Khamis, 16 Jun 2011

Syarikat pembersihan baru untuk Kuala Lumpur?

Beberapa pekerja Alam Flora memberitahu, rundingan terakhir sedang dijalankan antara pengurusan tertinggi Alam Flora dan DBKL.
PETALING JAYA: Khabar buruk sedang menanti 800 pekerja syarikat pembersihan Alam Flora Sdn Bhd kerana Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dikatakan akan menamatkan kontrak syarikat tersebut hujung tahun ini.
Beberapa pekerja Alam Flora memberitahu, rundingan terakhir sedang dijalankan antara pengurusan tertinggi Alam Flora dan DBKL.
Seorang pekerja S. Ashok berkata, tetapi sehingga hari ini belum ada keputusan muktamad sama ada kontrak Alam Flora akan disambung atau tidak.
“Saya mendengar berita sebuah syarikat dari Seremban akan mendapat kontrak baru untuk kerja-kerja pembersihan di Kuala Lumpur.

‘Membazir saja bayar RM63.9 juta untuk khidmat rundingan’

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata, jumlah RM63.9 juta itu adalah terlalu tinggi untuk dibelanjakan sedemikian rupa kalau pun kerajaan mempunyai dana yang berlebihan.

PETALING JAYA: PKR hari ini mempertikai kenapa kerajaan Barisan Nasional (BN) terpaksa membuat bayaran khidmat rundingan dan pelbagai promosi rancangan induk kerajaan yang terlalu tinggi kepada beberapa firma perunding.
Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon mengakui di Dewan Rakyat bahawa BN membelanjakan sebanyak RM63.9 juta untuk khidmat rundingan dan promosi rancangan induk kerajaan seperti Pelan Transformasi Kerajaan/Ekonomi (G/ETP).
Dalam satu kenyataan media hari ini, Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata, jumlah RM63.9 juta itu adalah terlalu tinggi untuk dibelanjakan sedemikian rupa kalau pun kerajaan mempunyai dana yang berlebihan.

New radiation scare: MPs demand info

The AELB is giving the Selangor government the 'runaround' on the contamination detected around Subang-Kelana Jaya area.
KUALA LUMPUR: Hot on the heels of the radiation fears from the rare earth plant in Lynas, opposition MPs today cried foul over another radioactive contamination detected around the Subang-Kelana Jaya area in Selangor.
Subang MP R Sivarasa raised their concern over the lack of information given out by the federal government so far over the incident.
“All the details that we have now is that it is a pharmaceutical company; there was a leak and it is now sealed,” he told a press conference today.
Sivarasa was commenting on a Bernama report yesterday which quoted Science, Technology and Innovation Minister, Maximus Ongkili, as saying that the Atomic Energy Licensing Board (AELB) had detected radioactive contamination in a factory in Selangor.

BN vulture culture: Muhyiddin leads Umno charge at Yen Yen

BN vulture culture: Muhyiddin leads Umno charge at Yen YenOur Tourism Minister is again in the news. This time, spending a cool RM1.8million on 6 Facebook pages to promote tourism. The webpage designer must be an overnight millionaire.
So blatant is the discrepany that even her colleagues in BN smelt blood and rushed to take advantage of her mishap. UMNO leaders, in particular, went for her. Sad to say, it appears that if you are from MCA - as long as not UMNO - you are game. But if your name is Rosmah, not a pip or a squeak will come out from these macho men including Nazri Aziz, the minister in the Prime Minister Najib Razak's Department.
The new Corruption Fighters and Defenders of Public Expenditure
It never fails to amaze Malaysians how distorted the UMNO fairness-measurement index is. Assuming that it even has one, that is. But it seems that some people of some colour can never be guilty - until and unless they fall from grace and can no longer protect themselves. Then the vultures will swoopi in. Such is the culture in the BN, especially boss UMNO.

Kartun hina Islam: Matlamat politik halalkan cara

KUALA LUMPUR: Matlamat memenangkan tuan politik mendorong Utusan Malaysia yang diletak di bawah Media Prima, menghalalkan apa saja cara termasuk menghina Islam, kata Bekas Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ), Hata Wahari.
Beliau berkata, pertimbangan sensitiviti agama, kaum dan gender bukan lagi keutamaan dalam etika kewartawanan mereka, selagi ia bertujuan menjatuh  kredibiliti lawan.
“Ini akibatnya apabila keterlaluan meletakkan agenda politik untuk melebihkan tuan politik mereka- Matlamat menghalalkan cara.
“Sama ada editornya beragama Islam atau tidak bukan isu utama. Walhal, mereka tahu perbuatan itu melanggar hukum agama mereka sendiri,” kata Hata yang ditemui di lobi Parlimen, hari ini.

Pemuda Umno juga anjur perhimpunan balas 9 Julai, lawan Bersih 2.0..ha..ha...join PERKOSA ....

KUALA LUMPUR, 16 Jun – Pergerakan Pemuda Umno juga mahu menganjurkan satu perhimpunan bagi memperkukuh sistem demokrasi pada 9 Julai ini – hari Himpunan Bersih 2.0.
Bagaimanapun sayap Umno tidak akan menyertai Himpunan Bersih 2.0.
“Pemuda Umno akan menganjurkan perhimpunan pada 9 Julai (ini) demi perkukuh sistem demokrasi. Tak serta Bersih sebab (ia) bawa agenda pembangkang,” kata Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin (gambar) menerusi mesej Twitternya petang ini.
Kata beliau perkara tersebut diputuskan pada mesyuarat Exco Pemuda Umno hari ini.

Polisi dividen: Petanda UMNO-BN semakin kesempitan wang?

GLC kini dijadikan sasaran untuk menyelamatkan UMNO-BN dari kesempitan wang.  Polisi dividen yang diutarakan memperlihatkan petanda-petanda bahawa UMNO dan kerajaan persekutuan Barisan Nasional kini semakin kesempitan wang, sehingga mengintai dividen dari syarikat GLC.
KUB Malaysia Bhd yang mempunyai hubungan rapat dengan UMNO dan Kementerian Kewangan memaklumkan pada 14 Jun 2011, bahawa syarikatnya merancang untuk melaksanakan polisi dividen mulai tahun 2013 - mengagihkan dividennya kepada pemegang saham.  Kebetulan, Petronas Nasional yang merupakan penyalur wang utama kepada kerajaan persekutuan, mengumumkan pada minggu lalu bahawa syarikatnya telah mencapai persetujuan dengan kerajaan Najib, untuk melaksanakan polisi dividen 30% mulai tahun 2013.

Majikan Durjana Busukkan Nama Malaysia

Oleh A Kadir Jasin
TERIMA kasih dan teruskan berbincang mengeai isu kepemimpinan Pas. Saya rasa ramai mendapatinya hangat dan bermanfaat.
Tetapi saya rasa saya perlu segera menyentuh mengenai kes penderaan, penyeksaan dan pembunuhan pembantu rumah Indonesia oleh majikan Malaysia.


Untuk itu, saya mulakan dengan memohon maaf dan meminta izin untuk meluahkan sesuatu yang terbuku di hati saya mengenai kesesueaian orang Cina khasnya dan orang bukan Islam amnya mengambil pembantu rumah Muslim dari Indonesia.

Saya mohon kepada para pembahas supaya berhati-hati agar tidak membuat fitnah dan menghasut, tidak rasis dan tidak berbahasa kasar.

Video : Permohonan Semakan MP Sg. Siput Didengar 7 September

Video - Karpal: I did not distribute 'deputy speaker's' sex tape

NGO gesa kaji menyeluruh isu murtad

abim and university students 290508Pelbagai NGO Islam mahukan kerajaan membuat kajian terperinci terhadap punca sebenar fenomena murtad di negara ini.

Menurut mereka, tanpa mengetahui punca sebenarnya, gelaja itu tidak akan dapat ditangani dengan berkesan.

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) beranggapan stastistik baru yang didedahkan di parlimen kelmarin merupakan petunjuk bahawa kajian menyeluruh perlu dilakukan.

Najib pun tak berani buat pilihan raya tahun ini !

Oleh Dinsman
Kemana-mana pergi orang masih lagi bercakap pasal kemenangan angkatan baru dalam PAS yang diketuai Mat Sabu. Suasana dan moodnya agak lain macam sedikit. Tak tahu kenapa! Terasa macam semua orang bergembira dengan kemenangan angkatan atau kumpulan baru ini. Entah saya yang terasa begitu kerana saya memang sukakan orang-orang ini, atau memang betul ada suasana dan mood yang begitu, tak dapatlah nak dipastikan.

Pemuda PAS berdepan Utusan esok

Pemuda PAS akan menghantar memorandum bantahan kepada pihak pengurusan Utusan Malaysia di ibu pejabatnya di Cheras berhubung penyiaran kartun yang dianggap menghina Islam.

NONEKetua Pemudanya Nasrudin Hasan akan mengetuai delegasi 10 orang dewan itu yang mahu bertemu dengan pihak akhbar berkenaan bagi mendapatkan penjelasan berhubung lanjut.

"Kita akan menyerahkan memorandum supaya mereka mengambil tindakan terhadap pelukis karikatur itu. Kita mahu minta penjelasan mengapa ia boleh terlepas atau tidak ditapis atau ia mengikut kehendak pihak tertentu," kata setiausahanya Khairul Faizi Ahmad Kamil (kiri).

Beliau memberitahu Malaysiakini, pihaknya juga akan menuntut Utusan memohon maaf dan menarik balik penyiaran kartun itu.

Semalam akhbar milik Umno itu pada halaman 15 menyiarkan kartun bertajuk 'Kekeliruan Kes Rogol' karya Miko.

Karikatur: Perkasa kata Utusan tak hina Islam, menteri dakwa hanya persepsi


KUALA LUMPUR, 16 Jun – Setiausaha Agung Perkasa Syed Hassan Syed Ali menegaskan karikatur disiarkan dalam Utusan Malaysia, akhbar milik Umno semalam hanya menyindir pihak-pihak yang tidak memahami keperluan rakaman video dalam kes zina.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom pula berkata bantahan berhubung kakikatur itu hanyalah persepsi individu yang tidak memahami undang-undang Islam.
Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Syed Hassan berkata beliau percaya karikatur bertajuk “Kekeliruan Kes Rogol” yang disiarkan semalam bukan mahu menghina agama Islam, seperti yang didakwa beberapa pihak.
“Kartun itu hanya untuk menyindir pihak lain yang kononnya mahu rakaman video seks terutamanya dalam kes (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) ini memerlukan empat orang saksi, mereka juga telah meminta supaya diadakan qazaf, empat orang saksi.

Tumpu Kebajikan Peneroka Bukan Untung Felda

KUALA LUMPUR 16 JUN: Cadangan memansuhkan Felda Plantation melalui dasar Buku Jingga bukan sahaja disalah erti kepimpinan Umno-Barisan Nasional (BN) malah dianggap akan membankrupkan agensi kerajaan itu.

Malah menurut ahli parlimen Gombak, Azmin Ali, respon pemimpin-pemimpin Umno itu jelas sekali menggambarkan gagasan itu hanya mementingkan keuntungan yang boleh diraih agensi itu berbanding Pakatan Rakyat yang memikirkan kebajikan golongan peneroka.

Oleh itu katanya, adalah cukup relevan katanya kerajaan menimbang semula atau pun memansuhkan sama sekali Felda Plantation dan diagihkan kepada 1.6 juta anak-anak peneroka Felda.

Khalid mungkin dilantik semula Timbalan Pesuruhjaya Pas Selangor?

Blog TKOBlog List
AHLI Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad berkemungkinan besar dilantik semula memegang jawatan Timbalan Pesuruhjaya Pas Selangor ekoran perubahan teraju Badan Perhubungan Pas negeri yang menyaksikan pengguguran pesuruhjaya negeri sesi lalu, Datuk Dr. Hasan Mohamed Ali.

Ini berikutan sebelum ini, Khalid yang juga Yang Dipertua Pas Shah Alam telah digugurkan oleh Pas negeri itu dalam rombakan pada 2009 ketika ia diterajui oleh Hasan.

Umum mengetahui kedua-dua pemimpin Pas itu kelihatan tidak 'sebulu' terutama Khalid yang seringkali dilihat mengeluarkan kenyataan mengkritik kepimpinan Hasan dalam beberapa isu melibatkan pentadbiran negeri.

135 Murtad, Jamil cakap berbelit-belit

KUALA LUMPUR, 15 Jun – Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom hari ini menjelaskan, isu 135 Muslim meninggalkan Islam antara 2000 hingga 2010 adalah tidak benar kerana ia hanya membabitkan isu tidak sah masuk Islam.
Beliau berkata, 135 kes tersebut bukanlah kes Muslim meninggalkan Islam tetapi kes tersebut telah di daftar di bawah kes murtad.

Despite counter protest, Bersih gathers pace on Facebook

KUALA LUMPUR, June 16 - Support for the Bersih 2.0 rally on July 9 appears to be unaffected by the threat of clashes with the anti-Bersih counter protest in the streets of the capital city.
The Pakatan Rakyat-backed (PR) demonstration calling for free and fair elections has faced loud opposition from the right-wing Malay ground led by Perkasa, which has said that it is “ready for any eventuality.”
But as at 5pm today, the official Bersih Facebook group has over 14,300 likes, growing by more than a thousand in the last 24 hours, with nearly 300 more people confirming they will attend the march, which has close to 2,200 confirmed participants on its Facebook page.

Karikatur: Utusan Malaysia sudah jadi ‘Denmark Malaysia’, kata Nik Aziz

 Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan Utusan Malaysia milik Umno sebagai “Denmark Malaysia” ekoran penyiaran karikatur bertajuk “Kekeliruan Kes Rogol” semalam, yang banyak pihak mendakwa sebagai tindakan menghina Islam.
Menteri Besar Kelantan berkata akhbar harian itu telah menghina syariat Islam apabila mempermainkan hukum Allah.
“Hari ini masuk ke pejabat menyiapkan beberapa urusan tertunggak dan membaca surat pekeliling Umno yang bernama Utusan Malaysia semalam, yang menyiarkan lakaran kartun kontroversi menghina syariat Islam.
“Saya sifatkan Utusan Malaysia sudah menjadi Denmark Malaysia dengan menyiarkan lakaran kartun tersebut,” kata Nik Aziz (gambar) pada laman sosial Facebook beliau hari ini.
Pada 2008, akhbar Denmark pernah menyiarkan karikatur yang menghina Islam dengan menerbitkan kartun Nabi Muhammad memakai serban yang bentuknya mirip sebutir bom.

Operation Malaysia: 41 laman web k'jaan digodam, tahniah SKMM

Sekurang-kurangnya 41 laman web kerajaan dan agensinya diserang dan digodam mulai awal pagi hari ini oleh penggodam yang membalas tindakan sekatan kerajaan ke atas beberapa laman sesawang perkongsian fail.
NONEMenurut kenyataan akhbar Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sekurang-kurangnya 51 laman web diserang dan 41 berjaya digodam.

Laman SKMM - www.skmm.gov.my. juga diserang tetapi tidak berjaya.
“Pemantauan kami terhadap situasi itu mendapati berlaku penurunan tahap serangan menjelang 4 pagi tadi dan selepas penilaian lanjut, kami mendapati ia hanya memberi kesan kecil terhadap pengguna di Malaysia," menurut kenyataan SKMM.

Kes Sarbaini: Inkues perlu didulukan bukan suruhanjaya diraja, kata JPM..macam-macam helah SPRM..!!!


KUALA LUMPUR, 16 Jun – Kerajaan menegaskan inkues perlu diadakan terlebih dahulu untuk menyiasat kematian Ahmad Sarbaini Mohamed meskipun wujud tekanan termasuk daripada keluarganya agar diadakan suruhanjaya diraja.
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk V.K Liew memberitahu Parlimen bahawa inkues adalah pilihan pertama dan ia adalah prosedur yang perlu dipatuhi.
“Sebagai satu prosedur undang-undang, satu inkues perlu diadakan terlebih dahulu, selepas itu siasatan (melibatkan suruhanjaya diraja),” kata beliau.
Sebagai respons, wakil rakyat dari DAP Lim Kit Siang berkata, kerajaan seharusnya mengatasi keputusan polis dan Peguam Negara yang memanggil satu inkues berhubung kematian Sarbaini (gambar) di pejabat SPRM Wilayah Persekutuan di sini.

Karpal: Bukan saya edar video seks....UMNO terdesak OKU pulak jadi mangsa..!!!

Ahli parlimen Bukit Gelugor Karpal Singh hari ini membuat laporan polis ke atas seorang editor kanan kerana memberikan gambaran seolah-olah beliau bertanggungjawab mengedarkan video seks membabitkan bekas timbalan speaker Dewan Rakyat.

ADUN DAP berang foto diubahsuai hidung babi oleh Blog Pro UMNO.

utusan hamidah blog ng suee lim 150611Seorang wakil rakyat DAP Selangor berang selepas mendapati gambarnya telah diubahsuai dengan hidung babi dalam posting blog yang juga mengandungi laporan palsu bahawa beliau cuba mensabotaj rakannya dalam PAS.

ADUN Sekinchan, Ng Suee Lim menyertakan salinan gambarnya yang
diubahsuai itu serta salinan posting blog tersebut dalam laporannya di balai polis Sekincan semalam.

Gambar yang diubahsuai dan posting itu dimuat dalam blog pro-Umno 'Sungai Rapat Online'.

"Saya mengesyaki blog itu milik exco kerajaan Perak Hamidah Osman atau penyokong beliau, kerana 90 peratus kandungannya adalah mengenai beliau," kata Ng ketika dihubungi Malaysiakini.

Makin Goyang : Dewan Rakyat kecoh bila isu Buku Jingga disentuh

NONEPersidangan Dewan Rakyat hari ini kecoh seketika apabila berlaku pertikaman lidah antara beberapa anggota pembangkang apabila isu Buku Jingga disentuh seorang anggota parlimen kerajaan.

Keadaan bertukar gamat apabila Datuk Ismail Abd Muttalib (BN-Maran) bangkit mempersoalkan janji-janji yang dibuat oleh pembangkang di dalam Buku Jingga yang diperkenalkan mereka, lapor Bernama.

Soalan itu nyata 'mencuit' sensitiviti anggota pembangkang yang mula 'panas telinga' termasuk Azmin Ali (PKR-Gombak) bangun untuk memberi penjelasan walaupun ada suara-suara dari pihak anggota parlimen kerajaan yang menggesa soalan itu dijawab oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang turut hadir.

Rakyat berhak tahu kerugian Felda

KUALA LUMPUR, 16 Jun: Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh) mempersoal tindakan Felda meminjam sebanyak RM6 bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tanpa membentangkannya di Parlimen.
Mendakwa pinjaman itu dibuat kerana pelaburan Kumpulan Felda di luar negara mengalami kerugian yang teruk, beliau berkata rakyat harus tahu mengenai semua kerugian yang dialami kerana melibatkan hak mereka.
"Soal Felda ini besar sebab ia satu badan yang besar. Keseluruhan aset ialah jualan minyak kelapa sawit yang untungnya besar. Kalau untung sepatutnya RM5 bilion tapi jadi RM1 bilion ia harus dipertanggungjawabkan," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.
Beliau turut menggesa satu siasatan dilakukan ke atas Kumpulan Felda di atas kerugian itu seperti siasatan terhadap Sime Darby sebelum ini.

Bongkak : Astro tolak perbincangan, Cassa desak boikot

Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (Cassa) menyokong kempen yang dijalankan oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia untuk meraih sokongan rakyat bagi memboikot penyedia perkhidmatan televisyen berbayar Astro.
Presiden Cassa Dr Jacob George berkata, kempen itu perlu diteruskan memandangkan rakyat pada masa ini telahpun terbeban dengan keadaan ekonomi semasa.
“Apa teladan yang (Astro) tunjuk pada masyarakat? Masyarakat pun (sudah) tertekan dalam keadaan ekonomi sekarang (tapi Astro) faham tentang diri sendiri saja,” katanya lagi.
George mendakwa, Astro juga telah menolak jemputan persatuan berkenaan untuk mengadakan perbincangan dua hala berhubung kenaikan harga itu.

Kes Kantoi : Khir Toyo minta saya berbohong kepada SPRM kata Pengarah Ditamas

SHAH ALAM, 16 Jun – Saksi utama kes rasuah Dr Mohd Khir Toyo hari ini mendakwa bekas menteri Besar itu telah menggesa beliau agar berbohong kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan tidak melibatkannya.
Dalam keterangannya, Pengarah Ditamas Sdn Bhd Shamsuddin Hayroni berkata Dr Khir (gambar) ada meminta agar tidak melibatkan beliau ketika memberikan keterangan kepada SPRM dua tahun lalu.
“Banyak kali, saya dijanjikan bahawa kes ini akan diselesaikan dan beliau (Dr Khir) dan saya tidak akan didakwa,” kata Shamsuddin di Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini.

Dr Asri : Kartunis Utusan, rogol dan zina

Saya tidak pasti, apakah kartunis Utusan itu hendak menghina Islam atau hendak menghina pihak tertentu. Jika dia bertujuan menghina Islam, dilakukan pula dalam keadaan yang sedar akal fikirannya, maka dia terkeluar daripada Islam.
Namun, jika dia bertujuan mengkritik salah faham sesetengah pihak mengenai perbezaan hukum zina dan rogol, maka itu tidak merosakkan imannya, bahkan satu sumbangan membetulkan fahaman yang salah.
Adapun jika dia bertujuan membohongi fakta yang dimaksudkan oleh seseorang, sehingga menimbulkan salah sangka, maka dia berdosa besar.

Murtad: Mengapa Perkasa senyap

KUALA LUMPUR, 16 Jun: Perkasa yang dikatakan ingin mempertahankan hak orang Melayu Islam dalam semua aspek dan hak pribumi tetapi mengapa senyap daripada memperkatakan isu murtad.
Dewan Pemuda PAS Pusat melihat penyata rasmi yang dikeluarkan oleh Parlimen Malaysia jawapan bertulis daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Mejar Jeneral (B) Datuk Seri Jamil Khir Baharom yang mengatakan Mahkamah Syariah telah menerima 863 kes permohonan untuk menukar status agama Islam dari tahun 2000 hingga 2010 ketika menjawab soalan lisan daripada Er Teck Hwa (DAP-Bakri) dengan sebanyak 135 orang yang diluluskan untuk keluar Islam tanpa dapat mendengar suara daripada Pertubuhan Pribumi Perkasa Negara (Perkasa) walaupun presidennya juga adalah seorang ahli parlimen.

Anwar Ulangi Dakwaan Pemimpin Tertinggi Umno Terlibat Lindungi Trio 'Datuk T'


KUALA LUMPUR 16 JUN : Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sekali lagi menegaskan beliau yakin penglibatan pemimpin tertinggi Umno-Barisan Nasional dan polis dalam usaha melindungi trio 'Datuk T' daripada dikenakan tindakan undang-undang.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan media mengenai perkembangan terkini ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah yang dilihat menyepikan diri kebelakangan ini.

"Saya tak tahu tapi (nampaknya)polis masih beri perlindungan. Ini adalah satu negara di mana video seks disebarkan seluruh negara dan polis tidak tahu nak buat apa? Sebab itu saya masih kekalkan (kenyataan) terdapat arahan dari pihak atasan (Umno)," tambah beliau.

Eskay adalah individu yang bertanggungjawab menayangkan video seks fitnah yang dikaitkan dengan Anwar di Carcosa Seri Negara pada 21 Mac lalu.

Anwar : Penggantungan Kami Tidak Ikut Peraturan Parlimen


KUALA LUMPUR 16 JUN : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama tiga ahli parlimen lain yang digantung daripada menghadirkan diri ke sidang Dewan Rakyat bermula Disember lalu mempertahankan pendirian bahawa mereka berhak untuk diberi peluang membela diri.

"Kami masih berpendirian bahawa penggantungan itu tidak adil dan tidak menepati peraturan parlimen kerana tidak memberi ruang kepada saya dan rakan-rakan dalam memberi penjelasan mempertahan dan membela diri kami dan ini satu perkara yang tidak adil dalam parlimen Malaysia,"ujar Anwar pada sidang media di lobi parlimen hari ini.

Tunai tuntutan Bersih atau hadapi himpunan rakyat

KUALA LUMPUR, 16 Jun: Ratusan laporan polis yang dibuat oleh Umno dan sekutunya terhadap perhimpunan Bersih 2.0 membuktikan bahawa golongan itu akan terus mempertahankan segala ketidakadilan dan kepincangan dalam sistem politik negara.
“Bahkan mereka akan terus mempertahankan keburukan sistem ini semata-mata bagi mengekalkan pengaruh dan kekuasaan mereka,” bidas Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily hari ini.
Mengulas lanjut mengenai laporan media pro-Umno yang menyebut lebih 350 laporan polis sudah dibuat oleh “pelbagai pihak” terhadap Bersih 2.0, beliau berkata sepatutnya golongan itu melihat secara rasional kenapa perhimpunan Bersih perlu diadakan.
“PAS ingin tegaskan bahawa himpunan ini diadakan setelah pelbagai saluran digunakan bagi memperbaiki sistem politik negara tidak mendatangkan hasil.
“Pelbagai dialog, diskusi, laporan polis dan SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) telah dibuat bagi memperbaiki kelemahan dalam perjalanan sistem pru di Malaysia, namun sayangnya tiada sebarang tindakan diambil,” tambahnya.

Himpunan Bersih 2.0 ancam keselamatan negara, kata Muhyiddin

KUALA LUMPUR, 16 Jun — Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Himpunan Bersih 2.0 bulan depan akan memberi kesan negatif kepada negara dan menyekat pembangunan ekonomi.
Timbalan Perdana Menteri berkata perhimpunan anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) tidak menggambarkan prinsip demokrasi kerana ia hanya disertai sekumpulan kecil rakyat.
“Perhimpunan Bersih tidak mewakili keseluruhan rakyat tapi sebilangan kecil sahaja. Juga mereka melakukan perhimpunan ini demi kepentingan politik sendiri, mereka juga membuat pelbagai tuduhan di merata tempat. Jadi adakah mereka mahu katakan apa yang kami lakukan selama ini tidak betul? Adakah mereka katakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak adil? Jadi adakah mereka akan kata kerusi yang dimenangi Pakatan Rakyat juga tidak sah?
“Jadi, saya menggesa mereka berfikir baik-baik dan mempertimbangkan kesan tindakan mereka kepada masyarakat,” kata beliau kepada pemberita.
Muhyiddin juga berkata perhimpunan itu adalah haram kerana penganjur tidak memperoleh permit polis.

Himpunan Bersih 2.0 cetusan dan hasrat rakyat

KUALA LUMPUR, 16 Jun: Penganjur himpunan Bersih 2.0 iaitu Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) menegaskan himpunan yang bakal diadakan 9 Julai ini adalah hasrat dari rakyat sendiri.
"Bersih 2.0 sekali lagi mahu menegaskan bahawa Perhimpunan Bersih adalah seratus peratus inisiatif pertubuhan masyarakat.
"Ini adalah gerakan rakyat untuk menuntut pilihan raya bebas dan adil.
"Kami juga menjemput pertubuhan lain termasuk parti politik untuk menyertai kami dalam usaha mengangkat demokrasi dan menuntut reformasi pilihan raya," kata mereka dalam satu kenyataan hari ini.

Bersih 2.0 : Polis tak hormati Perkara 10 Perlembagaan

KUALA LUMPUR, 16 Jun: Pihak polis ternyata tidak menghormati perkara 10 Perlembagaan Malaysia, apabila berusaha keras menghalang Himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan 9 Julai ini.
Sehubungan itu, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) dimohon memberikan penegasan terhadap kebebasan yang diberi oleh Perlembagaan Malaysia.
Ketua Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kaiat berkata, kenyataan yang dikeluarkan oleh Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar jelas memperlihatkan sikap pihak polis berhubung perkara itu.

Bersih 2.0 : Konvoi belum start lagi, 2 penjara sudah disiapkan?

Presiden mengarahkan 300K peserta Bersih pada 9 Julai ini. Nampaknya Umno-BN dah kecut perut. Setiap media memainkan peranan untuk provokasi agar rakyat tidak menghadirkan diri. Ibrahim Ali nampaknya awal-awal hunus keris kontotnya mengajak bertempur. Pihak polis pun dah mengayat pelbagai akta untuk menjampi agar walk 4 justice gagal.
Tetapi adakah ianya memberi kesan? Bahkan provokasi itu sendiri merupakan iklan besar-besaran kepada semua lapisan rakyat. Pengumuman usul dalam muktamar yang dibawa oleh Timbalan Presiden Mat Sabu hanya dihadiri oleh pimpinan Pas sahaja. Ramai rakyat tak tahu pun… tetapi apabila media memberi ulasan dan larangan, menteri dalam negeri pun tumpang semangkok, nak dibawa usul dalam parlimen, digambar-gemburkan demikian rupa… itu adalah promosi percuma. Timakasih Umno-BN.

BERSIH: Pemuda PAS hantar memo pada Suhakam

NONEDewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) hari ini menyerahkan memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) menuntut semua pihak menghormati kebebasan bersuara dan berhimpun secara aman dalam perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ini.

Exco Pemuda PAS, Suhaizan Kayat menyerahkan memorandum itu kepada pegawai Suhakam, Shahizad Sulaiman jam 3.35 petang ini.

Turut sama ialah beberapa pemimpin PAS Pusat dan Pemuda PAS Johor termasuk exco Pemuda PAS Mohd Sany Hamzan dan peguam Zulhazmi Shariff.

30,000 pemuda Perak sertai Bersih 2.0

IPOH, 16 Jun: Dewan Pemuda PAS Negeri Perak menyokong penegasan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nasrudin Hassan bahawa akan tetap menerus perancangan bagi menjayakan himpunan Bersih 2.0 yang akan diadakan pada 9 Julai ini di Kuala Lumpur.
Ketua penerangannya, Mohd Akmal Kamarudin berkata, seramai 30 ribu akan bersama-sama untuk turun di dalam himpunan tersebut dan menyeru kepada rakyat Negeri Perak yang dinafikan hak mereka memilih menteri besar yang sah supaya dapat turut bersama.
“Kami tegaskan bahawa apa yang akan dilakukan ini adalah satu jihad menegakkan keadilan dan kami ingin pastikan satu cara yang akan merubah sistem pilihan raya yang benar-benar bersih tanpa penyelewangan,” katanya dalam satu kenyataan.
Beliau mengulangi bahawa himpunan itu bukan bertujuan untuk menjatuhkan kerajaan, tetapi ianya bertujuan menuntut agar kerajaan akur dengan tuntutan rakyat supaya pilihan raya perlu bersih bagi memastikan Umno Barisan Nasional (BN) tumbang pada pilihan raya yang akan datang kerana telah banyak menyusahkan dan menipu rakyat selama ini.

Ustaz Ghani : Utusan Pandang Rendah Kaedah Pengadilan Dalam Islam


SHAH ALAM 16 JUN : Karikatur berjudul “Kekeliruan Kes Rogol” yang disiarkan Utusan Malaysia semalam merupakan sebuah karya yang merendahkan martabat keadilan dalam agama Islam, kata Pengerusi Sekretariat Ulama Asia, Ustaz Ghani Shamsuddin.

Menurut Ustaz Ghani, Islam merupakan sebuah agama yang menitikberatkan soal keadilan kepada umatnya dan kaedah-kaedah yang digunapakai tidak ada tolok bandingnya serta tidak harus menjadi pertikaian mana-mana pihak.

Pinjam KWSP RM6 bilion, Felda rugi: Anwar tuntut siasatan

KUALA LUMPUR: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendesak siasatan dilakukan terhadap tindakan Felda meminjam sebanyak RM6 bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP.
Anwar juga mempersoalkan pihak yang mengarahkan KWSP  meminjamkan jumlah yang begitu besar dan tidak pernah dibentangkan di parlimen.
Menurut Anwar, pihaknya percaya bahawa bayaran balik bagi pinjaman berkenaan akan ditangguhkan kerana kerugian yang ditanggung kumpulan Felda,  Felda Global Ventures.

Kebangkitan umat Islam Arab kerana gila kuasa?

Orang Melayu Islam bakal diperkudakan oleh “pertubuhan anti-Islam” untuk mengadakan Perhimpunan Bersih 2.0 yang dijadualkan pada 9 Julai depan, kata Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu Zulkifli Nordin.
Wakil rakyat itu yang menang atas tiket PKR dalam pilihan raya umum 2008 dan kemudian dipecat kerana menyerang rakan-rakan Pakatan Rakyat, mendakwa segelintir orang Melayu bersedia diperkudakan oleh bekas Presiden Majlis Peguam, Datuk Ambiga Sreevanasan yang dituduhnya sebagai anti-Islam.
Ambiga adalah Pengerusi Bersih 2.0. Bersih adalah singkatan nama Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil.

Masjid oh masjid

Ketabahan pemimpin Pakatan Rakyat di Pulau Pinang amat dikagumi terutama nakhoda kepada negeri ini Lim Guan Eng. Celaan demi celaan diterima, namun beliau terus gagah memimpin. Tuduhan anti-Melayu dan bersifat rasis adalah senjata utama BN dalam menjatuhkan beliau.
Bukan niat nukilan ini membodek atau mengampu, tapi sedarkah mereka yang menghentam Ketua Menteri Pulau Pinang ini telah menampakkan lagi kewibawaan beliau sebagai pemimpin? Tidak mudah mengalah atau cepat terlatah apabila diserang. Esok Pulau Pinang tetap akan dipimpin. Esok agenda untuk rakyat tetap diteruskan. Esok negeri ini akan terus mencipta gemilang.

Perwakilan PAS berdiri teguh atas "lumpur ekstremisme"

Apa itu politik?  Politik terlebih dahulu membezakan diri kita dengan pihak lawan.  Dalam konteks politik kontemporari Malaysia amnya dan Muktamar Tahunan PAS Ke-57 khasnya, mesej jelas dan signifikan telah disampaikan melalui keputusan pemilihan saf kepemimpinan baru PAS untuk sesi 2011-2013, perbahasan perwakilan dan ucapan pimpinan parti tersebut.
Apabila mesej politik yang tepat dapat ditonjolkan melalui sidang Muktamar, tuan rumah yakni PAS bukan sahaja membezakan diri dengan UMNO malahan juga menggerunkan UMNO.  Sebab itu sehingga hari ini, bukan sahaja lidah rasmi UMNO - Utusan Malaysia - terus-menerus memberikan laporan berita sebesar liputan muka depan kepada isu yang berkisar sekitar sidang Muktamar dan pemilihan.  Pemimpin UMNO bermula dengan Najib, berbaris menunggu giliran menyerang PAS, termasuk "manufacture" isu palsu demi mententeramkan kebimbangan dalam kalangan pimpinan Barisan Nasional (BN) amnya dan UMNO khasnya.
Meskipun pemimpin UMNO berperut buncit enggan mengakui realiti bahawa muka manisnya adalah cubaan untuk menyelindung keresahan hati yang berat sekali, umum sedia maklum bahawa yang merasa gerun dengan keputusan pemilihan saf kepemimpinan baru PAS bukan para ulama yang alim tetapi kumpulan pemimpin BN yang senantiasa bermuka merah-merahan.

Berita palsu: ADUN Sekinchan buat laporan polis terhadap UTUSAN.

ADUN Sekinchan Ng Suee Lim membuat laporan polis terhadap Utusan Malaysia kerana mendakwa akhbar milik Umno itu menyiarkan berita palsu supaya DAP dan PAS berbalah.

utusan ng suee lin 150611Beliau merujuk laporan Utusan Selasa lalu yang berjudul "Pengguguran Hasan Ali disambut baik DAP" dengan mendakwa pemimpin DAP itu berkata keputusan berkenaan akan memperkukuhkan hubungan antara parti komponen Pakatan Rakyat di Selangor.

“Saya tidak pernah berjumpa dengan wartawan Utusan mahupun dihubungi oleh akhbar itu,” kata Ng selepas membuat aduan di balai polis Sekinchan pada petang Rabu.

"Laporan itu mempunyai elemen fitnah dan ia adalah berita palsu yang direka.

Court finds Felda guilty, again

Court finds Felda guilty, againKOTA BHARU - 131 settlers from Felda Kemahang 1 and 2 yesterday secured another court victory against the Federal Land Authority (Felda) for failing to return their investment in its replantation fund over the last 20 years.

In his verdict, Kota Bharu High Court judge Mohd Azman Husin ordered Felda to pay RM1.2 million as compensation to the settlers, and called for an audit on the body's replantation fund.
In an immediate response, National Felda Settlers’ Children Association (ANAK) chairman Mazlan Aliman described the verdict as "encouraging" for the settlers and proved that ANAK’s struggle had gained momentum.

Pakatan 4 returns to Parliament: Anwar fires first salvo at Felda losses

Pakatan 4 returns to Parliament: Anwar fires first salvo at Felda lossesFour leaders from the opposition led by Anwar Ibrahim returned to Parliament after a 6-month suspension that Prime Minister Najib Razak had slapped on in a bid to tarnish their credibility, but their triumphant return underscored his failure to keep them down.
All four, including Gombak MP Azmin Ali, Subang MP Sivarasa Rasiah and Bukit Gelugor MP Karpal Singh, were barred for demanding answers from Najib as to how much fees he had paid to Zionist-linked APCO, the New York-based public relations firm he hired to chart his communications strategy.
There is great public aversion to APCO in predominantly Muslim Malaysia because many of the firm's top managers are former members of the Israeli Secret Service. There is also fear that sensitive information about Malaysia's national security could fall into APCO's hands.

Anwar kembali, sidang Dewan Rakyat panas

KUALA LUMPUR, 16 Jun: Setelah enam bulan digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini kembali ke Parlimen.
Tiba di lobi Parlimen tepat jam 10 pagi, Anwar berwajah ceria disambut beberapa ahli parlimen Pakatan Rakyat.
Turut tiba di Parlimen pagi ini ialah tiga lagi wakil Pakatan Rakyat yang digantung daripada menghadiri sidang iaitu Mohamed Azmin Ali (PKR-Gombak), Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor), R. Sivarasa (PKR-Subang).
Sebelum masuk ke dewan, Anwar berbual-bual dengan wakil Pakatan yang mengucapkan "selamat kembali ke Parlimen" kepadanya.

Murtad: 2 versi penjelasan menteri

NONEMenteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom menafikan laporan portal berita mengenai 135 kes permohonan murtad diluluskan bagi tempoh 2000 hingga 2010.

Beliau menegaskan bahawa sehingga kini belum ada satu pun kes murtad yang diluluskan oleh Mahkamah Syariah, lapor Bernama.

Jamil Khir menjelaskan 135 kes itu dipohon di bawah murtad tetapi setelah diteliti oleh Mahkamah Syariah mereka didapati tidak sah masuk Islam, sekali gus tidak timbul soal (mereka) murtad.

"Timbul kekeliruan di sini, contohnya seseorang itu memohon untuk kedudukannya sebagai Islam, tetapi kemudian mahu kembali ke agama asalnya, setelah disiasat, mahkamah mendapati dia bukan Islam, jadi tidak timbul soal murtad.

Pemuda PAS: Kerja nakal Umno, Perkasa tak akan gugat Bersih 2.0

KUALA LUMPUR, 16 Jun — Pemuda PAS menegaskan langkah pihaknya mahu memobilisasi kebangkitan rakyat bagi mendesak diadakan sistem demokrasi adil dan pilihan raya telus tidak akan terjejas sama sekali semata-mata kerana tindakan “nakal pihak” Umno dan Perkasa.
“Biar 1,000 laporan polis yang mereka lakukan, mereka tidak mungkin mampu memadam semangat anak muda yang menuntut keadilan dan ketelusan dalam sistem demokrasi negara ini, justeru keadilan dan ketelusan tersebut juga menjadi sebahagian daripada tuntutan Islam,” kata Ketua Dewan Pemuda PAS Nasrudin Hasan (gambar).