Selasa, 20 September 2011

Lebih 300,000 PATI tak bekerja di sektor dibenarkan

Seramai 327,991 pekerja asing tanpa izin (PATI) diisytihar tidak bekerja dalam lima sektor yang dibenarkan dalam dasar semasa kerajaan, menurut laporan fasa pertama Program Penyelesaian Menyeluruh Menangani Pekerja Asing Tanpa Izin (Program 6P).

Lima sektor itu ialah pekilangan, peladangan, pertanian, pembinaan dan 15 jenis pekerjaan dalam sektor perkhidmatan.

Pemuda Gerakan kesal dakwaan Benz kelas-S

Ketua Pemuda Gerakan Lim Si Pin telah menafikan bahawa beliau membuat kenyataan mendakwa naib presiden PKR Tian Chua memiliki Mercedes Benz kelas-S.

Sebaliknya, dalam satu kenyataan akhbar beliau menjelaskan bahawa dia menggunakan perkataan "menggunakan" dan bukannya "memiliki".

Nazri to lobby PM for MRT realignment


Nazri said today that former Transport Minister Datuk Seri Ong Tee Keat (pic) had written to him recently to propose alternative routes. — file pic
KUALA LUMPUR, Sept 20 — Datuk Seri Nazri Aziz today waded into the MRT land grab controversy plaguing Jalan Sultan and Jalan Bukit Bintang traders, by promising to meet with the prime minister tomorrow to push for a realignment of the multimillion ringgit rail network.
The senior Cabinet minister told reporters here that it makes “no sense” for the government to demolish areas considered as heritage sites when it had just recently spent millions to preserve Brickfield’s “Little India”.
“Firstly, we would be destroying our heritage forever, in the blink of an eye.

Apa helah JPN guna kod '71' yang misteri?

Malaysiakini melaporkan:
Pemuda PAS terus menyatakan kebimbangan mereka terhadap sistem pilihan raya, kali ini ekoran jumlah besar pemegang kad pengenalan dengan kod 71 - yang didakwa tidak diketahui negara asal kelahirannya.
 
Pengerusi pemulihan demokrasi dan mobilisasi Pemuda PAS Suhaizan Kaiat (bawah) berkata, ini kerana berdasarkan semakan di laman web Jabatan Pendafaran Negara (JPN), tiada kod 71 disenaraikan sebagai kod rasminya.

Zahid Kena Pantau Politik Jamil Khir


Menteri Pertahanan Ahmad Zahid Hamidi tolong ambil perhatian sedikit terhadap apa yang ditulis oleh Ustaz Kagat seperti mana disiarkan dalam blog TKO berhubung apa dinamakan konspirasi dalam perlantikan Beg Jen Mustafa sebagai Pengarah Kagat yang dikatakan ada peranan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Jamil Khir dan para pengikut setianya.

Ustaz Kagat ada menyebut kedudukan beberapa orang pegawai yang dikatakan berubah selepas perlantikan itu. Ustaz Kagat itu juga menyebut Jamil masih berkuasa di Kementah dan kekuasaanya lebih meluas dari Zahid Hamidi sebagai Menteri Pertahanan.
Dalam tulisan itu juga Ustaz Kagat ada menyebut beberapa nama pegawai yang rapat de
ngan Jamil Khir dan merupakan pegawai yang beritikaf dan bertahajjud di padang Golf. Pegawai inilah yang meninggalkan kerja-kerja kepada pegawai bawahan kerana tergilakan golf.
Kalau tidak silap isu pegawai tentera tinggal opis sebelum jam 4:30 ini pernah dibangkitkan dalam Parlimen tetapi dinafikan oleh Zahid Hamidi. Sudah pasti sebagai seorang menteri berjiwa Islam dan berimej Islam Zahid tidak akan merelakan keadaan ini dan membiarkan pegawai tentera mencuri tulang.

Umno: Pemimpin PAS tak mampu jadi MB Kedah....

ALOR SETAR, 20 Sept – Siapa saja daripada kalangan pemimpin PAS yang dipilih menjadi Menteri Besar Kedah tidak penting kerana calon tersebut tidak mampu menyumbang untuk pembangunan dan melaksanakan projek kesejahteraan rakyat.
Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Kedah, Datuk Wira Mohd Johari Baharom berkata, PAS hendaklah buktikan dahulu ia telah melaksanakan projek pembangunan untuk rakyat dan bukan mengambil kredit daripada usaha kerajaan pusat.
“Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang juga Pesuruhjaya PAS Kedah sendiri tidak mampu melaksanakan apa-apa projek, apakah calon lain boleh,” katanya dipetik Bernama Online pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Jabatan-jabatan Persekutuan

Najib: Tadbir negara tidak banyak beza tugas CEO...woii..ingat negara ni syarikat swasta kaa...!!!!

KUALA LUMPUR, 20 Sept – Apa yang membuatkan Datuk Seri Najib Razak sentiasa bersemangat?
Hari ini, Perdana Menteri mendedahkan semuanya kepada rakyat Malaysia, apa yang membuatkannya sentiasa bersemangat, mendedahkan sisi menarik dalam kehidupan peribadinya dalam melaksanakan tugas dan memenuhi kepercayaan rakyat.
Dalam siaran langsung radio awal pagi ini dengan stesen MIX fm, hitz.fm dan Era, Najib telah ditanya pelbagai soalan, antara lain, bagaimana beliau mampu melaksanakan tugas dengan baik, kekal sihat dan cergas, menguruskan masa, media baru yang digunakannya dan muzik kegemarannya.

Jalur Gemilang: Manoharan minta maaf, UMNO-BN masih menggila

SHAH ALAM, 20 SEPT –  Isu Jalur Gemilang telah selesai selepas Ahli Dewan Undangan Negeri DAP Kota Alam Shah, M Manoharan meminta maaf secara terbuka atas pandangannya berhubung bendera Malaysia.
Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP Teresa Kok berkata UMNO dan Barisan Nasional sepatutnya tidak memainkan lagi isu itu, sebaliknya menumpukan perhatian kepada segala ‘transformasi’ yang dilaungkan Datuk Seri Najib Razak untuk kepentingan rakyat Malaysia.

Permainan politik Mahathir-Najib

Oleh Daing Yahya
Tun Mahathir Mohamed telah cuba ‘menasihatkan’ kepada anak didiknya Datuk Seri Najib Razak http://farm1.static.flickr.com/241/458620048_56179391d4.jpguntuk menangguhkan pilihan raya umum yang ke-13 atas alasan bahawa imej UMNO-Barisan Nasional masih tidak menentu.
Bagi orang UMNO khususnya, pandangan seorang yang berpengalaman seperti Mahathir pastinya berasas. Justeru, para pemimpin UMNO pasti tidak akan ‘masuk telinga kiri keluar telinga kanan’.

BN, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) guna kod rahsia untuk rampas Selangor


Lajnah Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Rakyat, Dewan Pemuda PAS Malaysia mengesan kewujudan 170,818 pengundi misteri yang memegang kad pengenalan berkod 71, kata Pengerusinya, Suhaizan Kaiat.
Menurut beliau, daripada jumlah itu, 57.32 peratus atau 97,923 merupakan pengundi berdaftar di negeri Pakatan Rakyat.
“Masing-masing di Kedah seramai 5,793 orang, Pulau Pinang (12,799), Kelantan (15,345) dengan jumlah tertinggi berada di Selangor mencecah 29,758.

“Bagi Perak, yang dirampas Umno BN, jumlahnya juga tinggi iaitu seramai 16,680 selain Wilayah Persekutuan berjumlah 17,548,” katanya dihubungi Keadilandaily.com hari ini.

Kesian ketiga-tiga adik ini, jadi mangsa bukan kepada ibu atau bapak ayam, tapi kepada cik gu 'cap ayam'......alahai.....

Perawakan adik-adik ini baik, lembut dan berpotensi dididik menjadi anak yang berguna pada negara. Mereka bukan penyangak......mereka menjadi mangsa kepada segelintir manusia yang ber'nafsu' besar......berkeinginan tinggi.....impikan nama terangkat menjadi terbilang lagi tersohor.

Khianat awam??


Nampaknya puak-puak gerombolan sekali lagi memperkudakan mahkamah untuk 'kena'-kan Mat Sabu dalam isu Mat Indera dan serangan Bukit Kepong.

Mengenang Genap 13 Tahun Reformasi 1998 Anwar Ibrahim

Doi Moi.

Reformasi.

Slogan keramat yang memecah suasana tenang politik Malaysia sesudah bekas Timbalan Perdana Menteri Anwar Ibrahim dipecat pada 2 September 1998.

Maka bermulalah gerakan besar-besaran rakyat yang bangun mempertahankan keadilan dan menyanggah kezaliman Mahathir dan kuncu-kuncunya sejak krisis ekonomi Asia setahun sebelumnya.

Jika diamati gerakan ini yang genap 13 tahun hari ini, telah banyak kebobrokan rejim Umno-APCO dibongkar satu persatu melalui serangan politik yang konsisten biarpun Anwar sendiri hidup di penjara selama enam tahun.

Apakah kelebihan kepada BN sekiranya Anwar dipenjarakan ...?

Apakah kelebihan kepada BN sekiranya Anwar dipenjarakan Retak mula kelihatan dalam Umno dan Barisan Nasional (BN) sedang pemimpinnya menghadapi tekanan dengan spekulasi pilihan raya umum yang bakal dilangsungkan tidak lama lagi seiring dengan serangan habis-habisan terhadap Anwar Ibrahim yang sedang berlaku kini.
Mereka sedang menucuk-nucuk pemimpin PKR yang berkarisma dan pemimpin Pakatan Rakyat, yang masih lagi dianggap sebagai ancaman utama UMNO dan BN dalam pilihan raya akan datang, justeru mereka ingin melihat golongan ini dikeluarkan dari persada politik negara dengan apa jua kos.
Kebimbangan mereka dilihat berasas memandangkan kedudukan Anwar dalam Pakatan masih kukuh dan tidak goyah dalam gabungan pembangkang itu sekalipun pelbagai ujian dan seksaan keatasnya, terutamanya perbicaraan kes liwat yang terpaksa dihadapi oleh ahli politik yang berusia 64-tahun itu.

Nazri jamin dua akta baru tidak ‘keras’ banding ISA


KUALA LUMPUR, 20 Sept – Datuk Seri Nazri Aziz berkata dua undang-undang baru yang hendak digubal tidak akan membawa elemen-elemen yang ‘lebih keras’ berbanding Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang bakal dimansuhkan.
Menjawab gesaan kumpulan pendesak agar undang-undang baru itu wajar mengekalkan roh ISA, Nazri (gambar) berkata, kedua-dua akta yang hendak digubal itu tidak akan bersifat “lebih menindas” sebagaimana telah dijanjikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak minggu lalu.
Nazri juga berkata salah satu akta baru itu akan digunakan khusus untuk menangani keganasan manakala yang satu lagi bagi menjaga ketenteraman dan keselamatan awam dengan tumpuan ke atas soal perkauman dan agama.

Nazri: Tahanan tanpa bicara akan diteruskan

Amalan penahanan tanpa perbicaraan akan diteruskan walaupun dengan pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 dan undang-undang pencegahan yang lain, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Kami ambil tindakan undang-undang, Maybank beri NUBE amaran


KUALA LUMPUR, 20 Sept – Malayan Banking Berhad, yang terlibat dalam pertikaian perhubungan industri dengan Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Perbankan (NUBE) sejak 2009 mahu mengambil tindakan undang-undang jika kesatuan itu meneruskan serangan dengan membuat dakwaan tidak berasas.

Politik Samseng : Mat Sabu ditahan sebelum dibebas dengan jaminan polis

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, ditahan untuk diambil keterangan di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Pulau Pinang sebelum dibebaskan dengan jaminan polis hari ini.

Video : Yemen Street Battles Run for a 3rd Day

Video : Pelajar Syria Selamat Tiba Di KLIA

Video - Tak dijajah: Rakyat tunggu jawapan kerajaan

Video : Rumah Mat Sabu Diserang

Video : Semakan Kehakiman Bersih 2.0 Diketahui 28 Sept

Video : Pakar DNA Australia Tidak Setuju Sel Sperma Mampu Bertahan Lebih 100 Jam

Video - Shafie: Claims Orang Asli not consulted are not true

Video : Emergency-related laws, Rela to be re-evaluated

Video : In Yemen, new violence, same questions

Video : NTC fighters in another push for Sirte

id

KERAJAAN SAHKAN GANI PATAIL PALSU KETERANGANDakwaan Musa Hassan telah memberi keterangan palsu dalam perbicaraan kes korupsi terhadap Anwar pada tahun 1998 hanya terkesan pada pertengahan tahun 2009. Ini berlaku apabila keterangan beliau berikan dalam perbicaraan kes Pendakwa Raya vs Ramli Yusuff di-Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu dikatakan bertentangan dengan keterangan yang beliau berikan dalam kes korupsi Anwar tahun 1998. -- Mat Zain Ibrahim

Kepada;
YDH Tan Sri Ismail bin Haji Omar,IG,
Ketua Polis Negara,
Polis Di-Raja Malaysia.

Mansuh ISA: IKRAM gesa kerajaan laksana sebelum parlimen dibubar

ikram
SERI KEMBANGAN – Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) menggesa kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melaksanakan janji-janji untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA) dan lain-lain sebelum parlimen dibubarkan.
Pelaksanaan ini dilihat penting supaya pengumuman oleh PM itu tidak dianggap sebagai retorik politik pihak kerajaan menjelang pilihan raya umum ke-13, sebaliknya memang lahir dari ‘lubuk hati’ untuk menamatkan segala bentuk akta yang tidak selari dengan semangat keadilan sebenar.
Najib dalam perutusan khas sempena Hari Malaysia secara langsung di Radio Televisyen Malaysia (RTM) pada 15 September lalu mengumumkan untuk memansuhkan ISA dan Akta Buang Negeri 1959 serta menamatkan penguatkuasaan tiga proklamasi darurat, selain akan mengkaji semula secara komprehensif Akta Kediaman Terhad 1933, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 serta seksyen 27 Akta Polis 1967.

Apabila kata-kata pemimpin tidak diyakini - masuk telinga kanan keluar telinga kiri.

Orang tua-tua yang berilmu dan mempunyai ‘wisdom’ yang tinggi selalu berpesan, jika datang yang cantik dan yang nampak elok jangan terus di terkam kerana mungkin ada celaka di sebaliknya. Jika datang pula yang tidak elok dipandang jangan terus ditolak kerana mungkin ada kebahagian di sebaliknya.

Maksud nasihat ini ialah supaya kita membuat penilaian dan penelitian dengan sebaik mungkin terhadap perkara yang di timbulkan dan jangan mengambil keputusan dengan terlalu cepat untuk menerima atau menolaknya. Ianya mesti dihalusi dan dipertimbangkan dengan sebaik mungkin agar kita tidak mudah tersilap dalam membuat sesuatu perhitungan dan keputusan dengan baik serta bijaksana.

Tawaran baharu Umno: Najib yang lebih cool..!!!

Oleh HARIS ZALKAPLI
Sejak beberapa tahun lalu, politik Malaysia semakin menampakkan pertemuannya dan saling berkait dengan budaya popular, antaranya melalui poster, kartun dan pelbagai lukisan dalam pilihan raya dan kemunculan aktor budaya popular dalam arena politik.

Pilihan raya pada tahun 2008 yang lalu telah memunculkan artis seperti Siti Nurhaliza, Mawi, dan Camelia dalam kempen-kempen pilihan raya, ekoran kesedaran yang meningkat dalam kalangan parti-parti politik untuk menyampaikan mesej melalui medium yang lebih mudah diterima orang ramai.

Adakah Inggeris benci Askar Melayu, sokong komunis?


Rejimen Askar Melayu telah ditubuhkan pada tahun 1933 atas desakan Sultan Perak, Yamtuan N.Sembilan, Raja Chulan dan Undang Rembau. Akan tetapi Inggeris telah melatih dan memberi senjata kepada komunis untuk melawan Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Kenapa Inggeris tidak memperkuatkan Askar Melayu? Adakah Inggeris lebih percaya komunis dari Askar Melayu kerana penubuhan Askar Melayu diilhamkan oleh Sultan Perak yang berjiwa rakyat dan menghayati agama Islam dimana baginda sendiri memberikan ceramah agama kepada rakyat pada ketika itu.

Menerima penubuhan Malaysia

Oleh Abu Firdaus
ADA pihak yang mengungkit betapa PAS menolak penubuhan Malaysia menjelang perisytiharannya pada 16 September 1963. Perlu disebut di sini bahawa dalam sejarahttp://peraktoday.com/wp/wp-content/uploads/2010/09/bendera-malaysia.jpgh, perubahan polisi adalah perkara biasa dan tidak wajar diungkitungkit.
Lihatlah ketika MalayanUnion diumumkan, gagasan itu diterima Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), sebuah parti paling awal yang memperjuangkan kemerdekaan tanah air.

Ini kerana ia mempunyai polisi yang mendokong bentuk negara kesatuan dan menolak sistem persekutuan. Maka oleh kerana MalayanUnion menggagaskan penyatuan semua negeri di Tanah Melayu, PKMM pun memberi sokongan.

Jika tidak kerana keberanian Mat Sabu ....

Oleh MAT ZAIN MAT ISA
SUDAH lebih dua minggu nama Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menguasai tohttp://i1136.photobucket.com/albums/n481/Shahrulsite/Blog/Mat-Sabu.jpgpik utama bual bicara masyarakat negara ini. Beliau yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu tak semena-mena menjadi fokus pertikaian politik.
Segala-galanya berpunca daripada ucapannya yang dinilai menyanggahi catatan sejarah perjuangan menuntut kemerdekaan negara, khususnya berkaitan peristiwa serangan ke atas Balai Polis Bukit Kepong, Johor, enam dekad lalu.

Islam syumul: Persepsi orang Melayu tersasar

Oleh USTAZ ZAINUDIN HASHIM
ISLAM sebagai satu-satunya agama yang diperakui Allah Subhanahu Wata’ala, Tuhan Maha Pencipta alam maya ini terus berkembang serta menembusi ke bebhttp://4.bp.blogspot.com/_QfXyBcKQS1E/TMhrV416PqI/AAAAAAAABQE/e9LC1PcyTf8/s1600/Islamic_graphic_glitter_comments-+(185).jpgerapa negara di Eropah, Afrika, Amerika Latin yang sedikit masa dahulu berorientasikan aliran fahaman Komunisme, Sosialisme, Athiesme, Kristian dan lain-lain.
Walau bagaimanapun, Islam yang menjadi pegangan orang Islam khususnya di rantau Melayu ini, difahami dengan pegangan sempit dalam beberapa isu rutin harian hidup mereka seperti dalam upacara perkahwinan yang dicampur-adukkan dengan perkara-perkara bidaah dan banyak lagi, bulan Syawal diambil kesempatan dengan pulangnya sanak saudara ke kampung untuk menganjurkan majlis walimatulurus, adat diutamakan lebih daripada persoalan ibadat hingga menjejas pahala sebulan Ramadan dengan puasa, solat jemaah serta Tarawih dan yang lain.

Setakat hapus ISA tidak boleh dianggap negara terbaik demokrasi

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) menganggap kenyataan Perdana Menteri bahawa pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) boleh menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara demokrasi terbaik di dunia adalah sebagai kenyataan yang tidak realistik dan tidak berpijak di bumi nyata.

Ini kerana, ISA adalah satu daripada ratusan isu serta akta yang menyekat kebebasan rakyat Malaysia selama ini.  ISA adalah akta drakonian yang ketinggalan zaman.  Hanya sekarang Perdana Menteri menyedarinya, itupun kerana desakan rakyat, maka Perdana Menteri terpaksa mansuhkannya.  Hakikat sebenarnya Malaysia telah jauh ketinggalan daripada negara-negara yang tinggi amalan demokrasinya di dunia ini, apatah lagi untuk dinobatkan sebagai negara demokrasi yang terbaik.

Jika benar Perdana Menteri berhasrat menjadikan Malaysia sebagai negara demokrasi terbaik, banyak perkara yang perlu diubah dalam negara ini.  Selain ISA, Akta Rahsia Rasmi (OSA), Ordinan Darurat (EO), Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU), Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 serta lain-lain lagi perlu dinilai kembali keberkesanannya.  Ini kerana akta-akta ini sudah tidak relevan lagi untuk dilaksanakan ketika ini.

2,433 patah perkataan tidak beri halatuju kepada demokrasi Malaysia

Dalam beberapa hari selepas Perdana Menteri Najib Razak memberi perutusan "perubahan" sempena sambutan Hari Malaysia ke-48 baru-baru ini, pelbagai pandangan dan ulasan terutamanya daripada pemimpin politik baik daripada Barisan Nasional ataupun Pakatan Rakyat memberi perspektif kepada kelangsungan demokrasi negara ini.

Sebagaimana yang dijangka, kata-kata memuji diberikan oleh pemimpin BN.  Kata mereka, tindakan Najib (gambar kanan) berani dan tabah sekali.  Sementara itu, pemimpin Pakatan-ramai di antara mereka yang pernah menjadi mangsa kezaliman rejim BN - pula mengambil pendirian berwaspada dan sekali lagi menuntut supaya Pilihanraya Umum ke-13 tidak dipanggil sebelum janji-janji Najib dikotakan.

Najib: Kerajaan BN tak pandai nak tipu rakyat......ha.ha.ha..

PUTRAJAYA, 20 Sept – Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan tidak tahu bagaimana hendak menipu rakyat apatah lagi menyeleweng fakta sejarah sepertimana yang dilakukan pembangkang.
Perdana Menteri berkata perjuangan kerajaan Barisan Nasional (BN) adalah berada pada landasan yang benar dan jelas serta sentiasa menunaikan janji dan tanggungjawab untuk kesejahteraan rakyat serta negara.
Beliau berkata apa yang dilaungkan oleh pembangkang, antaranya janji semasa pilihan raya umum 2008 yang tidak ditunaikan sehingga sekarang, hanya untuk kepentingan dan agenda politik mereka semata-mata.

Mansuh ISA: Rakyat masih keliru

KUALA LUMPUR, 20 Sept: Seluruh rakyat negara ini masih lagi samar-samar malah tidak tahu dengan perkembangan sebenar pemansuhan akta ISA, apabila ia diumumkan akan digantikan dengan dua akta lain.

Lebih mengelirukan orang ramai, apabila dua akta yang akan menggantikan ISA itu tetap mempunyai semangat yang sama dengan ISA, walaupun pihak kerajaan mengatakan jauh berbeza dengan ISA.

Wikileaks: SPR pernah keluarkan 60,000 IC palsu

Kabel diplomatik Amerika Syarikat yang bocor mendedahkan bahawa bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman mengakui beliau pernah mengeluarkan lebih daripada 60,000 kad pengenalan palsu kepada pekerja-pekerja asing di Sabah pada sekitar tahun 1990-an - atas arahan Umno.

Panel khas: BN putuskan nama wakil esok


PUTRAJAYA, 20 Sept – Barisan Nasional (BN) akan mengesahkan wakilnya yang bakal menganggotai jawatankuasa pilihan khas, yang akan membincangkan pembaharuan pilihan raya, pada satu mesyuarat yang akan dipengerusikan oleh Timbalan Pengerusinya Tan Sri Muhyiddin Yassin, esok.
Jawatankuasa itu akan diketuai oleh seorang menteri dengan empat wakil dari BN, tiga mewakili Pakatan Rakyat dan seorang wakil Bebas.
“Esok, timbalan perdana menteri akan memanggil satu mesyuarat di pejabatnya. Keputusan akan dibuat pada mesyuarat itu,” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz hari ini.
Nazri mengulangi sama ada pembangkang mahu menyertai ataupun sebaliknya jawatankuasa itu akan dibentuk sebagaimana diumumkan bulan lalu.
Nazri berkata, wakil BN yang dipilih akan mewakili kedua-dua Semenanjung dan Malaysia Timur serta pelbagai kumpulan kaum.

Nik Aziz kecewa hudud diberi ‘wajah begitu buruk’


KUALA LUMPUR, 20 Sept – Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan golongan yang menolak untuk melaksanakan hukum hudud seperti menghina dan mengetepikan ajaran Islam, dan merupakan golongan yang “jahil.”
Nik Aziz (gambar) berkata, kekeliruan tentang hukum hudud berlaku disebabkan pandangan yang dikeluarkan golongan tertentu yang jahil tentang undang-undang Islam itu.
“Saya menyebut hakikat ini kerana kekeliruan yang timbul atau sengaja ditimbulkan dalam negara kita bahawa hudud ertinya hukuman ke atas pesalah.

‘New laws could be worse than ISA’

Is the repeal of the ISA 'window-dressing' for an embattled BN ahead of the general election?
KOTA KINABALU: Scepticisms abound in Sabah over the repeal of the much-condemned Internal Security Act (ISA).
Prime Minister Najib Tun Razak had announced on Sept 16 that the government would abolish the draconian law.
While the announcement came as a shock, as many had expected some good news related to consumer goodies in view of the general election, it was nevertheless much welcomed.
However, criticisms have since arisen after the govenment came back with a statement that two new enactments would be tabled in Parliament to replace the controversial ISA.

Real goodies missing in Najib’s basket

People had hoped that premier Najib Tun Razak would announce a slew of action that would improve their lives; instead he abolished the ISA, which has little impact.

All week, the public was thinking that Prime Minister Najib Tun Razak would announce some measures to be taken by the government that will, in substance, increase the efficiency of governance and government.
They hoped those measures will translate into immediate increase in disposable income. They hoped, among others, that Najib would announce the:
restructuring of the GLCs (government-linked companies) including Khazanah (Nasional Bhd) so that they won’t become governments unto themselves. Now that 15,000 employees of MAS have threatened industrial action, Khazanah has been doing some cloak-and-dagger corporate moves.

Dr Asri: Kuat kuasa hukum hudud perlukan tafsiran baru

KUALA LUMPUR, 20 Sept — Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata pelaksanaan hukum hudud memerlukan ijtihad ataupun tafsiran baru dengan mengambil kira aspek perubahan zaman dan tempat.
“Tiada siapa yang mukmin menafikan kewujudan nas-nas hudud dalam al-Quran dan sunah. Cumanya, perincian hudud itu memerlukan ijtihad yang mengambil kira soal perubahan zaman dan tempat,” kata beliau.
Umpamanya kadar barang curian memerlukan ijtihad yang baru kerana fuhaqa sejak dahulu berbeza dalam hal ini, kata beliau sambil menambah, “cara potongan; penggunaan alatan moden dan ubatan moden juga perlu diambil perhatian atas sifat ihsan Islam dalam semua perkataan.”
“Demikian juga suasana masyarakat juga hendaklah diambil kira,” kata beliau (gambar) lagi.
Katanya, ruangan taubat dalam hudud juga hendaklah diluaskan dengan memakai mazhab yang luas dalam hal ini.

Gambar rumah Mat Sabu cuba dibakar


Kesan habuk terbakar yang melekat di pintu pagar rumah Mat Sabu

Kesan terbakar pada lantai dan pintu pagar

Kesan terbakar pada suis loceng rumah.

Umno vs Sabu: House fire-bombed Tues, to be charged over Mat Indera Wed

Umno vs Sabu: House fire-bombed Tues, to be charged over Mat Indera WedA day before PAS deputy president Mat Sabu is to be charged in court over the Mat indera issue, his home was attacked with fire bombs or Molotov cocktails, prompting rebuke against leaders of arch rival party Umno for carrying out a 'hate campaign' against the popular PAS leader.
Mat Sabu could not be reached for comments but his party colleagues condemned the attack and called on the police to carry out speedy investigations to ensure that Sabu and his family were safe.
"Let the police check thoroughly but I won't be surprised if the culprits were paid by Umno to harass Sabu's home and family," a PAS stalwart told Malaysia Chronicle.
According to PAS lawyer Hanipa Maidin, Sabu will be charged at the Butterworth court under Section 505 of the Penal Code for making statements aimed to stir public mischief. If convicted, Sabu faces a maximum two years jail term, a fine or both.

Najib: Kerajaan tidak tipu rakyat...tapi pemimpinya tipu rakyat...!!! Perompak berhemah.....

'Kalau pembangkang dapat kuasa, saya fikir dia nak rombak segala-galanya apa yang kita pertahankan, kita warisi.'
PUTRAJAYA,: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan tidak tahu bagaimana hendak menipu rakyat apatah lagi menyeleweng fakta sejarah sepertimana yang dilakukan pembangkang.
Perdana Menteri berkata perjuangan kerajaan BN adalah berada pada landasan yang benar dan jelas serta sentiasa menunaikan janji dan tanggungjawab untuk kesejahteraan rakyat serta negara.
Beliau berkata apa yang dilaungkan oleh pembangkang, antaranya janji semasa pilihan raya umum 2008 yang tidak ditunaikan sehingga sekarang, hanya untuk kepentingan dan agenda politik mereka semata-mata.

Time to quit, Zaid told...he..he...now u see...!!!

Growing internal dissent against Kita chief culminates in a call for his resignation.
PETALING JAYA: The rising internal dissent against Kita chief, Zaid Ibrahim, has peaked with a top leadership member calling for his resignation today.
Central executive committee member, Zahrein Zahari, said that Zaid’s recent actions were in clear violation of the party principle and warranted his stepping down as party chief.
Over the past week Zaid’s reputation has slowly been torn apart as unhappy members have publicly flayed him for his alleged high-handedness, contempt for protocol and rash decisions.

Harap janji dapat ditunaikan......

Seperti tersedar daripada mimpi apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumunkan ISA akan dimansuhkan pada Hari Malaysia 2011.
Berita ini membawa satu kejutan kepada masyarakat Malaysia kerana tidak terdapat sebarang berita mengenai pemansuhan bagi akta tersebut sebelum ini.

Walau bagaimanapun, masyarakat Malaysia menunggu ketibaan pengumunan ini untuk tempoh masa yang panjang supaya dapat melangkah ke arah demokrasi yang sebenarnya lalu bersaing dengan negara-negara maju yang lain di mana kebebasan untuk bersuara mahupun berhimpun merupakan salah satu unsur yang penting untuk kemajuan dan transformasi bagi sesebuah negara.

Mengapa Najib terpaksa mansuh ISA?

Ahmad Lutfi Othman   
Banyak pihak menyifatkan pengumuman Datuk Seri Najib Razak untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada "malam bersejarah" 16 September lalu umpama peribahasa Inggeris, "old  wine in new bottle", namun saya tetap memilih untuk merakamkan tahniah dan penghargaan.

Tiru UK ganti akta ISA tak tepat

KUALA LUMPUR, 20 Sept: Walaupun langkah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memansuhkan ISA dialu-alukan, namun pengumuman kerajaan untuk menggantikan ISA dengan dua model akta lain yang terdiri daripada Patriot Act di USA dan Anti Terrorism Act di UK dilihat oleh pelbagai pihak sebagai langkah yang amat tidak tepat.

Sebaliknya, kerajaan seharusnya tidak meniru akta yang dilaksanakan di USA dan UK itu kerana ternyata keadaan di kedua-dua buah negara tersebut tidak sama dengan di Malaysia.

Pengarah Jabatan Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia (Juham), Dewan Pemuda PAS Malaysia, Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi berkata, jika kerajaan ingin juga meniru kedua-dua akta tersebut, seharusnya kerajaan juga mesti memperkenalkan undang-undang yang boleh mengimbangi sifat arbitrari kedua-dua akta itu dengan prinsip-prinsip hak asasi manusia sejagat.

Felda Makin Goyang : 550 peneroka Bera saman Felda RM300j

KUALA LUMPUR, 20 Sept — Seramai 550 peneroka dari Felda Gugusan Bera memfailkan saman RM300 juta terhadap lembaga tanah itu berhubung isu menipu hasil perahan minyak selama 16 tahun.
Saman difailkan di Mahkamah Tinggi Temerloh melalui Tetuan Mazwan dan Naza Associates pagi ini.
Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS pusat Mazlan Aliman berkata, “antara tuntutan yang kita buat adalah wujud elemen penipuan kadar perahan gred, sejak 16 tahun lalu iaitu bermula pada 1995, melibatkan beberapa kilang kelapa sawit di Tementi, Triang 3 dan Bukit Kepayang.”

Bangladesh: Malaysia patut hantar nota protes

KUALA LUMPUR, 20 Sept: Kerajaan hendaklah menghantar nota protes kepada kerajaan Bangladesh kerana kecuaian yang menyebabkan penyiaran tuduhan yang memalukan Malaysia dalam laman web pejabat Perdana Menteri negara itu, kata Datuk Mahfuz Omar.

Kerajaan juga hendaklah memanggil Duta Bangladesh ke negara ini bagi menyampaikan rasa tidak puas hati terhadap kecuaian yang menyebabkan nama Malaysia tercemar itu.

"Itu pun jika benar dakwaan Pejabat Suruhanjaya Tinggi Bangladesh bahawa kerajaan Bangladesh tidak menyedari mengenai artikel itu," katanya.

Samseng Politik : Rumah Mat Sabu cuba dibakar individu tak dikenali

NONEKediaman Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, di Seksyen 19 di Shah Alam dipercayai dilempar bom petrol tengah malam tadi sehingga menyebabkan sebahagian pagarnya terbakar.

Anak perempuannya Nurul Huda berkata, dalam kejadian kira-kira 12.30 tengah malam, beliau mendapati bahagian pagar depan dan lantai halaman rumahnya terbakar, selepas dimaklumkan jiran.

"Saya tak nampak api. Waktu saya keluar rumah (api) sudah tiada. Cuma ada bau minyak dan gas," katanya yang berseorangan di rumah ketika itu.

Pemohon PR diingatkan mengundi 'parti pemerintah'

Seorang pemastautin tetap yang memohon untuk mendapatkan kewarganegaraan negara ini mendakwa pegawai imigresen memaklumkan kepadanya bahawa tugas utamanya, jika diberikan kerakyatan, adalah untuk mengundi “parti pemerintah ".

Dalam temubual e-mel, pemohon yang dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia itu, berkata pegawai imigresen berkenaan berkata demikian ketika dia diwawancara dalam proses bagi mendapatkan kerakyatan.