Isnin, 26 September 2011

Boleh Laksanakan Hudud, Dengan Syarat ?

Oleh: nurem

"Mutakhir ini isu hudud kerap dibahaskan. Ada yang berkeras ingin melaksanakan hudud, ada yang menentang dan ada pula yang mengambil pendirian atas pagar. Pendirian tentang isu ini bergantung kepada tahap kefahaman masing-masing tentang hudud.

Sudah tentu bagi mereka yang bidang dan lapangan tentang hudud, semestinya berkehendak agar hudud dilaksanakan tanpa ada prejudis. Ini hukum Allah, beri kebebasan kepada Kelantan untuk melaksanakannya. Lagipun Kelantan telah mengiktiraf negerinya adalah Serambi Mekah, bersedaya upaya menitikberatkan ruh syariah dalam pentadbiran, ekonomi dan sosial walaupun ada usaha memperlekeh dan menyekatnya.

Isu Hudud dilaksanakan di Malaysia, dimana "Pendirian" Anda?

Oleh: mecatrix

"Isu Hudud dilaksanakan di Malaysia, dimana "Pendirian" kita?

Baru2 ini negara dihangatkan "KEMBALI" dengan isu Hudud yang dibangkitkan oleh Parti Pembangkang(pakatan rakyat serta beberapa NGO)

Isu hudud di Malaysia sudah beberapa kali "DIHANGATKAN" di media2 "bawah tanah"(media bawah tanah merujuk kepada media2 selain arus perdana, yakni BLOG, dan FORUM"

'Berdosa buang, longgok al-Quran dalam semak'

NONEUmat Islam ditegah daripada melonggok atau membuang al-Quran yang tidak digunakan di merata tempat termasuk dalam semak walaupun tersalah cetak kerana ia boleh mencemarkan kesucian dan menghina kitab suci itu.

Timbalan Mufti Kelantan Datuk Nik Abdul Kadir Nik Mohamad berkata adalah berdosa seseorang Islam tidak menghormati kitab suci al-Quran walaupun ia dalam bentuk tidak sempurna.

"Islam melarang umatnya menghina al-Quran dengan membiarkan dibuang di merata tempat walaupun ia tidak digunakan lagi seperti kitab usang atau tersalah cetak," katanya di Kota Bharu,
hari ini.

Beliau diminta mengulas tindakan pemandu sebuah trailer dengan muatan penuh naskhah al-Quran yang dipercayai salah cetak dilonggokkan di kawasan semak berdekatan rumah penduduk Kampung Pak Endeng, Pauh Sembilan, dekat Bachok, dua hari lalu.

Utusan Malaysia Laknat Hina Hukum Allah. Ni Akhbar Orang kafir Ke?

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/300069_2024656702184_1417004278_31742593_1083103091_n.jpg http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/309125_10150231180969567_594749566_6614460_1732006954_n.jpg


http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/293524_10150304982607592_358919387591_8522677_511939028_n.jpg

mana perkasa?
mana ngo yang kononya nak pertahankan islam?
islam dicaci dan dihina sebegini rupa puak kafir laknat macam ni masih dok peluk tubuh?
kami nak tahu orang kafir ke yan lukis lukisan hina agama islam yang suci ini?
umat islam masih bersabar dengan kebiadapan utusan laknat ini?

Siapa Penulis Buku Polis Yang Tukar Angin?

SEMASA menghadiri rumah terbuka PKR di ibu pejabat parti itu di Tropicana, Petaling Jaya semalam saya dibisikan oleh Anwar Ibrahim ada seorang penulis buku politik yang selama ini mengecam dan menghentam beliau sejak berdekad telah menunjukkan pertukaran angin.

Penulis itu yang dikenali dengan penulis Umno dan menghasilkan buku menjelang perhimpunan agung Umno, menurut Anwar telah berjumpa dengan salah seorang pemimpin tertinggi PKR menyatakan kekesalannya kerana membelasah dan menulis memburukkan Anwar selama ini.

"You tahu Sayuti **** ******* telah jumpa dengan *****?" Tanya Anwar kepada saya menyebabkan saya terpaksa mengulangi kepastian.

"Siapa?" tanya saya di antara percaya dengan tidak. Pada saya dunia mungkin sudah hendak khiamat kalau penulis itu benar-benar bertukar angin dan mengubah halaan mata penanya. Saua cukup arif dan kenal dengan sikap dan fiil penulis tersebut.

Disebalik kabaikan ada keburukan: kemana perginya Mufti Perlis?

Oleh:Abdullah Ngah
Saya kagum dengan Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) kerana seramai 900 orang graduan yang tamat sesi pengjian 2011- 500 orang sudah mendapat pekerajaan.

Demikian kata Naib Concelor Datuk Profesor Dr.Kamadudin Hussin ketika berucap dalam majlis konvokesyen ke -6 di Dewan 2020 Perlis 17 September 2011.

Tahniah tapi malang sekali Concelor Tuanku Syed Faizuddin Putra Ibni tuaku Syed Sirajuddin Jamalulail sebagai seorang Islam melakukan kesilapan menghulurkan tangan kepada setiap Graduan perempuan ketika menyampaikn ijazah.

Rakyat pertikai kos sebenar LPT 2

Oleh Dr Syed Azman Syed Ahmad
RAKYAT Terengganu yang telah lama menunggu sejak tahun 2006 bagi melihat terlaksahttp://4.bp.blogspot.com/_0_PMo3o52c8/SXXNiYt7uEI/AAAAAAAAATg/opqgncoosCs/s400/latest+map21+copy.jpgnanya projek Lebuhraya Pantai Timur (LPT Fasa Ke 2) akhirnya dapat menggunakan sebahagian daripada jajaran projek tersebut menjelang Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini.
Rakyat awam dibolehkan menggunakan jajaran lebuhraya dengan melalui Persimpangan Bukit Besi sehingga Persimpangan Ajil bagi Pakej 10. Seterusnya melalui Persimpangan Telemong ke Persimpangan KualaTerengganu bagi Pakej 11 dan Pakej 12.

Projek yang telah lama dinanti-nantikan ini akan dapat menjadikan perjalanan antara Kuala Terengganu ke Kuala Lumpur lebih singkat serta memberi keselesaan kepada semua pengguna lebuhraya.

Apa Beza Mismah Dan Cheng Eng Hock?


SHAH ALAM 26 SEPT: PAS mendesak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menjelaskan isu Nismah Naim atau "Mismah" yang didakwa mendapat status Penduduk Tetap (PR) dalam masa kurang daripada satu tahun.

Di bawah Akta Imigresen 1963, hanya suami atau isteri warga asing yang berkahwin dengan rakyat Malaysia beserta anak-anak berusia bawah enam (6) tahun dan telah menetap lima (5) tahun di negara ini secara berterusan bermula tarikh kelulusan Pas Lawatan (Sosial) layak memohon taraf penduduk tetap atau diistilahkan Permit Masuk mengikut Akta Imigresen.

MCA, Gerakan dicabar keluar BN

KUALA LUMPUR, 26 Sept: Parti MCA dan Gerakan dicabar keluar dari BN sekarang, ekoran kenyataan kedua-dua pemimpin utama parti itu untuk keluar dari BN sekiranya BN melaksanakan Kanun Jenayah Syariah yang mengandungi hukuman hudud. 
Kedua-dua parti itu dicabar keluar dari BN kerana Kanun Jenayah Syariah yang mengandungi perlaksanaan hudud sememangnya telah digunakan di Terengganu sekarang.
Kanun Jenayah Syariah Terengganu itu telah diluluskan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu ketika Terengganu berada di bawah pemerintahan PAS pada tahun 1999 hingga 2004 lalu, tetapi kini terus digunakan di Terengganu walaupun Terengganu berada di bawah pemerintahan BN.

Video : Hudud Umno's diversion

Seperti Beng Hock, pembunuh Sarbaini dilindungi?- Shamsul

KUALA LUMPUR: Keputusan mahkamah koroner bahawa Penolong Pengarah Kastam Selangor, Ahmad Sarbaini Mohamed jatuh sendiri dari Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), sukar diterima.
Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata demikian mengulas penghakiman Aizatul Akmal Maharani, yang menolak unsur bunuh diri, homisid mahupun penglibatan pihak ketiga bagi alasan kematian allahyarham.

PAS selesai 80 peratus persiapan pilihan raya

GOMBAK, 26 Sept: PAS telah mempersiapkan kira-kira 80 peratus keperluan untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang, kata Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS (JPP), Dr Hatta Ramli (gambar).

"Kita juga telah membuat count down (kiraan masa) kalau-kalau parlimen dibubarkan 11 November ini," kata beliau dalam wawancara khas dengan Harakahdaily.

Anggota Parlimen Kuala Krai itu diwawancara semasa majlis aidil fitri penduduk Kuala Krai di perantauan yang diadakan di pusat khidmat Parlimen Gombak Sabtu lepas.

Turut serta di majlis itu sebagai tuan rumah adalah semua Adun dalam kawasan Parlimen Kuala Krai, Kelantan.


Sabah, Sarawak dan Selangor selesai 100%
Menurut Dr Hatta, Pakatan Rakyat juga telah menyelesaikan 80 peratus perundingan pembahagian kerusi di kalangan parti dalam Pakatan iaitu PAS, PKR dan DAP.

PKR bongkar peranan APCO-FBC naik imej Najib

KUALA LUMPUR, 26 Sept: PKR akan terus membongkar isu penggunaan wang rakyat bagi meningkatkan imej Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, menjelang pembentangan belanjawan 2012 Oktober depan.
Setiausaha Agungnya, Saifuddin Nasution (gambar) berkata demikian ketika ditanya mengenai bayaran RM57 juta oleh kerajaan Malaysia kepada firma penerbitan TV dan komunikasi strategik Britain, FBC Media, lapor Keadilan Daily.
“Kita menjangka akan ada perkembangan terbaru mengenai perkara ini menjelang Bajet 2012. Kita akan terus memantau isu ini secara dekat dan akan membuat pendedahan-pendedahan baru yang lebih sensasi,” kata Saifuddin.
Menurut Saifuddin,  pendedahan tersebut berkisar mengenai kontrak antara FBC Media dan APCO Worldwide, syarikat perunding Israel yang turut terlibat dalam mempromosi imej Najib sebelum ini.
“Ini merupakan sumber yang diperolehi dari Parlimen. FBC Media lebih awal menggunakan khidmat Apco, berbanding kerajaan Malaysia dengan jumlah USD70,000.

Video : Sentimen Patriotik ,Agama Tak Halang PR Tawan N Sembilan

Video : No foul play in Ahmad Sarbaini's death, court rules

DAP 2.0 in a bind over hudud

The English idiom to describe the DAP predicament with regard to the hudud crisis is 'caught between a rock and a hard place'.

MCA reacted immediately to the PAS hudud drive by announcing that it would withdraw from the Barisan Nasional if Umno ever implemented the Islamic law that prescribes mandatory punishment.
Gerakan, the predominantly Chinese party, followed suit, saying: “Gerakan’s political cooperation with Umno will be untenable and will likely end if the latter wishes to implement hudud…”
Umno responded with its assurance that the government would not enforce hudud.
Hmm, the jostling seems sorted on the establishment side. At least for the moment.
Now let us take a peep at the opposition players who would be fielded for the Pakatan Rakyat big match on Wednesday.

Hudud: DAP perlu mencari penawar yang hilang

Hudud: DAP perlu mencari penawar yang hilangMenjelang mesyuarat majlis tertinggi Pakatan Rakyat Rabu ini tentang isu hudud – undang-undang Syariah yang dikatakan kontroversial, ramai pemimpinnya mula menunjukkan reaksi bertentangan. Sekian lamanya, senjata ampuh yang digunakan BN keatas DAP dan PAS, penyokong Pakatan Rakyat mengharapkan satu perubahan baru yang mampu menutup babak politik rakus yang memperjudikan agama oleh UMNO dan parti komponen bukan Melayu, terutamanya MCA.
Malang untuk DAP yang termakan umpan UMNO. Samada ia mahu kekal tulen kepada pengundinya, atau telah gagal dalam pertimbangan liberalnya oleh masyarakat bukan Islam tentang hudud yang mensasarkan terhadap enam perkara jenayah seperti berzina dan mencuri dengan hukuman yang keras. Dengan melakukan ini, DAP telah menidakkan hak dan aspirasi masyarakat Melayu, terutamanya di Kelantan yang mahukan hukum hudud.

Hisham memerhatikan kerusi TPM sementara kuasa Najib pudar

Hisham memerhatikan kerusi TPM sementara kuasa Najib pudarPerhatian rakyat buat masa ini mungkin terdorong ke arah perlakuan Perdana Menteri Najib Razak dan Rosmah Mansor tetapi seorang yang mereka kenal rapat sedang berharap untuk menjawat jawatan kedua di dalam Negara. Bukan kepada Najib tetapi kepada pengganti beliau.
Hishammuddin Hussein Onn, sepupu najib, adalah orang tersebut. Telah sibuk diperkatakan, Hisham bakal menyandang jawatan nombor 2 kepada Timbalan Perdana Menteri sekarang, Muhyiddin Yassin, yang dijangka akan mengambil alih jawatan daripada Najib. Sama ada Najib suka atau tidak, dia dilihat sebagai tidak relevan dan ura-ura kuat mengatakan beliau harus pergi.
Hisham sedar akan apa yang sedang berlaku kepada sepupu beliau dan akan membantu sebaik mungkin. Bagaimanapun, mereka sedar bahawa kerjasama mereka tidak dapat membantu Najib. Itulah lumrah politik lubang buaya yang diamalkan dalam Umno.

Penipuan Semakin Terbongkar

Oleh MOHD SANY BIN HAMZAN
Jabatan Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Malaysia berasa cukup positif dan gembira dengan pembongkaran isu-isu yang telah dibuat mutakhir ini oleh orang perseorangan ataupun badan-badan NGO yang membabitkan penipuan, penyelewengan dan salah guna kuasa oleh penjawat awam dan agensi jabatan kerajaan di dalam memastikan penerusan kuasa UMNO dan Barisan Nasional di dalam pilihanraya lalu.

As expected Sarbaini inquest yields a dud: No foul play, MACC exonerated!

As expected Sarbaini inquest yields a dud: No foul play, MACC exonerated!As expected, the Malaysian Anti-Corruption Commission got off the hook on the Ahmad Sarbaini deathfall case, with the Coroner handing out a death by misadventure verdict.
The decision sparked two contrasting emotions. MACC and its lwyer Shafee Abdullah whooped and crowed with joy, while Sarbaini's widow sat quiet, subdued but not really surprised.
The warnings had been clear, Prime Minister Najib Razak and his government would do all they can to protect the MACC, no matter how wayward it is or becomes. Umno bloggers fired an early warning, uploading a steamy sex video they claimed was linked to the Sarbaini case although the man in the clip filmed having sex with a Caucasian prostitute did not look like Sarbaini at all.

‘Najib living in fool’s paradise’

BN-Umno is so desperate that it will resort to whatever means to give the perception that people are now ditching Pakatan, says NGO.
KUALA LUMPUR: The Malaysian Indian Progressive Association (MIPAS) today said Barisan Nasional’s pompous proclamation that public support is now gravitating towards it is a fallacy.
Association secretary-general S Barathidasan said that Prime Minister Najib Tun Razak and his cabinet members are blowing their own trumpets and should seriously do a reality check.
“MIPAS believes Umno is so desperate that it will resort to whatever means give the perception that it has the peoples’ support to win the next general election,” he said.

Nik Aziz diminta perjelas implikasi hudud

azlanMenteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat diminta menjelaskan implikasi pelaksanaan hukum hudud terhadap masyarakat bukan Islam sekiranya undang-undang Islam itu dilaksanakan di negeri itu.

Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Hasan Malek berkata Nik Abdul Aziz perlu membuat penjelasan terperinci bagi mengelak kekeliruan khususnya dalam kalangan masyarakat bukan Islam.

Hasan menyifatkan cadangan untuk memasukkan enakmen hudud ke dalam hukuman syariah negeri Kelantan sebagai "cakap-cakap kosong".

Keluarga Sarbaini kaji fail keputusan inkues disemak, kata peguam

KUALA LUMPUR, 26 Sept – Keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed mempertimbangkan kemungkinan memfailkan permohonan semakan keputusan inkues yang diumumkan hari ini.
Peguam keluarga Sarbaini (gambar), Awtar Singh berkata, pihaknya sedang menerokai opsyen-opsyen yang ada sebelum membuat keputusan muktamad.
“SPRM harus cukup berani untuk tampil dan memikul tanggungjawab, bukannya berselindung di sebalik sistem,” kata beliau ketika ditemui pemberita hari ini.
“Tidak mungkin, tidak mungkin dia (Sarbaini) memanjat tingkap,” kata Awtar yang tidak bersetuju dengan keputusan koroner Aizatul Akmal Maharani bahawa penolong pengarah Kastam itu mati selepas terjatuh dari paras setinggi sembilan meter.
Balu Sarbaini, Maziah Manap menyerahkan kepada iparnya Mohd Shah Jaafar untuk mengulas keputusan inkues hari ini.

RM100 juta hasil keuntungan judi untuk pendidikan, kata Najib


KUALA LUMPUR, 26 Sept – Sekurang-kurangnya RM100 juta daripada keuntungan aktiviti perjudian akan disalurkan kepada sekolah-sekolah vernakular dan mubaligh menerusi “perbincangan rapat” bersama komponen Barisan Nasional (BN), kata Datuk Seri Najib Razak hari ini.
Perdana Menteri (gambar) berkata demikian selepas melancarkan dana Community Chest yang diuruskan oleh sebuah konsortium ahli-ahli perniagaan yang membayar lebih RM2 bilion kepada Pan Malaysian Pools Sdn Bhd (PMP) milik bilionair Ananda Krishnan tahun lalu.

Kenapa Najib tak mansuh Fasal 149 Perlembagaan?

KUALA LUMPUR: Rakyat digesa agar tidak terus tertipu dengan segala pengumuman yang dibuat Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib http://sarawakmansang.nst.com.my/nst/articles/4resv/pixgal1Razak khususnya mengenai pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Ordinan Darurat (EO).
Penasihat badan bukan kerajaan, Lawyers For Liberty, N.Surendran berkata hakikat sebenar tindakan yang sedang dibuat kerajaan Umno-BN adalah menggantikan label kepada undang-undang lama kepada suatu akta baru.

“Hal ini terbukti apabila kerajaan masih lagi mengekalkan Fasal 149, Perlembagaan Persekutuan yang membolehkan undang-undang tahanan tanpa bicara digubal - ia sekali gus menunjukkan tiada sebarang perubahan yang ingin dilakukan oleh Najib untuk rakyat, semuanya penipuan sematamata,” tegasnya

Petanda Umno muflis isu

ATAS kepentingan politik, seluruh kepimpinan Umno, termasuk beberapa orang profesor ternama dilihat cuba memadamkan peranan parti-parti politik selain Umno dalam usaha menghalau penjajah untuk memutarbelitkan sejarah sebenar kemerdhttp://media.themalaysianinsider.com/images/uploads/mugshots/mat-sabu-sept12.jpgekaan Malaya. Semua dakwaan dangkal mereka disanggah Mohamad Sabu dengan hujah yang berfakta. Ikuti wawancara eksklusif wakil Harakah, AHMAD LUTFI OTHMAN, WAN NORDIN WAN YAACOB  bersama Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu

Para nabi dan rasul sentiasa hadapi para penentang

Oleh Tuan Guru Nik Abd Aziz Nik Mat
DALAM catatan sejarah ada di kalangan nabi yang dibunuh oleh kaumnya. Conhttp://3.bp.blogspot.com/_37U5vyTdH4M/SwCef7XZu9I/AAAAAAAAAH8/J2Z7lqtyvw8/s1600/tuan_guru_haji_nik_abdul_aziz_bin_nik_mat.jpgtohnya Nabi Yahya dan Nabi Zakaria a.s. dibunuh dengan kejam oleh kaumnya, iaitu dengan menanam hingga ke paras pinggang lalu digergaji hingga terbelah dua.
Dibunuh kerana nabi berkenaan mempertahankan kebenaran, ajaran berdasarkan tauhid Allah SWT hingga ke akhir hayatnya.

Transkrip buktikan Guan Eng tak fitnah Johor

Transkrip wawancara radio Perbadanan Penyiaran Australia (ABC) dengan Lim Guan Eng membuktikan bahawa ketua menteri Pulau Pinang itu tidak membuat sebarang ulasan berhubung rekod keselamatan di Johor, seperti yang didakwa oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pejabat Lim hari ini menyediakan pautan ke transkrip rasmi temuduga yang dijalankan oleh wartawan ABC, Cameron Wilson bagi program ehwal semasa Connect Asia bagi menyangkal dakwaan Muhyiddin itu.

Video : Palsu bukti:Gani dicabar saman pihak kaitkan beliau

Video : Hudud:Jangan beri kenyataan sehingga 28 September

Video : Pakatan 'won't collapse' over hudud fallout

Video : PAS wants royal panel to probe AG for graft

Video : Mass Grave Tied to Gadhafi Regime Found in Libya

Video : Today in History for September 26th

Video : Yemen's Saleh vows to end crisis amid crackdown

Video : Activists welcome voting rights for Saudi women

Video : Activists deface Syrian official websites

Why Kay Kim, Ramlah, Auta Kling and Mahathir were set free?

By: Nash Ar-Rawy

Why Kay Kim, Ramlah, Auta Kling and Mahathir were set free after they denounced the Independence of Malaya? But Mat Sabu instead was prosecuted in court whereas Sabu could just be invited for a free academic debates on the issue of the British Colonization of Malaya and the Bukit Kepong British Colonizer Police Force and Mat Indera the Freedom Fighter of Malaya ! As to Tok Janggut who was also caught , jailed and hanged by the British Colonizer. !
                                  Thus, the abolishment of the ISA is only  a mockery of Najib  and the ruling party Umno/Bn. A distorted history no matter from whom must be settled in an open academic debate. Court is not the right place to subdue Sabu ‘s enlightenments of our genuine and authentic historical facts, especially pertaining to the genuine LEFTIST FREEDOM FIGHTERS! who were the PIONEERS LIBERATION FRONT OF MALAYA MERDEKA !

Undi, Reformasi atau Revolusi?

Oleh: MSK
Aku masih dalam perjalanan balik ke rumah dari Port Dickson dan posting ini aku tulis dari R&R Rawang.
Sebenarnya ada satu lagi posting yang belum siap tentang Kempen Pilihanraya, tapi aku tak pasti sama ada nak publish atau tidak. Kalau ikut kata Xenanhu:
Gua setuju dgn bro MSK.Namun skang ni kita dah masuk peringkat perincian

Resolusi Rapat Kebangsaan (Pengurusan) SAMM

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) telah mengadakan Rapat (Pengurusan) Kebangsaan yang menghimpunkan penyelaras kebangsaan dan negeri dari seluruh negara selama dua hari di Shah Alam.  Rapat kali kedua ini berjaya mengumpulkan orang sumber dari perbagai latar belakang dan penuh dengan sesi diskusi sehingga menghasilkan idea pelaksanaan praktikal.

Sempena rapat ini SAMM telah mencapai 10 resolusi penting yang perlu diangkat.

Pekerja pembersihan dakwa dipukul selepas tegur polis buang sampah

Seorang pekerja syarikat pembersihan sisa pepejal mendakwa dipukul oleh anggota polis ketika sedang menjalankan tugas di sebuah taman perumahan di Kodiang dekat sini pada 11.30 pagi Sabtu lepas.

Mohd Ridzuan Mohd Noor, 23, berkata ketika kejadian dia sedang mengangkut sampah di kawasan itu dan dia menegur seorang lelaki yang tidak membuang sampah ke dalam tong sampah yang disediakan di situ.

"Saya hanya menegur supaya dia buang sampah ke dalam tong sampah.  Mungkin dia tidak puas hati dengan teguran saya dan dia terus tinggikan suara dan masa tu berlaku pertengkaran mulut."

HUDUD: MUNAFIK JIKA HALANG HUKUM ALLAH

MASIH ADA YANG TIDAK YAKIN DENGAN HUKUM ALLAH?
MASIH ADA YANG TIDAK YAKIN DENGAN AL-QURAN?
TIDAK RELEVANKAH UNDANG-UNDANG ALLAH?

WAHAI PEMIMPIN YANG MENGAKU ISLAM...
KALAU NAK BUAT HUKUM SENDIRI
BUATLAH JUGA BUMI SENDIRI...
INI BUMI ALLAH!!!!
MAKA AKURLAH DENGAN HUKUM YANG TELAH DITETAPKAN ALLAH...


(Klik pada gambar untuk besarkan)Kartun UTUSEX Sindir/Hina HududP/s: Kalau akhbar PKR, DAP yang menyiarkan kartun yang menghina dan menyindir ini sudah tentu sahut-menyahut Perkasa dan NGO Islam yang lain. Oleh sebab, penyiarnya Utusex dan yang kena sindir itu Nik Aziz, maka senyap sunyilah semuanya walaupun ilustrasi itu turut mempermainkan HUDUD hukum Allah!

LAHANAT!

Islamophobia: Tingkat kerjasama dakwah bukan muslim

KUALA LUMPUR, 26 Sept: Majlis Agama Islam negeri-negeri wajar meningkatkan kerjasama dakwah dan hubungan dengan bukan muslim dan bukan Melayu, termasuk dalam menangani Islamophobia dan religiophobia yang semakin meningkat.
Demikian antara cadangan Gabungan Pertubuhan-Pertubuhan Islam Bukan Kerajaan (ACCIN) dalam merangka resolusi Kongres Majlis Agama Islam Negeri Seluruh Malaysia 2011 buat kali pertama selama dua hari yang bermula hari ini.
Setiausahanya, Dr Mohd Roslan Mohd Nor berkata kongres itu merupakan titik sejarah yang baru bagi melihat kerjasama yang lebih utuh dalam kalangan Majlis Agama Islam negeri-negeri dalam melaksanakan agenda pemartabatan Islam di tanahair.

Wacana merdeka yang bersejarah

Cuba bayangkan sambutan terhadap Wacana Merdeka, anjuran Jabatan Sejarah Universiti Malaya, 13 September lalu, sekiranya tidak dibantu kontroversi ucapan  Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS.

Mungkin program sehari di Dewan Kuliah A, Fakulti Sastera dan Sains Sosial (FSSS) itu akan mengulangi kelaziman aktiviti akademik lain, yang selalunya menyaksikan lebih banyak kerusi yang kosong.

Namun wacana "Menghargai Perjuangan Kemerdekaan" (temanya seakan klise dan gagal memikat imiginasi) kelihatan cukup segar dan berjaya mencuri perhatian, hinggakan program berkenaan dapat dimulakan mengikut tentatif program, sekitar jam 8.30 pagi, dan dewan pula penuh dengan peserta.
(Dr Redzuan bersama Ahmad Lutfi selepas sesi pertama wacana.)

Laksana GST: Azan cabar kerajaan umum hasil cukai korporat

TERENGGANU: Kerajaan dicabar mengumumkan hasil cukai terbaru melibatkan syarikat-syarikat besar yang mengaut keuntungan tinggi, kata Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail.
Ini kerana terdapat syarikat besar yang mempunyai kepentingan kepada kerajaan Barisan Nasional(BN) sebelum ini didakwa mengelak  dari pembayaran cukai yang sepatutnya menyumbang hasil negara.
“Jangan biarkan orang tertentu yang mewah mengelak dari membayar cukai, dan kita cabar kerajaan umumkan adakah mereka dikenakan cukai dan membenarkan audit menyeluruh dan umum hasil penyiasatan mereka,”

Sentimen Patriotik, Agama Tak Halang PR Tawan N. Sembilan

SHAH ALAM 26 SEPT: Pakatan Rakyat yakin isu hudud dan Mat Indera tidak akan menjejaskan usaha gabungan itu untuk melebarkan jajahan ke Negeri Sembilan pada pilihan raya umum akan datang.

Sebaliknya menurut ahli parlimen Teluk Kemang, Datuk Kamarul Baharin Abbas berkata, keyakinan rakyat terhadap komitmen parti itu meningkat dalam usaha menangani isu-isu kritikal seperti Felda yang lebih mendapat perhatian.

Rasa Keperitan Rakyat : Pertama kali Najib naik bas


(Najib bersama Rosmah dan Zambry bersama isterinya buat pertama kalinya menaiki bas untuk berjumpa rakyat)

Pakatan tolak ugutan keluar parti


(Gambar atas: Tiga pemimpin Pakatan menunjukkan laporan akhbar Umno yang cuba memecahkan mereka dalam sidang medianya petang tadi di Pejabat Agung PAS)
KUALA LUMPUR, 26 Sept: Dakwaan yang mengatakan sebahagian pemimpin terutama dari DAP akan keluar dari Pakatan Rakyat sekiranya PAS dengan persetujuan PKR melaksanakan hukum hudud di Kelantan dan meneruskan agenda penubuhan negara Islam di negara ini, tidak berbangkit.

Palsu bukti: Gani dicabar saman pihak kaitkan beliau

KUALA LUMPUR, 26 Sept: Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dicabar menyaman pihak yang mengaitkan beliau dengan pemalsuan bukti dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.
"Tindakan ini penting bagi membersihkan nama baik institusi kehakiman dan keluhuran perlembagaan negara ini," kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar dalam sidang medianya di Ibu Pejabat PAS di sini, petang ini.
Gesaan itu dibuat apabila baru-baru ini bekas Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim dalam surat terbukanya kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, mendakwa Gani dan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hasan terbabit pemalsuan bukti tersebut.

PAS mahu s'jaya diraja siasat peguam negara

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar mendesak kerajaan menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat dakwaan rasuah dan penyelewengan perundangan oleh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.

Dua pemimpin bawa isu Kita pimpinan Zaid ke RoS

PETALING JAYA, 26 Sept – Dua pemimpin Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) yang dikenakan tindakan disiplin memutuskan untuk mengemukakan aduan rasmi kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS) esok.
Kedua-dua pemimpin itu, ahli jawatankuasa eksekutif Muhammad Firdaus Christopher yang digantung keahlian manakala Abd Latif A Tambi yang dibuang daripada jawatannya sebagai setiausaha pusat parti menegaskan tindakan yang dikenakan ke atas mereka tidak mengikut perlembagaan parti.
“Pemecatan saya tidak mengikut prosedur perlembagaan parti, kami telah berbincang dengan RoS minggu lalu dan kami akan membuat aduan bertulis esok di Putrajaya.

Peguam keluarga Sarbaini: Keputusan sukar dipercayai

Keluarga allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed mahu lebih banyak masa sebelum mengulas secara rasmi keputusan inkues berhubung kematian penolong pengarah kastam itu.

Abang iparnya, Mohd Shah Jaafar berkata balu Ahmad Sarbaini letih hari ini kerana beliau telah pergi ke bangunan Tabung Haji.

Inkues: Tiada unsur jenayah dalam kematian Sarbaini

Mahkamah Koroner Kuala Lumpur memutuskan Penolong Pengarah Kastam Selangor Ahmad Sarbaini Mohamed, 56 jatuh dari pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Kuala Lumpur selepas berada pada belebas tingkap bangunan itu.

Koroner: Sarbaini jatuh dengan tidak disengaja, bukan bunuh diri

KUALA LUMPUR, 26 Sept — Mahkamah Koroner memutuskan bahawa bekas Penolong Pengarah Kastam Ahmad Sarbaini Mohamed yang ditemui mati di premis SPRM awal April lalu “jatuh dengan tidak disengajakan”.
Koroner juga menolak kemungkinan Sarbaini membunuh diri atau meninggal dunia disebabkan penyakit semula jadi.
Menurut Koroner Aizatul Akmal Maharani, Sarbaini terjatuh dari tingkat tiga dengan tidak disengajakan.
Sehubungan itu, koroner memutuskan bahawa Sarbaini (gambar) meninggal dunia disebabkan “nahas” dan turut memutuskan teori pegawai Kastam Diraja Malaysia itu dibunuh jelas tidak dapat dipertahankan kerana ketiadaan sebarang luka tangkis dan tanda-tanda mempertahankan diri atau kesan pergelutan.

Shafee: Keputusan koroner bersihkan SPRM ‘100 peratus’

Muhammad Shafee Abdullah keluar dari mahkamah selepas koroner mengumumkan keputusan inkues hari ini. – Foto oleh Choo Choy May
KUALA LUMPUR, 26 Sept – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah “100 peratus” dibersihkan oleh mahkamah koroner apabila memutuskan kematian Ahmad Sarbaini Mohamed awal April lalu adalah disebabkan “jatuh tidak disengaja.” Peguam SPRM Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah berkata pelanggannya telah dibebaskan sepenuhnya dengan keputusan petang ini.
Bagaimanapun peguam itu bersetuju dengan Koroner Aizatul Akmal Maharani bahawa pegawai SPRM bernama “Kamal” telah bertindak cuai dalam tugasnya dengan membiarkan Sarbaini seorang diri di premis SPRM di Jalan Cochrane.
“Dia tidak seharusnya membiarkan seseorang meskipun satu saat,” kata Muhammad Shafee sambil menambah, beliau akan memberi nasihat kepada SPRM mengenai pandangan koroner kelak.
“Sudah pasti akan ada tindakan susulan ke atas Kamal,” kata beliau.

Imej mewah Rosmah guris hati rakyat - SAMM

KUALA LUMPUR, 26 Sept: Imej isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor bermewahan amat mengguris hati rakyat yang sedang bergelut dalam kehidupan seharian.
“Ia umpama mencurah garam ke luka rakyat,” demikian antara resolusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) yang telah mengadakan Rapat (Pengurusan) Kebangsaan yang menghimpunkan penyelaras kebangsaan dan negeri dari seluruh negara selama dua hari di Shah Alam yang berakhir semalam.

Hudud: Jangan buat kenyataan hingga 28 September

KUALA LUMPUR, 26 Sept: Para Setiausaha Agung PAS, PKR dan DAP dikatakan sebulat suara mencapai kata sepakat untuk mengarahkan semua pimpinan parti masing-masing agar jangan mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai hudud sehinggalah 28 September ini.

Arahan ini dikeluarkan berikutan pendiriaan bersama yang akan dibuat pimpinan Pakatan Rakyat 28 September nanti dalam mesyuarat mereka.

PAS: ‘Situasi kritikal boleh diatasi, Pakatan kena berjiwa besar’


KUALA LUMPUR, 26 Sept — Meskipun Pakatan Rakyat berhadapan dengan situasi kritikal ekoran kemunculan semula isu hudud, PAS yakin ia boleh diatasi bersandarkan semangat perikatan tiga parti itu, kata salah seorang naib presidennya. PAS dan DAP terus bertembung ekoran pendirian keras masing-masing berhubung isu pelaksanaan undang-undang hudud.
Terbaru semalam, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng memberi kata dua keseluruhan kepimpinan parti itu akan meletakkan jawatan jika pelaksanaan hukum hudud dipaksa dimasukkan ke dalam rangka kerja Pakatan Rakyat.

DAP diminta timbang hudud bagi perkuatkan Pakatan

Kedudukan Pakatan Rakyat akan diperkuatkan jika DAP sanggup mempertimbangkan cadangan pelaksanaan hukum hudud di Kelantan dan tidak terikat dengan obsesi menentangnya, kata pakar perlembagaan Profesor Abdul Aziz Bari.