Selasa, 2 Ogos 2011

Terlondeh : Utusan Buka pekung Umno Kedah

BARU-baru ini dalam satu pertemuan, seorang pemimpin veteran UMNO memberitahu penulis bahawa Kedah merupakan salah sebuah negeri yang Barisan Nasional (BN) mempunyai peluang cerah untuk merampasnya kembali daripada pembangkang.

Pelbagai kemelut yang melanda pentadbiran kerajaan negeri di bawah PAS kini memungkinkan BN mempunyai harapan untuk meraih kembali sokongan rakyat di negeri Jelapang padi tersebut. Namun begitu persoalan yang bermain di fikiran banyak pihak termasuk pemimpin veteran tersebut ialah sejauh manakah pemimpin UMNO dan BN di Kedah benar-benar bersedia untuk melunaskan misi berkenaan.

Persatuan kontraktor kecam MCA kerana hina Melayu

GEORGETOWN, 2 OGOS – Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang memuji dan menyanjung Ketua Menteri Lim Guan Eng yang bersikap profesional tanpa mencampur aduk politik dan kaum dalam usaha membantu rakyat, di samping sering menyatakan pendirian berdasarkan fakta dan maklumat yang benar.

Had untuk pegawai, kepuasan untuk menteri

Oleh Daing Yahya

2 OGOS – Manusia yang dikurniakan akal waras pasti tahu bahawa setiap apa yang dimilikinya mempunyai had atau ‘limitation’, sama ada had masa atau tempoh. Ini adalah fitrah semula jadi kita.
Yang lebih menarik lagi ialah apabila sifat had ini berpasangan dengan satu lagi sifat yang semulajadi juga iaitu kepuasan.
Had dan tingkat kepuasan atau ‘limitation and degree of satisfaction’ merupakan satu sifat yang saling berlawanan. Perlawanan sifat-sifat ini akan mudah kita lihat dalam bentuk politik kuasa.
Pasti sudah semakin ramai yang tahu bahawa kuasa bagi manusia itu mempunyai had dan mereka ini juga mahukan kepuasan ketika menduduki tampuk kekuasaan. Kemaruk atau gila kuasa ini sudah selalu sangat kita lihat dan dengar.
Kepuasan dalam konteks kuasa sememangnya sangat hebat. Tarikan atau godaannya melebihi dari godaan seorang perawan manis atau jejaka kacak, melebihi harta benda, malah melebihi tarikan jus epal di bulan Ramadhan seperti sekarang.

PRU 13 : Celaru...!!!

Oleh: MSK
Aku tak tau nak bubuh tajuk apa. Seperti apa yang aku pernah cakap dulu, mereka yang lari ketengah semakin membesar.
Diperingkat awal, mereka yang lari ketengah ini adalah terdiri daripada mereka yang hilang kepercayaan kepada Pakatan Rakyat…khususnya PKR. Mula-mula dari HINDRAF yang menyokong Pakatan pada PRU 2008 dulu setelah termakan pujukan dan tawaran dari Anwar. Tapi bila lepas pilihanraya, HINDRAF merajuk sebab Anwar tak buat apa yang dia cakap. Lantas HINDRAF menubuhkan Human Rights Party. Bukan setakat Anwar,malah HRP juga marah kat DAP di Pulau Pinang.
Lepas tu tertubuh pula MCLM…juga tak puashati dengan PKR.

KOD "71" : Maruah Negara Jadi Taruhan UMNO@BN Demi Kuasa Di Putrajaya....!!!( Pemastautin Tetap (PR) Jadi Mykad dalam tempoh 3 jam...)

Terbitan Asal Poji@TPU : -
 
PENDAFTARAN PEMILIH

1. Latar Belakang

Mengikut Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan, salah satu fungsi SPR adalah untuk mendaftarkan warganegara yang layak sebagai pemilih supaya mereka dapat menyertai proses memilih wakil untuk menyuarakan pendapat mereka dalam Dewan Rakyat atau Dewan Undangan Negeri.

Urusan pendaftaran ini telah dilaksanakan oleh SPR semenjak ia ditubuhkan tanpa gagal. Urusan yang dahulunya dilakukan secara bermusim iaitu setahun sekali selama antara 21 hingga 42 hari, kini dibuka setiap hari untuk sepanjang tahun sejak 16 Julai 2002.

Bongkar Penipuan JPN & SPR : Selain Mismah, 52 lagi PR jadi warganegara dikesan

KUALA LUMPUR, 2 Ogos: Jangan terkejut jika bukan Mismah sahaja yang statusnya penduduk tetap disebelah pagi bertukar menjadi warganegara sebelah petang, malah pertukaran serupa turut melibatkan ramai lagi.

Selepas heboh laporan menceritakan "kecekapan luar biasa" Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menukar taraf kewarganegaraan Mismah dalam masa empat jam, 52 lagi kes serupa ditemui PAS Titiwangsa.

Dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini, Timbalan Yang Dipertua PAS Titiwangsa Khairul Anuar Manap mendedahkan perkara itu dikesan kira-kira jam 2.30 petang.

Menurutnya, kira- kira jam 9.15 pagi tadi, petugas IT PAS Wilayah Persekutuan dan Titiwangsa berjaya mengesan 52 orang pemilih yang berstatus penduduk tetap di dalam Rang Daftar Pemilih suku ke-2 bagi tahun 2011.

Kemudiannya senarai tersebut dikeluarkan dan disemak di dalam sistem semakan MyKad dan MyPR Jabatan Pendaftaran Negara di alamat http://www.jpn.gov.my/semakic/ dan mendapati kesemua 52 orang tersebut berstatus Permastautin Tetap atau PR.

Najib dalam dakapan Rosmah atau Rosmah dalam dakapan Najib?

Oleh: mohdnoorawang

"PM Najib @ Rosmah berada dalam dakapan yang padu dengan Rosmah Mansor@ Rosmah FLOM. Cakap apa sahaja Rosmah Najib bakal tunaikan. Untuk rekod bajet 2011, Kabinet dan kerajaan BN/UMNOapco memperuntukkan RM111 JUTA UNTUK PERMATA. (PERMATA DIKAWALSELIA oleh Rosmah Mansor@ Rosmah Berlian RM24 JUTA. Rosmah pebyokong setia Najib dan 1 Malaysia yang diilhamkan oleh APCO @ Yahudi.

Najib dab Rosmah adalah laibiliti atau mahluk perosak dalam UMNO dan BN. Rakyat Malaysia cukup faham dan cukup jelas Najib dikawal oleh Rosmah setiap gerak dan keputusan sehingga merimaskan pegawai kerjaan di Putrajaya.

Surat ini diutus kepada YAB Datuk Seri Perdana Menteri pada 1 Ramadhan

Oleh Dato Hj Husam Musa

Pertama, untuk mengucapkan salam Ramadhan kepada YAB Datuk Seri. Di samping itu, saya doakan juga dengan berkat Ramadhan, YAB Datuk Seri segera sembuh.

Kedua, untuk mencadangkan program pengurangan kos hidup yang melambung sekarang bagi membantu meringankan keperitan rakyat jelata. Ramadhan antara lain mendidik keprihatinan jiwa Mukmin terhadap anggota masyarakat yang lemah, terkesan dengan beban hidup dalam menyara kehidupan diri dan keluarga.

Melalui berlapar, kita merasai kesukaran rakyat yang miskin dan memerlukan. Kita menghayati keperitan mereka dan mendesak jiwa dan minda kita memikirkan seribu satu cara untuk berkongsi penderitaan mereka.

Bongkar : 52 nama Status Permastautin Tetap bertukar menjadi Warganegara dalam sekelip masa..


Oleh Khairul Anuar Manap

Pas Titiwangsa kecewa dengan tindakan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang menukar status Permastautin Tetap (PR) kepada status Warganegara pemilih di dalam senarai Rang Daftar Pemilih suku ke-2 2011 hanya beberapa jam selepas di kesan oleh petugas jentera pilihanraya Wilayah Persekutuan.

Kira- kira jam 9.15 pagi tadi, petugas IT Pas Wilayah Persekutuan dan Pas Titiwangsa berjaya mengesan 52 orang pemilih yang berstatus Permastautin Tetap di dalam Rang Daftar Pemilih suku ke-2 bagi tahun 2011.

Bersih 2:Bukan isu siapa gunakan siapa

Oleh Ahmad Lutfi Othman
Kerajaan BN pimpinan Najib Razak memang tertekan dengan demonstrasi Bersih, 9 Julahttp://2.bp.blogspot.com/-tbykTxK-bjQ/Ti44F6HiOzI/AAAAAAAAOwc/PzoQpJIJgJ8/s320/bersih%2B-%2Bnajib.jpgi. Pelbagai momokan dan fitnah dilemparkan saban hari bagi memastikan gelombang kebangkitan rakyat itu segera surut. Paling dibimbangi jika perhimpunan aman petang Sabtu yang dihadiri lebih 100,000 orang itu berupaya menggandakan lagi momentum Pakatan Rakyat untuk menerajui Putrajaya dalam PRU13.

Lutut Mat Sabu & Lutut Najib

Oleh Saiful Bahri
Bab mati, bab sakit orang tak bergurau atau main-main. Ianya dilarang agama. Sebab itu apabila media melapurkan bahawa PM cedera lutut ketika mhttp://1.bp.blogspot.com/-4KJ8YUKafj4/Tjc021qgEII/AAAAAAAADFY/60XiV3Yx6GA/s1600/lutut1.pngenendang bola futsal di Kedah, kita percaya lapuran tersebut. Apatah lagi media kerajaan takkan nak berbohong dengan lapuran sakitnya seorang PM.

Tetapi apabila Mat Sabu terpaksa dipapah kerana cedera lutut akibat dilanggar oleh kereta waja polis dalam peristiwa tangkapan beliau pada hari perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai baru-baru ini, digambarkan oleh media sebaliknya. Seolah-olah Mat Sabu berlakon.

Chin Huat cadang 3 aspek ditumpukan: Senarai pengundi, pendaftaran automatik dan gelanggang sama rata

Ahli Jawatankuasa BERSIH 2.0 Wong Chin Huat mencadangkan agar gerakan BERSIH 2.0 memberi tumpuan kepada tiga aspek, iaitu senarai pengundi, pendaftaran automatik dan gelanggang kempen yang sama rata, pada masa depan yang terdekat.

Ketika ditemuramah MerdekaReview, Wong Chin Huat berkata, senarai pengundi adalah persoalan yang amat penting.  Selain mendesak agar Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menurunkan kuasanya kepada parti politik dan pertubuhan untuk membersihkan senarai pengundi, BERSIH 2.0 juga akan mendesak agar pengundi didaftarkan secara automatik.

Najib dibiarkan sendirian sedang 'warlord' Umno mencari pengganti

Najib dibiarkan sendirian sedang 'warlord' Umno mencari pengganti Najib seperti agak sepi dalam gelanggang UMNO sekarang ini. Laksamana-laksamana UMNO pada ketika ini sedang sibuk merangka agenda masing-masing dan tidak seorang pun yang mengajak Najib untuk turut serta walaupun ia bukanlah agenda-agenda yang penting. Malang untuk Najib, temannya sekarang hanyalah isterinya Rosmah Mansor. Sepupu beliau sendiri, Hishamuddin pun nampaknya telah memulaukan beliau.
Najib yang berusia 58 tahun itu berkemungkinan besar akan mencatat rekod sebagai Perdana Menteri Malaysia yang paling sekejap tempoh perkhidmatan, bukan itu sahaja, beliau juga masih lagi belum mendapat mandat rakyat menerusi pilihanraya.
“Beliau sekarang ini dalam keadaan yang sangat lemah. Jauh lebih lemah berbanding Abdullah Badawi semasa hari-hari terakhir beliau. Tidak banyak calon pilihan untuk mengambil alih tampuk kempimpinan kecuali timbalannya Muhyiddin dan kemungkinan juga Tengku Razaleigh.” Pemimpin PAS, Dzulkefly Ahmad dipetik sebagai berkata.

Surat terbuka untuk PM dari Nurul Izzah Anwar

Surat terbuka untuk:
Perdana Menteri Malaysia, Yang Amat Berhormat Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak.

Adalah tidak bermoral dan haram untuk mengadakan Pilihan Raya Umum Ke-13 sebelum melaksanakan reformasi  pilihan raya yang bebas dan adil

 Yang Amat Berhormat Perdana Menteri,

Sebagai Perdana Menteri, adalah amat mustahak untuk YAB memenuhi janji yang termaktub di dalam ucapan penutup Persidangan Pemimpin Pelajar Malaysia Kelima (MSLS) pada 31 Julai 2011, dan saya petik:

“Saya komited untuk melakukan pembaharuan pilihan raya. Kami akan melaksanakannya. Contohnya, terdapat kebimbangan mengenai pengundi hantu. Kami akan memastikan tidak akan ada peluang untuk pengundi hantu.”

Isu Wahabi: Elakkan perpecahan umat


cikgu azmiKUALA LUMPUR – Majlis Perunding Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) memandang serius terhadap berulang tercetusnya isu perpecahan umat akhir-akhir ini membabitkan isu Wahabi.
“Isu dakwaan aliran Wahabi dalam kalangan sebahagian masyarakat umat Islam di negara ini yang dituduh terlibat dengan keganasan adalah isu yang tidak sewajarnya dibangkitkan dengan cara seperti yang tersiar dalam media sekarang,” ujar Setiausaha Agung MAPIM, Mohd Azmi Abdul Hamid dalam satu kenyataannya.
Kata Azmi, keadaan saling menuduh dan melontar kenyataan dalam media sepatutnya tidak berlaku, sebaliknya MAPIM berpendapat pihak bertanggungjawab perlu segera mengundang pihak yang terlibat bersidang dan meredakan pertelingkahan yang berlaku.

Badar serah memo bantah Lynas kepada PM

PUTRAJAYA, 2 Ogos: Badan Bertindak Anti Rare Earth Refinery (Badar) telah melengkapkan proses mewujudkan rantaian komunikasi secara rasmi dengan agensi kerajaan berhubung bantahan rakyat terhadap pembinaan dan pengoperasian loji Lynas di Gebeng dengan mengunjungi Perdana Menteri di Putrajaya pada 29 Julai 2011.
(Rombongan Badar bergambar di depan bangunan JPM di Putrajaya selepas menyerahkan memorandum)

Subsidi: Adakah patut diteruskan atau diberhentikan? - Bahagian I

 Prof Dr Nazari Ismail

Pada bulan Mei 2010, rakyat Malaysia telah dikejutkan oleh Idris Jala, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, apabila beliau mengatakan bahawa Malaysia akan mengalami nasib seperti Greece, yakni mungkin menjadi muflis, jika subsidi kerajaan tidak dipotong dengan segera. Tambah beliau, hutang kerajaan juga akan meningkat menjadi 100% berbanding KDNK negara. Oleh sebab itu, beliau mengatakan rakyat terpaksa menerima hakikat bahawa kos elektrik, tol, perkhidmatan kesihatan kerajaan, pelajaran, minyak petrol, dan makanan perlu dinaikkan demi menjamin kestabilan persekitaran sosial dan politik negara pada masa hadapan.

Racist Ramadan ads?

Racist Ramadan ads?KUALA LUMPUR - Media Prima Bhd was forced today to axe a controversial series of Ramadan commercials on its 8TV channel after heavy public criticism and claims that the advertisements were racist in nature.
Media Prima chief operating officer Ahmad Izham Omar announced the decision on micro-blogging site Twitter after coming under fire for the allegedly condescending tone of the public service announcements.
“Ok guys. We’re pulling out the ads. Thank you very much for your concern,” he wrote at 3.40pm today.
Ahmad Izham then appeared to make light of the matter by changing the topic just seven minutes later.
“And now to more important things... Does a horn section sound better with 4 trombones? Or would just 3 trombones be enough?” he wrote.

Permit teksi: Kalau Syed Hamid tak boleh buat, jangan bantah

SHAH ALAM: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim menempelak kenyataan Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam dan Darat (SPAD) Tan Sri Syed Hamid Albar yang meminta pemandu teksi tidak mengadukan masalah mereka kepada Pakatan Rakyat, sebaliknya berjumpa terus dengan SPAD.
Menurut Anwar, pemandu teksi di negara ini membantah pengeluaran permit untuk syarikat besar sejak puluhan tahun, tetapi permit baru tetap diberikan kepada  kroni Umno.
“Puluhan permit diluluskan kepada pemimpin dan bekas Menteri yang bersara. Jadi, mereka tidak ada jalan keluar melainkan meluahkan perasaan mereka kepada Pakatan Rakyat.

PR Jadi MyKad : Keadaan cukup bahaya, kata Pemuda PAS

anti ppsmi rumah pena 100309 suhaizan kaiatPemuda PAS berkata, keadaan sekarang cukup merbahaya apabila seorang penduduk tetap (PR) yang didaftarkan sebagai pengundi baru dengan "sekelip mata" boleh bertukar menjadi warganegara negara ini.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Pemuda PAS Suhaizan Kaiat (kanan) berkata, pihaknya sudah menjangkakan perubahan itu atau pelayan (server) Jabatan Perdaftaran Negara (JPN) akan ditutup.

"Ternyata jangkaan Pemuda PAS benar apabila Malaysiakini mengeluarkan berita pada jam 1.06 (petang) maka status PR dengan mudah bertukar kepada warganegara.

"Inilah bukti yang jelas bahawa negara Malaysia dalam keadaan yang cukup merbahaya apabila status warganegara dipermainkan oleh pihak berkepentingan dalam negara ini," katanya.

Kemelut pelajar: Kedutaan bukan wakil Umno

KUALA LUMPUR, 2 Ogos: Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat kesal dengan sikap pihak kedutaan Malaysia di Mesir yang gagal memainkan peranan untuk menjaga kebajikan pelajar di sana.
Beliau berkata demikian sebagai  mengulas insiden kemelut pelajar Malaysia di Mesir yang menjadi mangsa pihak yang tidak bertanggungjawab apabila menyertai himpunan aman Bersih di sana.
“Pihak kedutaan dilihat mewakili Umno dan bukannya rakyat Malaysia. Saya ingin mengingatkan pihak kedutaan dan kerajaan Malaysia bahawa pegawai yang dilantik untuk menguruskan hal ehwal kebajikan pelajar di Mesir adalah lantikan kerajaan dan bukannya lantikan politik.
“Gaji mereka dibayar oleh seluruh rakyat Malaysia dan bukan Umno yang membayarnya,” ujar beliau lagi.

Iklan rasis: Pakatan mahu tindakan keras ke atas 8TV


KUALA LUMPUR, 2 Ogos — Pakatan Rakyat mahu tindakan dikenakan ke atas saluran milik Media Prima, 8TV kerana menyiarkan iklan Ramadan yang menunjukkan sikap orang Cina semasa bulan Ramadan.
Gesaan itu dibuat selepas saluran itu menarik balik iklan tersebut berikutan kritikan ke atas klip yang menggambarkan seorang gadis “Cina” makan di depan khalayak ramai sambil mengenakan pakaian ketat semasa berkunjung ke bazar Ramadan.
“Seseorang harus mengambil tanggungjawab dan meletakkan jawatan kerana menghina Islam dan menggambarkan agama lain tidak menghormati agama lain,” kata ahli jawatankuasa kerja PAS pusat Dr Dzulkefly Ahmad (gambar).

Video : 'Pakatan-led states won't have election budget'

Zahid brushes aside Umno dry run, insists BN will win big


KUALA LUMPUR, Aug 2 — Umno vice-president Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dismissed the findings of a recent polls dry run conducted by his own party which showed Barisan Nasional (BN) could lose the Negri Sembilan and Perak state governments to the opposition.
He said BN would in fact win a bigger majority due to stronger support, not only from the Malays but from the other races as well.
“This will be proven at the next general election,” he told reporters at his office here today.
Ahmad Zahid (picture), who is also the defence minister, was responding to a report by The Malaysian Insider yesterday that said the ruling coalition will lose the two states unless component parties put popular faces and ensure the grassroots machinery garners support from voters.

Zahid: BN to win big in GE-13

Zahid: BN to win big in GE-13KUALA LUMPUR - Umno vice-president Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi has dismissed the findings of a recent polls dry run which showed Barisan Nasional losing the Negri Sembilan and Perak state governments to the Opposition.
He said Barisan would in fact win a bigger majority due to stronger support, not only from the Malays but from the other races as well.
"This will be proven at the next general election," he told reporters at Mindef here, Tuesday.
Dr Ahmad Zahid, who is also the Defence Minister, was responding to an online news portal report on Monday.
He was confident Umno would perform better than it did at the 2008 general election "because voters have seen that Pakatan Rakyat is not a viable alternative".

Projek Gagal : Imigresen tiba lewat, Pati marah.....

Sehingga jam 10 malam tadi tidak ada seorang pun pegawai imigresen di tempat yang dijanjikan.

PETALING JAYA: Ratusan pekerja asing tanpa izin (Pati) kebanyakan warga Indonesia marah kerana kegagalan pegawai Jabatan Imigresen hadir di tempat pendaftaran sistem biometrik di Chow Kit, Kuala Lumpur seperti dijanjikan.
Mereka yang datang dari pelbagai tempat termasuk Klang datang ke tempat pendaftaran itu sejak jam 9 pagi semalam dengan menaiki bas dan van yang disediakan majikan masing-masing.
Bagaimanapun, sehingga jam 10 malam tadi tidak ada seorang pun pegawai imigresen berada di tempat yang dijanjikan.

Ex-EO detainee: My 34 days of solitude

PSM's Choo Hon Kai shares his thoughts and feelings when he was detained under the Emergency Ordinance and placed under solitary confinement.

PETALING JAYA: He was kept in solitary confinement for 34 days, every detail of his life was brushed with a finetooth comb and he had to endure hours of daily interrogation.
But Emergency Ordinance (EO) detainee Choo Chon Kai has not been cowed by his ordeal. Instead, it has strengthened his resolve to be a more dedicated social activist.
The forced isolation has also brought out the humourous side of the 33-year-old Parti Sosialis Malaysia (PSM) central committee member.
“They were asking me so many details of my life, perhaps they want to help me write my autobiography,” he said.

Queuing up for ‘free’ MyKads

Sabah is vital to Umno’s no holds barred fight to stay in Putrajaya and any means including issuing free MyKads is seen as legit.
KOTA KINABALU: History is repeating itself in Sabah as the 13th general election looms and the alleged no-holds-barred battle by the ruling Barisan Nasional government to ensure re-election goes into overdrive.
Former Sabah chief minister Yong Teck Lee said that the state BN leaders are turning a blind eye to the ongoing issuance of MyKads to foreign citizens as the government mounts a campaign to register all illegal immigrants in the country.
The Sabah Progressive Party (SAPP) president said it is impossible that Umno, Parti Bersatu Sabah (PBS), United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (Upko), Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), Gerakan and MCA leaders are not aware of the ongoing issuance of MyKads to unqualified foreigners.
“It is Umno’s selfishness and PBS’ collusion with Umno that the issuance of MyKads and registration of phantom voters has re-emerged,” he said in a statement issued here.

SMM Anjur Program Eratkan Masyarakat Dengan Media Alternatif


SHAH ALAM 2 OGOS : Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mengambil pendekatan holistik menganjurkan kempen "Jom Baca Media Alternatif' bagi mengimbangi berita media arus perdana sekaligus menjadikan media tersebut sebagai akses utama maklumat rakyat.

Sekreteriat Media SMM, Ahmad Shukri Kamarudin berkata langkah ini diambil bagi mendedahkan kepada rakyat kepentingan mendapatkan maklumat yang sahih dan tidak bergantung kepada satu sumber sahaja.

Penawar Desak Najib Letak Jawatan?

Oleh Mohd Sayuti Omar
Maklumat yang baru saya terima sebelum jam 12:00 tengah hari tadi agak menghttp://3.bp.blogspot.com/-EqHQ6GJiW5Y/Td-hNn2rZ_I/AAAAAAAAHnE/-RTJhCZ5GvQ/s1600/mrbean.jpggegarkan juga. Berita ini memberi masalah baru kepada perdana menteri yang saat ini sedang sakit lutut dan kini sedang berihat di hospital.

Sumber ini sudah pun memberi bayangan beberapa hari lalu tetapi tidak menceritakan bagi mensuspenkan saya? Lagi pun kejadian yang boleh memggeletarkan lutut Najib itu masih belum berlaku. 

Gelombang rakyat melalui puisi dan lagu

Oleh ABD SHUKUR HARUN

Pada Sabtu itu – Hari Himpunan Bersih 2.0 - dengan baju basah akibat hujan dan meriam air, Sasterawan Nhttp://1.bp.blogspot.com/-p-8LdcHbCuY/ThgWSqV8fiI/AAAAAAAACdI/VIpa9FZ4Mo8/s1600/A+samad+said.jpgegara A. Samad terus berjalan kira-kira 10 kilometer menuju ke Istana Negara untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.
Ini sebuah sejarah tanah air yang sangat menarik, yang dicetuskan oleh rakyat biasa dari kalangan pelbagai bangsa dan agama di tengah jantung Ibu Kota Kuala Lumpur.


"Saya berkaki ayam separuh jalan, berbatu-batu. Ada anak muda hendak beri saya sepatu Nike. Ini saya fikir sepatu yang cantik sangat, saya tak mahu,” kata A. Samad Said.
 

SPR Jadi Suara Umno

Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB
KUALA LUMPUR: Kenyataan beberapa pimpinan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) muthttp://media1.malaysiakini.com/120/99f1e0d7070d85338dddfbde32ff60ad.jpgakhir ini dibayangi oleh kepentingan parti pemerintah, dakwa Naib Presiden PAS, Dato’ Paduka Husam Musa.
Husam menyifatkan hujah dan pemikiran SPR hari ini betul-betul ‘bersuara’ untuk kepentingan Umno-BN.“SPR kini sedang dibayangi kepentingan parti pemerintah. Hujah pemikiran dan kenyataan betul-betul suara Umno-BN.

SPR harus dibersihkan

Umum mengetahui tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) padhttp://2.bp.blogspot.com/_y3C2-FQslO8/TEg_7HhrGRI/AAAAAAAAAmE/gNB_PnDXJY8/s320/hatta_ramli.jpga 9 Julai lalu untuk menuntut sebuah pilihan raya yang bersih dan adilDalam sebuah akhbar harian bareu ini lalu SPR telah menjawab empat daripada lapan tuntutan tersebut iaitu, pembersihan senarai undi, undi pos, penggunaan dakwat kekal dan masa kempen minima 21 hari.


Bagi menjawabkan balik jawapan SPR itu Wartawan ROY RASUL, menemubual Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Dr Hatta Ramli di Pejabatnya .

Video : Anwar sees no threat to post as Opposition Leader

Video : PR Tak Akan Contohi UMNO BN Dalam Bajet 2012

Video : Anwar Tetap Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia

Video : Ugut Keluar Dari BN, MIC Serlah Perpecahan Dalaman

Video : PKR akan Bangkit Akaun Dawama di Parlimen

Video : Kerajaan Persekutuan Meniru Program Kerajaan Negeri - Khalid Ibrahim

Video : Subsidi Tidak Sampai Kepada Rakyat Hanya Sampai Kepada Kroni - Mat Sabu

Video : Subsidi Sepatutnya Diberikan Kepada Rakyat Miskin - Anwar Ibrahim

Iklan Ramadan: Ekoran kecaman, Media Prima tarik balik iklan rasis


KUALA LUMPUR, 2 Ogos — Ekoran tekanan daripada orang ramai, Media Prima Bhd memutuskan untuk menggugurkan iklan sempena Ramadan, yang disifatkan banyak pihak sebagai berbaur rasis dan mencetuskan rasa kurang senang di kalangan rakyat pelbagai kaum.
Ketua pegawai operasi Media Prima Ahmad Izham Omar (gambar) mengumumkan keputusan itu menerusi Twitter ekoran kritikan pelbagai pihak sejak awal hari ini.
“OK kawan-kawan. Kami menarik balik iklan itu. Terima kasih atas keprihatinan anda,” kata Ahmad Izham dalam mesejnya yang dikeluarkan menerus Twitter pada pukul 3.40 petang tadi.
Ahmad Izham kelihatan mengambil ringan isu ini dengan mengubah topik perbincangan tujuh minit kemudian.
“Dan, sekarang perkara lebih penting ... adakah satu seksyen bunyi hon lebih baik berbanding empat trombon? Atau hanya tiga trombon sudah memadai?” tulis beliau lagi.

Jual Negara : Suruhanjaya perlu siasat Pagi MyPR petang MyKad?

KUALA LUMPUR, 2 Ogos: Pelbagai pihak melahirkan rasa terkejut mereka dengan pendedahan bahawa seorang penduduk tetap bernama Mismah adalah berstatus penduduk tetap paginya sudah berubah kepada warga negara pada petangnya.

Ekoran itu, Suhaizan Bin Kaiat, Pengerusi Pemulihan Demokrasi & Mobilisasi Pemuda PAS Malaysia menuntut Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) memberikan penjelasan.

Dewan Pemuda PAS, katanya, mendesak agar suatu siasatan dibuat berhubung dengan kejadian ini.

"Suatu Suruhanjaya Di Raja perlu dibentuk dengan segera bagi menyiasat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Suruhanjaya Pilihan Raya(SPR) berhubung dengan isu yang cukup memalukan negara ini," kata beliau dalam kenyataannya.
(Kad MyPR Mismah pada sebelah pagi)

Haram jika Najib panggil PRU-13 tanpa reformasi pilihan raya, kata Nurul

KUALA LUMPUR, 2 Ogos — Pemimpin Pakatan Rakyat meminta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak mengadakan pilihan raya umum ke-13 tanpa melakukan pembaharuan pilihan raya yang dituntut rakyat termasuk janjinya Ahad lalu.
Ahad lalu, Najib berkata beliau juga komited untuk menangani isu pengundi hantu menjelang pilihan umum ke-13 — salah satu aspek yang ditekankan oleh pembangkang selama ini.
Kata Perdana Menteri, sistem biometrik yang akan diperkenalkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menjadi kaedah terbaik mengatasi perkara itu yang sentiasa dibangkitkan oleh pembangkang.

Pasca Bersih : 'Saya memang pengsan terhidu gas'

Polis merakamkan kenyataan Shuhardi Mat Isa yang dilapor didakwa berlakon sebagai Baharudin Ahmad yang meninggal dunia dalam perhimpunan 9 Julai lepas.

Menurut Shuhardi, lima anggota polis, termasuk seorang berpangkat inspektor, daripada ibu pejabat polis daerah (IPD) Dang Wangi mengunjungi rumahnya di Taman Ixora, Bandar Baru Salah Tinggi pada jam 11.30 malam tadi.

"Saya ditanya pelbagai soalan ketika disiasat hampir tiga jam. Saya jawab semua soalan," katanya sambil memberitahu sesi itu hampir tiga jam bermula jam 11 malam hingga 1.30 pagi.

Selling the country : PR becomes citizen ... in four hours


Less than four hours after Malaysiakini reported that a permanent resident (PR) holding a red MyPR card had been registered as a new voter, she has apparently become a citizen.
NONEShe now has a blue Mykad, based on a check of the same online system of the National Registration Department (NRD) where her identification details are recorded.

A check of the NRD online verification system twice - at 5.48pm yesterday and 11.30am today - had shown that a person named Mismah was a PR holder who had collected her MyPR card (No. 640704715238), an identification card for PR.

When the same number was entered into the Election Commission (EC) online verification system, Mismah appeared as a newly-registered voter.

However, another check with the NRD system at 3pm returned a shocking result - the same Mismah has become a citizen who has collected her blue Mykad.

Her status on the EC online verification system remained the same as at 3pm - a newly-registered voter in the latest supplementary electoral roll draft which is now on display for public scrutiny.

Pengundi baru: Pagi tadi PR, petang ini warganegara..bukti kukuh penipuan oleh SPR dan JPN..!!

Kurang empat jam selepas Malaysiakini melaporkan seorang penduduk tetap (PR) yang memegang kad MyPR merah telah didaftarkan sebagai pengundi baru, dia nampaknya telahpun menjadi warganegara.

NONEDia kini mempunyai MyKad biru, berdasarkan semakan pada sistem dalam talian yang sama Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di mana butiran identifikasi dirinya direkodkan.

Semakan pada sistem pengesahan dalam talian JPN sebanyak dua kali - pada jam 5.48 petang semalam dan 11.30 pagi ini - menunjukkan nama Mismah adalah berstatus PR yang telah mengambil kad MyPRnya (No 640704715238), kad pengenalan bagi PR.

Apabila nombor yang sama dimasukkan ke dalam sistem pengesahan dalam talian SPR, Mismah yang sama adalah pengundi berdaftar yang baru.

Bagaimanapun, satu lagi semakan dengan sistem JPN pada jam 3 petang ini menunjukkan hasil yang mengejutkan - Mismah telah menjadi warganegara dengan Mykad biru.

Statusnya pada sistem pengesahan dalam talian SPR kekal sama pada jam 3 petang - pengundi yang baru berdaftar dalam senarai daftar tambahan pemilih yang dipamerkan oleh semakan umum.

Using the PSM-6 to make fools of the Indians, especially MIC, once again

Using the PSM-6 to make fools of the Indians, especially MIC,  once againNow that the charade is over and the MIC annual assembly safely out of the way, Prime Minister Najib Razak is swinging back to the opposite side of the pendulum, eager-beaver to show the right-wing in UMNO that he plays hardball.
On Friday, in a sudden move, Najib released the PSM 6, stating as his reason that Malaysia was ruled by law. He also said the release order was based on police "observations". But the fact remains, he and BN are quite terrified of losing the Indian vote after having lost Chinese support. Releasing the PSM 6 on Friday, a day ahead of the MIC annual assembly on Saturday seemed a brilliant idea to his advisers.
Now that it has been done, and the MIC grassroots thrown the customary morsels of aid and grants, with the highlight being the gift of a full Cabinet post for president G Palanivel, the PSM-6 have sudenly be told to appear in court on Friday.

Pahang : ‘Tiada rundingan PKR-Kita’

Ketua PKR Temerloh Ahmad Nizam Abdul Hamid berkata keputusan itu dibuat oleh mesyuarat Pakatan Rakyat negeri dua minggu lalu.
PETALING JAYA: PKR Pahang tidak akan berunding dengan Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) dalam menentukan pembahagian kerusi di negeri itu dalam menghadapi pilihan raya umum (PRU) ke 13 nanti.
Ketua PKR Temerloh Ahmad Nizam Abdul Hamid berkata keputusan itu dibuat pada mesyuarat Pakatan Rakyat negeri dua minggu lalu.
“Keputusan kita jelas, Pakatan Rakyat tidak boleh berunding dengan Kita. PKR tidak boleh, PAS dan DAP pun tidak boleh. Asas penolakan rundingan dengan Kita ialah parti itu bukan gabungan Pakatan Rakyat,” katanya ketika dihubungi hari ini.
Beliau mengulas kenyataan bekas Timbalan Ketua PKR Pahang, Mohd Nor Jaafar yang juga Ketua Cabang PKR Jerantut yang mahu mengadakan rundingan pembahagian kerusi dengan Kita dalam PRU 13.

Anwar: Tiada perbincangan gantikan saya dengan Ku Li


SHAH ALAM, 2 Ogos — Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengetepikan dakwaan mengenai status beliau sebagai ketua pembangkang dengan menekankan perkara itu tidak pernah dibincangkan dalam Pakatan Rakyat.
Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat telah menafikan mengenai khabar angin itu walaupun Utusan Malaysia telah melaporkan Ketua Dewan Ulama PAS Datuk Harun Taib berkata Pakatan Rakyat akan memantau prestasi veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah sebagai pilihan terbaik untuk menggantikan Anwar sekiranya beliau dipenjarakan atas kesalahan liwat.

Pakatan to unveil people-friendly budget

Opposition Leader Anwar Ibrahim says the alternative budget will address monopoly and the cost of living.

SHAH ALAM: Pakatan Rakyat will unveil a people-friendly Budget 2012 in October, said Opposition Leader Anwar Ibrahim.
The budget would be released at the same time Prime Minister Najib Tun Razak tables the federal budget in Parliament.
Speaking at the Selangor state operations room here, Anwar said the Pakatan budget would allow Malaysians to evaluate the opposition pact’s economic approach if it attained federal power in the next polls.
The budget, the PKR supremo said, would address issues such as national economic growth, creating competition in the economy and escalating cost of living.
“We believe that the cost of living in the country can be reduced if we can be rid off the monopoly system perpetuated by the Barisan Nasional government,” he added.

Mahasiswa: Najib alih isu tuntutan Bersih 2.0

KUALA LUMPUR:  Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) berpendapat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak cuba mengelak untuk menjawab isu tuntutan Bersih 2.0, ketika persidangan Tahunan Pemimpin Pelajar Malaysia ke-5 baru-baru ini.
Ketika ditanya mahasiswa, Najib berkata beliau tidak pernah menawarkan Stadium Merdeka kepada peserta himpunan Bersih 9 Julai lalu, sebalik hanya membenarkan Stadium Shah Alam digunakan.
“Isu lapan tuntutan yang lebih penting. Kemahuan mahasiswa adalah melihat negara demokrasi dan menjalani proses pilihanraya telusk, bukannya isu berhimpun di stadium yang dibangkitkan lagi,” kata Sekretariat Media SMM, Ahmad Shukri Kamarudin kepada Keadilandaily.
“Anak muda kini tahu aliran dan realiti sebenar dan (maklumat)  sudah banyak terdedah di media sosial, malah media alternatif semakin dijadikan panduan,” katanya.
Lapan tuntutan Bersih ialah pembersihan daftar undi, mereformasi undi pos, penggunaan dakwat kekal, kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil, memperkukuh institusi awam, menghentikan rasuah dan politik kotor.

Bajet 2012 : Monopoli BN punca kos sara hidup tinggi

SHAH ALAM, 2 Ogos: Pakatan Rakyat yakin kos sara hidup tinggi yang terpaksa ditanggung oleh setiap rakyat negara ini pada hari ini adalah akibat dasar-dasar Kerajaan Barisan Nasional yang mewujudkan sistem monopoli dan ketinggalan zaman.
Sehubungan itu, terdapat keperluan mendesak agar sistem permit terutamanya yang bersabit import barang keperluan utama dikaji keseluruhannya kerana ia meningkatkan harga barangan yang menekan rakyat.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, Pakatan Rakyat juga berpendapat harga petrol dan diesel yang tinggi di Malaysia adalah akibat perancangan guna tenaga yang lemah.

Pengundi meragukan, PAS Johor buat laporan polis

NONENaib Ketua Dewan Pemuda PAS Johor Mohd Faizul Mohd Salleh hari ini membuat laporan polis mendakwa terdapat senarai pengundi meragukan dikesan dalam daftar pemilih negeri itu.

Dakwanya, semakan rambang terhadap beberapa nombor kad pengenalan melalui laman web SPR semalam mendapati sejumlah pengundi berkongsi nombor kad pengenalan lama yang sama walaupun berbeza nombor kad pengenalan baru.

Faizul ((gambar kanan, tiga dari kiri) juga mendakwa, kebanyakannya mempunyai nama yang sama atau seakan-akan sama.

“Atas penemuan ini saya merasa menjadi tanggungjawab saya untuk membuat laporan polis kerana bimbang berlaku manipulasi ke atas senarai daftar pemilih pilihan raya Malaysia,” laporan itu dipetik.

Nama-nama yang didakwa meragukan adalah Lee Chui Ching, Sabran Hosnan dan Ong Peng Seng.

Ahaaks : PR didaftar sebagai pengundi...kerja pengkianat negara...!!!

Meskipun Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berulang kali menjamin bahawa tiada warga asing dibenar berdaftar sebagai pengundi, sistem pengesahan Jabatan Pendafaran Negara dan SPR menunjukkan sebaliknya.

NONESeorang pemegang status penduduk tetap (PR) diterima sebagai pengundi baru di Ijok, kawasan yang disandang Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Malaysiakini dimaklumkan oleh pembaca bahawa PR bernama “Mismah” didaftarkan dalam daftar pemilih tambahan sekarang dan sedang dipamer kepada awam untuk diteliti.

Semakan dalam melalui sistem pengesahan dalam talian JPN dan SPR mengesahan dakwaan itu.

Sistem JPN yang membenarkan pengguna menyemak status individu dengan memasukkan nombor kad PR, menunjukkan Mismah (640704715238) seorang penduduk tetap.

Bagaimanapun, nombor sama yang disemak di sistem SPR mendapati Mismah pengundi baru.