Isnin, 20 Jun 2011

9 Julai penentu akhir tarikh PRU 13

Halaman Masjid Negara penuh sesak dengan lautan manusia. Fenomena itu masih diingati ramai. Ia berlaku pada tanggal 20 September 1998.
Rentetan peristiwa bermula selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim disingkir dengan cara mengaibkan. Orang Melayu bangkit menjadikan jalan raya dan tempat awam sebagai medan.
Ribuan anak muda Melayu mulai mengenal erti reformasi. Kejayaan rakan mahasiswa di Indonesia menyingkirkan rejim Suharto turut merebak ke Malaysia.
Ini bermakna perhimpunan ratusan ribu rakyat sudah lama berlaku di nusantara. Ia jauh lebih awal berbanding apa yang berlaku di wilayah Arab tahun ini.

Kempen 'politik gambar' mudah difahami

SHAH ALAM, 20 Jun: Kemenangan hatrik Parti Kebajikan (AK) Turki dalam pilihan raya umum negara itu sudah dapat diteka sejak awal lagi ekoran gerakan kempen menarik dan terkini terutama menerusi paparan gambar-gambar besar.
Ketua Editor Harakahdaily, Zulkifli Sulong yang meninjau suasana pilihan raya negara itu baru-baru ini berkata, rakyat sangat merasai kehadiran AK kerana bijak menampilkan kegiatan kebajikan parti itu menerusi gambar-gambar besar di merata tempat strategik.

9 Julai 2011 jadi tarikh keramat

Tarikh 9 Julai 2011 mungkin akan menjadi tarikh keramat. Tarikh di mana rakyat Malaysia berpesta meraikan demokrasi dan merayakan hak mereka di bawah Perlembagaan.
Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) telah menyatakan hasrat mereka untuk membuat perarakan di ibu kota pada 9 julai ini. Tidak ketinggalan UMNO juga mengumumkan bahawa mereka bercadang untuk membuat perarakan pada hari yang sama untuk ‘memperkukuhkan sistem demokrasi yang ada dan turut serta Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia(Perkasa) yang di katakan akan membawa gelombang berlawanan iaitu ‘anti BERSIH’.

Video - Anwar Ibrahim: Konvensyen Pilihan Raya KeAdilan (Part 5/5)

Video - Anwar Ibrahim: Konvensyen Pilihan Raya KeAdilan (Part 4/5)

Video - Anwar Ibrahim: Konvensyen Pilihan Raya KeAdilan (Part 3/5)

Video - Anwar Ibrahim: Konvensyen Pilihan Raya KeAdilan (Part 2/5)

Video - Anwar Ibrahim: Konvensyen Pilihan Raya KeAdilan (Part 1/5)

Budaya Biasa : Ketua Puteri UMNO Jerlun Dituduh Berkhalwat


JITRA 20 JUN : Ketua Puteri UMNO Bahagian Jerlun, Kedah hari ini didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Jitra, Kedah atas tuduhan khalwat dengan seorang lelaki.

Yusmawati Yaacob, 31 tahun didakwa mengikuti Seksyen 9(1) Akta Kanun Acara Jenayah Syariah Kedah 1988 manakala pasangannya, Mohd Jasmi Ismamil, 47, dituduh mengikut Seksyen 9(2) akta yang sama.

Sabit kesalahan, boleh didenda RM2,000 atau setahun penjara atau kedua- duanya sekali.

Kedua- dua pasangan itu ditahan sepasukan Pegawai Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Daerah Kubang Pasu dalam sebuah rumah di Taman Tengku Sarina, Jitra, jam 1:20 pagi, 11 Mei lalu.

Kedua-dua pasangan itu mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan.

Hakim Sheikh Kamaruslan Mustapha menetapkan 4 Julai depan, tarikh sebutan semula kes.

Ini kerana peguambela tertuduh, Sukri Zakaria dan pendakwa syarie, Juliana Ramli perlu mengemukakan hujah masing- masing kepada mahkamah dalam tempoh dua minggu.

BERSIH 2.0 : Perang Saraf dan Kuasa Rakyat

"Tuntutan BERSIH bukanlah untuk mengulingkan kerajaan atau mencetuskan kekacauan seperti yang didakwa. Ia bertujuan memperbaiki kelemahan SPR dan pada masa yang sama menambahbaikan sistem pilihanraya.

Ia juga dapat memulihkan keyakinan rakyat kepada SPR yang sering terpalit dengan isu pemanipulasian undi dan pertarungan tidak sama-rata antara parti pemerintah dan parti pembangkang.

Jika tuntutan BERSIH dipenuhi (tuntutan 2007 masih tidak dipenuhi), demokrasi di Malaysia akan menjadi lebih segar. Hanya ahli-ahli politik yang ingin mengekalkan kuasa sahaja takut akan tuntutan ini. Ini kerana proses pengundian yang adil mampu menyingkirkan mereka yang masih empuk berada di kerusi DUN mahupun Parlimen. Golongan seperti ini merupakan golongan yang takutkan ‘kuasa rakyat’ dan mereka percaya dengan prinsip dan falsafah Machiavellian, iaitu “matlamat menghalalkan cara” (dengan menghalalkan taktik kotor untuk kekal berkuasa). "

Sri Kandi Wirawati Perkasa..ha.ha..ha...kena dah..!!!


 Perkasam
Mamat Topi : Bro, aku rasa tak sedap hati la
Mamat Rambut Panjang : Apsal pulak? ko jangan cari pasal. Wartawan tgh kelik gambor kita ni.

Mamat Topi : Ba Alip Ba Bun. Apsal aku baca tulisan banner ni lain macam je..
Mamat Rambut Panjang : HAH ?????


Ulasan aku : Detik2 tertubuhnya Sri Pondan Wirawati Perkasa

Video - Anwar: Buku Hijau PAS tidak bercanggah dengan Buku Jingga PR

Video : Gov't could go 15% over-budget, says Anwar

Video - PKR: We ensure good participation in Bersih 2.0 rally

Video - Anwar: Bersih remark taken out of context

Video - Khairy: 'Chinese stay home' warning is seditious

Video : Sekitar Majlis Pelancaran Bersih 2.0 - 19 Jun 2011

Video : PAS terbit dokumen Negara Berkebajikan

Video : Kerja kuat, sikit lagi nak ke Putrajaya

Video - Ibrahim: Time for police to act

Video - Bar Council: Use Sedition Act against Ibrahim Ali

Video : Rakyat Malaysia Perlu Bangkit

Video :Pak Samad Sejarah Buktikan Demonstrasi Jalanan Capai Matlamat

Video Bersih 2.0 - Platform Suara Rakyat,Uji Pentadbiran Najib

Bersih 2.0: Wakil BN jangan kelirukan orang ramai

KUALA LUMPUR, 20 Jun: Persidangan Dewan Rakyat hari ini kecoh apabila Ahli Parlimen Sri Gading, Mohamed Aziz, mendesak Kementerian Dalam Negeri menahan Pengerusi Gabungan Pillihanraya Bersih dan Adil (Bersih), Datuk Ambiga Sreenevasan dan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu di bawah ISA.

Desakan tersebut dibuat bagi menghalang Himpunan Bersih 2.0 diadakan 9 Julai ini yang didakwa untuk mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku yang  akan menyusahkan orang ramai.

'Takkan makan karipap pun rahsia parti'

orange book forum klscah 250111 khalid samadAnggota jawatankuasa pusat PAS Khalid Samad menyelar pihak yang mendakwanya mendedahkan rahsia parti dengan menceritakan perjalanan mesyuarat yang membincangkan pelantikan pesuruhjaya PAS Selangor.

Katanya, beliau mengambil tindakan itu untuk menzahirkan proses dan sikap semasa bermesyuarat, termasuk keterbukaan pemimpin tertinggi PAS, supaya dicontohi semua peringkat.

"Janganlah menganggap cara kepimpinan Islam adalah aladiktator atas alasan wala (kesetiaan) yang tidak dapat difahami maksud yang sebenar; atau di atas alasan 'sami'na wa ata'na' (kami dengar dan kami taat) yang sebenarnya bertujuan untuk menutup pintu perbincangan dan syura," katanya.

Secara sinis, Khalid (kiri) bertanya, sekiranya beliau bercerita tentang makanan dan minuman semasa mesyuarat pun dikira rahsia parti.

Court clears ex-cop Ramli Yusoff of power abuse

KUALA LUMPUR, June 20 — Former Sabah police chief Datuk Ramli Yusoff was cleared by the Court of Appeal today of power abuse, four years after being charged for using a police helicopter for personal use.
The court's decision means that Ramli (picture) — once a top contender for the police force’s highest post with Tan Sri Musa Hassan who finally won the Inspector-General of Police (IGP) hat — can no longer be prosecuted over the case.
A three-man Bench led by Court of Appeal judge Datuk Sulong Matjeraie, which sat in Kota Kinabalu, unanimously agreed to uphold the High Court’s decision to acquit Ramli when they struck out the Attorney-General’s appeal.
The case had started in the Sessions Court, which also ruled Ramli innocent without his defence being called.

July 9 rallies: Sarawakians warned to stay away from KL

Deputy Foreign Minister Richard Riot is anticipating a 'bloodbath' if supporters of Bersih 2.0 and Perkasa clash on July 9.
SERIAN: Sarawakians living or planning a holiday to Kuala Lumpur next month have been urged to stay away from the city capital on July 9 because the counter-rallies promoted by Bersih 2.0 and Malay extremist group, Perkasa, could ‘lead to a bloodbath.’
Issuing the safety precaution, Serian MP Richard Riot said: “Bersih is expected to gather some 200,000 demonstrators to march  from the Masjid Negara to Istana Negara.
“On the other side, Perkasa with its 100,000 expected protesters would also be marching to Istana Negara.
“If this planned procession happens, I worry that the demonstration would turn ugly with fighting that could lead to a bloodbath.

Bersih 2.0: Apa pun ancaman, rakyat tetap turun ke jalan

KUALA LUMPUR: Angkatan Muda KEADILAN (AMK) menegaskan rakyat tetap akan turun ke jalan pada 9 Julai ini, biarpun terpaksa berdepan pelbagai ugutan dan ancaman, tegas Timbalan Ketua AMK, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin.
“Biar apa jua keadaan yang mendatang, AMK akan terus berada di barisan hadapan untuk membawa rakyat merempuh sistem pilihanraya yang tidak telus melalui Perhimpunan Bersih 2.0 kelak,” tegasnya dalam satu kenyataan petang ini.
Respon itu ekoran  kenyataan secara berangkai oleh Umno, Pertubuhan Pribumi Perkasa dan pihak polis mengenai perhimpunan tersebut, yang menunjukkan kedangkalan dan sikap tidak matang mereka berdepan suara rakyat.
Khairul mengingatkan perhimpunan Bersih 2.0 adalah hak rakyat untuk berhimpun secara aman bagi menuntut perjalanan pilihan raya yang lebih adil dan telus, selaras  peruntukan perlembagaan.

Rakyat Malaysia Perlu Bangkit Tuntut Pilihan Raya Bersih,


SHAH ALAM 20 JUN : Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar menggesa semua rakyat Malaysia bangkit mempertahankan hak mereka bagi menentukan sistem pilihan raya yang telus dan adil dapat dilaksanakan sepertimana dalam pilihan raya di Turki.

Katanya, ini kerana melalui sistem pilihan raya yang baik ditambah dengan akses media yang sama rata diberikan kepada semua parti bertanding memberikan ruang kepada rakyat untuk memahami dasar perjuangan setiap parti dan menifesto yang ingin dilaksanakan apabila berjaya memenangi mana- mana pilihanraya.

Malah, setiap pemilihan juga harus dilakukan tanpa rasa takut.

"Saya rasa salah satu cara terbaik untuk kita menilai strategi ke depan adalah memperlihatkan apa yang dilakukan oleh kerajaan Parti Keadilan Turki (AKP), ramai yang melihat mereka sebagai gagah di kota-kota besar."

Boleh Percaya Ka : SPR sedia jumpa BERSIH jika batal perhimpunan

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bersedia mengadakan pertemuan dengan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) dengan syarat gabungan tersebut membatalkan perhimpunannya pada 9 Julai ini, kata pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.

"Kita bincang tetapi dengan syarat begitulah, tetapi jika nak mengadakan demonstrasi dan jumpa kita hanya sebagai "rubber stamp" atau alasan sahaja, tidak ada maknalah.

EC to Bersih: Abandon rally, we’ll talk..ha..ha..now u see..!!!

EC chairman Abdul Aziz Mohd Yusof says street demonstrations will not achieve anything and does not want the commission to be made a scapegoat.
PUTRAJAYA: Do not make the Election Commission (EC) a scapegoat, its chairman Abdul Aziz Mohd Yusof has told the Coalition for Free and Fair Elections (Bersih).
He said the EC was prepared to meet Bersih over issues, on the condition that they abandon their planned illegal street demonstration for July 9.
“We can discuss on that condition, but if they (Bersih) want to hold the illegal street demonstration and meet us just as a rubber stamp or an excuse, it is meaningless.
“To me, a street demonstration will not solve any problem. Amendments to the law will not happen or their demands accepted by staging a street demonstration. No way,” he told reporters at his office, here, today.

Kepada mereka yang tidak mengundi Pakatan Rakyat di Sarawak…

20 JUN – Padah bila mengundi Barisan Nasional dalam pilihan raya negeri Sarawak baru-baru ini telah pun terserlah jelas.
Mangsanya adalah rakyat Malaysia di Sarawak yang sentiasa disembunyikan maklumat dan fakta oleh kerajaan negeri BN.
Sidang Dewan Undangan Negeri Sarawak yang pertama selepas PRN pada 16 April lalu bermula hari ini. Namun, belum pun sidang diadakan, kerajaan negeri BN telah pun menolak soalan-soalan dari wakil rakyat Pakatan.
Dua soalan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri Kota Sentosa Chong Chieng Jen telah ditolak oleh Speaker DUN Sarawak
Datuk Awang Asfia Awang Nasar; ia menyentuh tentang pembabitan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan keluarganya dalam perniagaan serta tentang empangan Bakun.
Soalan Chong meminta Taib menyatakan:

Teresa Kok: Penentang Bersih 2.0 kurang cerdik

KUALA LUMPUR, 20 JUN – Penentang perhimpunan Bersih 2.0 adalah mereka yang lembab akal, kerana tidak memahami undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan yang termaktub untuk semua rakyat Malaysia, kata Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok.
Katanya undang-undang membenarkan rakyat Malaysia berhimpun secara aman untuk menuntut hak.
Beliau juga turut mencadangkan kepada Pemuda UMNO dan kumpulan ultra Melayu Perkasa supaya mengadakan “perhimpunan menuntut pilihan raya kotor” pada hari yang lain sahaja.

Khairy: Ibrahim Ali tak wakili majoriti Melayu

KUALA LUMPUR, 20 Jun – Kenyataan bersifat ‘rasis’ dibuat Datuk Ibrahim Ali khususnya terhadap kaum Cina ketika satu majlis anti-Bersih 2.0 semalam tidak menggambarkan keseluruhan pendirian orang Melayu, kata Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin hari ini.
“Saya hanya mahu orang ramai mengetahui bahawa ini adalah pandangan seorang Ahli Parlimen yang tidak mewakili majoriti kaum Melayu.
“Kami adalah kaum berhati mulia, kami tidak melanggan pandangan ini,” kata Khairy (gambar) kepada pemberita di sini hari ini.
Sehubungan itu, Khairy menggesa agar dikenakan tindakan ke atas Presiden Perkasa itu.

UMNO, Utusan ugut rakyat

KUALA LUMPUR, 20 JUN 2011 – Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan lidah rasmi UMNO, Utusan Malaysia, telah bersekongkol dalam isu Bersih 2.0 untuk menghancurkan konsep 1Malaysia tajaan Perdana Menteri.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata Muhyiddin dan Utusan cuba membangkitkan keadaan huru-hara dengan mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang tidak bertanggungjawab serta membahayakan keharmonian negara.

Bersih 2.0 must march on - Kim Quek

Bersih 2.0 must march on - Kim QuekA peaceful rally calling for electoral reform would have gone down as almost a non-event in any democracy, but not in Malaysia. Here, the news of such an impending rally has virtually caused the incumbent ruling power to go into a state of panic.
Ever since the Coalition for Clean and Fair Elections – a civil society movement known as BERSIH – calls for a peaceful rally on July 9 to press for electoral reform, hardly a day goes by without some bigwigs pressing the panic button, as if calamities will befall the nation if such a rally were to take place.
Home minister has warned of dire consequences to political and economic stability, Umno’s ultra-racist wing Perkasa has called for a rally of its own to crush the BERSIH rally, police chief has warned BERSIH of preventive arrest, and hundreds of reports have been lodged with the police by Umno and its associated bodies to oppose such a rally.

Video - Zul Noordin: Nyamok ini akan bunuh perjuangan mereka

Video : Anything can happen on July 9, Perkasa warns

A call to action: Non-Malays, vote for anyone but BN until Ibrahim Ali is punished

A call to action: Non-Malays, vote for anyone but BN until Ibrahim Ali is punishedIbrahim Ali is not a clown but an anarchist bent on destabilizing the very foundations of Malaysia. In his feeble and fantasy-laden world of yellow, brown and black, Malaysia is a habitation that is inhabited by a single ethnic group and this group is Lord over all that walks the land.
As lord, they can decide who lives and dies. They determine what you can and cannot say. Lies and insinuations and poison are daily courtesy for Ibrahim.
He is an iconoclast, bent on disrupting the nation's ethnic groups from existing in harmony. He sees things moulded only in his image and his image alone. Sad to say, it is a horrible-looking one.
Yet this is the world he wants to invite us to enter. A fantasy world verging on reality as long as the Barisan Nasional continues to govern and endorses his freedom to spread his brand of so-called ideology, which others say is little more than pure unadulterated hatred.

Khairy: Ibrahim Ali a dangerous racist

The Umno Youth chief censured the Perkasa supremo for warning the Chinese against supporting Bersih on July 9.
KUALA LUMPUR: Umno Youth chief Khairy Jamaluddin today accused Malay rightwing group Perkasa’s chief Ibrahim Ali of being a “dangerous racist” for his threats against Malaysia’s ethnic Chinese.
The Rembau MP attacked Ibrahim for warning the Chinese against joining in the Bersih 2.0 (Coalition for Free and Fair Elections) rally on July 9.
“I want to let the Chinese know that this is an MP that does not represent the Malays (as a whole). We are (a) noble (people).”
“This is a very real and clear threat to a single community in Malaysia,” the Rembau MP told reporters in Parliament.

'Shallow' Khairy ticked off over Anwar-Ambiga Bersih comments

'Shallow' Khairy ticked off over Anwar-Ambiga Bersih commentsAmid jeers that he was getting cold feet, UMNO Youth chief Khairy Jamaluddin claimed the Bersih rally was not free and fair because Opposition Leader Anwar Ibrahim had said he would ask organizing chairman Ambiga Sreenevasan to cancel if Prime Minister Najib Razak agreed to conduct clean elections.
"UMNO is on the defensive but they are making things worse for themselves with these sort of silly arguments. Even I can call Ambiga to cancel the rally if Najib promised free and fair elections. Two things; will Ambiga agree and will Najib ever make such a promise?" MP for Gopeng Lee Boon Chye told Malaysia Chronicle.
"As for Khairy, he is an Oxford graduate. He should do better than this. How is Bersih compromised? In what way can Anwar's comment make any of the Bersih demands for fairness any less important or less relevant. If Khairy can't explain that, then he has wasted his parents' money for his education."

Hari Pelarian Sedunia: "Pertukaran Suaka" hadiah terburuk untuk pelarian

SUARAM menyifatkan inisiatif "pertukaran suaka" yang dicadangkan oleh kedua-dua kerajaan Australia dan Malaysia merupakan hadiah terburuk bakal diberikan kepada pelarian dan pemohon suaka di Malaysia sempena Hari Pelarian Sedunia yang disambut hari ini (20 Jun 2011).
Hari ini adalah hari pelarian sedunia dan kedua-dua kerajaan masih lagi mahu meneruskan inisiatif "pertukaran suaka" tersebut walaupun telah mendapat kritikan dari pelbagai pihak termasuk organisasi hak asasi manusia di Malaysia dan Australia dan Pesuruhjaya Tinggi bagi Orang Pelarian, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR).

With or without me, PR will occupy Putrajaya' - Anwar

Pakatan Rakyat's bid to take control of the Federal government at the next general election.

Speaking to more than 4,000 PKR leaders and members at the party's "General Election Convention" held at Shah Alam Convention Centre yesterday, the Opposition Leader responded to comments tying PR's fate with his own future amid the ongoing efforts to jail him on sodomy charges.

"We will, insha Allah, win the general election. Some say that the worst case scenario is Anwar going to jail.. I say Anwar goes to jail, but we win.

Hutang RM6 bilion: Anak masih tunggu penjelasan Felda

Tidak cukup sekadar mendakwa kedudukan kewangan Felda adalah stabil dan para peneroka tidak perlu bimbang, kata Mazlan Aliman.
PETALING JAYA: Para peneroka Felda di seluruh negara masih menunggu penjelasan yang lengkap daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berhubung hutang agensi kerajaan itu yang berjumlah RM6 bilion dari Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP).
Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman berkata, tidak cukup sekadar mendakwa kedudukan kewangan Felda adalah stabil dan para peneroka tidak perlu bimbang.
Beliau berkata demikian kepada FMT berhubung kenyataan Datuk Ahmad Maslan yang mengakui Felda ada membuat pinjaman RM6 bilion dari KWSP dan menyatakan bahawa kedudukan kewangan agensi itu adalah stabil dan para peneroka tidak perlu risau.

"Dalam UMNO orang asli diperlakukan macam burung tekukur..."

Meskipun ia bukan sesuatu yang terlalu asing, apabila ucapan dari kaum asli diselitkan ke dalam aturcara konvensyen PKR, namun ia tetap mencuit hati apabila Fatimah anak perempuan Bahsen, berketurunan Semai tampil untuk memberi ucapan 10 minitnya di depan kira-kira 4,000 penyokong PKR dalam Konvensyen Pilihan Raya, semalam.
Bermula dengan mendakwa dirinya "berdebar", kerana "fisrt time" (kali pertama berucap), Fatimah (gambar kiri) yang berusia 37 tahun telah mencungkil gelakan dari bawah pentas.  Ucapan ringkasnya kemudian dicelah dengan sorakan dan tepukan yang tidak berhenti-henti.

Konvensyen Pilihan Raya KEADILAN bukti politik matang

SHAH ALAM: Konvensyen Pilihan Raya KEADILAN yang pertama kali diadakan semalam, membuktikan parti itu kini sudah melangkaui politik matang, kata Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.
Ini kerana katanya, penganjuran konvensyen pilihan raya seumpama itu hanya dilakukan oleh parti politik di negara-negara maju yang memiliki tahap demokrasi yang tinggi.
“Perkara ini biasa dilakukan negara yang mengamalkan politik matang.
“Objektif melalui konvensyen semalam adalah untuk menyampaikan maklumat kempen dengan interaksi yang lebih jelas,” katanya.

Anwar: Lebihan bajet boleh cecah 15%

NONEKetua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran, pengurusan kewangan yang lemah boleh membawa kerajaan lebih berbelanja sebanyak 15 peratus tahun ini.

Katanya, belanjawan tambahan pertama sebanyak RM13.2 bilion daripada keseluruhan RM162.8 bilion sekarang sudah mewakili 8.2 peratus.

Anggota parlimen Permatang Pauh itu berkata, ia merupakan trend yang membimbangkan apabila belanjawan tambahan hanya meliputi 3 bulan sahaja.

Justeru, katanya tidak mustahil sehingga hujung tahun ini, ia akan mencecah sehingga 15 peratus.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Awang Adek Hussin membentangkan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2011) untuk bacaan kedua hari ini, memohon peruntukan tambahan berjumlah RM13 bilion sebagai peruntukan mengurus tambahan pertama tahun ini.

Anwar, bekas menteri kewangan, menegaskan negara ini tidak mampu meletakkan masa depannya kepada rancangan perbelanjaan kewangan yagn tidak tepat bagi menghadapi peningkatan hutan negara, yang kini 54 peratus daripada keluaran negara kasar.

Sehubungan itu, Anwar berkata, kerajaan mesti belajar daripada negara lain yang menghadapi kegagalan kerana pengurusan cuai dan berlaku manipulasi penanda ekonomi, seperti Greece.

Anwar Desak Najib Jelaskan Urusan Tunai RM3.5 Bilion 1MDB


KUALA LUMPUR 20 JUN: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut penjelasan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak tentang hubungan "akrab" antara 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan PetroSaudi International Limited sehingga mengeluarkan dana secara tunai berjumlah RM3.5 bilion.

Menurut Anwar, kenyataan yang dikeluarkan oleh Najib juga bercanggah dengan laporan audit yang dikeluarkan oleh KPMG bersabit pelaburan pembangunan tanah pengkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Sungai Besi yang mahu dinaik taraf menjadi Bandar Malaysia.

Zulkifli bohong, saya sendiri ada bersama Yusuf Qaradawi- Muhammad Nur

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen bebas, Bandar Bharu-Kulim, Zulkifli Noordin berbohong apabila menyatakan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim memperdaya ulama tersohor Sheikh Yusuf Al Qaradawi.
Demikian dinyatakan sewaktu mengulas dakwaan Zulkifli yang mendakwa Qaradawi diperdaya untuk membela Anwar, seperti mana yang disiar akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini.
Menurut Muhammad Nur, beliau sendiri turut serta dalam pertemuan dengan Qaradhawi di Putrajaya, sewaktu ulama dunia itu hadir menerima anugerah Tokoh Maal Hijrah Antarabangsa penghujung 2009.

Subsidi IPP: PAS dakwa kerajaan 'flip-flop'

KUALA LUMPUR, 20 Jun: Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub kecewa dengan kenyataan flip flop kerajaan berhubung isu subsidi kepada ppenjana tenaga bebas (IPP).
Beliau merujuk jawapan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Peter Chin Fah Kui terhadap soalannya yang didakwa bercanggah dengan kenyataan Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala.
Dalam soalannya, Salahuddin menanyakan berapakah cadangan jumlah pengurangan subsidi kerajaan kepada IPP dan ke manakah penjimatan itu akan dibelanjakan.
Dalam jawapan di Dewan Rakyat hari ini, Peter Chin bagaimanapun menafikan wujud cadangan pemotongan ataupun subsidi oleh kerajaan kepada IPP.

Bung dikecam tuduh Bersih 2.0 tumpah darah

KUALA LUMPUR, 20 Jun: Kenyataan ahli parlimen Kinabatangan, Bung Mokhtar Raden bahawa perhimpunan Bersih 2.0 boleh membawa kepada pertumpahan darah mengundang kemarahan ahli Parlimen Pakatan Rakyat.
Bung sewaktu membahaskan belanjawan tambahan di Dewan Rakyat hari ini turut mendesak kerajaan segera mengambil tindakan untuk menyekat himpunan Bersih 2.0.
"Ada pihak menggelarkan diri mereka Bersih dan akan adakah perhimpunan. Saya risau himpunan ini akan mengundang pertumpahan darah dan perkara yang tidak diingini," katanya.
Dr Mohd Hatta Ramli (PAS-Kuala Krai) segera bangkit untuk membetulkan kenyataan Bung itu namun tidak diberi jalan oleh Bung.
"Kenyataan pertumpahan darah itu tuduhan yang berat tu...perlu ditarik balik," kata beliau dan disambut beberapa wakil Pakatan Rakyat yag lain.
"Ini ruang saya..jangan ganggu. Saya belum jahat lagi...masih boleh bertenang. Kalau nak bercakap, ikut peraturan, kita ada tamadun, kena beradab," kata Bung.
Ucapan Bung berkaitan Bersih yang "meleret-leret" akhirnya ditegur Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang meminta beliau memfokuskan ucapannya kepada belanjawan tambahan.

Amaran pada Perkasa, Pemuda PAS jadi perisai

KUALA LUMPUR, 20 Jun: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) memberi amaran kepada Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali dan ahli-ahli pertubuhan itu agar menghentikan tindakan samseng mereka dan ugutan kepada rakyat Malaysia khususnya kalangan bukan Melayu yang mahu menyertai Himpunan Bersih 2.0.
Ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor menegaskan, Pemuda PAS bersedia menjadi perisai kepada rakyat pelbagai kaum yang hadir dalam perhimpunan Bersih 2.0 sekaligus menolak sebarang tindakan provokatif yang cuba diadakan oleh Perkasa untuk menimbulkan suasana tegang dan huru-hara.
DPPP, katanya kesal dengan risalah perkauman yang diedarkan Perkasa yang menyebut "Awas!!! Ambiga Wanita Hindu yang Merbahaya".

PAS: BERSIH cara terarah luah kemarahan

bersih rally dataran merdeka car convoy 081107 aiman athirahMuslimat PAS percaya bahawa perhimpunan BERSIH merupakan cara yang sesuai untuk meluahkan kemarahan dan perasaan tidak puas hati rakyat dengan terarah, bertangungjawab dan mengikut lunas perlembagaan.

Ketua penerangannya Aiman Athirah (kanan) berkata perkara itu dijamin dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan berkaitan kebebasan bercakap, berhimpun dan menubuhkan persatuan secara aman dan tanpa senjata.

Justeru, dewan itu memandang serius kenyataan Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali yang turut mahu menganjurkan perhimpunan bagi menghalang rancangan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0).

Bersih 2.0: Pemuda PAS dakwa polis restu tindakan Perkasa

KUALA LUMPUR, 20 Jun – Dewan Pemuda PAS pusat mendakwa pendekatan Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali sengaja menggunakan sentimen perkauman dalam satu perhimpunan semalam dalam menggagalkan Himpunan Bersih 2.0 bulan depan.
Malah sayap PAS itu juga mendakwa Perkasa menjadikan sasaran barunya dengan bertindak membakar gambar Pengerusi Bersih Datuk S. Ambiga dan melaungkan sentiemen agama  dengan melabelnya “perempuan hindu yang bahaya”, satu tindakan yang boleh mencetuskan suasana buruk walaupun ia langsung tidak berkaitan terhadap himpunan yang bakal berlangsung.

Majlis Peguam: Gunakan Akta Hasutan terhadap Ibrahim

NONEAncaman presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali bahawa "apa saja boleh berlaku pada hari itu" jika Bersih 2.0 meneruskan perhimpunannya pada 9 Julai, adalah tidak bertanggungjawab serta rasis, dan tindakan hendaklah diambil terhadapnya di bawah Akta Hasutan, kata Majlis Peguam Malaysia.

Presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee (kanan) menggesa kerajaan menggunakan Akta Hasutan terhadap Ibrahim jika pihak berkuasa merasakan akta itu masih lagi relevan.

Katanya, Majlis Peguam menentang Akta Hasutan, "tetapi jika kerajaan menggunakan akta tersebut terhadap Karpal Singh kerana kenyataannya mengenai isu (krisis perlembagaan) Perak, maka saya tidak nampak mengapa (kerajaan) tidak boleh berbuat demikian terhadap kenyataan Ibrahim itu."

Bersih 2.0: Ibrahim Ali pengecut ugut kaum Cina, kata Nurul Izzah

KUALA LUMPUR, 20 Jun — Nurul Izzah Anwar menyifatkan Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali sebagai pengecut kerana mengugut kaum Cina menjelang Himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan 9 Julai ini.
“Ugutan-ugutan macam ini hanya dibuat oleh seorang pengecut,” kata beliau sambil berkata pihak berkuasa telah gagal untuk mengambil tindakan sewajarnya ke atas wakil rakyat itu sebelum ini.
“Sementara saya percaya bahawa kita harus menghormati hak setiap rakyat Malaysia untuk bercakap dengan bebas, kebebasan bukan sesuatu yang boleh disalahgunakan atau boleh digunakan tanpa rasa tanggungjawab.

Khairy: Waktu untuk amaran sudah berakhir..ha..ha..ha..kita lihat sape yang kene..!!!

NONEKetua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata, pergerakan itu akan tetap mengadakan perhimpunannya pada 9 Julai walaupun polis memberi amaran akan mengambil tindakan.
Katanya, waktu untuk membincangkan mengenai permit bagi perhimpunan berkenaan juga telah berakhir.

"Saya rasa (berhubung) isu permit ini, keretapi dah lepas dah.

"Apa sajalah, permit polis, amaran dia nak bagi, pemuda tetap akan hadir.
"Hendak bagi arahan macam mana pun, maaflah. Waktu untuk amaran sudah berakhir," katanya lagi ketika ditanya dalam satu sidang media hari ini.
'Lantak dia orang lah'

DAP: Umno tunjuk belang, benarkan kenyataan ala Nazi Perkasa

KUALA LUMPUR, 20 Jun – Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menyifatkan Umno seolah-olah menunjukkan warna sebenar parti itu bahawa ia hanya berkepentingan untuk satu kaum apabila membenarkan ugutan ala Nazi disampaikan oleh Datuk Ibrahim Ali dan Perkasa yang diwakilinya semalam.
“Dengan keengganan parti tersebut untuk mengambil tindakan, Umno bersalah atas sokongan terhadap Perkasa dan pendirian parti itu.
“Malah, ia amat jelas sejak sekian lama, sebagaimana ditunjukkan oleh Umno yang kurang mengambil tindakan terhadap kes-kes seperti demonstrasi seperti protes kepala lembu pada 2009 dan pelbagai ucapan pemimpin mereka yang menyamakan kaum India dengan pengemis dan wanita Cina sebagai pelacur,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Video Anwar Ibrahim: Konvensyen Pilihan Raya KeAdilan

Video : PAS pledges 100,000 members for Bersih 2.0

Biarkan rally Bersih diadakan

Aspan Alias

20 JUN — Pihak parti-parti dan kerajaan yang memerintah usaha mereka ialah untuk menggagalkan niat Bersih untuk mengadakan rally besar-besaran pada 9 Julai nanti. Semua pihak tahu lebih-lebih lagi pihak pemerintah dan parti-parti yang berkuasa bahawa rally anjuran Bersih ini pasti akan mendapat sambutan yang ramai, malahan dijangkakan lebih besar dari yang dianjurkan pada 2007 yang lalu.
Inilah yang sangat ditakuti oleh Umno terutamanya kerana Umno tahu jika rally ini berlaku kali ini, ianya akan membawa kemenangan tambahan kepada Bersih seperti yang dialaminya pada 2007 yang lalu. Sebagai pihak yang memerintah memanglah mereka tidak mahu melihat Bersih mengulangi kejayaan itu lagi kerana pilihanraya umum ke13 akan diadakan tidak lama lagi.
Kalau kita kaji dengan teliti pihak yang bersama pemerintah pada hari ini terlalu defensif dan banyak kenyataan-kenyataan yang didengar dari pemimpin kerajaan membayangkan rasa takut dan gementar itu dengan melayangkan tuduhan-tuduhan yang tidak releven kepada penganjur rally ini.

Video Azmin Ali: Konvensyen Pilihan Raya KeAdilan

PRN Sarawak Tidak Telus Punca BERSIH 2.0 Diadakan


KUALA LUMPUR 20 JUN : Bukti ketidaktelusan proses pengundian pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak lalu menjadi faktor penggerak kepada perhimpunan BERSIH kali kedua 9 Julai depan, menurut pengerusinya, Datuk Ambiga Sreenevasan.

Himpunan BERSIH 2.0 akan menyampaikan mesej yang jelas kepada kerajaan UMNO BN bersabit desakan rakyat yang menuntut perlaksanaan pilihan raya yang lebih adil dan bersih.

Sehubungan dengan itu, Ambiga bertegas himpunan BERSIH 2.0 akan tetap diteruskan tanpa tunduk kepada sebarang tekanan.

Bersih 2.0: Pilihan raya adil, bersih juga baik buat BN

Persekitaran ketika majlis pelancaran Himpunan Bersih 2.0 di Kuala Lumpur malam tadi. — Foto oleh Jack Ooi
KUALA LUMPUR, 20 Jun — Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) Datuk Ambiga Sreenevasan berkata sistem pilihan raya yang adil dan bersih baik kepada semua parti politik termasuk Barisan Nasional (BN). Pada pelancaran Himpunan Bersih 2.0 di sini malam tadi, Ambiga sekali lagi memberi jaminan perhimpunan itu akan diadakan secara aman.
Beliau juga berkata cadangan mengadakan Himpunan Bersih 2.0 ekoran mendapati pilihan raya negeri Sarawak pada April lalu dicemari dengan penyelewengan dan ketidakadilan.
“Hanya tinggal dua minggu sebelum Himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai ini... Himpunan Bersih 2.0 ini akan ditangani secara aman dan bertanggungjawab.

Video Bersih 2.0. What the leaders say

Lensa 2 : Pelancaran BERSIH 2.0 - Dewan Himpunan CinaBersih 2.0 : Mercu tanda baru capai demokrasi tulen

Tuntutan agar sistem pilihan raya menjadi lebih telus dan bebas adalah satu kehendak masyarakat yang berkekalan, kata Wan Azizah.
PETALING JAYA: PKR menyifatkan Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini sebagai mercu tanda baru dalam usaha rakyat negara ini mencapai demokrasi yang berfungsi sepenuhnya.
Presidennya Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, tuntutan agar sistem pilihan raya menjadi lebih telus dan bebas adalah satu kehendak masyarakat yang berkekalan, maka adalah lebih baik sekiranya tuntutan ini ditangani dengan terbuka dan rasional.
“Dalam konteks ini, masyarakat sudah mual dengan ugutan dan kenyataan provokasi yang dibuat terhadap penganjur Himpunan Bersih.
“Sewajarnya kumpulan-kumpulan yang menentang Himpunan Bersih menghormati hak sebahagian besar rakyat negara ini yang mahu melihat perhimpunan ini berjalan dengan aman, sebagaimana hak mereka berhimpun dihormati selama ini,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Beliau berkata, sejak penubuhannya, PKR memberi komitmen sepenuhnya kepada usaha-usaha membaiki sistem pilihan raya di Malaysia. Perhimpunan Bersih adalah lambang kepada usaha tersebut.