Khamis, 18 Ogos 2011

Tanah runtuh Cameron Highland kerana buatan manusia?

Laporan Khas Oleh Arshad Khan
CAMERON HIGHLAND, 18 Ogos: Tragedi kejadian tanah runtuh awal minggu lalu di perkampungan Orang Asli Sungai Ruil di Brinchang telahpun meragut tujuh nyawa termasuk empat wanita, manakala dua lagi parah.

Dalam reaksi balasnya, Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob telah cepat membuat kesimpulan bahawa laporan awal tragedi tanah runtuh tersebut tidak menunjukkan ia berlaku akibat pembangunan atau penerokaan tanah.
(Inilah perkampungan orang Asli Sungai Ruil yang hilang tujuh nyawa baru-baru ini. Jelas kelihatan aliran air yang turun dari bukit di atasnya.)

Depa bakaq!! Depa bakaq!!

Tahniah DAP@Pakatan Rakyat Pulau Pinang kerana anda semakin digeruni dan semakin kuat di sana. Ini buktinya....
@nweiaik Someone tried 2 torch down DAP Penang HQ around 3am. All the newspapers put outside the HQ have been burnt down. 2nd attack after 4days #fb

(Seseorang cuba untuk membakar Ibu Pejabat DAP Pulau Pinang jam 3 pagi. Kesemua akhbar yang diletakkan di luar ibu pejabat dibakar. Serangan kedua dalam tempoh empat hari #fb)

Ada Khabar Pintu Penjara Sudah Mengangga


Ya Mutakkabbir: SUHU politik Malaysia menjadi semakin panas dan kepanasan ini tidak akan surut lagi sehinggalah tiba pilihan raya umum ke-13. Bermula dengan peristiwa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) memasuki gereja Methodist tanpa izin ia menular kepada insiden lain yang takut untuk dilihatnya seperti mana cuba membakar ibu pejabat DAP di Pulau Pinang.
Baik yang berlaku di Damansara maupun di Penang itu tidak akan berhenti dan dipadamkan begitu saja. Isu dan kejadian itu senantisa akan dihangatkan. Dalam tilikkan saya isu-isu seumpama itu terus dijadikan modal walaupun ia berpotensi untuk membawa kepada peristiwa berdarah. Seakan kita sudah sampai peringat untuk bermandi darah.
Kenapa tidak, kejadian yang menimpa pejabat DAP itu agak ganas dan gasan. Orang yang melakukan itu (kalau benar?) jangan fikir mereka saja yang berani. Perbuatan itu bukan sesuatu yang perlu dibanggakan tetapi patut dibimbangi bersama.
Orang DAP juga berani sebenarnya tetapi mereka masih menyembunyikan kuku selagi mereka masih mampu bertahan dan sabar. Tetapi kalau mereka terus diserang ganas melewati perlembagaan dan undang-undang mereka akan bertindak balas juga satu masa nanti. Tidak percaya tunggulah...
Orang Melayu pula jangan beranggapan sejarah 13 Mei cukup memberi kesan psikologis kepada orang Cina sehinggakan mereka tidak mungkin berkelakuan seperti itu. Menganggap orang-orang Cina serit dan tidak mengulangi sejarah adalah kesilapan. Ingat orang Cina juga manusia yang ada pertimbangan-pertimbangan ganjil dan pelik, kerana mereka bukan patong diperbuat dari kayu atau plastik.

Tafsiran Khianat mengikut kepala Panglima Angkatan Tentera Malaysia..!!!

PAT: Dakwaan undi pos diseleweng, pengkhianatan

Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin hari ini menyifatkan mereka yang mendakwa pihak tentera terbabit dengan penyelewengan sistem pengundian pos sebagai tindakan pengkhianatan.

Dalam satu kenyataan media yang penuh emosi, petang ini, Zulkifeli mencabar mereka yang membuat dakwaan itu dan mempersoalkan kesetiaan mereka kepada Angkatan Tentera Malaysia.

Kes Zunar saman polis 13 Sept

Beliau menamakan pegawai yang menahannya, pegawai penyiasat, Ketua Polis Negara, Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan Malaysia sebagai defendan.
PETALING JAYA: Mahkamah menetapkan 13 September depan sebagai tarikh sebutan kes saman kartunis politik Zunar terhadap polis,
Kementerian Dalam Negeri dan Kerajaan Malaysia kerana telah menangkap beliau secara tidak sah pada September tahun lalu.
Beliau menamakan pegawai yang menahannya ASP Arikrishna Apparau, pegawai penyiasat ASP Marina Hashim, Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar, Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan Malaysia sebagai defendan.
Pada 24 September tahun lepas, sekumpulan 10 anggota polis diketuai Arikrishna menyerbu pejabat Zunar di Brickfields, Kuala Lumpur dan menahan beliau di bawah Akta Hasutan dan dilokapkan.

TURUNNYA AYAT ALQURAN YANG MULIA : KESAH MUHAMMAD SAW DAN SEORANG KRISTIAN EBIONITES BERNAMA WARAQA.

  http://2.bp.blogspot.com/_uICVNINh0t8/S4dPX4n5LVI/AAAAAAAAAKw/8GyGXPgfBfw/s400/Gua_Hira%27.jpg

17 Ramadhan turunnya wahyu yang pertama di Gua Hira kepada Muhammad s.a.w yakni 6 Ogos 610 Masihi.

Hari ini juga kebetulan kalau mengikut Gregorian kalendar juga adalah 17 Ogos.

Menteri Kesihatan "Paling Tak Sihat" Dalam Sejarah Malaysia

Lepas Soi Lek tipu, Tiong Lai pun mau kencing kaa??
Kah kah kah...

Menteri Kesihatan, Liow Tiong Lai telah dikritik kerana tidak berjaya mengeluarkan laporan tehadap kesahihan penggunaan gas pemedih mata dan air asid di dalam Hospital Tung Shin semasa Perhimpunan Bersih yang menuntuk piliharaya yang adil dan telus.

Video - Ramesh: 'Saya dikasari polis'

Video : Pemuda PAS Adakan Himpunan Bantah Syria Esok

Krisis UM: Laporan Utusan bukan suara presiden PKAUM, kata menteri

KUALA LUMPUR, 18 Ogos — Laporan Utusan Malaysia mengenai Universiti Malaya (UM) yang didakwa mengalami krisis kemerosotan ilmuwan dan pakar, bukanlah kenyataan daripada Presiden Persatuan Kakitangan Akademik UM (PKAUM), Prof Madya Dr Azmi Shahrom.
Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata ini dimaklumkan sendiri oleh PKAUM dalam kenyataan media yang diberikan kepada beliau.
Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan National Awareness Campaign: Education NKEA EPP 10-Building a Hospitality and Tourism Discipline Cluster di sini Khamis, menurutnya PKAUM melahirkan rasa kecewa kerana presidennya Prof Madya Dr Azmi Sharom, telah dipetik oleh akhbar itu sebagai jurucakap dan pendedah maklumat kepada isu yang dibangkitkan.

Fraudulent PR campaign blows up in M’sia’s face

Millions spent on a public relations campaign abroad to boost Prime Minister Najib Tun Razak's image and the Barisan Nasional government has turned sour.

KUALA LUMPUR: British Broadcasting Corporation (BBC) has suspended all programming from the London-based FBC Media after it was ‘confirmed’ that the TV production company had received payment to produce and air, as genuine content, at least four documentaries on Malaysia’s palm oil industry and its ‘treatment of the rainforest and indigenous people’.
BBC in a statement to UK’s prestigious daily The Independent yesterday said that “FBC has now admitted to the BBC that it has worked for the Malaysian government”.
“That information was not disclosed to the BBC as we believe it should have been when the BBC contracted programming from FBC.

TV company takes millions from Malaysian government to make documentaries for BBC... about MalaysiaCorporation suspends relations with leading film-maker accused of conflict of interests over 'palm oil' programmes
An investigation by The Independent has established that entries in the Malaysian government's Supplementary Budget 2010 show that FBC Media (UK) was allocated 28.35m Malaysian Ringgit (MYR) – nearly £6m – for work on a "Global Strategic Communications Campaign" ordered by the Malaysian government in 2009. A similar sum (MYR29.34m) was designated to the company the previous year. Concerns over the arrangements have been raised in the Malaysian parliament.
By Ian Burrell and Martin Hickman, The Independent
The BBC has launched an investigation into how it broadcast to millions of people around the world programmes made by a company that had received millions of pounds in payments from the government of Malaysia.

Armed Forces chief warns staff: It is treachery to expose votes cheating

Armed Forces chief warns staff: It is treachery to expose votes cheatingIn a bid to head off more revelations of votes cheating, Armed Forces chief General Zulkifeli Mohd Zin put on his fiercest face and warned that it was "treachery" for staff to blow the whistle on their bosses.
In a rare public statement issued on Thursday, Zulkifeli also rebuked "irresponsible parties" for implicating the armed forces and its personnel in corrupt voting procedures.
“The actions can be interpreted as treachery and it should stop immediately. The ATM (armed forces) is the nation's wall of defence that should be supported by all levels of the people, regardless of ethnicity, religion and political position," Zulkifeli, who heads the Armed Forces, said in a statement out on Thursday.

Pengarah JAIS tidak tahu tentang operasi siasat gereja..??

Kontroversi tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) melakukan pemeriksaan terhadap Gereja Methodis Damansara Utama (DUMC) terus berlarutan apabila kini timbul dakwaan Pengarahnya, Marzuki Hussin tidak tahu-menahu mengenai operasi itu.
Sumber dalaman JAIS menyatakan bahawa Marzuki tidak dimaklumkan mengenai operasi yang dijalankan oleh Bahagian Penguat kuasa JAIS dan polis pada malam 3 Ogos lalu.
"Pengarah tidak dimaklumkan tentang operasi itu. Sebab itu operasi malam itu dibuat tanpa persedian rapi," kata sumber berkenaan.

Wawancara di TV3: Hakim mesti bertindak, kata Karpal

  Peguam utama dalam kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim - Karpal Singh, mahu hakim yang membicarakan kes itu bertindak terhadap pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan kerana muncul dalam wawancara dengan TV3, baru-baru ini.

NONE"Saya rasa hakim itu patut lakukan sesuatu ... hakim mempunyai tanggungjawab, anda tahu, dengan serta-merta keluarkan surat tunjuk sebab. Saya fikiritu yang patut oleh hakim," kata Karpal.

Selasa dan Rabu lalu, Mohd Saiful keudara menerusi program berita TV3 Buletin Utama. Dalam wawancara eksklusif itu, beliau menceritakan kesukaran yang ditanggungnya akibat kes liwat itu.

Bagaimanapun, Karpal enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu, kerana berkata bahawa kes berkenaan masih dalam proses perbicaraan.

Beliau berkata demikian kepada wartawan di kompleks mahkamah di Jalan Duta di Kuala Lumpur selepas menemu bual seorang lagi saksi, hari ini, iaitu jururawat Pusrawi Yazihan Jusoh, bersama peguam kanan Param Cumaraswamy dan Sankara Nair.

PKAUM kata laporan Utusan petik ketuanya palsu, VC UM juga nafi..ha.ha..Utusan buat lapuran palsu..!!!


KUALA LUMPUR, 18 Ogos – Presiden Persatuan Kakitangan Akademik Universiti Malaya (PKAUM) Prof Madya Azmi Sharom menafikan sekeras-kerasnya laporan muka hadapan Utusan Malaysia hari ini kononnya beliau mendakwa seramai 146 staf akademik telah meletakkan jawatan kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan Naib Canselornya, Tan Sri Dr Ghauth Jasmon.
Sebaliknya tegas Azmi, pihaknya juga tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi mengenai perkara itu kepada akhbar milik Umno berkenaan.
Jasmon juga menafikan kandungan laporan itu.

Gomo tak gentar dedah dokumen

NONEPenulis blog pro-Umno yang berpotensi disiasat atas dakwaan mengedarkan dokumen palsu berhubung campurtangan pemimpin Pakatan Rakyat dalam Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) hari ini mengaku tidak gentar pada semua itu.

"Gomo tidak gentar mahupun takut dengan laporan polis yang dibuat oleh mereka ini kerana menjadi tugas Gomo sebagai seorang Umat Islam untuk mendedahkan kebenaran agar seluruh rakyat Malaysia tahu kebenaran yang sewajarnya disampaikan," kata penulis itu yang dikenali sebagai Papa Gomo.

Memetik beberapa laporan media, penulis blog itu mendakwa, pengakuan pegawai MBPJ - antaranya yang mendakwa DUMC membina gereja di tempat tidak dibenarkan - menunjukkan fakta dalam dokumen itu (kanan) betul.

Cerita Berbuka Puasa di Gereja dengan Masjid

Oleh muhaimin sulam
Oleh kerana tahun ini aku mula kembali berpuasa di tanahair, aku biasa berbuka di masjid atau surau. Semalam, Richard Wong sempat menikmati berbuka puasa di Masjid Lama Changkat Lada. Para jamaah meraikan. Dia suka sambal belacan. Sayangnya aku tidak boleh makan, sakit mulut.
Hari ini, aku ajak Ricard berbuka di Pengkalan Pegoh, Ipoh. Dia akan ajak kawan Cina dia datang. Ini bukan pasal ajak makan. Ini kerana makanan yang lebih lazat dan sedap boleh didapati di Langkap. Keinginan untuk berbuka puasa bagi Richard adalah satu pengalaman baru.

Rosmah antara punca kemarahan ahli Umno terhadap Najib

Oleh SAFAR JUMAAT
KUALA LUMPUR: Dakwaan Setiausaha Agung PAS, Dato’ Mustafa Ali mengenai ‘ada usaha menjatuhkan Najib Tun Abd Razak’ dari jawatannya sebagai Perdana Menteri memang benar wujud.

Satu sumber dari Umno memberitahu, lebih 100 Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian-bahagian sudah memulakan usaha ini kerana mereka kecewa dengan sikap Najib selaku Presiden Umno yang terkejarkejar sokongan dari pelbagai pihak tetapi tidak langsung memberi muka kepada Pergerakan Pemuda.

Tugas Dakwah Diserah Kepada Pembesar Suara

Oleh Zolkharnain Abidin
Mufti bukan lagi individu tetapi adalah institusi. Sebab itu jarang benar mufti bersuara atas nama peribadi. Apabila mufti bersuara, itu adalah atas nama jawatankuasa yang dipengerusikannya. Di peringkat negeri, jawatankuasa yang dipengerusikan oleh mufti bertanggungjawab kepada majlis agama Islam negeri.
Jika ada mufti yang bersuara atas nama dirinya sendiri, suaranya itu tidak punya implikasi kanun. Cuma suaranya itu tentu akan dimanipulasi oleh mana-mana pihak untuk kepentingan mereka.

Video : 1001 Kebahagiaan Ramadhan

Video : Tindakan K'jaan Terhadap The Star Tidak Adil

Video - Kes Qazaf - Anwar Mohon Lucutkan Peguam JAWI

Video : Fire at DAP Headquarter 18 August 2011

Video- Guan Eng : We will remain patient and pray for truth to be revealed

Video : Cabbie with duplicate MyKad on witness stand

Video - Anwar: Other people would have been beaten

Video - Qazaf case: Anwar bids to disqualify Jawi lawyer

Video : Is Bukit Jalil estate safe from demolition now?

Video : 'How can we be loyal to you if you're disloyal to us?'

Video - Karpal: Judge should act over Saiful's TV3 interview

Video : Strategi Komunikasi Kerajaan Langgar Etika

Video : Ibu Pejabat DAP Pulau Pinang Dibakar

Video : Fuziah Dakwa PSC Berat Sebelah

Video : Khuatir Bukti Dipelopori Blog Pro-Umno, PAS Desak JAIS Keluar Laporan

Najib announces additional grants for states .. I help U...U help Me ...laa...!!!

Najib announces additional grants for statesPUTRAJAYA - Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said the National Finance Council meeting which discusses matters involving state governments, particularly finance and related issues, today decided for an additional RM10 million contribution for next year under Grants Based on Levels of Economic Development, Infrastructure and Wellbeing.

For 2013, he said, the contribution under Grants Based on Levels of Economic Development, Infrastructure and Wellbeing would be RM288 million in addition to another RM30 million under Grants for States Facing Management Account Deficits.

The meeting, held at the Finance Ministry here, was attended by all menteri besar and chief ministers.

Zunar terpilih sebagai Artists-in-Residence

Zunar, kartunis politik kontroversi terpilih sebagai salah seorang Artists-in-Residence 2011 dalam program "Art and Censorship" (Seni dan Penapisan) anjuran BilbaoArte / Fundacion BBK, iaitu sebuah yayasan kesenian di Bilbao, Sepanyol.

Dalam satu kenyataan media, Zunar atau nama asalnya Zulkiflee Anwar Ulhaque (gambar kanan) berkata, "Pemilihan sebagai Artists-in-Residence oleh Bilbao Arte-Producciones Serrano ini bukan sahaja merupakan satu pengiktirafan kepada karya-karya kartun saya, malah merupakan satu kejayaan bagi aktivis-aktivis yang berjuang menentang penapisan dan kekangan hak bersuara di Malaysia."

Take action against Saiful for TV3 interview, Karpal tells judge

Take action against Saiful for TV3 interview, Karpal tells judgeThe lead counsel for Anwar Ibrahim in his sodomy case, Karpal Singh, says the presiding judge should act against complainant Mohd Saiful Bukhari Azlan for his recent interview with TV3.
"I think the judge should do something... judges have a duty, you know, on the spot, to issue a show cause letter. I think that is what the judge should do," Karpal said.

On Tuesday and yesterday, TV3's prime news programme Buletin Utama aired an exclusive interview with Saiful (left) over his predicament as a result of the case.

However, Karpal refused to elaborate on the matter, pointing out that the case was still in progress.

Bukit Jalil residents to DBKL: Honour Saravanan’s pledge

Federal Territories and Urban Well-Being deputy minister M Saravanan has given the assurance that no eviction will take place till a settlement has been reached with DBKL.

KUALA LUMPUR: Federal Territories and Urban Well-Being deputy minister M Saravanan has given the assurance that Bukit Jalil residents will not be evicted from their homes till a settlement has been reached with Kuala Lumpur City Hall (DBKL).
But the residents hope that DBKL will honour Saravanan’s directive and reconvene negotiations as possible.
Speaking after submitting a letter to DBKL mayor Ahmad Fuad Ismail today, Parti Sosialis Malaysia (PSM) secretary-general S Arutchelvan called upon DBKL to honour Saravanan’s words.
On Monday, Saravanan had reportedly told a Tamil daily that he had instructed DBKL not to evict the residents until both parties reached an amicable solution.

Public Bank’s lavish party sparks ridicule

A grand party thrown for Public Bank founder to mark the bank's 45th anniversary sparked derisive comments in the online community.
VIDEO INSIDE
KUALA LUMPUR: An extravagant party held by a Malaysian bank for its ageing founder has sparked ridicule online, with some comparing it to the type of event held in North Korea to praise leader Kim Jong-Il.
The party was held on July 23 to mark Public Bank Bhd’s 45th anniversary and honour its 81-year-old chairman, Teh Hong Piow, but a video of the lavish celebration only began circulating online on YouTube and elsewhere this week.
The video shows hundreds of bank staff, singers, and dancers waving small flags in a banquet hall to welcome Teh’s arrival.

SUPP-MCA-Gerakan tried to leave BN last year: Time to rejuvenate the idea

SUPP-MCA-Gerakan tried to leave BN last year: Time to rejuvenate the ideaGeorge Chan, president of the ailing Sarawak United People's Party, which once represented one of the largest Chinese communities in Malaysia has finally come to his senses. This is the opinion of many in the Chinese community after a rare emotional outburst a day ago.
Firstly, he advised the DAP not to join the BN because even if it did, this would not prosper the Chinese although DAP leaders might be able to enrich themselves. Secondly, he attacked the BN with a vigor never seen before in all his years as a top Chinese leader. He told reporters point-blank that BN will never give priority to the Chinese, regardless of whether the representative party was the DAP, MCA, Gerakan or SUPP.
Then came the bombshell.

ROSMAH MINTA RAKYAT BERSYUKUR ATAU DIA PATUT BERSYUKUR ?

Oleh: WFAUZDIN NS

ROSMAH Mansor mahu rakyat Malaysia bersyukur hanya kerana cukup makan, cukup pakaian dan selamat (benarkah selamat?). Tetapi Rosmah tidak nyatakan bagaimana pula untuk menzahirkan kesyukuran itu. Mungkin, tanda bersyukur itu adalah dengan menyokong kepimpinan lakinya Najib.

"Seharusnya rakyat di Malaysia bersyukur kerana negara kita bukan sahaja cukup makan, cukup pakai malah selamat...tidak ada orang hendak mengacau kita," katanya ketika berucap pada program Rahmat Ramadan di Dataran Merdeka di Kuala Lumpur, malam semalam (Malaysiakini).

"Malaysia Truly Asia" - Kepala Bapak Umno-APCO Punya Angkara


Kah kah kah...

Kah kah kah...

Malaysia Truly Asia kah kah kah...

Ada Indon, ada Bangla, ada Nepal, ada Kemboja, ada Vietcong, ada Pakistan, pendek kata semua ada kah kah kah...

Maka tercapai le ceciter Azalina Othman Said yang nak tengok warganegara Malaysia bukan setakat orang Melayu Cina India jadi masyarakat majmuk, tapi bangla nepal pakistan pun ada sama kah kah kah...

Sekarang memang betol la Malaysia ni kepala bapak Umno-APCO haram-jadah punya sebab mati hidup balik pun mana-mana negara takkan semudah itu nak bagi kerakyatan kah kah kah...

Haram-jadah Umno-APCO kah kah kah...

Kah kah kah...

Malaysia Truly Asiaaaa kah kah kah...

JALAN PULANG

Oii Braderr..Kalau Nak Bodek Pun Agak-agak la..

Angkatan Tentera Malaysia hari ini menafikan sekeras-kerasnya dakwaan manipulasi undi pos yang dibuat oleh empat orang bekas anggotanya semalam. Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin bagaimanapun tidak menyalahkan bekas anggota berkenaan yang "mungkin telah dipergunakan sebagai alat." "Saya sudah periksa (dakwaan itu).
Sebab itu saya berani menyangkal. "(Dakwaan) itu tidak betul, tidak ada kesahihannya," katanya lagi yang mencabar supaya bukti dikemukakan untuk mengukuhkan dakwaan. Beliau sebaliknya menyalahkan pemuda PAS yang menganjurkan sidang media menampilkan empat orang bekas tentera tersebut.

LHDN : Bonus setengah bulan tertakluk kepada potongan cukai...sorong tarik...bagi dan kutip..he..he..!!!


azlanBonus setengah bulan gaji yang diterima penjawat awam pada 15 Ogos lalu tertakluk kepada potongan cukai bulanan (PCB) oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Pegawai Perhubungan Awam LHDN, Noorhelmi Mohd Nor berkata, langkah itu bagi mengurangkan beban mereka untuk membayar jumlah sebenar cukai pendapatan 2011 apabila ia dikira kelak.

PCB dikenakan mengikut Akta Cukai Pendapatan 1967 kepada bayaran saraan tambahan antaranya bayaran kerja lebih masa, bonus atau insentif, tunggakan gaji atau apa-apa tunggakan lain kepada pekerja dan ganjaran.

Jangan libatkan Sultan dalam isu Jais, kata PAS


KUALA LUMPUR, 18 Ogos – PAS menegaskan tiada pihak yang mempertikaikan tindakan Jabatana Agama Islam Selangor (Jais) ke atas sebuah gereja di Petaling Jaya, sebaliknya hanya mahu penjelasan sebenar daripada agensi penguatkuasaan agama itu.
Pemimpin-pemimpin PAS menegaskan tidak timbul soal mempertikaikan tindakan Jais atau tidak menghormati Sultan Selangor selaku ketua agama negeri tapi semua pihak hanya mahu mendapatkan penjelasan.
Menjawab pendirian Majlis Agama Islam Selangor (Mais), Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Abdul Rani Osman menegaskan, dakwaan mengatakan ada pihak termasuk parti politik mempertikaikan tindakan Jais apatah lagi mempersoalkan kuasa Sultan Selangor.

Undi Pos : Panglima Tentera tidak cermat

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Tindakan Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin menyalahkan Pemuda PAS dalam hal undi pos adalah tindakan yang tidak cermat.
“Saya merasa terkejut terhadap kenyataan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin yang telah menyalahkan Pemuda PAS kerana membuat sidang media berhubung dengan pendedahan empat orang bekas anggota tentera berkenaan undi pos di Pejabat PAS Pusat, semalam,” kata Timbalan Pengerusi Pemulihan Demokrasi & Mobilisasi DPPM, Mohd Adram Musa dalam satu kenyataan.
Bekas anggota tentera tersebut adalah Majer(B) Risman Mastor, Komando (B) Mohd Kamel Omar, Mohamed Nasir Ahmad dan Kamarulzaman Ibrahim.
Katanya, sebelum ini semasa Pilihanraya Kecil Bagan Pinang, Pemuda PAS juga telah membawa Abu Kassim di hadapan Pengerusi SPR, Tan Sri Aziz Mohd Yusof untuk menerangkan pengalamannya berhubung dengan undi pos.

Izzah Gesa K'jaan Teliti Semula Gred Gaji Penjawat Awam Sektor Perubatan


KUALA LUMPUR 18 OGOS: Pakatan Rakyat menggesa kerajaan agar lebih prihatin terhadap perbelanjaan sektor kesihatan di negara ini dengan mengambil kira aspek penyelarasan semula skim gaji para medik dimana ia perlu dipertingkatkan serta diberi keutamaan sebagai enjin pertumbuhan ekonomi pada masa hadapan.

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar Ibrahim berkata, ini kerana skim gaji para medik itu kini dilihat tidak berbaloi dengan usaha dan penat lelah mereka dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada pesakit.

'Saya dedah paderi Melayu, saya kena ISA'

TEMERLOH, 18 Ogos: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menggesa orang ramai tidak mempercayai propaganda media Umno pada masa ini yang kononnya menampakkan kumpulan tersebut membela Islam.

Sebaliknya apa yang digembar-gemburkan sekarang hanyalah sekadar mainan isu untuk dipolitikkan menjelang pilihan raya umum (PRU) ke 13.

Katanya, pergantungan Umno sekarang hanyalah kepada Melayu setelah mereka tidak yakin lagi untuk meraih majoriti undi bukan Melayu sebab itulah mereka mainkan isu agama dan perkauman.

“Jadi tak perlulah percaya dengan provokasi media Umno pada masa ini yang begitu agresif memainkan isu gereja dan murtad. Kenapa setelah puluhan ribu dilaporkan murtad sepanjang Umno/ N berkuasa baru sekarang tiba-tiba melenting?

“Saya masih ingat dulu saya telah berceramah tentang ada orang Melayu yang dikristiankan dan saya dedahkan ada paderi berbangsa Melayu, tapi selepas itu saya yang kena ISA.

JK Khas Parlimen sekadar penghias jendela

KUALA LUMPUR, 18 Ogos: Jawatankuasa Khas Parlimen untuk reformasi pilihan raya hanya penghias jendela dan tidak berminat untuk mewujudkan pilihan raya adil dan bersih, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.
"Bagaimanapun, kita berterima kasih kepada perkara-perkara meragukan dalam penubuhan jawatankuasa itu kerana ia memberikan alasan yang lebih kukuh kepada rakyat untuk menerus dan mengukuhkan lagi perjuangan menuntut pilihan raya yang adil dan bersih.
"Perkara-perkara meragukan dalam penubuhan jawatankuasa itu semakin membuktikan bahawa hanya perjuangan rakyat seperti yang berlaku 9 Julai lalu yang boleh diharapkan untuk mewujudkan pilihan raya yang adil dan bersih di negara ini," katanya sambil mengulangi supaya lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) dilaksanakan.

Dedah penipuan undi pos, panglima ATM tak perlu melatah

KUALA LUMPUR: Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin mengingatkan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin supaya tidak melatah berhubung penipuan undi pos.
Shamsul merujuk kenyataan Zulkifeli yang menyifatkan tindakan empat bekas anggota tentera yang mendedahkan penglibatan mereka dalam undi pos semalam, sebagai satu pengkhianatan.
“Panglima Angkatan Tentera tidak perlu melatah, saya cabar dia apakah dia akan menafikan kaedah penyelewengan dalam undi pos ini tidak pernah berlaku di dalam kem-kem tentera.
“Kalau pendedahan ini dikatakan pengkhianatan, dia harus belajar lima rukun negara,  antara asasnya iaitu keluhuran undang-undang dan kedaulatan perlembagaan. Dia harus berlapang dada dan beri ruang untuk mengakui kesilapan,” katanya kepada Keadilandaily.

Merdeka : Transformer dan jadi TransROSMAH

Bank Negara: Pertumbuhan ekonomi Malaysia susut ke paras 4%
MalaysianInsider
KUALA LUMPUR, 17 Ogos – Pertumbuhan ekonomi Malaysia menurun ke paras empat peratus – tahap paling rendah sejak kelembapan 2009 ekoran kesan penurunan permintaan luaran dan pendekatan sederhana dalam perbelanjaan kerajaan, kata Bank Negara hari ini.

Bila puak melantak babi nak berlakon jadi hero Islam

Saya dah tulis dalam posting sebelum ini, sebagai orang Islam yang beriman kepada Allah s.w.t., kita kena pertahankan keluarga dan kawan-kawan kita dari semua ajaran dan fahaman asing. Hanya ajaran dan fahaman Islam sahaja yang kita pegang dengan sekuat-kuatnya. Saya maksudkan semua, tak kiralah sama ada ajaran atau fahaman Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Umno, Kristian, Yahudi atau apa saja.

Dalam ayat 20 surah al-Baqarah, Allah mengingatkan kita dengan ingatan yang mafhumnya, "Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka".

umPORno Suka Orang Macam Ini... Bodoh Piang..!!!!

Berdasarkan dari pemberitaan ini, sorang mangkuk biru karat telah menghalalkan wang cukai rakyat di bazirkan oleh keraaaajaan barisan nasional untuk kempen propaganda Najib Nazak wal innalillah... coming soon..;

 Damneddddd...... Bodoh piang...!!!!
Kenapa pembangkang suka sangat bangkang semua yang kerajaan buat? Korang dah bayar cukai, dahlah, ingat duduk negara ni free ke? Kalau nak free buat negara sendiri!

Penantian 45 Tahun, Permohonan Warganegara Masih Belum Lulus ....Kena Istihar Sokong BN..esok lulus la....!!!

Penantian pengiktirafan sebagai Warganegara Malaysia daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) merupakan satu cabaran bagi Warga Emas, Chong Kong Wah, 72, setelah menunggu selama 45 tahun. Kata Chong lagi, sejak daripada tahun 1966 lagi beliau sudah memohon untuk mendapatkan taraf kewarnegaraan Malaysia, tetapi tidak pernah diluluskan atas yang tidak diketahuinya.

Chong yang pergi ke Pejabat Jabatan Pendaftaran Negara dengan ditemani Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Kiong dan telah bersemuka dengan Ketua Pejabat JPN Sandakan, Samsul Mohd Ali; bagi membincangkan kes permohonan Chong yang tergendala begitu lama.

LEPAS TIPU INI - TIPU INI PULAK

MATA DITUTUP JADI LEMBU

nota:
bila mata kabur
bila mata kena tutup
senang jadi lembu
untuk undi gerombolanWAN AZIZAH : JAWATANKUASA PILIHANRAYA HANYA UNTUK KABURI MATA RAKYAT
- keadilan daily

Presiden KEADILAN, Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata penubuhan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen yang diumumkan Najib Razak sekadar untuk mengaburi mata rakyat.

Demi Lindungi Penipuan Daftar Pemilih, Akhirnya Laman Web JPN Ditutup..


Mungkin kut aku silap, tapi bila aku type alamat http://www.jpn.gov.my/semakic/ pun tak keluar page nak semak status MyKad tu tapi terus redirect ke muka depan web JPN. CELAKA!!

Baca kat sini

Skandal JPN/SPR : Wikileaks dedah 600,000 warga asing diberi kerakyatan untuk mengundi

PENDEDAHAN terbaru Wikileaks 18 Ogos 2011, berdasarkan satu kabel rahsia selain dari mendedahkan bahawa pendatang dari Filipina adalah sinonim dengan masaalah sosial yang tercetus di Sabah, WikiLeaks juga telah mendedahkan bahawa dalam satu skim yang diperkenalkan pada tahun 90-an, Umno telah memberikan kerakyatan Warganegara Malaysia serta hak mengundi kepada lebih 600,000 warga asing.
Kebanyakannya mereka adalah umat Islam dari Mindanao dan Indonesia, sebagai balasan warga asing tersebut perlulah mengundi BN dalam pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah.

Siapa yang percaya jawapan SPR ni memang bangang..lagi bingai...!!!

Malaysiakini melaporkan:
Terdapat 825 individu memiliki ejaan nama yang sama dengan Azhar Ahmad, hasil semakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semasa menyiasat dakwaan Pemuda PAS wujudnya penyelewengan melibatkan nama lelaki itu.
 
Selain Azhar, Besah Mat turut memiliki ejaan nama yang sama dengan 14 orang lain manakala Mansor Ahmad memiliki ejaan nama sama dengan 229 orang.
 
Bagaimanapun, Setiausaha SPR Datuk Kamaruddin Mohamed Baria menafikan dakwaan penyelewengan kerana mereka semua memiliki nombor kad pengenalan berbeza meskipun ejaan nama sama. - Mkini.  
Kalau baca sekali lalu memang nampak sangat-sangat logik jawapan Setiausaha SPR ni. Memang tak patut pun heran kalau setakat nama sama tapi no MyKad berbeza. Memang ramai macam tu.

USSR: MENGAPA SOVIET UNION RUNTUH

APA YANG BOLEH ANDA PELAJARI


SOVIET UNION - USSR
  • Menjelang tahun 1980-an, ia cukup jelas bahawa KOMUNISME di USSR tidak benar-benar berfungsi. 
  • Mikhail Gorbachev menjadi Pemimpin USSR pada tahun 1985 dan beliau memperkenalkan banyak Pembaharuan dalam usaha untuk memodenkan ekonomi dan menjadikan Parti Komunis lebih Demokratik. 
  • Semua ini membawa kepada perpecahan USSR dan akhir Satu Parti Peraturan Komunis serta Keruntuhan yang menghapuskan Tabir Besi terkenal dan berakhir nya suatu  Pemerintahan Komunis. 

San Miguel Corp. Bakal Ambil Alih 560 Stesen Minyak Esso/Mobil. Sebut San Miguel, Ingat Anak Siapa?

Kenyataan di laman sesawang SMC

 Business Times melaporkan bahawa syarikat besar FIlipina San Miguel Corporation bakal mengambil alih 560 stesen minyak Esso dan Mobil di seluruh Malaysia. Nilai urus niaga ini mencecah ASD610 juta. Mengapa Exxon Mobil mahu menjual perniagaan mereka di Malaysia? Bab ini kena tanya Najib.

POPE GOMO Sudah GOYANG!

POPE BENEDICT GOMO sudah goyang sekarang... Goyang pasai kerap benar wat fitnah [Rujuk Sini]... kikiki Masa buat tak ingat.. bila nak kene saman mula nak bela diri luar makamah.. apa kata masuk makamah dulu baru bela bukan men ikut suka jer nak sttle masalah, cakap jer yang tak fitnah dah settle?? baik wat sumpah mubahalah.. kikiki takyah guna makamah.. Apa kata cabar Pope Gomo bersumpah die tak fitnah... die kate orang bagi kat die... orang dalam yang bagi dekat die.. kikiki Senang hidup kan... kihkihkih

1 PENAFIAN yg tak BENAR dari TENTERA.. ..!!

INGAT! MAT MONGOL KATA..
WALAU BERCERAI JASAD DAN NYAWA..
PUTRAJAYA MESTI DI UMNO APCO PERTAHANKAN..
DEMI APA?
kah kah kah kah kah kah

DAH SALAH 1 NYA CARA ADALAH SEPERTI DI BAWAH NI BEB..
kah kah kah kah

Duit Panas : K'jaan lulus penjualan syarikat judi Da Ma Cai

Sebuah konsortium ahli perniagaan Cina di Malaysia telah mendapat kelulusan untuk mengambil-alih Pan Malaysian Pools Sdn Bhd, yang mengendalikan premis judi Da Ma Cai.

"Ia merupakan pasaran bebas, ia berkaitan syarikatnya (merujuk kepada jutawan Tan Sri T Ananda Krishnan), jadi dia yang membuat keputusan,” kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika diajukan soalan sama ada Kementerian Kewangan memberikan sebarang kelulusan bagi Ananda menjual anak syarikat perjudiannya, Pan Malaysian Pools Sdn Bhd.

TPM : Pembangkang Jangan Keras Kepala......BN@UMNO jangan letak otak kat kepala lutut..!!!

KUALA LUMPUR, 18 Ogos 2011 - Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan pembangkang agar tidak berprasangka buruk terhadap penubuhan Jawatankuasa Khas Terpilih Parlimen khususnya daripada segi komposisi anggotanya.

Malah, kata Timbalan Perdana Menteri, mereka harus melihat penubuhan jawatankuasa itu sebagai satu inisiatif yang baik oleh kerajaan.

"(Komposisi) itu cadangan yang dikemukakan dan akan dibentangkan di sesi Parlimen yang akan datang. Bagi kita apa yang penting adalah kesungguhan Perdana Menteri terima cadangan mereka.

Kedah La Nie : Kemerdekaan negara mesti dipertahankan

Kemerdekaan negara perlu dipertahankan kerana ia amat penting dalam usaha mengekalkan perpaduan pelbagai kaum di negara ini.
Setiap warganegara perlulah memainkan peranan penting ke arah mempertahankan kemerdekaan di samping menunjukkan taat setia serta rasa cinta terhadap negara.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kerja Raya, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga, YB. Dato’ Ir. Phahrolrazi Haji Zawawi berkata, Kerajaan Negeri turut mengembleng tenaga dalam mencorakkan generasi muda di negeri ini yang berjiwa patriotisme.

Hukum Orang Bukan Islam Masuk Ke Masjid


Ulama asy-Syafi‘iyyah telah membahaskan mengenai dengan hukum orang bukan Islam masuk ke masjid dengan memerhatikan kepada dua keadaan

Fatwa siri 40/2001-(Orang Bukan Islam Memasuki Masjid)
Jabatan Mufti Kerajaan Negara Brunei Darussalam.

Jawapan:

Ulama asy-Syafi‘iyyah telah membahaskan mengenai dengan hukum orang bukan Islam masuk ke masjid dengan memerhatikan kepada dua keadaan iaitu masjid yang dimasuki itu sama ada Masjidil Haram atau masjid selainnya.