Jumaat, 15 Julai 2011

Kenyataan SPRM berhubung inkues kematian Ahmad Sarbani: Bukan bunuh diri, bukan dibunuh....!!!! Termati kot...?????

Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed tidak membunuh diri atau dibunuh, menurut Pegawai Cawangan Forensik Bukit Aman, Deputi Superintendan Sharul Othman, saksi yang dipanggil semula memberi keterangan hari ini.

Sharul,49 (gambar kiri) saksi kedua Inkues Menyiasat Kematian Ahmad Sarbaini Mohamed menyatakan pendapatnya kepada Mahkamah Koroner bahawa, kematian Penolong Pengarah Kastam Selangor itu bukan disebabkan bunuh diri atau dibunuh.

Katanya, dia bersetuju dengan peguam wakil SPRM, Muhammad Shafee Abdullah bahawa hasil pemeriksaan dan apa yang dilihatnya itu adalah konsisten dengan keadaan seseorang yang jatuh dari tempat tinggi.

"Pada pendapat saya dia keluar dengan perlahan dan senyap kerana dia ditinggalkan berseorangan serta biasa dengan bilik-bilik di aras tiga."

Pasca Bersih : "Bagi Cina semua keluar dulu, kita jalan nanti"

Pada 9 Julai 2011, saya menyertai perhimpunan aman BERSIH 2.0.  Saya dibasahi hujan, dua hari keletihan dan saya merehatkan diri selama dua hari, sekarang barulah ada mood untuk mencatatkan perasaan saya.  Ramai warga internet telah menulis kisah 709 masing-masing, maka saya cuma nak mencatatkan adegan-adegan yang memahat hati sahaja.

1. Saya berkenalan dengan kawan Melayu baru.  Seorang ahli PAS yang berpengalaman dalam demonstrasi sebelumnya memegang tangan saya, "Terima kasih kerana sokongan kamu (orang Cina)".  Saya menjawab, "Ini usaha yang saya patut lakukan.  Ini negara saya juga." (Rupa-rupanya dari pandangan mereka, orang Cina hanya mengaut  keuntungan dan mengutamakan keuntungan sahaja.  Jadi mereka amat gembira apabila ternampak dua tiga wajah orang Cina.)

Pasca Bersih : Berjalan untuk mencari kedamaian - Pendeta Buddha

Langkah 9 Julai semakin menghampiri.  Minda saya berkocak.
Orang di sisi saya bertanya, "Adakah kamu akan hadir?"
"Saya tersangat ingin!  Betul-betul tersangat ingin!  Tetapi..."

Pada jam 9 pagi, 9 Julai, saya memberi kuliah kepada sekumpulan penuntut.  Jian menelefon saya.  Kami mengeluh, mengalirkan air mata, dengan rasa gagal melakukan apa-apa.

Dia tanya, "Shi Fu, mengapa kamu tidak menggalakkan saya untuk hadir?"
Saya jawab, "Jian, mereka yang menyertai perhimpunan 709, sepatutnya hadir bukan  kerana digalakkan.  Tetapi tindakan ini zahir dari fikrah diri, perasaan dan kesediaan menanggung.  Jadi, siapa yang boleh menggalakkan sesiapa untuk hadir?"

Selepas meletakkan telefon, saya meminta "cuti" daripada penuntut saya yang sedang menunggu.  Saya mengambil keputusan untuk masuk ke bandar!

(Benar, rupa-rupanya, kata-kata kepada jian tadi ditujukan kepada diri saya.)

Bersih 2.0 : Born-again Malaysian

Vigthegreat

JULY 15 — I am a 39-year-old Indian doctor living in Kajang. In 2007, I was in KL and wanted to attend the Bersih rally, but I was stopped from going by my mother and wife, who was pregnant with my second son. Now my boys are three and five years old.
When the talk of Bersih 2.0 started a little over a month ago, I first informed my parents that I’ll be attending so that they will get used to the idea. Mother asked me why was I was hell-bent on attending the rally when the government was issuing threats through the police force, Perkasa and Umno Youth.
I just told her, Ambiga is walking for us and not for herself and I’m walking for the future of my boys. I am a Malaysian, I have nowhere to go, this is my country. She also reminded me of May 13 and I simply said I trust my life in the hands of the thousands of PAS supporters who will come and I will walk with all races as equals with one cause.

Pasca Bersih : Tindakan yang bagaimana Najib anggap ‘berat’? – Tian Chua

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak diseru tidak membuat kenyataan berdolak dalik demi mempertahankan tindakan keras terhadap peserta Bersih Sabtu lalu, sedangkan dunia menyaksikan kekejaman kerajaan Umno Barisan Nasional (BN).
Naib Presiden KEADILAN, Chua Tian Chang, berkata kenyataan sedemikian hanya menyebabkan Najib terus dilabel sebagai pemimpin jahil demokrasi semata-mata mahu mempertahankan kuasanya.
“Ini adalah tindakan Najib yang jahil dengan demokrasi, beliau tidak faham apa itu demokrasi.
“Dalam sesebuah negara yang mengamal demokrasi, sama sekali tidak boleh membelakangkan hak asasi manusia,” katanya ketika dihubungi Keadilandaily.
Dalam temu bual dengan CNN hari ini, Najib memberitahu polis menggunakan tindakan yang agak ‘ringan’ dalam usaha menyuraikan Himpunan Bersih.
“Tidak cukupkah video dan gambar menunjukkan polis menampar, menendang, memukul peserta Bersih?
“Kalau Najib anggap perbuatan polis sebagai ‘tindakan ringan’, saya tidak tahu apa tindakan keras. Agaknya, tindakan keras Najib ialah kerah polis guna machine guns.

Bersih 2.0 : BNM can freeze Bersih assets, says Awang Adek

Ambiga said money for the Bersih rally was donated by Malaysian citizens. — file pic
KUALA LUMPUR, July 15 — Datuk Awang Adek Hussin today said Bank Negara Malaysia (BNM) can freeze the assets of those believed to be participating in activities deemed risky to the nation’s security if the police recommend so. The deputy finance minister highlighted this in relation to reports that the Bersih 2.0 movement headed by Datuk Ambiga Sreenevasan was receiving foreign funding for its activities.
According to Awang, provisions within the Anti-Money Laundering and Counter-Terrorism Financing Act allowed for the central bank to not only bar access to such funds but also trace both deposits and withdrawals of the offending accounts.
Bersih 2.0 chairman Ambiga was earlier reported to have received funds from foreign non-profit organisations through a local bank.

Pasca Bersih : Penafian Najib Di Media Asing Tambah Kelukaan Rakyat

SHAH ALAM 15 JULAI : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sekali lagi membelakangi realiti Bersih 2.0 apabila mendakwa polis hanya menggunakan kekerasan ringan ketika menyuraikan Himpunan Bersih 2.0 9 Julai lalu.

Kata-kata itu keluar dari mulut Najib ketika kali pertama beliau ditemu bual media asing berhubung Himpunan Bersih Sabtu lalu.

Bagaimanapun, kenyataan Najib itu nyata sekali mengundang reaksi kurang senang penganalisis politik termasuk Pensyarah Kanan Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya, Prof Madya Dr. Abu Hassan Hasbullah yang menyifatkan kenyataan Perdana Menteri itu sebagai menambah luka di hati rakyat Malaysia.

Khalid Samad gesa Hisham dedah kos operasi himpunan 9 Julai


SHAH ALAM, 15 Julai — PAS Selangor mahu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mendedahkan perbelanjaan yang ditanggung kementerian itu dalam operasi membanteras perhimpunan yang diadakan pada 9 Julai lalu.
Timbalan Pesuruhjayanya Khalid Samad (gambar) berkata, beliau mendapat maklumat perbelanjaan itu mencecah jutaan ringgit.
“Hishammuddin perlu dedahkan berapa perbelanjaan yang digunakan Kementerian Dalam Negeri sepanjang operasi itu berjalan. Kita nak tahu sejak dari mula operasi sampai habis.
“Sebab kalau kita lihat berapa banyak anggota keselamatan digunakan sepanjang operasi itu termasuk pada 9 Julai, ia juga termasuk perbelanjaan makan dan minum kerana saya difahamkan perbelanjaan itu mencecah jutaan ringgit,” katanya pada sidang media selepas memfailkan saman pemula terhadap empat individu termasuk Hishammuddin berhubung tangkapan yang dilakukan ke atas ahli parti Islam itu di Mahkamah Tinggi Shah Alam di sini.

Pasca Bersih: Yayasan T'ganu jangan main politik kotor

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Yayasan Islam Terengganu (Yit) diminta menyiasat secara terperinci terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang tindakan ke atas pelajar tajaannya yang turut menyertai perhimpunan di Kaherah, Mesir untuk bersama-sama menyokong rakyat Malaysia menjayakan perhimpunan aman Bersih 2.0 di Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu.
Setelah siasatan dijalankan, Yit perlu memaklumkan kesalahan pelajar terbabit kepada orang ramai dan bentuk tindakan yang akan dikenakan kepadanya sebelum tindakan dikenakan.
Pesuruhjaya PAS Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut menjelaskan, langkah tersebut perlu dilakukan oleh Yit, memandangkan pelajar tersebut hanya hendak dikenakan tindakan oleh Yit disebabkan menyertai perhimpunan di Kaherah bagi menyokong perhimpunan tersebut.
Menurut beliau, sedangkan tindakan yang dilakukan oleh pelajar terbabit bukanlah satu kesalahan, malah ia turut dilakukan oleh pelajar-pelajar lain di 24 buah negara di seluruh dunia pada 9 Julai lalu.

Pasca Bersih : Pelajar M'sia dikhuatiri dibuang Al-Azhar

Seorang pelajar Malaysia dikhuatiri telah dibuang oleh pentadbiran Universiti Al-Azhar ekoran penganjuran perhimpunan BERSIH 2.0 di Mesir pada 9 Julai lalu.

Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Rani Osman berkata pelajar tahun akhir jurusan usulludin itu dikhuatiri telah dibuang dikatakan atas arahan pihak kedutaan Malaysia di negara itu.

"Dia dituduh menggerakkan perhimpunan BERSIH 2.0 di Kaherah... Kita sedang siasat lagi, harapnya bukan begitulah (dibuang)," katanya.

Ketika ditanya, Dr Rani berkata, beliau mendapat tahu perkara itu setelah dihubungi oleh seorang pegawa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di negara itu.

Pegawai berkenaan, Farizan Subhi merupakan pegawai hal-ehwal pelajar yang bertanggungjawab ke atas pelajar tajaan JAIS.

Pasca Bersih : APA?? Nasi, Ayam Goreng, Sayur dan Air Manis RM25??

Polis akui salah guna dana awam?


PETALING JAYA: Benarkah polis membelanjakan sebanyak RM25 seorang untuk menyediakan makan dan minum kepada peserta Himpunan Bersih 2.0 yang ditahan pada 9 Julai lalu?

“Jika benar, ini bermakna pihak polis sudah menyalah guna dana awam ketika menyediakan makan minum peserta yang ditahan,” ujar

Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin, dipetik dari blognya hari ini.

Beliau, yang dikenali sebagai CheguBard, merujuk laporan media yang memetik kenyataan polis yang cuba membela diri kononya semua peserta Himpunan Bersih diberikan layanan sempurna.

“Bila ditanya kepada mereka yang ditahan, rata-rata memberitahu bahawa mereka makan ayam goreng, sayur, sambal dan nasi kosong beserta dengan air manis. Hah! adakah ini harganya RM25 satu orang?” soal beliau.

“Pergilah ke mana-mana pembekal makanan memasak, tanyakan harga menu tersebut untuk lebih dari 1,000 orang makan secara buffet…..rata-rata akan mengatakan RM6 satu kepala malah ada yang akan menawarkan semurah RM4 sahaja jika cara pembayaran dipermudahkan,” jelasnya.

Katanya, ini bermakna, polis mengeluarkan belanjawan RM25 untuk seorang daripada wang rakyat. Mana pergi lagi RM20? Ini melibatkan salah guna kuasa.

Analysts: Bad press won’t unseat Najib

They say the negative publicity about anti-Bersih actions will have minimal electoral impact

KUALA LUMPUR: The international media’s attack on the Najib administration over its handling of the July 9 Bersih rally will not threaten Barisan Nasional’s grip on Putrajaya, according to two political analysts.
They said the negative publicity would have minimal electoral impact although it bolstered anti-BN sentiment among younger voters and reinforced their distrust of the local mainstream media.
“I don’t think it would affect anything on the ground,” said UCSI lecturer on public policies Ong Kian Ming, adding that the slew of criticism could in fact put off a majority of voters.

Pasca Bersih : Ahli PAS fail saman ke atas Hishammuddin, tiga lain


SHAH ALAM, 15 Julai — Seorang ahli PAS memfailkan saman pemula di Mahkamah Tinggi Shah Alam di sini terhadap Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan tiga yang lain memohon deklarasi bahawa tangkapan ke atasnya pada 24 Jun lalu didakwa “tidak sah.”
Musafri Abdullah Azmi, 27, berkata penahanan yang dibuat kira-kira pukul 11.20 malam di Dewan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan, Padang Jawa di Klang adalah tidak sah selain tidak dimaklumkan alasan dia ditahan.
Dalam writ saman yang difailkan melalui Tetuan Abang & Associates hari ini, Musafri menuntut mahkamah membuat satu deklarasi berhubung tangkapannya itu.

Liow: Ada orang cuba kenakan saya..ha..ha...MCA mainkan MCA...he..he...

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai mendakwa ada pihak yang cuba menggunakan serangan polis ke atas Hospital Tung Shin supaya memberi tekanan kepadanya meletakkan jawatan.

NONEDalam kenyataannya hari ini, beliau juga menafikan spekulasi bahawa pemberian RM2 juta kepada hospital adalah bagi menutup kejadian itu.

Menurut Liow, khabar angin yang tersebar di internet dan dilaporkan secara meluas di akhbar Cina sebagai “mengarut” dan percubaan “memalukannya”.

"Semua ini mengarut, yang jelas bertujuan memalukan saya dan Hospital Tung Shin."

Timbalan presiden MCA itu juga menegaskan lawatannya ke Tung Shin pada 11 Julai lalu hanya bertujuan memenuhi tanggungjawabnya sebagai menteri kesihatan yang meninjau aspek keselamatan hospital dan pesakitnya.

Dakwanya ada pihak yang cuba mengelirukan orang ramai dengan menggunakan laporan berita 2010 bagi menyokong hujah mereka bahawa lawatan 11 Julai lalu itu bagi menyampaikan sumbangan RM2 juta dengan tujuan menutup isu berkenaan.

Pasca Bersih : Jabatan Penuntut jangan jadi keldai Umno

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Lajnah Antarabangsa Dewan Pemuda PAS Pusat menggesa Kerajaan Malaysia supaya bersikap profesional dalam menyantuni pelajar-pelajar yang bersama-sama menyokong rakyat Malaysia di Kuala Lumpur serta 25 bandar utama seluruh dunia yang berhimpun menuntut 8 tuntutan rakyat bagi pilihanraya yang bersih dan adil.
Pengerusinya, Dr Raja Ahmad al-Hiss berkata, pihaknya kesal dengan kenyataan Jabatan Penuntut Malaysia (JPM) di Kaherah yang mengancam dan mengugut mereka yang berhimpun di Dataran Hayyu Asyier, Kaherah Sabtu lalu untuk menarik balik pemberian zakat dan biasiswa mereka.
“Sedangkan pada hemat kami, para pelajar dan rakyat Malaysia di luar negara tidak terikat terhadap sebarang undang-undang rimba Malaysia terutamanya Seksyen 27 Akta Polis seperti mana di Malaysia yang melarang lebih 5 orang berkumpul tanpa permit,” katanya kepada Harakahdaily.

Pasca Bersih : Mat Sabu selamat jalani pembedahan

NONETimbalan Presiden PAS Mohamad Sabu selamat menjalani pembedahan membetulkan ligamen lututnya yang terkoyak akibat dirempuh kenderaan Land Rover polis dalam perhimpunan BERSIH 2.0 Sabtu lalu.

Menurut isterinya Normah Alwi, suaminya menjalani pembedahan itu di Hospital Pakar KPJ Selangor di Shah Alam pada jam 3 petang hari ini.

"Sekarang ini dia stabil, OK, sudah makan dan sedar," katanya sambil menambah pembedahan itu mengambil masa kira-kira satu jam.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Normah berkata, doktor memasukkan skru sepanjang 2.5 inci ke belakang pelipat lutut kanannya yang mengalami kecederaan.

"Sekarang dia dipindahkan ke wad biasa kira-kira jam 5 petang tadi," katanya.

Saya berangan nak buka perniagaan emas dan intan berlian

Aspan Alias

15 JULAI — Heboh! Kemana sahaja kita pergi rakyat sedang bercakap tentang cincin yang berharga AS$24 juta (RM72 juta) yang dibeli oleh seorang ternama dan bergelar dari Jacob & Co, New York.
Di kedai kopi, di kelab golf, di restoran besar-besar dan kecil, di surau dan di mana-mana cerita cincin ini diperkatakan. Ini adalah isu yang paling “hot” di pasaran negara kita ini sekarang.
Apabila saya mendengarnya saya termenung dan berfikir rupa-rupanya ada barangan yang berharga semahal itu. Sebagai orang kampong berita ini membuatkan saya bingung kerana saya tidak tahu ada barang yang sekecil itu saiznya boleh berharga sebegitu tinggi.
Bagi saya jika cincin saiz yang sekecil itu boleh mencecah harga yang tidak ada bandingan tingginya saya menganggapnya sebagai satu perkara yang tidak logik. Rupa-rupanya ia bersangkutan dengan nilai barangan itu.

Hisham extends crackdown: After the Chinese press, online media is next

Hisham extends crackdown: After the Chinese press, online media is nextAfter the tear gas and water canons attack on thousands of peaceful Malaysians at the Bersih 2.0 rally in Kuala Lumpur, the Home Ministry has now targeted the Chinese press in an attempt to cover-up the humiliating episode.
Top editors of three Chinese newspapers were called to the Home Ministry to explain reports that allegedly favoured the Bersih 2.0 rally organisers. A source who made the claim also said that show-cause letters will soon follow.
After the ugly Bersih crackdown blew up in the face of the government, steps are being taken to water down the highly publicized criticism generated in the domestic and international media.
We like to think that a modern nation like Malaysia would adhere strictly to press freedom, but apparently that too has been hijacked.

From top to toe, the way M'sia is governed must change starting with BN

From top to toe, the way M'sia is governed must change starting with BNIn 2009, the government announced it was considering amending several laws that impinged upon freedom of speech, including the controversial Internal Security Act (ISA), which has been used to detain numerous politicians and activists without trial.
Home Minister Hishammuddin Hussein, accompanied by Inspector-General of Police Musa Hassan, Attorney General Abdul Gani Patail, Information, Communication, and Culture Minister Rais Yatim, and Minister in the Prime Minister's Department Nazri Aziz, told the press that the ISA, Police Act, Multimedia and Communications Act, the Restrictive Residence Ordinance, and the Emergency Ordinance would be reviewed with an eye to relaxing restrictions on freedom of speech.
Rais also said that the Police Act would include provisions allowing peaceful assembly in certain designated places such as stadiums, without the need to obtain a permit from the police. The government at that time planned to table amendments to these laws during the October sitting of Parliament, and pass them by December.

Forum : Islam dan pertentangan kelas

Islam dan sosialisma sama-sama berusaha untuk memperkasakan rakyat agar mereka dapat mempertahankan hak dan menghargai nilai-nilai kebebasan.
Tajuk Forum ini menimbulkan beberapa persoalan tentang konsep kelas (dan pertentangan kelas) di dalam dunia Islam. Kalaulah kita berpendirian bahawa konsep Sosialisma memang wujud di dalam dunia Islam maka bagaimanakah kita hendak membuktikannya?
Memandangkan masyarakat Islam merujuk kepada Al-Quran dan Al-Hadis bagi mengatur kehidupan mereka, maka tidak salahlah sekiranya kita merujuk kepada ayat-ayat di dalam Surah-Surah Al-Quran.
Al-Hadis pula merupakan kata-kata Nabi Muhammad SAW yang memperjelaskan lagi isi-isi yang terkandung di dalam Al-Quran.
Malangnya ramai yang tidak tahu atau menghalusi intisari (‘essence’) Al-Quran yang bersabit dengan perjuangan kelas.
Wujudkah konsep Pertentangan Kelas di dalam Islam ?
Mengikut ayat 5 dalam Surah Al-Qasas:
“Dan Kami hendak memberikan kurnia kepada orang-orang yang tertindas di bumi dan hendak menjadikan mereka pemimpin, serta jadikan mereka orang-orang yang mewarisi (bumi)”.
“And We wish to give blessings to those who have been exploited on earth and wish to make them leaders, also make them the inheritors (of this earth).”

Bersih march may delay GE

Prime Minister Najib is unlikely to call for an early election because he has to bide for time and hope people have forgotten the rough police tactics and the government's intolerance to opposition.


KUALA LUMPUR: The Bersih 2.0 rally may have made up Prime Minister Najib Tun Razak’s mind on when to call for an election. The election may be called later than sooner because Najib hopes that by then people may have “forgotten this ugly” incident.
An article from the UK based The Economist weekly said the “heavy-handed” police tactics used to control the Bersih 2.0 march for clean and fair elections last Saturday showed a lot of nervousness on the government’s part on how much opposition it can tolerate.
The article states that the long- term effects were harder to change, and that the rally just may help unite the opposition against the ruling coalition Barisan Nasional.

Pasca Bersih : EKONOMI MALAYSIA SELEPAS BERSIH 2.O

APA LANGKAH YANG SETERUS NYA

 • Artikel kali ini berkaitan dengan PERKEMBANGAN dan PERTUMBUHAN KEGIATAN EKONOMI dalam Negara Malaysia selepas PERHIMPUNAN BERSIH 2.O pada 9hb JULY 2011.
 • Yang berkaitan dengan PERNIAGAAN yang di jalankan oleh Para Peniaga dan Usahawan di merata Tanah Air di dalam KONSEP PENERIMAAN PERHIMPUNAN BERSIH 2.O di dalam Aktiviti Perniagaan sekarang.
 • Dimana anda sebagai PENIAGA & USAHAWAN perlu TAHU dan HARUS melakukan LANGKAH-LANGKAH yang BERTEPATAN agar Aktiviti Perniagaan anda TIDAK AKAN TERJEJAS.

POLITIK & EKONOMI MALAYSIA: APA SEPATUT NYA PERANAN KERAJAAN

ADAKAH KERAJAAN SEKARANG BERFUNGSI DI LANDASAN YANG BETUL
FUNGSI SEBUAH KERAJAAN

 • Banyak KAMUS BAHASA mentakrifkan SEBUAH NEGARA sebagai "yang di duduki oleh sebilangan Besar orang-Orang dari pelbagai Bangsa, Keturunan, Budaya, Sejarah, Agama di dalam Wilayah atau Kawasan yang Bersempadan atau Had yang di tetapkan, lalu membentuk sebuah Masyarakat di Bawah SATU KERAJAAN"
 • Dan perhubungan di antara Rakyat, Wilayah dengan Sebuah Kerajaan ini akan MENENTUKAN Kesihatan Moral, Politik dan Ekonomi Sebuah Negara.
 • Dimana Kekayaan Sebuah Negara adalah lahir daripada usaha Orang Ramai daripada Wilayah mereka.
 • Dan Jumlah Kekayaan yang di hasilkan itu pula berbeza di antara sebuah Wilayah dengan Wilayah yang lain yang mengikut Potensi Kecerdasan, Kemahiran dan Kekuatan sesebuah Wilayah menurut Kemampuan dan Sumber yang Wilayah mereka miliki.
 • Perkara di atas akan menentukan Kekayaan sesebuah Wilayah atau Negeri di dalam sesebuah Negara

Rings of questions over Rosmah

Pakatan Rakyat lawmakers are asking where and how, if true, did the prime minister's wife get her alleged RM73 million ring.
PETALING JAYA: Prime Minister’s wife Rosmah Mansor’s alleged RM73 million diamond ring has left many in Pakatan Rakyat curious.
PAS Pokok Sena MP Mahfuz Omar asked how Prime Minister Najib Tun Razak got his hands on the funds needed to buy the ring.
“If the allegation is true, where did the money to buy this blue diamond come from?” he asked.
The ring was supposedly supplied by New York-based jewellers Jacob & Co. Pictures showing the ring moving through customs at the Kuala Lumpur International Airport in April this year were released online this week.
The pictures, which first appeared on the pro-Pakatan blog Milo Suam, showed that the ring was last “inspected” by Rosmah.

Pasca Bersih : CABARAN PENTADBIRAN NAJIB RAZAK SELEPAS PERHIMPUNAN BERSIH 2.O


TEKANAN ISU BERSIH 2.O
Gambar Hiasan
 • Selepas berlangsung nya PERHIMPUNAN BERSIH 2.O, Pentadbiran Najib Razak menerima TEKANAN ANTARABANGSA mengenai CARA Pentadbiran beliau BERTINDAK untuk menghalang ORANG RAMAI dari BERHIMPUN.
 • Dimana banyak Pihak di Peringkat Antarabangsa MENGUTUK & MENGECAM Tindakkan-Tindakkan Polis di dalam menangani Orang Ramai yang Tidak Tergolong sebagai "violence demonstrator" (perusuh ganas) tetapi di tangani oleh Pihak Polis sebagai Perusuh yang berpandukan Emergency Ordinance (EC) yang di keluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) supaya Pihak Polis dapat menggunakan SOP Police (standard of practice) didalam menghadapi Perusuh.
 • Dimana PERHIMPUNAN BERSIH 2.O "Di Desak" untuk melakukan "Tindak Balas" melalui "Provokasi Polis" terhadap Perjalanan Perhimpunan BERSIH 2.O yang di rancang secara AMAN.
 • Dan telah mengakibatkan Ramai orang Awam CEDERA ringan dan serius dengan satu kematian peserta Orang Awam. Ini sudah "Cukup" untuk menunjukkan "Provokasi" Pihak Polis terhadap Orang Awam.
 • Pihak Polis pula "SELESA & SELAMAT" dengan Perlindungan SOP yang mereka gunakan dan di lihat "Tidak Boleh Di Persalahkan" dari Sudut Perundangan Negara. 
 • Oleh yang demikian, semua TEKANAN kini di tumpukan kepada PERDANA MENTERI yang secara MORAL NYA bertanggung jawap untuk mengeluarkan ARAHAN untuk MEMBENTERAS PERHIMPUNAN BERSIH 2.O. 
 • Dan TIDAK ADA ALASAN bagi seorang CEO NEGARA untuk mengatakan "I know nothing or responsible about it"

Pasca Bersih : Mengapa Ambiga? - Nik Abduh Nik Abd Aziz

Jika tidak salah, maka mengapa kita menganggapnya anti Islam, sedangkan undang-undang negara tidak menganggapnya salah? Adakah agama kita memaksakan mereka sebagaimana ugama kita memaksakan kita? Tidak bukan? Undang-undang negara membenarkan mereka mencabar. Jadi, salahkah mereka bergerak di atas lunas-lunas itu?

Semasa saya berada di Mesir sebulan lepas, ada persoalan dibangkitkan oleh para pelajar di sana berkaitan BERSIH 2.0, penganjur perhimpunan aman yang menuntut reformasi pilihan raya yang telus dan adil, terutama berkaitan pengerusinya, Datuk S. Ambiga. Ia agak hangat apabila kumpulan anti BERSIH, termasuk sesetengah kumpulan Islam mula mempertikaikan kesanggupan PAS menganggotai BERSIH, sedangkan beliau adalah seorang yang disifatkan anti Islam berdasarkan rekodnya yang tersebar, sebahagiannya benar, manakala sebahagian lagi adalah bohong dan fitnah.

Rakyat M'sia di Amerika juga sokong BERSIH 2.0

Solidariti antarabangsa menyokong himpunan BERSIH 2.0 berterusan dengan rakyat negara ini di Amerika Syarikat menghantar memorandum dan tandatangan kepada Kedutaan Malaysia di Washington DC.

Dokumen menyokong tuntutan BERSIH 2.0 yang mahukan pembaharuan pilihan raya dikemukan oleh Phebie Thum dan diterima oleh Setiausaha Ketiga (Pentadbiran dan Kewangan) Khair Bahari Ahmad yang mewakili Duta Malaysia ke Amerika Datuk Jamaludin Jarjis yang tidak hadir.

NONESabtu lalu, selain Kuala Lumpur, perhimpunan BERSIH 2.0 turut diadakan di Washington DC, New York City, Los Angeles, San Francisco, Chicago dan Portland.

Sekitar 350 rakyat Malaysia berkumpul bagi meluahkan sokongan kepada rakan-rakan BERSIH 2.0 di Malaysia manakala 270 menandatangani memorandum itu.

Selain menyokong tuntutan lapan perkara BERSIH 2.0 kepada Suruhanjaya Pilihan Raya, mereka juga mahu semua aktivis BERSIH, termasuk enam aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang ditahan mengikut Ordinan Darurat dibebaskan.

Rakyat Malaysia juga mahu SPR membenarkan mereka yang bekerja di luar negara mengundi secara pos.

Tiga ahli parlimen Pakatan - Johari Abdul (Sungai Petani ), Jeff Ooi (Jelutong) dan S Manikavasagam (Kapar) - serta ADUN Perak Chang Lih Kang (Teja) hadir bersama.

Samad Said 'boikot' semua jemputan k'jaan

Sasterawan Negara Datuk A Samad Said berkata beliau "tidak akan melayan" sebarang jemputan rasmi kerajaan termasuk membaca puisi dalam majlis anjuran mereka.

NONE"Sebolehnya sekarang, saya tidak menerima jemputan daripada kerajaan," katanya ketika ditanya reaksi kawan-kawannya dalam kerajaan selepas menyertai perhimpunan BERSIH 2.0.

"Saya tidak fikir, (saya) dipulaukan. Tetapi kalau dijemput sementara ini, saya tidak akan layan. Kalau oposisi menang, saya layan."

Bagaimanapun, sasterawan 76 tahun itu berkata, sekiranya berlaku pertukaran kerajaan daripada BN kepada Pakaran Rakyat, beliau akan menerima jemputan tersebut.

Ditanya sama ada tindakan beliau sebagai 'mogok seni' kali kedua, A Samad yang terkenal dengan novel Salina itu berkata:

"Saya tidak tahulah tu. (Saya) tak tahu," katanya sambil ketawa sinis.

Bersih 2.0 : July 9 was only the beginning

Krystina Sze

JULY 15 — When people ask me how the rally was, I find myself short of words to describe the amazing event that transpired in our Willayah Persekutuan. Just the united atmosphere and sheer number of people who turned up, the young, the old, the middle aged, the different races, the people who came days in advance so that they could be there, the disabled who came on their wheelchairs/crutches, the people who came with extra amenities to help the crowd, the people of Malaysia – who came because they want change was indescribable.
My first exposure to the entire Bersih rally and everything they stand for was when I started reading articles that my brother had posted on his Facebook. When he first announced that he would attend the rally, I think no one in my family supported his cause. Then he started asking if people wanted to buy the T-shirt, and I ordered two, thinking I’d just support them by spreading the word and getting people to register to vote.

Pasca Bersih: Tiada alasan BN tolak kekerasan polis

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Kerajaan BN tidak mempunyai alasan untuk menolak dakwaan-dakwaan penggunaan kekerasan melampau pihak polis ketika menangani perhimpunan aman Bersih 2.0 di Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu kerana kesemua dakwaan itu mempunyai bukti nyata.
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nasrudin Hassan berkata, Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu cedera di lutut dan kaki, Khalid Samad cedera di kepala, Datuk Seri Anwar Ibrahim luka di muka.
Manakala Peserta-peserta lain dalam jumlah yang cukup besar, ada yang mengalami kecedaraan lain, patah kaki, patah gigi, ada yang mengalami luka-luka, kesakitan badan, ditendang di badan, kaki, muka,  ada yang sesak nafas dan pelbagai kejadian tidak diingini lain.
"Kesemua itu terjadi disebabkan  penggunaan kekerasan melampau pihak polis ketika menangani perhhimpunan aman itu dan kerajaan mesti bertanggungnya dengan kesemua kejadian itu," katanya ketika ditemui di sini.

Pasca Bersih : 'Terima kasih PM sebab tak bunuh kami'

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Dengan nada sinis, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad mahu rakyat khususnya mangsa keganasan polis semasa himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu berterima kasih kepada Datuk Seri Najib Razak.
Gesaan itu katanya kerana Perdana Menteri Malaysia itu mendakwa pihak polis menggunakan tindakan agak "ringan" terhadap peserta himpunan aman itu.
"Seharusnya rakyat berterima kasih dan sayang kepada Najib sebab dia tak bunuh peserta himpunan hari tu," katanya kepada Harakahdaily sambil ketawa terbahak-bahak.
Najib ketika ditemubual CNN di Britain semalam dilaporkan berkata, pihak polis menggunakan tindakan yang sewajarnya dalam usaha menyuraikan perhimpunan Bersih 2.0 di ibu negara Sabtu lalu.
Katanya tindakan polis agak ringan kerana tahanan dibebaskan selepas lapan jam dan mereka dilayan dengan baik.
Beliau juga mendakwa tiada penggunaan tindakan yang tidak wajar oleh polis dan penunjuk perasaan disuraikan dengan menggunakan pasukan yang minumum.

Pasca Bersih : Putrajaya respons kritikan media asing


KUALA LUMPUR, 15 Julai — Pentadbiran Najib akhirnya mula memberi respons kepada kritikan-kritikan pedas media asing berhubung cara pihaknya menangani perhimpunan Bersih 2.0 Sabtu lalu.
Dalam suratnya kepada Wall Street Journal, Putrajaya berkata Malaysia benar-benar sebuah negara demokrasi.
Wall Street Journal merupakan antara akhbar asing yang mengkritik cara Putrajaya ekoran tindakan keras digunakan oleh polis dalam meleraikan ribuan penunjuk perasaan di ibu negara menuntut pembaharuan sistem pilihan raya di Malaysia.
Wisma Putra telah menafikan dakwaan Wall Street Journal dengan berkata “penunjuk perasaan di Kuala Lumpur telah berhadapan dengan “intimidasi” dan “ditekan” oleh pasukan keselamatan, sebagaimana disiarkan Selasa lalu.

Pakatan desak bebaskan segera 6 tahanan EO

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Pakatan Rakyat hari ini berpeluang melawat salah seorang tahanan di bawah Ordinan Darurat (EO), Dr Jeyakumar di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

Naib presiden PAS, Salahuddin Ayub, penasihat DAP, Lim Kit Siang dan naib presiden PKR, Sivarasa Rasiah bertemu dengan Jeyakumar yang juga ahli Parlimen Sungai Siput kira-kira setengah jam.

Salahuddin berkata, Pakatan Rakyat mendesak beliau dibebaskan segera kerana ditahan tanpa pertuduhan yang serius.

Menurutnya, berdasarkan cerita Jeyakumar, beliau hanya dikaitkan dengan perhimpunan Bersih 2.0.

Enam yang ditahan itu ialah ahli Parlimen Sungai Siput, Dr. Jeyakumar, M. Saraswathy, M. Sukuraman, A. Letchumanan, Choo Chon Kai dan R. Sarat Babu.

Mereka ditahan pada 25 Jun lalu di Plaza Tol Sungai Dua, Pulau Pinang sewaktu menjalankan kempen parti itu, "Udahlah...Bersaralah" dan dituduh di bawah seksyen 122 kanun keseksaan iaitu melancarkan perang ke atas Yang di-Pertuan Agong.

Pasca Bersih : Mulut dijahit terkena kelongsong pemedih mata

BALIK PULAU, 15 Julai: Roslan Hussain, 41, mengalami keretakan pada tulang dagu, dua batang gigi patah serta terpaksa menerima 20 jahitan di bahagian luar dan dalam mulut akibat terkena kelongsong gas pemedih mata pada himpunan Bersih 2.0.
Ketika kejadian, beliau yang datang secara berkumpulan dari Balik Pulau memasuki kawasan KL Sentral setelah makan di sebuah premis makanan segera di situ.
Selepas menunaikan solat Zohor, lalu beliau keluar bersama kumpulan yang lebih ramai, tiba-tiba polis bertindak menghalau untuk menghalang orang ramai  berkumpul.
Katanya, pada masa orang ramai berasak-asak dan ketika itu terasa satu benda keras terkena tepi mulut.
Waktu itu dia hanya rasa kebas sahaja tetapi apabila lepas beberapa minit berlari mengelak daripada kepedihan asap pemedih mata ada orang menegur mulutnya berdarah.

Pasca Bersih : Najib ulangi peserta BERSIH tidak dikasari

Tanpa menghiraukan tekanan antarabangsa mahupun dalam negara terhadap tindakan kerajaan ke atas peserta himpunan BERSIH 2.0 Sabtu lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak terus mempertahankan pendiriannya bahawa polis menggunakan tekanan minimum dengan hampir tidak ada langsung hubungan dengan semua penunjuk perasaan.

Menurut akhbar New York Times, Najib memberitahu sekumpulan kecil wartawan di London jika kerajaan membenarkan perhimpunan jalanan seperti BERSIH 2.0, negara mungkin berhadapan dengan ketidak-stabilan.

Pasca Bersih : PAS fail kes saman polis, Hishammuddin petang ini


Aksi penyokong Himpunan Bersih 2.0 ketika majlis pelancarannya di Kuala Lumpur 9 Julai 2011.
KUALA LUMPUR, 15 Julai — Mendakwa penahanan tanpa sah, PAS akan memfailkan kes saman sivil — yang pertama berkisar perhimpunan Bersih 2.0 ke atas polis dan Menteri Dalam Negeri di Mahkamah Tinggi Shah Alam petang ini.

Mengapa kejam pada rakyat sendiri

Kami rakyat Malaysia yang berada di New Zealand pada masa ini berasa amat terkejut dengan cara Kerajaan Malaysia di bawah pimpinan YAB Perdana Menteri Malaysia serta  barisan Kabinetnya menangani isu BERSIH pada 9 Julai yang lalu. Sebagai rakyat Malaysia yang cintakan negara dan seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan ugama kami dengan ini membantah sekeras-kerasnya cara Kerajaan Malaysia berhadapan dengan isu BERSIH. Kami sedih mendengar Kerajaan Malaysia yang sanggup membunuh dan mencederakan rakyatnya sendiri. Kami membantah perbuatan kejam ini kerana kami sayang negara dan seluruh rakyat Malaysia.
Ramai rakyat New Zealand yang menumpang marah kepada YAB Perdana Menteri serta barisan Menteri Kabinet kerana memberi arahan kepada Polis untuk melakukan perbuatan kejam terhadap rakyat sendiri. Imej baik Malaysia di luar negara kini merosot teruk akibat tindakan kejam YAB Perdana Menteri, Kabinet dan Polis Malaysia. Betapa ruginya rakyat Malaysia kerana mempunyai Perdana Menteri dan barisan Kabinet yang tidak sayangkan rakyat sendiri. Mereka hanya sayang rakyat pada waktu pilihanraya sahaja. Jelas sekali sayang palsu yang dibuat-buat hanya untuk memenangi pilihanraya. Selepas mendapat kuasa mereka membunuh dan mencederakan rakyat yang telah memberi mereka kuasa.

BN gagal tangani masalah tenaga, hanya kejar keuntungan bagi kroni

KUALA LUMPUR, 15 JULAI – Kerajaan Barisan Nasional gagal mengatasi masalah bekalan tenaga, terutamanya elektrik, kerana mahu mengaut keuntungan cepat bagi kroni-kroni mereka tanpa mempedulikan kepentingan dan keperluan rakyat.
Timbalan Ketua Pemuda DAP Jenice Lee berkata bahawa walau pun negara mempunyai banyak sumber alam, kerajaan BN memilih jalan pintas untuk bersekongkol dengan pelobi-pelobi nuklear antarabangsa.
Menurutnya, pihak kerajaan sering memberi alasan penghasilan tenaga nuklear lebih mudah berbanding tenaga alam yang kononnya sukar dilaksanakan kerana memakan belanja besar.
“Mereka hanya memikirkan kerja senang sahaja. Mereka hanya tumpu kepada keuntungan. Senang kerja mereka dan mungkin juga senang kita rakyat Malaysia mati kerana radioaktif,” katanya kepada Roketkini.
Beliau menjelaskan tidak ada salahnya membuat keuntungan jika ia dapat disalurkan kepada rakyat tetapi projek seperti loji nadir bumi Lynas milik Australia di Pahang, jika dilaksanakan juga walau pun dibantah majoriti rakyat Malaysia kerana berbahaya, akan lebih menguntungkan pelabur asing.

Demo dan Poster BERSIH Menyambut Najib di London
Gambaran dan situasi ini tidak akan sesekali keluar di UtuSex, RTM, TV3. Jadi, sesiapa yang enggan membaca atau membuka kiriman ini memanglah rugi.
Menurut maklumat yang tersiar di blog Jalan Pulang, Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di London dikatakan terpaksa meminta bantuan polis London untuk membawa masuk delegasi Malaysia ke Mansion House di Garlick Hill, berhampiran dengan tebing Sungai Thames.
 
Najib dan delegasinya dikhabarkan mengadakan sesi pertemuan dengan komuniti perniagaan United Kingdom serta pertemuan delegasi perniagaan Malaysia dan negara itu.
Walau bagaimanapun, menurut seorang rakyat Malaysia di sana, rombongan Najib terpaksa meminta bantuan polis kerana berpuluh-puluh rakyat Malaysia menunggu sambil membawa kad berwarna kuning dengan tulisan PSM 6, BERSIH, dan Mansuhkan ISA.


P/s: Haram tidak disiarkan di UtuSex, RTM, dan TV3! Tolong uar-uarkan kepada orang kampung dan puak penjilat UMCO!

PSM, sosialisme dan gerakan kiri di Malaysia

Oleh Haris Zuan

15 JULAI – Wacana politik di Malaysia sering melelahkan – tohor, emotif, sapele –   dan berlegar pada titik yang sama.  Hampir semua ruang wacana di Malaysia ini dikelambu dengan sentimen dan prejudis perkauman yang sempit. Hanya sibuk siapa kuda siapa, soal seks, ejen Yahudi/Amerika, ketuanan Melayu dan Rosmah!
Jarang sekali wacana berkenaan politik Malaysia ini menjurus kepada persoalan dasar ekonomi, hubungan antarabangsa, dan kebajikan sosial. Maka keadaan ini memberi kesempatan untuk UMNO-BN memanipulasi sentimen masyarakat.
Sebagai contoh, dengan mudah mudah, enam orang ditahan tanpa hak mendapat perbicaraan terbuka hanya kerana memiliki t-shirt dengan cetakan wajah tokoh Parti Komunis Malaya, Rashid Maidin. Tuduhannya sangat melampau, “memerangi Yang di-Pertuan Agong”.

Under fire, Putrajaya protests thrashing over Bersih


KUALA LUMPUR, July 15 — The Najib administration has finally responded to days of heavy criticism in the foreign media over its handling of Saturday’s Bersih rally, insisting in a letter to the Wall Street Journal that Malaysia is a “true democracy”.
The international business newspaper has been one of the fiercest critics of Putrajaya following clashes between police and tens of thousands of demonstrators who demanded electoral reforms last weekend, accusing the government of creating an atmosphere of “fear and repression”.
Bersih protestors running away from the police at Saturday’s rally. — File pic
But a senior Wisma Putra official has denied the claim by the WSJ that “protesters in Kuala Lumpur have suffered “intimidation” and “repression” at the hands of the government in recent weeks,” referring to the editorial titled “Crackdown 2.0 in Malaysia” that was published on July 12. “To claim that Saturday’s events mean Malaysia is not a ‘true democracy’ is simply wrong.
“As the strong performance of opposition parties in the last general election demonstrates, the ballot box remains the most powerful force in Malaysian politics,” said Ahmad Rozian, the Foreign Ministry’s undersecretary of information said, repeating the ruling Barisan Nasional’s (BN) coalition’s line on the credibility of elections in Malaysia.

Something unspeakably holy about Bersih 2.0

Steven Foong

JULY 15 — 1000hr — David arrives at my house. We buy toothpaste, salt and drinking water before going for breakfast. He is wearing a “Racism is so Yesterday” T-shirt by Saya Anak Bangsa Malaysia. I laugh and joke: “You most likely won’t make it past the LRT station.
1050hr — At the Asia Jaya LRT station. A couple of cops are leaning against a yellow DiGi booth chatting up the pretty girl manning the booth. Life is good, eh? David proposes KL Sentral while I am in favour of Masjid Jamek. The heavy police presence at KL Sentral is intimidating enough that we give it a miss. Masjid Jamek then.

Bersih 3.0: Dewan Ulamak PAS sokong Nik Aziz

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Dewan Ulamak PAS Pusat menyokong penuh kenyataan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menyatakan sokongan sekiranya Himpunan Bersih 3.0 diadakan pada masa akan datang demi untuk keadilan dalam pilihan raya.
“Kita mahukan supaya SPR bertindak segera untuk memenuhi tuntutan Bersih agar pilihancraya pada masa yang akan datang bersih dari sebarang bentuk penipuan,” kata Ketua penerangannya, Ustaz Nik Muhammad Zawawi Salleh.
Beliau juga turut menegaskan kekesalan Dewan Ulamak PAS terhadap pemimpin Umno yang menggunakan jawatan mereka dalam kerajaan untuk mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang mengelirukan tentang Bersih yang memalukan rakyat Malaysia.
Sedangkan, katanya media antarabangsa merakamkan sendiri bagaimana keganasan berlaku di dalam demonstrasi aman di Kuala Lumpur baru-baru ini dan disaksikan oleh seluruh penduduk dunia.

Bersih casualty: Baharuddin's family to protest on Saturday

PKR leaders have called on Malaysians to gather at the police headquarters in Bukit on Saturday, where they plan to deliver a memorandum of protest to the Inspector General of Police over the death of Baharuddin Ahmad, a casualty of "excessive" police action against the July 9 Bersih rally.
"Baharuddin marched with us on 907, let us now march for him," PKR legal affairs director Latheefa Koya told Malaysia Chronicle.
The 59-year old Baharuddin, a taxi-driver, had taken part in the rally for free and fair elections. Police say collapsed from a hear attack but his relatives say died from tear gas suffocation.

Queen 'Bersih' meets Najib


Britain's Queen Elizabeth greeted Prime Minister Najib Razak during an audience at Buckingham Palace in central London on Thurdsay. What could not be missed was the bright yellow dress worn by the British monarch, known for her subtlety and wit. But amused or not, Najib and wife Rosmah Mansor bowed low before Her Majesty despite the unmistakable the shade of yellow she sported and which had been adopted by Bersih, a Malaysian movement for free and fair elections that was recently outlawed by Najib.
In the scandal sheets again over a gargantuan diamond ring said to be worth RM24.4mil (or about US$8mil), Rosmah made sure to keep her hands tightly clasped during the photo-shoot. But even so, she could not resist wearing a string of pearls the size of marbles.

Orang Umno yang lebih tahu jahat dan bongoknya parti depa

Sebelum saya cerita bab bongok Umno, saya nak sentuh sikit tulisan Raja Petra Kamarudin bertajuk "Now do you understand the meaning of The Third Force?" Antara lain, dia tulis:
We hope, now, the meaning of The Third Force becomes clearer. And the newly crowned leader of this Third Force is Ambiga Sreenevasan. She may be a reluctant leader. Maybe she did not plan to emerge as its leader. However, like it or not, she is now the leader of Malaysia’s Third Force.
Terkejut saya membaca dakwaan itu. Terasa poyo sangat. Poyo sangat-sangat.

Saya pun tak ada parti. Memang saya berkawan dengan ramai pemimpin parti politik, tetapi saya bukan penyokong mana-mana parti politik. Dah berkawan, natural la kalau kita ada rasa kasih kepada kawan-kawan kita. Bongok dan bongkak sangat la kalau dakwa tak rasa apa-apa.