Ahad, 25 September 2011

Najib goes pedalling for ‘votes’

The prime minister joins 20,000 cyclists for a charity ride but clearly he is wooing the Chinese community.
GEORGE TOWN: Prime Minister Najib Tun Razak today took part in a charity bicycle ride despite undergoing a knee injury a month ago.
Accompanied by Chief Minister Lim Guan Eng, and Minister in the Prime Minister’s Department Koh Tsu Koon, he and some 20,000 other cyclists pedalled for some 7km before returning to Straits Quay while the participants continued with their 17km-journey.
It may be a charity event but political observers did not miss the underlying message: it was all part of Najib’s charm campaign to woo back the Chinese community.
Earlier, Najib, the Barisan Nasional chairman, hailed the ethnic Malaysian Chinese community for its commitment to education.

Selain Sekolah Mengandung Melaka Wajib Buat Sekolah Untuk Haiwan Bodoh

Haiwan Bodoh Yang Tak Boleh Diajar Di Sekolah Biasa

Ali Rustam patut memberikan keistimewaan untuk menempatkan haiwan-haiwan ini di sekolah tersebut

Yang ni boleh jadi ketua kelas ni...

Video Mat Sabu: Malaysia Sekarang Sudah Jadi Negeri Rojak, Semua Orang Boleh Mengundi

Video - Guan Eng to Bernama : Clarify or we sue

Peguam Scorpenes di London 30 Sept: Najib bom berjalan untuk Umno

Peguam Scorpenes di London 30 Sept: Najib bom berjalan untuk Umno September 30 adalah hari Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan penasihat beliau akan tanda pada kalendar mereka. Ia merupakan hari di mana peguam Perancis akan memberi perkembangan terkini mengenai kes rasuah Scorpenes, pembina kapal DCN, Najib, rakan rapat beliau Razak Baginda dan penterjemah Mongolia yang telah dibunuh, Altantuya Shaariibuu.
Cynthia Gabriel, pengarah Suaram, mengesahkan tarikh dengan Malaysia Chronicle, sambil menambah bahawa seorang peguam Perancis terkemukaYusuf Breham akan mengetuai pembentangan yang akan dibuat pada majlis makan malam mengumpul dana di London.

Khianat Amanah : SPRM tukar tiga pegawai dituduh samun di KLIA

KOTA BARU, 25 Sept – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil tindakan tegas menukar tiga pegawainya yang disyaki menyamun pengurup wang rakyat asing pada 15 September lalu ke bahagian pentadbiran jabatan itu.
Tiga pegawai SPRM yang dilaporkan bertugas di ibu pejabat SPRM Putrajaya sebelum ini ditahan kerana disyaki menyamun seorang pengurup wang rakyat asing kira-kira RM900,000  di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).
Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pengurusan dan Profesionalisme) SPRM Datuk Zakaria Jaffar berkata pertukaran itu bagi memastikan ketiga-tiga pegawai berusia 20 hingga 35 tahun itu tidak terlibat dalam kes penyiasatan sepanjang siasatan polis.

Pakar: Putrajaya ‘boleh, patut bantu Kelantan laksana hudud’

KUALA LUMPUR, 25 Sept – Kerajaan pusat wajar membantu Kelantan dalam melaksanakan hukum hudud dengan meminda beberapa peruntukan dalam Kanun Keseksaan selain memansuhkan Akta Mahkamah Syariah 1965 dan kerangka perundangan semasa membenarkan keadaan itu, kata pakar perlembagaan.
Prof Dr Abdul Aziz Bari (gambar) berkata Putrajaya perlu membantu dengan memansuh Akta Mahkamah Syariah yang “mengikat tangan Mahkamah Syariah.”
“Pusat juga perlu membantu dengan meminda beberapa peruntukan dalam Kanun Keseksaan dengan memberi pengecualian untuk Kelantan.
“Selain itu, pusat juga perlu membantu dengan membenarkan polis dan jabatan-jabatan lain yang berkaitan yang berada di bawah tangan mereka untuk melaksanakan tugas di sisi undang-undang,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Video : Black Libyans 'vanish' after Gaddafi ousted

Video : Saleh's return marked by violence

Video : Konsensus Pakatan Dalam Isu Hudud Rabu Depan

Video : Rumah Terbuka Aidilfitri PKR Meriah

Video : Bajet 2012 Najib Perlu Tangani Beban Rakyat

Video : Laporan Penuh Serbuan Jais Diketahui Selepas Rabu

Video : Malaysia Sudah Terlambat Untuk Transformasi Politi...

Video : Jihad - Salman Al Farisi - Dr Asri

Video : Hudud - Perlu Hapuskan Intip Mengintip - Dr Asri

Video : Hudud - Tiada Atasan Tiada Bawahan - Dr Asri

Video : Hudud - Perlu Wujudkan Suasana Kondusif - Dr Asri

Video : Hudud - Perlu Permudahkan Yang Halal - Dr Asri

Hudud dan Sindrom Ahmad Maslan

Mula-mula bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin dilaporkan berkata Kelantan tidak boleh melaksanakan hukum hudud kerana keadaan tidak kondusif. Conducive tu apa menatang? Lebih kurang, Kamus PRPM kata maknanya ialah sesuai.

Dr Mohd Asri kata gitu dalam kertas kerjanya sempena sambutan Hari Hudud 2011 di Kota Bharu. Saya difahamkan memang tiap-tiap tahun kerajaan Kelantan sambut Hari Hudud. Maknanya isu itu dibicarakan dalam kertas kerja sempena Hari Hudud, bukan sebab nak pilihan raya atau nak tutup kes Haji Mohamad Sabu puji Mat Indera sebagai pejuang penentang penjajah. Bodoh! Hujah di bawah tahap otak udang!

Terdesak : Najib Altantuya Peralat Lagi Pelajar Sekolah


Tidak serik dengan mengeksploitasi pelajar sekolah dari program PLKN seperti yang ditunjukkan semasa kempen kibrakan Jalur Gemilang di KL Sentral tempoh hari, Najib Altantuya mengulanginya lagi!

Kali ini bukan di Kuala Lumpur tetapi di Straits Quay, Georgetown, Pulau Pinang!

MANA ULAMA TUA DAN MUDA NAK SOROK MUKA?

Moga setiap yang Islam dan beriman kembali menilai sokongan mereka selama ini kepada Barisan yang secara jelas memberikan kenyataan 'Tidak Akan' laksana!!!

Sapa ada senarai Ulama tua dan Muda?
Boleh lagi ka depa ni tunjuk muka? hahaha... Mengubah dari dalam lagi?!!!

PM: Hudud tidak akan dilaksanakan di M'sia

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata undang-undang berasaskan hukum hudud tidak akan dilaksanakan di negara ini kerana realiti keseimbangan jumlah masyarakatnya tidak mengizinkan undang-undang sebegitu dikuatkuasakan.

Sex, Sex, Sex, is this all Umno knows; Blackmail ahead of Sarbini verdict?

Sex, Sex, Sex, is this all Umno knows; Blackmail ahead of Sarbini verdict?
It looks like the Pakatan Rakyat opposition may be right. Umno is really starting to lose it. Umno's traditional Malay electorate is beginning to see the party as it is and no long as it was.
In the past due to its awesome power, Malays flocked to join the party, hoping to tap into its huge gravy train. Spurred by the racial politicking of Umno's top leaders, many ordinary Malays stayed on in the party, even knowing that they were unlikely to ever rise to be more than ordinary members. The Umno membership is said to number 3 million these days, the largest political party in the country.
But that may have been the peak for the Malay nationalist party. Not only have Malays become more emancipated by education, many are beginning to feel disgust in place of the trust they once held.

Laporan Penuh Serbuan Jais Diketahui Selepas Rabu Depan

IJOK 25 SEPT : Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memberitahu keputusan mengenai laporan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) berhubung serbuan ke atas sebuah gereja di Petaling Jaya Ogos lalu hanya akan diketahui selepas Rabu depan.

Khalid berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri perasmian karnival Nanyang Saing Pau, di sini hari ini.

"Hanya selepas hari Rabu kerana biasanya pada setiap hari Rabu, saya akan mengadap Tuanku Sultan,"katanya.   

Pembalak mohon Najib bantu dapatkan RM63 juta bayar hutang kerajaan BN Pahang.

Satu delegasi lima pelabur hari ini menyerahkan satu memorandum kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memohon campur tangannya untuk menyelesaikan kes pelanggaran syarat kontrak oleh kerajaan Pahang yang didakwa gagal untuk membayar syarikat mereka kira-kira RM63 juta sebagaimana yang diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi Kuantan.

najib lim guan eng cycle event 250911 3Mewakili syarikat Seruan Gemilang Makmur dan diketuai oleh pemegang sahamnya, Ramli Suleiman dan Lee Sin, kumpulan itu menyerahkan memorandum berkenaan kepada Najib ketika pelancaran Berbasikal Amal 1Malaysia untuk Pendidikan di Penang Straits Quay, Tanjong Tokong di Georgetown.

Ramli menggesa Najib (atas, kanan) untuk memastikan bahawa kerajaan Pahang membuat bayaran yang telah tertunggak sejak empat tahun lalu.

Beliau juga berjanji bahawa syarikat yang berpangkalan di Kuantan itu akan menderma kira-kira RM1.5 juta untuk pendidikan, sekiranya mereka menerima wang daripada kerajaan.

Pakatan bincang isu hukum hudud Rabu ini, kata Anwar

KUALA LUMPUR, 25 Sept — Pakatan Rakyat akan menyelesaikan isu terbaru membabitkan hasrat PAS mahu mengadakan hukum hudud pada mesyuarat kepimpinan perikatan itu Rabu ini.
Sehubungan itu Ketua Umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim bersetuju bahawa kesemua parti perlu mencapai konsensus berhubung isu sensitif ini - yang melibatkan pendirian DAP dan PAS sejak sekian lama.
Anwar (gambar) yang juga Ketua Pembangkang berkata mesyuarat Majlis Kepimpinan Pakatan Rakyat sebenarnya diadakan untuk membincangkan Bajet 2012 yang akan dibentangkan bulan depan tetapi kepimpinan perikatan turut bersetuju untuk menyentuh perkara berkaitan isu hudud.

Guan Eng tuntut Bernama mohon maaf

NONEKetua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mahu artikel yang didakwa memfitnahnya ditarik balik dan permohonan maaf secara terbuka serta tanpa syarat dari Bernama kerana menyebarkan 'berita palsu dan dusta,' ataupun menghadapi tindakan undang-undang.

Lim didakwa oleh agensi berita nasional itu sebagai berkata bahawa Johor adalah sebuah negeri yang tidak selamat berbanding Pulau Pinang dan kemungkinan seseorang diculik adalah tinggi, dalam satu temu bual dengan Radio Australia pada 20 Sept lalu.

Lim bagaimanapun menafikan beliau mengeluarkan kata-kata berkenaan dan mendakwa mempunyai saksi-saksi untuk menyokong beliau.

Dalam surat yang ditujukan kepada Ketua Pengarang Bernama Datuk Yong Soo Heong,- Lim, memerusi setiausaha akhbar (II) Wong Kim Fei, berkata agensi berita itu menyiarkan laporan palsu itu pada 23 September.

Video : Hudud - Perlukan Pemimpin Yang Soleh - Dr Asri

Video : Krisis Air Selangor Isu Yang Sengaja Dipanaskan

Video : Yemen protesters under fire

Zahid: Hudud belum sesuai dilaksana di Malaysia

NONENaib Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata hukum hudud belum dapat dilaksanakan kerana masalah kesesuaian dalam masyarakat majmuk negara ini.

Beliau berkata sebagai orang Islam, keyakinan terhadap hukum hudud itu tidak timbul tetapi kesesuaian pelaksanaannya menyebabkan ia tidak dapat dilakukan kerana rakyat yang berbilang kaum.

"Masalah (berhubung isu Hudud) yang dihadapi oleh DAP dan PAS, biarlah mereka selesaikan tetapi pendirian kita sebagai kerajaan Barisan Nasional (BN), hukum hudud belum sesuai dilaksanakan di negara ini, " katanya kepada pemberita selepas melancarkan program 'Kami Anak 1Malaysia' membabitkan 2,000 pelatih dan 500 bekas pelatih Program Latihan Khidmat Negara(PLKN) di Bagan Datoh hari ini.

Hudud: Pemuda PAS Kelantan sokong Khairy

KOTA BHARU, 25 Sept: Dewan Pemuda PAS Kelantan menyokong gesaan Ketua Pemuda Umno, khairy Jamaludin agar kerajaan pusat meminda perlembagaan bagi membolehkan kerajaan Kelantan melaksanakan hudud.

Dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini, ketua penerangannya Ahmad Fadhli Shaari (gambar) berkata kenyataan Khairy tersebut mempamerkan sikap seorang jauh terbuka dan berani berbanding dengan mana-mana pemimpin yang ada di dalam Umno.

"Kita menyambut baik dan menyifatkan kenyataan Khairy itu mewakili suara Pergerakan Pemuda Umno Malaysia keseluruhannya yang mahukan agar Kelantan diberikan peluang untuk melaksanakan hudud seperti yang telah dibentangkan hampir 20 tahun yang lampau," katanya.

MASAALAH DAN PENYELESAIAN

GUNAKAN KAEDAH ROOT CAUSE ANALYSIS (RCA)
  • Ramai Usahawan, Peniaga, Pemimpin Organisasi, Persatuan, Pertubuhan malah Kerajaan dan Orang Persaorangan akan MENEMUI pelbagai MASAALAH di dalam setiap URUSAN mereka.
  • Tetapi Ramai di antara Golongan ini agak KELIRU untuk mengambil KAEDAH atau PENDEKATAN yang TERBAIK untuk melakukan PENYELESAIAN kepada MASAALAH yang mereka hadapi.

Najib Altantuya "Serang" Pulau Pinang Bukti Umno-APCO Makin Terdesak


Kalau semalam Najib Altantuya berlakon lagi seterusnya menipu rakyat Malaysia kununnya menaiki bas menjelajah negeri Perak (bas baru bukan bas kegunaan harian rakyat) yang sebenarnya hanyalah agenda Exco Kanan Haram-Jadah, Hamidah Osman untuk mempertahankan DUN Sungai Rapat yang makin goyang, hari ini di Pulau Pinang dia naik basikal pula!

Krisis Air Selangor : Isu Yang Sengaja "Dipanaskan" Kembali


SHAH ALAM 25 SEPT : Dakwaan bahawa Selangor bakal berhadapan dengan krisis air menjelang tahun hadapan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) dan gabungan persatuan pengguna sengaja dibangkitkan semula untuk menonjolkan bahawa kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat di negeri ini tidak peka akan keperluan rakyat.

Demikian pandangan ahli parlimen Klang, Charles Santiago ketika diminta mengulas mengenai krisis air yang dikatakan bakal berlaku di Selangor apabila saiz margin antara bekalan dan penggunaan air semakin rapat dengan anggaran jumlah itu sudah mencapai tahap tiga hingga lima peratus sahaja bersamaan 200 juta liter sehari (jlh).

Video : Ust Azhar Idrus- Tolak Hudud & Persenda Hal Agama

Video : Ustaz Azhar Idrus - Hudud Bagi Bukan Islam

Haramjadah Najib ni... hal gini pun dia nak menipu jugak...

PERTAMA KALI NAIK BAS ... Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor menaiki bas sempena lawatan sehari beliau ke Perak di sini, Sabtu. Turut hadir Menteri Besar Perak Datuk Zambry Abd Kadir (kanan) dan isteri Datin Seri Sharifah Zulkifli (kiri) . Gambar ini dirakamkan ketika Najib dalam perjalanan dari pekan Tanjung Tualang ke Sekolah Kebangsaan Changkat Tin bagi menghadiri majlis perkahwinan iaitu Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tualang Sekah, Nolee Ashilin Mohd Radzi dan pasangannya Ahmad Fariz Hassan. --fotoBERNAMA

Perkasa mob disrupts PAS ceramah

About 100 Perkasa members caused a ruckus when they tried to storm a ceramah attended by Mat Sabu.
SEREMBAN: A ceramah organised by PAS was briefly disrupted last night when about 100 Perkasa supporters tried to storm the site where party deputy president Mohamad Sabu was delivering his speech.
One PAS supporter was hit in the head with a stone and another suffered a broken nose in the scuffle. Both were sent to a nearby clinic for treatment.
The row started when Mat Sabu arrived at Ampangan here for the the ceramah to address a crowd of about 600 people.
The Perkasa supporters started shouting “Anti-Mat Sabu” slogans while carrying banners that expressed their anger towards the PAS leader.

USAIN BOLT Menyokong UMNO Secara Terbuka

Oleh: MERONG

"Sejarah Semenanjung Melaka jika di bandingkan dengan acara olahraga dapatlah diumpamakan seperti acara 4 x 100m. Pelari pertamanya adalah Portugis, kemudian baton diberikan kpd Belanda dan pelari ketiganya British dan seterusnya UMNO. USAIN BOLT adalah pelari keempat Jamaica utk mencapai kemenangan dan begitulah UMNO penyambung talian perjuangan PORTUGIS/BELANDA/BRITISH untuk menghancurkan khalifah secara total di muka bumi semenanjung Melaka ini.

Kesal pasukan polis menjadi alat perkukuhkan kuasa BN

Oleh: tun_telanai

" Berhubung laporan themalaysiainsider pada 23 September lalu yang memetik ucapan KPN , Ismail Omar yang merasa amat bimbang takut UMNO (Babi Negara-BN) kalah dalam PRU ke-13 akan datang dan memberi amaran kepada UMNO isu berkaitan pemansuhan ISA. Katanya : “jika kerajaan tidak dapat mengurus isu ini dengan baik, ia akan membawa kepada kekalahan dalam pilihan raya umum akan datang.” (KPN bimbang takut BN kalah, jadi BN (pada pandangannya Negara ini akan hancur) perlu diselamatkan dengan apa cara sekali pun)

PBB: Permohonan boleh diputus dalam 35 hari, kata Presiden Palestin

AMMAN, 25 Sept — Presiden Palestin Mahmoud Abbas menjangkakan Majlis Keselamatan akan membuat keputusan berhubung permohonan mereka menyertai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai anggota penuh dan diiktiraf sebagai negara bebas dalam 35 hari.
Katanya, beliau berharap isu itu akan diselesaikan dalam masa beberapa minggu ini, bukannya mengambil masa berbula-bulan.
Bercakap kepada pemberita di pesawatnya ketika pulang dari menghadiri Perhimpunan Agung PBB di New York, Mahmoud berkata awalnya Majlis Keselamatan kelihatan tidak bersemangat untuk membincangkan permohonan mereka.

Fitnah Blogger Pro - UMNO : Jangan aib Kastam, Sarbaini dengan video seks tanpa asas


KUALA LUMPUR, 25 Sept — Blog-blog pro-Umno, yang mengeluarkan klip video seks dengan entri mengaitkan inkues kematian Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed, tidak wajar menyiarkan bahan-bahan tanpa bukti, yang secara langsung mengaibkan Kastam Diraja Malaysia dan individu yang sudah pun meninggal dunia. Presiden Kesatuan Pegawai-pegawai Kastam Semenanjung Malaysia Ibrahm Ahmad berkata, blog The Unspinners tidak wajar mengeluarkan klip video berjudul “Pegawai Kastam Yang Terlampau” — yang merujuk kepada agensi itu dan kakitangannya kerana inkues hanya menyiasat kematian Sarbaini, yang mati ketika berada di premis Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Fitnah Blogger Pro-UMNO : Video seks kait kes Sarbaini perbuatan ‘kejam’


KUALA LUMPUR, 25 Sept ─ Ketua Pengarah Kastam Diraja Malaysia, Datuk Seri Mohamed Khalid Yusuf menyelar tindakan blog-blog pro-Umno mengeluarkan video seks, didakwa melibatkan pegawai agensi itu, sambil menyifatkannya sebagai perbuatan kejam kerana sanggup mengaitkan dengan kematian Ahmad Sarbaini Mohamed.
Dalam respons menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada The Malaysian Insider, Khalid berkata tiada bukti yang boleh mengaitkan pelaku dalam video seks itu adalah pegawai agensi tersebut seperti yang didakwa blog The Unspinners.
“Walaupun blog itu memaparkan dengan jelas perlakuan seks, namun setakat ini tiada maklumat lanjut mengenai siapakah sebenarnya pelaku terlibat, justeru tidak boleh dikatakan secara konklusif ia melibatkan warga Kastam,” kata beliau.

PERKASA serang pentas ceramah Mat Sabu..penyokong bergaduh.

Sambutan Aidilfitri dan ceramah timbalan presiden PAS Mohamad Sabu di Seremban malam tadi, tercemar apabila beberapa penyokong PAS cedera akibat dibaling batu dan air botol, malam semalam.

Fracas during Mohd Sabu ceramah at SerembanAcara yang dijadual bermula jam 9 malam tetapi setengah jam sebelum itu, kira-kira 100 penyokong kumpulan pendesak Melayu, PERKASA mula berhimpun di tepi jalan utama yang terletak kira-kira 60 meter dari pentas ceramah.

Mereka membawa sepanduk dan kain rentang seperti "Mat Sabu Pembohong", "Mat Sabu Perosak Bangsa" dan "Mat Sabu Hina Pejuang".

Pada awalnya, keadaan dilaporkan terkawal tetapi apabila Mohamad atau lebih popular dengan panggilan Mat Sabu mula menyampaikan ceramah pada jam 10.15 malam, ahli-ahli PERKASA itu didakwa cuba bergerak ke arah pentas.

Warga Emas terharu dibantu melalui program Jom Shopping

KELANA JAYA, 25 Sept: Seramai 120 orang warga emas di Dun Sri Setia yang berdaftar telah diraikan dalam program 'Jom Shopping' di Pasar raya besar Giant di sini semalam.

Program ini adalah salah satu agenda kerajaan negeri Selangor membalas jasa golongan warga emas yang terkandung Program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) di bawah Skim Mesra Usia Emas.

Anak muda perlu bangkit, kata Anwar

KUALA NERUS, 25 Sept: Fenomena pencetus kesedaran rakyat yang berlaku di seluruh dunia termasuk di Mesir, Tunisia dan sebagainya lahir di kalangan anak-anak muda.

Ketua Umum Parti KeADILan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menaruh keyakinan tinggi perubahan politik boleh berlaku di kalangan rakyat di negara ini.

Katanya, kebangkitan luar biasa tersebut tercetus dengan kewujudan laman-laman web social, twitter, facebook dan blog.

Iblis Pasti Tertawa Bila Dengar UMNO Juga Mahu Hukum Hudud

Oleh: wfauzdin_ns

"ISU perlaksanaan hukum Hudud muncul kembali. Terbukti PAS tetap konsisten dengan dasarnya untuk melaksanakan hukum Islam apabila Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz mencabar agar Kerajaan Pusat atau Umno menyokong perlaksanaan hukum tersebut di Kelantan.

Kepimpinan melalui tauladan, pemimpin yang sedang mendidik masyarakat sebelum Hukum Hudud mahu dilaksanakan...

Isu ini timbul bila Tun Mahathir cabar PAS agar laksanakan hukum Hudud kerana beliau tidak lagi berkuasa. Tahukah Mahathir bahawa hukum Islam tidak perlu menanti kamu berkuasa atau tidak, bahkan jika kamu mati sekali pun hukum ini akan terus diperjuangkan sehingga tertegaknya hukum Allah di muka bumi ini.

Minda pemimpin Umno masih terjajah

 Dinsman
ALHAMDULILLAH, rakyat Malaysia kini semakin hari semakin sedar akan perkara-perkhttp://2.bp.blogspot.com/-BRbmWPWzytc/Tgu9GJS4kqI/AAAAAAAABVE/XCvm7HkbDP8/s1600/HHalem-Dinsman.jpgara mana yang benar dan perkara-perkara mana yang salah di negara tanahair mereka ini.
Selama ini mereka hanya fikirkan di negara-negara seperti Palestin dan Afghanistan sahaja ada pemimpin yang diangkat oleh penjajah bagi mengawal kepentingan penjajah supaya berkekalan, dan dalam masa yang sama mengelirukan rak yat tentang siapakah pemimpin yang benar-benar berjuang untuk kepentingan rakyat di negara berkenaan.

Rupa-rupanya di negara kita inipun ada juga perkara demikian.
Alhamdulillah, tentunya Mohamad Sabu sendiri pun tidak menjangka yang ucapannya di Tasek Gelugor pada 21 Ogos yang menyentuh soal tragedi di Bukit Kepong itu akan berlarutan hingga sampai ke peringkat seperti sekarang ini. Pelbagai pihak cuba menggali dan membongkar semula segala khazanah sejarah yang berkaitan, untuk melihat dan memikirkan semula yang manakah yang benar-benar berpihak kepada kepentingan rakyat negara ini dan yang manakah yang sebaliknya.

Guna Islam untuk tak nak buat apa Islam suruh buat

Oleh Penarik Beca
Dulu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kata:"Negara akan huru-hara sehttp://4.bp.blogspot.com/_bZaT27oaVnE/TJGEesrOu3I/AAAAAAAAAR4/RJnRRch_Nh8/s1600/Caturist_Najib+Tun+Razak.jpgkiranya undang-undang Islam dilaksanakan" (Kenyataannya kepada wartawan pada 20 April 1983)
 
"Kerajaan Kelantan harus dipertanggungjawabkan jika berlaku huru-hara, ketidakstabilan politik, perpecahan di kalangan umat Islam dan kegelisahan rakyat apabila hukum hudud dilaksanakan di negeri itu
 
 Rakyat harus menyoal perlaksanaan hukum itu menguntungkan atau menyebabkan perpecahan, pertentangan dan ketidakstabilan politik. Tidak semua negara Islam mengamalkan hukum hudud bahkan ada negara Islam lebih makmur tanpa hukum itu" (Kenyataannya kepada wartawan pada 20 April 1992)

Pilihanraya Olok- Olok:UBN Tewas Empat Kerusi Di Pasir Mas

Oleh Mohd Sayuti Omar
LAPORAN atau catatan majlis rumah terbuka terhad yang diadakan di rumah saya harihttp://umno-reform2.com/front/images/stories/ibrahim-ali.jpg ini saya lewatkan sikit kerena ingin menyampaikan maklumat terbaru saya terima dua jam lalu. Rasanya maklumat ini lebih penting dan perlu disegerakan dari catatan majlis terbuka terhad di rumah saya itu.

Laporan yang disampikan ialah mengenai simulasi atau pilihan raya olak-olak yang diadakan oleh Umno Kelantan melibatkan bahagian Pasir Mas. Simulasi itu diadakan kelmarin dan berakhir semalam.

Jasa Mat Sabu kepada Kanang anak Langkau

Oleh Mummy Rokiah
Apabila Mat Sabu riuh rendah memanipulasikan fakta sejarah untuk mengangkat martabat penhttp://4.bp.blogspot.com/-atpRz_izziw/TmXOQdCbVGI/AAAAAAAAUfs/7gYKLtIFJRQ/s1600/abg-mat2.jpgganas Komunis, baru lah pembesar-pembesar Negara hari ini sibuk mencari pejuang-pejuang yang melawan Komunis dahulu untuk dianugerahkan pingat dan darjah kebesaran.

Semalam Kanang anak Langkau dianugerahkan Bintang "Panglima Gemilang Bintang Kenyalang" yang membawa gelaran Datuk oleh Tuan Yang diPertua Negeri Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng.

Umno peralat hudud demi politik

Pakatan Rakyat kesal Umno-BN memperalatkan isu hudud sebagai permainan politik, sedangkan pemimpin mereka tidak pernah berhasrat memNONEbincangkan isu ini secara tuntas dan serius, kata Ketua Pembangkang Daruk Seri Anwar Ibrahim.

Menurutnya, lebih malang lagi, apabila media yang dikuasai pemerintah pula mencanangkan kononnya undang-undang syariah sebagai suatu warisan zaman primitif.


“Harus diingat, pandangan beberapa kerat pimpinan Umno yang mempersenda hukum Islam ini sesungguhnya tidaklah mewakili umat.

Video : Hudud Muqaddimah Dr Asri

Video : Dalam Sejarah, Kita Boleh Berbeza Pandangan

Video : Orang Takut Hudud Macam Takut Hantu

HARI HARI AKHIR KETUANAN MELAYU
MINGGUAN MALAYSIA PERCUMA DI KUD - meloya

Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) menaja 3,125 naskhah Mingguan Malaysia bernilai RM5,000 bersempena Karnival Usahawan Desa 2011 (KUD 2011) yang berlangsung di Laman Presint 2, Putrajaya.

Ketua Pengarahnya, Wan Zuki Mohamad berkata, akhbar itu diedarkan secara percuma kepada orang ramai yang berkunjung ke gerai pameran bawah bimbingan RISDA hari ini.

"Kami menaruh keyakinan tinggi menerusi perkongsian pintar ini dengan menaja Mingguan Malaysia, akhbar ini memainkan peranan penting untuk menguar-uarkan apa jua aktiviti KUD 2011.," katanya..

What election goodies are in store and why they won't work in GE-13

What election goodies are in store and why they won't work in GE-13Election goodies will just remain as what they are; election goodies!
But what happens once the election is over? Back to square one where the plundering of national asstes and resources continues for the next 4-5 years to make up for the goodies given previously?
Pundits may have got it right when they say that the election goodies are a way to sway the fence sitters since they have not made up their minds.
But if the majority of the people have already made up their minds over whom they will vote for the 13th General Election, then whatever goodies are showered on them will not have any effect on the voters.
On the other hand who are the recipients of these goodies? The cronies, the elites and the very well connected? Or the improverished and marginalized people. At the end of the day, it is not the Budget paper per se but what actually trickles down to the masses.

Keperitan Rakyat VS Kemewahan Pemimpin


Senyum dapat merasai keperitan rakyat menaiki bas.

Inilah hakikat , bila mana heboh dan bangganya rakyat marhain Malaysia diberitakan pemimpin nombor satu bersama isteri terboros menaiki bas. "Keperitan rakyat kita rasakan bersama" itulah luahan hati mereka dalam gambar di atas. Merasai keperitan rakyat suatu pendekatan hebat meraih simpati untuk terus kekal memerintah.

Meeting Point – Bahagian 2


25 SEPT — Sejurus selepas itu, Wan mendaftar masuk semula ke Meeting Point. Kali ini menggunakan nama lain. Identiti lain. Profil lain. Kata laluan lain.
Sementara menunggu proses daftar masuk, dia meneliti buku nota yang diletakkan di sisi kiri komputer riba. Pada setiap halaman, tercatat nama orang serta maklumat terperinci individu berkenaan. Semuanya disalin dari profil laman rangkaian sosial yang dilayari.
Pada setiap halaman buku nota itu juga dicatatkan identiti diri berbeza yang digunakan oleh Wan untuk berkomunikasi dengan mereka di ruang siber.

Suara UMNO : "Api ini terus menyala — Mingguan Malaysia"

25 SEPT — Memasuki usia 70-an, Utusan Melayu (Utusan Malaysia) menghadapi cabaran yang paling getir dalam sejarah perjuangannya yang bermula dengan semangat nasionalisme yang sempit tetapi bertukar kepada sosialisme dan komunisme antarabangsa dan akhirnya kepada nasionalisme liberal.
Penubuhan Utusan Melayu oleh Kesatuan Melayu Singapura (KMS) pada tahun 1938 dan penerbitannya pada 29 Mei 1939 adalah didorong oleh semangat anti Jawi Peranakan dan Keturunan Arab kerana mereka menghina dan mengeksploitasi ekonomi orang Melayu. Untuk pemisahan dari etnik Melayu, Utusan mentakrifkan mereka sebagai DKK (Darah Keturunan Keling) dan DKA (Darah Keturunan Arab).
Bagaimanapun Presiden Umno yang pertama Datuk Onn Jaafar telah meluaskan takrifan itu dengan memasukkan keturunan Arab dan India sebagai Melayu kerana mereka berugama Islam dan mengamalkan adat istiadat Melayu untuk membesarkan kelompok Melayu yang diperlukan untuk perjuangan besar bagi menentang Malayan Union dalam tahun 1946.

Takut Hudud : Judi Berleluasa Di Melaka

KUALA LUMPUR 25 SEPT : PAS menuntut kerajaan negeri Melaka membanteras kegiatan perjudian di negeri itu yang didakwa semakin melarat.

Pesuruhjaya PAS Negeri Melaka, Adly Zahari berkata kegiatan perjudian di negeri itu sebenarnya banyak membabitkan remaja Melayu, terutamanya pelajar sekolah.

“Judi haram di Melaka bukan perkara baru. Antara pusat judi haram terbesar di Melaka ada dalam Dewan Undangan Negeri Bukit Baru, yang ketua menteri menjadi wakil rakyatnya.

“Berselindung disebalik "Kelab Eksklusif". Berapa puluh tahun kelab itu beroperasi?

Keranamu Mat Sabu : Balu, isteri dan waris zahir "Deklarasi Kuala Lumpur"

KUALA LUMPUR, 25 Sept ─ Sekumpulan 56 balu dan isteri bekas polis serta tentera termasuk waris pejuang tragedi Bukit Kepong meluahkan rasa terkilan dengan kenyataan pihak tertentu yang menghina perjuangan pasukan keselamatan dalam mempertahankan tanah air.
Perasaan mereka dizahirkan dalam ‘Deklarasi Kuala Lumpur’ yang akan diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak esok.
Deklarasi itu berbunyi: “Bahawa kami mewakili balu dan isteri bekas polis dan tentera, pada 24 September 2011, dengan ini merasa amat terguris dan membantah perbuatan dan perkataan yang dizahirkan secara lisan atau bertulis bertujuan menghina para pejuang yang mempertahankan agama, bangsa dan tanah air tercinta”.

KPN jangan nampak sangat bela BN


KUALA LUMPUR, 25 Sept: Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar didesak agar tidak menampakkan sangat beliau berkhidmat untuk Barisan Nasional (BN) apabila begitu risau parti itu kalah pilihan raya, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

Kenyataan dan pandangan Ismail secara terbuka bahawa kerajaan BN boleh kalah dalam pilihan raya umum jika tidak menangani isu berkaitan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dengan baik, dilihat tidak septutnya dikeluarkan seorang kakitangan kerajaan.

"Apa masalah kepada pasukan polis kalau BN kalah? Mengapa Ketua Polis Negara nampak risau sangat?

Hudud: Komponen BN kini berbalah

azlanTindakan BN/Umno yang cuba mempolitikkan hukum hudud bagi menyerang PAS ibarat "keris makan tuan" dakwa Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

Katanya, sejak berdekad-dekad lamanya, Umno menjaja isu itu untuk menakut-nakutkan orang bukan Islam kepada PAS tetapi hari ini, parti-parti komponen BN pula yang berbalah mengenai undang-undang Islam itu.

"Sejak berpuluh-puluh tahun terutama selepas PAS kembali memerintah Kelantan pada tahun 1990, Umno mempermain-mainkan isu hudud untuk menakut-nakutkan orang bukan Islam kepada PAS.

Nik Aziz: Jangan takut dengan hukum hudud

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata tidak ada yang perlu ditakutkan sangat dengan hukum hudud kerana ia adalah perundangan yang digariskan Allah SWT.

Nik Aziz: ‘Orang takut hudud macam takut hantu’


KUALA LUMPUR, 25 Sept ─ Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan hukuman gantung sampai mati yang dilaksanakan dalam sistem perundangan negara ini lebih kejam daripada undang-undang Islam atau hukum hudud.
Jelas beliau (gambar), bagi jenayah berat seperti membunuh, merompak, menjual dadah dan sebagainya penjenayah boleh dijatuhkan hukuman gantung sampai mati tetapi jika mengikut hukum hudud adalah potong tangan.
“Apa yang nak takut sangat (dengan hukum hudud)? Macam takut hantu... orang takut hudud macam takut hantu, tapi bila tanya apa itu hudud tidak tahu.

Hudud: Mat Sabu dakwa ‘keris Umno tikam tuan’

KUALA LUMPUR, 25 Sept ─ Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menyifatkan tindakan Umno menyerang PAS dengan isu hudud ibarat “keris makan tuan” apabila menerima tentangan daripada parti komponen perikatan itu.
Mohamad mendakwa sejak isu itu muncul semula minggu lalu, pelbagai percanggahan pandangan antara pemimpin Umno turut diketengahkan, menyebabkan parti komponen BN mula meragui pendirian Umno.
“Mungkin pemimpin tertinggi Umno fikir isu hudud boleh kuatkan kembali perpaduan BN.