Ahad, 7 Ogos 2011

Sidang tergempar: PAS serah surat pada PM esok

KUALA LUMPUR, 7 Ogos: Ahli Parlimen Pakatan Rakyat akan menghantar surat kepada Perdana Menteri esok meminta sidang Parlimen tergempar diadakan bagi membincangkan isu keselamatan negara.
Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, ianya ekoran pendedahan media minggu lalu mengenai pendaftaran pemegang kad pengenalan bertaraf penduduk tetap (PR)  kepada warganegara dalam tempoh sehari.
"Esok jam 12 tengahari di bangunan Parlimen saya bersama ahli Parlimen Pakatan yang lain akan menghantar surat kepada Perdana Menteri meminta sidang khas Parlimen ini," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.
Beliau yang juga ahli Parlimen Kubang Kerian menegaskan, isu ini perlu dibincangkan secara serius kerana ia merupakan pengkhianatan kepada negara.
Beliau juga tidak menafikan ianya merupakan satu konspirasi pihak tertentu untuk mendapatkan kemenangan pada pilihan raya umum ke-13.

A.Samad: Sudah tiba waktunya untuk "regime change"

"Sudah tiba waktunya kita adakan regim change.  Kita sudah memberi masa kepada orang yang memerintah sekarang ini 54 tahun.  Dan kita sudah tidak harus lagi memberikannya lebih dari itu."

Demikianlah kata-kata daripada Sasterawan Negara, A.Samad Said (gambar kiri) kepada anak-anak muda, ketika merasmikan pelancaran kempen Jom Baca Media Alternatif anjuran Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor, petang tadi.  Beliau menyebut, antara hal yang boleh dilakukan oleh anak-anak muda adalah "merubah" - dan "regim change" itu hanya menjadi "mungkin" di tangan-tangan anak muda.

DAP to screen out potential frogs

Party chairman Karpal Singh is also confident of retaining Penang and to return Lim Guan Eng as the chief minister.
GEORGE TOWN: The bitter experience from the defections of Jelapang state representative Hee Yit Foong and Malim Nawar assemblyman Keshvinder Singh in Perak has taught DAP an invaluable lesson.
For the next general election, the DAP national chairman Karpal Singh assured that the party would screen out all potential ‘political frogs’ from its camp of candidates.
He stressed that party loyalty, capabilities and performance were main features of a vetting system to choose future candidates.
“Only candidates with these attributes and other qualities would be picked.

Hasan Ali akan kekal Exco, isu gereja masalah negeriHadi: Beliau (Hasan) akan terus jadi Exco, kita tidak bincang dalam mesyuarat.
KUALA LUMPUR, 7 Ogos — Ekoran kontroversi membabitkan serbuan ke atas sebuah gereja Rabu lalu, PAS menegaskan parti Islam itu tidak mempunyai sebarang masalah dengan Exco Kerajaan Negeri Selangor Datuk Dr Hasan Ali dan beliau akan kekal di jawatan itu. Hasan merupakan pengerusi yang bertanggungjawab ke atas hal ehwal agama Islam.
Selain itu tegas Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, pihaknya juga tidak mempunyai sebarang masalah dengan kerajaan negeri Selangor yang dipimpin Tan Sri Khalid Ibrahim sambil menyifatkan kontroversi yang berlaku adalah “masalah negeri.”

Video : PAS to meet with Jais, DUMC over raid

Video : PAS Mahu Jumpa JAIS Dan Pihak Gereja

Cermin diri sebelum tuding jari ....Salah ke terima bantuan bukan Islam...kemana wang zakat dan baitulmal kita..??


Satu jari menuding kepada orang lain, manakala 4 jari lagi menuding ke arah diri kita sendiri. Jadi, sebelum menuding jari pada orang lain..... cermin diri sendiri terlebih dahulu. Emmm.... PERFECT ke aku ni???

Gambar 1 Malaysia Yang Di Benci Oleh Puak-puak Umno..
Rakyat telah menyambut slogan 1 Malaysia Najib mereka
bergabung dan bersatu di dalam Pakatan Rakyat..!!

Ahaaks : Orang Yang Tinggal Di Burj Khalifa Tingkat Paling Atas Perlu Puasa Lebih Lama - Fatwa!

Burj Khalifa
Ulama mengeluarkan fatwa terhadap para penghuni di bangunan paling tinggi dunia, Burj Khalifa hari ini untuk menangguhkan waktu berbuka mereka mengikut tingkat ke berapa mereka tinggal.

Bagi yang tinggal di tingkat yang lebih dari ke-150, waktu berbuka mereka adalah lewat sebanyak 3 minit daripada biasa. Bagi yang tinggal antara tingkal 80 ke 150, waktu berbuka mereka adalah lebih lewat sebanyak 2 minit daripada biasa.

Ini berikutan mereka yang tinggal pada tingkat yang lebih tinggi masih dapat melihat matahari terbenam lebih lama berbanding daripada mereka yang berada di bawah.

Begitu jugalah ketika waktu bersahur, mereka yang berada di tingkat yang paling tinggi akan menyaksikan dulu matahari naik berbanding mereka yang berada di bawah. Baca laporan asalnya di bawah:


Tak terfikir pulak selama ini tentang masalah tersebut. Memang betul secara logiknya mereka yang berada di atas sudah tentu bakal menyaksikan matahari terbenam lebih lewat daripada mereka yang berada di bawah. Banyak impliksinya terhadap fatwa terbaru di atas.

Daftar pemilih: Pakatan beri Najib tujuh hari panggil sidang Parlimen khas


Salahuddin: Kita mahu isu pemastautin tetap bertukar kepada warganegara dengan cepat dibahaskan sebelum kita membuat tindakan selanjutnya.
KUALA LUMPUR, 7 Ogos — Pakatan Rakyat akan menyerahkan satu surat rasmi kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meminta agar diadakan sidang tergempar Parlimen bagi menyelesaikan Isu berkaitan pengurusan pilihan raya — didakwa pemastautin tetap diberikan hak untuk mengundi. Isu daftar menjadi hangat baru-baru ini ekoran pendedahan mengenai tindakan menukar status kewarganegaraan pemastautin tetap kepada warganegara dalam tempoh yang singkat dan ia mendapat bantahan kepimpinan Pakatan Rakyat.
Bagaimanapun perkara itu dinafikan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Menurut Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, pihaknya memberi tempoh tujuh hari kepada Najib untuk memanggil sidang tergempar Parlimen.

Tokoh Akademik Sertai DAP


KUALA LUMPUR 7 OGOS : Tokoh akademik dan pakar sejarah budaya Prof Dr Ariffin Omar hari ini mengumumkan penyertaannya ke dalam DAP sekali gus meneruskan perjuangan menentang politik perkauman dan menggalakkan hubungan erat antara kaum.

Beliau menyertai DAP atas keyakinan bahawa parti itu bukan sahaja ditegakkan atas dasar berbilang kaum tetapi juga mengamalkan politik yang menolak perkauman.

"Pemilihan parti ini bagi saya ialah kerana ia tidak mementingkan kaum sebaliknya berorientasikan kaum dan mewakili semua kaum"katanya.

“Selama lebih 30 tahun saya aktif dalam gerakan hak asasi manusia serta menentang korupsi dan salah guna kuasa serta menggalakkan amalan demokrasi,” katanya dalam satu sidang akhbar di sini hari ini.

Dr Ariffin, 62, adalah pensyarah di Universiti Pertahanan Malaysia, Kuala Lumpur.

Video Ogos : Terang Bulan/Negaraku...

Video Ogos : Terang Bulan by Anneke Gronloh

Video Ogos : Terang Boelan

Video Ogos : Lagu Darah Rakyat

BULAN OGOS : KENAPA UMNO LENYAPKAN CERITA INI DARI PENGETAHUAN KITA

Sejarah sebenar perjuangan kemerdekaan tidak diketahui oleh rakyat umum kerana samada ianya telah dilenyapkan atau dipadam dari buku-buku sejarah. Sudah sampai masanya rakyat Malaysia mengetahui sejarah sebenar negara sendiri dan janganlah kita menjadi rakyat Malaysia buta sejarah. Sebahagian pejuang-pejuang telah gugur dan sebahagiannya masih hidup dan bernafas di depan mata kita.


Perjuangan awal menentang penjajahan dan menuntut kemerdekaan secara moden bermula pada tahun 1906 oleh golongan pembaharuan atau reformasi Islam yang mendapat pendidikan di Timur Tengah (antaranya termasuklah Syed Sheikh al-Hadi, Sheikh Tahir Jalaluddin dan Haji Abbas Mohd. Taha). 

Caging Mubarak: 'The Pharaoh has no clothes'

Dr Larbi Sadiki / Al Jazeera   

An Arab president in a cage adds panache to the Arab Spring. The mighty Arab Spring has thus far catalysed the fall of the strong and the humbling of two arrogant power-makers.

Beyond catharsis and retribution, what does the "caging" of Mubarak and his trial imply for Egypt and the wider Arab Middle East?

The king is the law, no more

The image of the cage made of of mesh and bars, in which Mubarak appeared, humbled, will be haunting the powerful across the Arab world. Bashar al-Assad, Gaddafi, and many more must have taken notice. And so they should.

The significance of the trial is too huge to be limited to Egyptian geopolitical precincts. If this happens to the mighty Pharaoh today, in months and years to come it will reach the not so mighty. This is the tip of the iceberg.

August 3, 2011, is a date to be immortalised in the chronicles of the still-unfolding Arab revolution - and in the history of Arab and Middle East politics. From the courtroom in Cairo, the entire Arab political modus operandi and every delegitimised system is put on notice, as it were.

Pilih tuntutan Bersih atau 'kerajaan Mismah'

KUALA LUMPUR, 7 Ogos: Selagi lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih 2.0 tidak dipenuhi, tidak hairan jika Umno begitu yakin merampas kembali pentadbiran Selangor, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

"Jika diambil kira trend pengundian dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor dahulu, kita yakin Pakatan Rakyat (PR) dapat mengekalkan pentadbirannya di Selangor.

"Tetapi dengan beberapa perkembangan selepas itu termasuk pertambahan pengundi dengan kadar yang mencurigakan ditambah pula dengan pelbagai perkara lain yang juga mencurigakan termasuk Mismahgate, apa hendak dihairankan jika Umno begitu luar biasa keyakinannya untuk merampas kembali pentadbiran Selangor," katanya.

PAS akan jumpa Jais, gereja

KUALA LUMPUR, 7 Ogos: PAS akan mengadakan pertemuan dengan Jabatan Agama Islam Negeri Selangor (Jais) dan pihak gereja bagi mendapatkan penjelasan mengenai serbuan Jais ke atas Gereja Methodist, Damansara Utama, minggu lalu.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata PAS tidak akan mengeluarkan sebarang kenyataan menyokong atau menyalahkan mana-mana pihak sebelum mendapat penjelasan terperinci berhubung perkara ini.

PAS mahu dengar sendiri dari JAIS dan DUMC

PAS akan mengadakan pertemuan dengan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) untuk mengetahui sendiri apa yang berlaku sewaktu serbuan kontroversi di majlis makan malam untuk mengutip dana, minggu ini.

Presiden PAS, Datuk Abdul Hadi Awang berkata parti itu akan menemui kedua-dua pihak yang terbabit dalam insiden tersebut untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku.

Bercakap dalam sidang akhbar di ibupejabat parti itu di Kuala Lumpur hari ini, beliau berkata, sebelum sebarang kesimpulan dibuat, mereka mesti adil dan mendengar penjelasan semua pihak yang berkenaan.

PAS Jawatankuasa Kerja Pusat yang bermesyuarat hari ini mendengar versi penjelasan Exco Hal Ehwal Agama Islam Selangor, Datuk Dr Hasan Ali mengenai apa yang berlaku.

Isu gereja: PAS mahu jumpa Jais, pihak gereja


Hadi berkata PAS memutuskan untuk terus ke medan agar mampu mengungkai situasi sebenar. — Foto fail
KUALA LUMPUR, 7 Ogos — PAS hari ini mengambil pendirian untuk mengadakan pertemuan dengan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan Gereja Methodist Damansara Utama bagi mendapatkan gambaran jelas mengenai kotroversi terbaru.

Jual Tanah Adat: Rahman Dahlan Si "Kota Belut" Kepanasan??

Kah kah kah... Nak cabar Lim Kit Siang berdebat isu empangan, rupanya
penduduk yang dah mula menyampah kantoikan lebong Rahman Dahlan kah kah kah...

Penduduk asal di Kampung Rampaya Ulu di Kota Belud, Sabah, yang meletakkan sepenuh kepercayaan terhadap ahli parlimen mereka, Abdul Rahman Dahlan, kini semakin hilang percaya dek kerana dakwaan bahawa beliau "menjual" tanah mereka kepada syarikat persendirian.

Video Ogos :Pengisytiharan Kemerdekaan Tanah Melayu

Video Ogos : Merdeka 1957 (Color)

Video Ogos : Sejarah Kemerdekaan Tanah Melayu

Video Ogos : 10 Tahun Sebelum Merdeka 20/10/1947

Video Ogos : penjajahan sebelum kemerdekaan

Video Ogos : Lagu Malaya Tetap Merdeka (1959)

Video Ogos : MAY 13TH - Remember Yesterday

Video Ogos : Tunku Abdul Rahman 1988 - Pengharaman & Usaha Menyatukan UMNO

Video Ogos : Tunku Abdul Rahman 1988 - "Biarlah Saya Mati Dalam Perjuangan"

Video Ogos : Tunku Abdul Rahman 1988 - 13 Mei 1969, Tujuan ISA,

Video Ogos : Kuala Lumpur | Dulu dan Sekarang

Video Ogos : Old Kuala Lumpur, Malaysia

Video Ogos : The Japanese Invasion of Malaya

Video Ogos : 10 Tahun Sebelum Merdeka (4 of 4)

Video Ogos : 10 Tahun Sebelum Merdeka (3 of 4)

Video Ogos : 10 Tahun Sebelum Merdeka (1 of 4)

Video Ogos : Why we stay here, even when we love home

Video Ogos : "Apasal keris nak taruh situ?"

Video Ogos : CERITA DI SEBALIK KEMERDEKAAN

Video Ogos : Parti Komunist Malaya Communist Party of Malaya CPM in victory parade

Video Ogos : The other freedom fighters

WARGA ASING PENENTUNYA PRU 13

Pas menang di Terengganu pada PRU 1999 dan kalah pada PRU 2004. Undi Pas tak berubah pada 2004, sama dengan 1999. Yang bertambah ialah undi BN pada 2004. Pertambahan  undi  BN pada  2004 adalah kerana peningkatan jumlah yang keluar mengundi. Ada yang ke tahap 95%. Kebolehan BN mengenalpasti pengundi yang tak keluar pada 1999 dan menarik mereka  keluar mengundi pada 2004 adalah satu kehebatan dan mungkin luar biasa. Ada pelbagai teori dan sehingga ada yang mengatakan BN "mencipta pengundi hantu" berdasarkan nama yang wujud dalam senarai pengundi yang dikatakan sudah gagal dikesan dan tidak mengundi beberapa kali dalam pilihan raya. Ini memerlukan kerjasama SPR untuk mengetahui siapakah yang tidak keluar mengundi sejak beberapa kali pada  pilihan raya yang lalu.

Muhasabah Diri : Kisah Ibu Yang Ditinggalkan Si Tanggang Moden....


Johor Baharu: “Makcik tetap menanti kepulangan mereka setiap kali menjelang Aidilfitri biar pun Ina sanggup menipu kononnya mahu bercuti ke New Zealand, sedangkan dia sebenarnya berhijrah ke sana semata-mata mahu melepaskan tanggung jawab menjaga mak cik,” kata warga emas, Robiah Razali, 66, di sini, semalam.

Menceritakan kisah malang hidupnya, Robiah berkata, dia hidup sebatang kara di perumahan Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) Taman Desa Bukit Mutiara, Tebrau, selain menagih kasih dan ihsan jiran selepas kedua-dua anaknya tidak lagi mempedulikannya.

Video BERSIH 2.0 : Apa kata bangla tukang sapu?

Medan perang politik beralih ke Internet

Tiada siapa boleh menapis maklumat yang dihantar melalui Twitter, Facebook atau YouTube.

KUALA LUMPUR: Sejajar dengan perkembangan global dan kemajuan teknologi komunikasi maklumat (ICT), medan perang politik di Malaysia turut berubah dan kini telah beralih ke Internet.
Perkembangan ini mendorong pelbagai pihak menggunakan Internet untuk menyebarkan maklumat berkaitan politik, seolah-olah tiada apa yang boleh menyekat mereka daripada berbuat demikian.
Benarkah keadaan ini tidak boleh dikawal? Sesetengah pemerhati media berpendapat ia memang tidak boleh disekat atau dikawal.
“Tiada siapa boleh menapis maklumat yang dihantar melalui Twitter, Facebook atau YouTube,” kata anggota Jawatankuasa Pusat MCA Datuk Ti Lian Ker.

Karpal to MCA: Stop Chinese political opera

The DAP chairman blasts MCA of being interested only to fish votes by playing the ethnic card and staging Chinese political opera.
GEORGE TOWN: The DAP today slammed MCA for attempting to become ‘Chinese champion’ just as the next general election is around the corner.
DAP national chairman Karpal Singh chided MCA’s criticism that DAP had been quiet on the recent religious raid on a multi-faith dinner held at a church last week.
He said DAP had has always refrained from commenting prematurely on such incidents until proper investigations have been carried out to disclose the truth.
“We won’t comment or blame anyone without evidence,” Karpal stressed.
He hit back at MCA for saying that DAP had been quiet due to fear of backlash from Pakatan Rakyat ally, PAS.

Video : Dewan Pemuda PAS Desak Khairi Letak Jawatan

Rakyat Berhak Semak Dan Persoal Kos Projek MRT


PETALING JAYA 7 OGOS : Pakatan Rakyat menyokong penuh keperluan pelaksanaan projek Sistem Transit Awam (MRT) untuk kemudahan masyarakat bandar.

Bagaimanapun, Pakatan Rakyat menyarankan agar  rakyat  menggunakan hak mereka untuk menyemak dan mempersoal angka dan kos yang diumumkan kerajaan Barisan Nasional(BN) dalam perlaksanaan projek Sistem Transit Awam(MRT).

Allahu Akbar: Pembunuh Osama Ben Laden terbunuh

Korban tewas akibat "kecelakaan" helikopter di Afghanistan adalah personil militer AS yang merupakan anggota dari unit Navy Seal AS yang disebut "Kelompok 6", menurut pernyataan resmi yang disampaikan oleh pejabat AS. Unit militer ini yang turut berpartisipasi dalam menewaskan pemimpin Al-Qaidah Usamah bin Ladin di Pakistan.
Helikopter NATO ditembak jatuh pada malam Sabtu lalu di sebuah ngarai di salah satu distrik Afghanistan sebagai hasil dari keberhasilan operasi pasukan mujahidin Taliban Afghanistan.
"Di antara mereka yang tewas dalam kecelakaan helikopter di Afghanistan lebih dari 20 tentara adalah anggota dari "Kelompok 6" SWAT SEAL (Laut, Udara dan darat), yang melakukan pembunuhan terhadap Usamah bin Ladin" - kanal TV Fox News mengatakan pada hari Sabtu kemarin (6/8) mengutip sumber anonim di Pentagon.(fq/islamnews)[eramuslim.com]

Ketua Penerangan UmNoPorn Pecah Tembelang..

Ketua Penerangan Umno Selangor, Abdul Shukor Idrus selaku Adun Kuang berkata kepada The MalaysianInsider, 38 kerusi yang disasarkan oleh UMNO di Selangor untuk dimenangi terdiri daripada kawasan luar bandar dan separa bandar,kawasan di mana pengundinya mempunyai akses terhad kepada Internet, media sosial dan media alternatif.

“Isu-isu besar dan sebagainya tertumpu di kawasan bandar, tetapi kurang berpengaruh di kawasan luar bandar.

‘Serangan Jais’ ke atas gereja, tanya diri kita dulu

Oleh Dr Mohd Asri Zainul Abidin
Saya belum ingin mengulas tentang “serangan” atau serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas sebhttp://4.bp.blogspot.com/-PSJg5fpfznE/Ti937AJmb7I/AAAAAAAAAkg/vPLTyqdVLwA/s1600/DrAsri02.jpguah gereja di Petaling Jaya seperti yang disiarkan oleh berita beberapa hari ini di sudut tindakan “serangan” itu.
Cumanya, seperti mana yang kita ketahui bahawa tiada manusia yang bertamadun yang boleh menerima tindakan provokasi yang boleh mencetuskan permusuhan antara penganut agama tanpa alasan yang sah
 
Saya ingin menyentuh tentang orang-orang Islam yang hadir ke majlis tersebut yang dikatakan oleh pihak media hadir mereka terpengaruh dengan agama Kristian disebabkan sikap baik penganut agama berkenaan membantu mereka.

FLOM wears the pants

It looks like the self-styled first lady is at liberty in saying and doing as she wishes.

“We are prone to judge success by the index of our salaries or the size of our automobiles, rather than by the quality of our service and relationship to humanity.” – Dr Martin Luther King Jr
When one ‘wears the pants’, assuming responsibilities is no longer an option. However, in the case of Rosmah Mansor, wife of premier Najib Tun Razak, ‘wearing the pants’ is all about calling the shots towards attaining self-gratification.
In 2009 after Najib took over as the country’s sixth prime minister, Rosmah was asked if she like American president Bill Clinton’s wife Hillary ‘wore the pants’, she replied: “No, I’m not going to be a Hillary Clinton. As the first lady, I can comment on other things but I do not want to get involved in politics and governing the country.”

Our MP cheated us, claim natives

Trusting natives in two villagers in Sabah have alleged that an Umno MP had sold them out.

KOTA BELUD: Natives in Kampung Rampayan Ulu near here, who had placed their trust in a local MP Abdul Rahman Dahlan, recently learnt that he had allegedly ‘sold’ their land to a private company.
The Muslim natives, known as the Iranuns, claimed that Umno parliamentarian Rahman had ‘supported’ a local company’s bid to takeover 1,200 hectares of their native customary rights (NCR) land in the village.
The villagers’ disclosure has shocked many quarters, who until now thought that only the KadazanDusun community’s NCR rights, were being trampled on by companies with powerful links to the state’s powers-that-be.

Najib, Taib paid for cyber-war against Anwar

More revelations: Najib, Taib paid for cyber-war against Anwar, S'wak ReportSarawak Report has already exposed how BN’s leading political figures, including Najib Razak, Abdullah Badawi, Musa Hitam and Taib Mahmud, paid the UK production company FBC Media to illegally gain positive publicity on global TV news shows.
We can now reveal an even darker side to this campaign.  The same contracts also included a series of negative blogging campaigns targetted against BN’s political opponents.  All these dirty tricks have, of course, been conducted at the expense of the Malaysian taxpayer!
Details of the FBC Media contract
Sarawak Report has exclusive details of the contract agreed between FBC Media and Abdul Taib Mahmud, which includes a commitment to mastermind a cyber-war against online critics of the Chief Minister’s corrupt government, such as this blog.

Isu gereja: Hasan Ali sedia dipecatHasan berkata beliau “sanggup melakukan apa sahaja” demi memperjuangkan kepentingan umat Islam. — Foto fail
KUALA LUMPUR, 7 Ogos — Exco Kerajaan Negeri Selangor Datuk Dr Hasan Ali berkata beliau sanggup dipecat demi mempertahankan Islam, sebelum berdepan dengan jawatankuasa kerja PAS pusat untuk menjelaskan tindakan serbuan ke atas sebuah gereja di Petaling Jaya Rabu lalu. Akhbar milik Umno Utusan Malaysia, dalam laporan di muka depan edisi hujung minggu hari ini mengatakan pemimpin kanan PAS ini di bawah tajuk “Saya rela dipecat.”

Asri: Bukan haram umat Islam terima bantuan agama lain


Asri berkata semua pihak tidak patut menyalahkan penganut Kristian yang menghulurkan bantuan. — Foto fail
KUALA LUMPUR, 7 Ogos — Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin menegaskan “bukan sesuatu haram” jika umat Islam menerima bantuan daripada mana-mana penganut agama lain termasuk Kristian sekiranya terpaksa berbuat demikian. Bekas mufti Perlis berkata sikap umat Islam yang enggan menghulurkan bantuan sesama mereka menyebabkan ramai golongan miskin terpaksa bergantung kepada orang bukan Islam.

Ambiga: Terima kasih PSM6

psm thanksgiving dinner 060811 s ambigaPengerusi gabungan menuntut pilihan raya adil dan bersih, BERSIH 2.0, Datuk S Ambiga berterima kasih kepada PSM6 - yang baru dibebaskan selepas ditahan selama 28 hari di bawah Ordinan Darurat - kerana kekuatan dan ketabahan mereka telah meniup semangat gabungan tersebut menjadikan perhimpunan 9 Julai satu kenyataan.

Berucap di majlis kesyukuran PSM di ibunegara malam tadi, Ambiga
berkata, pihaknya begitu sedih di atas penahanan mereka menjelang perhimpunan tersebut diadakan.

"...dan ketika itu kami menerima mesej dari mereka yang ditahan: "Teruskan perhimpunan pada 9 Julai. Kami tetap bersama anda, kami tidak takut ".

Ambiga berkata, PSM6 menanggung bahang perhimpunan BERSIH tetapi tegasnya semangat mereka tidak pernah luntur dan sentiasa memperlihatkan ketabahan mereka dalam yang kritikal itu.

ISU CEROBOH GEREJA, JADIKAN KISAH SAYYIDINA OMAR SEBAGAI PANDUAN

Isu serbuan oleh JAIS terhadap sebuah Gereja di Selangor nampaknya mendapat respon yang berbagai dari berbagai pihak. Kerajaan Negeri Selangor mengambil pendekatan lebih bijak dan profesional dengan meminta JAIS mengemukakan laporan lengkap di atas kejadian tersebut.

Benarkah Gereja tersebut terlibat di dalam aktiviti memurtadkan umat Islam? Apakah tujuan Gereja tersebut mengadakan jamuan di situ? Dan, jika terdapat umat Islam yang berada di dalam Gereja berkenaan, apakah tujuan mereka di situ? Semua ini perlu dijelaskan oleh JAIS di dalam laporannya beserta segala bukti jika ada.

Serbuan Jais: Perspektif dakwah dan undang-undang

Mohd Aizat Mohd Salleh

7 OGOS — Saya merujuk kepada isu serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke Gereja Methodist Damansara Utama di Petaling Jaya pada 3 Ogos 2011 (Rabu) baru-baru ini. Menurut berita yang dikeluarkan akhbar tempatan, serbuan tersebut dilakukan apabila Jais menerima laporan bahawa terdapat usaha untuk menyebarkan fahaman lain kepada penganut agama Islam.
 Apabila berhadapan isu agama dan sensitif, sewajarnya kita perlu mengambil kenyataan daripada sumber-sumber yang tepat agar tidak disalah-tafsir atau salah memberi pandangan. Ia bukan sekadar menggambarkan keburukan kepada agama Islam, bahkan memberi nilai yang negatif kepada undang-undang yang menjadi rujukan kita.

Caught buying image-makeovers, Najib and Taib now pariahs to the global media

Caught buying image-makeovers, Najib and Taib now pariahs to the global mediaAs the world reels over the Murdoch phone-hacking scandal that saw the demise of The News of The World tabloid, another media scandal is starting to rock. CNN, BBC and CNBC are all rushing to contain the fallout and hoping that their industry regulators do not call for a similar public inquiry.
But if they do, it would not only jolt the networks into greater alertness but also suck Prime Minister Najib Razak and Sarawak Chief Minister Taib Mahmud into another tailspin of global contempt, which will surely have devastating repercussions for Malaysia's already-battered image.
Both men were caught red-handed buying glowing, gushing and good reports of themselves through a corrupt UK firm FBC Media. It is not unusual at all for top leaders to try to project a positive image, but surely none have gone to the depths of desperation or spent as much money as Najib has just to get a shot at world fame.

MCA to field new, young faces in next GE

The party’s strategic move is to fish the ever increasing vibrant, vocal and influential cyber-savvy young voters.
GEORGE TOWN: MCA will field only winnable candidates, with more young, fresh faces, to contest the party’s 40 parliamentary and 95 state seats in the next general election.
In its quest to regain its lost position as leading Chinese-based party in the country, the party has decided to field a mix of old, middle aged and youthful candidates.
The drastic transformation in the political landscape in the last general election resulted in the DAP replacing MCA as country’s leading Chinese-dominated party.
MCA president Dr Chua Soi Lek however, indicated that the youth would have a better chance for candidacy.
The party’s strategic move is to fish the ever increasing vibrant, vocal and influential cyber-savvy young voters.

Is SUPP’s David Teng going for the kill?

SUPP president George Chan's preferred successor, Wong Soon Koh, may not survive a straight fight against grassroots 'hero' David Teng.
KUCHING: After being overlooked and sidelined for more than 28 years, Sarawak United Peoples Party (SUPP) treasurer, David Teng may well be gunning for the party presidency.
The spiciest rumour here yet, is that Teng is finally ready to risk all.
But the mood at the helm of the ailing party, which suffered a humiliating defeat in the April 16 state election, is far from supportive.
Incumbent George Chan is dead against Teng’s bid. He wants Teng to quit the party along with other old guards.
Chan has tendered his reignation and so too has party secretary-general Sim Kheng Hui. But they were asked to stay on till the Triennial Delegates Conference in December.

Dalam usia 86 tahun, Mahathir masih memerintah Umno

Dalam usia 86 tahun, Mahathir masih memerintah UmnoImbas kembali tahun 2008, Najib Razak dan Muhyiddin Yassin tersangatlah gembira dan bersedia membantu Mahathir Mohamad menggulingkan Perdana Menteri Abdullah Badawi. Sebelum itu, Mahathir telah mencuba mengetuk Abdullah, cuma dia tidak mendapat tukulnya. Ini kerana Badawi agak bijak untuk mendapatkan mandat dari rakyat, sesuatu yang Najib sebagai penggantinya gagal untuk mendapatnya dan sesuatu yang terpaksa dibayarnya dengan harga yang mahal hari ini.
Pada tahun 2004, Badawi merupakan pengganti lantikan Mahathir yang membawa BN menang besar, dengan rekod sebanyak 95 peratus. Kemenangan yang serta-merta mengundang maklum balas kecemburuan dari bekas bosnya bahawa penguasaan yang terlalu besar di Parlimen tidak bagus untuk negara. Namun, Mahathir tidak perlu bimbang kerana pada tahun 2008, Badawi diremukkan jatuh. Dia telah membawa BN kepada presetasi pilihanraya yang paling buruk, malahan hilang penguasaan majoriti BN di Parlimen.

Why Malaysians leave and what will bring them back

Why Malaysians leave and what will bring them back
Following Dana Kay's article "Brain Drain: The story behind the dwindling Chinese in Malaysia", I believe this applies not just to the Malaysian Chinese population, but Malaysians in general.
As a parent, there is absolutely nothing wrong with wanting the best for your child. Sending them to the best schools, private tuition, sending them for music lessons, taking them for sports coaching and then sending them to overseas universities. The kids grow up to become upstanding members of society, but not in our country. In the US, UK or Australia. When asked about coming back, it is shrugged off as a nonsensical suggestion.
In June, the MCA shot a question back to the DAP, "What has the DAP done to attract back foreign talent?". That is a good question. As I mentioned before, Talent Corp headed by Dato' Seri Idris Jala is supposed to attract our talented Malaysians abroad to come back home. They are supposed to do so by cutting their income tax by 1% and giving them a discount on their first two cars. I do not know if entering the government makes you more stupid, but surely these are completely nonsensical and trivial issues which Malaysians abroad would pay no attention to.

Hasan Ali Tidak Patut Jinakan Diri Dengan Utusan

HARI ini ada dua berita yang disiarkan oleh Mingguan Malaysia (MM) yang saya merasakan penyiarannya bermotif politik yang sangat jelas, bukan atas semangat kebebasan bersuara ataupun menempati prinsip-prinsip journalisme. Dua berita itu ialah, penegasan Exco Selangor Hasan Ali yang mengatakan dia rela dipecat demi kepentingan akidah umat Islam. Berita berkenaan disiarkan di muka hadapan di jadikan headline dengan judul "Saya rela dipecat."

Berita kedua di sebelah dalam mengenai kenyataan Timbalan Dewan Pemuda Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz. Antara lain berita itu melaporkan Nik Abdul menggesa supaya pemimpin Islam sepakat dalam isu akidah. Berita itu dibawah tajuk "Pemimpin Melayu perlu bersatu dalam isu akidah."

Kalau dibaca kepada tajuk laporan itu tidak menyeleweng ia merupakan pendirian dan sikap yang terpuji dan hasanah. Misalnya Hasan sedia untuk dipecat oleh parti dan juga digugurkan dari jawatan Exco kerana tindakannya itu. Ini bermakna beliau yakin dengan apa yang dilakukan. Laporan itu juga memberi gambaran Hasan adalah hero dalam membela Islam di Selangor.

Negara sudah hilang kepimpinan

Aspan Alias

7 OGOS — Satu kehairanan yang pada pandangan saya ialah kita tidak serius dalam membentuk serta menyediakan kepimpinan melalui Umno di setiap peringkat. Saya bukan orang pandai tetapi oleh kerana saya menumpukan pemikiran saya tentang isu ini ditambah pula dengan segelumit pengalaman saya amat takut dengan nasib kepimpinan Melayu pada hari ini.
Saya telah menulis tentang isu ini tetapi oleh kerana saya merasakan ianya merupakan isu yang begitu kritikal maka saya di desak oleh perasaan yang ada di dalam diri saya ini untuk menulisnya lagi. Saya berharap kepada sesiapa yang mengambil serius tentang isu penting ini elok bersama-sama memikirkannya dengan serius.

NGO Sentiasa Berdampingan dengan Rakyat Jelata

Jawatankuasa Kerja Sahabat Suaram (Friends of SUARAM) Negeri Johor akan meraikan ulang tahun ke-10 pada 11 September 2011, jam 2 petang hingga 6.30 petang, bertempat di Sport Club Taman Universiti, Skudai.  Program ulang tahun terdiri daripada dua bahagian di mana satu forum akan bermula tepat jam 2 petang hingga 5 petang, manakala jamuan makan akan bermula pada 5 petang dan tamat pada 6.30 petang.

Kepimpinan Rosti lemah, gagal memartabat pendidikan Unisel

KUALA LUMPURl Bekas Naib Canselor Universiti Selangor (Unisel), Datuk Rosti Saruwono yang meletak jawatan secara mengejut baru-baru ini, sebenarnya gagal memartabat perkembangan ilmu sejajar dengan aspirasi kerajaan negeri.
Malah, Pengarah Biro Pendidikan KEADILAN, Abas Awang berkata beberapa penyelewengan didakwa berlaku yang memerlukan siasatan segera, sekali gus menunjukkan Rosti seorang pentadbir yang lemah.
Pada kenyataan media, Abas berkata, Rosti juga gagal menyatupadukan kepimpinan Unisel dan tindak tanduknya terlalu memihak kepada parti tertentu.
Tidak hairanlah, katanya, Rosti pada 20 Julai lalu membatalkan program mahasiswa di saat-saat akhir dengan alasan rapuh.
“Beliau gagal membezakan ahli politik berjawatan kerajaan dengan ahli politik berjawatan politik,” kata bekas Pengarah Pendidikan Wilayah Persekutuan itu.

Ahaaks : RM5,000 untuk lesen PSV...siapa yang dapat projek PSV ni erk...!!!

Kos tinggi punca kurang pemandu bas ekspres warga tempatan

KUALA LUMPUR: Kos tinggi dipercayai mencecah RM5,000 bagi mendapatkan Lesen Memandu Perkhidmatan Kenderaan Awam (PSV) menjadi punca menyumbang kepada kekurangan pemandu bas ekspres tempatan, sekali gus timbul cadangan menggunakan khidmat pekerja asing bagi sektor terbabit.

Presiden Persatuan Pengusaha Bas Ekspres Malaysia (PPBEM), Datuk Ashfar Ali, berkata bayaran yang terlalu tinggi untuk memperoleh lesen PSV dan faktor gaji diakui menghalang warga tempatan bekerja sebagai pemandu bas.
Ashfar berkata, soal untuk menanggung kos mendapatkan lesen tidak timbul kerana pengambilan pekerja asing terbabit hanya membabitkan mereka yang sudah memiliki lesen PSV di negara masing-masing sebelum dibawa masuk ke negara ini.

Ahaaks: Kumpulan penggodam isytihar perang siber terhadap polis AS

LAS VEGAS: Satu kumpulan Penggodam mendakwa "merosakkan dan menghapuskan" banyak laman web agensi polis Amerika Syarikat (AS) sebagai tindak balas susulan penahanan rakan seperjuangannya yang dituduh menggodam laman web Pusat Agensi Risikan (CIA), Agensi Jenayah Britain SOCA dan Sony.

Kumpulan yang dikenali sebagai AntiSec (Anti-Security) dalam kenyataan di dalam talian, berkata pihaknya mengesahkan dakwaan yang dibuat dengan mengedarkan maklumat yang berjaya diambil daripada 70 agensi polis tempatan ketika serangan siber.
"Kami mengedarkan sejumlah besar maklumat sulit yang pastinya memalukan, menimbulkan kesangsian dan membukti bahawa mereka (polis) bersalah di sekitar AS," kata satu pesanan daripada kumpulan berkenaan.

Hidup Dengan Ehsan Gereja : Nur tiada pilihan......Negara Islam eh..!!! Seremban tu kat Mongolia kot..!!!

Oleh SURAYA ROSLAN
BANTU...  Nur menceritakan bagaimana dia mendapat bantuan daripada pihak gereja.
BANTU... Nur menceritakan bagaimana dia mendapat bantuan daripada pihak gereja.
SEREMBAN: “Saya tiada pilihan melainkan menerima bantuan makanan dan wang daripada pihak gereja,” kata seorang wanita mahu dikenali sebagai Nur, 40, yang mendakwa sering mendapat cemuhan segelintir pihak kerana mendapat bantuan daripada gereja untuk menyara kehidupannya sekeluarga.
Menurut ibu kepada empat cahaya mata itu, dia kini tidak dapat bekerja kerana menghidap pelbagai penyakit, terutama asma, kencing manis, darah tinggi dan buasir.

Biometrik: Amaran kepada Kerajaan Umno / Barisan Nasional


Kepada sang penguasa yang rakus menghelah dengan pelbagai cara untuk terus menipu rakyat (bukti penipuan Barisan Nasional di sini) lebih baik batalkan sahaja hasrat menggunakan sistem biometrik pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang kerana dilihat banyak mengundang masalah berbanding manfaat yang diperoleh.

Bercakap pada sidang media di pejabat pakatan rakyat hari ini, ahli parlimen Pakatan Rakyat berkata sejak sistem itu digunakan untuk program pemutihan pendatang asing tanpa izin, pelbagai laporan tentang kepincangan sistem itu dikemukakan.

Bukan itu sahaja, beberapa pendedahan terbaru (bukti di sini) juga jelas mereka menunjukkan sistem itu tidak mampu menyelesaikan masalah yang dibangkitkan berhubung undian berganda pada pilihan raya.


Ahli Parlimen Batu, Tian Chua berkata, sewajarnya kerajaan kembali semula kepada tuntutan Bersih (tuntut Bersih 2.0 di sini) iaitu menggunakan dakwat kekal yang setakat ini diyakini penyelesaian terbaik untuk mengatasi pengundian berganda.

Kontroversi gereja: PAS berdepan ujian terbaharu

PAS berdepan ujian terbaharu berhubung isu hubungan antara agama melibatkan Kristian ekoran kontroversi tercetus selepas siasatan Jabatan Agama Islam Selangor, Jais ke atas sebuah gereja Metodis di Damansara, Selangor minggu lalu.

Di peringkat dalaman, PAS Selangor menyaksikan pertembungan antara bekas pesuruhjaya, Datuk Dr Hasan Ali dengan timbalan pesuruhjaya yang dilantik semula selepas muktamar, Khalid Abdul Samad.

Di peringkat nasional, PAS berdepan kempen negatif terbaharu pesaing politiknya, terutama Umno sekiranya parti Islam itu menunjukkan pendirian rasmi yang boleh dilihat sebagai apologetik atau tunduk kepada tuntutan politik pilihan raya.

PAS telahpun berada dalam kedudukan defensif ekoran laporan-laporan media propembangkang yang memberi tafsiran sangat negatif terhadap tindakan ke atas majlis di gereja itu, perkembangan yang sangat menguji pragmatisme parti berasas agama itu.

What's the future for Anwar Ibrahim?


 By Carmen N. Pedrosa, Philstar
I have met Anwar Ibrahim several times both in Kuala Lumpur and in Manila. The first meeting was at the UP many years ago after Mahathir Mohamad dropped him as his political protege. He came to deliver a lecture on Jose Rizal. I was surprised how well he knew our national hero whom he said he greatly admired.
“In a way, Malaysians envy Filipinos because they had a hero and patriot like Jose Rizal. We don’t. And since he is called the Great Malay, we can also claim him,” he said.

I was in Kuala Lumpur February last year when the defense sought access to certain “prosecutor evidence.” His lawyers were optimistic that the evidence would not hold water and so they aggressively wanted it out. After much legal wrangling, the upshot of the court hearing was a mere postponement.

Is war brewing in central Umno?


By Daniel John Jambun

We know that the state Umno leadership is not at its most harmonious. There is factionalism as confirmed recently by sharp criticism by one group against another group. Even government policies have been questioned by Umno’s own leaders. The Chief Minister himself had advised state leaders to avoid factionalism because it would not be good for the state-level Umno.
Component members of the state BN had on many occasions raised the voices against Umno, including the recent outburst by Sebatik Island PBS leaders who claimed to have been sidelined by Umno on that island. But while this has become a common story at the state level, there are now reports of problems creeping up at the highest level in central Umno. Datuk Khairy Jamaluddin, as the Umno Youth Chief, had been critical of some decisions by his party’s decisions, including the arrest of the six leaders of Parti Sosialis Malaysia (PSM). Tengku Razaleigh Hamzah too has been out on a safari shooting at all sorts of targets in Umno as if he is no longer in Umno.