Selasa, 5 Julai 2011

Bersih 2.0 : Jom KUNING-kan Stadium Shah Alam!!


Bersih 2.0 akan diteruskan juga tetapi ia akan diadakan di dalam stadium. Banyak yang kecewa kerana tak dapat berarak di jalan raya tetapi ramai juga yang okay dengan perhimpunan di stadium. Janji.... dapat berhimpun. Janji..... BERSIH 2.0 on.

Najib dengan begitu ek telah menyatakan kesediaannya untuk berjumpa dengan BERSIH bagi menentukan venue BERSIH. Aha... di stadium mana BERSIH nak berhimpun? Tapi.... BERSIH kena mematuhi beberapa syarat. Pulak dah.... [sini]

Bersih 2.0 : Demo di stadium, siapa menang, siapa kalah?Ketua Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan memberitahu media bahawa demonstrasi besar-besaran gabungan kumpulan menuntut penambahbaikan proses pilihan raya itu akan diadakan di stadium dan bukan di jalanan.
Pendirian baharu Bersih ini muncul selepas bertemu dengan Yang Dipertuan Agong hari ini. Bersih yang digerakkan oleh parti-parti Pakatan Rakyat sebelum ini bertegas untuk mengadakan protes di tengah bandar Kuala Lumpur di beberapa lokasi tetapi ditentang hebat Umno dan penyokongnya.

Bersih 2.0 : Humbankan Ketua Polis Negara ke penjara. Polis Penderhaka!


Andainya kempen Bersih 2.0 itu mempunyai unsur subersif atau membawa fahaman komunis atau bolih mendatangkan kemudaratan dan kacau-bilau kepada rakyat dan negara, mana mungkin DYMM Yang diPertuan Agong sanggup untuk meluangkan masa selama 90 minit untuk berunding dengan wakil Bersih 2.0?

Sejak berminggu lalu, polis yang terkenal dengan gelaran anjing belaan Umno/BN telah melakukan tanggapan rambang, bertindak zalim dan biadap terhadap orang awam semata-mata kerna mereka memakai, menjual atau berhujah tentang program Bersih 2.0.

BERSIH 2.0: Lidah UMNO Macam Lidah Bani Israel, Stadium Pula Dipersoalkan!!

Pandy kutty!! Pandy Kutty!! Pandy Kutty!!! Lidah UMNO macam lidah Bani Israel yang diceritakan dalam Al Quran. Banyak songel, banyak alasan!!

Baca kenyataan Noh Omar berikut;
Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar berkata, penganjur perhimpunan 9 Julai ini sepatutnya menyuarakan tuntutan mereka di Parlimen dan bukannya berhimpun di jalanan mahupun stadium.

Beliau berkata, Parlimen dilihat sebagai saluran paling sesuai untuk berhujah mengenai tuntutan itu untuk dijawab oleh menteri bertanggungjawab.

Bersih 2.0 : SAMM mahu Putrajaya jamin Himpunan Bersih di stadium bebas gangguan

KUALA LUMPUR, 5 Julai — Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menggesa Putrajaya melalui Kementerian Dalam Negeri memberi jaminan Himpunan Bersih 2.0 Sabtu ini akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang ganguan daripada pihak polis.
Pengerusi SAMM, Badrul Hisham Shaharin berkata ekoran kesediaan Bersih 2.0 mengadakan perhimpunan di stadium, Putrajaya harus memberi jaminan tidak akan mengganggu program itu.
Tambah beliau, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) perlu mengadakan persetujuan secara rasmi kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan syarat Stadium Negara harus menjadi lokasi perhimpunan.
“Himpunan mesti bebas gangguan polis. Serentak dengan pengiktirafan ini semua tekanan dan hambatan kepada aktivis Bersih harus dihentikan dan semua yang ditahan harus dibebaskan dan semua pendakwaan berkaitan Bersih dua harus digugurkan.
“Aktivis bebas memakai baju atau apa saja warna kuning. pada hari tersebut di Kuala Lumpur tidak seharusnya dikepung seperti ‘zon perang’.

Bersih 2.0 : AJK Bersih, Peguam Disoalsiasat Polis

PETALING JAYA 5 JULAI  : Polis hari ini menyoalsiasat Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH, Maria Chin Abdullah di bawah Akta Pertubuhan susulan serbuan pihak berkuasa ke atas Pejabat Sekretariat BERSIH 2.0 minggu lalu.

Maria yang juga Pengerusi Kumpulan Empower berkata pegawai polis Petaling Jaya bertanya soalan- soalan yang kabur dan tidak relevan kepada himpunan aman Bersih 2.0. 

Dua peguam yang mengiringi Maria juga terpaksa memberi kenyataan kepada polis.
 
Antara lain, Maria ditanya mengenai latar belakang beliau dalam Kumpulan Empower serta hak milik premis yang diserbu oleh polis.

Pada 29 Jun, Seketariat Bersih di Seksyen 4 diserbu sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor.

SPRM perlu tangkap ‘ikan besar’

KUALA LUMPUR, 5 JULAI – Jika setakat menangkap “ikan bilis” sahaja, tidak ada apa yang hebatnya dengan Suruhanjaya Pecegahan Rasuah Malaysia (SPRM), kata Ketua Pemuda DAP Anthony Loke.
Mneurutnya, kenyataan Pengarah SPRM Negeri Sembilan, Hishamuddin Hashim, yang bangga dengan peningkatan tangkapan pemberi rasuah tidak memberi banyak makna kepada negara yang dilanda kemelut salah guna kuasa dan rasuah besar.
“Apa yang rakyat Malaysia mahukan ialah tindakan SPRM terhadap kes-kes rasuah berprofil tinggi, oleh pemimpin-pemimpin politik, dan pegawai-pegawai besar.

Bersih 2.0 : Sampai bila SPR nak jadi begini?

KUALA LUMPUR, 5 JULAI – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dilaporkan oleh media arus pedana hari ini bahawa ia belum bercadang untuk melaksanakan daftar pemilih secara automatik bagi rakyat Malaysia yang telah mencapai umur 21 tahun.
SPR masih dengan alasan bahawa cadangan itu akan menimbulkan kesulitan kepada pemilih kerana sebahagian besar rakyat Malaysia ketika ini tidak tinggal di alamat yang tercatat dalam kad pengenalan mereka.
Jelas, walau pun Yang di-Pertuan Agong telah melahirkan hasrat untuk melihat perubahan dalam sistem demokrasi negara, SPR masih kental dengan “belum bercadang”.

Bersih 2.0 : Mencari alternatif di sebalik kemelut yang ada

Oleh Muhammad Zir

5 JULAI – Kita semakin sibuk berbicara, berfikir dan berdiskusi dengan penuh minat dan tumpuan tentang Bersih 2.0. Tidak dinafikan, senario ini seolah-olah telah menjadikan ia sebagai satu komoditi jualan yang hangat dan paling laris.
Secara tidak langsung, ia juga menunjukkan bahawa demokrasi sosial telah berjaya mempromosikan konsepnya sebagai wadah yang paling baik antara yang dikatakan baik buat seluruh warga Malaysia.
Sebelum ini kita tidak terfikir barang seminit bahawa perubahan politik akan berlaku seperti pada pilihan raya umum 2008 atau sebelum itu, Anwar Ibrahim dibebaskan pada 2004 (setelah berakhirnya rejim Tun Dr Mahathir Mohamad) hinggalah kepada inti pati perjuangan PAS yang mengorak langkah memperluaskan konsep Negara Islamnya kepada Negara Berkebajikan yang tetap berteraskan Islam.

Bersih 2.0 : Kah kah kah nak pecah perut lihat muka Najib di TV hari ini

PenjualCendol

Hari ini aku menonton Berita Utama TV3. Aku tergelak sepanjang masa sehingga isteri aku kehairanan. Nak pecah perut aku melihat muka Najib yang 'sayol'

Syabas kepada BERSIH 2.0 anda memang bijak menangani masalah ini walaupun hari-hari anda diserang oleh media bodoh Malaysia.

Berita yang dirujuk adalah

Kerajaan Sedia Jumpa Penganjur Demonstrasi Jalanan: Najib

BERSIH 2.0 dari HARAM dan jadi HALAL!!

PenjualCendol


Sebelum ini Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zabidi Wan Teh berkata menyertai perarakan menentang pemerintah adalah sebaris dengan dosa-dosa besar yang boleh menjejaskan iman.

Mufti ini merujuk kepada beberapa hadis, beliau menerangkan bahawa dosa akibat menderhaka kepada pemerintah diletakkan sebaris dengan syirik, membunuh, makan harta anak yatim, riba dan menderhaka kepada ibu bapa.

Utusan Malaysia menyiarkan kenyataan ini sebagai tajuk besar!!

Tapi hari ini yang paling berkuasa dalam bab Agama di negara ini YDPetuan Agong Sultan Mizan telah membenarkan BERSIH, malah baginda berjumpa dengan wakil BERSIH.

Najib pula telah menjilat ludahnya sendiri dah bersedia nak jumpa dengan wakil BERSIH dan bincang stadium mana boleh berhimpunan.

HARAM HARAM sekarang mana HARAMnya??
Nak letak mana muka Datuk Wan Zabidi Wan Teh mufti pengampu dan penjilat buntut kerajaan ini????

BERSIH 2.0 – SPR melatah bagi pihak BN

Oleh: Wan Nik Wan Yussof,
Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan.


Gerakan perhimpunan BERSIH 2.0 pada Sabtu, 9 Julai nanti sudah dianggap berjaya meskipun belum berhimpun. Ia dikatakan berjaya berikutan semua media, pemimpin, polis, orang awam hinggakan pengurus bas ekspres sudah cukup ringan mulut menyebut “bersih” atau pun “tidak bersih.”

Paling popular ialah komentar bernada risau dan marah terhambur dari mulut pemimpin Umno (tanpa sokongan panas pemimpin parti komponen BN yang lain).

Bersih 2.0 : Ambiga Menewas Ibrahim dan Khairy serta Ali Rustam

Oleh Mohd Sayuti Omar
MALAYSIA negara ajaib, sesuatu boleh berubah dalam sekelip mata sahaja. Perubahan lebih cepat dari anak ayam hendak keluar dari telornya. Anak ayam menhttp://2.bp.blogspot.com/-776Kdk1wHZw/Tg1lqwkhRLI/AAAAAAAAASE/p_mO-lH7nqU/s1600/ambiga-bersih-copy.jpggambil masa 21 hari untuk keluar dari cengkeran telor. Tetapi di Malaysia sekelip mata sahaja keptusan boleh berubah. Inilah standard negaraku Malaysia.

Tidak sampai seminggu Menteri Dalam Negeri (KDN) mengisytharkan Bersih sebagai pertubuhan haram. Polis pun macam tak sempat pakai kain terus ambil gari pergi gari sekalian orang yang menggerak Bersih sampai ustaz kampung sangkut baju warna kuning di sasak kedai kopi pun ditangkap dan diheret ke mahkamah. Kenapa, sebab Bersih pertubuhan haram.

Bersih 2.0: Teras puji pendirian berani empat Sasterawan Negara

KUALA LUMPUR, 5 Julai — Teras keupayaan Melayu (Teras) menganggap tindakan empat Sasterawan Negara mengeluarkan kenyataan bagi menggesa pihak polis membebaskan tahanan yang dikaitkan dengan Himpunan Bersih 2.0 merupakan tindakan yang berani dan tepat pada waktunya.
Presidennya Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, beliau menyokong penuh pendirian Sasterawan Negara yang terdiri daripada Datuk Shahnon Ahmad, Dr Muhammad Salleh, Datuk Noordin Hassan dan Datuk Dr Anwar Ridhwan yang mengeluarkan kenyataan bersama mengenai Bersih 2.0.

Protesters gather at Lynas HQ in Sydney

The protesters protested outside the Pitt St headquarters for about an hour, chanting slogans such as "save Malaysia" and "stop Lynas".
MELBOURNE: A group of about 20 people, including 12  from Malaysia, protested outside the Sydney headquarters of Lynas Corporation today.
The group says a soon-to-be-opened Lynas Corp rare earth mine, near Kuantan, threatens the health of residents within a 30km radius of the site.
“There is great uncertainty in the matter of radiation risks,” one protester, Prof Chan Chee-Khoon of the medicine faculty at the University of Malaya, told the Australian Associated Press (AAP).
“Lynas has been trying to portray the community as fraught with irrational fears. They say the mine will result in a minimum radioactive exposure to employees and residents.

Polis buru bukti baru di pejabat PSM Jelapang

Pejabat Parti Sosialis Malaysia (PSM) di Jelapang, Ipoh, diserbu petang tadi dalam usaha polis mencari bukti baru berhubung tangkapan enam pemimpin parti itu menurut Ordinan Darurat.

NONEMenurut pengerusi PSM Jelapang K Kunasegaran, polis datang ke pejabat mereka pada jam 12.30 tengah hari dengan membawa seorang daripada tahanan iaitu timbalan pengerusi M Saraswathy dalam keadaan bergari dan cuba memecah masuk pejabat itu.

"Tetapi Saraswathy telah menjerit dan kami sedar kehadiran polis dan membuka pintu,” katanyanya sambil menambah polis juga gagal menunjukkan waran geledah.

Kunasegaran berkata anggota polis yang sebahagian besar mereka tidak memakai seragam tidak memberitahu apa yang dicari mereka tetapi mengambil dokumen parti yang berkaitan ideologi parti, minit mesyuarat dan sesalinan risalah berita parti itu.

"Saya difahamkan mereka dari (ibu pejabat polis) Bukit Aman dan sedang mencari bukti bagi mengaitkan kami dengan aktiviti subversif,” katanya.

Walaupun di stadium Bersih 2.0 akan dapat sokongan, kata Nik Aziz


KUALA LUMPUR, 5 Julai — Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat percaya Himpunan Bersih 2.0 Sabtu ini akan tetap mendapat sokongan rakyat walaupun terpaksa diadakan di stadium.
Menteri Besar Kelantan (gambar) berkata Himpunan Bersih 2.0 akan menjadi manifestasi kepada kebangkitan rakyat yang menentang segala penyelewengan dan permainan “politik jahat” Umno-Barisan Nasional (BN).
“Walau di mana pun Himpunan Bersih 2.0 diadakan pada 9 Julai ini, saya penuh yakin bahawa ia tetap merupakan manifestasi kebangkitan rakyat yang menentang segala tipu daya dan permainan politik jahat Umno-BN.

Pemuda PAS dakwa 10, 000 pengundi hantu di Selangor

Timbalan Ketua Pemudanya, Mohd Sany Hamzah berkata semakan daftar pemilih yang dilakukan mendapati individu terlibat tidak mengetahui kad pengenalan mereka di daftar di kawasan lain untuk tujuan pengundian.

SHAH ALAM: Dewan Pemuda PAS Negeri (DPPN) Selangor mendakwa mengesan 10,000 pengundi hantu di negeri itu  bagi membantu kemenangan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke-13.
Timbalan Ketua Pemudanya,  Mohd Sany Hamzah berkata semakan daftar pemilih yang dilakukan mendapati individu terlibat tidak mengetahui kad pengenalan mereka di daftar di kawasan lain untuk tujuan pengundian.
“Melalui semakan oleh para petugas kami mendapati 10,000 nama pengundi yang didaftar secara tidak sah dan mengundi secara dua kali dalam pilihan raya umum akan datang.

BERSIH 2.0: Perjuangan belum selesai...

Meskipun kesudahannya semakin diduga, dengan perkembangan terkini yang menyaksikan kesudian BERSIH 2.0 untuk berhimpun di stadium, dan kesediaan kerajaan Najib Razak untuk memberi laluan; namun, BERSIH 2.0 kini berdepan dengan cabaran baru untuk mengerah dan memujuk penyokongnya agar menerima keputusan ini.

Menurut pengamatan Ketua Eksekutif Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, Tang Ah Chai (gambar kanan), BERSIH berada pada kedudukan yang proaktif, mendominasi keadaan pada pusingan awal, namun memberi persepsi bahawa pimpinannya berganjak langkah pada pusingan akhirnya.  Tang Ah Chai berkata, BERSIH telah menyampaikan mesej yang amat jelas, jikapun tidak 100% - berhubung hak asasi untuk berhimpun sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, dan amalan turun ke jalan raya untuk menyampaikan pandangan.

Kantoi : Satu Lagi Lakonan Bodoh Burukkan BERSIH


Satu lagi skrip dangkal telah dicipta untuk menjahanamkan perhimpunan BERSIH adalah melakukan satu jalan cerita bahawa BERSIH adalah ganas dan boleh menyebabkan negara dalam keadaan huru-hara. Rakyat mungkin boleh berfikir dari mana provokasi ini cuba dicetuskan.

Bersih 2.0 : Bebas semua tahanan, tegas pimpinan AMK

KUALA LUMPUR: Angkatan Muda KEADILAN (AMK) menggesa Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar dan Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin Hussein membebaskan tahanan politik yang ditangkap sepanjang kempen Bersih 2.0.
Ketuanya, Shamsul Iskandar Mohd Akin turut menuntut tanggungjawab kedua pihak berkenaan kerana menghina dan mengaibkan pimpinan Bersih dan Pakatan Rakyat, menjelang himpunan aman Sabtu ini.
“Setiap malam kami diserang di TV3 dan media melalui polis dan Menteri dengan tuduhan kononnya mahu menggulingkan kerajaan. Sekarang mereka perlu menghormati titah Tuanku.

Bersih 2.0 : Polis mohon maaf selepas geledah pejabat ADUN Kajang

pibm computer class pc 011107 lee kim sin  Hambatan ke atas Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) berterusan hari ini dengan giliran pusat khidmat ADUN Kajang pula digeledah pagi ini.

Namun kali ini, polis terpaksa memohon maaf kerana tidak ada apa-apa barang larangan seperti baju T kuning BERSIH yang berjaya dirampas.

ADUN Kajang Lee Kim Sin dari PKR berkata kira-kira 15 anggota polis dari ibu pejabat polis Kajang menyerbu pejabatnya pada jam 10.15 pagi tanpa waran selepas mendapat maklumat beliau menyimpan barangan BERSIH 2.0.

"Saya tiba apabila mereka hampir berlepas dan berkata kepada seorang pegawai polis ASP Pang, ini satu bentuk tekanan dan menyebabkan ketidak-selesaan kepada pengundi yang datang meminta khidmat saya dan beliau akhirnya meminta maaf.

Bersih 2.0 : MB tawar Stadium Shah Alam

SHAH ALAM 5 JULAI : Kerajaan Selangor menawarkan kemudahan stadium di negeri ini untuk perhimpunan aman Bersih 2.0 kerana usaha untuk memupuk pilihan raya yang adil dan telus akan memanfaatkan rakyat, kata Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Beliau berkata sekirannya penganjur Bersih 2.0 memohon untuk menggunakan stadium- stadium di Shah Alam, beliau akan meluluskannya tertakluk kepada syarat- syarat biasa yang dikenakan kepada pihak yang mahu menggunakan premis sebegitu.

"Sekiranya NGO Bersih meminta kebenaran untuk menggunakan Stadium Shah Alam, saya akan setuju. Bagaimanapun perhimpunan itu perlulah dilakukan dengan penuh tatatertib serta berdisiplin," ujar Khalid.

SAMM Menerima Baik Keputusan Saketeriat Pemandu BERSIH 2 !

Awal petang ini Seketeriat BERSIH 2 telah mengadap DYMM SPB YDPA di Istana Negara. Pertemuan yang amat bermakna ini menunjukkan betapa prihatin Tuanku mengenai tuntutan BERSIH dan pengiktirafan Duli Tuanku terhadap usaha BERSIH mendesak penambahbaikan proses pilihanraya dalam negara. Ini merupakan satu tamparan hebat kepada regim yang begitu sombong dan lansung tidak mahu berbincang serta memburu aktivis BERSIH seperti tidak punya hak warga lansung.

Seperti yang dinyatakan dalam kenyataan SAMM sebelum ini yang mencadangkan agar Seketeriat BERSIH menerima baik titah Tuanku dan menerima cabaran Najib untuk Himpunan diadakan di stadium. Selepas keluar dari Istana tadi Dato' Ambiga memberitahu bahawa Himpunan BERSIH tetap tidak dibatalkan. Sebaliknya Stadium akan dijadikan sebagai tempat berkumpul. Kita akan buktikan kita mampu aman dan bukan bertujuan menjatuhkan kerajaan.

Kini semua tertumpu kepada regim penguasa adakah mereka benar berani membenarkan dibuat secara aman tanpa gangguan di Stadium ataupun sebenarnya mereka takutkan ialah tuntutan untuk pilihanraya itu diadakan secara bersih dan adil.

Video : Aibkan Wardina Safiyyah Langgar Syariat Islam

Video : PAS Sokong Apa Saja Keputusan Penganjur BERSIH 2.0

Video : Malaysia Dalam Proses Jadi Negara Polis

Video : Pemuda UMNO Mahu Perjuang Akses Media Bebas

Video-Bersih 2.0 : Jelapang PSM Office Raid

Vidoe - Bersih 2.0 : EO detainees familiy handed over memorandum to SUHAKAM

Bersih 2.0 : PR sedia berhimpun di stadium, dengan syarat semua tahanan dibebaskan

Pakatan Rakyat mengambil maklum kenyataan Najib Razak pada 4 Julai 2011 yang menyatakan kesediaan pihak kerajaan memberikan kerjasama untuk menganjurkan perhimpunan aman BERSIH2.0 di stadium.

Setelah melalui beberapa proses perbincangan, kami ingin merakamkan pendirian bahawa ketiga-tiga parti mengambil sikap terbuka dengan tawaran Perdana Menteri itu selagi ia menghormati hak rakyat untuk berhimpun secara aman seperti yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan.

Pakatan Rakyat ingin menegaskan bahawa tuntutan reformasi dalam sistem pilihanraya negara agar bersih, telus dan adil kekal sebagai matlamat perhimpunan tersebut.  Proses reformasi ini perlu dilaksanakan segera sebelum Pilihanraya Umum ke-13 bersesuaian dengan lapan tuntutan BERSIH 2.0 dan memerlukan komitmen Perdana Menteri; selain dari komitmen sedia ada beliau untuk menawarkan stadium bagi perhimpunan aman BERSIH 2.0.

Bersih 2.0 : MENANG 150%..... ALASANNYA...

Terbaru..... BERSIH setuju adakan himpunan di Stadium... Hasil pertemuan dengan SPB YDP Agong... Tarikh tetap sama... alangkah baiknya jika minggu kuning yang di cadangkan Dr Asri juga di ambil kire..
Tindakan terbaru ini menunjukkan kemenangan BERSIH 150%... buktinya...???

Pertama.... hasrat himpunan itu ialah memberi kesedaran kepada rakyat terhadap korupsi dan penyelewengan dalam sistem pilihanraya Malaysia yang memberi kelebihan kepada BN. Ternyata mesej itu telah dikatahui oleh kebanyakan rakyat Malaysia hasil dari momentum percuma dari Polis dan media balaci Kerajaan BN.

Bersih 2.0 : Di Stadium. Polis Perlu Pulangkan Semua Baju & Lepaskan Semua Tahanan

Akhirnya cadangan GB yang GB kemukakan semalam menjadi kenyataan sekalipun belum diketahui stadium mana yang akan dipilih. Di dalam ulasan GB semalam, GB menyatakan:

Oleh kerana sudah ada titah Agong mengenai perhimpunan BERSIH 2.0 ini, maka GB berpendapat bahawa perhimpunan BERSIH 2.0 tidaklah wajar dibatalkan lantarannya, tetapi diteruskan dengan diubah perancangannya supaya diadakan di Dewan/ Stadium.

Ia adalah bagi mempastikan tuntutan BERSIH 2.0 tetap berjalan, dalam masa yang sama menghormati dan menjunjung tinggi titah Yang Dipertuan Agong.

Stadium rally ok if BN respects right of assembly, releases detainess : Pakatan

Pakatan Rakyat is ready to cooperate in holding the Bersih 2.0 rally at a stadium as suggested by Prime Minister Najib Abdul Razak provided that the enforcement authorities cease their clampdown on activists calling for free and fair elections.
In a statement signed by PAS deputy-president Mohamad Sabu, PKR vice-president Nurul Izzah Anwar and DAP national organising secretary Teresa Kok, the three parties said they wished to make their stand known that they are open to Najib's proposal as long as he respects the right of the rakyat to assembly peacefully, as guaranteed in the federal constitution.
“This openness must also be reciprocated by the authorities by stopping the hardline approach that they've taken up until now.
“All three parties are ready to cooperate with the police and other authorities to ensure the rally proceeds well and peacefully."

Umno's hand suspected in Bersih Molotov cocktails, machetes find

In a move seen as a bid to increase the pressure on the Bersih committee, the police  have uncovered weapons that they allege were intentionally stashed by supporters ahead of the July 9 rally.
"This is obviously an UMNO move. It is a very serious allegation and they won't stop their nonsense but let them carry on. The more lies they make up, the more people will distrust them," PAS vice president Salahuddin Ayob told Malaysia Chronicle.
Indeed, the shenanigans of the Najib adminsitration has sparked great contempt not only from the civil society in the country not only from overseas groups. It is incredible to many Malaysians that their government not stooped so low but expected the world community to believe the stories that they have cranked to cling to power.

Bersih 2.0 : Polis Dakwa Jumpa Senjata, Tuduh Bersih Guna Taktik Ala Komunis


SHAH ALAM, 5 Julai  – Setelah menuduh perhimpunan Bersih sebagai cubaan  menghidupkan fahaman komunis dan didalangi oleh pelampau, Polis hari ini mendakwa menjumpai sejumlah senjata bagi  menguatkan tuduhan  itu.
Polis Kuala Lumpur dan Selangor mendakwa merampas sejumlah  44 bom Molotov cocktails, 39 parang, 43 mercun dan 48 baju Bersih di  Gombak, Selangor and tiga lokasi sekitar Kuala Lumpur.
Anihnya, barangan itu dikatakan disorok di lokasi-lokasi berkenaan setelah penganjur Bersih semalam membayangkan mereka akan akur kepada nasihat Yang DiPertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin membatalkan perarakan berkenaan pada 9 Julai.

Bersih 2.0 : Bukti Agong juga iktiraf tuntutan Bersih

KUALA LUMPUR: Persetujuan Yang Di Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin supaya Bersih 2.0 mengadakan perhimpunan di dalam stadium, 9 Julai menunjukkan baginda mengiktiraf tuntutan NGO itu.
Perkara itu dinyatakan Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail di laman Twitter beliau tengahari tadi mengulas perkenan baginda supaya Bersih berhimpun di stadium sebagai ganti kepada perarakan secara aman di ibukota.
“Tahniah Bersih 2.0, berminggu diserang Umno BN, dicop haram dan segala macam, akhirnya kebijaksanaan YDPA mengiktiraf tuntutan lapan perkara dan mobilisasi 9 Julai,” kata Saifuddin yang juga merupakan Ahli Parlimen Machang.

Bersih 2.0: Winners and losers

KUALA LUMPUR, July 5 — So it is settled, after weeks of harassment and thuggish behaviour by the government, the people for free and fair elections will gather in a stadium on July 9.
This episode has once again demonstrated how fractious and divided Malaysia is with enlightened and liberal Malaysia on one side and almost facist powers on the other.
Some individuals emerge from this episode with reputations intact, others with image destroyed forever. The Malaysian Insider gives our take on the winners and losers.

Bersih 2.0 : Kelulusan bersyarat bagi BERSIH berdemo di stadium

NONEKerajaan bersetuju membenarkan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) yang akur dengan nasihat Yang di-Pertuan Agong supaya memindahkan perhimpunan aman jalanan ke stadium tertutup bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.

"Saya difahamkan BERSIH mahu berunding dengan kerajaan untuk berhimpun di sebuah stadium (dan) kita bersedia berjumpa dengan mereka,” kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini.

Namun katanya, pihak penganjur mesti mematuhi beberapa syarat sebelum persetujuan diberikan.
“Kita bersedia untuk berjumpa dengan pihak berkenaan bagi mengadakan (perhimpunan) di stadium dengan syarat bahawa mereka akan pergi dengan aman, mereka akan menegaskan perhimpunan (itu akan diadakan secara) aman dan mereka akan balik dengan aman.

Bersih 2.0 : Najib agrees to meet Bersih over rally venue

PUTRAJAYA, July 5 — Datuk Seri Najib Razak declared today that the government is ready to meet Bersih 2.0 to negotiate an appropriate venue for its July 9 rally but reminded the coalition that the offer would be conditional.
“They must go in peace and leave in peace. If any untoward incident happens, the organisers will be held responsible,” he warned.
The prime minister said this during a brief press conference at his office here this afternoon to respond to the recent developments surrounding the rally that was called to demand for free and fair elections.
Najib declined, however, to say if he had met the Yang di-Pertuan Agong this morning despite mounting speculation, but noted his thanks to the constitutional monarch for his intervention.

Video - Bersih 2.0 accepts stadium offer for rally

Kantoi : Ibrahim Ali pertikai BERSIH 2.0 jumpa Agong..ha..ha..ha...radio buruk katak...!!!

Datuk S Ambiga tidak harus dibenarkan menghadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin berhubung perhimpunan yang hendak dianjurkannya memandangkan pertubuhan yang diketuainya adalah tidak sah, kata Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA).

NONEPresidennya Datuk Ibrahim Ali memberitahu Bernama hari ini bahawa Ambiga sepatutnya patuh kepada titah Seri Paduka Baginda supaya membatalkan perhimpunan yang dicadangkan itu tanpa perlu menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Katanya tujuan Ambiga mahu menghadap Yang di-Pertuan Agong kononnya bagi mendapat titah supaya beliau membatalkan perhimpunan haram itu semata-mata untuk mengabui mata rakyat kerana selepas itu, kumpulan berkenaan akan mendakwa ia berjaya dalam "perjuangannya".

Agong Tidak Halang BERSIH 2.0, Berdemo di Stadium, Datang Beramai-ramai! Perhimpunan Sah.!Saya petik:
[MK] Setelah mengadap Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong hari ini, BERSIH 2.0 bersedia mengadakan perhimpunan menuntut pilihan raya bersih dan adil di dalam stadium.

Bagaimanapun setakat ini belum ditentukan stadium mana yang akan digunakan tetapi tarikh pada 9 Julai ini tidak berubah.

Jawatankuasa itu yang terdiri daripada pengerusi BERSIH Datuk S Ambiga, Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan Presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin mengadap Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara, petang tadi.

PDRM perlu utamakan Rukun Negara

SUNGAI SIPUT, 5 Julai: Polis Diraja Malaysia (PDRM) hendaklah menegakkan undang-undang negara terutamanya Perlembagaan Persekutuan dan bukannya secara membuta tuli mendewakan dan mengikut arahan menteri yang mempunyai kepentingan politik.
Timbalan Pengerusi DAP Perak, V Sivakumar berkata, ini kerana Malaysia mengamalkan demokrasi  tertakluk kepada Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi negara.
“Tidak ada undang-undang lain yang lebih tinggi di negara kita melainkan Perlembagaan Persekutuan. Tidak ada orang yang lebih tinggi kedudukannya daripada Perlembagaan Persekutuan,” katanya pada majlis ceramah PAS di Pekan Karai, dekat sini, kelmarin.
Katanya, kuasa Perlembagaan Persekutuan itu tidak boleh dicabar oleh mana-mana pihak.
“Perkara 1(1) Perlembagaan inilah yang memberi nama  bagi negara kita yang dikenali sebagai ‘Malaysia’,” jelasnya.

Bersih 2.0 : Beralih Ke Stadium, Penganjur Ikut Nasihat Tuanku Mizan

KUALA LUMPUR 5 JULAI : BERSIH 2.0 kini akan diadakan di sebuah stadium atas sebab- sebab keselamatan, selaras dengan nasihat Yang DiPertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin yang berkenaan menemui penganjur perhimpunan aman itu di Istana Negara petang tadi.
 
Pengerusi Bersih Datuk Ambiga Sreenavasan berkata pihaknya akan berkerjasama dengan kerajaan untuk memilih stadium yang sesuai bagi mengadakan perhimpunan itu yang dijangka membabitkan lebih 100 ribu peserta.
 
Turut hadir bersama Ambiga menghadap Tuanku Mizan adalah Sastarawan Negara A.Samad Said dan Presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin selaku ahli jawatankuasa penganjur Bersih 2.0.
 

Bersih 2.0 : Polis sedia panggil ATM

Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan bekerjasama dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk menghadapi kemungkinan berlaku sebarang kejadian tidak diingini pada perhimpunan yang dirancang pada Sabtu ini.

Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Salleh Mat Rashid berkata bagaimanapun khidmat ATM akan digunakan berdasarkan kepada keperluan.

"Kita akan tengok, kalau diperlukan kita akan panggil ATM untuk membantu bagi menjaga ketenteraman awam," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan Demonstrasi Ketenteraman Awam sempena Eksesais Bersatu Aman 2/2011 di antara ATM dan PDRM di Kem Sungai Besi di Kuala Lumpur hari ini.

Bersih 2.0 : Pakatan terbuka terima tawaran sertai Himpunan Bersih 2.0 di stadium


KUALA LUMPUR, 5 Julai — Pemimpin Pakatan Rakyat menerima tawaran tadbiran  Najib semalam yang menyatakan kesediaan Putrajaya  memberi kerjasama untuk menganjurkan Himpunan Bersih 2.0 di stadium.
“Setelah melalui beberapa proses perbincangan, kami ingin merakamkan pendirian bahawa ketiga-tiga parti mengambil sikap terbuka dengan tawaran Perdana Menteri itu selagi ia menghormati hak rakyat untuk berhimpun secara aman seperti yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan,” kata pemimpin Pakatan Rakyat dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.
Kenyataan itu ditandatangani Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar dan Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP Teresa Kok.

Bersih 2.0 : Peniaga diheret ke mahkamah kerana baju Bersih

Seorang peniaga hari ini dihadapkan ke Mahkamah Majistret di Kota Bharu kerana dituduh memakai dan memiliki baju-Tperhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0).

Mohd Amizul Fazly Muhamed Sudin, 33, mengaku tidak bersalah ketika pertuduhan itu dibacakan di hadapan Majistret Azrul Abdullah.

Bagi pertuduhan pertama, Mohd Amizul Fazly didakwa mempamerkan pakaian yang tertera tulisan BERSIH 2.0 di sebuah kedai runcit di Kampung Permatang Piah, Bachok, pada pukul 2.40 petang, dua hari yang lalu, manakala bagi pertuduhan kedua, dia didakwa memiliki enam helai baju-T yang tertera perkataan BERSIH 2.0.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 47 Akta Pertubuhan 1966, yang jika disabit kesalahan, boleh dihukum penjara tidak lebih dua tahun atau denda tidak melebihi RM5,000 kerana menyiar dan memiliki perkataan yang tertera bagi kepentingan pertubuhan haram.

Bersih 2.0 : Diterima mengadap Agung bukti Bersih bukan haram

KUALA LUMPUR, 5 Julai: Dewan Pemuda PAS Pusat (Malaysia) menyifatkan penerimaan mengadap pimpinan Bersih 2.0 oleh Yang di-Pertuan Agung, Tuanku Mizan Zainal Abidin membuktikan pertubuihan itu bukan pertubuhan haram.

Sebelum ini, Datuk Seri Hishammmuddin Tun Hussien melalui Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan oleh Polis DiRaja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM) mengumumkan Bersih 2.0 sebagai pertubuhan haram.

Yang Dipertuan Agung hari ini menerima mengadap tiga pemimpim Bersih 2.0 iaitu Pengerusinya, S Ambiga, Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin

BERSIH 2.0 setuju berdemo di stadium selepas mengadap Agong.

Setelah mengadap Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong hari ini, BERSIH 2.0 bersedia mengadakan perhimpunan menuntut pilihan raya bersih dan adil di dalam stadium.
Bagaimanapun setakat ini belum ditentukan stadium mana yang akan digunakan tetapi tarikh pada 9 Julai ini tidak berubah.
NONEJawatankuasa itu yang terdiri daripada pengerusi BERSIH Datuk S Ambiga, Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin mengadap Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara, petang tadi.
Menurut Ambiga, pada sidang media selepas pertemuan itu, pihak jawatankuasa BERSIH 2.0 berjanji memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa.
Ditanya wartawan sama ada tindakan itu satu bentuk tolak ansur, Ambiga menjawap 'Ya".
Sebelum ini, sumber yang rapat dengan pihak penganjur, memberitahu Malaysiakini tidak ada ahli politik yang menyertai pertemuan berkenaan.

Bersih 2.0 : Henti adu domba, patuhi titah Tuanku

PETALING JAYA,  5 Julai: Sebagai lambang junjung kasih ke atas titah Yang Dipertuan Agung, Parti Keadilan Rakyat (PKR) menggesa semua pihak menghentikan pendekatan konfrantasi, ugutan, mengadu domba dan menimbulkan permusuhan antara pelbagai kelompok agama dan kaum di kalangan rakyat.

Gesaan itu khasnya ditujukan kepada kerajaan dan agensi-agensi di bawahnya khasnya pasukan polis.

Ketua Penerangan PKR, Dr Muhammad Nur Manuty (gambar) dalam kenyataannya berkata, partinya  menjunjung kasih ke bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, atas titah khas kepada rakyat mengenai isu perhimpunan Bersih.

Bersih 2.0 : Bebas semua tahanan Bersih, gugur tuduhan

KUALA LUMPUR, 5 Julai: Pakatan Rakyat menyeru kesemua individu yang ditahan kerana Bersih 2.0 dibebaskan serta-merta dan tuduhan terhadap mereka digugurkan. 
Pakatan Rakyat  juga mengambil maklum kenyataan Datuk Seri Najib Tun Razak, semalam yang menyatakan kesediaan pihak kerajaan memberikan kerjasama untuk menganjurkan perhimpunan aman Bersih 2.0 di stadium.

“Setelah melalui beberapa proses perbincangan, kami ingin merakamkan pendirian bahawa ketiga-tiga parti mengambil sikap terbuka dengan tawaran Perdana Menteri itu selagi ia menghormati hak rakyat untuk berhimpun secara aman seperti yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan,” kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Teresa Kok Suh Sim dalam kenyataan bersama, petang ini.

Bersih 2.0 : PSM6 terus dinafikan akses pada peguam

Pihak polis menolak usaha kali ketiga peguam untuk mendapatkan akses kepada enam aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang ditahan bawah Ordinan Darurat 1969.

scah ipcmc talk 181207 edmund bonPeguam Edmund Bon memberitahu Malaysiakini pagi ini bahawa polis menolak permohonan mereka untuk bertemu kesemua yang ditahan hari ini.

"Polis menolak lawatan kami pada jam 2.30 petang hari ini," katanya melalui SMS.

Bon mengesahkan bahawa kumpulan peguam akan memfailkan permohonan habeas corpus esok supaya tahanan dibebaskan, meski pun gagal mendapatkan tandangangan mereka untuk afidavit.

Barisan peguam itu akan menemui anggota keluarga mereka untuk memfailkan afidavit untuk permohonan itu, yang mana boleh dicabar kerajaan di mahkamah.