Sabtu, 2 Julai 2011

VIDEO - TERBONGKAR!! 88 Pengundi didaftar di bawah alamat sama!! SPR membisu.......

Bersih 2.0: Arahan Menteri Dalam Negeri adalah tidak sah dan bertentangan dengan Perlembagaan

2 Julai 2011
Pengharaman BERSIH

Kami mengutuk keras tindakan Menteri Dalam Negeri yang mengisytiharkan Bersih sebagai pertubuhan haram di bawah seksyen 5 Akta Pertubuhan 1966.

Bagaimanakah sebuah pergerakan untuk pilihan raya yang adil menjadi ancaman kepada keselamatan?

Bagaimanakah sebuah perhimpunan aman dengan matlamat demokrasi yang murni menjadi ancaman kepada keselamatan awam? 

Arahan yang dibuat Menteri adalah tidak sah dan bertentangan dengan Perlembagaan. Seksyen 5 Akta Pertubuhan adalah bercanggah dengan Artikel 10(1)(c) Perlembagaan Persekutuan yang menjamin kebebasan berpersatuan untuk rakyat.

Menteri turut menyalahgunakan kuasanya di dalam mengeluarkan perintah tersebut memandangkan tindakan tersebut bermotifkan politik dan berhasrat mengekang kritikan terhadap Kerajaan BN.

Kami menuntut perintah tersebut dibatalkan dan semua yang ditahan berkaitan dengan Bersih dibebaskan serta-merta.

N. Surendran
Naib Presiden
Parti Keadilan Rakyat

Govt to media: Black out police violence during rally

 (Harakah Daily) - Online news portal Merdeka Review revealed that the Malaysian Communication and Multimedia Commission instructed radio and television stations to focus on 'damage' by participants on the July 9 Bersih rally while omitting police violence in the reporting.
The portal said an official told this to some 22 electronic media representatives at a seminar themed Contents Management 2011 held at MCMC yesterday.

“A media representative who attended the seminar told Merdeka Review that the guidance was given by the MCMC official in response to a question from one media practitioner. In fact, the MCMC official who gave the guidance had asked that his words to be taken off the record,” the report added.

Video : Atama -NorthBorneoHipHop - Haro Poh Logot Logoton (bakakuk Remix) featuring Adolf Jamit

Syeditious Akbar Ali, Munafiq Extraordinaire!

The People's Parliament
Dr M’s chief spin doctor, Syeditious Akbar Ali, who holds that semen is discharged by women, in his post on 15th June, urges the police to arrest Ambiga if she ‘steps out into the street’.
If they break the law, throw the book at them. Throw them in the lockup to cool their heels, along with the druggies and the other riff raff ‘ , Syed continues, in obvious reference to anyone participating in the Bersih rally now scheduled to happen on 9th July.
Syed, of course, has had his own run in with the men in blue.
Syed actually alludes to this in an interview with The Star on 6th March, this year.
This is what he says of that episode.

Video : iYellow 我爱黄色 iKuning

UMNO Diresapi Komunis?

Oleh: m_f_a

" Utusan Malaysia menjerit dengan tajuk akhbar semalam “Komunis resapi Bersih” dengan dakyah ciptaannya: “Ancaman terhadap keselamatan negara melalui gerakan komunis yang kini meresapi demonstrasi haram, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) berada pada tahap membimbangkan”.

“Pada tahap membimbangkan” kerana ada orang pakai t-shirt merah imej gambar Che Guevara?

Andaian palsu oleh lidah rasmi UMNO itu dibuat berdasarkan tangkapan polis terhadap 30 ahli Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang dalam perjalanan untuk menyertai ceramah politik yang tidak ada kena-mengena dengan Bersih 2.0.

NGO ‘nyamuk’ diperalat bantah Bersih 2.0

KOTA BHARU: Biar pun ribuan laporan polis dibuat Umno, namun ia tidak menggugat semangat anak muda memperjuangkan pilihan raya diadakan lebihttp://2.bp.blogspot.com/_EwPDJOEA07E/TMrRUqU-xoI/AAAAAAAAAC8/vnpS71Q_EUU/s1600/nyamuk.jpgh adil dan telus.Laporan polis tidak membuat mereka kecut perut kerana perjuangan menegakkan kebenaran perlu diteruskan.
Ikrar dan semangat anak muda Kelantan itu dapat dilihat apabila Pemuda PAS dan Angkatan Muda Ke- ADILan berusaha mengerah lebih 40,000 peserta menghadiri perhimpunan menuntut pilihan raya bersih dan adil (Bersih 2.0) 9 Julai ini.

PM: 'Clear indication' people opposed to Bersih rally

PM: 'Clear indication' people opposed to Bersih rallyA big crowd turned up for a meeting with the Prime Minister at SK Sri Aman in Kampung Tok Nik here Saturday, which Datuk Seri Najib Tun Razak said was a clear indication of their support for Umno and opposition to the illegal assembly planned for July 9.
If the attendance for a function organised in an Opposition-held state was so high, the support in states under Barisan Nasional rule was certain to be greater still, the Prime Minister said.
Thus, he said, chairman of the coalition planning the illegal assembly S. Ambiga must realise that the people support the struggles and policies of Barisan and they do not side with the Opposition and are against the assembly.
"Ambiga should not think herself so strong. We will not budge at all, fighting for the truth. We will keep our claws," he said at the gathering.

Hisham isytihar BERSIH 2.0 pertubuhan haram

Gabungan Pilihan Raya Bebas dan Adil (BERSIH 2.0) telah diisytiharkan sebagai pertubuhan haram berkuatkuasa semalam, menurut Pendaftar Pertubuhan (ROS) hari ini.

Dalam satu kenyataan Ketua Pengarah ROS Abdul Rahman Othman berkata perisytiharaan itu dibuat oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengikut seksyen 5 Akta Pertubuhan 1966.

Fitnah KDN mahu halang Himpunan Bersih 2.0

Salahuddin berkata tuduhan yang dilemparkan terhadap Bersih adalah fitnah. — Foto fail
KUALA LUMPUR, 2 Julai — Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub mencabar Putrajaya membuktikan propaganda yang didakwa dilakukan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) sehingga ia diisytihar pertubuhan haram. Beliau yang agak terkejut dengan tindakan drastik Kementerian Dalam Negeri melalui Pendaftar Pertubuhan Malaysia menegaskan dakwaan yang dilemparkan terhadap Bersih adalah satu usaha untuk menghalang rakyat menyertai Himpunan Bersih 2.0.

UMNO Berani Cetus Keganasan Kerana Anggap Polis Di Pihak Mereka

Pakatan Rakyat akur hanya saluran pilihan raya boleh menyuburkan amalan demokrasi seterusnya memilih parti politik yang layak untuk membentuk sebuah kerajaan di negara ini.

Namun, gagasan itu tetap memilih untuk menyertai himpunan aman BERSIH 2.0, untuk mendesak agar pilihan raya yang diadakan kelak dilakukan secara bersih dan adil kepada semua parti politik yang bertanding.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, jika pilihan raya di Malaysia diadakan secara bersih dan adil, Pakatan Rakyat bukan sahaja mampu mentadbir lima buah negeri, bahkan memerintah negara.

UMNO Paksa Kakitangan Awam & Guru Sambut Najib Di Kelantan

Umno perangkap kakitangan awam hadir majlis Najib

PAS Kawasan Pasir Puteh, Kelantan telah mendapat aduan dan rungutan daripada kakitangan awam berkenaan jemputan pada majlis pemimpin bersama rakyat yang diadakan di kawasan itu pada 2 Julai.

Perkara yang membebankan mereka ialah setiap kakitangan awam termasuk guru mesti melaporkan diri mereka pada meja pendaftaran bagi memastikan kehadiran mereka.

Timbalan Ketua Penerangan PAS Pasir Puteh, Abdul Halim Mohamad menjelaskan, lebih membimbangkan mereka, jika mereka tidak hadir, tindakan akan dikenakan.

Menurut beliau, begitulah antara rungutan awam terhadap majlis yang bakal berlangsung pada Sabtu nanti yang turut melibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Makin Terdesak : Mungkin Bomoh Siam Akan Diguna Untuk Halang Bersih .

TAMPAKNYA semua usaha telah dilakukan untuk menghalang himpunan dan perarakan Bersih. Undang-undang, amaran, ugutan, tangkapan dan gangguan semuanya sudah dilakukan. Sebuah pertubuhan NGO juga tidak mampu untuk menghalang gelombang Bersih. Pemuda Umno jauh sekali berjaya untuk menyapu warna kuning dari melata.

Majlis Fatwa Kebangsaan yang selalunya muncul untuk membuat fatwa dan memberi kata putus berhubung dengan aktviti agama juga keluar sama, ikut sama digunakan untuk menghalang Bersih. Majlis itu telah mengeluarkan himpunan Bersih adalah haram. ertinya agama juga digunakan untuk cegah Bersih.

Hari ini pula Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam mencadangkan supaya pengerusi Bersih Ambiga Sareenesavan dilucutkan kerakyatan. Cadangan Ali ini pada saya paling bodoh dan paling tidak logik. Sekaligus ia mencadangkan pihak UBN khususnya orang Melayu benar-benar terdesak.

Jika rally gagal, berikan sokongan dari rumah

Aspan Alias

2 JULAI — Jika berjaya pihak Polis menghalang berlakunya perhimpunan anjuran Bersih ini, ia tidak menjejaskan usaha Bersih untuk meminta rakyat membuktikan yang mereka (rakyat) adalah serius mahu melihat pilihanraya dilaksanakan dengan adil dan saksama.
Dari sehari kesehari kita semua telah melihat betapa gemparnya pihak kita yang berkuasa ini untuk menghadapi rally anjuran Bersih ini. Berbagai-bagai usaha dilakukan untuk menggagalkan rally ini.
Ssungguhnya Bersih telah pun berjaya untuk mendapat sokongan rakyat untuk mengadakan pilihanraya yang “transparent” ini. Kalau gagal Bersih menganjurkan rally ini, kegagalan mereka bukan oleh kerana tidak mendapat sokongan ramai tetapi sebaliknya oleh kerana tekanan dari pihak yang sedang gila di dalam kuasa. Kehilangan kuasa sama lah seperti memisahkan daging dengan kulit atau memisahkan kuku dari jari kita.
Pada pandangan saya jika Bersih ingin juga mahu menyampaikan “message” kepada ramai apa yang perlu dilakukan oleh penganjur rally ini supaya meminta semua rakyat menzahirkan sokongan kepada mereka dengan cara lain tanpa melakukan rally yang besar. Beberapa cadangan telah dihantar kepada saya oleh agak ramai orang.

Bangunan loji Lynas cacat teruk

Pendedahan The New York Times ini amat membimbangkan dan maklumat ini boleh dipercayai kerana ia datangnya daripada para jurutera dan kontraktor loji.
PETALING JAYA: Akhbar The New York Times baru-baru ini mendedahkan bahawa loji radioaktif Lynas yang kini mencapai tahap separuh siap pembinaannya di Gebeng, dekat Kuantan mengalami masalah kecacatan rekabentuk dan pembinaan yang serius kerana tidak mengikut spesifikasi.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dalam satu kenyataan media hari ini berkata, pendedahan ini amat membimbangkan dan maklumat ini boleh dipercayai kerana ia datangnya daripada para jurutera dan kontraktor loji.
“Kerajaan Malaysia dan Lynas yang mempromosi projek ini mesti mendedahkan perkara sebenar kerana loji ini dijangka membawa kesan buruk radioaktif kepada alam sekitar dan kesihatan penduduk yang tinggal di kawasan sekitar,” desak beliau.

Pengisyitiharan pengharaman pertubuhan Bersih 2.0 — Abdul Rahman Othman

2 JULAI — Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah menyiasat pertubuhan Bersih 2.0 dan mendapati bahawa ia bukan satu pertubuhan berdaftar.
Walau bagaimanapun, Bersih 2.0 memenuhi takrifan pertubuhan yang berdaftar di bawah Jadual 1, Akta Pertubuhan 1966.
Bersih 2.0 telah:
• Bergerak aktif dan mencetuskan suasana gelisah dan kebimbangan masyarakat pelbagai kaum negara ini;
• Menyebarkan propaganda menghasut rakyat bagi tujuan menjatuhkan Kerajaan dengan mengedarkan risalah-risalah tertentu; dan
• Melalui aktiviti-aktivitinya telah memberi kesan buruk kepada imej negara, bahkan boleh mengancam dan menggugat ketenteraman awam, keselamatan, kemakmuran ekonomi dan kedaulatan negara malahan menjejaskan keharmonian hidup masyarakat berbilang kaum.
Oleh itu, YB Menteri Dalam Negeri telah mengisytiharkan bahawa pertubuhan Bersih 2.0 sebagai pertubuhan yang menyalahi undang-undang mengikut Seksyen 5 Akta Pertubuhan 1966 berkuatkuasa pada 1 Julai 2011.
Sekian, terima kasih.
* Datuk Abdul Rahman Othman ialah Pendaftar Pertubuhan Malaysia

Bersih arrests spread to Sabah

Seven youths detained for supporting the Bersih rally.

KUALA LUMPUR: The spate of Bersih-related arrests has now spread to Sabah and Sarawak. Seven PKR Youth members were arrested n Kota Kinabalu this morning after police received word that one of them had donned a Bersih 2.0 T-shirt.
The seven were having breakfast in a coffeeshop in Asia City at 10.40am when 60 to 70 policemen swooped down on them.
Three were wearing ordinary yellow sports T-shirts while the other three were clad in other coloured T-shirts. The seven were arrested and taken to the Karamunsing station to have their statements recorded.
PKR leader, Christina Liew, expressed astonishment over the arrests and pointed out that the group had gathered for breakfast, not for a ceramah or demonstration.

‘Dirty’ comics about Bersih making the rounds

The same comics were also available at an official EC function.

PETALING JAYA: Once again cartoons have become the chosen weapon of the anti-Bersih groups as Lembah Pantai residents found out this morning: they awoke to find the bright yellow comic books in their mailboxes.
The contents of the 12-page booklet, entitled “8 Tuntutan Bersih Yang Perlu Anda Tahu (The 8 Bersih Demands That you Should Know), mocked both Bersih’s demands as well as Pakatan Rakyat.
The comics also vilified Bersih chairman, S Ambiga, as well as Pakatan Rakyat leaders including PKR de facto leader Anwar Ibrahim, DAP adviser Lim Kit Siang and newly-minted PAS deputy president, Mat Sabu.
The booklet was published by Gerakan Generasi Prihatin Malaysia (GenPrima). The back-cover listed the many reasons why the “illegal rally” was being held.
Among those reasons were to divert attention from Anwar’s sodomy case and the sex video, to cover up PAS’ shame of dropping the Islamic state and to overthrow the government by force.

Mahathir dakwa perkauman buruk selepas Pakatan lahir


SEREMBAN, 2 Julai – Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa perkauman di Malaysia menjadi lebih buruk selepas kelahiran Pakatan Rakyat (PR) susulan pilihan raya umum 2008, menyebabkan begitu banyak kenyataan berbaur perkauman muncul.
Sebaliknya menurut bekas perdana menteri (gambar), sistem integrasi unik di kalangan pelbagai kaum yang dibawa kerajaan pusat memerintah telah membawa kepada kejayaan Malaysia.
“Saya telah memantau dan kita kena ingat bahawa sekarang hubungan antara kaum menjadi semakin buruk, lebih teruk daripada dulu. Pakatan Rakyat lahir, tetapi pada umumnya, lebih banyak kenyataan perkauman wujud,” kata Dr Mahathir.

Mahathir: Bersih bukan mahu pembaharuan pilihan raya tapi tsunami politik

SEREMBAN, 2 Julai— Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menolak tujuan Himpunan Bersih 2.0 yang hendak diadakan, sebaliknya menegaskan gabungan itu bukannya mahukan pembaharuan pilihan raya tetapi hanya inginkan tsunami politik 2008 berulang.
“Objektifnya ialah untuk mencemar nama kerajaan dan polis, dan dengan itu, parti-parti politik akan menang.
“Tujuannya ialah politik... khususnya bagi PR (Pakatan Rakyat). Ia bukan sama ada pilihan raya bersih atau tidak... itu (soal) kedua,” kata bekas perdana menteri (gambar) pada Forum Generasi Muda di sini hari ini.

Kerajaan dikecam lantaran penahanan menggunakan Ordinan Darurat

Wakil rakyat dari Pakatan Rakyat mengecam tindakan kerajaan menahan enam orang ahli Parti Sosialis Malaysia (PSM) menggunakan Ordinan Darurat 1969.  Langkah untuk menggagalkan perhimpunan BERSIH 2.0 ini disifatkan sebagai "tidak masuk akal", malah bakal menghakis keyakinan pelabur asing.
Speaker DUN Selangor, Teng Chang Khim (gambar kiri) ketika dditemuramah MerdekaReview berkata, kerajaan tidak perlu menimbulkan suasana ketakutan sedemikian, yang hanya akan menjejaskan keyakinan pelabur asing.  Beliau menggesa agar Menteri Dalam Negeri mengarahkan agar tahanan berkenaan dibebaskan segera, kerana kerajaan tidak perlu mengawal keadaan dengan Ordinan Darurat.
Naib Presiden PKR, merangkap ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar ketika hadir sebagai tetamu persembahan "Selamatkan MerdekaReview" di Dewan Perhimpunan Cina Selangor - Kuala Lumpur hari ini, berkata kepada MerdekaReview, beliau gagal menggambarkan kemarahan dalam dirinya, malah mengecam bahawa tuduhan ini adalah tidak masuk akal dan tidak rasional.
Beliau menganggap rakyat akan jelas bahawa siri kejadian yang berlaku baru-baru ini didorong motif politik.  Penangkapan dan penahanan tanpa bukti ini semuanya ditujukan kepada perhimpunan BERSIH 2.0, katanya.  Beliau berkata penangkapan terhadap pemimpin PSM ini bermula atas tuduhan "mengedarkan risalah BERSIH", dan ia bertujuan untuk menggagalkan perhimpinan BERSIH.  Polis, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), institusi agama juga dipergunakan untuk menekan BERSIH 2.0.

20 NGO belia seru ahli sertai himpunan BERSIH 2.0

Setelah PAS memberi arahan kepada seluruh ahlinya menyertai perhimpunan BERSIH, dan juga Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) tegaskan bahawa mahasiswa menyokong sepenuhnya himpunan berkenaan, 20 NGO belia turut menyeru ahlinya, pemuda-pemudi dan masyarakat Cina berani menyertai Himpunan Aman BERSIH 2.0 bersama dengan masyarakat Melayu, masyarakat India dan masyarakat orang asal pada 9 Julai 2011 jam 2 petang di Kuala Lumpur.
Di samping itu, pihak kami mengecam pengecut yang menghantar pesanan ringkas (SMS) mengugut untuk membunuh pemimpin NGO Ambiga Sreenevasan.  Pihak kami meminta pihak polis menangkap orang yang menghantar SMS ugutan bunuh tersebut.  Menganjurkan dan menyertai perhimpunan aman tidak melanggar mana-mana undang-undang, sebaliknya, sesetengah pihak yang mahu gunakan cara kekerasan untuk mencapai tujuan bagi menghentikan perhimpunan aman BERSIH adalah kesalahan serius yang tidak dapat dan tidak boleh diterima oleh seluruh warganegara Malaysia yang mencintai tanahair.

Tambah tuntutan perhimpunan BERSIH: Bubarkan SPR!

Pada pendapat saya, satu lagi tuntutan untuk perhimpunan BERSIH amat penting iaitu bubarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum parlimen dibubarkan!  Rombakan SPR diperlukan untuk memastikan keadilan pilihan raya.  Daripada apa yang kita perhatikan, kata-kata dan karenah pengerusi dan timbalan SPR baru-baru ini, nyata sekali SPR sekarang tidak dapat mengendalikan pilihan raya secara adil dan saksama.
Menurut laporan Malaysiakini, Timbalan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Wan Ahmad Wan Omar mendakwa Ambiga telah diperalat oleh pemimpin politik dalam BERSIH 2.0 kerana ingin meneruskan perhimpunan pada 9 Julai.  Kenyataan Timbalan SPR telah menimbulkan kemarahan rakyat yang ingin melihat pilihan raya dijalankan secara profesional.  Banyak komen yang mengesyaki kenyataan Timbalan tersebut telah disuarakan di Internet terutamanya facebook dan blog.  Sikap berkecuali SPR juga menjadi persoalan.

Racism starts to show: Ali Rustam wants Ambiga's citizenship revoked

Racism starts to show: Ali Rustam wants Ambiga's citizenship revokedIn a move slammed by Indian leaders as ridiculous, racist-tinged and reeking of political immaturity, Malacca chief minister Ali Rustam demanded that Bersih chairman Ambiga Sreenevasan be stripped of her citizenship.
Ambig has been a thorn to the Prime Minister Najib Razak's government, which is furiously fighting to clamp down on the Bersih 2.0 rally due to take place on July. Home Minister hishammuddin Hussein has even outlawed Bersih, although it is actually only an umbrella body made of 62 registered NGOs.
"As a chief minister and former UMNO vice president, Al Rustam should know better. Dissent and different points of views are part and parcel of not just politics but society and life. To simply call for a person to be stripped of his or her citizenship is low down," DAP national vice chairman M Kulasegaran told Malaysia Chronicle.

Umno's Communist conspiracy: Foreign agent deported

Umno's Communist conspiracy: Foreign agent deportedOne of two so-called 'foreign agents' arrested by the authorities as part of the Bersih 2.0 rally dragnet has been deported.
Song Min Young, 24, was flown back to South Korea last night, according to her local sponsor, the National Institute of Electoral Integrity (NIEI).
A spokesperson for the group said Song had arrived in Seoul this morning and will return to Gwangju where she resides.
Song, 24, a Chonnam National University student, was undertaking an internship programme with NIEI, a local elections monitoring outfit.
She was first detained while observing Parti Sosialis Malaysia's (PSM) roadshow in Johor last Saturday as part of her research for NIEI.

Bersih outlawed: Ban is void and shows BN afraid of the people, says Pakatan

Bersih outlawed: Ban is void and shows BN afraid of the people, says PakatanThe Registrar of Societies has declared Bersih - or The Coalition for Clean and Fair Elections - an unlawful organisation effective from Friday, said ROS director-general Abdul Rahman Othman.
According to Abdul Rahman, Home Minister Hishammuddin Hussein had made the order under Section 5 of the Societies Act 1966.
In a statement out on Saturday, Abdul Rahman said Bersih had been creating unease and tension amongst the people. He accused Bersih of spreading pamphlets urging Malaysians to topple the BN government.
The ROS also said Bersih's activities were harmful and had dented the country's image, threatening public order, security, economic prosperity and national sovereignty.

Sorok Tangan : Umno nafi terbabit dalam demonstrasi

Uumno Pulau Pinang menafikan pembabitannya dalam demonstrasi di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) di Georgetown semalam.

Datuk Zainal Abidin Osman, penang umno chiefPengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, Datuk Zainal Abidin Osman berkata, Umno negeri itu tidak pernah mengarahkan demonstrasi berkenaan diadakan.

"Saya mendapat banyak panggilan daripada rakan-rakan semalam berhubung perkara ini. Ingin saya maklumkan bahawa Umno negeri langsung tidak terbabit dalam demonstrasi di Komtar atau mana-mana tempat.

"Kita sedia maklum anggota Umno di Pulau Pinang berjumlah 150,000 orang. Kalau Umno yang buat demonstrasi, jumlahnya bukan 1,000 orang seperti semalam tetapi jumlahnya akan jadi berpuluh ribu orang," katanya kepada pemberita di Georgetown hari ini.

Semalam anggota pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mengadakan tunjuk perasaan anti Ketua Menteri Lim Guan Eng.

Hisham outlaws Bersih 2.0

Hishammuddin is adamant no protest will take place on July 9. — file pic
KUALA LUMPUR, July 2 — Electoral reforms movement Bersih 2.0 has been declared illegal by the Home Ministry effective July 1 for causing “an atmosphere of unrest,” a week before its planned July 9 rally. The ministry issued a four-paragraph statement outlining the reasons for the ban by Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein.
It gave three reasons for the banning of the movement, adding it was an unregistered group despite fulfilling all criteria to form an organisation under the Societies Act 1966.
The reasons given for the ban are:
i) Being active and sparking an atmosphere of unrest and worry among the multiracial community in the country;
ii)  Spreading propaganda to incite the people to topple the government by distributing certain leaflets;
iii)  Its activities have given a bad image to the country, which can threaten and undermine public order, security, economy and country’s sovereignty and affect the harmony of the multiracial community.
“Because of this, the home minister has declared the Bersih 2.0 organisation as going against the law under Section 5 of the Societies Act 1966 effective July 1, 2011,” read the statement signed by Registrar of Societies Datuk Abdul Rahman Othman.

Khalid: Tuntutan Bersih mahu pastikan SPR pengadil baik


AMPANG, 2 Julai – Tan Sri Khalid Ibrahim menolak dakwaan Umno-BN bahawa Himpunan Bersih 2.0 bertujuan merampas kuasa Putrajaya, sebaliknya pembaharuan yang dituntut Bersih hanya mahu memastikan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjadi pengadil yang baik.
Justeru Menteri Besar Selangor (gambar) menekankan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak juga seorang pemain seperti diri beliau.
“Saya fikir, jangan mengelirukan antara untuk mengakan pilihan raya yang adil dan bebas dan menawan Putrajaya.
“(Dakwaan) itu memperlekehkan kebijaksanaan pengundi,” kata beliau kepada pemberita selepas melancarkan skim pemilikan tanah kerajaan negeri Selangor di Kampung Bukit Sungai Puteh.

Video : Tahan Anggota PSM,cubaan Terbaru Gertak Ahli Politik ,Orang Ramai

Video : MP Sg Siput Dan Lima Yang Lain Ditahan Di Bawah Akta Darurat

Video : Wan Ahmad Dicabar Buktikan Kata katanya

Video : EXCO Selangor Ditahan

Video : Ali Rustam wants Ambiga's citizenship revoked

Terdesak : Putrajaya isytiharkan Bersih pertubuhan haram

KUALA LUMPUR, 2 Julai – Putrajaya hari ini mengisytiharkan Bersih sebagai sebuah pertubuhan haram – seminggu sebelum ia merancang untuk menganjurkan Himpunan Bersih 2.0.
"Menteri Dalam Negeri telah mengisytiharkan bahawa pertubuhan Bersih 2.0 sebagai pertubuhan yang menyalahi undang-undang mengikut Seksyen 5 Akta Pertubuhan 1966 berkuat kuasa 1 Julai (semalam)," kata Pendaftar Pertubuhan Datuk Abdul Rahman Othman hari ini.

Bersih outlawed: Ban shows BN afraid of the people, says Pakatan

Bersih outlawed: Ban shows BN afraid of the people, says PakatanThe Registrar of Societies has declared Bersih - or The Coalition for Clean and Fair Elections - an unlawful organisation effective from Friday, said ROS director-general Abdul Rahman Othman.
According to Abdul Rahman, Home Minister Hishammuddin Hussein had made the order under Section 5 of the Societies Act 1966.
In a statement out on Saturday, Abdul Rahman said Bersih had been creating unease and tension amongst the people. He accused Bersih of spreading pamphlets urging Malaysians to topple the BN government.
The ROS also said Bersih's activities were harmful and had dented the country's image, threatening public order, security, economic prosperity and national sovereignty.

MB Khalid: Don't mock intelligence of voters with Bersih a Pakatan ploy talk

MB Khalid: Don't mock intelligence of voters with Bersih a Pakatan ploy talkBrushing aside talk that the Bersih rally is about capturing federal power, Tan Sri Khalid Ibrahim today said the proposed reforms were akin to making the Election Commission (EC) a good “football referee.”
Expanding on the analogy, the Selangor mentri besar pointed out that Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, like himself, is only a player.
“I think [it is best not to conflate] trying to get a fair and free election with capturing Putrajaya.
“It is a mockery to the intelligence of the voters,” he told reporters after launching the Selangor government’s land ownership scheme for private residents here at Kampung Bukit Sungai Puteh.
Earlier today, Najib had lambasted Bersih chief Datuk Ambiga Sreenevasan and PAS for the planned July 9 rally, telling people here the Islamist party will do anything to capture Putrajaya.

Dr M jumps on anti-Bersih train, warns of Malays vs non-Malays clash

Dr M jumps on anti-Bersih train, warns of Malays vs non-Malays clashAs expected, Malaysia's best known racism-monger Mahathir Mohamad shrouded the Bersih rally with a racial tinge, describing it as a possible clash between the Malays and non-Malays.
He also condemned the Bersih 2.0 rally as a plot by the Pakatan Rakyat leaders to topple the ruling BN government, and seemingly gave tacit endorsement to the string of arrests made by the Najib administration so far.
“I hope that it is not a clash between the Malays and the non-Malays — the Malays with the government and the non-Malays with Bersih. And also, it should not be Muslim against non-Muslim. That is the danger in Malaysia... you play that game, you will divide people. You divide people and then there will be no peace in the country,” Mahathir told reporters on saturday.
“The purpose is political... precisely for Pakatan Rakyat. It is not about whether the election is clean or not... that is secondary. But they want to paint the government black and therefore, although you are gray, you look more white."

PAS fires back at Najib: Only those who are "dirty" would reject Bersih

PAS fires back at Najib: Only those who are "dirty" would reject BersihPAS leaders scoffed at Prime Minister Najib Razak, who lambasted the Islamist party and Bersih chief Ambiga Sreenevasan, for the July 9 Bersih rally for free and fair elections, saying that only those who were "dirty" would reject reforms meant to cleanse out years of corruption and abuse.
Najib had told a rally in Kelantan that PAS would do anything to capture Putrajaya.
“Who doesn’t know Ambiga. She’s the one who threatened Islam. And below her is Mat Sabu,” Najib told a crowd during a one-visit to Kelantan.
Najib was referring to Mohamad Sabu, the PAS deputy president whose election early last month had stunned UMNO strategists because of his well-known dislike for Najib's nationalist party.

PAS pertikai polis tutup pintu rundingan

KOTA BHARU, 2 Julai: Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu, mempertikaikan tindakan polis yang menutup pintu rundingan dengan pihak penganjur Bersih 2.0
(Mohamad Sabu disambut para jamaah masjid Darul Qarar)
Ini kerana Bersih adalah pencinta demokrasi dan keamanan, apa lagi untuk dikena tindakan ISA terhadap mereka yang menyertai Bersih.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung perkara itu selepas majlis ramah mesra bersama beliau di masjid Darul Qarar di sini hari ini.
Menurutnya, Bersih adalah pencinta keamanan dan demokrasi. Namun begitu, Umno dan BN dilihat terlalu takut dengan Bersih.

Terbongkar Akhirnya : Pewaju kutuk demonstrasi ganas Umno, PERKASA

Pertubuhan Wartawan dan Jurugambar Akhbar Cina Pulau Pinang (Pewaju) hari ini mengutuk sekeras-kerasnya tindakan penunjuk perasaan pro-Umno yang “menyerang dan mengancam” wartawan semalam.

NONEDua daripada wartawan berkenaan yang menjadi mangsa sikap agresif penunjuk perasaan itu telah membuat laporan polis.

Pewaju juga meminta polis membuat siasatan dengan secepat mungkin dan mengumunkan keputusan siasatan kepada orang ramai untuk mengembalikan keyakinan rakyat terhadap polis.

“Dalam satu demonstrasi di bawah pimpinan peniaga Komtar, Mohamed Ghani Abd Jiman yang mendakwa dirinya sebagai wakil NGO, sekurang-kurangnya tiga wartawan diserang atau diancam oleh penyokong demonstrasi,” kata pertubuhan itu dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Bersih 2.0 : MP Sg Siput, lima lagi ahli PSM ditahan bawah Ordinan Darurat

KUALA LUMPUR, 2 Julai — Polis menahan semula Ahli Parlimen Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar dan lima lagi ahli Parti Sosialis Malaysia (PSM) selama 60 hari di bawah Ordinan Darurat hari ini, yang membolehkan penahanan tanpa perbicaraan.
Keenam-enam mereka hadir di mahkamah Butterworth pagi ini selepas perintah reman tujuh berakhir.
Mereka ditahan minggu lalu berhubung Himpunan Bersih 2.0 bersama 25 yang lain.
Seorang sudah dibebaskan Ahad lalu.
The Malaysian Insider difahamkan mereka akan dibawa ke Bukit Aman di Kuala Lumpur untuk tindakan susulan.
Seramai 24 yang lain dibawa ke mahkamah hari ini dan mereka diwakili oleh peguam kanan  Sulaiman Abdullah, seorang bekas presiden Majlis Peguam.

Tahan Anggota PSM, Cubaan Terbaru Gertak Ahli Politik, Orang Ramai Tidak Sertai Bersih 2.0


SHAH ALAM 2 JULAI : Penahanan enam ahli Parti Sosialis Malaysia (PSM) termasuk ahli parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar adalah cubaan terbaru kerajaan Umno-Barisan Nasional untuk menakut-nakutkan orang ramai dan pemimpin politik dari terus menyertai perhimpunan aman Bersih pada 9 Julai ini.

Menurut Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar,tidak cukup dengan tindakan rakus polis secara semberono menahan sesiapa sahaja pemimpin pembangkang mahupun orang awam yang memakai pakaian berwarna kuning, polis terus menggunakan seluruh kekuatan yang ada untuk menyekat hak kebebasan orang ramai untuk bersuara.
" Tindakan itu adalah tindakan untuk menakutkan orang ramai dan pemimpin-pemimpin politik khususnya bahawa ini adalah satu isyarat, kalau kamu teruskan Bersih, inilah akibatnya, kamu akan terima hukuman seperti ISA.

Bersih 2.0 : Khutbah Jumaat Jadi Wadah Sebar Fitnah?

Keunggulan Islam di Malaysia akan tercemar  jika umat Islam tidak bangkit untuk menolak penggunaan masjid bagi mencapai agenda politik parti pemerintah.
Penggunaan Khutbah Jumaat untuk menfitnah penganjur dan peserta Bersih 2.0 harus dibidas oleh seluruh umat Islam; tidak kira mereka di Kuala Lumpur dan Putrajaya yang terpaksa mendengar khutbah itu sebelum menunaikan solat Jumaat semalam.

Selama ini, masjid tidak pernah diheret secara langsung dalam sesuatu pertikaian politik yang melibatkan agenda Umno, PAS mahupun Parti Keadilan Rakyat.

Campur tangan bingkas pihak Istana juga diharap dapat memastikan tidak ada pihak yang memperalatkan kesucian masjid untuk mencari kemenangan di kotak undi.

Bagaimanapun Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menukar segala sifir itu semalam apabila mengarahkan semua masjid di ibu negara dan Putrajaya membacakan Khutbah Jumaat bertajuk “Memelihara Nikmat Keamanan.”

Tidak ada masalah dengan tajuk sebegitu namun intipati khutbah itu yang dipertikaikan. Ia disulami dengan tuduhan dan tohmahan bersabit Bersih 2.0 walaupun perhimpunan itu belum pun berlaku.

Berikut dua petikan daripada Khutbah yang dimaksudkan:

 “Mutakhir ini kita dibimbangi oleh gerakan PELAMPAU yang menggelarkan diri mereka sebagai Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil.  Golongan ini pada asasnya memperjuangkan kepentingan individu atau fahaman tertentu tanpa mengambil kira sensitiviti dan kepentingan awam. “

“Dalam usaha mencapai matlamat perjuangan, golongan ini akan melakukan demonstrasi  jalanan, perhimpunan haram. Mereka akan berarak ke hulu- hilir, berkumpul untuk BERTINDAK GANAS, merosakkan harta awam, melanggar undang-undang negara, malah SANGGUP MENCEDERAKAN PASUKAN KESELAMATAN.”

JAWI melakukan dosa besar dalam membuat tuduhan melulu terhadap Bersih dalam keghairahan menyokong usaha pemerintah untuk membatalkan perhimpunan itu.

Dakwaan-dakwaan yang dibuat oleh JAWI adalah tanpa bukti dan boleh diibaratkan rekayasa untuk disebarkan menerusi masjid-masjid supaya umat Islam menolak Bersih.

Apakah JAWI dianugerahkan  “kuasa ajaib” untuk meramalkan apa yang akan berlaku pada 9 Julai?

Atau, adakah JAWI sekadar  ikut telunjuk Umno dan memomok-momokkan apa yang disebut oleh pemimpin parti itu yang kemudian diulang oleh polis dan media arus perdana?

Bukankah JAWI sepatutnya  membuat penilaian sendiri terhadap  Bersih 2.0 secara objektif dan mengambil kira nas-nas Islam sebelum mengeluarkan khutbah mengupas agenda Bersih secara jujur?

Malangnya, ini tidak dilakukan. Sebaliknya, teks ucapan Khutbah Jumaat JAWI mengenai Bersih 2.0 tidak ubah seperti membaca Utusan Malaysia atau mendengar pengumuman polis menerusi TV3.

Selain membuat tuduhan-tuduhan yang disebut di atas, Khutbah Jumaat JAWI semalam juga mendakwa golongan “pelampau” Bersih meniru tindakan keganasan yang berlaku di negara asing bagi menekan dan mengugut pemerintah dalam memenuhi tuntutan mereka.

“Mimbar ingin menegaskan tindakan golongan “PENGKHIANAT”  seperti ini merupakan satu tindakan yang zalim dan haram bagi umat Islam mengikutinya kerana cara ini sebenarnya satu tindakan yang boleh mencampakkan manusia itu di dalam kebinasaan serta mendatangkan keburukan, kegelisahan dan kesusahan kepada masyarakat.”

Untuk maklumat JAWI, beberapa maklumat asas mengenai Bersih 2.0 adalah seperti berikut:

1.       Ia dianjurkan oleh 63 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) namun disokong oleh parti-parti politik yang mahukan sebuah Suruhanjaya Pilihan Raya yang berwibawa dan sistem pilihanraya yang adil dan telus.

2.       Semua pemimpinnya, termasuk Pengerusinya, Ambiga  Sreenevasan dan Zaid Kamaruddin daripada Jemaah Islah Malaysia (JIM) memberi jaminan perhimpunan itu sebuah tuntutan masyarakat sivil yang aman.

3.       Lima ribu sukaralewan akan bertugas untuk memastikan perhimpunan berlangsung secara aman dan teratur.  Pasukan-pasukan peguam dan doktor juga disediakan untuk menangani sebarang keadaan.

Apa yang diperlukan ialah kerjasama polis untuk memastikan tidak berlaku kesesakan lalu lintas dan sebarang masalah lain yang berbangkit.

Sebaliknya, polis sudah pun mengharamkan gerakan ini, menangkap lebih 100 orang dan “mengecap” perhimpunan Bersih sebagai usaha menghidupkan fahaman komunis, malah di dalangi oleh agen asing!

Hanya Tuhan sahaja tahu apa yang akan dilakukan oleh polis pada 9 Julai ini. JAWI bagaimanapun sudah pun menjangka peserta Bersih akan bertindak ganas dan sanggup mencederakan pasukan keselamatan!

Hari ini pula Perdana Menteri Najib Razak cuba membakar sentimen keagamaan oleh Melayu apabila mendakwa Ambiga adalah musuh Islam kerana terbabit dalam kes Lina Joy.

Hanya Najib boleh menjawab bagaimana tindakan Ambiga membela Lina Joy boleh membahayakan Islam dan dasar 1Malaysia yang dibawanya.

Begitu juga JAWI harus menjelaskan bagaimana martabat dan syiar Islam boleh dipertingkatkan menerusi tuduhan dan tohmahan tidak berasas terhadap penganjur dan peserta Bersih.

JIka Khutbah Jumaat tajaan Jawi semalam dibiarkan berlalu begitu sahaja, maka ia akan membuka pintu untuk Umno selaku Pemerintah memperalatkan masjid setiap kali parti itu dalam keadaan terdesak untuk memenuhi agenda politiknya.

Demo UMNO : Tunjukkan dimana kezaliman kami - Guan Eng

 TASEK GELUGOR, 2 Julai:  Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mencabar Pergerakan Pemuda Umno Pulau Pinang dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang bersekongkol dengan 'demo jalanan' di hadapan Komplek Tun Abdul Razak (Komtar) semalam supaya tunjukkan dimana kezaliman kerajaan negeri Pulau Pinang.
"Buktikan di mana kezaliman Kerajaan Pakatan Rakyat sejak mengambil alih pemerintahan daripada Barisan Nasional (BN) pada tahun 2008," kata Lim Guan Eng.
Semalam Pemuda Umno telah membuat demonstrasi kononnya membantah Ketua Menteri Pulau Pinang, Guan Eng kerana menyokong Perhimpunan Aman BERSIH 2.0 yang bakal diadakan di ibu negara pada 9 Julai 2011 ini.

Perjumpaan PESAKA : Ali Rustam mahu kerakyatan Ambiga dilucutkan

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam mahu kerajaan persekutuan melucutkan taraf kewarganegaraan pengerusi jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0 Datuk S Ambiga.

rustam ali silat group bersih 4Bercakap kepada wartawan selepas perjumpaan dan mesyuarat Guru-guru Silat Malaysia anjuran Persekutuan Kebangsaan Pesilat Malaysia (Pesaka), Ali yang juga presiden pertubuhan itu berkata seseorang yang cuba menghuru-harakan negara ini tidak layak menjadi warganegara.
"Biar hilang seorang, jangan hilang semua... Kenapa nak jatuhkan kerajaan sekarang," katanya.

"Dia boleh masuk pilihan raya, tubuh parti, kenapa nak berdemonstrasi. Kalau nak jadi seperti negara luar, biar (dia) jadi rakyat negara luar," katanya dalam satu sidang media.

Turut hadir dalam sidang media tersebut Pengerusi Majlis Guru-guru Silat Malaysia Tan Sri Omardin Mauju dan 211 wakil pertubuhan seni silat seluruh negara.

Mengulas lanjut, dalam penjumpaan dan mesyuarat guru-guru silat, Mohd Ali berkata terdapat juga wakil pertubuhan silat mencadangkan Ambiga dikenakan hukuman buang daerah.

Pewaju mengecam Pemuda UMNO, PERKASA dan polis

Pertubuhan Wartawan dan Jurugambar Akhbar Cina Pulau Pinang (Pewaju) mengutuk sekeras-kerasnya dengan perkara wartawan diserang dan diancam oleh Pemuda UMNO dan PERKASA dalam demonstrasi kelmarin.  Pewaju juga rasa kesal dan tidak puas hati dengan pihak polis yang gagal menjalankan tugas untuk melindungi rakyat.
Dalam satu demonstrasi telah dijalankan bawah pimpinan peniaga KOMTAR yang Mohamed Ghani Abd Jiman yang mendakwa dirinya sebagai wakil NGO, sekurang-kurangnya tiga wartawan diserang atau diancam oleh penyokong demonstrasi sepanjang masa perjalanan.  "Serangan atau ancaman daripada penyokong demonstrasi ini berlaku tanpa menghirau kewujudan polis.  Maka, bolehkah rakyat Malaysia yakin dengan keadaan keselamatan dalam negara?"

Bersih 2.0 : Sungai Siput MP, five PSM members held under emergency law...OPS Lalang 2...!!!

KUALA LUMPUR, July 2 — Police have re-arrested Sungai Siput MP Dr Michael Jeyakumar and five other Parti Sosialis Malaysia (PSM) members for 60 days under the Emergency Ordinance, which allows for detention without trial.
The six were due in the Butterworth courts this morning as a seven-day remand order had expired after their arrest for promoting the Bersih rally last week.
Dr Jeyakumar has been held under a law which allows detention without trial. — File pic
It is understood that the six have been sent to the Bukit Aman federal police headquarters. Twenty-four others held with them were brought to the courts today. They are being represented by senior lawyer Sulaiman Abdullah, a former Bar Council president.
Police have arrested more than 100 people this past week in connection with the Bersih rally, declaring its yellow T-shirt illegal.
The latest to be arrested was Selangor exco member Ronnie Liu last night.

Clear and present danger not just for Bersih but also Najib

Clear and present danger not just for Bersih but also NajibIt looks like Prime Minister Najib Razak is determined to dig in despite a signal from stalwarts within his UMNO party that he was going about the July 9 Bersih rally in the wrong way. Instead of of easing off, the Najib administration moved further into a test of wills.
It returned fire by zooming in on the Chinese jugular in the Pakatan Rakyat, arresting DAP Selangor executive councilor Ronnie Liu for allegedly promoting the Bersih 2.0 Rally due for July 9.
But rather than break the will of the citizens or the opposition, Najib and his conspirators may have miscalculated.
UMNO factions eye Emergency rule with wariness
In the coming days, Malaysians can expect a political roller-coaster if Najib decides to press on. He is likely to face opposition not just from citizens, Opposition Leader Anwar Ibrahim, Pakatan but also key players from within his own UMNO party.
It is believed that discussions are already underway amongst UMNO warlords to oust Najib before the next general election to prevent further harm to the BN's chances.

Bersih 2.0 : Sabah singer Atama to lead rally

An outspoken singer has come forward to organise the Bersih 2.0 rally in Kota Kinabalu.

KOTA KINABALU: An outspoken local singer, Atama, is leading the Bersih campaign in Kota Kinabalu, come July 9.
Atama or Andrew Ambrose Mudi, who had earned the wrath of Barisan Nasional leaders before for his outspokenness, told a press conference here today that he and his friends Michael Liew and Chester Pang, had yesterday applied for a police permit for the peaceful assembly at the city’s Padang Merdeka here.
“We decided to apply for the permit, with complete documents such as the programme for that day and a list of the organising committee members,” he said.
Asked what would happen if the police deny them the permit, Atama, 36, said they would re-apply and “will cross the bridge when we come to it”.

Wang Rakyat : Permata Negara tiada agenda politik, kata Rosmah

Program Permata Negara yang diperkenalkan kerajaan sama sekali tidak mempunyai agenda politik sebaliknya ia demi masa depan kanak-kanak muda yang perlu dibentuk dengan nilai-nilai mulia.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Penyelarasan Permata Negara, Datin Seri Rosmah Mansor berkata sebaliknya program Permata Negara itu membuka ruang yang luas kepada semua pihak tanpa mengira fahaman politik untuk berganding bahu dengan kerajaan dalam membantu mendidik kanak-kanak itu menjadi insan cemerlang pada masa depan.

"Perluasan program Permata ini berfokuskan kepada kanak-kanak tanpa mengambil kira fahaman politik kerajaan yang memerintah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Apa Khabar Anak Permata di Pusat Anak Permata Negara (PAPN) di Bachok, hari ini.

Rosmah, yang juga isteri Perdana Menteri, kini berada di Kelantan mengiringi Datuk Seri Najib Razak dalam rangka lawatan kerja sehari ke negeri ini.

Bersih 2.0 : SPR digesa berunding bagi elak himpunan 9 Julai

Persekutuan Persatuan-Persatuan Hokkien Malaysia (FHAM) menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) berbincang dengan pihak BERSIH 2.0 dan badan NGO lain mengenai reformasi pilihan raya bagi mengelakkan perhimpunan 9 Julai ini.

tee hock sengDalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan menerusi Bernama, Presiden FHAM Senator Tan Sri Tee Hock Seng berkata mereka yakin wawasan Malaysia yang sedang dilaksanakan melalui GTP dan ETP hanya boleh dicapai melalui pilihan raya yang telus, adil dan saksama.

“Pihak-pihak penganjur (mesti) mencari jalan perdamaian yang lain bagi mengutarakan isu-isu yang mahu dibangkitkan. Jika tidak, perhimpunan ini akan menyebabkan pertembungan yang bakal membawa pergolakkan bagi masyarakat Malaysia,” katanya.

Menurut Tee jika perhimpunan oleh BERSIH, PERKASA dan Pemuda Umno pada 9 Julai ini menjadi kenyataan, beliau bimbang ia akan menyebabkan keadaan tidak terkawal dan akan terjadi insiden yang tidak diingini yang boleh mengancam keselamatan orang awam.

‘Anwar behind bars will end BN rule’

If Anwar Ibrahim goes to jail the opposition will have to find a leader 'sufficiently credible and respectable' to become the rallying point. Who will this be?

Anwar Ibrahim behind bars is as much a problem as he is outside. It will still cause Barisan Nasional so many seats.
So the question is, how do we deal with Anwar?
Anwar’s good fortune is brought about by Umno’s incompetence. It mishandled the sex video clip issue.
It should not have given a semblance of involvement in the video. We should have let this Shazryl Eskay Abdullah chap do it by himself.
But the Umno president (Najib Tun Razak) felt compelled to meet up with Rahim Tamby Chik and Shuib Lazim, thereby giving the impression that Umno is involved.