Khamis, 1 September 2011

Video : 'Ground Zero' Disappearing, WTC Is Back

Video : Pentagon Reflections, 10 Years After 9/11

OSTAZ SEMBAB : LAMBANG KETUANAN MELAYU...MAT HANG KENA TAUBAT..he,.he.he..

Ini anak Al-Ostaz.Kah!kah!kaH!Sk Amik sikit kata-kata dari ERA PASCA
KAH KAH KAH
AIK? AL MALIKUL BERFATWA LAGI?
KALI INI LEBIH DASAT DARI BIASA..
KERANA FATWANYA MELIBATKAN DOSA NODA DAN PAHALA
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
INI KATA KATA KERAMAT DARI KETUANAN BANGSAWAN MELAYU.
YG MANA ADALAH TUAN TANAH PADA TANAH MELAYU.
KONONNYA ADALAH PEJUANG KEMERDEKAAN
 PADAHAL JADI BALACI DAN ANJING KETUANAN BRITISH SELAMA INI.
DAN SEHINGGA KE HARI INI.
KAH KAH KAH

ISU MAT SABU TIDAK LALAIKAN RAKYAT DARI MENGINGATI KEZALIMAN KERAJAAN

Oleh: WFAUZDIN NS

MENJELANG kita menyambut Hari Raya Idul Fitri, suasana Hari Raya dikejutkan dengan propaganda media kawalan Umno berkenaan isu Mat Sabu menyokong Komunis. Sepantas kilat Ketua Polis Negara memberi respon sepertimana pantasnya Umno memainkan isu ini walaupun belum dibuktikan lagi apakah benar Timbalan Presiden PAS itu menyokong Komunis.

Tidak sukar untuk kita memahami mengapa KPN bertindak sepantas itu kerana imejnya dimata rakyat tidaklah begitu baik lebih-lebih lagi sebelum dan selepas Perhimpunan BERSIH 2.0 yang lalu. Amat tidak bijak jika KPN mensia-siakan peluang yang terbuka luas ini untuk mengalih perhatian rakyat dari terus menyebut kezaliman pihak Polis sewaktu perhimpunan tersebut.

Tee Keat's fall - the inside story?

Tee Keat's fall - the inside story?According to MCA little birds, former MCA president Ong Tee Keat was known to have abhorred the arrogance of power perpetrated by Umno in Barisan Nasional (BN). He was labelled by Umno as anti-Malay through its mouth-pieces in the 2008 General Election. He created another wave shortly after the political tsunami when he openly expressed his strong disagreement over Ketuanan Melayu in his capacity as a minister. That earned him several brickbats from his coalition partners.
What further alienated him from Umno was the opinion poll on whether MCA should pull out from BN in his blog after he assumed the MCA Presidency. This was said to have really irked Prime Minister Najib Abdul Razak’s administration. It was believed that Tee Keat’s insistence on having “leaving BN” as an option had indeed precipitated the determination of Umno top brass to remove Ong in the long run. They grabbed the opportunity when the duly elected MCA leaders like Liow Tiong Lai,

Sir Najib Tun Razak is the new Colonial Master

Sir Najib Tun Razak is the new Colonial MasterPrime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak, in a Twitter feed on Merdeka Day, reminded the people not to forget the sacrifices of past leaders in freeing Malaysia from the colonialists.
"In the joy of Aidilfitri, I hope we do not forget the struggles of our forefathers in fighting for the country's independence. Happy 54th Merdeka Day," he added.
Very ironically and in reality, the rakyat of Malaysia are still being “colonised” till this day by a colonialist power name “Umno” with the current Colonial Master being Sir Najib Tun Razak.
The re-colonisation began in 1981 when Dr Mahathir Mohammad donned the mantle of British supremacy and with his Executive supremacy even outdid the white colonial master in many ways during the 22 years that followed!

Fobia melanda kerajaan BN

NONEKetua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan tindakan kerajaan memilih Permatang Pauh sebagai lokasi Rumah Terbuka Malaysia Aidilfitri sebagai "pengiktirafan tersirat Anwar fobia".

Menurut Anwar, yang juga ahli parlimen Permatang Pauh, berkata pilihan lokasi itu juga menunjukkan pengiktirafan BN terhadap kepentingan kerusi itu pada pilihan raya umum akan datang.

"Kami bangga kerana di antara ratusan kerusi pilihan raya, mereka telah memilih Permatang Pauh untuk acara tersebut," katanya pada majlis rumah terbuka Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Datuk Mansor Othman di Kubang Semang, Pulau Pinang hari ini.

"Segala-galanya mengenai Anwar ... sama ada mengenai Yahudi) atau Cina ...," katanya sambil menambah beliau sering diberi gambarkan negatif oleh media yang dikawal oleh kerajaan.

Pelobi anti-Lynas mahu penyelesaian di peti undi

Sebuah pergerakan yang menentang pembinaan pusat pemprosesan nadir bumi Lynas menggesa rakyat Pahang supaya berdaftar sebagai pengundi dan meluahkan rasa tidak puas hati dan bantahan melalui peti undi.

Mat Sabu: Saya tak akan minta maaf tapi sedia temu polis

KUALA LUMPUR, 1 Sept – Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berkata beliau tidak akan memohon maaf terhadap kenyataannya berhubung tragedi Bukit Kepong kerana perkara itu hanya putar belit Utusan Malaysia dan dijadikan isu oleh pemimpin-pemimpin Umno.
Sebaliknya Mohamad (gambar) berkata beliau menyerahkan perkara itu kepada pihak polis yang telah pun menghubunginya untuk disoal siasat.
“Pasal apa saya nak minta maaf, biar polis siasat,” kata beliau dipetik Harakahdaily lewat petang ini.
Mohamad juga berkata beliau telah pun dihubungi pihak polis berhubung siasatan yang akan dijalankan terhadapnya.

PUTERA-AMCJA pejuang kemerdekaan Malaya yang sebenar .....

PUTERA-AMCJA pejuang kemerdekaan Malaya yang sebenarPertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau lebih dikenali sebagai Umno sebenarnya bukan pejuang kemerdekaan negara kita yang sebenarnya. Umno telah mengkhianati perjuangan kemerdekaan sejak daripada tahun 1946 lagi.
Setelah pentadbiran British di Malaya pulih ekoran daripada tamatnya penaklukan Jepun dan perang dunia kedua, pihak British telah bercadang untuk membentuk satu kesatuan yang menyatukan kesemua negeri-negeri Melayu yang bersekutu dan tidak bersekutu serta negeri-negeri selat di bawah satu payung pemerintahan pusat.
Hasil daripada itu pihak British telah mengilhamkan pembentukan Malayan Union untuk menyatukan beberapa bentuk identiti negeri-negeri Melayu tersebut.

15 TAHUN SEBELUM MERDEKA

Masa lalu  adalah sejarah. Pandangan sejarah berbeza mengikut masa. Perubahan nilai, ilmu dan proriti kepentingan negara, pemerintah dan rakyat akan mengubah pandangan kepada sejarah masa lalu.

15 tahun sebelum kemerdekaan Tanah Melayu  menampilkan pelbagai wajah dan para pelakon yang pelbagai dan rencam mewarnai politik benua bernama Tanah Melayu atau Malaya.

Ada dua arus besar dunia yang sedang melanda Tanah Melayu  ketika itu. Pertama, arus pertentangan ideologi kapitalis vs sosialis/komunis. Ideologi sosialis menggempur dunia kapitalis dengan hebat sehingga banyak negara Eropah berideologi sosilalis dalam sistem pemerintahannya.  Arus ini sampai ke Asia - merubah lanskap politik Korea, Veitnam, Indonesia, Malaya dan Singapura.  Kedua , arus kebangkitan Islam - pengaruh Ikhwanul Muslimin ke atas politik di negara-negara Islam seperti Pakistan, Indonesia dan Malaysia.

Video : Inside Story - Turkey confronts EU concerns

Video - People & Power - Cuba: The times are changing

Video : Rebels Say Gadhafi Foreign Minister Captured

Video : South Sudan faces trouble as new government swears in

Video : Gaddafi foreign minister speaks to Al Jazeera

Rakyat Merdeka - Tidak mahu lagi dijajah oleh sentimen perkauman.

Hari ini hari ketiga syawal dan umat Islam di seluruh negara masih di dalan mood lebaran. Hari Raya tahun ini merupakan perayaan berkembar dengan hari kemerdekaan negara yang jatuh pada hari semalam, iaitu hari rakyat negara kita memulakan pentadbiran negara oleh rakyat kita sendiri. Tarikh yang menjadi hari sambutan kemerdekaan ini ialah 31hb Ogos.

Usaha mencapai kemerdekaan ini bermula jauh sebelum penubuhan UMNO pada tahun 1946 dahulu tetapi pertubuhan-pertubuhan yang bergerak itu merupakan pergerakan individu oleh puluhan pertubuhan yang semuanya mengarah kepada pencapaian kemerdekaan negara.

Badan-badan atau pertubuhan yang bergerak itu tidak bersatu di antara satu dengan yang lain kerana semasa itu kita belum ada negara yang bernama Persekutuan Tanah Melayu.(PTM). PTM hanya wujud pada 2hb Februari 1948. Sebelumnya itu negeri-negeri yang kini berada di dalam sebuah negara Persekutuan, adalah negeri-negeri yang di tadbir oleh kerajaan beraja masing-masing.

Misteri kematian Tun Razak...

Oleh: MSK
Tengah hari tadi aku terbaca blog Aduka Taruna tentang kematian Tun Razak.Ada orang bagi tau kat Aduka bahawa Tun Razak mati bukan pasai leukemia tapi pasai bunuh diri. Seperti biasa, komen-komen yag keluar terus membakulsampahkan teori tersebut.
Aduka belum lahir semasa Tun Razak meninggal dunia. Begitu juga tukang-tukang komen yang terus menyangkal teori tersebut.
Semasa kematian Tun Razak pada 14 Januari 1976, aku berada di Tingkatan Empat. dah baligh dan boleh berfikir.
Sebenarnya, banyak lagi kematian-kematian pemimpin negara yang diseliputi misteri…termasuk Tun Razak. Dan tahun 1976 memang penuh dengan sejarah.

SMSL Gesa Putrajaya Selesai Isu Lynas Sebelum PRU13


KUANTAN 1 SEPT: Gerakan Selamatkan Malaysia, Hentikan Lynas (SMSL) menggesa Putrajaya menyelesaikan isu loji pemprosesan nadir bumi sebelum RPU13.

Pengerusi SMSL, Tan Bun Teet berkata pandangan penduduk Kuantan hingga Kemaman yang terkesan dengan pembinaan loji tersebut harus diberi keutamaan.

"Tidak bermakna perkataan Merdeka itu sekiranya rakyat tidak dibenarkan menentukan nasib mereka, sebaliknya oleh syarikat-syarikat asing," tegas Tan dalam satu kenyataan hari ini.

SMSL berpendapat loji itu nanti akan memberi kesan keatas sektor pelancongan, sarang burung layang-layang, perikanan, perhotelan, makanan dan pelaburan di Kuantan dan Kemaman akibat pembuangan sisa radioaktif dan pencemaran.

Cincin RM24 juta: SAMM bidas Utusan

KUALA LUMPUR, 1 Sept: Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Johor membidas laporan Utusan Malaysia baru-baru ini yang mendakwa pengerusinya Badrul Hisham Shaharin atau CheguBard sebagai penakut kerana tidak melaporkan isu pembelian cincin berharga RM24.45 juta oleh Rosmah Mansor kepada SPRM.

Penyelaras SAMM Johor, Ahmad Anwar Asyraf Ismail berkata, akhbar Umno itu  cuba untuk mengelirukan orang-orang Melayu di kampung-kampung yang tidak mempunyai akses internet apabila sengaja menerbitkan kenyataan dari Anuar Shaari dengan membayangkan
seolah-olah CheguBard seorang penakut yang tidak berani untuk melaporkan isu cincin ini kepada SPRM.

Sedangkan katanya CheguBard melalui Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) telah pun membuat satu laporan SPRM pada 13 Julai 2011 lagi tetapi disenyapkan media arus perdana.

Dayaks must know ‘fundamental rights’

Sarawak opposition claims BN leaders 'secretly' support their fight for Dayak rights over NCR land.

KUCHING: Dayak communities in Sarawak and Sabah must be united and be informed of their ‘fundamental rights’ to their land.
Calling on all natives to be united, Sarawak DAP chairman Wong Ho Leng told the Dayak communities: ‘You must know your rights. Land is your life. These are your fundamental rights. And you must not allow your land to be taken to plantation conglomerates and to their cronies.
“Together, let us defend your rights.”
Wong also asked Dayak Barisan Nasional leaders such as deputy Chief Minister Alfred  Jabu Numpang, Land Development Minister James Masing, Social Development and Urbanisation Minister William Mawan and Infrastructure Development Minister Michael Manyin to be ‘true’ spokesmen for the Dayak community.

Apologise to the people, says Puteri Umno to Mat Sabu

 Apologise to the people, says Puteri Umno to Mat Sabu PAPAR - Puteri Umno chief Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin said PAS deputy president Mohamad Sabu should apologise for insinuating that the perpetrators in the Bukit Kepong offensive were the real heroes.

"He should realise that had it not been for the sacrifice of our freedom fighters, he and his family would not have been able to enjoy the peace that the country enjoys," she said at her Hari Raya Open House at the community hall here today.

She regarded the statement by Mohamad Sabu who is also known as Mat Sabu as totally irresponsible and disheartening to the families of the Bukit Kepong heroes, particularly at this time when Aidilfitri and Merdeka Day should be doubly celebrated with joy.

Key political risks to watch in Malaysia


Annual inflation accelerated to a 27-month high of 3.5 percent in June, and interest rates are likely to rise in September. U.S. and European debt troubles could slow the pace of growth in Malaysia's export-dependent economy. Growth hit a decade high of 7.2 percent in 2010 but a marked slowdown could force Najib to hasten polls to prevent voter sentiment from souring. 
Razak Ahmad, Reuters
Rising prices and discontent over the slow pace of reforms are the key challenges confronting Prime Minister Najib Razak as he considers the possibility of a snap election in early 2012.

AirAsia-MAS share swap: The barbarians have entered the gates

SEPT 1 — In the 10-year war for control of the Malaysian skies, while a besieged MAS was desperately fighting for survival, someone opened the gates for the barbarians to enter.
Barbarians at the gates
The AirAsia-MAS share swap reminds me of the takeover saga of RJR Nabisco. The company was a merger of RJ Reynolds, the tobacco company selling “Camel”, “Winston” and “Salem” cigarettes and Nabisco, the biscuit company selling “Oreos”, “Ritz Crackers” and snacks.
The financial firm of Kohberg Kravis Roberts & Co (commonly referred to as “KKR”) made a hostile takeover bid for the company. There was a fierce battle for control of the company. The board, in protecting the company’s and shareholders’ interest, drove KKR and the other bidders to increase their bids several times until KKR won with a bid of US$31.1 billion (RM93.3 billion). It was the largest leverage buyout in history and the record stood for 17 years. RJ Reynolds was subsequently spun out of RJR Nabisco due to tobacco legislation. Nabisco is now owned by Kraft Foods. The RJR Nabisco leverage buyout was considered to be the pre-eminent example of corporate and executive greed. The events were chronicled in a book called “Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco”.

Pemimpin PAS pertahan Mat Sabu, dakwa Umno padam agamawan nasionalis

KUALA LUMPUR, 1 Sept — Dua lagi pemimpin PAS pusat mempertahankan Mohamad Sabu sambil menegaskan kefahaman bahawa hanya Umno memperjuangkan kemerdekaan negara seperti dicanang pihak tertentu untuk mendapat sokongan orang Melayu sama sekali tidak benar.
Ahli jawatankuasa kerja parti itu, Dr Dzulkefly Ahmad, berkata gologan agamawan nasionalis yang dicap sebagai penentang atau golongan kiri oleh British juga merupakan pejuang kemerdekaan sebenar, namun tidak diangkat dalam sejarah.
(Semalam, Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) mengeluarkan pendirian menyokong timbalan presiden itu.

"Saya akan beri kerjasama kepada polis,"

KUALA LUMPUR, 1 Sept: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata beliau tidak akan memohon maaf terhadap kenyataannya berhubung tragedi Bukit Kepong kerana perkara itu hanya putarbelit akhbar Umno, Utusan Malaysia.

Bercakap ketika dihubungi Harakahdaily hari ini beliau sebaliknya berkata akan menyerahkan perkara itu kepada pihak polis yang telah mengumumkan untuk memanggilnya untuk disoal siasat.

"Pasal apa saya nak mintak maaf, biarlah polis siasat," katanya merujuk kenyataan pihak polis yang mahu menyiasatnya di bawah Seksyen 505 B Kanun Keseksaan kerana mengeluarkan kenyataan yang menggemparkan masyarakat.

Buka Ruang : BN terus serang, rasa lega dalam isu ‘komunis’ Mat Sabu


KUALA LUMPUR, 1 Sept — Sama ada tafsiran Mohamad Sabu mengenai tragedi Bukit Kepong tepat ataupun sebaliknya, isu itu telah membuka ruang kepada Barisan Nasional (BN) untuk bertindak secara ofensif ketika ia bertungkus-lumus memperbaiki imejnya yang terjejas ekoran perhimpunan Bersih 2.0 dan isu kenaikan inflasi.
Meskipun ada peralihan sokongan orang Melayu kepada perikatan itu sejak pilihan raya umum 2008, Umno melihat Mohamad (gambar), timbalan presiden PAS yang dipilih Jun lalu, sebagai “pengasak” yang belum boleh memecahkan asas kekuatan mereka di kalangan kaum majoriti itu.
Bagaimanapun kenyataan kontroversi pemimpin itu telah membolehkan Umno menyemai benih keraguan di kalangan pengundi Melayu, yang masih menganggap komunisme sebagai satu momokan, khususnya di kalangan masyarakat luar bandar.

Polis Baik : Kes tembak pelajar, tiga anggota polis ditahan

Tiga anggota polis antara enam yang ditahan berhubung kejadian melepaskan tembakan yang mencederakan seorang pelajar kolej swasta di Taman Seri Rampai, Setapak, di Kuala Lumpur semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata ketiga-tiga anggota itu berpangkat Koperal dan Lans Koperal.

"Dua daripada mereka bertugas di Bukit Aman dan seorang lagi di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor," katanya ketika dihubungi hari ini.

Katanya, siasatan awal mendapati kejadian berpunca daripada pergeseran kenderaan, namun siasatan masih lagi dijalankan.

SUMBANGAN PASUKAN VOLUNTEER NEGERI-NGERI BERSEKUTU MEMPERTAHANKAN MALAYA DARIPADA SERANGAN FASIS JEPUN

Oleh: Abu Samah Mohd. Kassim
(Kenang-kenangan ulangtahun ke-50 kekalahan fasis Jepun)
Pasukan Volunteer (Tentera Sukarela) Negeri-negeri Bersekutu (Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang) ditubuhkan pada tahun 30-an oleh penjajah British untuk mempertahankan tanah jajahannya Malaya daripada diceroboh oleh kuasa-kuasa asing. Negeri-negeri Yang Tidak Bersekutu iaitu Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu dan Johor, imperialis British juga ada mendirikan tentera sukarelanya.
Tentera sukarela ini menjalankan latihan setiap satu atau dua kali di daerah masing-masing dan mengadakan latihan bentuk battalion di markas masing-masing setiap 6 bulan sekali yang memakan masa 2 hingga 3 minggu, manakala setahun sekali diadakan latihan secara besar-besaran apa yang dikatakan mobilais keluar daripada Negeri Bersekutu masing-masing. Tentera sukarela ini tidak mempunyai gaji, cuma diberi elaun 50 sen sehari sewaktu mengadakan latihan manakala makan dan unifom diberi percuma.
Kira-kira pada bulan Oktober tahun 1941 British telah mengerahkan Pasukan Volunteer Pahang berkumpul di markasnya di Raub, Pahang, kemudian pasukan atau battalion ini dipecahkan menjadi dua, satu bahagian dihantar ke Kota Bharu, Kelantan manakala satu bahagian lagi tinggal di Raub meneruskan latihan dan kemudian dihantar ke Port Diction untuk melakukan latihan secara intensif di sana. Saya ditempatkan di sana.

SUMBANGAN PASUKAN VOLUNTEER: PERUBAHAN RANCANGAN STRATEGI JEPUN

2. Perubahan Rancangan Strategi Jepun
Perubahan rancangan strategi Jepun daripada menyerang Soviet Union di sebelah utara kepada serangan ke selatan ialah bermula pada bulan April dan Mei tahun 1940 di mana setelah Jerman menawan hampir separuh Eropah – Norway, Denmark, Belgium, Belanda, Luxemburg dan Peranchis. Dan pada bulan Ogos tahun 1940 pula angkatan tentera Jerman mulai menghujankan bom ke atas Inggeris melalui operasi Singa Laut-nya. Oleh itu Jepun telah menggunakan kesempatan yang baik ini di mana kuasa-kuasa imperialis Eropah sedang terancam.

SUMBANGAN PASUKAN VOLUNTEER: PERMULAAN SERANGAN FASIS JEPUN

4. Permulaan serangan fasis Jepun

Tatkala rundingan Jepun – Amerika Syarikat sedang berjalan di Washington bagi menyelaraskan dasar mereka yang berkaitan dengan negeri-negeri Asia Tenggara, pemimpin-pemimpin Amerika Syarikat amat gembira agar dapat menyalurkan agresi Jepun menyerang ke utara iaitu Soviet Union. Di ketika itulah pada 7 Disember tahun 1941, awal-awal pagi, angkatan tentera laut Jepun terdiri dari lebih 30 buah kapal termasuk 6 buah kapal pengangkut, 360 buah kapal terbang pengebom jenis menjunam, pembom tropedo melancarkan serangan mengejut terhadap Pearl Harbour, memusnahkan separuh daripada angkatan laut Amerika Syarikat termasuk lapan buah kapal perang dan seluruh angkatan udara tentera Amerika Syarikat di Hawai, beribu-ribu orang mati dan cedera.

SUMBANGAN PASUKAN VOLUNTEER: STRATEGI PENGUNDURAN TENTERA BRITISH

6. Strategi pengunduran tentera secara besar-besaran

Pada 11 Disember 1941, pasukan-pasukan tentera yang berkubu di Kuala Krai , Kemubu diperintahkan berundur ke Bertam, Ulu Kelantan. Ketika itu nampaklah kekucar kaciran dan kegoyangan British. Tentera Jepun dari Kota Bahru terus mara ke Ulu Kelantan tanpa menerima pukulan. Manakala British pula meletup musnahkan satu lepas satu jambatan kereta api. Buat permulaan, British meletup musnahkan Jambatan Kusial iaitu sebuah jambatan kereta api yang terpanjang di Asia, seterusnya meletup musnahkan jambatan kereta api Kemubu, Bertam dan lain-lain.


SUMBANGAN PASUKAN VOLUNTEER: KEZALIMAN JEPUN MENYEDARKAN RAKYAT BANGKIT BERJUANG

Perasaan Tak Puas Hati Pasukan Volunteer Mendalam
Anggota-anggota pasukan volunteer yang mempunyai semangat bencikan Jepun yang meluap-luap dan keazaman menghentam pasukan Jepun itu sangat tak puas hati kepada dasar British yang takut dan tak berani bertempur terhadap Jepun itu berkata “orang putih yang bertubuh tinggi itu penakut, tak mahu melawan si pendek Jepun yang zalim”. Anggota-anggota pasukan volunteer dari pegawai hingga ke perajurit sangat tak puas hati terhadap British yang mengambil sikap lari, lari tak mahu melawan Jepun itu telah berputus asa. Oleh itu selama 2 malam berturut-turut , lebih 50 orang termasuk pegawai peringkat sarjan dan koperal telah melarikan diri balik menuju kampung halaman masing-masing. (gambar kiri: tentera British menyerah diri kepada tentera fasis Jepun)

DI MANA BUMI DIPIJAK: MENENTANG TENTERA JEPUN


18 Sept 1931 –
Pencerobohan Jepun di China bermula.

PEMBUNUHAN YANG TIDAK DIREKODKAN OLEH SEJARAH NEGARA


Segenting Kra menghala kebawah dinamakan sebagai the Malay states. Peta ini dipetik dari buku,”Through the Buffer State,A Record Of Recent Travel Through Borneo, Siam and cambodia by Surgeon Major MacGregor, MD, Indian Medical Service,Published by FV White, London,1896.

MALAYSIA : Telah wujud pada September 1937.?Malaysia adalah projek kolonial. benar, seperti buku ini yg terbit pd September 1937

Melayu Raya: Projek New Kolonial Tunku Abdul Rahman.


Dalam perundingan London untuk kemerdekaan, Tunku Abdul Rahman telah menerima syarat penjajah British untuk meneruskan perang penjajah British melawan Tentera Pembebasan Nasional untuk kemerdekaan Malaya yang dilancarkan PKM serta terus menerus menekan gerakan kiri dengan Undang-Undang Darurat yang dikuat kuasakan British.
Selain itu, Tunku juga telah menerima syarat penjajah British dalam berbagai bidang, politik, ekonomi, ketenteraan, kebudayaan dan lain-lain. Jelaslah Tunku telah menyimpang dari kemerdekaan yang sebenarnya.
Ibrahim Fikri dan Saadon Zubir yang asalnya berjuang untuk kemerdekaan dari politik haluan kiri juga menerima pandangan Tunku Abdul Rahman tersebut dan ikut serta dalam perundingan London. Sebab itulah, walaupun sudah mencapai kemerdekaan, tapi perang melawan penjajah British tidak dapat ditamatkan, Undang-undang Darurat terus berkuat kuasa.

Kota-Kota Melayu Serta Khazanah Negara Yang Dimusnahkan British Dan Talibarutnya.


Kerajaan Kedah sering di sebut sebagai kerajaan tertua dalam sejarah kerajaan beraja serta kesultanan yang panjang di nusantara yang bermula pada tahun 700 masihi lagi. Hubungan dengan negeri-negeri di timur tengah dan asia barat serta timur meninggalkan kesan dan pengaruh yang luas termasuklah kebudayaan, kesenian, agama, politik dan perdagangan.
Kesan-kesan seni warisan melayu ini banyak dapat di kesan di Kedah walaupun banyak kota-kotanya dikhianati, dihancurkan dan ditanam oleh pihak-pihak musuh Allah.
Bandar Kota Star selaku pusat pentadbiran Kedah Tua dan merupakan antara kota yang mendapat perhatian kerajaan British untuk dirampas kerana ia dipenuhi sebilangan bangunan lama yang menjadi bukti kewujudan pemerintahan dinasti Ahlul Bait Al-Jefri Merong Mahawangsa. Kota Star sejak dahulu terkenal dengan banyak kota-kota dan gerbang-gerbang yang antik serta cantik seperti Kota Tengah, Kota Star, Istana Kuning, Kota Keriangan di Gunung Keriang dan Kota Sharifah dan lain-lain.

Kaedah Penjajah British Mewariskan Kuasa di Malaya.

Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu yang dicapai pada tahun 1957 adalah kemenangan besar rakyat semua bangsa, berbagai aliran patriotik demokratik negara kita, terutamanya perjuangan kemerdekaan selepas tamat Perang Dunia Kedua dan Perang Pembebasan Nasional Anti-British. Akan tetapi, hasil kemenangan rakyat itu telah terjatuh ke tangan golongan pertengahan Melayu yang diwakili oleh UMNO. Pentadbiran Tentera British (BMA)
Kemenangan bersejarah perang anti-fasis telah mengakibatkan situasi Asia dan dunia mengalami perubahan yang amat mendalam. Sistem imperialis di Asia mulai runtuh.

Kisah dan Sejarah di sebalik MALAYAN UNION.


Pentadbiran tentera penjajah British di bubarkan pada 31 Mac 1946 dan apa yang disebut Kerajaan Awam telah ditubuhkan. Bersamaan dengan itu British melaksanakan rancangan pengubahan perlembagaan yang pertama selepas Perang Dunia Kedua iaitu Malayan Union.
Rancangan ini ditelurkan Kerajaan Parti Konservatif British ketika Perang Dunia Kedua masih berlangsung. Pada bulan Julai 1943, imperialis British menubuhkan satu unit perancang Malaya di London bagi merekakan rancangan untuk membangun semula penguasaan penjajahannya setelah Perang Dunia Kedua.
Ketua unit itu ialah Major General Hone, Ketua Pegawai Hal Ehwal Awam Pentadbiran Tentera British setelah Perang Dunia Kedua. Anggota-anggota unit tersebut terdiri daripada pegawai-pegawai pejabat perang dan pejabat tanah jajahan British dan salah seorang di antaranya ialah Edward Gent, Gabenor pertama British ke Kuala Lumpur setelah Perang Dunia Kedua.

FAKTA : KESATUAN MELAYU MUDA (KMM)

Kesatuan Melayu Muda ringkasnya KMM ialah perubuhan Melayu yang berunsur politik yang pertama di Tanah Melayu.
KMM ditubuhkan pada bulan Mei 1937, bertempat di Kampung Baru, Kuala Lumpur dengan tujuan untuk menimbulkan kesedaran kemerdekaan orang-orang Melayu, disamping melancarkan perjuangan anti-British. Pada waktu yang sama terdapat pertubuhan orang Melayu yang lain seperti Persatuan Melayu Johor, Persatuan Melayu Selangor, dan lain-lain tetapi tidak mengamalkan prinsip perjuangan seperti KMM.
Penubuhan KMM adalah hasil daripada satu himpunan pelajar-pelajar Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI) bersama-sama dengan segelintir para inteligensia Melayu dari beberapa institusi pengajian tinggi di Kuala Lumpur, dan golongan muda Melayu yang bersikap radikal, serta wartawan akhbar Majlis.
Jawatankuasa pusat KMM awal terdiri daripada Ibrahim Hj. Yaacob (presiden), Mustapha Hussein (Naib Presiden), Hasan Manan (Setiausaha Agung), Othman Mohd. Noor (Setiausaha), Idris Hakim (Bendahari), dan ahli jawatankuasa Pusatnya ialah Idris Hakim, Ishak Hj. Mohammad, Onan Haji Siraj, Abdul Karim Rashid, Bahar Abik, Sulung Chik, Abdullah Kamil, Abdul Samad Ahmad, Mohd. Salehuddin dan Ahmad Boestamam. Semasa penubuhan ini, turut hadir ialah Sutan Djenain, pemimpin Serekat Islam Merah dari Indonesia. Sutan Djenain merupakan orang di belakang penubuhan KMM, dan pergerakannya menyebarkan pengaruh sebelum perang Dunia Kedua.

Malay Nationalism Before UMNO

“I cried along with them as memories of my bitter and gruelling experiences came flooding back,” he recalls. “Involved in World War II as a Malay Fifth Columnist leader; detained in several Police lock-ups and prisons; taunted and jeered by Malays who saw me hawking food on the roadside; humiliated by people who slammed their doors in my face; asked to leave my rented cubicle in the middle of the night and even labelled as the Malay who ‘brought’ the Japanese into Malaya."THE MEMOIRS OF MUSTAPHA HUSSAIN, 1910-1957
This abridged and edited translation of Mustapha Hussein’s memoirs will appear two decades after his passing. This would not have been possible if not for the initial translation effort by his devoted daughter, Insun Sony.

I have edited this translation very heavily, partly to reduce redundancies, and also to make clearer some historical and cultural references that may not be immediately obvious to many English language readers. Clarissa Koh kindly checked this edited translation. If not for Insun’s initiative and Clarissa’s voluntary efforts, this translation would not have been prepared for publication.

Fitnah Merdeka 2011....!!!

UMNO Adakah Hubungan Dua Hala Dengan Parti Komunis China -September 2009

NOTA EDITOR: Di saat UMNO giat menuduh Abg Mat menyokong Komunis, Tulang Besi berhajat untuk mengingatkan kembali jalinan hubungan dua hala antara UMNO dan Parti Komunis China pada September 18 2009.

Chinatown traders mulling judicial review to halt land acquisition


KUALA LUMPUR, Sept 1 — Jalan Sultan traders, whose properties will likely be torn down to make way for the Klang Valley Mass Rapid Transit (KVMRT), are considering filing for judicial review to halt compulsory acquisition of their land by the government.
Jalan Sultan committee spokesman Judy Tan told The Malaysian Insider a decision on whether to go ahead with the legal challenge could be made known as early as next Friday, if not “within these (next) few days”.
File photo of two residents of Chinatown with posters protesting against the proposed acquisition of their property for the MRT project last month.
“It has to be agreed among all of us because it will be stronger if we come in as a group,” she said, adding that not all the 31 landowners who were served notices last month have given their reply. The Land Public Transport Commission (SPAD) had reportedly told traders whose land would be acquired for the underground KVMRT line between the proposed Pasar Seni and Merdeka stations they could hold on to their property at an August 23 meeting brokered by MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.
The commission had earlier insisted it would have to demolish buildings within the corridor of the planned Petaling Street station and tunnel prior to construction to ensure public safety given their age and uncertain soil conditions.

Umno finds reprieve in Mat Sabu’s Bukit Kepong remarks

KUALA LUMPUR, Sept 1 — Whether or not Mohamad Sabu’s interpretation of the Bukit Kepong tragedy is accurate, it has opened the door for Barisan Nasional (BN) to go on the offensive after months of scrambling to control the fallout from inflation and the July 9 Bersih rally.
Despite Malays swinging back to the ruling coalition since Election 2008, Umno sees the recently-elected PAS deputy president as a “battering ram” that could yet break its hold on the majority race.
Mohamad is said to be unhappy that PAS’s top leadership has failed to back him. — File pic
But the maverick politician’s controversial remarks have allowed Umno to plant seeds of doubt among the Malay electorate, for whom communism remains a bogeyman especially in the rural heartland. “It’s not an issue we can ride on for long, it is only a reprieve. But even though Mat Sabu is a battering ram for PR to gain Malay votes, he is a loose cannon and we can discredit him every time he says something like this,” said Umno’s Pulai MP Datuk Nur Jazlan Mohamad.
His Umno colleagues have joined numerous other Malaysians on social media such as Twitter to condemn Mohamad, who is popularly known as Mat Sabu, who said that the attack on the Bukit Kepong police station, which killed 25, was by freedom fighters.

MRT project: Chinatown traders slam SPAD for broken promise


KUALA LUMPUR, Sept 1 — Jalan Sultan traders, who risk losing property to the Klang Valley Mass Rapid Transit (KVMRT), have slammed the public transport regulator for going back on its promise to leave their buildings intact.
Spokesman Judy Tan said the Land Public Transport Commission (SPAD) should not have reneged on its promise to allow landowners to return to their buildings once construction of the planned station and tunnel under Jalan Sultan is finished.
File photo of Chinatown traders and shop owners protesting last month against the proposed acquisition of their property for the MRT project.
“From what I understand, SPAD has no right to imply that the affected owners in Chinatown will stand to lose their properties,” she told The Malaysian Insider via e-mail. “This should be said directly to our Jalan Petaling/Jalan Sultan committee at the recent closed-door dialogue with SPAD and not 24 hours later at another unrelated event.”
SPAD had reportedly told traders, whose land would be acquired, they could hold on to their property at a closed-door meeting on August 23 brokered by MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.
The commission had earlier insisted it would have to demolish buildings within the corridor of the station and tunnel prior to construction to ensure public safety given their age and uncertain soil conditions.

WikiLeaks: Rosmah's presence and lack of confidence in Altantuya probe

WikiLeaks: Rosmah's presence and lack of confidence in Altantuya probe
The present of Rosmah Mansor, wife of premier Najib Razak, at the Altantuya Shaariibuu murder appeared “implausible”, according to a United States diplomat in a secret cable sent to Washington three years ago.

The diplomatic cable was dispatched by the United States embassy in Kuala Lumpur two weeks after controversial blogger Raja Petra Kamarudin pledged in a statutory declaration that Rosmah was at the scene of the October 2006 murder of the Mongolian woman.

However, while the allegations against Rosmah “seem implausible”, the cable said that it would “nevertheless will have resonance with a Malaysian public that does not have confidence in the integrity of the Altantuya murder investigation.”

Najib and the pirate ship Umno: Can he be saved and what for?

Najib and the pirate ship Umno: Can he be saved and what for?The latest Merdeka Centre opinion poll has been nothing short of a political Tsunami for Prime Minister Najib Razak and his UMNO party. The steep 6 percentage point plunge in his popularity rating to 59 percent in just three months is an eye-opener and has already sparked debate within his party, the BN coalition and Malaysians across the country as well.
Among the first to rush to Najib's defense has been the son of former long-time MIC president S Samy Vellu. Central Working Committee member Vell Paari has asked MIC to reconsider its position in Barisan Nasional if Najib is toppled from power by certain forces within Umno.
He said there was intense speculation that Najib is facing a challenge in UMNO. If this was true, Vell Paari urged MIC to defend Najib. “He is the best prime minister we have in terms of catering for the Indian community, so we must stand by him. We don’t know if the rumour is true but MIC must protect Najib against those who are working against the prime minister."

‘Strong potential for DAP in Dayak areas’

Fractured Sarawak Barisan Nasional lacks focus to aid poor Dayak community.


KUCHING: Sarawak’s geopolitical landscape has much to offer DAP if it is prepared to genuinely embrace Dayaks into its fold, said a branch-level party leader.
Expressing his view at a recent Dayak Reawakening seminar held here, Leon Jimat Donald said if handled correctly, DAP, which gave the Pakatan Rakyat coalition 12 seats in the April 16 state elections, could win many more constituencies in the polls to come.
He said this was considering the fact that there are 28 state and 15 parliamentary seats which are predominantly Dayaks.
“If we analyze the current geopolitical landscape of Sarawak, there is a lot of room for the DAP to grow.
“But we see the need for DAP to embrace the Dayaks into its fold,” said Donald who is Simanggang branch chairman.

Scorpenes-Altantuya: No-holds barred revelations in London later this month

Scorpenes-Altantuya: No-holds barred revelations in London later this monthFrench lawyers investigating if naval arms giant DCN had paid hundreds of millions in kickbacks and commissions to top Malaysian officials including Prime Minister Najib Razak will be giving the latest update on the case in London towards the end of September.
It is not clear if William Bourdon, who was deported from Malaysia in late July, will be part of the group attending the fundraiser organised by Malaysian NGO Suaram or Voice of Malaysia, but according to director Cynthia Gabriel, another well-known French lawyer Joseph Breham will be in London.
Breham is expected to take on where Bourdon was forced to stop in Malaysia due to his deporation. Breham may reveal further damaging details uncovered during investigations into the case. Malaysians who have been following the complex case expect the Suaram lawyers to confirm that Najib was the mystery 'third party' who flew to Macau and Hong Kong with close friend Razak Baginda and the murdered Altantuya Shaariibuu.

Enlightening the Dayaks

Has Taib Mahmud's attempt to divide the Dayaks backfired?Sarawak Chief Minister Taib Mahmud officially denied the existence of the ‘Dayak’ in 2004 when he ruled that the term had no meaning whatsoever.
Such a ruling has, of course, turned out to be counter-productive.
Nothing could have been more designed to give the Dayaks a stronger sense of a shared identity than to tell them they are no longer allowed to exist!
Many Dayaks I have since spoken to – Bidayuhs, Ibans and Penans – have insisted they believe this abolition of the long-established concept of the Dayak people was a deliberate attempt to keep their communities divided, so that they can be controlled by a minority elite.

‘Give us equality; give us freedom’

To Sabah and Sarawakian youths liberty is simply the right to be free from 'colonisation'.

By John Brian Anthony
I saw this ‘Sabah and Sarawak should get out of Malaysia’ caption on social network Facebook and was drawn to its prominence.
It is, I believe, an indication that the sentiment is gathering steam and I wondered how this could happen to the younger generation of Sabah and Sarawak.
What did the Sabah and Sarawak youths see and experience in Malaysia today that have made them so angry.
Isn’t the Barisan Nasional (BN) government trying to make them happy?

When politicians start tinkering with education, you know your kids are in trouble

When politicians start tinkering with education, you know your kids are in troublePoliticians are now in an indefensibly Catch-22 situation when it comes to the quest for English to be retained and used to teach Science and Mathematics in schools. They are also faced with the persistent demand by over 65 percent of Malaysian parents who are asking for English medium schools in the country to be re-established. It seems like the taxpayers are now becoming more aware than politicians on the importance of English language for their children. Politicians are, in point of fact, more worried about the votes they would or would not get from the people with regard to these issues than seeing the real importance of English for education.
There is obviously a lack of political will on the part of the government to take note of the call from parents to retain English as the language used to teach the sciences in schools.

Analisis Isu Semasa Malaysia.


Oleh: bawabah

"Salam aidil fitri buat semua ummat islam di Malaysia.

Isu politik di Malaysia sangat teruk, dalam seminggu hampir 3 isu utama silih berganti. Antara contoh yang boleh kita lihat ketika berlaku isu PATI (pendatang asing tanpa izin) mendapat kerakyatan warganegara Malaysia dengan cara yang paling mudah, secara tiba-tiba timbul pula isu geraja yang berlaku di Selangor.

Siapa Hero Siapa Pengkhianat: Dedahkan Tembelang UMNO.

Oleh: AntiKarat

"Oleh kerana PAS tidak mempunyai media harian seperti mana UMNO mempunyai Utusan, Berita Harian, RTM dan TV3, maka isu-isu yang agak kontroversi mudah memerangkap PAS. Ini termasuklah isu terkini berkaitan hero kemerdekaan sebenar seperti yang dicetuskan oleh Timbalan Presiden PAS, Mat Sabu yang telah diputarbelit secara ganas oleh Utusan Malaysia dan konco-konconya. Ada juga pemimpin dan ahli PAS dan PR sendiri yang pening kepala dengan isu ini. Ada yang kecewa kerana isu ini umpama memberi peluru hidup kepada UMNO dalam keadaan PAS tidak mempunyai media harian yang mampu membuat penerangan dan pembelaan diri.

Komunis pun Beraya Juga

Oleh Muhaimin sulam
1. Abang Mat Sabu jangan bimbang. Saman mungkin boleh menang. Akan tetapi http://1.bp.blogspot.com/-N236_FLb350/TfuGWG5X7gI/AAAAAAAAOA0/mCYiIiZYfr4/s1600/mat%2Bsabu%2B4.jpgsejarah komunis selama akan hitam selegam-legamnya dalam buku Sejarah. Itu silibus dari tadika hingga universiti di Malaysia.

2. Puak nasionalis biasa bersamping lengkap songkok hitam tinggi melangit. Puak tradisionalis pula, lilit serban menutup kepala yang tak berambut atau berambut uban. Puak sekularis kapitalis meraikan dengan mengedarkan sampul berisi wang untuk undi.

Siapakah Mat Indera..popular laa nie..?


Foto Mat Indera(3 dari kiri) bersama kawan-kawan sekolah Melayu

Nama penuh: Ahmad bin Indera, berdarah pahlawan daripada keturunan Datuk Bentara Husin Lela Pahlawan Siak Seri Inderapura yang menjadi Panglima Kanan Sultan Sharif di Siak. Memiliki sifat terpuji seperti lemah lembut, peramah, mudah tersenyum, suka melawak, tidak mudah marah dan tidak gemar menyakiti hati orang lain.

BARUA BRITISH dapat merdeka 'atas angin'

Berikut ialah penjelasan M S Ibrahim Al-Malbar mengenai sejarah tanahair yang digelapkan oleh Umno di bawah berita Malaysiakini 31/8/11 bertajuk "Dr M bimbang ada pihak cuba pesong fakta sejarah":