Selasa, 19 Julai 2011

The Bersih trap Muhyiddin sprung for Hisham and the police

The Bersih trap Muhyiddin sprung for Hisham and the policeWhen Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin called on the police to promptly show video footage from the July 9 Bersih rally so as refute the opposition's claims of police brutality he also laid out for all to see the plot of the story BN will now spin.
"They should understand that when police are faced with a situation involving large crowds, they will have to act wisely. What the opposition and the alternative media have shown through channels such as YouTube and so on, are pictures of alleged brutalities," Bernama reported Muhyiddin as saying.
DPM makes his move
And the plot of the story goes a little like this, as forecast by Muhyiddin.
"But they did not show pictures of how there maybe acts of provocations, stone pelting, and the demonstrators taunting the police. They are human, police are human too. What is important is the fact that the police had exercised sufficient discipline and adopted a defensive approach; it's they (demonstrators) who had acted excessively."

Video BERS✔H 2.0 Versi PDRM: Hasil Rekayasa Untuk Nafikan Keganasan Polis?


Video BERSIH akan ditayang pada media

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar hari ini memberikan jaminan bahawa siasatan berhubung dakwaan keganasan polis semasa perhimpunan BERSIH 2.0 akan diselesaikan dalam masa terdekat.

Rakaman pada 9 Julai itu kemudiannya, menurut Ismail, akan ditayangkan kepada pihak media.

"Saya sangat yakin dapat laporan dalam masa terdekat.

"Akan ada sesi melihat video bersama-sama media dan menjawab persoalan," kata Ismail dalam sidang media di ibu pejabat polis Bukit Aman.

Ismail bagaimanapun enggan menerima seoalan daripada pihak media dalam sesi hari ini.

Vatican visit alone won’t solve Christian problems, says MCA


Pope Benedict XVI receives a gift by Najib Razak (left) during a meeting at the Pope's summer residence in Castelgandolfo July 18, 2011. — Reuters pic
KUALA LUMPUR, July 19 — MCA said today that Datuk Seri Najib Razak’s Vatican City visit was not enough to solve problems faced by local Christians. MCA president Datuk Seri Dr Chua Soi Lek said that although the prime minister’s visit “augurs well for the future,” the Najib administration needed to actively engage the Christian community.
“It cannot be denied that Christians do face problems which cannot be solved just by a diplomatic visit but with active engagement from the government.
“Meetings between the Church leaders and government must be held regularly as committed by the Najib administration,” he told reporters today.
PM Najib was received yesterday by Pope Benedict XVI at the papal summer residence in Castel Gandolfo, in only the second such visit by a Malaysian prime minister since Tun Dr Mahathir Mohamad in 2002.

Ketua Pembangkang Johor desak Hamid letak jawatan Pengerusi PAC

Saya merayu kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Negeri Johor agar menyiasat tuduhan saya terhadap Hamid "salahguna kuasa" sebagai Pengerusi PAC Johor semasa persidangan Dewan Negeri Johor pada 1 Julai lalu sebab beliau memulakan pembinaan sebuah banglo di Simpang Renggam tanpa kelulusan pelan oleh Pihak Berkuasa Tempatan.

Saya mempersoalkan integriti Hamid seterusnya menjawat Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Raya (PAC) Johor kerana beliau, gagal mematuhi undang-undang sedia ada malahan melanggar peraturan-peraturan bangunan kerjaan tempatan walaupun beliau mengetahui tindakan beliau bercanggah dengan undang-undang, di mana pelan bangunan sewajarnya diluluskan oleh PBT sebelum pembinaan.

Video : Siapa Ibrahim Ali Mahu Jadi Ikon

Video : KDN Tapis Maklumat Bersih 2.0 Dalam The Economist

Video : Hormat Penganut Agama Lain, Jangan Terpengaruh Politik Sempit Umno-BN

Video : 'PSM 6 detention parallels 2001 Reformasi crackdown'

Lepas Ratu Elizabeth II, Kini Giliran Pope Benedict Malukan Najib Altantuya!!

PANAS!!


Kah kah kah...

Kah kah kah...

Kalau minggu lepas, Ratu Elizabeth II pakai baju kuning, minggu ni masuk pulak si Pope Benedict buat Najib Altantuya merah padam kah kah kah...

Datuk Seri Najib Razak telah memalukan Malaysia, dan ini hadiahnya

Seramai 365 rakyat Malaysia beragama Christians telah menyerahkan surat mendedahkan kepekongan Presiden Umno kepada Pope Benedict XVI.


His Holiness Pope Benedict XVI

Apostolic Palace
00120 Vatican City
Via
His Grace Archbishop Leopoldo Girelli
Apostolic Delegate to Malaysia
55 Waterloo Street #06
Singapore 1877954
Your Holiness
Recent Political and Social Developments in Malaysia: Towards a More Comprehensive Understanding of the Realities in Malaysia
We are a group of Catholics and some from other Christian denominations in Malaysia. Malaysia, a Muslim-dominant country, has a population of 28 million people with 2.2 million registered as Christians, of whom an estimated 850,000 are Catholics.

Tolak Anugerah Ibrahim Ali

SEPERTI mana kata Ketua Penerangan Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man tindakan UITM menerima cadangan untuk Ibrahim Ali mengadakan Anugerah Ibrahim dalam beberapa ketogori boleh menyebabkan mereka yang berjasa kepada penubuhan institusi penganjian tinggi itu tersenyum. Sebenar ia bukan saja tersenyum tetapi menyebabkan nama UITM juga akan menjadi buruk kalau anugerah itu dilaksanakan.

Iya siapalah Ibrahim Ali untuk memberi anugerahnya tersendiri. Nilai sendiri apa jenis manusia ini sebenarnya. Arwah Tun Razak pun tidak pernah mewujudkan anugerah untuk apa-apa kategori semasa beliau hidup. Anugerah Tun Razak yang diadakan hari ini adalah diuruskan oleh badan-badan tertentu sebagai mengenangi kehebatan Tun Razak.

Mahathir juga tidak memberi apa-apa anugerah. Rasanya Mahathir hebat lagi berbanding dengan Ibrahim Ali. Bila Inchek Ibrahim berbuat begitu ini bermakna beliau mahu menjual dirinya sebagai hebat sampai ada anugerah atas nama dirinya. Perbuatan Inchek Ibrahim itu seperti masuk bakul angkat sendiri.

Polis berak tengah jalan, polis juga yang siasat ! Ada akai ke? Orang utan pun boleh ketawa!!

Kata,. PDRM ada video sendiri tetapi kenapa pula nak mintak hak orang?

Cerita kartun 1 pihak polis :                                                     Polis yang berak tengah jalan, kemudian polis juga yang siasat ! Aduhh !!  kelakarnya !  Ada akai ke?  kah!  Kah! Kah!!!  Orang utan pun boleh ketawa beruk!

Cerita kartun 2 pihak polis  :                                                Timbalan KPN / Ketua Polis Negara,Datuk Seri Khalid Abu Bakar menyeru dan meminta orang ramai yang memiliki video keganasan polis di hari perarakan “BERSIH” agar menyerahkannya kepada pihak pihak polis!

Kah, kah, kah!!  PDRM kata ada video sendiri !!  kalau ada tunjuklah !  siarlah !  Tayanglah kat tv, akhbar!  internet !!  Kenapa sibuk-sibuk nak tengok hak orang?  Apa tujuan?  Nak buat copy paste? Atau nak buat ubah suai? Kalau sendiri dah tak ada kotey !  tak payahlah nak tengok kotey orang lain!  Itu perbuatan lucah !!

Sudahlah PDRM !  Jangan teruskan lawak bodoh anda ! Jangan sampai rakyat mengecop anda sebagai polis bengong!,  polis lembu !!  atau sebagainya!   Cukuplah satu ketika dulu penjajah memperbodohkan rakyat Malaysia.  Kemudian diikuti Umno pula – memperbodohkan bangsanya sendiri.  Apakah polis juga nak perlekeh dan membohongi orang ramai?? Minta maaflah!  Rakyat Malaysia hari ini sudah bijak dan semakin cerdik !

Oleh : rahimothman

Perang Facebook: Ratusan saja yang mahu Najib dikekalkan

Sementara lebih 200 ribu warga internet yang menekan "suka" (like) kepada page Facebook menuntut Najib Razak meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri; hanya 111 yang menekan "like" di page menuntut agar Najib kekal menerajui tampuk pimpinan negara.

Page bertemakan "100,000 People Request Najib Tun Razak Resignation" mencatat angka 204,691 orang, iaitu sekali ganda lebih daripada matlamat, sejak ditubuhkan pada 11 Julai 2011.  Bagaimanapun, page bertemakan "3,000,000 People Want Najib To Stay" hanya meraih sokongan 122 orang, sejak ditubuhkan pada 15 Julai 2011. (6.54pm, 19 Julai 2011)

Catatan tahanan PSM: Dua lokap, dua neraka

Pada jam 6 petang 26 Jun 2011, bersama Jeyakumar Devaraj, Sarasvathy Muthu, A.Letchumanan, Choo Chon Kai dan seorang peserta yang buat pertama kali mengambil bahagian program kami, pemandu bas, kami tujuh orang  dibawa ke lokap cawangan khas, sambil diiringi siren kereta polis.

Tapak kaki dijadikan kayu ukur.  Dengan selipar yang ada, berulang-alik saya mengukur ruang bilik yang mengurung saya.  Lebarnya 8 dan setengah "tapak kaki", dan panjangnya 23 dan setengah "tapak kaki" saya, bersamaan kira-kira luas 6 kaki lebar dan panjang 16 kaki.

DAP: ADUN Umno bina banglo tanpa kelulusan

Ketua Pembangkang Johor Dr Boo Cheng Hau hari ini mempersoalkan integriti pengerusi Jawatankuasa Kira-kira (PAC) negeri itu Datuk Abdul Hamid Abdul Rahman yang didakwa membina sebuah banglo di Simpang Renggam tanpa kelulusan pihak majlis tempatan.

datuk abdul hamid abdul rahman, Adun Machap 081206Bagaimananpun Abdul Hamid yang juga ADUN Machap dalam kenyataannya menafikan dakwaan itu dan berkata Boo yang juga ADUN Skudai itu cuba menepis isu sebenar yang dirinya diperintah keluar dari dewan undangan negeri baru-baru ini kerana mengeluarkan kenyataan berbaur perkauman.
Hamid mengakui tapak tanah di mana banglonya didirikan itu adalah tanah miliknya yang diklasifikasikan sebagai tanah pertanian.
“Saya telah memohon untuk permit sebelum pilihan raya 2008 tetapi pihak majlis tempatan belum meluluskannya. Oleh kerana belum ada kelulusan, maka saya menghentikan projek itu,” kata Abdul Hamid.
Boo, yang juga pemimpin DAP Johor pada sidang akhbarnya hari ini mahu ADUN Machap itu dibawa kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Negeri Johor supaya tindakan diambil berhubung integritinya.

Video : 'Uncle Bersih' alleges nepotism by S'wak CM

Pakatan ikrar teruskan pertubuhan BERSIH

suhakam suara keadilan 250309 teo nie chingPemimpin Pakatan Rakyat berikrar meneruskan momentum perhimpunan BERSIH 2.0 dengan mengambil inisiatif desakan pembaharuan sistem pilihan raya yang dituntut pertubuhan itu disebarkan kepada penduduk luar bandar.

"Kami sedar impak BERSIH hanya terhad di kawasan bandar dan hari ini dicadangkan kita menyebarkan dorongan itu ke luar bandar dan memberitahu rakyat mengenai BERSIH,” kata penolong setiausaha publisiti DAP Teo Nie Ching.

Perkara itu antara agenda utama yang dibincangkan pada mesyuarat khas pemimpin Pakatan di Petaling Jaya hari ini bagi meninjau sokongan orang ramai menjelang pilihan raya umum yang bakal diadakan sebelum pertengahan 2013.

Mesyuarat tiga hari itu, antra lain bertujuan mensinergi perhubungan media antara tiga gabungan parti berkenaan, PAS, PKR dan DAP.

Zahid ticks off Zaid for RM6bil patrol vessels comment

Zahid ticks off Zaid for RM6bil patrol vessels commentDefence Minister Ahmad Zahid Hamidi ticked off his ex-Cabinet and UMNO colleague Zaid Ibrahim for shooting his mouth off over alleged spiralling costs in the ministry's acquisition of 6 off-shore patrol vessels or OPVs.

“We have not agreed on a suitable price for the project or the main contractors involved or its sub-contractor to provide the systems for the OPVs. How could Zaid know about this when there is nothing concrete being worked out yet. It seems he knows more than us and there is no deal finalised," the defence minister told reporters on Tuesday.
Deflecting Bersih fallout from Najib?
A troubled politician, Zaid is the president of Kita, a minnow party believed to have links to Prime Minister Najib Razak after its application for approval to contest in elections was approved with lightning speed.
Zaid had today taken pot shots at the Pakatan Rakyat for overly focusing on the Bersih rally, arguing that it would do better to concerntrate on the defense ministry's spiralling OPVs costs.

Masa untuk rakyat di Sarawak dan Sabah menuntut hak

KUALA LUMPUR, 19 JULAI – Momentum perubahan politik bukan sahaja sedang berlaku di Semenanjung tetapi juga bakal bergegar di Sabah dan Sarawak, kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang.
Beliau berkata, apa yang diperlukan ialah orang awam tidak perlu takut lagi untuk berdiri memperjuangkan hak asasi, keadilan, dan kebebasan untuk Malaysia.
“Semua rakyat Malaysia sudah bersedia melakukan perubahan… perkara pertama ialah mereka harus sedar akan hak mereka untuk membangkitkan perjuangan ini.
“Biarlah orang-orang biasa bangun untuk melakukan perkara-perkara luar biasa,” rumusnya dalam forum Adakah Kini Masanya Untuk Kebangkitan Semula Dayak, di sini semalam.

Tekanan antarabangsa jika tidak bebaskan tahanan EO

KUALA LUMPUR: Malaysia akan menerima tekanan antarabangsa sekiranya masih tidak membebaskan 6 aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang ditahan di bawah Ordinan Darurat (EO), kata peguamnya, Edmund Bon.
“Tuntutan bagi pembebasan tahanan EO6 ini bukan hanya berkumandang di Malaysia, bahkan mula kedengaran di luar negara terutamanya di United Kingdom dan negara Eropah lain.
“Petisyen secara dalam talian (online) dan bertulis juga mulai diedarkan untuk ditandatangani,” kata Edmund kepada Keadilandaily.
Sementara itu, Edmund berkata Ordinan Darurat tidak jauh beza dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dari segi tuduhan dan kaedah lanjutan tempoh penahanan.
“Ada kemungkinan tahanan EO6 ditempatkan bersama dengan pesalah jenayah yang turut ditahan di bawah Ordinan Darurat.

Teruskan mem-BERSIH...

Oleh Ibrahim Mohamad
Himpunan Bersih 2.0  sudah berlalu tetapi di gerai-gerai kopi sarapan pagi, temasya BERSIH masih lagi menjadi tajuk bual. Walaupun sudah dua pasukan utama liga perdana Inggeris yang telah menghiburkan para peminat bolasepak tanah air, peristiwa 9 Julai di jalan raya Kuala Lumpur masih lagi menjadi bahan cerita. Apa tidaknya, jika TV utama setiap hari dalam minggu ini telah menjadikan perarakan BERSIH sebagai cerita sensasi setiap malam.
Masih ada lagi beberapa penyokong yang mengenakan baju-T kuning BERSIH yang telah ditangkap dan ini telah mendapat liputan akhbar. Tangkapan ini tidak hanya berlaku di Lembah Klang tetapi juga di Johor dan Sarawak.

Pulau Pinang kekal di tangan Pakatan Rakyat

Bagaimanapun, menurut beberapa pemimpin Pakatan Rakyat, kerajaan negeri perlu berwaspada dengan ancaman BN khususnya Umno untuk merampas negeri itu.
PETALING JAYA: Pemimpin Pakatan Rakyat berkeyakinan dapat mengekal kerajaan negeri dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang, kata beberapa ahli Parlimen negeri itu hari ini.
Bagaimanapun, menurut mereka kerajaan negeri perlu berwaspada dengan ancaman Barisan Nasional (BN) khususnya Umno untuk merampas negeri itu.
Ahli Parlimen PAS Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, sokongan semasa pengundi Melayu masih memihak kepada PAS.
“Tetapi saya mengingatkan supaya kita jangan leka dan berfikir bahawa Umno dan BN tidak boleh merampas Pulau Pinang,” kata beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang.

Bersih hands over memo to King

The Bersih's eight-point memorandum was delivered to the palace on Friday by two members of the steering committee.
KUALA LUMPUR: Election watchdog Bersih 2.0 has finally delivered its eight-point memorandum to the Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.
Richard Yeoh and Liau Kok Fah, members of the Bersih 2.0 steering committee, gave the memorandum to an aide of the King’s private secretary on Friday afternoon.
“The memorandum called for electoral reforms,” Liau told FMT today.
Bersih 2.0’s eight-point memorandum calls for a cleaning of the electoral roll, the reformation of the postal ballot, using indelible ink, a minimum of 21 days for campaigning, free and fair access to media, the strengthening of public institutions such as the Election Commission, and putting a stop to corruption and dirty politics.
It also calls for the release of the six leaders of Parti Sosialis Malaysia (PSM), including Member of Parliament Dr Michael Jeyakumar Devaraj, who has been detained under the Emergency Ordinance.
The Bersih 2.0 rally held on July 9 saw tens of thousands people dressed in yellow taking to the streets to call for fair electoral processes.
However, the Bersih steering committee members were not able to march to the palace to deliver their memorandum as they had been arrested earlier by the police.

Utusan scraping the bottom with ex-IGP Rahim Noor, scoffs Kit Siang

Utusan scraping the bottom with ex-IGP Rahim Noor, scoffs Kit SiangUMNO’s spin doctors in Utusan Malaysia are scraping the bottom of the barrel bringing out of the woodwork discredited personalities to weave lies which positively damage Malaysia’s national interests and international image.
The latest incident is the surfacing of the discredited Inspector-General of Police, Tan Sri Rahim Noor who gave an interview with Mingguan Malaysia on Sunday alleging the Bersih 2.0 rally could open the door to Jews and Israel to infiltrate Malaysia as there were parties who wanted countries like Malaysia that was against Jews and Israel to be toppled.
Although Rahim Noor established his professional career as Special Branch Director (just as he destroyed his service as IGP because of his criminal assault of Anwar Ibrahim in the infamous “black eye” episode in 1998), he could have no evidence for his sensational allegation in the Mingguan Malaysia interview apart from a very fertile figment of imagination.

Nazri defends cops, warns against glorifying reds

Nazri: We don’t tolerate this because... how to explain to soldiers and soldiers’ families they died for nothing?
KUALA LUMPUR, JULY 19 — Datuk Seri Nazri Abdul Aziz linked today six Parti Sosialis Malaysia (PSM) members to communists and said Putrajaya will not tolerate attempts to “deify” the ideology. The six PSM members, including Sungai Siput MP Dr Jeyakumar Devaraj, have been detained by police since July 2 for allegedly having T-shirts bearing the likenesses of former communist leaders.
The police have kept mum on the case except to say the group are being held under the Emergency Ordinance (EO) for allegedly “waging a war against the Yang di-Pertuan Agong”.
The EO was enacted in 1969 as a temporary measure to respond to the May 13 riots, which allows for detention without trial.
Nazri was replying to PSM secretary-general S. Arutchelvan who questioned the use of the Emergency Ordinance (EO) to detain its members when the country is not in a state of emergency instead of other laws, such as the Penal Code, which provides for equally stiff punishment.
“If there is no emergency in the country, why is the Emergency Ordinance used to detain these people?” Arutchelvan raised in a news conference four days ago.

Video BERSIH Versi Polis akan ditayang pada media...laa...macam Datuk T la pulak bagi media tengok dulu...!!!

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar hari ini memberikan jaminan bahawa siasatan berhubung dakwaan keganasan polis semasa perhimpunan BERSIH 2.0 akan diselesaikan dalam masa terdekat.

Rakaman pada 9 Julai itu kemudiannya, menurut Ismail, akan ditayangkan kepada pihak media.

NONE"Saya sangat yakin dapat laporan dalam masa terdekat.

"Akan ada sesi melihat video bersama-sama media dan menjawab persoalan," kata Ismail dalam sidang media di ibu pejabat polis Bukit Aman.

Ismail bagaimanapun enggan menerima seoalan daripada pihak media dalam sesi hari ini.

Beliau sebaliknya menggesa media dan orang awam supaya bersabar dan mengelak daripada membuat sebarang andaian sebelum siasatan tamat.

Menegaskan bahawa pihak polis tidak menyembunyikan sesuatu, Ismail meminta orang ramai menyerahkan gambar dan bukti video bagi membantu siasatan polis.

Ia boleh dilakukan dengan menyerahkan kepada pusat media polis atau menghubungi talian 03-2266 8321/8320.

Demonstrasi kena diteruskan, negara jadi neraka kalau Umno terus perintah

Cuba baca laporan mengenai "Illicit Financial Flows from Developing Countries: 2000-2009". Laporan tu meletakkan Malaysia nombor lima dalam senarai "Top 10 countries with the highest measured cumulative illicit financial outflows between 2000 and 2008". Laporan tu juga menyatakan:
Financial flows from Malaysia have more than tripled from $22.2 billion in 2000 to $68.2 billion in 2008. This growth rate, seen in few Asian countries, may be a result of significant governance issues affecting both public and private sectors.
Bagai biasa, sebahagian orang Umno yang bongok akan jawab, 2008 zaman Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) perintah. Sudah jadi satu trend dalam Umno untuk meletakkan semua kesalahan kepada Pak Lah. Datuk Seri Najib Tun Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin tak salah walaupun Najib orang dua dalam kabinet Pak Lah manakala Muhyiddin pula salah seorang menteri kanan.

Pasca Bersih : 10 'keganasan' orang awam terhadap polis semasa himpunan Bersih 2.0

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar meminta kerjasama orang ramai agar menyerahkan rakaman video berkaitan perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lepas untuk dijadikan bukti sama ada terdapat dakwaan polis bertindak ganas semasa menyuraikan perhimpunan itu.
 
Mustahil polis tidak mempunyai bukti-bukti keganasan yang dilakukan sehingga perlu meminta kepada orang ramai.

Sedangkan polis boleh sahaja membuka youtube dan gambar-gambar yang diambil oleh orang ramai untuk digunakan sebagai bukti.

Jika polis menuduh video youtube dan gambar-gambar itu palsu, polis boleh sahaja guna khidmat pakar Amerika sebagaimana yang digunakan ke atas video seks ciptaan Dato 'T'.

Apa jaminan polis, orang ramai yang menyerahkan video akan selamat dari ugutan dan ancaman jika menyerahkan video keganasan polis.
Berikut adalah senarai 10 keganasan polis semasa himpunan Bersih 2.0.

http://1.bp.blogspot.com/-xXCedQLHtPw/Thl69hknw2I/AAAAAAAAQTE/UNPIX1yjlzE/s320/bersihmati2.png
1. Allahyarham Baharuddin Ahmad, meninggal dunia

Mengikut laporan awalnya, Baharudin sesak nafas selepas terkena gas pemedih mata yang ditembak polis ke arah orang ramai yang menyertai perhimpunan itu.

Namun, cerita lain mula merebak sebaik sahaja jenazah Allahyarham dikeluarkan dari rumah mayat Hospital Kuala Lumpur selepas menjalani postmortem.

“Empat tulang dadanya didapati patah manakala tiga batang giginya juga patah,” kata Azhar Kassim, anak saudara Allahyarham Baharudin.
http://tvsnews.net/v1/images/news_images_upload/allahyarham.jpg
Laporan postmortem tidak dikeluarkan oleh hospital kepada keluarga mangsa.Ia menjadi tanda tanya keluarga kerana kenapa laporan itu tidak dikeluarkan sedangkan mayat dibenarkan untuk dikebumikan.

Usaha anak Allahyarham yang merupakan seorang doktor di HKL untuk mendapatkan laporan juga dikatakan tidak berjaya.

Pasca Bersih : FRU guna kanister Israel sahkan kezaliman BN

SHAH ALAM:  Kanister gas pemedih mata yang digunakan Polis Simpanan Persekutuan (FRU) untuk menyerang peserta himpunan Bersih,  didedahkan adalah jenis sama digunakan tentera Israel untuk membunuh rakyat Palestin.
Ia sekaligus mengesahkan kekejaman BN yang sanggup melakukan apa sahaja, termasuk meniru pendekatan tentera zionis bagi mendatangkan kecederaan kepada rakyat yang menentangnya.
Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei berkata demikian mengulas laporan Suara Keadilan edisi terbaru, yang mendedahkan bahawa FRU menggunakan kanister tersebut untuk menyerang peserta Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu.

Bersih Versi Polis : IGP kata siasatan hampir siap, akan tunjuk rakaman video

KUALA LUMPUR, 19 Julai — Tan Sri Ismail Omar mengumumkan polis hampir melengkapkan siasatan berhubung dakwaan mengenai pendekatan keras pihaknya ketika menangani perhimpunan Bersih 2.0 dan penemuan akan diumumkan kepada orang ramai.
Sehubungan itu, Ketua Polis Negara (gambar) mahu orang ramai tidak membuat spekulasi ataupun tanggapan mengenai insiden-insiden yang dilaporkan ketika perhimpunan tempoh hari di ibu negara.
“Saya sangat yakin laporan akan lengkap tidak lama lagi dan saya akan memanggil anda (organisasi media) ke sidang video. Kami akan menunjukkan video di sini bagi anda melihat,” katanya.
“Kami tidak mahu menyembunyikan apa-apa sebab orang ramai ada hak untuk mengetahui,” kata beliau pada sidang media di ibu pejabat polis di Bukit Aman petang ini.

Makin Terlondeh : Anugerah Ibrahim Ali dibidas pelbagai pihak

Tindakan UiTM membuka pencalonan bagi Anugerah Ibrahim Ali kepada pelajar universiti itu yang membuktikan komitmen dan sumbangan mereka dalam memartabatkan bangsa Melayu dibidas pelbagai pihak.

Penubuhan anugerah itu datang daripada Datuk Ibrahim Ali sendiri dan hadiahnya juga ditaja oleh presiden kumpulan pendesak Melayu, PERKASA itu. Ia dianjurkan oleh Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (Impak)

Ahli parlimen Pasir Mas itu juga adalah bekas pelajar UiTM dan menuntut dari tahun 1971 hingga 1974.

NONEMenurut Pesuruhjaya PAS Pahang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, yang pernah menjadi pensyarah di UiTM terdapat ramai lagi pemimpin yang jasa mereka lebih besar.

“Nama pemimpin lain lebih berhak. Arsyad Ayub, Ani Arope, Ishak Mohamad, Dr Awang Had Salleh, dan (bekas naib canselor UiTM) Ibrahim Abu Shah akan tersenyum bila mengetahui ada anugerah dinamakan atas nama Ibrahim Ali!” kata Tuan Ibrahim kepada Harakahdaily semalam.

Ketua Penerangan PAS itu berkata anugerah berkenaan akan terkubur kerana Ibrahim bukan orang yang dipandang tinggi oleh masyarakat.

“Penerima anugerah mesti berbangga dengan anugerah mereka. Jika sesuatu anugerah itu hanya mendatangkan cemuhan dan menjadi stigma kepada penerimanya, saya pasti anugerah itu akan gagal,” katanya.

NONEBerkongsi pendapat yang sama adalah setiausaha agung Pemuda MCA Chai Kim Sen yang kecewa dengan keputusan UiTM.

Katanya, Ibrahim tidak layak mendapat pengiktirafan seumpama itu.

“Ibrahim adalah individu kontroversi. Tindakannya dan kenyataannya gagal menyatukan masyarakat. Sebaliknya menjejaskan pembangunan negara dan perpaduan dan tidak harus dijadikan teladan bagi orang lain,” katanya dalam satu kenyataan.

Malaysia Gagal Ambil Iktibar Gesaan Dunia

SHAH ALAM 19 JULAI : Malaysia dilihat sebagai sebuah negara yang gagal mengambil iktibar dari teguran dan kritikan keras masyarakat antarabangsa dalam mendepani kebangkitan rakyat yang menuntut perubahan baik dalam sistem pilihan raya di negara ini.

Pengarah Biro Antarabangsa Keadilan, Yusmadi Yusoff berkata, Malaysia sepatutnya menghormati pandangan masyarakat antarabangsa dan cuba mempraktikkannya di negara ini jika mahu menjadi sebuah negara maju yang menghormati nilai demokrasi.

“Kita telah menerima teguran termasuk dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Amnesty International. Kita harap ini bukanlah imej yang mahu digambarkan kepada dunia tentang Malaysia,” kata Yusmadi kepada Keadilan Daily.

Terbaru dalam cubaan melindungi Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Dalam Negeri (KDN) dilaporkan menghitamkan beberapa fakta dalam laporan majalah antarabangsa The Economist.

5,000 doktor swasta tuntut Jeyakumar dibebaskan

Persekutuan Pengamal Perubatan Swasta yang mewakili kira-kira 5,000 doktor swasta di seluruh negara bergabung dengan pertubuhan perubatan yang lain menuntut pembebasan ahli parlimen Sungai Siput D Jeyakumar.

psm declare asset 120309 jeyakumar"Kami amat prihatin dengan tahanan berterusan rakan kami, Dr Jeyakumar Devaraj, yang kami iktiraf dan sahkan sebagai seorang doktor yang mematuhi undang-undang, cekap dan tekun.

"Rekod perkhidmatan awamnya cukup cemerlang dan sepanjang pengetahuan kami, beliau tentunya bukan ancaman kepada keselamatan negara ini,” kata persekutuan itu dalam satu kenyataan media hari ini.

Ia memetik Jeyakumar telah berkhidmat untuk tempoh yang lama dengan kerajaan dan memberikan perkhidmatan kepada rakyat. tanpa mementingkan dirinya.

Doktor itu juga dipuji kerana kerja-kerja kebajikan dan sikap baik hati yang ditunjukkannya kepada semua di bawah jagaannya tanpa mengira bangsa dan agama.

"Kami, rayu perintah tahanan ke atas Dr Michael Jeyakumar ditarik,," petik kenyataan itu yang juga memohon pembebasan lima anggota Parti Sosialis Malaysia yang ditahan bersama.

NONEJeyakumar dan lima rakannya kini ditahan mengikut Ordinan Darurat kerana didakwa terbabit dengan aktiviti haram bagi merancang perhimpunan BERSIH 2.0 yang menuntut pembaharuan pilihan raya.

Sebelum ini, 176 pengamal perubatan lain juga telah mengeluarkan kenyataan yang sama menuntut pembebasannya.

Rakyat sudah kehilangan pimpinan (bahagian 2)

Aspan Alias


19 JULAI — Kali ini saya menyambung posting yang lepas dan ingin mengupas, mungkin kurang mendalam tentang satu isu besar iaitu “rakyat sudah kehilangan pimpinan”. Secara “convention” nya pemimpin utama Umno itu adalah secara otomatik menjadi PM. Dengan cara pemilihan PM selama ini dilakukan secara “convention” ini maka sesiapa sahaja yang menjadi Presiden Umno itu akan menjadi Perdana Menteri. Kita masih lagi belum melaksanakan sistem yang sebenarnya. Sistem yang sebenarnya ialah sesiapa yang mendapat keyakinan Parlimen walaupun dengan “majority” yang mudah akan menjadi PM.
Itulah sebabnya ada orang yang sanggup membunuh Umno kerana Umno itu sudah tidak menyakinkan beliau untuk terus menjadi PM negara ini. Memimpin parti baru akan meletakan beliau sebagai penyandang yang kuat dengan tiadanya seteru politik beliau berada bersama di dalam parti yang baru itu. Walaupun parti ini baru sahaja berusia 23 tahun tetapi segala penyakit yang “terminal” sedang menghinggapi parti itu. Parti Umno telah berjaya memilih ketua-ketuanya di setiap peringkat tetapi tidak berjaya mendapat ketua-ketua yang berkepimpinan.

Post Bersih 2.0 – what next?

PRIOR to 25 June 2011, all seemed to be going relatively well for Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s administration. The Barisan Nasional (BN) government was hard at work improving public perception, with extensive media coverage on government programmes such as the Government Transformation Programme and Economic Transformation Programme. There were talks of a possible early general election, not due until 2013.
But on 25 June 2011, 31 Parti Sosialis Malaysia (PSM) members were arrested, purportedly on their way to a Bersih 2.0 roadshow. Over the next two weeks, Malaysians saw a massive crackdown on alleged Bersih supporters, with over 200 arrested in the run-up to the 9  July march. Over 1,600 were arrested on the day of the march itself. Has the Bersih rally and the government’s response changed the political landscape in any way? And what’s next for Bersih’s campaign for a freer and fairer electoral process?
Heavy police presence on the morning of 9 July in Kuala Lumpur
Heavy police presence on the morning of 9 July in Kuala Lumpur
The Nut Graph speaks to political scientist and Bersih 2.0 steering committee member Wong Chin Huat.
TNG: Would the recent sustained crackdown on Bersih 2.0 supporters and the arrests under the Emergency (Public Order and Prevention of Crime) Ordinance have changed the BN government’s momentum in any way?

Malaysia Mengamalkan Dasar ALA Apartheid?

Oleh: umnopenipu

" Apartheid – satu istilah yang amat asing terutamanya bagi orang-orang kampong. Tidak kurang juga istilah  Rare Earth, DNA, Monosodium Glutamate, RON 95 @ 97, KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar) dan lain-lain.  Malah sebahagian besar lulusan Universiti pun tidak faham dengan istilah-istilah sebegini. Para pemikir strategi UMNO yang sebahagiannya adalah kakitangan kerajaan dari kalangan askar , ahli akademik dan polis yang bersubahat dengan UMNO mengambil kesempatan kejahilan rakyat dengan mempergunakan istilah-istilah khusus (jargon) bagi memening dan mengelabui kefahaman rakyat agar senang mereka menipu rakyat.

Pulak Dah : 1Malaysia 'diresapi' fahaman pluralisme?

Persoalan sekitar 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak timbul dalam seminar berkaitan Islam dan pluralisme anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) di ibu negara pagi ini.

Dalam program berjudul "Seminar al-Quran dan cabaran pluralisme dalam agama", seorang peserta bangun menimbulkan persoalan berhubung timbulnya kekeliruan sama ada pluralisme sudah 'meresap' dalam gagasan 1Malaysia.

Menurut wakil daripada Kolej Universiti Islam Selangor itu, unsur pluralisme itu antaranya dikesan melalui penganjurkan majlis sambutan hari raya pelbagai agama, seperti sambutan yang dikenali sebagai "Depa Raya" atau "Gong Xi Raya".

Bagaimanapun, menjawab persoalan itu, Penolong Profesor Jabatan Usuluddin Kulliyah Ilmu Wahyu Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Dr Mohd Farid Shahran berkata, konsep 1Malaysia lebih kepada kesatuan masyarakat Malaysia dari segi "bangsa Malaysia".

Video Bersih 2.0 - Rakyat Lebih Tahu Apa Yang Berlaku

Video : Pemukiman PAS rangka pendekatan hadapi PRU 13

'Umat Islam boleh terima unsur baik agama lain'

macc official launch 240209 abdullah badawiUmat Islam di negara ini boleh menerima unsur kebaikan yang terdapat dalam agama lain tetapi tidak boleh mengakui semua agama adalah sama baik dan benar seperti agama Islam, kata bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Menurut beliau yang juga Pengerusi Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), agama Islam berbeza dari agama lain yang terdapat di dunia kerana ia melibatkan wahyu yang lengkap dan sempurna serta ia merangkumi semua aspek kehidupan manusia.

Teks ucapan Abdullah dibacakan oleh Ketua Pengarah IKIM Datuk Nik Mustapha Nik Hasan ketika merasmikan seminar al-Quran dan cabaran pluralisme (kepelbagaian) agama dengan tema "Pengajaran masa Lalu, keperihalan semasa dan hala tuju masa depan".

BALESUNGKAWA : PERMATA YANG HILANG, TAPI SINARNYA MENERANGI ALAM....

Lagi ‎13 hari, umat Islam akan menyambut  Ramadhan Al Mubarak...Beliau pergi meninggalkan kita..Permata yang hilang..


keramahan,kepetahan dan kelantangannya berbicara sukar dicari,benarlah beliau sememangnya tepat dinamakan lo'lo' yg bermaksud mutiara, bangkitlah adik dan wanita di seluruh pelusuk negara, satu mutiara telah hilang maka perlu digilap mutiara2 lain utk menatahi perjuangan Islam ini walau kita sedar tidak akan ada dua mutiara asli yg sama bentuknya,al fatihah buat kekandaku dr lo' lo' moga bersua nanti di jannah,amin
“Zaman sekolah lagi saya mahu buat yang terbaik. Di kelas mesti duduk paling depan sebab nak tumpu betul-betul pada pelajaran. Saya susah hati kalau tidak dapat memberi yang terbaik, emak tahu benar perangai saya yang satu ni. Guru pun tahu. Kini apabila sudah berkecimpung dalam politik, SAYA KOMITED SUNGGUH-SUNGGUH DEMI JEMAAH DAN ISLAM” - Dr Lo' Lo'.





Bersih 2.0 ajar 'anak Malaysia' lepasi garis takut

Wawancara Hisham Rais: Bersih 2.0 ajar  'anak Malaysia'  lepasi garis takut Himpunan Bersih 2.0 telah berjaya melepaskan anak muda daripada garisan takut pemerintah Umno - Barisan Nasional, kata aktivis Hishamuddin Rais.

"Rakyat sudah melepasi garis takut," tegas beliau pada wawancara pada Penangdaily.com.
Justeru itu katanya, kejayaan Himpunan aman BERSIH 2.0 bukan lagi boleh diukur pada kehadiran lebih 100,000 orang atau hanya 6,000 orang seperti didakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. "Signifikan terbesar bukan 10,000 atau 200,000 ribu (orang), tapi (lebih kepada sentimen bahawa) rakyat yang hadir (membuktikan rakyat) sudah melepasi garisan takut," ujarnya.
Beliau berkata, jika ada rakyat yang takut sekalipun pada Himpunan baru-baru, mereka mungkin adalah segenerasi dengan beliau.

Polis guna kanister ISRAEL terhadap DEMO BERSIH 2.0

Suara Keadilan 25 terbitan tak berkala muka depan dengan tajuk Polis guna...Kanister Israel gas pemedih mata terhadap para demonstran Bersih 2.0 9 Julai lalu yang amat merbahaya ;

*Mengandungi bahan kimia yang menjejaskan sistem saraf

*Dibekalkan Federal Laboratories Inc kepada tentera Israel

*Boleh mengakibatkan kecederaan mata , paru-paru dan penyakit kulit

*Beberapa penduduk Palestine terbunuh disebabkan kanister ini

Kata Biro Guaman Keadilan Latheefa Koya, "Kerajaan Umno-Bn tergamak menggunakan gas pemedih mata yang turut digunakan Israel dalam membedil rakyat Palaestine sekaligus membuktikan pentadbiran Datuk Najib Razak mengiktiraf kezaliman Israel terhadap rakyat Palaestine.Mungkin kah ini satu lagi nasihat Apco kepada Najib?Kita serahkan pada rakyat untuk menilai."-mukasurat 7 suara keadilan 25.Beli jangan tak beli.

Penasihat kerajaan Malaysia sekarang ini ialah Apco Worlwide Sdn Bhd , syarikat dari negara Yahudi Israel yang dibayar RM76.8 juta setahun.Utusan Meloya pula kata demo Bersih 2.0 diresapi Yahudi ! Ha Ha Umno memang dah gila ..baling batu sembunyi tangan!

Police vow transparency in Bersih probe

KL’s top cop says investigators will cooperate with Suhakam in probe into alleged brutality against July 9 marchers.
KUALA LUMPUR:  Police have promised to be fair and transparent in investigating allegations of brutality against participants in Bersih’s July 9 rally.
“We want to find out if there has been any fault on our side,” said Amar Singh, the acting chief of Kuala Lumpur police.
“We’re looking at the execution of duty, how we did our work. Whether it was done properly, whether everything was within the ambit of law and whether there was abuse.
“We’re trying to be as transparent as we can.”
He said police would cooperate with Suhakam, which has pledged to hold a public inquiry that could begin next month.
KL police and Bukit Aman Federal Police Headquarters have set up several teams to probe the allegations of excessive police action on July 9.

Pasca Bersih : Bantah sokong Ambiga buta sejarah

KUALA LUMPUR, 19 Julai: PAS menyifatkan pihak yang membantah PAS menyokong perhimpunan Bersih 2.0 dengan alasan ia dipimpin oleh bukan Islam iaitu Datuk S Ambiga sebagai buta sejarah Islam.

"Nabi Muhamad saw menyertai perjanjian Al Fudul di Mekah untuk membantu mereka yang dizalimi ketika Nabi belum menyebarkan Islam. Dan Baginda berkata dalam satu hadisnya, sekiranya ia berlaku lagi (semasa sudah menyebarkan Islam), aku akan menyertainya.

"Jadi berdasarkan sejarah ini, orang yang kata kat PAS itu tidak tahu sejarah Islam sebenarnya," kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam wawancara khasnya dengan Harakahdaily dan Harakah.