Khamis, 21 Julai 2011

Pasca Bersih : Video Polis Tidak Menjawab Kesakitan Rakyat


SHAH ALAM 21 JULAI : Di sebalik pengakuan polis bahawa meriam air dipancutkan ke kawasan Hospital Tung Shin, polis hakikatnya tidak menjawab secara keseluruhan tentang keganasan yang dilakukan terhadap ribuan peserta Himpunan Bersih 9 Julai lalu.

Selain puluhan malah mungkin ratusan video yang didedahkan di internet, malah paling penting ribuan saksi mata yang melihat keganasan polis pada 9 Julai lalu, polis ironinya terus bertindak menafikan dengan menyajikan rakyat rakaman video terpilih, kata peguam hak asasi manusia, N Surendran.

Mat Sabu: 'Tunggu kita saman di mahkamah'

NONETimbalan Presiden PAS Mohamad Sabu enggan mengulas kenyataan polis yang mendakwa beliau membuat tuduhan palsu bahawa kenderaan polis merempuh motosikal yang dinaikinya pada perhimpunan BERSIH 9 Julai lalu.

"Saya tidak mahu menjawab apa-apa... Tunggu kita saman di mahkamah," katanya melalui satu kiriman SMS lewat petang ini.

Ditanya bila tindakan itu akan diambil, Mohamad menjawab: "Kena tanya peguam Hanipa Maidin".

Polis hari ini tidak menolak kemungkinan mengambil tindakan ke atas Mohamad kerana didakwa membuat tuduhan palsu bahawa kenderaan polis merempuh motosikal yang dinaikinya

Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rashid, dilaporkan berkata tidak ada kebenaran bahawa Land Rover milik polis melanggar motosikal pemimpin PAS itu.

Pasca Bersih : Polis masih pertahan Baharuddin mati kerana sakit jantung


KUALA LUMPUR, 21 Julai — Polis menegaskan kematian Allahyarham Baharuddin Ahmad, seorang peserta Himpunan Bersih 2.0 tiada kaitan dengan gas pemedih mata atau meriam air seperti mana yang didakwa.
Pengarah Jabatan. Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Salleh Mat Rashid berkata, lokasi di mana Baharuddin berada iaitu di kawasan berhampiran Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) langsung tidak ditembak dengan gas pemedih mata.
Sebaliknya jelas beliau, kematian ahli PAS itu disebabkan serangan jantung.

Sahor Hamid Dan Polis Dua Kali Lima Saja


Naib Ceselor UiTM Sahol Hamid Abu Bakar dengan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) lebih kurang saja, dua kali lima. Barang kali begitulah jadinya kalau perlantikan Sahol Hamid sebagai Naib Censelor dibuat atas pengaruh politik dan bukan kerana kecemerlangan beliau dalam akademik dan tidak berdasarkan pengalaman pengurusan sebuah IPTA.
Begitu jugalah jadinya pasukan keselamatan sepenting polis, kalau ia lebih menjaga soal politik dan bukannya keselamatan umum, pasukan itu dilihat sebagai abdi bukannya sebuah pasukan yang disanjung. Pasukan itu akan dipertiakiakn dan terus dipertikaikan sehingga kewibawaanya tidak akan disebut lagi.
Apa yang keluar dari mulut Sahol Hamid menggambarkan akan kedangkalan dan kenaifannya sebagai seorang Naib Ceselor. Inilah kualiti Naib Censelor yang dipilih Kementerian Pengajian Tinggi yang mengguna pakai meret politik.
Begitulah jadinya kalau soal setia kepada Umno dan kuat membodek diabil kira, bukannya kepada kecemerlangan seseorang dan kredibilitinya dalam dunia pendidikan. Hasilnya universiti yang diserahkan itu akan jatuh merudum dan akan diketawakan oleh dunia. Kenapa tidak sebab censelornya cerdik sedikit daripada pak pandir.

Pasca Bersih : Subhanallah...Polis "Hina" Orang Solat..??


Anak-anak muda ini adalah antara yang ditahan secara zalim semasa Himpunan
BERSIH 2.0, 9 Julai lalu. Mereka bersolat dengan keadaan tangan bergari,sekali gua
tengok,dah macam askar Israel yang menzalimi penduduk Islam Palestin.
Apa bezanya..??Yang gua lagi pelik..apa hal Mat Polis hanya melihat sahaja mereka
bersolat..?? mungkin dalam Keuzuran beb..ha3

Apa yang penting PAS terbukti berjaya mentarbiyyah ahlinya untuk sentiasa
istiqamah mengerjakan solat walaupun dalam keadaan apa sekalipun.

Gambar ini diambil berhampiran Dataran Maybank.
Syabas kepada anak-anak muda ini ......!!

Kroni : Lintah darat yang power!!


Anak Pak Yatim... kalau bercakap, fullaamaak, bukan main gah lagi. Berdegor-degor... Tapi, malangnya, cakapnya tarak serupa power!!

Mula-mula dulu, dia siap beri amaran kepada Astro supaya tidak menaikkan kadar bayaran sehingga kabinet membuat keputusan. Tup-tup... Astro tetap dengan keputusan yang telah mereka buat. Kadar bayaran perkhidmatan Astro dinaikkan. Bising para pengguna.... Mereka membuat bantahan untuk memboikot Astro dengan enggan membayar bil Astro mereka selama 3 bulan. Boikot jangan tak boikot!!

Islam sendiri anjur demonstrasi- Pemimpin Ikhwan Al-Muslimin

Pemimpin Ikhwan Al-Muslimin Kuwait, Dr Tareq Mohammed Al-Suwaidan.
AMPANG: Pemimpin Ikhwan Al-Muslimin Kuwait, Dr Tareq Mohammed Al-Suwaidan berkata Islam sendiri menganjurkan tradisi demonstrasi atau perhimpunan aman, sekaligus menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa ia menyalahi hukum.

Video - RCI: Teoh Beng Hock committed suicide

Anti-Lynas group invites MB to a debate

Challenge comes in the wake of Adnan Yaakob's dismissal of those who opposed rare earth plant as 'irrational'.
KUALA LUMPUR: The Save Malaysia, Stop Lynas movement today challenged Pahang Menteri Besar Adnan Yaakob to a debate on the Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) in Gebeng.
This invitation comes in the wake of Adnan’s recent dismissal of those who opposed the plant as “irrational”.
Tan But Teet, leader of the movement, challenged Adnan to an open debate so that the public could decide for themselves who was “more rational”.
Adnan said the construction of the factory was found to be safe, and that the plant would benefit the country.
He added that he would ignore the anti-Lynas voices and continue to disseminate information to the public in order to avoid confusion, deliberately created by anti-Lynas groups.

Himpunan Bersih 2.0 Beberapa Tindakan Melampau Polis Yang mengecewakan

Oleh: suhazeli

"PAPISMA merakamkan rasa dukacita dengan tindakan pihak Polis Diraja Malaysia yang melakukan 'semburan air berkimia' ke atas Hospital Tung Shin dengan water canon dan melepaskan gas pemedih mata (tear gas) serta menceroboh ke dalam hospital tersebut dalam himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai baru-baru ini. Setelah membaca dan meneliti bukti bergambar dan pengakuan sebelas orang doktor di hospital berkenaan, PAPISMA mengutuk serangan itu kerana ia merupakan perlanggaran terhadap hak asasi manusia. Ia adalah sangat serius dan tidak sepatutnya berlaku di Malaysia apatah lagi dilakukan oleh badan beruniform seperti Polis sebagai pendokong undang-undang dan hak asasi rakyat.

Fahaman Komunis : PSM Timbang Tindakan Undang-undang

SHAH ALAM 21 JULAI : Parti Sosialis Malaysia (PSM) menyatakan pihaknya akan mengadakan perbincangan bersama wakil peguam terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang tindakan undang-undang terhadap dakwaan mencemar nama baik parti itu.

Ini berikutan, dakwaan aktivis cuba menghidupkan semula fahaman komunis sekali gus melancarkan perang terhadap Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Lynas : Apa yang perlu anda ketahui


(Kilang Lynas yang sedang rancak di bina di kawasan perindustrian Gebeng, Kuantan. Kawasan yang sedang ditimbus adalah satu lagi kilang baru yang sedang dibina dan bakal berkongsi pagar dengan Lynas)

Penduduk Kuantan resah dengan Lynas

KUANTAN, 21 Julai: "Di negara mereka, ditetapkan peraturan zon bafer seluas 30 km dari kilang rare earth (nadir bumi), namun di sini, jika apa-apa berlaku seluruh bandar Kuantan akan terlibat kerana kilang ini hanya 25 km sahaja dari bandar Kuantan."

Fakta inilah yang membuatkan penduduk Kuantan sekarang resah dengan  kehadiran kilang 'lampu' atau 'Lamp' yang akan dibina di kawasan perindustrian Gebeng, 25 km dari bandar Kuantan. Ia disingkatkan dengan nama Lamps On pada papan tandanya di Gebeng.

Namun sebagaimana biasa, masyarakat Cina di sini jauh lebih resah berbanding dengan orang Melayu kerana inilah yang sentiasa berlaku apabila melibatkan sensitiviti masyarakat. Mereka telah mengepalai NGO "Save Malaysia - Stop Lynas' bagi melawan projek ini.

Heret Najib ke siasatan awam!

KUALA LUMPUR: PAS mahu Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) menghhttp://mynewshub.my/bm/files/2011/05/0.jpgeret Perdana Menteri Najib Tun Razak dalam inkuiri awam untuk menjelaskan keputusan dolak-dalihnya berhubung penggunaan stadium.
Naib Presiden PAS, Dato’ Mahfuz omar berkata, kesan tindakan Najib tersebut telah menyebabkan berlakunya ‘pelanggaran’ di antara para peserta himpunan dan pihak polis yang bertempur di jalanjalan ibu kota

Pasca Bersih : Manfaatkan momentum Himpunan Bersih 2.0

Oleh ABD SHUKUR HARUN
Tidak syak lagi Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu menghantar banyak ishttp://4.bp.blogspot.com/-B6o0iWeAyOk/ThjtJnn4rII/AAAAAAAAEn0/NHCQe9r5NxI/s320/A+SAMAD+SAID+384.jpgyarat yang penting bukan saja mengenai tuntutan pilihan raya yang bersih tetapi juga hasrat golongan muda yang menjadi penentu masa depan negara.
Dalam hal ini kebangkitan golongan muda dan phenomena Sasterawan Negara A. Samad Said adalah perkembangan baru yang sangat menarik untuk difikirkan dan seterusnya untuk dimanfaatkan.

Pasca Bersih : Syed Azman dakwa ditendang ketika pertahan Ustaz Hadi

Oleh FAIZ ABDULLAH
KUALA LUMPUR: Polis didakwa bertindak ganas ke atas pemimpin dan peserta hihttp://3.bp.blogspot.com/_lhjPFxuCgGg/SupDiPJWLQI/AAAAAAAAADs/-AMYbrBIrPA/s400/drsazman.pngmpunan aman Bersih 2.0 9 Julai lalu termasuk ke atas Timbalan Setiausaha Agung PAS, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi.
Syed Azman yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok, mendakwa turut dipukul dan ditendang oleh polis ketika cuba mempertahankan Presiden PAS, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang daripada ditangkap oleh pihak polis.

Post Bersih : Police teams say colleagues not responsible for Baharuddin’s death


Baharuddin being laid to rest at the Keramat cemetery July 10 2011. — Picture by Jack Ooi
KUALA LUMPUR, July 21 — Six special teams who probed police action at the July 9 rally concluded police did not cause Bersih supporter Baharuddin Ahmad’s death. Internal security and public order director Datuk Salleh Mat Rashid said today that Baharuddin’s death was due to a heart attack. He moved to defend the police, saying that the police were only informed of Baharuddin’s condition at 5.25pm that day — after he had passed away.
“Baharuddin’s death had nothing to do with tear gas, police violence or ambulance delay.
“The police only received information after a Hospital Kuala Lumpur (HKL) doctor reported Baharuddin’s death at 5.25pm,” he told a news conference today.

Post Bersih : Yes, you were perfect, PDRM!

JULY 21 — At least, they are consistent, the Polis Di-Raja Malaysia, that is. They acted with supreme arrogance in the days leading up to the Bersih 2.0 rally, cooking up theories of the resurgence of communism and arresting taxpayers for wearing yellow apparel.
And now they are acting with even more arrogance by absolving themselves of blame for brutality on July 9. A law unto themselves, it seems.
In the run up to the rally, top cop Tan Sri Ismail Omar  and his no 2 Datuk Khalid Abu Bakar spoke and behaved with aggression, most of the times even forgetting that they are accountable to the rakyat, not to Umno or Barisan Nasional.
The PDRM upped the ante by taking out a court order which barred 91 individuals from the city centre. Mind you, the individuals in question are men and women who have a higher moral standing than most police officers.

Pasca Bersih : Gas pemedih mata dilepaskan tepat ke arah peserta Bersih

KUALA LUMPUR: Meskipun berulangkali menafikan, terdapat bukti jelas menunjukkan Polis di Raja Malaysia melepaskan tembakan gas pemedih mata secara tepat ke arah peserta Himpunan Bersih 2.0, 9 Julai lalu.
Rakaman menunjukkan tembakan gas yang dilepaskan tepat ke arah peserta Bersih di laluan bawah KL Sentral
Tembakan tersebut yang dilakukan secara mendatar ke arah orang ramai, menyalahi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang dibenarkan.

Pasca Bersih : Kami Ikut Undang-Undang, Semua Dakwaan Palsu, Kata Polis

KUALA LUMPUR 21 JULAI : Polis Diraja Malaysia hari ini mengaku menembak air berkimia ke dalam perkarangan Hospital Tung Shin namun menafikan segala tuduhan lain dalam bertindak menyuraikan perhimpunan Bersih 2.0 9 Julai lalu.

"Memang kita akui ada buat semburan air ke kawasan hospital. Kita akui,” kata Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Salleh Mat Rashid.
"Kita juga tidak nafikan mungkin gas pemedih mata masuk ke kawasan Hospital Tung Shin," tambah beliau.

Bagaimanapun beliau berkata gas pemedih mata itu dibawa oleh angin menyusup ke perkarangan Hospital Tung Shin dan bukan akibat ditembak oleh polis ke arah hospital itu.

Pasca Bersih : Keluarga Baharudin Mahu Tonton Video Polis


SHAH ALAM 21 JULAI : Keluarga Allahyarham Baharudin Ahmad, mahu menonton video yang disiarkan oleh polis hari ini bagi mensabitkan dakwaan kononnya kematian Allahyarham tidak berkait dengan tindakan polis menyuraikan perhimpunan Bersih 2.0, 9 Julai lalu.
 
Peguam keluarga mangsa, Ahmad Zuflis Faiza menjelaskan pihaknya juga ingin mengetahui sumber video itu dan hanya akan memberikan reaksi setelah menonton rakaman berkenaan.
 
"Saya tidak boleh beri sebarang komen kerana saya sendiri belum melihat video itu, dimana tempat kejadian dan sebagainya," kata beliau.

Pasca Bersih : Polis Tutup Kezaliman Diri


SHAH ALAM 21 JULAI : Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu hari ini menolak penafian polis menindas peserta perhimpunan aman Bersih 2.0 dan menyifatkan rakaman video yang dikemukakan oleh badan itu sebagai cubaan terdesak untuk menutup kezalimannya.
 
"Perkara ini tidak seharusnya berlaku, sudah tentu polis (akan) menafikan (tindakan) polis. Perkara ini seharusnya dilaksanakan oleh jawatankuasa penyiasat(bebas), kalau tanya Polis memang mereka akan memberi kenyataan macam itu," kata beliau kepada TvSelangor.

Pasca Bersih : Najib diseru pecat yang bertindak bodoh

KUALA LUMPUR, 21 Julai: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak diseru memecat semua yang terlibat dalam strategi yang tidak menguntungkan sebelum, semasa dan semasa perhimpunan aman Bersih 2.0 9 Julai  yang lalu jika beliau ingin menyelamatkan konsep 1Malaysianya.

Dalam satu kenyataan media hari ini, Penasihat DAP Lim Kit Siang (gambar) meluahkan rasa hairannya bagaimana pentadbiran Najib boleh membuat banyak perkara yang tidak menguntungkan sempena perhimpunan aman Bersih 2.0.

“Adakah Najib boleh mencari punca mengapa beliau dan kerajaan telah bergerak ke arah kesilapan yang besar dalam hal menangani Bersih 2.0 yang hanya menuntut pilihanraya yang bersih dan adil, dengan melakukan perkara yang tidak menguntungkan satu demi satu?” soal beliau.

Pasca Bersih : Siasatan insiden di Hospital Tung Sin dimula minggu ini

Siasatan berhubung dakwaan bahawa gas pemedih mata telah dilepaskan di dalam kawasan Hospital Tung Shin di Jalan Pudu, Kuala Lumpur semasa perhimpunan haram 9 Julai lalu akan dimulakan dalam tempoh seminggu lagi.

Pasca Bersih : Polis tayang video tunjukkan “imej positif’ PDRM

Pegawai polis menahan salah seorang peserta perhimpunan Bersih 9 Julai 2011.
KUALA LUMPUR, 21 Julai — Polis hari ini telah menayangkan rakaman video berhubung Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu di ibu negara sambil menegaskan tiada kekerasan dilakukan ke atas peserta perhimpunan. Bagaimanapun dalam sesi penerangan dijelaskan Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Salleh Mat Rashid, rakaman-rakaman itu hanya menayangkan “kebaikan” yang dilakukan polis ke atas peserta dan tidak secara keseluruhan tentang apa yang berlaku.
Bahkan, sepanjang penerangan itu Salleh lebih banyak mengatakan polis bertindak secara berhemah dan menyalahkan peserta kerana melakukan provokasi.

Pasca Bersih : Video 'layanan baik' polis ditayangkan

Polis hari ini mengakui kemungkinan meriam air dipancutkan ke lorong-lorong di belakang hospital Tung Shin manakala asap gas pemedih mata yang ditembak meresapi perkarangan hospital itu.

NONENamun sasaran polis adalah peserta perhimpunan BERSIH 2.0 dan ia dijalankan mengikut prosedur operasi standard polis,” kata Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rashid.

"Perkara itu masih dalam siasatan. Namun polis tidak menafikan kemungkinan itu (pancutan meriam air dan gas pemedih mata memasiki kawasan hospital),” katanya pada sidang akhbar petang ini.

Dalam mempertahankan tindakan polis, Salleh berulangkali berkata dalam banyak kejadian peserta BERSIH 2.0 yang memprovokasikan anggotanya supaya menangkap mereka.

Sebelum sidang akhbar bermula, tayangan video juga dipertontonkan kepada wartawan bagi membuktikan polis mematuhi peraturan dan “layanan baik” mereka kepada hampir 1,700 orang yang ditangkap pada perhimpunan 9 Julai itu.

Keluarga dan rakan Beng Hock tolak keputusan RCI

"Hasil siasatan Suruhanjaya mendapati bahawa Teoh Beng Hock BUKAN DIBUNUH tetapi beliau yang merasa terbeban dan tertekan dengan sesi soal siasat yang agresif dan berlarutan, disokong dengan perwatakan beliau yang lemah telah menyebabkan beliau membunuh diri."

Demikianlah keputusan Suruhanjaya Diraja Siasatan Kematian Teoh Beng Hock, yang diumumkan oleh Menteri Jabatan Perdana Menteri Mohamed Nazri Abdul Aziz (gambar kanan) dalam satu sidang media di parlimen, hari ini.

"SPRM memulakan siasatan berikutan terdapatnya maklumat yang mengatakan bahawa ADUN Selangor dari Pakatan Rakyat terlibat dalam mengemukakan tuntutan palsu dan menggunakan peruntukan demi kepentingan parti politik mereka dan bukan bagi faedah orang ramai.  TBH sepatutnya menjadi saksi utama bagi SPRM yang menyiasat dakwaan penyelewengan tersebut yang melibatkan seorang Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor (EXCO) dari parti DAP.  Siasatan SPRM telah memberi tekanan kepada TBH untuk membuat pengakuan sebagai bukti," tambahnya.

Cops admit firing into hospital, but not sorry

The police admit that their water cannon was fired into the compund but denied that they had shot tear gas cannisters into the area.

KUALA LUMPUR:  The police admitted firing their water cannon into the Tung Shin hospital compound during the Bersih 2.0 rally on July 9.
Internal Security and Public Order director Salleh Mat Rashid said that some tear gas might have trailed into the compound as well.
However, he maintained that no tear gas canisters were shot directly into the compound, where a group of protesters had sought refuge.
“We did fire water into the hospital, we admit,” Salleh said while showing a video of a water cannon firing into the hospital compound.
The video was one of many shown during a presentation at Bukit Aman to reveal the police’s side of the incident.

Police give their side of the Bersih rally

The police show videos of what they say really happened during the rally in Kuala Lumpur on July 9.

KUALA LUMPUR: The police today have come up with their side of the Bersih 2.0 story – they showed videos of what they say really happened during the rally in Kuala Lumpur on July 9.
  • The videos and subsequent presentations were divided into four segments:
  • The restraint shown by the police, provocations by demonstrators, and police hospitality towards those arrested.
  • An analysis of what took place at KL Sentral and KLCC.
  • An analysis of PAS leader Mat Sabu and a key player known as Shuhardi Mat Isa.

Stop making more wrong turns, BN told

MIC central working committee member S Vell Paari tells BN to stop dumping salt into the July 9 wound.

KUALA LUMPUR: Barisan Nasional should stop making one wrong turn after another with regard to the Bersih 2.0 rally, said MIC central working committee member S Vell Paari.
Expressing regret over the harsh reaction to the rally from the onset, he warned that the July 9 episode had left a gaping wound and it was counter productive for BN to continue dumping salt into it.
“Let us put aside Bersih 2.0′s call for electoral reforms, what is also needed is a total reformation in BN, where its leaders should learn to handle a crisis in a more diplomatic manner instead of using tear gas and water cannons to silence dissenting views,” he told FMT.
Vell Paari noted that Bersih 2.0 had a bone to pick with the Election Commission, but the unwarranted actions and threats from the authorities made it seem that the coalition was against BN.

Teoh’s sister: My brother was murdered

Teoh Beng Hock's family rejects the RCI findings that he committed suicide and will consider a judicial review.
KUALA LUMPUR: The family of Teoh Beng Hock said today that they rejected the findings of the Royal Commission Inquiry (RCI) that Teoh had committed suicide due to aggressive interrogation techniques by three Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) officers.
Teoh’s sister Teoh Lee Lan told reporters that the family cannot accept the report’s conclusion that her brother had been driven to suicide, saying that her brother was not a weak individual.
“We cannot accept the (RCI’s) conclusion… that he was driven to suicide. That is not an answer to us,” she said .
The clearly distraught and angry Lee Lan said that RCI report still failed to provide answers. Although it had pointed to bad interrogation techniques, it fell short of stating that Teoh was murdered.

Upset, Beng Hock's family may seek judicial review of RCI finding

Upset, Beng Hock's family may seek judicial review of RCI findingThe family of Teoh Beng Hock is unlikely to give up despite the let down by the Royal Commission of Inquiry, which found that Beng Hock had committed suicide.
Family lawyer Karpal Singh is studying the RCI report and told reporters that they may request a judicial review of the suicide verdict.
“The verdict of suicide is unacceptable to the family. The RCI is an inferior tribunal in law and any decision made by an inferior tribunal is reviewable by the High Court,” Karpal said on Thursday.
Family anger
Meanwhile, Beng Hock's widow slammed the RCI's decision.
"Thanks to the RCI for letting me dream for a few months. Now that I've been slapped, it's time to rise," Soh Chew Wei said in a text message to the press.
In Alor Gajah, Beng Hock Hock's mother also rejected the RCI's findings.

Chronology of events leading to Teoh's death

Chronology of events leading to Teoh's deathKUALA LUMPUR - The following is the chronology of events pertaining to the inquest and commission of inquiry (CI) into the death of political aide Teoh Beng Hock.
2009:
July 16 : Teoh's body is found on the fifth floor corridor at Plaza Masalam, Shah Alam at 1.30pm.
July 22: The Cabinet decides to set up an inquest to determine the cause of Teoh's death.
On the same day, the Cabinet also decides to set up a royal commission of inquiry to scrutinise the mode of questioning employed by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) to determine whether there was violation of human rights during Teoh's questioning.
July 24: Selangor police chief Datuk Khalid Abu Bakar (now deputy inspector-general of police) says the inquest will be held for 15 days, beginning July 29.

Boom Again : Party boy Jho Lows pays record sky-high price for NY condo

Party boy Jho Lows pays record sky-high price for NY condo
Remember Jho Low? Yes, apart from Paris Hilton whom according to the foreign press is fuming because someone called her a has-been, Jho Low is also connected in some way - directly or indirectly - with several very important investment and financial entities.
These include Prime Minister Najib Razak's RM15 billion 1Malaysia Development Berhad, the RM10 billion Terengganu Investment Authority, UBG which is the former banking arm of Sarawak Chief Minister Taib Mahmud's family business, as well as the oil-rich Mid-East firm PetroSaudi.
No, this is not a business article to unravel the amount of filth contained within the dealings of this nest of firms. Malaysian Opposition Leader Anwar Ibrahim said it best when he described 1MDB as Najib's political "slush fund" to prop up Taib and his cronies.

Video Bersih Versi Polis Mana?

POLIS Di Raja Malaysia (PDRM) mengatakan ada video yang disiarkan dalam portal atau blog pro pembangkang diubahsuai dan ada pertindihan suara. Ketua Polis Negara, Ismail Omar kata ia sengaja dibuat untuk menunjukkan kekejaman polis terhadap para peserta Bersih.

Mungkin ada benar juga kata-kata ketua polis negara itu. Zaman ini semua manusia kreatif dan inovatif. Orang ramai boleh menggunakan segala peralatan canggih itu untuk melakukan apa saja. Banyak program-program atau sistem mengubah suai apa saja yang boleh didapat secara percuma. Sebab itulah ada setengah orang sukar untuk mempercayai sesuatu itu walaupun benar.

Misalnya video lucah mengenai Anwar Ibrahim, pihak tertentu mengatakan ianya 99.099 peratus ianya adalah benar Anwar Ibrahim. Tetapi kerana kecanggihan segala macam peralatan yang boleh dimanipulasikan menyebabkan ada yang tidak percaya.

Ada yang menganggap video berkenaan palsu dan ia dihasil dari kemampuan manusia berbuat begitu.

Rakyat mahu tukar kerajaan bukan tagih janji BN

KUALA LUMPUR, 21 Julai: Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, Drs Khalil Idham Lim (gambar) berkata, mood rakyat terutamanya generasi belia sudah muak dan tidak percaya lagi dengan janji kosong pemimpin BN.
Beliau menyatakan sebagai mengulas mengenai perkembangan terkini pemimpin Umno yang menyatakan bahawa mereka sedia berubah menjadi sebuah parti yang menerajui pemerintahan negara menerusi politik baru yang lebih merakyat.
“Bagi saya kenyataan tersebut adalah kenyataan terdesak Umno di penghujung hayatnya kerana sebenarnya rakyat bukan menagih janji Umno BN berubah, kerana mereka sedang menunggu untuk menukar kerajaan dalan PRU akan datang kepada Pakatan Rakyat,” ujarnya kepada Harakahdaily.
Katanya, kerdasarkan mood rakyat terutamanya generasi belia dan muda mudi khususnya yang mudah terdedah dengan maklumat yang secara terus dari media baru, mereka sudah muak dan tidak percaya lagi dengan janji kosong dari pemimpin BN.

Anugerah Ibrahim Ali: VC UiTM berdolak dalik

Naib canselor UiTM Datuk Profesor Sahol Hamid Abu Bakar mengeluarkan pekeliling rasmi berhubung Anugerah Ibrahim Ali yang kontroversial pada 9 Jun lalu, meskipun ia belum diluluskan oleh senat universiti berkenaan.

S'jaya diraja: Teoh Beng Hock bunuh diri...jawapan yang serupa untuk selamatkan SPRM...!!!!!

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz mengumumkan bahawa Suruhanjaya Diraja Siasatan kematian Teoh Beng Hock mendapati setiausaha politik DAP itu membunuh diri.

NONEKatanya, suruhanjaya tersebut memutuskan tindakan bunuh diri itu akibat soalsiasat yang agresif dan berterusan oleh pegawai Suruhajaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Tiga pegawai SPRM didapati telah menggunakan taktik soal siasat yang "agresif, tidak wajar, maka langgar peraturan", kata Nazri dalam satu sidang akhbar di bangunan Parlimen petang ini.

Bagaimanapun, Nazri menambah, pegawai SPRM itu tidak mempunyai niat untuk membunuh Teoh.

Ambiga rises above her Bersih tormentors with UK doctorate award

Ambiga rises above her Bersih tormentors with UK doctorate awardIn what is seen as another slap in the face for the Najib administration, a prominent law university in the UK will confer an honorary doctorate on Bersih chief Ambiga Sreenevasan.
The 55-year old Ambiga's plate is already full, having also been honoured as one of the world's 8 receipients of the prestigious US International Women of Courage Award some two years back. But the doctorate from the UK's University of Exeter is the icing on the cake.
Certainly, the past few months have been tough for Ambiga, who received threats on her life. Blogs aligned to Prime Minister Najib Razak's UMNO party were so uncouth as to even threaten her with "gang-rape" if she did not cancel the Bersih 2.0 rally for free and fair elections, which was held on July 9.
Thus, her triumph is all the more celebrated by Bersih supporters and her well-wishers.

The 'Katak' Award: Would it really enhance the Malays or insult them

The 'Katak' Award: Would it really enhance the Malays or insult themThe recent announcement of the Ibrahim Ali Leadership Award has brought amusement, smiles and sniggers to a politically-charged Malaysian environment. To be frank, outright rumblings of laughter could be heard throughout the nation, with some citizens rolling on the floor clutching their tummies.
Ibrahim Ali, of all people has endowed a fund for a worthy recipient from UiTM. This 'lucky' and 'special' student will receive the prestigious Ibrahim Ali award for outstanding performance, loyalty to race and nation. The Award also carries a very special cash prize of RM5,000-00 with compliments of the man himself.
Not a week goes by ...
The 60-year old Ibrahim Ali never fails to deliver, even in the most difficult of situations. Recently criticized for his disappearance during the Bersih rally, he returned with new vengeance and a volley of abuses against Opposition Leader Anwar Ibrahim and Bersih chief Ambiga Sreenevasan, calling for the immediate revocation of their citizenships and datukships.

‘Getting medical history of Gebeng residents misleading’

An anti-Lynas group says getting residents' medical history is just reacting to health problems that may crop up later.
KUALA LUMPUR: The move by the Atomic Energy Licensing Board (AELB) to get the medical history of the Gebeng residents is just a reaction to possible problems.
Anti-Lynas group Badan Bertindak Anti-rare Earth Refinery (Badar) said there must be measure in place at the Lynas Corp plant to prevent any such problems.
AELB wants to get the full medical history of Gebeng residents to gauge possible health repercussions.
“It’s misleading,” Badar secretary Mohd Prasad said today. “So if seven people have leukemia today and the next day there are eight, does that mean the plant will shut down?
“It’s a haphazard guideline set by AELB, and reacts to the problem instead of having measures in place.” he said.

‘Diamond ring documents cannot be trusted’

A PKR leader says the documents are riddled with contradictory information, and wants Rosmah to clear the air.
PETALING JAYA: The documents claiming that the diamond ring allegedly acquired by Rosmah Mansor was brought to Malaysia for a private exhibition is riddled with contradictory information, according to a PKR leader.
Rembau PKR chief Badrul Hisham Shaharin said the latest revelation cannot be trusted and did not mean that the prime minister’s wife was off the hook.
“This does not mean that Rosmah can now go free, she still has a lot of explanation to do,” he added.
Last week, Badrul filed a report with the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) after news broke that Rosmah allegedly purchased the ring, worth RM73 million, from New York-based fine jeweller Jacob & Co.

Jewish group slams Utusan for sowing anti-Semitic hatred

A global Jewish organisation says that the paper's allegations were 'preposterous' and 'offensive' and only serves to perpetuate anti-Semitic sentiments.
PETALING JAYA: A global Jewish organisation has hit out at the Utusan Malaysia newspaper for propagating anti-Semitic hatred. The paper had claimed in its editorial that the Bersih 2.0 rally was an opportunity for Jews to infiltrate into Malaysia’s national affairs.
B’nai B’rith International, a Jewish humanitarian organisation, called the allegation “preposterous” and “offensive” and which only serves to perpetuate an anti-Semitic attitude.
“Though no specific plot was mentioned in the editorial, the accusation of a possible Jewish interference in Malaysia’s internal affairs is an outlandish claim that promotes anti-Semitic attitudes,” said a statement on its website.

Polis masih dolak-dalik dengan video perhimpunan Bersih

KUALA LUMPUR, 21 JULAI – Sejak arahan dikeluarkan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin agar bukti video ‘kebaikan’ polis ditunjukkan kepada orang ramai, polis belum berbuat demikian walau pun setelah hampir dua minggu perhimpunan Bersih berlangsung.
Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua berkata, sejak arahan Muhyiddin dikeluarkan, polis seperti melengah-lengahkan arahan tersebut dengan mengeluarkan kenyataan-kenyataan ganjil seperti kononnya orang ramai enggan beri kerjasama dan video-video perhimpunan telah diubah suai.
Mereka kata hendak tayangkan kepada media pada minggu ini, tetapi sehingga hari ini masih belum berani berbuat demikian.

Rasional Anugerah Ibrahim Ali

Anugerah Kepimpinan Ibrahim Ali harus dilihat dari pelbagi sudut dan perspektif, apalagi kita berada dalam satu situasi yang saling kontra dan sudah lama hidup dalam perbezaan.

Samada wujud, secara tidak langsung segregasi dalam "masyarakat" mahupun kelompok-kelompok tertentu dalam institusi politik, agama, pendidikan dan sebagainya, tindakan UiTM melalui Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu, IMPAK, sebagai sebuah universiti terbesar di Malaysia menerima dan menawarkan anugerah ini untuk pelajarnya cuma bersifat pilihan!

SAMM-Johor: Isu pusat hiburan di Kedah dan Melaka

Ketika umat Islam di Malaysia meraikan sambutan Nisfu Syaaban, dan sedang bersedia untuk menyambut ketibaan bulan Ramadhan penuh berkat, masyarakat di Malaysia tiba-tiba dikejutkan dengan isu kelab hiburan di beberapa buah negeri di Malaysia Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Johor suka melihat pendekatan dua buah kerajaan negeri, Kedah dan Melaka yang terpalit dalam isu kelab hiburan ketika dalam persediaan menyambut ketibaan bulan Ramadhan.

Di KEDAH, kerajaan negeri Kedah di bawah pimpinan PAS mahu menutup bar, disko dan kelab karaoke pada bulan Ramadhan yang akan datang, tetapi lain pula yang berlaku di negeri MELAKA di bawah pimpinan kerajaan BN, baru-baru ini pada mesyuarat Exco telah memutuskan untuk melanjutkan tempoh masa operasi pusat hiburan di negeri itu.

Kit Siang: Sack those behind Bersih ‘faux pas’


The BN suppression of the Bersih rally drew media condemnation from across the globe. — file pic
KUALA LUMPUR, July 21 — The prime minister must sack all those responsible for mishandling the Bersih rally if he wishes to redeem his 1 Malaysia concept, Lim Kit Siang has said. “If someone had been assigned beforehand to a special task to script the worst-possible scenarios... nobody could be so creative as to pre-plan the basketful of faux pas committed by the Barisan Nasional government,” the DAP parliamentary leader said in a statement today.

Gaji minimum: MTUC akan minta Parlimen betulkan jika menteri silap


KUALA LUMPUR, 21 Julai — Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) akan meminta Parlimen membetulkan  maklumat pada penyata mesyuarat sidang jika benar telah dimaklumkan bahawa badan induk kesatuan sekerja itu pernah bersetuju dengan Rang Undang-undang Majlis Perundingan Gaji Negara 2011 yang diluluskan baru-baru ini.
Setiausaha Agungnya Abdul Halim Mansor (gambar) berkata, pihaknya masih dengan kekal dengan pendirian bahawa MTUC tidak pernah dimaklumkan ataupun diajak berbincang secara formal selepas rang undang-undang itu digubal.
“Mengenai isu itu, memang kita tidak pernah bersetuju atau diberitahu mengenai rang undang-undang itu, sebelum ia dibawa ke Parlimen,” kata Halim.
“Pendirian Majlis Am MTUC (yang bermesyuarat 6 Julai lalu) ialah MTUC akan meneliti penyata mesyuarat Dewan Rakyat, dan jika benar Menteri Sumber Manusia ada mengatakan MTUC sudah pun bersetuju dengan akta ini, maka kami akan menulis kepada Parlimen, akan meminta supaya mengambil tindakan membetulkan maklumat itu,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.
Katanya, kepimpinan MTUC sedang meneliti kandungan penyata mesyuarat.
“Kami sedang mendapatkan penyata Parlimen . . . sebab kami tidak pernah bersetuju ataupun diadakan perbincangan formal,” kata beliau.

Waran tangkap: Husam, Hatta tak pernah dihubungi polis

Naib presiden PAS Datuk Husam Musa hairan mengenai berita yang melaporkan polis akan mendapatkan waran tangkap terhadapnya dan 12 lagi individu kerana gagal hadir membantu siasatan berhubung perhimpunan 9 Julai.

NONESetakat ini, katanya, beliau tidak pernah dihubungi polis sama ada dari dari Bukit Aman, ibu pejabat polis Dang Wangi atau ibu pejabat polis Kelantan untuk tujuan tersebut.

"Jadi saya hairan mengapa berita ini (bahawa polis akan mendapatkan waran tangkap). (Saya) tidak dihubungi polis.

"Saya rasa polis kena ikut trend semasa dengan lebih canggih seperti menghubungi melalui SMS, Facebook atau melalui emel," katanya kepada Malaysiakini.

Husam yang juga exco kanan kerajaan Kelantan mendakwa tindakan polis itu tidak wajar dan "mensensasikan keadaan".

We’re not your guinea pigs, Beserah folk tell AELB


KUALA LUMPUR, July 21 — Beserah residents have lashed out at local regulators for basing the health impact of a controversial RM700 million rare earth plant being built in Kuantan on whether there is an increase in radiation-linked diseases after it begins operations.
Badan Bertindak Anti-Rare Earth Refinery (Badar) told reporters today that it would be too late as residents would already have suffered from cancer and other diseases by then.
“We don’t want to be guinea pigs. This means the government will only take action after the fact. Once we have leukaemia, how will they address that?” said chairman Andansura Rabu (picture), who himself lives just 2km from the plant being built by Australian miner Lynas Corp.
The Atomic Energy Licensing Board (AELB) said yesterday that Lynas must compile a medical history of residents living near the plant in the Gebeng industrial zone before it can start processing rare earths there.
Director-general Raja Abdul Aziz Raja Adnan said that the residents’ present state of health would serve as a baseline for future comparisons once Lynas begins operations, which the company expects will take place by the end of the year.