Jumaat, 12 Ogos 2011

Video : Najib, Rosmah in court complex for interview

RAKAMAN PERBUALAN POK JIB dan KARPAL siang TADI di RAKAM...

Fuhh... secara susah payah aku dapat menyelinap masuk perjumpaan SULIT antara POKJIB,KAK MAH dan RODUAN petang tadi di MAKAMAH.. kira hebat aku lagi TV3 suku UMNOK... pasai TV3suku UMNOK cuma dapat temubual POK JIB jer lepas POK JIB kuar dari perjumpaan dengan KARPAL pasai FITNAH LIWAT 2...

 Kalau ikut TV3suku punya berita,
ini aku rujuk kat TV3/Buletin Utama

Najib, Rosmah Datang Tayang Body Di Mahkamah

DUNIA politik hari ini agak terkaget sedikit apabila mendapat tahu yang Perdana Menteri, Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor hadir di mahkamah di Jalan Duta, Kuala Lumpur. Kehadiran Najib itu mulanya dirasakan sebagai satu keberanian kerana beliau akan berhadapan dengan pasukan peguam bela Anwar dan juga Anwar sendiri.

Najib dan Rosmah adalah antara 15 orang saksi yang ditawarkan oleh pendakwa untuk disoal sebelum mereka muncul di mahkamah sebagai saksi perbicaraan liwat Anwar. Mulanya saya sendiri merasakan tidak yakin yang Najib dan Rosmah akan berani untuk bertentangan mata dengan Anwar.

Tetapi kalau Najib dan Rosmah berani berbuat demikian ia adalah satu perkara luar biasa dan satu sikap gentlemen Najib dan isteri. Kalau Najib bersedia disoal siasat peguam Anwar hari ini saya angkat tabik kepadanya.

Dengan berbuat demikian Najib dan Rosmah tidak dianggap pengecut dan beliau sedia untuk ditanya apa saja oleh peguam Anwar dalam usaha mencari kebenaran di sebalik kes liwat yang dituduh ke atas Anwar.

Karpal Buli Rosmah ?


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor memberitahu peguam yang mewakili ketua pembangkang yang juga defendan, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa mereka tidak mahu menjadi saksi pembela.

RM42.6 juta: Wang Felda atau pinjam dari KWSP?

SEPERTI semua rakyat Malaysia sedia maklum bahawa Umno akan berbuat apa saja untuk mengekalkan kuasanya dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 13 nanti. Mereka sanggup buat apa saja kerana semua agensi kerajaan di bawah kekuasaanya akan tunduk, patuh kepada Umno walaupun tindakan mereka kelak bercanggah dengan undang-undang negara.
Tidak seperti parti-parti komponen bukan Melayu dalam BN, mereka tidak sanggup untuk menghina, menindas, merampas dan menipu bangsa mereka sendiri. Mereka hanya serahkan kepada kaum mereka sama ada akan mengundi mereka atau sebaliknya. Kerana apa? Kerana golongan bukan Melayu dalam BN lebih bermaruah dari Umno. Kita liha sahaja pemerintahan DAP di Pulau Pinang lebih jauh baik dari negeri yang diperintah oleh Umno.

BN or Pakatan: The pros and cons

BN or Pakatan: The pros and consMalaysia is a land of huge potential, blessed with bountiful natural resources and populated by diverse hardworking people who have strived to upgrade themselves and build up their country. We should have been a first world country with a high value currency or on our way to one like our neighbour Singapore.
But along the path to a developed nation we seem to have lost our way. We now stumble along rudderless, racked by racial and religious divisions, stuck in the middle income trap, mired in corruption and hobbled by racial policies while our best and brightest citizens leave for foreign shores.
What has happened to Malaysia? We were once the most promising country in South East Asia, full of vigour and promise, an emerging tiger ready to take on the world. Our income has stagnated, our currency depreciated, the independence of our institutions debased and our potential sapped as we face an uncertain future.

Video : Pakatan invites PR-turned-voters to come forward

Video : Ezam Lancarkan Perang Ke Atas Penganut Kristian

KENAPA LONDON TERBAKAR..??

Selamat Berjumpa Dengan Gereja

Al Rahman: NAMPAKNYA Pas tetap meneruskan juga keputusan untuk menemui pihak Gereja Methodits seperti mana yang diputuskan oleh Jawatankuasa kerjanya. Pertemuan itu akan diadakan pada 16 Ogos ini di gereja berkenaan di Damansara Utama.

Pertemuan itu akan diketuai oleh Timbalan Presiden, Mohamad Sabu bersama Naib Presiden Sallahuddin Ayub, PPJ Selangor Dr Mohd Rani Osman, Ketua Penerangan Tuan Ibrahim Tuan Man, Ajk Idris Ahmad, Dr Siti Mariah Mahmud, Dr Dzulkefly Ahmad dan Mujahid Yusuf Rawa.

Akan ikut sama Setiausaha Agung Mustafa Ali.

Gambar 5 orang Yang Didakwa Menjadi Agen Murtad Pulak Didedahkan!!

Semalam Sk membawakan gambar Sophia yang beragama islam yang didakwa menjadi agen murtad .Selepas itu sk menerima beberapa komen dan emai daripada beberapa orang pembaca blog yang marahkandan menunjukkan ketidakpuasan kepada sk kerana menyiarkarkan gambar dan mededahkan kes yang memang sudah terdedah ini.Ini mungkin ketidak fahaman pahaman@fikrah politik dimana pandangan Sk yang condong menyokong Dato Hassan Ali dalam isu ini.

Ini isu akidah umat islam malaysia.bagi sk ianya lebih penting untuk diperjuangkan dan perkara yang berkaitan dengan akidah ataupun tauhid adalah terlalu penting dari perkara yang penting..Sk tak mahu bincangkan masalah politik kerana  masalah akidah amat penting dari segalanya. Sk tak mahu akidah umat islam dihancurkan oleh pihak-pihak kuffar yang sangat bencikan islam dan menggunakan cara halus untuk menghancurkan islam dan menyebarkan agama mereka di negara kita.Antara komen yang dihantar epada Sk yang berbaur politik seperti ini"  Nampaknya sk bolehlah join demo perkasa & umno slps ini. Beruntung umno dpt isu ini utk tutup isu pmbrsihan pilihanraya. PR akan kalah besar sbb ada blogger mcm SK.ung umno dpt isu ini utk tutup isu pmbrsihan pilihanraya. PR akan kalah besar sbb ada blogger mcm SK.

Petang ni Sk nak tunjuk lagi gambar individu yang didakwa menjadi agen murtad.Ini gambar diambil ketika serbuan pihak Jais baru-baru ini.Kita boleh lihat beberapa individu ini yang berwajah melayu seperti Nadeane@Sophia Bte Salleh.Mereka inilah yng didakwa menjadi agen murtadDan dibawah ini pula adalah kertas soalan yang diberikan kepada peserta majlis itu.Melihat kepada kertas soalan kita boleh lihat soalan-soalan yang ditanyakan adalah soalan asas agama islam.Apakah tujuan soalan-soalan ini?
Yang pastinya Sk bukan seperti Perkasam dan Umno yang lebih utamakan kepentingan politik dari akidah.Puak Umno dan Perkasam menjadikan satu isu untuk  tujuan politik mereka(political mileage)

DAP berjaya hapuskan azan kata blogger Umno!

PAGI tadi MiLo SuaM ada menyiarkan satu laporan akhbar yang dipetik dari portal rasmi Berita Harian Online, berhubung isu larangan bacaan Al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktu subuh melalui satu pekeliling yang dikeluarkan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang. JHEAIPP rujuk sini [JHEAIPP].
Awal-awal lagi ReJaM© sudah menjangkakan bahawa isu ini akan dipolitikkan oleh blogger United Malays No Otak, Umno demi meraih sokongan Melayu No Otak menjelang Pilihanraya Umum tidak lama lagi.
Ternyata jangkaan ReJaM© tepat, salah seorang blogger terkenal gerombolan songkok tinggi (United Malays No Otak) memutar belitkan isu ini dengan mendakwa DAP berjaya menghapuskan azan dan bacaan Al-Quran menggunakan pembesar suara di Pulau Pinang.

Gambar dan sumber berita yang dipetik dari Berita Harian, diputar belitkan untuk memperbodohkan orang ramai. Ini bukan tahap putar belit lagi ni, ini sudah sampai tahap fitnah! Tahniah, kerana membuat fitnah di siang hari dalam bulan Ramadhan.
ReJaM© "Tanya kambeng, kambeng pun tahu ini fitnah..."

Tanpa rasuah, Pulau Pinang pesat membangun

12 OGOS – Rencana majalah antarabangsa The Economist yang terbaru mengenai Pulau Pinang dimulakan dengan ayat yang begitu teruja sekali – “jika anda akan mengalami serangan sakit jantung, biarlah ia berlaku di Pulau Pinang”!
Maksudnya jelas dan mudah. The Economist mahu berkongsi pengalaman dengan warga global mengenai Pulau Pinang di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat yang menyediakan perkhidmatan perubatan yang dianggap terbaik di negara ini.
Permintaan terhadap perkhidmatan pembedahan jantung di negeri itu telah meningkat dua kali ganda.
Sebab-sebab kejayaan gemilang itu juga jelas dan mudah. Perkhidmatan perubatan swasta di Pulau Pinang adalah murah dan semua hospital mempunyai kelengkapan yang setaraf dengan pusat-pusat perubatan di Barat.

Jangan sempitkan Islam dengan politik kaum

Abdul Manan Abd Razak

12 OGOS – Kini kita digemparkan lagi dengan isu yang bertujuan memisahkan keakraban erat PAS-DAP-PKR oleh media Barisan Nasional yang sudah kehabisan modal politik. Sekali lagi, isu agama, isu gereja, isu yang sengaja dibangkitkan oleh meresahkan hubungan rakyat pelbagai kaum.
Namun  realitinya ibarat BN cuma meludah ke langit. Sudah 54 tahun negara merdeka tetapi kemiskinan tegar khususnya di kalangan orang Melayu dan Bumiputera lainnya masih lagi tidak dapat diatasi sepenuhnya. Manakala kaum lain pyla semakin menghala ke arah kemiskinan akibat sistem ekonomi yang bocor dan kotor. Bukankah ini kesilapan BN yang tidak boleh dimaafkan?

BN tak tahu beza rusuhan ganas dengan perhimpunan aman

KUALA LUMPUR, 12 OGOS – Yang mengganas di London adalah perusuh, sebaliknya yang bertindak ganas di Malaysia sewaktu perhimpunan aman Bersih 2.0 adalah pihak polis.
Dengan itu, percubaan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein untuk menyamakan keganasan rusuhan di United Kingdom dengan perhimpunan aman di Malaysia adalah tidak masuk akal sama sekali.
Setiausaha Organisasi DAP Teresa Kok berkata rusuhan di London itu berlaku secara rambang tanpa sebarang agenda yang jelas atau spesifik melainkan menimbulkan kekacauan dan keganasan.

SENTIMEN ANTI-NAJIB DIKALANGAN AKAR UMBI UMNO MAKIN MENEBAL.

 by MB Warrior


SENTIMEN ANTI-NAJIB DIKALANGAN AKAR UMBI UMNO MAKIN MENEBAL.

SENTIMEN ANTI-NAJIB INI SUDAH KE TAHAP MEMBIMBANGKAN.


DULU RAMAI AKAR UMBI YANG HANYA BERBISIK-BISIK PASAL ROSMAH.

HARI NI SEMUA NAIK MELUAT.

BERSIH 2.0: SPR Series of Untruths


BERSIH 2.0 is disappointed in the manner in which Elections Commission (EC) Deputy Chairperson Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar continues to take an approach to electoral reform that is excessively confrontational and unproductive.
We have stated repeatedly that BERSIH 2.0's goal is to achieve a clean and fair electoral system for all Malaysians, not to demonise any institution or promote any political agenda whatsoever.

The opportunists' utopia


MAS in the hands of Tajuddin saw an unprecedented RM8 billion in the red. And the pathetic state of the national airline today has been a legacy of its mismanagement dating back to that time.
MySinchew
Malaysia is indeed a paradise for opportunists.
Tajuddin Ramli has received an early Raya gift. All the GLCs have been "advised" to strike out their legal suits against him.
In other words, MAS, Danaharta and other government-linked companies will no longer be able to seek compensation and liabilities from him through legal channels this moment on.

Video : GCM isytihar 'perang' jika isu murtad tidak selesai [Part II]

Video : GCM isytihar 'perang' jika isu murtad tidak selesai [Part I]

MoCS calls off rally, cites public safety

MoCS will not break the law and we have decided that in the overall interests of our fellow citizens in Kuching, the Red Rally tomorrow is called off, says Siah.
KUCHING:  The ‘Walk for Democracy and Reform’, also dubbed the ‘Red Rally’, scheduled at 2pm here tomorrow is off.
Announcing the decision here tonight, Movement For Change, Sarawak (MoCS) leader Francis Paul Siah said the movement put public safety as its top priority.
“As the organisers, MoCS is responsible for the participants. We do not want to see anyone getting hurt in the streets.
“Neither do we want to see anyone being arrested for participating in the rally,” he said.
However, he urged Sarawakians to wear red tomorrow in support of democracy and political reforms in their home state.

Pandangan yang tidak diminta dan bebas pada pilihan BN

Pandangan yang tidak diminta dan bebas pada pilihan BN Sejak tiga tahun yang lalu, BN telah mengelongsor dengan laju dalam survival politik. Oleh itu hari ini, adalah sangat jelas bahawa BN sedang mempertahankan diri dengan gabungan parti 'pembangkang' dengan menyinggung perasaan.
Mengapa?
Masalahnya ialah pemimpin-pemimpin dan broker kuasa dalam BN telah beroperasi melalui cara pemikiran yang terlalu lama. Mereka gagal untuk memahami revolusi yang berlaku dalam masyarakat dan Malaysia tidak terkecuali dalam masyarakat globalisasi dan rangkaian ini.
Masyarakat awam, melalui teknologi alaf baru, semakin memanfaatkan kuasa tadbir pengurusan demokratik. Pemimpin-pemimpin kita telah gagal untuk mengambil tahu tentang hakikat bahawa masyarakat "yang berubah dari makhluk arborial, berakar umbi dalam masa dan ruang, nomad rhizomic yang mengembara setiap hari tanpa semestinya menggerakkan badan-badan (mereka) " (Mark Poster, 1990) .

Calon tampil untuk dipersoalkan pengundi: Kampung Baru Pandamaran mengorak langkah ke arah demokrasi

Meskipun hanya satu pilihan raya untuk melantik Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), namun Kampung Baru Pandamaran telah mengorak satu langkah yang penting, bukan sahaja ke arah memulihkan demokrasi tempatan, malah menjadi teladan bagaimana pilihan raya boleh dikendalikan.

Pemerhati politik, Tang Ah Chai yang diundang sebagai salah seorang pengadil tetamu dalam acara Perdebatan Calon Pengerusi JKKK Kampung Baru Pandamaran, semalam, memberi pujian setinggi-tingginya kepada lima orang calon pengerusi JKKK yang berani tampil untuk mengetengahkan pandangan politik mereka, pada masa yang sama sudi berdebat sesama diri dan dipersoalkan pengundi.

Memorandum kepada Ketua Hakim Negara: Harapkan pagar, Pagar makan padi

Penderitaan empat generasi Ladang Bukit Jalil
Rakyat miskin tidak mendapat pembelaan sistem kehakimam: Harapkan pagar, Pagar makan padi


Yang Amat Arif,

1. Kami, 41 Keluarga adalah bekas Pekerja Ladang Bukit Jalil yang beralamat di batu 16 ½ Jalan Puchong, Kuala Lumpur.

2. Ini merupakan ladang terakhir di kawasan berhampiran Kuala Lumpur dan kami telah menetap di ladang ini untuk empat generasi dan hampir 80 tahun.

Perhatian : BAPA Mati, EMAK Cedera DITETAK ANAK Sebelum BERBUKA PUASA


KUALA NERANG, 12 Ogos -- Seman Siron, 60, mati ditetak dengan parang oleh anak lelakinya manakala isteri cedera dalam satu kejadian sejurus sebelum berbuka puasa di rumah mereka di Kampung Pasir Putih di Kuala Nerang dekat sini malam tadi. Dalam kejadian sekitar 7 malam tadi, Seman meninggal dunia di Hospital Kuala Nerang akibat kecedera di kepala, putus pergelangan kaki kanan selain cedera di kedua-dua belah tangannya.


DIBURU... Suspek, Mohamad Adli Saman yang juga anak ketiga mangsa bunuh Seman Siron, dipercayai melarikan diri ke Hutan Simpan Puncak Janing dekat sini setelah menetetak bapanya dengan parang sebelum berbuka puasa di rumah mereka di Kampung Pasir Putih di Kuala Nerang dekat sini malam tadi.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai suspek boleh menghubungi balai polis terdekat bagi membantu siasatan.


Kredit : Bernama

HARI HARI AKHIR SAEKOR NAJIB

NOTA:

buku NAJIB MENTERI TERAKHIR ini
menunjukkan bahawa pergolakan
antara najib dengan muhyiddin
sedang berlaklu hangat

hampit 15 tahun dahulu
ada seorang penulis dari
pekan pahang yang telah
menulis tentang najib

najib telah membeli semua naskah
buku ini

sesiapa ada menyimpan naskah
buku ini boleh ulang cetak
pasti terlaris di pasaran
NAMPAK MAK KIUT


NAJIB MENTERI TERAKHIR - BUKU TULISAN PEMUDA UMNO: SHAHBUDIN HUSIN

Penulis buku “Najib Perdana Menteri Terakhir” berkata beliau menghasilkan buku setebal lebih 300 halaman hanya untuk menegur agar Najib Razak membetulkan segala kelemahannya selaku Perdana Menteri dan Presiden Umno sebelum keadaan menjadi parah.

Buku 25 bab ini dikeluarkan ketika kepimpinan Najib masuk tahun ketiga dan spekulasi menyebut pilihan raya umum ke-13 akan diadakan bila-bila masa.

Ugutan jenayah, polis harus ambil tindakan ke atas Ezam

KUALA LUMPUR: Polis harus mengambil tindakan tegas dan segara terhadap Senator Mohamed Ezam Mohd Noor yang mahu membakar pejabat portal berita tertentu kerana ia adalah ugutan jenayah.
Naib Presiden KEADILAN, N Surendran berkata kenyataan itu terang terangan kesalahan jenayah mengikut Seksyen 503 dan 505 Kanun Keseksaaan.
“Mereka yang melakukan jenayah tidak harus terlepas semata-mata kerana mereka dari parti pemerintah atau berkait rapat dengan kerajaan,” katanya pada kenyataan media, petang ini.
Beliau merujuk kenyataan Ezam yang mengancam membakar Malaysiakini dan Malaysian Insider berikutan tidak berpuas hati dengan laporan berkaitan serbuan Jais terhadap sebuah gereja.
Ezam berkata demikian pada perhimpunan selepas solat Jumaat di Masjid Sultan Salahuddin Adul Aziz Shah di Shah Alam, hari ini.
Mengulas lanjut, Surendran terkejut kerana seorang ahli Dewan Negara membuat kenyataan sedemikian dengan membuat ancaman terbuka untuk melakukan jenayah.

Pembesar suara-al-Quran: Kerajaan negeri tak terlibat, kata Exco

GEORGE TOWN, 12 Ogos — Kerajaan Pulau Pinang menyerahkan kepada pentadbiran masjid atau surau di negeri itu membuat pertimbangan sendiri sama ada mahu menggunakan sistem pembesar suara untuk mempendengarkan bacaan al-Quran dan zikir sebelum waktu subuh atau sebaliknya.
Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Negeri Abdul Malik Abul Kassim berkata, sebagai pentadbir institusi agama, pihak masjid dan surau bagaimanapun sewajarnya menghormati keputusan Majlis Fatwa Pulau Pinang yang memutuskan bahawa bacaan al-Quran menggunakan pembesar suara sebelum waktu subuh adalah dilarang menurut hukum syarak.

Video : Bajet 2012 hanya suntikan feel good factor

Polis siasat punca remaja parah ..akibat kezaliman Polis...!!!

Polis siasat punca remaja parahALOR SETAR - Polis telah memulakan siasatan berhubung dakwaan seorang remaja, Muhammad Solihin Che Kassim, 14, yang dikatakan koma selepas dibaling dengan topi keledar oleh dua anggota polis ketika melakukan rondaan di Kampung Felcra Lubuk Sireh, Chuping, Perlis Sabtu lalu.

Sehubungan itu, Pemangku Ketua Polis Perlis, Supritendan Mohd. Nashir Ya berkata, pihaknya telah membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 338 Kanun Keseksaan iaitu menyebabkan kecederaan melalui perbuatan yang merbahayakan nyawa manusia.

Bizzare relationships that will shock you

Erica Eiffel, a soldier who lives in San Fransisco, fell in love with the Eiffel Tower. She married it and changed her surname to Eiffel.
39-year-old Liu Ye from Zhuhai, China, married himself in front of over 100 guests. On the wedding day, he bowed to his parents and relatives with his paper-made "himself".

BN diharap menang di P.Pinang untuk pertahankan hak " Melayu "...selama ni..!!!

BN diharap menang di P.Pinang untuk pertahankan hak MelayuGEORGE TOWN - Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP) menggesa masyarakat Melayu di negeri itu supaya mengukuhkan sokongan kepada Barisan Nasional agar ia dapat kembali menerajui negeri itu bagi mempertahankan hak orang Melayu yang dipinggirkan oleh kerajaan negeri pimpinan DAP sekarang.

Presiden KMPP Rahmad Isahak berkata pemimpin Melayu yang berada dalam kerajaan negeri sekarang ini terlalu takut untuk memperjuangkan hak orang Melayu.

"Terdapat dua orang pemimpin Melayu dalam exco kerajaan negeri tetapi mereka gagal membantu orang Melayu kerana terlalu sibuk bermain politik," katanya pada sidang akhbar di sini.

Setting fire to news portals: Ezam's threat a criminal offense, says Surendran

Setting fire to news portals: Ezam's threat a criminal offense, says SurendranPKR vice president N Surendran took Senator Ezam Mohd Nor to task for threatening to burn down news portals Malaysiakini and Malayisan Insider over articles they had filed on the Jais raid on the Damansara Utama Methodist Church.
"We are appalled that a sitting member of the Dewan Negara has uttered such words and threatened publicly to carry out criminal acts. This is an outrageous threat to the property and offices of these two news portals; more seriously it is also a threat of grievous harm or death against their staff, writers and other occupants," Surendran said in a statement out on Friday.
"Freedom of the press is an essential pillar of any proper democracy. It is disturbing that a Senator from UMNO, which is the backbone of the BN government, has threatened mob action and arson upon the news media."

Najib: BN mahu jumpa SPR jamin pilihan raya bersih...atau keluar arahan baru untuk menang..!!!

KUALA LUMPUR, 12 Ogos — Barisan Nasional (BN) akan mengadakan pertemuan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi membincangkan kaedah terbaik untuk memastikan proses pilihan raya di negara ini berjalan dengan bersih dan adil.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata isu pilihan raya yang bersih dan adil juga menjadi perhatian dan komitmen parti dan bukan dimonopoli oleh pihak lain semata-mata.
“Kita akan berunding dengan SPR dan pihak-pihak lain juga boleh berunding, supaya SPR boleh merumuskan sesuatu kaedah yang boleh menjamin supaya pilihan raya ini tidak boleh dipertikaikan,” katanya dipetik Bernama Online.

Helping the poor: It’s empty rhetoric, says Pakatan

Pakatan Rakyat is sceptical of the prime minister's aim to ease the people's burden when the government is supporting monopolies.
PETALING JAYA: Prime Minister Najib Tun Razak’s target to ease the inflation burden on the people is mere empty rhetoric as shown by his administration’s support for monopolies and the business oligarchs, a Pakatan Rakyat leader said today.
PAS central working committee member, Dr Dzulkefly Ahmad, said the recent tie-up between national carrier MAS and its budget counterpart AirAsia was one of the clear instances that Najib is not interested in helping the poor despite making it a new national key results area (NKRA).
He also claimed that Najib’s “ease the burden” policy was copied from Pakatan Rakyat’s Alternative Budget themed “for the wellbeing of all”.

Ezam wants to burn down online news portals

Ezam says he is doing it in the name of Islam and will wage war against those who convert Muslims.

SHAH ALAM: Umno senator Ezam Mohd Nor said he has to come to the defence of Islam and will wage war against those who tarnish the religion, including burning online news portals.
He also warned Muslim staff of Malaysiakini and Malaysian Insider not to become agents for infidels.
“Don’t be a (Brutus) for the infidel’s agenda. You can find employment elsewhere,” Ezam said after claiming that these portals showed strong stance against the JAIS action at the Damansara Utama Methodist Church (DUMC).
“We give you a last warning. If you don’t stop, we’ll burn,” said Ezam, a former ally of Anwar Ibrahim.

Najib Bini Rosmoh Puaka Enggan Ditemubual Dan Jadi Saksi Kerana Tercekik Berlian...[TT] dua ekor laki bini
rosmah dan najib hadir
di mahkamah jalan duta petang ini

Ignore BN threats, ‘new voters’ told

PKR veep Nurul Izzah tells 'new BN voters' to come forward and expose those responsible for threatening them with citizenship revocation.
PETALING JAYA: Pakatan Rakyat has vowed to challenge BN’s grip on permanent residents (PR) allegedly given citizenships in return for their votes in the 13th general election.
PKR vice-president Nurul Izzah Anwar said these “new BN voters” have their citizenship status constantly under threat and urged them to expose those responsible.
“We will continue with our campaign to clean up and expose the abuses by BN.
“I appeal to these ‘BN citizens’ to give us information on how they were naturalised and who threatened them with citizenship revocation,” she told a press conference here.

Now Najib says offered Bersih ‘stadium in Shah Alam’


Bersih supporters rallied in the streets of Kuala Lumpur after being denied the use of Stadium Merdeka. — File pic
KUALA LUMPUR, Aug 12 — Datuk Seri Najib Razak said today he had specifically offered election watchdog Bersih the option of having its rally in “a stadium in Shah Alam” before July 9. “We are regretful that the offer made by the government (to Bersih) to have its gathering in a stadium in Shah Alam was not accepted by the (rally) organisers.

Najib, Rosmah in court but no interviews

Prime Minister Najib Tun Razak and his wife Rosmah Mansor were in the court but refused to be interviewed as potential defence witness in the Sodomy II trial.
KUALA LUMPUR: Prime Minister Najib Tun Razak and wife Rosmah Mansor turned up at the Jalan Duta court complex here today but they refused to be interviewed as potential defence witnesses in the Sodomy II trial.
Both arrived at 2.55pm and was in an interview room on level seven of the complex together with Opposition Leader Anwar Ibrahim, his lead counsel Karpal Singh, and lawyers Sankara Nair and Param Cumaraswamy.
“No questions were asked as the two immediately conveyed that they did not wish to be interviewed and that they have a right not to be defence witnesses,” Sankara told FMT.

Demo S'wak: Polis diberi kuasa tahan 9 individu

Polis hari ini mengingatkan orang ramai agar tidak menyertai sebarang perhimpunan anjuran Gerakan Untuk Perubahan Sarawak (MoCS) esok kerana tiada sebarang permit dikeluarkan untuk tujuan itu.

Ketua Polis Daerah Kuching ACP Mun Kock Keong berkata polis telahpun mendapat perintah mahkamah semalam (11 Ogos) untuk mengambil tindakan terhadap penganjur dan peserta perhimpunan tersebut jika mereka masih lagi enggan mematuhi arahan yang telah diberikan polis.

SPR: Jangan besarkan isu, tiada dunia daftar pemilihnya sempurna..pulak dah..!!!


PUTRAJAYA, 12 Ogos — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menafikan dakwaan bahawa badan pengurusan pilihan raya itu sengaja membenarkan pemastautin tetap menjadi pengundi yang sah.
Sebaliknya Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (gambar) berkata, ia hanya kesilapan teknikal yang berlaku semasa proses pendataan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).
Bagaimanapun jelas beliau, pihaknya difahamkan Pakatan Rakyat telah menyemak semakan daftar pemilih melalui laman web JPN dan bukan Sistem Pengkongsian Maklumat Antara Agensi (Alis) yang datanya lebih lengkap dan tepat.

Pakar, peguam tak sepakat kuasa JAIS

NONEPelbagai pihak, termasuk pakar perlembagaan dan pengamal undang-undang tidak sepakat berhubung sejauh mana bidang kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dalam menyiasat Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC).

Ada yang berpendapat bahawa kuasa JAIS - melalui peruntukan daripada enakmen negeri - hanya sah terhadap orang Islam dan ada yang berpandangan sebaliknya.

Menurut pakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari (kanan), pihak berkuasa Islam - termasuk jabatan agama dan mahkamah syariah - hanya tertakluk kepada orang Islam.

Dan sekiranya dibenarkan oleh enakmen tertentu pun, menurutnya, ia masih boleh dicabar di mahkamah sivil.

Video : Pelajar OKU Antara Penerima Sumbangan Aidilfitri Yayasan Pendidikan Cheras

Video Dato Seri Nizar Jamaluddin: Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) adalah alat kepada UMNO/BN!

Video : DAP Mahu Nazri Disiasat Ikut Undang-Undang Yang Penjarakan Anwar

Video - Juadah babi: PERKASA hantar memo pada akhbar

Video : Senator Ezam threatens to 'burn down' news portals

Monopoli kroni BN bebankan rakyat

PETALING JAYA, 12 Ogos: Monopoli syarikat-syarikat besar di Malaysia tidak membantu menyelesaikan masalah ekonomi, sebaliknya menambahkan lagi penderitaan rakyat yang tidak ada pilihan lain.
Penguasaan Penerbangan Malaysia tidak memberi faedah kepada rakyat yang terpaksa menggunakan perkhidmatannya walau pun mahal manakala monopoli Bernas terhadap beras serta tepung dan gula hanya menyebabkan harga barangan tersebut naik.
Justeru itu, Jawatankuasa Bajet Alternatif Pakatan Rakyat mahu rakyat menolak monopoli ini agar dapat meningkatkan kecekapan peniaga dan perniagaan melalui persaingan sihat.

Rusuhan: Hishammuddin buta hati, pekak telinga

KUALA LUMPUR, 12 Ogos: Datuk Seri Hishammuddin Hussein tidak dapat membezakan di antara perhimpunan aman Bersih 2.0 yang bermatlamat murniberbanding rusuhan membakar dan menyamun yang berlaku di United Kingdom (UK).
Setiausaha Organisasi DAP, Teresa Kok berkata kenyataan Menteri Dalam Negeri itu bahawa rakyat Malaysia harus bersyukur dan berterima kasih kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) bahawa perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu tidak menjurus ke situasi rusuhan di UK adalah tidak munasabah.
(Sumber: Hisham: Be thankful Bersih not like London riots http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/hisham-be-thankful-bersih-not-like-london-riots/)
Katanya, perhimpunan Bersih 2.0 yang berlaku di Kuala Lumpur (KL) langsung tidak boleh disamakan dengan rusuhan di UK.

PAS dakwa Pemuda Umno Perak ingkar titah pemangku raja

Dewan Pemuda PAS Perak (DPPP) mendakwa pergerakan Pemuda Umno negeri itu ingkar titah pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah yang juga yang dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Negeri Perak (MAIAMPk), melarang sebarang simbol politik kepartian dibawa ke dalam masjid.

DPPP mendakwa Pemuda Umno Perak telah menjadikan masjid sebagai pentas politik.
Ini ekoran pelancaran program Tadarus al-Quran oleh Pemuda Umno Perak di Masjid Jamek, Ayer Kuning, Kampar pada 6 Ogos lalu.

"Dewan Pemuda PAS Perak secara jujurnya amat bersetuju dengan program (Tadarus al-Quran) yang diadakan oleh Pemuda Umno Perak bersempena di bulan Ramadhan ini.

Terbongkar : Najib, Rosmah muncul di mahkamah secara sembunyi, tapi enggan jadi saksi

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor akhirnya hadir ke mahkamah  tetapi enggan memberikan kerjasama untuk ditemubual peguam Anwar.
Karpal Singh yang bertindak sebagai peguam bela utama Ketua Umum KEADILAN itu berkata, kedua-duanya yang ditemui secara berasingan menyatakan mereka tidak mahu ditemuramah mahu pun menjadi saksi perbicaraan kes Fitnah II.
“Kedua-duanya memberitahu mereka tidak mahu ditemubual dan juga tidak mahu menjadi saksi.
“Saya tidak tahu kenapa mereka begitu takut untuk hadir ke mahkamah (dan menjadi saksi),” kata Karpal.

Jangan biar warga asing tentukan keputusan p'raya

KUALA LUMPUR, 12 Ogos: Setiausaha Persatuan Anak Terengganu di Perantauan (Perantau), Suhaimi Embong terkejut dengan pendedahan Jabatan Pilihanraya PAS Terengganu berjaya mengesan 5,006 bangsa asing kebanyakannya berketurunan Myanmar sebagai pengundi di beberapa kawasan utama negeri itu dalam sebuah akhbar harian semalam.
Beliau mengulas kenyataan Mohd Abdul Wahid Endut, Pesuruhjaya PAS Terengganu yang mendakwa jumlah pengundi asing yang begitu ramai dimasukkan ke dalam satu-satu Dun dipercayai bagi memenangkan Umno dan Barisan Nasional.

Bersih 2.0 : 'SPR lebih beria-ia pertahan parti pemerintah'

NONEBERSIH 2.0 amat dukacita melihat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terus membuat ulasan yang memudarkan semangat muafakat bekerjasama ke arah pilihan raya yang lebih bersih, tetapi sebaliknya mendakwa suruhanjaya itu lebih "beria-ia mempertahankan parti pemerintah".

Jawatankuasa pemandu BERSIH juga sangat kecewa dengan cara Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar (kiri) yang didakwanya terus mengambil pendekatan konfrontasi melampau dan tidak produktif.

Kajian: Hubungan etnik di Malaysia makin merosot

Oleh G Manimaran

KUALA LUMPUR, 12 Ogos — Rakyat Malaysia berpandangan bahawa hubungan etnik di negara telah mengalami kemerosotan berbanding situasi lima tahun lalu, demikian menurut hasil kajian terbaru kendalian Merdeka Center hari ini.
Hasil kajian ini muncul ketika negara berhadapan dengan kontroversi terbaru berkaitan dengan serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama minggu lalu.
Awal tahun lepas beberapa gereja, masjid dan kuil Sikh menjadi sasaran vandalisme susulan isu kalimah Allah.
Negara akan menyambut ulang tahun sambutan Hari Kemerdekaan akhir bulan ini dan Hari Malaysia pada 16 September.
Kajian membabitkan 1,013 rakyat Malaysia menunjukkan hanya 66 peratus responden berpendapat hubungan kaum berada di kedudukan “baik” — penurunan sebanyak 15 peratus berbanding 78 peratus direkodkan pada 2006.

Air Asia - MAS Tie-Up: Ordinary Malaysian Consumers Will Be The Losers?

Ordinary Malaysians must view the MAS-Air Asia Collaboration announced on 9 August with dismay. When previously fierce competitors such as MAS and Air Asia choose to collaborate instead, consumers tend to be the losers.
This arrangement, called the MAS-Air Asia Comprehensive Collaboration Framework might be more appropriately named the MAS-Air Asia Comprehensive Collaboration Framework Against the Rakyat:
REFSA believes at least some of the synergies and savings to be reaped by MAS- Air Asia will be paid for by Malaysians in the form of higher ticket prices, less frequent flights, poorer service levels and reduced job prospects.
The advent of Air Asia and the breaking of MAS’ dominance of Malaysian air travel gave millions of Malaysians the opportunity to fly. The competition introduced by Air Asia resulted in in more connectivity, choice and jobs for Malaysians.