Selasa, 23 Ogos 2011

Komunikasi

Oleh: MSK
Dalam setiap post mortem selepas pilihanraya, perkara yang selalu menjadi alasan utama ialah “maklumat tak sampai”. Macam mana perkara ini boleh berlaku…sedangkan semasa pilihanraya, pelbagai jenis risalah yang ditabur..pelbagai poster dan banner yang ditampal dan digantung. Malah, petugas-petugas sendiri menghantar maklumat-maklumat kesetiap rumah, melekat disetiap kenderaan, menampal disetiap pokok?
Sebab utamanya ialah kerana orang tak peduli kepada maklumat tersebut. Bagi VCD, dia tak tengok. Bagi risalah dia tak baca. Gantung banner dia tak perasan. Pengundi sudah tidak tahu apa yang nak ditengok, dibaca atau diperhatikan kerana longgokan maklumat.

Baca akhbar Cina

Blog Laptop Lama
Pernahkah anda melihat bangsa lain, selain bangsa Cina di Malaysia ini membaca akhbar berbahasa Cina. Itupun kalau dia faham mungkin dia pernah bersekolah di sekolah kebangsaan jenis. Kita biasanya membaca jika kita mengerti maksud bacaan tersebut.

Saya bagi satu lagi contoh misalnya bahasa Jepun. Satu perkataan Jepun 私は本を読むのが大好き boleh dibaca secara fonetik "Watashi wa hon o yomu no ga daisuki". Rasanya semua orang boleh baca walaupun 'teelor'.

KEMPIS... KEMpen Pencenkan Ismail Sabri (KEMPIS) 2011.

Oleh: wan_jtk

"Saya tertarik dengan fokus yang kuat dari seorang sahabat yang saya kenali di Sebuah Konvensyen Blogger awal tahun ini ketika mewakili tranungkite. Kalaulah setiap Blogger menumpukan perhatian pada setiap kawasan sebegini, saya percaya di ceruk manapun YB UMNO boleh fikir option untuk Bersara.

http://almankaraqi.blogspot.com

KEMpen Pencenkan Ismail Sabri (KEMPIS) 2011.
Temph masa: Sepanjang cuti perayaan ini.
Organisasi: Tak perlu. Buat sendiri2 semasa pulang beraya ke kampung halaman.
Matlamat: Mendapat YB yang baru sebagai Ahli Parlimen Bera pada PRU13 nanti.

Golongan sasaran kempen: Semua pengundi Parlimen Bera, Pahang.
 Dengan ini koi melancorkan KEMPIS 2011 sebagei kempen yang akan digerokkan oleh setiap individu khususnya anok-anok Bera di perantauan yang akan pulang berhari raya ke kampung halaman masing-masing. Selamat menjayakan kempen KEMPIS 2011. Maklumat lanjut sila rujuk poster kempen di atas.

Islam bertapak di tanah bikini-mini dan karnival

 Islam bertapak di tanah bikini-mini dan karnivalRIO DE JANEIRO - “As-salam-aleikum!” Ucap Omar kepada para jemaah semasa memasuki masjid pertama di Rio iaitu Mesquita da Luz selepas beliau berbuka puasa.

Itulah antara bahasa Arab yang Omar tahu dan beliau terus meneruskan perbualannya dalam bahasa Portugis bersama rakan-rakan Islam yang lain, yang sepertinya baru memeluk agama tersebut di dalam negara terbesar penganut Kristian Katholik.

Di tanah yang lebih terkenal dengan bikini-mini dan karnival mewah yang memaparkan wanita yang berpakaian jarang, satu kumpulan kecil dan sedang bertambah besar orang Brazil dari pelbagai kaum telah memeluk agama Islam.

Peranan UMNO di JAIS-DUMC pantas menjadi bebas

Peranan UMNO  di JAIS-DUMC pantas menjadi bebasSerbuan JAIS di Damansara Utama Methodist Church menjadi satu isu yang enggan pergi, sehingga dan melainkan jika JAIS menjelaskan sendiri dan menunjukkan bukti tuntutan. Setakat ini, apa yang kami dapat lihat ialah keterangan mengikut keadaan yang terdapat pada halaman Facebook dan You Tube mendakwa bahawa percubaan sememangnya dibuat untuk menukarkan umat Islam kepada Kristian. Ini adalah berbahaya dan boleh meluaskan lagi perselisihan agama yang sudah begitu jelas sekali dalam masyarakat Malaysia.
Mengubah agama warga Muslim oleh pengamal agama-agama lain tidak dilarang secara teknikal oleh undang-undang persekutuan. Orang orang Muslim di Pulau Pinang, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan juga dibenarkan untuk menukar agama. Walau bagaimanapun, ia adalah dilarang di 10 negeri-negeri lain dan boleh membawa kepada hukuman penjara yang panjang dan sebatan rotan. Isu itu adalah satu perbalahan sejak tafsiran apa yang merupakan suatu perbuatan pengubahan agama tidak pernah dijelaskan. Adakah dengan menggunakan istilah Allah dalam Kitab bahasa Melayu merupakan satu tindakan pengubahan agama?

Rakyat tertipu sekali lagi

Rakyat tertipu sekali lagiSetelah perdana menteri dan presiden Umno Najib Razak mengumumkan penubuhan sebuah jawatankuasa pilihan parlimen bagi mengkaji pembaharuan di dalam sistem pilihanraya di dalam negara kita ini, rakyat kita telah mengalu-alukan penubuhan jawatankuasa bertaraf parlimen tersebut dengan harapan agar sistem dan perlaksanaan pilihanraya di negara kita dapat dirombak dan diperbaharui dengan segera bagi menampakkan ciri-ciri keadilan dan kesaksamaan.
Harapan seterusnya oleh kita adalah struktur jawatankuasa pilihan parlimen bagi pembaharuan dalam sistem pilihanraya tersebut akan juga terdiri daripada wakil-wakil daripada semua pihak baik kerajaan BN mahupun Pakatan Rakyat berserta dengan ahli-ahli parlimen bebas dan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berkaitan misalannya Fomca, Suaram, Aliran, Manfrel, Bersih 2.0. Selain daripada itu, rakyat juga berharapan tinggi agar wakil Majlis Peguam juga dapat dilantik ke jawatankuasa tersebut bagi membantu dari segi perundangan dan perlembagaan.

Hadi Awang: PAS sedia hadapi saman fitnah Umno

KUALA TERENGGANU 23 Ogos — PAS bersedia menghadapi saman fitnah yang bakal dikemuka Umno berhubung isu tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas sebuah gereja di Petaling Jaya awal bulan ini.
Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang (gambar) berkata, Umno berhak berbuat demikian dan PAS pula berhak mempertahankan kenyataan pemimpinnya.
“Ikut dia (Umno) . . . dia nak saman itu hak dia, hak kita membela diri,” katanya dipetik Bernama.
Hadi ditemui selepas penangguhan sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu hari ini.
Semalam, Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali menegaskan, beliau bersedia untuk bertemu Umno di mahkamah. Mustafa berkata, beliau tidak akan memohon maaf atau menarik balik dakwaan dilemparkan terhadap Umno sebelum ini.

"Anak dara aku ni, nak bagi kat hang buat bini Badrol hoi.."


Oleh Che Nad

Di sebuah negeri bernama Padang Terap, seorang Pemuda bernama Badrol gatai nak menikah dengan anak dara Pak Abu. Satu hari Pak Abu habag kat Badrol, "Anak dara aku ni, nak bagi kat hang buat bini Badrol hoi.." Kenyeh sampai telinga Badrol.

Lepas dua bulan tunggu, Badrol kecewa kerana janji yang dibuat Pak Abu dirasakan tak ditunaikan. Lalu suatu hari dia angkat sepanduk depan rumah Pak Abu bertulis "Pak Abu pembohong, mungkir janji!

Video : Isu JAIS, Murtad & Zakat - Dr Asri

PETRONAS pula bakal dicabul oleh UMNO


Oleh: speedganu

"Salam sejahtera,

Moga sahabat sahabat seperjuangan di alam maya berada dibawah rahmat dan berkat Allah SWT,semoga tidak jemu meneruskan kesinambungan perjuangan menegakkan keadilan di atas muka bumi Allah SWT ini,ini adalah satu senario yang ambe rasa terdetik untuk dihebahkan di sini.

MENGAPA SYARIKAT GLC & GLIC SELALU KERUGIAN

APAKAH FAKTOR PENYEBAB NYA


DEFINASI SYARIKAT GLIC - Government-Link Investment Companies
  • Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC) ditakrifkan sebagai Syarikat-Syarikat Kerajaan Persekutuan berkaitan Pelaburan yang memperuntukkan Sebahagian atau Semua Dana mereka kepada Pelaburan dalam GLC.
  • Ditakrifkan oleh Pengaruh Kerajaan Persekutuan dalam hal-hal Melantik, Meluluskan Ahli Lembaga Pengarah dan Pengurusan Kanan dan mempunyai Individu-Individu untuk Melapor Terus kepada Kerajaan, serta dalam menyediakan Dana untuk Operasi dan Menjamin Modal dan Pendapatan yang di letakkan oleh Unit Pemegang.
  • Definisi pada masa ini termasuk Tujuh GLIC iaitu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Khazanah Nasional Bhd (Khazanah), Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Lembaga Tabung Haji (LTH), Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD) dan Permodalan Nasional Bhd (PNB).

Siapa Dalang Di Sebalik MAS Rugi BERSIH RM527 Juta??

Jika Singapore Airlines (SIA) boleh untung pada suku kedua tahun ini sebanyak SGD253 juta (RM590 juta), kalau Cathay Pacific boleh untung bersih sebanyak HKD684 juta (RM2.78 bilion), lain pula jadinya kepada syarikat penerbangan dari Malaysia, Malaysia Airlines terus “membuat kejutan” apabila dilaporkan MAS mencatat kerugian besar sebanyak RM527 juta pada suku kedua (April hingga Jun 2011).

Apa agaknya alasan MAS kali ini?

Video Toppling Tripoli: 'Gaddafi plans massive counter-attack'

Video : Tangan Ini (PETRONAS Merdeka Raya - 2011)

Tentera diminta ganding bahu selesai gejala sosial


KOTA BHARU, 23 Ogos: Pasukan keselamatan negara pelbagai kategori diingatkan berganding bahu dalam menyelesaikan gejala tidak sihat yang
membabitkan rasuah, pembuangan bayi, rogol, ragut, rompak dan berbagai lagi.

Menteri Besar Kelatan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata negara hari ini berdepan dengan masaalah berkenaan yang kian meruncing sehingga menuntut kerjasama yang erat pasukan keselamatan bagi mencegah gejala itu dari terus merebak.
(TG Nik Aziz menyampaikan sumbangan kuih hari raya kepada Lt Kolonel Mohd Sabri Nordin wakil Penglima 8 Briged Pengkalan Chepa. Foto: Rizal)

Ambil iktibar kejatuhan rejim Gaddafi

KUALA LUMPUR, 23 Ogos: Dewan Pemuda PAS Malaysia mengingatkan kerajaan BN agar mengambil iktibar daripada kejatuhan rejim Muammar Gaddafi akibat pemberontakan rakyat Libya.
Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Raja Ahmad Al-Hiss berkata, BN harus segera sedar bahawa rakyat akan bangkit sekiranya corak pemerintahan kerajaan tidak menjurus ke arah keadilan.
"Jatuhnya Gaddafi disebabkan beliau bersifat autotarian dan menyekat banyak ruang demokrasi dalam negara seperti kebebasan akhbar dan hak asasi rakyat yang ada dalam Perlembagaan Negara mereka.
"Jadi rakyat bangun untuk menuntut keadilan. Kejatuhan Gaddafi itu disebabkan kegagalan beliau memberikan keadilan kepada rakyat dan ini boleh dijadikan iktibar kepada Umno BN yang ingin terus berkuasa," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Azmin Wajar Dilantik Ketua Pembangkang Yang Baru


az aliWALAUPUN pahit, nampaknya Pakatan Rakyat terpaksa menerima hakikat bahawa pembelaan diri Dato’ Seri Anwar Ibrahim hari ini tidak berjalan dengan begitu baik. Sepertimana yang dijangka, Dato’ Seri Anwar tidak dapat memberi kenyataan bela diri yang meyakinkan akibat dari manipulasi mahkamah terhadap barang bukti di mana pihak pembela tidak dibenarkan menelitinya terlebih dahulu.
Dato’ Seri Anwar pastinya telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan dengan penuh tawakkal.   Sebagai seorang pemimpin yang kuat Anwar pasti mampu bertahan dan menggerakkan perjuangannya walaupun dari dalam penjara.

Merdekakan negara daripada Najib Razak


Menara Warisan Merdeka yang diidam-idamkan oleh Najib laki bini kini sedang dalam proses pembikinannya. Walaupun ditentang hebat oleh rakyat, ia tetap diteruskan. Fuuhh...!!! Ketegaq amat si Najib ni. [sini]

Surat terbuka buat Dr Maza

Oleh HUDZAIFAH AL-YAMAN
Bismillahirrahmanirrahim. Dimulai surat ini dengan doa, mudah-mudahan Dr Mohd Asri Zainul Abidin (Dr Maza) beroleh kasih sayang Allah SWT hendaknya, dan terus istiqamah melagang perjuangan Islam di muka bumi ini, tanpa secuit pun rasa takut kepada makhluk; atau secalit rasa curiga diserang pelbagai sudut. Firman Allah SWT: “Dan mereka tidak merasa takut selain kepada Allah.” (At-Taubah: 18)

Dr Maza, membaca dan meneliti pandang sisi tuan mutakhir ini, khususnya mengenai korelasi antara isu murtad dan isu agihan zakat, membuat saya semakin tertanya-tanya.

Ambil tanah Chinatown: K'jaan berganjak

Akibat tekanan daripada masyarakat Cina dan campur tangan MCA, kerajaan akhirnya menarik balik keputusannya sebelum ini untuk mengambil alih sebidang tanah di sekitar Jalan Sultan, Kuala Lumpur untuk projek prasarana My Rapid Transit (MRT) yang bernilai berbilion ringgit.

NONEPerkara itu diumumkan oleh Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek selepas bermesyuarat dengan pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Tan Sri Syed Hamid Albar di pejabat suruhanjaya itu di Kuala Lumpur hari ini.

Menurut Chua, sebagai kompromi, kerajaan akan mendapatkan hak milik strata bagi hartanah yang terletak 100 kaki di bawah tanah yang diperlukan untuk pembinaan terowong MRT itu, manakala bangunan dan tanah di atas tanah berkenaan kekal di tangan pemilik sekarang.

JK Parlimen berbagai parti buat p'raya

Oleh Subky Latif   
BERSETUJU pula Perdana Menteri Najib membentuk jawatankuasa Parlimen berbagai parti bagi mengendalian SPR supaya ia adil, bebas, telus dan bersih. Mengapa hal yang tidak dirasa perlu oleh Perdana-Perdana Menteri yang lalu dirasaskan perlu pula oleh Perdana Menteri Najib?
Selama-lamanya mereka mengatakan SPR dan pengurusannya sudah elok dan sempurna. Tiba-tiba bersetuju pula Najib membentuk jawatankuasa itu yang menurutnya bagai membaiki lagi pengurusannya supaya memuaskan hati pelanggan-pelanggannya.

Cerita Kak Wan

KUALA LUMPUR: KEADILAN hari ini melancarkan 6 siri cerita bergambar dengan tajuk ‘Cerita Kak Wan’ mengenai sejarah kehidupan dan latar belakang Presidennya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Ia memaparkan pengalaman Wan Azizah berdepan keperitan dan kesusahan hidup dalam membesarkan dan menjaga enam anak semasa suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjara.
Menurut Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin,  cerita bergambar itu didatangkan dalam bentuk edaran video dan risalah yang boleh diperolehi menerusi laman web www.ceritakakwan.com, yang turut memuatkan biografi Wan Azizah semasa kecil.

P’raya: Mengapa Najib mengalah pada Muhyiddin

P’raya: Mengapa Najib mengalah pada Muhyiddin
PETALING JAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tunduk kepada timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan menegaskan pilihan raya boleh diadakan bila-bila masa dan tidak tertakluk kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Pembaharuan Pilihan Raya.
Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, setiap pelajar undang-undang dan Perlembagaan Malaysia tahu kuasa membubarkan Parlimen adalah tertakluk kepada nasihat Perdana Menteri kepada Yang di-Pertuan Agong.
“Mengapa PM harus mengalah kepada TPM dalam hal ini?” soalnya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini.
Katanya, wujud sedikit harapan bahawa PM akan akhirnya menunjukkan kepimpinannya dan menjadikan Jawatankuasa Pilihan Khas itu sebagai warisannya kepada demokrasi Malaysia tetapi nampaknya harapan tersebut berkecai lagi.

Wan Azizah as alternative to Rosmah

PKR is moving full steam forward with its Demi Rakyat campaign and its president Dr Wan Azizah is being presented as a role model to Malaysian women.
PETALING JAYA: PKR today unveiled its party president, Dr Wan Azizah Wan Ismail, as an alternative role model to self-declared first lady, Rosmah Mansor.
PKR Wanita chief, Zuraida Kamaruddin, launched a six-part series of stories entitled “Cerita Kak Wan” as part of the opposition’s new campaign strategy ahead of the upcoming general election.
The stories chronicle the life and career path of a housewife who took on the role of parliamentary member and raised six children while her husband languished in prison.

Global protests a threat to BN?

First it was the Arab spring, but now India's anti-corruption protest could hold more danger to Barisan Nasional.

No country is an island in this global era and 2011 has not been a comfortable year for a regime like Barisan Nasional, which is seeking to perpetuate half a century of uninterrupted power in Malaysia.
At the outset, Malaysia’s establishment was just one example of many across the world’s oil rich states, where family-based elites basked in absolute power, having pretty much grabbed the wealth of their countries for themselves.
Then, one by one, the dominos have started to fall.
Even Messrs Muammar Gaddafi (Libya) and Bashar Assad (Syria), who have resorted to extreme measures, shooting at their own citizens and acting with the full force of tyrants, have failed to stem the tide of popular outrage that has started to change the face of the world political landscape.

Nik Nazmi: Muhyiddin is running the country, not Rosmah or Najib

Nik Nazmi: Muhyiddin is running the country, not Rosmah or NajibPETALING JAYA - PKR communications chief Nik Nazmi Nik Ahmad alleges Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin has taken over the administration of Malaysia from his boss Datuk Seri Najib Razak, as the row over a controversial parliamentary polls panel heats up.
“People used to joke about Rosmah running the country,” he said, referring to the prime minister’s wife, Datin Seri Rosmah.
“Now it’s Muhyiddin who is running the country,” he told reporters after his party’s weekly news conference at headquarters today.
The Selangor state lawmaker’s remark came on the heels of the Najib’s shifting stand over a bi-partisan parliamentary select committee (PSC) he mooted two weeks ago to review the election process.
Putrajaya had been globally condemned for mishandling the Bersih 2.0’s rally in Kuala Lumpur, which saw tens of thousands take to the streets last month to demand electoral reform.

It’s too late now for the MCA, Gerakan and SUPP

It’s too late now for the MCA, Gerakan and SUPPIt is interesting to know that there was an attempt by MCA and Gerakan, together with SUPP, to leave the Barisan Nasional and to strike out on its own. The trio had considered leaving the BN coalition to be Independents. However, with everyone lacking the courage to speak out, the plan never went through.
SUPP president, George Chan in a rare outburst days ago, had warned DAP against joining BN stressing that BN will never give priority to the Chinese, regardless of whether the representative party was the DAP, MCA, Gerakan or SUPP. Many SUPP leaders too believed their chances of survival were dim if they continued to stick onto the BN coalition. As independents, they still stood a fighting chance to regain their former support.

Anwar: Najib ikut jejak Dr M untuk jatuhkan saya


KUALA LUMPUR, 23 Ogos: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedang mengikut jejak mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dengan menggunakan segala institusi kerajaan untuk menghalang keadilan, dakwa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Disebabkan tidak mempunyai sebarang kepercayaan bahawa beliau akan menerima pembicaraan yang adil, Anwar yang juga saksi utama dalam kes liwatnya telah memilih untuk memberikan keterangan dari kandang tertuduh, di mana beliau tidak boleh disoal balas oleh pihak pendakwaraya.
(Anwar dengan ditemani isteri dan anak-anaknya di mahkamah semalam)

Sultan S'gor terkejut penubuhan majlis syura

Sultan Selangor amat terkejut dengan cadangan penubuhan majlis penasihat syura bagi menyelesaikan isu pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC).

Setiausaha sulit kepada baginda Datuk Mohamad Munir Bani berkata, apa yang berlaku, Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim telah menyembah maklum hasratnya membawa mufti negeri bagi bertemu pihak gereja.

Panel khas: Kami mahu jaminan konkrit Najib tiada PRU


KUALA LUMPUR, 23 Ogos — PAS menegaskan pihaknya tidak akan terpengaruh dengan “janji” Putrajaya berhubung jawatankuasa pilihan khas Parlimen pembaharuan pilihan raya, sebaliknya mahu jaminan konkrit bahawa tiada pilihan raya umum ke-13 selagi melaksanakan cadangan panel itu.
Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub (gambar) berkata perkara yang lebih penting bukan penubuhan jawatankuasa itu tetapi jaminan daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Tegas beliau: “PAS mahu satu jawapan konkrit dan jaminan daripada Najib bahawa pilihan raya umum ke-13 hanya akan diadakan dengan melaksanakan cadangan pembaharuan yang diputuskan jawatankuasa khas ini.
“Adakah tidak akan berlaku pembubaran (Parlimen) sebelum jawatankuasa ini selesai menjalankan tugas? Adakah cadangan pembaharuan ini akan dilaksanakan dalam pilihan raya umum ke-13, jika tiada jaminan (daripada Najib) tiada makna jawatankuasa ini,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Fitnah Liwat II : Sampel sperma dari dubur Saiful tak ‘layak’ dijadikan bukti


KUALA LUMPUR, 23 Ogos — Pakar forensik Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata spesimen sperma diambil dari bahagian dubur Mohd Saiful Bukhari Azlan tidak boleh digunakan sebagai bahan bukti dalam kes liwat kerana  keadaannya telah terjejas dan hanya diperoleh 56 jam selepas hubungan seks didakwa berlaku.
Dr David Wells mendakwa sampel-sampel DNA yang diperoleh tidak mungkin sesuatu yang “bermakna” dan adalah penting ia telah dihantar  untuk tujuan analisis dengan segera.
“Selepas satu tempoh yang lama, sampel tidak berada dalam keadaan baik,” kata beliau di mahkamah hari ini.
Sebelum ini, mahkamah diberitahu bahawa spesimen DNA Saiful diperoleh  56 jam selepas perbuatan seks iaitu ketika dia pergi ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk pemeriksaan perubatan pada 28 Jun 2008 dan kemudian membuat laporan polis.

Pakar: Sampel DNA mungkin tidak bermakna

anwar ibrahim and dna testingSampel DNA yang berusia lebih daripada 36 jam tidak lagi dianggap sebagai bukti "bermakna", kata pakar patologi forensik Australia Dr David Wells pada perbicaraan kes liwat II hari ini.

Pada keterangannya ketika disoal oleh peguambela Sankara Nair, di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Wells berkata adalah sukar untuk mendapatkan keputusan daripada spesimen seumpama itu,.

Sankara: Jika spesimen itu dalam rektum (pengadu) untuk 56 jam sebelum ia dikeluarkan, bolehkan sampel DNA didapati?

Khir Toyo: Tiga menteri mahu saya dipenjarakan..akhirnya wak rasa macam mana dikonspirasi..!!!

Bekas menteri besar Selangor Dr Mohd Khir Toyo mendakwa tiga menteri persekutuan dalam jemaah menteri sekarang sedang berkonspirasi bagi beliau dikenakan hukuman penjara atas tuduhan rasuah.

Dalam blognya hari ini, Dr Khir yang menulis mengenai 'memohon ampun dan maaf' sempena semangat Ramadan, berkata beliau tidak mendedahkan nama menteri-menteri berkenaan kerana tidak mendapat bukti yang sahih.

KDN Gagal Jamin Program 6P Bersih Dari Elemen Politik


PETALING JAYA 23 OGOS : Parti Keadilan Rakyat (PKR) mendakwa Kementerian Dalam Negeri (KDN) masih gagal menjamin bahawa Program Penyelesaian menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P) benar-benar bersih tanpa sebarang elemen yang melibatkan kepentingan politik Umno-Barisan Nasional.

Menurut Pengarah Strateginya, Rafizi Ramli, cara pengelolaan program yang menggunakan beribu 'ejen' lantikan itu memungkinkan pelbagai kebarangkalian perkara seperti 'skrip bersumpah' yang didedahkan PKR sebelum ini benar-benar berlaku.

Video : Gov't has backed off from Chinatown land acquisition

Video : PKR pits Wan Azizah against Rosmah

Video : Sodomy II, Polis telah memotong beg Exhibit

Video : Is the DPM pulling the PM's strings?

Calon boleh menang MCA untuk PRU 13: Siapakah yang layak?


23 OGOS — Sekitar awal Januari tahun ini, Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek ketika menyampaikan syarahan di S. Rajaratnam School of International Studies, dipetik sebagai berkata bahawa Barisan Nasional (BN) dijangka akan memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 dengan undi majoriti yang lebih besar.
Pada masa yang sama, beliau juga meramalkan pengundi akan kembali memilih BN pada PRU 13 selepas mencuba pembangkang pada 2008. Dalam satu majlis yang berasingan pula, Soi Lek juga dengan penuh yakin meramalkan Selangor akan kembali ke pangkuan BN.
Keyakinan Dr Chua itu ada asasnya.

Pakatan alukan 'kesedaran lambat' BN

Pakatan Rakyat mengalu-alukan tindakan kerajaan mengarahkan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) agar mengkaji langkah membantu golongan berpendapatan bawah RM3,000 bagi berdepan kenaikan harga barang dan perkhidmatan.

Bagaimanapun, pengakuan bahawa golongan itu memerlukan bantuan didakwa menunjukkan "kegagalan BN" mewujudkan masyarakat berpendapatan tinggi, sekali gus tidak mengendahkan nasib 60 peratus rakyat dalam merangka polisi ekonomi.

"Jawatankuasa bajet alternatif Pakatan mengalu-alukan kesedaran terlewat oleh BN mengenai betapa peri pentingnya membantu golongan yang berpendapatan di bawah RM3,000 sebulan," kata tiga anggota utama jawatankuasa itu.

Kelmarin, Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah dilaporkan berkata, PEMANDU diarahkan membuat kajian itu kerana kabinet berpendapat satu mekanisme perlu bagi membantu golongan itu.

Elak jalan raya jadi `lautan tidak berpusara’,

"Saya secara peribadi amat prihatin serta sedih dengan kes-kes kemalangan yang turut mengorbankn nyawa dan mengakibatkan kesengsaraan kepada mereka yang terlibat."

KUALA LUMPUR:  Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan pengguna jalan raya yang mahu pulang bercuti sempena Aidilfitri ini agar
merancang perjalanan bagi “mengelak jalan raya menjadi lautan pusara tidak  bertanda”.
Perdana Menteri turut berpesan kepada pemandu bahawa dalam keghairahan menyambut hari raya bersama keluarga dan sahabat handai di kampung halaman, mereka perlu bersedia daripada segi mental dan fizikal kerana sedikit kelalaian boleh mengundang tragedi.
“Saya secara peribadi amat prihatin serta sedih dengan kes-kes kemalangan yang turut mengorbankn nyawa dan mengakibatkan kesengsaraan kepada mereka yang terlibat.

Nik Nazmi: JK Parlimen p'raya tak gambarkan keikhlasan PM dan Umno-BN

Nik Nazmi: JK Parlimen p'raya tak gambarkan keikhlasan PM dan Umno-BNSaya merujuk kenyataan terbaru Datuk Saifuddin Abdullah, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi dan Ahli Parlimen Temerloh yang meminta Pakatan Rakyat menyertai Jawatankuasa Pilihan Khas Pembaharuan Pilihan Raya dan tidak mempersoalkan keikhlasan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan UMNO-BN dalam menubuhkannya.
Saya pertama sekali ingin memuji Datuk Saifuddin sebagai antara minoriti kecil Menteri/Timbalan Menteri BN yang punya keberanian menyatakan prinsip dan pandangannya walaupun diserang bertubi-tubi oleh UMNO sendiri.
Pun begitu dalam hal ini saya berbeza pandangan dengannya.
Amalan perlantikan Jawatankuasa Pilihan Khas ini adalah amalan Parlimen Westminster. Secara tradisinya, Jawatankuasa Kira-Kira Awam (Public Accounts Committee atau PAC) yang dilihat memainkan peranan penting dalam memastikan kebertanggungjawaban dan ketelusan Kerajaan yang memerintah dipengerusikan Ahli Parlimen pembangkang. Ini bukan sahaja amalan di negara maju. India, misalnya, mempunyai Pengerusi PAC yang dipilih daripada pembangkang sejak tahun 1967.

Video : Saiful masuk Objek Plastik ke dalam Dubur - Dr. Osman.

Rafizi: Perjanjian kerjasama MAS-AirAsia petunjuk jelas kegagalan ETP Najib

Rafizi: Perjanjian kerjasama MAS-AirAsia petunjuk jelas kegagalan ETP NajibKeputusan Kerajaan Persekutuan untuk menukar sebanyak 20.5% pegangan saham dalam MAS dengan 10% saham dalam AirAsia memerlukan penelitian mendalam memandangkan akan timbul pelbagai kesan akibat tindakan tersebut.
Sebagai permulaan, perjanjian tersebut memperakui kenyataan tersirat pihak Khazanah Nasional Berhad bahawa kedua-dua Pelan Pemulihan Perniagaan (BTP) yang dilaksanakan sejak tahun 2006 di bawah pengawasan dua Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) telah gagal. Isu yang lebih penting adalah sama ada ini merupakan petunjuk awal bahawa Program Transformasi GLC juga gagal memandangkan pemulihan MAS dianggap sebagai petunjuk utama usaha berkaitan.

Jangan politikkan kenaikan harga barang...menteri kencing cakap..!!!

Ismail Sabri juga menganggap pemimpin PAS Mahfuz Omar tidak mengikuti perkembangan semasa dunia.


KUALA LUMPUR: Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini membidas
tindakan Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar yang cuba mempolitikkan isu kenaikan harga barangan kawalan.
Ismail Sabri juga menganggap pemimpin pembangkang itu tidak mengikuti perkembangan semasa dunia kerana mendakwa kenaikan harga barang berpunca daripada kegagalan kerajaan Barisan Nasional (BN) menguruskan ekonomi negara.
“Kalau ikut cakap dia (Mahfuz) seluruh dunia lah gagal macam tu, sebab seluruh dunia ketika ini mengalami kenaikan harga barang…ianya satu fenomena global. Cuba suruh dia sebut negara mana yang turun harga barang,” katanya pada sidang media, di sini.

Video : I'll give evidence on 6P-phantom voters

Video : PKR goes digital for rural electioneering

Video : Muslihat Di Sebalik Permohonan Maaf Kompas

Video : Tiada Kecederaan Pada Dubur Saiful

Video : Saiful Memang Ada Beritahu Plastik Dimasukkan Ke Dalam Duburnya

Video : Mengapa Anwar Ibrahim Membuat Kenyataan Dari Kandang Tertuduh

Anak Derhaka: Remaja Perempuan MAKI dan PUKUL Ibu OKU


Sekadar hiasan.

Saya petik:
[HM] PETALING JAYA: Seorang ibu orang kelainan upaya (OKU) mendakwa dimaki malah dipukul anak perempuannya hanya kerana makanan yang disediakannya dikatakan tidak sedap di kediaman mereka di Petaling Utama, di sini, kelmarin.

Krisis Libya: PAS harap tiada campur tangan asing

KUALA LUMPUR, 23 Ogos: Rakyat Libya diingatkan agar memastikan tiada ruang yang dibuka oleh mereka kepada kuasa luar khususnya negara-negara Barat daripada campur tangan dalam urusan politik, pembinaan negara dan infrastruktur yang musnah dalam kebangkitan rakyat, dalam tempoh peralihan kuasa di negara itu.

PAS tidak mahu campur tangan kuasa luar dalam menentukan jatuh bangun politik dan ekonomi Libya, sebaliknya ingin urusan tersebut diserahkan sepenuhnya kepada rakyat Libya untuk menentukan kepimpinan dan membangunkan negara mereka.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sehubungan itu menyeru pemimpin-pemimpin negara umat Islam dan OIC memainkan peranan segera untuk memastikan tiada campur tangan asing di Libya yang akan mengakibatkan kemusnahan kedua selepas kejatuhan Gaddafi.

'Skrip bersumpah' PATI: KDN buat laporan polis

Kementerian Dalam Negeri hari ini membuat laporan polis ke atas ahli parlimen PKR bagi kerusi Ampang Zuraida Kamaruddin kerana membuat dakwaan palsu berhubung Program Penyelesaian menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P).

JK Khas: Pemuda PAS sokong pendirian Pakatan

KUALA LUMPUR, 23 Ogos: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) menyokong pimpinan Pakatan Rakyat (PR) yang bertegas tidak akan menyertai Jawatankuasa Khas Parlimen yang dibentuk kerajaan kerana ia sekadar gimik politik Perdana Menteri semata-mata.
Ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor berkata, penubuhan Jawatankuasa Khas Parlimen yang tidak tertakluk dengan tarikh pilihanraya umum ke 13 tidak akan membawa apa-apa makna terhadap sistem pilihanraya yang sedang dibualkan sekarang.
Katanya, DPPM mahukan kerajaan konsisten terhadap semua 8 tuntutan Bersih dan tidak bersikap retorik dalam menghadapi kemarahan rakyat.
“Jika pilihanraya umum dilangsungkan dalam keadaan Jawatankuasa Khas Parlimen tidak sempat membuat apa-apa resolusi, apakah maknanya penubuhan jawatankuasa ini?” soalnya dalam kenyatan kepada Harakahdaily.

Najib tunduk kepada Muhyiddin?

Beberapa kejadian berdolak dalih dalam dasar kerajaan, membuat pemimpin PKR tertanya-tanya mengenai kemungkinan rancangan reformasi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedang cuba digagalkan oleh timbalannya dengan tidak memberikan kerjasama.

muhyiddin yassin and najib and umnoKes terbaru, menurut pengarah komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad, membabitkan pembentuk jawatankuasa khas parlimen bagi meminda undang-undang pilihan raya di negara ini.

"Tetapi penyakit dolak dalih ini terus menular dalam jawatankuasa pilihan khas pembaharuan pilihan raya apabila PM tunduk kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin dan menegaskan pilihan raya boleh diadakan bila-bila masa dan tidak tertakluk kepada jawatankuasa pilihan khas tersebut," kata Nik Nazmi semasa sidang akhbar hari ini.

MAS-AirAsia swap deal signals ETP failure

PETALING JAYA, Aug 23 — PKR strategy chief Rafizi Ramli attacked today rival airlines MAS’ and AirAsia’s recent share swap deal, claiming it was an example of the ruling Barisan Nasional’s (BN) misuse of government-linked companies (GLCs)to fund mega projects to avoid being publicly accountable.
This, the economist told reporters, was an early signal Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s Economic Transformation Programme (ETP) had failed.
“For a start, the deal amounts to Khazanah Nasional Berhad’s tacit admission that the two business-turnaround-plans (BTPs) implemented since 2006 under the stewardship of two CEOs have failed,” Rafizi (picture) said.
“The latest ongoings in MAS is the clearest sign that Datuk Seri Najib Tun Razak’s much-touted economic transformation has also failed,” he added.

Pakar : Laporan Perubatan Dan Borang Proforma Tidak Konsisten


KUALA LUMPUR 23 OGOS: Saksi ke tiga pakar forensik dan patologis dari Australia, Dr David Wells memberitahu mahkamah bahawa terdapat kecacatan pada laporan perubatan dan borang 'proforma' yang dikeluarkan Hospital Kuala Lumpur terhadap pengadu Saiful Bukhari Azlan.

Dalam keterangannya di hadapan hakim Datuk Zabidin Mohd Diah hari ini, David menyatakan tiada kesan pendarahan pada dubur dicatatkan dalam laporan perubatan oleh Dr Siew Sheue Feng yang memeriksa Saiful.

Namun apa yang meragukan, nota mengenai kesan pendarahan tercatat pada borang 'proforma' yang digunakan untuk memeriksa si pengadu.

Zuraida: K'jaan tak boleh saman saya

Ketua Wanita PKR berkata kerajaan tidak boleh menyaman individu yang mengkritik, khususnya berhubung dakwaannya pendatang tanpa izin (PATI) diberikan 'skrip bersumpah' menyokong BN.

Bagaimanapun, Zuraida Kamaruddin berkata, beliau tidak gentar berdepan kemungkinan dikenakan tindakan itu walaupun menganggapnya "terkeluar" daripada peruntukkan undang-undang.

"Kalau terjadi (saman), kita dapat bukti (PATI) mengangkat sumpah, ada dolak dalih dalam kerajaan.

"Apa-apa tindakan kita buat sesuatu, kita tidak buat tanpa asas. Kita bertanggungjawab," katanya dalam sidang media di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini.

Fitnah liwat II : Pakar forensik dakwa laporan HKL periksa Saiful cacat

Shazwan Mustafa Kamal

KUALA LUMPUR, 23 Ogos ─ Seorang pakar forensik mencabar keputusan dan penemuan pemeriksaan perubatan kendalian Hospital Kuala Lumpur (HKL) ke atas Mohd Saiful Bukhari Azlan dengan menegaskan laporan perubatan itu adalah kecacatan.
Saksi kedua pasukan pembela Dr David Wells memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa laporan disediakan oleh doktor HKL ─ Dr Mohd Razali Ibrahim, Dr Siew Sheue Feng dan Dr Khairul Nizam Hassan tidak tepat.
Ketiga-tiga mereka merupakan doktor di HKL yang memeriksa Saiful pada 28 Jun 2008 selepas mendakwa diliwat oleh seorang ahli pemimpin politik berprofil tinggi.

Pakar: Saya lebih suka tiada kehadiran polis

NONEPakar patologi forensik Australia Dr David Wells memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa dia lebih suka jika anggota polis tidak hadir semasa pemeriksaan ke atas mangsa serangan seksual.

Wells (kiri), yang mengkhusus dalam kes-kes serangan seksual, berkata dia lazimnya akan menjalankan pemeriksaan berseorangan dengan bantuan jururawat.

"Ini sangat sulit, ia menganggu, dan ada kemungkinan bahaya bukti dicemari.

"Mangsa mungkin berasa tidak selesa dan mereka mungkin merasa tertekan dengan kehadiran anggota polis," kata Wells - saksi ketiga pihak pembelaan.

Hancurnya Mitos Najib? Lebihan perbelanjaan operasi yang ketara

Najib Razak yang belum genap dua tahun menyandang jawatan Perdana Menteri berkemungkinan besar berdepan dengan kemelut ekonomi dunia untuk kali kedua.  Seandainya dugaan ini menjadi realiti, maka "suasana feel good" yang diwujudkan Najib melalui Program Transformasi Ekonomi (ETP) mungkin akan melenyap dalam sekelip mata.  Untuk Najib, ia mungkin persimpangan yang penting dalam kemuncak hayat politiknya.  Ini kerana ia bakal menentukan sama ada "mitos Najib" akan dilanjutkan atau menuju kehancuran.

UMNO Kalah!! : Ulasan Blogger UMNO


Menelanjang polemik dan sikap ahli UMNO yang bakal menyebabkan UMNO kalah melalui Barisan Nasional dalam pilihanraya sejak 1994 hingga 2013 ialah: