Khamis, 6 Oktober 2011

Hudud: Pemuda PAS seru Zainah bertaubat

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) melalui Lajnah Pekerja dan Profesional Muda, Dewan Pemuda PAS kesal dengan kenyataan pemimpin Sisters in Islam (SIS), Zainah Anwar dalam isu hukuman hudud.
Pengerusinya, Dr Ghazali Hasbullah berkata, kenyataan Zainah dalam The Star Online pada 2 Oktober 2011 menunjukkan kekeliruan nyata beliau yang kurang memahami falsafah hukum dalam syariah Islam.
“Islam merupakan agama Allah yang diturunkan kepada seluruh manusia sehingga akhir zaman. Ia merupakan agama yang membawa rahmat, agama kasih sayang, agama yang halus dan lemah lembut serta agama yang membawa kejayaan untuk dunia dan akhirat,” kata Ghazali dalam satu kenyataan media.

AMEERAH mohon jaminan hak generasi wanita muda


ameerahKUALA LUMPUR – Menjelang pembentangan Bajet 2012 yang akan dibentangkan YAB Perdana Menteri Jumaat ini, sebuah entiti baru politik Muslimat muda di bawah Parti Islam Se-Malaysia (PAS), AMEERAH memohon agar diberi jaminan berkenaan hak dan peluang generasi wanita muda.
Pengerusi AMEERAH, Fareedah Samad mengetengahkan beberapa usul agar diperhalusi dan dimasukkan dalam bajet yang bakal dibentangkan.
1. Memberikan bantuan kepada generasi muda untuk mendirikan rumah tangga yakni kursus perkahwinan percuma.
2. Memberi galakan kepada belia dan wanita muda berniaga dengan sewa minimum atau hanya perlu membayar air dan elektrik untuk dua tahun pertama.

AKTA KAMPONG BHARU: TINDAKAN GELOJOH KERAJAAN DIKESALI

KENYATAAN MEDIA SEKRETARIAT PEMBANGUNAN KAMPONG BHARU (SPKB)

Sekretariat PembangunanKampong Bharu (SPKB) kesal dengan sikap gelojoh dan tergesa-gesa Kerajaan yang meluluskan Akta Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu 2011 malam semalam tanpa memberi masa dan peluang langsung kepada pemilik dan pewaris tanah Kampong Bharu peluang untuk melihat sendiri kandungan Akta tersebut. Tindakan ini jelas menunjukkan sikap rakus Kerajaan dan pihak-pihak yang berselindung di sebaliknya untuk mengaut kekayaan melimpah-ruah hasil daripada “pembangunan” Kampong Bharu kelak..

No M'sian university has made it to the top 400 in 2011/12: Why?

No M'sian university has made it to the top 400 in 2011/12: Why?The release today of the Times Higher Education (THE) 400 Top World University Ranking 2011/12, where not a single Malaysian university is included, has punctured the elation and euphoria just two months ago over the QS 200 World University Rankings 2011/12 which saw University of Malaya making to the top 200 Top Universities moving 40 places to 167 compared to 2010.
In the QS World University Rankings 2011/12, four other Malaysian universities slid down the rankings – University Kebangsaan Malaysia (UKM) ranked 279 this year compared to 263 in 2010; Universiti Sains Malaysia (USM) ranked 335 (309 last year); Universiti Putra Malaysia (UPM) ranked 358 (319 last year) and Universiti Teknologi Malaysia (UTM) at between 401 and 450 (365 last year).
But in the just-released THE 400 Top World University Ranking 2011/12, none of the Malaysian universities made it into the placings.

Tubuh Suruhanjaya diRaja siasat polis tembak tiga mangsa di Glenmarie


KUALA LUMPUR: 6 OKT : Satu Suruhanjaya DiRaja perlu ditubuhkan bagi menyiasat kejadian pihak polis menembak mati tiga lelaki yang didakwa penjenayah di Glenmarie, Shah Alam pada 13 November tahun lepas.

Tuntutan ini dibuat oleh pertubuhan Lawyers for Liberty yang diwakili N. Surendran, Fadiah Nadwa Fikri dan Ahli Parlmen Pokok Sena Mahfuz Omar dalam sidang media di lobi Parimen hari ini.

Menurut Surendran, pihaknya mempunyai bukti bahawa tembakan terhadap tiga mangsa itu dilakukan secara sengaja, bukan kerana mereka melarikan diri.

Polis mendakwa tiga mangsa terbabit Mohd Shamil Hafiz Shafie, 15, Mohd Khairul Nizam Tuah, 20 dan Mohd Hanafi Omar, 22,adalah anggota kumpulan penjenayah "Geng Minyak". Tetapi tuduhan itu dinafikan sekeras-kerasnya oleh anggota keluarga berdasarkan latang belakang mereka.

Surendran berkata kes ini cuba diketepikan oleh pihak berkuasa.

Sehubungan itu, kumpulan peguam "Lawyers for Liberty" hari ini menyerahkan memorandum protes mengenai kes

Jangan ada 'musang berbulu ayam' dalam PAS

PARTI  Islam Se-Malaysia (PAS) mempunyai hala tuju yang sangat jelas, iaitu ia bersama dengan Pakatan Rakyat untuk menumbangkan Umno-Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-13, sekali gus menawan Putrajaya.

Sebagai sebuah parti yang banyak pengalaman dan tersohor sebagai sebuah organisasi yang berdisiplin, PAS sepanjang 60 tahun penubuhannya, juga tidak sunyi daripada elemen-elemen negatif yang boleh menjejaskan matlamat perjuangannya.

Tidak harus dinafikan, setiap parti ada kelemahannya yang tersendiri. Sama ada ia dari kalangan BN atau Pakatan Rakyat. Dalam konteks PAS, ia harus melihat jauh ke hadapan, supaya pasca 60 tahun ke hadapannya, tidak wujud sebarang elemen yang boleh menjejaskan hasratnya menguasai Putrajaya bersama Pakatan Rakyat.

Pakatan asks if Pahang ‘bankrupt’


KUALA LUMPUR, Oct 6 — Pakatan Rakyat (PR) lawmakers today questioned if Pahang was in such dire financial straits that it cannot pay a court-ordered RM70 million compensation to a logging firm.
Perplexed by the government’s continued defiance of the 2007 High Court sentence, PAS’s Pokok Sena MP Datuk Mahfuz Omar asked if this was because the state’s coffers could not sufficiently foot the bill, which had ballooned from an initial RM37 million that year due to accumulated interest.
“I am shocked that the state government would choose to defy the order. Typically, if a company commits such an act, the court would likely take action against the firm by sealing its belongings or declaring it bankrupt.

Video : Pakistan Fall2011 FloodVideo

Video : People & Power - About a boycott

Video : Police confront barrier-storming protesters

Video : Is technology and education inseparable?

Video-Court: Expunge disparaging remarks on Anwar

Bersih : Kementerian mahu tindakan ke atas pelontar 'bom asap'

Panel enam anggota Kementerian Kesihatan yang menyiasat insiden di hospital Tung Shin (HTS) menggesa Kementerian Dalam Negeri supaya mengambil tindakan terhadap seorang anggota polis yang membaling bom asap ke dalam perkarangan Hospital Bersalin Cina (CMH) yang bersebelahan dengan HTS.

NONEPanel itu berkata tindakan yang sesuai mesti diambil terhadap
anggota polis yang membaling bom asap itu untuk memastikan insiden seperti itu tidak berulang.

Menurutnya, bom asap telah dibaling ke dalam perkarangan Hospital Bersalin Cina yang pentadbiran berasingan daripada Hospital Tung Shin, dan telah berhenti beroperasi sejak September 2006.

Hospital Bersalin Cina itu dijadual menjalani pengubahsuaian pada bulan Disember 2011.

Nota Mudah Memahami Hukum Hudud. - Siri Pertama

Oleh Ust Nasrudin Hasan

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله الحَكَمُ الْعَدْلُ اللطيف الخبير له ملك السموات و الأرض و هو على كل شئ قدير   و الحمد لله الذي فضل العلماء بإقامة الحُجَجِ الدينية و معرفة الأحكام  و الصلاة و السلام على رسول الله أرسله الله بشيرا و نذيرا بين يدي الساعة فأدى الأمانة و بلغ الرسالة و نصح الأمة و جاهد في الله حق جهاده و على أصحابه  إمامِ كلِّ إمامٍ و من تبعه و نصره و والاه
Muqaddimah.

Kementerian Pelajaran Harus Bersikap Rasional....

Oleh  PUTERI BULAN

Jawatan Kosong di Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), Kerja Kosong di Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), Jobs Malaysia 2011, Jawatan Kosong Terkini, Kerja Kosong Julai 2011, Peluang Kerjaya di Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), Jobs Vacancy at Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), Career at Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM), logo Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM)Ibu bapa mana yang tidak mahu anak-anak berjaya. Tujuan anak-anak dihantar ke sekolah, selain ingin melihat anak-anak membesar menjadi orang yang berilmu dan bepengetahuan, ibu bapa juga mengharapkan anak-anak mereka lulus dalam peperiksaan yang disediakan.

Mereka secara adatnya lebih maklum keadaan anak mereka dan selalunya mereka tidak mengharapkan sesuatu dari anak-anak mereka melebihi kemampuan anak-anak mereka sendiri.

Video-Dato Johari Abdul: Yang kata Mat Indera komunis adalah UMNO/BN, bukan Mat Sabu!

Video : Peneroka Bandar Kampung Seri Temenggong Dapat Rumah Mampu Milik

Video-Mat Sabu: Kenapa Rakyat Tidak Menyambut Merdeka?

Perbadanan Kg. Baru : Tahniah MAS dan BN, Takziah penduduk Kg. Baru

Mohd Shahir Abu HassanDewan Pemuda PAS Kawasan Titiwangsa (DPPKT) mengucapkan "tahniah" kepada Lembaga Pentadbir Penempatan Pertanian Melayu (MAS) kerana "berjaya" bersama-sama kerajaan membentangkan Rang Undang-Undang Perbadanan Kampung Baru 2011.  DPPKT menganggap perjuangan MAS selama 111 tahun sebagai "berbaloi" kerana tanah eksklusif milik penduduk Kampung Baru itu akhirnya diserah kepada Perbadanan Kampung Baru yang akan dibentuk nanti.

DPPKT menganggap inilah kejayaan serta sumbangan terbesar kerajaan UMNO-BN terhadap orang Melayu.  Dengan slogan "Rakyat Didahulukan", Kampung Baru adalah slogan yang dikotakan.  Rakyat didahulukan dengan menjadi mangsa atas nama projek pembangunan.

DPPKT sedih kerana MAS tidak bersama dengan penduduk mempertahankan hak milik Kampung Baru sehingga ke akhirnya.  MAS perlu sedar bahawa dalam keadaan pemimpin UMNO-BN bergembira kerana kejayaan Rang Undang-Undang ini diluluskan di Parlimen, penduduk Kampung Baru menangis kesedihan apabila menerima keputusan ini.  Sepatutnya MAS turut menangisi kehilangan Kampung Baru sesuai dengan entitinya sebagai pentadbir kampung tersebut, bukannya menerima daripada awal dengan "hati terbuka".

Pengerusi PSC dihentam buat kenyataan tentang BERSIH

NONEAhli parlimen Pakatan Rakyat menghentam pengerusi Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai reformasi pilihan raya, Datuk Maximus Ongkili kerana membuat kenyataan BERSIH tanpa berbincang dengan anggota PSC yang lain.

Semalam, Ongkili (kiri) telah berkata memandangkan BERSIH telah diisytiharkan haram di bawah Akta Pertubuhan sebelum perhimpunan 9 Julai 9, maka ahli-ahlinya boleh mengambil bahagian dalam perbincangan sebagai individu, dan bukan sebagai wakil gabungan tersebut.

NGO Sedia Berdepan Md Sabu Malam Ini di Rembau !!


Sebelum mereka berdepan dengan Md Sabu, berdepanlah dengan SAMM terlebih dahulu!!

Sekiranya polis tidak bertindak mengikut mandat, gagal menjalankan tugas mengikut amanah yang diberi mahupun telah diperkuda oleh regim, SAMM akan jadi benteng hadapan mempertahankan pimpinan dan juga memastikan keselamatan orang ramai! Ayuh anak muda hadir bersama SAMM menegak undang-undang yang bulat-bulat memihak kepada 'geng jahat'!!

Malaysia Buang : Barang berkualiti ada market beb!!

Syabas Tan Sri Hassan Marican!!

Barang ada kualiti... akan jadi rebutan beb!! Orang sure grab punyer.

Begitulah nasib bekas CEO Petronas Tan Sri Hassan Marican. Setelah ditendang oleh si bangang, kini dia dirembat pulak oleh syarikat minyak gergasi di Amerika Syarikat.

Dr Mahathir boleh dikenakan tindakan hina Dun

KOTA BHARU, 6 Okt: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad boleh dikenakan tindakan menghina Dewan Undangan Negeri (Dun) kerana menghalang Kelantan melaksanakan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II).
Pakar undang-undang perlembagaan, Prof Dr Abdul Aziz Bari berhujah surat Perdana Menteri kepada Menteri Besar Kelantan pada 1994 dianggap sebagai suatu penghinaan terhadap Dewan Undangan Negeri (Dun).
Menurutnya anggota Dun di kalangan penyokong kerajaan boleh mengusulkan dalam dewan untuk diambil tindakan terhadap Perdana Menteri.
“Tak kan pula surat yang pernah dihantar Perdana Menteri menghalang hudud dilaksanakan di Kelantan ada tarikh luputnya.
”Perdana Menteri boleh dipanggil menghadap Jawatankuasa Terpilih Dewan kerana surat yang dihantar boleh disifatkan sebagai menghina keputusan Dun,” katanya pada wacana pelaksanaan hudud di Kelantan di Kota Darulnaim petang ini.
Turut bertindak sebagai ahli panel pada wacana tersebut dua orang yang terbabit menggubal rang undang-undang hudud iaitu Ketua Hakim Syarie Kelantan, Datuk Daud Mohamad dan bekas anggota Exco, Datuk Mohamed Daud Iraqi.

BN Boleh Kalah Dalam PRU13 - Chandra Muzaffar


Barisan Nasional (BN) bukan sekuat yang disangka. Penganalisis politik, Dr Chandra Muzaffar yang berkata demikian menjelaskan, BN boleh dikalahkan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) jika pembangkang menggunakan strategi yang betul.

Pada 2008, pembangkang sudah berjaya menafikan penguasaan dua pertiga BN dalam Dewan Rakyat. Ini kali pertama berlaku dalam sejarah negara, BN gagal mengekalkan majoriti dua pertiga.

“Pada saya, kekalahan BN di banyak kerusi pada masa itu bukan atas sebab pembangkang kuat tetapi kerana berlaku masalah dalam BN sendiri,” katanya.

Is Pahang’s coffers running dry?

State government's attempt to reach a RM10 million out-of-court settlement with logging firm, which is owed RM70 million, prompts DAP to ask if its near bankruptcy
KUALA LUMPUR: Logging company Seruan Gemilang Makmur (SGM) accused the Pahang state government of deliberately refusing to pay a RM70 million debt owed to them.
Company manager Lee Sin said that the state government even defied a court order to cough up the payment.
“Our company has obtained a court order to compel the Pahang state government to pay the judgment sum, which now stands at RM70 million.”
“But until today it has refused to pay up despite the order having been served on the state government,” he told reporters at the Parliament lobby today.

PSM, Jerit picket in 8 towns

The protest is against amendments to the Employment Act, said to be unfair to workers.
PETALING JAYA: Parti Sosialis Malaysia (PSM) and the NGO Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit) today held joint pickets in eight towns to protest against amendments to the Employment Act that they see as an outrage against the interest of workers.
The pickets were held in Kajang, Shah Alam, Penang, Tampoi (Johor), Senawang (Negri Sembilan) and the Perak towns of Sungai Siput, Tasek and Tanjung Malim.
The amendments free employers from having to compensate workers they retrench. They also allow a month’s delay in paying overtime.
PSM treasurer A Sivarajan, who led the picket in Shah Alam, said about 50 workers took part in the demonstration there and that they were supported by several members of PAS, DAP and PKR.

Rais pejuang bahasa 'cap ayam'

Rais pejuang bahasa 'cap ayam' Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim perlu menghentikan tabiat menjadi pejuang Bahasa Malaysia dengan menafikan orang lain juga turut bertutur dalam Bahasa Malaysia.

Lim Guan Eng berkata, siri pembohongan yang berniat jahat dan menyerang peribadi beliau oleh menteri itu yang mendakwa bahawa sebuah majlis rasmi yang dihadiri Rais di Pulau Pinang telah meminggirkan Bahasa Malaysia.
"Rais jelas tidak dapat membezakan antara salah dan betul," kata Lim dalam satu kenyataan medianya hari ini yang dipetik Harakahdaily.


Keganasan Bersih: Menteri Dalam Negeri, KPN perlu bertanggungjawab

KUALA LUMPUR: KEADILAN mahu Kementerian Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara bertanggungjawab terhadap keganasan yang dilakukan oleh polis dalam menangani perhimpunan Bersih pada 9 Julai lalu.
Naib Presidennya, N Surendran berkata, sejumlah besar gas pemedih mata yang dilepaskan ketika kejadian boleh diklasifikasi sebagai jenayah dan cubaan membunuh.
“Kami menggesa menteri dalam negeri dan KPN mengambil tanggungjawab terhadap tindakan tidak mengikut undang-undang oleh anggota polis pada 9 Julai, dan kami menggesa Peguam Negara mendakwa pegawai terlibat tanpa mengira pangkat dan kedudukan,” kata beliau dalam satu kenyataan media hari ini.
Beliau mengulas jawapan bertulis Kementerian Dalam Negeri di parlimen hari ini yang menyatakan 262 kanister gas pemedih mata dan 36 bom asap dilepas kan ketika kejadian.

Iwan seru rakan artis berubah

KUALA LUMPUR, 6 Okt: Penyanyi irama dangdut, Iwan, menyeru rakan-rakan artisnya supaya segera berubah bagi mendapatkan keampunan Allah. 

Menurut beliau, artis-artis yang ingin berubah tidak sepatutnya melengah-lengahkan keinginan itu supaya dengan itu mereka akan menjadi lebih dekat kepada Allah SWT.

Katanya, perubahan para artis ke arah yang lebih baik merupakan satu perkara yang penting bagi membolehkan mereka bersama-sama umat Islam lain melakukan perubahan ke arah yang lebih baik pula terhadap masyarakat.

"Marilah kita bersama-sama kembali kepada Allah, kembali kepada fitrah, inilah yang lebih baik. Kalau nak menyanyi tu menyanyilah lagu-lagu yang boleh memberikan manfaat kepada kita dan kepada peminat-peminat kita," katanya ketika ditemui Harakahdaily di sini, malam tadi.

Pengerusi PAC Dibidas Keluar Kenyataan Sebelum Mesyuarat Bermula


KUALA LUMPUR, 6 OKT: Pakatan Rakyat membidas sikap pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas (JPK) penambahbaikan pilihan raya Datuk Dr Maximus Ongkili yang mengeluarkan kenyataan sebelum mesyuarat pertama JPK diadakan yang dijadual pada 12 Oktober ini.

Dr Ongkili dalam sidang akhbarnya semalam menyatakan bahawa  Bersih 2.0 tidak boleh memberikan pandangannya kepada JPK dan menyatakan terdapat enam pendengaran awam yang akan diadakan.

Sepatutnya Dr Ongkili perlu menunggu hasil keputusan mesyuarat pertama sebelum mengumumkan apa-apa keputusan yang diputuskan oleh jawatankuasa itu, kata ahli parlimen Pakatan Rakyat yang menyertai jawatankuasa itu, Dr Hatta Ramli.

Menurut Dr Hatta, Dr Ongkili lupa sifatnya sebagai Pengerusi PAC yang sama tarafnya dengn anggota lain. Sebaliknya beliau menjalankan tugas sebagai seorang menteri.

PAS yakin kekal kuasa di Kelantan

PAS Kelantan yakin parti Islam itu akan terus memerintah selepas Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang, kata beberapa pemimpin PAS peringkat negeri itu hari ini.PAS telah memerintah Kelantan sejak PRU 1990. Ketika itu PAS bekerjasama dengan parti Semangat 46 pimpinan Tengku Razaleigh Hamzah menewaskan Barisan Nasional (BN) pimpinan Datuk Mohamad Yaakob.Ahli Parlimen PAS kawasan Kota Baru Datuk Wan Abdul Rahim Abdullah berkata, sokongan rakyat kepada pimpinan Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak berubah walaupun pelbagai kritikan dilemparkan terhadap beliau.

PKFZ S&P signed before MoF nod, Ling’s prosecutor argues


KUALA LUMPUR, Oct 6 — The Finance Ministry was still finalising the Pulau Indah land buy after Port Klang Authority (PKA) had signed the sales and purchase agreement, the prosecution in Tun Dr Ling Liong Sik’s cheating trial argued today.
Former deputy Treasury secretary-general Datuk Abdul Rahim Mokti told the High Court here the ministry had asked the PKA board on November 15, 2002 to keep the special value of the land at RM25 psf and to ensure it was free of encumbrances.

Menteri sahkan kes hakim didakwa memplagiat

Seorang bekas menteri undang-undang mengesahkan bahawa satu aduan rasmi telah dibuat pada tahun 2000 berhubung kes memplagiat yang didakwa dilakukan seorang hakim Malaysia.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim hari ini mengesahkan bahawa beliau maklum dengan kes berkenaan.

Video : Ten Years of War

Video : Parliament MTUC 1

Video : Apa Salah Video Undilah? - Tengku Razaleigh

Video : MP DAP Kepong Bahas Rang Undang2 Peranti Perubatan (2)

Video : MP PAS Kuala Krai Bahas RUU Pihak Berkuasa Peranti Perubatan 2011 (1)

Video : MP PAS Kota Raja Bahas RUU Peranti Perubatan 2011 (2)

Video : MP PAS Kota Raja Bahas RUU Peranti Perubatan 2011 (1)

Video : Pendatang Asing dapat IC jadi Pemilih ?

Tarik subsidi: Awas harga minyak akan naik

KUALA LUMPUR, 6 Okt: Kemenangan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya akan datang semakin pasti menjanjikan beban ekonomi rakyat akan bertambah parah, kata kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub.

Ketika membidas kenyataan ulangan dari pihak kerajaan bahawa cukai barangan dan perkhidmatan (GST) akan dilaksanakan selepas pilihan raya ini, beliau berkata, bukan cukai itu sahaja yang akan dipaksakan malah lebih banyak subsidi ditarik dan harga minyak akan naik jika BN menang pilihan raya.

"Bukan GST sahaja yang akan dipaksakan. Jangan lupa, awal-awal lagi (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) Datuk Seri Idris Jala sudah memberi amaran bahawa Malaysia akan bankrap atau muflis pada 2019 jika subsidi berterusan.

PM akan umumkan Felda Holding ke BSKL?

KUALA LUMPUR, 6 Okt: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dijangka akan mengumumkan penyenaraian Felda Holding ke dalam Bursa Saham Malaysia dalam perbentangan Belanjawan 2012 Jumaat nanti.

Langkah ini dipercayai adalah klimaks dari pertembungan antara pihak berkuasa politik dengan pihak pengurusan dan warga Felda yang menentang usaha ini selama ini.

Ia bakal memberikan implikasi besar kepada Felda di masa akan datang, kata sumber Felda kepada Harakahdaily.

Anwar sukar bongkok, pergerakan pinggang terhad – Dr Hoogland

KUALA LUMPUR: Pakar tulang belakang yang merawat Datuk Seri Anwar Ibrahim di Jerman pada 2004, mengesahkan Ketua Pembangkang itu masih mengalami sakit belakang. Ia menyebabkan Anwar sukar untuk membongkok dan mengehadkan pergerakan belakang dan bahagian leher beliau.
Dr Thomas Hoogland, menjelaskan perkara itu ketika dipanggil sebagai saksi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.
Menurutnya, beliau membedah Anwar pada 6 September 2004 di kliniknya di Munich, Jerman.  Anwar berada  selama tiga minggu bermula tarikh itu hingga 27 September 2004.
Tiga bulan selepas itu pada Febuari 2005, Anwar sekali lagi datang ke kliniknya dan beliau mendapati Anwar masih mengalami sakit belakang.
Hoogland berkata, Anwar mengalami kemerosotan tulang belakang, yang memberi kesan kepada kaki dan tangan pesakit. Saksi itu berkata semakin lama saraf terganggu, semakin besar kemungkinan ia akan menyebabkan kehilangan fungsi berikutnya.

Bajet mesti utamakan kepentingan rakyat terbanyak

Perdana Menteri dijangka mengumumkan beberapa projek mega berbilion ringgit di Parlimen esok.
PETALING JAYA: Bekas Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Syed Shahir Mohamud mengingatkan Bajet 2012 yang akan dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Parlimen jam 4 petang esok mengutamakan kepentingan rakyat terbanyak.
“Tetapi saya tidak menolak kemungkinan bajet esok memuatkan pelbagai projek mega bernilai berbilion ringgit untuk menyeronokkan rakyat supaya menyokong BN.
“Ini yang sama bimbang,” katanya yang menjadi presiden MTUC sejak 2005 sebelum kalah dalam pemilihan kepada Khalid Atan tahun ini.

Ku Li: Klip Undilah bagus, tapi kalau nak haram teruskan

KUALA LUMPUR, 6 Okt – Ahli Parlimen veteran Tengku Razaleigh Hamzah mempertahankan peranan beliau dalam klip video Undilah dengan menegaskan beliau hanya membawa mesej yang menggalakkan rakyat agar mendaftar untuk mengundi semasa pilihan raya.
Meskipun berhadapan dengan kritikan kononnya mesej klip itu anti-Barisan Nasional (BN), pemimpin Umno itu sebaliknya menunjukkan isyarat tanda bagus.
“Bagus. Tetapi jika mereka yang berkuasa mahu mengharamkan, maka teruskan,” kata beliau ketika ditemui di bangunan Parlimen hari ini.

MTUC masih mahu pindaan Akta Kerja ditangguh

KUALA LUMPUR, 6 Okt – Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam menegaskan Rang Undang-Undang Kerja (Pindaan) 2010 bukan satu usaha kerajaan untuk menjadikan agensi pembekal pekerja sebagai struktur dalam industri.
Sebaliknya, kata beliau, pindaan itu bertujuan mengawal agensi terbabit agar tidak diperluaskan sewenang-wenangnya serta membantu dan memberi perlindungan kepada pekerja.
“Apa yang kita buat bukan bertujuan untuk melesen atau memberi permit atau mewujudkan satu jenis pekerjaan yang baru. Tetapi tujuan kita ialah melindungi pekerja yang mana pekerja menjadi mangsa kepada pembekal-pembekal ini.

Isu DUMC: Tunggu keputusan Istana, kata exco

Exco hal ehwal agama Selangor Datuk Dr Hasan Ali tidak dapat memastikan bilakah Sultan Selangor akan mengumumkan laporan lengkap berhubung tindakan oleh Jabatan Agama Islam Selangor ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC).

Dr Hasan ketika ditanya dalam satu sidang media hari ini berkata, ia "bukan dalam bidangnya" untuk mengulas perkara tersebut

"Itu rundingan antara Menteri Besar (Tan Sri Khalid) dan Tuanku. Saya belum meninjau perkara itu, elok kita tunggu (keputusan) daripada Istana," katanya lagi.

Prof Khoo: Muhyiddin ‘cakap ikut bahasa rakyat’, bukan undang-undang


KUALA LUMPUR, 6 Okt – Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim tetap mempertahankan pendirian bahawa Malaysia tidak pernah dijajah sambil menyifatkan kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam seperti “orang kebanyakan yang tidak faham undang-undang.”
Kata beliau, hanya negeri-negeri Selat yang pernah menjadi tanah jajahan British sementara negeri-negeri Melayu yang lain telah berada di bawah naungan British.
“Saya sebut dari segi undang-undang yang mana negeri-negeri Selat (Pulau Pinang, Melaka dan Singapura) pernah dijajah, negeri-negeri Selat ini dipanggil Tanah Jajahan Mahkota British dan sesiapa yang lahir di negeri-negeri ini akan menjadi rakyat Britain dan kerajaan negeri-negeri Melayu dipanggil negeri-negeri Melayu naungan British dan sesiapa yang lahir di negeri-negeri naungan British ini tidak akan menjadi rakyat Britain.

Hassan Marican appointed director of US oil giant


KUALA LUMPUR, Oct 6 — Ex-Petronas CEO Tan Sri Hassan Marican, who left the national oil company last year because of friction with the Najib administration, has accepted another directorship outside Malaysia, this time at US oil and gas giant ConocoPhillips.
Since leaving Petronas at the beginning of last year, Marican has accepted several directorships with Singapore GLCs including at Sembcorp, SembCorp Marine and Singapore Power.

Video : Thousands Join 'Occupy Wall Street' March

Video : Police confront barrier-storming protesters

Video : The black hole

Video-Youth shooting: Calls for IPCMC repeated

Video - Youth shooting: Families appeal to Home Ministry - Part 1

Snubbing China closes trade doors further, says Pakatan


KUALA LUMPUR, Oct 6 — The federal opposition has warned that Putrajaya’s shifting position in proposed deals with China-based firms has further dented Malaysia’s chances of spurring trade.
Pakatan Rakyat (PR) lawmakers noted that with economic giants Europe and the United States facing prolonged debt crises, Malaysia is sending the wrong signal to its fourth-largest trade partner.
“We can’t afford to anger foreign investors, much less Chinese investors who we are aggressively wooing,” said DAP publicity chief Tony Pua.

Kes serangan asid di Lembah Klang belum selesai

Kesemua 25 kes serangan asid bersiri yang berlaku di Lembah Klang tahun ini belum dapat diselesaikan, Parlimen diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Abu Seman Yusop berkata walaupun polis telah mengenal pasti bahan berasid yang digunakan dalam serangan tersebut, tetapi penyerangnya masih bebas.

‘Kenapa anak saya dibunuh sebelum dibukti bersalah’

KUALA LUMPUR, 6 Okt: Keluarga mangsa tiga remaja yang mati ditembak polis di Glenmarie, Shah Alam November tahun lalu hari ini ke Parlimen menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) campur tangan dalam kes yang disifatkan sebagai ‘pembunuhan dengan niat’.
Ia ekoran tidak ada sebarang perkembangan mengenai kes tersebut meskipun mereka dengan bantuan pihak peguam sudah menyerahkan memorandum kepada pihak berwajib termasuk kepada Ketua Polis Negara sendiri.

NGO akan berdemo di ceramah Mat Sabu

Kira-kira 1,000 orang veteran pasukan keselamatan serta waris mereka dijangka akan berdemonstrasi ke atas Mohamad Sabu yang akan berceramah di Rembau malam ini, menurut satu NGO.
Demonstrasi anjuran itu adalah berhubung kenyataan Mohamad sebelum ini yang didakwa mengangkat pemimpin gerila komunis berhubung insiden Bukit Kepong.

Pengerusi Gerakan Memartabatkan Pejuang Negara, Maj (b) Razali Zakaria dilaporkan berkata, lebih sepuluh laporan polis telah dibuat pada hari Selasa dan Rabu ke atas ceramah tersebut.

Dr M: Kekalkan sistem sekarang untuk capai Wawasan 2020

Sistem perkongsian kuasa dan kekayaan yang diamalkan sekarang harus dikekalkan bagi membolehkan negara ini mencapai matlamat Wawasan 2020 menjadi negara maju, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
  
Sistem itu, terutamanya perkongsian kuasa yang dilaksana oleh Perdana Menteri pertama Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, telah terbukti sebagai penyelesaian terbaik untuk negara pelbagai bangsa seperti Malaysia, katanya.

"Kita ada konsep pelbagai parti politik yang mewakili kaum berbeza bekerjasama di bawah satu gabungan. Konsep itu jelas berjaya, sama ada ketika di bawah Perikatan dan kemudian gabungan dan kini Barisan Nasional.

"Mereka telah memenangi setiap pilihan raya dan membentuk kerajaan sama ada pada peringkat persekutuan ataupun  negeri," katanya di hadapan kira-kira 1,000 penduduk Sibu, di sini malam tadi.

Anjing Haramjadah Di Kenal Pasti..???

KUALA LUMPUR, 5 Okt — Polis telah mengenal pasti anggota yang dipercayai telah mengambil tindakan di luar garis panduan operasi polis (SOP) ketika melaksanakan penguatkuasaan penyuraian perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah berkata siasatan dalaman telah dijalankan dan anggota berkenaan sedang dalam proses untuk diambil tindakan disiplin.

“Kita telah mengenal pasti seorang anggota yang menutup mulut menggunakan sapu tangan di dalam video yang kita ambil dalam internet dan tindakan disiplin akan diambil terhadapnya,” katanya kepada pemberita. - MInsider

Jangan TERPERANGKAP! - Che`gu Bard

BENUT- Pakatan Rakyat (PR) diingatkan agar jangan mudah terpedaya dengan jerangkap yang cuba dipasang oleh UMNO disebalik isu hudud yang merupakan salah satu unsur dalam pembentukan sebuah Negara Islam. Kata Badrul Hisham Shaharin, Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM).


Apa ada dengan transformasi politik Najib?

6 OKTOBER – Datuk Seri Najib Razak harus akur bahawa perjuangan Pakatan Rakyat selama ini merupakan ilham kepada agenda transformasi yang diidam-idamkan oleh Perdana Menteri. Itu sangat pasti.
Tanpa usaha pembangkang dengan komitmen yang tinggi mengetengahkan isu hak asasi manusia, demokrasi, urus tadbir yang baik, gaji minima dan sebagainya, tidak akan ada janji untuk perubahan dalam pentadbiran kerajaan hari ini.
Namun begitu, apa yang diumumkan Najib baru-baru ini bukanlah bersifat menyeluruh.
Usul beliau untuk menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang diperjuangkan pembangkang sejak lebih 50 tahun tidak pernah terimpikan oleh kebanyakan rakyat.
Begitu juga dengan pengumuman beliau untuk membebaskan kesemua 125 tahanan di rumah serta membatalkan 200 nama yang lainnya apabila Akta Kediaman Terhad dan Akta Buang Negeri dimansuhkan.

Iltizam Pakatan, janji BN

6 OKTOBER – Sebagaimana yang dijangkakan, apa sahaja yang lahir dari cetusan minda Pakatan Rakyat atau masyarakat madani, para pemimpin UMNO serta pecacai mereka akan cepat menuduhnya sebagai sesuatu yang jahat dan memudaratkan.
Operasi kecam dan serangan mereka tidak berubah sejak zaman Perang Dingin hingga hari ini, seolah-olah mereka lupa bahawa ruang-ruang media alternatif mampu menembusi propaganda murahan mereka.
Justeru, apabila Pakatan Rakyat membentangkan Belanjawan Kesejahteraan Untuk Semua 2012, Utusan Malaysia sebagai lidah rasmi UMNO yang hanya nampak kuman di seberang laut telah menghamburkan kata-kata “Belanjawan pembangkang untuk tarik undi”, “Belanjawan bayangan pembangkang helah kaburi mata rakyat” dan “Bajet bayangan pembangkang sekadar janji populis”.

Attention shifts to why Rosmah ring was imported and was a crony involved?

Attention shifts to why Rosmah ring was imported and was a crony involved?PKR Rembau chief Badrul Hisham Shaharin is worried and wants the authories to continue probing the RM24million diamond ring that has been speculated to be belong to First Lady Rosmah Mansor.
While he feels vindicated by the Customs Department's confirmation that the controversial ring improted from New York's Jacob and Co existed, he fears that if unchecked, Prime Minister Najib Razak's wife may burden the country with her excessive spending.
"Her extravagance and arrogance that we see is damaging the country and Rosmah can say anything just like Imelda Marcos who did not care for the people. And in the end, the biggest contributor to Marcos' downfall was Imelda," he told Selangor TV.
Uproar upon confirmation the ring was real

"Berambuslah MCA!" Warga internet Cina tampil bela PAS

Memang sesuatu yang dijangka apabila MCA menggunakan "Hukum Hudud" untuk menyerang Pakatan Rakyat, ketika isu ini kembali semula ke persada politik menjelang PRU ke-13.  Namun, ia mungkin sesuatu di luar jangkaan apabila serangan MCA kali ini mengundang reaksi sebaliknya di ruang internet, menyaksikan bagaimana parti Cina ini dibidas sehabis-habisnya oleh warga internet.

Artikel berjudul "Orang Cina Malaysia wajib baca! MCA, Saya nak undi PAS!" ditulis oleh seorang penulis dengan nama samaran "yue" (maksud: bulan), disiarkan oleh seorang rakannya melalui laman sosial Facebook pada jam 2 petang, 4 Oktober 2011.  Tulisan ini telah dikongsi oleh kira-kira 1,500 rakan Facebook, dalam masa 48 jam.

Kampung Baru Akhirnya Tergadai Di Tangan 72 Malaon Umno-APCO

Ahli Parlimen Pakatan Rakyat gagal menyekat Rang Undang-Undang Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu 2011 apabila rang undang-undang itu diluluskan menerusi undi belah bahagian.

Undian itu yang diminta sendiri oleh pihak pembangkang menyaksikan 72 ahli parlimen menyokong manakala hanya 28 yang tidak bersetuju rang undang-undang itu dibacakan untuk kali kedua.

Fitnah Liwat II: Peguam tetap mahu Najib- Rosmah disepina

KUALA LUMPUR: Peguam Karpal Singh yang mewakili Ketua pembangkang, Datuk Seri akan memfailkan rayuan terhadap keputusan permohonan mengenepikan sepina oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor.
Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah hari ini menerima permohonan Najib dan Rosmah yang enggan hadir ke mahkamah memberi keterangan dalam kes Fitnah II.
“Kami bercadang untuk mengemukakan rayuan terhadap keputusan hakim hari ini.
“Petang esok kami akan failkan rayuan,” kata Karpal Singh di luar Mahkamah Tinggi sebentar tadi.
Najib dan Rosmah adalah saksi penting dalam kes Fitnah II.
Najib sebelum ini dilaporkan menemui pengadu kes Fitnah II, Saiful Bukhari Azlan pada 24 Jun 2008, dua hari sebelum tarikh beliau memfitnah Anwar meliwatnya.

Ku Li: 'Undilah' ada mesej bagus untuk masyarakat.

NONEAhli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah tidak keberatan jika video pengumuman khidmat pesanan awam 'Undilah' yang dikatakan mengandungi babak tidak disenangi ramai, ditarik balik.
  
"Bagi orang yang nak haramkan video itu kalau dia ada kuasa, dia haramkanlah," katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini.
  
Tengku Razaleigh merupakan antara tokoh yang muncul dalam video itu, yang menampilkan 40 personaliti termasuk ahli politik BN dan Pakatan Rakyat, tempatan dan ahli sukan.
      
Video selama 4.38 minit arahan pemuzik Pete Teo yang boleh diakses di laman 'Youtube' dan dilancarkan sempena Hari Malaysia, menyeru rakyat Malaysia untuk mendaftar sebagai pengundi.

Keluarga mangsa tembakan Glenmarie mahu polis didakwa

KUALA LUMPUR: Ibu kepada tiga remaja yang ditembak mati di Glenmarie, Shah Alam pada November 2010, menuntut kes pembunuhan anak mereka dibuka semula dan anggota polis yang bertanggungjawab dihadapkan ke mahkamah.
Pada sidang media di lobi Parlimen hari ini, keluarga ketiga-tiga mangsa menuntut Kementerian Dalam Negeri dan Ketua Polis Negara mengambil tindakan segera selepas hampir setahun kes tersebut berlaku.
“Dah setahun saya tunggu tapi tak ada apa-apa perkembangan. Kenapa anak saya dibunuh sebelum dibuktikan bersalah.
“Saya boleh terima kalau anak saya betul-betul bersalah, tapi jangan dibunuh,” kata Hafizah Rozali, ibu kepada Mohd Shamil Hafiz, 15, salah seorang mangsa tembakan.

Asri: Politics, royalty shackling Malay intellect

Asri: Politics, royalty shackling Malay intellectOutspoken Professor Mohd Asri Zainal Abidin has attributed the lack of intellectual development in the Malay community to the 'restriction imposed by the authorities' on their freedom of thought and expression.
Knowledge should not be dependent on political power as control of people's thoughts can "kill" intellectual discourse, he said.
At a forum titled 'Challenges for Penang to become the Intellectual Hub of the Region', Mohd Asri said if the authorities continue to "control and direct" intellectual content, the rakyat would never be able to obtain the right facts.
In Penang, however, the Malays have an advantage to improve their intellectual development as the state is not governed by strict laws or a palace, he said.