Rabu, 14 September 2011

Munajat perdana sempena 60 tahun PAS

KUALA LUMPUR, 14 Sept: Sambutan 60 tahun PAS yang bakal diadakan pada 30 September sehingga 1 Oktober ini di Dewan Milenium, Kepala Batas akan dimulakan dengan munajat perdana.

“Dalam situasi PAS berhadapan dengam pelbagai tekanan dan fitnah kini, sambutan 60 tahun PAS ini akan dimulakan dengan munajat perdana pada malam 30 September.

"Munajat ini dijangka akan dihadiri oleh sepuluh ribu orang terdiri dari pimpinan utama negeri-negeri, ahli dan penyokong PAS serta pimpinan Pakatan Rakyat. Munajat ini turut akan membariskan kepimpinan utama parti dari Mursyidul Am, Presiden, Timbalan Presiden, dan seluruh kepimpinan utama PAS Pusat,” kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam satu kenyataan hari ini.

Ganti rugi 70 juta : Eloklah Adnan lepas jawatan

KUALA LUMPUR, 14 Sept: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Khalid Samad menyifatkan Kerajaan Negeri Pahang sebagai "kerajaan samseng" kerana enggan membayar tuntutan ganti rugi sebanyak RM70 juta kepada sebuah syarikat pembalakan, Seruan Gemilang Makmur Sdn Bhd.

Beliau berkata, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob sangat angkuh apabila tidak mengendahkan arahan Mahkamah Tinggi Kuantan agar membayar ganti rugi tersebut.

"Dalam kes ini, Kerajaan Pahang seperti samseng bila melanggar arahan mahkamah untuk bayar saman kepada Seruan Gemilang," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini, hari ini.

Tidak dijajah: Bila Najib mahu buat pendirian

KUALA LUMPUR, 14 Sept: “Bila lagi Datuk Seri Najib mahu membuat pendirian rasmi bahawa negara kita tidak pernah dijajah sebagaimana kenyataan Prof Dr Zainal Kling, kemudian disokong pula oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir,” tanya AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.
Katanya, selaku Perdana Menteri, beliau mesti menyatakan pendirian rasmi kerajaan dan pendirian Umno di dalam hal itu.
Beliau menambah, satu jawapan yang segera perlu dibuat untuk meredakan keresahan rakyat di negara ini.

MES: RM49 juta sudah diagih kepada warga emas Selangor

SIRI KEDUA

SHAH ALAM, 14 Sept: Melalui Skim Mesra Usia Emas iaitu salah satu program kebajikan di bawah Program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES), sekurang-kurangnya 20,999 warga emas di negeri ini sudah menikmati bantuan kerajaan negeri.

Jumlah itu merangkumi peruntukan sebanyak RM49 juta oleh kerajaan negeri sejak ia dilancarkan pada tahun 2008 sehingga April 2011.

Sejarah Panglima Awang atau Henry The Black atau Enrique

http://resam-melayu.com/wp-content/uploads/2010/06/Panglima_Awang.JPG 
Tiada satu pun yang mustahil dalam dunia ini. Itu semua adalah atas kekuasaan dan kehendak Allah s.w.t jua. Dialah yang Maha Berkuasa. 

Pembangkang tidak perlu berunding dengan BN untuk tentukan tarikh PRU.

Saranan pihak pembangkang untuk kerajaan berunding dengan mereka (pembangkang) untuk menentukan tarikh pilihanraya mendapat tentangan dari Dr Mahathir Mohammad, bekas Perdana Menteri negara. Dr Mahathir menyarankan yang pihak pembangkang menubuhkan dahulu kerajaan dan mereka (pembangkang) boleh menentukan tarikh pilihanraya negara.

Selalunya di mana-mana juga di dunia ini kerajaanlah yang menentukan tarikh pilihanraya, bukannya pembangkang. Tetapi Mahathir lupa yang AS tetap mengadakan pilihanraya setelah tamat 4 tahun penggal sesuatu kerajaan yang di pilih itu mentadbir negara itu. Tetapi Mahathir juga betul jika beliau membandingkan negara-negara mundur seperti negara ‘favorite’ beliau Zimbabwe di Afrika dan banyak negara lain di dunia ini.

GST : Rakyat Akan Lebih Menderita Jika Umno Barisan Nasional Menang PRU13

eff21dcc8e0ac038611e74624e2bbd77.gifPERDANA MENTERI Datuk Seri Najib Razak berkata bahawa kerajaan sedang meninjau kemungkinan untuk melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) selepas pilihan raya umum akan datang.
Bercakap kepada pemberita selepas majlis makan malam Persidangan CEO Global Forbes Ke-11 di Kuala Lumpur hari ini, Najib berkata Lembaga Hasil Dalam Negeri telah diminta untuk memastikan segala sistem sudah bersiap-sedia. Katanya, isu sekarang ialah masa yang sesuai bagi pelaksanaan berkenaan.
“Kami telah umumkan, secara prinsip bahawa kita akan memperkenalkan GST dan mengarahkan Lembaga Hasil Dalam Negeri untuk menubuhkan sistem bagi membolehkan kita untuk melaksanakan ini.

Umno Celarukan Isu Tazkirah Di Masjid

tzkYB DR YAAKOB SAPARI hari ini menyelar sikap sesetengah pihak khususnya UMNO yang cuba mempolemikkan isu penyampaian tazkirah atau kuliah di masjid-masjid yang didakwa berbau hasutan, ceramah politik dan lain-lain.
Menurut beliau yang selaku EXCO Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan,  soal politik kepartian adalah jelas tidak boleh disampaikan dalam masjid, tetapi sisipan dalam politik seperti soal kebenaran dan keadilan, hubungan antara negara dan masyarakat wajar dibincangkan dan diwacanakan kepada jemaah.

Politik Tuding Jari Tidak Lagi Berkesan

LIMLIM GUAN ENG kini berhadapan dengan saman UMNO sebanyak RM30 juta gara-gara menuduh UMNO sebagai dalang demonstrasi di jambatan Pulau Pinang pada 1 Julai dan cubaan membakar ibu pejabat DAP pada 17 Ogos lalu.
Menurut Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman, Guan Eng telah berkali-kali membuat tuduhan melulu serta menghasut agar rakyat memandang serong terhadap UMNO setiap kali timbul isu di negeri itu.
Sebenarnya, menuding jari terhadap ‘kerajaan terdahulu’ iaitu BN bukanlah perkara baru dalam politik PR yang baru memegang kuasa di beberapa negeri.

Hidup satu perlumbaan

Fitrah manusia sukakan kemenangan dan kejayaan. Demikian juga, tiada manusia normal yang mahukan kekalahan dan kegagalan menimpa diri mereka. Menang, kalah, berjaya dan gagal adalah rencah kehidupan.
Dalam konteks kejayaan, siapa yang lebih berusaha, lazimnya dialah yang akan lebih berjaya. Dan disebabkan pemburuan kemenangan dan kejayaan inilah juga wujudnya "perlumbaan"; manusia saling berlumba-lumba dan bersaing antara satu sama lain untuk menjadi lebih baik dan yang terbaik.
Manusia sememangnya terdedah dengan dunia perlumbaan sepanjang hidup mereka. Sewaktu di alam sekolah, mereka berlumba-lumba untuk mengejar kedudukan yang baik dalam mata pelajaran dan peperiksaan yang dihadapi.

Ekonomi Bik Mama : 400 Ribu Menganggur....!!!

KUALA LUMPUR 14 Sept. – Jumlah penganggur di Malaysia kini meningkat kepada 400,000 dengan kadar pengangguran sebanyak 3.2 peratus pada bulan Jun berbanding 380,000 dengan kadar pengangguran 3.0 pada bulan mei.
400,000 rakyat Malaysia menganggur sehingga Ogos 2011.

Misteri Binaan Piramid Dijawab Oleh Al-Quran


Sudah sekian lama para saintis kebingungan tentang bagaimana sebuah piramid yang merupakan salah satu binaan ajaib di dunia ini dibina. Terdapat pelbagai teori yang dikemukakan untuk mengetahui teknologi yang digunakan dalam pembinaan piramid ini kerana teknologi untuk mengangkat batu-batuan besar yang beratnya mencapai ribuan kilogram ke puncak bangunan belum memungkinkan di zamannya. Apakah rahsia di sebalik pembinaan piramid ini?

Yang mana satu organik?

Oleh: MSK
Ada banyak lagi yang aku nak cakap pasai pendidikan, tapi sebagai seliingan, aku nak penuhi permintaan Nizam yang nak tau beza sayur organik atau tak organik kat TESCO. bukan kat Tesco saja, malah hari tu pun sorang member dari Kedah pun tanya soalan sama.
Apa yang aku tulis adalah berdasarkan apa yang aku ingat dalam kepala hotak, mungkin ada kesilapan pada tarikh ataupun kronologi.
 Sekitar tahun 1984-85, seorang amoi Cina baru balik dari belajar di Asian Rural Institute, Jepun. Namanya Tan Siew Luang. Amoi ni belajar tentang pertanian organik di Jepun dan aku kenal dia melalui NGO yang aku sertai. Bila dia balik ke Malaysia, dia nak buat model pertanian organik dan oleh kerana apa yang dia belajar adalah teori yang sesuai di Jepun, dia minta aku join dia supaya dapat berkongsi pengetahuan tentang pertanian di tempat kita.

Sejarah Yang Menipu. Islam Tiba di Honduras Sebelum ColumbusLokasi Honduras

Sejarah dunia sering mengagungkan nama Christopher Columbus sebagai orang pertama yang menjumpai benua Amerika. Akan tetapi, beberapa sumber sejarah telah merakamkan kehadiran umat Islam dari Timur Tengah dan Afrika yang telah berlangsung sejak berabad silam ke wilayah tersebut, jauh melampaui sebelum kedatangan Columbus.

Malaysia dinaungi british setelah segelinitir Melayu belot


Assalamualikum, Abang Mat berjaya akhirnya mendapat perhatian dan publisiti yang besar bilamana menyatakan kominis dan Mat Indera adalah pejuang kemerdekaan sebenar.Kini semakin ramai yang mula melihat semula sejarah yang selama ini disembunyikan.

Kominis bukanlah untuk disokong tetapi fakta sejarah yang pernah terjadi di Negara perlu diakui, Maka kebudak budakan mereka yang menuduh PAS dan Abang Mat sebagai penyokong kiminis.

Bersih: Polls reform low priority for BN

The pressure group says Najib should delay the general election until the proposed PSC has completed its work.
PETALING JAYA: Bersih today questioned the government’s sincerity in its promise to institute electoral reforms.
The reforms were not high on the government’s priority list, said Bersih 2.0 steering committee member Maria Chin Abdullah.
She noted that the government, while promising to set up a parliamentary select committee (PSC) on these reforms, seemed to be gearing up for a snap general election and could call for it before the PSC could make its recommendations.
If the government was sincere about keeping its promise of reforming the electoral system, she added, it would hold off calling for the election and attend to the PSC.
She said there ought to be no election until the PSC had finished at least its job of investigating the electoral roll.

Rosli Dhobi Pejuang Kemerdekaan Luar Biasa yang dilupakan

Dewan Pemuda Pas Negeri Sarawak (DPPNS) telah berkunjung ke Makam Rosli Dhobi dan mengunjungi Rumah kakak beliau sejurus selepas itu. Ketika mengunjungi rumah kakak Allahyarham, kakaknnya(Fatimah) begitu sebak apabila kami memberitahu tujuan kunjungan kami adalah untuk mengetahui sebenar latar belakang beliau. Kakaknya juga turut sedih kerana pembelaan kaatas Kes Rosli Dhobi adalah tidak adil. Menurut kakaknya, penderitaan yang ditanggungi oleh keluarganya memang tidak dapat dirasai oleh generasi kini. Sejak Rosli Dhobi ditahan, mereka sekeluarga dipulau sehinggalah kini Kerajaan Negeri sendiri seolah-olah telah melupakan bahawa Rosli Dhobi pernah menggegarkan dunia dan Kerajaan British seluruh Dunia kerana keberanian Anak muda berusia 17 tahun itu menentang Gabenor British
ketika itu. Pengiktirafan juga tidak diberikan oleh kerajaan Negeri, amat malang lagi, tidak ada apa-apa pampasan atau saguhhati yang diberikan kepda pihak keluarga sehingga kini, melainkan hanya diberikan sekankang lot tanah shaja sebagai tapak rumah.

Confirmed, GE-13 to be the most 'cheating' ever: BN puts PSC on backburner

Confirmed, GE-13 to be the most 'cheating' ever: BN puts PSC on backburnerAs expected, the Cabinet has put the Parliamentary Select Committee on the back-burner, without even discussing it at its weekly meeting on Wednesday, confirming public suspicion that Prime Minister Najib Razak's promise  to clean up the electoral system was never sincerely meant.
Neither did the Cabinet deliberate on the five pre-conditions set by Pakatan Rakyat for its participation in the PSC.

"The Cabinet did not discuss them. They are not important," Malaysiakini reported Nazri Aziz, the minister in the Prime Minister's Department as saying.

Video : Dramatic Fight in Kabul Ends After 20 Hours

Video : Capacity of Afghan security forces questioned

Video : Ahli majlis MBSA nafi boikot mesyuarat bulanan

Video - Komunis: Utusan Malaysia disaman

Video : Pemuda PAS dakwa kesan lebih 10,000 IC palsu

Penjualan Tanah Untuk Universiti Perdana Perlu Telus

Oleh Mohd Sayuti Omar
Tanah Dijual RM7 Sekaki Persegi?
HASIL daripada pindaan Akta Pendidikan 1996 yang dilakukan menteri pendidikan ketika itu Najib Razak kita menyaksikan perkembangan pendidikan di negara ini sungguh memberangsangkan. Sejajar itu pelabagai kolej dan universiti swasta yang berkembar dengan universiti luar tumbuh bagaikan cendewan lepas hujan. Berbagai kurus profesional dapat diambil dari sini dan tidak perlu terbang ke luar lagi

Laporan himpunan BERSIH diserah pada menteri - IGP

Laporan penuh berkaitan pelbagai tuduhan terhadap polis semasa perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil 2.0 (BERSIH 2.0) di ibu negara pada 9 Julai lalu telah dikemuka kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Hampir 4,000 pengundi berusia lebih 100 tahun di Sabah

KEADILAN Sabah mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memberi tarikh akhir mengenai pengesahan status pengundi melebihi 100 tahun di negeri itu.
Ini kerana kata Setiausaha Majlis Pimpinan Negeri (MPN), Dr Roland Chia Ming Shen, wujud pertambahan pengundi berkenaan  di negeri itu yang  mencecah hampir 4,000 pengundi.
“Sebagai contoh, pengundi melebihi 100 tahun semasa Pilihan Raya Kecil (PRK) Batu Sapi tahun lalu hanya 156 orang.
“Namun, penemuan KEADILAN yang terbaru mendapati jumlahnya melonjak 170 pengundi,” katanya dalam satu kenyataan.

‘Najib must ban Merdeka fests, history books’

Two NGOs have asked the government to ban Merdeka celebrations and history books until an accurate account of the nation's past is compiled.
KUALA LUMPUR: Prime Minister Najib Tun Razak must ban Merdeka celebrations and history textbooks until an accurate account of the nation’s past is compiled.
In making the call, two Indian NGOs urged the government to set up an independent team of experts to research the historical facts.
Malaysian Indian Progressive Association (MIPAS) president A Rajeretnam said the government must do this since former premier Dr Mahathir Mohamad claimed that the information contained in textbooks was inaccurate.
Furthermore, he said the Majlis Professor Negara (MPN) also claimed that the country was never colonised by the British.

Chean Chuang seru ambil iktibar letupan loji nuklear Perancis

KEADILAN menggesa kerajaan Barisan Nasional mengambil teladan daripada kes letupan loji janakuasa tenaga nuklear di Marcoule, bahagian selatan Perancis yang baru berlaku semalam.  Kerajaan harus meninjau keinginan penduduk sekitar Bandar Kuantan untuk menghalau kilang pemprosesan tanah nadir Lynas dari Gebeng kerana penduduk setempat enggan merisikokan kehidupan mereka dan generasi akan datang.

AJK KEADILAN PAHANG Lee Chean Chung menyatakan bahawa Perancis sebagai sebuah negara maju yang matang dalam teknologi nuklear pun tidak dapat mengelakkan daripada kes-kes kemalangan nuklear, apatah lagi negara Malaysia yang kurang mahir dalam bidang tanah nadir dan pengurusan radioaktif.  Tanpa pengalaman dan kemahiran, adalah mustahil bagi kerajaan Malaysia menjamin keselamatan kilang Lynas dan memastikan bahawa segala sisa-sisa radioaktif diproses tanpa sebarang kesan sampingan untuk jangka masa panjang.

Zunar terima anugerah hak asasi Hellmann- Hammett bagi tahun 2011

Saya bersyukur atas anugerah hak asasi Hellmann- Hammett bagi tahun 2011.

Pemberian anugerah ini merupakan satu sokongan penting untuk saya dan tepat pada masanya untuk saya meneruskan usaha menentang penapisan dan pelanggaran hak asasi melalui karya-karya saya.  Kerana itu saya berterima kasih kepada Yayasan Hellmann-Hammett dan Human Rights Watch atas pemilihan saya sebagai salah seorang pemenang dari 44 pemenang bagi tahun ini.

Saya gembira menjadi orang Malaysia pertama yang memenangi anugerah ini sejak ia diperkenalkan 22 tahun lalu.

Tapi dari sudut yang lain, saya bimbang kerana ini juga bererti iklim hak asasi, kebebasan bersuara dan kebebasan akhbar di Malaysia sedang merosot teruk.

Mahathir Teringin Nak Jadi PM Balik??


Kah kah kah...

Kah kah kah...

22 tahun tak cukup rupanya kah kah kah...

Kebebasan media: Najib heret Malaysia ke arah ‘demokrisis’

BANGKOK: Kawalan ketat terhadap media yang tidak membenarkan kritikan terhadap dasar kerajaan menunjukkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bukan sekadar menjauhi demokrasi, sebaliknya membawa Malaysia ke arah “Demokrisis’.
Kartunis politik kontroversi, Zunar melahirkan kebimbangan itu berikutan indeks kebebasan media jatuh ke tangga 146 daripada 196 negara pada 2011, berbanding tahun-tahun sebelumnya.
Justeru, Zunar mengecam sikap Perdana Menteri bercakap tentang transformasi dan liberalisasi, tetapi terus menyekat dan menekan golongan karyawan serta aktivis media dengan undang-undang jenayah.
“Dalam masa kebanyakan negara lain melakukan reformasi, Malaysia berundur semakin jauh ke belakang untuk bergelumang bersama kelompok negara-negara kuku besi lainnya,” katanya.

ISA: Jangan tertipu sandiwara Najib

KUALA LUMPUR, 14 Sept: Seluruh rakyat negara ini diingatkan agar jangan tertipu dengan sandiwara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana ia mempunyai muslihat lain di sebaliknya.

Sebaliknya, jika ISA dimansuhkan, rakyat tetap tidak boleh bersuara dengan bebas kerana pasti terdapat pula undang-undang lain yang akan dilaksanakan bagi menggantikannya.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, tindakan yang dilakukan oleh Perdana Menteri itu samalah seperti keputusan yang diambil oleh kerajaan untuk menangguhkan pembayaran caj cukai perkhidmatan 6% kad prabayar telefon mudah alih.

Menurut beliau, walaupun pembayaran caj cukai 6% itu ditangguhkan, tetapi Kerajaan BN telah menggantikannya dengan cukai lain iaitu cukai barangan yang akan dilaksanakan selepas Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 nanti.

Kehilangan 'pengundi klon' menghairankan PAS..SPR hapuskan dalam tempoh 2 bulan.

Pemuda PAS mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam tempoh dua bulan telah mengeluarkan nama lebih 10,000 pengundi yang dikaitkan dengan kes 'kad pengenalan palsu'.

Pengerusi pemulihan demokrasi dan mobilisasi dewan itu Suhaizan Kaiat berkata, perkara itu dikesan setelah pihaknya rancak mengenalpasti keraguan dalam daftar pemilih.

Apa pula status Mahathir minta Najib lewatkan PRU, sindir Pakatan


KUALA LUMPUR, 14 Sept – Pakatan Rakyat pula menyindir  Tun Dr Mahathir Mohamad agar kembali menyandang jawatan perdana menteri jika pemimpin veteran itu mahu mempertikaikan saranan mereka agar kedua-dua parti pemerintah dan pembangkang berbincang menentukan tarikh pembubaran Parlimen dan pilihan raya umum.
“Kalau apa yang kami katakan hendak disindir, maka kami cadangkan Dr Mahathir kembali menjadi perdana menteri dan kami persoalkan apa hak Dr Mahathir untuk menasihatkan agar Datuk Seri Najib melewatkan pilihan raya umum ke-13,” kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub (gambar) kepada The Malaysian Insider.

Video : Mat Sabu Saman Utusan

Video - Mahfuz: Mungkin Zainal Kling ada fakta sendiri

Video : Today in History for September 14th

Video : Pilihanraya - Mahathir mula tekan Najib

Video - Mahfuz: Cukai 6% atas prabayar tak wajar

Video : Guan Eng-Tiada Maaf Bagi UMNO

Sakit kepala utk M'sia: Najib dan Rosmah, perbelanjaan seperti Bonnie dan Clyde?

Sakit kepala utk M'sia: Najib dan Rosmah, perbelanjaan seperti Bonnie dan Clyde?Bertahun lamanya dia telah dikritik oleh orang awam, mukanya yang disolek sempurna, bulu keningnya yang tiada cacat celanya, gaya rambutnya yang ala 80 an dan juga beg tangannya yang selalu sahaja dikemukan pada ruang blog Malaysia.
Ya, kami sedan bercakap tidak lain dan tidak bukan mengenai Wanita Pertama Malaysia Rosmah Mansor atau kadang kala lebih dikenali sebagai FLOM, nama singkatan untuk unit enam orang yang ditubuhkan khas untuk melayan segala kerenah Rosmah. Gaya hidup mewahnya telah mencuri tumpuan rakyat dan ada ketikanya dikatakan mengaburi status politik suaminya.
Perbandingan Antara Michelle Obama
Memang, rasa tidak puas hati lahir apabila Rosmah dipercayai telah membeli sebentuk cincin bernilai USD 24.4 juta daripada Jacob & Co dan koleksi beg Birkinnya telah pun mendominasi dunia media Malaysia untk berbulan lamanya, kemungkinan Najib untuk keluar dari UMNO dalam pilihan raya umum ini kian jelas namun gaya hidup mewah dan terkenal lebih diberi tumpuan berbanding kisah politik yang suram.

Dua perjanjian mega, Nazir Razak dan Umno yang sudah sedia mengaut untung

Dua perjanjian mega, Nazir Razak dan Umno yang sudah sedia mengaut untung Sejak beberapa bulan ini Nazir Abdul Razak anak bongsu kepada perdana menteri, Tun Abdul Razak sangat sibuk. Beliau yang juga adik kepada Perdana MenteriNajib Tun Razak dilihat sebagai harapan apabila berurus niaga.
Walaupun masih diselubungi bayang ayah dan abangnya yang terkenal, beliau tidak pernah leka. Beliau tidak boleh dikatakan pengurus bank yang berjaya sendiri kerana tidak perlu bermula dari bawah, namun pengetahuannya dalam dunia kewangan dan visi pengurusannya memang dicemburui ramai pengurus bank ternama dalam negara dan ada yang iri hati dengan penghormatan dan anugerah yang dimilikinya
Pada 2006, Nazir digelar tokoh Asia ke- 50 yang paling terpengaruh bagi abad lalu oleh FinanceAsia. Haun bertA tBeliau juga dinamakan “ Execuitive Terbaik di Malaysia” oleh Asiamoney untuk dua tahun berturut-turut. Beliau kemudian bekerja dalam jabatan penasihat korporat untuk Commerce International Merchant Bankers Berhad dalam tahun 1999 dan kini menjadi director pengurusan dan ketua executive CIMB Group, salah satu institusi kewangan terbesar di Malaysia.

"Saya kenal siapa Mat Indera, saya lama berkawan dengannya" - Pak Majid

IPOH: "Saya kenal siapa Mat Indera, saya lama berkawan dengannya semasa saya berada di Johor". 
"Mat Indera bukan komunis, dia perjuang kemerdekaan, dia terlibat dengan Parti Kebangsaaan Melayu Malaya".
 

IPTV hentikan program popular 'Eyes of Media'

NONEStesen protokol internet TV (IPTV) yang pertama di Malaysia, memutuskan untuk menghentikan program Eyes of Media (EOM) - satu program berita dan halehwal semasanya yang mendapat sambutan hebat dari kalangan penonton muda yang tertarik dengan kandungannya yang kreatif dan kritikal.

Program EOM akan ditamatkan siarannya Khamis depan selepas menyiarkan episod ke-100 dan yang terakhirnya pada hari Rabu, demikian menurut hosnya, Moon Wong, sewaktu program tersebut malam tadi.

Profesional gaji rendah, kegagalan dasar ekonomi Najib

KUALA LUMPUR: Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa profesional di negara ini dibayar gaji rendah berbanding luar negara membuktikan kegagalan ekonomi di bawah pentadbiran Umno-BN.
Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin mengulas kenyataan perdana menteri semalam yang mengakui faktor gaji rendah yang dibayar kepada golongan itu menyebabkan mereka lebih berminat berkhidmat di luar negara.
Shamsul menyifatkan kenyataan Najib bahawa kerajaan telah mengambil langkah melalui pelbagai Program Transformasi Ekonomi (ETP) bagi mengatasi perkara itu, merupakan retorik semata-mata.

Lima Syarat PR Relevan, Kerajaan Tidak Ada Sebab Untuk Tolak


SHAH ALAM 14 SEPT: Lima syarat yang diletakkan Pakatan Rakyat (PR) untuk turut serta dalam jawatankuasa khas parlimen (PSC) demi membawa pembaharuan dalam sistem pilihan raya negara harus disambut baik oleh kerajaan demi keadilan sistem pilihan raya itu sendiri dan kebaikan bersama.

Menurut pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Dr Abdul Aziz Bari, syarat atau permintaan yang dikemukakan oleh Pakatan Rakyat itu tidak menyalahi undang-undang malah memenuhi tuntutan rakyat.

Muslimat PAS ajak Mashitah dialog

KUALA LUMPUR, 14 Sept: Dewan Muslimat PAS Pusat mengajak Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim berdialog berhubung tuduhannya terhadap PAS dalam artikel "Episod-episod Pembohongan PAS".

Mashitah dalam tulisannya yang disiarkan di akhbar Utusan Malaysia kelmarin antaranya menuduh PAS tidak lagi mempertahankan Konsep Negara Islam, tidak bercakap mengenai hukum hudud, malah bersekongkol dalam soal penjualan arak dan rumah urut di Selangor kerana ingin mengecapi sedikit kuasa.

Ketua Penerangan Dewan Muslimat, Aiman Athirah Al Jundi berkata, pihaknya akan menghantar surat tawaran kepada Mashitah sesegera mungkin dan menunggu jawapan positif daripada Mashitah.

ISA: Tak perlu timbang, mansuh terus

KUALA LUMPUR, 14 Sept: Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor tetap beranggapan bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tidak perlu diberikan pertimbangan untuk diubah melainkan ianya perlu dimansuhkan terus kerana sudah tidak relevan lagi masa kini.
Ketuanya, Ustaz Hasbullah Mohd Ridzwan (gambar) menyambut baik hasrat Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak untuk melakukan beberapa pindaan terhadap undang-undang keselamatan negara bagi menjamin kebebasan bersuara yang lebih meluas yang antara lain membabitkan pindaan membataskan kuasa menteri dalam negeri dan mengurangkan tempoh penahanan awal di bawah ISA.
Tambahnya, akta-akta yang memerlukan pindaan seperti Akta Rahsia Rasmi (OSA), Akta Hasutan, Akta Mesin Cetak dan Penerbitan, Auku dan Akta Pilihan raya perlulah disegerakan supaya dapat mengembalikan semula keyakinan rakyat terhadap keadilan sistem pemerintahan di dalam negara ini.

Ahli MBSA nafi boikot mesyuarat majlis, nafi dakwaan The Star.

councillors from shah alam city council (MBSA), the starSekumpulan ahli Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) hari ini tampil menafikan sekeras-kerasnya laporan akhbar berbahasa Inggeris, The Star semalam yang mendakwa mereka memboikot mesyuarat bulanan majlis itu pada 24 Ogos lalu.

Malah, mereka juga menafikan tuduhan bahawa tindakan berkenaan diambil kerana kecewa dengan keputusan Datuk Bandar Mohd Jaafar Mohd Atan kerana tidak memberikan kerja-kerja penyelenggaraan kepada mereka atau rakan kroni lain.

"Apabila bilangan ahli majlis yang hadir mesyuarat penuh tidak ramai, itu tidak membawa erti yang kita memboikot mesyuarat.

"Dalam mesyuarat-mesyuarat sebelum ini pun kita tidak akan pernah 100 peratus kehadiran.

"Kebetulan pada tarikh yang dimaksudkan, ramai yang bercuti membuat persiapan hari raya, komitmen kerja dan ada yang keluar negara sama ada mengerjakan umrah mahupun demi tugas," kata ketua whip ahli MBSA Kamarulzaman Sanusi.

Bercakap dalam satu sidang media, Kamarulzaman berkata untuk rekod, pihaknya turut "memaksa" beberapa ahli majlis - agar membatalkan cuti mereka dan hadir ke mesyuarat tersebut bagi menjamin supaya mesyuarat dapat diteruskan.

Mat Sabu saman Utusan, Muhyiddin dan bekas IGP menyusul


KUALA LUMPUR, 14 Sept — Selepas memfailkan saman terhadap Kumpulan Utusan dan Ketua Pengarangnya Datuk Aziz Ishak hari ini, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu memutuskan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana memfitnahnya kononnya mengagungkan-agungkan komunis.
Pagi ini Mohamad (gambar) yang diwakili peguam PAS Mohamad Hanipa Maidin telah memfailkan saman  di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah memfitnah pemimpin nombor dua parti Islam itu melalui artikel muka hadapan Utusan Malaysia pada 27 Ogos lalu.

PAS women slam ‘rubbish’ article

Deputy Minister Mashitah Ibrahim's article in Utusan Malaysia irks the PAS women's wing. The latter says the party is always committed to its Islamic values.
KUALA LUMPUR: The PAS women’s wing has taken a deputy minister to task for alleging that the Islamist party no longer defends the Islamic state concept because it is power crazy.
The wing’s information chief Aiman Athirah Al Jundi dismissed the argument by Deputy Minister in the Prime Minister’s Department Mashitah Ibrahim as “rubbish”.
Mashitah’s allegation was made in her article titled “Episod-episod pembohongan PAS” (Episodes of PAS lies) published in the Umno-owned Utusan Malaysia daily on Sept 12.

Honour RM70m court award, govt urged

If the Pahang government has no money to pay the logging company , the federal government should come with the money, says DAP MP Lim Lip Eng.
VIDEO INSIDE
KUALA LUMPUR: Prime Minister Najib Tun Razak has been urged to step in to resolve the issue of Pahang government’s refusal to pay a logging company RM70 million awarded by the Kuantan High Court.
DAP’s Segambut MP Lim Lip Eng said that the federal government could readily provide a grant or a friendly loan (without interests) to the Pahang government if the latter found it difficult to come up with the money.
Said Lim: “I think it’s about time the prime minister intervened… He is a Member of Parliament from Pahang. This is his own state and he shouldn’t ignore this.”

Uni-versiti,Di-versiti atau Multi-versiti?

Oleh: MSK
Dalam Pakatan Rakyat tak ada kabinet bayangan. Tapi dikalangan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat, aku tau masing-masing ada tanggungjawab tertentu. Contohnya, Saifuddin Nasution dipertanggungjawabkan tentang Kementerian Pertahanan. Yang lainnya aku tak tau sebab tak pernah diumumkan. Dan dikalangan Ahli Parlimen PR pula, tak ada yang menonjol tentang portfolio masing-masing.
Sapa yang bertanggungjawab tentang pertanian, pendidikan, alam sekitar, sains dan teknologi? Kalau ada sapa-sapa yang tau tolong bagi tau.

Who Was The Premier of Malaya Before August 30,1957 ?

By: Nash Ar-Rawy
THE BRITISH MALAYA CURRENCY had proven that Malaya was a BRITISH COLONY and who was the Premier then, if not Hendry Gurney ( killed by Chin Peng ) being the Br. High Commissioner of Malaya who represented the King of England overpowered the sultans as subordinates of the British Empire!
Umno was only Br."baruas" to create Neo -Colonization of Br. Sychopants prolonged Br.Common Law and Acts not Merdeka yet! Umno rejected Hudud, Qisos and Taazir which is only meant for the muslims and non-muslims could opt for the Civil Law.

Sumbangan gerakan kiri dalam perjuangan kemerdekaan

Pusat Pembangunan Kebudayaan LLG menyeru kerajaan agar mengambil berat pengaruh positif kontroversi "Mat Indera Pejuang Kemerdekaan" yang dibangkitkan oleh Timbalan Presiden PAS.  Kami menggesa agar kerajaan mengakui sumbangan gerakan kiri dalam perjuangan kemerdekaan negara kita.  Kami berharap kerajaan mengkaji semula isi kandungan buku teks sejarah, mencatat sumbangan-sumbangan pejuang kemerdekaan dan pembinaan bangsa secara adil dan objektif berdasarkan sejarah sebenar anti penjajahan.

Apabila Mat Sabu "dikepong" oleh pengkritik

Kupasan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu, terhadap peristiwa Bukit Kepong dalam sejarah silam negara kita telah, seperti kita sedia maklum, mendapat perhatian, malah kritikan serta cemuhan dari pelbagai kelompok pengkritiknya.

Mengikut pensejarahan rasmi, "Peristiwa Bukit Kepong" ini merujuk kepada pertempuran berdarah pada 23 Februari 1950 di kawasan sekeliling balai polis Bukit Kepong, Muar antara pihak polis dan anggota Parti Komunis Malaya yang diketuai oleh Muhammad Indera, atau lebih terkenal sebagai "Mat Indera".  Tetapi bagi Mat Sabu, Mat Indera inilah merupakan salah seorang "pejuang kebebasan" tanah air yang melawan pihak penjajah British.

Bongkar : 10,000 pengundi kes 'MyKad palsu' dikeluarkan - PAS

Pemuda PAS mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam tempoh dua bulan telah mengeluarkan nama lebih 10,000 pengundi yang dikaitkan dengan kes kad pengenalan palsu.

Tubuh kerajaan jika mahu tetapkan tarikh PRU bersama, Dr M nasihati Pakatan


PUTRAJAYA, 14 Sept — Tun Dr Mahathir Mohamad berkata hanya kerajaan semasa yang memerintah boleh memutuskan tarikh pembubaran Parlimen sambil menegaskan Pakatan Rakyat sendiri tidak akan berunding dengan Barisan Nasional (BN) mengenainya jikapun mereka membentuk kerajaan pada masa depan.
Bekas perdana menteri (gambar) memberitahu pemberita bahawa tiada di dunia adanya keputusan sedemikian dalam menentukan tarikh pilihan raya umum oleh kerajaan memerintah dan pembangkang secara bersama.
“Ia menjadi prerogatif kerajaan. Jika mereka mahu menentukan tarikh (pilihan raya), maka bentuk kerajaan terlebih dahulu. Apabila ia berlaku, adakah mereka akan berbincang dengan kita?” kata bekas presiden Umno ini di sini hari ini.
Di bawah sistem perlembagaan negara perdana menteri, mengikut kesesuaiannya dan budi bicara beliau, akan mendapatkan perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen bagi membuka ruang kepada pilihan raya umum.

Video : Taliban Attack US Embassy, Other Kabul Buildings

Video : Hari Merdeka Adalah Hari UMNO

‘Mahathir ‘mastermind’ jatuhkan Najib’

Tun Mahathir memberi mesej bahawa Najib Tun Razak juga bukan merupakan 'calon boleh menang' dan secara tidak langsung merupakan liabiliti kepada Umno-BN.

KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS Dato’ Mahfuz Omar menyifatkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai ‘mastermind’ yang berperanan untuk menjatuhkan pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Beliau merujuk kepada kenyataan mantan perdana menteri itu semalam yang menasihati Najib agar pilihan raya umum (PRU) ke-13 dilewatkan bagi meneliti semula senarai ‘calon-calon yang boleh menang’.
Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata nasihat Mahathir itu memberi mesej bahawa Najib juga bukan merupakan ‘calon boleh menang’ dan secara tidak langsung merupakan liabiliti kepada Umno dan Barisan Nasional (BN).

Air Asia "Telan" MAS: Bagaimana Tony Fernandes "Bunuh" MAS??


1) Mangsakan jenama MAS dengan perbelanjaan tak masuk akal terhadap jersi kelab Liga Perdana Inggeris, Queens Park Rangers (QPR) iaitu Tony Fernandes sebagai bos Air Asia adalah pemegang saham terbesar. Bukan wang Air Asia yang keluar tapi MAS yang teruk!