Rabu, 22 Jun 2011

Bersih 2.0: Lawyers for Liberty anjur bengkel

KUALA LUMPUR, 22 Jun: Lawyers for Liberty (LFL) akan menganjurkan satu bengkel terbuka berhubung hak anda berhadapan polis sempena perhimpunan Bersih 2.0 yang dijadual 9 Julai ini.
Menurut Penasihat LFL, Latheefa Koya, bengkel itu diadakan bagi memberi pendedahan berhubung apa yang hendak mereka lakukan sekiranya ditangkap dan dipukul oleh pihak polis.
"Justeru itu, kita mahu mereka semua bersedia dalam menyertai perhimpunan ini agar mereka tidak takut mahupun gentar apabila terdapat sebarang tindakan yang dilakukan oleh polis semasa dalam perhimpunan itu nanti.

Kerajaan Rancang Kerugian Projek Terusan Penang

KUALA LUMPUR 22 JUN : Putrajaya 'mengakui' telah merancang kerugian bagi projek mendalamkan terusan utara di Pulau Pinang yang bernilai RM300 juta menurut Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi.

Berdasarkan jawapan lisan yang dikemukakan Timbalan Menteri Pengangkutan di parlimen hari ini, kementerian itu menjelaskan telahpun mengambil kira penjejasan prestasi kewangan Penang Port Sdn Bhd (PPSB), akibat kelewatan mendalamkan Pelabuhan Pulau Pinang. 

"Ini bermaksud kementerian mengakui kelewatan dan menyebabkan kerugian ialah sesuatu yang telah dirancang. Kerajaan telah merancang kerugian untuk melandasi Penang Port Sdn Bhd," kata beliau kepada media.

2 Julai pra himpunan aman Bersih 2.0

KUALA LUMPUR, 22 Jun: Sebagai suatu usaha menyahut seruan himpunan aman Bersih 2.0 yang bakal diadakan pada 9 Julai ini di ibu kota, Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan (gambar) menyarankan seluruh warga pemuda PAS di semua peringkat termasuklah anak-anak muda yang prihatin agar menjadikan 2 Julai ini sebagai Hari Pra Bersih 2.0 dengan memakai baju Bersih 2.0 yang berwarna kuning.
Katanya, ia sebagai warm up (persiapan) bagi membangkitkan semangat dan persediaan seluruh rakyat bagi menyertai Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.
“Saya menegaskan bahawa pada 2 Julai ini tidak perlu diadakan sebarang himpunan, cukup sekadar setiap warga khususnya anak-anak muda memakai baju kuning Bersih 2.0 sebagai tanda sokongan kita terhadap himpunan aman ini serta persiapan mental dan spiritual sebelum turun ke medan Himpunan Bersih 2.0 kelak.

Fuziah Sambut Baik Pertemuan Dengan Wakil Lynas

KUALA LUMPUR 22 JUN : Ahli Parlimen Kuantan bersedia bertemu dengan Pengerusi Eksekutif Lynas, Nicholas Curtis bagi membincangkan isu berbangkit loji pemprosesan tanah jarang tersebut.

Bagaimanapun Fuziah menyatakan pertemuan itu seharusnya dilakukan secara terbuka dan turut membenarkan kehadiran media demi menunjukkan ketelusan pihak Lynas dalam isu ini.

Fuziah turut mencadangkan agar pertemuan itu diadakan pada 1 Julai depan, memandangkan sidang parlimen sesi keempat 2011, hanya akan berakhir pada 30 Jun ini.

Status Akuan Bersumpah Bala, Nazri Kelirukan Dewan Rakyat

KUALA LUMPUR 22 JUN : Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz didakwa mengelirukan wakil rakyat berhubung jawapan lisannya di parlimen mengenai status kes akuan bersumpah penyiasat persendirian P. Balasubramaniam.

Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah berkata penjelasan bertulis oleh menteri itu menafikan, pengakuan bersumpah Balasubramaniam yang dibuat pada Julai 2008 boleh digunapakai di dalam prosiding mahkamah.

Video : Penggunaan Sistem Biometrik Tidak Praktikal

Video - Rayuan Keempat Anwar,Gugur Hakim Didengar 6 julai

Video : 99 Peratus Rakyat Msia Sokong Bersih 2.0 Diteruskan

Video - Bersih 2 0 Kami Tak Takut Ugutan Polis

Video : 80 hari ditangkap tanpa penjelasan

Video : PKR Youth lodges report against Perkasa

Video - PAC perlu siasat transaksi 1MDB PetroSaudi Limited

Video -Anwar jangka Trio Umno hanya kena tindakan minimum

Video - Ketua Pengarah JKR: Kembalikan jawatan Judin

Bersih 2.0: Anak Muda Sayang M’sia sahut seruan

KUALA LUMPUR, 22 Jun: Anak Muda Sayang Malaysia menyahut seruan Bersih untuk turun ke Kuala Lumpur pada 9 Julai ini bagi menyatakan sokongan kepada kelapan-lapan tuntutan Bersih.
Menurut jurucakap Anak Muda Sayang Malaysia, Muhammad Zaki Sukery, front itu terdiri daripada kelompok anak muda yang cakna dan prihatin kepada tadbir urus yang efisien dalam  pengurusan pilihan raya.
“Sokongan ini secara langsung disebabkan oleh kesemua tuntutan yang dibuat oleh Bersih menjurus ke arah satu komitmen rakyat dalam usaha menzahirkan satu sistem pilihanraya yang telus, boleh dipercayai, bebas dan berwibawa,” katanya.

Bersih 2.0 : Pemuda Kelantan kerah 30,000 peserta

KOTA BHARU, 22 Jun: Biar pun hampir 800 laporan polis dibuat terhadap penganjuran perhimpunan menuntut pilihan raya bersih dan adil (Bersih) 9 Julai ini, namun ia tidak mematah semangat anak muda yang prihatin.
Mereka tetap bersemangat meneruskan agenda memastikan pilihan raya umum akan datang lebih telus dan benar-benar bersih.
Sehubungan itu pemuda PAS dan Angkatan Muda Keadilan (AMK) akan menghantar kira-kira 30,000 peserta pada program berkenaan.
Ketua Pemuda PAS negeri, Abdul Latif Abdul Rahman berkata, setiap kawasan di Kelantan dijangka menghantar 1,000 peserta pada perhimpunan tersebut.

PAC diminta siasat untung 1MDB yang mencurigakan

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa Jawatankuasa Kira Kira Wang Negara (PAC) bagi menyiasat transaksi dan pendapatan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang didakwa mencurigakan.

Video seks: Anwar jangka Datuk T akan bebas dengan hukuman paling ringan

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Datuk Seri Anwar Ibrahim meramalkan “Datuk T” yang akan didakwa Jumaat ini berhubung tuduhan penyebaran rakaman video seks tiga bulan lalu mungkin akan bebas dengan “hukuman ringan.”
Ketua Umum Pakatan Rakyat itu (gambar) berkata, beliau tidak terkejut apabila diberitahu ketiga-tiga individu yang menggelarkan diri mereka sebagai “Datuk T” akan didakwa di mahkamah, Jumaat ini.
“Mengetahui Peguam Negara dan rekod prestasinya, saya pasti ia akan didakwa dengan hukuman yang paling minimum, seperti semua hukuman yang melibatkan politik kecuali ia melibatkan pemimpin pembangkang,” katanya pada sidang media di Parlimen.

Qazaf Anwar: MAIWP didakwa guna wang zakat

NONEAhli Parlimen Machang, Saifuddin Nasution hari ini mengecam tindakan Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah, Datuk Che Mat Che Ali kerana didakwa menggunakan wang zakat agensi itu untuk membiayai khidmat guaman bersabit kes tuntutan qazaf Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dakwanya, wang berjumlah RM31,150 itu dibayar kepada syarikat Tetuan Zainul Riijal Talha & Amir dan ditandatangani sendiri oleh Che Mat yang juga Setiausaha Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) pada 21 April tahun lalu.

Beliau yang dipetik TV Selangor, berkata dakwaan tersebut diakui sendiri oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mashitah Ibrahim dengan alasan MAIWP tidak mempunyai akaun untuk membayar khidmat guaman tersebut.

BERSIH 2.0 wajib berjalan dengan bersih

NONEBanyak pihak bertanya pendirian saya tentang kempen NGO 'BERSIH' menuntut Pilihanraya yang adil bagi negara ini. berikut adalah pendirian dan pandangan saya;

Sesuatu tindakan dalam urusan kehidupan muslim khususnya dilihat kepada dua perkara; tujuan dan cara. Jika tujuannya baik, dan caranya juga baik maka itu adalah amalan yang baik.
Jika tujuannya baik, caranya salah, maka pelakunya tetap bersalah kerana mengambil cara yang salah seperti mencuri dengan tujuan hendak bersedekah.
Jika tujuannya buruk atau dosa, segala langkah ke arah tujuan itu dinilai berdosa. Setiap individu yang hendak menyertai sesuatu aktiviti, hendaklah memastikan tujuannya itu halal atau mulia, dan caranya juga halal.

Video seks: Trio 'Datuk T' akan didakwa Jumaat ini

Semua tiga anggota kumpulan trio 'Datuk T' akan didakwa di sebuah mahkamah di Kuala Lumpur Jumaat ini.

Cina,India,Berdiri Aman Belakang Pemuda PAS,Kita Jauhi Ancaman Perkauman PERKASA

Oleh ramziredang

"Perhatikan betul betul laungan seekor binatang katak. Lihatlah wajah sebenar UMNO. Ada pula si bodoh beralasan PERKASA tidak mewakili suara UMNO. Kalau tidak mewakili suara UMNO siapa pula yang melindungi binatang Katak ini dari ditangkap? Tidakkah jelas itu semua adalah hasutan ke arah mengancam sesuatu kaum? UMNO memang hipokrit dan retorik. Dulu, kini dan selamanya menipu..

Nama 'UMNO' itu sendiripun sudah sememangnya hipokrit. Menggunakan kalimah Inggeris dalam nama parti, tetapi pada masa yang sama melaungkan perjuangkan melayu. Hipokrittttt. Ptuihhhh. United Malay National Organisation, adakah anda terasa kemelayuannya bila menyebut tu? Kalau anda terasa melayu, anda memang bangang. Sama bangangnya dengan ahli UMNO.

Kroni Rugi : Kedai Rakyat 1Malaysia pertama dibuka hari ini..Mydin masuk pasaran runcit milik peniaga kecil...!!

Pengurangan subsidi dan pengecutan pendapatan menjadikan warga kota semakin terhimpit dalam kehidupan seharian, lebih-lebih lagi apabila harga barangan pengguna terus meningkat.

Penganjur perhimpunan 9 Julai dipanggil ke Bukit Aman

Tiga kumpulan yang merancang untuk mengadakan perhimpunan pada 9 Julai, telah dipanggil ke ibupejabat polis di Bukit Aman hari ini, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Baru aku tahu Puad Zarkashi manusia jenis berpaling tadah

PAS pada muktamarnya yang ke-57 baru-baru melalui ucapan Presidennya, Datuk Seri Tuan Guru Abd Hadi Awang telah mengemukakan intipati dasar perjuangan mereka yang berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah.


Datuk Dr Puad Zarkashi
Ucapan dasar Datuk Seri Presiden bertema ‘Membangun Negara Berkebajikan’ jelas sekali menunjukan PAS sejak dari dulu hingga kini begitu konsisten dengan dasar perjuangannya.

Ucapan dasar Datuk Seri Presiden cuba menjelaskan intipati perjuangan PAS seperti tercatat dalam Fasal 3 Perlembagaan PAS, Manakala Fasal 5, tujuan PAS ialah memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah di samping mempertahan kesucian Islam serta kemerdekaan dan kedaulatan negara.

Maka tidak timbul tuduhan beberapa pihak termasuk pemimpin Umno kononnya PAS sudah mengubah dasar perjuangan. Mereka sangka PAS tidak lagi perjuangkan Islam kerana mengubah kepada ‘Membangun Negara Berkebajikan’.

US cable: Debate remains on Najib’s real aims

There remains a debate as to whether the PM genuinely intends to enact significant political reform or, alternatively, whether he is merely giving lip service.'
KUALA LUMPUR: US diplomats had expressed their reservations on Prime Minister Najib Tun Razak’s ability to steer Malaysia as a moderate voice in the Muslim world amid ongoing religious issues in the country.
They noted that the controversies arising from the use of the “Allah” term in the Bahasa bible, the Kartika caning case, the cow-head incident and other less prominent events showed there were limits as to how far Najib will go to promote the concepts of toleration and moderation.
“The conventional wisdom among most non-ruling coalition Chinese and Indians, for example, seems to be that the ruling party has orchestrated the ‘Allah’ issue so as to increase support among Malay voters by fomenting division between Muslims on one side and Christians or secularists on the other in the opposition coalition,” added the diplomats in a confidential cable sent to the US State Department in Washington.

Truth about Ibrahim Ali

Mohd Ariff Sabri Aziz

According to writer, a former Umno assemblyman, Ibrahim Ali was known to ape Opposition Leader Anwar Ibrahim in whatever he does.

Here’s the truth about the ‘real’ Ibrahim Ali, the friend to Chinese Cukongs who has turned the adage ‘hunting with dogs and running with the hare’ into a science.
Few know his actual history. Let me enlighten you about Perkasa’s Ibrahim Ali.
In the late 1970s Ibrahim used to be the head ‘macai’ for Anwar Ibrahim.
He would be present in many of the forums and debates at the University of Malaya. He was from ITM.
He would sit at the back of the hall dressed in his trademark folksy dress (just like Anwar in those days) with the Palestinian headscarf normally associated with Yasser Arafat slung over his neck.

‘Umno outsourcing racism to Perkasa’

An opposition leader claims that Umno is the hidden hand behind Perkasa, which has been tasked with raising racial issues.
TAIPING: Parti Sosialis Malaysia (PSM) alleged that Umno, after coming under pressure from its Barisan Nasional component parties, has outsourced its racist agenda to Perkasa.
PSM leader and Sungai Siput MP Dr D Jeyakumar recalled how former Umno Youth chief Hishammuddin Hussein once held and kissed the keris, uttering seditious words against the Chinese community.
Jeyakumar said this did not go down well with the non-Malays, and many turned their backs on BN.
“Now Umno is outsourcing this kind of racist posturing to Parkasa which is totally outside the party to hoodwink the people into believing that Umno is a changed, moderate party,” he told FMT.

Video Bersih 2.0 - Yellow is the New Black!

Beng Hock: Suruhanjaya serah Agong laporan 124 halaman

KUALA LUMPUR, 22 Jun — Suruhanjaya Diraya Siasatan menyiasat punca kematian bekas setiausaha politik pemimpin DAP, Teoh Beng Hock telah diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pagi ini.
Menurut Pengerusi Suruhanjaya yang juga Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri James Foong Cheng Yuen, laporan setebal 124 muka surat itu telah diserahkan pada pukul 10.30 pagi di Istana Negara.
“Sekarang terpulang kepada Yang di-Pertuan Agong sama ada mahu dedahkan kepada umum atau tidak, tugas kami hanya menjalankan tugas dan serahkan laporan ini kepada Yang di-Pertuan Agong,” katanya pada sidang media di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur di sini. Tambah James, laporan sama akan diserahkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak petang ini.
Beliau juga berkata keputusan suruhanjaya itu dibuat secara sebulat suara bersama ahli panel yang lain.

Bersih 2.0 : Akhirnya Umno, Perkasa sendiri bercakaran

JOHOR: Serang menyerang antara Ketua Pemuda umno, Khairy Jamaluddin dan Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali memberi situasi yang menyebelahi Bersih dan Pakatan  Rakyat, kata Ketua Penerangan Pas Johor, Riduan Mohd Nor. Beliau mengulas pertelagahan dua pemimpin tersebut yang disifatkannya menghiburkan rakyat yang sebelum ini diasak oleh pelbagai ugutan dari mereka.
“Bersih terus mara walaupun pada mulanya ada pihak yang cuba membuat kacau dan mengugut mahu melakukan huru hara. Mereka mahu memecah belahkan sokongan rakyat pada Bersih. Akhirnya mereka sendiri yang berpecah dan bercakaran,” katanya dalam satu kenyataan media.
Khairy kelmarin meminta Presiden Perkasa itu disiasat di bawah Akta Hasutan 1949 kerana mengeluarkan kenyataan perkauman, menghasut dan berbahaya.

Pulak Dah : Azmin Ali persenda pelantikan Agong, kata timbalan pengerusi SPR

Azmin berucap sewaktu Konvensyen pilihan raya PKR di Shah Alam 19 June, 2011.— Foto Choo Choy May
KUALA LUMPUR, 22 Jun — Gesaan PKR agar Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar meletakkan jawatan jika tidak dapat membuktikan daftar pemilih induk adalah bersih seratus peratus daripada pengundi hantu umpama mempersenda pelantikan jawatan oleh Yang di-Pertuan Agong. Wan Ahmad berkata, pelantikan beliau sebagai timbalan pengerusi SPR telah diberi perkenan oleh Yang di-Pertuan Agong.
“SPR merupakan satu badan yang bebas dari segi Perlembagaan. Saya juga telah dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong. Jadi, kenyataan Azmin (Ali, timbalan presiden PKR) supaya saya letak jawatan ibarat mempersendakan pelantikan yang dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Video Satira: Hitler berang SKMM sekat internet

Sijil lahir 'tanpa keturunan' pernah dikeluarkan

Sesetengah sijil kelahiran yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara daripada 1996-2000 tidak merekodkan keturunan kanak-kanak berkenaan.

Malaysiakini memperolehi tiga sijil kelahiran yang didaftarkan di Semenajung Malaysia pada 1996, 1998 dan 2000.

Taib: Saya tiada akaun bank rahsia di Switzerland...percayalah saya....tolonglah percaya..!!!

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud secara kategori menafikan Dana Bruno Manser (BMF) kononnya beliau memiliki akaun bank di Switzerland.

Penafian itu dibuatnya semasa sesi soalan di Dewan Undangan Negeri Sarawak pagi ini.

“Negara Berkebajikan Pas Berbeza Dengan Kebajikan BN” – Dr Haron Din.

Datuk, Perdana Menteri, Mohd Najib Razak telah menempelak Negara Berkebajikan yang Pas hendak dilaksanakan. Katanya Pas telah ciplak kebajikan yang dibuat oleh kerajaan BN. Apakah benar dakwaan Najib itu atau pun memang ada perbezaan di antara Negara Berkabjikan yang Pas hendak bangunkan dengan kebajikan yang didakwa telah dibuat oleh BN itu?
(Perlahan dan tegas) Amat amat jauh... bezanya. Apa yang kita nak buat sesuatu kita berterasakan al Quran sebagai dasar. Quran adalah kebaikan sejagat dan kebaikan mutlak. Tidak macam orang yang berpegang kepada rasional dia hanya ikut kepala dia saja. Dia bercakap mengikut hati...kita bila perkenalkan kebajikan kita ambil dari Quran...yang disebut Baldatuntayibah.... ada hujungnya itu, rabbugharafu ... negara yang berkebajikan di bawah Allah yang maha pengampun. Kalau berhenti, negara kebajikan saja, (baldatuntayibah) kita dapatlah yang Jepun dapat, Amerika dapat, Perancis dapat, di mana mereka hanya dapat dunia saja. Di mana betul mereka dapat baldatunyaibah tetapi tidak mendapat rabbugharafu, mereka kufur.

Rakyat terhibur Perkasa, Pemuda Umno bertelagah

KUALA LUMPUR, 22 Jun: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) melihat adegan serang-menyerang antara Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan pemimpin Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) berhubung himpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai begitu menghiburkan rakyat yang sebelum ini sedikit terganggu apabila diasak oleh pelbagai ugutan oleh kedua-dua pihak ini.
Khairy meminta Presiden Perkasa, Ibrahim Ali disiasat di bawah Akta Hasutan 1949 kerana mengeluarkan kenyataan ‘perkauman, menghasut dan berbahaya’.

PAS, politik Islam dan demokrasi: Wacana pasca-Muktamar ke-57

Oleh ABU IMAD AL-MAHSHARI

“Kita tidak mengira sama ada Parlimen ini adalah milik kita atau kita menang pada mana-mana pilihan raya kecil atau pilihan raya umum sekalipun. Biar kita kalah, yang pentingnya Islam menang – lebih baik lagi bila kita menang dan Islam menang.”

Itu kata-kata seorang lagenda politik Islam; arwah Ustaz Datuk Fadzil Mohd Noor. Tidak berguna berkalau-kalau pada satu lagenda yang telah berlalu. Beliau telah melalui zamannya dan meninggalkan pewarisan yang sedemikian rupa.

Belum sampai setahun lalu, masih terngiang-ngiang di kepala saya jawapan balas seorang pimpinan besar PAS ketika mencabar definisi makna laungan perdana menteri yang mempropagandakan Plan Transformasi Ekonomi Negara (ETP) sebagai satu wahana “liberalisasi ekonomi.”

Tuduh Maahad Ajar Cara Demo; Kah! Kah! Kah! Utusan Buat Lawak Lagi..

Oleh: mazwandi

"Hamba baru balik dari Agensi Nuklear Malaysia petang tadi. Jam 6.00, baru sampai pejabat. Ke Agensi Nuklear adalah kerana urusan pejabat. Berkaitan apa, tidak boleh beri tahu, nanti orang tuduh kita JI pula. Naya. Balik rumah terus buka internet. Baca bermacam-macam cerita yang cap ayam dan cap kambing.

Hamba tidak berkenan bercerita tentang cerita cap ayam. Seperti Ibrahim Ali yang perangai takbur lagi riak seperti Abu Jahal berbangga dengan dosa kering dia, itu bukan cerita, yang menjadi cerita adalah apabila beliau berkata beliau bersetuju dan menyokong 100% Tok Guru Nik Aziz. Yang itu memang pelik.

Buat Malu Orang Jempol Je Tok Uban Ni

Oleh: wfauzdin_ns

"SAKIT perut aku menahan ketawa membaca kenyataan bekas MP Parlimen Jempol, Khalid Yunus di dalam akhbar Sinar hari ini. Orang tua beruban putih ini mungkin terlebih nyanyuk gamaknya. Beliau cuba mengulas isu perhimpunan BERSIH, kununnya mahu jadi hero setaraf hero katak Berahim Ali.

Apa beliau kata? "Jangan ganggu hak orang kalau hak sendiri tidak mahu diganggu". Amaran itu ditujukan beliau kepada Datuk S. Ambiga Pengerusi BERSIH. Beliau berucap semasa perhimpunan anjuran PERKASA semalam yang mudah pula mendapat permit berhimpun dan berceramah. Aku nak bagitahu la orang kampong aku ni, wahai Khalid, orang bercerita pasal perhimpunan BERSIH, yang awak merepek pasal hak tu buat apa? BERSIH ganggu hak siapa? Hak SPR? Habis tu, hak rakyat untuk memilih dan mengundi mengikut sistem dan peraturan yang adil bagaimana?

1MDB : Skandal RM3.5 Bilion

KENYATAAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA

Dalam perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan 2011 pada 20 Jun 2011, saya telah menggesa antara lain agar Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara menyiasat transaksi pembelian dan penjualan pelaburan dalam 1MDB PetroSaudi Limited oleh 1MDB dengan PetroSaudi International Limited. Gesaan ini dibuat kerana berdasarkan laporan juruodit, transaksi pembelian dan penjualan pelaburan tersebut mencurigakan.

Ia melibatkan pengumuman keuntungan RM425 juta untuk operasi tahun pertama yang berakhir 31 Mac 2010 oleh Perdana Menteri selaku Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB pada pada 8 Oktober 2010 dan Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Sharol Halmi pada 12 Oktober 2010. Keuntungan diperolehi antara lain hasil penjualan pelaburan dalam 1MDB PetroSaudi Limited iaitu syarikat usahasama diantara 1MDB dengan PetroSaudi International Limited.

Bank Negara’s increase in interest rate ill-timed

The increase in Overnight Policy Rate would only increase the cost of taking loans and business costs, says PAS MP Dzulkefly Ahmad.
KUALA LUMPUR: Central bank Bank Negara’s move to raise the Overnight Policy Rate is ill-timed as people are continuously facing a rise in living cost.
“Since last year, the government through Bank Negara has increased the OPR four times and each time there has been a 25 basis-point increase,” PAS MP Dzulkefly Ahmad said in a statement today.
The OPR is the benchmark interest rate commercial banks use to calculate their base lending rates for loans.
“The increase in OPR is being disputed by many parties. The OPR is a measurement of bank loan interest rates and it effects the Base Lending Rate (BLR),” he said.

‘Enough dumping grounds for radioactive waste’

The government has no intention on increasing the storage space for radioactive waste from the Bukit Merah rare earth plant.
KUALA LUMPUR: There are no plans to expand the dumping grounds for radioactive waste from the closed down Bukit Merah Asian Rare Earth plant.
This was the response from the government to Batu Gajah MP Fong Po Kuan’s query on the dissolution and disposal progress involving radioactive waste from the ARE plant.
In a written response to Parliament, the Science, Technology and Innovations Ministry said there were no plans to increase the dump sites.
Minister Maximus Ongkili said that the Atomic Energy Licensing Board (AELB) had no plans to increase disposal space for the radioactive waste.

Arrest Ibrahim now before it’s too late

Giving space to 'clowns' like Perkasa's Ibrahim Ali will further tarnish the unity in the country, says a Malacca PKR leader.
PETALING JAYA: A PKR leader has lodged a police report against Perkasa chief Ibrahim Ali over his racist threat against the Chinese community.
G Rajendran, who is PKR Malacca vice-president, lodged the report in Tampin, Negri Sembilan yesterday.
In the report, he said that Ibrahim must be arrested and charged under the Sedition Act.
He alleged that Ibrahim was the most irresponsible member of parliament the country had ever seen.
“From the beginning he has threatened the non-Malays by saying ‘Jangan main api’ (don’t play with fire).

Richard comes under fire for running ‘Riot’

Sarawak PKR women's wing takes the deputy foreign minister to task for his 'bloodbath' speech.

KUCHING: Deputy Foreign Minister Richard Riot received a roasting from the state PKR women’s wing for “stirring unnecessary fear and anxiety” among Sarawakians with his call urging them to stay away from Kuala Lumpur on July 9.
July 9 is when Bersih will hold its “Walk for Democracy” rally calling for fair and clean general elections. Extremist Malay group, Perkasa, has also threatened to hold a counter rally.
Pointing out security issues, Riot had last Sunday reportedly said that he feared there would be unruly incidents during the July 9 rallies which could lead to a “bloodbath” if clashes were to occur.

Bersih 2.0 : Nothing to fear, BN is too busy shooting itself in the foot

Bersih: Nothing to fear, BN is too busy shooting itself in the footBersih 2.0 was launched 20 days ahead of its actual date, but the buzz has been playing out for roughly a month now. And it seems that certain quarters are crazed over who can pull off the greater stunt as compared to the other.
But before we take a stroll into reaction land, we first must understand what Bersih 2.0 stands for. In a single sentence and with the least number of complicated words, Bersih 2.0 is a march for free and fair elections. There are 8 core demands the election watch group headed by former Bar Council head Ambiga Sreenevasan wish to submit in the form of a memorandum to the King, the Yang Di-Pertuan Agong.

Perkasa claims Chinese support in anti-Bersih drive

Some of the “Chinese” supporters at the Perkasa Anti-Bersih launch at Kelab Sultan Sulaiman June 19 2011. — Picture by Jack Ooi Some of the “Chinese” supporters at the Perkasa Anti-Bersih launch at Kelab Sultan Sulaiman June 19 2011. — Picture by Jack Ooi
KUALA LUMPUR, June 22 — Perkasa believes the majority of Chinese Malaysians back its Bersih 2.0 counter-protest because they do not want people taking to the streets and affecting their businesses, the Malay rights group’s youth chief has said. Irwan Fahmi Ideris told The Malaysian Insider that the Chinese community was primarily concerned with making money and did not favour anything that could disrupt the smooth running of commerce.
“The Chinese are worried that if there is chaos... business will go down,” he said when contacted yesterday.
He cited the presence of “about 300 Chinese” at Sunday’s anti-Bersih rally launch in Kampung Baru as proof that the community supported Perkasa and other non-governmental organisations who supported the cause of peace.

Munajat Perdana sempena himpunan aman Bersih 2.0

KUALA LUMPUR, 22 Jun: Dewan Ulama PAS Pusat menyeru diadakan Munajat Perdana di seluruh negara sempena himpunan aman Bersih 2.0 yang dijadualkan pada 9 Julai ini.
“Sempena himpunan aman Bersih 2.0 yang insya Allah akan diadakan 9 Julai ini, maka Dewan Ulama PAS Pusat menyeru supaya seluruh pendukung PAS pimpinan, ahli dan penyokong mengadakan munajat perdana secara besar-besaran di stadium, padang-padang, markaz atau di mana-mana lokasi yang sesuai,” kata Penolong Setiausaha Dewan Ulama PAS Pusat, Nazmi Nik Din dalam satu kenyataan.

Himpunan Bersih 2.0 : UMNO dan BN seperti dirasuk makhluk halus.


Saya berpandangan UMNO BN telah terbukti sebagai sebuah parti yang anti terhadap rakyat yang mahukan sebuah kepimpinan yang punyai daya saing dan berkebajikan.

Hakikat yang berlaku dari sudut ekonomi yang disebut-sebut sebagai membangun dengan begitu bangga cuma cakap kosong sahaja dan layak ditong sampahkan, buktinya, Malaysia mengalami defisit kewangan selama 12 tahun berturut sejak 1998.

Saya ragu dengan dakwaan kononnya ekonomi Malaysia berada pada tahap memberangsangkan jika difisit gagal ditangani selama tempoh itu.

WIKILEAKS: What is going on in Malaysia?

The Administration's unwillingness to stand clearly for freedom of religion and the forthright application of legitimate judicial power, even when it is less than palatable to UMNO, the ruling party, is of concern. That is particularly the case given the imminent trial of opposition leader Anwar Ibrahim set to begin on January 25. 


Raja Petra Kamarudin

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 KUALA LUMPUR 000020

SIPDIS

FROM THE AMBASSADOR FOR EAP A/S CAMPBELL, ACTING A/S
DONOVAN, DAS MARCIEL AND DRL PDAS GLAZE

E.O. 12958: DECL: 01/12/2020
TAGS: MY, PGOV, PHUM, PREL
SUBJECT: WHAT IS GOING ON IN MALAYSIA?

Sentimen SPR Pula Bagaimana Tan Sri?

NONE"Parti dan calon yang disukai akan menang. Buatlah macam mana pun, sentimen memainkan peranan. Ini sentimen pada (pilihan raya umum) 2008. Pada 2004 berbeza.

"Dan saya yakin sentimen akan berubah (lagi) dan ini jangan salahkan SPR. Ada masanya kita menang ada masanya kita kalah," kata Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR). Tan Sri Abdul Aziz Yusof.

Namun yang menjadi persoalannya, sentimen SPR sendiri bagaimana? Dengan perkataan lain, SPR condong ke arah parti dan calon yang bagaimana? Soalan-soalan ini harus ditanya berulang-ulang kali.

Semua diseru jayakan Bersih 2.0

KUALA LUMPUR, 22 Jun: Semua ahli dan penyokong PAS diseru menghadirkan diri untuk perhimpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai ini bagi menyatakan sokongan rakyat terhadap tuntutan 8 perkara untuk perubahan sistem pilihan raya ke arah yang lebih baik.
“Ini bagi menjamin keyakinan terhadap sistem demokrasi berparlimen negara,” kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) kepada Harakahdaily hari ini.
Bersih 2.0 yang dianggotai lebih daripada 80 NGO telah menyenaraikan 8 tuntutan berikut demi menjamin pilihan raya yang lebih adil bagi mempromosikan demokrasi yang telus dan dinamik iaitu bersihkan senarai undi, mereformasi undi pos, guna dakwat kekal, masa kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.
Dalam konteks negara, kata Tuan Ibrahim, demonstrasi aman yang dianjurkan Bersih 2.0 bukanlah perkara baru dalam konteks negara.

Rais: 'Kita tak takut hadapi ancaman godam'..makin sombong dan bongkak..!!

NONEMenteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim mengarahkan pihak-pihak yang berkaitan supaya bersedia dengan "benteng dan perisai" bagi menghadapi ancaman pihak tertentu yang mahu menyerang laman web Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 4 Julai ini.

Beliau meminta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU) dan Cybersecurity supaya tidak memandang ringan terhadap ancaman tersebut.

Sampai mampus Umno tidak akan faham konsep Negara Berkebajikan!

Selepas mengemukakan konsep ‘Negara Berkebajikan’ dalam Muktamar PAS ke-57 media milik Umno menyerang dan mengkritik konsep tersebut. Umno menyatakan mereka telah laksanakan Negara Kebajikan, tetapi pastinya ia tidak bersamaan dengan Konsep Negara Berkebajikan PAS.Membicarakan isu itu, Wakil Harakah, MOHD RASHIDI HASSAN, WAN NORDIN WAN YAACOB dan MOHD SHAFRI SHAMSUDDIN mendapatkan pandangan Setiausaha Agung PAS, Dato’ Mustafa Ali ketika ditemui di Pejabat Urusan Harakah

PAS stands by Bersih, says peaceful protest Islamic

Kuala Selangor MP Dr Dzulkefly Ahmad said any attempt to use violence, usurp the rights of others or threaten any race would immediately turn the rally “un-Islamic.” — file pic
KUALA LUMPUR, June 21 — As the conflict rages on over the planned Bersih rally, PAS leaders came out today to declare that such protests were accepted in Islam unless protestors planned to use violence to achieve their goals.
When polled in Parliament today, several MPs from the Islamist party supported the bids by Bersih 2.0, Umno Youth and Malay rights group Perkasa to take to the streets this July 9.
But Kuala Selangor MP Dr Dzulkefly Ahmad said any attempt to use violent means, usurp the rights of others or threaten any race would immediately turn the rally “un-Islamic”.

Tahniah!! Termasuk dalam senarai


Sorang lagi telah dikesan!!

Gua dah cakap.... kena ber-AWAS-AWAS, sebab penyakit gila pandi sedang menular. Ko kena penyakit ni... gerenti ko meraban punyer, macam orang bodoh. Tapi, ko bangang... tak nak dengor amaran gua. Nah sekarang padan muka lu, dah termasuk dalam Senarai Menteri@YB Bodoh di Malaysia. Aaaa... kan ke tak pasai-pasai dapat 'glamer'.

Comparing Rosmah and Wan Azizah in earnest

Comparing Rosmah and Wan Azizah in earnestHave you really taken a good, long and hard look at the published media photos of these two ladies, be it in the main stream media or new media including the Internet – one is the spouse of the PM and the other is the spouse of a PM-in-waiting.
The face is the index of the mind. So too, the eyes are the windows to the soul. Well worn clichés you may rightly say, but still so eternally true as tested, argued and proven by psychologists, sages and behavioral scientists - including our grandmothers.
Siamese twins or worlds apart
So what can we make out of these two personalities’ face and eyes? For the sake of discourse, are they both not light-years apart in comparison or are they like Siamese twins?

Is BN a govt unable to protect its people or a govt willing to kill its people

Is BN a govt unable to protect its people or a govt willing to kill its peopleAs if Ibrahim Ali’s delusions are not enough, it seems there are others who share his schizophrenic vision.
A self-proclaimed nationalist and blogger with the pseudonym Panglima Perang Cyber has been sending emails with video from the infamous 1998 race riots in Indonesia.
“Are the Chinese in Malaysia willing to accept the same fate as their brethren in Indonesia if our country goes into chaos?
“So let us 1 Malaysia Malay, Chinese and Indians reject the Bersih demonstration for the good of our grandchildren. Watch the video below,” the email read.
The Indon example
This is a twisted individual bent on instilling and ensuring that fear would grip the minorities, in this case the Chinese, to the point they are unable to participate in what is essentially a non-violent, non-racial, non-religious rally that is demanding for fair and free elections.

Something fishy in RM466mil building sale to Tabung Haji

Something fishy in RM466mil building sale to Tabung HajiKUALA LUMPUR - PAS vice president and Pokok Sena member of parliament Mahfuz Omar has cast suspicion in the purchase of the 38-storey Platinum Park by Tabung Haji from TTDI Development, saying there was a conflict of interest.
Speaking in parliament yesterday, Mahfuz pointed out that TTDI's director Johan Ariffin also sits as director for Tabung Haji's two other subsidiaries  Tabung Haji Properties Sdn Bhd and Tabung Haji Technology Sdn Bhd.

Mahfuz said some RM466 million was exchanged in the sale of the building in 2009, at the rate of RM1,298 per square foot. The property boasts a total space of 360 thousand square feet.

Now, Umno wants to invoke ISA on Mat Sabu, Ambiga

Now, Umno wants to invoke ISA on Mat Sabu, AmbigaKUALA LUMPUR - As temperature rises in the run up to the Bersih 2.0 rally on July 9, a Barisan Nasional member of parliament has urged the Home ministry to invoke the Internal Security Act on PAS deputy president Mohamad Sabu and Bersih chairperson Ambiga Sreevanesan.
In parliament yesterday, Sri Gading MP Mohamad Aziz said the ISA must be used on the duo to stop the July 9 rally which he claimed would "cause hardship" to the people.

“If Ambiga and Mohamad Sabu are not arrested under ISA, the Bersih rally will go on as planned on July 9, and this for sure will create unwanted incidents like blood spilled and clash among the Malays,” he said, echoing an earlier statement by Kinabatangan MP Bung Mokhtar.

Kitab rujukan puak bengong lagi bingai.....

Buku ni bagi aku merupakan hasil penulisan orang terdesak yang takut melihat Cina DAP semakin minat pada Islam..Tak semestinya depa nak masuk Islam tapi sekurang-kurangnya depa ada minat nak belajaq pasai Islam daripada UMNO yang untungnya lahir-lahir beragama Islam tapi ternyata nak buang Islam..

DAP masih dalam proses pembelajaran..Memang terdapat macam-macam kepincangan yang berkaitan dengan Islam..Sedangkan UMNO pon menghalalkan tegoq arak dan rasuah!Sudah banyak pimpinan DAP yang dah bukak mata pasai Islam..Antaranya Karpal Singh yang dulunya pernah tentang negara Islam laungan PAS tetapi setelah diberi pendedahan,dia kini menyokong slogan tersebut..

 DAP dikatakan rangkaian PAP..Mulut-mulut longkang UMNO selalu mainkan isu bahawa Melayu Islam di Singapura sering ditindas oleh kerajaan mereka..Tun M selalu mengambil contoh Melayu Singapura jika orang tua nyanyuk itu memberi pendapat mengenai sesuatu isu yang berkaitan agama.Malangnya perbandingan yang dibuat Tun M gila itu dipandang serong dan telah menyinggung perasaan orang Melayu Islam di Singapura contohnya yang kat SINI..

Dalam buku bangsat ni jugak dimuatkan karikatur yang menghina pemimpin Pakatan Rakyat termasuklah Tok Guru Nik Aziz!Buku ini patut dibakaq dan penulisnya patut dihukum!

Siapa Nazarbayev ?

Oleh: haramakap

"Kazakhstan and the Nazarbayev Kleptocracy
07 June 2003

IHRC's S. Janomohamed surveys the corruption and nepotism that characterises today's Kazakhstan.

Kazakhstan and the Nazarbayev Kleptocracy

Since its 1991 independence from the Soviet monolith, Kazakhstan has been mired in a succession of political crises. Kazakhstan has witnessed serious human rights abuses and the denial of fundamental freedoms. Under the reign of Nursultan Nazarbayev, attacks on the political opposition and independent media have become routine. Arbitrary arrests, detentions, torture and extrajudicial killings have been a feature of Nazarbayev’s regime.

Thus Nazarbayev suffers a crisis of legitimacy, derided as a corrupt, ineffectual and unpopular leader. With a 2002 international survey ranking Kazakhstan as amongst the world’s top twenty most corrupt countries, it is the regime of kleptocracy that Nazarbayev has fostered which underpins increasing moves towards a police state.

Senarai Drama SWASTA Arahan UMNO

Oleh: merong

"AKAN DATANG
Produksi : UMNO Film production
Pengarah : Hishamudin Hussien/KDN
Tujuan : Menggertak minda masyarakat ala gangster kongsi gelap
Tajuk : KL Gangster
Tempat : Kuala Lumpur
Watak utama : Pak Brahim dari kumpulan PERKASA.

Aksi mendebarkan : Anggota PERKASA dipukul parah,Pemimpin pembangkang ditangkap ISA, FRU mengamuk,Para demontrasi dipukul, dilanyak polis. 

Aksi melucukan : Pak Brahim menunjukkan kesan lebam dimukanya kena tumbuk.