Ahad, 2 Oktober 2011

MCA menyusun langkahnya ke arah PRU ke-13

Mungkin ia Perhimpunan Agung Tahunan MCA yang terakhir, mungkin tidak... sebelum PRU ke-13 diadakan.  Demikianlah kenyataan Pengerusi Barisan Nasional Najib Razak ketika merasmikan perhimpunan MCA pagi ini, yang masih enggan memberi isyarat "tarikh PRU ke-13".  Bagaimanapun, Presiden MCA Chua Soi Lek sudah tidak sabar untuk memberi jaminan bahawa MCA telah bersedia untuk bertempur dalam PRU akan datang.

Berbeza dengan perhimpunan agung yang lalu,

Najib, Rosmah Masih Berdoa Untuk Tidak Hadir Ke Mahkamah Esok

BESOK Mahkamah akan menentukan sama ada Najib dan isterinya, Rosmah Mansor kena hadir atau tidak ke mahkamah bagi menjadi saksi kepada kes liat yang dihadapi oleh Anwar Ibrahim. Dalam tempoh yang tinggal kira-kira 17 jam lagi Najib dan Rosmah dikhabarkan masih berdoa bagi memastikan dia tidak perlu hadir ke mahkamah.

Doa mereka laki bini tentulah meminta agar mahkamah berpihak kepadanya, tidak membenarkan permohonan Anwar. Najib dan Rsomah terpaksa memohon kepada mahkamah untuk mengenapikan sepena yang dibuat oleh Anwar.

Najib yang mulanya mengatakan dia tidak gentar untuk berhadapan dengan Anwar tiba-tiba merubah "keberanian" apabila enggan hadir ke mahkamah dengan memohon mengenepikan sepena untuk menjawab persoalan bakal ditimbul oleh para peguam Anwar.

Bajet 2012 Pakatan diumum Selasa, bukan esok

KUALA LUMPUR, 2 Okt – Pakatan Rakyat akan mengumumkan bajet mereka – alternatif kepada belanjawan pentadbiran Najib Selasa ini, bukannya esok sebagaimana dilaporkan awal hari ini.
Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli berkata kandungan bajet alternatif itu hanya akan dibentangkan kepada wakil rakyat Pakatan Rakyat esok.
“Dokumen sebenar akan diumumkan kepada publik pada waktu tengah hari Selasa ini,” kata beliau kepada The Malaysian Insider hari ini.
Bajet 2012 kerajaan pusat Barisan Nasional akan diumumkan oleh Datuk Seri Najib Razak, Jumaat ini.
Sesi Parlimen bermula esok.

Memang Kerja Perempuan Ni Hina Islam..

Zainah Anwar (Sister in Islam) Hina Hudud !!!

Zainah Anwar, pengasas SIS

Hukum potong tangan brutal dan tak adil pada rakyat Malaysia.

* Hukum rejam pada penzina tak sempurna dan tidak adil pada wanita yang kena rogol.

*Apa kata kalau selepas pencuri yang dipotong tangannya kemudiannya dengan pantas ambil tangan dan terbang ke KL dan doktor sambung balik tangannya.

*Bagaimana pulak jika seorang Muslim seorang India dan seorang Cina sama-sama bersepakat mencuri dan tertangkap. Si Muslim akan berakhir dengan tangannya terpotong dan akan gelap hidupnya dan si Cina dan juga India pulak akan selamat dengan hukuman yang ringan dan mampu bekerja semula selepas itu tanpa rintangan.

Fitnah Liwat II: Mungkinkah Najib, Rosmah akan tampil?

Permohonan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, untuk mengketepikan sepina yang mahu mereka tampil memberi keterangan dalam perbicaraan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai saksi pembelaan akan didengar oleh Makamah Tinggi Kuala Lumpur esok.

10 pintu syaitan di alam nyata


Pintu-pintu tersebut tidak boleh terbuka kecuali jika seseorang mengetahui pintu-pintu tadi. Syaitan tidak boleh terusir dari pintu tersebut kecuali jika seseorang mengetahui cara syaitan memasukinya.

Cara syaitan untuk masuk dan apa saja pintu-pintu tadi adalah sifat seorang hamba dan jumlahnya amatlah banyak. 

Video: Misteri Laut Mati, air tawar keluar dari dasar laut

Video : Promo Ustaz Azhar datang UIA

Video : (PART 6) Ceramah Ustaz Azhar Idrus di UIA Gombak 30 September 2011

Video : (PART 5) Ceramah Ustaz Azhar Idrus di UIA Gombak 30 September 2011

Video : (PART 4) Ceramah Ustaz Azhar Idrus di UIA Gombak 30 September 2011

Video : (PART 3) Ceramah Ustaz Azhar Idrus di UIA Gombak 30 September 2011

Video : (PART 2) Ceramah Ustaz Azhar Idrus di UIA Gombak 30 September 2011

Video : (PART 1) Ceramah Ustaz Azhar Idrus di UIA Gombak 30 September 2011

PR Hudud Laws vs BN Hooded LawsMasterwordsmith Unplugged
The next GE is round the corner and instead of mulling over what we want, many have gone off-track debating about Hudud. Seriously, what do Malaysians want? We don't want Hudud but do we want a corrupt government?

Remember that voting for Pakatan Rakyat is NOT a fast track to the implementation of Hudud. Neither is there the certainty that we will get Hudud if we vote PR. In reality, PAS will not have enough seats to implement Hudud even if they want to do so.

Video : Gaza compensations at risk after Israeli fee hike

Video : 700 Arrested After Protest on Brooklyn Bridge

DAP bidas kenyataan berunsur perkauman MCA


SHAH ALAM 2 OKT : Naib Pengerusi DAP Selangor, Charles Santiago menyifatkan kenyataan MCA kononnya kerajaan Pakatan Rakyat (PAS-DAP-PKR) mengabaikan nasib dan kebajikan kaum lain sebagai suatu kenyataan tidak berasas.

Charles berkata apa yang dibahaskan dalam Perhimpunan Agung MCA itu hanya satu penyelewangan fakta demi meraih sokongan rakyat khusunya masyarakat cina.

Najib bentang usul mansuh dua akta, esok

najib at mca youth agmDatuk Seri Najib Razak berkata usul untuk memansuhkan Akta Kediaman Terhad 1933 dan Akta Buang Negeri 1959 akan dibentang untuk bacaan kali pertama pada persidangan Dewan Rakyat esok.

Perdana Menteri berkata pemansuhan dua akta itu menunjukkan kerajaan serius untuk melakukan transformasi demi kemajuan negara.

"Esok, saya sendiri akan bawa di Dewan Rakyat usul bacaan kali pertama untuk memansuhkan Akta Kediaman Terhad 1933 dan Akta Buang Negeri 1959 dan bacaan kali kedua ialah pada Rabu minggu akan datang.

MCA mahu Akta Mesin Cetak dan Penerbitan dimansuh

mca agm 021011 left chua soi lek and najibMCA hari ini menggesa agar Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (PPPA) dimansuhkan supaya persaingan yang lebih sihat dan adil bagi media arus perdana.

Bercakap pada perhimpunan mesyuarat agung tahunan ke-58 MCA di ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur pagi ini, presidennya Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata, undang-undang sedia ada memberi kelebihan yang tidak adil media-media internet.

"Pada masa ini, tiada kesamarataan antara media tradisional dan media online. Media cetak tertakluk kepada pelbagai undang-undang, tetapi media baru seolah-olah bebas. Tidak harus ada diskriminasi seperti ini."

Gula-gula PRU : Kolej Tunku Abd Rahman bakal dinaik taraf

tar college tunku abdul rahman collegePerdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata beliau tidak mempunyai halangan untuk menaik taraf Kolej Tunku Abdul Rahman (KTAR) kepada status kolej universiti sekiranya memenuhi syarat yang ditetapkan.

"Atas hasrat MCA, KTAR kalau cukup syarat, tak ada halangan untuk dinaik taraf ke status kolej universiti," katanya ketika merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan MCA ke-58 di Wisma MCA di Kuala Lumpur, hari ini.

Hudud: Muhyiddin mahu DAP, PKR perjelas pendirian

KUALA LUMPUR, 2 Okt – DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) perlu menyatakan pendirian jelas berhubung pelaksanaan hukum hudud memandangkan PAS sudah bertekad untuk meneruskan undang-undang itu di Kelantan dan seterusnya di negara ini, jika pembangkang mengambil alih pentadbiran kerajaan pada pilihan raya umum ke-13 kelak.
Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata gabungan pembangkang itu perlu segera menzahirkan pendirian sebenar mereka, dan tidak mengelirukan rakyat dan meletakkan mereka dalam keadaan tidak menentu.

Utusan marah Namewee cakap f**k

Utusan Malaysia membuat dua laporan polis berhubung kenyataan, didakwa lucah terhadap syarikat milik Umno itu dan wartawannya Fauziah Arof, yang dikeluarkan oleh penyanyi rap berkontroversial Wee Meng Chee atau dikenali Namewee menerusi satu klip video Internet baru-baru ini.Mingguan Malaysia dalam laporannya hari ini berkata, laporan itu dibuat berikutan atas alasan Namewee menyalah guna kemudahan multimedia untuk menjatuhkan imej akhbar Utusan Malaysia dan mengeluarkan tuduhan melampau terhadap penulisan artikel “Bukan Nasi Lemak 2.0, soalnya Namewee…” yang disiarkan bulan lalu.

MCA bukan lagi pilihan orang Cina?

“Mereka kata pemimpin DAP Pulau Pinang lebih bagus dari menteri MCA,” katanya.

KUALA LUMPUR: Ramai perwakilan MCA tidak yakin MCA akan menang besar dalam pilihan raya umuk akan datang.
Mereka mendakwa MCA bukan lagi parti tunggal kaum Cina kerana DAP  lebih menonjol dan lebih ke depan dalam isu masyarakat Cina.
Weng Suen Tan berkata, dalam banyak perkara DAP lebih ikhlas membantu masyarakat bawahan orang Cina yang miskin  dan tinggal di kampung.

Sivakumar: Selesaikan masalah tanah SJKT Gunung Rapat

Isu tanah untuk SJKT Gunung Rapat, Ipoh bukanlah satu masalah yang baru.  Permohonan tanah telah dibuat banyak kali tetapi tidak ada apa-apa tindakan munasabah yang telah diambil oleh pihak-pihak yang terlibat.  Melambat-lambatkan proses ini mengakibatkan tanah yang dipohon itu diserahkan oleh pentadbir tanah kepada pihak lain untuk tujuan-tujuan tertentu.  Akhirnya segala usaha yang telah diambil oleh pihak sekolah dan PIBG menjadi sia-sia.  Kemudian mereka dikehendaki mencari satu tapak baru untuk sekolah tersebut.  Perkara ini berulang tahun demi tahun tetapi yang tinggal hanyalah janji kosong.

Perkara ini sungguh mengecewakan kerana sekolah ini tidak dipedulikan langsung dan hanya ditaburkan dengan janji-janji manis.  Jelas bahawa pihak kerajaan negeri tidak ada niat untuk memberikan tanah kepada sekolah ini.  Oleh kerana SJKT Gunung Rapat ini terletak di kawasan bandar, adalah sukar untuk mencari tapak tanah yang luas lebih kurang lima ekar.  Setiap tanah yang pernah dikenal pasti itu juga diserahkan kepada pihak lain.  Ini tidak adil kerana sekolah ini sangat memerlukan satu tapak tanah yang baru di sekitar kawasan itu.

Hantu Bonceng: Usah cepat halalkannya....

Mohd Firdaus Mohamed Khairi
Isu filem Hantu Bonceng yang dikatakan mempersendakan kalimah syahadah akhirnya dikatakan selesai selepas Ketua Dewan Pemuda PAS (DPP) yang diwakili Nasrudin Hassan menerima penjelasan daripada penerbit filem tersebut Ahmad Idham Ahmad Nadzri.

PAS lancar Ameerah dan gelombang Epal Hijau

KEPALA BATAS, 2 Okt: Presiden PAS, Tuan Guru Dato Seri Abdul Hadi Awang melancarkan Ameerah sempena sambutan 60 Tahun PAS iaitu Lajnah Politik Wanita Muda, bagi merangka setrategi mendekati golongan itu.
(Abdul Hadi disambut oleh panitia sambutan sebelum merasmikan Ameerah di sambutan 60 tahun PAS)
Pelancaran Ameerah dan gelombang epal hijau memberi nafas baru kepada gerakan Dewan Muslimat yang sudah berjaya dengan pejalanan Nisa' yang telahpun berjalan sempurna.

Sekalung tahniah kepada Lajnah Politik Wanita Muda kerana berjaya mempamerkan satu wadah baru gelombang hijau yang penuh warna warni.

Sempena pelancaran itu Presiden telah menyiram air tanda mencerna kesuburan sesuai dengan keserasian yang wujud di kalangan remaja dan wanita muda.

Selain menyiram air presiden telah menanda tangani di atas replika epal hijau dengan iringan beberapa orang remaja yang mengalunkan gerakan kain hijau penuh semangat.

Hudud: DAP tetap bersama PAS lawan BN

KEPALA BATAS, 2 Sept: Perbezaaan pandangan berhubung perlaksanaan undang-undang Islam khususnya hudud tidak bermakna DAP putus kerjasama dengan PAS.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menegaskan, DAP tetap akan bekerjasama dengan PAS kerana masih banyak persamaan dalam memperjuangkan keadilan untuk rakyat khususnya melawan BN.

Bercakap sewaktu menyampaikan pidato di program rapat umum sempena Kongres 60 Tahun PAS di sini malam tadi, Ketua Menteri Pulau Pinang itu juga secara tegas menyatakan mereka juga tidak akan bersama Umno biarpun Umno juga sama pendirian dengan DAP menolak perlaksanaan hudud.

Karpal: Saya tak boikot sambutan 60 tahun PAS

Pengerusi DAP kebangsaan, Karpal Singh menafikan bahawa beliau memulaukan majlis penutupan sambutan ulang tahun ke-60 PAS di Kepala Batas malam tadi.

Tok Ki Det : Umno boleh kalah besar jika PRU-13 sekarang..helah hudud gagal..!!!

JITRA, 2 Okt — Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Umno perlu balik kepada perjuangan asal parti demi agama, bangsa dan tanah air dengan mengetepikan kepentingan diri untuk memenangi pilihan raya umum ke-13 yang disebut-sebut akan diadakan tidak lama lagi.
Malah, bekas perdana menteri menegaskan Umno boleh kalah teruk jika pilihan raya umum diadakan pada masa sekarang kerana semangat telah pudar dan “perpecahan masih kritikal.”
Justeru katanya, hanya dengan cara itu penyakit yang menjadi ‘duri dalam daging’ iaitu mencantas atau menikam belakang dalam diri orang-orang Umno akan terhapus.

Respon Ma'ruf Club Berkenaan Ustaz Azhar Idrus di UIAM

Assalamualaikum & salam mahasiswa,Alhamdulillah, kami di pihak Ma’ruf Club amat bersyukur kepada Allah s.w.t. kerana dengan izinNya,
 niat untuk membawa seorang tokoh pendakwah tersohor ke bumi UIAM dimakbulkan oleh Allah s.w.t. 
Walaupun terdapat sekatan dan halangan yang pelbagai daripada pihak yang tidak bertanggungjawab, program tersebut tetap dapat diadakan dan mencapai maksud/tujuan ia diadakan.

Dasar PAS Kekal, Rujuk Al Qur'an dan Sunnah - Harun Taib.

Berikut adalah Perutusan Ketua Dewan Ulama' PAS, Ustaz Harun Taib bersempena Sambutan 60 Tahun PAS.
Bersempena dengan Sambutan 60 tahun PAS, saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua para pendukung dan penyokong sejak dahulu hingga sekarang yang terus bersama dengan PAS memperjuangkan Islam agar tertegak di atas tanah air tercinta ini.
PAS adalah mata rantai perjuangan para Nabi dan Rasul bagi mengajak manusia agar kembali kepada Allah dan hukum hakam-Nya.
Prinsip PAS ini tidak pernah berubah walaupun strategi politik berbeza-beza untuk mencapai matlamat tersebut.
Ijtihad dalam politik tidak pernah menidakkan perkara yang thawabit dan tetap dalam PAS.
Strategi dan cabang agama terbuka kepada perubahan dan penyesuaian berdasarkan ijtihad.
Keanjalan inilah yang memungkinkan PAS terus relevan sehingga kini, mampu menyerap dan menyesuaikan diri dengan perubahan semasa.

Umno’s Mockery Of Hudud Law

By" Nash Ar-Rawy
                  Hudud Law is only meant for the muslims. But Umno makes it a mockery by saying that there will be chaos in this country if Hudud Law is being implemented because Malaysia is a multi-racial and multi- religion country.
                 Whereas Hudud Law has got nothing to do with the non –muslims since they could easily opt to the present British Colonial Common Law or Civil Law for that matter. Which is not even a Chinese, or an Indian Law or even a Christian, Hindu or Buddhist Laws in reality.

Dulu Potong....Kini MCA guna hudud untuk tarik undi, jejas sokongan DAP

MCA, parti komponen Barisan Nasional yang tewas teruk dalam Pilihan Raya Umum ke-12 pada 2008 lalu kelihatan terdesak untuk meningkatkan kedudukan dalam BN apabila menjadikan hudud sebagai bahan utama kempen.

Parti Cina utama BN itu dilihat mengambil kesempatan daripada kontroversi yang tercetus dengan memperlihatkan diri sebagai penentang terkuat undang-undang Islam itu, dalam persaingannya dengan DAP, sebuah parti Cina dalam Pakatan Rakyat.

MCA sebelum ini mengugut untuk meninggalkan Umno sekiranya parti itu melaksanakan hudud, pendirian yang turut disuarakan oleh Gerakan, parti Cina yang kubu kuatnya Pulau Pinang ditawan oleh DAP dalam pilihan raya umum yang lalu.

Tak Layak Cakap Tentang Islam Jika Kehidupan Penuh Dengan Kebathilan

Oleh: Tok Janggut
Kini semua orang hendak bercakap tentang Islam. Tentang hudud, tentang maqasid syariah dan berbagai lagi. Apakah mereka sedar atau tidak, dalam mereka berapi-api bercakap dan mendabik dada bahawa mereka adalah penyokong Islam, ingin menegakan Islam, laksanakan syariat Allah dan mengutuk Yahudi dan Zionis tetapi dalam masa yang sama mereka jugalah yang menolong meningkatkan ekonomi puak Yahudi dan Zionis.

3 Sebab Ketakutan HUDUD

Oleh PeriaPahit


Apabila isu hukum hudud diperhangatkan kembali oleh Mahathir, sekali lagi kita melihat pelbagai pihak memberi komen-komen yang hangat. Terdapat pelbagai pihak yang memberi komen secara membina da nada juga yang memberi komen secara membabi buta. Ada juga pihak yang kelihatan seperti membela hudud tetapi dalam masa yang sama menolak hudud. Bahkan ada juga penganut Islam yang menghurai hudud dari sudut pandangan orang Melayu.

MCA dan anti Islam : Hukum PAS dengan tidak mengundi DAP

Menggunakan logik hujah musuh politik, bahawa BN perlu dihukum kerana UMNO, Presiden MCA Chua Soi Lek menyerang balas dengan laungan "sampailah masa kita menghukum PAS, dan dengan itu kita tidak mengundi dan menyokong DAP".

"DAP akan terus mempakejkan diri mereka sebagai sebuah parti pelbagai kaum - cuba untuk menyembunyikan wajah sebenar mereka sebagai parti mono-etnik.  Saya percaya mereka akan meletakkan beberapa calon Melayu di negeri-negeri seperti Perak dan Selangor dengan harapan jika mereka berjaya membentuk kerajaan, calon Melayu daripada DAP ini boleh diketengahkan sebagai calon Menteri Besar."

Soalan Kontot : Soi Lek tanya siapa bakal PM Pakatan....ha..ha... Mahathir...apa macam..!!!

Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek meminta masyarakat Cina menyedari realiti politik di Malaysia iaitu daripada 222 kerusi parlimen yang dipertandingkan, hanya 46 kerusi merupakan kawasan majoriti masyarakat Cina.”Jadi jika masyarakat Cina berhasrat untuk melepaskan marah mereka terhadap kerajaan dengan mengundi menentang BN, paling banyak kerusi yang mereka boleh menang ialah 46 kerusi.
“Dan ini hanya membuktikan satu perkara, iaitu mana-mana parti yang berasaskan masyarakat Cina jika ingin menang dan membentuk kerajan mahu tidak mahu perlu bekerjasama dengan mana-mana parti masyarakat Melayu.

Bagaimana untuk mencuri tanah hak adat pribumi

Bob Teoh

Saya dijemput oleh seorang pastor Iban untuk melawat beberapa kampung terpencil kaum Iban di Sarawak baru-baru ini untuk membantu mereka berhubung pertikaian tanah.

NONEMereka memberitahu saya seorang kontraktor Cina yang telah berjanji untuk membantu mereka membangunkan projek kelapa sawit tetapi tidak berbuat apa-apa lagi selepas mengambil kayu balak di kawasan seluas 1,400 ekar tanah yang dikenal pasti untuk projek itu.

Oleh itu mereka bercadang mengusir lelaki itu dan mencari orang lain untuk melakukan tugas itu.

Saya kemudiannya ditunjukkan perjanjian mengenai projek berkenaan. Berita buruk. Mereka secara tidak sedari telah menandatangani tanah hak warisan mereka - hak adat anak negeri - kepada lelaki itu.

Soi Lek and MCA are now completely dependent on Najib and Umno

Soi Lek and MCA are now completely dependent on Najib and Umno MCA president Chua Soi Lek gushed praises for Prime Minister Najib Razak at the party's annual general meeting, while taking pot-shots at "one or two" BN leaders who made his life a misery the past year since it became apparent he was not the man who could help MCA regain the hearts and minds of the Chinese community.
Indeed, Soi Lek's weaknesses were evident in the 166-point speech sprinkled all over with 'Sir' but glaringly lacking in crtical issues, to the extent that many in the huge auditorium at the MCA building in Kuala Lumpur felt their faces going pink.
"Sir, you have undertaken the Government Transformation Programme and the Economic Transformation Programme to ensure that we become a high-income nation by 2020," Soi Lek told party delegates who had come from all over the country.

Integriti Soi Lek : Tee Keat patut letak jawatan

Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini berkata bahawa Datuk Seri Ong Tee Keat perlu meletak jawatan jika dia tidak yakin terhadap parti itu lagi.

"Jika awak mempunyai apa-apa integriti (dan) tidak lagi yakin terhadap parti, awak sepatutnya letakkan jawatan," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat agung tahun ke-58 MCA di Wisma MCA, Kuala Lumpur.

PAS: Do not fear hudud

The party, marking its 60th anniversary celebrations yesterday, continues to argue its case for the implementation of hudud.
ANALYSIS
KEPALA BATAS: PAS has echoed its battle cry for the coming general election and it is no longer just about welfare, corruption, the economy or piousness; it is on adopting hudud and qisas law.
To mark its 60th anniversary celebrations as a political entity with arguably the biggest number of dedicated grassroots members in the country, PAS went back to its roots as a fundamentalist Islamist party with influences steeped in traditions of the fellow Iranian and Turkish Islamist parties.
PAS ensured that the syariah punitive laws of hudud and qisas took center stage at the gathering yesterday to mark the auspicious PAS 60th anniversary celebrations, where some 2,000 delegates attended.

Lensa : Ceramah Perdana Pemimpin Pakatan Rakyat Di Konvesyen PAS 60 Tahun

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/298388_282050131825095_127235530639890_1104495_762646267_n.jpg

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/320100_282050165158425_127235530639890_1104496_628272884_n.jpg

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/316317_282050188491756_127235530639890_1104497_1981106161_n.jpg

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/294622_282050225158419_127235530639890_1104498_1137811453_n.jpg

Benang Kering : Nafi tuduhan Pakatan, Najib pertahan pilihan raya bersih dan adil

Perdana Menteri Najib Razak mempertahankan bahawa pilihan raya negara kita adalah bersih dan adil, cuma sedikit "kelemahan" yang perlu diperbetulkan.  Malah, Pengerusi Barisan Nasional ini mendakwa pembangkang mewujudkan BERSIH 2.0 selepas hilang momentum lantaran kekalahan dalam PRK kebelakangan ini.

Najib menyanggah tuduhan bahawa pilihan raya negara kita sarat dengan penipuan (fraudulent), dengan mengisahkan apa yang disampaikan bekas Timbalan Presiden Parti Keadilan Nasional (kini PKR), Chandra Muzaffar kepadanya, ketika mereka bertemu secara kebetulan seminggu lalu.

Bom masa dalam pasaran derivatif : Selepas UBS, siapakah seterusnya

Bom masa dalam pasaran derivatif : Selepas UBS, siapakah seterusnyaSama ada mereka berminat akan keuntungannya atau bergantung kepada manfaat yang diperolehi darinya, adalah mereka yang memahami sistem tersebut, tiada bantahan dari mereka.” - Mayer Amschel Bauer Rothschild
Menurut laporan suku tahun Pejabat Pengawal Mata Wang (OCC) berkenaan Aktiviti Perdagangan dan derivatif Bank bagi suku keempat pada tahun 2008,
>Nilai tanggapan bagi derivatif dalam simpanan bank-bank komersial Amerika telah meningkat sebanyak $24.5 trilion  pada suku keempat 2008, atau 14% kepada $200.4 trilion disebabkan oleh perpindahan perniagaan derivatif bank pelabur kepada sistem perbankan komersial
>Bank-bank komersial Amerika telah kerugian $9.2 bilion dalam urusniaga tunai dan instrumen derivatif pada suku keempat 2008 dan bagi tahun yang sama melaporkan kerugian di dalam urusniaga sebanyak $836 juta. Prestasi yang lemah bagi tahun 2008 mencerminkan permasalahan yang berterusan dalam pasaran kewangan, khususnya instrumen kredit.

Gambar Istana Negara yang baru...


Ini adalah sedikit gambar-gambar Istana Negara yang baru untuk dikongsi bersama seluruh rakyat Malaysia.

Wajar untuk dikongsi bersama kerana ianya dibina dengan menggunakan duit rakyat Malaysia yang dikutip melalui berbagai-bagai cukai antaranya ialah Cukai Perkhidmatan, Cukai Tanah, Cukai Pintu, Cukai Jalan dan juga Cukai Pendapatan.

Kos pembinaan Istana Negara yang baru di Jalan Duta, Kuala Lumpur, dikatakan telah meningkat dua kali ganda dalam tempoh empat tahun antara faktor peningkatan kos ini ialah peningkatan harga barangan mentah terutamanya keluli.

MSO : Kritikan Ke Dalam

Kurang Tepat Pada Masanya
Kongres Sambutan Ulang Tahun
Ke 60 Pas Mengecewakan


BEGITU 'terkelih' banner yang menguar-uarkan Kongres Sambutan 60 Tahun Pas yang dipasang di dinding sebuah (rumah) stor di Taman Melawar, Gombak pada hari rumah terbuka Pas 17 September lalu ia sudah merangsang saya untuk menghadirinya.

Sekeping gambar bekas Yang Dipertua/Presiden Pas cukup menggamit hati saya untuk mengikut kongres berkenaan, atau setidak-tidak akan terlepas dari mengetahui apakah isi perbicaraan dan perbincangan di kongres itu. Kongres itu dibayangkan akan menghasilkan satu dapatan atau kesimpulan cukup bermutu untuk kesemarakan perjuangan Pas di ketika Pas meletakkan tag line impiannya; Pas ganti Umno.

Wajah yang saya maksudkan itu ialah wajah Mohd Asri Muda bekas Presiden Pas (1969 - 1982).

Jet tempur Eurofighter: Zahid kehabisan duit menyelenggara Scorpene

Jet tempur Eurofighter: Zahid kehabisan duit menyelenggara ScorpeneRancangan pembelian jet tempur Eurofighters bagi menggantikan 10 MIG-29 buatan Rusia telah dibekukan sementara ini, menurut Menteri Pertahanan Ahmad Zahid Hamidi. Beliau dipetik menyatakan kerajaan kekurangan dana dan memerlukan dana ini untuk projek-projek lain di bawah Rancangan Malaysia ke-10, antara sebab Kementerian Pertahanan itu mengubah rancangan pembelian itu.
Namun para aktivis yang memantau pembelian senjata berat itu, langkah ini langsung tidak mengejutkan. Mereka telah lama mempersoalkan Kementerian Pertahanan dengan dasar pembelian itu lebih daripada keperluan meningkatkan perkhidmatan kesihatan, pendidikan dan perkhidmatan sosial yang masih tidak membaik.

Ratusan bilion di ‘sita’ dari Petronas: Kenapa Najib membisu?

Ratusan bilion di ‘sita’ dari Petronas: Kenapa Najib membisu?Petronas merupakan salah satu firma korporat yang sentiasa mengaut keuntungan setiap dua tahun. Ia mempunyai monopoli besar dalam aktiviti carigali minyak di Malaysia dan mungkin wajar dikatakan yang Malaysia banyak berbudi kepada Petronas sejak penubuhannya melalui Akta Pembangunan Petroleum 1974.
Namun, ia juga sebuah firma yang diselubungi misteri. Ia 100% milik negara dan belum ada ura-ura ianya akan diswastakan. Justeru itu, keuntungan syarikat adalah milik negara iaitu Malaysia. Namun adakah ini yang sebenarnya berlaku?
“Sejak 1974 hingga 2010, Petronas merekodkan keuntungan berjumlah RM700 billion. Nah, sekarang ini yang lucunya. Selama 36 tahun ini, keuntungan yang dicatatkan sangat kecil jika anda bandingkan pendedahan Wikileaks yang menyatakan Petronas menduduki tangga ke-13 di dunia dalam mengaut keuntungan. Bagaimana ini boleh terjadi adalah satu keanehan kalau tidak kerana rasuah yang berleluasa,” ujar Timbalan Presiden PKR, Chua Jui Meng kepada Malaysia Chronicle.

Surat untuk Umno Selangor......

Dari : Blur
 
Apabila kita membaca mesej-mesej di twitter Datuk Seri Noh Omar, kita akan terus tersenyum dan menggeleng kepala. Baru-baru ini, seorang yang bernama Adi Marwan telah bertanya Noh Omar mengapakah permohonannya untuk pinjaman TEKUN tiada mendapat apa-apa jawapan dari pihak terlibat.

Mula-mula sekali Noh Omar bertanya kepada Adi Marwan siapakah Ketua Cawangan/Bahagian Umno kawasan Adi dan seterusnya beliau bertanya sama ada Adi ada mendapatkan sokongan mereka ini semasa membuat permohonan untuk pinjaman TEKUN.

Mata dunia sudah terbuka...

Norhapishah Brahan
Kebangkitan masyarakat yang ingin menumbangkan kebatilan semakin membara terutama di tanah Arab, Syria, Libya, Tunisia dan Mesir serta London yang merupakan bukan negara Islam. Kebenaran akan tiba juga akhirnya dan kezaliman dan kebatilan akan runtuhnya akhirnya.
Apa yang berlaku di Libya detik ini sungguh membuktikan bahawa kuasa rakyat boleh menumbangkan rejim yang sudah lama bertapak dengan kekuatan dan semangat yang ada pada mereka.
Kerinduan untuk menikmati keadilan membuatkan mereka bertekad setelah lama tertindas dalam sistem pemerintahan yang lama. Negara yang kaya seperti di Libya, tetapi rakyat menderita miskin walaupun penduduknya tidak terlalu ramai hanya 6 juta sahaja.

Siapa tokoh pejuang kemerdekaan tulen?

Nik Abdul Aziz Nik Hassan
Sudah tentu tokoh-tokoh pejuang kemerdekaan ialah mereka yang berjuang ke arah membebaskan bangsa dan negara daripada dijajah oleh kuasa penjajah, dan nilai-nilai negatif yang terdapat dalam masyarakat negara itu yang mencengkam, mengongkong dan membelenggu minda masyarakat tadi.
Selalunya kuasa penjajah dan nilai-nilai negatif itu akan menjajah masyarakat dan negara secara fizikal, mental, spiritual dan moral dalam bidang politik, ekonomi dan sosial. Oleh yang demikian, apabila dikatakan kuasa penjajah, ia bukan sahaja merujuk kepada kuasa penjajah secara fizikal seperti kuasa-kuasa kolonial Barat iaitu Portugis, Belanda, Inggeris dan kuasa kolonial Timur iaitu Jepun.

Tee Keat: MCA bukan saja tak relevan, tapi dibayangi sindrom naïf


KUALA LUMPUR, 2 Okt — Ketika Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menyampaikan ucapan pada perhimpunan agung ke-58 parti itu pagi ini, bekas penyandang jawatan tersebut meneruskan serangan dengan menegaskan, ia bukan sahaja tidak relevan, malah berada dalam sindrom penafian.
Datuk Seri Ong Tee Keat (gambar) berkata Timbalan Presiden Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Ketua Pemuda MCA Datuk Dr Wee Ka Siong semalam menafikan dakwaan bahawa parti itu tidak relevan lagi.

Khalifah Ganti Superman – Muhammad Ali Hashim

Di atas adalah judul buku mutakhir yang dihasilkan oleh Tan Sri Muhammad Ali Hashim yang diterbitkan pada tahun ini (2011) oleh Utusan Publications & Distributers Sdn. bhd.
Tan Sri Muhammad Ali Hashim ialah seorang tokoh terkenal di dalam bidang koporat. Beliau pernah menjadi Presiden/CEO bagi Johor Corporation (1982-2010) dan Presiden Pihak Berkuasa Tempatan, Pasir Gudang (1982-2008). Beliau memimpin kedua-dua bidang korporat. Antara pendekatan dan inovasi beliau ialah menerapkan nilai dan budaya Islam dalam bidang korporat, membina saf keusahawanan berjaya sehingga ke taraf antarabangsa. Antara cetusan ideanya ialah Konsep Jihad Bisnes, Waqaf Korporat dan Keusahawan Islam. Meneruskan kecemerlangannya, kini beliau menjadi Timbalan Presiden Dewan Perdagangan Islam Malaysia.

WANITA GHAIRAH MENGIKUT TREND,.. LUPA HUKUM ALLAH

Pemuda Kedah siap sedia hadapi PRU-13

Oleh IZWAN ABDUL HALIM

ALOR SETAR: Dalam rangka merealisasikan pemuda sebagai elemen penggerak terpenting menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13, Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah telah mengadakan Kembara Mahabbah ke seluruh parlimen negeri ini pada 23 dan 24 September lalu.

Menurut Pengarah Jabatan Pilihan Raya Pemuda PAS Kedah, Ustaz Mohd Helmi Abd Wahab, kembara itu merupakan semakan terakhir tahap kesiapsiagaan Dewan Pemuda PAS Kawasan sebagai jentera pilihan raya di parlimen masing-masing.

'Undilah' was frozen because Umno is paranoid

'Undilah' was frozen because Umno is paranoid'Undilah’ or Vote-lah is a video clip aimed at encouraging Malaysians to do just that -  vote. It should be lauded as a brave and bold initiative but very strangely, Prime Minister Najib Razak feels there are sinister undertones that can upset the chances of his Umno-BN coalition at the 13th general eletiction, widely expected to be held in November.
There are 14 million eligible voters in Malaysia, 10 million are registered voters yet only 7 million cast their votes in 2008. Should not the government do more to assist the 4 million unregistered voters to register. And more should also be done to encourage the 3 million who had chosen not to vote.
But since the days of the July 9 Bersih rally for free and fair elections, UMNO and BN seem to have little confidence that middle Malaysia would vote for them. Indeed, the latest spate of new voter registrations show that almost all would vote against UMNO and BN.