while those sold after five years would not be subject to the tax.
Prime Minister Datuk Seri Najib Razak said in his Budget 2012 speech today that current measures to curb speculation had proven ineffective and needed to be strengthened.

Anwar: Copycat budget with unrealistic figures

Anwar said Budget 2012 ‘is clearly an election ploy’. — File pic
KUALA LUMPUR, Oct 7 — Datuk Seri Anwar Ibrahim accused the government today of copying the alternative budget proposed by his Pakatan Rakyat on Tuesday and making unrealistic projections for the next year in what is “clearly an election ploy.”

Pemandu teksi juga dapat pelbagai insentif

Bajet 2012 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selaku menteri kewangan di Dewan Rakyat hari ini membawa khabar berita gembira kepada pemilik teksi bajet persendirian.

NONEMenyedari pemilik teksi berkenaan menanggung kos operasi yang meningkat dan sebahagian besar teksi yang dimiliki telah melebihi jangka hayat ekonomi, kerajaan mencadangkan pengecualian 100 peratus duti eksais dan cukai jualan ke atas pembelian teksi baru buatan tempatan.

“Kedua: Pengecualian bayaran balik duti eksais dan cukai jualan ke atas teksi yang berusia lebih dari tujuh tahun yang dijual atau ditukar milik;

“Ketiga: Memansuhkan cukai jalan ke atas teksi bajet milik persendirian,” kata Najib yang disambut tepukan gemuruh oleh ahli parlimen yang hadir.

Selain itu, Najib juga mengumumkan pemberian subsidi kadar faedah dua peratus ke atas pinjaman penuh bagi golongan berkenaan untuk memiliki teksi baru buatan tempatan.