Rabu, 29 Jun 2011

Bersih 2.0 : Cubaan rampas baju BERSIH di Stadium Melawati.

Cubaan merampas baju BERSIH oleh beberapa oleh pihak yang disyaki sebagai polis mencetuskan kekecohan dalam ceramah PAS di Shah Alam malam ini.

ceramah pas shah alam chaos, bersih t-shirt confiscatedPada kejadian di sebuah pintu masuk di Stadium Melawati sebentar tadi, beberapa orang dipercayai polis berpakaian biasa bertindak merampas baju BERSIH yang dijual.

Tindakan itu menyebabkan kira-kira 100 penyokong Pakatan naik angin dan mengerumuni sambil menolak lelaki yang dipercayai polis itu sedikit demi sedikit ke jalan raya.

"Jangan bagi mereka masuk," kedengaran beberapa orang menjerit sesama mereka.

Kelihatan sebuah dua van peronda polis diletakkan sekitar kawasan kejadian sambil menyalakan lampunya.

SMM gembleng tenaga turun Himpunan Bersih 2.0

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan 12 badan mahasiswa lain akan menggemblengkan seramai mungkin mahasiswa di seluruh negara supaya turun ke Kuala Lumpur untuk menyertai Himpunan Aman Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.  
Mereka akan mengerahkan mahasiswa berhimpun secara aman menuntut pilihanraya yang bersih dan adil bersama-sama peserta Himpunan Bersih 2.0 lain dengan patriotisme yang tinggi demi membina masa depan Malaysia yang lebih baik.
Sehubungan itu, SMM menggesa pihak polis supaya menjaga keselamatan peserta perhimpunan Bersih 2.0 yang dijamin hak untuk berhimpun oleh perlembagaan.
Pengerusinya, Ahmad Syukri Ab Razab menegaskan, KDN dan pihak-pihak lain turut digesa supaya berhenti daripada menakutkan rakyat dan mahasiswa untuk berhimpun pada 9 Julai ini.

Pakatan cabar Hisham buktikan Bersih 2.0 haram

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Ahli Parlimen Pakatan Rakyat mencabar Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menjelaskan secara terperinci mengenai dakwaannya bahawa Bersih 2.0 adalah haram.
Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) berkata, dakwaan itu adalah tidak berasas sama sekali kerana Bersih 2.0 dianggotai oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik yang berdaftar secara sah.
"Saya cabar menteri membuat penjelasan mengenai kedudukan Bersih itu sendiri. Tolong nyatakan apa kesalahan Bersih (2.0) sehingga mengatakan ia pertubuhan haram sedangkan pertubuhan-pertubuhan yang menyertai Bersih ialah parti (politik) dan NGO yang berdaftar dengan pertubuhan dan tak ada kumpulan yang tak berdaftar," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.
Mahfuz turut menyanggah dakwaan Hishammuddin bahawa perhimpunan Bersih 2.0 9 Julai ini adalah haram sedangkan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) mengiktiraf perhimpunan aman sebagai tindakan yang sah di sisi undang-undang.

Watch what you wear in M'sia these days, the govt has gone bonkers!

Watch what you wear in M'sia these days, the govt has gone bonkers!Nowadays, in this country dressing has become very important. Yellow is out, even though it’s the Royal colour. Even though you may be supportive of Royalty, you may also be accused of waging a war against the king. A yellow t-shirt with a Bersih emblem, is deemed dirty and it could get you arrested on the spot. Never ever try wearing it to a mosque. If you happen to wear anything yellow on the streets of KL, you get the uneasy feeling that the cops are eyeing you as they walk past by.
Wearing Red t-shirts with the word ‘Patriot’ is okay though, as you are supporting the Mat Rempit ruling regime. It also means that you may race the streets at midnight, with the police flagging you on - not to stop you but in support!
Green T-shirts may be misconstrued as a support for PAS, an Islamist party that has been deemed un-Islamic by the government for focusing on a welfare state, a concept that UMNO says it already practises. PAS has been warned not to copy UMNO’s welfare state which is more Islamic than PAS'.

World is taking stock of Najib's inability to handle Bersih

World is taking stock of Najib's inability to handle BersihThe Home Minister of Malaysia’s outright ban on the wearing of anything yellow – be it a T-shirt, shoes, pants or skirts, headband, or whatsoever, is imparting shockwaves down the spine of caring, concerned citizens.
The Home Minister’s announcement and the immediate police action that went into over-drive with premises raided, will be ringing alarm bells all over the world for certain.
The learned professor from the International Islamic University in Malaysia has in all honesty and with courage pointed out that there is no law in the country to effect such a ban. And that the highest law of a democratic nation - the Constitution of Malaysia is being compromised.
The authorities are claiming that this mother of all bans on wearing anything yellow and suggesting ‘Bersih 2.0’ is being invoked for “national security”. Simultaneously more threats are being pumped out of the government’s nozzle – i.e. the police, the various pro-UMNO and BN agentries and from the corriodors of vested interests.

Video : Umno Guna Alasan Lapuk Hosni Mubarak Untuk Lumpuhkan Bersih 2.0

Video : Tangkapan awal bukti kejayaan Bersih

Video - Shafee Penjawat Awam Harus 'Berjihad' Menegakkan Intergriti

Video - Secret tapes: My conscience is clear, says Johari

Video : Police record Pakatan MPs' statements in Parliament

Bersih 2.0: Fomca kesal kenyataan penasihatnya

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (Fomca) kesal dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh penasihatnya, Chua Kim Tee mengenai himpunan aman Bersih 2.0.
Kenyataan tersebut tidak sepatutnya dikeluarkan oleh Chua Kim Tee kerana ia bukanlah kenyataan rasmi Fomca, sebaliknya hanyalah kenyataan peribadinya sahaja.
Pengarah Komunikasi Fomca, Mohd Yusof Abdul Rahman menegaskan, Fomca adalah sebuah badan yang berpegang teguh kepada prinsip Perlembagaan Negara, tetapi kenyataan Chua ternyata telah menimbulkan imej negatif kepada pertubuhan itu.
Menurut beliau, sebagai badan yang berpegang kepada prinsip Perlembagaan, kenyataan Chua pasti tidak dipersetujui oleh Fomca kerana Fomca sendiri adalah badan yang berkecuali dengan sebarang pertubuhan politik.

Pak Samad sertai Bersih 2.0 kecuali dihalang atau dihilang

SHAH ALAM, 29 Jun: Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said (gambar) menegaskan beliau tetap sertai Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai depan kecuali dihalang atau 'dihilangkan'.
Ketika menjawab soalan wartawan dalam satu sidang media petang tadi, tokoh seniman pejuang ini  bertegas dengan pendirian teguhnya.
Pada 27 Jun lalu, Pak Samad telah dipanggil ke Balai Polis Dang Wangi untuk diambil keterangan tentang sajaknya bertajuk Unggun Bersih.
Sajak yang menyokong Bersih itu dibacakan dalam majlis Pelancaran Bersih pada 19 Jun lalu di ibu kota, itu pun hanya dibaca dalam dua para sahaja.
Sidang media itu disertai juga Presiden Seniman Paksi Rakyat (Paksi), Dinsman; Setiausaha Paksi, Hasni Abas dan Setiausaha Budayawan Bertindak, Kassim Muhammad.

200 peneroka Kerteh saman Felda

Ini merupakan kes pertama peneroka di Terengganu menyaman Felda.

PETALING JAYA: Kira-kira 200 peneroka dari gugusan Felda Kerteh, Dungun akan memfailkan saman mereka terhadap agensi kerajaan itu pada bulan Julai ini bagi menuntut dikembalikan wang caruman tanaman semula sebanyak RM17,000 seorang.
Presiden Persatuan Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaaan (Anak), Mazlan Aliman berkata, pihaknya akan memfailkan saman itu pada bulan depan bagi menuntut wang caruman itu yang sehingga sekarang ini belum dibayar balik.
“Peguam kami sedang merangka proses untuk memfailkan saman tersebut,” ujarnya ketika dihubungi hari ini.
Ini merupakan kes pertama peneroka di Terengganu menyaman Felda.

UMNO diresapi komunis

Utusan Malaysia menjerit dengan tajuk akhbar semalam “Komunis resapi Bershttp://thestar.com.my/archives/2008/3/18/lifefocus/f_4partisocial.jpgih” dengan dakyah ciptaannya: “Ancaman terhadap keselamatan negara melalui gerakan komunis yang kini meresapi demonstrasi haram, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) berada pada tahap membimbangkan”.
“Pada tahap membimbangkan” kerana ada orang pakai t-shirt merah imej gambar Che Guevara?

Yakin BN akan tumbang kali ini

Oleh Mohamed Noor Jaafar 
Saya tidak tahulah rakyat yang macam mana lagi yang akan menyokong dan mengundi Umno/BN pada pilihan raya umum akan dating, jika ini sikap dan perangai pemimpin yang memerintah negara ini yang boros dan membazirkan wang rakyat.

Tindakan pemimpin Umno yang menerajui kerajaan sekarang tidak langsung menggambarkan dia (kerajaan) mendahulukan rakyat sebagaimana slogan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ‘Rakyat didahulukan, prestasi diutamakan’.

UMNO perlu ingat- Lagi menekan lagi rakyat jauhinya

Oleh Aspan Alias
Nampaknya tekanan terhadap Bersih bertambah hebat. Usaha untuk menggagalkan perhimpunan itu dengan paksaan awal dan tindakan pre-emphttp://2.bp.blogspot.com/-QERUvb8bb9w/Tgdlu8O1i4I/AAAAAAAAONM/GcYJZWMAbE8/s400/najib-pakai%2Bkuning.jpgtive dengan tangkapan terhadap mereka yang memakai baju T Bersih. Pada hari ini kedengaran Ketua Polis Negara juga berkata bukan saja setakat baju T tetapi kasut dengan bus juga tidak boleh melambangkan perjuangan untuk menuntut demokrasi secara adil dan saksama.


Omar Din seorang guru silat tersohor negara juga memberikan amaran jika Bersih teruskan juga rally itu jangan salahkan beliau jika anak-anak silat beliau akan bertindak kasar terhadap rakyat yang memperjuangkan keadilan. Sebelum ini Perkasa telah menggertak akan mengadakan rally itu jika bersih tidak membatalkannya.

BERSIH 2.0 Catat Rekod Dunia Agaknya,2000 Laporan Polis Telah Dibuat Dari Seluruh Ceruk Pelosok Negara.


Setakat ini sudah hampir mencecah 2000 laporan polis telah dibuat oleh pihak yang mahu menafikan suara Rakyat yang inginkan Pilihanraya yang Adil & Telus. Dan kita tahu siapa disebalik laporan2 yang telah dibuat ini, yang tak lain tak buat ialah UMPORNO a.k.a UMNGOK.

IGP says cops to arrest those with pro-Bersih ‘shoes, cars, buses’


By Yow Hong Chieh, The Malaysian Insider

KUALA LUMPUR, June 29 — The police will not only arrest those sporting Bersih T-shirts but may also take action against anyone using any medium to promote the illegal rally, the Inspector-General of Police (IGP) has said.

Bersih internet campaign begins: A message to all Malaysians


Salam!
Today, Wednesday, 29th of June, from 2pm-6pm, is Bersih’s day of internet activism. Our goal is to exponentially increase visible support for Bersih online, as part of our movement for a free and fair electoral system, and for a better Malaysia for all Malaysians.

Video : Seri Perdana Zahirkan Pemborosan Kerajaan

Video : Polis Jangan Ganggu Program Selangor

Video : RM6bil EPF loan: Anak to hound Felda for answers

Vifdeo : PKR expects emergency status for July 9 rally

Bersih 2.0 : Menteri, polis jangan atasi parlimen

KUALA LUMPUR: Menteri dan pasukan polis tidak mempunyai kuasa untuk mengisytiharkan kesalahan yang tidak disebut oleh mana-mana undang-undang bertulis.
Demikian kata Profesor Dr Abdul Aziz Bari kepada Keadilandaily ketika diminta mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri Dato Seri Hishamuddin Hussein dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar hari ini.
Hishamuddin memberi amaran sesiapa yang memakai baju T kuning Bersih adalah melakukan kesalahan dan boleh ditangkap.
Sementara Ismail pula menambah, sesiapa yang memakai kasut, menaiki kereta dan bas untuk mempromosikan perhimpunan itu  juga akan ditahan kerana  melakukan kegiatan menghasut.
Aziz berkata, kuasa untuk membuat undang-undang telah diletakkan di tangan parlimen.
“Menteri dan kakitangan awam seperti polis tidak mempunyai kuasa berbuat demikian. Jika ada pun kuasa itu ia mesti disebut secara jelas dalam akta yang berkenaan,”.
“Apa yang dilakukan oleh menteri dan polis ialah membuat kesalahan atau jenayah baru yang di luar bidang kuasa mereka”, kata pakar perlembagaan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia  itu.

Bersih 2.0: Anwar nafi ada kaitan anasir asing

KLANG, 29 Jun – Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menegaskan Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini tiada apa-apa kaitan dengan anasir asing mahu pun komunis dan penentangan terhadap Yang di-Pertuan Agong.
Tuduhan-tuduhan tersebut sengaja direkayasa untuk menakut-nakutkan orang ramai daripada menyertai perhimpunan itu, katanya merujuk kepada kenyataan polis berhubung penahanan anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) dengan bahan berunsur komunis, dan dakwaan penulis blog bahawa perhimpunan itu disokong badan-badan bukan kerajaan antarabangsa tajaan Yahudi Zionis.
Pada 25 Jun lalu, polis Pulau Pinang menahan 31 anggota PSM, termasuk Ahli Parlimen Sungai Siput Dr S. Jayakumar Devaraj, selepas menemui bahan dipercayai mengandungi unsur komunis dan penentangan terhadap Yang di-Pertuan Agong, dalam bas yang mereka naiki di Plaza Tol Sungai Dua, Kepala Batas.
Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Jaafar dilaporkan berkata siasatan polis mendapati aktivis PSM yang ditahan itu cuba menghidupkan semula fahaman komunis.

Bersih 2.0: Polis soal siasat lima pemimpin, 18 lagi susul


Polis mengawal pejabat sekretariat Bersih di Petaling Jaya selepas melakukan serbuan pagi tadi. – Foto oleh Jack Ooi
KUALA LUMPUR, 29 Jun – Polis meneruskan pendekatan mereka dengan menyoal siasat lima lagi aktivis hari ini  berhubung Himpunan Bersih 2.0 bulan depan, dan dijangka akan menyasarkan 18 lagi, demikian menurut seorang peguam Majlis Peguam. Lima yang disoal siasat hari ini ialah anggota jawatankuasa pemandu  Maria Chin Abdullah, pengarah Tenaganita Irene Fernandez, aktivis sosial Hishammuddin Rais, ketua biro undang-undang PKR  Latheefa Koya dan ketua DAP Selangor DAP Teresa Kok.
Mereka dipanggil hadir di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi petang ini.
Peguam Edmund Bon, yang menemui mereka kecuali Kok ketika sesi soal siasat memberitahu pemberita bahawa seramai 40 aktivis termasuk ahli-ahli politik pembangkang dipanggil untuk disoal siasat berhubung Himpunan Bersih 2.0.
Katanya, beliau menerima maklumat bahawa 40 dipanggil ekoran laporan yang dibuat oleh seorang anggota polis yang menghadiri majlis pelancaran Himpunan Bersih 2.0 di Dewan Perhimpunan Cina Selangor Kuala Lumpur pada 19 Jun lalu.

Bersih 2.0: Tembelang Najib Pecah


KOMENTAR 29 JUN : "Saya menekankan supaya rakyat didahulukan kerana dalam sistem demokrasi berparlimen, suara rakyat adalah suara keramat,” Itu intipati ucapan Perdana Menteri Najib Razak beberapa bulan selepas dinobatkan sebagai Perdana Menteri pada tahun 2009. 

Dalam sekelip mata di bawah teraju beliau, Malaysia kembali ke era negara polis yang mewarnai pemerintahan Tun Mahathir Mohamad. 

Hanya kerana berlainan pendapat dengan pemerintah, maka suara 63 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) cuba dibisukan, manakala ruang bersuara untuk parti pembangkang disempitkan lagi. 

Rakyat yang memakai T-shirt membawa logo Bersih ditangkap, malah bendera Malaysia yang dibawa mereka untuk diedarkan kepada orang ramai juga dirampas. 

Bersih 2.0 : A Samad Said kutuk pengharaman ‘kuning’

SHAH ALAM: Sasterawan Negara, A Samad Said hari ini mengutuk tindakan pengharaman pakaian kuning yang diumumkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) semata-mata mahu menggagalkan Himpunan Bersih 2.0.
“Itulah, saya fikir ini ketakutan (kerajaan) yang amat menakutkan (mereka),” katanya pada sidang media khas anjuran Seniman Paksi Rakyat (Paksi) di Pesta Buku Selangor di sini, petang ini.
Pada sidang media itu, Paksi menggunakan kertas kuning sebagai kenyataan medianya.
Selain itu, A Samad Said juga mengulangi komitmen untuk turun menyertai Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini di ibu negara.
“Saya akan turun. Saya tidak hanya bersuara tapi bertindak. Suara tanpa tindak, itu bukan suara,” katanya yang lebih dikenali sebagai Pak Samad.

Bersih 2.0 : Umno Guna Alasan Lapuk Hosni Mubarak Untuk Lumpuhkan Perhimpunan Rakyat.

KUALA LUMPUR 29 JUN : Ketua Pembangkang  Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas Umno-BN kerana menggunakan alasan lapuk bekas diktator Hosni Mobarak untuk bertindak zalim terhadap penganjur dan penyokong perhimpunan aman Bersih 2.0. 

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat itu menolak dakwaan  Umno kononnya Bersih 2.0 bertujuan menggulingkan kerajaan menerusi tunjuk perasaan jalanan. 

Alasan itu mirip hujah yang digunakan oleh rejim Mubarak bagi menghalalkan tindakan ketenteraan terhadap rakyat Mesir yang bangkit menentang pemerintahan beliau, kata Anwar. 

Bersih 2.0 : Hishamuddin Harus Jelas Akta, Tangkap Individu Berbaju Kuning


KUALA LUMPUR 29 JUN : Kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Hishamuddin Hussein bahawa pemakaian baju rasmi Bersih 2.0, berwarna kuning adalah haram menjadi bahan lucu dikalangan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Ahli Parlimen Pokok Sena Mahfuz Omar menyatakan Hishammuddin seperti fobia dengan Himpunan Bersih kali pertama sehingga mendorongnya memberikan kenyataan yang tidak masuk akal bersabit himpunan aman itu.

Mahfuz berkata, Hishamuddin juga dan seolah- olah merestui tindakan tidak relevan polis menangkap sesiapa sahaja yang memakai baju berwarna kuning  tanpa mengikut Undang-undang.

Bersih 2.0 : PAS uncovers fake Bersih pamphlets

A factory is printing “hundreds of thousands” of material calling for a Libya-style revolution, say MPs.

KUALA LUMPUR: A factory in Johor is printing fake Bersih pamphlets calling for a Libya-style revolution to overthrow the government, according to MPs from PAS.
Speaking to reporters in the parliament lobby, Kubang Kerian MP Salahuddin Ayub showed a photographed copy of the pamphlet.
It had a Bersih 2.0 logo directly above a caption that read “Bersama kita tumbangkan kerajaan sekarang! Adakah kita mampu seperti Libya?” This translates to “Together we will topple the government now! Can we be like Libya?”
He said a reliable source told PAS that a factory was printing the pamphlets by the “hundreds of thousands”.
He said his party would make a police report about the development.

Bersih 2.0 : ‘Malaysia making mockery of human rights’

Malaysia sits in the UN Human Rights Council. But Klang MP Charles Santiago says the country should be stripped of its membership, with all the violations happening now.

PETALING JAYA: Malaysia is a member of the UN Human Rights Council and its main purpose is addressing human rights violations.
But judging from the blatant abuse of human rights here over the last two weeks, Malaysia’s very presence in the council is likely to be questioned.
The Human Rights Council was created by the UN General Assembly on March 15, 2006, aimed mainly at addressing human rights violations and make recommendations on them.
Malaysia was re-elected to the UN Human Rights Council on June 19, 2008. It will serve a three- year term which ends in 2013.
Klang MP Charles Santiago says the Barisan Nasional (BN) government does not care for human rights in the country and the UN should strip Malaysia of its membership of the Human Rights Council.
Santiago said the government should stop making a mockery of the council.

Bersih 2.0 : Tiada kaitan gerakan subversif

"Bersih adalah orang yang memperjuangkan demokrasi dan tidak melibatkan perjuangan komunis kerana komunis tidak mendukung konsep demokrasi," kata Menteri Besar Selangor.

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim menafikan wujudnya sebarang gerakan subversif atau komunisme dalam kelompok penganjur perhimpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai nanti.
Bercakap dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco, Khalid berkata perkara itu jelas bertentangan dengan konsep Bersih yang memperjuangkan amalan demokrasi pilihan raya di Malaysia, namun tidak menolak sekiranya gerakan sedemikian ‘terlepas pandang’ oleh penganjur.
“Sudah tentu dari segi pelaksanaan bila kita menguruskan beribu orang terdapat satu atau dua kumpulan yang tidak searus dengan kita.
“Bersih adalah orang yang memperjuangkan demokrasi dan tidak melibatkan perjuangan komunis kerana komunis tidak mendukung konsep demokrasi.

Bersih 2.0 : 54 tahun Umno BN perintah tapi penakut

PETALING JAYA, 29 Jun: Sungguh mengaibkan Umno BN yang telah mengurus negara hampir selama 54 tahun, masih menggunakan pendekatan ugutan dan menakut-nakutkan rakyat bagi menghalang perhimpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.
Ketua Penerangan PKR, Dr Muhammad Nur Manuty (gambar) berkata, segala ancaman dan tekanan pemerintah BN terhadap aktivis perhimpunan itu adalah manifestasi dari ketakutan dan kecemasan melulu mereka kepada keberanian rakyat dalam menyatakan ketidakpuasan hati mereka terhadap sistem pilihan raya negara ini.
Lojiknya, kata beliau selepas sekian lama mentadbir negara dan sistem pilihan raya pula memang dijalankan secara telus dan adil, BN dan Umno seharusnya menerima pandangan dan suara rakyat ini secara jantan dan berjiwa besar.
Katanya, kritikan rakyat terhadap kaedah pilihan raya diurus di negara ini terlalu banyak rasionalnya.
Menurutnya, SPR sendiri berulang kali menyatakan bahawa sistem yang ada memang banyak kelemahannya.
Malah, kata beliau mengakui tidak berupaya memperbaikinya berasaskan peruntukan undang-undang yang sedia ada.

Bersih 2.0 : Arab Spring or T-shirt Revolution, it has arrived in Malaysia

Arab Spring or T-shirt Revolution, it has arrived in MalaysiaThe last straw for Malaysia's nearly 30 million population could well be a simple, yellow round-necked tee.
Home Minister Hishammuddin Hussein has declared illegal the wearing of a t-shirt related to a free and fair elections rally, reinforcing the views of many regional experts that Prime Minister Najib Razak may have precipitated an early Arab Spring in the Southeast Asian nation. Or more precisely, a t-shirt revolution.
"I have been following the Bersih 2.0 saga very closely.  I believe that Najib and his government – because of their statements and actions -- are painting themselves into a corner," John Malott, the former US ambassador to Malaysia told Malaysia Chronicle.
"Increasingly, it is a lose-lose situation for Najib and his government. No matter what happens on July 9, both domestically and internationally, Najib already has lost."

Bersih 2.0 : Terima kasih kerana promosi percuma

KUALA LUMPUR, 29 Jun: Walaupun ditekan dengan pelbagai asakan, PAS mengucapkan ribuan terima kasih kepada polis dan media BN kerana membuat promosi percuma untuk perhimpunan Bersih 9 Julai ini.

"Apa pun kami berterima kasih kepada polis, pak menteri dalam negeri, Perkasa, pemuda Umno, Utusan Malaysia, RTM dan TV3 kerana tolong mempromosi secara percuma perhimpunan bersih pada 9 julai ini.

"Segala 'jasa baik' kamu tersebut kami serahkan pembalasannya pada Allah," kata peguam Mohamed Hanipa Maidin (gambar), AJK PAS Pusat.

Namun begitu, kredibiliti timbalan ketua polis negara dipertikaikan beliau dan disifatkan sebagai  bukan sahaja jahil undang-undang bahkan beliau telah menyalahguna kuasa.

Bersih 2.0 : Polis nasihatkan rakyat jauhi KL 9 Julai ini

Orang ramai dinasihatkan supaya menjauhkan diri daripada Kuala Lumpur menjelang 9 Julai ini, kata pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh.

Bersih 2.0 : Stop Bersih crackdown, Bar Council tells Putrajaya

Volunteers who were arrested at the Bersih secretariat office in Petaling Jaya today can be seen seated inside a locked police truck. — Picture by Jack Ooi
KUALA LUMPUR, June 29 – The Bar Council demanded today that the Najib administration stop its pre-emptive strikes against possible supporters of electoral reform group Bersih 2.0 ten days before its planned rally in the capital.
Council president Lim Chee Wee said he was alarmed by Putrajaya’s “wanton, unjustified and wholly disproportionate crackdown” this week on freedom of movement, speech and assembly, including nabbing individuals on flimsy excuses such as the clothes they were wearing.
“Most alarming has been the arrest and remand for seven days of a group of individuals (including two juveniles in their teens) in Penang, who are now being investigated under section 122 of the Penal Code for allegedly ‘waging war against the Yang Di-Pertuan Agong,’” he highlighted.

BERSIH 2.0: Setiausaha Eksekutif KL-SCAH dipanggil untuk soal-siasat

Dua orang polis tanpa pakaian uniform telah tiba di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor, dan memanggil Setiausaha Eksekutif-nya, Chai May Har untuk disoal siasat di IPD Dang Wangi.  Sebagaimana yang diketahui, Chai May Har mungkin diambil keterangan berhubung Majlis Pelancaran BERSIH 2.0 yang dilangsungkan di bangunan KL-SCAH pada malam 19 Jun 2011.
Sebagaimana yang dimaklumkan kepada MerdekaReview, polis tiba di bangunan KL-SCAH pada kira-kira jam 3.15 petang, tadi.  Sebelum ini, polis telah datang untuk berjumpa dengan Chai May Har, namun kebetulan beliau sedang bercuti.  Chai May Har adalah orang yang bertanggungjawab terhadap urusan sewaan dewan dalam bangunan KL-SCAH.
Majlis pelancaran BERSIH 2.0 yang diadakan pada malam 19 Jun mengambil tempat di dewan dalam banguan KL-SCAH.  Polis dipercayai mahu mendapatkan maklumat yang lebih terperinci daripada Chai May Har berhubung majlis tersebut.

Risalah palsu BERSIH 2.0 diedarkan

Risalah berwarna kuning dilekatkan pada belasan kereta di Seksyen 2 Wangsa Maju, menyeru "tumbangkan kerajaan sekarang" atas nama "BERSIH 2.0", pagi ini.  Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0, Wong Chin Huat menafikan bahawa risalah ini diedarkan oleh pihak BERSIH 2.0, dan mengecam sekeras-keras tindakan pemalsuan ini.
Wartawan MerdekaReview diberitahu bahawa risalah kuning dilekatkan pada kenderaan di tempat letak kereta Seksyen 2 Wangsa Maju, pagi ini.  Antara mesej yang tertera pada risalah tersebut termasuklah "PERHIMPUNAN Bersih2.0", "BERSAMA KITA TUMBANGKAN KERAJAAN SEKARANG!!!", dan "BUKTIKAN KITA MAMPU SEPERTI LIBYA !!"

Video : Bersih HQ raided, 7 staff arrested

Video : Nurul Izzah, three others questioned

Video - Bersih 2.0 : Jalan Terakhir Ubah Sistem Pilihan Raya

Bersih 2.0 : Umno buat kecoh di hadapan IPD Kepala Batas

KEPALA BATAS, 29 Jun: "Polis boleh lihat siapakah yang biadap dan tidak menghiraukan keamanan dan kedamaian sebaliknya bersikap kasar, hiruk pikuk, bising dan samseng," kata Ketua Penerangan PAS Kepala Batas, Othman Ayob.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas kejadian penyokong Umno cuba mencetuskan kekecohan di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kepala Batas semalam untuk menghalang 30 keluarga mangsa tangkapan di Tol Sungai Dua berkampung di situ sebagai protes.
Katanya, jika tidak kawalan pihak polis sendiri pasti Umno dan Perkasa bertindak kasar dengan niat mahu mencetuskan provokasi supaya himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini dibatalkan.
Padahal, katanya keluarga mangsa tahanan itu bukan mengadakan demontrasi, berpekik dan berteriak mengatakan sesuatu kepada polis tetapi hanya duduk berhampiran perhentian bas dengan menanti pemasangan khemah yang disediakan oleh Parti Keadilan Rakyat Cabang Kepala Batas.
"Kenapa Umno tiba-tiba datang seramai 300 orang buat bising dengan keadaan samseng, seolah-olah Malaysia ini mereka yang punya.
“Mereka patut merasai kehairanan kenapa polis bertindak begitu terhadap rombongan yang menaiki bas yang hanya datang untuk menghadiri program parti," jelasnya.

Bersih 2.0: 400 peguam Pakatan sedia bantu jika ada tangkapan

PETALING JAYA, 29 Jun — Sehingga 400 peguam secara sukarela telah menyatakan kesediaan mereka untuk membantu jika ada peserta Himpunan Bersih 2.0 ditangkap, kata pemimpin PKR hari ini.
“Setakat ini, berdasarkan maklumat yang saya terima antara 350 hingg 400 peguam menyatakan kesanggupan mereka membantu jika ada peserta yang ditangkap kerana menyatakan sokongan dan menyertai Himpunan Bersih,” kata ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR Shuhaimi Shafiei.
Ketika bercakap pada sidang media di sini, Ketua Penerangan PKR Selangor itu berkata, bilangan itu dijangka akan meningkat.
“Dalam Pakatan sendiri adalah ramai pemimpin kalangan peguam, yang ada asas undang-undang... dalam PAS seperti Hanipa Maidin, dalam PKR seperti R Sivarasa, Lateffa Koya... YB Kula di DAP,” kata beliau lagi.
Sehubungan itu kata beliau, PKR Selangor akan membolisasikan sekitar 70,000 orang untuk menyokong Himpunan Bersih 2.0.
“PKR Selangor akan terus menyokong perhimpunan aman rakyat 9 Julai ini dan akan memastikan mobililasi 70,000 anggota PKR Selangor ke Himpunan Bersih 2.0 berjalan lancar.

Bersih 2.0 : 7 petugas BERSIH akan ditahan reman

NONEPengarah Jabatan Siasatan Jenayah Datuk Seri Bakri Zinin mengesahkan bahawa tujuh petugas di pejabat sekretariat Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) di Seksyen 4, Petaling Jaya hari ini telah ditahan polis.

Katanya, ketujuh-tujuh mereka akan dikenakan tahanan reman tetapi beliau enggan menyatakan di bawah seksyen mana mereka akan disiasat.

"Polis juga merampas 314 kemeja T kuning BERSIH, 90 kemeja T jingga dan 136 kemeja T berwarna krim yang dipercayai mempunyai kaitan dengan perhimpunan itu,” katanya.
Bagaimanapun jumlah kemeja T yang dirampas itu tidak sepadan dengan apa yang didakwa oleh BERSIH 2.0.
Dalam laman Facebook, mereka melaporkan polis mengambil 366 kemeja T BERSIH berwarna kuning, 91 kemeja T BERSIH berwarna jingga, 136 kemeja T BERSIH putih, 473 lilit kepala, lima kain rentang, lapan sepanduk dan satu video kamera.
Serbuan di seluruh negara
Selain itu, turut dirampas dari pejabat itu adalah lima komputer riba, satu CPU, kenyataan akhbar akhbar dan risalah tuntutan mereka.

Bersih 2.0 : 39 individu ditangkap di Johor

NONEPolis Johor menahan 39 individu termasuk seorang seorang kanak-kanak berumur tujuh tahun di sekitar negeri ini kerana menyebarkan risalah berhubung penganjuran perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata, semua 24 lelaki dewasa, 14 wanita dan kanak-kanak itu ditahan secara berasingan sejak Jumaat sehingga Isnin lalu.

"Penahanan pertama dilakukan terhadap seorang lelaki, di Kluang, pada Jumaat lalu. Pada hari yang sama, polis turut menahan dua lelaki dan empat wanita dalam satu sekatan jalan raya di Batu 43, Jalan Batu Pahat-Mersing serta merampas 5,567 risalah daripada mereka," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, di Johor Bharu, hari ini.

Bersih 2.0 : Tahanan pra-Himpunan Bersih tak sah, kerajaan boleh disaman


Dua anggota polis dilihat mengawasi perkarangan pejabat Bersih di Petaling Jaya hari ini. — Foto oleh Jack Ooi
KUALA LUMPUR, 29 Jun — Naib Presiden PKR N. Surendran mendakwa penahanan pra-Himpunan Bersih 2.0 adalah tidak sah, sambil menambah mereka yang ditahan boleh menyaman kerajaan. Peguam hak asasi manusia ini memberitahu The Malaysian Insider bahawa tiada undang-undang di negara ini yang membenarkan penahanan pencegahan atau hanya kerana kemeja-T yang diisytiharkan haram hari ini.

Bersih 2.0 : ISA tidak akan dapat halang BERSIH'

NONEPenggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan tangkapan beramai-ramai tidak boleh dibenarkan menghalang masyarakat sivil daripada melaksanakan hak perlembagaan mereka untuk menyertai perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai, kata ahli jawatankuasa pemandu gabungan itu, Maria Chin Abdullah.

Beliau menegaskan bahawa tindakan berterusan pihak polis terhadap mereka yang ada kaitan dengan BERSIH "tidak akan menghalang perhimpunan tersebut".

"Mereka (kerajaan) boleh menggunakan langkah-langkah pencegahan, di mana mereka telah mengancam untuk menggunakannya, tetapi perhimpunan tersebut bukan mengenai individu dalam BERSIH.

"Malah, jika mereka menangkap semua (pemimpin), ini adalah panggilan rakyat untuk pembaharuan," katanya kepada pemberita hari ini.

Bersih 2.0: Bila 1 juta pelancong domestik banjiri Kuala Lumpur

Entahlah... Mengapa agaknya sesetengah pemimpin negara ini begitu kacau bilau pemikirannya apabila mengulas cadangan perhimpunan BERSIH 2.0 yang bakal berlangsung di Kuala Lumpur, 9 Julai ini?
Bagaimana pula perhimpunan aman tanpa senjata yang dibenarkan Perlembagaan tiba-tiba boleh menjadi ancaman kepada ketenteraman dan keselamatan negara sedangkan ianya hanya berlangsung selama 2 hingga 3 jam dan diadakan pada cuti hujung minggu pula.
Tak semena-mena, hampir seribu laporan polis dibuat NGO dan pertubuhan politik di seluruh negara bagi membantah perhimpunan  itu sedangkan yang terjejas dalam kesesakan lalulintas (itupun jika polis enggan memberi kerjasama) hanyalah penduduk ibukota yang kebanyakannya tentu memilih untuk duduk di rumah jika tidak mahu menyertai perhimpunan BERSIH 2.0.
Lucunya antara yang membantah adalah Umno, Perkasa dan beberapa NGO pro-Umno, sedangkan merekalah yang saban minggu menganjurkan 'perhimpunan haram' di Selangor, Pulau Pinang, Kelantan, Kedah dan juga Perak ketika negeri-negeri itu ditadbir Pakatan Rakyat. Ada juga perhimpunan dan perarakan yang membawa pelbagai poster dan sepanduk mengecam kerajaan negeri. Tidak mudah dilupa juga perarakan membawa kepala lembu oleh ahli-ahli Umno Selangor ke Bangunan SUK di Shah Alam.

Bersih 2.0 : Tapak Ceramah Disita


SHAH ALAM 29 JUN : Polis hari ini menyita sebuah tapak ceramah Pakatan Rakyat di Gombak sebagai sebahagian daripada usaha pihak berkuasa itu untuk membantutkan perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai depan.

ADUN Batu Caves Amirudin Shari berkata anggota polis yang tiba dengan dua kereta peronda sekitar jam 10.30 pagi tadi telah mengepung kawasan terbabit dengan pita kuning di dewan Kampung Wira Damai dan sebuah padang berhampiran.

"Kami dimaklumkan oleh pegawai polis itu bahawa kawasan tapak tersebut tidak boleh digunakan untuk tujuan ceramah malam nanti," katanya.

Bersih 2.0 : Malaysia menuju negara fasis – Tian Chua

KUALA LUMPUR: Tindakan menangkap aktivis Bersih dan ancaman terhadap rakyat yang berhasrat berhimpun secara aman menunjukkan Malaysia menuju negara fasis, kata Ahli Parlimen Batu Tian Chua.
Katanya, tindakan keras yang dilakukan polis menahan mereka yang dikaitkan dengan perhimpunan berkenaan, bertentangan dengan semangat perlembagaan.
“Apa perlunya tangkapan. Seolah-olah Malaysia kini dalam corak politik menuju negara fasis,”
“Sikap keras dan intimidasi polis terhadap pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan aktivis Bersih yang menjalankan tugas mengikut llunas undang-undang bertentangan dengan semangat perlembagaan,” tegas Tian kepada pemberita di lobi parlimen, hari ini.
Beliau sekali lagi menegaskan hak berhimpun adalah termaktub dalam Perlembagaan dan merupakan hak semua rakyat, termasuk Pertubuhan Perkasa dan Pemuda Umno.

Bersih 2.0 : Polis Selangor Tahan Tujuh Kakitangan Bersih, Rampas 540 kemeja-T


SHAH ALAM 29 JUN : Polis Selangor hari ini menahan tujuh kakitangan Sekretariat BERSIH 2.0 di Seksyen 4, Petaling Jaya setelah menyerbu pejabat itu untuk menekan penganjur membatalkan perhimpunan aman itu.

Mereka merampas 540 kemeja T dan risalah selain mengheret tujuh kakitangan sekretariat Bersih ke Balai Polis Shah Alam untuk di soal siasat di bawah Akta Polis dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.
 
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bakri Zinin mengesahkan, tujuh kakitangan itu akan ditahan reman, tetapi enggan mengulas lanjut.  

Bersih 2.0 : Tiada sebab pertubuhan silat mesti musuhi peserta Bersih- cikgu Majid Mat Isa

PULAU BESAR: Pengamal silat yang sebenar tidak akan bermegah-megah dengan ilmunya dan mengancam keselamatan orang lain, sebaliknya hanya mempergunakan ilmu yang dipelajari untuk manfaat agama, bangsa dan negara.
Malah, mana-mana pengamal silat yang dengan sengaja menakut-nakutkan orang lain untuk menunjukkan kekuatan, pasti akan menerima balasan daripada Allah.
“Orang yang hendak buat kacau kita tidak galakkan. Kalau mereka hendak tunjuk megah, Allah Taala akan bagi balasannya,” demikian dinyatakan Pengasas dan Guru Utama Pertubuhan Silat Seni Pusaka Gayong Malaysia, Cikgu Abdul Majid bin Mat Isa.
Beliau berkata demikian sewaktu mengulas kenyataan  Omardin Mauju, Guru Utama Silat Lincah Malaysia yang mengancam supaya perhimpunan Bersih 9 Julai ini dibatalkan, jika tidak mahu ‘berperang’ dengan pengamal seni silat di negara ini.
Omardin, mengeluarkan ugutan kepada Pengerusi Bersih, Ambiga Sreenevasan supaya menghentikan hasrat itu kerana khuatir tidak dapat mengawal ‘emosi’ anak-anak didiknya jika mereka ‘bertembung’ pada perhimpunan itu nanti.
Kenyataan Omardin itu disiar akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini.

Anak Jantan : ‘Fight me in KL if you dare, Najib’

Bersih leader Haris Ibrahim challenges the PM to 'stop hiding in Pekan' and to contest in KL during the next elections.
KUALA LUMPUR: Bersih 2.0 leader Harris Ibrahim has challenged Prime Minister Najib Tun Razak to an electoral duel.
But, Haris, who is also president of the Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM), said the Umno president must contest in a seat in Kuala Lumpur.
“If Najib wants a challenge, stop hiding in Pekan. Contest in any seat in Kuala Lumpur. I will take you on,” he said, referring to the Pekan parliamentary seat in Pahang, which was Najib’s stronghold.
Speaking on Durian FM’s live programme last night entitled “HardTalk: Bersih”, Haris was responding to Najib’s call on Bersih to stand for elections instead of taking to the streets.

Bersih 2.0 : Lagi pemimpin, aktivis BERSIH dipanggil

Ahli parlimen Pakatan Rakyat - Teresa Kok dan Mohd Firdaus Jaafar - turut menyertai senarai ahli politik dan aktivis politik yang dipanggil untuk memberi kenyataan kepada polis berhubung perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai.

Menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan lawal hari ini, Teresa (kiri) - yang juga setiausaha organisasi DAP - dijadualkan memberi keterangan pada jam 3 petang di ibupejabat polis Dang Wangi di Kuala Lumpur.

Mohd Firdaus - ahli parlimen PAS Jerai - telah memberi kenyataan kepada polis Petaling Jaya semalam bersama dengan timbalan presiden PKR, Mohd Azmin Ali.

Timbalan ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Khairul Anuar Ahmad Zainuddin turut memberi kenyataan pagi ini.

Blogger 'Papa Gomo' Dicabar Dedah Klip Penuh - Johari Abdul

KUALA LUMPUR 29 JUN : Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul mencabar blogger Papa Gomo supaya mendedahkan keseluruhan klip yang disiarkan dalam laman web papagomo.blogspot.com petang semalam.

Cabaran ini dibuat beliau berikutan klip yang disiarkan terlalu pendek sedangkan beliau bersama trio 'Datuk T' adalah lebih daripada setengah jam. 

Klip video berdurasi dua minit tersebut memaparkan trio 'Datuk T' bersama Datuk Johari Abdul menonton video seks yang cuba dikaitkan dengan Ketua Pembangkang, Datuk Sri Anwar Ibrahim.

Johari juga menafikan bahawa beliau mengakui kepada trio 'Datuk T' pelaku dalam video terbabit adalah Anwar. 

Berapa Rosmah sanggup bayar?

Oleh Ust saiful Bahri

Semasa zaman Firaun, pernah Nabi Musa menawarkan mukjizat agar Firaun sentiasa muda. Beliau permulaannya bersedia tetapi dibantah ditipu oleh menterinya Haman. Keinginan sentiasa muda ini merupakan fitrah manusia. Ia berkait rapat untuk hidup selamanya dan keinginan tidak mahu mati.

Bagaimana umat yang terdahulu sehingga menjangkau usia ribuan tahun. Umur Nabi Noh a.s mencecah 1,000 tahun. Nabi Ibrahim a.s mencecah 450 tahun. Bagaimana wajah mereka yang lambat tua itu berbanding sekarang apabila mencecah lebih setengah abad dah mula kerepot. kerana itulah banyak ubatan dan kajian untuk menghalang proses penuaan.

Tentera di bawah DYMM Agung bukan Menteri Dalam Negeri. Jangan Pandai-Pandai

Oleh: albangi

" Menteri Dalam Negreri jangan ingat bahawa tentera di bawah kuasa beliau. Beliau perlu hormat DYMM Agung dan tidak biadap terhap Tuanku kerana Tuanku sahaja yang boleh kerah tentera. Begitu ingatan dari bekas Jeneral kepada Menteri dalam Negeri ini

How erratic and insane can Home Minister Hishamuddin Hussein be by suggesting that the Army will be deployed, should the up-coming Bersih 2.0 rally scheduled for 9thJuly goes berserk. I protest vehemently to such a deployment, for I believe the Army should never to be used against a peaceful public rally.

BERSIH 2.0 :Polis Mesti Ikut Perlembagaan, Jangan Ikut Umno !

Oleh MOHD AKMAL KAMARUDIN
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak tetap akan menggerakkan 30,000 anak muda Negeri Perak ke himpunan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH) pada 9 http://2.bp.blogspot.com/-jV4QxSzCYmc/TgQ3JeiOaxI/AAAAAAAAA_s/f-c4NvOprO8/s1600/Kartun%2BHarakah%2Bjangan%2Blupa%2Bbersih.jpgJulai ini dan tidak gentar dengan lakonan Umno yang membuat laporan polis berkali-kali dan menubuhkan Badan Bukan Kerajaan hanya dengan tujuan untuk membuat laporan polis yang menyebabkan Polis boleh bertindak dari sekarang hanya kerana laporan polis banyak.


Bagi kami, sepatutnya Polis menyiasat dan mengambil tindakan tegas pada penyelewengan pilihanraya yang menjadi amalan Umno untuk mengekalkan kuasa sehingga sekarang. Kami juga melihat kegagalan pihak Polis untuk mengambil tindakan tegas kepada Badan Bukan Kerajaan ‘Badan Bertindak Pilihanraya Kotor, (KOTOR) yang diketuai Pergerakan Pemuda Umno Malaysia dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Negara, yang mana perjuangan mereka itu amat bercanggah dengan kebebasan hak asasi manusia.

Nurul: ‘Ambil tindakan terhadap Omar Din’

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar menggesa pihak berkuasa mengambil tindakhttp://harismibrahim.files.wordpress.com/2010/09/1-nurul-izzah_250_220.jpgan undang-undang terhadap Tan Sri Omar Din Mauju, mahaguru Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia (PSSLM) yang mengeluarkan kenyataan berbaur provokasi dan berunsur ugutan bertujuan menghalang Himpunan Bersih 2.0.


Beliau berkata sikap yang ditunjukkan oleh seorang ‘mahaguru’ ini tidak langsung mencerminkan ‘kebersihan’ peribadi dan amaran seperti ini sewajarnya diambil serius oleh pihak polis.
“Sebaliknya pihak polis mengenakan tekanan terbuka dan gangguan terhadap pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat dan juga badan- badan bukan kerajaan yang mempromosikan kebebasan bersuara secara aman,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Dalam satu sidang media semalam, di antara lain Omar Din berkata, sejuta ahli persatuan silat akan turun padang bagi membanteras sekeras-kerasnya Himpunan Bersih yang dijadualkan pada 9 Julai ini.
Nurul berkata, beliau kesal dengan kenyataan bercorak provokasi dan ugutan yang datang daripada seorang ‘mahaguru’.

Bersih dari jiwa mu

Ayuh teman ku
Kuning daulat mu
Bersih niat mu
bangkit bersatu

Usah kau gusar
jika jiwa mu
cekal beria-ia

Degup jantung mu
beria berdentum
rancak menari

Takkan terhalang
dengan ancaman
degap kaki mu
tuju matlamat
teguh membara


Bersua mereka
usah di  gentar
cabaran kita
demi agama
untuk keadilan

Biar diugut
disoal polis
hanya senyuman
jadi sendaan
tak akan gentar!

Dari nafas mu
hingga ke nyawa
tetap percaya
terasa jiwa ini
Bersih dan suci
mengampai telus
sebuah impi

Afiq Hizami,
Kuala Lumpur.