Rabu, 15 Jun 2011

Hudud: Siapa Kata Kes Rogol Kena 4 Orang Saksi?

Oleh: mazwandi

"Kan ke hamba sudah kabor, orang Melayu sekarang sudah terlalu bodoh tentang Islam. Kenapa orang Melayu sudah bodoh tentang Islam? Sebab umno sudah mendidik agar umat Melayu bodoh tentang Islam selama-lamanya. Kenapa umno hendakkan orang Melayu bodoh tentang Islam selama-lamanya? Sebab umno hendak memerintah Tanah Melayu selama-lamanya.
Hamba terkesan dengan kebodohan orang Melayu tentang Islam apabila terbaca sebuah artikel dari Blog Al-Banjari bertajuk (Aishah, Ketua Srikandi Keadilan diugut rogol ! ).

BN yakin dgn PRU13?

Oleh: merong

"1. Isu dilontarkan rakyat/pembangkang umpama isu kedai kopi. Habis kopi secawan  isu senyap tanpa tindakan susulan. Terlalu banyak isu dibincangkan tanpa pemfokusan menyebabkan rakyat “losing of sensitivity”. Setakat ini kelihatannya hanya isu anwar ibrahim sahaja yg berjaya mengajak rakyat focus kpd isu dan bangkitkan sensisitiviti masyarakat utk bertindak memberi lebih tumpuan.

2.kegagalan menekan pihak pemerintah sehingga pemerintah rasa takut kepada rakyat dan pembangkang. Sikap ini sebenarnya akibat kelemahan sikap org melayu berbanding kaum lain.kaum cina dan india lebih berjaya kerana mereka bersatu dan focus bertindak mengikut kepentingan sesuatu isu. Mereka tidak bertindak hangat2 taik ayam.mereka berjaya menekan.

Yang tercantas dan yang dicantas

Oleh Khalid Samad
Pada tengahari, hari Ahad 12 Jun, setelah selesai mengunjungi beberapa walimah, saya menuju ke Pejabat PAS Pusat di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur untuk menghadiri Mesyuarat AJK PAS Pusat yang pertama bagi sesi 2011–2013. Ini juga merupakan mesyuarat AJK PAS Pusat yang pertama bagi saya selepas hampir 20 tahun. Sekembalinya saya selepas sekian lama mungkin merupakan satu rekod untuk 'PAS Book of Records' - sekiranya wujud sebuah buku seperti itu!


Mesyuarat ini juga merupakan satu mesyuarat yang penting. Perlantikan SUA bersama para penolongnya, KP, Bendahari, Pengarah JPP dan Pesuruh Jaya (PJ) Negeri; semuanya akan dilantik di dalam mesyuarat ini. DS Presiden bersama TP dan 3 NP telah bermesyuarat di sebelah pagi dan cadangan mereka berhubung kesemua pelantikan tersebut akan dikemukakan untuk persetujuan mesyuarat penuh AJK Pusat. Yang pasti, bermacam jenis andaian telah kedengaran, ada yang menggambarkan perubahan menyeluruh bakal berlaku, ada juga yang menggambarkan tiada rombakan sama sekali. Ada juga kedengaran kononnya usaha melobi, termasuk yang membabitkan diri saya sebagai PJ Selangor, dengan munculnya kempen di laman sosial seperti FB.

Siasah perubahan dengan maslahah

Oleh PROF MADYA DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN
NABI s.a.w. tidak meninggalkan perincian dalam masalah politik. Politik bukanlah ibadah khusus seperti solat, puasa yang seumpamanya yang tidak bolehhttp://mstar.com.my/archives/2009/6/10/mstar_berita/012995422.jpg diubah. Politik itu sesuatu yang bergerak berdasarkan kemaslahatan hidup manusia.
Justeru itu, Nabi s.a.w tidak meninggalkan pendetilan tentang politik, sebaliknya hanyalah prinsip-prinsip umum untuk dipegang oleh manusia. Jika ada pendetilan, ia mempunyai faktor tempat dan masa yang terdedah kepada perubahan. Apatahlagi, pentadbiran kerajaan Nabi s.a.w tidaklah sistematik seperti zaman selepas itu.

Ini kerana keperluan politik sudah memadai dengan bentuk pengurusan yang lebih menjurus kepada tribal system ketika itu.

Bersih :Tangkaplah! Bunuhlah!

Oleh Penarik Beca
Amboi, bukan main lagi Khalid. Teringat pula tentang rungutan-rungutan peghttp://1.bp.blogspot.com/-Q6bhTzaF9Hw/TdUEM0EK_DI/AAAAAAAANZs/yIG4hb6CLXU/s320/datuk%2Bkhalid%2Bpolis.jpgawai kanan polis tentang Khalid yang melangkau dua tiga orang termasuk Datuk Seri Mohd Bakri Zinin untuk jadi Timbalan KPN. Lantaklah. Biar polis membara dengan rasa tak puas hati sesama sendiri. Kalau orang lain naik pun, bukannya depa nak baik dengan rakyat yang melawan Umno.

Dalam berita bertajuk "Bersih: Amaran polis akan buat tangkapan pencegahan", Malaysiakini hari ini melaporkan:

DAP Perancang Dasar Negara Berkebajikan Umno-BN


KUALA LUMPUR 15 JUN: Tokoh DAP, Lim Kit Siang menyifatkan Utusan Malaysia sebagai pemilik "antena politik kreatif" kerana mendakwa kononnya DAP mendalangi konsep negara berkebajikan oleh Pas demi melindungi idea Malaysian Malaysia yang didokong parti itu.

Kit Siang berkata tindakan Timbalan Ketua Pengarang Utusan Zaini Hassan serius dengan tuduhan yang dibuatnya itu, maka DAP "tidak teragak-agak untuk mengaku bahawa parti itu telah menjadi perancang untuk Umno-Barisan Nasional (BN) lebih dari empat dekad."

Ini kerana Perdana Menteri Najib Razak mendakwa konsep negara berkebajikan sudah pun di bawa oleh Umno dari dulu lagi. 
 

Guan Eng: Kegagalan BN kawal perbelanjaaan

Pembentangan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan di Parlimen semalam yang memohon peruntukan tambahan RM13 bilion untuk setengah tahun pertama tahun ini atau peningkatan 8% ke atas Belanjawan Tahun 2011 sebanyak RM163 bilion menunjukkan bahawa pemotongan subsidi adalah disebabkan oleh kegagalan BN untuk mengawal perbelanjaan dan mengurangkan pembaziran.  Rakyat terpaksa menanggung hukuman daripada kegagalan BN untuk mengawal perbelanjaan apabila pemotongan subsidi gula, elektrik, gas asli dan disel dilakukan secara drastik dan tidak membawa kepada sebarang peningkatan terhadap defisit belanjawan kita.

SPR Cuba Perbodohkan Pakatan Rakyat

Parti Keadilan Rakyat, PKR akan menuntut supaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mengemukakan laporan daftar pemilih yang lengkap sebelum membuat keputusan untuk membayarnya.

Naib Presiden PKR, Tian Chua berkata, adalah sesuatu yang tidak adil sekiranya PKR membuat bayaran sehingga RM48,000 kepada SPR tetapi mereka tidak memperoleh maklumatlengkap mengenai daftar pemilih.

GERHANA BULAN PENUH PAGI INI

Fenomena langka kembali terjadi di pertengahan 2011 ini. Dialah Gerhana Bulan Total, pada Kamis 16 Jun 2011 dini hari.

Proses Gerhana Bulan Total di Indonesia:
1. Gerhana diawali dengan kontak awal penumbra pada pukul 00:25 WIB.

2. Gerhana baru bisa disaksikan secara kasat mata saat terjadi kontak awal umbra pada pukul 01:23 WIB, saat bayangan Bumi secara perlahan mulai menutupi Bulan Purnama.

3. Puncak gerhana terjadi pada pukul 03:12 WIB dengan Bulan dalam kondisi gelap total.

Pemuda Pas Tetap Serta Himpunan Bersih 2:0


BARU  saya menerima kenyataan dan pendirian Dewan Pemuda Pas yang mengatakan tetap akan menghadiri himpunan Bersih 2:0 meskipun 1,000 laporan polis dibuat untuk mengagalkan himpunan berkenaan.
Saya salute kepada pendirian berani anak muda Pas ini dalam memperjuangkan keadilan terlaksana dalam sistem demokrasi negara ini. Berikut disertakan kenyataan berkenaan;
1. Biarpun berhadapan dengan ugutan dan halangan, langkah derap Dewan Pemuda PAS Malaysia memobilisasi kebangkitan rakyat guna mendesak satu sistem demokrasi yang adil dan pilihanraya yang telus, sekali - kali tidak terjejas semata - mata kerana tindakan nakal pihak tertentu termasuk UMNO dan Perkasa. Biar 1000 laporan polis yang mereka lakukan, mereka tidak mungkin mampu memadam semangat anak muda yang menuntut keadilan dan ketelusan dalam sistem demokrasi negara ini justeru keadilan dan ketelusan tersebut juga menjadi sebahagian daripada tuntutan Islam.

UMporNO Panas : Anwar Ibrahim kembali ke parlimen esok!

ENAM bulan lalu kerajaan Malaysia mencipta sejarah sebagai satu-satunya negara yang menggantung ketua pembangkang daripada meghadiri sidang parlimen. Hal ini tidak pernah berlaku di mana-mana negara komanwel, Anwar Ibrahim digantung selama 6 bulan oleh Parlimen Malaysia.

Perkara yang pelik tetapi benar telah berlaku di dalam negara kita, malah negara kita telah menjadi bahan lawak jenaka masyarakat antarabangsa di atas penggantungan ini. Turut sama digantung bersama-sama dengan Anwar selama 6 bulan ialah Azmin Ali, Sivarasa, dan Karpal Singh [Msian Insider].

Kes Kantoi : Pengarah Ditamas Dakwa Diarah Khir Toyo Untuk Berbohong Kepada SPRM


SHAH ALAM 15 JUN : Pengarah Ditamas Sdn Bhd (Ditamas), Datuk Shamsuddin Hayroni mengaku berbohong kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, (SPRM) atas arahan Dr Mohd Khir Toyo bersabit penjualan dua lot tanah di bawah harga pasaran kepada  bekas menteri besar selangor. 

Shamsuddin memberitahu Mahkamah Tinggi Shah Alam berkata beliau hanya menukar keterangannya kepada SPRM 7 Jun lalu kerana ingin menceritakan perkara yang benar. 

Keterangan terbaru Shamsuddin kepada SPRM dibuat selepas badan itu menggugurkan tuduhan beliau bersubahat dengan Khir Toyo dalam melakukan jenayah itu. 

Shamsudin ketika menjawab pertanyaan Timbalan Pendakwaraya, menyatakan dia menyedari terdapat beberapa keterangan diberikan pada 2009 lalu yang tidak benar dan perlu dibetulkan.

RON97 turun 10 sen, kali pertama sejak harganya diapung

Harga RON97 turun 10 sen seliter. — Gambar fail
KUALA LUMPUR, 15 Jun — Harga petrol RON97 yang mengalami kenaikan berperingkat sejak diapungkan tahun lalu akan turun 10 sen buat julung kali, berkuat kuasa tengah malam ini. Dengan itu, RON97 akan dijual RM2.80 seliter.
Sejak awal tahun ini ia telah mengalami empat kenaikan untuk mencecah harga semasa RM2.90 seliter.

KDN: 'Anak Malaysia' perlu kajian

NONEMenteri dalam negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata perubahan kepada kategori kaum dalam pendaftaran anak tidak boleh dibuat sewenang-wenangnya kerana ia perlu melibatkan pindaan undang-undang.
Perkara itu juga perlu dikaji oleh pakar sebelum pindaan berkenaan dapat dijalankan, katanya lagi ketika ditanya berhubung tindakan oleh ADUN Subang Jaya, Hannah Yeoh sebelum ini yang cuba mendaftarkan anaknya sebagai 'Anak Malaysia'.
Hannah bagaimanapun gagal berbuat demikian kerana Jabatan Pendaftaran Negara hanya membenarkan beliau mendaftarkan anak perempuannya itu sebagai seorang Cina atau India seperti suaminya Ramachandran Muniandy.

Video - Hisham: Immediate inquiry into Nude Squat II

Video : Akta Majlis Konsultasi Gaji Minima Lengahkan Perlaksanaan Gaji Minima

Video : BERSIH 2.0 Mampu Jana Ekonomi Peniaga

Video : Parlimen Tolak Usul Kecam BERSIH 2.0

Video : PERKASA Takut BERSIH 2.0 Capai Sasaran

Video : ETP-EPP jana kekayaan atau khayalan?

Video -Bersih: Tangkapan awal tak masuk akal

Video : 'Police won't take sides in July 9 rally'

Hina Islam: Ulama mahu pelukis, penerbit didakwa

Persatuan Ulama Malaysia (PUM) mencadangkan pelukis kartun bertajuk 'Kekeliruan Kes Rogol' yang disiarkan di Utusan Malaysia hari ini diheret ke mahkamah kerana menghina Islam.
“Kita syorkan supaya pelukis dan penerbit kartun ini didakwa atas penghinaan ke atas Islam," kata Yang Dipertua PUM, Datuk Sheikh Abdul Halim Abd Kadir dalam satu kenyataan lewat petang tadi.
Katanya, penyiaran kartun di akhbar milik Umno itu secara jelas menghina ulama dan Islam dan tidak harus dibiarkan.
Sheikh Abdul Halim berkata kartun seperti itu dilihat cuba memperlekehkan pandangan alim ulama dan memberikan tanggapan negatif kepada Islam.

Utusan Bakal Musnah : Persatuan Ulama kecam karikatur Utusan Malaysia, dakwa hina Islam


KUALA LUMPUR, 15 Jun – Persatuan Ulama Malaysia (PUM) mengecam karikatur bertajuk “Kekeliruan Kes Rogol” yang disiarkan dalam Utusan Malaysia hari ini sambil menyifatkan ia menghina agama Islam.
Yang Dipertuanya Datuk Sheikh Abdul Halim Abd Kadir berkata, penyiaran karikatur (gambar) itu yang menggambarkan mangsa rogol membuat laporan kepada pihak dalam dua situasi berbeza secara jelas menghina golongan ulama dan Islam.
Karikatur itu yang disiarkan pada muka surat 15 Utusan Malaysia, menyaksikan dua situasi berbeza yang terpaksa dialami oleh mangsa rogol.
Dalam situasi pertama, mangsa rogol telah mengemukakan aduan kepada jabatan agama, namun ditolak kerana menurut karikatur itu mangsa memerlukan empat orang saksi sedangkan mangsa hanya mempunyai rakaman video.

‘Jangan salahkan remaja yang melepak’

SHEB mahu pihak terlibat membenarkan anak muda urus pusat belia.

KUALA LUMPUR: Pengerusi Sekretariat Hal Ehwal Bandar (SHEB) Umno, Tengku Azman Tengku Zainal Abidin tidak menyalahkan golongan muda-mudi yang melepak di kawasan kompleks membeli belah di sekitar kota raya Kuala Lumpur kerana mereka tidak ada alternatif.
“Bukit Bintang ialah kawasan tumpuan orang ramai. Sepatutnya, aktiviti perlu digalakkan di kawasan lain kerana Bukit Bintang hanya merupakan tempat transit,” kata Tengku Azman ketika ditanya mengenai pendekatan SHEB terhadap remaja melepak di sekitar Bukit Bintang.
“Orang muda yang melepak ada dua jenis. Yang berduit ke disko, yang tidak (berduit) di kompleks beli belah,” jelas Tengku Azman yang juga merupakan exco Pemuda Umno.

DAP akui racuni pemikiran UMNO selama 40 tahun

KUALA LUMPUR, 15 JUN – Akibat kehabisan modal untuk mengutuk DAP, Utusan Malaysia mencipta satu lagi fitnah kononnya DAP telah meracuni pemikiran PAS hingga termakan hasutan memperjuangkan negara berkebajikan.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang menempelak tulisan Timbalan Ketua Pengarang Utusan Datuk Zaini Hassan yang mendakwa kononnya negara berkebajikan PAS adalah  pengaruh Malaysian Malaysia DAP.
Tuduhan tersebut dibuat dalam rencana Zaini bertajuk “Negara Kebajikan, Negara Islam, dan ‘Malaysian Malaysia’” hari ini.
Kit Siang berkata beliau bersedia untuk memberi berita paling sensasi kepada Utusan bahawa DAP tidak mempengaruhi PAS, sebaliknya berjaya meracuni pemikiran UMNO sejak 40 tahun lalu.
“Sebenarnya DAP telah lama menjadi dalang untuk UMNO sejak beberapa dekad lalu. Jika beliau (Zaini) ada otak politik dan serius dengan tuduhannya terhadap PAS dan DAP, maka dia perlu berfikir mendalam sedikit,” soalnya.
Apabila Tun Abdul Razak dan Tun Hussein Onn menjadi perdana menteri, mereka memperjuangkan masyarakat pelbagai kaum yang digalakkan menerima sains dan teknologi serta sekularisme.

Rosmah is not women’s right symbol

DAP attacked the Prime Minister's wife's perception that she was a symbol of women's rights in the international arena.
KUALA LUMPUR: Rosmah Mansor, the self-styled First Lady of Malaysia’s status as a crusader for women’s rights came into question today.
DAP-Bukit Mertajam MP Chong Eng told the House that she had reservations of Rosmah’s abilities as a women’s rights activist.
“Is it because of her status as the Prime Minister’s wife, that she was invited (to functions) or is she in her own right, a representative of women’s rights?” she asked.
“I want to know if the government has no one else other than Rosmah who can represent Malaysia as a voice for women’s rights.”

Menteri: RM1.8 juta bagi kempen laman sosial..ha...ha....menteri kena kencing..!!!

Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen hari ini menjelaskan bahawa RM1.8 juta yang dibelanjakan bagi kempen penjenamaan laman media sosial kementeriannya bukan hanya terhad untuk membuat laman Facebook.

The Najib-Muhyiddin toss up and the future of Umno

The Najib-Muhyiddin toss up and the future of UmnoOne is irresponsible as they come. His name is Najib Razak. The other is dull as dishwater. His name is Muhyiddin Yassin. These two men are also prime minister and deputy prime minister of Malaysia. As the country braces for snap national polls, there is already speculation as to what will happen in UMNO, the largest political party, and will there be a shakeup after the 13th general election.
Already, supporters of the UMNO president and the deputy president have stepped up canvassing for popularity. Running out of ideas, Najib's advisers have renewed their whispering campaign that Najib is still the better choice, there is no one else in UMNO!
Such a sad admission of a lack of talent, but sadder still, it is true. However, the solution is not for Najib to stay. He has had his chance and has taken Malaysia to the worst depths ever. He must go, that is for sure.

Nazri defends Rosmah, while Yen Yen thrown to the wolves

Nazri defends Rosmah, while Yen Yen thrown to the wolvesIgnoring signs of a changing environment signalled by the growing calls for an errant Tourism Minister to be sacked, Nazri Aziz stoutly defended his boss' wife Rosmah Mansor and her penchant for exorbitant overseas trips that critics say are little better than lavish shopping sprees.
Nazri, the minister in the Prime Minister's Department, said Rosmah's frequent presence at international conventions and seminars was something positive that "elevated" the country's image.
"Indirectly, she will also be able to shape international perception on the country's achievements in these fields," Bernama reported Nazri as saying. The minister was responding to a query raised in Parliament by the Libaran MP.

Belajar dari AKP untuk menang PRU-13

ISTANBUL, 15 Jun: Selepas tiga hari berada di Turki untuk melihat dari dekat perjalanan dan strategi kempen parti AK di Turki, rombongan hari ini berkemas-kemas untuk pulang.

Lima delegasi telah berlepas pulang 13 Jun, sehari selepas pilihan raya, manakala hari ini lima lagi anggota akan berlepas pulang ke Malaysia.

Banyak yang dapat dipelajari dari AK parti untuk membolehkan PAS, PKR dan DAP juga menempah kemenangan yang sama di Malaysia.

"Bagi saya, terlalu banyak perkara yang kita boleh pelajari dalam pilihan raya ini dan perlu kita laksanakan. Sebaik saja pulang ke Malaysia, saya akan pastikan perkara ini sampai kepada pimpinan PKR untuk dilaksanakan," kata Saifudin Nasution Ismail, Setiuasaha Agung PKR sebelum berlepas pulang 13 Jun.

Turut pulang bersama beliau adalah Dr Siti Mariah Mahmud, Nasir Mustafa, Datuk Johari Abdul dan juga Nurul Izzah Anwar.

Majlis Perkahwinan ADUN Teja jadikan Melayu sebagai balaci kata ADUN Sungai Rapat...

Ia mungkin di luar dugaan ADUN Teja, Chang Lih Kang ketika merancang untuk menjalankan majlis perkahwinannya mengikut dua adat tradisional, iaitu Cina dan Melayu.  Gambar pemimpin muda PKR bersama isterinya dalam pakaian tradisional Melayu, disambut dengan paluan kompang - dikritik "menjadikan Melayu sebagai balaci".
Kritikan ini dimuatkan di blog Sungai Rapat Online, dengan tulisan:-
"Sejak perjuangan Islam telah digugurkan oleh parti PAS kerana menyahut seruan Karpal Singh umat Islam tidak langsung terkejut jika perkara sebegini dan lebih teruk dari ini akan berlaku dalam masyarakat Islam hari ini.  Orang Melayu khasnya dijadikan balaci kekal bagi melaksanakan apa sahaja arahan yang diarahkan oleh DAP atau PKR.  Begitulah yang berlaku di rumah Anak yatim berdekatan Gopeng apabila Chang Lih Kang dan pasangan kafirnya berjaya menjadikan anak yatim darul Hikmah sebagai taruhan.  Pengerusi Darul Hikmah adalah penganut PAS.
Dua Melayu yang memainkan peranan dalam perkara ini adalah Ostat Jamal (PAS) dan Cikgu Hamdan (PKR).
Ini kelebihan ADUN PR, yang berjaya menjadikan orang Melayu sebagai balacinya bagaimana pula apabila mereka memerintah."

Bersih 2.0: Umno amal ‘double standard’

KUALA LUMPUR: Perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) pada 9 Julai depan tidak menggangu ketenteraman awam, malah sebaliknya akan menguntungkan peniaga di Kuala Lumpur.
Naib Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Azmizam Zaman Huri berkata, kenyataan Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan yang mendakwa himpunan tersebut sebagai ‘himpunan kotor’ tidak berasas sama sekali dan menyerlahkan sikap hipokrit parti itu.
Ini kerana katanya, Umno dan NGO yang menjadi proksi kepada parti itu seperti Pertubuhan Pribumi Perkasa, sebelum ini turut  dibenarkan mengadakan perhimpunan di negeri-negeri Pakatan Rakyat.

Enggan runding, Felda akan berdepan lebih 100 saman peneroka

KUALA LUMPUR: Pengerusi Biro Felda Kebangsaan dan Orang Asal KEADILAN, Suhaimi Said berkata, Felda akan berdepan lebih banyak saman dari peneroka sekiranya agensi itu masih enggan berunding dan memberikan hak kepada mereka.
Menurutnya, Felda kini berdepan dua isu besar iaitu berhubung bayaran dana tanam semula dan isu penipuan Kadar Perahan Gred (KPG) yang rendah.
Isu bayaran dana tanam semula, kata Suhaimi, dihadapi sebahagian kira-kira 25,000 peneroka Felda di seluruh negara yang tidak lagi menyertai Felda dan mengusahakan tanaman mereka sendiri.
Sebahagian mereka masih tidak menerima bayaran tersebut yang berjumlah RM17,000 dan disimpan peneroka kira-kira 20 tahun selama menduduki tanah rancangan.

Inkues belakangi keluarga Sarbaini, kata peguam hak asasi


KUALA LUMPUR, 15 Jun — Tindakan Putrajaya mengadakan inkues tanpa mengambil kira pandangan keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed, yang masih mahukan suruhanjaya diraja siasatan, satu langkah tidak menghormati mereka, kata peguam N Surendran dari Lawyers For Liberty.
Ini kerana jelas Surendran, pandangan atau pendirian keluarga penolong pengarah Kastam Diraja Malaysia perlu diambil kira dalam setiap keputusan yang mahu dibuat Putrajaya termasuk mengadakan inkues bagi mencari punca kematian.
“Sudah pasti kerajaan perlu mengambil kira pandangan keluarga Ahmad Sarbaini sebab mereka ada hak dan tindakan kerajaan ini langsung tidak menghormati mereka sebagai keluarga... saya difahamkan mengenai inkues ini juga keluarga tidak tahu.

Rakyat dicandui mimpi muluk Umno-BN lagi

Dalam lawatan saya ke India baru-baru ini, saban hari saya membaca iklan-iklan berbayar oleh kerajaan-kerajaan negeri di rantau itu mengenai projek-projek yang mereka telah mulakan untuk kebaikan rakyat.

Iklan itu dihiasi dengan pelbagai slogan, semuanya untuk memberikan mesej bagaimana rakyat bakal menerima manfaat begitu besar hasil pemerintahan kerajaan berkenaan.

Kantoi Dah : Saksi utama kes Khir akui bohong kepada SPRM

SHAH ALAM, 15 Jun – Saksi utama kes rasuah Dr Mohd Khir Toyo mengakui di Mahkamah Tinggi Shah Alam hari ini bahawa dia telah berbohong kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dua tahun lalu.
Pengarah Ditamas Sdn Bhd Shamsuddin Hayroni berkata dia telah diminta berkata demikian kepada SPRM bahawa memutuskan untuk menjual rumah agamnya dan dua bidang tanah di Seksyen 7 di sini kepada bekas menteri besar Selangor (gambar) untuk mengatasi kerugiannya.

Utusan hina syariat Islam

KOTA BHARU, 15 Jun: Ketika pemimpin Umno masih ‘trauma’ pendekatan baru diperkenal PAS, Negara Berkebajikan, tiba-tiba Utusan Malaysia menyiarkan kartun disifatkan menghina syariah Islam.
Lakaran kartun tersebut jelas sekali memperlekehkan sistem keadilan dan mempersenda-sendakan syariat Islam.
Ekoran itu Pemuda PAS Kelantan turut tampil mengecam keras lakaran kartun disiarkan akhbar Umno terbabit hari ini.

PAS: Kartun persenda Anwar Utusan hina ISLAM

Dewan Pemuda PAS negeri Melaka mahu Utusan Malaysia meminta maaf kepada umat Islam kerana menyiarkan kartun secara terang-terang menghina dan mempersenda hukum agama.

"Inilah akibatnya apabila akhbar Utusan Malaysia di'umno'kan. Tidak lagi seperti dahulu. Campur tangan Umno akan merosakkan semua, paling menyedihkan apabila agama sendiri dipersenda, kata ketuanya, Aizat Baharuddin dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Beliau mengulas ruangan kartun pada halaman 15 akhbar itu dengan tajuk 'Kekeliruan Kes Rogol' yang dilukis oleh 'Miko'.

Rakyat Prihatin Wujudkan Facebook Curi- curi Wang Malaysia


KUALA LUMPUR 15 JUN : Susulan pendedahan Kementerian Pelancongan membelanjakan RM1.8 juta untuk mengujudkan Facebooknya, beberapa pihak yang tidak berpuas hati membuka laman baru Facebook bertajuk Curi-Curi Wang Malaysia. 

Laman web yang dibuat sekitar jam 6 petang semalam telah berjaya mengumpul lebih 13 ribu orang pengikut setakat ini. 

Laman tersebut boleh diakses menerusi https://www.facebook.com/pages/Curi-curi-Wang-Malaysia

Rata-rata pengguna Facebook mengecam jumlah yang diperuntukan Kementerian itu hanya untuk mengemaskini laman Facebook Tourism Malaysia ~ Cuti- Cuti 1Malaysia.

Tangkap tanpa asas, Zunar saman kerajaan, polis

Zunar bersama peguam dari LFL memfailkan saman terhadap kerajaan dan empat pihak lain. Dari kiri Fadiah Nadwa Fitri, Latheefa Koya dan Murni Hidayah Anuar
KUALA LUMPUR: Kartunis politik kontroversi, Zunar memfailkan saman terhadap kerajaan dan empat pihak lain kerana menangkap beliau pada 24 September tahun lalu, yang dianggap sebagai berniat jahat.
Selain kerajaan, Zunar atau nama sebenarnya Zulkiflee Anwar Ulhaque  menamakan Kementerian Dalam Negeri, Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, Penolong Penguasa Polis (ASP) Arikrishna Apparau dan ASP Marina Hashim sebagai defenden.

Bersih 2.0 : Sebelum berhimpun, PAS mahu runding dulu

PAS berhasrat berdialog dan berunding dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terlebih dahulu sebelum mengadakan perhimpunan BERSIH kedua pada 9 Julai ini.

Kecam Bersih 2.0: Speaker tolak usul Zahrain

KUALA LUMPUR, 15 Jun: Hasrat Ahli Parlimen Bebas Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Hashim yang mahu Dewan Rakyat mengecam tindakan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) untuk mengadakan perhimpunan 9 Julai ini, tidak kesampaian.

Ianya ekoran usul yang dikemukakan oleh beliau itu ditolak oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar (gambar) mengambil ketetapan menolak usul yang dibawanya itu mengikut Peraturan Mesyuarat 18(1) itu selepas berpuas hati bahawa usul itu tidak perlu disegerakan.

PERKASA Takut BERSIH 2.0 Capai Sasaran


SHAH ALAM 15 JUN : Pertubuhan Peribumi Perkasa (PERKASA) sebenarnya bimbang himpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) akan mencapai sasarannya dengan membuat perubahan dalam acuan politik negara dan tidak menguntungkan kerajaan UMNO BN pada pilihan raya akan datang.

Jika tumbangnya kerajaan UMNO BN, PERKASA akan kehilangan sokongan serta perlindungan atas segala apa tindakan berbaur perkaumannya selama ini.

Sementelah itu, PERKASA lantang memberi amaran akan melawan habis- habisan himpunan aman yang bakal berlangsung 9 Julai depan.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd AKin ketika dihubungi Tv Selangor berkata, amaran PERKASA itu dilihat untuk menakut- nakutkan orang ramai yang berhasrat mahu menyertai perhimpunan aman anjuran badan- badan NGO.  

Bersih 2.0: Aliran tunai peserta RM30 juta, peniaga rugi hujah dangkal – Suhaizan

KUALA LUMPUR: Kenyataan Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan bahawa Himpunan Bersih 2.0 merupakan ancaman kepada ekonomi negara, khususnya industri pelancongan dan  pelaburan asing, disifatkan sebagai hujah paling dangkal abad ini.
Ketua Pemuda Pas Johor, Suhaizan Kayat berkata demikian sebagai reaksi kenyataan Ahmad Maslan bahawa himpunan pada 9 Julai ini menyusahkan rakyat, penjaja, peniaga dan pemandu teksi.
Sebaliknya, kata Suhaizan, sekiranya 300 ribu hadir dalam perhimpunan tersebut membelanjakan sebanyak RM100 seorang, aliran tunai paling minima di kalangan peserta himpunan itu adalah sebanyak RM30 juta.
“Peserta himpunan yang bakal hadir adalah seramai 300 ribu orang. Mereka datang daripada seluruh negara dengan membawa duit perbelanjaan masing-masing, sekurang-kurangnya RM100 seorang.

Bersih 2.0: Polis patut kerjasama, bukan tangkap

KUALA LUMPUR, 15 Jun: Pakatan Rakyat amat kesal dengan tindakan pihak polis yang akan melakukan tangkapan awal atau tangkapan pencegahan terhadap penganjur Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini, memandangkan ia jelas merupakan salahguna kuasa yang dilakukan oleh pihak polis di negara ini.

Tindakan seperti itu tidak sepatutnya dilakukan oleh pihak polis kerana tangkapan yang dilakukan itu bukan sekadar bercanggah dengan amalan demokrasi, tetapi juga melakukan tangkapan terhadap orang yang belum terbukti bersalah.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, Himpunan Bersih 2.0 diadakan atas tujuan yang murni bagi mendesak kerajaan melaksanakan pilihan raya yang bersih dan adil di negara ini.

BERSIH 2.0 : Amaran polis UMNO buat tangkapan pencegahan

Polis akan mengambil tindakan termasuk membuat tangkapan pencegahan sekiranya perlu, sebelum dan semasa perhimpunan BERSIH yang dijadual berlangsung pada 9 Julai depan, kata Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar.

PJ PAS Selangor: Saya ada ditawar tapi diminta tak pertahan DUN Meru oleh BaruaUMpoNo...

KLANG, 15 Jun — Dr Abd Rani Osman yang awal minggu ini dilantik sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor mendedahkan beliau juga pernah didampingi dua lelaki yang mendakwa diri mereka mewakili Umno dan memujuknya tidak lagi bertanding mempertahankan kerusi DUN Meru pilihan raya umum ke-13. Ketika ditemui di pejabatnya di sini semalam, Dr Abd Rani berkata, kedua-dua mereka datang hanya meminta “saya agar tidak bertanding lagi pilihan raya umum akan datang.”
Sambil melahirkan rasa hairan dengan pendekatan itu, wakil rakyat penggal pertama ini memberitahu, kedua-dua mereka tidak memintanya keluar PAS dan menyertai komponen BN sebagaimana pernah disaksikan sejak tiga tahun lalu.
“Mereka tak minta saya keluar PAS, keluar Pakatan Rakyat, mereka tak minta saya menyertai Umno, tetapi hanya mahu saya tidak bertanding lagi pilihan raya umum akan datang... saya pun tidak tahu mengapa,” kata beliau dalam temu bual sempena pelantikannya menggantikan Datuk Dr Hasan Ali mengetuai PAS Selangor.

Kempen Boikot Mula Berkesan : Pemuda BN terokai ceramah, akui media arus perdana gagal


KUALA LUMPUR, 15 Jun — Melihat pada sikap golongan muda yang tidak terpikat dengan media arus perdana, Barisan Nasional (BN) terpaksa menggunakan pendekatan ceramah untuk meraih sokongan. Dan, mengakui “media alternatif tidak boleh dikawal”, pemimpin-pemimpin  Pemuda Umno memberitahu The Malaysian Insider, mereka cuba beralih kepada usaha menganjurkan ceramah umum untuk melawan cengkaman Pakatan Rakyat.
“Pengundi baru tidak mempeduli media arus perdana. Mereka tidak menonton Warta Perdana atau Buletin Utama,” kata Lokman Noor Adam, ketua Unit Pidato Pemuda BN merujuk kepada program berita perdana TV3 dan RTM1.

Penganalisa Politik Profesor Ipomoea Reptans

MASIH teringat ketika berjumpa dengan bekas Ketua Penerangan Umno Malaysia yang juga tokoh Umno Kelantan Hussein Ahmad beliau ada mencemuhi beberapa orang cerdik pandai yang bergelar profesor yang sering bercakap di kaca tv mengenai politik negara ini. Katanya, semua profesor yang bercakap dalam tv itulah yang memusnahkan pilitik orang Melayu. Menurutnya apa yang mereka cakapkan itu tidak sedikit pun membantu orang Melayu mempertingkat daya intelektual politik orang Melayu tetapi lebih menambahkan kelukaan orang Melayu.

"Baik hentikan saja dari mengundang mereka bercakap. Lagi banyak mereka bercakap lagi rosak orang Melayu." demikian tuturnya denga nada marah. Mengapa beliau berkata begitu kerana mereka bercakap mengikut haluan yang ditetapkan dan bukan memberi pandangan mengikut ilmu atau pun bidang yang mereka pelajari. Mereka dikandangkan oleh ideologi.

ETP-EPP hanya jana kekayaan di atas kertas

KUALA LUMPUR, 15 Jun: PAS menganggap Program Transformasi Ekonomi  (ETP) yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sehingga kini hanya mampu ‘menjana kekayaan atas kertas’.
“Saya membangkitkan dalam soalan tambahan saya tentang Program Transformasi Ekonomi  (ETP) yang sehingga kini hanya mampu ‘menjana kekayaan atas kertas’ dan masih belum menggarap ‘kekangan utama’ atau critical bottle-neck yakni persoalan modal insane atau skilled workforce,” kata Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad (gambar) dalam kenyataan kepada Harakahdaily.
Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat berkata, Najib pada 2 hari lalu, mengumumkan 9 inisiatif baru di bawah ETP bernilai pelaburan RM2.77 bilion dengan jangkaan kesan Pendapatan Negara Kasar (GNI) RM18.67 bilion serta bakal mewujudkan 36,595 pekerjaan menjelang 2020.

Rais: Pengodam salah faham niat baik k'jaan....baik sangatlah gomen UMporNO...!!

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim melahirkan rasa kekecewaannya apabila tindakan kerajaan membanteras jenyah siber menerima reaksi negatif.

NONEMengulas ancaman sesetengah pihak untuk mengodam laman web kerajaan berikutan tindakan kerajaan menyekat 10 laman web perkongsian fail, Rais berkata pengodam menjadikan pihak yang salah sebagai sasaran mereka.

"Mereka salah faham niat baik kita. Tidak ada penapisan siber di Malaysia kecuali jika sesuatu jenayah dilakukan,” katanya.

Ahad lalu sekumpulan pengodam memberi amaran akan menyerang laman kerajaan bermula hari ini sebagai reaksi kepada penyekatan laman-laman berkenaan.
Antara laman-laman web yang disekat itu, termasuk:
  • ThePirateBay.org
  • MegaUpload.com
  • FileServe.com
  • DepositFiles.com
  • FilesTube.com
  • Warez-BB.org
  • Movie2k.to
  • MegaVideo.com
  • PutLocker.com
  • DuckLoad.com

IGP: Ugutan godam laman web kerajaan, Malaysia tingkat sekuriti

Paparan skrin mengatakan Anonymous mengugut untuk menggodam laman web kerajaan Malaysia awal pagi esok.
KUALA LUMPUR, 15 Jun — Malaysia mula meningkatkan tahap keselamatan ekoran ugutan bahawa laman web rasmi kerajaan akan digodam oleh kumpulan yang menggelar diri mereka Anonymous berikutan langkah pihak berkuasa mengadakan tapisan program hiburan dan menjejaki aktivis. “Kami ada menerima kata-kata ugutan ini. Banyak agensi terlibat dalam ini dan kami akan bertindak,” kata Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar kepada Reuters hari ini.
“Siasatan perlu dijalankan dan kami harus melindungi sistem kami pada masa yang sama,” katanya.
Laporan Reuters juga berkata, Malaysia menjadi negara terbaru berhadapan dengan sasaran perang siber yang digerakkan oleh aktivis, yang mula popular apabila mereka mengganggu laman web MasterCard dan Paypal yang memutuskan perkhidmatan kewangan kepada Wikileaks.

Ummi mahu gelaran 'Datuk Seri' Anwar dilucutkan...ha.ha...sundal berbunyi lagi..!!!

Saksi penting kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1998 - Ummi Hafilda Ali terus menyerang bekas timbalan perdana menteri itu.

Kali ini, beliau memohon supaya gelaran 'Datuk Seri' yang diberikan kepada Anwar ditarik kembali kerana merasakan ketua pembangkang itu tidak layak memegang gelaran berkenaan.

Justeru, beliau mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Majlis Raja-Raja mempertimbangkan supaya menggugurkan gelaran dan darjah kebesaran yang dikurniakan kepada Anwar ketika berkhidmat dalam kerajaan sebelum ini.

Umno Selangor makin gelabah

SHAH ALAM, 15 Jun: Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Abd Rani Osman (gambar) menyifatkan Umno dalam keadaan gelabah sekarang ini hingga mengeluarkan kenyataan tidak berasas.
Beliau yang juga Adun Meru berkata demikian ketika mengulas kenyataan Umno Selangor yang mendesak Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menggugurkan Datuk Dr Hasan Ali sebagai exco kerajaan negeri.
Desakan ini ekoran penyusunan semula Pesuruhjaya Selangor yang sebelum ini dipegang Dr Hasan yang juga Exco Agama, Adat Melayu dan Kemudahan Asas negeri.
Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat yang bersidang pada 12 Jun lalu membuat keputusan melantik Dr Rani mengambilalih tugas Pesuruhjaya PAS Selangor dari Dr Hasan.
Dalam hal ini, Dr Rani berkata, kenapa pula MB perlu menggugurkan Dr Hasan kerana asas pelantikan beliau adalah untuk memberi peluang dan ruang luas untuk Dr Hasan tumpukan kepada tugasan exconya.

Padah kena sumpah dan kena laknat


Ke mana saja dia pergi, kalau orang mengenai si katak betina ini, mereka akan ludah dia, mereka akan maki dia dengan kata-kata kesat, mereka akan sidir dia. Mereka akan sumpah seranah dia dengan pelbagai sumpah seranah dan carutan-marut.

Rakyat 1Malaysia Wajib Tahu...!!!!

Patut laa... depa pulon sungguh nak pertahankan kuasa yang telah depa dok pegang selama 50 tahun nie..., apa punya kompeni.. BOS (baca RAKYAT) gaji kecik, KULI (baca YB - Yang Berkhidmat) gaji besaq....

Ibarat kat sebuah negara.. RAKYAT merempat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang tapi PEMIMPIN duduk senang lenang makan gaji hasil duit rakyat.

Video - Ambiga Sreenevasan: A Crisis Of Confidence In The Institutions

Aktifkan Segera Jentera Pilihanraya PAS!!

Oleh Mohd Faris
Jika sebelum ini pihak lawan sudah mula memalu gendang perang, memberi arahan kepada jentera mereka untuk bersiap sedia dan banyak lagi, adakah pihak jentera Pakatan Rakyat (PR) khususnya PAS masih berada dalam zon selesa, tihttp://3.bp.blogspot.com/-ZzOzWAm4JE8/TfevJzCSywI/AAAAAAAAAP8/4fVHNlzRLtg/s1600/PRU%2B13%2BUbah%2BLanskap%2BPolitik.jpgdak mahu menggerakkan jentera dari akar umbi dengan segera secara serius?? Saya puji ada beberapa PAS negeri yang telah melancarkan jentera PRU 13 mereka baru-baru ini.
Dengan rentetan kenyataan Najib Tun Razak yang sanggup menggunakan apa sahaja ‘senjata’ untuk merampas negeri-negeri yang dimenangi terutama negeri Selangor, adakah kita masih mahu berdiam diri?