Isnin, 13 Jun 2011

BERSIH 2.0 : SEBELUM TURUN JLN RAYA...INGAT NASIHAT AWANG SELAMAT DR UTUSAN...
Kolumnis kontroversial Utusan, Awang Selamat menyifatkan orang Melayu yang menyertai Bersih - yang akan mengadakan perhimpunannya 9 Julai depan - sebagai mereka yang dangkal berpolitik.

Pilihanraya Masjid - Umno Sudah Jadi Arwah Di Pulau Pinang

Saya menyokong tindakan tegas dari Kerajaan Pulau Pinang yang tetap akan meneruskan kaedah pemilihan anggota jawatankuasa masjid melalui pilihan raya dan mempertahankan tindakan itu adalah mengikut undang-undang.

Tindakan itu menggambarkan betapa sesuatu yang dilakukan sebuah kerajaan yang telah dipilih secara sah oleh rakyat Pulau Pinang itu diyakini betul dan tidak bercangah dengan undang-undang dan peraturan yang sedia ada.

Mana mungkin mereka sengaja mencari masalah dalam keadaan PRU ke 13 semakin hampir dengan melakukan sesuatu yang bercanggah dengan peraturan melainkan apa yang dilakukan adalah mengembalikan hak rakyat yang telah dinafikan sekian lama bagi menentukan siapakah yang selayaknya mentadbir rumah Allah itu.

Apa Ertinya Bangsa Malaysia

oleh Haris Zuan

13 JUN – Shay Adora Ram adalah mangsa kegagalan besar negara ini. Anak kepada pasangan Hannah Yeoh dan Ramachandran Muniandy ini dinafikan haknya oleh Jabatan Pendaftaran Negara untuk meletakkan bangsa anak mereka sebagai ‘Malaysia’. Pilihannya hanya sama ada Cina atau India; kerana JPN  sendiri gagal mentakrifkan bangsa Malaysia. Maka secara rasminya, seakan jabatan kerajaan sendiri tidak mengiktiraf kewujudan bangsa Malaysia.
Negara ini merdeka tanpa ada usaha untuk membina dan membangunkan citra bangsanya sendiri. Malah, kerajaan BN sangat selesa dengan polarisasi kaum yang semakin melebar. Rukun Negara yang seharusnya menjadi nilai bersama setiap warga bangsa Malaysia ini tinggal ikrar mingguan untuk setiap perhimpunan kerajaan. Tiada usaha yang bersungguh-sungguh mahu menterjemahkannya kepada perlaksanaan di peringkat negara.

Mengapa Mahathir enggan “bersara” walau sudah bersara?

oleh Abdul Manan Abd Razak

13 JUN – Telah hampir 10 tahun Tun Dr Mahathir Mohamad bersara daripada jawatan perdana menteri setelah 22 tahun menjawat jawatan  eksekutif tertinggi di negara ini sejak 1981.
Pada peringkat awalnya rakyat diperlihatkan akan kehebatan seorang pejuang Melayu sepertimana dalam bukunya The Malay Dilemma dan kritikan pedasnya terhadap perdana menteri ketika itu Tunku Abdul Rahman yang menyaksikan mereka tidak sehaluan dan Mahathir pernah diletakkan di luar UMNO satu masa dulu.
Anehnya kedua-dua mereka berasal dari bandar yang sama di utara Semenanjung dan saling mengenali antara satu sama lain. Mahathir juga pernah bertanding dan tewas dalam pilihan raya setelah meletak jawatan sebagai pegawai perubatan yakni doktor walau pun dibimbangi oleh isterinya. Masa itu jasa Mahathir amat disanjung tinggi disebabkan kemurahan hatinya yang kerap memberi perkhidmatan percuma menerusi kliniknya Maha Klinik.

Najib sudah gerun, TUKAR tetap TUKAR!


Sentimen rakyat untuk menukar kerajaan BN di Putrajaya dengan Kerajaan PR semakin meningkat. Najib sudah mula kepanasan. Dengan pelbagai harga barang keperluan mula meningkat kesan kenaikan harga petrol, gula dan kenaikan tarif elektrik, kerajaan Najib sudah mula tenggelam punca.
Melewat-lewatkan tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 bukan lagi pilihan yang bijak kerana Rakyat sudah mula merasakan keperitan kesan kenaikan harga barang-barang keperluan. Keadaan ini sudah pasti akan menyebabkan tahap sokongan Rakyat kepada kerajaan BN pimpinan Najib tambah merudum.
Kenyataan Najib yang menyatakan bahawa kerajaan BN menyebelahi Rakyat dalam isu IPP hanyalah satu helah untuk membendung dan mengendurkan tahap kemarahan Rakyat yang semakin meningkat. Biar apa pun tindakan dan janji Najib, kebanyakan Rakyat telah pun membuat keputusan - TUKAR TETAP TUKAR!

BERSIHkan Malaysia!

Tanggal 9/7/2011 bakal menyaksikan ratusan ribu rakyat Malaysia bakal berhimpun di Kuala Lumpur. Tujuannya hanya satu untuk menuntut pilihanraya yang lebih adil. Kita mahu menunjukkan kepada Yang Dipertuan Agong yang rakyat selama ini merasa tertipu dengan sistem pilihanraya yang ada sekarang.
Namun hak kita untuk berhimpun bakal diperkosakan oleh Najib dan Hishamuddin. Hak kita untuk berhimpun seperti mana yang dapat dinikmati oleh Perkasa dan Umno bakal dinafikan oleh pihak berkuasa.

Politik Sengal : Ugutan rogol terhadap Ketua Srikandi Keadilan

Siti Aishah Ketua Srikandi Keadilan Malaysia telah menerima ugutan rogol dari Kelab Anti PKR.

Ugutannya berbunyi "kepada perogol2 yg tengah sangap sekarang..sila rogol geng2 srikandi PKR....jgn isau k..(AMARAN!!!!!jikalau anda nak rogol..pastikan anda seorang shja buat kerja....sbb apa??????kalau anda kna tangkap anda akan terlepas hukuman...sbb xda 4orang saksi..kalau anda nak RAKAm pun xpa..2xleh jd saksi...don WORY k....rogol ja.....xda mslah..jnj buat seorang dq..kalu kna tangkap..korang kna da 4saksi...kalu da video pun...xda guna....((KATA HADIAQ AWANG BAWANG kes anuar xsah..sbb xda 4orang saksi...))PULOK DAH>>>PR????PARTI ROSAK" dari FB bernama Rango Crew.

Video - Anwar Ibrahim: For The Rich, "Incentive", For The Poor, "Subs...

Video - Anwar Ibrahim: Why Can't UMNO Conduct A Free & Fair Election?

Video - Anwar Ibrahim: We Are Ready For The Battle, PRU13

Wajarkah Dr Johari Terima Jawatan Senator?

DEWAN Undangan Kelantan (DUN) yang akan bersidang minggu depan dijangka akan membuat perlantikan seorang senator apabila khidmat Rosli Ibrahim tidak disambungkan lagi. Katanya nama untuk diangkat menjadi senator telah pun ada. Orang itulah Dr Johari Mat seorang tokoh pendidikan dan dakwah yang tidak asing lagi di Kelantan khususnya. Pada masa ini Johari adalah pengarah di sebuah institusi pengajian tinggi berorentasikan agama di Kelantan.
Beliau adalah bekas seorang pensyarah, kalau tidak silap di UKM.
Mulanya beliau diletakkan harapan tinggi oleh Pas sebagai salah seorang tokoh akademik dikira dapat membantu kerajaan Kelantan. Apabila perkhidmatannya dengan universiti berkenaan beliau katanya diundang oleh pihak Pas Kelantan untuk dimanfaatkan ilmu dan pengalaman luasnya.

Najib's reality or fantasy

Najib's reality or fantasy In politics, what is important is perception, not reality and this is exploited by the Opposition. Even the truth is always denied as they know that politics is all about perception and not about reality and truth. It is for us to show we are better, more effective and better understand the rakyat's aspirations so that the sentiments are more towards us. -  Prime Minister Najib Razak
Najib is right in stating that politics is about the perception of the people and not reality but he was wrong in saying the Opposition is exploiting this notion. Najib should commend the Opposition for being able to turn perceptions into realities and for having the smarts to play the political game.
If the Opposition is seen to be better able to master the art of perception in politics, given their miserly resources, it may be because BN and Najib are idiots at it.

Nasib Nelayan Mogok Dapat Simpati PKR Kuantan

Oleh: wfauzdin_ns


Akhbar Sinar hari ini melaporkan lebih kurang 1,000 pemilik bot, nelayan dan peniaga ikan telah melakukan mogok tidak keluar ke laut selama 3 hari bermula semalam. Mogok tersebut diadakan di Jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Kuantan.Sekitar pertemuan Dato' Fauzi bersama kumpulan nelayan di jeti LKIM Kuantan

Kos Operasi SYABAS Terlebih, Selangor Enggan Lulus Dana Tangani NRW

KUALA LUMPUR 13 JUN : Kerajaan Negeri Selangor tidak meluluskan peruntukan tambahan kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) untuk menangani masalah Kehilangan Air Tanpa Hasil (NRW) kerana kos operasinya melebihi daripada kebiasaan.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata demikian ketika mencelah apabila Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Peter Chin menyatakan SYABAS tidak diberi peruntukan yang mencukupi untuk menANGANI masalah Kehilangan Air Tanpa Hasil (NRW).

Khalid dalam soalan lisannya di Parlimen hari ini meminta Peter Chin merujuk laporan Malaysia Water Industry Guide 2010 yang menyatakan nilai purata non-revenue water (NRW) adalah 36.63 peratus melibatkan 1.8 bilion meter padu air serta kerugian RM1.64 bilion.

Video : Harga Ikan Naik 30 Peratus,Nelayan Mogok

Video : Lancar Jihad Tiada Tindakan Ke Atas Ibrahim Ali

Akhbar mengarut, bila PAS ubah dasar

KOTA BHARU, 13 Jun: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata PAS tidak pernah mengubah dasar dalam perjuangannya sejak ia ditubuhkan pada tahun 1951 hingga kini.
Menurutnya, apa yang diucapkan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pada muktamar baru-baru ini berhubung Negara Berkebajikan, adalah sebahagian intipati perjuangan parti Islam itu.
Beliau berkata demikian ketika mengulas beberapa pihak yang mencabar PAS menggugurkan perkataan Islam pada perjuangannya sebagaimana yang disiarkan oleh sebuah akhbar harian hari ini.
Ahl Majlis Tertingg Umno, Dr Mohd Puad Zarkashi berpendapat PAS wajar menggugurkan perkataan Islam takut masyarakat keliru, Datuk Seri Mohd Ali Rustam pula meminta Pendaftar Pertubuhan (ROS) membatalkan nama Islam kerana PAS telah memperalatkan agama.
Ketika ditemui di kediamannya Pulau Melaka sebentar tadi, Tuan Guru Nk Abdul Aziz yang Menter Besar Kelantan berkata konsep yang dibawa PAS iaitu Negara Berkebajikan, berpandukan ajaran Islam serta nas yang mana Baginda Rasulullah sendiri sebagai modelnya.
Ketika hijrah Rasulullah mendapat mimpi dari Allah, suatu hari nanti baginda akan memasuki Kota Makkah yang ketika itu masih kekal dengan pegangan ajaran nenek moyang mereka.

Bersih 2.0 diteruskan, Perkasa didakwa ‘macam cara pengganas’

KUALA LUMPUR, 13 Jun – Pengerusi Jawatankuasa Mobilisasi PAS, Mohamad Sabu menegaskan PAS tidak akan berganjak bersama Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) untuk mengadakan himpunan besar-besaran di ibu negara bulan depan.
Beliau yang juga timbalan presiden PAS (gambar) berkata meskipun kumpulan pendesak Melayu, Perkasa memberi amaran untuk menghalang, namun himpunan tersebut tetap akan diteruskan.
“Kita akan buat terus, dia (Perkasa) nak buat himpunan itu hak dia,” kata beliau dipetik Harakah Daily hari ini.

Nasihat Habib Zein bin Sumaith untuk rakyat Malaysia

Oleh: tgmamir

"Al habib Zein memberi ucapan di masjid negeri shah alam pada 12 jun 2011

BIODATA HABIB ZEIN BIN IBRAHIM BIN SUMAITH حبيب زين ابن ابراهيم ابن سميط 

Habib Zein lahir di ibukota Jakarta pada 1357/1936. Ayahnya, Habib Ibrahim adalah ulama besar di bumi Betawi kala itu. Selain keluarga, lingkungan tempat di mana mereka tinggal pun boleh dikatakan sangat beragama.

Gabung Hijau Rakyat tuntut Lynas ditutup!

Pendahuluan
IAEA (Agensi Tenaga Atom Antarabangsa) telah dijemput oleh MITI (Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri) Malaysia untuk menjalankan siasatan berhubung risiko pancaran radioaktif oleh Lynas Advanced Materials Plant (LAMP) di Zon Industri Gebeng, Pahang.  IAEA telah mengadakan sesi-sesi dialog (setengah jam satu sesi) dengan kumpulan-kumpulan terpilih dari 30 Mei hingga 3 Jun 2011 di Kuantan, Pahang dan di Putrajaya.  IAEA telah melawat ke tapak LAMP di Gebeng, Pahang secara bersendirian tanpa penyertaan pihak-pihak yang berkepentingan (stakeholders) dan wartawan-wartawan.

Mesej Ras Adiba ‘You’re joking right, OWC?’ bantah Kelab Taat Suami


Shahrizat Abdul Jalil (dua dari kiri) bercakap sesuatu mengenai beg jenama Sporting Ras kepada Ras Adiba Radzi pada majlis pelancarannya di Kuala Lumpur. – Foto Choo Choy May
KUALA LUMPUR, 13 Jun – Bagi menggambarkan pendirian tidak bersetuju dengan penubuhan Kelab Taat Suami yang dilancarkan awal bulan ini, selebriti Ras Adiba Radzi menggunakan cara tersendiri untuk menyampaikan mesej beliau. Beliau menggunakan slogan ‘You’re joking right, OWC?!’ pada beg kitar semula sebagai tanda tidak bersetuju dengan penubuhan kelab tersebut.
Sebahagian beg itu dipamerkan pada majlis pelancaran beg ‘Sporting Ras’ oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil di sini hari ini.
Beg-beg itu bukan untuk dijual.
‘OWC’ merujuk Obedient Woman Club atau Kelab Taat Suami dilancarkan 4 Jun lalu di Rawang.
Ras Adiba, Ketua Pegawai Eksekutif Pro Trading & Production yang mengeluarkan beg ‘Sporting Ras’ berkata, beliau menggunakan slogan ‘You’re joking right, OWC?!’ untuk mempersenda Kelab Taat Suami.

SPR belanja RM50 juta untuk pilihan raya Sarawak

Sejumlah RM50 juta telah dibelanjakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk melaksanakan pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ke-10 pada April lalu.

RM27m spent on Million Youths meet

Datuk Seri Najib Razak (centre) and Cabinet minister gesture during the Youth Assembly in Putrajaya, May 28, 2011. — Picture by Choo Choy May
KUALA LUMPUR, June 13 — Putrajaya said today it spent a total of RM27 million for the Million Youths Assembly held last month, 18 times the initial RM1.5 million budget for the National Youth Day event. Youth And Sports Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek stressed today that the government did not use any “additional expenditure” for the event, and said a “large” amount of the RM27 million was obtained via sponsorship from the private sector.

In the name of 'democracy', Ibrahim Ali forbids Bersih 2.0

In the name of 'democracy', Ibrahim Ali forbids Bersih 2.0In a sign that political rivals said underscored UMNO's fast-emptying arsenal, Perkasa chief Ibrahim Ali has vowed to stop the Bersih 2.0 rally from happening on July 9.
"It is just like UMNO to bring on an empty vessel to make noise. UMNO is afraid of PAS. Hishamuddin has ordered this latest 'wayang' so that he can have the excuse to ban the entire rally," MP for Bukit Gantang Nizar Jamaluddin told Malaysia Chronicle.
Nizar was referring to Home Minister Hishammuddin Hussein who has warned the police will not hesitate to crack down on protesters.
The Bersih rally is meant to assemble Malaysians in a show of solidarity ahead of snap general elections widely expected to be held within months. The core aim of the rally is to show the government of the day that the nation wants free and fair elections, no dirty politics and no electoral fraud.

Terengganu bakal bina Menara Berkembar 30 tingkat...bantu rakyat miskin tiada duit...bina menara ada duit...???

Menara berkembar itu akan menempatkan pejabat Majlis Bandaraya Kuala Terengganu dan pejabat Yayasan Terengganu.
KUALA TERENGGANU: Menara berkembar setinggi 30 tingkat, yang bakal menjadi mercu tanda bandar raya ini, akan dibina di sebuah kawasan seluas 16.2 hektar di sini.
Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Mazlan Ngah berkata menara berkembar, yang menelan belanja beratus juta ringgit itu, akan menempatkan pejabat Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) dan pejabat Yayasan Terengganu.
“Secara dasarnya kerajaan negeri sudah bersetuju membina dua menara di bandar dalam Rancangan Malaysia Ke-10,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran pelan strategik Yayasan Terengganu di sini hari ini.

Video : Umno Cabar PAS Gugur Negara Islam,

Video - Mayor: Consultant tasked to inspect OUG steep slope

Video : PAS akan teruskan himpunan Bersih

Presiden Switzerland arah harta Taib Mahmud disiasat

KUALA LUMPUR: Presiden Persekutuan Switzerland, Micheline Calmy-Rey, mengarahkan satu siasatan dijalankan ke atas harta milik Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud di dalam bank Switzerland.
Di dalam suratnya dengan tajuk “Pembekuan aset Abdul Taib Mahmud, ketua kerajaan negeri Sarawak di Malaysia” bertarikh 8 April kepada Yayasan Bruno Manser, Micheline berkata beliau sudah menyerahkan maklumat tentang aset Taib Mahmud di dalam institusi kewangan di Switzerland kepada badan FINMA (Swiss Financial Market Supervisory Authority), sebuah organisasi yang mengawal aktiviti pembersihan wang haram, untuk siasatan.

Cabar PAS Gugur Istilah Islam : Umno Dinasihat Bertaubat


SHAH ALAM 13 JUN : Ketua Penerangan PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man menasihatkan kepimpinan Umno-Barisan Nasional(BN) supaya segera bertaubat dari terus menyalahkan parti itu dengan mendakwa PAS telah mengenepikan serta menukar dasar Islam kepada dasar Negara Berkebajikan.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr Mohd. Puad Zarkashi semalam mencabar PAS menggugurkan perkataan Islam pada nama parti itu bagi menjaga hubungannya dengan parti pembangkang yang lain.

Mengulas lanjut perkara tersebut Tuan Ibrahim berkata, Umno-BN seharusnya mengambil tanggungjawab dengan memperkasakan serta melaksanakan dasar Islam dalam sistem pemerintahan negara dan bukannya menyalahkan pihak pembangkang. 

Ambiga tak gentar ugutan Ibrahim Ali

Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) Datuk Ambiga Sreenevasan tidak gentar dengan pertembungan kumpulan pendesak Melayu PERKASA yang akan “lawan habis-habisan' bagi menghalang perhimpunan aman 9 Julai ini.

Nik Aziz: Umno boleh guna BI tapi PAS dihalang guna kebajikan

KUALA LUMPUR, 13 Jun – Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyelar pemimpin-pemimpin Umno yang menggesa partinya yang berusia lebih enam dekad agar menggugurkan perkataan Islam pada namanya hanya kerana mengetengahkan pendekatan negara berkebajikan.
Menjawab gesaan beberapa pemimpin Umno agar PAS menggugurkan nama Islam, Nik Aziz (gambar) yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, jika Umno boleh menggunakan singkatan Bahasa Inggeris pada namanya, maka tidak salah bagi parti Islam itu menyebut nama “kebajikan.”
“Hari ini ada pihak yang mendesak PAS menggugurkan nama Islam dari nama parti. Seolah-olah Islam langsung tidak boleh menyebut soal kebajikan.

Markaz tarbiyah kian sempit

SELEPAS tujuh tahun PAS mengadakan Muktamar di Kuala Lumpur, ia kembali mengadakan Muktamarnya di Markaz Tarbiyah di Taman Melewar Kuala Lumpur.
Ia tidak mengadakan Muktamar di situ kerana kerajaan membaiki prasarananya betul-betul di sempadan Markaz Tarbiyah, malah sedikit dari kawasan tapak Markaz itu diambil bagi membesarkan sistem perparitan dan jalan.
Dalam masa tujuh tahun itu Pejabat Agung parti telah pindah ke tempat lain di tengah Bandaraya Kuala Lumpur. Dan Markaz itu telah bertukar menjadi kampus Kolej Universiti Islam Zulkifli Mohamad – KUIZM.

Qazaf jadi mainan politik jijik Umno

KUALA LUMPUR, 13 Jun: Umno tetap tidak mahu berubah dan menjadikan Islam sebagai mainan politik jijik mereka apabila mempertikaikan khutbah Jumaat Negeri Selangor yang bertajuk ‘Jenayah Qazaf adalah berdosa besar’.
Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar (gambar) berkata, qazaf dan hudud sama seperti sembahyang, puasa dan perintah-perintah lain yang terdapat di dalam Al-Quran adalah perintah Allah dan wajib dilaksanakan.
Menurutnya, masjid merupakan tempat yang sesuai bagi menerangkan perintah Allah SWT walaupun sebenarnya menyampaikan dakwah tidak terhad hanya di masjid namun apabila menerangkan hukum Allah supaya umat Islam faham akan betapa besarnya dosa memfitnah dan mengaibkan seseorang kemudian dibawa sekali jalan penyelesaian sepertimana yang dituntut oleh agama dianggap politik, ini benar-benar menunjukkan yang Umno sememangnya jahil.

CPO: Pengurus direman halang tugas polis...kita tunggu siapa berkata benar...???

Hiew Kok Ming press conferencePolis Melaka menjelaskan bahawa seorang pengurus bank ditahan reman tiga hari bagi membantu siasatan terhadap satu laporan mengatakan dia menghalang seorang anggota polis trafik menjalankan tugas.

Sehubungan itu, Ketua Polis Melaka SAC, Datuk Chuah Gee Lye menafikan bahawa pengurus berusia 26 tahun itu ditahan dalam lokap selama tiga hari kerana tidak memakai tali pinggang kaledar, seperti yang dilaporkan dalam Malaysiakini.
"Kejadian itu berlaku pada jam 9 malam 28 Mei lepas," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Melaka di Bukit Beruang di Melaka hari ini, lapor Bernama.

Chuah berkata dalam kejadian itu, seorang anggota polis trafik yang sedang menjalankan rondaan di Jalan Laksamana Cheng Ho menahan sebuah MPV jenis Toyota Avanza dinaiki lima lelaki kerana melihat pemandunya tidak memakai tali pinggang kaledar.

Umno arah guru Kafa tukar alamat IC?

KOTA BHARU, 13 Jun: Impian Umno mahu merampas Kelantan rupa-rupanya berselindung di sebalik agenda sulit dengan memperalat Jabatan Pelajaran Negeri dan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD).
Difahamkan PPD diminta menyenaraikan nama-nama guru Kelas al Quran dan Fardhu Ain (Kafa) yang mengajar di sekitar Kota Bharu untuk ditukar alamat kad pengenalan (IC) ke kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Bunut Payong.
Modus operandi sulit tersebut berjaya dikesan pada 28 Mei lalu apabila ramai guru Kafa dilihat berada di perkarangan Wisma Persekutuan bagi menukar alamat kad pengenalan.
Setiausaha Majlis Tindakan Dun Bunut Payong, Shaari Mat Yaman (gambar) berkata, seramai hampir 50 guru Kafa dilihat berada di sebuah wakaf dalam kawasan Wisma Persekutuan antara jam 9 hingga 11 pagi 28 Mei lalu.

Bersih 2.0 diteruskan walau Perkasa halang

KUALA LUMPUR, 13 Jun: Pengerusi Jawatankuasa Mobilisasi PAS, Mohamad Sabu (gambar) berkata, PAS tidak akan berganjak bersama Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) untuk mengadakan himpunan besar-besaran di Kuala Lumpur, 9 Julai ini.
Katanya, biarpun kumpulan pendesak Melayu, Perkasa memberi amaran untuk menghalang, namun himpunan tersebut tetap akan diteruskan.
"Kita akan buat terus, dia (Perkasa) nak buat himpunan itu hak dia," katanya kepada Harakahdaily hari ini.
Presiden Perkasa, Ibrahim Ali dalam sidang media di parlimen hari ini memberitahu pertubuhan itu akan melawan habis-habisan himpunan Bersih 2.0 itu.
Sambil menyifatkan himpunan itu sebagai "mengacau", Ibrahim turut memberi amaran akan membuat himpunan serupa bagi menghalang himpunan Bersih 2.0 tersebut walaupun terpaksa berlaku pertembungan.
Ibrahim, yang juga ahli parlimen Pasir Mas, juga mendakwa himpunan Bersih itu akan menimbulkan huru hara apabila ada pesertanya membaling batu dan membakar kereta.

Dilindungi : PERKASA lawan habis-habisan BERSIH 2.0


Kumpulan pendesak Melayu, PERKASA memberi amaran bahawa mereka akan menganjurkan protes bagi menghalang rancangan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) untuk mengadakan perhimpunan aman yang didakwa mereka sebagai “mengacau”.

Dilindungi : Tiada tindakan ke atas Ibrahlim Ali isytihar Kristian ‘jihad’

KUALA LUMPUR, 13 Jun — Kerajaan tidak akan mengambil sebarang tindakan terhadap Datuk Ibrahim Ali yang mengisytiharkan “perang jihad” ke atas komuniti Kristian, yang didakwa media Umno baru-baru ini mahu mengambil alih status Islam sebagai agama persekutuan.
“Tindakan hanya akan diambil jika siasatan menunjukkan kata-kata yang dikeluarkan bercanggah dengan undang-undang negara,” kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein dalam jawapan bertulis kepada Lim Lip Eng (Segambut-DAP).
Lim mengemukakan soalan meminta kementerian menyatakan mengapa tiada tindakan diambil ke atas pihak yang mengisytiharkan “jihad” atas nama kaum dan agama.
“Saya mahu kesemua pihak berhati-hati dalam membuat dakwaan sedangkan kesahihannya belum dapat dibuktikan,” kata  Hishammuddin.

Dilindungi : PERKASA mahu Melayu tentang p'raya masjid

NONEPertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) mahu orang Melayu Pulau Pinang bangun dan menentang pelaksanaan pemilihan anggota
jawatankuasa masjid melalui pilihan raya kerana ia membawa kepada pepecahan umat Islam.

Ketua Penerangannya, Ruslan Kasim berkata dengan pelaksanaan kaedah baru itu, masjid selaku tempat suci dan penyatuan umat Islam akan tercemar apabila berlaku perebutan kuasa, berpuak-puak dan saling membenci dalam usaha memenangi pilihan raya itu.

Jawatankuasa siasat IPP tidak wakili suara rakyat

KUALA LUMPUR, 13 Jun: Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) mempersoal tindakan kerajaan menubuhkan jawatankuasa bagi menyiasat isu pengeluar tenaga bebas (IPP) kerana didakwa tidak mewakili suara rakyat.
Mahfuz (gambar) sewaktu mengemukakan soalan tambahan pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini sebaliknya berkata, kerajaan sewajarnya mempertimbangkan cadangan Tengku Razaleigh Hamzah (BN-Gua Musang) agar kerajaan menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat konsesi IPP.
"Apa perlu tubuh jawatatankuasa. Jawatankuasa tidak mewakili suara rakyat. Saya setuju dengan cadangan Gua Musang (Tengku Razaleigh Hamzah) yang minta ditubuhkan suruhanjaya untuk siasat bagaimana perjanjian itu dibuat dengan IPP yang langsung tidak mengambil kira kepentingan negara sendiri," katanya.
Naib Presiden PAS itu juga menyelar tindakan kerajaan yang sewenang-wenangnya menarik subsidi rakyat sebaliknya meneruskan subsidi kepada IPP.
Tambahnya, sia-sia kerajaan melantik konsultan dari luar negara semata-mata untukmemberi idea yang menguntungkan kerajaan.

IPP: JK khas kabinet tidak memihak kepada rakyat

KUALA LUMPUR, 13 Jun: Rakyat Malaysia tidak yakin bahawa jawatankuasa khas kabinet BN yang ditubuhkan untuk menilai subsidi gas dan Perjanjian Pembelian Tenaga yang ditandatangani antara Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Penjana Tenaga Bebas (IPP) akan memihak kepada rakyat apabila masih tiada tindakan diambil ke atas skandal kehilangan saham bumiputera sebanyak RM52 bilion.
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng (gambar) berkata, hanya Suruhanjaya Diraja atau jawatankuasa dwipartisan yang terdiri daripada wakil BN dan Pakatan Rakyat (PR) yang terpilih sahaja akan dapat mengembalikan keyakinan umum bahawa rakyat Malaysia tidak akan terjejas dengan rundingan semula IPP.
Ini, katanya berikutan rakyat  telah kehilangannya ketika Tun Dr Mahathir Mohamad mewajibkan perjanjian subsidi gas yang berat sebelah dan tidak adil yang memberi kelebihan kepada IPP.

Pengarah Ditamas beri Khir Toyo ‘diskaun’ takut bisnes terancam

SHAH ALAM, 13 Jun – Seorang pengarah syarikat memberitahu Mahkamah Tinggi Shah Alam bahawa dia menjual banglo dan dua bidang tanah kepada bekas menteri besar Dr Mohd Khir Toyo pada harga RM3.5 juta meskipun ia dibeli dengan harga RM6.5 juta kerana bimbang dengan nasib perniagaannya di Selangor.
Pengarah Ditamas Sdn Bhd Shamsuddin Haryoni yang menyambung keterangan hari ini selepas ditangguhkan minggu lalu kerana kurang sihat berkata, Dr Khir (gambar) telah menolak tawarannya antara RM5 dan RM5.5 juta, sebaliknya mahu membeli hartanahnya di Seksyen 7 itu dengan hanya RM3.5 juta.
“Kami ada projek di Selangor, bisnes di Selangor dan menteri besar mahu membeli rumah saya dengan harga RM3.5 juta,” kata Shamsuddin di Mahkamah Tinggi hari ini.
“Jadi, kami bersetuju. Saya risau kedudukan saya sebagai ahli perniagaan dan saya bimbang bisnes saya akan tergugat,” katanya lagi.

Guan Eng: Rakyat tidak yakin janji Najib dalam isu IPP

KUALA LUMPUR, 13 Jun — Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata rakyat tidak yakin dengan kerajaan Barisan Nasional (BN) akan menilai semula subsidi gas dan perjanjian pembelian tenaga dengan pengeluar tenaga bebas (IPP) agar memihak kepentingan awam walaupun diberi jaminan oleh perdana menteri semalam.
Lim (gambar) berkata rakyat tidak yakin dengan janji terbaru Datuk Seri Najib Razak kerana masih tiada tindakan diambil ke atas skandal kehilangan saham Bumiputera sebanyak RM52 bilion.

Nelayan mogok: Harga ikan didakwa naik 30 peratus

Harga ikan dan makanan laut naik kira-kira 30 peratus sejak nelayan laut dalam dan pengusaha bot pukat tunda C2 mogok dua hari lalu, dakwa ahli parlimen DAP Nga Kor Ming, yang juga membidas kerajaan kerana gagal menyelesaikan isu berkenaan.

Video : Komen Vernon Kerdit

Video : Komen Fahmi Fadhil

Video : Komen Lee Khai Loon

Video : Komen Yasin

Video : Komen Fadiah Nadwa

Video : Komen Pak Jabit@mankadir

PKR eyes fence sitters in new GE13 campaign


KUALA LUMPUR, June 13 — PKR will launch the Demi Rakyat website today, ahead of a campaign to focus on the economy and social issues to convince fence sitters to lean towards Pakatan Rakyat (PR) in the next general election expected within the year.
Taking a leaf from Barisan Nasional’s (BN) playbook, the PKR campaign will be led by celebrities who will focus on issues that the party believes are important to neutrals.
Screenshot of the demirakyat.org website.
“We are working on policies such as how to deal with a middle-income trap, wealth redistribution and perceived erosion of Bumiputera rights under Datuk Seri Anwar Ibrahim,” said a key party strategist. The source added that while PR’s Buku Jingga dealt with day-to-day concerns of government, Demi Rakyat delves into the model of a PR government.
The Demi Rakyat campaign will likely be fully launched at the party’s national election convention in Shah Alam on Sunday, a public event that will showcase PKR’s key themes for the polls.
Located at demirakyat.org, the campaign appears to already have signed up personalities such as actor Abdul Kadir Abdul Manap, better known as Man Kadir, and singer-composer Mohd Khair Mohd Yasin.

Apasal Zahid Hamidi Cakap Macam Tu...??? Tak Baik Tau...!!!!

umPORno perlu mewujudkan "unit tempur siber" yang lebih bersistematik dan mantap bagi menangani isu yang dibangkitkan pembangkang dalam alam siber.

Naib Presiden umPORno, Ahmad Zahid Hamidi, berkata unit tempur siber parti ketika ini dilihat tidak memberikan perincian serta penghayatan pada sesuatu isu sehingga gagal menyampaikan maklumat kepada kumpulan sasar.

Malah, katanya, unit berkenaan juga selalu kalah dalam menjawab isu yang dibangkitkan pembangkang dalam media baru itu.

"Berbanding pembangkang, mereka (unit siber) dikumpulkan dan mengupas isu mengikut tafsiran masing-masing yang kebanyakannya menjurus ke arah membelasah kerajaan.

"Padahal kita ada kumpulan yang lebih besar tetapi mungkin satu unit tempur siber yang bersistematik perlu diwujudkan bagi membalas segala serangan," katanya - Berita Hairan Online.

Mentaati hawa nafsu

Penubuhan Kelab Taat Suami (KTS) cabang Malaysia baru-baru ini bukan sahaja boleh mencuit minat dan keghairahan dari lelaki/suami yang sexist dan mempunyai kedahagaan seks yang tinggi, malah telah mengundang kecaman, cemuhan dan bantahan kuat dari golongan wanita serta lelaki yang merasakan diri mereka terhina.
KTS berhujah bahawa si isteri harus melayani suaminya secara mana yang dilakukan oleh pelacur kelas atas ataupun "bidadari" bagi memuaskan nafsu seks si suami.  Ini, katanya, adalah untuk mengelakkan potensi kecurangan di pihak suami dan lantas mengatasi masalah sosial yang berkaitan seperti seks bebas, anak luar nikah dan juga pelacuran.
Dan setakat ini, dalil KTS menerima sokongan dan restu dari seorang mufti serta segelintir lelaki yang juga merasakan inilah kaedah atau formulanya bagi membanteras gejala kecurangan suami.
Matlamat KTS ini membawa implikasi serius terhadap taraf dan martabat wanita dalam masyarakat.  Bukan itu saja, ianya juga menimbulkan kesan mendalam terhadap kedudukan lelaki, institusi kekeluargaan, hak asasi manusia dan, tidak kurang pentingnya, Islam itu sendiri.

Tidak perlu bazir RM100 juta untuk aktiviti kesenian

DAP terperanjat dengan laporan Bernama bahawa sebanyak RM100 juta telah dihabiskan untuk menyambut Hari Seniman pada 29 Mei lalu, kata Lim Guan Eng.
KUALA LUMPUR: Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim hanya perlu membelanjakan RM2 juta pada Festival Warisan George Town selama sebulan Julai ini jika beliau benar-benar ikhlas mahu menggalakkan aktiviti kesenian dan tidak perlu menghabiskan RM100 juta.
“DAP terperanjat dengan laporan Bernama bahawa sebanyak RM100 juta telah dihabiskan untuk menyambut Hari Seniman pada 29 Mei lalu tetapi mendapat sambutan yang dingin daripada para penggiat seni,” kata Setiausaha Agung parti itu, Lim Guan Eng.

'Blackmail' doesn't jive in an era of New Politics, Soi Lek told

'Blackmail' doesn't jive in an era of New Politics, Soi Lek toldMCA President Chua Soi Lek has taken pains to stress that the Chinese voters must be careful in performing what he termed as the 'Chinese Balancing Act' which is maintaining MCA's voice in a strong manner in the BN coalition while at the same time also voting in a strong Opposition.
This will guarantee the Chinese community the best of both worlds, according to Chua, as doing that will enable the Chinese to have a say in government and at the same time have a watchdog to voice its displeasure should the government step out of line pertaining to Chinese issues.
But in the 12th General Election in March 2008, Chua continued to opine, the Chinese miscalculated and have overdone it by giving too much power to the DAP, thus rendering MCA ineffective in the Cabinet.

Malaysia's own diva Rosmah Mansor - dogged by Sodomy II, Altantuya trials

Malaysia's own diva Rosmah Mansor - dogged by Sodomy II, Altantuya trialsIn any drama, there is that character destined to be the person we all love to hate. Usually, this will be the scheming, manipulative and temperamental character who must one way or another get his orher way at everybody else's expense.
And Malaysia’s diva is none other than Rosmah Mansor - hands down.
Some years back, there was a gathering of leaders in Kuching, Sarawak. Jean Abdullah, the second wife of the then-prime minister Abdullah Badawi, was present and Rosmah was in attendance.
As the ministers met, their wives were treated to various tours and side-events and this is where the difference between Jean Abdullah and Rosmah Mansor was glaring. No, there was no harem scuffle like between Osama bin Laden widows, but a war was being played out. No doubt about it.

Bersih inisiatif yang digerakkan rakyat- Ambiga

GABUNGAN Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) adalah satu inisiatif yang ditunjangi rakyat kebanyakan dan ia bukanlah satu gerakan yang digerakkan oleh parti politik semata-mata.
Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan membuat kenyataan itu sewaktu berucap di hadapan kira-kira 2,000 orang pada forum ‘Ke Arah Perubahan’ di Dewan Pandu Puteri Wilayah Persekutuan, Brickfields pada 12 Jun lalu.
“Bersih 2.0 merupakan satu gabungan yang terdiri daripada badan-badan bukan kerajaan dengan matlamat utama untuk memperjuangkan pilihan raya yang bersih dan adil.
“Kita merasakan sudah sampai masanya suara kita didengari. Bersih 2.0 adalah satu inisiatif yang digerakkan rakyat. Ia bukan digerakkan parti plitik (semata-mata),” kata Ambiga yang menyampaikan ucapannya dalam tiga bahasa iaitu Tamil, bahasa Melayu dan bahasa Inggeris.
Bersih 2.0 akan berhimpun pada 9 Julai ini untuk menuntut enam perubahan dalam sistem pilihan raya yang dijalankan sekarang. Tuntutan mereka itu meliputi penggunaan dakwat kekal, pembersihan senarai undi, reformasi undi pos, tempoh minimum kempen selama 21 hari, akses kepada media yang bebas dan adil, pengukuhan institusi awam, menghentikan rasuah sewaktu pilihan raya dan juga menghentikan amalan politik kotor sewaktu berkempen.

Putrajaya tidak akan dedah senarai penerima biasiswa JPA

KUALA LUMPUR, 13 Jun — Kerajaan tidak akan mengeluarkan senarai penerima biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) meskipun banyak pihak mendesak agar dibuat demikian, kata Datuk Seri Nazri Aziz hari ini.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata bukan dasar kerajaan untuk mengeluarkan senarai penerima, malah tiada jaminan bahawa isu berkaitan akan selesai dengan mengeluarkan senarai nama penerima.
“Bukan dasar kerajaan mengeluarkan nama mereka yang berjaya memperoleh biasiswa (JPA),” kata Nazri (gambar) ketika menjawab soalan Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) di Dewan Rakyat hari ini.
Fong berpendapat bahawa pendedahan senarai penerima biasiswa JPA akan mengelakkan kekeliruan berhubung polemik mengenai isu yang muncul hampir setiap tahun itu.

Video Seks: Umno jadikan rakyat bahan eksperimen

Video seks kini menjadi bahan politik Umno BN
AMPANG: Angkatan Muda KEADILAN (AMK) menyifatkan kerajaan menjadikan rakyat sebagai bahan eksperimen politik lucah oleh Umno Barisan Nasional (BN) ekoran terbaru fitnah skandal seks Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu pula diedar.
Walaupun dua laporan sudah dibuat, Ketua AMK Ampang, Hamsah Djabir berkata, polis masih berdiam diri berhubung pengedaran video lucah bagi memenuhi kepuasan pemerintah.

Tolak Kerajaan Yang Membebankan Rakyat dan Menguntungkan Kroni!

Penulisan ini akan memfokas tentang dua perkhidmatan utiliti – Air dan Elektrik. Kedua-dua utiliti ini memaparkan betapa kerajaan Umno/BN memperkayakan kroni dan membebankan serta memangsakan rakyat.

Sebelum ini saya telah menulis tentang macamana kerajaan BN di bawah pemerintahan Tun Dr Mahathir melaksanakan penswastaan air dan berakhir hari ini dengan satu ‘Penstrukturan Semula’. Mengapa berlaku sedemikian?

Penstrukturan semula air adalah kata lain bagi kegagalan penswastaan air yang dilakukan dulu atas andaian pihak swasta mampu meningkatkan perkhidmatan dan mengurangkan kos kepada kerajaan. Ia juga adalah bertujuan untuk melakukan “Penyelamatan Kroni” atau “Bailout”.

Betulkan PAS tolak negara Islam?

NONEPerwakilan PAS telah memilih ahli-ahli jawatankuasa kerja PAS pusat yang baru untuk penggal 2011-2013. Majoriti pasukan ini terdiri daripada golongan profesional (jurutera, doktor dan sebagainya). Mereka merupakan ahli-ahli PAS yang bukan berkelulusan agama atau berpangkatkan ulama.
Ekoran ini, sesetengah pihak mendakwa bahawa parti PAS sudah menggadaikan agama Islam. Mereka kononnya kecewa bahawa PAS telah mengkhianati cita-cita parti untuk membentuk sebuah negara Islam kerana PAS mengenengahkan konsep 'negara berkebajikan'.
Paling ketara melemparkan kritikan ini tanpa sebarang bukti ialah Datuk Ibrahim Ali, presiden PERKASA dan Tun Dr Mahathir Mohamad, maskot persatuan tersebut.

Fitnah seks: Musuh sengaja tembak peluru busuk, kata isteri Mat Sabu

KUALA LUMPUR, 13 Jun — Isteri timbalan presiden PAS Mohamad Sabu, Normah Alwi kecewa dan sedih ada pihak “luar” membangkitkan balik fitnah lama melibatkan suaminya sebelum dan selepas muktamar parti itu baru-baru ini.
“Ya, cerita itu muncul kembali sebelum dan selepas muktamar (PAS) terbaru ini. Memang saya amat kecewa, sedih bila suami kembali difitnah, diperkata,” kata Normah dipetik Sinar Harian hari ini.
Dalam temu bual dengan ditemani Mohamad (gambar) yang mesra dikenali “Mat Sabu”, Normah berkata, musuh politik timbalan presiden itu “sengaja menembak peluru busuk.”